Page 1

ФАСИЛИТИС

Фасилитис стр. 1

ФАСИЛИТИС СПИСАНИЕ ЗА МЕНИДЖМЪНТ НА СГРАДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ

ДЕКЕМВРИ 2012 Г. z БРОЙ 2 (52) z ГОДИНА V z ЦЕНА 6 ЛВ. z ISSN: 1313-1133 

ЦВЕТОМИР ЦОНЕВ Директор Управление и Поддържане на Собствеността НДК – София

ФМ Събития 10 стр

ДЕКЕМВРИ 2012 Г. z БРОЙ 2 (52) z ГОДИНА V

София Тех Парк 26 стр Имотният пазар в България 28 стр

www.facilities.bg


Фасилитис стр. 2


Фасилитис стр. 3

ОТ РЕДАКТОРИТЕ

ФАСИЛИТИС СПИСАНИЕ ЗА МЕНИДЖМЪНТ НА СГРАДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ

ДЕКЕМВРИ 2012 Г. z БРОЙ 2 (52) z ГОДИНА V z ЦЕНА 6 ЛВ. z ISSN: 1313-1133 

www.facilities.bg

ЦВЕТОМИР ЦОНЕВ Директор Управление и Поддържане на Собствеността НДК – София

Уважаеми читатели, ФМ Събития 10 стр София Тех Парк 26 стр Имотният пазар в България 28 стр

Цветомир Цонев, Директор Управление и Поддържане на Собствеността НДК – София © Асен Тонев

Измина още една година – за някои тя бе добра, за други не толкова, но всички се надяваме 2013 година да бъде по-успешна във всяко едно отношение от 2012 година! В света на фасилити мениджмънта нещата като че ли продължиха своя ход от 2011 година – сравнително бавен растеж, без много големи сделки, без много проблеми (освен неочаквано снежната зима, която „наду“ бюджетите на поддържащите компании за снегопочистване и снегоизвозване). ФМ браншът в България може да се похвали с посещението на Тони Кийн – президент на най-голямата фасилити мениджмънт асоциация в света – International Facility Management Association. Посещението му бе част от обиколката му из страни от Европа и Америка с цел да привлече повече членове към международното ФМ общество. И успя – Българска фасилити мениджмънт асоциация вече е част от IFMA. Надяваме се това сътрудничество да донесе ползи и на двете страни.

Издателство: „Пъблик сървисис“ ООД ул. Стефан Караджа 7А, ет. 5 1000 София office@publics.bg www.facilities.bg Председател на редакционния съвет: Николай Минков Главен редактор: Петър Ташев Отговорен редактор: Людмила Златева Редактори: Атанас Георгиев Людмила Златева Павел Николов Стефан Гагов Дизайн и предпечат: Илко Десподов Абонамент и реклама: Мария Кръстева Гергана Маринова office@publics.bg Издание на:

Печат:

Друг интересен проект е този на Българска Стопанска Камара за „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите по браншове и региони“, в който Българска ФМ асоциация е партньор. Целта на проекта е да се видят водещите професии в бранша и на тях да се направи компетентностен модел, което ще спомогне за по-лесния подбор на кадри и за по-добра връзка с университетите, които трябва да обучават тези кадри. През 2013 година, сп. Фасилитис ще излезе в 4 броя – през март, юни, септември и декември. Ако все още не сте се абонирали – направете го сега. С пожелание за успешна 2013 година, Екипът на сп. Фасилитис! ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 3


Фасилитис стр. 4

СЪДЪРЖАНИЕ

ФМ В ОБРАЗОВАНИЕТО

18

Фасилити мениджмънт в Софийския университет

КОЙ КОЙ Е

20

Цветомир Цонев, Директор Управление и Поддържане на Собствеността Национален Дворец на Културата – София

22

Милена Станоева, Директор „Администрация и Бизнес организация“, Застрахователна компания Уника

24

Мариела Беновска, Мениджър Бизнес Развитие, Фасилити мениджмънт, Хаусмайстер ООД

НОВИНИ

6 8

България Европа

СЪБИТИЯ

10 12

Ефективно управление на имоти Sofia Airport Center с две награди от „Сграда на годината”

РАБОТНА СРЕДА

14 16

Работа от вкъщи – ДА или НЕ Анализ на мълниеактивността в България

4 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 5

СЪДЪРЖАНИЕ

ПРОЕКТИ

26

София Тех Парк - концепция за развитие на иновациите

ПАЗАР НА ИМОТИ

28

Анализ на имотния пазар в България за третото тримесечие на 2012 г.

ОФИСЪТ

32

Алтернативата

КОРПОРАТИВЕН ФМ

34 36

Нокия продаде централата си Корпоративни стратегии за управление на недвижими имоти

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 5


Фасилитис стр. 6

НОВИНИ

/// БЪЛГАРИЯ

В края на 2012 година Сграда 15 на Търговски център Европа получи своя сертификат по стандарта за устойчиви и зелени сгради – BREEAM. Сградата е постигнала оценка 56.25%, което е равносилно на степен „много добър“ (Very Good) по оценителската скала. Някои от най-зелените отличителни черти на сградата са: специалните външни щори, модерната шумоизолация, интериорното осветление, съобразено с европейските стандарти за работна среда с най-добри показатели, високоефективният контрол на температурата, разделното събиране на отпадъците. По този начин Сграда 15 от Търговски Център Европа стана първата сертифицирана по стандарта BREEAM в България.

БЪЛГАРИЯ МОЛ ОТВОРИ ВРАТИ

На 1 декември 2012 година отвори врати найновият търговски център в София – България Мол. Молът е проект на Salamanca Capital Ltd и London Sofia Property. Търговският център, който се намира на ъгъла на булевардите Тодор Каблешков и България е на площ от 44 000 кв.м, като има четири подземни и четири надземни нива. Една от най-коментираните теми за България Мол е неговата архитектура – отворен, с много дневна светлина, която влиза от стъкления покрив и с лесна ориентация. Тази архитектура е дело на израелското бюро MYS Architects и българския му партньор „Студио 17,5“. „Лендмарк пропърти България“ е ангажирана по дейностите по отдаване под наем на площите в търговския център, а „Лендмарк пропърти мениджмънт“ се грижи за поддръжката.

СГРАДА 15 ОТ ТЦЕ СЕ СЕРТИФИЦИРА ПО BREEAM

6 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

ПРОСТРАНСТВОТО ПРЕД НДК ЩЕ БЪДЕ РЕМОНТИРАНО ПРЕЗ 2013

Столична Община готви голям проект за реновация на парка пред НДК. Според в. „24 часа“ ремонтът ще включва нови тротоари по всички улици и булеварди, обграждащи градината - “Патриарх Евтимий”, “Витоша”, “Ш. Петьофи”, “Баба Неделя”, “Хр. Стамболски”, “П. Славейков”, “България” и “Фр. Нансен”. Паркът край НДК е изграден през 80-те години на ХХ в. и досега са правени само частични ремонти. Дело е на арх. Валя Атанасова, която е автор и на сегашната визия. Визията включва над 2000 нови дървета и 9900 вечнозелени храста. В южната част ще има нова чешмаи пейзажна композиция от декоративни треви, цветя и лавандула. Пред южната тераса на НДК ще се появи розариум от полиантови рози. Паркът ще бъде ограден от живи плетове, а зад тях ще има метална ограда. Всички пейки ще се ремонтират, ще се сложат нови кошчета, а паркът ще се пази от вандали и с видеонаблюдение. Проектът предвижда да се възстановят двете чешми и водната каскада. Изцяло ще се обнови фонтанът в подлеза и водните огледала пред НДК. За поливането на парка ще се изгради подземна напоителна система. В него ще се поставят и 2 автоматизирани обществени тоалетни. Изцяло ще се подмени алейното осветление, а лампи в ефектни цветове ще подчертават различните растителни групи. Всички паметници ще се подчертаят с прожекторно осветление, а Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни лампи.


