Page 1

INGYENES!

▪ ▪ ▪ ▪

ORSZÁGOSAN T ERJESZ TETT M E ZŐGAZDASÁG I H AV I L A P I V. é vf. 5. szá m • 20 1 7 . m á j us

A szamóca szürkepenészes rothadása Nem varázslat, hanem fejlesztés! Sertés spermavizsgálat Fóliaházak fűtése


PYTHON™ FLEXI KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁS KÉTSZIKŰ GYOMOK ELLEN A KUKORICA POSZTEMERGENS GYOMIRTÁSÁBAN AZ AJÁNLAT A KÖVETKEZŐKET NYÚJTJA: 1. Széles hatásspektrum 2. Hosszú hatástartam 3. Szelektivitás 4. Rugalmas felhasználhatóság 5. Költséghatékony FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT A Python Flexit takarmány- és silókukoricában lehet felhasználni a kultúrnövény 1-6 leveles állapota között a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-6 leveles állapotában 200-300 l/ha lémennyiség felhasználásával. Az egyszikű gyomnövények ellen nikoszulfuron, foramszulfuron, szulkotrion vagy cikloxidim hatóanyagot javaslunk azok engedélyezett dózisában. Az egyszikű gyomirtó hatásának fokozásához nedvesítő szer hozzáadása javasolt (Polyglycol, Trend, stb.). A Pyt-

hon használható szerves foszforsav tartalmú talajfertőtlenítő használata esetén. Keverhető az ebben az időszakban felhasználható Zn és N tartalmú levéltrágyákkal. Szerves-foszforsav tartalmú növényvédő szerrel nem keverhető. A két kezelés között 7 nap különbségnek kell eltelni. Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt. A készítmény hosszú tartamhatással rendelkezik kétszikű gyomok ellen, amely a tenyészidőszak végéig tart. A tartamhatás feltétele a kezelést követő két hétben hulló 10-20 mm csapadék. A kezelés évében betakarítást követően ősszel kalászos gabona és őszi káposztarepce, míg a következő év tavaszán napraforgó, kukorica, tavaszi kalászos, olajretek, mustár, tavaszi repce, cirok, köles, fénymag, hagymaféle, mák, facélia, kender, len vethető és káposzta-, kabakosfélék palántázhatóak, illetve ha a talaj pH értéke 6-nál nagyobb, cukorrépa, pillangósok, burgonyafélék és levélzöldségek vethetők. Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát.

II. FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA

A 30 hektáros csomagban 10 l Python 280 SC és 3 kg Lontrel 72 SG található. (amely 3 ha-ra szétszedhető, 2×0,5 l Python 280 SC és 2×150 g Lontrel 72 SG) • AKG programokban felhasználható • Forgalmi kategória: II.

SZABADOS ISTVÁN Telefon: (30) 725-6441 Dow AgroSciences Hungary Kft. 1016 Budapest, Hegyalja út 7–13. Telefon: (1) 202-4191, Fax: (1) 202-4292 Email: dashungary@dow.com www.dowagro.hu 2A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!

™ a Dow Chemical Company (‚Dow”) vagy a Dow leányvállalatának márkaneve

(alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött).


AKTUÁLIS Szőlőtelepítésre is igényelhető uniós támogatás Még tavasszal megjelenhet a kertészeti ültetvénytelepítést célzó pályázat módosítása. A 19 milliárd forintos keretből még hatmilliárd forint áll a termelők rendelkezésére. Néhány héten belül megjelenhet a kertészeti ültetvénytelepítést célzó vidékfejlesztési pályázat módosítása, amelynek köszönhetően szőlőtelepítésre is kérhetnek majd támogatást a termelők. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: a módosított felhívás várhatóan már tavasszal elérhetővé válik. Az államtitkár szerint a 19 milliárd forinttal meghirdetett program terhére eddig mintegy 13 milliárd forintnyi támogatási kérelem érkezett be, a szőlőtermelők tehát a fennmaradó hatmilliárd forintra pályázhatnak majd. Ez az összeg Kis Miklós Zsolt szerint bőven fedezi a legfeljebb 642 hektárnyi szőlő telepítéséhez nyújtható támogatást. Az európai uniós szabályok szerint ugyanis ekkora területre kaphatnak a magyar termelők idén telepítési engedélyt. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is folynak az egyeztetések arról, hogy a támogatást pontosan milyen feltételekhez kösse a Miniszterelnökség.

Kérdéses például az, hogy a többi növényhez hasonlóan a szőlő telepítéséhez nyújtott támogatásnál is előírjanak-e öntözésfejlesztési kötelezettséget, illetve hogy az országban egységes vagy borvidékenként eltérő mértékű legyen az elérhető uniós forrás mértéke. Nem mindegy ugyanis, hogy egy gazda sík vidéken vagy hegyoldalban kíván szőlőt telepíteni, utóbbinak a költsége ugyanis sokszorosa lehet az Alföldön kialakított szőlőskert árának. A telepítési engedélyek odaítéléséről a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) dönt, a kérelmeket e hónap végéig adhatják be a szőlősgazdák. A jogszabályok szerint évente az előző évben megállapított összes hazai szőlőterület egy százalékával lehet növelni az ültetvények nagyságát hazánkban, ez idén országos szinten 642 hektárt jelent. Az előzetes várakozások szerint a szőlősgazdák a teljes keretet kimerítik majd. A HNT szerint a szőlőtelepítés nagyon költséges beruházás, ezért is kiváló lehetőséget jelenthet a gazdálkodóknak, ha a saját forrás mellett európai uniós támogatást is felhasználhatnak az ültetvények bővítéséhez.

Ha tavasz, akkor Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok! A magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye, Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár, amelyet idén, szakítva az eddigi szokással május 4–5–6-án, azaz csütörtöktől szombatig rendez meg a Hód-Mezőgazda Zrt. a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek közreműködésével, immár XXIV. alkalommal. A hazai mezőgazdaság jelentős része megjelenik a hódmezővásárhelyi kiállításon: a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig minden – az állattenyésztéshez szükséges – szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehet találni a seregszemlén! A kiállítások rendezésénél a rendező csapat legfontosabb szempontja a szakmaiság! Ez határozza meg a kiállítás programját is. A nyilvános show-bírálatok, tenyészállat-árverések a mindenkori hazai állomány élvonalának aktuális képét tükrözik. Tükrözik a mindenkori piaci helyzetet is, hiszen az állattenyésztési ágazatok gazdaságossága kihat a kiállításon résztvevők arányára és számára.

ORSZÁGOSAN TERJESZTETT MEZŐGAZDASÁGI HAVILAP

Kiadja: Talpas Sándor ev. Szerkesztőség: 4400 Nyíregyháza, Pazonyi tér 9. Tel.: 06 42 / 45 96 73 info@magyarmezsgye.hu Felelős kiadó: Talpas Sándor Felkért szakértőink: Szegedi Attila főiskolai adjunktus – öntözéstechnika Dr. Forgó István főiskolai docens – állattenyésztés Dr. Kovács Zoltán főiskolai docens – mezőgazdasági gépészet Dr. Szabó Béla főiskolai docens – növényvédelem Dr. Szabó Miklós főiskolai docens – zöldségtermesztés Kalmárné Dr. Vass Eszter főiskolai tanár – talajkémia ISSN 2064-6879 Tördelés, nyomdai előkészítés: Talpas Design Studio • Takács Ádám www.talpasdesign.hu Marketing: Hanuszik Tünde • 06 30 66 222 53 Nyomdai munkák: IMI PRINT KFT. Felelős vezető: Nagy Imréné A Mezsgyét terjesztjük: Kárpátalján, országos kiállításokon, szakmai bemutatókon, címlista alapján postai úton, az Agrárkamarák regionális programjain, a falugazdászok és NVT tanácsadók közreműködésével, kertészetekben, a megyei Gazdaköröknél, mezőgazdasági szakboltokban valamint a megyei agrárgazdasági kamara hálózatában. Terjesztő: Russmedia E számunk 9000 példányban – auditálható – jelent meg! Lapunk bármely részének reprodukálása, utánközlése csak a kiadó engedélyével lehetséges! A megjelent írásokért azok szerzői személyesen vállalnak felelősséget. A hirdetések és a PR cikkek tartalmáért a megrendelő felel.

