a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

TAKKin asiakaslehti 2014

Nuorisotakuulla koulutetaan ammattilaisia:

Parasta on

Tekemällä oppiminen! s. 19

Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara Sinnikäs, sinnikkäämpi, yrittäjä Unelmaa tavoittelemassa 2014

s. 6

s. 16

s. 5 1


10

Euroopasta Lisäplussaa ja uutta osaamista TAKKin MobyTAKK-hankkeessa järjestetään opiskelijoille liikkuvuusjaksoja Eurooppaan.

12

kaikki alkaa tarinasta M Roomin kohdalla tarina alkaa Petri Sipiläisen mummon parturiliikkeestä 1960-luvulta.

22

Opening an educational gateway to China TAKK etsii uusia väyliä koulutusvientiin yhteistyössä MobiSociety Oy:n kanssa.


SISÄLTÖ 4 5 6

10 12 14

16 19

Pääkirjoitus Realistisin ajatuksin unelmaa tavoittelemassa Motivoitunut ja osaava henkilöstö on kaiken a ja o Euroopasta lisäplussaa ja uutta osaamista Kaikki alkaa tarinasta Hydrauliikkalaboratoriossa virtuaalinen ja fyysinen kohtaavat Sinnikäs, sinnikkäämpi, yrittäjä

Nuorisotakuulla koulutetaan ammattilaisia

22

23

TAKKin asiakaslehti Julkaisija: Tampereen Aikuiskoulutuskeskus,

Opening an educational gateway to China

PL 15, 33821 Tampere Päätoimittaja: Teppo Tapani / TAKK

Sauman uutiskooste

Toimitusneuvosto: Maria-Liisa Korolainen, Satu Neuvonen, Marjo Nieminen, Teppo Tapani / TAKK Kuvat: Ville Salminen, Ulla Virtanen, Veljekset Keskinen kuva-arkisto, M Room, Likkojen lenkki / TAKK Ulkoasu ja taitto: Tuomas Korolainen / Nasta Design Paino: Hämeen Kirjapaino Oy 441 209 Painotuote HÄMEEN KIRJAPAINO OY


Luotettavaa

kehittämiskumppanuutta

Teksti Teppo Tapani Kuva Ville Salminen

TAKK toimii ammatillisen aikuiskoulutuksen suunnannäyttäjänä, ja haluamme olla palvelukykyinen aikuisten kouluttaja sekä yritysten henkilöstön osaamisen kehittäjä. TAKKin koulutuspalvelut on rakennettu aikuisen opiskelijan ja työelämän tarpeisiin. Toimintaamme ohjaavat arvot rohkea edelläkävijä ja luotettava kumppani. Osaamisen päivittäminen kuuluu luontevasti tämän päivän työelämään. On palkitsevaa tehdä työtä, kun oppii uusia asioita ja samalla pysyy ammatissaan ajan tasalla. Koulutus luo menestystekijät niin yksilön kuin yritysyhteisönkin elämässä. Opetus voidaan toteuttaa joustavasti työpaikalla, verkossa tai oppilaitoksen tiloissa. Koulutuksen sisältö suunnitellaan aina tapauskohtaisesti huomioiden opiskelijan lähtötaso ja tavoite. Huomioitavaa on, että yhteistoimintalain mukaiset henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa koskevat säännökset muuttuivat 1.1.2014. Yrityksissä, joissa työntekijöiden määrä on säännöllisesti vähintään 20, on laadittava kirjallinen henkilöstö- ja koulutussuunnitelma työntekijöiden ammatillisen osaamisen ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Suunnitelma voidaan toki laatia myös pienemmissä yrityksissä. Jos koulutuksesta aiheutuvista verovähennyksistä aikoo hyötyä, koulutussuunnitelma tulee olla tehtynä ennen koulutusta. Joka tapauksessa henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat on saatettava uuden lain tasalle viimeistään tämän vuoden aikana. Olemme TAKKissa perehtyneet tähän muuttuneeseen lainsäädäntöön jo hyvissä ajoin. Tarjoamme mielellämme palveluamme uuden lain edellyttämissä toimenpiteissä. Miksi et hyödyntäisi asiantuntemustamme yrityksen osaamisen kehittämisessä? Olemme käytettävissäsi. Teppo Tapani TAKKin rehtori

4

2014


Kazumi TANAKA

Realistisin ajatuksin unelmaa tavoittelemassa Teksti Marjo Nieminen Kuva Ville Salminen

K

azumi Tanaka ehti tehdä kymmenen vuotta omaa musiikkia Japanissa ennen kuin päätyi osallistujaksi The Voice of Finland -laulukilpailuun Suomessa. Debyyttialbumi ilmestyi Japanissa samana vuonna 2011, kun rakkaus toi Kazumin Pohjolaan. Levy nousi Japanin iTunesin Top 10 -listalle. Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin tuo rakkaus on loppunut, mutta musiikkiura Suomessa on polkaistu käyntiin. Parhaillaan Kazumi opiskelee suomen kieltä ja kulttuuria TAKKissa. Tavoitteellinen nainen aloitti suomen kielen opiskelun heti Suomeen muutettuaan. Seuraavaksi tavoitteena on joko työpaikka tai ammatillinen koulutus. Suomen kielen taito on avainasemassa tavoitteiden saavuttamisessa. – Unelmoin, että voisin tehdä musiikista uran myös Suomessa ja jopa suomen kielellä, Kazumi haaveilee. Tie musiikkiuralle ei kuitenkaan ole helppo eikä varsinkaan maahanmuuttajalle, jolle musiikkikulttuuri ja alan toimijat eivät ole ennestään tuttuja. The Voice of Finland voi osaltaan helpottaa ja madaltaa kynnystä tulla musiikintekijäksi Suomessa. – Se sai minut hakemaan mukaan kilpailuun, Kazumi pohtii.

Hän on realistinen haaveissaan. Musiikin rinnalle on hankittava muuta työtä. – Voisin opiskella kokiksi. Kokin ja muusikon ammatit tuntuisivat toisiaan täydentävältä yhdistelmältä, kun kokki tarjoilee ruumiin ja muusikko sydämen ravintoa. Opiskelunsa ohessa Kazumi tekee musiikkia japanilaiseen elokuvaan. Se onnistuu hyvin Suomesta käsin. Tuottajalla olisi myös halu julkaista toinen levy Japanissa, mutta siihen Kazumi ei ole vielä valmis. Tärkeintä musiikissa on tarina. Ensimmäisellä levyllä kuultiin rakkaustarina, joka eteni alkuhuumasta kriisien kautta anteeksiantoon. Toisen levyn tarina on jo vireillä. Tällä kertaa ei liikuta rakkauden äärellä vaan japanilaisen yhteiskunnan muutoksissa. Paluu Japaniin ei Kazumista tunnu tällä hetkellä ajankohtaiselta, vaikka siellä on jo kannuksia musiikkimaailmassa hankittuna. Perheen perustaminen ja elämä Suomessa tuntuvat turvallisemmalta vaihtoehdolta. Ammatillisesti se tarkoittaa alusta aloittamista, mutta Kazumi on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen. Ahkera nainen säveltää, sanoittaa ja laulaa vielä tiensä Suomenkin tähtitaivaalle.

