Page 1

KOM BUITEN SPELEN IN SCHIEDAM!

SchavUIT Eropuit 3: natuur & spelen

ZONNIGE SPORT& SPELLETJESTIPS VOOR HET HELE GEZIN IEDEREEN IN BEWEGING MET OPDRACHTEN, GRATIS CLINICS EN MEER!

OP SAFARI DOOR MIDDEN-DELFLAND


SchavUIT Eropuit is een initiatief van de Kleine Ambassade in samenwerking met de gemeente Schiedam en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Zabawas. Wij willen iedereen die aan deze editie heeft meegewerkt hartelijk bedanken, in het bijzonder: DVS Hermes, HC Schiedam, De Betrokken Spartaan, Lisanne van der Veen, Lia Paasse, Goran Miskovic en collega’s, Britt Eerland, Nouchka Fontijn, Bedri, Piroze, Maaike, Laysha, Adam, Jack, Imane, Yinthe, Drishti en Kay.

© 2018, de Kleine Ambassade www.dekleineambassade.nl

SPEURDERS GEZOCHT

Heb je de plattegrond, stickers en het speurspel al gevonden? Gebruik ze om op ontdekkingstocht te gaan! Met het ABC-spel op p.18 is de route extra leuk.

CONNOR, 11 JAAR

STOP, ROOD LICHT!

Voor minimaal 4 spelers Iemand wordt aangewezen als politieman, die moet worden getikt door de andere kinderen. De politieman gaat met zijn rug naar de andere kinderen toe staan. Als hij roept: ‘groen licht’, mogen alle kinderen lopen en bij ‘rood licht’ draait de politieman zich heel snel om. Beweegt er nog iemand? Dan is dat kind af. Het spel gaat door totdat de politieman is aangetikt.

"Het leukst aan hockey is de wedstrijd, omdat het spel zo snel gaat. Voetbal gaat bijvoorbeeld veel slomer."

PROBEER HET ZELF!

HC Schiedam nodigt jou uit om kennis te maken met hockey! Alle Eropuit-lezers mogen gratis een keertje meetrainen op woensdag. Kijk op p. 22 hoe jij je kunt aanmelden.

De SchavUIT Eropuit is geïnspireerd op een advies van de Kindergemeenteraad Schiedam. Tijdens hun onderzoek naar het thema ‘wonen en buitenruimte’ in Schiedam verbaasden de kindergemeenteraadsleden zich over hoeveel er te beleven is dichtbij huis. Dat wilden ze iedereen laten weten! De Kleine Ambassade ontwikkelde vervolgens dit doeboek om alle kinderen en gezinnen in Schiedam te laten kennismaken met de speel- en beweegmogelijkheden in hun omgeving. 2


kinderredactie

GO WILD!

LEUK OM TE DOEN Aan de slag bij de Babbersmolen. Laat de mini-polder onderwater lopen en maal ΄m daarna weer droog met een groot houten scheprad. Het water loopt weg via een mini-Poldervaart met werkende sluizen. Stoer! Schiedamsedijk 2, open op zaterdag, 11.00 – 16.00 uur, www.deschiedamsemolens.nl

Een zombie-aanval in het park of je eigen natuur make-up maken? Dit boek is een supertip voor iedereen die buiten avonturen wil beleven die minstens zo spannend zijn als een computergame!

Het wildste boek voor buiten, Floortje Zwigtman, € 14,99

SPORTAMBASSADEUR

NOUCHKA FONTIJN  ZILVER - OLYMPISCHE SPELEN  NEDERLANDS KAMPIOEN  LEEFTIJD: 30 JAAR  SPORT: BOKSEN  WOONT IN: SCHIEDAM

WOONT HEEL HAAR LEVEN AL IN SCHIEDAM

“Ik vind het mooi om als ambassadeur iets te kunnen doen om kinderen te motiveren of inspireren om te gaan sporten. Ik denk dat er voor ieder kind wel een sport is die hij/zij leuk IZEN vindt! Ik was als kind al heel sportief, maar E R N VA ONHOUDNTIEUWE AVVEN ik sportte vooral voor de fun. Pas toen ik op EN EN BELE mijn veertiende taekwondo ging doen, werd TUR ik serieuzer en fanatieker. Nu ben ik fulltime aan het boksen en daar train ik elke dag voor. Ik ZAT VROEGER OP vind het mooi dat ik door het boksen zoveel dingen HOCKEY, TURNEN EN mee maak en de hele wereld over reis. Maar… de ATLETIEK EN HAD TOEN gouden medailles zijn toch het állerbelangrijkste.” NOG NIETS MET BOKSEN 3


KOM JE BUITEN SPELEN? Maak kennis met de sportcoaches van Schiedam! Je vindt ze iedere week na schooltijd of in het weekend op de tofste pleinen, ook bij jou in de buurt. Lees snel verder en ontdek waarom jij daar snel een kijkje moet nemen…

LEEWAN (28) SPORTCOACH

WEET JE EVEN NIET WAT JE BUITEN MOET DOEN? VRAAG HET DE SPORTCOACH!

