Page 1

, m op g n a H WC in de

schiedamse agenda voor uitjes nr. 1

et

Aan de rol m

i, 012, januar december 2 maart 2013 februari en


Alicia Wij zijn de hoofdredactie en theater-, kunst-, erfgoed- en boeken

Frederique Voor sommige gewoon in Schiedam. Die

Herken je dit gebouw?

Je kunt het zien vanaf de Koemarkt in het centrum. Het is het VVV-kantoor. Hier kun je informatie vinden over alle activiteiten en mooie, leuke en bijzondere dingen die te zien en te bezoeken zijn in Schiedam. Ben je op zoek naar een leuk uitje, dan ben je hier aan het goede adres!

Dave Misschien ken je Lees de recensie van de Tim Ken je Daan van Golden? Dat is maar wel aan onze kunstredactie!

Colofon

Dit is Annemieke Loef, zij is de directeur van de VVV. De hoofdredactie heeft samen met haar bekeken wat er zoal te doen is in Schiedam. Š 2012 Tante Yo, Schiedam De SchavUITagenda is een initiatief van Stichting Kik’r (www.stichtingkikr.nl) en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Primo Schiedam, het Sint Laurensfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Beeldconcept en vormgeving: Rob Maan bno. Wij willen iedereen die heeft meegewerkt aan deze SchavUITagenda hartelijk bedanken. In het bijzonder natuurlijk de kinderredacties. Deze zijn afkomstig van obs De Peperklip, obs De Singel, obs Het Windas, obs De Kring en Openbare Daltonschool De Klinker.

Ruby Koning van Katoren is een waar veel actie in zit! Ik zou net Joost Realistische kunst vind ik het Stedelijk Museum Schiedam,


we zitten op de openbare Daltonbasisschool De Klinker in Schiedam. Samen met de redactie hebben wij deze eerste SchavUITagenda gemaakt. Dit zijn alvast onze tips!

De 4 van de Westwijk van televisie, maar het boek is ook heel spannend! boekenredactie maar. een wereldberoemde Schiedamse kunstenaar. Hij geeft bijna nooit interviews,

cool boek, maar ook een heel gave musical als Stach de opdrachten willen uitvoeren en koning willen worden. heel mooi. Ik ben echt een liefhebber. Je hebt ook abstracte kunst. Kijk maar eens in daar hebben ze bijvoorbeeld een echte Karel Appel.

In de volgende SchavUITagenda weer een nieuwe hoofdredactie. Misschien wel van jouw school!

spectaculaire musicals moet je ver reizen, maar Annie komt in maart moet je zien!


Mag ik je voorstellen: De Theaterredactie*! Wij gaan naar alle leuke voorstellingen van het theater en testen of ze goed genoeg zijn. Jij komt toch ook?

Hoe bedenk je een musical? Wat is een musical?

* Theaterredactie vlnr: Ikram, Nassima, Romee, Dichairo, Brechje, Geraldine, Dami en Daisy van obs Het Windas

Een musical is een theatervoorstelling waarin muziek en zang heel belangrijk zijn, vaak wordt er ook in gedanst. Bij sommige musicals wordt de muziek live gespeeld door muzikanten, het orkest. Vaak zitten die dan onder het podium in een orkestbak. De muzikanten van zo’n orkest spelen op aanwijzing van een dirigent.

Eerst wordt een verhaal bedacht. Soms is dat een heel nieuw verhaal, maar het wordt ook wel eens gebaseerd op een boek of een film. Net als bij de musicals Koning van Katoren en Annie die binnenkort in het theater te zien zijn. Als het verhaal is bedacht, wordt het script gemaakt. Een script is het verhaal van de musical op papier. Hierin is te lezen welke personages in de musical te zien zijn en wie wat wanneer moet zeggen of zingen.


Wij pluizen alles uit en nemen bijzondere kijkjes achter de schermen. Zo’n musical bijvoorbeeld, hoe werkt dat nou?

Ik ben Rob Roos. Sinds 1 oktober 2011 ben ik directeur van Theater aan de Schie. Ik ben er trots op dat de theaterredactie ons adviseert bij het kiezen van kindervoorstellingen. Waarom zouden alleen volwassenen daarover beslissen? Kinderen weten zelf veel beter wat ze leuk vinden. Dit seizoen heeft de redactie hun eerste adviezen gegeven. Alleen de beste voorstellingen kwamen erdoor. Dat betekent dat er de komende tijd veel moois te zien is in ons theater. Dat mag je niet missen!

Audities Tijdens audities laten acteurs die mee willen spelen in de musical aan de regisseur en productiemaatschappij zien wat ze kunnen en waar ze goed in zijn. Ze moeten dan zingen, acteren en dansen. Na de audities wordt de ‘cast’ samengesteld. De cast bestaat uit alle acteurs die gekozen zijn om de rollen in de musical te spelen.