Фасилитис стр. 7

БЪЛГАРИЯ

БГФМА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ IFMA

От 1 ноември 2012 година, Българската Фасилити Мениджмънт Асоциация стана част от Международната Фасилити Мениджмънт Асоциация. Това стана по време на световната конференция World Workplace, която се е провела в Сан Антонио, Тексас. Преди това, в началото на месец октомври на посещение на Българската Фасилити Мениджмънт Асоциация бе президента на Международната фасилити мениджмънт асоциация г-н Тони Кийн. Целта на посещението на г-н Кийн бе да се запознае с дейността на асоциацията и да я покани за член на IFMA. По време на посещението бе организирана пресконференция заедно с Българска Стопанска Камара, на която акцент беше поставен върху бъдещото развитие на фасилити мениджмънта в България и на възможностите за сътрудничество между БГФМА и ИФМА. „В близко бъдеще информационните технологии ще бъдат много силно застъпени при управлението и поддръжката на

/// НОВИНИ

сграден фонд. При правилно използване на сградните технологии, те спомагат за намаляване на разходите и оттам за постигане на изискванията на национални нива за намаляване на разхода на енергийните ресурси“. Това каза Тони Кийн, председател и изпълнителен директор на Международната фасилити мениджмънт асоциация. След пресконференцията се състоя и среща между представителите на ИФМА и БГФМА с Елица Николова - съветник на президента на Република България по икономическите въпроси и развитието на регионите и инфраструктурата. На срещата бяха обсъдени възможностите за развитие потенциала на фасилити мениджмънта в България, най-вече при професионалното управление на държавния и общински сграден фонд. Очакванията са в следващите две години акцент да се постави върху сградите на учебните и лечебните заведения – детски градини, училища, университети, болници и др.

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 7


Фасилитис стр. 8

НОВИНИ

/// ЕВРОПА

ЕВРОПЕЙСКАТА ФМ КОНФЕРЕНЦИЯ 2013 ЩЕ БЪДЕ В ПРАГА

През 2013 година, Европейската ФМ асоциация, съвместно с Международната ФМ Асоциация, ще организира традиционната си ФМ конференция в Прага, Чехия. Конференцията ще се проведе между 22 и 24 май. Домакини на конференцията са Чешката ФМ асоциация, както и Словашката ФМ асоциация. Избора на Прага като град домакин не е случаен – това е мястото, където най-добре могат да се срещнат Изтока със Запада, Севера с Юга и всички култури по света.

ISS СЕ МЕСТИ В НОВА ЩАБКВАРТИРА ISS ще премести основното седалище на компанията в нова съвременна сграда в Копенхаген. Това преместване цели да се създаде вдъхновяваща работна среда както за служителите, така и за гостите на компанията, която да генерира допълнителна стойност, да се оптимизират ресурсите и да се повиши ефикасността на ISS и на нейните клиенти.

През лятото на 2013, компанията ще се премести в Søborg – предградие на Копенхаген, на около 10 километра от центъра на града. Според Джеф Гравенхортс, изпълнителен директор на ISS, новата щабквартира ще представлява офис от най-ново поколение, което ще окуражава съвместната работа и ще покаже какво е способна да достави най-голямата ФМ компания по отношение на ефикасност, синергия и иновация. 8 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

Основна тема на конференцията ще е „Фасилити мениджмънт за устойчиво бъдеще“, която цели да покаже нови доклади и изследвания за устойчивото развитие, както и най-новите ФМ тенденции от цял свят. Със задоволство можем да кажем, че и тази година ще има представител на българска ФМ бранш – г-жа Андриана Станчева – юрист в Лендмарк Пропърти Мениджмънт. Повече информация за конференцията можете да намерите тук: www.efmc-conference.com


Фасилитис стр. 9


Фасилитис стр. 10

СЪБИТИЯ

Ефективно управление на имоти Развитието на устойчиви търговски площи и учебни заведения бяха основните акценти на тазгодишната конференция На 18 и 19 октомври, в хотел Холидей ИНН в София, за 7-ма поредна година се проведе международната конференция „Фасилити Мениджмънт: Реализация в България“, организиран от консултантската компания Фасилити мениджмънт консултинг (www. fmc.bg). Компанията е специализирана в сферата на фасилити мениджмънта, недвижимите имоти, административното планиране и управление на ресурсите. Основните теми на форума бяха три: устойчивост, ефективност и отговорност. И тази година, конференцията бе подкрепена от българската и европейската фасилити мениджмънт асоциации, които заедно с румънската асоциация начертаха 10 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

целите пред фасилити мениджмънта в централна и източна Европа по време на откриващия панел на събитието. Проф. Кийт Аликсандър, следващия председател на RNG в EuroFM, Горан Миланов – зам. председател на българската и Тудор Трита – председател на румънската ФМ асоциация разискваха как организациите могат да си бъдат взаимно полезни. Събитието бе подкрепрено от Лендмарк Пропърти Мениджмънт, Есри България, Фасилити Оптимум, Линднер Иммобилиен Мениджмънт, Резиденшъл Парк София, Hausmeister, PureWater, CenterMine, Archibus Solution Centers, Romania, Workspace, Sopharma Business Towers и Интерпред - Световен Търговски Център. Петер Пришъл, от австрийската консултантска компания Реалити Консулт даде оценка на пазара в България, като според неговите думи, този пазар би могъл да допринася за 6% от БВП на страната, при средно около 5% за страните от ЕС. Красимир Петров от Фортън Интернешънъл направи обзор на пазара на недвижими имоти в страната за последните 12 месеца. Антон Гинчев и Стела Спасова от Фасилити мениджмънт консултинг ООД направиха интересна презентация за пазара на ФМ услуги в компании с голям сграден фонд, чиито основен бизнес не е свързан с недвижимите имоти. Презентацията е част от изследване, направено от компанията, което показва как се развива фасилити мениджмънта в тези компании и кои дейности най-често се отдават на външни компании.


Фасилитис стр. 11

СЪБИТИЯ В панела „Устойчивост“ бяха представени две различни по функция, но устойчиви по признание сгради. Илиян Колев – проектен мениджър на Софарма Бизнес Тауърс разказа как съчетанието на модерни информационни технологии – система за сградна автоматизация и софтуер за управление на фасилити мениджмънт и модерни сградни технологии може да се достигне до много високо ниво на устойчивост в една сграда. Тодор Тодоров, фасилити мениджър на Англо-Американското училище в София разказа за това как неговото училище е единственото в Централна и Източна Европа, сертифицирано по американския стандарт LEED на ниво злато. Проф. Куниберт Ленъртс от Техническия университет в Карлсруе за говори за новите изисквания и тенденции в сферата на зеленото строителство и устойчивото сертифициране на сгради, а Иванка Ботева от немската компания ikl GmbH представи на делегатите на конференцията изискванията за устойчивост на нови търговски центрове според немския сертификат DGNB – NCO11. По традиция в края на първия ден на конференцията се състоя коктейл, на който тази година домакин бе Софарма Бизнес Тауърс, която посрещна гостите на конференцията на 14-тия

етаж на сграда Б, от където се разкрива прекрасна гледна към София. Вторият ден конференцията „Фасилити мениджмънт - реализация в България“ започна с панел, посветен на ефективността. Специален гост-лектор бе бъде проф. Кийт Аликзандър от Центъра по Фасилити Мениджмънт в Университета в Манчестър, който говори за това как компаниите могат да използвам ФМ за подобряване на тяхната ефективност. Петер Пришъл от Реалити Консулт разказа за 7-те принципа на успешен фасилити мениджмънт според немската ФМ асоциация GEFMA. Изключително интересна беше презентацията на инж. Борислава Захариева от Линднер Имобилиен Мениджмънт, която показа на практика защо фасилити мениджъра

трябва да бъде част от проектния мениджмънт при стартирането на проект за изграждане на сграда. Тудор Трита от Archibus Solution Center Romania и Миглена Кузманова от Есри България, местния представител на румънската компания, показаха на участниците на конференцията защо използването на тяхното решение е най-доброто в сферата на недвижимите имоти, инфраструктура и фасилити мениджмънт. Интересът на участниците бе привлечен от презентацията на г-жа Албена Паралингова – секторен консултант към проект на БСК за създаване на информационна система за оценка на компетенциите на фасилити мениджмънт бранша. Тя направи едно обобщение на ключовите длъжности и нужните компетенции на служители в бранша. В сесията „Отговорност“ интерес предизвикаха презентациите на Малина Зашева от Фасилити Оптимум България, която говори за здравословните и безопасни условия на труд, и на Мариела Беновска, която представи една сравнително нова компания на пазара в България - Хаусмайстер и допълнителната сигурност, която те предоставят на своите клиенти чрез безплатната застраховка „Хаусмайстер“. Антон Гинчев, съдружник във Фасилити мениджмънт консултинг ООД как отговорността във фасилити мениджмънта все още не е достатъчно добре развита и как това може да бъде шанса за някои ФМ компаниите да изпъкнат пред останалите. Денислав Стефанов от Workspace България направи изключително интересна презентация за ергономията в офисите и как ергономичното офис оборудване спомага за по-добрата работа на служителите. Конференцията завърши с изключително интересна презентация на Румен Игнатов, съдружник в адвокатска кантора „Йорданов, Игнатов и Иванов“, който говори за делегиране на отговорности при етажната собственост. Петър ТАШЕВ Всички презентации можете да намерите на www.fmconference.bg ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 11


Фасилитис стр. 12

СЪБИТИЯ

Sofia Airport Center с две награди от „Сграда на годината” Сградата е победител в категориите „Обществени сгради с бизнес предназначение” и „Зелени сгради”

12 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 13

СЪБИТИЯ

Ето и списък на победителите в отделните категории: „Градска среда” - Реконструкцията на Южния парк „Сгради спорт” - Спортен комплекс „Камчия”

На емблематичната дата 12.12.2012, за единадесета поредна година, бяха връчени наградите в конкурса „Сграда на годината“, който се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството. Журито тази година бе от 26 члена, като председател бе заместник министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. Тази година можем да отбележим една хубава тенденция – има все повече социални сгради – училища (Англо-Американското училище), болници (СофияМед), музеи и други. За най-мащабен инвестиционен проект с уникална концепция в сферата на културата, образованието, здравеопазването и спорта бе присъден на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”. Комплексът е разположен върху площ от 300 дка. в местността „Лонгоза” край устието на река „Камчия”.