Leewan is megasportief. Als sportcoach helpt hij kinderen uit Schiedam te ontdekken hoe leuk het is om buiten te spelen. In ruil daarvoor krijgt hij een studiebeur. Dat vindt Leewan een supercombi. Zo kan hij studeren én met sport bezig zijn. Leewan: “Zodra kinderen zien dat ik er ben, dan komen ze naar buiten. Ze weten dan dat er eerlijk wordt gespeeld en dat iedereen mee mag doen. Of je nou jong of oud bent, een jongen of meisje, supergoed of echt een beginner. Als een kind nog niet zo goed is, dan bied ik ondersteuning tijdens het spel. Bij het voetballen blijf ik bijvoorbeeld passen, net zo lang totdat ze een goal maken. Als je dan ziet hoe trots ze zijn, dan is mijn doel bereikt!”

Er zijn nu al meer dan 25 sportcoaches in Schiedam. Ze worden begeleid door De Betrokken Spartaan, dat is een stichting van… jawel, de Rotterdamse voetbalclub Sparta. De sportcoaches hebben een opleiding gevolgd waardoor ze extra goed weten welke sporten en spellen leuk zijn om met kinderen te spelen. Op p. 21 vind je de pleinen en dagen waarop je de sportcoaches kunt vinden. 4


BERKEN Oost

ER IS EEN PINGPONGTAFEL, DUS NEEM JE BATJE MEE!

"Het liefst speel ik voetbal op het pleintje, maar ik vind de glijbanen ook heel leuk. De sportcoaches leren ons voetballen, het is heel leuk dat ze er zijn!"

HET SPEELPLEIN WORDT HELEMAAL VERNIEUWD EN WORDT NOG LEUKER!

"Het liefst voetbal ik of speel ik ‘rond de tafel’. Kom eens spelen bij ons op het pleintje, ze zijn het helemaal aan het vernieuwen!"

RIHAM

Oost

"Zeker als het lekker weer is, ben ik hier bijna elke dag. Als de sportcoaches er zijn, leren zij ons wat we willen leren. Ik oefen op hooghouden en overspelen."

ADAR Oost

WILLY (54), SPORTCOACH

“Ik ben al drie jaar sportcoach en sta twee keer per week op een pleintje. Het omgaan met de kinderen vind ik het allerleukste. Ik geef ze het gevoel dat ze welkom zijn en wil dat ze plezier hebben. Kinderen kunnen altijd bij mij terecht als ze ergens mee zitten, het maakt niet uit wat voor problemen dat zijn. Ik praat erover met ze en probeer ze te helpen door er iets mee te doen of het op te lossen.”

CREATIEF MET DE OMGEVING!

Goede tip van sportcoach Willy: ‘ga creatief om met je omgeving’. Zo zat er eens een gat in het voetbalveldje. Samen met de kinderen bedacht hij ‘voetgolf’. Doel van het spel is om de voetbal in zo min mogelijk schoten in de ‘hole’ te krijgen. Probeer het ook eens!

KRAJICEK PLAYGROUND STATIONSSTRAAT plein naast obs De P eperklip

buitenspeeltips

5


JULIE (24),

SPORTCOACH

“Wees jezelf, neem je goede humeur mee en doe lekker mee! Ik vind het leuk als kinderen plezier hebben in het sporten en er ook echt beter in worden. Vaak zeggen kinderen eerst: ‘Nee, ik kan het niet’, maar door te oefenen worden ze er beter in en krijgen ze zelfvertrouwen. Kinderen die gewoon een praatje willen maken, kunnen trouwens ook altijd bij mij terecht.”

"Mijn buitenspeeltip is: nooit opgeven, gewoon doorgaan en door oefenen."

EMIRHAN Nieuwland

START2PLAY plein bij obs Het Startblok

JE KUNTIMHMIEERN OOK KL PEELIN DE S LLEN TOESTE

WIST JE DAT6?ja! ar

af 1 Je kunt van n. ach worde ook sportco je ijg dan kr Gaaf toch, n om kindere s ook de kan n te make enthousiast uiten om meer b te spelen.

LekkerBezig_Spaa

rkaart_Kids_vDEF

_02.pdf

1

19/04/2018

"Ik kom heel vaak op dit plein en vind het fijn dat de sportcoaches er zijn. Zij zorgen ervoor dat alles goed gaat, ze helpen je met sporten en zorgen dat het veilig en gezellig is."

LekkerBezi

g_Spaarkaa

Naam

6

EF_02.pdf

2

Elke kee r krijg je vanals je komt spelen sticker. Bij de sportcoach , een krijg je een een volle spaark aart leuke BID ON!

Heb jij de ‘Lekker bezig’-spaarkaart gevonden in het lente-pakket? Omdat we het leuk vinden als je komt spelen, krijg je elke keer van de sportcoach een sticker. Is je spaarkaart vol? Dan krijg je deze handige bidon!

