Page 1

Gävle

Välkommen ombord

1

10-0626 Gävlebroschyr.indd 1

11-01-28 11.50.19


2

10-0626 GaĚˆvlebroschyr.indd 2

11-01-28 11.50.21


Att leva och växa vid vatten Ibland räcker det med att vrida blicken en liten aning för att upptäcka något helt nytt. Kanske till och med i det välbekanta och invanda, det som alltid funnits där men som du inte brytt dig om på länge. För några år sedan vände Gävle blicken mot havet. Det hade alltid funnits där som en självklarhet, faktiskt själva grunden till att staden existerar. Det vi upptäckte var nygamla möjligheter för näringslivet – hamnen, vilken potential! Boendet, hur kunde vi skapa bostäder nästan mitt i stan men ändå med havskontakt? Mycket finns kvar att göra, det är ju det som kallas potential. Vänd blad så visar vi lite mer av vad Gävle har att erbjuda. Vill du vara med och bidra inom något område är du alltid välkommen ombord!

3

10-0626 Gävlebroschyr.indd 3

11-01-28 11.50.23


boende e första som bosatte sig i det som skulle bli Gävle, valde att göra det en bit upp längs Gavleån. Det är lätt att se hur bostadsområdena genom århundradena har brett ut sig längs vattendragen där det funnits tillgång till vattenkraft och i modern tid rekreation. Det ligger på något sätt i människans natur att söka sig till vatten.

Nära vatten vill vi bo Teknikparken

Högskolan i Gävle

Boulognerskogen

Stadsträdgården Strömvallen Gävle Konserthus

Gävle Slott

Stortorget Rådhuset

I stort sett hela Gävle norr om Gavleån brann 1869. Staden som byggdes upp efter branden fick stenhus och breda trädkantade esplanader som skulle fungera som brandgator om olyckan var framme igen. I slutet av 1960- och början av 1970-talet byggdes flera stadsdelar i Gävle – Sätra, Andersberg, Öster och Nordost. Busslinjenätet är väl utbyggt med tät trafik, vilket gör att det är lätt att nå arbetsplatser och skolor från nästan alla av de centrala delarna och bostadsområdena. Med cykel nås det mesta inom 20 minuter och totalt finns mer än 20 mil separerade cykelvägar i de centrala delarna av Gävle. På Gävle Strand byggs hyres- och bostadsrätter, några med egen båtplats, många med utsikt mot havet, alla med den speciella känslan att bo nära vattnet. Byggandet fortsätter i etapper ut mot de yttersta delarna av det som en gång var ett lite slitet industriområde. Gävle Strand ligger på bekvämt promenadeller cykelavstånd från Gävle Central, 700 meter, vilket förstås lockar pendlare. Avståndet till Arlanda med tåg är 60 minuter, till Stockholm 80 minuter. Få svenska orter utanför storstadsregionerna kan visa upp en liknande byggboom som Gävle de senaste åren. Flera nya villaområden har byggts och befolkningsökningen har inte varit större sedan mitten på 1970-talet då två statliga verk flyttades till Gävle. Nu bor 95 000 personer i kommunen. Golfnära eller hästnära boende är alternativ som attraherar vissa. Andra lockas återigen av närheten till vatten.

Länsmuseet Gävleborg Gävle Central

Gävle Strand

4

10-0626 Gävlebroschyr.indd 4

11-01-28 11.50.29


boende

Bostadsområdet Öster har fått en helt ny karaktär och hyresgästerna har varit mycket delaktiga i processen. De stora väggmålningarna har skapats av konstnären RolfCarlWerner.

Lindbacka är ett villaområde som ligger i kanten av banorna på Gävle Golfklubb. Här finns unika möjligheter att kombinera ett attraktivt boende med närheten till ett populärt fritidsintresse.

Vid Gavleåns utlopp i havet byggs Gävle Strand i etapper. Området ligger på 5–10 minuters promenadavstånd från Gävle Central. Här finns möjlighet att ha egen båtplats vid den inre kanalen eller i Gavleån.

5

10-0626 Gävlebroschyr.indd 5

11-01-28 11.50.41


att bo på Gävle str and

Vi tar ett dopp efter jobbet Maria Stark och Pär Svensson med barnen Linn och Milla har hittat sitt drömboende. De flyttade in i ett av kanalhusen på Gävle Strand när det var alldeles nytt. – Det är perfekt, säger Maria. Vi letade radhus utanför Stockholm när vi skulle ha barn, men där fick vi i bästa fall ett totalt renoveringsobjekt för samma pris som det här nya. – Att äta sommarfrukost vid vattnet eller ta sig ett dopp när man kommer hem efter jobbet, det är så läckert, säger Per med ett leende. Per arbetar på ett IT-konsultföretag. Två dagar i veckan pendlar han till kontoret i Stockholm, tre dagar jobbar han från kontoret i Gävle. – Jag har bara några minuter på cykel till tåget härifrån och kan sedan arbeta under hela resan. Jag lägger mindre tid på pendling fastän jag bor här än jag gjorde i Stockholm och där kunde jag inte utnyttja restiden. Samma sak om jag ska resa med flyg. Det känns närmare härifrån till Arlanda än tidigare. Maria är utbildad lärare men har valt att starta egen miljövänlig städfirma efter barnledigheten. – Både jag och Pär kommer från början från Hudiksvall så vi ville flytta lite närmare våra föräldrar. Jag hade dessutom pluggat i Gävle tidigare och trivdes väldigt bra i stan. Nu driver jag mitt företag hemifrån. – Att bo med små barn så här vid vattnet har inte varit några problem. Vi sätter på dem flytväst när de är ute och leker, jag är nästan mer orolig för bilarna ute på gatan. – I Stockholm hade vi minst 30 minuter med bil till vår båt. Nu ligger den precis nedanför huset. När vi tagit en kvällstur med båten och barnen somnat på vägen hem har vi bara burit upp dem till deras sängar direkt från båten, säger Maria. – Det är så vackert här på kvällarna med alla ljusen och speglingarna från vattnet, myser Pär.

