Luonnos 1/21

Page 1

Lapin yliopiston taideaineiden opiskelijat TAO ry:n ainejärjestölehti

Hallitus etätentissä Uusia koulutusohjelmia Yhdessä meissä on enemmän voimaa

1/21


TAIDETARVIKKEET PEKKALASTA Parhaat välineet ja värit harrastajalle ja ammattilaiselle!         

Öljyvärit Akryylivärit Akvarellit Maalausaineet Siveltimet Maalauspohjat Paperit, lehtiöt Kalligrafia tarvikkeet Telineet yms.

WWW.KEHYSPEKKALA.FI Uudistunut nettikauppa avattu!

K a n s a n k a t u 5 3 , OU LU

2

LUONNOS 1/21

Kaikki alan palvelut vuodesta 1969

ARK 8-18 LA 10-14 (08) 5623 800 www.kehyspekkala.fi info@kehyspekkala.fi

Pohjois-Pohjanmaan ainoa Taidekehystäjät ry:n virallinen jäsenliike!


4

ALOITTAMISEN RIEMU JA VAIKEUS

5

Lapin yliopiston taideaineiden opiskelijat TAO ry:n ainejärjestölehti 1/21

PUHEENJOHTAJALTA

ETÄOPISKELUN LABRAHIIRET

Päätoimittaja Ulkoasu

6

TIEDEKUNNALTA

TIEDEKUNTA TEKEE UUSIA AVAUKSIA

8 14

LUONNOS

PÄÄTOIMITTAJALTA

Työryhmä

Sara Kalajanniska Stella Keppo Johanna Keränen Maiju Kettunen Väinö Sirén Josefina Yrjölä

Kannen kuva

Annu Kuivas

Julkaisija

TAO ry tao@ulapland.fi www.taory.fi Yliopistonkatu 2 96300 Rovaniemi

Paino

POPA 200 kpl

HALLITUS TUTUKSI

HALLITUS ETÄTENTISSÄ

EDUNVALVONNASTA

EDUNVALVONTA KORONAUUPUMUKSESSA

16 UUDET ALAT

UUSIA KOULUTUSOHJELMIA KUIN SIENIÄ SATEELLA!

TYÖELÄMÄSTÄ

ASIAA AMMATTILIITOISTA

18

ALUMNEILTA

YHDESSÄ MEISSÄ ON ENEMMÄN VOIMAA

TAO ry

Lapin yliopiston taideaineiden opiskelijat

20

ALUMNIKUVA

ENSIMMÄINEN PUHEENJOHTAJA

22 24

NÄYTTELYITÄ

Jokaisesta painetusta lehdestä TAO ry lahjoittaa Ilmastoavulle n. 10 senttiä päästöhyvityksenä. Kun et koe enää tarvitsevasi tätä lehteä, kierrätäthän sen lehtikeräykseen. TAO ja ympäristö kiittää!

Esa-Pekka Tuppi

NÄYTTELYT ROVANIEMELLÄ

28 30

RESEPTEJÄ

3x VEGAANI OPISKELIJARUOKA PUUHASTELUA

SARJAKUVA

LUONNOS 1/21

3


PÄÄTOIMITTAJALTA

ALOITTAMISEN RIEMU JA VAIKEUS Luonnos on asia, joka yhdistää meidän kaikkien aloja. Ilman luonnoksia ei syntyisi muotoilua, mediaa tai taidetta. Luonnos on kuin suunnitelma, haave tai unelma, joka antaa pohjan tulevalle. Lopputulos saattaa näyttää ihan erilaiselta kuin millaisena sen polun alussa hahmotimme. Luonnos on saanut kuitenkin sen aluilleen.

O

masta ainejärjestölehdestä puhuttiin jo silloin, kun minä ensimmäisen kerran astuin hallitukseen fuksina. Tässä kun on seikkaillut omalla opiskelijapolullani monessa eri roolissa, niin tälle vuodelle vihdoin syntyi sauma lähteä tekemään myös tästä pitkään muhineesta unelmasta totta. Nyt TAOlla on oma ainejärjestölehti! Uusi tehtävä tuo mukanaan valtavasti inspiraatiota ja sitä myöden intoa ja riemua. On mahtava kokeilla jotain aivan uutta, perehtyä aiheeseen ja testata, miten asiat toimivat. Tämä on tullut todettua monen kurssinkin kohdalla. Ensimmäiset luennot ja tapaamiset ovat äärettömän mielenkiintoisia, uusi aihe kiehtoo ja kaikki tuntuu soljuvan pirskahtelevasti eteenpäin. Sitten se iskee. Uutuuden viehätys vaihtuu realiteetteihin. Tässähän pitää oikeasti perehtyä. Enää ei riitäkään pintaraapaisu, vaan pitää uida syvemmälle. Työn loppuun vieminen saattaa kaatua prokrastinointiin, perfektionismiin tai tylsistymiseen ja asioiden siirtämiseen sille kuuluisalle seuraavalle päivälle, viikolle tai lukuvuodelle. Varsinkin me taide- ja muotoiluopiskelijat poikkeuksetta pyrimme tekemään kaikkemme täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi ja lankeamme kursseilla kritisoimaan

4

LUONNOS 1/21

itseämme liiaksi. Ei riitä, että kurssi, työ tai tehtävä menee läpi. Sen pitää olla täydellisyyttä hipova ja aidan matalin kohta ei edes juolahda vaihtoehtona mieliimme. Moni oppiikin vasta työelämässä aikataulujen konkretisoituessa ja palautuspäivien lähestyessä, ettei kaiken aina tarvitse olla burnoutin partaalle säädettyä, ylityötunteja vaatineita mestariteoksia. Aita ei työelämässä ole missään nimessä matala, mutta aidan ylittämiseen ei aina tarvitse rakentaa hienosti koristeltuja ja tuhansilla yksityiskohdilla täytettyjä tikapuita. En ole malliesimerkki opiskelijasta yhteiskunnan tai Kelan silmissä. Siitä en kuitenkaan aio itseäni ruoskia. Vaikka opiskeluaikani varmasti venähtääkin vuodella jos toisella, en koe laiminlyöneeni velvollisuuksiani opiskelijana. Olen jatkuvasti kehittänyt itseäni eri tehtävissä ja tilanteissa, vieläpä sattumoisin niin, että niistä on ollut varmasti hyötyä tulevaisuuden E-Plle, työelämälle sekä jopa yhteiskunnalle. Elämä on täynnä alkuja, joihin kannattaa tarttua. Luonnoksesta seuraa poikkeuksetta jotain mahtavaa ja odottamatonta. Esa-Pekka Tuppi Luonnoksen päätoimittaja


PUHEENJOHTAJALTA

ETÄOPISKELUN LABRAHIIRET Kun viime vuonna koronapandemia muutti arkemme, asuin yksin DAS Simeonin soluasunnossa ja tunsin olevani eristyksissä muista. Koin etäluennoille osallistumisen raskaaksi. En vain jaksanut nousta sängystä ja siirtyä työpöydän äärelle. Helpompaa oli pysyä sängyssä ja laittaa Playstation päälle.

