Page 1

Lahden kaupunginkirjasto

aARre-tiedonhakupeli

lastukirjastot.fi


aARre –tiedonhakupeli on toteutettu osana Etelä-Suomen aluehallintaviraston rahoittamaa hanketta ”Reality Check! –lisättyä todellisuutta kirjastoihin”. Peliä ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyössä Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto ja Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:n tietotekniikan opiskelijat ovat koodanneet pelin ja graafisesta ulkoasusta ja 3D-animoinnista vastaavat mediatekniikan opiskelijat. Vuonna 2016 pelin suunnittelusta tehtiin myös opinnäytetyö. Pelin sisällön suunnitellussa osallistettiin lahtelaisia ala- ja yläkoulun oppilaita: pelin tarina ja hahmot ovat Salinkallion koulun 7:n luokan ideoimia.

Lisätty todellisuus (engl. augmented reality, lyh. ar tai AR) viittaa näkymään, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä ja jota käyttäjä tarkastelee läpikatseltavien (see-through) näyttöjen kautta. Se on siis järjestelmä, jossa keinotekoista, tietokoneella tuotettua tietoa (kuva, ääni, video, teksti, GPS-informaatio) on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä.


aARre-peli lyhyesti Pelimuotona on rastisuunnistus. Ohjaaja muodostaa ennen ryhmäkäyntiä kysymykset vastausvaihtoehtoineen sekä vihjeet markkereiden sijainnista.

Pilotointi Pelin pilottiversio valmistuu kevään 2017 aikana ja pilotin Android–versio tulee ladattavaksi Play-kauppaan. Pelin ylläpito toteutetaan ja tuotteistus suunnitellaan yhteistyössä LAMK:n kanssa

Pelin alussa pelaaja saa suunnistusvihjeen ensimmäiselle rastille.

Pelin käyttöönottomalli luodaan syksyn 2017 aikana.

Rastilta löytyy markkeri, jonka skannaamalla ruudulle ilmestyy lisätyn todellisuuden objekti.

Onnistuneen pilotoinnin jälkeen peli otetaan Lahdessa osaksi koululaisten kulttuuripolkuun liittyvää kirjastonkäytönopetusta.

Objektia napauttamalla saa tehtävän. Vastausvaihtoehtoina voi olla monivalintavastaus, vapaa vastaus tai kuvavastaus. Vastauksen jälkeen pelaaja saa uuden suunnistusvihjeen. Peli arpoo jokaisen pelaajan kohdalla satunnaisen järjestyksen markkereille. Näin estetään se, että kaikki menisivät vain yhtä matkaa samaa reittiä. Viimeinen markkeri, eli lähtöpaikka, on kuitenkin kaikille aina sama. Tämä on helppo tapa koota ryhmä takaisin kokoon

Muuta hankkeessa toteutettua Lisätyn todellisuuden Arilyn-työkalulla elävöitetään jatkossa kirjaston opasteita. Kirjaston tiloista kuvataan virtuaaliesittelyjä 360-kameralla. E-aineistojen näkyvyyttä parannetaan kirjastossa Ellibsin kanssa yhteistyössä toteutettavalla e-kirjahyllyllä.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Marko Akkanen ICT-päällikkö 044 416 4103 marko.akkanen@lahti.fi Janne Seppänen kirjastonhoitaja 044 416 3633 janne.seppanen@lahti.fi

Profile for Tanjao

Aarre esite  

Aarre esite  

Profile for tanjao4
Advertisement