Page 1

ДРЕБНИТЕ БИТОВИЗМИ «Пишейки за Авиация, не би трябвало да се спираме на дребните проблеми, които ни заобикалят.Това е така, но понякога дребните камъчета могат да обърнат каруцата. Едно такова дребно камъче е липсата на гарнизонно хранене в армията. Тази промяна бе направена в началото на 2010 г. Вместо храна в стола на всяка Авиобаза служещите във ВВС получават по около 10 лв на ден, а отговорността, КОГА, ДАЛИ, и КАКВО ще ядат, е изцяло тяхна. Курсантите от факултет «Авиационен» трябваше по доста тежък начин да разберат какво е да нямаш пари за закуска, когато в началото на 2011 г. спира изплащането на техните пари за храна. През юни, след оплаквания до Министъра на отбраната, парите от началото на годината са изплатени накуп, но след това отново няма преводи. «Проблемът е голям – споделя Курсант. – Разчитаме на това, родителите ни да ни изпратят «Пари за храна», но не искам да си мисля какво е родителите ти да не могат да си позволят да ти изпращат достатъчно пари». Курсантите от Долна с огорчение споменават, че техните колеги във Велико Търново все пак могат да разчитат на храна в Университета и проблемът там не се усеща. На въпроса, как се отразява липсата на хранене по време на полети, авиаторите от ВВУБ отговарят, като показват “Големия хладилник” във Височинния дом. «Ако жена ти направи сандвичи, ще има какво да ядеш» - лаконично коментират те. Някъде, в тази графа, е и фактът, че повечето сгради в Долна Митрополия не са виждали сериозен ремонт от години, а курсантите се ползват с лукса водата им да бъде спирана всяка вечер. Дреболии, които обаче, са достатъчно показателни.»

(брой 36 на списание „АЕРО”, август, 2011 г., Красимир Грозев и Александър Младенов)

1


Брой 2 на списание „Криле”, февруари, 2012 г., Интервю на Димитър Ставрев с Полк. Васил Лазаров, к-р на УБ на ВВС „Георги Бенковски”, Долна Митрополия

....................................................................................................................................... - Какво друго се променя в Д. Митрополия ? - За първи път, откакто се пребазирахме от летище Каменец, имахме отпуснати средства и отремонтирахме 3 сгради с тях. Отново бе отворен Столът за хранене, това определено бе голям недостатък при наличието на толкова много военнослужащи, служители, преподаватели, курсанти и курсисти. Засега Столът функционира срещу заплащане и отзивите за Менюто и Цените са определено положителни. Ние, като Командване, ще направим всичко възможно средата да се подобрява непрекъснато и така хората да се чувстват покомфортно, за да са мотивирани и да изпълняват служебните си задължения качествено.

2

HRANENE DOLNA MITROPOLIA  
HRANENE DOLNA MITROPOLIA