LEGYEN NAPRAKÉSZ: www.magyarmezsgye.hu

Az ár kedvezményes nettó ár, az ÁFA-t nem tartalmazza. Az ajánlat 2017. január 30. és 2017. május 31. között érvényes.

3


Számos új tavaszi pályázati és forráslehetőség a vidéki vállalkozások részére! Új szakmai hírek a több mint 10 éves múlttal rendelkező ProjectMine Kft. pályázati és projektfinanszírozási munkatársaitól, forrás és projektlehetőségekről!

MEZŐGAZDASÁGI Szakmai tanulmányutak és csereprogramok támogatása 1,53 milliárd Ft került elkülönítésre mezőgazdasági szakmai tanulmányutak, csereprogramok szervezésére. Az új program, pályázat célja a mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, REL együttműködésben résztvevő mezőgazdasági termelők, továbbá ezen ágazatok szakmai szervezeteinek támogatása szakmai tanulmányutak és csereprogramok, valamint gyakornoki programok szervezésére és megvalósítására. Támogatás igényelhető az alábbi célterületekre: • 2–4 nap időtartamú szakmai tanulmányút, • 6–14 napos szakmai csereprogram valamint, • 60–120 napos gyakornoki program. A támogatási kérelmek 2017. június 1-től lesznek benyújthatók. A Vidékfejlesztési Program kiemelt céljai közé tartozik a tudásbázis gyarapítása, illetve a tudásátadás előmozdítása a mezőgazdaságban. Jelen Felhívás a fenti célok elérését biztosítja azzal, hogy tanulmányutak, csereprogramok, illetve gyakornoki programok révén lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők, illetve erdőgazdálkodók, továbbá REL együttműködésben részt vevő mezőgazdasági termelők közötti tudásmegosztást. Lehetőség nyílik továbbá fiatal szakemberek számára gyakornoki programban való részvételre. A Felhívás célja, hogy elősegítse az eredményes gazdálkodáshoz szükséges ismeretek hatékony formában történő átadását. A programok lehetőséget kínálnak a gazdálkodók szakmai és gyakorlati ismereteinek megosztására, a jó gazdálkodási technikák egymástól történő elsajátítására.

c. REL együttműködésben részt vevő mezőgazdasági termelők d. ezen ágazatok szakmai szervezetei

MUNKAHELYI KÉPZÉSEKET támogató pályázatok, mikro, kis, középvállalatok részére! Régóta várt programcsomagok jelentek meg, a hazai vállalkozások számára, komplex képzési programok megvalósítására. A programcsomag nagyvállalatok részére is elérhető, egyéb feltételek mellett. Jelen írásunkban a mikro, kis és középvállalkozások számára ismertetjük a forráslehetőséget. A pályázat keretében a mikro, kis és középvállalkozások esetében, min. 3.000.000 Ft max. 50.000.000 Ft pályázható. Támogatást igénylők köre, olyan vállalkozás lehet, akik • rendelkeznek legalább egy lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel (az előtár­ saságként való működés időszaka ebbe nem számít bele) és • az éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 3 fő volt és A pályázat keretében elszámolható: a. Képzések megvalósítása belső képzésként vagy vásárolt szolgáltatásként: b. Képzéshez kapcsolódó tudás-, és elégedettségmérés c. Képzések előkészítésével kapcsolatos tevékenységek: d. A projekt menedzsmentjével kapcsolatos tevékenységek

A támogatás mértéke, összege

Képzésekkel kapcsolatos elvárások

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: legfeljebb 160.000 eurónak megfelelő forint összeg. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a. A vidéki térségekben működő jogosult kkv-k számára tudástranszferhez nyújtott támogatás esetében a támogatási intenzitás a. középvállalkozások esetében az elszámolható költségek 60%-át, b. mikro- és kisvállalkozások esetében az elszámolható költségek 70%-át nem haladhatja meg.

• A Felhívás keretében támogatható képzések minimum 40%-ának szakmai kompetenciák fejlesztését szolgáló képzésnek: OKJ-s szakképesítést nyújtó képzésnek, egyéb szakmai képzésnek, vagy az Fktv. hatálya alá nem tartozó képzésnek kell lennie. • A Felhívás keretében támogatható képzések legfeljebb 7%-a lehet egyéb nyelvi képzés, illetve kombinált nyelvi képzés • A támogatható képzések legfeljebb 20%-a lehet belső képzés. A támogatást igénylőnek a képzések 80%-át külső képzésként szükséges megvalósítania. • A képzés minimum időtartama 20 óra a képzésnek a képzési program szerinti óraszáma számolható el • Középvállalkozásoknál a képzésbe bevont munkavállalók legalább 5%-ának hátrányos helyzetű munkavállalói körből kell kikerülnie. • A képzési költségek nem haladhatják meg a képzésbe bevont munkavállalónként 580.000 Ft/fő költséget

A projekt területi korlátozása

A tanulmányutak, csereprogramok illetve gyakornoki programok Magyarország területén és külföldön is megvalósulhatnak. A külföldre irányuló tanulmányút, csereprogram és gyakornoki program az Európai Unió tagállamaiban valósulhat meg. Támogatást igénylők köre: Jelen Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be: a. mezőgazdasági termelők, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben legalább 6000 STÉ méretű gazdasággal rendelkeznek b. erdőgazdálkodók, akik legalább 20 ha üzemi területtel rendelkeznek

Kérdéseik és projektigényeik kapcsán szakértőink várják jelentkezésüket: ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft. E-mail: info@projectmine.hu Folyamatosan frissülő híreinket itt olvashatják: http://www.facebook.com/Projectmine „2017-ben is felszínre hozzuk az értékeket” 4

Pályázat benyújtása: vidéki régiókban, mikro, kis és középvállalkozások számára: 2017. június 30 -tól


MALACA VAN... ...HOGY NEM A SZERENCSÉN MÚLIK

0,13% AGRÁR SZÉCHENYI KÁRTYA Akár 50 MILLIÓ FORINT szabadon felhasználható folyószámlahitel

www.kavosz.hu | 06 1 302 0855 *Az Agrár Széchenyi Kártya évi nettó ügyleti kamata a bruttó ügyleti kamat (1 havi BUBOR +4%/év) 4%/év állami kamattámogatással csökkentve. A megjelenített évi nettó ügyleti kamat meghatározása a tájékoztató anyag készítésekor érvényes – 2017. március 31-én az MNB által közzétett – 1 havi BUBOR (0,13%) alapulvételével történt. A kamat mértéke az 1 havi BUBOR függvényében változhat. A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlatnak. Részletes információ: www.kavosz.hu 5


Második alkalommal kerül megrendezésre a Hungrana Gazdanap A több mint százéves múlttal rendelkező, szabadegy- áramlás, a fejlődés és megújulás állomásai köré épül, házi telephelyű kukoricafeldolgozó vállalat a tavalyi, helyszíne pedig ebben az évben is a székesfehérvári nagysikerű nyitórendezvényt követően idén is megren- MKOSZ Csarnok lesz, 2017. május 10-én. dezi a Hungrana Gazdanapot, melynek tematikája az A tavalyi évben debütált hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozója, a Hungrana Kft. első Gazdakonferenciája, melyet nagy érdeklődés övezett a szakma részéről. A rendezvényre meghívott több száz beszállító partner itt ismerkedhetett meg a cég megújult partnerstratégiájával, de számos fontos, szakmai előadás is helyet kapott a programban, valamint lehetőség nyílt a résztvevők számára eszmét cserélni az agrár ágazatot érintő kérdésekben is. „Büszkék vagyunk arra, hogy kizárólag magyar gazdáktól, magyar termelésű, kiváló minőségű, GMO-mentes kukoricát vásárolunk. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy közvetlen kapcsolatban legyünk partnereinkkel és folyamatos párbeszédet folytassunk velünk. A Gazdanap erre (is) lehető-