2014

5


Tuomo Nortunen, Veli-Pekka Ylä-Rautio, Leena Lehtiniemi ja Esko Hietakangas ovat tyytyväisiä TAKKin palveluosaajavalmennukseen.

Motivoitunut ja osaava henkilöstö on kaiken a ja o

Teksti Marjo Nieminen KuvaT Veljekset keskisen kuva-arkisto

6

2014

Veljekset Keskinen Oy on suomalaisittain poikkeuksellinen menestystarina. Keskelle Pohjanmaan lakeuksia on kohonnut Suomen suosituin matkailunähtävyys ja myynniltään toiseksi suurin kauppapaikka. Kaikilla suomalaisilla on jokin mielikuva Suomen suurimmasta kyläkaupasta.


K

aupan ala on tänä päivänä voimakkaasti kilpailtu, ja uusia haasteita heittää jatkuvasti kasvava verkkokauppa. Keskisellä verkkokauppaa vastaan on lähdetty kisaamaan tarjoamalle asiakkaalle entistäkin parempaa henkilökohtaista palvelua: lisäarvoa, jota ei verkon yli voi saavuttaa. Omat paineensa palvelun laadulle tuo sosiaalinen media. Tieto huonosta asiakaspalvelusta kiirii nopeasti satojen korviin. Jokaisen työntekijän on tärkeää tunnistaa oma roolinsa yrityksen kasvoina. – Muun muassa tästä syystä Keskisellä on lähdetty koko rintaman laajuudella mukaan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen Palveluosaajapassi®-valmennukseen, kertoo Keskisen koulutuspäällikkö Esko Hietakangas. Valmennukseen on osallistunut henkilöstöä myyjästä sihteeriin ja esimiehestä varastotyöntekijään. Palveluorganisaatiossa jokainen on asiakaspalvelija ja palveluasenteen on oltava kunnossa. Tähän mennessä valmennuksen on läpikäynyt puolet henkilöstöstä. Toimintaa on siis kehitetty reilun 200 kehittämistehtävän voimin. Ei mikään ihan pieni juttu. Kehittämistehtävillä on viilattu kuntoon useita arkea helpottavia asioita. Yrityksen kannalta kehittämistehtävissä tärkeää on ollut myös se, että kehittämisasenne ja projektinomainen toiminta ovat vakiintuneet kiinteäksi osaksi omaa työtä. Hietakangas pitää tärkeänä, että jokainen työntekijä ymmärtää oman vastuunsa koko organisaation toimijana ja muutoksentekijänä.

Muutama fakta Veljekset Keskinen Oy:stä

Veljekset Keskinen sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Alavuden Tuurissa. Suomen suurimman kyläkaupan toiminta on laajentunut jatkuvasti ja kerännyt samalla ympärilleen kokonaisen kauppakylän; Tuurin alueella toimii noin 70 yritystä. Henkilöstöä on 430. Nykyisen omistajan Vesa Keskisen isoisä Toivo Keskinen perusti ensimmäisen kiinteän kauppapaikkansa Tuuriin vuonna 1946. Nykyisellä paikalla kauppa on toiminut vuodesta 1969 lähtien. Myymäläpinta-alaa on tällä hetkellä 45 000 m2, varastotiloja 20  000 m2 ja muita tiloja 10 000 m2.

Palveluosaajavalmennus osui oikeaan saumaan – Koulutusmaailma on kehittynyt yritysten kannalta hyvään suuntaan, Hietakangas kehuu. Ennen tultiin valmiin tarjottimen kanssa. Nyt kouluttaja lähtee liikkeelle yrityksen lähtökohdista ja kysyy, miten voimme helpottaa yrityksenne arkea. Samat koulutustuotteet eivät istu kaikille. Räätälöidyt ratkaisut ja yrityskohtaiset sovellukset ovat tervetulleita.

»

Jokainen voi olla oma ainutkertainen itsensä

2014

7


TAKK toteuttaa® Palveluosaajapassi

-valmennuksia yksinoikeudella Valmennus räätälöidään aina yritys- ja organisaatiokohtaisesti. Valmennuksia toteutetaan joustavasti eri henkilöstöryhmille ja toimialoille. Valmennuksessa on kolme lähipäivää, joiden välillä tehdään omaan työhön liittyviä tehtäviä. Ytimen muodostaa kehittämishanke, jonka tavoitteena on oman ja yrityksen toiminnan konkreettinen kehittäminen. Valmennus on rakennettu niin, että se täyttää 1.1.2014 voimaan tulleen yhteistoimintalain mukaisen kolmen päivän koulutusoikeuden edellytykset. TAKKista saa apua myös verovähennyksiin oikeuttavan henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseen.

Keskisen ja TAKKin palveluosaajavalmennuksessa lähdettiin liikkeelle pilotista, jossa kustannukset jaettiin tasan. Hietakangas pitää hyvänä sitä, että koulutustuotetta voitiin ensin testata kevyemmällä panostuksella. – Pilottiryhmän aikana valmennusta viilattiin yrityksen toiveiden ja tavoitteiden pohjalta, Hietakangas muistelee. – Valmennus on taipunut tarpeen mukaan myös matkan varrella, mistä suuri kiitos kuuluu kouluttaja Tea Nikkilälle. – Valmennuksella lähdettiin hakemaan Kyläkaupan palvelun laadun ja palvelujohtamisen järjestelmällistä kehittämistä, Hietakangas kertoo. – Kolmen vuoden kokemuksella voi todeta, että tavoitteissa on onnistuttu ja valmennus on osunut oikeaan kohtaan yrityksen toimintaa ja kehityskaarta. Moni asia on mennyt eteenpäin. Valmennuksella on saatu aikaan sellaisia hyviä asioita, joita ei osattu etukäteen edes odottaa. Onnistumisen kannalta keskeistä on ollut se, että valmennuskokonaisuus istuu juuri Keskisen tarpeisiin.

Palveluosaajavalmennus on rakennettu Veljekset Keskinen Oy:n arvomaailman pohjalta.

Toivo Keskisen arvot: ahkeruus, nöyryys, rehellisyys ja toisen ihmisen kunnioittaminen.

Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara Henkilöstön hyvinvointiin satsataan Keskisellä voimakkaasti. Motivoitunut ja osaava henkilöstö on Hietakankaan mukaan kaiken a ja o. Henkilöstölle on omissa tiloissa tarjolla työterveyshuolto, harrastusmahdollisuuksia tuetaan ja virkistystoimintaan on varattu tietty euromäärä henkilöä kohti. Periaatteena on, että kaikkia työkavereita tervehditään. Yli neljänsadan hengen joukossa ei voi tuntea kaikkia, mutta jo tervehtiminen luo hyvää henkeä. Hyvä henki on välittynyt myös kouluttaja Tea Nikkilälle. – Minnekään ei ole niin mukava tulla kuin tänne Tuuriin, hän iloitsee. Viime syksynä toteutettu ilmapiirikartoitus kertoi selväsanaisesti, mitä mieltä henkilöstö asioista on. Kartoituksesta saatiin huippupisteet. Vastauksista välittyi, että asioista uskalletaan puhua ja kehittämiskohteita nostaa esille. Hietakankaan mukaan valmennus on tärkeä vaikuttaja sekä ilmapiirikartoituksen erinomaiseen tulokseen että puheeksiottamisen kulttuurin omaksumiseen. Valmennusryhmät koottiin yli osastorajojen, mikä on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi. Työt sujuvat helpommin, ja yhteydenpito on joustavampaa, kun ollaan tuttuja. Tärkeää on myös tuntea toisten työtä ja ymmärtää yrityksen prosesseja laajemmin kuin vain oman tiimin tai osaston osalta.

