Page 1

OP AVONTUUR IN SCHIEDAM! BOORDEVOL UITJES VOOR HET HELE GEZIN

Schavuit EropUIT 1: natuur en spelen

Schiedamse

DOE-TIPS, SPEELPLEKKEN, SPELLETJES EN SPORTEN

SUPERSPEURTOCHT DOOR KETHELPOORT


SchavUIT Eropuit is een initiatief van de Kleine Ambassade en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Stichting Promotie Schiedam en KomKids. Wij willen iedereen die heeft meegewerkt aan deze editie hartelijk bedanken.

Š 2016, de Kleine Ambassade www.dekleineambassade.nl

r of een Ben jij een bowler, fielde a 8 wicketkeeper? pagin

Speuren en onderzoeken als een echte boswachter op pagina 16

WIN EEN KOMKIDS GREENKIDS FEESTJE!

denin Avontuur en speelplezier mid de natuur van Kethelpoor t. puitKijk op de achterkant van de Ero plat tegrond en ontdek hoe jij kans maakt op dit superfestijn!

Huh, omgekeerd verstoppertje? pagina 16

2

Waar kun je h sportcoaches et leukste spelen? De geven de best e tips! pagina 4


kinderredactie

EROPUIT! Lekker stunten in het skatepark. pagina 12

Daar is ie dan! De állereerste, gloednieuwe SchavUIT Eropuit! Nét wat anders dan de SchavUIT die je gewend bent. In deze SchavUIT Eropuit staan de leukste spelletjes, tofste speelpleinen en gaafste sporten. Bovendien ontdek je wat voor bijzondere dieren je allemaal kunt spotten in Schiedam. Ga jij weleens naar buiten en weet je eigenlijk niet wat je dan moet doen? Pak dan de SchavUIT Eropuit erbij! Wedden dat je je vanaf nu nooit meer zit te vervelen? Stop 'm in je fietstas en maak de opdrachten onderweg of gebruik hem om jouw eigen wijk te verkennen. Ga je op vakantie? Dan neem je de SchavUIT Eropuit natuurlijk ook mee! Hij puilt namelijk uit van de leuke spelletjes, opdrachten en puzzels. Veel speel-, sport- en leesplezier!

SPEUR, PUZZEL EN ONTDEK! Bij deze SchavUIT vind je een avontuurlijke speur-, puzzel- en ontdekroute. Op maat gemaakt voor jou en je familie!

De leukste uitjes voor jou Ćn je vrienden en familie. pagina 22

ort op de fiets. Ontdek Kethelpo tegrond erbij! Pak snel de plat 3

PAK JE FIETS, NEEM IETS LEKKERS MEE EN MAAK ER EEN TE GEKKE DAG VAN!


TIEN BUITENSPEELTIPS Maak kennis met toffe sportcoaches, vette pleinen, lekker buiten spelen, maar vooral heel veel leuke dingen om te doen na schooltijd. Lees deze supertips en ontdek waarom ook jij snel een kijkje moet komen nemen op een van deze gave pleinen in Nieuwland, Oost of West!

DAVID (21), SPORTCOACH: “Mijn specialiteit is voetbal. Mijn eigen ervaring is dat als je iets wil bereiken, je door moet gaan. Blijf sporten, jouw kans komt nog wel. Niet iedereen wordt profvoetballer, maar ik kan je wel leren hoe je een man moet passeren of hoe je een panna maakt. Ik geef je ook graag advies over wat wel of niet werkt.”

1 plein bij obs Het Startblok

START2PLAY

"Speel met oude en nieuwe vrienden. Het maakt niet uit op welke school je zit, of in welke wijk je woont. Hier mag je altijd komen spelen!"