6

10-0626 Gävlebroschyr.indd 6

11-01-28 11.50.55


I Gävle bor en stor del av befolkningen inom en 20 kilometers radie från Stortorget. Men även Gävles ytterområden är livskraftiga och med tydliga karaktärer.

Forsbacka

– vid Storsjöns strand

Forsbacka ligger mitt emellan Gävle och Sandviken, på lämpligt pendlingsavstånd till båda orterna. Orten ligger idylliskt mellan Storsjön och pulsen på riksväg 80. Ett järnbruk anlades 1651 där Storsjön övergår i Gavleån. Det stora järnbruket är bevarat som industriminne och besöksmål. Sommartid används det även för tillfälliga konstutställningar. Storsjön är populär bland båtägare med sitt stora antal öar. Avståndet till Gävle är 15 km.

Hedesunda

– Dalälvens pärla

Hedesunda ligger där Dalälven breder ut sig med fjärdar och stora vikar på sin väg ner mot havet. På Ön finns camping, bad, festplats och den mycket speciella Skaparbyn med byggnader av den världsberömde arkitekten Ralph Erskine. Jordbruk är en viktig näringsgren i Hedesunda men här finns också tillverkningsindustri och serviceföretag av olika slag. Avståndet till Gävle är 37 km.

Bergby/Norrsundet – vid Jungfrukusten

I kommunens norra del ligger orterna Bergby och Norrsundet. Hamrånge, som bygden kallas, har anor från 600-talet. Hamnen är en viktig resurs för nya etableringar av företag. Närheten till E4 och läget vid Jungfrukusten gör Hamrånge attraktivt på många olika sätt. Här finns Axmar Bruk med populär fiskrestaurang och konstutställningar. Avståndet till Gävle är 35 km.

7

10-0626 Gävlebroschyr.indd 7

11-01-28 11.50.59


n ä r i n gs l iv tan tvekan var det läget vid havet

som avgjorde Gävles framväxt till att bli en av Sveriges viktigaste städer från 1500-talet fram till 1800-talet. Sjöfarten, skeppsbyggeriet och handeln la grunden till välståndet och en befolkningsökning som placerade Gävle i Sverigetoppen.

Logistik har stor betydelse för regionen

Textil, snus, tobak och brännerier liksom porslin är några av de tillverkningsindustrier som Gävle blev känt för. Idag lever både kafferosteriet Gevalia och godistillverkningen med varumärken som Läkerol och Ahlgrens bilar kvar. Sveriges största industriflytt genomfördes 1899 när sågverket i Korsnäs utanför Falun och 2000 människor med byggnader och maskiner flyttades till Bomhus utanför Gävle. Ett tiotal år senare byggs en sulfit- och sulfatfabrik på samma plats. Korsnäs har sedan dess varit en av de största och viktigaste arbetsgivarna i Gävle. Hamnen har i alla tider spelat en viktig roll för näringslivet i hela regionen. Stålprodukter från järnbruken i Gästrikland, Bergslagen och Dalarna, trävaror från sågverken, produkter från pappersbruken har skeppats ut via Gävle. Råvaror och andra produkter kommer in samma väg. Allt flygbränsle till Arlanda tas till exempel in via Gävle Hamn för vidare transport med tåg ner till flygplatsen. Gävle Containerterminal har på några få år etablerat sig som ostkustens största containerhamn och ligger långt framme i sin teknikutveckling. Gävle är länets administrativa centrum och residensstad med många centrala funktioner. Stora delar av länets specialiserade sjukvård finns här. Här finns en väl utbyggd handel både i centrum och i externa köpcentra. I mitten på 1970-talet flyttades statliga Lantmäteriverket från Stockholm till Gävle, något som haft stor betydelse för stadens utveckling i stort men särskilt i framväxten av kunnandet kring geografiska informationssystem, GIS.

Vid Högskolan i Gävle finns Centrum för logistik och innovativ produktion, CLIP. Det är ett Forskningsoch Utvecklingscentrum för att utveckla människor och företag inom supply chain management, lean production, outsourcing/insourcing, innovationsprocesser, distributionslogistik, miljö och logistik. Genom forskning och utbildning ska konkurrensförmågan och effektiviteten i företag och organisationer förbättras.

Inom den sektor som kallas cleantech startas nu nya företag och nya etableringar kommer till kommunen. Kompetensen inom radioteknik och produktion av tekniska installationer är intressant för många företag som letar nya möjligheter att växa. Inom högskolan finns Radiocentrum, ett forskningscenter med målet att vara internationellt ledande inom radioteknik. Bland annat finns ett nära samarbete med NICT (National Institute of Information and Communications Technology) i Japan. Gävles goda kommunikationer och centrala läge gör staden mycket lämplig för möten och konferenser. Gävle Convention Bureau arbetar framgångsrikt med att dra viktiga möten till vårt område.

