Page 50

KSSS och segling Tittar man på foton på ägarna till sommarnöjen liknande Björkudden ser man snart hur ofta de eleganta herrarna i bild har en vit kaptenshatt på huvudet, ofta med en präktig krona över tre blå S. Kungliga Svenska Segelsällskapet, eller KSSS som den brukar kallas, är klubben bakom märket. Den räknar sina anor till 1830-talet då några av stadens rikaste elit efter kontinentalt mönster ville tävla i segling. Kappsegling blev en av våra första organiserade idrotter och sågs redan från början som något exklusivt och potentiellt farligt, närmast jämförbart med våra dagars formel 1. Det var under den skäggstoltserande Oskar II som sällskapet kom under kungligt beskydd och hade en social glansperiod. Under en kortare tid hade sällskapet sitt klubbhus i Björkuddens närhet, på Tynningö.

50

Det märkvärdiga huset med punschveranda i två våningar ovanpå byggnaden är vid sidan av Björkudden öns märkligaste byggnad. Snart flyttade dock sällskapet vidare,

Familjens mindre segelbåt Iverna seglandes förbi Villa Björkudden. Det händer fortfarande att viken används som vändplats i segeltävlingar. (Foto: Bertil Anderson 1914)

ut till Sandhamn, och blev ett nav för sommarfirande ur Stockholms överklass. Det är också under denna period, 1800-talets senare decennier, som segelbåtstekniken gjorde stora framsteg och öppnade sporten även för dem som inte fått utbildning genom flottan. Detta breddade medlemsbasen till att inkludera alla som vistades säsongsvis i skärgården. Den allmänna höjningen i levnadsstandarden i Sverige efter sekelskiftet och motorbåtens entré lade grunden för att ännu fler skulle söka sig ut i skärgården. KSSS ledde den utvecklingen och har på så vis varit en av de faktorer som skapat den sommarnöjeskaraktär som skärgården har än i dag. Sällskapet har dock inte sjunkit i fråga om att vara en symbol för status och aktivt leverne. Fortfarande är sällskapets emblem en kär accessoar på allt från tröjor till manschetter i Stockholms överklass och dem som önskar höra dit.

Profile for Taeko Ostergren

Björkudden 2018 svenska_web  

Björkudden 2018 svenska_web  

Profile for tatan68
Advertisement