SERTAC

Nieuwland

DIT PLEIN IS GROOT GENOEG OM TE STEPPEN

4

SARA

2

Nieuwland

"Verzin wedstrijdjes met elkaar. Wie het hoogst kan schommelen of wie het langst aan het klimrek kan blijven hangen! Maar behalve wedstrijdjes vinden we het ook heel gezellig om hier een beetje met elkaar te kletsen."


tien tips

SEYMEN

nd

Nieuwla

N WIBAUTPLEI

3

"De jongens die ouder zijn kunnen jongere kinderen dingen leren. Ik speel hier met mijn vrienden, maar ook vaak met mijn broertje. We spelen dan samen voetbal. Het maakt mij niet uit dat hij jonger is. Mijn vrienden ook niet. Ik leer mijn broertje allerlei trucjes, zoals hooghouden. Hij is nu al veel beter."

4

"Ook als je in de brugklas zit, is het leuk om hier te spelen. We zijn hier met een groot deel van onze klas. We zijn nu klaar met school en komen hier omdat we allemaal van voetbal houden!"

DIEGO Nieuwland

TRAP EEN BALLETJE OP EEN VAN DE PLEINEN

5 DILAY

Nieuwland

"Speel veilig. Ik vind het heel leuk om hier te spelen. Het is hier niet zo druk als op straat en er kunnen geen auto’s bij het plein komen. Er zijn ook heel veel nieuwe dingen bijgekomen!"

JULIE (22), SPORTCOACH:

“Even geen zin om te spelen of sporten? Je kunt ook altijd langskomen om iets te vertellen of om te praten; ik bied graag een luisterend oor.” 5


MERUSKA (24), SPORTCOACH:

6

“Ik laat je nieuwe dingen uitproberen. Pingpongen, schommelen, waveboarden, skaten, hoepelen, tennissen of gewoon lekker een potje voetballen of basketballen. En weet je wat zo handig is? Je hoeft niks mee te nemen, want al die hoepels, skates en pingpongbatjes staan hier voor je klaar!�

JOSE West

"Zoek de sportcoach op. Het is fijn dat er een sportcoach is, want die vertelt dan wat je kan gaan doen! Dat is leuk, want soms weet je zelf even niet wat je moet doen."

FRANS HALSPLEIN

LEKKER OP JE LONGBOARD NAAR HET PLEIN

7

"Sporten is ook gezond en je wordt er sterk van! Doe eens net als ik balansoefeningen op de wipwap door eroverheen te lopen, te springen en allerlei bewegingen te maken."

8 LEVI West

"Spreek af met je vrienden. Ik kom hier gewoon lekker om te spelen. Ik woon vlak bij dit plein en ik heb ook heel veel vrienden in de buurt wonen die hierheen komen. Het is hier heel gezellig en leuk!"

NISA West

6


tien tips

9

"Laat je helpen. De sportcoaches zijn superaardig! Ze geven tips en complimenten, waardoor ik steeds beter word in keepen!"

DANNY

STATIONSSTRAAT

Oost

JARI (20), SPORTCOACH:

“Ben jij de nieuwe Robben of Michael Jordan?! Of vind jij het gewoon leuk om te voetballen of te basketballen? Op dit plein kun je je helemaal uitleven! Wij zorgen voor partijtjes en toernooien. Én eens in de zoveel tijd kun je meedoen aan een toernooi waar je geselecteerd kunt worden om mee te doen aan het NK of WK. Word jij de vertegenwoordiger van het favoriete plein in jouw buurt?”

VIKTOR Oost

10 DE PINGPONGBATJES EN BALLEN LIGGEN VOOR JE KLAAR

"Kom naar het leukste voetbalveld van Schiedam! Wij komen hier elke dag (of bijna elke dag) na schooltijd. We spelen dan tikkertje, bussietrap, trefbal of tennis, maar rugby, voetbal, basketbal en politie en boefje vinden we het allerleukste!"

DONALDO (30), SPORTCOACH:

“Zelf train ik 3x per week bij Ajax, maar ik vind het ook leuk om zelf jongens én meiden te leren voetballen. Door samen te sporten heb je meteen een klik. Het is een makkelijke manier om andere kinderen te leren kennen. Je vindt mij veel op het Cruyff court. Maar daarover meer in de volgende SchavUIT Eropuit!”

WINNEN?!