A programból: • Dr. Gyuricza Csaba főigazgató – Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ • Tikász Ildikó osztályvezető – Agrárgazdasági Kutató Intézet • Bucsi Tamás engedélyeztetési és szolgáltatási menedzser, talajvédelmi szakértő – Timac Agro Kft. • Maróti Miklós ügyvezető – AgroVIR Kft. • Vajda Péter ügyvezető – Phylazonit Kft. • Bűdi Károly tulajdonos – AgriDron Kft. • Reng Zoltán vezérigazgató – Hungrana Kft. • Fisli Csaba alapanyag beszerzés vezető – Hungrana Kft.

séget nyújt amellett, hogy az agrárszektort érintő változásokról, kérdésekről, innovatív megoldásokról szóló szakmai előadásokat biztosít a résztvevőknek.„ – mondja Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. A program részeként az agrárszektor neves képviselői tartanak majd szakmai előadásokat, ezt követően a szervezők kerekasztal-beszélgetésre invitálják vendégeiket. A szakmai napon a számos neves meghívott előadó mellett jelen lesz Michelisz Norbert, Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes autóversenyző, nemzetközileg elismert élsportoló is, aki a kitartásról, elhivatottságról, megújulásról mesél majd az érdeklődőknek. www.gazdakonferencia.hu www.hungrana.hu

6


Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora

Tanácskoztak a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Április 5-én negyedik alkalommal rendezték meg „A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései” című konferenciát. Az Állatorvostudományi Egyetemen mintegy 400 érdeklődő részvételével tartott rendezvényen ezúttal is a szakterület legkiválóbb szakemberei ismertették a legfrissebb és legfontosabb témákat.

30, a vásárlók számára könnyen elérhető szilvapálinkát vizsgáltak meg a NÉBIH munkatársai. A tesztelt italok között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek. A NÉBIH szakemberei megmérték az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereket, mint a metanol-, a hidrogéncianid-, az etil-karbamát- és a réz tartalom. Az ellenőrzött tételek – egy kivételével – megfelelőek voltak. Egy pálinka etil-karbamát tartalma azonban túllépte az ajánlott határértéket, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalmazását. Kilenc pálinkánál szúrópróbaszerűen elvégezték a termék gyümölcseredetére vonatkozó izotópvizsgálatokat is. A nyomon követhetőséget is ellenőrizték a NÉBIH munkatársai. Kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a szilvapálinkák gyümölcseredete visszavezethető legyen magyarországi termőhelyekre. Megnyugtató, hogy a vizsgált pálinkák az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek voltak, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak. Szomorú tény viszont, hogy a kereskedelemben a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthatnak, melynek összege várhatóan 700 ezer forint lesz. Összességében elmondható, hogy a tesztelt, hazai forgalomban kapható szilvapálinkák többsége élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő. A korábbi hatósági tapasztalatokhoz képest kedvezőbb eredményt mutatott a jelölések ellenőrzése is. 30 tételből csupán két terméknél kellett apróbb jelölési hiba miatt figyelmeztetni az előállítókat. Ha Szupermenta termékteszt, akkor nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, melynek során javarészt szakértő, kisebb számban laikus kóstolók bírálták a szilvapálinkákat. Az értékelők pontozták a termékek illat- és íz tisztaságát, illat- és íz karakterét, valamint harmóniáját. A kóstolók kedvence az Agárdi Miraculum Szilva Pálinka lett. A Szupermenta rangsorban másodikként végzett a Rézangyal Barrique Szilva pálinka. A dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° Szilva Pálinka zárta. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseinek megbeszélése a szakma széles körének közös érdeke. A konferencia minden évben lehetőséget ad az állatorvosoknak, a vadászoknak és a vadgazdálkodási szakembereknek a személyes találkozásra, a tapasztalatcserére, ezáltal a még hatékonyabb együttműködésre. Professzor dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora 90. születésnapja alkalmából köszöntötte a konferencia díszvendégét, Mess Béla professzort. A konferencián meghívott előadóként jelen volt dr. Suba Imre, a Szlovák Vadászkamara és Vadászszövetség igazgatója, aki a nagyragadozók szlovákiai helyzetéről tartott előadást. Az téma aktualitását az adta, hogy Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk medvékkel és farkasokkal. Ezt követően állategészségügyi és járványügyi információkról, valamint többek között a lakott területen megjelenő, vadon élő állatokhoz kapcsolódó problémákról és a vad- és gépjármű ütközések szakmai értékeléséről is szó esett. Az esemény fővédnöke dr. Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, védnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. A rendezvény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Állatorvostudományi Egyetem, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésével valósult meg.

A falugazdászok segítik a gazdákat a biztosítási díjtámogatásban A falugazdászok felkeresését javasolja a gazdáknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági biztosításokhoz járó díjtámogatás megszerzése érdekében, okulva abból, hogy tavaly közel ezer gazdálkodó nem részesülhetett támogatásban adategyezőségi hibák, vagy a támogatásigénylés hiánya miatt. A kamara közleményében felhívta a figyelmet, hogy a díjtámogatás feltétele a biztosítási szerződés és az egységes kérelem vonatkozó adatainak maradéktalan egyezése. Ebben és a támogatás igénybevéte-

lével összefüggő elektronikus ügyintézéshez, a támogatási kérelem beadásához, a szükséges nyomtatványok kitöltéséhez, valamint a biztosítási szerződés-melléklet elkészítéséhez nyújthatnak segítséget a kamara falugazdászai. Kiemelték, hogy díjtámogatott növénybiztosítást csak a Magyar Államkincstár által alkalmazott ügyfél-azonosítóval (korábbi MVH regisztrációs számmal) rendelkező földhasználó termelő köthet, közvetlenül vagy integrátoron keresztül. Az igénylés várhatóan 2017. június elejéig tehető meg. Amennyiben a gazdálkodó

mégsem kap számára megfelelő ajánlatot, dönthet úgy, hogy nem biztosítja területeit a 2017-es évre vonatkozóan. Az idén a növénybiztosítások díjához 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési programból. Díjtámogatott biztosítások köthetők tűz-, jég-, vihar-, fagy- és aszálykárokra, valamint árvíz és felhőszakadás kockázatokra. A támogatás intenzitása az egyes módozatoktól és az igénylések mértékétől függ.

7


A szamóca szürkepenészes rothadása A tavaszi napsugarak hatására, különösen, ha fóliatakarással rá is segítünk a természetnek, intenzíven beindul a szamócabokrok fejlődése. Szakmai ártalom, hogy ilyenkor a gazdák nem a szép állományban gyönyörködnek, hanem aggódva figyelik a gyengébb, láthatóan visszamaradottabb foltokat, ne adj’ Isten, a kipusztult töveket. Sajnos, az aggódásuk sokszor nem alaptalan, hisz az intenzív, monokultúrában termesztett szamócaállományokban egyre gyakoribbak a különböző tőpusztulást okozó betegségek.

A szamóca fitoftórás tőpusztulása A világon a szamóca egyik legjelentősebb betegségeként tartják számon, de az elterjedtsége régiónként változó. Két válfaját ismerjük. Az elterjedtebb Phytophtora cactoriumot, és a karantén fertőzésnek számító Phytoptora fragariane-t. A Phyto­phtora cac­torium változat tüneteire jellemző, hogy a gyümölcspusztuláson túlmenően gyökértörzs pusztulást is okoz. A gyökértörzs pusztulásának jellemzője, hogy először a tő egyik oldalán a külső levelek száradnak és lankadnak, végül pedig elpusztulnak. A gyökértörzset kettévágva, a szövetben sötétbarna, határozott szélű elszíneződés látható. A Phytophtora fra­gariare jellemző, hogy a tövek a fejlődésükben visszamaradnak, végül elpusztulnak. A tövek gyökerei barnultak, bélszövetük lila. A gyökerek között egy-két, ún. patkányfarokszerű, hosszú, vastag gyökeret találunk. Mindkét változat elsősorban a talajból fertőz, az oospórák a talajvízen keresztül terjednek egyik növényről a másikra. Ezért a magas talajvízzel sújtott területeken fokozottabb a terjedésük veszélye. Védekezni a phytoph­tora terjedése ellen a metalaxil hatóanyagú vegyszerek használatával lehet (Ridomil Gold), míg a meg-

8

előzésében a megfelelő ültetvényforgó és a steril, megbízható palánták vásárlása segít.

