Page 1

Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

Versie: Status: Auteur:

14.4 Approved Rop Pulles

Š TASS B.V. 2013 Alle rechten voorbehouden. Verveelvuldiging, geheel of gedeeltelijk, is niet toegestaan dan met schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende. All rights are reserved. Reproduction in whole or in part is prohibited without the written consent of the copyright owner.


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

Dit document is gepubliceerd door: TASS B.V. Eindhoven, Nederland Commentaar en suggesties kunnen worden gestuurd naar: TASS B.V. Postbus 80060 5600 KA EINDHOVEN Nederland tel: +31 (0)40 2503200 fax: +31 (0)40 2503201

I

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

1 Inleiding

1

2 Opdrachten

2

3 CreĂŤer je eigen afstudeeropdracht

3

4 Indoor plaatsbepaling voor zorgmiddelen

4

5 Indoor routebepaling

5

6 Smoelenboek

6

7 Wearable sensors

7

8 Domotica met Open Remote

8

9 Sorama Admin Portal

9

10 Sorama Beeld analyse

10

11 Hack onze koffieautomaat

11

12 3D Printer

12

13 Mobile Intranet App

13

14 Interactieve musea

14

15 Bulletproof home security system

15

16 Wireless domotica protocollen

16

17 Aansturen domotica apparatuur dmv spraak

17

18 Plaatsbepaling m.b.v. Wifi RSSI fingerprinting

18

19 Stereoscopie met Pandaboard

19

20 Foto sharing

20

21 Bewegingen herkennen met een Accellerometer.

21

22 High Tech startblok voor zwemmers

22

23 Pointing device mbv e-Compass

23

24 Security in domotica

24

25 BigData High-Speed In-Memory Analytics

25

26 Interactief fotobord

26

27 Ambient entrance

27

II

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

1 Inleiding 1.1 Bedrijfsprofiel TASS technology solutions is een dienstverlener op het gebied van technische- en embedded software. Een mensgerichte organisatie die al meer dan 30 jaar voorop loopt in de ontwikkeling van software voor technisch hoogwaardige producten. Voorheen als onderdeel van Philips, maar sinds 2007 met succes als zelfstandige organisatie als onderdeel van Total Specific Solutions. Dit maakt TASS tot een dynamische en betrouwbare partner die snel kan schakelen en tijdig weet in te springen op ontwikkelingen in de markt. TASS gaat duurzame relaties aan met medewerker en klant. Relaties gedreven door toewijding en gebaseerd op vertrouwen. Onze software professionals hebben ervaring in alle fasen van het productontwikkeltraject. Van requirements, architectuur en ontwerp tot implementatie, integratie en testen. TASS heeft ruime ervaring met multidisciplinaire productontwikkeling. Kortom: het samenspel tussen hardware, software, mechanica en/of optica. Die ervaring, in combinatie met ons innovatieve vermogen, zetten we om in generiek toepasbare oplossingen, die de time-to-market van onze klanten verkorten.

1.2 Afstuderen bij TASS Afstuderen bij TASS staat voor een mooie afsluiting van je opleiding en een goede voorbereiding op de toekomst. Wij bieden je de mogelijkheid om af te studeren op hoog niveau en de praktijk van echte projecten te ervaren. Ieder half jaar zorgen we voor een groot en divers aanbod van afstudeeropdrachten waar een kundige begeleiding niet ontbreekt. Door de diversiteit aan opdrachten is altijd een leuke opdracht te vinden die past bij jouw afstudeerrichting en interessegebied. Mocht jouw ideale opdracht er niet bij staan, dan zijn we nieuwsgierig naar je eigen voorstel. Je bent een half jaar onderdeel van een gezellige en informele organisatie. We zien je als een volwaardig collega en je krijgt meer te zien van TASS dan alleen je afstudeeropdracht. Naast een opdrachtgever krijg je een technisch coach toegewezen. Ieder project wordt uitgevoerd volgens het TASS projecthandboek, een agile aanpak is ook mogelijk. Op deze manier leer je te werken volgens een methode zoals je die na je opleiding, in de praktijk ook gaat gebruiken.

1/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

2 Opdrachten Bij TASS ontstaan continu nieuwe opdrachten, voor het meest actuele aanbod van afstudeeropdrachten kijk je op onze website www.tass.nl onder “Werken bij Tass”, ”Afstuderen bij TASS”.

2.1 Geïnteresseerd of meer informatie? Ben je geïnteresseerd in een afstudeerplaats binnen TASS, stuur dan je CV onder vermelding van de titel van de opdracht naar: jobs@tass.nl ter attentie van Femke Janssen - Brants. Indien je meer informatie over TASS wilt, kun je ook bellen naar

 040-2503203.

2.2 Locatie? TASS heeft in Nederland een vestiging in Eindhoven en Apeldoorn. Opdrachten kunnen in overleg op één van deze locaties worden uitgevoerd, de meeste opdrachten zullen in Eindhoven worden uitgevoerd omdat daar het hoofdkantoor zit. Neem contact met ons op voor meer informatie.

2.3 Verzendlijst Mocht je afstudeeropdracht pas in een latere studieperiode plaatsvinden, dan kun je op onze verzendlijst geplaatst wilt worden. Zodra er dan een nieuwe uitgave van dit boekje uitkomt, zorgen wij ervoor dat deze versie automatisch naar je toegestuurd wordt. We ontvangen dan graag je gegevens (school, studierichting en afstudeerperiode) via e-mail, jobs@tass.nl.