„Обществени сгради с бизнес предназначение” Офис сграда 2, София еърпорт център „Зелени сгради” - Офис сграда 2, София еърпорт център „Производствени сгради” - фабрика за сладкарски изделия „Престиж”, Велико Търново. „Сгради култура” - Трезор на Панагюрското съкровище. „Корпоративни и административни сгради” централно управление на „Алфа Банк”, София „Сгради образование” - Англо-американското училище „Жилищни сгради и комплекси” - „Арт Грийн” „Хотели и ваканционни селища” - еко селище Геша Вю „Сгради здравеопазване” - болница СофияМед. „Търговски сгради” - Галерия Бургас Сграда на публиката - Административна сграда Станилов

ФАСИЛИТИС

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 13


Фасилитис стр. 14

РАБОТНА СРЕДА

Работа от вкъщи – ДА или НЕ Последното проучване на Регус показва, че работата от вкъщи не винаги е най-доброто решение за баланс между професионалния и личния живот Но това съвсем не е единствената пречка: лошата стойка, която е резултат от работата в непригодна за работа домашна обстановка (и която засяга един от всеки петима работещи) може да доведе до сериозни проблеми със здравето по-късно. Лошите интернет връзки, липсата на достъп до офис оборудване и дори понякога домашните любимци също се цитират като причини, които понижават продуктивността на работещите от вкъщи.

Въпреки че работата от вкъщи може да изглежда практична и харесвана възможност за българските служители, които искат да намалят ежедневните си пътувания до работното място и да отделят повече време за личния си живот, те често са разсейвани от децата или от членовете на семейството, които искат внимание. Според глобалната анкета на Регус, най-големият световен доставчик на гъвкаво работно пространство, в която са обобщени мненията на 24 000 хора в бизнеса от над 90 страни, шест от десет респондента споделят, че обикновено са разсейвани от хората в семейството, когато работят от вкъщи.

„Работата от вкъщи определено може да повлияе на Вашата концентрация и продуктивност“ казва говорителят на Регус, Гари Гъртлър. „Служителите естествено са ентусиазирани относно възможността да се възползват от гъвкавите практики на работа, за да избегнат дългите ежедневни пътувания до работното място и да работят през найудобните за тях часове, за да подобрят баланса между работата и личния си живот. Но тези резултати също така показват, че работата в професионална среда в близост до дома е за предпочитане пред работата вкъщи, с оглед избягване на напрежение в семейството, изграждане на професионален имидж и подобряване на общата продуктивност.“ Основни резултати и статистически данни За българските служители трите най-важни проблема, свързани с работата от вкъщи, са следните: Деца или семейство, които се нуждаят от внимание (58%)

Интервюирани са над 24 000 бизнес респонденти от повече от 90 страни през м. септември 2012 г. Те са взети от глобалната база данни с контакти на Регус, която включва повече от 1 милион хора, занимаващи се с бизнес, и е широко представителна за висшите мениджъри и собственици на бизнес в цял свят. Респондентите са били помолени да посочат кои, според тях, са най-големите предизвикателства по отношение на продуктивността при работата от вкъщи. Проучването е организирано и проведено от независимата организация MindMetre, www.mindmetre.com

14 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 15

РАБОТНА СРЕДА

Трудности с концентрацията върху проблемите на работата (44%) Липса на достъп до работни документи с важна информация (43%) Налице са също така някои важни въпроси по отношение на здравето; 21% се оплакват от лоша стойка вследствие на работата в непригодни домашни офиси – добрата стойка е жизнено важна, за да не бъдат подлагани служителите на повтарящи се травми вследствие на напрежение, които могат да доведат до постоянни увреждания. Липсата на офис оборудване също е проблем за една пета от респондентите (21%) Общо 15 различни проблема са посочени като пречки за продуктивна работа от вкъщи „Работата от вкъщи става все по-популярна, но тъй като все повече хора се работят по този начин, много от тях откриват и неудобствата на работата в домашни условия. Личният живот трябва да се адаптира към текущите професионални дейности и това не винаги е лесно. В допълнение към резултатите от нашата анкета може да се прибавят и твърденията на някои работещи

от вкъщи служители, че се чувстват самотни, отчуждени и изолирани от колегите си. Изглежда, че непосредственото директно общуване също така играе важна роля за осигуряване на промоции за служителите, тъй като се случва понякога работещите от вкъщи да са пренебрегвани, дори в компании, които активно насърчават персонала си да работи от вкъщи. „Но още по-обезпокоителен е фактът, че един от всеки пет от респондентите ни се оплаква, че работата в непригодния домашен офис се отразява на стойката му. Лошата стойка може да доведе до сериозни проблеми със здравето, като например повтарящи се травми вследствие на напрежение за служителя – и загубено време и продуктивност за работодателя. От анкетата на Регус става ясно, че работата от вкъщи може би не е в състояние да осигури подходяща професионална среда, както и че може да причини увреждания на здравето.“ Регус Пълният доклад може да се намери на www.regus.presscentre.com ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 15


Фасилитис стр. 16

РАБОТНА СРЕДА

Анализ на мълниеактивността в България

Защитата от мълнии трябва да бъде един от основните приоритети при изграждане на нови сгради Предложеният анализ на предизвикани поражения от мълниепопадения е за период от 8 год. (2004 – 2011 год.). Тъй като тези събития са с голям обществен и медиен интерес, включването на отразената информация само от основни наши ежедневници е достатъчно [1] Освен това, тя не следва да подменя информацията, която регистрират метеорологичните станции в страната.Основна цел тук е да се обсъдят посъществени поражения, отразени в медиите, и да се набележат възможности за избягване и намаляване на щетите (материални, в хора и животни) от милниепопадения у нас. Нашият живот преминава в условия на мълнии, активността на които в България е силно изразена. Това определя и актуалността на изводите от подобен анализ.

движение създават положителен и отрицателен електрически заряд в облака .Това създава условия в предметите на земята или съседен облак да се индуктира противоположен електрически заряд. Разрядът на напрежението между облак-земя, облак-облак се изразява с появата на мълния. Тя следва пътя през материалната среда, която предлага най- или по-малкото съпротивление (въздух,вода, метал и др.).Този факт обуславя логичните изводи и възможности да се предпазим с монтиране на мълниеприемници на сградите, както и избор на поведение, когато сме сред природата, на път, почивка и др.[2] Отстраняването от нас на чадър, метални предмети или отдалечаването ни от дънера на високи дървета и др. е оправдано, доколкото те променят, дори в частичен план, общото съпротивление на тялото за протичане на мълния.

КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИЗИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ

ОТРАЗЕНИ В МЕДИИТЕ МЪЛНИЕЩЕТИ

Буреностните облаци включват водни капки и частици от лед, които при своето вихрово 16 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

Естествено е в медиите да се описват случаи на щети от мълнии с по-значим


Фасилитис стр. 17

РАБОТНА СРЕДА Причини за поява и разширение на мълниещетите Пожари на сгради - липса на външна мълниезащитна система - лошо проектиране и изпълнение на защитната система ( защитен обем, мълниеотводи, заземление) - лошо поддържана защитна система. (препоръчван преглед: визуално – един път годишно и пълни изпитания – на две години) Пожари в планински и полски условия недобре организирана, ефективна и технически осигурена система за оповестяване и действие противопожарна защита Недостатъчни познания на хората за адекватно поведение в условия сред природата, даване на първа помощ и др.[2 ]. Липса на вътрешна защита на електрониката в сградите срещу пренапрежения. Около 25 – 30 % от повредите в електрическите уреди се дължат на атмосферни и комутационни пренапрежения. Въпреки че понастоящем съществува защитна апаратура, осигуряваща качество и сигурност на всички защитни нива и електрически потребители.[ 3 ].

