Page 1

Nummer 1, februari 2014

URH KULT

UV

AD UDST

2014

Var kan man vara med? SIDAN 3

HANS HJÄRTEKAKOR SIDAN 4

LOPPIS I NORDMALING SIDAN 7


Hej alla läsare!

Nu är det 2014. Det är ett speciellt år för Umeå. Kulturhuvudstadsåret har precis börjat Det kommer att hända mycket i Umeå under året. Men 2014 är också ett speciellt år för Läs & Hör. Vi fyller 10 år! Vi kommer dessutom att göra vårt hundrade nummer någon gång till hösten. Lita på att det blir kalas här på redaktionen då!

Margit Andersson har skickat en jättefin teckning. Tack Margit!

Kom ihåg att du kan lyssna på våra radioreportage och titta på våra filmer på hemsidan, www.lhmedia.se. Trevlig läsning!

Så här såg det allra första numret av Läs & Hör ut. Då hälsade vi på hos Lundagård. Du kan läsa nästan alla våra gamla tidningar på www.lhmedia.se. Klicka på ”Tidning”.

SAMIRA HAGHJOS MINNESFOND Om du har flerfunktionshinder och utvecklingstörning, kan du söka pengar från Samira Haghjos minnesfond. Sista ansökningsdag är 15 april. Läs mer på www.umea.fub.se. Du kan skriva ut ansökningsblanketter från vår hemsida, www.lhmedia.se.

Julia Mattsson

jobbar på Rebellteatern där hon har spelat in en egen sång som hon kallar för Astrix och Oblix och Britterna 2 Julia önskar sig en papergoja. Jag undrar om hon har fått en i julklapp. Lyssna på intervjun så får du veta mer om Julia och vilka artister hon gillar förutom Robin Stjärnberg.

2


Kulturhuvudstad

2014

Håkan har träffat Albert som jobbar med kulturhuvudstadsåret. Vad betyder det att vara kulturhuvudstad? Kan man vara med på arrangemangen, fastän man har ett funktionshinder?

Kultur handlar om teater, dans, musik, konst. Det kommer att hända mycket i Umeå under året!

Här kommer några tips för kulturhuvudstadsåret: 12, 13 och 14 februari kan du se musikalen Grease på Hagaskolan. Det är elever från grundskolan, särskolan och hörselverksamheten som sätter upp föreställningen. 15, 17 och 18 februari kommer Moomsteatern från Malmö till Umeå. De sätter upp pjäsen Mannen utan riktning” på Idunteatern. 14, 16 och 23 mars, samt 5 och 7 juni kan du se Ögonblicksteaterns pjäs Making senses. Pjäsen är ett samarbete mellan Ögonblicksteatern i Umeå och den palestinska teatergruppen Al-Harah Theatre. 26,27 och 28 maj spelar Glada Hudik-teatern på Idun i Umeå. Föreställningen heter Trollkarlen från Oz. Under våren kommer Rebellteatern att sätta upp en ny föreställning som heter Moves. 3-5 juni kan du gå på Festival Normal. Det är en teaterfestival som handlar om teater och funktionshinder.

På www.umea2014.se kan du läsa mer om de här föreställningarna. Där kan du läsa om en massa andra saker som kommer att hända i Umeå under året.

Glada Hudik kommer till Umeå i april med sin nya föreställning.

3


Stiftelsen på Umeå Folkets Hus Fredagen den 10 januari tog jag bussen ned på stan för att titta på Stiftelsens konsert. Konserten var jättebra, många låtar kände jag igen och dem spelade bland annat min favoritlåt Utanför Din Dörr som är från deras senaste album. Sångaren Robert

Jag ger konserten 5 av 5 saxofoner.

Efter konserten köpte jag en t-shirt från grabbarna i bandet och fick chansen att träffa dem. Jag fick även skaka hand med sångaren Robert Petterson!

Tack för mig! /Daniella

Dansa Afrikansk Dans! Vad är Afrikansk dans? Vill du prova på Afrikansk Dans? Kontakta verksamheten Yakaar, som kan komma till er eller ha kurs i lokal, beroende på vad som passar bäst för er. Möjlighet att prova på finns alltid! Ring 076-7722888 eller skicka e-post till yakaar@live.com.

Afrikansk dans är rytmisk och rolig Dansen anpassas efter de som är med så alla kan delta. Kanske vill man bara gunga med i de härliga trumrytmerna. Det spelar ingen roll hur man ser ut eller om man gör fel, huvudsaken är att man har roligt!

Se mer bilder på vår hemsida!

HANS HJÄRTEKAKOR du behöver: 100 gram smör 1/2 deciliter strösocker 2 och 1/2 deciliter vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1/2 deciliter florsocker

lyssna på vår hemsida www.lhmedia.se där hans berättar hur du gör kakorna!

