Issuu on Google+

c

TAYLOR CLUNE Architecture Portfolio


c

clune.22@osu.edu (419) 305-7107 222 E. Washington St. Saint Henry, OH 45883

Taylor A. Clune

Columbus, Ohio Expected May 2017

http://www.linkedin.com/in/taylor-clune issuu.com/taylorclune

EDUCATION

The Ohio State University

Bachelor of Science Degree in Architecture

- Honors | 3.81 GPA - Honors with Research Distinction | Senior Honors Research Studio - Architecture Scholars

SKILLS

Computer Programs

- AutoCAD, Adobe programs, Rhinoceros 5.0, Revit, SketchUp, Microsoft Office programs

Soft Skills

- Capable of learning new skills quickly, creative and strong work ethic, adaptable to changes and flexible with schedules, reliable working independently as well as in a team

CAMPUS/COMMUNITY ACTIVITIES

2013-present

SERVitecture

2013-present

Architecture, Landscape and City Scholars Group

2014-present

Knowlton School Ambassador

2015-present

AIAS | American Institute of Architecture Students

Fall 2014, Spring 2015, Fall 2015 2012

Columbus, Ohio August 2014 - present Minster, Ohio June 2016 - August 2016

New Breman, Ohio May-August 2013, 2014 & 2015 Coldwater, Ohio December 2010-June 2013

- Student organization devoted to service in the Columbus area and focuses on the built environment President (2016-2017) - oversee the organization, plan events throughout the year, plan and host the annual charity Fashion Schau Event Coordinator (2015-2016) - plan the biannual week-long Habitat for Humanity trips to architecturally rich cities - Scholars Travel Committee | assist in planning and teaching the annual scholars trip - Volunteer for Scholars activities and events - Represent and promote the Knowlton School of Architecture - Conduct tours and meet with prospective students and their families - Attend meetings and events regularly - Knowlton Mentorship Program | paired with a practicing architect who serves as a mentor and guide

ACCOMPLISHMENTS

Knowlton Student Book Award

- Awarded to one student from each studio per semester for hard work and successful projects

AIA Dayton Student Design Competition - Awarded the “Best Use of Material Award�

PROFESSIONAL EXPERIENCE

The Office of Research at Ohio State

- Student Assistant | answer phone, work on office projects, greet scholarly guests, and assist with events of the Vice President of Research

Garmann/Miller & Associates

- Produced documents pertaining to the design and construction of current projects - Documented RFIs and submittals - Attended meetings with architects and engineers on projects - Measured and recorded different sites to update office floor plans

Crown Equipment Inc.

- Assembly line | installed several parts and modules of a lift truck - Quality | issued and calibrated gages to be used on the assembly line

Briarwood Village Nursing Home

- Dietary department - Served food to the residents - Cleaned dishes and neighborhood kitchens


SELECTED WORKS

4

Golden Gate Park & Concert Hall

10

Modernist Box Art Gallery

18

OSU Airport

24

Hyperlink Library + Conference Center

30

European Study Abroad


GOLDEN GATE PARK & CONCERT HALL San Francisco House of Music Location | San Francisco, CA Time | 14 weeks Architecture 4410 | Design Studio V Professor | Z. Snyder The San Francisco House of Music is to be built in Golden Gate Park. Three theaters as well as a restaurant, and education/practice rooms are to all be incorporated. This project looks to the intersection of park and institution to create an architecture GOLDEN GATEthat praises the public space of the park. The landscape of the park sweeps over the main GOLDENGATE GATE CONCERT HALL lobby space allowing for a GOLDEN continuous path throughout he park while allowing for two points of entrance to theof San lobby: a stair breaking away Golden Gate park, meant to intersect the busy hardscape CONCERT HALLFrancisco, provides the HALL city with a new type of space. The endless grid of city streets are cut off by rolling hills of from the largetrees theater, and CONCERT a large stair descending to the courtyard and lawn. It intersects the park into the city, and it is the idea of this intersection that led to the design of Golden Gate Park|Concert Hall. Golden Gate park, meant intersect busy hardscape San Francisco, provides surrounding the education center. Golden Gate park, meant to to intersect thethe busy hardscape of of San Francisco, provides thethe city with a new type of space. The endless grid city streets rolling hills city with awas new type ofto space. The endless grid of of city streets areare cut offoff byby rolling hills of of The park created break away from the built environment, socut bringing built work

K PAR PAR PARKK

trees and lawn. Itneeds intersects park into city, and it the is the idea of this intersection that trees and lawn. It intersects park into the city, and it is idea ofthe this intersection that back into the park to the bethe respectful of the this. As one approaches concert hall from led to design of Golden Gate Park|Concert Hall. led to thethe design ofrock Golden Park|Concert the park, there are like Gate forms buried in theHall. ground, but they are not natural.