ИЗВОДИ

По-съществените изводи, които могат да се направят от изложения анализ на пораженията и щетите от мълнии у нас, са: Мълниещетите имат обикновено големи измерения – материални, загуби на хора и животни. Причини за щети от технически характер: некачествено проектиране, строителномонтажна дейност и поддържане на мълниезащитната система. Това предполага прецизно изпълнение на изискванията в европейските и наши норми.[ 4 ]. Запознаване на населението със защитните мерки и възможности за индивидуално и групово поведение при бури и мълниеопасност, както и първа помощ в такива условия.[ 2] Немалкото жертви и пострадали показват слаба култура и знание на хората в това отношение.

ефект. Това обаче не значи, че по-малките са обществено пренебрежими. Анализът обхваща следните случаи: Пожари. Те са в жилищни и обществени сгради, производствени предприятия с промишлена (работа с избухливи вещества, военни поделения) и селскостопанска дейност, горски и тревни площи и др. Поразени хора и животни от мълнии. Това са хора, извършвали селскостопанска дейност, косачи, овчари и др., използвали високи дървета за прикритие, постройки без мълниеприемници и др. животни, убити или пострадали подслонени под дървета и др. Описани са 26 случая на поразени хора от мълнии. От тях 9 починали и 9 ранени. Щети от пренапрежения. Къщи, електрически прибори, телевизори и др., поразени от мълниепренапрежения, постъпили през електроснабдителните и телефонни линии.

Проф. д.т.н. Стефан ИЛИЕВ prof.iliev@rosti.svirski.com

Литература Вестници: „Труд“, „24 часа“, „Стандарт“, „Монитор“, „Телеграф“ и др. , 2004- 2011 год. Илиев, Стефан, Укротяване на мълнията, в. „24 часа“, 13.07.2005. Илиев, Стефан, В помощ срещу токовия удар, сп „Ютилитис“ Април, 2010 год. Стандарт БДС, EN 62305,1-4,2006

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 17


Фасилитис стр. 18

ФМ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Фасилити мениджмънт в Софийския университет Университетските имоти ще бъдат управлявани със софтуерното решение FM Center „Внедряването на софтуер за управление и поддръжка на университетската собственост е задължително, според нас, условие за полагане основите на професионален Фасилити мениджмънт в нашите структури. Имаме нужда от регистър на имотите, които притежаваме, с ясно структурирана информация за тях, за заетостта на залите, които отдаваме под наем, разходите, които генерира всеки факултет и за неплатените фактури. Искаме да управляваме ефективно процеса по поддръжка на сградите, да дефинираме задачи и да следим за тяхното изпълнение. Освен това е необходимо да знаем с какво оборудване разполага всяка една зала, във всеки един факултет, какво е било амортизирано и какво подлежи на бракуване, има ли необходимост от закупуване на ново оборудване и как тези инвестиции ще се отразят на общия бюджет. Това е една малка част от ежедневните проблеми, с които се сблъскваме и които ни доведоха до решението за внедряване на софтуерната система FM Center.” Зам.-ректор имоти и стопански дейности доц. д-р ЕВГЕНИЯ БЕНОВА

Както става ясно, управлението на университетските имоти е сложна задача за висшите учебни заведения в цял свят. То далеч надхвърля обема от дейности по управление на образователния процес и често излиза извън капацитета на неговите отговорници. В същото време, с всяка година, очакванията и изискванията на студентите се променят в съответствие с технологичното развитие, в което израстват. Новите колежи и университети, построени по съвременни стандарти, успяват да удовлетворят голяма част от тези очаквания, но как да се състезават с тях старите академични структури? В световен мащаб, а вече и у нас, този проблем все повече започва да среща решение в информационните технологии за управление на недвижима собственост. Причината е в осъзнатата необходимост от нови инструменти, които да помогнат за управлението на информация, хора и дейности и да направят задачата решима. Eто защо най-старият университет в София „Св. Климент Охридски“ пое по пътя на иновациите и направи първата крачка към професионален фасилити мениджмънт чрез внедряването на софтуерната система за управление на недвижима собственост FM Center. Oбщата представа за университетска сградна собственост обикновено се свързва с учебните корпуси и студентските общежития. Оказа се, че това е само една малка част от имотите, които притежава Софийският университет. Те са изправени пред 18 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

предизвикателството да менажират много видове собственост, в различни градове, с разнообразен начин на придобиване и ползване. Университетът разполага, както със сградите на факултетите, така и с поверените им от МОН за поддръжка общежития. Притежава също магазини, които отдават под наем почивни станции, парцели, имоти, придобити чрез дарение и т.н. Всички те трябва да бъдат поддържани и управлявани по ефективен начин, за да не генерират излишни разходи и да отговарят на изискванията за модерно висше учебно заведение. Tова предизвикателство намира решение в проекта по внедряване на системата за фасилити и пропърти мениджмънт FM Center. Едно от първите неща, с които ще бъдат подредени процесите по управление на цялата университетска собственост, е създаването на електронен регистър на имотите, с въведени параметри за тяхната квадратура, вид собственост, състояние, ползвател и т.н. Централизирането на информацията с контролиран достъп до нея, ще позволи оптимизиране на ресурсите и ефективност на тяхната употреба. Управлението на университетската собственост е свързано с редица дейности като контрол, разпределение и анализ на разходите; следене на приходите от наем и управление на договорните отношения с наемателите; цялостна поддръжка на сградния фонд; контрол и управление на доставките; инвентаризация и много други. Въвеждането на данни в системата FM Center ще позволи контрол над потреблението и ще се следят режийни разходи


Фасилитис стр. 19

ФМ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Макар и едва в началото, проектът върви добре и вярваме, че ще успеем да постигнем значителни оптимизации – както в процесите ни на работа, така и в разходите, които имаме доц. д-р ЕВГЕНИЯ БЕНОВА

като ток, вода, отопление и други. По този начин могат да се сравняват различни периоди, както и да се изчислява цената за наем на помещенията, които се отдават. Освен това, задачите, свързани с поддръжката, ще си имат ясно дефинирани отговорници и ще може да се следи срокът за тяхното изпълнение, изразходваните средства и др. Университетът е задължен да следи движението по ремонтите, както на собствените си сгради, така и на поверените му от МОНМ за поддръжка студентски общежития. Това налага необходимостта от прозрачност на разходите, която може да бъде осигурена, благодарение на софтуерното решение FM Center. Проектът в Софийския университет тепърва набира скорост, но е показател за развитието на фасилити мениджмънт у нас, който започва да обхваща все повече сектори. „Макар и едва в началото, проектът върви добре и вярваме, че ще успеем да постигнем значителни оптимизации – както в процесите ни на работа, така и в разходите, които имаме.“, споделя доц.

Бенова. В международен аспект, управлението и поддръжката на учебни заведения вече има натрупана история. Обща тенденция е да се обособи отделно звено по фасилити мениджмънт, което да поеме отговорностите, свързани с недвижимата собственост или тази дейност да се повери на външна фирма. И в двата случая, този подход позволява по-добро фокусиране и ефективност на работа. Чуждестранните ни колеги са стигнали дори още по-далеч в развитието на идеята, като са превърнали отдела по фасилити мениджмънт в добре структуриран бизнес. Те предлагат разнообразни услуги, включително временно настаняване на студенти и персонал, помощ при намиране на помещения под наем и други. Дали това е бъдещето и на нашите университети? Със сигурност знаем, че Софийският университет, съвместно със специалистите в сектора, работят за тази кауза, като инвестират в образованието на младите хора в магистърската програма по Фасилити мениджмънт. Силвия ИВАНОВА

CenterMine Ltd. ул. Индустриална 11; Тел: +359 2 4210993 E-mail: office@centermine.com; www.centermine.com http://fmcenter.centermine.com

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 19


Фасилитис стр. 20

КОЙ КОЙ Е

Цветомир Цонев Директор Управление и Поддържане на Собствеността Национален Дворец на Културата – София дадена дейност – при по-малките сгради, до въвеждане на цялостни, интегрирани решения за по-големите, доведе до филтриране на ФМ пазара на български и международни компании. Наблюдава се пренасочване на кадри от областта на строителството и брокерските услуги към предоставяне на фасилити услуги. Тези водещи тенденции през изминалата година считам, че ще се запазят и през следващата, като се очаква да се увеличат критериите за предоставяне на качествени ФМ услуги.