Vertel ons wat jouw favoriete speelplek is en win deze professionele voetbal! Mail jouw speelplektip naar post@ dekleineambassade.nl. Vergeet niet je naam, leeftijd en telefoonnummer te vermelden.

OP ZOEK NAAR EEN SPEELTUIN, -PLEIN OF -VELD BIJ JOU 7 IN DE BUURT? KIJK OP WWW.SPORTGIDS.NL/SCHIEDAM


SCHIEDAM, CRICKET Wist je dat Schiedam een echte cricketstad is? In Nederland is cricket niet zo bekend, maar het is na voetbal de populairste sport ter wereld! Wij hebben meerdere verenigingen waar je de sport kunt beoefenen. Twee daarvan spelen in de hoogste klasse van Nederland. Tijd om meer te weten te komen over deze echte zomersport! Het spel Cricket is een balsport waarbij je punten scoort door een run te maken over de cricket pitch. In deze teamsport wisselen de teams elkaar af in welk team er gooit en welk team er slaat.

TRAINEN MET... JELTE, CRICKETTALENT Naam Jelte Leeftijd 10 jaar Sport(en) cricket en voetbal Speelt bij Excelsior Cricket sinds zo lang als ik mij kan herinneren Droom om professioneel cricketspeler te worden en dan te spelen tegen grote landen. Trots op dat ik ben gevraagd om voor de Dutch Lions (nationale jeugdselectie) te spelen. Deze zomer mag ik mee naar de wedstrijden in Engeland. Gaaf als de seizoensfinale eens een keer tegelijk met mijn verjaardag zou zijn. Dat lijkt mij echt heel gezellig.

8

Bowler: speler die de ballen naar de batsman gooit.


schiedam sportstad

WIE IS WIE?

TSTAD

Een cricketteam bestaat uit 11 spelers

Batsman: speler die de bal met zijn bat tegenhoudt of wegslaat.

Fielders: de spelers in het veld, zij moeten de bal vangen.

Wicketkeeper: speler die achter de batsman de ballen van de bowler moet opvangen.

PITCH: het rechthoekige deel van een cricketveld waarop de batsman, bowler, wickets en wicketkeeper staan opgesteld.

WAT IS WAT? PROTECTION: beenbeschermers, helm, handschoen - alle drie nodig om spelers te beschermen tegen de harde bal! BAL: een cricketbal is hard en heeft een gladde leren buitenkant. WICKET: 3 palen (stumps) met 2 houtjes (bails) erop. BAT: houten plank waarmee wordt geslagen. 9

Meer weten over Schiedam Cricketstad? www.schiedamcricketstad.nl


Jelte vertelt ons meer over zijn favoriete sport. Wat moet je kunnen om goed te zijn in cricket? Je moet goed kunnen bowlen (gooien) en goed kunnen batten (slaan). Maar er komt ook nog wel strategie bij kijken. Trots! Toen we met ons team kampioen onder de tien werden.

Wanneer speel je cricket? Vooral in de zomer, het seizoen loopt van begin mei tot begin september. In de winter trainen we in de zaal. Wat is het belangrijkste? Dat je het gezellig hebt met elkaar. Is het een jongens- of meidensport? Iedereen kan het spelen! Nog iets goed om te weten? Dat het een kleine sport is. Waar je ook speelt, je komt overal bekenden tegen. Als je goed bent, krijg je ook de kans om heel hoog te spelen. Je hebt minder concurrentie van andere goede spelers, zoals bij voetbal. Mooi aan de sport? Iedereen staat in het veld en kan laten zijn waar hij goed in is. Het is echt een teamsport. Je hebt elkaar nodig om te kunnen scoren. Lukt het een dagje minder goed, dan zal niemand daar erg vervelend over doen. Volgende keer beter. Gezellig! Als wij wedstrijden spelen, maken onze ouders met elkaar een lekkere lunch klaar. Die eten we daarna met z’n allen in het clubhuis op. 10


sport schiedam sportstad

Hoe meer ‘runs’, hoe meer punten.

Een bal gooien noem je ‘bowlen’.