2/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

3 Creëer je eigen afstudeeropdracht 3.1 Inleiding Wij dagen je uit zelf een afstudeeropdracht te bedenken, voor een of meer van de onderstaande toepassingsgebieden: • • • • • •

Security Intelligent leven Augmented reality HW aangestuurd door mobiele devices Automotive Healthcare

3.2 Opdracht Stuur ons je opdracht omschrijving. Beschrijf daarin de context en op hoog niveau het idee van je opdracht.

3.3 Technische aspecten Noem de methoden en technologieën die je gebruikt bij het uitvoeren van de opdracht. Voorbeelden hiervan zijn: • UML • C/C++, C#, Java • Bluetooth 4.0, 6lowpan, zigbee, NFC

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

HBO/WO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

3/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

4 Indoor plaatsbepaling voor zorgmiddelen 4.1 Inleiding Zorg in Nederland wordt steeds duurder. Één van de oorzaken is dat kostbare tijd van de zorgverleners verloren gaat aan het zoeken naar zorgmiddelen. Zorgmiddelen als rollators, anti decubitus itus matrassen en vernevelapparaten worden niet optimaal gebruikt of zijn zelfs onvindbaar, omdat de administratieve registratiesystemen handmatig en dus vaak niet goed worden bijgehouden. Een geautomatiseerd plaatsregistratiesysteem is een middel om dit hedendaagse edendaagse probleem in de zorg op te lossen, waardoor onnodig verloren tijd en geld worden bespaard.

4.2 Opdracht Ontwikkel een geautomatiseerd plaatsregistratiesysteem met behulp van plaatsbepaling technieken op een hardware ontwikkelplatform als Arduino of Raspberry Pi. De locatie moet opgeslagen worden in een database die bijvoorbeeld gekoppeld kan zijn aan het administratieve systeem van de zorgverlener.

4.3 Technische aspecten • • • • • •

Plaatsbepalingstechnieken Energiezuinige communicatieprotocollen Arduino / Raspberry Pi Database Prototyping Software development

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

HBO Informatica of Multimedia design 5 maanden Een combinatie van I en IMD is ook mogelijk.

4/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

5 Indoor routebepaling 5.1 Inleiding Openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en vliegvelden worden steeds onoverzichtelijker door het aantal verbouwingen en veranderende looproutes. Er komen steeds meer borden die de weg wijzen, maar hierdoor wordt het niet altijd duidelijker. Ook houden deze routes niet altijd rekening met de mogelijkheden van iemand, bijvoorbeeld voor het nemen van de lift of (rol)trap. Dit kan bijvoorbeeld lastig zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Met behulp van een gepersonaliseerde indoor route planning kunnen deze gebouwen gebruiksvriendelijker worden.

5.2 Opdracht Ontwikkel een Android app voor indoor routebepaling in gebouwen met meerdere verdiepingen. Deze app moet zeer eenvoudig in het gebruik zijn. TASS heeft als proof of concept een Android app ontwikkeld waarmee plaatsbepaling op basis van Wifi mogelijk is. Deze proof of concept kan worden gebruikt als startpunt naar een praktische toepassing.

5.3 Technische aspecten • • • • •

Android met Java Route bepaling algoritme Lokalisatie Visualisatie en design Software ontwerp & development

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

5/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

6 Smoelenboek 6.1 Inleiding Bij TASS werken meer dan 200 medewerkers. We willen graag een “smoelenboek” hebben waarop alle medewerkers terug te vinden zijn. In het verleden is met magneetplaatjes en fotolijsten een dergelijk overzicht gecreëerd. Maar door regelmatige wisselingen van mensen is het onderhoud aan deze systemen te groot. Als de gebruiker kan interacteren met het systeem, dan kunnen er ook verschillende doorsnedes zichtbaar gemaakt worden.

6.2 Opdracht Een oplossing wordt momenteel gezocht in een digitale representatie van alle medewerkers. Daarbij moeten we niet denken aan simpel 200 foto’s op 1 heel groot scherm. Het is de bedoeling dat er op een innovatieve en mooie manier een of meerdere representaties komen waarop alle medewerkers of een bepaalde groep te zien, of te selecteren zijn. Bij de groepsvorming kun je aan allerlei doorsnedes denken, bijvoorbeeld; dames, mensen die voor een bepaalde persoon werken, mensen ouder dan 35, mensen die in Eindhoven wonen, etc… Naast de foto’s moeten ook de naam en andere gegevens van de persoon op de foto weergegeven worden. Er moet tevens een mogelijkheid zijn voor interactie met het publiek. Hierbij kunnen je denken aan een Touchscreen, Kinect, webcam of andere mogelijkheid.We hebben momenteel al foto’s van de medewerkers in ons bestaande computer systeem en een koppeling met dit systeem moet dus gemaakt worden. De werkzaamheden betreffen: -

Het Het Het Het

ontwerpen van een of meer leuke visualisaties van de foto’s, implementeren van het programma volgens dit ontwerp, onderzoeken welke interactiviteit er aan het systeem kan worden toegevoegd, implementeren van de geselecteerd interactieve mogelijk.

6.3 Technische aspecten • Interactie • GUI Design • Representatie

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Tijs Bierman of Martijn haak HBO Informatica of Multimedia design 5 maanden Een combinatie van I en IMD is ook mogelijk.