A szamóca verticilliumos hervadása Az uborkatermesztők rémálma, sajnos, a szamócaültetvényeket is veszélyeztetheti. Szerencsére az elterjedtsége még nem akkora, mint az uborkában, de az előírt ültetvényforgó betartásával és a csak megbízható minőségű palánták beszerzésével mindenképpen érdemes megelőzni a bajt. Annál is inkább, mert mint az uborkánál, úgy a szómóca verticilliumos fertőzése esetén sincs sok lehetőségünk a betegség kezelésére. A betegség főbb tünetei, hogy a tövek lankadnak, végül elpusztulnak, valamint a gyökértörzset kettévágva körkörös, világosbarna szövetelhalás észlelhető.

A szamóca felfagyása Bár ez nem betegség, de a tünetek alapján első látásra könnyen gondolhatnánk valamilyen gyökérbetegségre is. Ugyanis a tél folyamán a nappali felmelegedés és az éjszakai fagyok hatására gyakran felfagyás következhet be. Ilyenkor a növények gyökerei kiszakadnak az eredeti talajréteg-

ből, és a növény kiemelkedik a talajból. Ez a veszély a kései ültetésnél és a kötöttebb talajokon gyakoribb. A felfagyott szamócaültetvényeket a szakirodalom szerint kora tavasszal, mihelyt a területre lehet menni, könnyű hengerrel járassuk meg, visszanyomva a szamócanövényeket a talajba. Kiskertekben a szamócasor két oldalán taposással állíthatjuk helyre az eredeti állapotot. Gál István

verbőci gazdálkodó, a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány szaktanácsadója

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH 24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban. A foglalásra a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lefoglalt tételt az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette. A lengyel kamion átvizsgálásakor bebizonyosodott, hogy a necc hálós kiszerelésű, több raklapra zsugorfóliázott, mintegy 24 tonnás burgonya tétel teljesen jelöletlen. Sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. A bemutatott ún. CMR fuvarokmányon sem szerepelt nyomon követésre szolgáló adat. A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmányt ún. CMS-igazolás is kíséri. Utóbbi bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) okozó baktériumtól. A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség. Az ismeretlen eredetű burgonya tételeknél tehát az élelmiszerbiztonsági mellett jelentős a növény-egészségügyi kockázat is. A NÉBIH munkatársai a helyszínen elrendelték a jelöletlen burgonya tétel élelmiszer- és takarmánylánc-forgalomból való kivonását és zárolását.


Tovรกbbi informรกciรณ: Rรกcz Tibor โ€ข 20/9438-698 illetve www.fmcagro.hu 9


Nyári bemutatók és képzések a Holland Almánál Az elmúlt években a gyümölcstermelők már megszokhatták, hogy a Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskolája a nyári hónapokban ismeretterjesztő rendezvényeket szervez csobádi kísérleti és bemutató ültetvényében, valamint faiskolai területein. A gyümölcsfaiskola 2008-ban jelentős fajtainnovációs tevékenységbe kezdett. Ennek eredményeképpen először alma fajta és alany kísérleteket állítottak be, majd ezeket csonthéjas technológiai kísérletekkel egészítették ki. A tesztültetvényekben a faiskola vizsgálja a különböző almafajták varasodás és lisztharmat rezisztenciáját, alternancia hajlamát, növekedési erélyét, metszésre, zöldmetszésre, vegyszeres rikításra adott válaszreakcióit. Meg tudnak győződni a fajták fagyérzékenységéről, perzselődésre való hajlamáról, a színes fajták esetén a fedőszín borítottság és intenzitás kialakulásáról, tárolhatóságról és számos egyéb tulajdonságról, ami egyaránt fontos a termelő, a fogyasztó és a kereskedők szem-

A Holland Alma bemutatóin évente több, mint ezren vesznek részt

fajtát szaporít. Ezért a faiskolás fajtákkal kapcsolatos tájékoztatása teljesen objektív. Nagy telepítési beruházások előtt érdemes akár többször is felkeresni a Holland Alma tesztültetvényeit, mert itt valós képet lehet kapni a fajtákról és tájékoztatják a termelőket azok esetleges hibáiról is. A fajtatrendek közül egyre meghatározóbb a rezisztens, ugyanakkor magas élvezeti értékű fajták előretörése. A termelők azon törekvését, hogy alacsonyabb önköltség mellett termelhessenek nagyon hamar felismerték a nemesítők és a szaporítók egyaránt. A varasodás és lisztharmat rezisztens, vagy toleráns fajták százai kerültek elismerésre, viszont ezeknek csak egy kis része alkalmas magas élvezeti értékű asztali alma előállításra. Az önköltség elsősorban a hozamoktól, a minőségtől, a rezisztenciától és a fajlagos élőmunka felhasználástól függ. Minél több gyümölcsünk terem, minél jobb minőségben, minél kisebb alternancia hajlam mellett, az önköltségünk annál alacsonyabb lesz, tehát a termesztés nagyobb eséllyel lesz rentábilis. Minél kevesebbet költünk inputanyagokra – első Az ismétlődő áprilisi fagyok ellenére is bőséges termés várható az új fajtákon sorban növényvédő szerre – minél kepontjából is. A faiskolás szemszögéből vesebb időt töltünk koronaalakítással, majdnem teljesen semleges, hogy milyen metszéssel, kötözéssel, szürettel, gyom-

mentesítéssel az önköltségünket annál lejjebb tudjuk szorítani. Tehát érdemes azt is vizsgálni a fajták értékelésekor, hogy az alakító és fenntartó metszésekre az adott fajta hogyan reagál és mekkora élőmunka ráfordítás szükséges a rendszeresen magas hozamok eléréséhez. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola felismerte ezt és ilyen szemüvegen keresztül is vizsgálja a fajtákat. A megszerzett ismereteket közvetlenül és azonnal átadják a termelőknek megkönnyítve ezzel a fajtaválasztással kapcsolatos kérdéseket. A globalizált világ felfokozott rezisztencianemesítési törekvéseinek eredményei nagyon hamar kerülnek a gyakorlatba. Ezáltal minden eddiginél szélesebb lehetőséget biztosítanak a termelők számára, hogy akár biológiai módszerekkel végezhető termelést, vagy ellenőrzött biotermelést folytassanak. A két trend, a biotermesztési törekvések és az egyre nagyobb számban rendelkezésre álló valóban magas biológiai és élvezeti értékű fajták előretörése a jövőben is várhatóan tovább erősíti egymást. Mindezek szolgálatában a Holland Alma olyan küldetést vállalt, ami régebben csak kutatóhelyekre volt jellemző. Idén, több mint húsz alkalommal rendeznek fajtabemutatókat. A június elejétől októbere elejéig tartó időszakra már elkészült a rendezvénynaptár és tematika. A nyári bemutatókat csobádi telephelyükön tartják. A bemutatók rendszerint délelőtt 9 óra körül kezdődnek és a vegetációban éppen aktuális technológiai elemekről szóló előadásokkal. Az előadásokat a Holland Alma Gyümölcsfaiskola munkatársai és neves

Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola

Telephely: H-3848 Csobád, Faiskola liget

www.hollandalma.hu 10

Értékesítés: Szökő Krisztina 30/278 1595 Kónya Roland 30/488 4470 Kötél Róbert 30/311 0685


meghívott szakemberek tartják. Az idei témák a termőegyensúly és a vegyszeres gyümölcsritkítás, a hajtásválogatás és zöldmetszés, aktuális növényvédelmi kérdések köré csoportosulnak. Az elméleti rész után mindig területbejárás és gyakorlati bemutató következik, ahol testközelből is megismerhetők, sőt a legtöbb esetben megkóstolhatók a fajtaújdonságok. A rendezvények, képzések többsége ingyenes, de előzetes telefonos regisztrációhoz kötött. Mi a teendő, ha nem akar lemaradni ezekről az alkalmakról? Regisztráljon a www.hollandalma.hu oldalon hírlevélre néhány kattintással. Aki a hírlevélre regisztrál, az az aktuális események előtt egy héttel e-mailt fog kapni a bemutatók pontos helyszínéről, időpontjáról és tematikájáról. Ne maradjon le, regisztráljon most hírlevelükre! Amennyiben nem kedveli az elektronikus kapcsolattartást, a bemutatókról telefonos információt is kérhet a 06-30278-1598-as telefonszámon Babicz Szabolcs faiskolavezetőtől.

