Issuu on Google+

Øvelse 5

Gruppe 5S

3.10.2012

”Contextual Inquiry” Øvelse Dagens øvelse gik ud på at få noget erfaring og øvelse med at lave en contextual inquiry. Samtidig med at det handlede om at få noget personlig erfaring med hvordan teknologi indgår i en brugssituation, i en almen hverdag kontekst. Efter en introduktion til øvelsen tog vi metroen ud til indkøbscenteret Fields på Amager. Som udgangspunkt fik vi tildelt Fisketorvet som vores øvelsesområde, men pga. logistiske og tidsmæssige problemer fik vi dispensation til at besøge det mere nærliggende Fields. Da vi ankom til Fields tog vi først en rundtur i centeret for at få en fornemmelse for stedet og se hvilke muligheder der fandtes. Vi observerede blandt andet en pengeautomat og en udstilling med graffiti, men valgte i sidste ende at fokusere på teknologien der fandtes i butikkerne. De første par butikker vi besøgte og de medarbejdere vi spurgte, havde ikke den store lyst eller tid til at hjælpe os. Heldigvis fandt vi en venlig ekspedient i tøjbutikken Vila, der på lovning om et kort interview, var villig til at stille op til et par spørgsmål. Nedenfor er nogle oplysninger om vores kerneperson, vores interviewspørgsmål og de refleksioner vi gjorde os da vi senere på dagen kom tilbage på skolen. Ekspedient profil Navn:

Louise

Alder:

21 år.

Erfaring:

Arbejdet i Vila i 1,5 år.

Stilling:

Salgsassistent

Ønskede ikke at få taget et billede Vi interviewede Louise omkring butikkens tyverialarmer og hvordan det system fungerede.


Øvelse 5

Gruppe 5S

3.10.2012

1. Hvad kan alarmsystemet? Alarmen er en dobbelt magnet, som sidder fast indvendig og udvendig gennem tøjet med en nål. Hvis en kunde forsøger at forlade butikken med et stykke tøj med en alarm i lyder der en høj sirene fra sensorerne ved døren. 2. Hvad gør du hvis alarmen lyder? Så tjekker vi om vi har glemt at fjerne en alarm fra det tøj kunden har i posen. 3. Har du oplevet nogle problemer med alarmsystemet? Det sker at vores alarmsystem begynder at larme hvis en kunde har købt noget fra en anden butik hvor de har glemt at fjerne alarmen. 4. Kan du komme med et eksempel? Fx har GameStop magnetstriber på bagsiden af deres ting og hvis de ikke ”slukker dem” så kan vores system godt finde på at registrerer det. 5. Når du har identificeret problemet, hvordan slår du så alarmen fra? Alarmen stopper af sig selv efter et par sekunder og det er så de sekunder vi har til at gå kunden i møde og finde ud af hvad problemet er.

Spørgsmål fra hjælpelærer 1. Hvad fungerede og hvad var udfordrende ved at bruge metoden? Det gode ved metoden var at vi fik mulighed for at viden omkring brugsoplevelsen fra første hånd, frem for gennem en tekstbog. På den måde var det en mere ”ægte” oplevelse og vi fik et indblik i et sikkerhedssystem som ellers kan være svær som almen kunde at gennemskue. Det var udfordrende at finde på nogle gode spørgsmål til interviewet, mens det samtidig var svært at finde nogle der rent faktisk havde tid og lyst til at stille op. 2. Hvilke typer af indblik kan man få ved at bruge contextual inquiry? Man får brugerens ekspertviden om brugsoplevelsen, samt mulighed for at opleve metoden i den rette kontekst. Endvidere kan situationen inspirere til yderligere fordybelse i emnet og nogle afsløre nogle sider af sagens som man hjemmefra ikke havde taget højde for. 3. Hvad kan man ikke lære noget om ved at bruge metoden? Man får kun én persons brugeroplevelse og ikke et stort ensemble. Hvor en kerneperson måske oplever et system som værende nyttigt og anvendeligt, kan en anden måske synes det er uoverskueligt og rodet. 4. Hvordan kan i bruge jeres erfaringer fra contextual inquiry i en designproces? Vi kan bruge vores erfaring fra den contextual inquiry i en designproces til at udvikle og designe et produkt der giver den mest optimal brugeroplevelse for den person som skal anvende produktet. Hvad der måske virker fornuftigt, smart og logisk på papiret, kan sagtens i den virkelige verden gå hen og skabe flere problemer og hovedpiner end løsninger. Det gælder om at teste produktet af i den rigtige kontekst og se hvordan en almen bruger ville tage produktet til sig og anvende det.


Contextual Inquiry Øvelse