Как оценявате пазара на ФМ услуги през 2012 година? Фокусът на ФМ услугите през тази година премина през плавно увеличаване на обема на сключените договори. Оптимизирането на разходите за компаниите, търсенето на интегрирани решения и предоставянето на качествена услуга бяха едни от движещите фактори на ФМ пазара. Оттук предоставянето на единична услуга по

Основните двигатели пред пазара на ФМ услуги са устойчивото развитие, добавената стойност и комуникацията

Увеличиха ли се или се намалиха ФМ дейностите, който аутсорсвате на външни компании през тази година и защо? За 2012 г. сме запазили дела на ФМ дейностите, които са на вътрешно управление спрямо външните, с които имаме сключени договори. Плановете ни за развитие са свързани с увеличаване на обема от услуги, които предстои да се дадат на външни фирми с цел оптимизиране на разходите и подобряване на контрола и качеството на услугата. Според вас по-добре ли е да се отдадат всички ФМ дейности на една компания, или за всяка дейност трябва да се сключва договор с отделна компания? От гледна точка на централизация на управлението, разбира се е по-удобно всички дейности да се менажират от една компания, която да се грижи за следене на качеството и управление на договорите със съответните

Завършил съм в СУ ”Св. Климент Охридски”, Философия, Магистър. 2005 г. – 2008 г. – брокер, мениджър на кантора в „Адрес Недвижими Имоти” АД – сделки с покупко-продажби и наеми на НИ, управление на екип от брокери. 2008 г. – 2009 г. – проектов мениджър – продажби в „Алфа Дивелопмънтс” ЕАД – изготвяне на предварителни проучвания на инвестиционни проекти и реализиране на сделки по покупкопродажбата им. 2009 г. – 2011г. – инвестиционен мениджър в „Сердика Пропъртис Консулт” ЕООД – управление на имоти, активи, сгради и инвестиционни проекти. Управление на поддръжката им. 2011 г. – 2012 г. – мениджър недвижима собственост в „НДК-Конгресен Център София“ ЕАД – управление на отдел недвижима собственост и наематели. От средата на 2012 г. – до момента – директор управление и поддържане на собствеността в „НДК-Конгресен Център София“ ЕАД – управление на отдели, свързани с поддръжката на НДК и управление на отдел недвижима собственост и наематели. Завършен курс през 2011 г. към WIFI „Facility Management as a Management Discipline“.

20 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 21

КОЙ КОЙ Е

подизпълнители и доставчици. Несъмнено това е най-доброто решение и от гледна точка на оптимизация на разходите и делегиране на отговорността. Имайки в предвид спецификата на НДК и нейната вътрешна организация, според мен е добре да се аутсорснат определени ФМ дейности, а други да си останат на вътрешно управление. Във всяка една област на ФМ услугите има професионалисти, които са специализирани да предоставят конкретна услуга. Оттук вариантът за сключване на договори с отделни доставчици на услуги е решението на този етап, като се има предвид, че за всяка услуга трябва да се проведе търг по ЗОП. Как смятате че ще се развие пазарът на ФМ услуги през следващите три години? Основните двигатели пред пазара на ФМ услуги са устойчивото развитие, добавената стойност и комуникацията. Оттук предоставянето на устойчивост при управлението и поддръжката на имоти, доставяне на качествени услуги, оптимизиране на разходите при взимане на решения за аутсорсинг/инсорсинг мениджмънт, подобряване на интегрираните софтуерни

Плановете ни за развитие са свързани с увеличаване на обема от услуги, които предстои да се дадат на външни фирми с цел оптимизиране на разходите и подобряване на контрола и качеството на услугата

решения за сграден мениджмънт и иновациите ще очертаят посоката на развитие на ФМ пазара през следващите няколко години. Оттук пазара в Европа и България определено ще търпи своето развитие с растящ тренд, като факторите, които ще окажат влияние са увеличаване на дела на аутсорснати спрямо инсорснати ФМ дейности, подобряване на съотношението цена-качество на предоставяната услуга и не на последно място развитието и обучението на качествени ФМ мениджъри. Следвайки тази тенденция през следващите години се очаква да се увеличат броят на сключените договори за ФМ услуги, както и увеличаване на броят на професионални компании за предоставяне на интегрирани ФМ решения. Какво ще пожелаете на нашите читатели за новата 2013 година? Пожелавам на първо място здраве, оптимизъм и професионални успехи. Нека във всяка една област да се усъвършенстваме, да придобиваме нови знания и да подобрим качеството на услугите във фасилити мениджмънта. Интервюто взе: Петър ТАШЕВ ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 21


Фасилитис стр. 22

КОЙ КОЙ Е

Милена Станоева Директор Дирекция Администрация, Застрахователна компания Уника Общият обем търговски площи до края на 2013г. ще достигне 775 050 кв.м., което представлява ръст от 39%.

Как оценявате пазара на ФМ услуги през 2012 година? Ако трябва да изведа общи тенденции то ето видимите : Повишено качество на услугите и завишена инициативност от страна на ФМ бранша - относно оптимизации и иновации Развитие на регламентите касаещи ФМ услугите и стандартите Силно конкуренти условия и среда Конференции - допринасящи за споделяне на знания и опит, пренос на ноу -хау Все още чувствителен ФМ пазар

Увеличиха ли се или се намалиха ФМ дейностите които аутсорсвате на външни компании през тази година и защо ? През тази година запазихме статуквото от предходната. И то със цел да задържим разходите в тази част на планираният бюджет. Опитахме и успяхме чрез потенциала на човешкият ресурс да покрием определени сфери на фасилити мениджмънта. Мисля си обаче, че това е далеч по - добрият сценарии от предходните две години в който трябваше да правим оптимизация на процесите и разходите с цел съкращаването им. Тогава всички фирми с който договаряхме условия за външни ФМ услуги – влязоха в критичните нива и ни подадоха толеранс от време и параметрите на които сключихме договорите бяха на себестойност за тях. Те влязоха в критичните нива. И тук е мястото и бих искала да им благодаря на всички наши партньори за добрите и трайните бизнес отношения. Това е историята от предходните 2-3 години.

Нашата визия е че все повече ФМ дейностите ще пренасочваме към външни партньори

В краткосрочна перспектива – нашата визията е че все повече ФМ дейностите ще пренасочваме към външни партньори. За да успеем да отговорим на очакванията на динамичните промени в организациите -административните екипи ще насочваме усилията си навътре към хората от организацията. А, ФМ дейностите ще обезпечаваме чрез аутсорсинг. Така че административният екип трябва да е строго профилиран и обърнат посока

Милена Станоева е магистър по Международни финанси. Има бакалавърска степен по икономически науки. Милена Станоева има продължителна професионална кариера в Застрахователно и Презастрахователно дружество ДЗИ. От 2007 год. продължава развитието си в ЗК Уника и ЗК Уника Живот. В Уника България Милена Станоева е Директор Дирекция Администрация. Член е на Общественият съвет на жените в бизнеса в България, на асоциацията за Управление и развитие на човешките ресурси в България, както и на българска фасилити мениджмънт асоциация. Казва че : Животът е като ехото !

22 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 23

КОЙ КОЙ Е

комуникация и подкрепа към сърцето на организацията – нейните служители. Имам усещането, че тенденцията е обща. И напоследък се заговори интензивно за софтуер за деловодство, софтуер за архив, софтуер за управление на документооборота, на входящата и изходящата кореспонденция и пратки, софтуер за управлението на документалният мениджмънт в частта на недвижимото имущество. Има свободна океанска акватория за преплаване в сферата на ФМ бизнеса. Според вас по - добре ли е да се отдадат всички ФМ дейности на една компания, или за всяка дейност трябва да се сключва договор с отделна компания? Считам, че ексклузивитетните клаузи не водят до търсеното високо качество от наетият външен изпълнител – независимо от сферата. По скоро те ограничават - от една страна поръчителя на услугата - губи възможност за гъвкавост при необходимост от незабавна смяна. От друга страна изпълнителя не усеща сивите зони и как да подобрява дефицитите в нивото на изпълнение на услугата. Намаляват ефектите и за двете страни. Механизмите са живи тогава когато можеш да използваш за бърза регулация. Ако са няколко фирмите доставчик на фасилити услуги поставени в състезателни условия - ефектите са на лице и за двете страни.