6/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

7 Wearable sensors 7.1 Inleiding De healthcare sector is aan het veranderen. Waar vroeger mensen met name acute ziektes hadden waarvoor ze naar het ziekenhuis moesten, zijn er nu vooral chronische ziekten. Chronische ziekten ontstaan geleidelijk en kunnen vaak door een gezonde levensstijl voorkomen worden. Er zijn steeds meer sensoren waarmee lichaamsfuncties te meten zijn. Bijvoorbeeld temperatuur, hartslag, bloeddruk, zuurstof saturatie en activiteit.

7.2 Opdracht Ontwikkel een Android en/of iOS app die sensoren combineert en de gebruiker aanmoedigt tot een gezond leven. Onderzoek welke sensoren gecombineerd kunnen worden en maak hier een draagbare demo van. Zorg dat er een duidelijk overzicht op de app komt van de gemeten waarden over de tijd. Het geheel moet eenvoudig in het gebruik zijn, zodat ook senioren er goed mee kunnen werken.

7.3 Technische aspecten • • • •

Android met Java, of iOS met Objective-C Visualisatie en design (User Interface) Software ontwerp Communicatie protocollen, Bluetooth, RFID, NFC

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

7/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

8 Domotica met Open Remote 8.1 Inleiding Domotica systemen (ook wel Smart Home systemen genoemd) hebben lang een stil bestaan geleid. Voornaamste toepassingen waren in de ouderenzorg en zorg voor hulpbehoevenden (de Care markt). Op dit moment staan we op de grens van een doorbraak van domotica in het normale huishouden. Eén van de meest kansrijke initiatieven op Domotica gebied is het open source initiatief OpenRemote. OpenRemote is een compleet open source domotica systeem dat je zelf kunt installeren in je eigen huis, maar dat ook geschikt is voor gebouwautomatisering. Het is mogelijk om verschillende domotica protocollen aan te sturen, zoals X10 en KNX. Hierdoor kun je allerlei hardware aansturen. TASS is al vele jaren actief op domotica gebied, onder andere via het Amigo project, een research project voor slimme domotica systemen. Amigo draait al enkele jaren bij TASS intern.

8.2 Opdracht Zorg voor een Open Remote systeem binnen TASS dat vergelijkbaar of beter is dan het huidige Amigo systeem. Hieronder vallen de volgende werkzaamheden: •

Standaard Open Remote implementatie, waaronder o Android en iOS design o Interface met X10 Uitbreiden van Open Remote met 433 Mhz functionaliteit mbv de RFXtrx433 module (http://www.rfxcom.com/store/Transceivers/12103) Dit maakt interface met Klik-Aan-Klik-Uit en vele andere systemen mogelijk. Onderzoek naar verdere uitbreidingsmogelijkheden van Open Remote, bv besturing vanuit Smart TV

8.3 Technische aspecten • • • • •

C/C++ Java Amigo Domotica System Open Remote Open Source Domotica Useability & Design

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Peter Vink HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

8/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

9 Sorama Admin Portal 9.1 Inleiding Wetenschappers voorspellen dat in het jaar 2020 “Noise pollution” wereldwijd probleem nummer 1 wordt. Overheden en productiebedrijven doen er dan ook alles aan om producten zo stil mogelijk te maken. TASS werkt samen met het bedrijf Sorama dat gespecialiseerd is in het visualiseren, analyseren en optimaliseren van trillingen. Sorama vermarkt een gepatenteerde geluidscamera die verbonden is met een cloud omgeving voor het verwerken en analyseren van geluidsbeelden.

9.2 Opdracht Ontwikkel een admin webportal die Sorama in staat stelt inzicht te krijgen in gebruiksstatistieken en klantactiviteiten en die gebruikt kan worden voor gebruikersadministratie en abonnementbeheer. Security, database connectivity en User Interfacing / User Experience zijn hierbij essentieel. Deze aspecten vallen onder de visie van TASS: “Internet of Things”. Een extra aspect van deze opdracht is de interactie met de klant. Het product dient aan te sluiten bij de bestaande software infrastructuur en dient zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontwikkeld te worden. Zo zal de ontwikkeling ook gedeeltelijk op locatie van TASS en op locatie van Sorama plaatsvinden om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de aanwezige kennis.

9.3 Technische aspecten • • • • • •

C# Silverlight / WPF MVVM Software development Databases UI/UX Design / Implementation

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Sorama / TASS Sorama / TASS HBO Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

9/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

10 Sorama Beeld analyse

10.1 Inleiding Wetenschappers voorspellen dat in het jaar 2020 “Noise pollution” wereldwijd probleem nummer 1 wordt. Overheden en productiebedrijven doen er dan ook alles aan om producten zo stil mogelijk te maken. TASS werkt samen met het bedrijf Sorama dat gespecialiseerd is in het visualiseren, analyseren en optimaliseren van trillingen. Sorama vermarkt een gepatenteerde geluidscamera die verbonden is met een cloud omgeving voor het verwerken en analyseren van geluidsbeelden.

10.2 Opdracht Ontwikkel een slimme analysetool in de cloud-applicatie van Sorama, waarmee geluidsopnames in de vorm van grafische beelden vergeleken kunnen worden. De gebruikers zijn met deze analysetool in staat productverbeteringen te vergelijken. Door gebruik te maken van grafische dataselectie, patroonherkenning en slimme visualisatie dient de software in staat te zijn de gebruiker te ondersteunen bij de beeldanalyse. De nadruk ligt bij deze opdracht op grafische visualisatie van de gegevens, image processing en user interaction. Deze aspecten vallen onder de visie van TASS: “Internet of Things”. Een extra aspect van deze opdracht is de interactie met de klant. Het product dient aan te sluiten bij de bestaande infrastructuur en dient zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontwikkeld te worden.

