Page 1


CONTENTS 01 02 03 04 05 06

Heritage and art center Children art and learning center Dogs lovers club Gwydion’s loss of llew Sekinchan visitor interpretive center The ‘grafted’ space


01

HERITAGE AND ART CENTRE SUSTAINING HUMANITY

Final Design Project Location: Jalan Sultan, Kuala Lumpur, Malaysia Tutors: Keith Tan


BRIEF The theme of the studio, “Sustaining Humanities”, upholds the believe that architecture can create better places, that architecture can affect society and humanity, and that it can have a role in making a place civilized by making a community more liveable. Students are required to propose a design project that reflects the theme and develop a programme that address the needs of the required user group, as well as provide spaces that invite interaction with the surrounding contextual conditions.

n ala

n

lta

Su

Petaling st

reet

J

TARGET ISSUES In this era of modernisation, historical building is slowly disappearing to give way for modern development. The programmes aims to bring awareness of the importance of historical building in the development of the city as well as serving the artisan community in Jalan Sultan. CONCEPT The design of the building is largely inspired from the site and its heritage. The building has the concept of “Learning from Past and Present” as it is believed that heritage and current situation is a good source of inspiration for our future creation. Past and present are translated as heritage and arts gallery respectively, and they are planned at the ground floor for public engagement. ‘Future’ is space for learning and creating. They are semi-public space which requires some privacy and hence the spaces are planned above ground floor. Besides that, the space will have has visual linkage with ‘past’ and ‘present’ and they are inspiration for the ‘future’.

Site plan

1

Art and Heritage

2

Vehicular circulation

3

Continuation of five foot walkway

4

Appreciation of natural vegetation

5

Permeability and transparency

6

Traditional form (Airwell)


7 7

5

6

7

8

8

3

2 1

First floor plan

4

SPACES

Ground floor plan

1. Lobby 2. Special gallery 3. Heritage gallery 4. Art gallery 5. Temporary gallery 6. Lounge 7. Classroom 8. Studio 9. Self study area 10. Library 11. Office 12. Caretaker studio


9

12

10

11

8

Second floor plan

Front elevation

Basement floor plan

Back elevation


DESIGN APPROACH The design is inspired by the form and materials of traditional shophouses in Kuala Lumpur. Air well, an essential elements of Chinese shophouses that has been slowly disappearing nowadays, is applied in the building. Being a heritage and arts centre, it is essential to showcase how traditional materials can be applied in modern architecture design. Therefore, recycled and reclaimed materials from demolished shophouses such as bricks and timber louvers shutter have been applied in the design.

4

Lobby

5

2 3

1

Section AA


Back perspective

Heritage gallery

SPACES 1. Lobby 2. Art gallery 3. Art garden 4. Art studio 5. Roof garden 6. Special gallery 7. Temporary gallery 8. Self study area

8 7 6

7 6

Section BB


02

CHILDREN ART AND LEARNING CENTRE SUSTAINABLE COMMUNITY LEARNING SPACE Architecture Design Studio 4 Location: Ulu Geroh, Perak, Malaysia Tutors: Alvin Lim


LEGEND

LEGEND

Proposed site Pedestrain circulation Vehicular circulation Ventilation Surface drainage

Proposed site Pedestrain circulation Vehicular circulation Surface drainage pattern

View 3

View 2

View 4

View 1

BRIEF The studio calls for the development of responsible design in term of community and the environment. A design project of an environmental friendly and community centric learning space for indigenous or orang asli is produced. Students must identify an appropriate programmatic response to the learning needs of the community and design a programmatic solution that is socially and environmentally sustainable.

CONCEPT Palette holds colour, and each colour has its own vibrancy and characteristics. Every colour stands out, but all of them are linked together with a common area, which is the paletter


3

3

2

7

1 5

8

6 4

SPACES

Ground floor plan

First floor plan

1. Common area 2. Lounge 3. Art room 4. Music room 5. Dancing area 6. Office 7. Library 8. Roof deck

8 4

7 1

2

Section AA


ENERGY EFFICIENCY

MATERIALS AND RESOURCES

EE1 Minimum EE Performance 1pt Wall insulation is achieved by application of bamboo cladding on concrete wall. Roof is well isulated with insulation foam.

MR3 Regional Materials 1pt Bamboos are extracted and manufactured within the region, thereby reducing the environmental impacts resulting from transportation.

EE2 Lighting Zoning 1pt All individual or enclosed spaces are individually switched; and the size of individually switched lighting zones do not exceed 100m² for 90% of the NLA; with switching clearly labelled and easily accessible by building occupants.

MR4

Sustainable Timber 1pt ≥ 50% of certified wood-based products

MR5 Storage & Collection of recyclables 1pt Reduction of waste generated during construction. During Construction, provide dedicated area/s and storage for collection of non-hazardous materials for recycling. During occupancy, permanent recycle bins are provided.

EE4 Renewable Energy 5pts Solar panels are installed on top of roof to renewable energy where 2.0 % or 40 kWp whichever is the greater, of the total electricity consumption is generated by renewable energy.

MR6 Construction waste management 1pt Recycle and/or salvage ≥ 75% volume of non-hazardous construction debris.

EE5 Advanced EE Performance 15pts With passive cooling, it is estimated that Building Energy Intensity (BEI) is lower than 90 kWh/m2yr.