DOE MEE

MET DE SCHAVUIT CRICKETCLINIC! Dit is jouw kans om kennis te maken met de op een na populairste sport ter wereld! Schiedam Cricketstad organiseert een SchavUIT cricketclinic waaraan jij gratis mee kunt doen! Voor wie: het hele gezin Wanneer: 10 september 2016 Hoe laat: van 10:00 tot 12:00 uur Waar: cricketvereniging Excelsior, Parkweg 417 in Schiedam Deelname: gratis Jij komt toch ook?! Meld je aan via post@dekleineambassade.nl. Vermeld je naam, leeftijd, school en telefoonnummer. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging!

11


VERGAAP JE

aa n d e trick s en m ove s v an an d e re ska SchiePla ters op het za aan de ‘s Skatepark -G seweg in raveland Schieda m (ter hoo g te v an de b ra n d w eerkaze rne).

NIET VOOR

Ben jij een echte skater boy of girl en dol op cruisen en stunten? Dan ben je in Schiedam helemaal op de juiste plek. Verbeter je skills bij jou in de straat, in een van de vele parken, MiddenDelfland of op het supergave SchiePlaza skatepark!

KAYLON (11) Is: Kindergemeenteraadslid Woont in: Nieuwland Favo speelplek: Het park bij het Speeleiland

STEP Kaylon: "Mijn droom is om echte stunts uit te voeren op het skatepark. Ik oefen bijna elke dag op mijn wavebord in het park onder aan de Vlaardingerdijk. Mijn moeder gaat dan met mijn zusjes naar de speeltuin Het Speeleiland."

en

STUNTEN onpzeoals

12

a s k a t e b a . O f ove r za la P ie S ch uisen a d e n cr p s t e fi e d en e koeien tussen d Midden in h e t g ra s ee . Waarm e? d n a lfl e D fst e li t at he doe jij d


spelen in schiedam

WATJES

in de b

uur t

T LEUK ommet je skateRLIJK IS HE in

NATUU

olple s k ate s e t s ch o b o ar d , g n lo of op h , ar d ebruik w ave b o f e n e n . M a a r g d e r s , d r a o b ou e oe met je t s te p t s am e n op de of s tun ij m Z o . s n n ee te d o e e t ch?! ze ook u t o uit-r L e uk o de Erop p je board… jo fiets, ji

POLSBESCHERMERS SKATEN

IS NIET VOOR worden, WATJES! Wil dan zul je ze risico ne je goed men? Zorg ker een keer tje v allen. Ge d a n vo o r en go e d e b e schermin g!

HELM

ELLEBOOGBESCHERMERS

SKATEBOARD

Nyah: "Het waveboard van mijn broertje is superleuk, maar ik trek het allerliefste skates aan. Lange stukken skaten in het park vlakbij ons huis is heel fijn. Ik oefen veel en ik hoop dat er eens een skatetocht wordt georganiseerd. Supergezellig toch, op zomerse avonden skaten met heel veel andere mensen? Als je je daarvoor in zou kunnen schrijven, deed ik dat meteen!" 13

NYAH (14) (Grote zus van Kaylon)

SKATES


ABC-SPEL

Met dit spel wordt de fietsroute van de Eropuit-doeplattegrond nĂłg Hier heeft elke tuin leuker! Speel op verrassende een eigen thema! Vind speelplekken, spot jij vier verschillende? bijzondere dieren en planten ĂŠn doe een wedstrijdje wie H als eerste de dingen op de foto vindt!

Welk insect slaapt er in dit hotel? Zijn alle kamers bezet?

J i

W G Sta hier 1 minuut stil om te luisteren. Welke dieren hoor je?

V Onderweg zie je een gek dier op een rare plek. Welk dier is dat?

U

F

Van V naar W is het een flink stuk fietsen, volg de route op de plattegrond.

T Weet jij van welk dier de drollen zijn die op dit fietspad liggen?

E D

Volg de weg naar De Boshoek. Weet jij welke dieren honing maken?

S

C 14

B


eropuit

Waarom staan juist deze standbeelden in dit weiland?

K

L

M

X

Stap voorbij de bocht van je fiets. Zie jij in de verte een groot nest op een paal? Van welk dier is dat nest?