8

10-0626 Gävlebroschyr.indd 8

11-01-28 11.51.01


n ä r i n gs l iv

Unikt samarbete för framtiden Investeringen i ett nytt biokraftvärmeverk vid Korsnäs är ett unikt exempel på samarbete mellan en kommun och ett stort företag. Genom att dela på investeringen och garantera köp av fjärrvärme från produktionen, skapas en win-win-situation. Korsnäs minskar dessutom sitt oljeberoende med cirka 20 000 kubikmeter per år. Det motsvarar koldioxidbelastningen från 5 000 oljeeldade villor. Gävle Containerterminal och Gävle Hamn är två viktiga delar i det logistiknav som Gävle utgör. Här exporteras och importeras råvaror och produkter från och till en stor del av mellansverige och Stockholmsregionen.

Bilden är ett fotomontage. Nöjes- och djurparken Furuvik ingår sedan 2010 i Parks & Resorts Scandinavia, en av Nordens ledande aktörer inom upplevelseindustrin. Ägarnas ambition är att utveckla Furuviks potential och på sikt fördubbla antalet besökare.

Produkter från Gävle

Gevalia – kaffet du bjuder på vid oväntade besök.

Korsnäs – ledande tillverkare av vätskekartong för livsmedel.

Mackmyra är Sveriges whiskycentrum.

Teknikparken vid Gävles västra infart och i direkt anslutning till högskolan inrymmer drygt 100 företag och mer än 500 anställda företrädesvis inom IT, GIS, elektronik, försäljning, logistik och olika slags konsultverksamheter.

Ahlgrens – världens mest sålda bilar.

Inom cleantech etableras nu allt fler företag i Gävle. Ett exempel är produktionen av motorer till framtidens elbilar som startat i liten skala. Företaget Electroengine hoppas på en utveckling där flera hundra anställda inom ett antal år arbetar med produktion och utveckling i Gävle.

Gefle Chocolaterie – chokladprodukter från egna kakaoodlingar.

Duro – genuint svenskt tapethantverk.

Lantmäteriet/Metria – världsledande inom kartor och geografisk information.

9

10-0626 Gävlebroschyr.indd 9

11-01-28 11.51.13


vision blir verklighet:

Högt tempo gav viktig etablering I ett av Gävles mest attraktiva exploateringsområden – i skärningen mellan E4 och Riks 80 – bygger Mackmyra Svensk Whisky sin nya produktionsanläggning och den nya Whiskybyn. Området har varit intressant för många aktörer inom främst handel men kommunen har sagt nej till etableringar. Kommunen vill satsa på befintliga handelsområden och inte splittra handeln på ytterligare platser. I och med Mackmyras förfrågan föll bitarna på plats. – Det var under 2008 som Mackmyra Svensk Whisky började utvärdera sina behov av större produktionskapacitet och möjligheter att ta emot fler besökare, berättar Jonathan Klintdahl, exploateringsledare på Gävle kommun. De hade börjat växa ur sin första anläggning i Mackmyra Bruk och tittade faktiskt på alternativ på flera ställen i landet. – Från kommunens sida kändes det angeläget att försöka behålla dem i Gävle så vi plockade snabbt fram några olika alternativ som kunde passa deras behov. Det alternativ som hade störst potential visade sig vara området på det gamla skjutfältet i utkanten av det tidigare regementsområdet, Västra Kungsbäck. – Vi arbetade snabbt fram planprogram, detaljplan, förhandlade om kostnader för infrastruktur och köp av mark. Detaljplanen togs fram på cirka nio månader. Parallellt med detta kom vi överens om hur markköpet skulle genomföras och parterna ingick flera viktiga avtal

med varandra. Dessutom synkroniserade vi våra tidplaner för genomförandet av kommunens infrastruktur och Mackmyras bygge. En ”normal” handlägningstid för allt detta ligger runt 15–18 månader. Jonathan menar att det i prioriterade fall går att arbeta så snabbt utan att för den delen tumma på regler eller den demokratiska processen. – Det handlar mer om att vi hela tiden var på tå, att vi såg till att ha snabba samråd om vi stötte på hinder. Vi träffades och redde ut problemen istället för att skicka brev emellan oss. Det här är ett arbetssätt som går att använda i vissa fall, men det kräver mycket av organisationen. Vi gör alltid en bedömning av de förfrågningar som kommer in till oss utifrån hur viktig den är för kommunen. – Men minst lika avgörande har Mackmyras agerande varit. De har arbetat otroligt professionellt under hela processen och vi upplever att de även har känt sig uppbackade av oss. Det här är ett stort projekt med många delar som ska haka i varandra, därför är det viktigt att vi och Mackmyra hela tiden är i fas med varandras planering.

10

10-0626 Gävlebroschyr.indd 10

11-01-28 11.51.16


Fakta om Mackmyra besöksdestilleri och Whiskybyn

Besöksdestilleriet blir 35 meter högt och naturlig gravitation ersätter pumpar i alla steg i processen. Planerad produktionsstart är första delen av 2012. Whiskybyn kommer att ligga i anslutning till besöksdestilleriet och längs en gata och vid ett torg kan besökaren uppleva olika delar av det svenska whiskyäventyret. Whiskybyn får även ett klubbhus och övernattningsboende för besökare som vill tillbringa flera dagar på platsen.

