Page 1


NO TINC POR és una petita història quotidiana conduïda per una actriu i protagonitzada per un titella. En aquest espectacle hi té cabuda la màgia, les sorpreses i l’humor. És una història que qualsevol dels nens i nenes que vinguin a descobrir-la hauran viscut, i que els pares i mares que els acompanyin recordaran.

NO TINC POR és un espectacle per a nens i nenes de 2 a 8 anys. Tant els menuts com els grans es queden atrapats visualment amb el titella protagonista i, alhora, empatitzen amb les emocions del personatge de carn i os, la Lluna. Reviuen les situacions que coneixen bé i, tant els aspectes més dolços com el ritme dinàmic i l’humor, els enganxen fins a la fi.

SINOPSI Avui és la primera nit que en Pere dorm sol. És hora d’anar a llit i en Pere té por del silenci de l’habitació, de la tempesta, de la foscor i del monstre que hi ha dins de l’armari. La Lluna, la seva amiga, inventarà històries i jocs per ajudar-lo a enfrontar-se i vèncer aquestes pors. Junts descobriran que la nit té moltes coses extraordinàries i que amb el poder de la imaginació podem canviar, fins i tot, els nostres malsons. NO TINC POR és una experiència divertida i propera, on tots ens hi veurem reflectits. Una història que pretén ser un ajut pels més petits per aprendre a dormir i pels grans per acompanyar-los en aquesta difícil aventura. L’aventura d’anar a dormir. Una dolça història per descobrir tot el que té de bo la nit.

,


L’ESPECTACLE Aquesta petita història està conduïda per la Lluna, una noia divertida capaç de posarse a la pell dels més petits, d’imaginar solucions i de fer aparèixer coses dels llocs més inversemblants. La Lluna recorre la ciutat amb la seva maleta. I dins de la maleta hi ha l’habitació d’en Pere. En Pere és el vertader protagonista, un nen que intenta dormir. A partir d’aquestes premisses i elements, es construeix un relat que va in crescendo a mesura que avancen els esdeveniments. No és només una història intrigant i divertida sinó que a més a més, es tracta d’un història propera, on tots ens hi veurem reflectits, que pretén ser un ajut pels més petits que aprenen a dormir i pels grans per acompanyar als menuts en aquesta difícil aventura. L’aventura d’anar a dormir.


FITXA TÈCNICA i NECESSITATS DURADA: 40 minuts EDATS: de 2 a 8 anys NECESSITATS: Un espai recollit per facilitar que el públic vegi bé el contingut de la maleta. Una taula, si pot ser baixeta millor. Cadires i/o moqueta perquè el públic gaudeixi de l’espectacle còmodament. Un lloc perquè l’actriu es pugui canviar i maquillar. Una ampolla d’aigua.


FITXA ARTÍSTICA IDEA I TEXT: Ariadna Matas Elsa Lluch ESCENOGRAFIA: Thomas Pellizzari Tanaka Teatre TITELLA: Elsa Lluch Àngels Castany VESTUARI: Àngels Castany Núria Garcia PRODUCCIÓ: Tanaka Teatre FOTOGRAFIES: Àlex Uzal (www.alexuv.com) IL·LUSTRACIONS: Blanca Gimeno AGRAÏMENTS: Als amics i companys del Taller de Titelles de Pepe Otal. I a l’Atellier Pellizzari de Port-Vendres (França).