25 januari in Theater aan de Schie. Aanvang 19.30 uur prijs â‚Ź 19,50, voor kinderen â‚Ź 17,-. www.theateraandeschie.nl

5

MAAR

s pelers

Alle rollen worden gespeeld door maar vijf spelers. Ze wisselen heel makkelijk tussen burgemeester, arme moeder, rock chick, winkelier en Stachs liefje Kim. Ondertussen bedienen ze ook de poppen, die de gemene ministers moeten voorstellen die Stach zijn opdrachten geven. Ook de draak, gemaakt als reuze pop, is heel gaaf.

Een verhaal


over draken, vogels en een tovenaar… Dit moet je zien!

Dit is het verhaal

Het land Katoren heeft al 17 jaar geen koning meer. Dan is daar ineens de jonge Stach, een dappere wees. Hij wil graag de nieuwe koning worden, maar dan moet hij eerst 7 onmogelijke opdrachten vervullen. Zo moet hij de bewegende kerken tot stilstand brengen, een gevaarlijke draak de das omdoen en op de stenen stoel des doods plaatsnemen. Super spannend!! Van onze redactie Koning van Katoren is een spannende show, waarin je fantasie op de proef wordt gesteld. Wij vinden het heel knap dat 5 acteurs zoveel verschillende rollen spelen. De hoofdrolspeler Stach en oom Gervaas zijn de twee leukste karakters in het stuk. Ze kunnen goed vertellen en zijn heel dapper. Stach heeft geen vrees, denkt nooit aan zichzelf en wil vooral anderen redden. Een echte held dus. Wij vinden verhalen over helden meestal erg leuk. Vooral als het er dan ook nog zo spectaculair uitziet als hier. Je verveelt je geen moment. Hierdoor is de voorstelling wel heel snel voorbij, dat was best jammer.”

€ 2,50 korting Koning van Katoren

€ 2,50 korting op een kinderkaartje voor Koning van Katoren. Alleen bij inlevering van dit hoekje bij de kassa van Theater aan de Schie of bij een telefonische reservering. Geldig tot 25 januari 2013


Annie is 9 maart om 19.30 uur en 10 maart om 15.00 uur te zien in Theater aan de Schie, prijs € 34,-

www.theateraandeschie.nl De avonturen jn al van Annie zi waren heel oud. Ze lezen in 1924 al te een als strip in se n a a k ri Ame t. n ra k

Oliver Warbucks

“Ik ben Tony Neef, maar ik speel Oliver Warbucks. Dat is eigenlijk een beetje een foute meneer. Ik vind het best spannend om zo iemand te spelen, want in het echt ben ik iemand met een gevoelige stem en ben ik niet onaardig. Maar ik vind het leuk om iemand te spelen die niet op mij lijkt.”

Annie

“In het echt heet ik Mirre en ik ben 13 jaar. Ik deed mee met het programma ‘De zoektocht naar de beste musicalkids van Nederland’ en werd uit duizenden meiden gekozen voor deze rol. Er zijn 6 meisjes die Annie spelen, want wij moeten ook gewoon naar school. Als de voorstelling in de buurt is van waar ik woon, Amstelveen, dan speel ik Annie. In Schiedam speelt dus een ander meisje de rol.”

Kijk op www.facebook.com/stichtingkikr voor onze exclusieve foto’s en een filmpje.


Het verhaal

De musical gaat over Annie, een vrolijk weesmeisje met knalrood haar, dat haar dagen slijt in het weeshuis van de nare Miss Hannigan. Totdat ze wordt gevraagd om Kerstmis te vieren bij een van de rijkste mannen van Amerika: Oliver Warbucks. Annie steelt al gauw het hart van de norse en onaardige Warbucks en samen gaan ze op zoek naar haar ouders. Maar de slechte Miss Hannigan ruikt geld, ze smeedt snode plannen en al snel loopt Annie gevaar….

acteerles. k speciaal naar oo ng gi e Di Het bijzondere De hond lessen als de mensen. fde zel de ar na t nie ar Ma t, is dat hij 10 jaar aan de hond die nu op het podium staa geleden al zijn eerste rol speelde.

Van onze redactie Wij mochten naar de perspresentatie van Annie. Super spannend, want RTL Boulevard en SBS Shownieuws waren ook aanwezig! We interviewden acteurs en kregen alvast een voorproefje. De acteurs konden echt goed zingen! Er waren ook kinderen van 10-11-12 jaar bij. Zo knap hoe ze dansten, zongen en het publiek meekregen. Zelfs de hond op het podium speelde heel goed mee. Wij zijn heel benieuwd en willen heel graag de musical helemaal zien. Onze tip: ga er ook naartoe met je vader, moeder, broertjes en zusjes. Het is echt een musical voor iedereen en het verhaal is ook nog eens heel spannend. Lees maar

Win vrijkaartjes! Weet jij wat hier staat? Mail het antwoord voor 1 maart 2013 naar Theater aan de Schie o.v.v. ‘Rebus Annie’ en win twee vrijkaartjes voor deze te gekke musical! Mail naar publiciteit@theateraandeschie.nl en vergeet niet om je naam, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer te vermelden.

rebus

De musical Annie was vo or het eerst te zien op 21 april 1977 in New York .

