Page 1

TAYLOR MARSHALL Architectural Portfolio 2015//2016//2017


Contact Phone:

(864) 991-5084

Email:

tamracer9@tamu.edu

Address: 153 Amber Drive Inman, SC 29349


TABLE OF CONTENTS ACADEMIC WORK: FORWARD LIVING SYNERGETIC D-FORM SCULPTURE PLYWOOD ARCH THE NAPBAR AGGIELAND HUMANE SOCIETY CENTER FOR DEMOCRACY

4 7 11 12 14 18 22 3


FORWARD LIVING Fall 2016 Arch 206 Studio Taylor Marshall + Marissa Gomez

4


UP

WH

UP DN

level 1

UP DN

level 2

UP DN

level 3

5


The idea of a slanted building came from the concept of biophilia. The site is located in the busy area of Fort Worth, therefore, the client would potentially be stuck in a 3,000 square foot building during the night as well as congested in a bustling city during the day. In order to be enriched with the environment, the building portrudes into the streets. There is also a balcony in the back, facing a quieter side of town.

6


SYNERGETIC

Fall 2016 Arch 206 Studio Taylor Marshall + Yasmin Soliman + Jazmin Samanez

7


DESIGN PROCESS: starting with a box and ending with a natural form

Synergetic carries the concept of interaction throughout the household. The curved walls seperate each room but still carry an open floor plan, enabling the residents to talk to each other from distinct rooms. There is also an opening in the top floor so the family can interact from dierent stories.

8


level 1

level 2

section

9


10


D-FORM SCULPTURE Fall 2015 Arch 105 Studio

The D-Form started from two different 2-D shapes with the same perimeter. The edges of the shapes were put together to create a form. After the form was created, rockite was poured into the form. A base was then made to accentuate the form.

11


PLYWOOD ARCH Fall 2015 Arch 105 Studio Taylor Marshall + Linda Reyes

The arch was made to learn how to manipulate plywood. My partner and I etched lines equally throught each piece of plywood and then soaked the wood for 15 minutes each. We then stuck the plywood into a form work that we made to enhance the curves of the plywood. Once the piece was dried, we connected them to each other through slits lazer cut in the pieces.

12


13


THE NAPBAR Fall 2017 Arch 206 Studio

14


15


The NapBar is a place on campus for students to take a quick nap in between classes. Texas A&M University has enough resources for studying, eating and socializing, but there are few places where students can successfully take a nap. Sleep is neccessary for the focus of students, as well as retaining information, creativity and health. It is located on main campus, in between the Quad and Kyle Field for easy access.

level 1

section

section

16


17


AGGIELAND HUMANE SOCIETY Spring 2017 Arch 206 Studio Taylor Marshall + Mackenzie Anderson + Macy Anderson

18


The Aggieland Humane Society was designed with the intention of creating a natural, yet organic form, for easy circulation and to utilize the maximum amount of square footage. There is an overhang leading visitors from the parking lot into the large garden center. In this center, dogs can play and people can observe their behavior.

19


The floor plan shows the elegant flow from the road to the main complex. Once inside the complex, the visitor can go to either the dog and cat adoption center, spay and neuter clinic, or lost and found kennels easily and without confusion. The master plan also leads out into the pond, where dogs will be trained by staff.

20


21


CATALONIA CENTER FOR DEMOCRACY Fall 2017 Carc 301 Studio Taylor Marshall + Marissa Gomez

22


23


The Catalonia Center of Democracy stands as a gathering space for the people of Barcelona. Barcelona’s urban context includes the Eixample, an organized street grid, and the Old Town, a cluster of streets with no obvious reasoning. The site is located in between these two opposite city plans. It’s location is in the center of important public spaces and is easily accessible from all neighborhoods within Barcelona.

0m

0m

5m -3m

24


The concept of the Center of Democracy is transparency. This is aquired through materiality and an interior central void. This void allows visual access to each floor from every perspective within the space. A person can see what is happening underground, which is the auditorium, and above to the rooftop space. There is a sense of lightness and heaviness at the same time. The natural light coming from the light well in the void is invaded by the series of staircases that create a vertical connection and complexity to the entire design.

25


structure section

sun section

A series of terraces were designed with a calculated system of skylights and privacy walls to add more natural light while obtaining privacy from the residence next door. On the main street, there are a series of floors that cantilever further onto the street with each escalating level. This way, the levels invade the street, but respect the alignment of the existing facade and keep a relatively equal height as well. By respecting and disrespecting the rules of Barcelona, a new space is created for people to gather, work and debate on pressing political issues.

26


27


28


29


Education

Texas A&M University, College Station, Texas

Bachelor of Enivronmental Design/ Minor in Leadership in the Design and Construction Proffessions/ Minor in Art and Architecture History

Cumulative GPA: 3.602

Employment

Genghis Grill Server, October 2014 - Present Context Design Group Summer 2016, Summer 2017

Associations

Chi Omega Sorority, College Station, Texas Sisterhood Support Team, August 2016 - Present Aggie Experience Council Member, January 2016 - Spring 2017 BUILD Design and Construction Command Team, January 2016 - Present


Skills

Adobe Creative Cloud Revit Rhino Autocad

Honors

Bobby Briggs Scholarship Fall 2015 - Spring 2016 Arthur W. Licht Memorial Scholarship Fall 2016 - Spring 2017 Beth and Joe Denman ‘46 Endowed Scholarship Fall 2017 - Spring 2018


THANK YOU

Taylor A. Marshall  

Fall 2015 - Fall 2017 Selected Works

Taylor A. Marshall  

Fall 2015 - Fall 2017 Selected Works

Advertisement