4

Birahima Wade är ansvarig för Yakaar och kommer från Senegal. Han har stor erfarenhet av att leda både små och stora, med och utan funktionsnedsättning.


Pyssel från André Hej jag heter André och har gjort ett nytt pyssel till er. Nu vill jag ha hjälp med att lösa dessa problem.

1. Vem har flest prickar? 2 Vad heter Barnen (läs baklänges ) 3. Vem är vem ? följ snörerna

Kossan Mamma Mu är ute och promenerar

Dem blev riktiga goda vänner tillsammans Mamma Mu och Kråkan

Mamma Mu träffar på en kråka som ligger med en sten på magen Sitter du fast frågade Mamma Mu? Ja kan du hjälpa mig loss kossa sa kråkan.

Vi har blivit bra vänner sa kråkan vi kan väl leka ihop du och jag någon annan gång?

Så gjorde hon det Mamma Mu puttade undan stenen och kråkan kom loss.

Gärna det sa Mamma mu, nu flyger jag hem till mitt kråkbo i skogen sa kråkan. Sen gick Mamma Mu hem till sin ladugåd.

5


Kolla in min gympafilm med olika övningar som kan vara bra att göra när man har ätit lite för mycket julgodis och julmat.

umelan med keivan Jag har hjälpt till på UmeLAN som är en idell förening som arrangerar olika lan i Umeå. Lan är när man kopplar ihop flera datorer i ett nätverk eller när man spelar datorspel tillsammans. Lanet var i fotbollshallen på Nolia. Under tiden då jag inte jobbade så satt jag och spelade World of Warcraft. World of Warcraft förkortas WoW och är ett rollspels där man är en rollfigur, man ska göra olika uppdrag för att komma till en svårare nivå. Man kan spela många samtidigt. På bilden ser ni nåra glada lan grabbar Om ni vill se mer bilder kan ni gå in på hemsidan.

JULA Jag Linus har varit på Jula och intervjuat chefen där. Vet ni vad dom säljer mest av på jula? Svaret hittar ni om ni lyssnar på min intervju. Daniel tycker att gångarna kan ibland vara trånga när det är mycket varor i butiken. I Sverige finns det 33 butiker och snart 34. Daniel Andersson 6


Begagnade saker ”En trend i tiden”

Just nu är det populärt med begagnade saker och loppisar. I Nordmaling har vi flera stycken, vi har besökt några av dem. Inge -Bo driver ”Fyndboden” där han säljer allt möjligt. Han spelade en trudelutt på Blockflöjt för oss

Yvonne och Tomas jobbar här, de blev intervjuade av Jörgen

David provsitter en fötölj Träffpunktens ”Tur & retur” är kommunens returbutik. Här lagas bla möbler för att sedan säljas.

Cherstin på ”Samlat & Annat” Hos Cherstin kan man köpa kläder, väskor och många andra fina gamla saker.

Anita Helletun har en loppis hemma hos sig. Pengarna hon tjänar skänker hon till välgörande ändamål.

7


GISSA VEMS NÄSA!

INT ETT F N N VI ! LÄDE FÖRK

VILKEN KÄNDIS NÄSA ÄR DET HÄR?

1.

3.

2.

sponsrat av

VÄLJ MELLAN: – ERIC SAADE – BEETHOVEN – LADY GAGA RINGA IN RÄTT SVAR PÅ SVARSKUPONGEN. SENAST 15 MARS VILL VI HA DITT SVAR. VI LOTTAR UT 2 FÖRKLÄDEN BLAND ER SOM GISSAR RÄTT.

Vinnare av tävlingen i julnumret blev: Henrik Boström i Obbola och Yvonne Jonsson i Vännäs. Grattis! Ni får var sitt förkläde.

LYCKA TILL!

UMEÅ Läs & Hör Backenvägen 154 903 62 Umeå telefon: 090-16 18 50 umea@lhmedia.se www.lhmedia.se

HOLMSUND Holmsunds Dagcenter Sandviksvägen 2 913 35 Holmsund telefon 090-16 42 13 holmsund@lhmedia.se www.lhmedia.se

VÄNNÄS Läs & Hör Södra Drottningg. 2 911 32 Vännäs telefon: 0935-141 64 vannas@lhmedia.se www.lhmedia.se

ROBERTSFORS Läs & Hör Fabriksvägen 5 915 32 Robertsfors telefon: 0934-102 97 dagc@robertsfors.se www.lhmedia.se

Ansvarig utgivare: Annette Johnsson, Umeå daglig verksamhet. Läs & Hör är ett samarbete med ABF.

NORDMALINGS KOMMUN

8

DENNA SIDA SP O N S R AS AV A B F

NORDMALING Läs & Hör Rödviksvägen 3 914 31 Nordmaling telefon 0930-14025 nordmaling@lhmedia.se www.lhmedia.se

LH_01_2014 Februari  

Läs & Hör nummer 1 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you