Page 1

!inspiratie

Going scenic in Idaho Van Salmon naar

Sawtooths

Dat Idaho niet alleen de moeite waard is vanwege zijn vele aardappelrecepten, merk je meteen als je twee van de mooiste routes van de staat rijdt. De Salmon en Sawtooth Scenic Byways voeren dwars door een landschap van berg, bos en rivier; een natuurgebied om je vingers bij af te likken. AmericA geeft je een voorproefje.

TEKST MARTIN SCHÄFER FOTOGRAFIE IDAHO TOURISM & MARTIN SCHÄFER

34 - Kijk op www.AmericAmagazine.nl


◄ Bij kenners is de regio een begrip, terwijl nieuwkomers op slag verliefd worden op Idaho. De beroemde schrijver Ernest Hemingway had bijvoorbeeld niet alleen een buitenhuis in het historische mijnplaatsje Ketchum, hij ligt er ook op eigen verzoek begraven.

▼ Daarna gaat de route naadloos over in de Salmon River Scenic Byway, een al even wonderschoon traject dat tot vlak voor de grens met Montana loopt en eindigt bij Lost Trail Pass. Dit hoge panorama stond ook bij ontdekkingsreizigers Lewis & Clark in het geheugen gegrift. Hier raakte hun indiaanse gids namelijk compleet de weg kwijt, waardoor ze gedwongen waren de Salmon River te nemen. Of zoals zij deze onstuimige waterweg noemden, ‘The River of No Return’.

▲ In het meer dan drieduizend vierkante kilometer grote gebied kun je er donder op zeggen dat er vele diersoorten te vinden zijn. Langs het water en dieper de binnenlanden in leven onder meer gaffelbokken, herten, elanden, beren en wolven in het wild.

Kijk op www.AmericAmagazine.nl - 35


!inspiratie â—„ De Sawtooth Scenic Byway is de honderdste toeristische route in zijn klasse. De weg begint in Shoshone en rolt dan door het vruchtbare Idaho naar de resortstadjes Hailey, Ketchum en Sun Valley richting de adembenemend mooie Sawtooths National Recreation Area.

â–ź De Sawtooth Valley is bijna 23 kilometer breed en 45 kilometer lang, en vormt het stroomgebied voor de Salmon River. Vanaf hier is het nog veertienhonderd kilometer naar de Pacific.

36 - Kijk op www.AmericAmagazine.nl


▼ Je zit hier in het hart van de Idaho Rockies. De toppen van de Boulder, White Cloud en Sawtooth Mountains zijn tot wel honderd kilometer ver in de wijde omgeving te zien.

▲ Langs en door de bossen is water in overvloed te vinden. Zo’n 1.100 meren en meertjes en 4.800 kilometer aan stromend water zorgen ervoor dat bomen en planten uitstekend gedijen. In de wateren wordt ook druk gevist, onder meer op zalm en forel. Omdat de watertemperatuur constant rond de vijf graden ligt, voelen vissen zich er prima thuis.

► In plaats van een stemmig muziekje op de achtergrond kun je er in de auto voor kiezen om je meer te laten informeren over de regio. Bij diverse Forest Ranger Stations en de Visitor Centers van Sun Valley/Ketchum en Redfish Lake zijn leuke audiotours verkrijgbaar die je alles vertellen over wat je onderweg ziet. En wil je even bijkomen? Duik dan bij de kruising van Highway 20 en 75 even de parkeerplaats op.

Kijk op www.AmericAmagazine.nl - 37


!inspiratie

▲ Na Sun Valley is het tijd voor de bergen, met de machtige Boulder Mountains als voorbijflitsend decor totdat de kartelrand van de Sawtooth Mountains bij Galena Pass in zicht komt. Vanaf de Bethine and Frank Church Overlook ligt de hele Sawtooth Valley aan je voeten. Het uitzichtspunt ligt aan Highway 75 op een kleine vijftig kilometer van Ketchum, iets onder het hoogste punt van Galena Pass, dat op 2.652 meter zonder meer spectaculair uitkijkt op de omgeving.

▼ Sun Valley is vooral bekend vanwege zijn uitstekende skimogelijkheden. Vooral de twee hoofdattracties, Dollar Mountain (2.023 meter) en met name Bald Mountain (2.789 meter) – of Baldy – worden geroemd om hun gevarieerde pistes en de afwezigheid van wind. De naam Sun Valley staat overigens niet alleen voor het grote aantal zonuren dat er heerst, maar ook omdat de resortrijke regio veel bezoekers trekt die wat meer te besteden hebben.

▲ Zelfs in de hooggelegen meren is vissen een genot. Met je hoofd in de wolken is het zelfs mogelijk om forellen van vier kilo schoon aan de haak te vangen.

38 - Kijk op www.AmericAmagazine.nl


▲ De Salmonrivier mag er hier kalm bijliggen, maar hij is vermaard om zijn

▼ Mount Heyburn ( 3.139 meter) is een van

uitdagende stroomversnellingen, die kajakkers en rafters het water in de

de meest bekende toppen in de Sawtooth

mond doen lopen. In mei en juni verandert het 43 kilometer lange stuk

Range. De berg, die vanaf Red Fish Lake in

tussen Buckhorn en Torreys Hole in een spectaculaire peddelarena, waarbij

een volle dag te beklimmen is, heeft drie

stroomversnellingen in de klassen III en IV geen uitzondering zijn.

toppen die enkele meters in hoogte verschillen.

Kijk op www.AmericAmagazine.nl - 39


â–˛ Dit gebied wordt ook wel de Amerikaanse Alpen genoemd, al kunnen

â–ź Nieuwsgierig geworden? Neem zelf de proef op de som!

hun Europese tegenhangers jaloers zijn op de vele rivieren, beekjes en

De Salmon River Scenic Byway en de Sawtooth Scenic Byway

meer dan driehonderd alpine meren die hier voorhanden zijn.

lopen via de Highways 93 en 75 vrijwel naadloos in elkaar over.

Kijk op www.AmericAmagazine.nl - 41

going-scenic-in-idaho  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you