Page 1

PORTFoLIO ARCHITECTURE AND URBANISM + DESIGN

T A T I A N A S A T O


ABOUT NAME: TATIANA HITOMI SATO BIRTH: 03/07/1993 E-MAIL: TATI_SATO@HOTMAIL.COM LINKEDIN: https://www.linkedin.com/in/tatiana-sato/ SÃO PAULO, SP

SOFTWARES 3DS MAX AUTOCAD ILLUSTRATOR INDESIGN OFFICE PACKAGE PHOTOSHOP REVIT SKETCH UP


table of contents

01 SHELTER

03

4

02 FAMILY RESIDENCE

08

SCHOOL - ELEMENTARY, MIDDLE AND

18

HIGH SCHOOL

04

LANDSCAPE AND URBANITY

26

05 LOGO SEAUPP

30


01 SHELTER Collab: Chrystiane Hadrian, Fernanda A, Gabriela Lourenรงo, Gabriela Ueda Inspiration: Kengo Kuma Year: 2013 Location: Presidente Prudente - SP


SHELTER

5


6

INSTALLATION

|

INSPIRATION It was chosen as inspiration the architect japanese Kengo Kuma, who has an Asian architecture characteristics, whose the wood, bamboo and natural elements are his highlights. Thus, it was selected three Kuma’s projects, which we used as inspiration for the construction of the shelter.

1. NASU HISTORY MUSEUM, JAPAN, 2000 It was glimpsed the opportunity to be used rhythm to the shelter. 2. GC PROSTHO MUSEUM RESEARCH CENTER, JAPAN, 2010 The design joints were made in a brilliant way, without the need for nails and screws. 3. GREAT (BAMBOO) WALL, CHINA, 2002 The landscape was applied as a complementary element to the project. INSTALLATION For the construction of the shelter, equipments were used like: drilling machine, hammer, etc., in order to produce the parts for the joints.

SHELTER


FINALIZATION

|

SHELTER

7


02 FAMILY RESIDENCE Collaboration: Beatriz Costa Year: 2016 Location: Presidente Prudente - SP


LOCATION

|

MANOEL GOULART AVENUE One of the main streets of the city, having this one predominantly commercial feature, due to a gathering of shopping mall, hardware shops, car shops, etc.

CYRO BUENO STREET This street is a crowded street, which is made up of residences, two hospitals and commercial stores.

FAMILY

RESIDENCE

9

LOCATION The site is located on the residential neighborhood called Jardim Petropolis which is situated in Presidente Prudente (SP) county.

SURROUNDINGS The surroundings of the site have services and plenty of shops. The Cyro Bueno Street and Manoel Goulart Avenue are contrasting with the tranquility of the street where the site is located.


10

FLOOR

PLAN

|

FAMILY

RESIDENCE


FLOOR

PLAN

|

FAMILY

RESIDENCE

11

FAMILY PROGRAM John 40 y.a.

Son 1 25 y.a.

Son 2 20 y.a.

Mary 30 y.a.

Baby

Daughter 5 y.a

The program is made up of a newly formed family, whose parents have already kids from their last marriage. The patriarchal part has two sons studying in the countryside, who occasionally live in the house. The other part has a daughter that is still a child. In additional to these children, the parents intend to have another kid of their own. Resulting in a big family in need of a bigger house to fit them all.

Ground floor

THE PROJECT The materials; the circulation between the rooms; the rhythm provided by the different floors and the openings of the project follow the same pattern. MATERIAL Although the structure is made up of concrete beams and pillars, the wood is used to bring the comfort that this material offers. CIRCULATION The environments are delimited by their own different levels without the need of walls, creating a free circulation. RHYTHMS The rhythms are provided by the different floors. OPENINGS The diversity of openings, not only horizontal but also zenithal, offers better lighting and ventilation for the project.

Firs floor


12

THE

PROJECT

|

CONCEPT It was important for the project that the composition of this family was the result from the union of two different families once made, in addition to including different age groups.

FAMILY

RESIDENCE

In that way, as an alternative for a fine integration between the residents it was projected an ambience graduation – from the private to the collective -, where the ground floor and the first floor have a different levels of collectivity.


CONCEPT

|

FLEXIBILITY Due to the specific program, it was considered in flexible environments, in the other words, its uses can be modified.

FAMILY

RESIDENCE

13

Therefore, it was made a bedroom in the backyard and open rooms in the project with the purpose of the best use during the lifespan of the residence.