PROJECTE PEDAGÒGIC Els objectius generals d’aquest i de qualsevol espectacle de Tanaka Teatre són:  Garantir la igualtat d’oportunitats de veure teatre siguin quines siguin les condicions de l’alumnat.  Familiaritzar els nens i nenes amb les arts escèniques.  Aprendre quina és l’actitud d’escolta i atenció de l’espectador de teatre.  Potenciar la manifestació, identificació i expressió dels sentiments.  Treballar la imaginació i la creativitat dels infants.  Treballar l’espontaneïtat i la improvisació dirigida a través de la interacció amb els actors. Els nens participen de forma directa en l’espectacle on els demanem la seva col·laboració. Els objectius de NO TINC POR són: En aquest espectacle la verdadera protagonista és la por a l’hora d’anar a dormir. La por és una emoció que serveix per avisar d'un possible perill. Una bona gestió de la por inclou sentir-la i escoltar-la, i si no es fa, queda reprimida i pot generar problemes psicològics. Per això és tan important que els infants aprenguin a identificar-la, entendre-la i saber quin origen té per saber si és real o no. Per elaborar l’espectacle NO TINC POR, s’ha fet un treball de recerca a partir de llibres, contes i àlbums il·lustrats que els pares fan servir per acompanyar els infants a l’hora d’anar a dormir. També ens hem documentat a nivell psicològic sobre els processos subjacents en cada etapa del creixement i sobre la gestació de l’emoció de la por. Aquesta investigació ens ha permès decidir quines estratègies volíem proposar com a idònies per a fer més senzill el moment d’anar a dormir i així, intentar donar resposta a algunes de les preguntes que tots els educadors es fan. Algunes d’aquestes estratègies que es mostren durant l’espectacle són:  Demostrar al nen que entenem com se sent.  Parlar de la por obertament.  Explorar les pors. No passa res per sentir por. Cal anar més enllà i saber què s’hi amaga darrera.  Fer coses junts per alleugerir les pors. Tanaka Teatre sent el teatre com una eina de comunicació social, d’aprenentatge i, per descomptat, de diversió.


EL TEATRE A L’ESCOLA Tanaka Teatre proposa un espectacle adaptable a qualsevol espai de l’escola, evitant desplaçaments dels alumnes per anar al teatre i permetent viure la màgia d’un espectacle a la pròpia escola. Es crea una proximitat molt estreta entre l’actriu i els infants. Així, el públic entra ràpidament en el món imaginari i en el codi del titella, i esdevé partícip de la trama, interactuant d’una manera propera. Fa anys que Tanaka Teatre realitza campanyes escolars a diferents indrets de Catalunya. Per a cada espectacle ha elaborat un dossier pedagògic (amb la supervisió i recolzament de diversos pedagogs) per a que el professorat pugui treballar en profunditat el rerefons de les històries i els valors que s’hi descriuen. .


LA COMPANYIA Tanaka Teatre és un projecte sorgit de la inquietud de dues actrius amb una àmplia experiència en el món infantil, tant en el camp teatral com educatiu. Les fundadores de la companyia Tanaka Teatre van estudiar interpretació a l’escola Nancy Tuñón de Barcelona. Posteriorment, van nodrir-se de variades experiències en diferents àmbits i camps de la professió centrant-se, sobretot, en el teatre infantil. Fou treballant en un espectacle per a nens i nenes quan es van conèixer i van decidir crear Tanaka Teatre. Les integrants de la companyia tenen altres formacions que complementen la seva tasca. Una és psicòloga i, com a educadora, és professora de teatre i expressió per a nens des de 5 fins a 20 anys; ha dinamitzat tallers sobre la resolució de conflictes a les aules i sobre la pobresa al Caixaforum, també treballa amb empreses dedicades al lleure, com Jocs al Segon. L’altra component és llicenciada en Biologia i s’ha especialitzat en educació ambiental. Ha dut a terme diverses activitats per a escolars relacionades amb el reciclatge, gestió de recursos i l’acostament a la natura. El primer espectacle de Tanaka Teatre va ser Els viatges de Lilian, que es va començar a gestar l’abril del 2007 i es va estrenar el 2 de desembre del mateix any. A partir d’aquí han sorgit altres espectacles com Contes del món de les germanes Baldufa, Contes de la Mediterrània de les germanes Baldufa, Un món (i un munt!) de Dracs i Contes de Nadal de les germanes Baldufa. El darrer espectacle de Tanaka Teatre, RACONS, més enllà d’un viatge va suposar un salt cap endavant de la companyia, fent temporada al teatre Poliorama de Barcelona el gener del 2012. Tanaka Teatre ha estat seleccionada a La Mostra, Fira de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada i ha participat al Festival Internacional de Titelles de Gavà i al Festival de Teatre al Carrer de Viladecans. Ha actuat en diferents teatres, com el Teatre Poliorama de Barcelona, dins del programa Viu el Teatre de la temporada 2011-2012. Actualment els seus espectacles es programen en circuits com Fundació Xarxa i Rialles, i RACONS forma part del programa Circuit de la Xarxa d'Espais Escènics Municipals de l’ODA. També ha format part del Catàleg d’activitats d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. A més a més, Tanaka Teatre ha participat entre d’altres a les Festes de la Mercè de Barcelona, a festes de Viu el Parc i Fires relacionades amb la Interculturalitat i la Solidaritat, Centres Cívics i Biblioteques i també a vàries escoles de Catalunya, donant suport al seu projecte educatiu.


