Page 1

portfolio

architecture & design

Tam Wing Nga Bachelor of Social Science (Architectural Studies) The Chinese University of Hong Kong Selected work (2015 - 2018)


TAM WING NGA Hong Kong Date of Birth 15.09.1996 Contact Email Portfolio Address

+852 6851 3779 rosyrosykk@gmail.com https://issuu.com/tamwingnga Flat Q, 9/F, Tung Hoi Building, 64-66 Pak Tai Street, To Kwa Wan, Hong Kong

EDUCATION Hong Kong Sep 2014 - Jul 2018 Singapore Jan 2017 - May 2017 United Kingdom Jul 2016 - Aug 2016 Hong Kong 2009 - 2014

The Chinese University of Hong Kong Bachelor of Social Science (Architectural Studies) National University of Singapore | Semester exchange Architecture University of Exeter | Summer school Victorian Evolutions and Revolutions Munsang College Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination (HKDSE)


ACHIEVEMENTS 2018

Fairy Tales: When Architecture Tells A Story International drawing competition on architecture and narrative

2017

Fab Fest'17 | Architecture Prize

International fabrication festival by the University of Westminster Link: https://issuu.com/fabfest/docs/fab_fest_book_for_web_

Learning Centre Design Competition | Winning scheme

Precious Blood Community learning centre project concept design competition 2016

CUHK End of Term Studio Work Exhibtion | Studio Exhibition Year 2 Spring Term project being selected for studio exhibition

EXPERIENCE Sep 2017 - 2018

Rainbowland | Precious Blood Community | to be built

Project designer 230m2 community learning centre design in Fan Ling, Hong Kong for Precious Blood Community Works: Concept design, tender drawings, meetings with structural engineers and architectural firms Nov 2017

Wavy Weavy | Clockenflap Art

Project designer Works: Pavilion design and construction in Hong Kong's Music & Arts Festival Clockenflap Link: http://www.clockenflap.com/content/u7-studio Jun 2017

Architectural Research | Hong Kong Modern Architecture

Student research assistant in Prof. Gu Daqing's research team Works: Documentation of selected architecture inclusing Cho Yiu Chuen May - Aug 2016

Chung Chi College Pavilion

Project designer Works: Developed design proposal for 65th college anniversary pavilion

SKILLS Professional Software 3D 2D Design Workshop Language

Rhinoceros, VRay, Archicad, Sketchup Autodesk AutoCAD, Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign Laser cutting, Modelmaking, CNC milling Cantonese (Native), English (Proficient), Mandarin (Proficient)


Selected Works Studio Projects

01

REVISITING TAICHUNG SHOPHOUSES: VERTICAL LIVING

5-14

Collective Housing

02 03

THE VILLAGE

15-20

INSIDE - OUT

21-26

Community Swimming Pool

Student Art Centre

Community Project

04

RAINBOWLAND

27-30

Learning Centre in Precious Blood Children's Village

Fabrication Projects

05 06

WAVEY WAVEY

31-32

THE TORNADO

33-34

Clockenflap Art Pavilion

Weaving Pavilion

Others

07

DRAWINGS

35-38


Revisiting Taiwanese Shophouses: Vertical Living PROJECT TYPE: Collective Housing DATE: December 2017 LOCATION: Xitun District, Taichung City TUTOR: Patrick Hwang ACADEMIC YEAR: Year 4 Semester 1

Situating at the Seventh Replanning District Taichung with the vision of future Taichung City centre, the site is carefully planned and developed. Under such condition, the residentials in the district are often built in European-style with luxury facilities and layout, making them exclusive to the wealth, including investors overseas. The globalist and Western-style buildings in the future centre of Taichung lead to loss of local identity, making local people feeling alienated from the district.As a collective housing in the site, the project hopes to re-introduce local elements to this future city centre by the concept of vertical living in traditional and local street houses in high-rise condition.


6

模 範 國 宅 社 區

Residential typology development

Shophouse studies


Year 4 | Semester 1 |2017 | Revisiting Taiwanese Streethouses: Vertical Living

Concept By combining vertical living and traditional and local street houses in highrise condition, the project aims to re-introduce local elements to the future city centre. Taiwanese streethouses are the earlier form and traditional residential typology in Taiwan, therefore, its layout and local characteristics are translated to the arrangement. Duplex units are arranged in groups and they closely connected by communal spaces to foster interactions.