T

AOn järjestämissä Discord-illoissa pääsimme purkamaan tunteitamme karanteenista. Tuolloin ainejärjestön merkitys korostui, kun perinteisiä tapahtumia ei enää ollut. TAO oli ollut minulle aina vahvasti opiskelijavaikuttaja, joka ajoi etujani yliopistolla, osallistui mielenosoituksiin ja järjesti tapahtumia. Mietin, mitä TAO olisi etänä. Eräs opettajani salakuljetti viime keväänä piharakennuksen taakse opiskelijoille materiaaleja noudettavaksi motivoidakseen opiskelijoita ja edesauttaakseen opiskelijoiden kurssitöiden suorittamista. Samalla eräs opiskelija tutki prototyyppinsä muotokieltä lumen avulla ja toinen prototypioi pizzakartongista. Ymmärsin, että olemme keskellä muutosta ja innovointia. Tällä hetkellä Suomessa kehitetään uutta opetustapaa, ja sekä opiskelijat että opettajat ovat joutuneet tämän keskelle. Se on vaatinut kaikilta kohtuuttomasti jaksamista ja venymistä. Keskusteluapua jaksamiseen olen hakenut YTHS-palveluiden kautta. Toivoisin, että jokainen jaksamisestaan huolestunut opiskelija hakisi rohkeasti apua. Olemme tässä tilanteessa yhdessä, eikä kenenkään tulisi tuntea itseään yksinäiseksi.

pienentyneet, eikä siellä enää murehdita nykyistä, vaan puhutaan tulevasta. Mieleeni on viime aikoina juolahtanut, olisimmeko valmiita palaamaan takaisin aikaisempaan. Tai ennemmin, onko takaisinpaluuta enää edes olemassa? Perinteiset tapahtumat ovat osa opiskelijakulttuuria, mutta opiskelijakulttuuri on aina ollut muutoksessa. Mitä TAO on koronapandemian aikana aloittaneille fukseille? Vuoden 2021 hallitus koostuu pääosin fukseista ja heissä näen innon tehdä asioita, joita en koskaan itse ajatellutkaan. Uusia opiskelijoita ei sido perinne, vaan halu luoda omanlainen opiskelijakokemus. Saan toivoa heidän energiastaan, heidän halustaan luoda tapahtumia, vaikka osallistujamäärät eivät olekaan entisellään. Heidän innovaatiokyvyistään keksiä keinoja, miten yhdistää perinne ja uudet tapahtuma-alustat sekä heidän halustaan vaikuttaa asioihin ja haastaa käytänteet, jotka ovat olleet muuttumattomina vuosikymmeniä. Vaikka saan nyt noutaa yliopistolta materiaaleja kurssitöihini ilman, että opettajan täytyy piilottaa ne piharakennuksen taakse, myönnän myös alkaneeni itsekin pikaprotoilemaan lumesta ja maitokartongeista. Uudet innovaatiot ja käytänteet ovat jo osa arkeamme. Luomme uutta tulevaisuutta ja TAOa yhdessä.

Opiskelijakulttuuri on aina ollut muutoksessa.

Muutin loppukeväästä 2020 DASin solusta kaksioon ja istun nyt vuotta myöhemmin keittiöpöydän äärellä kirjoittamassa tätä artikkelia. Sängystä on mahdotonta enää pelata pleikkaria. Discord-iltoja järjestetään yhä, mutta osallistujamäärät ovat

Matilda Kalving TAO ry:n hallituksen puheenjohtaja 2021

LUONNOS 1/21

5


6

LUONNOS 1/21

KUVA MAIJU KETTUNEN


TIEDEKUNNALTA

TAITEIDEN TIEDEKUNTA TEKEE UUSIA AVAUKSIA Tiedekunnassa on ennätysmäärä opiskelijoita. Syksy tuo mukanaan uusien koulutusohjelmien avauksia.

K

okemuksen muotoilun koulutusohjelma antaa mahdollisuuden tiiviiseen yhteistyöhön ja opiskeluun yli tiedekuntarajojen Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) opiskelijoiden kanssa. Tämä mahdollistaa jatkossa maisteriopinnot ristiin taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntien välillä. Muina uusina koulutusohjelmina aloittavat soveltavan taiteen ja taiteen asiantuntijan koulutukset. Uudistuneen Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelman BioArtTech -laboratorio tarjoaa kasvavaa biotaidetta syksyn ja talvenkin pimeyden keskelle. Tiedekunnan laboratorioita päivitetään ILO-hankkeen uusilla avauksilla. Laboratoriot tarjoavat ajankohtaisen oppimis- ja tutkimusympäristön, jota päivitetään kansalliseen tutkimusvarantoon.

mistaan laaja-alaisesti. Tarjoamme mahdollisuuksia uuden ajan urapolkuihin. Viimeistä vuotta ja vielä tätä aikaakin varjostaa covid-19-pandemia ja sen tuomat haasteet sosiaaliselle läheisyydelle. Toivotaan, että aloittavat opiskelijat pystyisivät mahdollisimman paljon nauttimaan sekä kampuksen että etäopiskelun tarjoamista mahdollisuuksista. Harjoittelemme ja kehitämme uutta normaalia moneen suuntaan. Parhaassa tapauksessa pystymme kehittämään taiteen ja muotoilunopetusta tukevaa verkkopedagogiikkaa ja tarjoamaan sitä laadukkaasti.

Toivotaan, että aloittavat opiskelijat pystyisivät mahdollisimman paljon nauttimaan sekä kampuksen että etäopiskelun tarjoamista mahdollisuuksista.

Tiedekunnan tavoitteena on tarjota ajankohtaista ja työelämävastaavaa opetusta sekä toimia muotoilun tutkimuksen ja taiteellisen tutkimuksen kärjessä. Tiedekunta on mukana lukuisissa opetuksen kehittämishankkeissa sekä kansainvälisissä tutkimuskonsortioissa, jotka vahvistavat tiedekunnan osaamista ja opetuksen sisältöä. Työelämä tarvitsee syvän taiteen asiantuntijuuden lisäksi generalisteja, jotka pystyvät hyödyntämään osaa-

On hyvä kehittää opiskelua edistäviä rutiineja, hyödyntää tuutorien sekä henkilökunnan tarjoamaa tukea ja tunnistaa omaa jaksamista edistäviä asioita. Voimavaroja opiskeluun saa laajasti Rovaniemen tarjoamista kulttuuri- ja vapaa-ajanmahdollisuuksista. Kaikki tarvitsevat lepoa ja latautumista lukuvuoden aikana.

Satu Miettinen Taiteiden tiedekunnan dekaani

LUONNOS 1/21

7


HALLITUS TUTUKSI

TAON HALLITUS 2021 ETÄTENTISSÄ

KUVITUS ESA-PEKKA TUPPI | KUVAT ANNU KUIVAS

Tämän vuoden hallitus on aloittanut työskentelynsä jo vuoden alussa. Hallitus koostuu yhdeksästä mahtavasta tyypistä, joihin pääsetkin tutustumaan ajan henkeen sopivasti etätentin muodossa.