Although Golden Gate Park is not a natural landscape but man-made, so maybe they are The park was created break away from the built environment, so bringing built work The geometries of the theaters are made to solarge allow for optimum The park was created to to break away from thenot built environment, bringing built work naturally unnatural. The rock-like forms are rocks, but rather shiny copper metal back into park needs to respectful of this. one approaches the concert hall from back into thethe park needs toit be respectful of this. AsAs one approaches concert from panels. One finally realizes isbe a building they were looking at whenthe they are onhall the roof. the park, there rock like forms buried the ground, but they not natural. the park, there areare rock like forms in in the ground, but they areare not natural. Hidden staircases descend down toburied the lobby and the education center, but thean path alienated rock sound inside, Although while the exterior begins tobut look like Although Golden Gate Park is not a natural landscape man-made, maybe they Golden Park is not natural landscape but man-made, soso maybe they areare through the park Gate is undisturbed asa anyone can continue without disruption. naturally unnatural. The rock-like forms not rocks, but rather large shiny copper metal naturally unnatural. The rock-like forms areare not rocks, but rather large shiny copper metal panels. One finally realizes it becomes a building they were looking at when they on the roof. formation. The shiny copper panels create alien effect, and the panels. One finally realizes it it is aisbuilding they were looking at this when they areare on the roof. When entering the building, evident that the large rock-like forms are theaters staircases descend down lobby and education center, but path Hidden staircases down to to thethe lobby and thethe education center, but thethe path toHidden the concert hall.descend These are attached to the central lobby, completely buried by the park through the park is undisturbed anyone can continue without disruption. park is undisturbed as as anyone continue without disruption. above with natural light entering from aseen large storefront facade facingthe the street, the green roof onthrough thebutthelarge theater is can to blend architecture with staircase to get to the roof, and a courtyard to the education center. This building is not When entering building, it becomes evident that large rock-like forms are theaters thethe building, it becomes evident that thethe large rock-like forms theaters only a entering concert hall, but the intersection of building and park. This concert hall are provides to the concert hall. These attached central lobby, completely buried the park that it is a the landscapeWhen while at the same time calling out the fact to the concert These areare attached to to thethe central lobby, completely buried byby the park the park with ahall. new type of space. above but with natural light entering from a large storefront facade facing street, above but with natural light entering from a large storefront facade facing thethe street, thethe staircase roof, and a courtyard education center. This building is not staircase to to getget to to thethe roof, and a courtyard to to thethe education center. This building is not manmade structure. only a concert hall, but intersection building and park. This concert hall provides only a concert hall, but thethe intersection of of building and park. This concert hall provides park with a new type space. thethe park with a new type of of space.

PARK INTERSECTS CITY PARK INTERSECTS CITY ParkPARK intersects City INTERSECTS CITY

Man-made park to look natural MAN MADE PARK TO LOOK NATURAL

MAN MADE PARK LOOK NATURAL MAN MADE PARK TOTO LOOK NATURAL

Intersection of OF Park and Institution INTERSECTION PARK AND INSTITUTION INTERSECTION PARK AND INSTITUTION INTERSECTION OFOF PARK AND INSTITUTION

TAYLOR CLUNE Portfolio

6


GOLDEN GATE PARK & CONCERT HALL

7


TAYLOR CLUNE Portfolio

8


GOLDEN GATE PARK & CONCERT HALL

MA SC

LOWER F SCALE: 1

9


Main Floor Plan Scale | 1/32” = 1’-0”

TAYLOR CLUNE Portfolio

10


GOLDEN GATE PARK & CONCERT HALL

Lower Plan Scale | 1/64” = 1’-0”

Upper Plan Scale | 1/64” = 1’-0”

Section through Lobby Scale | 1/32” = 1’-0”

Section through Theater Scale | 1/16” = 1’-0”

11


MODERNIST BOX ART GALLERY The Wexner Center Art Museum Location | Columbus, Ohio Time | 6 weeks Architecture 3410 | Design Studio III Professor | S. Kochar Leslie and Abigail Wexner have decided to establish a gallery to house a permanent display of works from their collection which was recently shown at the Wexner Center, Transfigurations: Modern Masters from the Wexner Family Collection (Fall 2014). With works from Picasso, Giacometti, Degas and Dubuffet, each piece brings its own unique attributes to the collection as well as a specific presence in the entire collection. Herzog and de Meuron changed the idea of the modernist box with their Samlung Goetz Gallery in Munich (shown in diagram below). With this Gallery in Columbus, Ohio, the idea of the modernist box is again modified to what it means to view art in the 21st century. The galleries are taken and formed into idealized cubes, each one housing one specific piece from the Wexner collection. The idea of curating art in boxes is shown from the exterior. The interior creates a completely different world, and the interaction between the triangulated light well with the idealized cube is representative of the constant breaks and distractions in today’s society. As one moves throughout the gallery, the constant shift between the two worlds has the same effect.