Site plan

Conceptual collage

G/F plan with sunken garden


8

Site Response

Alignment with neighbouring buildings in Arcade on the ground level to provide dimensions shaded walkway and connection to the neibouring

Linking group of units by communal spaces every four floors maintain connections

Courtyard is placed at the back to serve as a more private purpose with sculptures

View from Taichung Opera House

View from courtyard at the back


Site Axonometrics


10

Unit Arrangement

Internal yard

Private Public

Exploded unit isometrics

Communal

Communal space arrangement

Materiality

Study model Traditional tiles in large scale is used for the facade of the project. While in interior, tiles in normal small scales are used as finishing and warm color is used to create warm atmosphere.


Year 4 | Semester 1 | 2017 | Revisiting Taiwanese Streethouses: Vertical Living

Section


12

Communal programmes

Communal dining area | Inverted shophouses ceiling

Room interior | Duplec living


Year 4 | Semester 1 | 2017 | Revisiting Taiwanese Streethouses: Vertical Living

Typical floor plan 1

Typical floor plan 2


14

Model photos

Longitudinal section across site


Year 4 | Semester 2 | 2018 | The Village

The Village

PROJECT TYPE: Community Swimming Pool DATE: April 2018 LOCATION: Sau Kei Wan, Hong Kong TUTOR: Simon Hsu ACADEMIC YEAR: Year 4 Semester 2

Situating in Shau Kei Wan, the site locates in the old district next to the reclaimed areas. The building topology and spatial arrangement illustrate the traces of history thoroughout the site section. After observation, it is found that irregular planning creates more dynamic and interactive spatial effect in this district while newly developed areas often suffer from over-planning and resulted in limited interaction between people. In this project, fragmented characteristics from the old village is injected into the design to foster human interactions.


16

Concept Conceptual collage

Fragmented programmes and response to topography | Expression studies

Massing and programmes arrangement

Sectional perspective


Year 4 | Semester 2 | 2018 | The Village

Site Response Shau Kei Wan is a historic district and the project situates in the old area. There is a mountain which is the remains of rock mining in the past at the back of the site, whereas at the front of the building, the Eastern Corridor marks the old reclamation line of the district. There are three directions of access in the community centre which links the old Ah Kung Ngam village and newly developed building estates, encouraging flow of people from all directions. For the facade, industrial and wood elements are used in response to the texture of the site.

FIgure and ground | the old and the new

Site plan

Second floor plan


18

Programme Programmes are broken down into small parts and fragmented into different volumes.The volumes are embedded to the land according to its sloped topography. Market area are arranged in the front to mark the entrance and attract people flow into the plaza. The plaza shaped by zones of market provide a recreational area for the public and leads to the entrance of the swimming pool and a pathway to the remains. The swimming pool is then connected to the land with the slope serving the spectator stand.

East elevation | industrial and wood elements

Plaxa perspective | recreational public area


Year 4 | Semester 2 | 2018 | The Village

First floor plan Market and plaza as the connection between old and new areas

South elevation

Market space perspective


20

Detail Swimming pool framing the mountain

Longitudinal section through swimming pool

Swimming pool interior | view towards the mountain


Year 2 | Semester 2 | 2016 | Inside Out

Inside Out

PROJECT TYPE: Student Centre & Art Centre | Tectonics DATE: April 2016 LOCATION: CUHK, Hong Kong TUTOR: Prof. Betty Ng ACADEMIC YEAR: Year 2 Semester 2

In this project, columns are expressed as structural facade, leaving little columns needed for the interior. The columns which serves for structural support then also become the envelope and creates the space. In the interior, free plan is allowed and spaces can be freely arranged. The student and art centre locates next to the University Station, providing a resting space for the visitors and serves as a display of art and exhibition.