8

2014


Aitoja, mukavia ihmisiä Työkavereihin tutustuminen oli parasta antia valmennuksen läpikäyneille myyjä Leena Lehtiniemelle ja esimies Tuomo Nortuselle. – Oli avartavaa, kun osallistujat olivat eri puolilta taloa, Lehtiniemi toteaa. – Sekä ikävät että mukavat asiat päästiin jakamaan yhdessä. Omassa työssä valmennuksen vaikutukset näkyvät edelleen, Nortunen kertoo. – Palvelutilanteita ja omaa toimintaa arvioi eri tavalla kuin ennen. Valmennus herätti miettimään itseä asiakaspalvelijana ja sitä, miten kohtaan asiakkaan, Leena jatkaa. – Mikään koulutus ei ole pahitteeksi. Aina saa uusia eväitä omaan tekemiseen, summaa kokemuksiaan pilottiryhmään osallistunut kahvilamyyjä Veli-Pekka Ylä-Rautio. Kaikki kolme ovat viihtyneet Keskisellä yli kymmenen vuotta. – Parasta on, että kahta samanlaista työpäivää ei ole, Ylä-Rautio perustelee. – Tärkeää on myös se, että jokaisella on lupa olla oma itsensä, Lehtinimi lisää. Töissä ei tarvitse vetää tietynlaista konseptinmukaista roolia ylleen, ja huonot päivätkin ovat sallittuja. Usein huono päivä muuttuu paremmaksi jo siitä, kun asian uskaltaa sanoa ääneen. Henkilöstön tyytyväisyydestä kertovat pitkät työurat ja se, että samasta perheestä töissä voi olla useita sukupolvia tai perheenjäseniä. Keskinen on myös haluttu kesätyöpaikka. Kesätyöntekijöitä palkataan joka vuosi kolmisen sataa, joista moni palaa valmistumisensa jälkeen Keskisen palkkalistoille.

Reklamaatio on mahdollisuus

Yritys elää asiakkaistaan Keskiselle tulevien asiakkaiden odotukset ovat huomattavasti korkeammalla kuin ns. normimarketissa. Ostosten lisäksi haetaan elämyksiä. Näihin odotuksiin on pystyttävä vastaamaan ja mielellään vielä ylittämään ne. Hyvä myyjä tekee ensin tarvekartoituksen ja myy sitä, mitä asiakas tarvitsee. Keskisellä on paljon uskollisia asiakkaita. Hietakangas näkee myös reklamaation mahdollisuutena. Hyvin hoidetulla reklamaatiotilanteella voidaan voittaa yritykselle uskollinen asiakas. Erityisesti näissä tilanteissa punnitaan palveluosaaminen ja kyky kuunnella asiakasta. Jos asiakkaan luottamuksen kerran menettää, sitä ei hevillä saa takaisin.

2014

9


Euroopasta lisäplussaa ja uutta osaamista Teksti Ulla Virtanen Kuva Ville salminen

Kohta jo toistakymmentä TAKKin opiskelijaa suorittaa yhden työssäoppimisjaksoistaan Euroopassa: Tanskassa, Saksassa, Espanjassa tai vaikkapa Virossa.

10

2014

K

un aikuisopiskelijan polkuun muovataan ulkomaan jakso, vaaditaan opiskelijalta tahtoa ja joustavuutta. Työssäoppimispaikan etsimisessä otetaan huomioon monta näkökulmaa. Tavoitteena on, että opiskelija voi ohjatusti tutustua omaan ammattiinsa toisessa ympäristössä, kehittää omaa osaamistaan sekä saa näkemyksiä, joita ei kotikamaralta löydy.

Osaamista ja taitoja liikkuvuusjaksolta Ala ja työtehtävät määrittelevät taidot, joita työssä tarvitaan kansainvälisesti: ravintolakokki tuntee ruokalajit, johtaja hallitsee monimuotoisen viestinnän, lähihoitaja tuntee hoitokäytännöt sekä lainsäädännön ja myyjä asiakaskuntansa. Ulkomainen työssäoppimisjakso tarjoaa ikkunan omaan ammattiin toisessa maassa. Selvää on, että kielitaito ja kulttuurinen ymmärrys kasvavat liikkuvuusjaksoilla. Kansainvälinen jakso kehittää lisäksi muita työelämässä tärkeitä ominaisuuksia, kuten tuottavuutta, sitkeyttä ja uteliaisuutta.


Tero Makkosen ja Elina Sihvosen ulkomaan jaksojen järjestelyistä ovat TAKKissa vastanneet kouluttajat Petra Lattunen ja Pirjo Sillman sekä kv.suunnittelija Ulla Virtanen.

Ympäristöteknologian töihin Saksaan Tero Makkonen lähtee Saksaan töihin kevään aikana. Hän suorittaa parhaillaan TAKKissa ympäristöhuollon ammattitutkintoa ja on hakenut Magdeburgin kaupunkiin kolmen viikon työssäoppimisjaksolle ympäristöteknologian tehtäviin. Hän kuvailee odotuksiaan jaksosta sanoilla ”mieltä avartava” ja pohtii, josko sieltä kenties löytyy uutta suuntaa ammattiin ja erikoistumisvalintoihin. Koneautomaatioinsinööri Teron polku on tuonut Metson kautta TAKKiin opiskelemaan. Hänellä on jo vahva osaaminen alaltaan, mutta ympäristöala on vienyt miehen mukanaan. – Ympäristöosaamisen kehittäminen tuo valtavasti mielekkyyttä elämään parhaillaan. Nyt kun kaikki yhteiskunnassa perustuu siihen, että kulutusta pitää lisätä, niin tämä ala vastapainoisesti tuo mahdollisuuden yhdistää aiempi osaaminen ja innovatiivisuus johonkin uuteen, joka on tulossa, Tero kuvailee tuntojaan. Tero kokee, että hän tietää jonkin verran ympäristöhuollon alasta, vaikka takana on vasta vuoden verran opintoja. Ulkomaan jakson aikana hän toivoo löytävänsä ajatuksia siitä, mihin osa-alueisiin opinnoissa kannattaisi syventyä – nyt kun vielä kaikki kiinnostaa. Ulkomaan jaksolle Tero haki heti, kun oli mahdollista. Lukiosaksaansa Tero on aktiivisesti vahvistanut talven myötä ja volkkariharrastuskin sopii kohteeseen. Hän ei pistäisi pahakseen, vaikka yhteistyö uusien yhteyksien myötä jatkuisi.