8

LUONNOS 1/21


LUONNOS 1/21

9


Haku Matilda Kalving jakoi julkaisun 23 min Kuka minä olen? Etelä-Suomen kasvatti jonka utelisuus on vienyt ensiksi maailmalle ja lopulta tuonut Rovaniemelle opiskelemaan teollista muotoilua. Kutsutaan usein Tildaksi tai ihan vain Matildaksi. :) Mitä minä teen TAOssa? Juoksen ympäriinsä huolehtimassa TAOn hommista ja tarkistan että kaikki on kartalla mitä muut tekevät ja tapahtuu. Mikä sai minut lähtemään hallitukseen? Fuksivuonna tutorini hehkutti AJ-toimintaa minulle ja se vei hetkessä minut mennessään, tässä sitä ollaan neljättä vuotta UHRAAMASSA SIELUA edistämässä ja vaikuttamassa asioihin rakkaan yhteisön vuoksi! Mitä minä tykkäät tehdä vapaa-ajallani? Mikä vapaa-aika? Jos en ole töissä tai opiskelijavaikuttamisessa mukana, nautin "burrito-koomailusta" (kääriydyn peittoon ja katson netflixiä koko illan), spontaaneista reissuista ja pelaamisesta. Jos olisin opiskelijatapahtuma, mikä olisin? Sillis, vujuviikon kruunava elämys Tykkää

Kommentoi

TAO ry jakoi julkaisun 15 min Hallitus 2021 ryhmäkuvassa. Kuvasta puuttuu EV- ja yhdenvertaisuus vastaava Jonna Braun Paikassa Lapin yliopisto

Sara Koskinen Kuka sä oot? Mä oon Sara Koskinen, oon kotosin vähän sieltä ja täältä, mutta Rovaniemelle tulin asuttuani Helsingissä 8 vuotta. Opiskelen ensimmäistä vuotta kuvataidekasvatusta eli taide- ja opehommat kiinnostaa! Mitä teet? Toimin varapuheenjohtajana, eli tarvittaessa paikkaan pj-Matildaa. Autan myös muita hallituslaisia missä ikinä apua tarviikaan, ja omana erityishommana on vuosijuhlatiimin vetäminen. Miks lähit? Hallituksen toiminta näytti fuksisyksynä sivusta seurattuna mukavalta puuhalta ja muut hallituksen tyypit on niin huippujengiä että mielellään tulin painamaan hommia heidän kanssa.

Mitä teet vapaa-ajalla? Tykkään laittaa ruokaa ja syöttää sitä mun läheisille. Suurkulutan leffoja, sarjoja ja nettiä vapaalla tosi paljon, myös kaikenlainen taiteilu ja askartelu on mieluisaa puuhaa. Mikä tapahtuma olisit?

10

LUONNOS 1/21

Etäpelailuilta; kaikki mukaan ottava ja aina netissä.


Hallituksen etätentti Sinä, Lotta, Luna ja Wille Moikka! Ketäs te ootte ja mitä te teette hallitukses? Lotta Savolainen uu hauskaa!! mä oon lotta, oon kotosin loviisasta ja opiskelen teollista muotoilua toista vuotta. mä toimin vapaa-aikavastaavana, eli järkkäilen kaikkia kivoja tapahtumia ja muuta vapaa-ajan vietettä jäsenistön päänmenoksi! Luna Vääräniemi Moro, mie oon Luna Vääräniemi. Erittäin yliajatteleva ja hullu tapaus, kotoisin Oulun läheltä pikku paikasta Kempeleestä. Nyt sitten seikkaillaan ja tutkitaan itsenäistä elämää Rovaniemellä. Koska asioiden pohtiminen ja uusien näkökulmien saaminen on miulle mielekästä, lähdin viime syksynä ensimmäistä vuottani opiskelemaan kuvataidekasvatusta. Halusin päästä toiminnan ytimeen, sekä tarkastelemaan että osallistumaan siihen. Ja mielestäni sihteerinä oleminen on miulle paras tapa tehdä juuri niin! Willehardt Gröhn Willehardt Gröhn, toisen vuoden teollisen muotoilun opiskelija, paljasjalkanen stadilainen. Toimin hallituksen yritysyhteistyö- ja työelämävastaavana Mikä sai teidät lähteen hallitukseen? Willehardt Gröhn Mä oon ollu aktiiviopiskelija aiemmissaki kouluissa ja tykkään olla vaikuttamassa kaikkeen mitä ainejärjestössä tapahtuu. Lisäks mulla oli fuksisyksynä muutama idea, jotka kerroin Matildalle, ja hän sitten rohkas hakemaan hallitukseen ja toteuttamaan näitä ideoita. Luna Vääräniemi Halusin olla osana ryhmää, jossa jokainen tyyppi tuntuisi kaverilta ekan tapaamisen jälkeen! Erilaiset taiteenlajit ja -alat myös ovat olleet aina erittäin lähellä sydäntäni. Lotta Savolainen fuksivuonna kiinnostuin heti aj-toiminnasta, ja fuksikeväänä päädyinkin mukaan vapaa-ajan jaostoon, jossa sitten autoin vuoden 2020 vapaa-aikavastaavaa kaikkien kivojen juttujen järkkäilyssä. siinä sitten viimeistään tiesi että näihin hommiin kyllä haluaa päästä! Mitä teette mieluiten vapaa-ajalla? Lotta Savolainen mä tykkään tehdä taidetta, maalaaminen ja piirtäminen sekä erilaiset pienet diy projektit on best! oon innostunu esim. tekemään erilaisia korviksia mm. poronsarvesta tai pienistä leluista. tykkään kans sikana pelata lautapelejä hyvässä seurassa, ja ihan vaan kattoa leffoja ja sarjoja. Willehardt Gröhn Mulla on aina vähintään viis projektia työnalla tai ideoinnissa, esim. seuraavaks ois tarkotus miettii miten saan rakennettua puolapuut himaan. Diggaan pysyy ylipäätään aina liikkeessä, nähä frendei, nauttii elämäst. Nyt korona-kautena on kyl tullu pelattuu kans pleikkarii vähä enemmän. Luna Vääräniemi Oon aika hajamielinen, mutta silläkin on puolensa. Miulla on mukavia harrastuksia, mutta ne vaihtelevat oman mielentilani mukaan. Hyviä esimerkkejä ovat maalaaminen, kitaransoittelu, laulaminen, tatuoiminen ja neulominen. Monesti kyllä vaan makaan sängyllä ja mietin, että saisinko kaljaseuraa jostain. Mikä opiskelijatapahtuma olisitte? Willehardt Gröhn Fuksiaiset (Tää on aika vaikee ku en oo nähny ikin vappuu tai ollu vujuilla :D) Luna Vääräniemi Ehdottomasti sitsit! Yhtä sekava ja kaoottinen loppuillasta, mutta silti ilomielinen. Lotta Savolainen hmm tätä kysymystä piti hetki mutustella... mä olisin varmaan joku chilli laavuilu. niissä on yleensä tosi hyvä meininki, ja mahdollisuudet mihin tahansa

LUONNOS 1/21

11


TAOn hallituksen etätentti_Emmi Ikonen Avenir B

I

12 U

ab

x2

x2

nimetön piirro

A

Kuka sä oot? Moro! Mä oon Ikosen Emmi, suoraan Pohojois-Pohojammaan ytimestä Oulusta! Opiskelen audiovisuaalista mediakulttuuria ekaa vuotta ja oon viihtynyt kyllä erinomaisesti Mitä sä teet TAOssa? Pestinä mulla viestintävastaavan hommat, eli huolehdin TAOn verkkosivuista, somesta ja yleisestä tiedotuksesta. Myös viikottainen TAO posti kuuluu mun työlistalle. Työkiireiltäni jättäydyn pois viestintävastaavan pestistä kevään lopulla, joten sinulla on mahdollisuus hypätä mun saappaisiin kevätkokouksessa. Mikä sai sut lähteen hallitukseen? Lähdin hallitukseen, koska halusin päästä mukaan kehittämään TAOn toimintaa sekä tutustumaan uusiin tyyppeihin. Mitä sä tykkäät tehä vapaa-ajalla? Vapaa-aikani kulutan pitkälti musiikin ja urheilun parissa. Mikäli en rämpyttele kitaraa tai kikkaile sävellyshommien parissa, saatan olla juoksemassa reikäpallon perässä (jota myös salibandyksi kutsutaan). Jos olisit opiskelijatapahtuma, mikä olisit? Sanoisin, että opiskelijatapahtumista olisin jonkinlainen leikkimielinen urheilutapahtuma! C:\TAO\\Hallitus21\info.tao - Exam.