Samlung Goetz | Munich, Germany Herzog & de Meuron

Ideal gallery as perfect cube

Modernist Box Modernism re-introduced in the 21st century

Modernist boxes as gallery spaces made present through fracturing

TAYLOR CLUNE Portfolio

12

Shifting of bars to create rhombus Allows for different front-facing walls to view the city


MODERNIST BOX ART GALLERY

13


Exterior - Fracturing (presence of ideal galleris)

Iron beams and mesh structure of lightwell

TAYLOR CLUNE Portfolio

14

Interior - Masking (galleries are hidden from each other

Lightwell serves as structure for the two bars

Mesh lightwell - allows light and activity of galleries to be visible

Structure allows for system of hanging for the upper galleries


MODERNIST BOX ART GALLERY

Ramps nested inside lightwell spiral up connecting to the galleries

Circulation - galleries organized as spiral in relation to ramps

15


5 4

18 6

8 1

10 4 7 15 7

12

5

18

1 7

9 2

5

17

3

16 UP

16

13 UP

11

18

14

11

14

14

TAYLOR CLUNE Portfolio

16

Main Floor Plan

1. Lobby 2. Ticket 3. Coat Check 4. Shop 5. Curator’s Office 6. Director’s Office 7. Administration Assistant 8. Conservator 9. Installation Staff 10. Conference Room 11. Bathroom 12. Loading Dock 13. Crating 14. Artist Apartments & Studio 15. Trash 16. Elevator 17. Janitor 18. Crane


MODERNIST BOX ART GALLERY

4

1

6

6

15

12

5 5 UP UP

5 UP

5

7 16

7 7

UP

5

13

UP

UP

3

5 OPEN TO ABOVE

5 14

5 2

4

14

1. Lobby 2. Ticket 3. Coat Check 4. Shop 5. Curator’s Office 6. Director’s Office 7. Administration Assistant 8. Conservator 9. Installation Staff 10. Conference Room 11. Bathroom 12. Loading Dock 13. Crating 14. Artist Apartments & Studio 15. Trash 16. Elevator 17. Janitor 18. Crane

4

1. Auditorium 2. Cafe 3. Outdoor Seating 4. Art Symposium 5. Gallery 6. Video Cinema 7. Elevator

Second Floor Plan 17


TAYLOR CLUNE Portfolio

18


MODERNIST BOX ART GALLERY

19


OSU AIRPORT OSU Airport Master Plan, Terminal & Education Center Location | Columbus, Ohio

Time | 15 weeks Architecture 3420 | Design Studio IV Professor | R. Livesey The Ohio State University Airport is looking to create a new master plan, incorporating a new terminal, educational center and corporate hangars while having enough hangar space for private organizations and individuals to rent out. The main organization of the master plan looks at the three grids present: the city grid and the two grids created from the runways. The hangars are brought forward to a line running parallel to the runway, creating a boundary and allowing for plenty of tarmac space. The landscaping acknowledges the other grid of the runway, and allows for a continuity and identity for the airport along Case Road. The main public area, which has the terminal, education center and hotel, breaks the edge line creating hierarchy and bringing the terminal closer to the runway. The terminal has this same concept in mind with the large, glass waiting area breaking through the organizing bar of program and allows the people waiting to view the planes landing and taking off. The educational center is connected to a hangar and has space for a simulation lab, classrooms and a research area. The classroom side addresses the rest of the “campus� or public area, while the hangar sits on the tarmac side, allowing for easy access to the runway. The corporate hangars are separated, one park on the west side and the other on the east. The western hangars are more individualized and are for companies looking to rent only one hangar, while the eastern community can have companies rent out several hangars that can be connected internally.

airport runways and surrounding city extract the 3 grids

TAYLOR CLUNE Portfolio

20

organized the master plan around these grids, allowing for an edge to form between runway and building


OSU AIRPORT

21


Master Plan

OSU Education Center Floor Plan TAYLOR CLUNE Portfolio

22

Second Floor Plan


OSU AIRPORT

LEGEND Terminal Education Corporate Hangar T Hangar Clear Span Hangar Hotel Fuel Area Fire Station Maintenance Control Tower