Lisäplussa todistusten joukossa

Mikä ihmeen MobyTAKK (LdV)? TAKKin MobyTAKK-hankkeessa järjestetään opiskelijoille liikkuvuusjaksoja Eurooppaan. Paikkoja on kaikkiaan 41 TAKKilaiselle vuosina 2013–2015. MobyTAKK on osa EU:n Elinikäisen ohjelman Leonardo da Vinci (LdV) -projektia. Suomessa Elinikäisen oppimisen / LdV‑ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntijaja palveluorganisaatio. Yhteistyöoppilaitokset ovat: • • • • • • •

Moby

Tech College Aalborg, Tanska Tallinna Teeninduskool, Viro Studium Restaurang & Bageri och Yrkeshögskolan Göteborg, Ruotsi Florida Centre de Formació, Valencia, Espanja Bildungsverbund Haustechnik Sachsen-Anhalt e.V., Magdeburg, Saksa CASA DA EDUCACAO I Sapere Aude - Educação e Formação, Lissabon, Portugal Amledo & Co AB, Järfälla, Ruotsi

Elina Sihvonen odottaa sisustusalan ammattitutkintoon liittyvää ulkomaan jaksoaan mielenkiinnolla. Päätavoite on kokemus: Elina lähtee hakemaan kokemusta uudenlaisesta työstä, kuin mitä hän on tottunut tekemään. Saksa kohteena ei Elinan mielikuvissa eroa paljonkaan Suomesta, eikä jakson lähestyminen jännitä. Toisenlaista toimintakulttuuria hän odottaa kuitenkin kokevansa. Elinalla on jo tutkinto teknisenä piirtäjänä, ja hän toivoo jakson tuovan kokemusta sekä uuteen että aiempaan tutkintoon. – Todella hyödyllistä tässä prosessissa on ollut tehdä englanninkielinen Europass CV. Nyt on tullut pohdittua itseään ammatissaan ja mietittyä tulevaisuutta. Tietynlaista yksilöitymistä CV:n työstäminen vahvisti. Se oli vähän kuin syventävä jakso itseen. Mitä jakso Elinasta sitten työnantajille jatkossa kertoo? Mitä Elina ajattelee, että hänelle jää käteen, kun jakso on ohi? – Kokemus on innovatiivinen ja kannustava, ei kuitenkaan maailmaa mullistava. Se kertoo harjoittelukokemuksesta uudessa ammatissa sekä rohkeudesta, aloitteellisuudesta ja kyvykkyydestä.

2014

11


Petri Sipil채inen ja Toni Kyl채tasku ovat luoneet uudenlaisen palvelukonseptin parturialalle.

Kaikki alkaa tarinasta Teksti P채ivi puutio Kuva m room

12

2014


M

Roomin kohdalla tarina alkaa Petri Sipiläisen mummon parturiliikkeestä 1960-luvulta. Petri vietti paljon aikaa pikkupoikana mummolassa ja vaikuttui mummon parturiliikkeen leppoisasta ilmapiiristä sekä miehistä, jotka odottivat kaikessa rauhassa omaa parturointivuoroaan sohvalla jutustellen. Parturikäynnit olivat heille osa miehistä yhdessäoloa ja historiaa. Mummon tunnelmallinen liike ei siirtynyt Petrin hoteisiin, mutta kun hän kierteli maailmanmestaruuskisoja yhdessä yhtiökumppaninsa Toni Kylätaskun kanssa, kaksikko alkoi kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, kuinka miesten parturointi oli jäänyt naisia palvelevan kampaamokulttuurin jalkoihin. Kokeneet alan konkarit keräsivät aktiivisesti miesasiakkaidensa toiveita ja palautteita. Ajatus mummon parturin tyylisestä ajattomasta ja kiireettömästä miesten parturiliikkeestä alkoi saada hahmoaan ja M Room perustettiin vuonna 2008. M Roomin palvelukonsepti on kristallinkirkas: vain miehille tarjolla oleviin parturipalveluihin pääsee ilman ajanvarausta, ja odotusajan voi käyttää mummon parturin mallin mukaisesti sohvalla lehtiä selaillen, turisten tai vaikka biljardipöytää testaten. Vuosittainen jäsenmaksu klubikortteineen kattaa vuoden hiustenleikkuun ja etuja yhteistyökumppaneiden palveluista. Konseptin taustalla kuultavat vahva käsityöläisen ammattitaito, vuosien kokemus sekä kyky tuotteistaa parturointia uudella tavalla. M Roomin franchising-mallilla toimivia parturiliikkeitä löytyy Suomesta pian jo 35, ja yritys on ollut alusta lähtien kasvuhakuinen. – Ajatus viennistä oli mukana kuviossa alusta alkaen, koska tiesimme, että kasvun mahdollisuudet Suomessa ovat rajalliset ja asiakastarve on myös muualla maailmassa samanlainen, Petri Sipiläinen summailee. Yrityksen tarina jatkuu siten, että ensimmäinen M Room -parturiliike ulkomailla avattiin Berliinin Mittenin kaupunginosassa joulukuussa 2013. Suomalaissyntyisen maajohtajan ja paikallisen Kauppakamarin avulla liikkeen avaaminen Saksaan sujui vaivattomasti, toki päämäärätietoisuutta ja paikalliskulttuurin tuntemusta edellyttäen. Vientiprojektia ovat olleet tukemassa myös ELY-keskus Globaali-kansainvälistymisohjelmalla ja Tekesin NIY-hanke kansainvälistymistä tukevalla hankerahoituksella. – Hankerahoitus ainoastaan nopeutti aikataulua, sillä tämä juttuhan olisi tehty joka tapauksessa, Petri toteaa. Meidän tarkoitus on myös herätellä. Suomesta voi viedä maailmalle muutakin kuin raakapuuta! Seuraavat liikkeet ulkomailla avataan edelleen Berliiniin ja sitten Luxemburgiin. Firman visiona kuultaa tavoite olla Euroopan suurin parturitoimija vuonna 2020 kymmenen maan ja 100 000 jäsenen voimin. Kasvu tapahtuu kuitenkin järkevästi asiakkaiden ehdoilla ja jatkuvan palautteen perusteella. Ja mihinkään ei ole unohtunut tarinan ydin: oman osaamisen ja vanhan käsityöammatin arvostuksen nostatus. Petrin sanoin, – Näinkin voi tehdä bisnestä, kun tietää mitä osaa ja mitä on – meitä ei hävetä!

Suomesta voi viedä maailmalle muutakin kuin raakapuuta!

PALKO – Palvelualojen Kansainvälistyminen PK-yritysten haasteena on päästä kansainvälisille markkinoille. Fyysisen sijainnin merkitys vähenee, kun kansainvälinen verkostoituminen kasvattaa rooliaan. Palveluyrityksillä on kasvava tarve ymmärtää ja hyödyntää kansainvälisen palveluliiketoiminnan ja kasvun muotoja. PALKO-hanke auttaa PK-yrityksiä laajentamaan liiketoimintaansa kansainvälisille markkinoille ja hiomaan palvelukonseptejaan. Hankkeessa mukana olevat oppilaitokset Helsinki Business College Oy, Etelä-Savon ammattiopisto, Pohjois-Karjalan aikuisopisto, Porvoo International College, Suomen ympäristöopisto SYKLI, Aikuiskoulutuskeskus Kouvola ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK toteuttavat palveluyrityksen kanssa kansainvälistämisen kehittämissuunnitelman ja kehittämisvalmennuksen. Myös M Room on osallisena PALKOhankkeen toteutuksessa ja mainiona esimerkkinä palveluliiketoiminnan kasvattamisesta. Hanketta rahoittaa Opetushallitus. Jos yritystäsi kiinnostaa kansainvälistyminen ja tarvitset siihen tukea, ota yhteyttä TAKKiin! Projektipäällikkö Harri Huhdanpää puh. 044 7906 473 e-mail. harri.huhdanpaa@takk.fi

2014

13


Hydrauliikkalaboratoriossa

virtuaalinen ja fyysinen kohtaavat Teksti Marjo Nieminen Kuva Ville Salminen

Tampereen seudulle on muodostunut hydrauliikka-alan koulutuksen, tutkimuksen, kehityksen ja tuotannon keskittymä. TAKK on mukana kehityksen kärjessä alan uusinta tekniikkaa hyödyntävällä hydrauliikkalaboratoriollaan.