Holland Alma Kft.

Gyümölcsfaiskola NATURALMA® FAJTÁK

Rozela® Red Topaz

®

Sirius Luna® Orion® ®

Az attraktív gyümölcsözön A biotermesztés alapja Az ízharmónia A jól tárolható A különleges cukoralma

ALMA KÖRTE BIRS MEGGY CSERESZNYE KAJSZIBARACK O˝ SZIBARACK

Öntözés, vízgazdálkodás

Dízel helyett napelemmel! Utánaszámolt már éves szinten, mennyibe került a tófeltöltés, öntözés? Különösen, ha 600–800 órát is elérte a szivattyú működtetése. Évről évre, hol kevesebb, hol több, de jó kis összeg kerekedik csak az üzemanyagköltségből. Használjon napelemes rendszert a szivattyú meghajtására! A napelemek ára lecsökkent, másrészt nagyon jó minőségű szolár szivattyú invertereket fejlesztettek ki. Ezek alkalmasak új vagy már meglévő szivattyúk üzemeltetésére az aggregátor helyett. Ráadásul teljesen automatizálhatók, paramétereik (például a fordulatszámuk) beállítható. De nézzük a számokat! Mibe kerül egy szolár szivattyú inverteres rendszer a hozzá tartozó napelemekkel együtt (meglévő szivattyú esetén)? • 1.5 kilowatt inverter + 12 napelem szerelve 990 ezer, • 5.5 kilowatt inverter + 19 napelem szerelve 1 milló 850 ezer, • 7.5 kilowatt inverter + 36 napelem szerelve 2 millió 750 ezer forint, bruttó árak. Ezek az összegeket az interneten általánosan megtalálható árakból kalkuláltuk. Vegyük az 5.5 kilowattos szivattyú költségeit! Említettük, hogy a napelemes rendszer akkor éri meg, ha sokat üzemel a szivattyú. Vegyünk alapul évi 650 órát! Egy átlagos 5,5 kilowattos szivattyút kiszolgáló aggregátor fogyasztása 3 liter/óra. Jelenlegi dízel üzemanyag áron 3x380 Ft = 1140 forint az óránkénti költség. 650 óra alatt 650x1140 Ft, azaz 741.000 forint. 2 év alatt 2x741.000, azaz 1.482.000 forint, 3 év alatt 2.223.000 forint! Az 5.5 kilowattos napelemes szivattyúrendszer már a harmadik évben megtérül! Továbbszámolva akárcsak 10 év vonatkozásában is milliókat dob ki az ablakon, ha nem használja ki ezt a lehetőséget. A napelemes energiaellátás (ingyen energia) élettartama bő 25 év! Ezeket a rendszereket nem kell engedélyeztetni, nincs hálózati kapcsolat. Ráadásul igen jól automatizálhatók, a drágább (többet tudó, minőségibb) rendszerek akár mobiltelefonnal távvezérlehetők, lekérdezhetők. Ha érdekli a téma, bővebb kalkulációval állok rendelkezésére. Szálkai Antal

napenergia szakértő • antal.szalkai@gmail.hu • 0620 4374131

SZILVA FAJTÁK Topend Plus® Jofela® Cacanska Lepotica Cacanska Rodna Stanley Bluefree President

Elérhetőségek:

Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola Székhely: H-4375 Piricse, Rózsa tanya Telephely: H-3848 Csobád, Faiskola liget Telefon: +36 42/280 388, Mobil:+36 30/278 1598 Fax: +36 42/280 363, E-mail: info@hollandalma.hu

www.hollandalma.hu • www.naturalma.eu

RAKTÁRI ÉS HÍDMÉRLEGEK JAVÍTÁSA, HITELESÍTÉSE, VALAMINT 40T-ÁS HÍDMÉRLEG ÉS ELEKTRONIKUS ÁLLATMÉRLEG ELADÓ.

ŐSZI KALÁSZOS FAJTABEMUTATÓ

MEGHÍVÓ Kft. A timári Vetőmag és Szárító tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a régió legjelentősebb, hagyományos

ŐSZI KALÁSZOS FAJTABEMUTATÓRA 2017. június 9-én .

a Szabolcsi Földvár tövében

Józsa László • +36-20/9537-669 • +36-70/3398-934

11


Nem varázslat, hanem fejlesztés! Három új termékben mutatkozik be idén Magyarországon a BASF legújabb generációs SDHI hatóanyaga, a Xemium®. A kalászos-, alma- és szőlőtermesztők próbálhatják ki elsőként az innovatív gombaölő szereket.

Xemium® A karboxamid hatóanyagcsoportba számos hatékony fungicid tartozik. Hatásukat a komplex II-ben fejtik ki, a SzentgyörgyiKrebs ciklusban a szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásával (SDH-gátló) megakadályozzák a szukcinát fumaráttá való átalakulását, így megszakad az elektrontranszport folyamata, azaz meghiúsul az energia előállítása, ezáltal leáll a kórokozó gombák sejtnövekedése. Működési mechanizmusuk tehát azonos, mégsem ugyanolyanok. A Xemium®-ot egyedi molekulaszerkezete különleges tulajdonságokkal ruházza fel. A molekula a környezettől függően változtatni tudja a szerkezetét, a növényben és a gombákban, zsíros és vizes közegben egyaránt könnyedén mozog. Ha a levelek viaszrétegében vagy a gombák membránjain át mozog, lipofil (zsíroldható) szerkezetet vesz föl, ha pedig a növény sejtjeiben, a sejtfalon át vagy a szállító edény-nyalábokban, akkor hidrofil (vízzel vegyülő) alakzatot ölt. Amint a kipermetezett Xemium® a növény felszínén levő viaszréteghez kötődött, egy jelentős része gyorsan behatol a növény belsejébe. A leveleket teljesen átjárja, és a fölvett tápanyagokkal együtt akropetálisan szállítódik a hajtások és a levelek csúcsa felé. Oly erősen szisztemikus tulajdonságú, hogy azoknak a leveleknek is minden részébe eljut, amelyeknek csak a csúcsa látszott ki a permetezés idején. A Xemium® használatakor nem a teljes prevencióra kell törekednünk, mint ahogy a legtöbb gombaölő szer használatakor, hanem ki kell aknáznunk a hatóanyag kuratív és eradikatív hatásában rejlő előnyöket is. Nyomatékosan hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy minden esetben kerülendő a Xemium® „tűzoltásszerű”, azaz súlyos fertőzöttségnél történő használata. Az efféle helyzeteket nem orvosolni, hanem elkerülni kell. A Xemium® kijuttatása után fluxapiroxad-kristályok jönnek létre a levélen, amelyek csillagszerű nyúlványokkal fúródnak a viaszrétegbe és horgonyszerűen rögzítik a molekulát, így még az esőcseppek sem mossák le, vagy mozdítják el azokat. A kristályok – a növényfelülettel kapcsolódó részükön keresztül – adagolják a hatóanyagot egyenletesen, időjárástól függetlenül a növényi szöveteknek. Így biztosított a gabonanövény kiemelkedően hosszú távú védelme.

12

A Xemium® a szántóföldi és zöldségnövényeket, valamint a gyümölcsféléket és a szőlőt veszélyeztető tömlős és bazídiumos gombák számos faja ellen hatékony. Kimagasló aktivitású egyes levélfoltosságok kórokozói, lisztharmatfélék, rozsdagombák, különféle rothadásokat és foltosodást előidéző nekrotróf gombák ellen.