-p +nie

-v

k=h

sl = t


schav /UIT eten

Een uitje naar het theater, de film of het museum wordt nog specialer als je vooraf ook nog een hapje gaat eten. Maar welk restaurant is lekker en leuk? Wij stuurden twee fijnproevers van onze hoofdredactie, Joost (11) en Tim (10), eropuit. Zij lunchten bij Záálig.

Ons oordeel: “Geweldig! Het eten was

lekker, de sfeer is leuk en de bediening is erg aardig. Záálig is ook echt kindvriendelijk. Er staan kindergerechten op de kaart. En kleine kinderen hoeven niet op een kinderstoel te zitten, maar mogen zelf kussens kiezen om hun stoel op te hogen. Voor ons is dat niet nodig, de stoelen zitten in hun algemeenheid heel aardig.”

Joost

Terwijl onze tafel wordt klaargezet, wachten wij aan de bar. We krijgen een cola, met een schijfje citroen. Dat begint al goed: je krijgt niet vaak een schijfje citroen in je cola en het geeft net even een lekkerder smaakje.

Bediening

We gaan zitten aan een mooi tafeltje bij het raam. De ober geeft ons de kaart en zegt dat we alles mogen kiezen wat we willen, dus niet alleen de gerechten van de kinderkaart. Dat is fijn, want op je tiende-elfde ben je eigenlijk geen kind meer. Als het om eten gaat tenminste. Dat vindt de ober vast ook, want hij spreekt ons aan met ‘u’.

Záálige WOORDZOEKER D I O I O N A G

G N R T O S T I

P O E N N S X L

X V E O S L E A

L E F B R K A A

E G S O K T C Z

P E O E F A I E

A C  R  H  A  L  O  C 

Zoek de volgende woorden: citroen, sfeer, cola, tosti, zaalig, lekker, bon

De kaart

Op de kaart staat de naam van het gerecht, met daaronder precies wat het is. Mooi, we hoeven niets te raden. Het zijn verschillende gerechten, uit allerlei landen: Italiaans, Chinees, Turks, je kunt zelfs kiezen voor een boterham met hagelslag! Het is eigenlijk van alles wat. Wij kiezen de tosti met chilisaus (Joost) en de Hollandse uitsmijter (Tim), want dat eten we thuis nooit.


Sfeer

We kijken om ons heen: vooral de lampen vinden we bijzonder. Het zijn een soort lantarentjes die ons doen denken aan Japan. De sfeer is goed, de muziek staat niet te hard (je kunt dus nog met elkaar kletsen) en de bediening is aardig. Tot nu toe zijn we heel erg tevreden. We missen alleen een klok, nu weet je helemaal niet hoe laat je aan het eten bent.

Tim

Presentatie en smaak

De gerechten worden gebracht. De vierkante borden zijn mooi, het eten ziet er goed uit en er komt een heerlijke geur vanaf. Het brood is bijzonder, het is stevig en er zitten kruimeltjes op. Op de kaart stond boerenlandbrood. Wij denken inderdaad dat het zo van het boerenland komt. Als we dan eindelijk onze eerste hap nemen, roepen we tegelijk uit: ‘Dit is echt zo lekker!’ En dat is toch eigenlijk het allerbelangrijkste als je uit eten gaat, dat het eten goed is.

WC checklist Schoon Geen (poep)spetters op bril

tje

Voldoende toiletpapier Ruikt fris

pr es

Lekker zeepje

je in oud . J er pr e k s e es ri te vo en jgt n b or tje da ij ki . G n n Zá nd el a ál er dig he ig? en t t L va ot ete eve n 30 n r d e 4 to apr en an t 1 il Zá de 3 20 ál ze ja 13 ig b ar , on .

en

Spiegel op goede hoogte

et

M

Grote Markt 2a, Schiedam, www.zaalig.com

Zá á

lig

Je kunt je handen drogen Opmerkingen: grappige tegelvloer


Met erfgoed bedoelen we alles wat iets belangrijks daarom iets om zuinig op te zijn. Rosario, Thijmen, van obs De Singel zijn onze erfgoedexperts. Zij duiken Schiedam jeneverstad Jenever speelt een heel belangrijke rol in de geschiedenis van Schiedam. In het centrum kun je dat nog zien. Veel van de molens, pakhuizen en branderijen die nodig waren voor het maken van jenever bestaan nog steeds. Je vindt ze vooral rond de Lange Haven. Zij zijn onderdeel van het erfgoed van Schiedam.