KUKA sinä olet? Mie oon Alexander Pentinpuro, tuttavallisemmin Alex! Oon 20 v. audiovisuaalisen median toisen vuosikurssin opiskelija Rovaniemeltä. Mikä pesti TAOssa? Oon rahastonhoitaja! MIKSI lähdit hallitukseen? Halusin olla mukana vaikuttamassa ja suunnittelemassa opiskelijatoimintaa. Kiinnosti myös tutustua hallituksen toimintaan läheltä, käytännön kautta. MITÄ teet vapaa-ajalla? Vapaa-ajalla enimmäkseen lenkkeilen mun koiran kanssa, harrastan sirkusta sekä maalailen! Joskus tulee harrastettua myös leffa-/sarjamaratooneja ja pelailtua pelejä. MIKÄ opiskelijatapahtuma olisit? Etäpelailuilta! Aika chill, helposti lähestyttävä ja melko luova.

12

LUONNOS 1/21

t m s


osdokumentti

Kuka mä oon? Heippa! Oon Jonna Braun kolmannen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Oon alunperin Lahest ja nyt asustelen kahden kodin välillä Rovaniemi-Sotkamo

Mitä mä teen TAOssa? Toimin hallituksessa edunvalvonta- ja yhdenvertaisuusvastaavana sekä häirintäyhdyshenkilönä

Mikä sai mut lähteen hallitukseen? Mua kiinnosti päästä mukaan vaikuttamaan ja kehittämään yhteisiä asioita, mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia kokemuksia tulevaisuuden työtä ajatellen

Mitä mä tykkään tehä vapaa-ajalla? Vapaa-ajalla mä tykkään harrastella erilaisia liikuntamuotoja, tallustella luonnossa sekä jonkinlaista taidetta tulee aina välillä väsättyä

Mikä opiskelijatapahtuma olisin? Ehdottomasti Hot for Teacher -tapahtuma tai jokin muu poikkitieteellinen

Etätentti Tenttivastaukset Ole hyvä ja lue alla oleva kenttä huolellisesti.

Kuka sinä olet? Oon Elli Jokitulppo, kuvataidekasvatuksen ensimmäisen vuoden opiskelija. Oon kotosin Raahen Vihannista, Pohjois-Pohjanmaalta Mikä pesti sinulla on TAOssa? Oon kehitysyhteistyö- ja ympäristövastaava, eli huolehdin TAOn vastuullisuudesta niin eettisissä kuin ekologisissakin asioissa. Mikä sai sinut lähtemään hallitukseen? Halusin ennen kaikkea saada uusia kokemuksia ja oppia uutta. Hallitushommat vaikutti myös mielenkiintosilta, ja hyvältä tavalta päästä vaikuttamaan meidän ainejärjestön asioihin. Mitä sinä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi? Tykkään kaikenlaisesta taiteen tekemisestä, esim maalaamisesta ja piirtämisestä. Nyt oon innostunu myös virkkaamaan. Leipominen on kivaa, ja tottakai ystävien kans hengailu! Jos olisit opiskelijatapahtuma, mikä olisit? Ehdottomasti sitsit!!

Hyväksyn tenttivastaukset. En hyväksy tenttivastauksia.

Peruuta

LUONNOS 1/21 Edellinen Seuraava 13


EDUNVALVONNASTA

EDUNVALVONTA KORONAUUPUMUKSESSA Puheensorina, näppäimistöjen näpytystä, Petronellan grillin tuoksu, yhteiset luennot ja työpajojen ajatusten virta. Näistä perinteisistä opiskeluarkeen kuuluvista ajoista on jo yli vuosi aikaa. Elämän hienoin aika on vaihtunut kokopäiväiseen tietokoneen tuijottamiseen ja yksin kotona puurtamiseen.

K

un viime keväänä rakas yliopistomme tyhjeni, moni opiskelija jäi yksin. TAOn hallitus on yrittänyt kovasti keksiä ratkaisuja ja helpotusta opiskelijoiden hyvinvointiin. Meillä on ollut monenlaisia etätapahtumia peli-illoista sitseihin, jotta saisimme edes hieman tuotua yhteisöllisyyttä ja iloa opiskelijoidemme arkeen. Yliopistoelämän siirtyessä etäyhteyksille myös edunvalvonnalle tuli uusia paikkoja olla valppaana ja valmiimpana kuuntelemaan opiskelijoiden huolia. Tehtävämme on vahtia, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuu niin etäopetuksessa kuin lähiopetuksessa. Lisäksi myös uudenlaisissa etätapahtumissa tulee ottaa huomioon opiskelijoiden etujen valvonta. Olen ensimmäistä kertaa mukana TAOn hallituksessa edunvalvonta- ja yhdenvertaisuusvastaavana sekä häirintäyhdyshenkilönä. Minä ja viime vuoden vastaava olemme yrittäneet tehdä edunvalvonnassa kovasti töitä, jotta opiskelijoillamme olisi mahdollisimman hyvä olla. Jokainen voi kuitenkin ymmärtää sen, että on täysin eri asia jutustella kahvikuppien ääressä kasvotusten kuin etäyhteydellä ilman oikeanlaista vuorovaikutusta. Niin kuin muut hallituksen jäsenet, olen edunvalvonnassa itsekin opiskelija ja kärsin samalla tavalla etäopiskelun tuomasta uupumuksesta.

14

LUONNOS 1/21

Opiskelijoiden hyvinvointi, opetuksen laatu ja yhdenvertaisuus nousivat vuoden aikana suuresti ilmoille. Kävimme pj:n kanssa keskustelemassa keväällä dekaanin kanssa opiskelijoiden jaksamisesta ja opintojen sujuvuudesta sekä siitä, minkälaisia toimenpiteitä meidän tulisi jatkossa tehdä. Kuitenkin itsestäni tuntuu, että kuulemme enemmän ”Koittakaa vaan jaksaa”, kuin että asioille oikeasti tehtäisiin jotain. Kaikkien kokema uupumus on saanut päätöstenteon todella jäihin niin valtion kuin yliopiston toimesta. On kamalaa sanoa myös teille, kanssaopiskelijat, että meidän tulee nyt vain jaksaa ja toivoa parempaan tulevaisuuteen. Koittakaa muistaa levätä ja olkaa armollisia itsellenne. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset apua ja tukea, voit olla yhteydessä esimerkiksi YTHS:ään tai yliopistomme korkeakoulukuraattoriin. Toivomme teiltä ymmärrystä ja kärsivällisyyttä näinä aikoina. Olemme täällä teitä varten ja yhdessä me pystymme tähän! Meille voi aina laittaa viestiä ja meistä olisi mukava kuulla miten voisimme TAOssa parantaa toimintaamme, jotta teillä olisi mahdollisimman hyvä olla järjestössämme. Jonna Braun TAOn edunvalvontavastaava


LUONNOS 1/21

15


TYÖELÄMÄSTÄ

ASIAA AMMATTILIITOISTA Ammattiliitot ja -järjestöt ovat monelle opiskelijalle vieras teema. Ammattiliitot saatetaan mieltää etäisiksi ja etenkin nuoret helposti kuvittelevat, ettei liitoilla ole mitään tarjottavaa meille. Asia on kuitenkin päinvastoin. Ammattiliittojen edunvalvonta pelastaisi useasti etenkin nuoria kummallisissa työelämän tilanteissa, joissa esimerkiksi keikkaduunarilla teetetään ylimääräisiä töitä pienemmällä palkalla.