Systiva® Az árpa leggyakoribb gombabetegsége Magyarországon a hálózatos levélfoltosság – kórokozója a Pyrenophora teres, a­na­morf: Drechslera teres (régi nevén: Hel­ minthosporium teres). Különösen azért veszélyes, mert már a keléstől megjelenhet az árpanövényeken, és enyhe télen, kora tavasszal – abban az időszakban, amikor permetezéssel nem tudunk védekezni – komoly fertőzés alakulhat ki. Ez a hosszú időszak áthidalható a BASF új, a vetőmagra csávázással felvitt gombaölő szerével, Systiva®-val. A Systiva®-t csávázással kell kijuttatni, így az árpát csírázástól kezdve óvja a levélbetegségek ellen. Systiva® már a csírázástól kezdve védi az árpát, erőteljesebb kelést, egészségesebb, egyenletesebb állományt biztosít. Hosszú hatástartamának köszönhetően helyettesíti az első lombvédelemre irányuló permetezést, időt szabadít fel a kora tavaszi munkacsúcsban. Systiva® gombaölő hatása mellett AgCelence® hatással is rendelkezik. A kezelt magból dúsabb gyökérzetű, jobban bokrosodott állományok fejlődnek, melyek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Priaxor® A BASF új, innovatív formulációjú gombaölő szere, a Priaxor® a növények egészségének és állóképességének növelésével a gombabetegségek elleni védelmen túl

A Xemium® molekulaszerkezete

AgCelence® előnyt is biztosít hatóanyagai, a Xemium®/fluxapiroxad és a piraklostrobin révén. A Priaxor® speciális formulációja biztosítja a gombaölő szer jó nedvesítő­ké­ pességét, terülését és hosszú távú tapadását a kalászosok levelein, valamint a hatóanyagok gyors felszívódását. Ez garantálja, hogy a Piaxor® a kijuttatás után 15–30 perccel már teljesen esőálló és a permetezést követő csapadékos időben is védi a kalászosokat. A Priaxor®-ban lévő Xemium® sajátos molekulaszerkezetének köszönhetően rendkívül mozgékony. Ez a kulcsa a kiemelkedő gyógyhatásnak és a gabonanövény teljes védelmének. Hosszú hatástartamot a viaszhoz kötött hatóanyagok biztosítják a kijuttatást követő időszakban, amikor a raktárakból egyenletesen felszabadulva folyamatos védelmet nyújtanak a fejlődő növényeknek. A piraklostrobin Opera® New-ból már jól ismert előnyeire a Priaxor® használatakor is számíthatunk. A kezelést követően hos�szú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon. A piraklostrobin hatékony a levélbetegségek széles köre, mint például a rozsdabetegségek, a hálózatos, a ramuláriás, a szeptóriás és a rinhospóriumos levélfoltosság ellen. Emellett AgCelence® hatására is számíthatunk, melynek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, nő a nitrogénmonoxid-, csökken az etiléntermelés. A nitrogénfelvétel és -beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő, juvenilizáló hatása szemmel látható. A gyökérfejlődés intenzívebb lesz, a kalászosok stressztűrése fokozódik.

Sercadis® A lisztharmatjárvány kialakulásában a primer fertőzésnek döntő jelentősége van. Amennyiben valamilyen gombaölőszeres beavatkozással hatással vagyunk a primer fertőzés alakulására, változtatni tudjuk a járvány erejét. Szabadföldi kísérleteik során annak jártak utána, hogy van-e olyan fungicid amely képes a minimális szintre csökkenteni, vagy akár megszüntetni az indulófertőzést. A fungicidnek, amely erre alkalmas, kiugróan magas eradikatív, kuratív és preventív hatással kell rendelkeznie a lisztharmat ellen: az aszkospórás fertőzés tüneteit le kell „radíroznia”, a még lappangó fertőzést meg kell gyógyítania, és minden további támadást meg kell akadályoznia. A Sercadis®-ban ráleltek arra a fungicidre, amely minderre képes.


Fylloton Telitalálat a problémák megoldására, növényei kondicionálására A kiugróan magas aminosav tartalma, növényi alapanyagból, enzimatikus úton lett feltárva, így a növények könnyedén tudják beépíteni szervezetükbe a kész tápanyagot lombon és gyökéren keresztül is. Stresszhelyzetekben – hideghatás, gyomirtási stressz, víznyomott területek – kondicionálására, aszály mérséklésére, zöldfelület növelésére a készítmény kiemelkedő hatékonysággal használható. Amennyiben plusz energiára van szüksége a növénynek, vagy a tápanyagfelvétele egyéb okok miatt időjárás, gyökérvesztés korlátozott, válassza Ön is a Fylloton biostimulátort.

ELÉRHETŐSÉGEINK: Kószó Lajos • +36 20 931 7825 • koszo@biolchim.hu Czikó Dénes • +36 30 384 4285 • cziko.denes@biolchim.hu Csatordai László • +36 30 691 6391 • csatordai.laszlo@biolchim.hu Nagy Annamária +36 30 266 7027 • nagy.annamaria@biolchim.hu

www.biolchim.hu

13


A Debreceni Egyetem kutatási eredményei: Benefit PZ hatása az alma méretnövelésére

Biostimulátor készítmények összehasonlító vizsgálata intenzív almaültetvényben Dr. Csihon Ádám - Bicskei Deján Kende Debreceni Egyetem, Kertészettudományi Intézet Összefoglalás Hazánkban az időjárási anomáliák száma, mértéke és gyakorisága az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A termelés gazdaságosságának megőrzése érdekében a szélsőséges eseményekhez termésbiztonságot fokozó eszközökkel alkalmazkodnunk szükséges. A termesztéstechnológiában ennek egyik lehetősége a biostimulátor készítmények alkalmazása, azonban hazánkban sajnos elég kevés gyakorlati tapasztalat áll rendelkezésre a témakör kapcsán. Vizsgálatainkkal így célul tűztük ki, hogy egy kelet-magyarországi almaültetvényben különböző biostimulátor készítmények összehasonlító vizsgálatával újabb adatokat szolgáltassunk a téma iránt érdeklődők számára. Anyag és módszer Megfigyeléseinket a 2012-es esztendőben a nyírbátori székhelyű F.N. Fruit Kft. 14 éves korú (telepítés éve: 1998. ősz) almaültetvényében végeztük. A fák térállása: 4,85 m x 1,6 m, koronaformájuk: karcsú orsó. Az alkalmazott alany a féltörpe növekedésű M.26-os, a fajta: Gala Must. A vizsgálatok során 6 különböző, hazánkban beszerezhető és a gyakorlatban is alkalmazott biostimulátor készítmény hatásának összehasonlítását és értékelését végeztük el. A kísérletbe vont anyagok közül gyártói jogok miatt csak a Benefit PZ-t nevezzük meg. A kezelési időpontokat, illetve koncentrációkat az 1. táblázatban tüntettük fel. Az időpontok és dózisok tekintetében a gyártók javaslatait vettük alapul. Eredmények és azok értékelése Megfigyeléseink során nyomon követtük a gyümölcsök méretének változását. Két időpontban, a júniusi hullást követően (2012.06.15.) és betakarításkor (2012.08.31.) rögzítettük a gyümölcsök átmérőjét. Eredményeink alapján megállapítható, hogy a kezelések között a betakarítás idején észlelt méretbeli különbség már június közepére kialakult. Júniusban valamennyi készítmény szignifikánsan pozitív hatással volt a termésméret alakulására. Az alkalmazott biostimulátorok közül a legnagyobb, a kontrollhoz képest 12%-os méretnövekedést a Benefit PZ eredményezte. Az egyéb kezelések hatására 2,511%-os méretgyarapodást tapasztaltunk. A gyümölcstömeg alakulásának tekintetében valamennyi kezelés szignifikánsan pozitív hatást eredményezett, a legnagyobb mértékű növekedést (30%) ugyancsak a

14

1. táblázat: Kezelési időpontok és dózisok (l/ha) Fenofázis

2012.

Kontroll

1. kezelés

2. kezelés

3. kezelés

4. kezelés

5. kezelés

Benefit PZ

50%-os virágzás

04.26.

-

-

2,0

3,0

3,0

3,0

-

teljes virágzás

04.30.

-

10,0

2,0

3,0

3,0

3,0

-

teljes sziromhullás

05.04.