Nieuwland

rt_Kids_vD

19/04/2018

KOM BU SPELEN!ITEN

SCOOR DIE BIDON!

KHADIJA

10:33

10:33


buitenspeeltips

DIEGO West

"De sportcoach doet mee in partijtjes en zorgt dat de teams eerlijk zijn. Samenspelen is leuk voor iedereen. Buitensluiten is niet leuk, dus als je komt, kun je altijd meedoen."

CHRIS

N SPEL EELNF E IG E N E E K N E D BE PKRIJT Z MAAK MEENT SSTPOEEELVELD E

NATHANIËL (22), SPORTCOACH

“De kinderen komen bij mij om te lachen. Ze weten dat het bij mij een grapje hier en grapje daar is. Samen liggen we dubbel. Als ik zie dat kinderen een beetje hangen langs het veld stap ik even uit het spel en haal ik ze over om ook mee te doen. Zijn het kleintjes, dan daag ik de wat oudere kinderen uit om het die jongere kinderen te leren. Dan hoop ik dat zij daar lol in krijgen en ervaren hoe leuk het is. Het mooist zou zijn als ze denken: hé, ik word later ook sportcoach.”

"Mijn buitenspeeltip: maak geen ruzie met andere kinderen en zeker niet met een groep. Speel met elkaar dat is veel leuker."

MAX West

"Het leukst aan dit plein vind ik dat het groot en breed is, je hebt alle ruimte om te spelen. En Nathaniël is hier, hij maakt altijd grappen."

FRANS HALSPLEIN plein bij obs Het Kleurrijk

West

W I N,

WIN,

WIN!

Oefen jij straks je voetbalskills met deze te gekke Spartabal? Van De Betrokken Spartaan mogen wij de bal verloten. Laat ons vóór 30 juni weten wat jouw favoriete sport is via post@dekleineambassade.nl. Vergeet je naam, school en telefoonnummer niet te vermelden.

OP ZOEK NAAR EEN SPEELTUIN, PLEIN OF VELD BIJ JOU 7IN DE BUURT? KIJK OP WWW.LEKKERBEZIGSCHIEDAM.NL


SPORTEN OP SPORTPARK Eén van de plekken in Schiedam waar je kennis kunt maken met allerlei teamsporten is Sportpark Harga. Het wordt op dit moment helemaal vernieuwd, zodat je straks in één mooi complex rugby en cricket kunt spelen, kunt hockeyen, voetballen en nog veel meer! Wij probeerden alvast twee van deze sporten uit...

RUGBYVERENIGING

RUGBYVERENIGING HERMES-DVS

RENZO, 10 JAAR “Tijdens een training oefenen we veel op supportlopen, dit is het achter je afspelen van de bal. Want bij rugby mag je alleen achter je gooien.”

T EEN HOE ZIE ERUIT? TRAINING -UP

G • WARMIN TSPEL C A T N • CO OOIEN K MET G • TECHNIE PEN EN SCHOP

• De club heeft 70 leden (alleen jeugd). • Je kunt al rugbyen vanaf 4 jaar. • De rugnummers van de spelers zijn gekoppeld aan de posities in het veld. • De bal mag alleen opzij of naar achteren worden gespeeld. • Een rugbyteam bestaat uit 15 spelers, bij de jeugd zijn dit 9 tot 12 spelers.

RUGBY

WAT HEB JE AAN? • BITJE (VOOR JE TANDEN) • SCHOENEN MET NOPPEN (VOETBALSCHOENEN) • RUGBYSHIRT • BROEKJE • SOKKEN

8

D’ARCY LUNA, 9 JAAR “Op rugby zitten vooral veel jongens, dus eigenlijk is het jongenssport. Maar ik ben een meisje, dus is het ook wel voor meisjes. Het is zo leuk omdat je mag tackelen en daar ben ik goed in.”


schiedam beweeg- & sportstad

K HARGA

TOMAS, 9 JAAR “Op de training zijn we sportief bezig, je leert vooral veel basisdingen. Ik ben heel goed in rennen, daarom speel ik het liefst als linker wing.”

HERMES-DVS

CASPER, 11 JAAR “Rugby is een leuke sport, je kunt er je energie in kwijt. Om goed te kunnen rugbyen moet je snel zijn, kracht hebben en durven. Daarnaast moet je niet bang zijn om vies te worden.”

MAAK KENNISDEMEGTRATIS RUGBY TIJDEPNOSRTCLINIC! EROPUIT S ni Zondag 10 ju Wanneer? ur u .00 – 12.00 Hoe laat? 11 piaweg 20 es DVS, Olym Waar? Herm n 5 - 14 jaar kinderen va lle A ? ie w r Voo door een Meld je aan uren naar email te st e.nl neambassad post@deklei

9


SPORTEN OP SPORTPARK HC SCHIEDAM LUUK, 11 JAAR

KATE, 12 JAAR “In het veld sta ik achterin, hierdoor heb ik een goed overzicht op het veld en kan ik mensen coachen waar ze vrij kunnen staan.”