Ammattiliittojen kenttä jakautuu kolmen keskusliiton alle. Keskusliittoja ovat Akava, SAK ja STTK. Karkeasti voisi sanoa, että Akava on korkeakoulutettujen työntekijöiden kattoliitto, jonka alla toimii 36 jäsenliittoa ja jolla on noin 600 000 jäsentä. SAK on suurin keskusliitto kattaen alleen suurimman osan “duunarialoista”. Sillä on noin miljoona jäsentä. STTK on teknisten alojen keskusliitto ja kattaa alleen miltei kaikki loput työntekijät. Jäseniä STTK:lla on noin 500 000. Ammattiliitot, joihin työntekijät liittyvät, toimivat siis yhden edellä mainitun kattoliiton alla, eivätkä työntekijät itse liity kattoliittoon. Yliopisto-opiskelijoina TAOn jäsenten kannattaa suunnata katsettaan Akavan alla toimiviin liittoihin. Työllistyttäessä ammattiliiton vaihtaminen voi kuitenkin tulla aiheelliseksi. Esimerkiksi taideopiskelijan kannattaa liityä Akavan alla toimivaan TAKUun, mutta digimarkkinoinnin työntekijänä STTK:n alla toimiva DigiMaMa saattaa ajaa työntekijän etuja enemmän. Ammattiliitot huolehtivat työntekijöiden edunvalvonnasta, ylläpitävät työttömyyskassoja, järjestävät koulutuksia ja tarjoavat jäsenetuja. Edunvalvonnallisesti ammattiliittojen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu työehtosopimusten, eli TESin sopiminen. TES määrittää mm. palkan, työajat, ylityökorvaukset ja lomat kullakin alalla. Se luo siis pohjaa kaikille työsopimuksille, varmistaa ettei ketään kohdeltaisi työmaailmassa eriarvoisesti ja yhtenäistää työntekijöitä.

16

LUONNOS 1/21

Ammattiliittojen lisäksi on olemassa myös ammatillisia yhdistyksiä, jotka eivät kuulu keskusliittojen alle, vaan toimivat itsenäisinä yhdistyksinä. Monesti näiden yhdistysten teemat ja toiminta pyörivät samalla alueella, kuin ammattiliittojen, mutta konkreettisena erona on se, ettei tällaiseen yhdistykseen kuuluminen velvoita työnantajaa noudattamaan alan työehtosopimusta. Ammatilliset yhdistykset kuitenkin tarjoavat paljon koulutusta, verkostoitumista, lakipalveluita ja muita etuja jäsenilleen. Ammattiliitot järjestävät myös paljon koulutuksia ja mielenkiintoisia seminaareja. Useimmilla liitoilla on myös jäsenlehti. Itse pidän Ornamon jäsenlehteä erittäin arvokkaana, sillä siihen on poimittu paljon ajankohtaisia aiheita muotoilun työelämästä. Edellä mainitut asiat luovat minulle opiskelijana hyvää kuvaa siitä, mitä työelämässä on luvassa ja luo linkkejä opintojeni ja työelämän välille. Melkein kaikki liitot tarjoavat opiskelijajäsenilleen samat edut kuin varsinaisille jäsenilleen. Kannustan TAOn jäseniä tutustumaan oman alan ammattiliittoihin, -yhdistyksiin ja järjestöihin! Olemmehan kuitenkin alamme asiantuntijoita ja yhtenäinen kenttä on kaikkien etu.

Willehardt Gröhn TAOn yritysyhteistyö- ja työelämävastaava


DigiMaMa (STTK)

DigiMaMa (STTK)

TAKU (Akavan erityisalat)

TAKU (Akavan erityisalat)

TAKU (Akavan erityisalat)

DigiMaMa (STTK)

Suomen journalistiliitto (SAK)

Suomen journalistiliitto (SAK)

MAL (Akavan erityisalat)

TEME (SAK)

Medialiitto (Elinkeinoelämän keskusliitto)

OAJ (Akava)

Medialiitto (Elinkeinoelämän keskusliitto)

Grafia

Kuvis

TAKU (Akavan erityisalat)

TAKU (Akavan erityisalat)

TAKU (Akavan erityisalat)

STJM (Elinkeinoelämän keskusliitto)

DigiMaMa (STTK)

STJM (Elinkeinoelämäna keskusliitto)

Sisustussuunnittelijat

Ornamo TEK (Akava)

Ammattiliitto (Keskusjärjestö) Jäsenyhdistys (Työnantajajärjestö) Ammatillinen yhdistys

LUONNOS 1/21

17


UUDET ALAT

UUSIA KOULUTUSOHJELMIA KUIN SIENIÄ SATEELLA! Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan koulutusohjelmien kruununjalokivien joukkoon lisätään tulevana syksynä monta uutta loistavaa tulokasta. Kokemuksen muotoilu - tiedekuntarajoja rikkova uranuurtaja, soveltava taide - monipuolinen ja taiteeseen keskittyvä tehopakkaus ja taiteen asiantuntija -maisteriohjelma - johtamista, asiantuntijuutta ja taidetta yhdistelevä helmi!

KOKEMUKSEN MUOTOILU

TEKSTI JOHANNA KERÄNEN | KUVITUS ESA-PEKAA TUPPI

Laajuus: Kandidaatti 180 op + maisteri 120 op Tutkinto: Taiteen maisteri tai Yhteiskuntatieteiden maisteri Työllistyminen: Matkailupalveluiden suunnitelijaksi, visuaalisen sisällön suunnittelijaksi ja tuottajaksi, palvelumuotoilijaksi, kulttuuripalveluiden tuottajaksi sekä moneksi muuksi.

18

Kokemuksen muotoilun ohjelmassa opitaan suunnittelemaan tiloja, palveluita ja viestintää sekä erilaisia viestinnän tiloja. Suunnittelu ja toteuttaminen opitaan tekemään visuaalisesti, moniaistisesti ja ennen kaikkea käyttäjälähtöisesti. Ohjelmassa opitaan myös matkailun ilmiöistä, syistä ja seurauksista. Opinnot koostuvat kandivaiheessa tutkimus- ja taideopinnoista, kokemuksen muotoilun pääaineopinnoista sekä matkailun laajasta sivuaineesta. Maisterivaiheessa opiskelija valitsee maisteriohjelman taiteiden tiedekunnan puolelta tai matkailututkimuksen maisteriohjelman yhteiskuntatieteiden puolelta omien kiinnostusten kohteiden ja kehittymistavoitteiden mukaan.

LUONNOS 1/21


TAITEEN ASIANTUNTIJA -MAISTERIOHJELMA Laajuus: Maisteri 120 op Tutkinto: Taiteen maisteri Työllistyminen: Taidealan instituutit, taidehallinnon tehtävät, taidemuseot, esim. taidekoordinaattori, yhteisötaiteilija tai taideamanuenssi. Ohjelmassa avarretaan käsityksiä taiteesta osana yhteiskuntaa ja arkea. Koulutus antaa työelämän valmiuksia mm. kulttuurituotannon tai yhteisöpedagogiikan tehtäviin taiteilijan työn lisäksi. Opinnoissa tarkastellaan taidemaailman rakenteita, arvoja ja ja asenteita sekä taiteen tuottamisen ja välittämisen prosesseja osana yhteiskunnan toimintaa. Opintoihin kuuluu tutkimusopintojen ja sivuaineopintojen lisäksi useita työelämälähtöisiä projektiopintoja, joissa opitaan suunnittelua, toteutusta ja hallintaa. HOX! Vaate-, sisustus- ja tekstiilimuotoilun eri opintokokonaisuudet on nykyisin koottu muoti, tekstiilitaide ja materiaalintutkimus -ohjelman alle!