Очитайки и фактора финасова стабилност – оставам реалист за оптимистичният сценарии пред ФМ сферата

Как смятате, че ще се развие пазара на ФМ услуги през следващите три години? Ако доскоро звучеше твърде непознато ФМ понятието - то занапред съм сигурна, че ФМ услуги ще се утвърдят като нужен и устойчив стандарт. Необходимо е да изградим култура на използване на фасилити услугите. Добрата ПР дейност ще доведе до ускоряване на разбирането за важността и значимостта на ФМ сферата. ФМ Асоциацията, законодателството и фирмите чиито дейности са в тази сфера – са запознати и със социалният аспект и принос от подръжката и упралението на сградният фонд, околната среда, и човекът като микроединица в този кръг. Ако трябва да се върна на своят отговор малко – по нагоре – то да и в контекта на бизнес площи и на търговски площи и в частност на обществени сгради или жилищни сгради – ще се пести от времето на индивида и ще се инвестира в професионален фасилити софтуер и сартифицирани специалисти за управлението му. В Германия, Австрия и Турция – пазара на фм услуги прогресиращо се развива. Тази тенденция ще настигне и българският пазар в тези три години. Разбира се - очитайки и фактора финасова стабилност – оставам реалист за оптимистичният сценарии пред ФМ сферата. Интервюто взе: Петър ТАШЕВ ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 23


Фасилитис стр. 24

КОЙ КОЙ Е

Мариела Беновска Мениджър Бизнес Развитие, Фасилити мениджмънт, Хаусмайстер ООД в Националния класификатор на професиите и длъжностите в България, считано от 01.01.2011 г. Последните няколко години разбира се преминаха и под знака на финансовата и икономическа криза в Европа, която даде своето отражение и на ФМ бранша. Считам, че ако кризата се отрази негативно на сектор недвижими имоти в посока на намаляване на броя на сделките, то за професионалистите от ФМ бранша тя постави нови предизвикателства и дори даде предимства за тези, които съумяха да отговорят на нуждите на своите клиенти и да предоставят услуги, които допринасят за запазване и дори покачване на стойността на недвижимите имоти, както и на организацията като цяло.

Как според Вас се промени ФМ бранша през последните 5 години? Считам, че през последните 5 години Фасилити Мениджмънт браншът в България се развива в положителна посока, но в сравнение със страните от Северна, Западна и Централна Европа нашият пазар е все още в своите начални етапи на развитие. Тази дейност става все попопулярна в България благодарение на усилията на браншовата организация БГФМА от една страна и международните конференции по Фасилити мениджмънт с участието на чуждестранни лектори и тяхното ценно ноу-хау от друга страна. Издателите на специализирани списания също допринесоха за развитието на бранша в последните години. Значим успех за развитието на бранша е вписването на професията „Фасилити мениджър”

Добре е ФМ компанията да си сътрудничи с доставчиците на услуги и да изработи качествени service level agreements

Как оценявате пазара на ФМ услуги през 2012 година? През изминалата година пазарът на ФМ услуги в България се разви в посока повишаване на компетенциите и професионализация на ФМ дейностите от страна на по-големите компании в бранша, които управляват голям сграден фонд, и специализация на част от компаниите в отделните ФМ услуги – най-вече почистване, техническа поддръжка, охрана и сигурност. Голям брой потенциални клиенти на ФМ компаниите започнаха сами да предлагат отделни услуги в бранша като в повечето случаи запазват и контрола върху ФМ дейностите за своите организации. Появиха се и множество компании, които предлагат ФМ услуги и управление на обекти в жилищния сектор и ваканционните имоти. Според Вас по-добре ли е да се отдадат всички ФМ дейности на една компания, или за всяка дейност трябва да се сключва договор с отделна компания? Няма еднозначен отговор на този въпрос – само след предварителен задълбочен анализ кое е

Мариела Беновска е Фасилити мениджър с повече от 10 год. опит. Работила е като ръководител на екипа по ФМ в Бизнес Парк София. Притежава магистърска степен по туризъм от УНСС. Преминала е курс на обучение по управление на сгради в Бизнес парк Регенсбург, Германия. Завършила е MBA програма в Технически университет Виена „Professional MBA Facility Management“ (Class 2007-2009). В момента работи в „Хаусмайстер“ ООД, където развива направление „Фасилити мениджмънт“.

24 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 25

КОЙ КОЙ Е

по-изгодно в дългосрочен план за компанията, потребител на ФМ услуги, и не води до директна зависимост от един ФМ изпълнител - може да се вземе правилно решение колко ФМ дейности и на колко компании съответно трябва да бъдат аутсорснати. Целта е икономия от мащаба, спестяване на собствени ресурси и като резултат общо намаляване на разходите. За тази цел е добре ФМ компанията да си сътрудничи с доставчиците на услуги и да изработи качествени service level agreements. Как смятате, че ще се развие пазара на ФМ услуги през следващите три години? Пазарът на ФМ услуги в България ще се развива и занапред, ще се увеличават и компаниите, които ще работят професионално в този бранш. Прогнозирам, че много потенциални клиенти на професионалните ФМ компании, найвече инвеститори и собственици на сграден фонд, ще аутсорсват отделните ФМ услуги, за които се изисква специализация, но ще запазват мениджмънта на отделните услуги за своите компании, т.е. ще го извършват със собствен персонал. Други участници на пазара на недвижими

Успех ще имат тези компании, които управляват ефективно системата от ФМ процеси на предвидими цени

имоти като строителни компании и такива за посредничество при сделки с недвижими имоти ще разширяват своята дейност. Успех ще имат тези компании, които управляват ефективно системата от ФМ процеси на предвидими цени, фокусират се върху устойчивото развитие и минимизират отрицателното влияние върху околната среда, запазват и покачват стойността на инвестициите и предоставят на своите клиенти прозрачна бизнес информация за изпълнените ФМ услуги и разходите за тях. Какво ще пожелаете на нашите читатели за новата 2013 година? Бих искала да пожелая на Вашите читатели преди всичко здраве, успехи и просперитет, както и много повече възможности през новата година във всичките им начинания. Считам, че всички ние – участниците във ФМ сектора в България – наред с професионалните си задължения трябва да работим и в посока професионализация и популяризация на Фасилити мениджмънта в нашата страна. Интервюто взе: Петър ТАШЕВ ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 25


Фасилитис стр. 26

ПРОЕКТИ

София Тех Парк - концепция за развитие на иновациите Как бизнесът, администрацията и науката да си съдействат по съдържателната част от проекта Икономика, базирана на знанието. В това се изразява сърцето на проекта за изграждането на технологичен парк в София. Идеята е да бъдат съчетани иновациите, високите технологии и бизнесът така, че да се подпомогне българската икономика. Как? Това обсъдиха на 10 декември кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „София Тех Парк“ ЕАД арх. Елица Панайотова и представители на научните среди, членове на Консултативния съвет по наука към кмета на Столична община (СО).

КОМПАНИЯ В ПОМОЩ НА ИКОНОМИКАТА

„София Тех Парк“ ЕАД е новосъздаденото през май тази година дъщерно дружество към Национална компания „Индустриални зони“. Компанията е 100% собственост на Министерството на 26 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ). През юни президентът на България Росен Плевнелиев изтъкна, че Министерството предоставя платформа за развитие на иновационни екосистеми. Тогава се определи и краен срок до края на 2012 година, в който съвместно с научните среди да бъде оформена концепцията на „София Тех Парк“. Според икономическия министър Делян Добрев по този проект се работи още 2 години преди публичното му обявяване след посещението на президента Плевнелиев в САЩ. Тогава той се срещна с представители на Изследователския център на НАСА, лабораториите на „Гугъл“, „Хюлет Пакард“ и „Сиско“. Плановете на изпълнителния директор на „София Тех Парк“ ЕАД Елица Панайотова са до края на 2015 първата част от проекта да функционира.


Фасилитис стр. 27

ПРОЕКТИ науката. По повод изразени съмнения от научните среди, че „София Тех Парк“ ще измести цялата изследователска дейност от институтите на БАН към „Четвърти километър“, Панайотова отговори, че се цели не монополизация, а концентрация на ресурси. Паркът и неговите служители ще се срещат с университетите, за да ги убедят, че може да превърнат научноизследователската дейност в иновативен бизнес. Друго предизвикателство, което беше изтъкнато по време на представянето на концепцията, бе малкият брой на създадените в България иновации. „София Тех Парк“ тряба да докаже на хората ползата от науката за обществото. Така той не само ще развива бизнес средата в страната, но и ще решава конкретни проблеми. Според Панайотова дейността на парка ще инициира и законодателни промени.

ИДЕИ ЗА ДЕЙНОСТТА ДО 2015 Г.

Три са основните теми, по които нейният екип работи: Информационни и комуникационни системи (ИКТ), които са най-широко застъпени в страната; Природни науки; Енергия. Тук обаче не става въпрос за енергетика, а за иновативни технологии за производство на енергия, подчерта Панайотова на срещата. Предвижда се от началото на 2013 година технологичният парк реално да стартира дейност „виртуално“, обединявайки всички заинтересовани от проекта страни - бизнес, наука, висше образование. До момента са подписани споразумения с Технически университет София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Предстои оформяне на партньорски взаимоотношения с Българската академия на науките (БАН) и Медицински университет - София.