CURRICULUMS ELSA LLUCH Actriu i titellaire. Psicòloga. Professora de teatre i expressió. http://elsalluch.aadpc.cat Graduada a Nancy Tuñón ha completat la formació actoral amb Javier Daulte, Loco Brusca (clown) i Jordi Bertran (titellaire) entre d’altres. En teatre ha treballat a: L’HIVERN AL COS d’Aleix Fauró i Isis Martín al Teatre de Ponent i Tantarantana, PETITA MORT comèdia de David Plana dirigida per Montse Pérez, L’ALEGRIA QUE PASSA de Santiago Rusiñol dirigida per Joan Duran, TERRA BAIXA sota la direcció de Joan Guasky, DON QUIJOTE I LA BÚSQUEDA DE MARCELA amb Cia. Firewalk Theatre i L’APARADOR de Victoria Szpunberg. Ha participat com a ajudant de direcció a 180º DE CEL coproduïda per La Virgueria i el CAET; i com a ajudant de producció a PAISAJE SIN CASAS de Pablo Ley i dirigida per Aleix Fauró de La Virgueria. En Teatre Infantil ha estat pallassa i contacontes de la Cia La Faula, Ed. Timun Mas, i les Cies Flic Flac, Teatre Imaginari i Catacrac. Com a titellaire de muppets a POL&CIA de TV3 i també en televisió ha treballat al COR DE LA CIUTAT.

ARIADNA MATAS Actriu,cantant i titellaire. Biòloga. Educadora ambiental. http://ariadnamatas.aadpc.cat Graduada a Nancy Tuñón ha completat la formació Ferran Madico, Konrad Zschiedrich i Roger Bernat entre d’altres. En teatre ha fet temporada a Barcelona amb: L’AMANSIMENT DE LA FÚRIA (dir. Pep Garcia-Pascual), LA COMÈDIA DELS ERRORS (dir. Miquel Àngel Ripeu), EL SOMNI D’UNA NIT D’ESTIU (dir. Joan Maria Segura), TREBALLS D’AMOR PERDUT (dir. Marilia Samper), NIT DE REIS (dir. Iban Beltran), PELL DE MERCURI (dir. Antonio Calvo i adaptació de Marc Rosich) amb la Cia. Parking Shakespeare, participant també al Festival Shakespeare i a la Fira de Tàrrega en vàries ocasions. També ha treballat a TEMPS MORT de Joan Solana a la Biblioteca de Catalunya, MALVATS de Cia. Viuda de Iguana e hijos i LA CASA DE BERNARDA ALBA de Guasch Teatre. En cinema, ha treballat a la telemovie LA OTRA CIUDAD dirigida per Silvia Quer i en televisió ha estat actriu a la sèrie Ell@s d’Antena3, presentadora de 3.0 de TV3 i titellaire a POL&CIA de TV3. Ha protagonitzat varis curtmetratges com DIARI DE CÀMERA de Francesc Font i ha actuat com a cantant en diferents Cafè Teatres. En teatre infantil, ha estat de gira amb Catacrac i Teatre Imaginari.


AGENDA Aquests són els espais on ens heu vist: La Mostra, Fira de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada. Festival Internacional de Titelles de Gavà. Festival de Teatre al Carrer de Viladecans. Festival de Titelles de Gràcia, Barcelona. Mostra de Sorbets a la Fresca de Taleia, Sabadell. Tast d’Espectacles de Fundació Xarxa.