11

10-0626 Gävlebroschyr.indd 11

11-01-28 11.51.17


stöd för att hålla sig frisk:

Vi förebygger ohälsa Bo, Jack och Ibrahim är tre livserfarna herrar som träffas ett par gånger i veckan för att träna i gymmet på Korpen. Sen går de vidare till Träffpunkten på Brunnsgatan där de fikar, pratar, är med på aktiviteter och träffar andra seniorer. Träffpunkten är en del i Gävle kommuns förebyggande arbete. Syftet är att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv med hög livskvalitet för äldre. Gävle har tagit täten i landet när det gäller att arbeta med förebyggande insatser för äldre, sjuka och deras anhöriga. Det handlar om att se och bejaka det friska för att om möjligt skjuta upp större vårdinsatser som är påfrestande för både den enskilde och samhället. Träffpunkter, uppsökande verksamhet, anställda anhörigvårdare, Anhörigcenter, avlastningsboende på Villa Milbo – paletten av stödinsatser är bred inom Omvårdnad Gävle. Inte minst har Gävle tagit fasta på den belastning det blir när en anhörig blir sjuk. Det är väldigt lätt hänt att den som är frisk tar på sig en alltför stor börda, inte minst av stress och oro. Genom att få

stöd och avlastning kan detta i många fall undvikas. På Anhörigcenter finns personal och andra anhöriga som kan dela med sig av sina erfarenheter. Genom att träffa andra i liknande situation kan man känna stöd och få råd för att orka med sin egen vardag. Det anordnas även kurser och andra program för både sjuka och anhöriga. På Villa Milbo kan den som är sjuk vistas några dagar, antingen själv eller tillsammans med den som är anhörig. Tanken med Villa Milbo är att erbjuda gemenskap och vila, men även stödsamtal. Den som av olika skäl inte kan eller vill komma till Anhörigcenter eller Villa Milbo har möjlighet att få besök i hemmet av personal. De kan lösa av några timmar om den anhöriga till exempel behöver göra ärenden. Så långt som möjligt försöker man anpassa lösningarna efter varje individs unika behov. Att få besök av en volontär är ett annat sätt att få stöd i sin vardag. Volontären är en person som valt att lägga en del av sin egen tid på att vara medmänniska och hjälpa andra.

12

10-0626 Gävlebroschyr.indd 12

11-01-28 11.51.24


Gävle i framkant med ny GIS-strategi Sveriges enda forskningscentrum inom GIS ligger i Gävle. GIS-institutet, som det kallas, är knutet till Högskolan i Gävle. Här finns också ett flertal nationella och internationella företag som arbetar med GIS. Inom GIS-arena samverkar ett 40-tal kommuner och där har Gävle en ledande roll. För att behålla och utveckla sin position inom GIS har kommunen tagit fram en GIS-strategi och satsar särskilda medel under åren fram till och med 2014. Så här tänker Gävle kommun att GIS ska kunna spela en viktig roll inom fyra utvecklingsområden:

APPLIKATIONER SOM VÄ XER:

GIS tar bort gissningarna För den oinvigde kan en kontakt med GIS-världen upplevas som att stiga in i Aladdins grotta. Här tycks svaren på alla problem finnas samlade i datorapplikationer med kryptiska beteckningar. Och Nordens ledande GIS-koncern ESRI-S har sin bas i Gävle. GIS är en förkortning för Geografiska Informationssystem. Enkelt uttryckt handlar det om att koppla information av olika slag till geografiska punkter, platser eller områden på en karta. Från de första ganska enkla GIS-verktygen har systemen nu utvecklats till avancerade grafiska lösningar som mycket pedagogiskt kan åskådliggöra information. Informationen som presenteras är en blandning – eller snarare korsbefruktning – av olika källor. Genom att till exempel samköra folkbokföringsuppgifter med en kommunkarta blir det ganska lätt att se var förskolor, cykelvägar eller annan kommunal service ska placeras. GIS används i många fall som ett effektivt planeringsinstrument inom transport, logistik, samhällsplanering, hälsa och försäljning. Med hjälp av GIS kan resurser användas mer effektivt. Effektivare transporter gör att miljöbelastningen minskar. Inte minst kan visualiseringen av fakta göra att nya samband upptäcks som leder till bättre beslutsunderlag.

Stärkt ledarskap och samverkan Att skapa underlag för planering och beslut med information som är tillgänglig för alla intressenter. Verksamhetsöverskridande initiativ underlättas. Konsekvensbeskrivningar finns tillgängliga och visar effekter av beslut. Kommunen står väl rustad inför eventuella kriser. Attraktiva livsmiljöer Innovativa transportlösningar minskar påverkan på klimat och miljö. Den som funderar på att flytta till Gävle kan snabbt få realtidsinformation om skolor, bostäder, badhus och liknande för olika platser i kommunen. Stimulans av kompetens, innovation och entreprenörskap Skolan medverkar i innovativa GIS-projekt. Högskolan bidrar med forskare och studier för att öka kompetensen. Interaktiva dialoger och kunskapsutbyte med medborgarna kring stadsplanering. Kommunens hemsida är anpassad efter användarens geografiska position och kunskapsbehov. Utveckling av kommunikationer och infrastruktur GIS används för att optimera kommunikationer, bland annat genom att kontinuerligt anpassa bussrutter efter den faktiska folktätheten. Möjligheter till samåkning skapas utifrån ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Gävle kommuns GIS-strategi innehåller även mål inom respektive utvecklingsområde och handlingsplaner för att konkretisera arbetet. GISstrategin behandlas av kommunfullmäktige under våren 2011.

13

10-0626 Gävlebroschyr.indd 13

11-01-28 11.51.24


lär ande ustav Vasa var först. Åtminstone är de

första bevisen på att det funnits en skola i Gävle från hans tid. 1557 är året då den dåvarande kungen Gustav Vasa grundade en trivialskola i vår stad. Gävles första, och landets fjärde, gymnasium grundades 1640 – i Stockholm. Där var intresset för högre lärdom närmast obefintligt och därför flyttades gymnasiet till Gävle 1669.