Made in Schiedam Misschien heb je thuis wel eens gezien dat iemand een glaasje jenever neemt. Het is een drankje waar minimaal 35 % alcohol in zit, dus kinderen mogen het echt niet drinken! Jenever wordt gemaakt van granen en het drankje wordt wereldwijd gedronken. De bekendste jenevers komen uit Schiedam.

Maar hoe maak je dat? Jenever wordt gemaakt van granen en op smaak gebracht met onder andere de jeneverbes. Jenever maak je niet zomaar, daar hoort een heel proces bij. Hiervoor zijn onder andere grote koperen stookketels nodig. Wil je weten hoe het proces helemaal gaat? Neem dan eens een kijkje bij het Jenevermuseum. Lange Haven 74-76, Schiedam. www.jenevermuseum.nl


vertelt over hoe mensen vroeger leefden. Erfgoed is Isaac, Elise, Mik, Musa, Ferhat, Dashawn en Hyussein iedere SchavUITagenda in de Geschiedenis van Schiedam. Goede tijden In de 17e eeuw was Schiedam een van de eerste steden waar jenever werd gemaakt. Dat kwam omdat de stad goed bereikbaar was door de havens. Bovendien waren hier grote pakhuizen vol granen, kruiden en specerijen, en was er in Schiedam veel schoon drinkwater, allemaal ingrediĂŤnten die je nodig hebt om jenever te maken. In Rotterdam maakten ze ook jenever, maar daar vonden ze de fabrieken zo stinken, dat ze Schiedam het werk wel gunden. Hier vonden ze die stank niet zo erg. De best wel arme inwoners van Schiedam waren juist hartstikke blij, omdat er door de jenever veel meer banen kwamen: de jenever en de ingrediĂŤnten moesten worden vervoerd, gemaakt, verkocht en worden opgeborgen. De Schiedamse molens werden gebruikt om het graan te malen. Ze stonden in de buurt van de branderijen, zodat het graan daar meteen naartoe kon worden gebracht. In 1881 waren er zelfs 392 branderijen en 20 molens!

Slechte tijden Helaas ging het ineens een stuk slechter met de jenever in Schiedam. Dit kwam omdat er een nieuwe methode was bedacht waarmee alcohol kon worden gemaakt. In plaats van graan werd suikerbiet gebruikt. Die nieuwe methode was veel goedkoper dan de manier waarop ze in Schiedam alcohol maakten. Hierdoor gingen veel bedrijven failliet en waren er in 1920 nog maar 14 branderijen over. Tegenwoordig gaat het allemaal heel anders en zijn de branderijen veel groter. Een bekende branderij is bijvoorbeeld Nolet, ook een Schiedams bedrijf. Zij maken Ketel 1, jenever die over de hele wereld bekend is.

Monumenten Omdat de jenever vroeger erg belangrijk was voor Schiedam, zijn veel van de gebouwen en molens die nodig waren voor het maken van jenever monumenten geworden. Dat betekent dat ze worden beschermd en niet zomaar mogen worden gesloopt.

Erfgoedredactie: Rosario, Thijmen, Isaac, Elise, Mik, Musa, Ferhat, Dashawn en Hyussein van obs De Singel.


Herken je deze man? Dit is Rembrandt van Rijn, een wereldberoemde kunstenaar uit de 17e eeuw. Hij leefde van 1606 tot 1669. Dit werk is een van zijn zelfportretten, Rembrandt noemde het: ‘Zelfportret met baret en opengesperde ogen’. Anderen noemen het ook wel ‘Zelfportret met verbaasde blik’. Rembrandt maakte het in 1630. Kun jij nog een ander kunstwerk van Rembrandt noemen? De zelfportretten van Rembrandt Rembrandt maakte van jongs af aan veel zelfportretten. Hij tekende, schilderde en etste graag zichzelf na. Waarom deed hij dat? Hij wilde zoveel mogelijk verschillende gezichtsuitdrukkingen kunnen tekenen, en daar moet je, zelfs als je Rembrandt bent, veel voor oefenen. Er was niet altijd een model in de buurt, daarom gebruikte hij zijn eigen gezicht.

Hoe oud was Rembrandt toen hij dit zelfportret maakte?

Kijk, het zelfportret hangt ook groot afgebeeld in de Rembrandtlaan in Schiedam!

Etsen Dit zelfportret is een ets. Dat is een grafische techniek –een druktechniek - die kunstenaars graag gebruiken. Je maakt een afbeelding door strakke lijnen in een hard plaatje te snijden. In de lijnen smeer je inkt. Daarna druk je het plaatje met een drukpers af op vochtig papier. Eigenlijk maak je een soort stempel die je meerdere keren kunt gebruiken. Het is ook heel leuk om zelf etsen te maken.