“Sinds m’n eerste sta ik al met een hockeystick in m’n hand. In het veld ben ik spits en ik ben topscoorder. Mijn tip daarvoor is: heel hard slaan en goed mikken.”

HC SCHIEDAM

HOE ZIET EEN ? IT TRAINING ERU • WARMING-UP • OVERSPELEN • OEFENINGEN • PARTIJTJES • OPRUIMEN

WEETJES OVER DE CLUB: • De club heeft ruim 1350 leden. • Je kunt al hockeyen vanaf 3 jaar. • Bij hockey mag je onbeperkt spelers wisselen. • Je mag kiezen of je met een keeper speelt of een ‘vliegende keep’.

HOCKEY

WAT HEB JE AAN? • HOCKEYSCHOENEN • HOCKEYSTICK • SCHEENBESCHERMERS • HOCKEYSHIRT • HOCKEYBROEK OF -ROKJE • SOKKEN • BITJE (VOOR JE TANDEN) • HELM (ALLEEN DE KEEPER)

10

GINA, 11 JAAR

“Ik vind het leuk om trucjes te doen, je hebt dan je eigen stijl. Je kunt bijvoorbeeld een dummy (schijnbeweging) doen.”


K HARGA

schiedam beweeg- & sportstad

WIST JE DAT?

Spor tpar t Har ga heef t duur zame spor tvelden. Er zijn na melijk vier water veld en aangelegd, waa rbij het kuns tgras heel dicht is. Hierdoor he ef t het kuns tgras min der water nodig en houdt het water lang er vast.

JE HEBT BIJ HOCKEY GROENE, GELE EN RODE KAARTEN. DEZE HEBBEN ALLEMAAL EEN ANDERE VORM.

tijdelijk van het veld

langer van het veld (minimaal 5 minuten)

definitief van het veld

LUCA, 11 JAAR “Voor de wedstrijd zegt onze coacht altijd: ‘Gun elkaar die bal’. Daar ben ik het mee eens, want hockey is een teamsport. Keepen doe ik het liefst. Al hoef ik tijdens de wedstrijden niet zoveel te doen, want we hebben een heel goede verdediging.”

11


GA OP VROEG-UIT-DEVEREN-SAFARI DOOR MIDDEN-DELFLAND Wist je dat het daar barst van de bijzondere planten en dieren? Spot jij een geelbuikschildpad, ooievaar of tijgerspin? Ontdek het allemaal in dit bijzondere stukje natuur tussen Schiedam en Delft!

, SPOT JIJ DE FROET F BOOMVALK GEELBUIK D? WATERSCHILDPA

AAN DE SLAG!

Ga op zoek naar de verschillende exoten in en rond de stad. Wie weet ontdek jij wel die ene speciale soort! Wat heb je nodig?: je fiets en plattegrond met Eropuit-route Startpunt: Parkweg Beste tijd: rond zonsopgang (maar ook leuk op andere tijden!) Maak de route extra leuk: met het stickervel, de doe & speurplattegrond en het ABC-spel (p. 14)

WIST JE DAT ER VOSSEN IN DIT GEBIED LEVEN? BEKIJK HET FILMPJE EN JE WEET WAAR JE MOET ZOEKEN! 12


vroeg-uit-de-veren-safari

HALLO, NIEUWE SCHIEDAMMERS!

NIEUWE SCHIEDAMMERS

Je kunt heel makkelijk zelf op onderzoek uit gaan langs de Poldervaart. Laat je verrassen! Zoek zoveel mogelijk zoogdieren, én insecten, waterdieren, vogels naar planten! Speur bijvoorbeeld de dieren en planten op deze pagina. Heb je een dier of plant gevonden, dan zet je een vinkje

Wist je dat in Schiedam heel veel dieren en planten leven die vroeger helemaal niet in deze omgeving voorkwamen? Soms zelfs niet eens in Nederland! Die dieren noemen we ‘exoten’. De stad is lekker warm en er zijn veel verschillende bomen en planten die voor veel voedsel zorgen. Steeds meer dieren kiezen daarom de stad als hun leefgebied. Bovendien zijn dieren steeds minder bang voor mensen, waardoor dieren en mensen naast elkaar kunnen leven.

ZOEK ZOVEEL MOGELIJK ZOOGDIEREN, INSECTEN, WATERDIEREN, VOGELS EN PLANTEN. SPEUR BIJVOORBEELD NAAR DE NIEUWE SCHIEDAMMERS VAN DEZE PAGINA. HEB JE EEN PLANT OF DIER GEVONDEN? PLAK DAN DE STICKER VAN HET EROPUIT-STICKERVEL.

ORANJE ZANDOOGJE BRUINE GLAZENMAKER

ZOEKEN MAAR

ZOOGDIER:

REUZENBERENKLAUW

groeit

in de buik van zijn moeder en drinkt moedermelk.

heeft vleugels en legt eieren.