Att lägga grunden för det livslånga lärandet

Cirkuslinjen är en av de estetiska inriktningarna som lockar sökande från orter långt utanför Gävle.

Högskolan i Gävle har 12 000 studenter, mer än 40 utbildningsprogram och cirka 1000 kurser. Campus ligger på det före detta regementsområdet där de gamla kasernerna fått nytt liv tillsammans med helt nya forsknings- och undervisningslokaler. Biblioteket bildar ett naturligt nav med sin spännande arkitektur i centrum av området. Forskningsprofilen är ”Hållbar livsmiljö och hållbart arbetsliv”. Högskolan i Gävle är ett av Sveriges ledande lärosäten inom distansutbildningar. Kommunen erbjuder bostadsgaranti till alla studenter. Än idag finns Vasaskolan kvar som en av Gävles kommunala gymnasieskolor med bland annat Internationell profil för Naturvetare och Humanister och ett brett utbud av moderna språk, däribland kinesiska. Borgarskolan är Sveriges äldsta handelsskola. Entreprenörskap, förmågan att tänka kreativt och lösa problem har lett till stora framgångar i Ung Företagsamhet för Borgarskolans elever. Polhemsskolan är Gävles största gymnasium. Den är inriktad mot tekniska och yrkestekniska utbildningar och utbildar framtidens ingenjörer, elektriker, rörmokare, tekniker och kockar. Tillsammans utbildar de kommunala gymnasieskolorna 4000 elever inom yrkesförberedande och studieförberedande program. Det stora utbudet med 20 program och 57 inriktningar, inklusive lärling, ger de studerande stora möjligheter att skapa sin egen utbildning. Ett flertal fristående gymnasieskolor med olika inriktningar har etablerats på senare år. Det finns ett 30-tal kommunala grundskolor i Gävle, spridda över kommunen. Alla skolor har en egen profil eller arbetar med en viss pedagogisk inriktning. Flera fristående skolor erbjuder undervisning i Gävle. I Gävle finns ett hundratal förskolor och familjedaghem. På dessa finns ett tiotal förskoleavdelningar med specialinriktning för barn som behöver särskilt stöd. Det finns även platser på Nattis för barn som har vårdnadshavare med oregelbundna arbetstider. Precis som i grundskolan arbetar de olika förskolorna utifrån olika pedagogisk inriktning eller profil.

14

10-0626 Gävlebroschyr.indd 14

11-01-28 11.51.30


lär ande

Exempel på profilutbildningar i Gävle Trä är en av Sveriges viktigaste råvaror. På högskolans program Design och träteknik utvecklar studenterna sin förmåga att förädla trä till produkter.

Serie- och bildberättarprogrammet är helt unikt i Sverige på högskolenivå, Här utbildas studenter i konsten att berätta med bilder.

Högskolans bibliotek är en spännande och inspirerande studiemiljö, centralt placerad på campusområdet.

Jiaman Tang har stannat kvar i Gävle Jiaman Tang kom till Högskolan i Gävle för att läsa Industrial Management and Logistics. Under utbildningen kom hon i kontakt med GIS-klustret Future Position X (FPX) i Teknikparken. Tre år senare arbetar hon halvtid på FPX, främst med den kinesiska marknaden. – Jag utvecklar kontakter med kinesiska företag och myndigheter för att skapa nya affärer och möjligheter för företagen i FPX. Kina utvecklas enormt snabbt och har stora behov av den spetskompetens som vi har inom geografisk information och samhällsbyggnad i Gävleregionen. Jiaman kommer själv från en stad 860 kilometer från Shanghai i Henan-provinsen. – I min hemstad bor sju miljoner invånare, så den är lite större än Gävle, konstaterar Jiaman med ett leende. – FPX är väldigt öppet mot studenter. Jag har lärt mig mycket här, har haft stor nytta av mina kunskaper och känner också att jag kan bidra med en del tillbaka. Sättet att arbeta här i Sverige skiljer sig en hel del från Kina. Där händer allting snabbt, besluten tas ibland utan att man tänkt igenom konsekvenserna. Jag tycker att ni arbetar mer effektivt och är bättre på att ta tillvara människors olika kompetenser och innovationskraft.

Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle är till största delen förlagt till Wij Trädgårdar. Där kan studenterna arbeta med sina egna idéer i den inspirerande miljön.

Jazzlinjen är ett av Vasaskolans estetiska program. Här får eleverna fördjupa sitt musikaliska intresse och chans att utveckla sina färdigheter.

Vasaskolans nationella spetsutbildning inom humaniora vänder sig till elever som är särskilt intresserade av historia, arkeologi, egyptologi och religionsvetenskap.

Sveriges första cirkusutbildning på gymnasienivå finns i Gävle. Efter utbildningen har många elever gått vidare till internationella cirkusskolor.

På Trödje förskola finns avdelningen Tittmyran där man ända sedan början av 1990-talet aktivt arbetat med jämställdheten mellan könen. Deras metoder har fått stor uppmärksamhet i hela landet.

15

10-0626 Gävlebroschyr.indd 15

11-01-28 11.51.46


Clar a Hagman, sångersk a

– Efter Idol kände jag att det fick vara nog med tävlingar. Det är spännande och kul, men en enorm press. Man får massor av erfarenhet, inte minst av att ta kritik.