-

-

2,0

3,0

3,0

3,0

3,0

+ 1 hét

05.11.

-

-

2,0

3,0

3,0

3,0

3,0

+ 1 hét

05.18.

-

10,0

-

-

-

-

3,0

+ 1 hét

05.27.

-

10,0

-

-

-

-

-

Benefit PZ-vel kezelt gyümlöcs mérete júniusban

Egyéb biostimulátorral kezelt gyümlöcs mérete júniusban

2. táblázat: Biostimulátor készítmények hatása a gyümölcsök minőségére (Nyírbátor, 2012.) Kezelések

Gyümölcsméret (mm) (06.15.)

Gyümölcsméret (mm) (08.31.)

Gyümölcstömeg (g)

Alaki index

Kontroll

32,9 a

61,0 a

101,8 a

0,86 a

1. kezelés

34,5 b

62,5 a

112,5 b

0,86 a

2. kezelés

36,3 c

65,9 b

126,0 c

0,88 b

3. kezelés

35,7 c

66,4 b

125,0 c

0,84 a

4. kezelés

35,7 c

67,0 b

128,8 c

0,85 a

5. kezelés

36,4 c

67,8 b

132,8 c

0,84 a

Benefit PZ

36,6 c

68,1 b

132,3 c

0,85 a

1,3

2,8

9,4

0,04

SzD5%


Következtetések és javaslatok Nyírségi homoktalajon, 14 éves almaültetvényben elvégzett összehasonlító jellegű biostimulátor kísérlet eredményeképpen a következő megállapítások tehetők: Az alkalmazott kezelések mind a gyümölcsméretet, mind a gyümölcstömeget szignifikánsan növelték. A betakarítás idején észlelt méretbeli különbség már június közepére kialakult. A Benefit PZ a gyümölcsök méretét 12%-kal, azok tömegét pedig 30%-kal növelte a kontrollhoz képest.

1. ábra: A gyümölcsméretek alakulása különböző időpontokban a kezelések függvényében (Nyírbátor, 2012.) 80 70 Gyümölcsméret (mm)

Benefit PZ mutatta. Az alaki index vonatkozásában (magasság / szélesség hányadosa) egyedül a 2. kezelés gyümölcsei eredményeztek kimutatható eltérést a kontrolltól, amely szerint azok alakja kissé nyúltabb lett.

62,5

61,0

60

68,1

67,8

67,0

66,4

65,9

Június 15. Augusztus 31.

50

32,9

34,5

36,3

35,7

35,7

36,4

36,6

3. kezelés

4. kezelés

5. kezelés

Benefit PZ

30 20

Kontroll

1. kezelés

2. kezelés

Kezelések

Bővebb információ: Deme János szaktanácsadó +36 30 746 6495 Tőzsér Csaba szaktanácsadó +36 30 705 2442

BENEFIT PZ + MC CREAM

MALAGROW Kft. Szolnok, Újszászi út 38. Telefon: +36 56 514-160 Fax: +36 56 515 050 www.malagrow.hu

15


Fóliaházak fűtése A hajtatott zöldségfélék (uborka, paradicsom, paprika stb.) ára május-június folyamán jellemzően gyorsan csökken. Ezért a termelők, hogy a termés nagyobb részét tudják viszonylag magas áron eladni, egyre korábbi időszakban ültetik ki a palántákat. Ebben az esetben viszont rendszerint elkerülhetetlen a termesztőberendezések (fóliaházak, üvegházak) fűtése. Attól függően, hogy milyen mértékben szeretnénk kielégíteni a növények hőigényét, háromféle fűtési szintet különböztetünk meg: 1. fiziológiailag optimális fűtés, 2. mérsékelt fűtés, 3. vészfűtés. A fiziológiailag optimális fűtést leginkább a palántanevelésben, elsősorban a kelés időszakában alkalmazzuk. Ilyenkor a leginkább érzékenyek a növények a hőmérséklet ingadozására, az optimumtól való eltérésre. Mivel a palántanevelés területe ez esetben viszonylag nem nagy, így az optimumfűtés költsége is kisebb költséggel valósítható meg. Mérsékelt fűtés esetén a kiültetett növények számára a fóliasátrakban az optimumtól 5–7 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet biztosítunk. Ez még elegendő arra, hogy a növények kielégítően fejlődjenek, de ugyanakkor a fűtési ráfordítások se legyenek túl nagyok. A vészfűtés – a nevéből adódóan – azt jelenti, hogy csak olyan mértékben fűtűnk, hogy a növények ne károsodjanak (fagyjanak meg) a hidegtől. Ennek a módszernek az egyik nagy hátránya, hogy elnyúlhat a növények fejlődési időszaka, tervezhetetlenné válik a termés időpontja. A választott fűtési szint határozza meg nagy részben a szükséges fűtőberendezés típusát is. A vészfűtésre leginkább úgynevezett „fűrészporos kályhákat” terjedtek el, hosszú vízszintes kürtőcsővel. Hatásfokuk nagyon alacsony, a hőmérsékleti eloszlás a fóliaházban rendkívül egyenetlen. Ezen úgy lehet javítani, hogy ventilátorral keverjük a levegőt a fóliaház légterében. A mérsékelt fűtéshez már komolyabb fűtőberendezésre van szükség. Itt már lényeges kérdés a fűtőberendezés hatásfoka, hiszen hosszabb ideig üzemeltetjük őket. Erre a célra „ventilátoros kazánokat” használhatunk. Ez esetben a kazánnal és hőcserélővel felmelegített levegőt ventilátorok segítségével juttatják el a növények közelébe. Legjobb erre a célra a perforált fóliatömlő. Ezeknek a fűtőberendezéseknek a hatásfoka sokkal magasabb, és hőeloszlás is egyenletesebb. Nagy hátrányuk, hogy páraleszárító hatásuk igen magas. A melegvizes fűtőberendezéseket leginkább a fiziológiailag optimális fűtésnél használják, főleg üveghá-

zakban, vagy nagyon korai kiültetésnél. Legelterjedtebb az úgynevezett vegetációs fűtés, amikor a sorok között a talajon, vagy annak közelében helyezkednek el a fűtőcsövek. A kazánokban felmelegített vizet ilyenkor elektromos szivattyúkkal keringtetjük a csőhálózatban. A vegetációs fűtés a növények számára kedvező mikroklímát teremt, meggyorsítja a tápanyagfelvételt, javítja a gyökerek vízfelvételét és lényegesen csökkenti a kórokozók fellépésének veszélyét is. Egy alternatív – de ma már egyáltalán nem ritka – megoldást jelenthet a fűtési feladat megoldására a geotermikus energia (termálvíz) hasznosítása is. A geotermikus energia melegvíz formájában igen eredményesen használható növényházak és fóliasátrak fûtésére. A fűtési teljesítmény iránti igény a növényház méreteitől, hőgazdálkodási viszonyaitól, betelepítettségétől és természetesen a növénykultúrától függ. A termálvíz növényházak fűtésére is jól kihasználható, de növényház-fóliasátor együttesekben még gazdaságosabb fűtést tesz lehetővé. Ha 90 °C körüli hőmérsékletű hévíz áll rendelkezésre, akkor többlépcsős hasznosításra is van mód: szivattyúk közbeépítésével a vízkivételi helyhez legközelebb eső növényház(ak) légfűtéssel fűthetők. A távozó, alacsonyabb hőmérsékletû (pl. 50 °C-os) termálvízzel további növényház vagy fóliaházak légtér- vagy talajfűtése

végezhető. Visszakeveréses megoldással a hőlépcsőket stabilizálni lehet. A fóliaházakból kilépő 20–25 °C hőmérsékletű víz még mindig hasznosítható, pl. hálózati öntözővíz előmelegítésére. Alacsonyabb, 50–60 °C hőmérsékletű termálvízzel történő növényházfűtéskor

ajánlatos a különböző fűtési lehetőségeket kombinálni. Nagyon hideg téli napokon, vagy akár csúcsidőben is az alacsony hőmérsékletű termálvizes fűtés jó kiegészítője lehet a szalma- vagy a faapríték-tüzelésű biomasszakazán. A fóliaházak fűthetők az ún. vízfüggönyös módszerrel is, amikor kettős fóliaréteg között áramoltatnak hőtartalmától már jórészt megszabadult, előzetesen hasznosított, 20–30 °C hőmérsékletű termálvizet. Az áramló langyos termálvíz nemcsak fűt, hanem hőszigetelő hatást is kifejt, azonban ennek az eljárásnak nagy a vízigénye és teljesen záró, ép fóliát igényel. Dr. Kovács Zoltán

okl. mezőgazdasági gépészmérnök

Viszonteladóknak kínálunk Cseh és Lengyel szeneket közvetlenül bányából!