22

Concept

Site Response

匀琀甀搀攀渀琀 猀漀挀椀攀琀礀 爀漀漀洀

䄀爀琀 挀攀渀琀爀攀

䈀愀爀 ㄀  洀 匀椀琀攀

Combination of sticks to define spaces: threshold, barrier, furniture

Creating rooms by overlapping frames

Density of framing to create sense of privacy

Programme: Student art centre in CUHK campus for students and visitors

Site plan | adaptive reuse of existing bridge

Section

Rooftop space framing the campus

Longitudinal section


G/F plan1:500

1/F plan

2/F plan


24

3/F plan

4/F plan

5/F plan

Centre exterior with context | model collage


Exploration In this tectonic studio focusing on 'stick', different combinations of columns and sticks are studied and investigated through a serious of model making. Through exploration and investigation, sticks are interpreted as columns and beams in different combination. Beams connecting columns in different levels creates different spatial meanings including threholds, barriers and bouondary. In the ultimate condition, sticks can be articulated not only into structural elements but also space-defining elements. Therefore, by connecting sticks to form frames and by overlapping frames to form space, sticks can be interpreted in the form of facade that also express the structure, leading to free plan for interior arrangement.


26


Community Project

Rainbowland Learning Centre

PROJECT TYPE: Precious Blood Community Learning Centre (to be built) DATE: September 2017 - 2018 (ongoing) LOCATION: Fan Ling, Hong Kong CONCEPT DESIGN TEAM: Wing Nga Tam, Jefferson Chan, Marcus Ma & Beryl Wong PRESENTATION DRAWINGS: AY17/18 ARCH5231 students TENDER DRAWING TEAM: Wing Nga Tam, Jefferson Chan, Marcus Ma & Eric Cheung ADVISOR: Prof. Peter W. Ferretto

"I have set my rainbow in the clouds, and it will be the sign of the covenant between me and the earth." Genesis 9:14 The idea of our project is to bring the sisters and children together under the big colourful shelter, and to recall their relationship with God. The dynamic shift of our project creates a certain degree of openess to the outside, and colourful openings on the roof, sunlight. The interactive play of sunlight, interior and exterior space hopes to provide a stable yet ever changing atmosphere of environment to the sisters and children, establishing dialogues between God and the his creation - the Nature.


28

Landscape site plan | spiritual garden

Plan 1:100


Community Project | Rainbowland Learning Centre

Design

Isometrics | coloured facade element

Isometrics | lighting

Sectional perspective


30

Walkway | connection to the farm

Flexible layour arrangment

1:200 Plan | market

Open market area selling vegetables from the farm

600

1:200 Plan | spiritual workshop

Cooking class setting

600

1:200 Plan | lecture setting

Classroom setting


Fabrication Project

Wavy Weavy

PROJECT TYPE: Pavilion design and construction in Clockenflap DATE: 17 - 19th November 2017 LOCATION: Central, Hong Kong TEAM MEMBERS: Wing Nga Tam, Jacky Lam, Wingyi So & Kimberley Lau (U7 Studio)

This project is a cave building around transplanted trees and grass, on top of reclaimed land and surrounded by an ocean of high-rises. The tension of nature and man-made is then expressed through shredding a tree into strips, being processed for its flexibility and covered in neon plastics. An opening is created on the facade facing the urban jungles, framing landmarks in the Central district in Hong Kong.

Site plan - Tamar Park

Light and shawdow of wood weaving

Cave - framing of urban jungle

Aerial view


32

Entrance perspective

Weaving detail


Fabrication Project

The Tornado

PROJECT TYPE: Corrugated cardboard pavilion, fabrication festival DATE: June - July 2017 LOCATION: CUHK, Hong Kong & Westminster, London TEAM MEMBERS: Wing Nga Tam, Jacky Lam, Wingyi So, Kimberley Lau & Howard Wang ADVISOR: Prof. Adam Fingurt

Interweaving methodology is adopted for this fabrication project. After investigations of weaving for different directions and scales, triaxial is found to be the strongest to create a flexible surface. The weaving surface is then manipulated into spiral arrangement to create different spatial experience of walking and seating. Changing width of strips is expressed to create different sense of privacy in this pavilion.

Plan

Section

Weaving system investigation Bottom-up approach

Triaxial weavin

Seating surrounding by weaving corrugated cardboard | lighting effect


34

Curvature

Curvature creates by changing width of weaving strips

Aerial view

Space and sense of density create by spiral arrangement

Exterior view showing entrance


Drawings | Fairy Tale Competition 2018

Dual City Tale When Two Becomes One

PROJECT TYPE: Drawing and narrative competition DATE: December 2017 TEAM MEMBERS: Wing Nga Tam, Marcus Ma & Jefferson Chan

“What a lovely city.”

“What… Something strange lies inside, really strange.”