A

loite hydrauliikkalaboratorion rakentamiseen tuli alan yrityksiltä. Mukana ovat alan suurimmat toimijat kuten Parker Hannifin, Bosch Rexroth ja Sauer Danfoss. Kehittämisen moottorina on osaltaan toiminut TAKKin­teknologia-alan kouluttaja Teemu Piston koordinoima HYDROPLUSSA-hanke, jota rahoitti Pohjanmaan ELYkeskus. Hankkeessa tiivistettiin yhteistyötä Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun sekä suurimpien hydrauliikkatoimittajien kanssa. Hankeyhteistyön tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka yhdistää virtuaalisen ja fyysisesti hydrauliikkahallissa olevan laitteiston. Se, mikä luokassa demotaan ensin virtuaalisesti, voidaan sen jälkeen toteuttaa aidoilla laitteilla hallissa. – Voimme ylpeinä todeta, että meillä on käytössä ainutlaatuinen nykyaikainen hydrauliikan oppimisympäristö, jonka veroista ei Suomesta löydy, toteaa kouluttaja Teemu Pisto. Hydrauliikkaa löytyy nykyisin jossain muodossa kaikista työkoneista kuten maansiirto- ja metsäkoneista. Myös kuorma-autoissa, joissa on tavara- tai henkilönostimia, hyödynnetään hydraulisia voimansiirtojärjestelmiä. Virtuaalisen oppimisympäristön ansiosta päästään sukeltamaan sisälle koneisiin ja laitteistoihin. Niitä voidaan viipaloida ja tutkia, mitä vaikutuksia erilaisilla säädöillä on laitteiston toimintaan. Myös vianetsintää on vaaratonta tehdä virtuaalisesti. Erilaisia kokeiluja ja entäs jos -tilanteita voi testata ilman, että aiheutettaisiin vahinkoa asiakkaan laitteistoille. Kouluttaja säätää virtuaalilaitteistoon vikatilanteita, joita opiskelijat lähtevät ratkomaan. Vika paikallistetaan mittaamalla ja testaamalla erilaisia vaihtoehtoja koeajotilanteessa, lopuksi se korjataan kuntoon. Pedagogisena tavoitteena on juurruttaa järjestelmällinen

14

2014

Koulutuksessa sukelletaan moottorin sisään

vianetsintä vakinaiseksi toimintatavaksi. Ohjelman avulla käydään läpi virtuaalisesti koko huoltoprosessi koneen vastaanotosta huoltoraporttiin ja hinnoitteluun asti. Näin opiskelijoiden kustannustietoisuus paranee, huolto- ja korjausprosessi tehostuvat ja asiakkaan kustannukset pysyvät hallinnassa, Pisto summaa etuja. Koko prosessi tallentuu ohjelmaan, ja se käydään lopuksi kouluttajan johdolla yhdessä läpi. Suurimpien valmistajien laitteistot ovat hydrauliikkahallissa sovussa rinta rinnan ja opiskelijat pääsevät perehtymään monipuolisesti eri toimittajien järjestelmiin. Suurin osa opiskelijoista suorittaa raskaskalustomekaanikon ammattitutkintoa tai autoalan perustutkintoa, jonka suuntautumisena on kuorma-auto-, linja-auto- tai työkoneasentaja. Koulutuksia toteutetaan myös täysin yritysten tarpeisiin räätälöityinä. Tällöin tavoitteena ei välttämättä ole tutkinto, vaan jokin tietty osaaminen, jota juuri kyseisessä yrityksessä tarvitaan.


On vaikea keksiä työkonetta, jossa ei hyödynnettäisi hydrauliikkaa jollain tavalla

Tulevaisuudessa koulutustoimintaa on tavoitteena laajentaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Hydrauliikkalaboratoriota kohtaan on ollut kansainvälistä kiinnostusta. Tiloihin on käyty tutustumassa mm. Kazakstanista ja Kiinasta. Päänavaus kouluttamiseen tehtiin, kun Bronto Skyliftin virolaiset asentajat saivat hydrauliikkaoppia TAKKissa. Yhteistyö eri kouluasteiden kesken ja toisilta oppiminen antavat kaikille lisäarvoa omaan tekemiseen, kommentoi Pisto korkeakoulujen kanssa tehtävää kehittämistä. Yhteistyö mahdollistaa paikan hydrauliikka-alan kehityksen kärjessä. Uusia hankkeita korkeakoulujen ja yritysten kanssa on jo suunnitteilla. Ainutlaatuinen oppimisympäristö ei valmistu hetkessä, vaan kyse on jatkuvasta kehitystyöstä.

2014

15


16

2014

Riskit täytyy tiedostaa, mutta tärkeintä on löytää uusia ovia avattavaksi.

Yritysneuvoja Eeva Leimola on kannustanut Heikki Lehmuslehteä yrittäjyyden alkutaipaleella.


Sinnikäs, sinnikkäämpi, yrittäjä Teksti Marjo Nieminen Kuvat Ville Salminen

Y

rittäjä Heikki Lehmuslehti on haaveillut yrittäjyydestä niin kauan kuin voi muistaa. Kun hän lähti toteuttamaan haavettaan, löytyi TAKKin yrittäjyysneuvonnasta tukea ratkaisevan askeleen ottamiseen. Yrittäjyysneuvonnassa hiotaan alku yrittäjänuralle, kertoo yritysneuvoja ja TAKKin HiOMOn kouluttaja Eeva Leimola. Heikki ohjautui Eevan asiakkaaksi Uusyrityskeskus Ensimetrin kautta. –  Minulla oli hyvä työpaikka Sandvikilla, mutta yrittäjyys on aina ollut haaveeni, Heikki kertoo. – Pari vuotta sitten, 31-vuotiaana tuli tunne, että nyt on oikea aika aloittaa. – Olin jo pidemmän aikaa seurannut Yrityspörssistä myytävänä olevia yrityksiä, mutta halusin kuulla asiantuntijan mielipiteen ennen yrityskauppaan ryhtymistä. Yhdessä Eevan kanssa kävimme läpi muutaman kiinnostavan yrityksen tilinpäätöstiedot. Jos en olisi tullut yrittäjyysneuvontaan, olisin päätynyt ostamaan jonkun pommin, Heikki jatkaa hymyillen.

Yrittäjä tarvitsee verkostoja Keskustelun jälkeen Heikki otti Eevan kannustamana yhteyttä Pirkanmaan Viestinvaihtoon, joka auttaa luopuvia ja alkavia yrittäjiä kohtaamaan. Asiat lähtivät rullaamaan, kun löytyi ylöjärveläinen Scaevola Oy. Heikistä tuli pakkaustarvikkeita välittävän agentuuriliikkeen omistaja, ja haave yrittäjyydestä lähti toteutumaan. Hän halusi nimenomaan päästä jatkamaan olemassa olevan yrityksen toimintaa, eikä uuden yrityksen perustaminen houkutellut. Toimiva, jo markkinansa löytänyt, yritys takaa paremmin toimeentulon alusta alkaen. Palkkatyöstä irtisanoutuminen pakotti miettimään oman toimeentulon turvaamista.