23


OBSERVATION DECK

OBSERVATION KITCHEN

EXERCISE

PILOT SLEEP

PILOT SLEEP

PILOT SLEEP

PILOT SLEEP

PILOT SLEEP

PILOT SLEEP

LOUNGE CLOSET

Terminal Second Floor Plan PRIVATE OFFICE

PRIVATE

SERVICE KITCHEN

LS

OFFICE

CONFERENCE

PRIVATE

WAITING

CS

IT

CAR RENTAL

SERVER ROOM

OFFICE

LOADING

CONFERENCE

PILOT SHOP

Terminal Main Floor Plan TAYLOR CLUNE Portfolio

24

BAGGAGE STORAGE

SWITCH ROOM

RENTAL OFFICE

RENTAL OFFICE

RENTAL OFFICE

RENTAL OFFICE

RENTAL OFFICE

RENTAL OFFICE


OSU AIRPORT

25


HYPERLINK LIBRARY + CONFERENCE CENTER Barack Obama Presidential Library Location | Chicago, IL Time | 6 weeks Architecture 3410 | Design Studio III Professor | A. Schafer Taking the intersections formed from the structure of a hyperlink cinema narrative, the Obama Presidential Library has instances of intersection between program, volumes and user groups. At each intersection, visitors are able to see and experience the overlapping space but only actually occupy one. This allows for the different user groups that go in and out of the complex to be separate but still able to interact and see what goes on in the lives of other people. A scenario of a day in the presidential library is shown in the storyboard on the next page. Here different user groups walk through the building and are able to interact, while at other times they are only able to view the actions of others. The architecture allows for voyeuristic experiences between very different people to occur on a daily basis. The three main intersections happen between the hotel and permanent exhibit, the research area and temporary exhibit, the archive space and conference center. The intersections happen at a sectional change and viewers either look up, down, or beyond to see the other spaces created.

Hyperlink Narrative Babel Intersected Over Time

Mexico

Intensity of Scene

Americans in Morocco

Morocco

Japan

0

10

20

30

TAYLOR CLUNE Portfolio

40

50

60

Time (minutes) )

26

70

80

90

100

110


HYPERLINK LIBRARY

27


8:00 AM

10:00 AM

12:00 PM

3rd Grade Student

Exits bus - takes ramp down to entrance

Tour permanent exhibit

Lunch at Cafe

News Reporter

Enters at street level from parking garage

Research room to meet with archive staff

Lunch at Cafe

Tourist from Maine

Exit from tour boat - enters at river level

Tour temporary exhibit

Museum shop

French Diplomat

Fly in from France Limo arrives at street entrance

Research room to review historical information

Archives

Facilities Manager

walks from parking garage enter at street level

Hotel lobby to manage electric malfunction

Fixes technical issues in the research room

TAYLOR CLUNE Portfolio

28


2:00 PM

4:00 PM

6:00 PM

8:00 PM

Tour of the archives

Tour the temporary exhibit

Exits building and heads back to bus

Drives back to school

Press area - ask questions after the large conference

Archives

Meets with director for an interview

Walk through arboretum and heads back to car

Music at the outdoor amphitheater

Rest in arboretum

Tour permanent exhibit

Heads to hotel room

Conference Meeting

Meeting in the Research area

Night show at the Amphitheater

Heads to hotel room

Heads back to office to complete work

Meeting with staff in conference room

Operates lights at the amphitheater

Closes the exhibitions and directs custodians

HYPERLINK LIBRARY

29


GREAT HALL

TEMPORARY EXHIBIT

water level plan | 1/128” = 1’-0”

FRONT DESK

BATHROOM

EXERCISE ROOM MECHANICAL

BATHROOM

STAFF WORK STATION

STAFF WORK STATION

FILM AND PHOTO STORAGE AREA

street level plan | 1/64” = 1’-0”

Street Level Plan | 1/64” = 1’-0”

second level plan | 1/128” = 1’-0”

Upper Level Plan | 1/128” = 1’-0”

TAYLOR CLUNE Portfolio

30

ORIENTATION ROOM


10:00 AM

HYPERLINK LIBRARY

Tour permanent exhibit

Hotel lobby to manage electric malfunction

10:00 AM

Section | 1/64” = 1’-0”

Research room to meet with archive staff

Tour temporary exhibit

Research room to review historical information

31


EUROPEAN STUDY ABROAD European Architectural Studies Location | France, Belgium, Netherlands, Germany, Denmark, Sweden, Finland Time | 5 weeks - May 2016 Architecture 7193 | Independent Study Professor | J. Gargus + K. Trott

TAYLOR CLUNE Portfolio

32


EUROPEAN STUDY ABROAD

33



Architecture Portfolio