14

SECTIONS

AND

CONCEPT

|

FAMILY

RESIDENCE

4.00 3.50

3.49

1.00 0.49

0.50

0.01

Corte AA

4.00

3.50

1.00

1.00

1.00 0.50

0.50

Corte BB

DISCIPLINA:

PROJETO II

ASSUNTO:

CORTES - AA E BB

ALUNO:

BEATRIZ C, TATIANA S.

CONCEPT We took advantage of the potentiality of the project to make the integration of the ambients with stairs or ramps, without the need of walls. Access ramps have a slope of 8.33%. The rhythm of the project with different levels is made up of these ramps and the steps.


SECTIONS

AND

ELEVATIONS

|

FAMILY

RESIDENCE

15

3.50 3.50

0.50 0.50

0.50

0.50

Corte CC

0.99

Corte CC

Section CC

Section AA

3.50

0

0.50

Facha Fachada Oeste FachadaElevation Leste Fachada Oeste West 0.01

DISCIPLINA:

DISCIPLINA:

DOCENTE:

Section BB

ASSUNTO:

HELIO HIRAO

ESCALA:

FOLHA:

TURMA:

DATA:

1:100 XI

ALUNO:

08/13

ASSUNTO:

CORTE CC, FACHADA OESTE E LESTE

ALUNO:

BEATRIZ C, TATIANA S.

PROJETO II DOCENTE:

PROJETO II

HELIO HIRAO CORTE CC, FACHADA OESTE EFOLHA: LESTE ESCALA: 1:100 BEATRIZ C, TATIANA S. TURMA:

XI

09/13

DATA:

10/03/17

10/03/17

There was an intention to create a sensation of wide vision and connection with gardens. Wide openings – balcony and windows – were designed in the east side of the residence, amplifying the lighting and the ventilation.

Fachada Oeste Elevation East


16

CONCEPT

CONCEPT The integration and the divisions are components which are articulated, forming the project concept. INTEGRATION The integration occurs through the connections between the environments by open flows, where the presence of the walls is limited. Thus, giving fluidity and visibility. DIVISIONS The divisions are made up of an internal garden, panel of “cobogó”, stairs and the ramps, all of them have visual permeability.

|

FAMILY

RESIDENCE


MODEL

|

FAMILY

RESIDENCE

17


03 SCHOOL ELEMENTARY, MIDDLE AND HIGH Project Team: Camilla Vila, Vinícius Silva Elaboration of project with the premises of the Fundação para o Desenvolvimento da Educação (FDE), a Brazilian program of education, responsible for enabling the implementation of educational policies Year: 2016 Location: Presidente Prudente - SP


LOCATION

|

SCHOOL

19

OPEN GATE FOR THE WEEKENDS

VEGETATION TO BLOCK THE SUN

LOCATION The chosen site is located in a context of segregation, since the neighborhood of “João Domingos Neto” is situated far from the center of the city of Presidente Prudente, depriving it of some public facilities (health, transportation, education, culture, etc.). In addition, the neighborhood has a specific role; of the social interest, since it is made up of residences of the Brazilian program named of “Minha Casa Minha Vida”.


20

CONCEPT

|

SCHOOL

CONCEPT The idea of the project of a school came up with the observation of the surroundings. We noticed the lack of educational, cultural and leisure facilities for the residents and, especially, for the children of the neighborhood of João Domingos Neto (Presidente Prudente - SP) and its surroundings. In addition to lack of contact with nature and ecology, it has a great value for awareness of the population. Therefore, it was considered to create a space capable of encouraging the children’s interests in the subjects and which could also welcome the entire population, in order to change the distance relation with the nature present in the region. Also, the school project proposes to meet the needs of the population in the surroundings. At the weekends, they can use it as a leisure space and make use of its multipurpose rooms, courtyards and sports court, as well as its wide green area of contemplation.


CONCEPT

|

SCHOOL

22 11

CONCEPT The composition of the project was made from the land area and its demand, as it has expressive slopes conducted by the existing stream in the north side of the site.

SHAPE The predominant design in the project is the irregular pentagon, which surges from the need to offer a new interactive form, differently of the four walls of conventional study environment. Thus, they are blocks that rotated or mirrored in the site which allow different ways of modulations and groupings. The creation of groupings of blocks was inspired in villages with living spaces in the centrality, contrasting the patterns of the conventional teaching environments, which are modulated in long corridors.