VOGEL:

ZILVERREIGER

VOS GROTE CANADESE GANS

KONIJN

WATERDIER:

leeft in

JAPANS KNOOPKRUID

het water.

TIJGERSPIN

ROODWANGWATERSCHILDPAD GEELBUIKWATERSCHILDPAD

FRET

INSECT:

heeft

altijd zes poten en een skelet aan de buitenkant.

PLANTEN EN BOMEN: hebben

allerlei vormen en kleuren. Planten groeien op het land of in het water.

WEERAAL AMERIKAANSE RIVIERKREEFT

VERGEET DE EROPUIT ZOEKPLAAT HET STICKERVEL NEN IET M TE NEMEN! EE

Dit is Hans, stadsecoloog. Hij is een soort boswachter van de stad. Hij vertelt je graag meer bijzondere dieren- en plantenweetjes over die exoten in Schiedam. Bekijk voordat je op pad gaat zijn filmpje:

BOOMVALK

OOIEVAAR

bij het plaatje!

www.dekleineambassade.nl/lesmateriaal

13


HEB JIJ EEN KILOMETERTELLER OP JE FIETS OF TELEFOON? ZET ′M DAN AAN!

1. P ak je fiets en de Eropuitdoeplattegrond 2. Vind op de plattegrond het startpunt van de route 3. Fiets daarnaartoe en... Veel plezier!

Q JE GAAT NU DE WOUDWEG OP, WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN BOS EN EEN WOUD?

A

ABC-SPEL

START HOE SPEEL JE HET SPEL? A

WAARVOOR DIENT DIT SCHUURTJE?

HOEVEEL KILOMETE HEB JE AL GEFIETST? CHECK JE KILOMETERTELLE OF JE TELEFOON!

R

P BESTEMMING BEREIKT!

O

Z

Goed gedaan, bekijk het aantal kilometers dat je gereden hebt op je kilometerteller. Op deze plek kun je op het pleintje spelen of lekker chillen.

Y

N KIJK EENS GOED OM JE HEEN. ZIE JE DEZE GROTE CANADESE GANS?

X

ZIN OM EVEN LEKKER TE SPELEN? RECHTS VAN HET PAD LIGT EEN GAVE SPEELTUIN!

PAUZE!

Wat dacht je van een lekkere picknick? Plof neer op het bankje of in het gras en geniet van de omgeving.

B

M L

K

HOE HE 14


abc-spel

WELKE DIERENNAAM HOORT BIJ HET PLAATJE?

HOE HETEN DE BOMEN DIE LINKS VAN HET FIETSPAD STAAN?

C

ER

ER

S

D

MAAK EEN WOORDSLINGER. JE MAG ALLEEN BOMEN-EN DIERENNAMEN GEBRUIKEN.

E T

BIJVOORBEELD MEERKOET-TIJGERSPINNOORSE ESDOORN-...

U DOE HIER NET ALS VICTOR VLEERMUIS

HOE HETEN DE ZWARTE VOGELS MET EEN WITTE SNAVEL DIE JE HIER MISSCHIEN WEL IN HET WATER ZIET?

BUIZERD REIGER KUIFEEND

F

V

G

W FIETS JE DE ROUTE OP ZATERDAG? DAN KUN JE TUSSEN 10.00 EN 14.00 UUR BIJ BINNENKIJKEN DE BOSHOEK.

H

STOP NAAST HET RECREATIEGEBIED. WELKE DIEREN ZIE JE HIER ALLEMAAL? WAT WAS VROEGER DE FUNCTIE VAN DIT GEBOUW?

i J

E HOOG STAAT ET WATER? 15


PRET AAN DE Let’s go, we vertrekken met z’n allen naar het Zuiden. Nee, niet naar de Spaanse kust of naar een Frans surfstrand... Naar het Zuiden van Schiedam! Maak kennis met de Maasboulevard.

HET PAD LANGS DE MAASBOULEVARD IS GEASFALTEERD EN DAARDOOR SUPERGESCHIKT OM TE SKATEN OF SKATEBOARDEN.

STRIJK NEER OP HET GRAS, EEN IDEAAL PLEKJE OM BIJ TE KLETSEN MET VRIENDEN.

WATERTEKENEN!

Met een flesje water kun je de mooiste dingen tekenen op de straat. Zorg voor dunne lijntjes en teken een mooie …................... ............................................................

vul zelf maar in 16


spelen in schiedam

MAAS KIJK JE OGEN UIT TIJDENS HET HARDLOPEN, SOMS VAREN ER SCHEPEN VOORBIJ ZO GROOT ALS EEN FLATGEBOUW!

WIE?

voor alle Schiedammers, jong en oud

ZOMER, ZON & ZAND AT? WIST JE Dde week

t heel Je kun b ea ch t S outh e h r a na men toe ko terrein n e ellig e o m ge z allen b t te vo e je t ij t r pa eld of b e a c hv t e h p o op de spelen om te s. e s kus n spring

WAT? WAAR?