Första gången Clara Hagman stod på scen var hon 7 år. I publiken på Folkets Hus satt 500 personer och lyssnade när hon, hennes syster och bästa kompisen sjöng ”Snön faller ner”, en julvisa som de hade skrivit själva. – Jag kommer från en musikfamilj och har alltid sjungit. När jag var 10 år kom jag med i Lilla Melodifestivalen med en låt som hette ”Hej, vem är du?”.

En tid efter Idol blev Clara kontaktad av Ulf Ekberg i svenska popbandet Ace of Base. Deras skiva ”Happy Nation” såldes i 23 miljoner exemplar över hela världen. De håller fortfarande försäljningsrekordet för debutalbum. Nu erbjöd Ulf henne chansen att bli sångerska i deras comeback. Ace Of Base har hela tiden varit enormt stora i många europeiska och asiatiska länder. – Det var en häftig känsla att hålla nya skivan i handen – tänk att jag är med och sjunger på den! Det känns … bra!

På väg uppåt

På tävlingen träffade Clara sångcoachen Johan Jämtberg från Helges fritidsgård i Andersberg. Han frågade om hon ville komma dit och sjunga och tog med henne i sitt Helges All Stars. – Jag var med där i flera år. Vi träffades varje vecka och repeterade, vi uppträdde både här i Gävle och i andra städer. Höjdpunkten var nog när vi fick sjunga på Gävle Cityfest stora scen. Sen var jag förstås med i Helges Talangjakt också under flera år. Clara har ställt upp i många talangtävlingar. I den största av alla – Idol – åkte hon oväntat ut i ett ganska tidigt skede. Men det skulle visa sig att hennes framträdanden hade imponerat på personer med stort inflytande i musikbranschen.

Innan Clara fick chansen hos Ace of Base hade hon pluggat på Vasaskolans jazzlinje i tre år. – Jag är jätteglad att jag valde den utbildningen, vi fick lära oss så mycket, även teoretiskt. Jazzen är ju grunden till så mycket annan musik som till exempel pop och soul. Vi jobbade med musik från världens alla hörn, vi lärde oss studioteknik, att koppla sladdar, att spela in och inte minst ta ansvar för att fixa egna spelningar. – Om inte den här chansen att få vara med i Ace of Base hade dykt upp, hade jag definitivt fortsatt att plugga. Drömmen är att läsa vid MI i Los Angeles. Men jag är ju ung. Möjligheterna finns kvar.

16

10-0626 Gävlebroschyr.indd 16

11-01-28 11.51.53


k atarina wijk, forsk are på högskolan i gävle

Jag vill förstå varför – Det var när jag arbetade som föreståndare på en fritidsgård som jag började intressera mig för hur man förändrar ungdomars beteenden, berättar Katarina Wijk. Nu är hon universitetslektor, chef för avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap på Högskolan i Gävle och forskare vid Centrum för belastningsskadeforskning. – Och jag vill fortfarande veta hur förändringar går till! Högskolan i Gävle har två profilområden inom sin forskning och undervisning. Det ena är byggd miljö och det andra är hälsofrämjande arbetsliv. Katarina forskar och har under flera år undervisat inom det senare, numera arbetar hon framför allt med ledning och forskning. – Vi ligger i framkant i världen inom vår forskning om belastningsskador här på högskolan. Vi har ett stort samarbete med andra universitet och forskningscentra runt om i världen kring belastningsskadeforskning och hälsofrämjande arbetsliv. Inte minst det utvecklade samarbetet med andra är ett kvitto på hur väl vi ligger till. Vi har dessutom tilldelats medel för att etablera ett så kallat FAS-centrum av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, vilket innebär att vi får ett långsiktigt ekonomiskt tillskott för att ytterligare förstärka vår forskning. – Jag tycker det är spännande att försöka komma fram till något nytt, något som ingen annan har tagit reda på förut. Jag vill försöka förstå varför det är som det är och hur det kan förändras till det bättre. I min forskning är det minst lika intressant att titta på hur man går in med en åtgärd som vad man gör för att förebygga arbetsskador. – Samhällsnyttan och att påverka arbetshälsa för människor är starka drivkrafter för mig. Katarina Wijk menar att det kan finnas klara fördelar med att arbeta inom en lite mindre högskola. – Ja, det tvingar oss att profilera oss mer än de större universiteten behöver göra, och vi kan i vissa avseenden ha närmare till samarbete med aktörer i regionen. Profileringen bidrar till tydlighet med vad vi vill göra och hur vi vill locka både studenter och andra resurser till oss. Och jag ser ingen nackdel i att vi tar oss an och försöker bidra med lösningar till en del av den här regionens utmaningar (i vårt arbete). – Vi har till exempel pågående forskningsprojekt på Ovako i Hofors. Och på Sandvik studerar vi hälsoaspekter när företaget inför så kallad Lean-production. Jag skulle vilja jobba mer med företag och organisationer som finns i vårt område. Samtidigt tror jag att vi forskare skulle behöva bli ännu bättre på att föra ut de resultat som vi kommer fram till, till dem som har nytta av det.