Shan lives in a city of order. This is one of the icon of urbanization and development, not only does it provide steady necessity to the citizens but also appealing living standards. Everyday, disciplined and civilised citizens go to school and working in schedule and everyone has his or her own role to fit in. Every parts of the city is well-planned and all-you-need functions are housed in the neatly organised towers.Whoever visits this city, undoubtedly, would fall in love with it, just like Shan does.

As Shan is looking for hints to fix the window, she has a glimpse of the space beyond the building skin. She finds that the depth is unusual and space is unrealistically huge. Trembling with uncertainty and curiosity, she steps into the building and starts her journey to search for answer. “Where the heck am I? I’ve never seen anything like this before…”

The mysterious mask gets unveiled. She finds herself in a world of reversal, a world demonstrates the unselected appearance of where she lives. It is a gigantic complex housing all the elements that form a city. This is a city within a city. Shops and dwellings that exist in the outside world appear, but they are no longer aligned straightly along the main street. Here, they are parasitically developed on one another, shaping strange streetscapes. This complex systems may look sophisticated as if it could not work, all are connected closely and perform well in the system. The residual spaces Plshckbleh! On a typical Tuesday, when she is cleaning the window of that created by the messly arranged structures creates new opportunities for particular tower, she finds a piece of glass missing from the facade. Never has interactions and vibrant activities. This city complex is isolated from the this happened and it disturbs her regular routine, making her insecure and outside, enveloped by pixelated screen structure. Unlike the coldness of the anxious. outside world, this inner city warms Shan with a sense of richness. Shan is a facade-cleaning lady of the typical high-rise buildings. No one knows the buildings better than Shan in this city. In fact, despite of the different forms of the buildings, they have the same souls to her. However, there is one different tower among all. Situated on an ordinary street, it stands with highly reflective glasses just like its neighbours yet displays no entrance on the all levels. Still, no one, not even Shan, cares to bother.


36

Shan has seen and felt so much in so little. A block is not just a single building, but represents a harmony of collective spirits and individual identity. Hundreds of people are packed in the same residential block displays a great variety of livelihood and one can tell the stories of all from the open and diversified windowscape. Not only does these express the organic beauty, but also an appreciation, a mutual respect and existence of diverse livings. Nothing looks the same here, or even similar. Enchanted by the weirdness, chaos and variety of activities, architecture and city arrangement, Shan decides to explore further.

Shan pauses and takes a closer look on the lady. She sees a person who is so familiar, yet so strange. At the very moment their sight meet, a strong sense of realization comes to her soul. Through the process she revealed the hidden parts of herself: the parts that she does not even be aware of or understand, the parts of the innocence that leaves in childhood… all her memories are recalled. The hidden self is unleashed and embraced deeply. “Long time no see, my friend.” Shan has never felt so light, as if she could fly towards the other self.

It is hard for Shan to imagine what happens if she works as a window cleaner in a place like this. Each of them is expressing uniqueness and individuality unlike the outside world, where everything is a well-constructed and perfect system. It must be amazing and extremely tiring to do cleaning here.

The destruction of the envelope continues. The pixelated screen starts to collapse, letting rays of sunlight to penetrate through, lighting up the inner city. The barrier between the inside and the outside starts dissolving and walkways extend outwards to connect the two. When inner collapsed into outer, when chaos co-existed with order, when Shan meets Shan, eventually, All of a sudden, the floor starts shifting and Shan hears something cracking they complete as a cohesive whole. outside. The city is now filled with vibrant and vivid colours. They are no longer “What’s wrong with this place? I have to go.” She rushes to the balcony to separated. Shan takes the newly constructed railway from the inner city find out what is happening but the tangled and complicated pathway makes back to her home. A journey of witnessing the rebirth of a city has come to her clueless. In a great haste, Shan glances at a silhouette, which seemingly the end. She sits by the window, grabs a coffee, enjoys this new dynamic draws her attention. cityscape. “What a lovely city!”


Drawings | The Float

The Float Spatial sequence of floating concert hall Date: April 2017 Location: East Coast, Singapore Academic year: Year 3 Semester 2

Concert hall interior

Outdoor foyer space


38

Underwater lecture hall

Underwater tunnel entrance


Tam Wing Nga Bachelor of Social Science (Architectural Studies) The Chinese University of Hong Kong

architecture portfolio  
New
Advertisement