INDOOR ENVIRONMENTAL QUALITY

EQ1 Minimum IAQ Performance 1pt Meet the minimum requirements of ventilation rate in ASHRAE 62.1:2007 or the local building code whichever is the more stringent. EQ2 Tobacco Smoke Control 1pt Prohibit smoking in the building and exterior designated smoking areas at least 10m away from entries, outdoor air intakes and operable windows are located. EQ4

Indoor Air Pollutants Use low VOC coating in the building.

2pts

EQ5

Mould Prevention 1pt The building is fully naturally ventilated.

EQ7 Air Change Effectiveness 1pt The ventilation systems are designed to achieve an ACE of ≥ 0.95 when measured in accordance with ASHRAE 129-1997. EQ8 Daylighting 1pt Demonstrate that ≥ 50% of the NLA has a daylight factor in the range of 1.0 – 3.5% as measured at the working plane, 800mm from floor level. EQ9 Daylight Glare Control 1pt Reduce discomfort of glare from natural light. Where blinds or screens are fitted on all glazing. EQ10 Electric Lighting Levels 1pt Lighting design maintains a luminance level of no more than specified in MS1525:2007

SUSTAINABLE SITE PLANNING & MANAGEMENT

SM1 Site Selection 1pt Select sites that are stable and not prone to destructive natural events like flooding, erosion or landslides. SM4 Environment Management 2pts A) Conserve existing natural area and restore damaged area to provide habitat and promote biodiversity B) Maximize Open Space by providing a high ratio of open space to development footprint to promote biodiversity.

WATER EFFICIENCY

WE2 Water Recycling 2pts Treat and recycle ≥ 30% wastewater leading to reduction in potable water consumption. WE3

Water Efficient - Irrigation 2pts Do not use potable water for landscape irrigation

WE4 Water Efficient Fittings 2pts Encourage reduction in potable water consumption through use of efficient devices which able to reduce annual potable water consumption by ≥ 50%

GREEN BUILDING INDEX OVERALL POINT SCORE


03

DOGS LOVERS CLUB SUSTAINED LEARNING

Architecture Design Studio 4 Location: Taylor’s University, Selangor, Malaysia Tutors: Alina Chong

BRIEF The project introduce issues of sustainable environmental and community design. An environmental learning space are proposed. The design requires space in the form of enclosed architecture by using at least three main criteria for green building (refer green building index GBI criteria). Learning with close interaction with dogs

Flexible space and furniture

Multipurpose table


WATER EFFICIENCY

INDOOR ENVIRONMENTAL QUALITY

Openness and view

ENERGY EFFICIENCY

Roof playground

Casual talk and discussion area

Dogs’ bathing area and toilet


04

GWYDION’S LOSS OF LLEW JOURNEY OF THE FIVE SENSES Architecture Design Studio 3 Tutors: Veronica Ng

BRIEF This is an introductory project that calls for the design of a hypothetical Journey for the Five Senses that explores spatial typologies and poetics in architecture. A poem, “Gwydion’s Loss of Llew” is translated into the design.

“A mental journey through space triggering loneliness, entanglement and relieve of one who lost his beloved.” The journey evokes the memory of Gwydion had with Llew. It is a progession from depression to relieve.

FLOOR PLAN LEGEND Dark narrow walkway Semi open walkway Open space Infinity pool


Section AA

Section BB

Section CC


05

SEKINCHAN VISITOR INTERPRETIVE CENTRE GENIUS LOCI

Architecture Design Studio 3 Location: Sekinchan, Selangor, Malaysia Tutors: Quah Ji Chian


BRIEF The interpretive centre will serve two purposes: 1. To provide a physical point of reference with visual significance that keeps alive the culture/history/ memory/essence of the site 2. To provide accommodation to house and display relevant material and interpretive material for public access and information. CONCEPT Sekinchan fishing village is a tranquil place with its own memories which can be observed from its current conditio. It had fascinated me to preserve them in the visitor interpretive centre. The idea of the building is to bring nostalgia to the user by evoking their memories in fragments.

Ground floor plan

First floor plan

Spaces 1. Lobby 2. Exhibition gallery 1 3. Exhibition gallery 2 4. Exhibition gallery 3 4. Souvenier shop 5. Office 6. Pantry 7. Storage 8. Washroom

Section BB


Section CC


Section AA

Front Elevation


06

THE ‘GRAFTED’ SPACE A SPACE FOR PERFORMER

Architecture Design Studio 1 Location: Kuala Lumpur, Malaysia Tutors: Faiz

SITING: The grafted space is engaged between the 2 columns and the ground plan.

BRIEF Taking into consideration that Rowan Atkinson is a fast and luxury car collector as well as a semi-professional racer, a space that has the spatial quality that seems to be fast moving is designed by studying the movement of car when it is driven at high speed. EXPERIENCE: An aerodynamic and directional space. User can experience the movement of car drifting through the two column. It provides the thrill nd excitement of driving a fast car.

FUNCTION: Rowan Atkinson is also a great column writer in car magazine, a part of the gratfed space is designed as working area.

FUNCTION: As Rowan Atkinson is a luxury car collector, space is allocated to park his car. The space can also function as a place to exhibit his collection.


1

Spaces 1. 2.

2

Writing area Car exhibition area

Ground floor plan

2 1

Section


Undergraduate portfolio  

Taylor's University year 2011-2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you