10.3 Technische aspecten • • • • • • •

C# Silverlight MVVM Software development Client-Server computing Digital image processing UI/UX Design / Implementation

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Sorama / TASS Sorama / TASS HBO/WO Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

10/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

11 Hack onze koffieautomaat 11.1 Inleiding TASS heeft een koffieautomaat die het middelpunt van ons pand in Eindhoven vormt. In deze koffieautomaat is inmiddels een embedded systeem op basis van een Pandaboard geïntegreerd, dat gebruikt wordt voor een narrowcasting applicatie waarmee filmpjes en nieuws worden vertoond. Dit ziet er erg leuk uit, maar is wat beperkt qua mogelijkheden. Zo is er geen interface met de koffieautoma koffieautomaat en maar een beperkte interactiemogelijkheid.

11.2 Opdracht Breidt het systeem uit met • • • • •

Interactie met de koffieautomaat zelf (serial connectie) , onderzoek de mogelijke functionaliteit RFID/NFC reader waar je met een Android telefoon mee kunt interfacen. Proximity sensor Webinterface/webservice De koffieautomaat kan via een webinterface benaderd worden.

Denk zelf na over wat er verder nog mogelijk is, het belangrijkste is dat het nuttig is en past bij het hightech bedrijf dat wij zijn. Deze opdracht wordt, gezien ezien de vele mogelijkheden, uitgevoerd met Scrum waardoor gedurende de opdracht bijgestuurd kan worden. Voor Scrum biedt TASS ondersteuning specifiek voor studentenprojecten.

11.3 Technische aspecten • • • • •

Android of Embedded Linux Hardware selectie User Interfaces Software Design Scrum

11/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

12 3D Printer 12.1 Inleiding Binnen TASS wordt er gewerkt aan diverse cyber-physical projecten. In zulke projecten worden applicaties ontwikkeld waarin goede werking van een product afhangt van zeer nauwe interactie tussen mechanica, hardware (sensoren, actuatoren) en software. Het betreft dan voornamelijk embedded en vaak real-time software. 3D printers zijn een geschikt voorbeeld van zulke cyber-physical systems. Deze printers bieden een scala aan mogelijkheden, variërend van productie van objecten in kleine aantallen tot productie van objecten die op geen enkele andere manier gemaakt kunnen worden. De mogelijkheden van zulke printers zijn dus veelbelovend, maar met name de betaalbare versies missen de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van reproductie die voor veel toepassingen nodig is.

12.2 Opdracht Ontwerp een diagnostisch systeem, waarmee het gedrag van de printer tijdens operatie zowel op korte als lange termijn kan worden geanalyseerd. Deze analyse moet zodanig zijn dat hij leidt tot verbeteringen in SW of HW teneinde de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van reproductie te verbeteren. De diagnostische SW zal bestaan uit data-acquisitie die in de bestaande printer-SW wordt geïntegreerd en uit een analyse-component die incl. resultaatrepresentatie op PC wordt gerealiseerd.

12.3 Technische aspecten • • • • •

Realtime embedded software Opensource software Linux Windows C/C++/C#

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Voornaam Achternaam/Bedrijfsnaam Voornaam Achternaam HBO/WO Technische Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

12/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

13 Mobile Intranet App 13.1 Inleiding Mobile apparaten nemen een steeds belangrijker rol in ons leven en ook binnen TASS. Een belangrijke applicatie van het TASS intranet is Prafda. Prafda is essentieel voor de medewerkers om uren te registreren, adres gegevens op te vragen, etc. Het is daarom heel handig als TASS een Prafda app aan de TASS’er kan bieden waarmee de TASS’ers overal en te allen tijde de Prafda functionaliteit kan gebruiken.

13.2 Opdracht De opdracht is het ontwikkelen van een HTML5/PhoneGap app voor het Prafda deel van TASS intranet site, optioneel kunnen de andere gedeelten geïmplementeerd worden zoals collega's zoeken, 'ik vind', evenement kalender, foto album. De bovenstaande functionaliteit moet integreren in je telefoon, bijvoorbeeld: • • • •

Evenement in de agenda van je telefoon toevoegen. Collega’s in je contacten lijst zetten. Foto’s, downloaden op het fotoalbum van je telefoon. Notificatie op je telefoon als een nieuw 'ik vind' is.

13.3 Technische aspecten • • • •

Android iPhone HTML5 Mobile development

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Josee Zielman Jinmin Hu HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

13/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

14 Interactieve musea 14.1 Inleiding Plaatsbepaling met behulp van een mobiele telefoon gebeurt momenteel bijna uitsluitend met behulp van GPS en GSM masten. Naast het feit dat dit niet zo nauwkeurig is, werkt GPS indoor niet goed. Indoor is een mogelijke optie om gebruik te maken van Wifi Access Points als beacons, om plaatsbepaling mogelijk te maken. TASS heeft als proof of concept een Android app ontwikkeld waarmee plaatsbepaling op basis van Wifi mogelijk is. Deze proof of concept kan worden uitgewerkt naar een praktische toepassing.