Southbeach 2018 In In de de week week van van dinsdag dinsdag 33 t/m tot zondag zondag

SOUTHBEACH

the the place place to to be. be. 88juli juli is is De hele week staat in het teken van sport en spelletjes voor alle leeftijden. Zo kun je kennismaken kennis maken met met allerlei allerlei sporten, sporten, worden worden er er sportdagen georganiseerd voor Schiedamse basisscholen ĂŠn kun je jouw favoriete team aanmoedigen tijdens het NK Beachsoccer, oftewel: het Nederlands kampioenschap strandvoetbal.

"Er is zoveel te doen, Southbeach is een feest voor iedereen!" 17

Maasboulevard in Schiedam Alle activiteiten zijn gratis! Check www.southbeachschiedam.nl voor het programma

WIST JE DAT?

Alle sportieve activiteiten

vinden plaat s op en rondom een beachveld dat speciaal voor Southbeach wordt aangelegd.


WILDWATER-AVONTUUR NIET VOOR WATJES!

Hou jij van vette actie op of rondom het water? Ook dan ben je in Schiedam Zuid aan het juiste adres. Roeien, motorboot varen, zwemmen, vissen... het kan allemaal rond de Wilhelminahaven en de Maasboulevard. Een zwemdiploma is wel een must, ĂŠnne... je moet ook niet bang zijn om nat te worden.

AI, AI, KAPITEIN Stap aan boord van het schip van Zeekadetkorps Schiedam en beleef elk weekend een nieuw avontuur op het water. Vaar mee door de indrukwekkende haven, ontdek hoe je schepen onderhoudt en maak kennis met watersporten als zeilen, roeien en motorboot varen. Durf jij ook? De zeekadetten vinden het superleuk als je een keertje mee komt doen! Voor wie: jongens en meiden vanaf 10 jaar Wanneer: elke zaterdag, 13.00 – 17.00 uur Waar: Wilhelminahaven, achter Zwembad Zuid Meld je aan via info@zkkschiedam.nl 18


spelen in schiedam

PLONS!

RAZENDSPANNENDE

Zin in een frisse duik? Spring niet in de M aas, veel te gevaarlijk. Ga naar Zwembad Zu id! Lekker dichtbij en su perrelaxt .

ROEIWEDSTRIJD

Laat je spierballen zien tijdens de roeiwedstrijden van Zeekadetkorps Schiedam tijdens de Brandersfeesten 2018. Is jouw team het snelst?

3, 2, 1… ROEIEN MAAR! WANNEER: Brandersfeesten 2018, 28 – 30 september in Schiedam

MEER INFO EN UPDATES: www.zkkschiedam.nl

tekst Birgit Bekker fotoGRAfIe SANNe DONDerS

MET DE (WATER)BUS Wil je een dag je

De Kleine Ambassade Stichting Promotie S ket. Met de S’DAM ha excursie krijgen kinde schermen van deze p haven. Voor s’MAAK o sade een speciale Ha

meer weten over de ScHiedam, de S’dam andere bijzondere kleine ambaSSade?

HDoAeVjijEmNeeBmINetGeeOn Benodigdheden — Bingokaart (1 per persoon) — Pen of stempel

enbingo? potje hav t sp el e Je kunt h ijl je rw te spelen of vaart . t ts e fi t, loop eer m Download via n e rt bingokaa go. in b n ve a bit.ly/h Speel het Spel 1 Knip de bingokaart hiernaast uit; 2 Begin te wandelen of fietsen rond de Schiedamse haven in de binnenstad (Noordvest, Korte Haven, Lange Haven, Westvest, Nieuwe Haven, etc.); 3 Kijk goed om je heen; 4 Streep of stempel de afbeeldingen af die je ziet; 5 Vervolg je zoektocht in het (buiten) havengebied; 6 Heb jij als eerste je kaart vol? Dan roep je Bingo!

meer k aarten nodig? download ze op bit.ly/Havenbingo

kun je bij de oude één of de beurssluis al vakje afstrepen…

tip als je goed kijkt, sluis

naar Rot terdam? Ga dan eens met de Waterbus! Je stapt op aan de Maasboulevard en vaart dan zo richting Rot terdam. Je betaalt net als in de stadsbus met je OV- chipkaart. Handig: je kunt je fiets gewoon meenemen.

maakplaat De Kindergemeenteraad Schiedam (w w w.kindergemeenteraadScHiedam.nl) verdiept zich in vele verschillende onderwerpen die spelen in de wijk of stad. Zo ook in de Schiedamse haven. Zij adviseerde de gemeente en de Schiedamse havenbedrijven om de haven meer te laten zien aan de buitenwereld en aan kinderen in het bijzonder. ‘De haven van Schiedam is zo’n bijzondere plek, alle kinderen van Schiedam zouden de haven eens moeten bezoeken. Het liefst per boot!’ aldus de kindergemeenteraadsleden.