Zet je fiets even op slot en loop naar het nest. Kun je meteen het NME-centrum bekijken. Wist je dat hier een supervette bso zit?

Kun jij net zo goed hangen als een vleermuis? Probeer het uit!

Y

N Z Je bent er! Even afkoelen? Steek je hoofd onder de Verspeekpomp!

O

Ga met het pontje naar de overkant en ontdek wat je allemaal kunt doen in deze natuurspeeltuin.

Verder naar Midden Delfla nd

P R

Hier kun je even je fiets parkeren

KETHELPOORT

O P Q

R S

T

Q Spelletje spelen! Kijk op pagina 20-21 van de SchavU IT Eropui buitenspe(e)l t voor tips.

Hoe speel je het spel?

N M J I H G

K L

U V

F E Ekster

Y Koolmeesje

1. Pak je fiets en de Eropuit-doeplattegrond 2. Vind op de plattegrond het startpunt van de route 3. Fiets daarnaartoe en... Veel plezier!

Halsbandparkiet

W C

Spreeuw

PARK KETHEL

Specht Roodborstje

Ingang Rien

B

A

LEGENDA 5

?

de Korenbeurs

de Walvisch Theater aan de Schie Stedelijk Museum Schiedam VVV Wenneker

Cinema

P oortvlietpad

Z

Ontdek wat op de kaart alle dingen betekenen.

Locatie uitgelic ht Vraag of opdrac ht Bibliotheek

15

V ink

D

Molenwinkel

A

Mus Merel

X

TIJD VOOR EEN LEKKERE PICKN ICK!

Op deze route vind je heel veel plekken waar je heerlij Niet vergete k kunt picknic n: ken! - thermosfles met ijsthee - broodjes (of een ander of wraps met je favoriete verkoelend beleg - Een kleed drankje) om op te zitten - zonnebrand - iets - Je SchavU lekkers IT Eropui t om om te ondertussen puzzels knabbelen, en doe-op zoals drachten worteltjes, te maken blauwe bessen of een smake lijke koek - powerfood, je hard van

zoals een banaan (ga fietsen!)

Geen zin in veel voorber eiding? Vlakbij het BEATR startpun IXPARK t ligt Hof van Spaland het winkelcentrum lekkers inslaan . Daar kun je genoeg voor onderw eg.


buitenspe(e)ltips

DREEKEGMO OMGEKEERD

VERSTOPPERTJE Speel eens omgekeerd verstoppertje. Nét wat spannender dan gewoon verstoppertje! Wedden dat zelfs je vader, moeder, opa of oma wel een potje mee wil doen?

VROEG-UIT "WIL JE HET BEATRIXPARK VERKENNEN, GA DAN VROEG IN DE OCHTEND! OMDAT HET DAN NOG LEKKER RUSTIG IS, HEB JE DE MEESTE KANS OM VEEL DIEREN TE ZIEN. OVERDAG ZOEKEN ZE VAAK EEN RUSTIG EN BESCHUT PLEKJE OP. DAN ZIJN ZE LASTIGER TE VINDEN. VERGEET NIET OM TIJDENS JE TOCHT AF EN TOE STIL TE STAAN OM EVEN GOED TE LUISTEREN. JE HOORT DAN VAN ALLES! DE GROENE SPECHT BIJVOORBEELD, DIE MAAKT EEN HEEL BIJZONDER EN MOOI GELUID."

ZO SPEEL JE HET: EĆn speler verstopt zich.

Jij en je vrienden gaan los van elkaar op zoek naar de verstopte speler. Wanneer je de verstopte speler hebt gevonden, ga je naast hem zitten. Sssst, de anderen mogen jullie niet horen.

Dit is Hans, stadsecoloog. Hij is een soort boswachter in de stad. Als er iemand is die alles weet over de planten en dieren die hier leven, dan is hij het!