14.2 Opdracht Ontwikkel een Android en/of iOS app die gebruikt kan worden in een museum. Deze App heeft twee doelen: • Op basis van locatie de gebruiker voorzien van gesproken en beeldinformatie over de tentoonstelling • Het (anoniem) verzamelen van informatie over looproutes en gedrag van de gebruikers. Deze gegevens zijn cruciaal voor het optimaliseren van een expositie. In deze opdracht zal worden samengewerkt met 100% FAT, een creatief bedrijf in de regio Twente.

14.3 Technische aspecten • • • •

Android met Java, of iOS met Objective-C Lokalisatie Visualisatie en design Software ontwerp

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Henry van Arem HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd Locatie Apeldoorn

14/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

15 Bulletproof home security system 15.1 Inleiding Steeds meer devices worden draadloos. Wanneer een kleine form factor of laag energie verbruik is gewenst wordt daar steeds vaker ZigBee voor gebruikt. Op een ZigBee netwerk kunnen verschillende devices van verschillende fabrikanten aanwezig zijn. Een uitdaging bij het samenvoegen van verschillende applicaties is het verschil in securityniveau’s wat nodig is. Een standaard ZigBee onderdeel is een z.g. trust center. Deze regelt de toelating van nieuwe devices op het netwerk en deelt encryptie sleutels uit.

15.2 Opdracht Ontwikkel de security infrastructuur voor alle onderdelen van een home automation systeem. Hierbij moeten verschillende type devices met verschillende security levels kunnen draaien, bijvoorbeeld: • Afstandbediende lampen met een laag security level. Nieuwe remotes en lampen worden zonder meer toegestaan. Security via network key. • Security devices zoals rookmelders en raamsensors met een hoog security level. Worden alleen na authenticatie toegelaten op het netwerk. Security via link key (peer to peer connectie). Een aantal ideeën op volgorde van prioriteit: 1 Breid een standaard trust center uit met ondersteuning voor verschillende security levels. 2 Maak het mogelijk het trust center te configureren via een secure connectie vanaf een PC of mobiel device. 3 Maak het mogelijk het netwerk te monitoren. 4 Maak een netwerk sniffer die zonder dat de rest van de devices het door hebben alle verbindingen kan afluisteren (verkrijg de network/link keys zonder een network join). 5 Integreer een bestaande (commerciële) network analyzer/sniffer met de tool uit punt 4. 6 Definieer (en implementeer) counter measures tegen een sniffer tool.

15.3 Technische aspecten • • • •

ZigBee Security Embedded C PC/app ontwikkeling

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Frits van de Water Michiel Speelziek HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

15/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

16 Wireless domotica protocollen 16.1 Inleiding Ambient Intelligence is al enkele jaren een ‘hot topic’ binnen verschillende research gebieden. Het is hierbij de bedoeling om op een onopvallende manier support te bieden bij allerlei dagelijkse activiteiten. Hierbij verdwijnt de computer op de achtergrond, onder andere door gebruik te maken van moderne interface technieken als spraak en beweging. Om dit doel te dienen zijn inmiddels diverse standaarden beschikbaar om deze apparaten te bedienen.

16.2 Opdracht In deze opdracht zal de recent geïntroduceerde RFXtrx433 USB tranceiver van RFXCOM gebruikt worden om in één klap diverse van deze standaarden te ondersteunen. Ontwerp en ontwikkel een library die het mogelijk maakt deze transceiver te gebruiken in een aantal domotica projecten, waaronder het eigen Amigo project, het open source Open Remote project en Android @ Home. Ontwikkel daarnaast de betreffende modules voor de diverse domotica systemen om aan te tonen dat het systeem ook daadwerkelijk werkt.

16.3 Technische aspecten • • • • • • • •

Inzicht krijgen in diverse domotica technologieën Wireless protocollen Linux Open Source Scrum/agile methoden Documenteren van het ontwikkelde systeem Produceren van een afstudeerverslag Presenteren van projectresultaten

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Frits van de Water Bas Burgers / Bart Clephas HBO Technische Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

16/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

17 Aansturen domotica apparatuur dmv spraak 17.1 Inleiding Spraakherkenning is niet nieuw, maar de ontwikkelingen staan niet stil. Elk jaar worden de processoren sneller waardoor de kwaliteit van de herkenning ook steeds beter wordt. Ook de opkomst van de smartphone heeft de laatste jaren een nieuwe impuls aan de ontwikkeling van de spraakherkenning gegeven. Grote spelers als Google en Apple zijn op hun mobiele telefoonplatformen, maar ook op PC bezig met het integreren van spraakbesturing Een voorbeeld daarvan is SIRI wat op de iPhone draait.

17.2 Opdracht Wat we willen is een inventarisatie van de aanwezige spraaktechnologieën en implementatie mogelijkheden. Vervolgens gaan we met de gemaakte keuzes een implementatie doen op een embedded platform. We gaan kijken of het mogelijk is om een bestaande library te porten naar een omgeving waarmee we vervolgens een aansluiting kunnen vinden op bestaande domotica apparatuur. Op die manier moet het dan mogelijk worden om met spraak diverse apparatuur in en rond het huis aan te sturen. Hierbij moet je denken aan het aansturen van verlichting, gordijnen, een televisie.