SOVELTAVA TAIDE Laajuus: Kandidaatti 180 op + maisteri 120 op Tutkinto: Taiteen maisteri Työllistyminen: Taiteilijaksi, kuten yhteisö-, ympäristö- tai läänintaiteilijaksi, itsenäisesti tai yrityksiin. Yrittäjäksi, asintuntija-, koulutus- tai johtotehtäviin sekä moneen muuhun! Soveltava taide antaa valmiudet taiteen tekemiseen ja suunnittelemiseen osana julkista sektoria. Soveltava taiteilija suunnittelee ja luo taideteosten lisäksi taideperustaisia palveluita. Ammattilainen tunnistaa yhteisön tarpeet ja kehittää niihin taidelähtöisiä ratkaisuja. Opinnot koostuvat taide- ja teoriaopinnoista sekä projektimuotoisesta opiskelusta, jossa päästään toimimaan sekä kotimaisissa että ulkomaisissa projekteissa.

LUONNOS 1/21

19


ALUMNEILTA

YHDESSÄ MEISSÄ ON ENEMMÄN VOIMAA Taideaineiden opiskelijoiden järjestö TAO ry viettää tänä vuonna 15-vuotissyntymäpäiviään. Paljon onnea TAO! Palatkaamme ajassa taaksepäin aikakauteen, jolloin taiteiden tiedekunta (TTK) ei sijainnut F-siivessä Rantavitikalla, vaan oli jaettuna kahteen eri rakennukseen juna-aseman läheisyydessä.

R

atakadulla sijainneella Rotkolla (aiemmin Rovaniemen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos) opiskelivat teollisen muotoilun ja tekstiili- ja vaatetussuunnittelun opiskelijat. Toisaalla, mäen päällä, Asemieskadun ja Pohjolankadun risteyksessä sijainneessa Pienteollisuustalossa, tuttavallisemmin Piekkari, opiskelivat audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman, graafisen suunnittelun sekä kuvataidekasvatuksen opiskelijat.

vien löytäminen yhdistystoiminnan pyörittämiseen tai ainejärjestöjen tapahtumien organisoimiseen oli vaikeaa. Koulutusohjelmasta riippumatta opetukseen liittyviin epäkohtiin puuttuminen koettiin myös vaikeaksi, koska opiskelijoiden tai ainejärjestön ääni ei ollut tarpeeksi vaikutusvaltainen. Syksyllä 2005 Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (LYY) koulutuspoliittinen sektori kokoonkutsui TTK:n ainejärjestöjen puheenjohtajat keskustelemaan ajankohtaisista opetukseen liittyvistä teemoista. Keskusteluissa nousi selkeästi esille, että taideaineiden koulutusohjelmilla oli paljon yhteistä; opetus oli normaalia yliopisto-opetusta käytännönläheisempää ja että pienillä ainejärjestöillä ei ole samalla tavalla vaikutusvaltaa oman koulutusohjelmansa kehittämiseen. Ymmärrettiin, että yhteinen ainejärjestö voisi tähän tuoda muutoksen.

Taiteiden tiedekunnassa oli tuohon aikaan viisi pientä ainejärjestöä.

Taiteiden tiedekunnassa oli tuohon aikaan myös viisi pientä ainejärjestöä: Lydia (av-media), Typo (graafikot), LyTeVa (tekstiili- ja vaatetusala), Taika (kuvataidekasvatus) sekä Tomu (teollinen muotoilu). Jokainen järjestö toimi omassa pienessä porukassaan, järjesti omia tapahtumiaan ja painiskeli samojen haasteiden kanssa. Esimerkiksi aktii-

KUVITUS ESA-PEKKA TUPPI

Kahdessa rakennuksessa sijaitseminen ja pienissä ainejärjestöissä toimiminen aiheutti sen, että opis-

20

LUONNOS 1/21


kelijoiden välinen yhteistyö oli melko vähäistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ei koko tiedekunnan tasolla ollut. Kun tieto tiedekunnan muutosta Rantavitikan kampusalueelle tuli, toimi se myös tietynlaisena motivaattorina yhteistoiminnan synnyttämiselle. Ajatus siitä, että tulisimme jatkossa olemaan saman katon alla, tuntui hienolta mahdollisuudelta luoda yhteishenkeä ja lisätä koulutusohjelmien välistä yhteistyötä esimerkiksi erilaisissa projekteissa.

jolloin TAOn ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Henna Ahonen. Ensimmäiseen hallitukseen saatiinkin paljon innokkaita jäseniä kaikista koulutusohjelmista, ja muutamat aktiiviset vanhojen ainejärjestöjen tekijät joutuivat jäämään hallituksen ulkopuolelle kunnioittaakseen sitä periaatetta, että ainejärjestön hallituksessa oli kaikkien koulutusohjelmien jäseniä.

Vanhojen ainejärjestöjen perinteitä ja tapahtumia ei haluttu kadottaa yhdistymisen vuoksi.

Vaikka ymmärrys yhteisistä tarpeista ja haasteista oli yleisesti tiedossa, tarvittiin konkreettisesti ihmisiä, jotka lähtisivät asiaa toteuttamaan. Niinpä erään kerran Helsinki-Kemijärvi junan ravintolavaunussa me allekirjoittaneet, eli alkuperäisen idean isä, teollisen muotoilun opiskelija Antti Lindström, niin ikään teollista muotoilua opiskellut ja senhetkisen Tomu ry:n pj Tommi Siljamäki ja av-median opiskelija, senhetkisen Lydia ry:n pj Henna Ahonen (nyk. Toivola), päätimme siirtyä suunnitteluvaiheesta itse toteuttamiseen ja näin ollen TAO ry:n käynnistämishanke alkoi. Aikataulullisesti kevät 2006 oli vanhojen ainejärjestöjen yhdistämisen valmistelua. Eri yhdistysten jäsenlistat piti saada ajan tasalle yhdistämistä varten, ja jokainen ainejärjestö siirsi “pesämunan” uudelle ainejärjestölle. Seuraavana syksynä aloitettiin uuden ainejärjestön kokoontumiset vanhojen ainejärjestöjen edustajien kanssa yhdessä. Muutoksesta tuli virallista, kun TAOn perustamiskokous pidettiin 26.11.2006,

Uuden ainejärjestön perustaminen oli samalla myös poliittinen vääntö, kun piti sovittaa yhteen viiden, hyvin erilaisista lähtökohdista tulevan ainejärjestön intressit yhteen. Vanhojen ainejärjestöjen perinteitä ja tapahtumia ei haluttu kadottaa yhdistymisen vuoksi, vaan uuden, yhteisen ainejärjestön lähtökohtana oli jatkaa niitä mahdollisuuksien mukaan. TAOn logossa olevat viisi eriväristä palloa symboloivat viittä ainejärjestöä ja sitä lähtökohtaa, josta yhdistyminen alkoi. Jokainen koulutusohjelma on omanlaisensa, mutta yhdessä olemme vahvempia. On todella ilahduttavaa nähdä, miten TAO ry on vahvistanut rooliaan opiskelijoiden edunvalvojana ja äänitorvena. Myös yhteishenki TTK:n opiskelijoiden keskuudessa on vahvistunut. Toivottavasti tämä suunta jatkuu edelleen ja me alumnit voimme seurailla toimintaa hyvillä mielin myös jatkossa. Nostalgia-terveisin, Henna, Antti ja Tommi

LUONNOS 1/21

21


ALUMNIKUVA

HENNA TOIVOLA

Ensimmäisen Luonnos-lehden alumnikuvassa pääsemme tutustumaan nykyisen ainejärjestömme ensimmäiseen puheenjohtajaan Henna Toivolaan.