Teatre Poliorama de Barcelona. Sant Andreu Teatre (saT!), Barcelona. Teatre Círcol Catòlic d’Hospitalet. Auditori La Torrassa, Hospitalet. Teatre Ateneu de Tàrrega. Auditori Atrium de Viladecans. Teatre Municipal de Banyoles. Teatre de Blanes. Teatre l’Ateneu, Celrà. Teatre La Massa, Vilassar de Dalt. Teatre La Patronal de Sant Quirze del Vallès. Espai Maragall, Gavà. Teatre El Retiro de Sitges. Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet. Carpa de la Devesa de Girona. Teatre del Centre Cultural de La Farinera del Clot. Societat Cultural La Concòrdia de Darnius. Sala Can Papasseit, Vilanova del Camí. Teatre Comarcal de Solsona. Sala Can Massallera, Sant Boi de Llobregat. Teatre Lluïsos de Gràcia, Barcelona. Palau del Rei Moro de Sitges. Teatre Centre Cívic Zona Nord, Barcelona. Teatre Societat Cultural Sant Jaume, Premià de Dalt. Teatre Centre Cívic Porqueres.

Sala Robert Brilla, Esplugues de Llobregat. Teatre de La Faixa, Moià. Teatre El Casino, Sant Esteve Sesrovires. Teatre Can Rajoler, Parets del Vallès. Teatre Sala Municipal El Casino, Vidreres. Teatre El Casino, Sant Andreu de la Barca. Teatre Modern, El Prat de Llobregat. Teatre del Patronat Cultura i Recreatiu, Cornellà. Sala del Casal Josep Guardiola, Aleixar. Teatre del Centre Cultural Serafí Pitarra, Hostalric. Teatre Casino de Caldes de Montbui. Teatre Auditori de Ripollet. Teatre Cinema del Pont de Suert. Teatre del Centre Cívic de Polinyà. Teatre de l’Ateneu d’Olvan. Teatre del Centre Cultural de Sant Joan Despí. Teatre Casal d’Agramunt. Teatre Auditori Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Teatre Centre Cívic El Gorg de Sant Vicenç de Montalt. Teatre Principal d’Olot. Auditori del Museu d’Història Local de Rubí. Teatre Orfeó de Calella. Teatre Can Gomà, Mollet del Vallès.


Festes de La Mercè, Barcelona. Festa del Dia Internacional de les Famílies, Barcelona. Festa de la Solidaritat, Sant Feliu de Llobregat. Jornades Solidàries de Moià. Jornades Solidàries de Sant Adrià de Besòs. Festa Major d’El Masnou. Festa Major d’Arboç. Festa Major de Sabadell. Festa de la Interculturalitat de Sant Pere Pescador. Festa Passeig Marítim de La Fragata de Sitges. Festa Major de Sant Joan Despí. Festa Major de Sant Pol de Mar. Festa Major Petita de Vacarisses. Festa Major d’Olesa de Montserrat. Festa Major de Platja d’Aro. Festa Major de Sitges. Festa Major de Caldes de Montbui. Festa Major Alternativa de Manresa. Festa Major, Les Santes, de Mataró. Festa Major de Font-rubí. Festa Major de Cabrils. Fira de l’Aigua a Caldes de Malavella. Dia Mundial de l’Aigua, Guissona. Sant Jordi a la plaça Tarradellas, Cornellà. Sant Jordi a la plaça Sant Eudald de Ripoll. Sant Jordi a la plaça Vell Pla de Guissona. Sant Jordi a la plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines. Sant Jordi a l’envelat de Martorelles. Sant Jordi a Salou. Sant Jordi a Santa Susanna. Sant Jordi a Sant Just Desvern. Sant Jordi a Canovelles. Sant Jordi a Parets del Vallès. Sant Jordi als Jardins d’Unnim de Sabadell. Sant Jordi a l’Auditori de l’Ajuntament de Montmeló. Sant Jordi a Hostalets de Balanyà Mercat Medieval al carrer, Montblanc. Festa de Barri a Solsona. Festa Viu El Parc, Olesa de Bonesvalls. Festa Viu El Parc, Olèrdola.