17.3 Technische aspecten • • • • •

onderzoek aanwezige spraakherkenning software, onderzoek mogelijke hardware, ontwerp van software (UML), implementatie (OO, taal is nog te bepalen) Koppelen domotica apparatuur,

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Nader te bepalen HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

17/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

18 Plaatsbepaling m.b.v. Wifi RSSI fingerprinting 18.1 Inleiding Plaatsbepaling met behulp van een mobiele telefoon gebeurt momenteel bijna uitsluitend met behulp van GPS en GSM masten. Naast het feit dat dit niet zo nauwkeurig is, werkt GPS indoor niet goed. Voor indoor plaatsbepaling is het een mogelijke optie om gebruik te maken van Wifi Access Points als beacons. Hiervoor zijn diverse methodes onderzocht, waarvan RSSI fingerprinting de meest veelbelovende is. TASS heeft als proof of concept een Android app ontwikkeld waarmee plaatsbepaling op basis van Wifi mogelijk is. De gebruikte algoritmes in deze App zijn echter nog rudimentair en kunnen verbetering gebruiken.

18.2 Opdracht Onderzoek de mogelijkheden om de plaatsbepaling nauwkeuriger te krijgen dan de nu gangbare 3 meter. Hiervoor worden momenteel de volgende mogelijkheden voorzien: • Verfijning van het RSSI fingerprinting algoritme via de mogelijkheden die in de literatuur worden aangeboden, b.v. http://tinyurl.com/rssilocalization • Gebruik van andere bronnen zoals accelerometer, kompas en geografische informatie (locatie van muren, etc.) Daarnaast is het in de praktijk belangrijk om een aantal aspecten van het RSSI fingerprint algoritme duidelijk te krijgen, waaronder: • Robuustheid tegen wijzigende/uitvallende Access Points. Invloed van het toevoegen van access points op de fingerprints van andere(storen kanaal). • Een indicatie over het aantal benodigde Access Points en de geografische distributie daarvan • De benodigde granulariteit van de fingerprints (grid density). Het maken van de fingerprints is arbeidsintensief en hoe minder fingerprints nodig zijn, hoe goedkoper dit is. • Verschillende interpolatie technieken

18.3 Technische aspecten • • • • • •

Android Java Algoritmiek Literatuuronderzoek Prototyping Software ontwerp

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Wouter Baks WO Computer Science and Engineering 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

18/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

19 Stereoscopie met Pandaboard 19.1 Inleiding Tegenwoordig zijn er diverse System-on-a-Chip (SoC) oplossingen. Sommige systemen zijn krachtig genoeg om complexe berekeningen uit te voeren. Een dergelijk systeem is bijvoorbeeld de Pandaboard ES (dual-core 1.2 GHz, TI-OMAP4460 SoC (ARM9), 1 GB RAM, Full HD 1080p encode/decode). 3D via stereoscopie, waarbij twee camera’s langs elkaar opgesteld worden, wordt momenteel veelvuldig toegepast om 3D opnames te maken. Door 3D ontstaan nieuwe mogelijkheden die nog verder uitgewerkt moeten worden.

19.2 Opdracht In deze opdracht zullen twee camera’s gebruikt worden om een dieptemap op te bouwen. Indien beschikbaar, gebruik makend van hardware acceleratie op het systeem. Daarnaast is er de wens om het 3D beeld of een dieptemap weer te kunnen geven en hierop objectherkenning toe te passen.

19.3 Technische aspecten • Embedded Linux, ARM, 3D, stereoscopie, floating point naar integer conversie • Inzicht krijgen in 3D technieken als stereoscopie en dieptemap generatie • Uitvoeren van het project in fases (initiatie, specificatie, ontwerp, implementatie, test, acceptatie) • Documenteren van het ontwikkelde systeem • Produceren van een afstudeerverslag • Presenteren van projectresultaten

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom WO Computer Science and Engineering 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

19/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

20 Foto sharing 20.1 Inleiding TASS organiseert regelmatig evenementen waar veel foto’s genomen worden genomen. De foto’s komen nu op een gedeelde schijf op de server terecht waar mensen ze kunnen bekijken als ze daar aan denken. Veel foto’s die door individuele personen genomen worden komen daar helemaal niet terecht maar blijven bij degene die ze genomen heeft. Jammer, want het is leuk om foto’s terug te zien van de events waar we geweest zijn of die we als TASS georganiseerd hebben.

20.2 Opdracht Ontwikkel een systeem waarbij foto’s op een makkelijke manier van individuele medewerkers of van fotografen verzameld kunnen worden en op diverse manieren kunnen worden gedeeld. Denk hierbij aan: • • • • • •

Een App op de Samsung Smart TV’s die aanwezig zijn in het pand Delen via intelligente internet connected fotolijstjes Intranet Smarthone App’s op foto’s mee te delen en te bekijken Vertonen op beurzen (zonder internet connectie) etc.

20.3 Technische aspecten • • • • •

Flash Javascript HTML5, CSS3 iOS Android

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Tijs Bierman HBO Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

20/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

21 Bewegingen herkennen met een Accellerometer. 21.1 Inleiding Wearable technology is iets wat een grote opkomende markt is, dit onder andere doordat er de laatste jaren steeds meer sensoren beschikbaar zijn gekomen. Een van deze sensoren is de Accelerometer. Een Accelerometer registreert beweging over een as, vaak meerdere assen tegelijk (XYZ). Hiermee zijn portable applicaties te bedenken zoals valdetectie of het bijhouden van lichamelijke activiteit, waarbij lopen, rennen en/of fietsen kan worden herkend (low power & portable) of complexere applicaties waarbij series van bewegingen een apparaat aansturen dit kan een computer zijn maar ook bijvoorbeeld een rolstoel.