Kuka olet? Olen audiovisuaalisesti maailmaa havaitseva ja tarkkaileva sekä siitä nauttiva kahden pojan äiti. Minulla on myös kaksi kissaa. Koska valmistuit ja mistä koulutusohjelmasta? Mutkien kautta voittoon. Valmistuin joulukuussa 2016 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta. Minkälainen on ollut urapolkusi? Hyvin vaiherikas. Ymmärsin jo opiskeluaikoina, että minusta ei tulekaan sitä, miksikä ajattelin tulla eli äänisuunnittelijaa. Onneksi meidän koulutusohjelma mahdollisti myös tieteellisen tutkinnon tekemisen, mikä oli luonteva valinta minulle. Opiskeluvaiheessa olin vahvasti mukana edunvalvontatoiminnassa ja tämän myötä päädyin töihin ylioppilaskuntaan koulutus- ja sosiaalipoliittiseksi sihteeriksi 3,5 vuodeksi. Opiskelut jäivät luonnollisesti vähemmälle tuossa vaiheessa ja muutinkin pois Rovaniemeltä joulukuussa 2010. Tajusin kuitenkin, että kulttuuri- ja taideala tarvitsee myös edunvalvojia. Seuraava työtehtävä olikin viiden pienen kunnan alueella toimineen kulttuuriyhdistyksen toiminnanjohtajan tehtävä, josta jäin äitiyslomalle. Kulttuuriala on valitettavasti hyvin epävakaa ja kuntien rahoituksen loputtua yhdistyksen toiminta jouduttiin lakkauttamaan tuotannollis-taloudellisista syistä. Työttömyys kuitenkin mahdollisti sen, että pystyin suorittamaan rästiopinnot loppuun ja sen gradunkin kirjoitettua ennätysnopeudella siten, että valmistuin jouluna 2016. Seuraavana keväänä sain töitä Suomen Kulttuurirahastolta, Etelä-Pohjanmaan rahastosta, mikä taas mahdollisti uudenlaisen näkymän mm. apurahapainotteiseen taide- ja kulttuurimaailmaan. Tällä hetkellä olen Vaasan yliopistolla asiantuntijana koulutuksen järjestelmäpalveluissa ja työtehtäväni ovat jotain aivan muuta kuin mitä tutkintonimikkeeni antaisi olettaa. Mutta se, että olen tässä tämän hetkisessä työssäni, on paljonkin sen ansiota, mitä kaikkea olen vuosien aikana ehtinyt tehdä. Taiteen maisterin paperit mahdollistavat sen, että voin hakea tehtäviin, joihin vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, mutta työkokemus ja se, mitä olen oppinut kaikesta kokemastani, ratkaisee. Miten vietät nykyisin vapaa-aikaa? Katson elokuvia ja tv-sarjoja, jos vain niihin riittää aikaa. Nautin ulkoilusta ja kuuntelen paljon musiikkia. Miten vietit opintojen aikana vapaa-aikaa? Vietin paljon aikaa ystävien kanssa, ulkoilin ja kävin esim. elokuvissa. Paljon tuli käytyä myös yöelämässä, olin kyllä tuttu näky Tivolin pikkupuolen tanssilattialla sekä Kauppayhtiön dj-iltamissa.

22

LUONNOS 1/21


Mikä on lempiopiskelumuistosi? Tähän voisin sanoa useammankin vaihtoehdon, mutta ehkä parhaimmaksi muistoksi on jäänyt Uneton 48 -kilpailu, johon osallistuimme vuonna 2008 opiskelukavereiden kanssa. Meillä oli mahtava porukka ja yhteishenki oli mitä parhain. Jos saisit antaa opintojaan aloittavalle itsellesi vinkin vuosien taa, mikä se olisi? Kuuntele itseäsi ja keskity siihen, että löydät sen oman polun. Kaiken ei tarvitse mennä suunnitelmien mukaisesti, joten varaudu myös muutoksiin. Jokainen meistä elää itselleen ja sen takia on tärkeää, että sinä itse olet onnellinen ja tyytyväinen tekemiisi päätöksiin. Ole myös rohkea ottamaan haasteita ja menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle, koska tuolloin voit löytää itsestäsi aivan uusia puolia. Minkä opiskeluaikanasi oppiman taidon koet erityisen tärkeäksi vielä tänäkin päivänä? Laajemman kokonaisuuden hahmottaminen. Esimerkiksi tuotantoprojekteissa täytyy kaikki kohdat olla hallinnassa, jotta kokonaisuus onnistuu ja toteutuu. Myös tiimityöskentelyn taito ja ongelmanratkaisukyky ovat ehdottoman tärkeitä taitoja. Koetko, että ainejärjestössä toimimisesta on ollut hyötyä työelämässä? Ehdottomasti. Kaikista kokemuksista on. Järjestötoiminta antaa hyvää ymmärrystä yhdistystoiminnasta ja lain määrittelimistä vastuista. Yhdessä toimiminen vahvistaa vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja. Vapaaehtoistoiminta kertoo myös siitä, että olet valmis tekemään töitä yhteisen hyvän puolesta ilman, että saisit siitä jotain korvausta.

Henna toimi opiskeluiden ohessa mm. Lapin yliopiston hallituksessa opiskelijajäsenenä, taiteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston opiskelijajäsenenä sekä YTHS:n valtuuskunnan jäsenenä. ”Olin todella aktiivinen halloped ja pääsin monipuolisesti vaikuttamaan niin tiedekunnan kuin koko yliopiston toimintatapoihin. Akreditointien yhteydessä laatuasiat olivat myös tärkeä vaikuttamisen kanava ja olinkin kirjoittamassa ensimmäistä opiskelijoiden laatukäsikirjaa yhdessä silloisen laatujohtaja Helka Urposen kanssa. Opiskelujen ulkopuolinen aktiviteetti keskittyi lähinnä elokuvien katsomiseen Elokuvakerho Cineman näytöksissä, joista tulikin monen vuoden mukava harrastus ja maanantai-iltojen ohjelmanumero. Myös elokuvafestivaalireissut Tromssaan olivat ikimuistoisia kokemuksia. ”

LUONNOS 1/21

23


Näyttelykalenteri / kevät 2021

Galleria Hämärä Tech Fashion Jonna Häkkilän akatemiahankkeen tutkimustyöryhmä

Galleria Kopio ArkBot Arktinen muotoiluprojekti

TEKSTI JA TAITTO STELLA KEPPO

Galleria Lyhty Ritva Jääskeläinen, Heidi Pietarinen ja Jenni-Liisa Yliniva mikro- ja minitekstiilejä

24

Galleria Kilo Satu Aspegren valokuvauksen loppuproduktio

Galleria Kellari Laura Saari valinnainen työpaja

+ 08.4. saakka: Desolation - monialainen näyttelykokonaisuus osana Arctic Design Weekin ohjelmistoa

LUONNOS 1/21

huhtikuu

Galleria Kajo Juulia Niiranen ja Eveliina Lintula maalauksia ja audiovisuaalisia teoksia

Galleria Seinä Alisa Nolte valokuvauksen loppuproduktio

13.4.2021 - 26.4.2021

Yliopistolla huhti-toukokuussa


Galleria Lyhty Kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden kokeellinen grafiikka Galleria Seinä Lapin ylioppilasteatteri 40 vuotta, valokuvanäyttely