НЕДОРАЗВИТ ПОТЕНЦИАЛ

Паркът ще се превърне в своеобразен катализатор на процеси, при които научната дейност в университетите се патентова и превръща в конкретен продукт. Според Елица Панайотова в България има голям потенциал за иновации, но сега той е разпръснат. Развиването на научния капацитет и съчетаването на предприемаческия дух на младите и обучени хора ще доведе и до основаването на нови компании. Администрацията на технологичният парк ще бъде липсващият „мост“ между бизнеса и

От дружеството „София Тех Парк“ ЕАД са си поставили няколко цели, които да бъдат постигнати до 2015 г. по отношение на елементите на инфраструктурата на парка. На първо място е изграждането на научната база. Тя ще се състои от мрежа от лаборатории, в които учени, студенти и техните преподаватели да разработват продукти в резултат на научноизследователската си дейност. Вторият елемент е форумното пространство, където същият този капацитет да обменя опит. Има идея за иницииране на списък от лекции на съответните университети, които да се четат в технологичния парк. Третата идея е той да се превърне в бизнес инкубатор. Това ще е мястото, където създателите на иновациите ще намират информация за различни начини на финансиране от оперативни програми, грантове и заеми. Децата и техните родители също са включени в концепцията. Има идея да се създаде интерактивно пространство, което да привлича малките към така наречения от Елица Панайотова „интерактивен демонстраториум“. Там всеки ще може да тества научните постижения, разработени в парка.

ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ПЛАНОВЕ

Предстои учредяване на консултативен съвет към „София Тех Парк“ ЕАД през 2013 година. В него ще членуват представители от Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ), университети от цялата страна, неправителствения сектор и бизнеса. Целта му е да бъде очертана по-дългосрочна визия за проекта за следващите 20 години. Павел НИКОЛОВ ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 27


Фасилитис стр. 28

ПАЗАР НА ИМОТИ

Анализ на имотния пазар в България за третото тримесечие на 2012 г. Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

28 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 29

ПАЗАР НА ИМОТИ

За пръв път от 4 години през последните месеци данните от имотния пазар са преобладаващо положителни. Те могат да бъдат обобщени по следния начин:

Зимните курорти все още не могат да усетят в пълна степен оживлението, което кипи по морето

Стабилизация на цените и първи плахи опити за нараствания, които индикират намиране на равновесна точка и започващо възстановяване на пазара от кризата. Увеличение на продажбите на морски ваканционни апартаменти с 30% – тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци. Нараснало чуждестранно търсене, което се случва за първи път в толкова осезаеми размери от началото на кризата. Продажби основно на евтини (бюджетни) апартаменти в София - средната цена на продадените апартаменти през 3-тото тримесечие е 48 400 евро. Нарастване на обема на продажбите на селски къщи с около 40% през 3-тото тримесечие на годишна база, което ги превръща в хит на пазара през последните месеци. Увеличен интерес към зимните курорти и очакване за силен зимен сезон за продажбите най-вече в Банско, но също така и в Пампорово и Боровец, където цените вече са конкурентни.

СОФИЯ

В София продължава да доминира интересът към евтини (бюджетни) жилища, в ценовия

диапазон до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година и очакванията ни са да се запази и през следващата. Бюджетни жилища са качествени апартаменти в добро състояние, които предлагат възможност за съвременен начин на живот, като същевременно са на изгодни цени. През изминалите месеци нашите данни сочат задържане на обема на сделки в София на нивата от същия период на 2011 г. на фона на покачване на интереса към ваканционните и селските имоти. София като че ли изостава по отношение на пазарен оптимизъм, тъй като този пазар е движен основно от български купувачи и настъпилото оживление по морето и при селските имоти все още трудно може да се усети в столицата. Българските купувачи са притеснени от кризата и несигурността в доходите си. Това притеснение се вижда и от данните на БНБ за новоотпуснатите жилищни кредити – обемът им през 2012 г. продължава да се свива, дори при наличие на най-изгодните лихвени проценти от години насам. Средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 710 евро на кв.м., което е съвсем леко понижение спрямо предходното тримесечие (715 евро/кв.м.). За изминалите 9 месеца от 2012 г. средната цена на продадените в София апартаменти е 720 евро/кв.м., а средната офертна цена е 895 евро/кв.м. И двете цени са най-ниски от 2006 г. насам, а разминаването между офертни ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 29


Фасилитис стр. 30

ПАЗАР НА ИМОТИ

цени и цени на реални сделки продължава да бъде налице. През тази година то се дължи не толкова на завишени офертни цени и нереалистични очаквания на продавачите или отчетлив спад в цените на имотите, колкото на закупуване на по-евтини и изгодни имоти.

момента това е най-евтиният ваканционен пазар в България, а и в цяла Европа. Цените започват от 300 евро/кв.м., а най-евтиният продаден апартамент през третото тримесечие беше напълно обзаведено студио от 30 кв.м. за 11 800 евро.

МОРСКИТЕ КУРОРТИ

Средната цена на закупените апартаменти в Банско през третото тримесечие беше 400 евро/кв.м. Сделки над 30 000 евро на практика липсват, а купувачите са не само чужденци, но и все повече българи, които са фенове на зимните спортове.

Можем да наречем 2012 г. 'годината на морските имоти'. Този сегмент от пазара се възроди, воден от интереса на руските купувачи за покупка на собствен ваканционен апартамент на топло и слънчево място като България. Обемът на продадените апартаменти през третото тримесечие нарасна с около 30% на годишна база, като интересът беше концентриран основно по Южното Черноморие, но не само в Слънчев бряг, а и в Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец и др. курортни селища. Сделките в Слънчев бряг се сключваха на средна цена 490 евро на кв.м. (при 475 евро на кв.м. през второто тримесечие на 2012 г.) – това са основно апартаменти в западната част на комплекса. Продажбите на апартаменти с попрестижни локации близо до плажа се случват на цени между 750 и 850 евро/кв.м., а найниските цени започват от 250 евро на кв.м. за обзаведени апартаменти в и близо до Слънчев бряг.

ЗИМНИТЕ КУРОРТИ

Зимните курорти все още не могат да усетят в пълна степен оживлението, което кипи по морето, тъй като за руските купувачи морските имоти са много по-предпочитани от ски имотите. Все пак, забелязва се тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти, които предлагат все по-атрактивни цени. Банско определено е лидер по ниски цени – към 30 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

Пампорово се очертава като сериозна конкуренция на Банско сред руските купувачи. Цените в двата курорта са почти изравнени - средна цена на продадените апартаменти в Пампорово за 3-тото тримесечие е 430 евро/кв.м. В Боровец традиционно имотите са по-скъпи, но и там вече цените са доста атрактивни - средна цена на сключените сделки през 2012 г. е около 630 евро на кв.м.

СЕЛСКИ ИМОТИ

Средната цена на продадените селски къщи за третото тримесечие на 2012 г. е 22 000 евро. Основната новина в този сегмент идва от увеличението в обема на сделките, индикиращо нараснал интерес. Най-многобройни през лятото бяха продажбите на къщи близо до Бургас и те съставляваха около 1/3 от общия обем на продадените селски къщи през изтеклото тримесечие. Това са основно къщи в много добро състояние на цени между 20 000 и 40 000 евро. Други райони, които привличаха интереса на купувачите и тази тенденция продължава и през октомври, са районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово, където къщите са доста по-евтини от тези по морето, а в същото време има качествени и ремонтирани имоти за продажба на много атрактивни цени средно около 15 000 евро.