21.2 Opdracht Gebruik een 32Bit microcontroller om data van een Accelerometer uit te lezen en te verweken. Het doel van de applicatie is het kunnen in-programeren en herkennen van complexe bewegingen, lopen, rennen, fietsen etc. en series van bewegingen, zogenaamde gestures of gebaren. Bij het uitlezen van een Accelerometer wordt een hoop data gegenereerd. Om iets nuttigs te doen met deze data moet deze data zo snel mogelijk verwerkt worden. Hiervoor zijn 2 verschillende microcontrollers beschikbaar waarvan er een gericht is op low-power en draagbare oplossingen en de ander op snelle executie en memory doorvoer.

21.3 Technische aspecten • • • • •

32Bit Microcontrollers Gesture Recognition Accelerometers & Analog Digital converters. Prototyping / Wearable technology Software development

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

HBO/WO (Technische) Informatica 5 maanden

21/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

22 High Tech startblok voor zwemmers 22.1 Inleiding In veel domeinen is automatisering als gemeengoed, ook in het zwembad wordt er steeds meer aan automatisering gedaan. Zo is er in zwembad de Tongelreep in Eindhoven een bad waar allerlei verschillende innovatie worden uitgeprobeerd. Deze opdracht gaat over het ontvangen van zoveel mogelijk gegevens van de zwemmer. Hierbij kun je denken aan gewicht, vetgehalte, hartslag, etc. de hartslag kan bijvoorbeeld continue gemeten worden, of als de zwemmer zich vasthoud aan het startblok. De gegevens van deze verschillende sensoren moet opgevangen worden en natuurlijk ook verwerkt. De gegevens moeten natuurlijk ook allemaal bewaard worden in een database of in de Cloud. Tenslotte zullen de gegevens in een representatieve vorm naar een display of een mobiel apparaat gestuurd moeten worden zodat de trainer of de zwemmer ze kunnen bekijken.

22.2 Opdracht Gebruik een 32Bit microcontroller om data van de sensoren uit te lezen en te verweken. Bij het uitlezen van de verschillende sensoren wordt een hoop data gegenereerd. Deze data moet verwerkt worden. Er zijn 2 verschillende microcontrollers beschikbaar waarvan er een gericht is op low-power en draagbare oplossingen en de ander op snelle executie en memory doorvoer. We moeten onderzoeken of een gepowerde microcontroller wenselijk of mogelijk is in het zwembad Het doel van de opdracht is om zoveel mogelijk sensor data te verzamelen en verwerken waardoor de zwemmer verbeteringen in zijn performance kan zien en daarop kan bijsturen.

22.3 Technische aspecten • • • •

32Bit Microcontrollers, Sensor data verwerking en opslag (big data), Communicatie naar randapparatuur, Prototyping.

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

HBO/WO Technische Informatica 5 maanden

22/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

23 Pointing device mbv e-Compass

23.1 Inleiding Een klant van TASS, UWand, levert een hoge precisie pointing device voor SMART TV’s. Dit pointing device is momenteel gebaseerd op een camera en een baken. Het baken heeft als nadeel dat de SMART TV hiervoor moet worden aangepast, hetgeen niet altijd makkelijk te realiseren is. Sinds enige tijd zijn er goedkope MEMS chips op de markt met een combinatie van magnetisch veld sensor en accelerometer.

23.2 Opdracht Onderzoek en implementeer een prototype pointing device gebaseerd op een MEMS chip met magnetisch veld sensor en accelerometer. Gebruik hiervoor naar eigen inzicht een evaluatiekit van b.v. ST Microelectronics of van Freescale. Uit het onderzoek moet blijken in hoeverre dit idee haalbaar is. Specifiek moeten de volgende vragen beantwoord worden: • • •

welke nauwkeurigheden kunnen gehaald kunnen welke updatefrequentie kan gehaald worden wat is de invloed van de omgeving (verstoring door metaal, mensen etc.)

Het doel van de opdracht is een prototype op te leveren en inzicht te geven of dit een concurrerende technologie kan worden voor de huidige sensor/baken technologie.

23.3 Technische aspecten • • • • •

Microcontroller Affiniteit met electronica Onderzoek Algoritmiek C/C++

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Freddie van der Heijden HBO/WO Technische Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

23/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

24 Security in domotica 24.1 Inleiding In steeds meer toepassingen ziet men draadloze communicatie mogelijkheden terug. Een sterk opkomende markt hierin is domotica/home automation. Door een woning te voorzien van een wireless sensor network kunnen zaken als temperatuur en lichtintensiteit gemeten worden. Het domotica systeem kan hierop een actie ondernemen zoals het sluiten van de gordijnen. In veel gevallen gebeurt het versturen van deze data zonder of met een zeer zwakke encryptie, waardoor het voor een kwaadwillende mogelijk wordt deze signalen te manipuleren. In de open source community wordt veel gebruikt gemaakt van het JeeNode platform. Dit is een 8bit AVR microcontroller die samenwerkt met een RF12 draadloze communicatie module. De draadloze module is niet intelligent, alle acties zoals het routen en filteren van signalen moet door de microcontroller gebeuren.

24.2 Opdracht Onderzoek en implementeer een security laag op het JeeNode platform. Er dient nagedacht te worden over encryptie, low-power, routing en het werken met zeer beperkte resources. Het doel van de opdracht is een compleet JeeNode netwerk, dat bestaat uit sensoren en actuatoren, te beveiligen, zodat het voor buitenstaanders onmogelijk wordt data af te luisteren of te injecteren.