30.4.2021 - 12.5.2021

Galleria Kilo Leena Möller tohtorin väitöksen osana arvioitava näyttely

Galleria Kellari Annika Tolvanen kuvataiteen valinnainen työpaja

Galleria Hämärä Päivi Kallio valokuvauksen loppuproduktio

toukokuu

Galleria Kopio Päivi Ahola vaatetusala

+ 18.5.-12.6. TAI-kurssin (taiteellinen ajattelu ja ilmaisu) kuvataiteen sivuaineen aineopintojen lopputyönäyttelyitä

LUONNOS 1/21

25


Rovaniemellä huhti-toukokuussa Elämän viiva – Line of Life Teoksia Jenny ja Antti Wihurin kokoelmasta 9.10.2020 - 25.4.2021 Rovaniemen taidemuseo, Korundi

Krista Kuusela Valokuvauksen loppuproduktio 1.4.2021 - 2.5.2021 Katve 1, Arktikum

Katuja & Polkuja – Streets & Paths Teoksia Jenny ja Antti Wihurin kokoelmasta 22.1.2021 - 15.8.2021 Rovaniemen taidemuseo, Korundi

Elisa Alaluusua Videoteos 1.4.2021 - 2.5.2021 Katve 2, Arktikum

Jälkiä Teoksia Jenny ja Antti Wihurin kokoelmasta 12.2.2021 - 9.1.2022 Rovaniemen taidemuseo, Korundi

Napapiirin viehätys andalusialaisin silmin Luis Alberta Sanchez 12.4.2021 - 10.5.2021 Lapponica -sali, kaupunginkirjasto

Elämä on outo paikka Esa Meltaus 13.2.2021 - 6.6.2021 Rovaniemen taidemuseo, Korundi

Jouni Onnela 17.4.2021 – 11.5.2021 Galleria Napa Maija Laurinen & Michal Czinege 17.4.2021 – 11.5.2021 Galleria Mustanapa

Vuoden Luontokuvat 2020 Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV 2.3.2021 - 18.4.2021 Arktikumin tiedekeskus

Kalervo Räyhän maalauksia 3.5.2021 - 31.5.2021 Pääkirjaston aula

Nella Keskisarja & Tiina Valkeapää 20.3.2021 – 13.4.2021 Galleria Napa

Rovaniemen kuvataidekoulu 3.5.2021 - 31.5.2021 Aalto -salin vitriini, kaupunginkirjasto

Marjo Pitko 20.3.2021 – 13.4.2021 Galleria Mustanapa

+

26

Jasu Hintsala 1.4.2021 - 30.4.2021 Pääkirjaston aula

Rakkautta koronan aikaan Maria Paldanius 11.5.2021 - 7.6.2021 Lapponica -sali, kaupunginkirjasto

VOIMA/SANA -hanke 1.4.2021 - 29.4.2021 Aalto -salin vitriini, kaupunginkirjasto

Rovaniemen kuvataidekoulu 11.5.2021 - 7.6.2021 Lapponica -sali, kaupunginkirjasto

Petri Ala-Maunus 1.4.2021 - 2.5.2021 Galleria Valo, Arktikum

Kuvataideviikot 14.5.2021 – 8.6.2021 Galleria Napa & Mustanapa

Kuukauden taiteilija, Korundi Kitchen & Café 4 / 2021 Michael Jacobs 5 / 2021 Leila Lipiäinen

LUONNOS 1/21

+

Kuukauden taiteilija, Ravintola Nabo 3-4 / 2021 Kaisa Sirén 5 / 2021 Seija Ulkuniemi


3

4

7

8

9

10

11

24

25

1

2

19

20

21

22

23

26

27

28

29

30

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

LUONNOS 1/21

huhtikuu 2021

6

2

toukokuu 2021

5

1

27


RUOKAA KOTONA

3 x VEGAANI OPISKELIJARUOKA SUPERHELPPO JA HERKULLINEN KOOKOSRISOTTO Vinkki: Tätä risottoa kannattaa tehdä kerralla paljon, sillä se maistuu herkulliselta myös lämmitettynä ja on erinomainen eväs niin töihin kuin yliopistolle. 4 annosta Valmistusaika n. 15-20 min Tarvitset: 4 dl jasmiiniriisiä 4 dl vettä 1 tlk kookosmaitoa (400 ml) 1 rkl öljyä 3 dl maissia * 2 dl herneitä * 1 tlk kikherneitä TAI 3 dl vihreitä soijapapuja Suolaa Mustapippuria *Risoton kasvikset voi korvata millä tahansa. Itse heitän risoton sekaan sitä, mitä kaapista kulloinkin löytyy. Ohje: 1. Kaada vesi ja kookosmaito kattilaan ja kiehauta. Lisää jasmiiniriisi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

TEKSTI JA KUVITUS SARA KALAJANNISKA

2. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipulit öljyn kanssa pannulla ja lisää valitsemasi kasvikset sekä proteiini.

28

3. Kaada valmis kookosriisi muiden ainesten sekaan pannulle, lisää suolaa ja mustapippuria ja nauti!

LUONNOS 1/21


KUKKAKAALIPASTA 2 annosta Valmistusaika n. 35 min Tarvitset: 1 keskikokoinen kukkakaali 1 kokonainen valkosipuli 1 tl yrttisuolaa 1 tl paprikajauhetta 0,5 tl mustapippuria 1 rkl öljyä 2,5 dl kaurakermaa Pastaa Ohje:

PÄHKINÄINEN PORKKANASOSEKEITTO 4 annosta Valmistusaika n. 40 min Tarvitset: 1 kg porkkanoita 4 valkosipulinkynttä 1,5 rkl inkivääriä 1 rkl öljyä 2 kasvisliemikuutiota Vettä 2,5 dl kaurakermaa 1 tlk kikherneitä 3-4 rkl maapähkinävoita Suolaa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 2. Pilko kukkakaali pienemmiksi paloiksi ja kuori valkosipulin kynnet. Sinun ei tarvitse pilkkoa kynsiä, mutta poista kuitenkin kovat kannat. Kaada sekä kukkakaalin palat että valkosipulin kynnet kulhoon, ja hiero kasviksiin öljy sekä mausteet. Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaali on pehmennyt ja saanut kunnolla väriä pintaan. 3. Laita vesi kiehumaan pastaa varten ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä noin desin verran keitinvettä kastiketta varten. 4. Kun kasvikset ovat kypsät, ota ne uunista ja kaada blenderiin. Lisää kaurakerma sekä 1 dl pastan keitinvettä. Soseuta blenderillä. 5. Tarkista maku ja tarjoile!

Ohje: 1. Kuori ja paloittele porkkanat. Pilko valkosipulinkynnet ja inkivääri. 2. Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla ja kuullota valkosipulia ja inkivääriä muutaman minuutin ajan. Lisää porkkanat ja murenna kasvisliemikuutiot sekaan. Kaada kattilaan sen verran vettä, että porkkanat peittyvät juuri ja juuri, ja keitä, kunnes porkkanat ovat pehmentyneet. 3. Kaada liemi ja porkkanat blenderiin ja soseuta. Kaada valmis sose takaisin kattilaan. 4. Soseuta blenderissä kaurakerma ja kikherneet. Kaada valmis sose kattilaan ja sekoita soseet yhteen. 5. Lisää maapähkinävoi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa oman maun mukaan. 6. Tarjoile esim. rapean vaalean leivän kanssa ja nauti!

LUONNOS 1/21

29


KUVITUS VÄINÖ SIRÉN

PUUHASIVUT

30

LUONNOS 1/21


LUONNOS 1/21

31


TAO:n jäsenille

25% alennus ensimmäisestä painotuotetilauksesta. Mainitse tilauksen yhteydessä koodi: TAO<3POPA

www.popa.fi