Het spel stopt als alle spelers de verstopplek hebben gevonden. 16


vroeg-uit-de-veren-safari

T-DE-VEREN-SAFARI IN HET BEATRIXPARK

Sst… hoor je die uil boven in de boom? Wat vliegt daar voorbij? Is dat een vogel of misschien wel een vleermuis? En die sporen op de grond, zouden die van een vos zijn? Ontdek de wildernis van Schiedam, maak een vroeg-uitde-veren-safari door het Beatrixpark!

WIST JE DAT?!

Dieren en planten helpen elkaar, zonder dat ze dat weten. Vleermuizen zoeken overdag graag een donker plekje op. Daar gebruiken ze vaak de spleten in bomen voor die een specht heeft geboord voor zijn nesten. Die specht zoekt ieder jaar toch weer een andere boom uit voor zijn nest. Behalve vleermuizen vind je in die lege nesten ook vaak bijen en hommels. En als de boom helemaal versleten en rot is, is het een ideale plek voor paddenstoelen om te groeien.

GA MEE!

Wil jij ook wel eens mee met zo’n gave vroeg-uitde-veren-safari onder leiding van Hans de Kruijf ‘himself’? Dit is je kans! Meld je snel aan voor de exclusieve SchavUIT vroege-uit-de-veren-safari Wanneer: Zaterdag 27 augustus Tijd: van 08:00 tot 09:30 uur Verzamelen: voor restaurant Parckhoeve, naast de speeltuin en kinderboerderij) Meld je wel even aan via post@dekleineambassade.nl

17


VLEERMUIS

ZOEK EN SPEUR MEE! Je kunt heel makkelijk zelf op onderzoek uit gaan in het Beatrixpark. Laat je verrassen! Zoek zoveel mogelijk zoogdieren, insecten, waterdieren, vogels én planten! Speur bijvoorbeeld naar de dieren en planten op deze pagina. Heb je een dier of plant gevonden, dan zet je een vinkje bij het plaatje!

SNOEK VOS

FAZANT

STEKELBAARS RIET

WATERJUFFER MADELIEFJES GROENE KIKKER

ZOOGDIER: KOOLWITJE

18

groeit in de buik van zijn moeder en drinkt moedermelk.


vroeg-uit-de-veren-safari

BIJ

ESDOORN

GROENE SPECHT HALSBANDPARKIET

EGEL MOL LIBELLE Ontdek je een dier of plant die niet op deze pagina’s staat? Geen probleem. Gaaf zelfs! Zoek hieronder uit bij welke soort deze hoort. Zet daarna een vinkje bij een plant/ dier uit dezelfde categorie.

VOGEL: heeft vleugels en legt eieren.

WATERDIER:

INSECT:

PLANTEN EN BOMEN:

heeft kieuwen en leeft in het water (vis) óf kan ook op het land leven (amfibie).

heeft altijd zes poten en een skelet aan de buitenkant.

hebben allerlei vormen en kleuren. Planten groeien bijna overal: meestal op het land, maar ze kunnen ook in het water groeien.

19


SPEEL- EN SPEURFANATEN GEZOCHT! Deze spelletjes kun je overal buiten spelen. Bijvoorbeeld in de wijk, het park of tijdens de Eropuit-route in Midden-Delfland. Maak er een wedstrijdje van met je vrienden: wie van jullie is de enige echte Eropuit-kampioen?

1

TRAIL-RUNNING Maak een parcours. Gebruik takken, steentjes, blaadjes om pijlen te maken en de route uit te zetten.

Spreek met elkaar af waar je wel of niet op mag staan.

2 SPEUREN EN... STINKEN!

Tijdens het spelen vind je liever zo min mogelijk drollen. Maar nu gaan we er juist naar op zoek! Weet jij welke drol bij welk dier hoort?

20

Klaar voor de start... af! Wie kan het snelste het parcours afleggen?


buitenspe(e)ltips

3 NATUURBINGO

Duik samen met je vrienden, broertjes, zusjes of (groot)ouders de natuur in. Spot jij als eerste al deze planten en dieren? Wie als eerste de bingokaart vol heeft, is de winnaar!

4 BOMEN

HERKENNEN Kijk maar eens goed naar de bomen om je heen. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende soorten. Heb jij de bomen met deze bladeren gevonden? Doe dan de opdracht die erbij staat!

KASTANJEBOOM Ren drie rondjes om de boom. 21

ELS Ga op je kop tegen de boom staan.

ESDOORN Spring drie keer in de lucht en tik daarna de boom aan.

BERK Maak een gekke, sportieve foto met de boom.


OOK TE DOEN IN SCHIEDAM! ACTIVITEITEN

Kamp: ma 11 t/m vrij 15 juli 2016

met je eigen lichaamsgewicht. Je

Vakantieopvang: op werkdagen

opdrukken op een van de bankjes

KidsBouwdorp Schiedam

tijdens de zomervakantie

bijvoorbeeld.

Prinses Beatrixpark

Prijzen en aanmelden:

Wanneer: iedere dag

Heerlijk in de buitenlucht timmeren,

www.komkids.nl

Toegang: gratis

Bouw samen met vrienden of

Vroeg-uit-de-veren-safari

Skatenroutenetwerk

andere kinderen de mooiste

Prinses Beatrixpark

Midden-Delfland

droomhuizen. Iedere vrijdag wordt

Ga mee op ontdekkingstocht door

Een flink eind skaten, zonder

de week feestelijk afgesloten en

het Beatrixpark. Stadsecoloog Hans

dat je last hebt van vervelende

mag iedereen komen kijken.

de Kruijf vertelt je alles over de

stoepjes of toeterende auto’s. Het

www.kidsbouwdorp.nl.

dieren die er leven en hoe je ze het

skateroutenetwerk in Midden-

Wanneer: ma-vrij van 11 juli tot

beste kunt spotten. Kijk voor meer

Delfland biedt maar liefst 90

5 augustus 2016

informatie op p. 17 en meld je aan

kilometer skate- en skeelerplezier.

Toegang: € 1,- per dag

via post@dekleineambassade.nl.

De speciale bordjes wijzen je de

(incl. drinken)

Wanneer: za 27 augustus 2016,

weg. Kijk voor de routes op

08:00 tot 09:30 uur

www.heerlijkbuiten.nl

Toegang: gratis

Wanneer: iedere dag

zagen, spelen en hutten bouwen.

Toegang: gratis Winterland schaatsbaan Stadserf

Zwemmen in Schiedam

Ook dit jaar kun je weer schaatsen

Sport- en recreatiebad Groenoord/

middenin het centrum van

Zwembad Zuid

Schiedam. En heb je na het

Met warm weer is een frisse duik

KomKids Sportkamp (en meer

schaatsen trek in zo’n lekkere

heerlijk. Wat een geluk dat we

vakantieactiviteiten)

kop warme chocolademelk?

in Schiedam maar liefst twee

Kwintsheul en Schiedam

Ook daarvoor kun je terecht bij

zwembaden hebben!

Ga deze zomer op sportkamp met

Winterland.

Kijk op www.optisport.nl

KomKids kinderopvang! Speciaal

Wanneer: midden november 2016

voor de openingstijden en

voor kinderen vanaf 6 jaar. Heerlijk

tot begin januari 2017

toegangsprijzen.

genieten van het buitenleven en

Toegang: nog niet bekend

sportief bezig zijn. Sport & spel, zelfverdediging, teambuilding, bootcamp en nog veel meer! Blijf

SchavUIT Cricketclinic

SPORT

Excelsior ’20, Parkweg 417 Kom kennismaken met de sport

je liever in Schiedam, maar wil

CalisthenicsPark

cricket! Heel het gezin is welkom.

je wel veel leuke, actieve dingen

Prinses Beatrixpark

Kijk voor meer informatie op p. 11.

doen tijdens de vakantie? Kijk op

Om te fitnessen hoef jij niet naar

Wanneer: za 10 september 2016,

www.komkids.nl voor het gehele

de sportschool. In dit openbare

10:00 tot 12:00 uur

programma.