– Eevan kannustamana hakeuduin TAKKin yrittäjäkoulutukseen. Suoritin oppisopimuksella yrittäjän ammattitutkinnon. Oppisisällöt voitiin joustavasti liittää oman yritystoiminnan kehittämiseen. TAKKin joustava malli toteuttaa koulutusta sopi minulle hyvin. Asiantuntevat kouluttajat kannustivat koko ajan uutta yrittäjää eteenpäin ja uskoivat liikeideaani. Tuekseni sain vielä mentoriyrittäjä Heikki Lindevallin.

Strategia on tärkeä myös pienyrittäjälle Ensimmäinen vuosi yrittäjänä meni tuotteisiin, asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin tutustumiseen. Toisena vuonna liiketoiminta lähti nousuun ja kasvoi peräti 107 prosentilla edellisvuodesta. – Mutta kyllä sen eteen töitä tehtiinkin, Heikki muistelee. Kohdalle on osunut myös kaikille yrittäjille eteen tulevia vastoinkäymisiä. – Niistäkin on sinnikkyydellä selvitty, ja ne tarjoavat arvokkaita oppimisenpaikkoja, Heikki kuvaa. – Riskit täytyy tiedostaa, mutta tärkeintä on löytää uusia ovia avattavaksi. Yrittäjän usko omaan ideaansa on koko toiminnan moottori, Eeva muistuttaa. – Ennen koulutusta ajattelin, että ei pienyritys mitään strategiaa tarvitse. Riittää, että tekee. Koulutuksen aikana ymmärsin, kuinka oleellinen toimintaa ohjaava työkalu strategia on. Liiketoimintasuunnitelmaa hiottiin monesta eri näkökulmasta, ja käytän sitä edelleen toiminnan suunnittelun välineenä. Myös visio ja tavoitetila on hyvä olla kirkkaina mielessä. Yrittäjä luo itse oman brändinsä, ja siihen on hyvä olla monipuolisia työkaluja käytössä, Heikki miettii. Yrittäjällä on vapaus tehdä toiminnasta omannäköistään.

»

2014

17


Kiinnostus viikinkimytologiaan näkyy yrityksessä Nyt Scaevola on saanut rinnalleen VikingLabin, joka välittää käsihygieniatuotteita mm. teollisuudelle ja autokorjaamoille. Kilpailuetuna ovat suomalaisten standardien mukaiset korkealaatuiset raaka-aineet sekä suomalainen suunnittelu ja tuotanto. Tuotteiden turvallisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tänä päivänä asiakkaille tärkeitä arvoja. Tavoitteena on kasvattaa toimintaa sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla. Heikki on vakuuttunut, että Suomella on vahva maabrändi, joka auttaa vientitoiminnassa. Suomalaiset tuotteet mielletään laadukkaiksi ja puhtaiksi mm. Venäjällä, jonne Heikki on VikingLabin kanssa suuntaamassa. – Nyt odotan kuin kuuta nousevaa maaliskuussa TAKKissa käynnistyvää yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa, Heikki toteaa. Yrittäjä kun ei voi jäädä paikalleen tallaamaan. Osaamista on kasvatettava, jos haluaa kehittyä. Heikin tavoitteena on myös työllistää ja luoda suomalaisille työpaikkoja. Nyt palkkalistoilla on yksi työntekijä, mutta lisää väkeä voidaan päästä palkkaamaan piankin. – Tulevalta koulutukselta odotan erityisesti uutta osaamista henkilöstöjohtamiseen sekä lisäpalikoita liiketoiminnan kehittämiseen. Tulevaisuus yrittäjänä näyttää kaikin puolin valoisalta, Heikki toteaa tyytyväisenä. – Voin suositella yrittäjäksi lähtemistä kaikille. Kannattaa rohkeasti tutkia mahdollisuudet omalla kohdalla.

Yrittäjyys intohimona TAKKin yrittäjyysala organisoitiin vuonna 2013 omaksi koulutusalakseen, joka aloitti toimintansa HiOMOnimellä. Sinne on keskitetty kaikki yrittäjien koulutus- ja kehittämispalvelut. Uusi asia yrittäjyys ei TAKKissa ole, vaan olemme kouluttaneet yrittäjiä ja yrittäjiksi alkavia parisenkymmentä vuotta. HiOMO palvelee sekä toimivia yrityksiä että yrittäjyyttä suunnittelevia henkilöitä. Henkilökohtainen sparraus on tärkeässä roolissa. Kouluttajat toimivat tsemppareina. Tavoitteena on tarjota ratkaisuja ja löytää mahdollisuuksia. Valmennukset on suunniteltu yhdessä yrittäjien ja verkostokumppaneiden kanssa, ja ne soveltuvat hyvin kehittämisen välineeksi yrittäjän arkeen. Asiantuntevan palvelun takaa se, että kaikki HiOMOn kouluttajat ovat joko toimineet itse yrittäjinä tai työskennelleet tulosvastuullisissa tehtävissä omistajavetoisissa yrityksissä. Yritysneuvonta on yksi HiOMOn palveluista. Yritysneuvonnasta saa tukea sekä yrityksen perustamiseen että olemassa olevan yritystoiminnan kehittämiseen. Yritysneuvonta auttaa testaamaan liikeideaa ja selvittämään osaamistarpeita, rahoitusvaihtoehtoja, sopivaa yritysmuotoa sekä muuta tarpeellista. Neuvonta on maksutonta. Palvelu on tarkoitettu kaikille TAKKin opiskelijoille koulutusalasta riippumatta. Yritysneuvontaan ohjautuu asiakkaita myös Ensimetrin kautta. Lisätiedot: Kouluttaja, yritysneuvoja Eeva Leimola puh. 044 7906 427 tai eeva.leimola@takk.fi

18

2014


Viime vuonna TAKK oli Pirkanmaan ykköspaikalla nuorten aikuisten osaamisohjelman kouluttajana. Koulutuspaikka voitiin tarjota yli sadalle 20–29-vuotiaalle. Valtakunnallisestikin määrä on korkeimpien joukossa. Osaamisohjelma on osa nuorisotakuuta. Tavoitteena on lisätä koulutusmahdollisuuksia nuorille, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Lue, mikä opiskelijoitamme innosti tutkinnon suorittamiseen.