Rembrandt was 24 jaar toen hij dit zelfportret maakte


Wij zijn Melissa, Ilhan, Cagla, Madelief, Semira, Merve, Calvin, Salih en Melsa. Of in het kort: De Kunstredactie. Net als Rembrandt oefenen wij ook onze gezichtsuitdrukkingen. Kijk maar hieronder. Je ziet onze gezichten in de stijl van een andere beroemde kunstenaar, Andy Warhol. Heb je wel eens van hem gehoord? Gekke bekken Rembrandt oefende: serieus, vrolijk, verschrikt en zelfs gewoon gek. Die gezichtsuitdrukkingen zie je vaak terug in zijn schilderijen. Een van de meest beroemde is de Nachtwacht. Kijk maar eens achterop deze agenda. Welke gezichtsuitdrukkingen zie je daar? Trek zelf eens wat gekke bekken in de spiegel. Welke gezichtsuitdrukking is volgens jou het moeilijkst om na te tekenen?

Tip: Kunst te leen Het CBK in Schiedam is een soort bibliotheek voor kunst. Je kunt er lid worden en dan allemaal mooie kunstwerken lenen. Voor iedere smaak is er wel wat! Best een goed idee, want kunst is duur. Nu kun je het lenen en als je er dan op uitgekeken bent, inruilen voor een ander kunstwerk. Wij hopen alleen maar dat mensen niet vergeten dat ze het schilderij dat ze aan de muur hebben hangen, hebben geleend. Het moet wel worden teruggebracht. www.cbkschiedam.nl


am In het Stedelijk Museum Schied en te erk stw kun e der zon zijn veel bij ITavU Sch e dez r voo zien. Speciaal e cti eda str kun e onz t agenda bezoch Maar . zen rei r ove ing de tentoonstell enlijk lopen door het museum is eig h. zic al een reis op

Start De expeditie begint al bij de ingang. Waar is deze eigenlijk? Niet zoals je verwacht bij de grote deuren. Ga er zelf maar eens kijken. Je moet rechts van de deuren de trap naar beneden nemen, zo kom je direct onder de grond.

In je hoofd r Reizen doe je niet alleen doo n. gaa te d naar het buitenlan zoals Reizen kan ook in je hoofd, rei And van bij het schilderij t op Rotter. Deze man was niet ech een ijk enl reis, maar maakte eig alsof fantasiereis. Het lijkt wel ens op erg erk de man in zijn kunstw t er zie Hij een andere planeet is. het r naa rustig uit. Als je goed het schilderij kijkt, zie je dat staat bol eigenlijk niet klopt. De los van de grond. : Semira zegt over dit kunstwerk je en “Als je je verdrietig voelt dan kijkt naar dit schilderij, nnen.” voel je jezelf meteen ontspa

Toegang € 9,-, gratis voor kinderen t/m 12 jaar, geopend di-zo van 10.00 - 17.00 uur www.stedelijkmuseumschiedam.nl


Hoekje om In het museum vind je veel bij e onz s den zondere kunst. Maar tij te ach erw onv reis komen we ook veel het van l dee kunstwerken tegen. Een kunt je k, ker museum was vroeger een En n. zie nog bijvoorbeeld het orgel l hee een in het trappenhuis hangt o’s lang gordijn met allemaal fot van kunstwerken erop.

Maak ook eens een re is door het Stedelijk Museum Schiedam. Jij ontdekt vast we er heel veel andere dingen. Bijvoorbeeld deze te keningen van Tomas Schats. Kun je raden wat er mee bedoeld word t?

Stapelbeddenkunst Dan komen we bij de tentoonstelling Reizen. Er zijn veel verschillende soorten kunstwerken van verschillende kunstenaars. Niet al leen schilderijen, maar ook een instal latie met daarin aan twee kant en een drie hoog stapelbed. De mevrouw die dit gemaakt heeft, Fran sje Killaars, is naar India gewees t, waar op sommige plekken veel mensen dicht op elkaar wonen. Het ku nstwerk stelt een slaaptrein voor . Het heeft veel mooie kleuren en kleden. Onze kunstredacteur Cagl a vindt het meteen haar lievelingskuns twerk.


In gesprek met Daan van Golden [kunstenaar]

Een schilderij Het eerste schilderij is gemaakt in 1951. Ilham rekent uit: “U was toen 15 jaar! Kon u dat toen al schilderen?” Daan vertelt dat hij goed kon tekenen en iedere week bij een pater les kreeg. Hij begon met het naschilderen van bestaande klassieke schilderijen.

