Page 1

Mit kellett tennem, hogy elveszítsem törzsvendégeim?

A törzsvendég az a vendégtípus, aki a bevételeid jelentős százalékát adják.

Írta: Tatos Levente

www.szebblesszek.hu


Még mielőtt elkezdenéd olvasni.

Kik azok, akiknek ezt a kis tanulmányt nem ajánlom és nem érdemes semmi esetre sem elolvasnia? Azoknak akik már nagyon régóta dolgoznak ebben a szakmában és semmi újat nem lehet nekik mondani. Azoknak akik minden csínját tudják annak, hogy hogyan kell megtartani a törzsvendégeket. Azoknak akiket nem érdekel semmilyen újdonság, és mások tanulságos esetei. Azoknak akiknek csak törzsvendégeik vannak és nincs szüksége a vendégei megtartására. Ja, és persze azoknak akik nem szeretnek olvasni.

Nos, ha ezen túljutottál, akkor nézzük ki is a Te TÖRZSVENDÉGED? Ők azok kiknek egy része heti rendszerességgel, havi rendszerességgel, de nálad kötnek ki és hosszú évek óta járnak hozzád. Akár kisebb, nagyobb kihagyásokkal. Le merem fogadni, hogy nálad is érvényes Pareto törvénye. /nem a legújabb sütireceptről van szó/ Ez az úgynevezett 80/20-as szabály. A Paretotörvénye, vagy a Pareto-megoszlás. Ez a mi esetünkben így szól: A bevételeid 80%-át /persze ha csak a fodrászattal foglalkozol/ vendégeid 20%-a adja. Nagyon sürgősen készítsd a listád, hogy kik képezik a te üzletedben azt a 20%-os törzs magot, kik a te bevételeid jelentős részét adják. www.szebblesszek.hu


Ha van egy naptárad, amibe vezeted a vendégeid megjelenését, akkor nem lesz nehéz dolgod. Persze le kell ülni és ki kell gyűjteni. Nem! Tévedsz! Ez fejben nem megy. Le kell ülnöd és ki kell gyűjtened. Elég ha csak az elmúlt fél évet nézed át. Persze ha folyamatosan dolgoztál és nem voltál beteg, vagy csak kicsit lusta, hogy beírd a vendégeid nevét. Sajna nálam gyakran előfordult, hogy csak a keresztneve íródott be az előjegyzési füzetembe. Meg fogod hálálni magadnak, hogy szántál rá fél órát. Gyönyörűen kirajzolódik számodra, hogy kik azok a vendégek, akik a legtöbb törődést érdemlik. Nem feltétlenül igénylik, de szeretik. Rájuk számíthatsz akkor is ha épp’ marhaságokat nyomatnak a Tv-ben erről a gazdasági válságról. Hidd el és úgy lesz. De ez egy másik téma. Ők azok, akik a legjobb és legmegbízhatóbb ajánlóid. Általában olyan embereknek ajánlják szaktudásod, akik hasonlóak hozzájuk. Hiszen egy társadalmi réteget képviselnek, képviselhetnek. Egy ügyvéd nagy valószínűség szerint, egy másik hasonló foglalkozású ismerősének, barátjának fog ajánlani. Ők azok, akik akkor is ott fognak a székedben ülni, amikor éppen melletted nyílt egy újabb, szebb fodrászat. Legfeljebb egyszer-kétszer elcsábul, de mire megszokná azt a környezetet, azt a fodrászt, aki kicsit más mint amilyen Te vagy, addigra valami úgy sem fog neki tetszeni és szépen visszamegy hozzád. Nálam is előfordult néhányszor. Ha mégsem, az nem feltétlenül azért volt, mert annyival jobb, ügyesebb. www.szebblesszek.hu


Lehet, hogy épp’ csak hirtelen kicsit népszerű lett a kis hölgy, vagy fiatal úr. De Neked kell gondoskodnod róla, hogy vissza jöjjön a Te székedbe és ismét a Te törzsvendéged legyen. Mint ahogy azt édesanyám szokta volt mondani -” Kisfiam, azt könnyű elérni, hogy a vendég a székedbe üljön, de azt, hogy ott is maradjon, azért már dolgozni kell!” /erről olvashatsz a későbbiekben/ Ők azok, akik „hűségesen” követnek Téged, akár az egyik városrészből akár a másik részbe költöztél és ott kezdesz el dolgozni. Persze ez egy nagyobbacska falu esetén nem igaz, de ott is nemegyszer előfordult és elő fog fordulni, hogy rád nyitnak egy másik fodrászatot. Persze az úgynevezett falusi fodrászatokban kicsit más a helyzet. Tudom. Dolgoztam ott is. Ők azok, akikre mindig számíthatsz. Ők azok akik… Te is tudod nagyon jól, hogy ki is az a TÖRZSVENDÉG és kik a Te törzsvendégeid!

www.szebblesszek.hu


Akkor térjünk rá, hogy mivel tudtam igazán elrettenteni a törzsvendégeim.

I; „A nagy dumás fodrász.” Csak Te beszélj. A vendéget ne hagyd szóhoz jutni.

Beszélgetni nem kötelező, de ha nem teszed nem tudja a vendég hová került! Igen még mindig él az a régi jól elterjedt hír, hogy a fodrász nem csak jó frizurát készít de jól lehet vele beszélgetni. Ezért továbbra is és egyre jobban fontos, hogy a fodrász ne „csak” a szakmájához értsen. Légy’ tájékozott, olvasott, művelt. Általános szabály, hogy a vendéget kell hagyni, hogy beszéljen, illetve beszélgessen veled. Néhány jól irányzott kérdéssel egész jól „elbeszélget” Ő veled. Így könnyebben oldódik és jobban érzi magát nálad… Van egy érdekesség, amit most itt leírva láthatsz: „Annak a fodrásznak, melyiknek jár a szája, áll a keze!” Mindenki magáról szeret beszélni, mint ahogy Te is. De a vendéket nagyon minimálisan érdekli, hogy igazából Te mit akarsz mondani neki. Ő az aki hallgatóságra vágyik. Arról nem is beszélve, hogy ha egyszerre többen dolgoztok egy kiszolgáló helyiségben, mekkora hangzavar szokott ott lenni. Képzeld el amint épp’ a legnagyobb szerelméről, vagy válásáról beszél neked a vendéged és a másik kiszolgálószéknél hangosan felnevetnek, mert ott mindenki boldog.

www.szebblesszek.hu

Vendégvesztés törvényei /rész/  

vendégek, vendégszerzés, vendég megtartása

Vendégvesztés törvényei /rész/  

vendégek, vendégszerzés, vendég megtartása