17

10-0626 Gävlebroschyr.indd 17

11-01-28 11.51.59


GEVALIA

reklam har ka dröjde kände men d

Brands of gävle

Ofta präglas en stad av företeelser som inte alltid är besöksmål. Eller ens går att uppleva vid varje besök. Samtidigt är de en så självklar del av Gävle att vi inte vill undanhålla dem från er. Vi kallar dem ”Brands of Gävle”. Det betyder att de var och en har blivit ett starkt varumärke som för alltid kommer att vara förknippat med Gävle. Foto: Frank Julin

BRY NÄS IF , ett av Sveriges mest klassiska ishockeylag, har tolv SM-guld och domi-

nerade svensk ishockey på 1960- och 1970-talen. Namnet Brynäs kommer från en av Gävles stadsdelar. De svarta tröjorna med gula och röda revärer har burits av spelare som Tord Lundström, Börje Salming, Lars-Göran Nilsson, Mats Näslund och Nicklas Bäckström. Brynäs spelar sina hemmamatcher i Läkerol Arena som har en publikkapacitet på 8.400 personer.

GEFLE IF FOTBOLL spelar i Allsvenskan som enda norrlandslag. Föreningen erövrade von Rosens pokal för första gången redan 1902, något som närmast får räknas som den tidens SM. Inte så konstigt kanske, eftersom Gefle IF var en av de första föreningarna i landet som ägnade sig åt fotboll. Hemmaarenan heter Strömvallen och ligger på bekvämt gångavstånd från centrum.

18

10-0626 Gävlebroschyr.indd 18

11-01-28 11.52.47

GÄVLEBO

år brä lén. Bo om Gä dess ö Gunna


eröväknas förenligger

GEVALIA

är Sveriges mest köpta kaffe och inte minst känt genom sina prisbelönta reklamkampanjer för Oväntat besök. Namnet betyder helt enkelt Gävle på latin och här har kaffet rostats från mitten av 1910-talet. Kaffe kom till Sverige redan 1685, men det dröjde till mitten av 1800-talet innan det blev en folklig dryck. Brännvinstillverkarna kände sig då så hotade av drycken att de drev igenom ett förbud mot kaffedrickande, men detta upphävdes snart på grund av protester.

BÖNABÖC KLING , bottenhavets gyllenfärgade smakexplosion. En njutning på knäck-

såg julens ljus första gången 1966. Men redan vid årsskiftet samma år brändes den. Initiativet till den stora halmbocken kom från reklammannen Stig Gavlén. Bocken reser sig 13 meter hög på Slottstorget från början av december. Nyheterna om Gävlebocken sprids i media över hela världen och hundratusentals människor följer dess öde via webkameror varje år. Den eleganta silverbocken på bilden är formgivaren Gunnar Cyréns tolkning av Gävles största kändis.

LÄKEROL är ett av Sveriges mest kända varumärken. Historien om den lilla halspastillen började i Leipzig i Tyskland, men det var när fabrikören Adolf Ahlgren tog den till Gävle 1909 som allt tog fart. Redan 1911 såldes mer än 2 miljoner askar bara i Sverige och Danmark. A:et mitt på tabletten är grundarens Adolf Ahlgrens signatur. Läkerol finns idag i hela världen i en rad olika former och även som tuggummi.

GÄVLEBO C KEN

ebröd med smör och kanske kall skivad färskpotatis. Vissa pratar felaktigt om rökt böckling, men det finns förstås inte. Bönaböckling är strömming som läggs i saltlake över natten och sedan röks i upp till 90 minuter med granris. Avnjuts gärna vid havet tillsammans med en sval dryck. Även sotare, som är en torrhalstrad strömming, är en lokal specialitet.

19

10-0626 Gävlebroschyr.indd 19

11-01-28 11.53.36


upp l e v e l s e r et är svårt att bestämma hur långt

Levande kultur och aktiv fritid Sommarkväll

Gefle IF

Bondens marknad

Gävle Marinfestival

Scandinavian Country Festival Getaway Rock Festival

Å-draget Gävle Teater Folkteatern Skottes

Brynäs IF Gävle Symfoniorkester

Mer Jul i Gävle Gävle Konserthus Spelplats Gävle

tillbaka en stads kultur- och fritidsliv sträcker sig. I någon form har det förstås alltid funnits. Men den äldsta kända teaterbyggnaden i Gävle invigdes 1785 vid Södra Kungsgatan och kallades Operahuset. Det följdes av Nya Spektakelhuset 1840 som förstördes vid den stora stadsbranden 1869. Nio år senare stod Gävle Teater färdig efter förebild från Parisoperan. Redan 1912 har Gävle Symfoniorkester sin premiärkonsert på Gävle Teater. I dag är den en av sju professionella symfoniorkestrar i Sverige. Hemmascen är Gävle Konserthus som stod färdigt 1998 och tidigt skapade sig ett renommé för sitt breda programutbud med musik och upplevelser ur vitt skilda genrer. Idrotts- och friluftslivet har vuxit fram under de senaste dryga hundra åren. Gefle IF som bildades 1882 är landets äldsta flersektionsförening. Den allra första SM-finalen i bandy spelades i Gävle mellan IFK Gävle och IFK Uppsala. Ett av Sveriges främsta ishockeylag genom tiderna är förstås Brynäs IF som fram till 2010 vunnit inte mindre än 12 SM-guld. Sveriges första elbelysta motionsspår öppnades i Hemlingby 1959. Anläggningen med Hemlingbystugan blev modell för liknande anläggningar runt om i landet. 1998 invigdes Fjärran Höjderbadet som är en kombinerad utom- och inomhusanläggning med bad, relax, gym och spa. I början av 1980-talet gjordes en satsning från Gävle att etablera teatergrupper i kommunen. Ur Skånska Teatern rekryterades skådespelare och regissörer till det som skulle bli Folkteatern, från Luleå hämtades Skottes Musikteater. Kulturskolan är väl utbyggd i Gävle. Varje vecka möts 1300 barn och unga upp till 20 år i bild, cirkus, dans, film, musik, sång och teater. Runt om i stadens parker, i rondeller, på torg och andra öppna platser finns ett stort antal skulpturer att beskåda. Flera av dem är skänkta av GDJ-fonden som bildades när Gävle-Dala Järnvägar såldes till staten. Här finns konstnärliga storheter som Milles, Moore, och Grate representerade. En modernisering av fotbollsarenan Strömvallen kommer att genomföras de närmaste åren. Läkerol Arena, där Brynäs IF spelar sina hemmamatcher är en av Sveriges nyaste och dessutom troligen den mest energismarta evenemangsarenan.