Vanaf de geboorte van zijn dochter, Diana, heeft Daan ieder jaar foto's van haar gemaakt. Tot haar 18e verjaardag. Die foto's zijn ook kunstwerken en hangen in verschillende musea. Er zijn ook boeken over gemaakt. Op de foto's zie je Diana steeds op een andere plek in de wereld, Nepal, Amsterdam, Marokko, India....

Nog een schilderij Dit schilderij is uit 1960. Daan was toen 24 jaar. Het is abstract en de stijl heet expressionisme. Het is in zwart wit. “Was u toen boos? Of waren uw kleuren op?” vraagt de redactie. “Nee hoor,” zegt Daan. Hij vertelt dat hij expres geen kleuren gebruikte. Dan maak je het moeilijker voor jezelf, omdat je dan alleen zwart en wit hebt om je uit te drukken. Er is dan ook meer evenwicht. Dit is Diana

Daan schildert de vierde wor een


De kunstenaar Daan van Golden is een heel bekende kunstenaar. Onze kunstredactie mocht een kijkje nemen in zijn atelier in Schiedam. Heel bijzonder, want Daan laat zich eigenlijk nooit interviewen. Samen met zijn vrouw Marian en dochter vertelt hij over zijn kunstenaarsleven. Inpakpapier In 1962 vertrok Daan naar Japan. Dat was een lange reis. Hij had niet veel geld om te reizen en ging dus niet met het vliegtuig. Hij had in het begin weinig inspiratie. Om geld te verdienen, werkte hij als figurant in de filmindustrie. Hij leerde ook wat Japanse woorden. Maar wat zou hij nou eens gaan schilderen? Toen vond hij een stukje inpakpapier. Het werd een voorbeeld voor zijn werk waarmee hij beroemd is geworden. Na het papier, schilderde hij ook zakdoeken en mooie stukken textiel na.

De vrouw van Daan

Dit is een van de boekjes die er over Daans werk zijn gemaakt

r 3, e t p o o k r e v n e r a ja 4 schilderijen per en gebruik of om voor eig dt bewaard voor pen aan een museum. rko lagere prijs te ve schilderijen het liefst. ijn Daar ziet Daan z

Dit 2ijn de originele korreltjes waarvan het kunstwerk AguaAzul is gemaakt a K un je twee musea

noemen waar schilderijen van Daan hangen? B Hoeveel jaar geleden is Daan geboren?


Ga op een spannend avontuur, pink een traantje weg of lach je helemaal suf…. Als je een goed boek leest, beleef je van alles. Maar hellup! Er zijn zoveel boeken, welke moet jij lezen? Wij, de boekenredactie* van obs De Peperklip, kozen voor jou de beste boeken van dit moment. Ga er maar eens goed voor zitten. Vlo en Stiekel Van Pieter Koolwijk Gelezen door Benjamin (10) en Yusuf (11)

De hoofdpersonen zijn Vlo (Floris) en Stiekel (Pien). De bangige Floris wordt gepest, maar het nieuwe meisje in de Koning van Katoren klas, dappere, vrolijke Stiekel, neemt het voor hem op. Ze sluiten Van Jan Terlouw vriendschap en beleven grappige avonturen. Benjamin: “Het Gelezen door Jerney (12) en Delilah (11) spannendst was het stuk dat Arjan het haar en een nagel Koning van Katoren gaat over een jongen die Stach heet van Floris afknipt.” Yusuf: “Ik vond het heel leuk en en die 7 moeilijke, super spannende opdrachten moet doen grappig en daarom koos ik dit boek. Ik houd om koning van het land Katoren te kunnen worden. van moppen!” Delilah: “Ik vond het een heel leuk boek omdat het heel spannend is.” Jerney: “Het is een erg spannend boek en ik Lover of loser? vind het erg mooi om te lezen.”

Van Carry Slee Gelezen door Cherylin (11) en Ranie (10)

Het boek gaat over een meisje dat Eva heet. Zij denkt dat haar stiefvader haar wil misbruiken, dus zegt ze het tegen haar BFF (Best Friend Forever), maar haar vriendin en haar moeder geloven haar niet. Eva krijgt een vriendje en die helpt haar om haar stiefvader te betrappen. Cherylin: “Ik raad dit boek aan anderen aan, omdat er verschillende emoties in voorkomen.” Ranie: “Ik vond het boek heel erg leuk omdat, ja, het heeft alles. Het is grappig, het is spannend en het is leerzaam.”

