__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Hé! Da’s MIJN

zwerfafval!

Wij bieden gemeenten: • doelgericht advies en begeleiding • inspirerende campagnes


Bewustwording Maak een ‘wegwerp’limerick De ‘wegwerplimericks’ worden geplaatst op de gemeentesite in het huis-aan-huisblad.

Pimp Your Bin De leukste inzendigen worden uitgevoerd en in de stad geplaatst. De ‘kunstroute’wordt gepresenteerd op de gemeentesite en in het huis-aan-huisblad.

SchoonGenoegVan... Wie maakt de leukste, mooiste, artistiekste foto van zwerfafval. De winnende foto’s komen in de stad te hangen.


Inleiding

Persoonlijke aanpak Dit jaar en komende jaren is er voor gemeenten extra geld beschikbaar om het zwerfafvalprobleem efficiĂŤnt aan te pakken. Dat kan door de inzet van middelen en communicatie. Zodra het over communicatie gaat, geldt voor elke gemeente, elke doelgroep en iedere situatie een andere aanpak. Een persoonlijke aanpak. Gedragsverandering vraagt inzicht, inzet en creativiteit. Helemaal afgestemd op uw situatie. Drie aanbieders werken samen om u hierbij te bedienen met adviezen en communicatieconcepten die werken: De Jonge Milieu Advies, Woonwijzer Media en Het hele Arsenaal. Ieder van ons heeft zijn sporen op dit gebied verdiend. Met dit boekwerkje hopen we u te inspireren in

een aanpak. Wij denken graag met u mee en nemen u zo veel mogelijk werk uit handen, zodat u zich kunt richten op de coĂśrdinatie en andere ontwikkelingen op uw beleidsterrein. Maak een vrijblijvende afspraak met Ton de Haan: (0575) 51 16 15.


Zwerfafval in print Hart voor uw Huis

Klimaatagenda 2012 Met veel tips om energie en geld te besparen

Kranten, agenda’s, cartoontips ‌ Allemaal te maken of aan te passen naar lokale wensen.


Kranten, agenda’s, cartoontips... Informeren, inspireren en verleiden zijn hierbij de sleutelwoorden. Met als doel om op positieve wijze mensen in beweging te krijgen, aan te zetten tot actie. Zo maakten we – veelal in samenspraak met gemeenten – al vele krantjes, brochures, folders, kalenders, enzovoort. Over veel duurzame thema’s, zoals energie besparen, duurzaam klussen, afkoppelen van hemelwater en milieuvriendelijk tuinieren. Ja, ook over afval. We breiden onze contentservice voortdurend uit met actuele teksten, illustraties en cartoons.


Kids en afval

GPS zwerf(afval)tocht Spannende gps-tocht door de stad. Onderweg ruim je zwerfafval op. Aan het eind wacht een leuke verrassing.

Zwerfafval... trek ‘t je aan Project met jongeren. Maak fashion van afval, met modeshows en exposities.

Interactieve blikvanger Werp je afval in deze futuristische blikvanger. Overdag steeds een ander geluid, in het donker verandert hij van kleur.


Jongeren en zwerfafval … het kán! Steeds meer creëren jongeren hun eigen wereld. Ze zijn continue online en passen elk Social Medium toe op de groep die ze willen bereiken. Net als je denkt het te begrijpen, is iets ‘niet chill’ of ‘saaaai’. De voornaamste les die we hieruit kunnen trekken is: laat het de jongeren vooral zélf doen. Zo zijn er al sportclubs succesvol door de teams zelf verantwoordelijk te maken voor een schoon sportpark. Een succesvol voorbeeld is de oproep aan scholen geweest om met en tegen elkaar de leukste anti-zwerfafvalfilm te maken. De winnaar, gekozen door een deskundige maar vooral ludieke jury, mocht de film verder uitwerken met een professionele filmploeg. In Doetinchem leidde dit

tot de ‘Making of Trash Flash’: http://tinyurl.com/thrashflash Per school, club of kroeg zijn jongeren uit te dagen zelf oplossingen aan te dragen voor het zwerfafval-probleem.


Kids en afval Garbage games Sportieve afvalrace. Het juiste afval in de juiste container. Diverse spellen, met als thema afval.

De kunst van afval Met het afval, verzameld uit een wijk of park, maakt een beeldend kunstenaar samen met jongeren een kunstwerk in de wijk/school.

Zwerfie Afvalinzameling bij de school, met kliko ‘Zwerfie’. Met lesmateriaal en onder andere bouwplaten om de eigen kliko mee op te leuken.


De kunst van afval op basisscholen Zwerfie is onze grootste vriend. Hij – of is het een zij? – geeft zwerfafval een gezicht. Voor elke groep zijn spelvormen ontwikkeld, zoals de afvalrace op rolcontainers, fotowedstrijden, Aurasma-toepassingen, musicals en kunstprojecten met échte kunstenaars. En Zwerfie is de verbindende factor. Ook hier geldt, dat eigen inbreng door de meesters, juffen en leerlingen zelf op prijs gesteld wordt. Mooie bijkomstigheid is dat ook de ouders en de rest van het gezin bij het zwerfafvalproject betrokken raken. En alles mag gedeeld worden op facebook, twitter, Instagram, WhatsApp, et cetera.

We laten kinderen zelf creatief nadenken over oplossingen. Want als er één groep goed ‘out of the box’ denken, is deze het wel.


Plannen en ďŹ nanciering

Participatie Betrekken van burgers en wijkorganisaties kan blijvend bijdragen aan een schonere gemeente.

Ontzorgen kunnen we gemeenten in het hele zwerfafvaltraject: van plan tot uitvoering, van aanvraag tot verantwoording.

Benchmarking met andere soortgelijke gemeenten en opstellen van afvalbeleidsplannen.


Plannen maken, begeleiden en ontzorgen Bij het aanvragen en verkrijgen van de zwerfafvalvergoeding van 1,19 euro per inwoner per jaar, staat altijd een goed plan centraal. Met hierin als basis extra maatregelen om zwerfafval te beperken. De Jonge Milieu Advies kan u hierbij van begin tot eind adviseren en ontzorgen: met het vaststellen van de uitgangssituatie, doelstellingen, passende maatregelen en een meerjarenplan. En desgewenst met het verzorgen van een jaarlijkse evaluatie en verantwoording, het bijstellen van de plannen en het regelen van een nieuwe aanvraag van de jaarlijkse zwerfafvalvergoeding.

Naast fysieke maatregelen – zoals plaatsen van extra afvalbakken – is gedragsbeïnvloeding van burgers essentieel bij het aanpakken van zwerfafval. Dit kan door educatie en participatie van kinderen/jongeren, betrekken van burgers en wijkorganisaties bij het schoonhouden van de buurt en door beïnvloeding van onbewust gedrag. Veelal in combinatie met een doelgerichte communicatiecampagne.


(0575) 51 16 15 info@woonwijzermedia.nl woonwijzermedia.nl

(0314) 37 60 65 info@hethelearsenaal.nl hethelearsenaal.nl

(030) 699 15 99 info@dejongemilieuadvies.nl dejongemilieuadvies.nl

Profile for TAMAT

Brochure afval  

Brochure afval  

Profile for tamatall
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded