Page 1

Leskrant nr.7

januari 2013

Economie en infrastructuur in Schiedam

Stoere beroepen bij Huisman

Wat kun je in deze krant lezen? Van zakgeld tot salaris Wat is economie Kindergemeenteraad redt kinderboerderij Bekijk de digitale krant op onze website: www.stichtingkikr.nl.In de digitale krant staan filmpjes van de verschillende lessen. Deze filmpjes zijn te herkennen aan dit Filmpje symbool.

Filmpje

meer leerlingen uit Schiedam kiezen voor een technische opleiding. Ik zal samen met de andere wethouders aan de scholen vragen of ze in hun lessen meer aandacht willen gaan besteden aan techniek, zodat kinderen geïnteresseerd raken. Wij kunnen samen met die bedrijven zorgen voor lessen hierover.

sp

Filmpje

Ik

k le lp e e

ekeurd doo rd edg go e K is in d e r c

n e

, deze spe jij el p

aakt ons m bl ij !

Joop Roodenburg CEO Huisman

In de omgeving van Schiedam zijn veel bedrijven die mensen nodig hebben die verstand hebben van techniek. Aan de andere kant zijn er in Schiedam ook best veel mensen die een baan zoeken. Het zou dus heel mooi zijn als er

k le

We vonden het heel leuk dat de Kindergemeenteraad een kijkje kwam nemen om te ontdekken wat wij doen. We hopen dat we duidelijk hebben kunnen maken dat we als bedrijf groot belang hebben in Schiedam, maar ook van groot belang zijn voor Schiedam!

Lees meer op de volgende pagina’s

Ik vind het heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd een idee krijgen van beroepen en bedrijven. Daarom ben ik blij dat de kinderraad dit ook belangrijk vindt!

e Kindergem ee nd nt ee si er is a a m d m S o

Natuurlijk is Huisman maar één van de vele partijen die bijdraagt aan een financieel gezond Schiedam. Deze partijen zijn ook nog eens heel verschillend en hebben soms tegengestelde wensen en belangen. De gemeente moet rekening houden met de wensen van al deze partijen, denk daarbij aan bewoners, grote bedrijven, kleine ondernemers, toeristen, belangengroepen en ga zo maar door, zonder hun eigen belang uit het oog te verliezen. Dat is niet altijd even makkelijk.

of hoe je van die enorme kranen moet besturen. De kinderraadsleden pikten tijdens hun bezoek een paar lesjes mee.

PETER GROENEWEG

D ez e

Deze krant gaat over de beleidsterreinen Economie en Infrastructuur. Als groot bedrijf in Schiedam heeft Huisman hier dagelijks mee te maken. Een gedeelte van het geld dat wij als belasting betalen, komt bijvoorbeeld in het potje van de gemeente. Zij kan dit geld dan weer gebruiken voor allerlei zaken in Schiedam. Veel van de spullen die we dagelijks nodig hebben om ons werk te kunnen doen, bestellen we bij andere Schiedamse bedrijven die zo ook weer geld verdienen. Ook wonen veel van onze 650 medewerkers in Schiedam of in de omgeving. Zij doen boodschappen, betalen belastingen, gaan uit eten, zijn lid van een sportclub, etc. Kortom, zij besteden hier een deel van het salaris dat ze bij ons verdienen. Tot slot is het voor ons belangrijk dat de infrastructuur (wegen, water, openbaar vervoer, etc.), naar en binnen Schiedam goed is. Want om ons werk goed te kunnen doen, moeten we bereikbaar zijn. Niet alleen via de weg, ook via het water.

Wat kan een bedrijf betekenen voor een stad? Om daar meer over te weten te komen, ging de kindergemeenteraad op bezoek bij Huisman. Een groot bedrijf waar heel veel verschillende vakmensen werken. Huisman leidt ook mensen op. Ze leren bijvoorbeeld hoe je een goede lasser wordt,

Keurmeesters gezocht

Wat vind jij van de speeltuinen in jouw wijk? Kun je er zorgeloos spelen? De kindergemeenteraad vindt dat de speeltuinen in Schiedam één keer per jaar met kinderen, ouders, bewoners en andere vrijwilligers gekeurd moeten worden. Kun je er op een prettige manier spelen, dan verdient deze een speeltuinenkeurmerk. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de raadsleden een motie ingediend. Daarna hebben ze samen 12 20

Geld verdienen en uitgeven

am d ie h c

• • • •

met de gemeente een formulier opgesteld en een keurmerk ontworpen. De kindergemeenteraadsleden hebben het formulier al getest in hun eigen wijk en zij zijn er tevreden over. Als eerste Schiedamse Speeltuinen Keurdag stelt de kindergemeenteraad 16 maart 2013 voor (de landelijke opschoondag). Wij vragen iedereen om ons tijdens deze dag te helpen. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naarlandelijke opschoondag). Wij roepen iedereen op om ons tijdens deze dag te helpen. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar info@ stichtingkikr.nl

Eerste Schiedamse Speeltuinen Keurdag Jij doet toch ook mee? Op 16 maart 2013 organiseert de kindergemeenteraad de eerste Schiedamse Speeltuinen Keurdag. Heb jij een duidelijke mening over de speeltuin bij jou in de buurt? Geef je op, word keurmeester en help mee om van Schiedam de stad met de beste speeltuinen te maken! Lees meer op de achterpagina


De portefeuille van wethouder Groeneweg De kindergemeenteraad verdiepte zich dit blok in Economie en Infrastructuur. Dat zijn twee beleidsterreinen uit de portefeuille van Wethouder Peter Groeneweg. Het zijn twee moeilijke begrippen. Wat bedoelen mensen eigenlijk als ze deze woorden gebruiken? Als je het woord economie vertaalt uit het Grieks betekent het letterlijk huishoudkunde. Vroeger hadden gezinnen een huishoudboekje. Hierin werden alle inkomsten en uitgaven geschreven. Inkomsten zijn bijvoorbeeld: salaris (als je een baan hebt), zakgeld (als je nog op school zit) of belasting (als je de gemeente bent). Je zou de economie kunnen zien als een soort huishoudboekje van Nederland of Schiedam. Binnen de economie draait alles om geld. Geld verdienen (inkomsten) en geld uitgeven (uitgaven). Mensen hebben inkomsten nodig om boodschappen te kunnen doen of om een huis te huren/kopen. Inkomsten krijg je door geld te verdienen. Geld verdienen, hoe doe je dat? Bijvoorbeeld met een baan, daarmee verdien je een salaris. Je kunt ook geld verdienen door eigendom te verhuren. Bijvoorbeeld je huis, auto, vorkheftruck of kraan. Als je bijvoorbeeld veel auto’s hebt, kun je een autoverhuurbedrijf starten. Dan heb je een eigen bedrijf en daarmee verdien je dan je salaris/geld. Nederland heeft als land ook inkomsten, bijvoorbeeld omdat iedereen belasting moet betalen. Denk maar aan wegenbelasting als je een auto hebt of loonbelasting als je een salaris verdient. Nederland verdient ook geld omdat er in onze grond grondstoffen zitten, bijvoorbeeld gas. Bij Slochteren wordt naar gas geboord en dat gas wordt dan weer verkocht aan Nederlandse bedrijven, maar ook aan bedrijven in het buitenland. De gemeente Schiedam heeft ook inkomsten, bijvoorbeeld door hondenbelasting of afvalstoffenbelasting. De gemeente verdient ook geld omdat ze grond bezit. Soms verkopen ze een stuk grond aan een bouwbedrijf dat er dan huizen op bouwt.

Van zakgeld tot salaris Wist je dat je zelf ook een bijdrage levert aan de economie? Dat doe je eigenlijk al van jongs af aan. Door je zakgeld uit te geven, naar school te gaan, te werken, belasting te betalen, noem maar op. Kijk maar naar de tekeningetjes en tekstjes bij de kaart.

Je zit in groep 8 van de basisschoo je hebt in de afgelopen jaren leren rekenen, lezen en nog veel meer is belangrijk, want dit heb je on andere nodig om je lessen te vo op de middelbare school, maar om uit te kunnen rekenen wat kunt kopen met je zakgeld.

Weetje Schiedam is een stad met ongeveer 76.000 inwoners. In een straal van 20 minuten wonen nog eens 1,5 miljoen mensen. Dit betekent dat veel mensen in de buurt wonen, die hier spullen kunnen kopen of hier werken. Schiedam heeft dus een hele goede ligging.

Spieringshoek Sg Spieringshoek is een school voor havo, atheneum, vwo+ en gymnasium +. Het schoolgebouw kun je vinden aan de van der Brugghenlaan 2-6.

Inkomsten bedrijven. De mensen en bedrijven die huizen verhuren, eten verkopen, de sportlessen geven of de winkels die iPods verkopen, verdienen hun geld omdat jij jouw salaris aan hun diensten en producten uitgeeft. Zo kunnen zij blijven bestaan en hun medewerkers betalen.

Schrijf het op en reken uit Vroeger hielden mensen huishoudboekjes bij. Door in een schriftje of boekje op te schrijven hoeveel geld je verdiende en waaraan je het besteedde, kon je heel goed in de gaten houden of je niet teveel geld uitgaf. Kijk maar naar deze huishoudboekjes van Billy (11 jaar) en zijn ouders. Dit zijn hun ‘inkomsten’ en ‘uitgaven’ van de afgelopen maand.

Saldo:

Dat geld wat je nog hebt, bijvoorbeeld in je spaarpot, op je bankrekening of in je portemonnee, noem je ‘saldo’.

Infrastructuur Met infrastructuur worden alle (spoor)wegen, vliegvelden, havens, bekabeling, riolering, enz. in Nederland bedoeld. De overheid (de ministers) is verantwoordelijk voor het aanleggen en het beheer van de infrastructuur. Regionale overheden, zoals de gemeenten en de provincies, zijn verantwoordelijk voor de lokale infrastructuur. Voor bedrijven is het belangrijk dat er een goede infrastructuur is. Bijvoorbeeld dat er veel goede wegen zijn, zodat producten per vrachtwagen, schip, trein of vliegtuig snel naar klanten kunnen worden gebracht. Het is ook belangrijk dat het personeel en de klanten het bedrijf gemakkelijk kunnen bereiken, per auto, fiets, bus, tram, trein of metro. Bedrijven willen zich met hun fabriek of kantoor dus graag in een gemeente vestigen waar veel wegen en openbaar vervoer zijn. En voor de economie van de gemeenten is het belangrijk dat veel bedrijven zich er vestigen. Bedrijven zorgen voor inkomsten van de gemeente en voor banen (en dus voor salarissen) van inwoners van de stad.

Houd zelf een maand lang een huishoudbo ekje bij. Waar geef jij het meeste geld aan uit?

St. Bernardusschool Dit is de school van Rosalie

Van dat geld dat jij aan de belasting betaalt, betaalt de overheid/de gemeente weer allemaal andere dingen. De wegen waarover jij naar je werk rijdt, of de scholen waar jouw kinderen naartoe gaan.


el ng

i itts

W

B ur g

de Spannend, de middelbare school. n ha Jo Wel jammer van die zware rugzak vol boeken, waaruit je zoveel moet leren! Je kiest voor de vakken die jou het meest aanspreken. Ben je beter in taal, of toch in wis- en natuurkunde? Door de keuzes die an sl a le n je maakt, begin je jezelf alNoeen beetje . gr M voor te bereiden op je toekomst.

laan

Schie

ʻs G r av

enla

n ds e we

g

Yes, je hebt je eindexamens gehaald! Tijd om te kiezen voor een studie. Of kies jij ervoor om te werken, of te werken en leren tegelijk? Best lastig, er is zoveel keus. Wil je bijvoorbeeld een manager, dierenarts of kassamedewerker worden? Of zou je wel zo’n enorme kraan bij Huisman willen besturen?

N

ol. n r. Dat nder olgen r ook je

Joop den Uyllaan

. Va nH aa r en

ie uw e Da m la an

Stadserf

n

a

De Singel 5 Dit is de school van Dikra

rdijk

N ie uw e av

ina str aa t

H

Gefeliciteerd, je hebt een baan. La ng Daarmee verdien je een salaris waarmee je ale N ie uw dingen kunt betalen. Sommige uitgaven lemaal st r aa zijn verplicht, zoals het betalen van belasting t of je verzekering. Maar je kunt natuurlijk ook andere dingen betalen, zoals je huur of hypotheek, boodschappen, contributie voor je sportvereniging of een nieuwe iPod Touch.