*De boekenredactie, v.l.n.r. Reda, Melany, Yusuf, Loriana,


Hoog boven de wolken Van Carolien Ceton Gelezen door Loriana (10) en Melany (10)

Loos woont alleen met haar moeder. Haar vader spreekt ze alleen via een oude telefoon. Dan vertelt ze hem de gekste dingen. Ook over haar verjaardag die er binnenkort aankomt. Haar moeder heeft dan een grote verrassing gepland. Maar dan gaat de telefoon kapot, hoe moet Loos nu met haar vader praten? Melany: “Ik vond het heel leuk en spannend, want ik dacht dat het over de liefde ging, maar dat was niet zo (en ik houd niet van liefde). Ik zou het aanraden aan meisjes, want het is een meisjesboek.” Lorianna: “Het spannendste was toen haar vader er achter kwam dat ze een vriend kreeg. Ik vond het boek leuk, want er zit veel actie in.”

Mail jouw tip voor een uitje in Schied am en

win!

Wil jij ook wegdromen bij één van deze boeken? Vertel ons dan welk uitje jij alle kinderen in Schiedam aanraadt. De beste tip wint. Mail vóór 1 maart 2013 naar: info@stichtingkikr.nl, o.v.v. SchavUITtip. Vergeet niet om je naam, leeftijd, school en telefoonnummer te

De avonturen van de vier van Westwijk Van Manon Spierenburg Gelezen door Baron (10) en Danilo (10)

Het gaat over vier hoofdpersonen uit de Westwijk die avonturen beleven. Christina Appelboom (Chris) en haar hond ontmoeten Jack en Tessa. Met elkaar beleven ze de gekste dingen. Danilo: “Het is echt een spannend boek, want het wordt steeds enger. Ik raad het anderen zeker aan, want het is leuk en spannend.” Baron: “Bijvoorbeeld de verdwijning van Bo Monti. Dat is heel spannend. Als je wilt weten hoe het afloopt moet je het zelf lezen!”

Cherylin, Danilo, Jerney, Delilah en Benjamin.

vermelden.


i november december januari februar maart

april

25 januari Koning van Katoren (8+) 9, 16 en 19 december Kauwboy (9 +)

Waar? Wennekerpand Jojo beleeft avonturen met een vogel die hij thuis verborgen moet houden. 9 en 16 december 13.00 uur 19 december 15.00 uur € 8,-, kind € 5,-

27, 28, 29 december en 2 januari Mees Kees (AL)

Waar? Wennekerpand Mees Kees geeft heel anders les dan de oude juf van Tobias. Hij is veel minder streng maar de directie van de school vindt dit niks. 27 en 28 december 15.00 uur 30 december en 2 januari 13.00 uur € 8,-, kind: € 5,-

5, 6 en 9 januari Nono het Zigzagkind (6 +)

Waar? Wennekerpand De 13-jarige Nono heeft zijn moeder verloren toen hij één jaar was. Zijn vader is ‘de beste politie-inspecteur ter wereld’. 5 januari en 6 januari 13.00 uur 9 januari 15.00 uur € 8,-, kind: € 5,-

18 december Kerstconcert de Erkertjes

Waar? De Erker, Jan van Avennesstraat 32, Schiedam aanvang 19.00 uur, Gratis

21 december Kerst in Kethel

Waar? Dorpskerk Kethel, Noordeinde 10, Schiedam Een bijzonder kerstconcert door het koor en orkest van muziekvereniging St. Radboud. aanvang 19.00 uur

19 december Witte en het wilde paard (6+) Waar? Wennekerpand Dit is een voorstelling waarin mensgrote poppen op magische wijze tot leven komen. 15.00 – 16.00 uur € 12,-

24 december Kerstmusical in de Basiliek

Waar? Basiliek van de Heilige Liduina Traditiegetrouw voeren kinderen ieder jaar tijdens kerstavond een musical op over de geboorte van Jezus Christus. 18:30 - 19.30 uur Volwassenen: € 17,50

3 januari Bumba in dromenland (2+)

Waar? Theater aan de Schie Misschien ken je Bumba van TV, dit is je kans om hem samen met zijn vriendjes live te zien. aanvang 13.30 - 14.15 uur en 16.00 - 16.45 uur € 14,50, kind: € 13,-

6 januari De Notenkraker

Ballet van de Staatsopera van Tatarstan Waar? Theater aan de Schie Hou je van ballet? Mis deze voorstelling dan niet! Een echt kerstballet voor jong en oud, inclusief prins, sprookjeswereld, snoepgoedrijk en een prachtig decor. aanvang 15.00 uur € 30,50 | CJP € 28,50

Waar? Theater aan de Schie Lees meer hierover op pagina 6. aanvang 19.30 uur € 19,50, kind: € 17,-

15 februari Le Chat Noir (try out)

Scapino Ballet Rotterdam Waar? Theater aan de Schie Deze groep geeft een fantastische moderne en populaire dansvoorstelling. aanvang 20.15 uur € 21,-

27 februari Woef Side Story (8+)

Waar? Theater aan de Schie De stoere straathond Toto en de bloedmooie rashond Marina zijn stapelverliefd op elkaar, maar hun omgeving is het daar niet mee eens. Woef Side Story zit boordevol bekende en ontroerende liedjes, betoverende decors en kostuums, en veel humor. aanvang 19.30 uur € 22,50, kind € 16,50