24.3 Technische aspecten • • • • • • •

Wireless sensor networks Embedded Encryptie Agile/Scrum Documenteren van het ontwikkelde systeem Produceren van een afstudeerverslag Presenteren van projectresultaten

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Marco Keur HBO Technische Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

24/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

25 BigData High-Speed In-Memory Analytics 25.1 Inleiding BigData wordt al een lange tijd “ge-hyped” door de media en IT bedrijven. Het gebruik van Hadoop MapReduce om batch processing analytics te doen begint meer op de achtergrond te raken. Het gebruik van “In-Memory Analytics” begint uit de Research langzaam in “main stream” te komen. TASS heeft ervaring met BigData en wil de kennis verder uitbreiden en ook studenten laten “proeven” aan de mogelijkheden.

25.2 Opdracht TASS beheert een BigData database met gegevens van autosensoren (lampen, ruitenwissers, snelheid, rem, gas, toerental) en GPS informatie die realtime binnenkomen. De opdracht bestaat uit het maken met een demo waarin een duidelijk onderscheid kan worden getoond tussen het “off-line / Batch” en “Realtime” doen BigData Analytics. Voor het “Off-line” onderdeel kan Hadoop MapReduce gebruikt. Het “Realtime” onderdeel dient in “Scala” te worden uitgevoerd via “Shark and Spark” In-memory processing en aanverwante technologieën die helpen jouw doel te bereiken. De demo dient tevens een “super scalable architectuur” te omvatten. Een voorbeeld van de demo is “Real-Time” filevorming analyse. De afstudeerder dient in samenspraak met de afstudeerbegeleider(s) middels een onderzoek van de bestaande BigData gegevensarchitectuur de demo te definiëren. We verwachten dat je zelfstandig bent en geen afwachtende houding hebt. Ons uitgangspunt is dat je als afstudeerder juist veel inspraak hebt over het beoogde eindresultaat en ons ook uitdaagt. Het is mogelijk dat de opdracht kan worden uitgevoerd door 2 personen.

25.3 Technische aspecten • • • •

MongoDB Kestrel & Storm (Message Queue Server) Hadoop MapReduce (Hive / Pig) Scala functional programming Language

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Rob Kuppens HBO/WO Technische Informatica 5 maanden 1 a 2 personen

25/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

26 Interactief fotobord

26.1 Inleiding TASS is een hightech dienstverlener. In ons pand in Eindhoven hebben we dan ook verschillende hightech demo’s en oplossingen. Zo hebben we een touchscreen in de koffieautomaat, Eink displays bij de vergaderzalen die de reserveringen weergeven, SMART TV’s die informatie op een TASS dashboard weergeven, bezoekersregistratie mbv RFID, etc. Een nieuwe toevoeging hieraan is een interactief medewerkersoverzicht

26.2 Opdracht Ontwerp en implementeer een interactief medewerkersoverzicht. Een initiële idee is om een overzicht te geven van medewerkers op een display met touchscreen, een hightech versie van een fotobord. Als je op een medewerker klikt dan krijg je zijn gegevens, LinkedIn profiel, verjaardag etc. Een andere mogelijkheid is om verjaardagen te laten zien, jubilea, etc. Ook leuk zou zijn een tagcloud van gezichten gebaseerd op de activiteit op Yammer, likes/shares van TASS LinkedIn berichten, etc. Dit kan naar eigeninzicht uitgebreid en aangepast worden. Het doel van de opdracht is een systeem dat een bruikbaar en hightech alternatief vormt voor een fotobord.

26.3 Technische aspecten • Android, webtechnologie en/of C#/WPF • Subversion/Trac

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Tijs Bierman HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd

26/27

Approved


Afstudeeropdrachten TASS Technology Solutions

27 Ambient entrance 27.1 Inleiding TASS is een hightech dienstverlener. In ons pand in Eindhoven hebben we dan ook verschillende hightech demo’s en oplossingen. Zo hebben we een touchscreen in de koffieautomaat, Eink displays bij de vergaderzalen die de reserveringen weergeven, SMART TV’s die informatie op een TASS dashboard weergeven, bezoekersregistratie mbv RFID, etc. We willen bezoekende klanten een hightech ervaring bieden.

27.2 Opdracht Ontwerp en implementeer een hightech ervaring voor onze bezoeker. Onderdelen hiervan kunnen zijn • • • • • •

Interactieve parkeerplaats met LED display Koppeling met display bij de balie Koppeling met koffieautomaat Koppeling met lampen Locatiebepaling etc

Laat je fantasie de vrije loop! Deze opdracht vereist de nodige creativiteit en kan op veel manieren worden ingevuld. Voorwaarde is dat er een flinke dosis software design en implementatie in de gekozen oplossing verwerkt wordt. Het doel van de opdracht is een compleet resultaat te leveren waar we als TASS trots op kunnen zijn en dat direct bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

27.3 Technische aspecten • • • •

Protocollen Ruby on Rails Server software Android

Overzicht Opdrachtgever Coach Opleidingsniveau Studierichting Doorlooptijd Bijzonderheden

Gerben Blom Nog te bepalen HBO (Technische) Informatica 5 maanden De opdracht wordt bij voorkeur als duo uitgevoerd 27/27

Approved

TASS afstudeeropdrachtenboek 2014  

TASS afstudeeropdrachten 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you