Nuorisotakuulla

koulutetaan ammattilaisia Teksti Marjo Nieminen Kuvat Ville Salminen

Tekemällä oppiminen on parasta ”Tärkeä onnistumisen paikka oli kahvilatarjoilijan osatutkinnon saavuttaminen. Siitä tuli fiilis, että pystyn oikeasti saavuttamaan jotakin, joka vielä auttaa eteenpäin opiskelussa. Oman ammatillisen polun löytäminen ei missään nimessä ole ollut helppoa. Ysiluokan jälkeen lähdin opiskelemaan yhdistelmäopintoja kone- ja metallialalle sekä lukioon. Pian kävi selväksi, että metalliala ei ollut minun juttuni, ja jätin koulutuksen kesken. Työelämä veti puoleensa, ja päädyin ravintola-alalle. Olen työskennellyt viisi vuotta Teivon raviradalla eri tehtävissä, ja nyt pyöritän yhtä kahvioista. Sen lisäksi teen keikkaa mm. Tampereen messuhallissa ravintola-alan ammattilaisia välittävän Stafflinen kautta. Munkkimiesten leipomossa olin hommissa ensimmäisen kerran jo 10-vuotiaana ja nyt siis yli 10 vuotta myöhemmin uudelleen. Vaikka töitä oli mukavasti, tuntui, että haluaisin kuitenkin myös koulutuksen. Oma ala ei varsinaisesti ollut vieläkään selkiytynyt. Sitten hoksasin, että miksei se voisi olla ravintola-ala, jolta oli jo työkokemusta. Hetken päähänpistosta päätin hakea koulutukseen,

ja TAKKissa sattui olemaan juuri sopivasti haettavana tarjoilijan ammattitutkintokoulutus. Valinta on osoittautunut oikeaksi. Tekemällä oppiminen sopii minulle hyvin. Teoriajaksoja on sopivasti, ja ne tukevat käytännön tekemistä koulussa ja työssäoppimispaikoilla. Koulussa olemme toteuttaneet mm. à la carte- ja kahvilajaksot sekä järjestäneet erilaisia tilaustapahtumia ja juhlia. Työssäoppimisten myötä olen päässyt perehtymään kahvilatyöhön ja fine diningiin. Etukäteen jännitti, olenko tarpeeksi ”hieno” fine dining -paikkaan, mutta nyt olen jo toisella työssäoppimisjaksolla Hella & Huone -ravintolassa. Valmistumisen jälkeen unelmani on päästä töihin ja asumaan Saksaan. Rakastuin maahan, kun kävin siellä muutama vuosi sitten. Sitä ennen haluan kuitenkin kerätä monipuolista ravintola-alan kokemusta mm. vuokratyön kautta. Vuokratyö sopii hyvin elämäntilanteeseeni, kun vasta etsin sitä minulle parasta työpaikkaa.” Eveliina Lallukka

2014

19


Tutkinto virallistaa osaamiseni ”Aloitin oman talon rakentamisen vuonna 2011 työn ohessa. Taloprojektin aikana minulla oli apuna työharjoittelijoita TAKKista, ja heidän innoittamanaan lähdin myös itse opiskelemaan. Suoritan nyt talonrakennusalan ammattitutkintoa TAKKissa. Opinnot aloitin toukokuussa 2013, ja olen valmistumassa tavoitteeni mukaisesti tämän kevään aikana. Minulla on pitkä työkokemus rakennusalalta. Nykyisellä työnantajallani Rakennustoimisto Metsäpuro Oy:lläkin olen ehtinyt paiskia hommia jo seitsemän vuotta. TAKKin joustava malli toteuttaa koulutusta sopii hyvin työn ohessa tehtäväksi. Opiskelu on pääasiassa tekemällä oppimista. Koulussa käydään teoriapäivillä, ja sen jälkeen pääsen tekemään opiskeltuja asioita käytännössä omalla työpaikallani. Työskentelen monipuolisissa rakennusalan tehtävissä uudisrakennuksilla ja remonttikohteissa, joten tutkinnon suorittaminen on käynyt sujuvasti. Suomeen päädyin 11 vuotta sitten Rodokselta, Kreikasta, jonne muutin lapsena Albaniasta. Jo Kreikassa työskentelin talvet rakennuksilla ja kesäsesongin ajan ravintola-alalla. Rodoksella kohtasin ”ison rakkauden” eli tulevan vaimoni ja päädyin Suomeen. Reilun kuukauden mittaisen suomen kielen koulutuksen jälkeen löysin töitä jo Kreikassa tutuksi käyneeltä rakennusalalta. Työssä pärjäsin alkuun hyvin englannilla. Vähitellen suomen kielen taitoni karttui, kun työkaverit ja vaimo sitkeästi kannustivat puhumaan suomea. Parasta opiskelussa on se, että saan ammatin ja tutkinnon ja voin näin virallistaa osaamiseni. On opiskelu onneksi ollut hauskaakin. TAKKin kouluttajat ovat olleet tukena pitkin matkaa ja auttoivat muun muassa opintosisältöjen valinnassa. Valmistuminen siintää jo nurkan takana. Kun saan tutkintopaperit käteeni, aion pysähtyä nauttimaan tilanteesta, perheestä ja omin käsin rakennetusta talosta.” Vasil Cipi

20

2014


Hyppy tuntemattomaan oli uuden alku ”Tärkeintä on, että saan tutkinnon, joka antaa kelpoisuuden hakea ammattikorkeakouluun jatkamaan opiskeluja. Valmistuin helmikuun lopussa TAKKista myynnin ammattitutkintoon, ja aion hakea jatkamaan kaupan alan opintoja Tampereen ammattikorkeakouluun. Opiskelen samaan aikaan myös iltalukiossa. Oman haasteensa opiskeluun tuo se, että olen yksinhuoltaja. Minulla on 6-vuotias poika. Opiskelijan ja äidin roolien yhteensovittaminen ei aina ole ihan helppoa. Hyvin olen kuitenkin onneksi selvinnyt. Aikanaan ehdin aloittaa lukio-opinnot Iranissa, mutta kun muutin Suomeen vuonna 2001, ne jäivät kesken. Suomessa suoritin peruskoulun, ja sen jälkeen opiskelin yksityisessä kosmetologikoulussa. Virallinen tutkinto ja sitä kautta myös jatko-opintokelpoisuus kuitenkin puuttuivat edelleen. Koulutukseni TAKKissa kesti kaikkiaan kahdeksan kuukautta, ja siinä ajassa ehdin suorittaa koko myynnin ammattitutkinnon. Tärkeä tekijä nopeaan aikatauluun oli se, että minulla oli jo työkokemusta myyntityöstä. Kaupan alan töitä tein aiemmin Turussa, josta muutin Tampereelle vasta viime vuonna. Muutto Tampereelle oli hyppy tuntemattomaan. Minulla ei ollut kaupungissa tuttuja, ei opiskelupaikkaa tai työtä. Halusin aloittaa uuden elämän, kokeilla jotain muuta. ­TAKKin nettisivuilta löysin sopivasti myyntialalle valmistavan koulutuksen, ja tartuin tilaisuuteen. Suurin osa opiskelusta oli työssäoppimista. Ehdin työskennellä sekä Stockmannilla että Sokoksella. Koululla kävin vain välillä teoriapäivillä. Voin suositella aikuiskoulutusta hyvänä vaihtoehtona nuorillekin. Tutkinnon suorittaminen on nopeampaa, aiempi osaaminen otetaan huomioon, ja mikä parasta, samalla saa vielä jatko-opintokelpoisuudenkin. Mukavat opettajat ovat jaksaneet kannustaa ja tsempata eteenpäin. Lähitulevaisuuden tavoitteeni on jatkaa kaupan alan opintoja ja valmistua jossain kohtaa tradenomiksi. Sen jälkeen haluan rakentaa elämääni eteenpäin ja työllistyä kaupan alalle, löytää oman paikkani työelämässä.” Klara Vefai

Halusin aloittaa uuden elämän, kokeilla jotain muuta. 2014

21


Ulla virtanen

Opening an educational gateway to China E

xpanding business to a new market is always an exciting journey. Currently TAKK is opening a gate to China market with big potential opportunities, cooperating with MobiSociety Oy. Probably you may immediately have a question in your mind, why go to China? What can TAKK do there? Actually these are the same questions we wanted to find answers to when TAKK representatives and I started our first visit to Guangdong province in September 2013. China is the fastest growing emerging market, and Guangzhou, the capical city of Guangdong province is one of the important cities in China. Guangzhou has been the twin city of Tampere since 2008. – Guangzhou is building a new vocational education park, which aims to move all the Guangzhou vocational schools to one place starting in 2015. Around 30 square kilometers has been planned for Guangzhou VET park and it will contain around 20 vocational colleges and schools. The amount of students will be 130 200 or even much more than that. We welcome Tampere to cooperate with us and provide us top quality education solutions. The Head of Vocational Section in the Bureau of Education of Guangzhou Municipality, Mr. Huang Xuesong introduced. Exporting Finnish top quality education abroad is one of Finnish national level strategies. Finnish education already has a very good reputation in the world, and what we need to do is to shape the products based on Chinese customer requirements and promote them with full speed.