12

19

Haal jouw e

Havenkrant


IEDEREEN IN BEWEGING ! SUPERTIPS

GER AN KH AN B DE EN G IN EL V IE RT O SP DE R VOO Dit voorjaar hoef jij je niet te vervelen in Schiedam! Of je nu graag voetbalt, hockeyt of judoot bij één van de vele sportaccommodaties in de stad, of juist niet zo’n sporter bent en liever buiten speelt op bijvoorbeeld een Schoolplein 14, Playground of in het park. In Schiedam is het allemaal mogelijk! Van bewegen, sporten en buitenspelen, krijg je energie en ontmoet je andere kinderen. En of je nu jong of oud bent, een leven lang bewegen gunnen wij iedereen. Waarom? Omdat bewegen gezond én superleuk is!

RUDY

VINCENT

MIKE

BIANCA

LIA

GORAN LISANNE Kijk bij de speeltips op p.4 voor een pleintje bij jou in de buurt!

HILDE

LANG LEVE BEWEGEN Bewegen en sporten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van kinderen in Schiedam, het is een populaire vrijetijdsbesteding. Er zijn sportverenigingen, schoolverenigingen, wijksportverenigingen, speelplekken, buitenspeelpleinen met sportcoaches en meer! Deze mensen van de gemeente zorgen ervoor dat iedereen in de stad mee kan doen.

Benieuwd naar wat er zoal te doen is en waar je kunt sporten en buiten spelen? Kijk op www.lekkerbezigschiedam.nl en ontdek wat er allemaal te doen is. 20


eropuit in schiedam

SPORTAMBASSADEUR

BRITT EERLAND  NEDERLANDS KAMPIOEN  LEEFTIJD: 24 JAAR  SPORT: TAFELTENNIS  WOONT IN: SCHIEDAM

KAN SLECHT TEGEN HAAR VERLIES, MAAR IS DAARDOOR EXTRA GEMOTIVEERD OM TE WINNEN WAS 8 JA ZE BEGOANR TOEN TAFELTENNMET IS

Sporten geeft Britt veel plezier en dat wil zij aan iedereen doorgeven: “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan sport en daar zijn of haar energie in kwijt kan. Sport was altijd al een uitlaatklep BEWONDERT voor mij, omdat ik op school moeite TENNISSTER SERENA WILLIAMS, OMDAT ZE had met leren. Via sport kunnen ZO’N KRACHTVROUW IS kinderen zichzelf IN DE SPORT WERELD ontwikkelen. Daarom is het zo belangrijk dat jullie de DEED IN 2016 kans krijgen om vertrouwd AL MEE AAN DEEN EL te raken met sport! Als SP OLYMPISCHE ambassadeur wil ik iedereen in Schiedam enthousiast maken.”

DAAG DE SPORTCOACHES UIT Of kom gewoon lekker meedoen met een potje voetbal of een ander spel. Je vindt de sportcoaches, zoals Leewan en Julie (p. 4), op deze pleinen.

KRAJICEK PLAYGROUND WOUDHOEK

KRAJICEK PLAYGROUND STATIONSSTRAAT

Maandag

15.30 - 17.30

Koen, Donaldo

Dinsdag

15.30 - 17.30

Randy, Hakan

Vrijdag

15.00 - 17.30

Younes, Hakan, Angelique

Zaterdag

11.00 - 15.00

Gré

11.00 - 15.00

Firat

Dinsdag

15.00 - 17.30

Willy, Leewan

Zondag

Woensdag

13.00 - 15.30

Willy, Ilyas, BOS-studenten

CRUYFF COURT NIEUWLAND Maandag

19.00 - 21.30

Frangelo, Haroun

Vrijdag

15.00 - 17.30

David, Donaldo, Ilyas

Dinsdag

19.00 - 21.30

Yaser, Elton

Woensdag

19.00 - 21.30

Yaser, Natoe, Donaldo

KRAJICEK PLAYGROUND START2PLAY NIEUWLAND Maandag

14.45 - 17.15

David, Julie

FRANS HALSPLEIN

Woensdag

12.00 - 14.30

BOS-studenten, Elton, Rachel

Dinsdag

Haroun, Donaldo

Dinsdag

Donderdag

14.45 - 17.15

14.45 - 17.00

Kevin, Nathaniël

15.00 - 17.00

Remigio, Frangelo

WIBAUTPLEIN

21


En nu is het tijd om naar buiten te gaan en te gaan spelen, bewegen of sporten. Lekker bezig! Inspiratie nodig? Bekijk onze tips!

SPORT Eropuit clinic - Rugby Hermes DVS, Olympiaweg 20

ACTIVITEITEN

Ben jij tussen de 5 en 14 jaar? Doe mee met de SchavUIT Eropuit Rugby clinic die wij

Avondvierdaagse

samen met Hermes DVS organiseren. Ervaren

Start bij voetbalvereniging SVV

trainers leren je alles over de sport. Kun je

Schiedam, Sportlaan 54

meteen kijken of de sport wat voor jou is.

Elk jaar weer een feestje, de

Wanneer: zo 10 juni, 11.00 – 12.00 uur

Schiedamse avondvierdaagse.