Оправдаха се прогнозите ни от началото на годината за задържане или минимален спад в цените на имотите


Фасилитис стр. 31

ПАЗАР НА ИМОТИ

Средни цени на продадените през второто тримесечие селски къщи по региони: Област Бургас – 28 100 евро Област Варна и Добрич – 18 000 евро Област Пловдив – 15 200 евро Област Стара Загора – 15 400 евро Област Ямбол – 14 300 евро

ТЕНДЕНЦИИ

Очакванията ни за активно трето тримесечие за морските курорти напълно се оправдаха, даже в определена степен задминаха прогнозите ни за динамика в този сегмент. Първите данни от октомври сочат запазване на тази динамика и по всичко личи, че 2012 г. ще приключи с пазарен оптимизъм за курортите и нараснала популярност на България сред руските купувачи. За съжаление, не толкова оптимистично стоят нещата при градските имоти, които са много по-зависими от местното търсене, а то е силно подвластно на икономическото възстановяване, както и на фундаментални

фактори като доходи, безработица, достъпност до банково кредитиране, които засега, макар и с леки положителни нотки, натежават в негативна посока и задържат възстановяването на този пазарен сегмент. Оправдаха се прогнозите ни от началото на годината за задържане или минимален спад в цените на имотите. Не видяхме драматични промени на пазара през 2012 г., а спадовете в цените постепенно затихват и започват да се усещат първи сигнали за възстановяване от кризата. Водещо за пазарната реализация на даден имот ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите ще продължават да търсят качествени имоти на изгодни цени и през 2013 г. Полина СТОЙКОВА, MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES 2012 Бългериан Пропертис ООД ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 31


Фасилитис стр. 32

ОФИСЪТ

Алтернативата Осигурете на Вашите служители чист и неограничен източник на питейна вода на работното място В последните години осигуряването на добри условия на труд за най-големия потенциал на една компния – нейните служители, става все поголямо предизвикателство. Нашите служители заслужават най-добрата вода осигурена от офис диспенсер. Дехидратацията намалява умствените и физически способности и води до внезапна умора. Диспенсърите за филтриране на питейна вода могат да осигурята неизчерпаен източник на чиста и свежа вода, с прекрасен вкус. Специфичната комбинация от филтри пречиства хлора, подобрява вкуса и мириса на водата, като запазва естествените минерали и соли. В допълнение UV филтрацията има ефект срещу всички бактерии, включително най-резистентните патогени. Продуктите отговарят на най-високите хигиенни норми и стандарти и притежават всички значими за индустрията сертификати 32 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

В същото време все по-важен става приноса ни за опазване на околната среда, както и икономическата ефективност на ползваните услуги. Затова иновативните решения за филтриране и пречистване на питейна вода намират все по-голямо приложение в нашето ежедневие. Употребата на филтриращи системи позволява значително да се намали негативното влияние върху природата: „ По-малко въглероден двуокис; „ По-малко отпадъци, тъй като пластмасата формира 25% от отпадъците, а разграждането на използваните пластмасови бутилки отнема хиляди години и само 5% се рециклират; „ Намаляване зависимостта от нефт и остатъчни суровини; И нещо повече, с имплементирането на


Фасилитис стр. 33

ОФИСЪТ

пречистващите диспенсъри спестяваме цената за транспортирането, съхранението и подмяната на галони. Нашите средства, време и енергия могат да бъдат използвани по-ефективно.След първоначалната инсталация офисните филтриращи системи не изсикват никакъв допълнителен ангажимент.Освен да се насладите на чиста и свежа вода.

Pure Water предлага на българския пазар разнообразие от диспенсъри на международната компания Waterlgic с най-добрата технология за филтрация, която гарантира ново, по-високо ниво на хигиена на питейната вода. Камелия ТОНЕВА

Pure Wate София 1407; Ул.Сребърна 21; Тел: +3592 8741046; e-mail: info@purewater.bg; www.purewater.bg

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 33


Фасилитис стр. 34

КОРПОРАТИВЕН ФМ

Нокия продаде централата си Собствеността върху недвижимото имущество не е основен бизнес на компанията

Нокиа се споразумя да продаде централата си за 170 млн. евро (222 млн. долара) на Екзилиън кепитъл, съобщи агенция Блумбърг. Целта на продажбата е намаляване на разходите на компанията и събирането на свежи капитали. Сделката е за три сгради, построени в периода 1996 – 2001 година, а също така и за 1250 паркоместа. Разгънатата площ на сградите е 48 000 кв.м. Нокия ще продължи да ползва същите сгради, които се намират в град Еспо, в близост до 34 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012


Фасилитис стр. 35

КОРПОРАТИВЕН ФМ

столицата Хелзинки, но вече като наемател. Очаква се сделката да бъде завършена до края на годината. Нокия бе успяла да задържи сградите си при предишните две рецесии, в които компанията бе попаднала преди години. „Както сме казвали и преди, недвижимите имоти не са основен бизнес за компанията и когато видим добра възможност излизаме от не-основни активи“ каза Тимо Ихамуотила, главен финансов директор на Нокия. Други компании във Финландия, сред които производителите на хартия Ю Пи Ем (UPM) и Стора енсо (Stora Enso), също продадоха корпоративните си централи и предпочетоха вместо това да бъдат наематели на сградите, допълва ДПА. ФАСИЛИТИС

SMART BUILDINGS

ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 35


Фасилитис стр. 36

КОРПОРАТИВЕН ФМ

Корпоративни стратегии за управление на недвижими имоти Всяка стратегия трябва да е обвързана с измерители за оценяване на постигнатата цел

Много големи корпорации фасилити мениджмънта и управлението на недвижимите имоти еволюират през годините от индивидуални решения за всяка дейност към общ подход за управление на работното пространство. В повечето случаи този общ подход води до намаляване на разходите за поддръжка и се фокусира върху постигане на по-краткосрочни цели, отколкото върху дългосрочни стратегии за управление на недвижимото имущество. Независимо дали става дума за собствени фасилити мениджмънт отдели или управление от външна компания, решенията за съдбата на недвижимото имущество се взима на 36 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

За корпорациите в България общ проблем е, че повечето от тях не припознават недвижимото имущество като средство за повишаване на добавената стойност към основната дейност


Фасилитис стр. 37

КОРПОРАТИВЕН ФМ

база функционалността и изискванията към вътрешната структура на компанията, не към същността на извършваната дейност. Според проф. Кийт Аликзандър, директор на Център по фасилити мениджмънт към университета в Манчестър, за всяка една корпорация фасилити мениджмънтът трябва да означава: създаване на политика, която да отговаря на корпоративната визия овластяване на ФМ отдела/екипа с цел подобряване на предлаганите услуги разпознаване на стойността, която

фасилити мениджмънтът може да донесе на основния бизнес на компанията. От началото на 21 век в България много големи корпорации започнаха да се разрастват като мащаби на производство и дейности и оттам започнаха да търсят нови сгради и офиси, в които да се помещават. От тук следва и увеличаване на портфолиото от недвижими имоти, които трябва да управляват. Това води след себе си и по-сложни процеси, които трябва да се следват. В световен мащаб бумът на публичните компании и фокусът им върху акумулиране ДЕКЕМВРИ 2012 ФАСИЛИТИС 37


Фасилитис стр. 38

КОРПОРАТИВЕН ФМ

на печалба отклоняват вниманието на собствениците от значителните загуби, които търпят заради неефективно управление на сградите. Хенри Форд – основател на автомобилната компания Форд, е известен със своето отношение към сградите и тяхното максимално оползотворяване и минимално използване: Така, с течение на времето, много компании са изградили свои собствени отдели по управление на недвижимото имущество. Най-често използваните доводи за това са следните:

1Контрол върху строителните дейности – от техническа и финансова гледна точка

2 Стандартизиране на външния вид 38 ФАСИЛИТИС ДЕКЕМВРИ 2012

3 Гарантиране на качествени работници За да може ефективно да се имплементира всяка една стратегия по фасилити мениджмънт, компаниите трябва да знаят три неща:

Ние няма да строим сложни и скъпи сгради като паметници на нашия успех. Предпочитаме да се рекламираме чрез нашите продукти, вместо от местата, където ги произвеждаме.

Смисъла на ФМ стратегията – лесна за разбиране, добре дефинирана и лесно внедрима Управлението или по-скоро начина на внедряване – ясни правила за внедряване, лесни стъпки, които могат да се разбират по-лесно от мениджмънта и от служителите Оценяване – винаги, когато се внедрява стратегия, особено по ФМ, трябва да има поставени показатели, по които да се оцени стратегията – за да могат да се проследят по-лесно ползите, получени от нея. Петър ТАШЕВ


Фасилитис стр. 39

Ź ʫ̡̨̡̛̣̖̯̬̖̦̖̬̖̯̐̌ Ź ˇ̛̛̛̭̣̯̌ ʺ̛̖̦̙̥̻̦̯̔ Ź ʦ̛ʶ Ź ˃̨̬̦̭̪̬̯̌ ̛ ̨̛̬̐̏̌ Ź ˄̸̨̨̛̭̯̜̏ ̛̛̬̯̖̌̏̚

Ź ʶ̨̡̛̦̭̱̣̯̦̭̌ ̛̱̭̣̱̐ Ź ʦ̴̨̛̛̻̯̬̖̹̦̬̥̖̦ ̸̨̛̱̖̦̍́ Ź ˁ̛̛̖̥̦̬̌ ̛ ̴̶̡̨̛̛̦̖̬̖̦ Ź ʰ̡̯̖̣̭̔̌̌̚ ̨̖̜̦̭̯̔ Ź ʽ̦̣̜̦̌ ̛̥̖̔́

ĸ


Фасилитис стр. 40

Profile for petar tashev

F1212 all  

F1212 all  

Profile for tasheff
Advertisement