Festa Viu El Parc, Sant Jeroni de Murtra. Festa Viu El Parc, Monistrol de Calders. Festa del Barri Front Marítim de Badalona. Festa del Barri d’Artigues de Badalona. Festa Associació de Botiguers, Sant Guim de Freixenet. Parc de Nadal de Torelló. Parc Nadal de Sant Antoni de Calonge. Parc de Nadal de Canovelles. Festa de Nadal de Figueres. Festa de Nadal d’El Masnou. Fira de Nadal de Rubí. Festa Cavalcada de Reis del Barri de Sants, Barcelona. Festa del Turisme Familiar de Calafell. Correllengua a Gràcia, Barcelona. Mercat del Món, Vallderoures. L’Enrajolada, Casa Museu Santacana, Martorell. Corte Inglés de Can Dragó. Corte Inglés de Cornellà. Centre Cívic Casa Elizalde,Barcelona. Centre Cívic Parc Sandaru, Barcelona. Centre Cívic Pla d’en Boet, Mataró. Centre Cívic Rocafonda, Mataró. Centre Cívic Molins, Mataró. Centre Cívic Camí del Gros, Mataró. Centre Cívic de Can Rull, Sabadell. Centre Cívic Besòs, Barcelona. Centre Cívic Can Deu, Sabadell. Centre Cívic Casa Orlandai, Barcelona. Centre Cívic Vil·la Florida, Barcelona. Centre Cívic La Sagrera, Barcelona. Centre Cívic Casa Groga, Barcelona. Casal Cultural Valldoreix, Sant Cugat del Vallès.

Centre Cívic Can Deu, Viladecavalls. Centre Cívic El Sortidor, Barcelona. Centre Cívic Bon Pastor, Barcelona. Centre Cívic La Fonteta, Sant Feliu de Codines. Centre Cívic Trinitat Vella.


CEIP Pau Vila, Sant Feliu de Llobregat. CEIP Gaudí, Sant Feliu de Llobregat. CEIP Salvador Espriu, Sant Feliu de Llobregat. CEIP J. Montmany, Sant Feliu de Llobregat. CEIP Miquel Martí i Pol, Sant Feliu de Llobregat. CEIP Els Arenys, Castellbisbal. CEIP Rafael Casanova, Sant Boi de Llobregat. CEIP La Muntanya, Aiguafreda. CEIP Nadal, Sant Feliu de Llobregat. CEIP Rafael Casanova, Sant Boi de Llobregat. CEIP Mare de Déu del Priorat, Banyeres del Penedès. CEIP Joan Maragall, Vilanova del Camí. CEIP Cavall Bernat, Barcelona. Escoles de Torà. Escola Mestral, Sant Feliu de Llobregat. Escola Tramuntana, Sant Feliu de Llobregat. Escola IPSI, Barcelona. Escola Cavall Bernat, Barcelona. CEIP d’Avinyonet del Penedès CEIP Torre d’en Reig-ZER Canigó, Vilabertran. Escola Marta Mata, Viladecans CEIP Montserratina, Viladecans Col·legi Salesià Sant Josep, Barcelona. CEIP Mediterrània, Sant Pere de Ribes. CEIP Maria Borés, La Pobla de Claramunt. CEIP Rivo Rubeo, Rubí. Escola Valldaura, Barcelona. Escola Guillem de Claramunt de La Secuita.

Escola Josep Ventalló i Vintró, Terrassa. Escola La Serreta, Alella. Escola Nova Electra, Terrassa. Biblioteca Joan Triadú, Vic. Biblioteca Montserrat Roig, Sant Feliu de Llobregat. Sala de Lectura La Roureda, Sabadell. Biblioteca de la Serra, Sabadell. Biblioteca Vapor Badia, Sabadell. Biblioteca dels Safareigs, Sabadell. Biblioteca de Can Puiggener, Sabadell. Biblioteca Montserrat Roig, Sabadell. Biblioteca Fort Pienc. Biblioteca Vicente Aleixandre, Badia del Vallès. Biblioteca Municipal de Salou. Biblioteca Montserrat Roig, Martorelles. Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, Caldes de Malavella. Biblioteca de Sant Roc, Badalona. Biblioteca de Llefià, Badalona. Biblioteca de Lloreda, Badalona. Biblioteca Can Casacuberta, Badalona. Biblioteca-Casa de Cultura Joan Ruiz i Calonja, Santa Eulàlia de Ronçana. Biblioteca Jaume Vicens Vives, Roses. Festa Jornada de Portes Obertes a Panasonic. Festa de Nadal a Alcon. Festa de Nadal a l’Institut Guttmann. Festa Jornada de Portes Obertes Novotel.

Dossier no tinc por  

Dossier de l'espectacle "No tinc por" de Tanaka Teatre.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you