Sin

tL

Rembra ndtlaa

n

idu

en

Burg. Van Haarenlaan

Vla

ge rdin

Broersvest

ala a

ven Lange Ha

Tro els tr

W

il l e

m

de

Zw

ij g

er

la

an

Burg. Knappertlaan

W

We st F

St. Jozefschool

e

d ka

ms

ille

Dit is de school van Sanne

ran

kela nds ed

ijk

G

ro e

re Ka

ne

oo lD

la

an

g we an

rm

Wilh

elmin ah

A

dm

yt Ru al ira

a str er

at

Wijkschool De Gorzen

ave n

Dit is de school van Romy

Kun jij iets be denken waarmee jij gel d kunt verdien en?

Havendijk

Maasb

ouleva

rd

De kindergemeenteraad bekijkt het zelf Om eens precies uit te zoeken welke invloed een bedrijf kan hebben op de economie van een stad, nam de kindergemeenteraad een kijkje bij Huisman. Dat is een bedrijf dat wereldwijd actief is. Ze ontwerpen en maken daar zware machines voor bedrijven die aan de kust werken, zoals een havenbedrijf. Of bedrijven die in zee werken, zoals organisaties die in zee naar olie boren. Misschien heb je in de buurt van het bedrijventerrein Vijfsluizen wel eens hun grote kranen gezien. Die torenen boven alle andere bedrijven uit.

Kinderraadslid Immanuël: “Ik wist echt niet dat er bij Huisman zoveel mensen werken”

Nooit eerder mocht een groep kinderen bij Huisman een kijkje nemen. Het bezoek was dus heel bijzonder. De kinderen kregen eerst een PowerPoint-presentatie te zien. Daarna moesten zij zich omkleden, want veiligheid is heel belangrijk binnen het bedrijf. Ze kregen een overall, veiligheidsvest, een helm, werkschoenen en een bril. Hierna mochten ze in de lasschool zelf aan de slag! Daarna kregen ze een rondleiding in het magazijn en een demonstratie van de boortoren en kraansimulator. Kinderraadslid Immanuël had echt niet verwacht dat er zoveel te zien is en dat er zoveel mensen werken. “Van de buitenkant zie je echt niet hoeveel mensen hier aan het werk zijn en hoe groot het allemaal is.”


Begrippenlijst

Kinderen van de Kindergemeenteraad Economie

Heb jij een goed idee voor je wijk of stad? Heb je een vraag of een probleem waar de kindergemeenteraad naar moet kijken? Mail dan naar het kindergemeenteraadslid van jouw wijk. Voor Groenoord is dat bijvoorbeeld Fatima, fatima@ kgrschiedam.nl. Maar je kunt natuurlijk ook altijd mailen naar info@stichtingkikr.nl.

Alle dingen die te maken hebben met geld verdienen (inkomsten) en uitgeven (uitgaven), wereldwijd, van een land, van gemeentes en van bedrijven en mensen.

Infrastructuur

Als je auto-, spoor-, waterwegen, havens, vliegvelden, elektrische installaties, kabels enz. die het mogelijk maken om mensen en dingen te vervoeren of verplaatsen bij elkaar neemt, noem je dat infrastructuur.

Werkgelegenheid

Dit woord wordt gebruikt als mensen willen aangeven hoeveel banen (werkplekken) er zijn in een bepaald land of gebied.

Werkgever

Een persoon of bedrijf welke ervoor zorgt dat mensen een baan hebben en salaris kunnen verdienen.

Werknemer

Iemand die een baan heeft bij een organisatie of bedrijf en daarmee salaris verdient.

Salaris

Het geld dat iemand verdient door te werken.

Veiligheidsregio

Een organisatie waarin o.a. brandweer, politie en ambulances samenwerken met gemeenten in de regio als er bijvoorbeeld een grote ramp is. Het doel is om samen de mensen in de regio te beschermen en te helpen om zo de regio veiliger maken.