Ett urval händelser i Gävle.

20

10-0626 Gävlebroschyr.indd 20

11-01-28 11.53.59


upp l e v e l s e r

Gävle Symfoniorkester har konserthuset som hemmascen.

Hemlingbybacken används både för BMX och alpin skidåkning.

Annat att upptäcka och uppleva i Gävle! Stadsträdgården med utsikten mot konserthuset och Milles skulptur.

Gasklockeområdet är en fascinerande plats för musik, teater, utställningar, events och andra möten.

Boulognerskogen, park med lekplats, bangolf, scen och plats för picknick.

Torghandeln på Stortorget med bland annat lokalt fångad fisk.

Gävles skulpturer, här Henry Moores Tredelad vilande figur, draperad.

Stadsbiblioteket är öppet alla dagar året om. Gävles mest besökta vardagsrum.

Kullerstensgatorna och byggnaderna i Gamla Gefle.

21

10-0626 Gävlebroschyr.indd 21

11-01-28 11.54.45


sveriges energisnålaste:

Smart ishockey i energismart arena Säg ”Gävle” och många tänker på Brynäs. Som ett av Sveriges mest klassiska ishockeylag har de anhängare i en stor del av landet. På 1960- och 70-talen dominerade Brynäs svensk ishockey med namn som Tord Lundström, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Inge Hammarström, Börje Salming och Wille Löfqvist. Då hette arenorna Nynäs IP och Gavlerinken. Idag spelar Brynäs sina hemmamatcher i Läkerol Arena. Fram till 2010 har det blivit 12 SM-guld för laget som fått namn efter ett av Gävles bostadsområden. Brynäs spelstil har under alla år kännetecknats av ett tekniskt spel med mycket fart under skridskorna. Laget är inte känt för att vara särskilt defensivt eller för att bestå av ett gäng storvuxna busar. Snarare har småväxta lirare alltid firat triumfer i Brynäströjan. Den kanske mest kände spelaren i den kategorin är Mats Näslund som gick vidare till NHL efter att ha gjort succé med Brynäs i början av 1980-talet.

Trots att Läkerolen (som den kallas i folkmun) invigdes så sent som 2006 upptäcktes ganska snart att det fanns saker att göra för att sänka driftkostnaderna. Att på samma gång värma en stor hall med plats för 8.400 åskådare och hålla den stora isytan i ett perfekt skick är förstås en konst. Det går åt stora mängder energi. I samarbete med Gävle Energi började Arenabolaget som äger Läkerolen att titta närmare på vad som kunde göras för att spara energi och därmed pengar. Genom att förändra ventilationsflöden, förbättra styrningen av värmen, utnyttja värmeåtervinningen bättre, glasa in restaurangen och inte minst engagera personalen har energianvändningen minskat med 13 procent. I ett pilotprojekt placeras dessutom två specialdesignade vindkraftverk för citynära miljö på taket till Läkerol Arena. Och självklart är all energi som används i arenan 100% förnybar el.

22

10-0626 Gävlebroschyr.indd 22

11-01-28 11.55.15


I Gävle bor 95 000 invånare. Gävle kommun har 7 000 anställda och omsätter 5,9 miljarder kronor. kommunfullmäktige Socialdemokraterna Moderaterna Folkpartiet Miljöpartiet Sverigedemokraterna Vänsterpartiet Centern

24 18 5 5 4 4 3

budget Barn, utbildning, arbetsmarknad 39,1% Vård, omsorg 31,0% Gator, parker, kollektivtrafik 7,6% Övriga utgifter 6,0% Investeringar 5,4% Kultur, fritid 4,9% Räntor 3,7% Skatteutjämning 2,3%

Hamrånge

Förvaltningar Barn & Ungdom Bygg & Miljö Kommunledningskontoret Kultur & Fritid Omvårdnad Socialtjänst Tekniska kontoret Utbildning & Arbete

E4

bönan

Politiska nämnder styr verksamheten i förvaltningarna.

Gävle 1,5 tim 6 tim Stockholm

göteborg

KOMMUNALA BOLAG AB Gavlegårdarna Gavlefastigheter Gävle Energi AB Gävle Hamn AB

valbo

furuvik

R80 forsbacka

E4

Bolag som till 100 % ägs av Gävle Stadshus AB. Gävle Stadshus AB ägs i sin tur till 100 % av Gävle kommun och är också moderbolag i Gävle Stadshuskoncern. KOMMUNALFÖRBUND Gästrike Räddningstjänst Gästrike Återvinnare Inköp Gävleborg Region Gävleborg

hedesunda

10-0626 Gävlebroschyr.indd 23

gävle

23

11-01-28 11.55.43


801 84 Gävle, 026-17 80 00 www.gavle.se

10-0626 Gävlebroschyr.indd 24

11-01-28 11.55.44

Gävle presentationsbroschyr  
Gävle presentationsbroschyr  

Information om Gävle kommun

Advertisement