22

SITE

PLAN

1 - Classrooms 2 - Room for pedagogical materials 3 - Students lavatories 4 - Teachers room 5 - School principal’s room 6- School deputy principal’s room 7 - Pedagogical coordination’s room 8 - Kitchen 9 - Staff lavatories 10 - Stockroom 11 - Hall 12 - Living Area 13 - Multipurpose room 14 - Multipurpose room 15 - Reading room 16 - Computer room 17 - Room for cleaning materials 18 - Food pantry 19 - Kitchen 20 - Lunchroom 21 - School yard 22 - Room for sports equipments 23 - Sports court

|

SCHOOL


SITE

PLAN

|

SCHOOL

23


24

SECTIONS

AND

FLOOR

PLANS

|

SCHOOL

Section AA CLASSROOMS 1 E 2

Section BB CLASSROOMS THROOM

WITH

BA-

Section CC CLASSROOMS REHOUSE

WITH

WA-

FLOOR PLAN CLASSROOMS REHOUSE

WITH

WA-


PARTIDO

|

SCHOOL

25


04 LAnDSCAPE AND URBANITY Year: 2016 Location: Presidente Prudente - SP


LOCATION

|

LANDSCAPE

AND

URBANITY

27

LOCATION Starting from a derivé* through the city, when crossing its main segregating element - the railway line – it was found the chosen area. At first, the place generated interest by its majesty in contrast to its own underutilization. Constituted by a vast green area, under it there is a channeled and covered stream, there are spaces aimed to leisure and recreation activities, in which the kites are the protagonists. Thus, the opportunity of intervention of the landscape and urbanity of the neighborhood of the Vila Brasil was seen to the east of the railroad line. * According to Guy Debord in Théorie de la Dérive (1956), the practice of dérive consists of the act of getting carried away by the requests of the land and the meetings which correspond to it, seeking to apprehend the psychogeographical relief. PREEXISTENCE When deepen into the problems of the place, it was noticed that in addition to its underutilization, having its both equipment such as empty skateboarding rink and soccer fields, during periods of higher rainfall index the area becomes swampy, remaining as a passage. However, even in these conditions some children continue to take ownership of the site.


28

CONCEPTION

|

LANDSCAPE

AND

URBANITY

CONCEPT Based on the analyzes made, the intervention project was elaborated aiming at the activation of the use of the place, from the appreciation of its spaces of encounter and flow. It seeks to encourage the appropriation of its users, in order to reinforce their identities and reaffirm their sense of belonging. Thus, starting from the unevenness of the terrain, the analysis of its preexistence (kites and flows), in addition to the needs observed in loco, the elements that make up of the project (the vegetation cover, the water flow and the places to stay) aim to stimulate a sense of belonging of the people with the area.

STREAM It was decided to uncover the stream by the need to ensure a greater drainage of its water, by the awareness of the environmental problems of the place. This stream has two types of stairs (for the remaining and the flow), one of them with the steps of 48 cm tall and the other one with 20 cm tall.

SPORTS COURT The new sports court was designed at the highest site of the terrain to facilitate its use after the rain, with north-south orientation.


DETAILING

AND

SECTIONS

|

Deck section

LANDSCAPE

AND

URBANITY

29

Schematic section

DECK A suspended deck was designed to extend and enhance the existing conditions of use. Its structure of steel and concrete with wooden floor accompanies the unevenness of the terrain, forming a three-dimensional image. Although, seen in floor plan. Its slope between 4% and 5% also contributes to the drainage of rainwater to this stream or to bioswale. BIOSWALE Prioritizing sustainability, bioswale was designed adjacent to the southern part of the terrain. Its vegetation works as a biological filter and through ducts the filtered water is transported to the stream. Thus, in addition to creating a milder climate for people walking on the edge of the terrain, it allows for better drainage.

Longitudinal section (O-L)

Transverse section (N-S)


05 LOGO SEAUPP Elaboration of a new logo for the environmental engineering symposium of Unesp Presidente Prudente, in addition to the creation of a poster for advertising Year: 2016 Location: Presidente Prudente - SP


SEAUPP

|

LOGO

31


OILoFTROP

NGISED + MSINABRU DNA ERUTCETIHCRA

Portfolio Architecture and Urbanism + Design | Tatiana Sato  

A selection of my academic work at UNESP Presidente Prudente

Portfolio Architecture and Urbanism + Design | Tatiana Sato  

A selection of my academic work at UNESP Presidente Prudente

Advertisement