Meer info: www.hermesdvs.nl/rugby-info

Trek je stevigste schoenen aan en

Aanmelden via:

zing mee uit volle borst: ‘Ik heb een

post@dekleineambassade.nl

potje met vet, retteketet.’

Deelname: gratis

Wanneer: ma 28 mei t/m vrij 1 juni, vanaf 18.30 uur

Proeftrainingen hockey

Meer info: schiedamseavondvierdaagse.nl

HC Schiedam, Olympiaweg 63

Deelname: € 5,00 (voorinschrijving)

Train drie keer gratis mee bij HC Schiedam om te ontdekken of je hockey

Sparta Experience

leuk vindt! De club zorgt voor een goede

Euroscoop Schiedam, Noorderweg 20

stick en begeleiding.

Iedere laatste woensdag van de maand kun je

Meer info: www.hcschiedam.nl

op het voorplein bij de Euroscoop voetballen

Aanmelden: voor 5 t/m 9 jaar via

met de jeugdspelers van Sparta en de

jongstejeugd@hcschiedam.nl, voor 10 jaar en

sportcoaches! Daarnaast krijg je (alleen op

ouder via junioren@hcschiedam.nl

deze dag) korting op een kaartje voor de film.

Deelname: gratis

Kom jij ook? Wanneer: iedere laatste woensdag van de maand

NK Beachsoccer

Deelname: gratis

Maasboulevard Schiedam Teams uit het hele land komen naar Schiedam

Sport- en Cultuurdag Nieuwland

voor het NK Beachsoccer, oftewel: het Nederlands

Wibautplein

kampioenschap strandvoetbal. Kom kijken naar

Doe mee met verschillende sportieve en

de spannende wedstrijden of doe mee aan een

culturele activiteiten tijdens deze gezellige dag

van de vele andere Southbeach-activiteiten.

in Nieuwland.

Wanneer: za 7 en zo 8 juli

Wanneer: kijk op www.lekkerbezigschiedam.nl

Meer info: www.southbeachschiedam.nl

Toegang: gratis

Toegang: gratis

22


eropuit in schiedam

NATUUR

SPELEN

Midden-Delflanddag

Lentefeest

Diverse locaties in Midden-Delfland

Beatrixpark Schiedam

Ga op avontuur door Midden-

Vier de lente in het Beatrixpark. Tijdens dit feest

Delfland. Er is van alles te beleven

zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud.

bij de verschillende tuinderijen en

Er worden schapen geschoren, je kunt zelf papier

boerderijen die deze dag te bezoeken

maken, er is een ganzenhoedster en zijn er nog

zijn. Volg één van de fietsroutes, neem

heel veel andere demonstraties.

een kijkje in de stallen, doe mee met

Wanneer: zo 27 mei, 12.00 – 16.00 uur

de spellen of geniet in het zonnetje

Meer info: www.facebook.com/beatrixparkschiedam

van de live muziek.

Toegang: gratis

Wanneer: za 16 en zo 17 juni Meer info: www.middendelflanddag.nl

Southbeach

Toegang: gratis

Maasboulevard Schiedam Een week lang zijn er

Roofvogel- en spinnenshow

heel veel sport- en

Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3

spelactiviteiten te doen op

Durf jij een (vogel)spin op

en rondom de beach-arena

jouw hand te laten lopen? Of

aan de Maasboulevard. Je

kijk je liever naar bijzondere

leest er meer over op p. 17.

roofvogels? Kom dan naar de natuur-

Wanneer: di 3 t/m zo 8 juli

themadag! Er is er nog veel meer te doen:

Meer info:

uilenballen uitpluizen, je eigen vogelspin maken

www.southbeachschiedam.nl

en nestkasten timmeren.

Toegang: gratis

Wanneer: zo 9 september, 11.00 – 16.00 uur Meer info kan je vinden op:

ABC-spel door Midden Delfland

www.natuurcentrumdeboshoek.nl/agenda

Start bij Parkweg

Toegang: gratis

Ga op een mooie voorjaarsdag met je ouders op fietsspeurtocht

ASHLEY, 11 JAAR

door Midden-Delfland. Neem deze SchavUIT

"Hockey is een sport voor jongens en meisjes. Het leukste aan hockey is dat je in een team speelt en je daardoor leert waar je goed in bent"

Eropuit mee een speel het ABC-spel van p. 14. De opdrachten onderweg zorgen ervoor dat je nog meer ontdekt over dit bijzondere stuk natuurgebied. Wanneer: elke dag Meer info: www.dekleineambassade.nl/lesmateriaal Deelname: gratis

23


VERSTOPPERTJE Buiten kun je perfect verstoppertje spelen. Speel het eens anders! EĂŠn speler verstopt zich en de rest gaat op zoek. Wanneer je de verstopte speler gevonden hebt, ga je naast hem zitten. Sssst, de anderen mogen jullie niet horen!

illustraties: Rick van der Tuin en Melissa Nio

DREEKEGMO OMGEKEERD


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.