Help, brand op de kinderboerderij! Wat doet de veiligheidsregio als er een ramp is? Het was super spannend. Op woensdag 14 november 2012 werd de kindergemeenteraad vanaf de Maasboulevard in Schiedam opgehaald door schepen van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht. Die brachten de kinderen naar de havens van Rotterdam. Daar wachtte de kinderen een echt avontuur. De raadsleden mochten samen met oudburgemeester Leemhuis-Stout een kijkje nemen bij de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Bij de veiligheidsregio werken verschillende hulpdiensten (denk dan aan brandweer, politie en ambulances) samen met gemeenten om de regio veilig te houden voor alle mensen die er wonen. Bijvoorbeeld als er een ramp of crisis is. De kinderen kregen een rondleiding door de meldkamer, maar al snel moesten ze

zelf ook aan de slag. In de meldkamer kwam een nep melding binnen van een brandende hooiberg bij de kinderboerderij in het Beatrixpark. Verdeeld in groepjes politie, brandweer, ambulance, gemeente en communicatie werkten de kinderen samen alsof de ramp echt was. Enthousiast en vol overgave maakten de kinderen in korte tijd belangrijke keuzes. “In het echt gaat het waarschijnlijk nog sneller,” zegt Eline. “Zelfs toen we genoeg tijd kregen, vond ik het heel moeilijk.” Gelukkig hebben de kinderen de verzonnen crisis op kunnen lossen en konden ze met een gerust hart weer met de boot terug naar Schiedam.

Zijn er woorden in deze krant onduidelijk? Vraag dan de betekenis aan je juf of meester. Of mail de kindergemeenteraad voor een uitleg: info@ stichtingkikr.nl.

Agenda

De KGR op Twitter!

februari 2013

15

Les maart 2013

6

Voorbereiding raadsvergadering en advies

14

Raadsvergadering

16

Speeltuinen Keurdag

Volg de kinderen op @KGRSchiedam of op @stichtingkikr. We maken regelmatig filmpjes. Wil je de lessen bekijken, het bezoek van de burgemeester zien of de excursies meebeleven? Kijk op www.stichtingkikr.nl. Je kunt ook altijd een berichtje achterlaten op facebook. www.facebook.com/kindergemeenteraad

Colofon

Filmpje

Kindergemeenteraad adviseert Op 26 november 2012 was er weer een raadsvergadering voor de kindergemeenteraad. Het speeltuinenkeurmerk werd besproken, maar de kinderraad adviseerde de wethouder ook. Zo zei kinderraadslid Amir: “We hebben veel geleerd en gezien tijdens het blok economie. Dat vinden we leuk, en het is goed om te kunnen bedenken wat we ervan vinden. Tijdens onze excursie naar Huisman hebben we kennisgemaakt met heel veel beroepen die we niet kenden. Om een goede keuze

te kunnen maken voor een passende opleiding, is het belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met verschillende beroepen. De kindergemeenteraad vraagt wethouder Groeneweg een plan te bedenken, waardoor kinderen op de basisschool meer kennis kunnen maken met bedrijven en beroepen. Wij helpen de wethouder natuurlijk graag met het bedenken van het plan.”

De kindergemeenteraad wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam. Kijk voor meer informatie over Stichting Kik’r en onze projecten op www.stichtingkikr.nl. Omdat de portefeuilles van de wethouders bestaan uit meerdere moeilijke onderwerpen en er verschillende ambtenaren over gaan, is het soms moeilijk er alles over te vertellen. We hebben ons uiterste best gedaan om alle informatie goed weer te geven. Heb je opmerkingen of aanvullingen, dan kun je die kwijt door te mailen naar info@stichtingkikr. nl. Tekst & redactie Jack Odijk, Annemiek Guis, Hanna de Vries Eindredactie Carolien Kruijs Vormgeving Shanna van der Nat

Partners

Illustraties Shanna van der Nat, Tessa Voogt en Guisstijl Fotografie Darryll Atema, Bart van Dorp, Jack Odijk Uitgave Januari 2013 Druk Drukkerij De Eendracht, Schiedam © Tante Yo, 2013 Bijzondere dank zijn wij verschuldigd aan: alle kinderen en scholen die meedoen met onze projecten, Gemeente Schiedam, KomKids, Drukkerij De Eendracht, Wethouder Groeneweg, Huisman, Arie-Pieter Vos, Burgemeester Leemhuis- Stout, Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Maurice Lenferink.

leskrant 7 economie  
Advertisement