22

2014

China’s regional cities offer a diverse range of opportunities to Finnish VET business. The most potential areas listed as priority for Finnish VET institutions and companies are trainers’ training, students’ trainings and degree upgrade, curriculum development, model course export and qualification preparation with qualification tests. In addition, exporting Finnish vocational education to China will also bring many opportunities to other Finnish companies. For example, Chinese customers might also need to buy equipments from Finland for their new workshops and laboratories. E-learning solutions and innovative software applications related to education fields are also quite attractive to Chinese vocational colleges and organizations. Anyhow, there are some challenges in expanding to China market for a successful business. One of the key challenges is to understand Chinese business culture and understand how Chinese communicate with international partners. It is pretty easy to understand that cultural gap is a challenge, but another challenge is not so visible to Finnish education exporters. That challenge is how to make a win-win solution with Chinese customers. It means that we are not selling products and services, but sharing the benefits with Chinese customers. Yong Li The writer is Founder and CEO at MobiSociety Oy, Chairman of Greatwall Ry. Providing China related consulting services to Finnish educational institutions, trading companies and industrial enterprises.


Uutiset Teksti Marjo Nieminen Kuva Likkojen lenkki

Joutsenmerkki takaa yritystoiminnan ympäristöystävällisyyden

Ajoneuvosimulaattorilla harjoitellaan vaaratilanteita turvallisesti

TAKKissa käynnistettiin syksyllä 2013 Joutsenmerkin hakukoulutukset siivousalan yrityksille. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Ympäristömerkinnän kanssa. Päivän kestoisessa koulutuksessa perehdytään siihen, mitä Joutsenmerkin saaminen siivouspalveluille edellyttää ja miten hakuprosessi etenee. Lisäksi tarjotaan konsultointiapua varsinaiseen hakuprosessiin. Merkki takaa sen, että yritys tai tuote edistää ympäristön kannalta kestävää kehitystä. Se toimii myös markkinointietuna kilpailijoihin. Muun muassa julkisissa hankinnoissa on alettu painottaa ympäristöystävällisyyttä, joka voidaan osoittaa Joutsenmerkin avulla. – Muissa Pohjoismaissa Joutsenmerkki on jo useilla siivousalan yrityksillä, Suomessa vasta kolmella, kertoo asiantuntija Sami Karelahti Ympäristömerkinnästä. Siivousala toimii pilottina, mutta jatkossa vastaavia koulutuksia suunnataan myös muille aloille.

TAKKin ja Tredun yhteistä ajoneuvosimulaattoria käytetään opetuksessa mm. yhdistelmäajoneuvon kuljettajakoulutuksissa. Simulaattori on rakennettu aitoon rekka-auton hyttiin, johon on asennettu liikejalusta. Alustan ansiosta simulointi tuntuu mahdollisimman realistiselta ja autenttiselta. Kuljettajan istuimelta katsottuna simulaattori toimii aivan kuten oikea ajoneuvoyhdistelmä. Simulaattorin avulla voidaan harjoitella tilanteita, joita on vaikeaa tai jopa vaarallista toteuttaa käytännössä. Erilaiset keliolosuhteet ja ajoympäristöt tulevat tutuiksi ennen tielle siirtymistä. Simulaattori on myös ympäristöystävällinen ja kustannustehokas vaihtoehto. Myös muiden ajoneuvojen simulointi onnistuu. Simulaattoria hyödynnetään myös mm. tienhoitokaluston, kuorma- ja linja-auton ajoharjoittelussa. Simulaattorin rakentamiseen on saatu EAKR-rahoitusta Pirkanmaan liitosta.

Perinteinen Likkojen lenkki liikuttaa 26. kerran Tampereella toukokuussa. TAKK on ollut aktiivisesti mukana alusta asti. TAKKilaisia voi bongata sekä lenkkiporukassa että Ratinan stadionin tapahtumatorilla. Torikojulla tarjotaan ajankohtaista koulutustietoa ja mielenvirkistystä. Tapahtuman yhteydessä tavoitetaan suuri joukko potentiaalisia uusia opiskelijoita. Osallistujamäärä on ollut noususuuntainen. Reittejä liikkujille on tarjolla kolme erilaista, joista yksi on esteetön. Periaatteena on jokaiselle jotakin: omansa löytää sekä hikiliikkuja että rento reippailija. Viime vuonna tapahtuma palasi juurilleen Ratinan stadionille, ja siellä jatketaan myös tänä keväänä. Lenkkijärjestäjinä toimivat KooVee, SBS-media/Iskelmäradio ja Tapahtumatuotanto Voltti. Tukijoukoissa on lisäksi mukana useita tamperelaisia yrityksiä ja yhteisöjä. Likkojen lenkki on myös hyväntekeväisyystapahtuma: osa tuotoista ohjataan mm. KooVee ry:n lasten ja nuorten urheilutoiminnan tukemiseen. Ratinassa tavataan.

Muissa Pohjoismaissa Joutsenmerkki on jo useilla siivousalan yrityksillä, Suomessa vasta kolmella.

Liikunnan riemua Likkojen lenkillä

2014

23


Elämä edessä, ura haaveissa? Oletko 20–29-vuotias nuori vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa? Nyt sinulla on loistavat mahdollisuudet hakeutua ammatilliseen koulutukseen! Meille voit hakea ympäri vuoden, moniin koulutuksiin on jatkuva haku. Tsekkaa koulutustarjontamme nettisivuiltamme – etsitään yhdessä suunta urallesi! Opintoneuvojamme opastaa kaikessa opintoihin liittyvässä. Ota rohkeasti yhteyttä: puh. 044 7906 373 ja opintoneuvonta@takk.fi Lisätietoa saat myös Kysy ja katso -palvelustamme, joka palvelee 24/7. www.takk.fi/kysy_ja_katso

TAKK Tampereen Aikuiskoulutuskeskus PL 15 l 33821 Tampere l 03 2361 111 l www.takk.fi Toimipaikat Kurssikeskuksenkatu 11 Tampereen valtatie 15 l Hermiankatu 12 C Hatanpään valtatie 34 D l Aarporankatu 12

Profile for TAKK

Takk sauma 2014  

TAKKin asiakaslehti.

Takk sauma 2014  

TAKKin asiakaslehti.