Page 68

P

å Björkudden startade ferieskola med sommarundervisning sommaren 1950. Det var en internatskola för elever från hela Sverige. På skolan gick också dagelever, några kom från Tynningö och en del kom med egna båtar från andra öar. De allra flesta behövde hjälp med att få godkända betyg i ett eller flera ämnen för att bli uppflyttade i nästa klass, men det fanns även de som gick på ferieskolan enbart för att förkovra sig eller för att bättra på sina betyg.

68

Men vår historia startar långt före dess, år 1937 när Grethe och Mauritz befann sig på var sin sida om Öresund. Grethe studerade till barnläkare i Köpenhamn och Mauritz läste humaniora i Lund. De tillhörde studentföreningar på sina respektive universitet och under sommaren anordnades ett utbytesprogram mellan de båda universiteten och där de båda deltog. Första gången Mauritz såg Grethe bar hon den danska flaggans färger − hon hade röda långbyxor och en vit blus. Det var kärlek vid första ögonkastet, något som bekräftas av hans egna ord: ”Och vi såg solen gå ner och vi såg solen gå upp.” De gifte sig vid midsommar sommaren 1939. Grethe flyttade till Mauritz i Lund. Drygt två månader efter giftemålet bröt andra världskriget ut. Mauritz blev inkallad och placerad i Mellansverige. De lämnade Skåne och så småningom bosatte de sig i Uppland. Redan när Grethe och Mauritz träffades pratade de om att de båda ville ha många barn. 1941 föddes Åse, och därefter fick de Torbjörn, Annika, Bibbi och Peter. Från 1942 bodde också ett fosterbarn i familjen, en dansk, judisk pojke som hade åkt med en fiskebåt över Öresund.

Internatskola i Rimbo och Bergsbrunna Det var Grethes idé att de skulle starta internatskola. Grethe och Mauritz hade båda vuxit upp i kollektiva sammanhang. Grethe växte upp på en internatskola för blivande lärare, Jonstrup Seminarium utanför Köpenhamn, där hennes morfar var rektor. Inom området

Grethe och Mauritz på promenad i Köpenhamn.

Profile for Taeko Ostergren

Björkudden 2018 svenska_web  

Björkudden 2018 svenska_web  

Profile for tatan68
Advertisement