CalisthenicsPark doe je oefeningen

Toegang: gratis

22


eropuit

SPELEN

Vissen maar!

www.plukdestad.nl worden alle

Heel Schiedam

plekken bijgehouden. Wie weet pluk

Wil je vissen in grachten, vijvers,

jij zo een lekkere lunch bij elkaar!

Speelpolder Het Wijland-

havens en singels van Schiedam?

Maar let op: nooit zomaar iets eten

Kethelpoort

Dan heb je een vergunning

wat je vindt. Altijd checken bij je

Harreweg

nodig. Alle kinderen onder de

ouders of het eetbaar is.

Slootje springen, bruggen bouwen,

14 jaar kunnen op schiedam.

spierballen kweken aan de

mijnhengelsportvereniging.nl

Schapenboerderij Vockestaert

slingertouwen, (water)diertjes

een gratis jeugdvergunning

Burg. Musquetiersingel 40,

bestuderen en met een trekvlot

downloaden.

Schipluiden

naar de overkant van het water.

Met familie of vrienden te gast

Het is heerlijk ravotten in de

zijn bij de herder en de kudde?

Speelpolder Het WIJland. Neem een

Met een picknickpauze in het land?

extra setje kleding mee, want vies

Heemtuin ’t Hoefblad

Dat kan! De schaapherder heeft al

worden mag!

Prinses Beatrixpark

heel wat groepen meegenomen op

Wanneer: iedere dag

In deze heemtuin zijn typische Zuid-

zijn tochten door de zuidrand van

Toegang: gratis

Hollandse landschappen in het klein

Midden-Delfland. Let op, alleen op

nagemaakt. Van duingebied tot

afspraak.

Het Speeleiland,

akker. Maak een ontdekkingstocht

Meer informatie en prijzen op

Doktor Schaepmansingel

door de tuin en leer heel veel meer

www.vockesaert.nl.

Lekker spelen met vriendjes en

NATUUR

over de natuur!

vriendinnetjes op het speeleiland

Wanneer: iedere dag

Natuurcentrum De Boshoek

van Schiedam. Ravotten, spelen,

van 09.00 tot 16.00 uur

Bospad 3

klauteren en tussendoor ook nog

Toegang: gratis

Kom meer te weten over het

eens een ijsje eten of een glaasje

leefgebied en de manier van

limonade drinken, het kan allemaal!

Kinderboerderij het Hoefblad

jagen van verschillende vogels en

Wanneer: iedere dag

Prinses Beatrixpark

andere dieren bij De Boshoek. Op

van 14:30 tot 17:00 uur

Leuk voor klein en groot. Wandel

de Roofvogeldag op 11 september

(woe en zo vanaf 12:00 uur)

tussen de dieren die vrij rond

bijvoorbeeld. Er worden dan allerlei

Toegang: € 0,70 per kind per dag

scharrelen. Op deze kinderboerderij

activiteiten georganiseerd waarbij

vind je geitjes, varkentjes,

het uilenballen pluizen natuurlijk

cavia’s en nog veel meer! En de

niet mag ontbreken.

nieuwe speeltractor is natuurlijk

Wanneer: iedere za

onweerstaanbaar.

van 10:00 tot 14:00 uur

Wanneer: di t/m zo

Toegang: gratis

van 10:00 tot 16:30 uur Toegang: gratis Plukken maar! Heel Schiedam Wist je dat je ook in Schiedam heel veel eetbare planten en bloemen kunt vinden? Op www.wildplukwijzer.nl en

23

BEN JE OP ZOEK NAAR NOG VEEL MEER SPEELPLEKKEN? WIL JE MEER INFORMATIE OVER SPORTVERENIGINGEN OF SPORTAANBIEDERS? JE VINDT ZE ALLEMAAL OP WWW.SPORTGIDS.NL/ SCHIEDAM!


TIKKIE, T JIJ BEN ’M!

illustraties: Rick van der Tuin

Dit sportieve spel is perfect als je even lekker wilt rennen. Het enige wat je nodig hebt, zijn wat vrienden en een stevige tak of stok. Twee kinderen pakken de tak met één hand vast en proberen de andere kinderen te tikken. Wie als laatste overblijft heeft gewonnen!


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.