Page 100

Kristallen tar plats på Björkudden ATT UPPLEVA HISTORIEN PÅ BJÖRKUDDEN är som att gå ut på en klarfrusen sjö, där man kan se allt under sig. Det var en liknelse vi föll för under de första veckorna som vi arbetade med huset under vintern 2015. Föga visste vi då hur rätt den skulle ha även i framtiden. Genom ett möte mellan Sisyfos grundare Olle Larsson och ägaren för New Wave Group, vilket inkluderar Orrefors och Kosta Boda, Torsten Jansson, föddes tanken att tolka Sisyfos ledord om att bevara, berätta och skapa historia i kristall. Det var ett samarbete som startade redan på Wenngarns slott där Erika Lagerbielke designade Wenngarns egna bruksglas.

Lena Bergström – Kristallbaren

100

Efter Wenngarn fördjupades samarbetet ytterligare. Samtalen ledde till att konstnären Lena Bergström, känd för sin formsäkra och stilrena design, fick uppdraget att skapa ett konstföremål ute på Björkudden, ett tillägg som både skulle kunna beundras och brukas. När hon hade studerat platsen och dess historier fäste hon sig särskilt vid två saker: den rika mängden pärlspont, en gång en av Sveriges största exportvaror, som fanns representerad i dussintals olika mått och utföranden runtom i huset. Detta blev också en hommage till hennes hembygds företag, Orrefors, som grundades 1898, samma år som villan återuppfördes på nuvarande plats efter Stockholmsutställningen. Den andra stora inspirationen var berättelsen om krogkungarna Steinwall och deras inflytande över svenskt festande under årtiondena kring sekelskiftet. Visste du att det räcker med att du öppnar kameran på din Iphone och visar koden för kameran, så dyker en länk upp i toppen på skärmen. Trycker du där kommer du till videon på mindre än en sekund!

Som plats för verket fastnade hon för Sommarmatsalen, det gamla hjärtat av huset som levde upp under sommarmånaderna, med spegel längs ena långsidan för att man aldrig skulle gå miste om utsikten över farleden. Fest, rikedom och lekfullhet – valet föll på att skapa en bar för att föra in en kompletterande funktion i huset. Pärlsponten lät hon gå igen i konstruktionen, där kristallstavarna spontats på samma sätt som träpanelerna runt om i huset. Det är inte bara i

Profile for Taeko Ostergren

Björkudden 2018 svenska_web  

Björkudden 2018 svenska_web  

Profile for tatan68
Advertisement