9 en 10 maart Annie de musical (AL)

Waar? Theater aan de Schie Lees meer over deze spetterende musical op pagina 8 9 maart, aanvang 19.30 uur 10 maart, aanvang 15.00 uur € 34,-

27 maart Koekeloere (4+)

Waar? Theater aan de Schie Misschien ken je Moffel, een mol, en Piertje, een worm wel van televisie. Nu komen ze tot leven op het toneel. aanvang 15.00 uur € 13,50


mei

juni

juli

r augustus septembe oktober He Stede t Mus lijk Schiedeum gratis am is kindervoor en! 21, 22 en 23 december KunstKerstSalon

Anton Rooskens, Zonder titel, 1953, gouacheverf op papier, 34 x 26 cm, bruikleen de heer en mevrouw G. Roetgering, foto: Tom Haartsen

Tot 13 januari In welke taal zal ik u mijn verhaal vertellen?

Waar? Pand Paulus, Korte Haven 125 In de KunstKerst kun je voor kleine prijzen kunst kopen van echte kunstenaars. In de KerstSalon laten de kunstenaars zien waarmee zij zich bezighouden. Van 12.00 tot 17.00 uur

Waar? Stedelijke Museum Schiedam Kunst van Nederlandse en Turkse kunstenaars. Gratis t/m 12 jaar. Volwassenen: € 9,-

Tot 14 februari Collectiepresentatie Kunst na 1945

Waar? Stedelijk Museum Schiedam Bewonder verschillende kunst gemaakt vanaf 1945. Gratis t/m 12 jaar. Volwassenen: € 9,-

Tot 24 februari Cool!

Waar? Stedelijk Museum Schiedam Ook Moderne t e m Nederlandse n a werk v an unst. v Daan n! Gratis t/m 12 jaar. e Gold Volwassenen € 9,-

Tot 6 januari Winterland Waar? Stadserf Het Stadserf in Schiedam wordt omgetoverd tot wintersprookje met schaatsbaan, kerstmarkt en gezellige drank- en eetkraampjes. Openingstijden schaatsbaan van 10.00 tot 22.00 uur. Toegangsprijs van de ijsbaan € 6,(incl. schaatshuur).

26 januari - 14 april CoBrA & De kleur van vrijheid & Aji V.N.

Waar? Stedelijk Museum Schiedam Kom kijken naar de CoBrA topstukken en neem gelijk een kijkje bij de houtskooltekeningen van de Indiaanse kunstenaar Aji V.N. Daar zie je verschillende werelden door elkaar heen, waarbij je goed je fantasie kunt gebruiken. Gratis t/m 12 jaar. Volwassenen: € 9,-

21 december Stal en Bal – knutselen, film en patat

Waar? ‘t Huis te Poort, Dam 30, Schiedam Bouw de allermooiste kerststal van de wereld. Na het harde werk is er patat (met mayo!) en kun je kijken naar de prachtige film Brave. aanvang 12.00 uur, Gratis

22 december Schiespoordag

Waar? MSV Schiespoor, Westerkade 21, Schiedam Vind jij modeltreinen helemaal te gek? Kom dan een kijkje nemen tijdens de Schiespoordag. Van 10.00 - 16.00 uur € 1,-, kind: € 0,75

Tot 6 januari Het Dierbare Geschenk

Waar? Theater aan de Schie en Stedelijk Museum Schiedam Voor dit project zijn Schiedammers met een Turkse achtergrond gefotografeerd met hun favoriete geschenk.

Tot 3 maart Internationale beeldhouwers

Waar? Korenbeurs Schiedam, Lange Haven 145 Bekende beeldhouwers laten eigen werk zien en laten je kennis maken met kunstenaars die minder bekend zijn. Open: woe t/m zo van 12.00 tot 18.00 uur. Gratis

Meer info nodig? Check de websites www.wennekercinema.nl www.theateraandeschie.nl www.stedelijkmuseum.nl www.winterlandschiedam.nl www.huistepoort.nl www.msv-schiespoor.nl www.stichtingkunstwerk.nl www.korenbeurs-schiedam.nl Heb jij een tip voor de agenda? Mail ‘m naar info@stichtingkikr.nl


Zoek de 7 verschillen Dit kunstwerk ken je vast wel. Het is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Hij schilderde het in 1642. In het echt is het schilderij 363 x 437 cm groot! Bekijk de afbeeldingen maar eens heel goed. Zie jij de 7 verschillen? Rembrandt verstopte zichzelf ook in het schilderij. Kun jij hem vinden?

SchavUITagenda  

Schiedamse agenda voor UITjes, gemaakt door en voor kinderen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you