Vodič o Korona virusu i suočavanje sa stresom za vreme pandemije COVID-19

Page 1

Vodič o Korona virusu i suočavanje sa stresom za vreme pandemije COVID-19 Tatjana Tomić Đorović


 Ponekada stvari koje nas razdvajaju su iste one koje nas povezuju.  Delimo ovaj svet sa 8 milijardi ljudi. Svako od nas je pod uticajem pandemije Korona virusa, bez obzira na rasu, etničku pripadnost ili pol. Svi se bave ovim problemom koji nas je zadesio. Dok se činjenice svakodnevno menjaju, činjenica koja ostaje je da moramo da ostanemo ujedinjeni.  Znamo da imate pitanja. Svi mi takođe.  Zato je pred vama Vodič o Korona virusu i suočavanje sa stresom za vreme pandemije COVID-19. U ovom vodiču naći ćete pitanja sa najsavremenijim odgovorima. Budući da ne možemo da se okupimo fizički, bićemo zajedno virtuelno. Ujedinjeni, pobedićemo pandemiju. Svi smo u tome zajedno i izaći ćemo iz toga zajedno.


 Sledi serija pitanja i odgovora koji obezbeđuju podizanje svesti o pandemiji Korona virusa.  Znamo da su ovo zastrašujuća vremena za sve nas. U ovim vremenima neizvesnosti i anksioznosti neka ovaj sadržaj donese utehu i stabilnost. Pročitajte i podelite.


Šta je korona virus?  Korona virusi (CoV) su velika porodica virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od obične prehlade do mnogo ozbiljnijih oboljenja kao što je srednjeistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) i ozbiljan akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV).  Korona virus (COVID-19) je nova vrsta virusa koja prethodno nije bila prenosiva na ljudski rod.  Za više informacija pogledajte VIDEO

https://youtu.be/mOV1aBVYKGA


Šta je pandemija?  Pandemija je epidemija na svetskom nivou. Bilo je mnogo primera u istoriji, a najnovija je pandemija COVID-19, koju je 12. marta 2020. godine proglasila Svetska zdravstvena organizacija.


Kako da sprečite COVID -19? Koje su preventivne mere? Ovo je šest preporuka za smanjenje rizika: Često perite ruke. Budite na dovoljnoj razdaljini od drugih osoba. Izbegavajte blizak susret sa bolesnim osobama. Ostanite kod kuće ako ste bolesni i konsultujte se sa lekarom. Pokrijte lice rukom kad kašljete ili kijate. Nosite masku ako ste bolesni ili želite da zaštite nekoga ko je bolestan.


Šta je socijalno distanciranje? U ovom trenutku, obuzdavanje pandemije preko praćenja kontakata i povećanog testiranja samo je deo neophodne strategije. Moralo je da se pređe na ublažavanje pandemije kroz široko rasprostranjeno, neprijatno i sveobuhvatno socijalno distanciranje. To ne znači samo zatvaranje škola, firmi, ograničavanje grupnih okupljanja i javnih događaja već se odnosi i na svakodnevno držanje distance jednih od drugih koliko god je moguće da bismo „izravnali krivu“.


Ko peva za vreme opšte pandemije?  Ljudi širom Italije pevaju na svojim balkonima u nastojanju da održe moral jer se zemlja suočava sa najgorom epidemijom Korona virusa izvan Kine.  60 miliona Italijana stavljeno je „pod ključ“ da bi se sprečilo širenje virusa koji je do sada oduzeo više hiljada života u ovoj državi.

https://youtu.be/Q734VN0N7hw


Vodič za suočavanje sa stresom za vreme pandemije COVID-19  Normalno je biti tužan, pod stresom, zbunjen, uplašen ili besan tokom krize. Razgovor sa ljudima u koje imate poverenja može vam pomoći. Obratite se svojim prijateljima i porodici.  Ako morate da ostanete kod kuće, održavajte zdrav stil života – uključujući pravilnu ishranu, spavanje, vežbanje, društvene kontakte sa vašim bližnjima kod kuće i email-om i telefonom sa ostatkom porodice i prijateljima.  Nemojte da pušite, koristite alkohol ili druge supstance da biste se izborili sa svojim emocijama. Ako osetite da su vas je strah preplavio, uznemireni ste i ne možete da spavate razgovarajte sa svojim lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje.


 Pronađite činjenice. Prikupite informacije koje će vam pomoći da tačno odredite rizik tako da možete preduzeti razumne mere predostrožnosti. Pronađite verodostojan izvor kojem možete verovati, kao što je sajt Svetske zdravstvene organizacije ili sajt Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.  Umanjite brigu i uznemirenost smanjujući vreme koje vi i vaša porodica provodite u gledanju ili slušanju uznemirujućih vesti.  Oslonite se na veštine koje ste koristili u prošlosti i koje su vam pomogle da pobedite životne teškoće i iskoristite ih da upravljate emocijama za vreme ovog izazovnog perioda.  Komunicirajte, pokušajte da prepoznate svoja osećanja i da o tome otvoreno razgovarate sa svojim bližnjima, unutar porodice. Važno je da članovi porodice budu jedni drugima podrška i imaju razumevanja jedni za druge. Iskoristite ovaj period da se zbližite, ujedinite. Ovo je prilika da postanemo svesniji sebe i društveno odgovorniji.


Priredila: Tatjana Tomić Đorović, mart 2020. godine Izvori: https://www.who.int/ (sajt Svetske zdravstvene organizacije) http://www.batut.org.rs/ (sajt Instituta za javno zdravlje Srbije)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.