16


LEVADÁSSZUK A GYOMOKAT

További információ: Rácz Tibor • 20/9438-698 illetve www.fmcagro.hu 17


Szegedi kalászosok

A Gabonakutató gyöngyszemei

Jól tudjuk, hogy a sikeres búzatermesztés legfontosabb feltételei a termesztési környezet – talajadottságok, elővetemény, agronómiai és agrotechnikai adottságok –, az időjárás és a biológiai alapok. Ez utóbbihoz a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. már évtizedek óta kalászos fajtáival és azok magas biológiai értékű vetőmagjával is hozzájárul. 2016-ban országosan, több mint 180 búzafajta volt hivatalos szaporításban. A kínálat nagy és a fajták cseréje olykor indokolatlanul is gyors. Ma már nem gyakori, hogy egy-egy fajta évekig, sőt évtizedekig köztermesztésben marad. A „maradók” csoportjában helytálló, 12 éve elismert GK Csillagot és GK Békést napjainkban is jelentős területen vetik. A talpon maradásukat leginkább motiváló tényezők a kiegyenlített terméshozam, illetve az átlagosnál jobb, stabil minőség, összességében a gazdaságosság, piacosság. A GOSZ-VSZT által szervezett, immáron 9 évet megért, őszi búza posztregisztrációs kísérletben ez a két szegedi fajta egyedülálló módon, minden évben ott van a legjobbak között. Az itt elért eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy évjárattól függetlenül a GK Csillag kiegyenlített

18

teljesítményével az országos átlag feletti terméshozamával tűnik ki, míg a GK Békés nagyon kedvező fehérje és sikér hozamainak alakulásával, valamint a jó sütőipari mutatóival. A hivatalos GOSZ kísérleteken kívül a GK Kft. 2016-ban is több tucat un. üzemifélüzemi, sok fajtás kísérletbe nevezte be fajtáit. Ebben a megmérettetésben a GK Csillag 36 hely átlagában 7,7 t/ha termésszintet ért el, amely kiváló alkalmazkodó képességét támasztja alá, de a többi szegedi fajta eredményei is kedvezőek. Fehérjehozam tekintetében a GK Pilis, a GK Futár, a GK Berény és a GK Ígéret eredményeit emelhetjük ki. Az utóbbi években a termelők igénylik a nagy termőképességre képes fajtákat, még akkor is, ha azok minősége kívánni valót hagy maga után. A GK Szilárd nevű fajtánk (8,3 t/ha) az, amelyik kielégítheti az ilyen irányú igényeket úgy, hogy minősége legrosszabb esetben is malmi marad. A GK Szilárd a 2015–16. évi GOSZ kísérletekben is kiemelkedő eredményt ért el. Az első helyen végzett konkurens fajta termésátlagát jól megközelítette úgy, hogy a nedves sikér és fehérjehozama évjáratonként és két év átlagában is meggyőző-

en magasabb volt. Ezek az eredmények arra is érvekkel szolgálnak, hogy nekünk, Gabonakutatósoknak miért is a legfontosabb értékmérő az abiotikus és biotikus stresszekkel szembeni ellenállóság, amely olyan búzafajtákban ötvöződik, melyek kimagasló termés mellett kiváló minőséggel is rendelkeznek. Az idén bemutatott, legújabban minősített, kiemelkedő termőképességű, középérésű GK Arató és a jó hozamokra képes, stabil malmi minőséggel rendelkező GK Bagó fajtáinktól is jó eredményeket remélünk. Durumbúzából a már jól ismert, piacvezető GK Bétadur mellett a nemrégiben elismert GK Julidur is figyelmet érdemlő eredményekkel szolgált. A GK Szemes továbbra is a legnagyobb területen termelt őszi tritikále fajta hazánkban, de a szintén rekordtermésekre képes, „fiatalabb” GK Maros is hasonló pályát futhat be. Őszi árpából elsősorban a GK Judyra hívnánk fel a figyelmüket, évek óta növekvő területen kiemelkedő eredményekkel termelik országszerte. A GK Impala őszi zabunk nemcsak szemtermésben, de takarmánykeverékekben is kiválóan teljesít. Bízunk abban, hogy a bemutatóinkon látottak, hallottak és a kiadványainkban, szaklapokban közzétett, gyakorlatorientált információink segítik Önöket abban, hogy reálisan felmérjék, melyik GK fajta (fajták) mellett érdemes letenni a voksukat.


AZ OLAJOS NÖVÉNYEK BIOSTIMULÁTORA

TERMÉSNÖVELÉS

TÁPANYAGFELVÉTEL FOKOZÁSA

TERMÉSKÖTŐDÉS JAVÍTÁSA

STRESSZOLDÁS OLAJTARTALOM NÖVELÉSE

LEGÁLIS TUNING A NÖVEKVŐ TERMÉSÉRT! ARYSTA LIFESCIENCE MAGYARORSZÁG KFT. 1036 Budapest, Lajos utca 66. Telefon: (06) 1 335 2100, (06) 1 387 7630 E-mail: info-hu@arysta.com www.arysta.hu Használja biztonságosan a növényvédő szereket! Mindig olvassa el a címkét és a termék tájékoztatóját használat előtt!

19


Önállóan vagy közösen? Amíg a gazdaságok fejlesztési és beruházási hajlandósága továbbra is magas, addig a gazdálkodók együttmûködési kedve változatlanul visszafogott. A mezôgazdasági termelôk többsége önállóan szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagokat és önállóan értékesíti a termékeit. Pedig a gyorsan változó gazdasági környezetben még a hazai szinten élenjáró gazdaságok számára is létkérdés a versenyképesség gyors, ugrásszerű növelése. A termelés hatékonyságának javítása mellett annak kockázatcsökkentése is elengedhetetlen, például öntözéssel, belvízelvezetéssel, jégelhárítással, fagyvédelemmel. Megosztható a kockázat együttműködéssel, összefogással, horizontális és vertikális integrációval is. Nagytömegű, egységes árualap előállításával és piacra juttatásával erősíthető az alkupozíció. Ugyanez érvényes az alapanyagok beszerzésére is. Mindez létkérdés és utóbbiakhoz még beruházásra sincs szükség. Az összefogás csak elhatározás kérdése.

sége és feldolgozottsága hol tart a versenytársakéhoz képest, célszerűnek látszik a jelenlegi helyzet javítását célzó minden egyes lehetőség számbavétele. Versenytárs alatt már korántsem csak a szomszédos gazdaságot kell értenünk, hanem az európai és a globális piacot jelenleg meghatározó, valamint az uniós piacra újonnan belépő szereplőket is. Figyelembe kell vennünk továbbá, hogy 2020-tól megváltozhatnak a támogatási feltételek és csökkenhet a támogatás intenzitása is. A jogszabályi környezet szigorodása pedig szinte biztosra vehető. Ennek ellenére a gazdálkodók kisebbik hányada hajlandó az együttműködésre, többségükben összefogás nélkül,

Ha figyelembe vesszük, hogy a hazai termelés hatékony-

Az AgroStratéga 2016-ban már ötödik alkalommal indította útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés cél-

sága, az ágazat kibocsátása, annak változékonysága és szerkezete, továbbá a végtermék egységköltsége, minő-

önállóan próbálnak helytállni az erősödő versenyben.

Termelési alapanyagok beszerzése (megoszlás a válaszadók száma alapján, n=1665)

egyéb módon (integrátoron, szolgáltatón keresztül) 1% beszerzési és értékesítési csoporton (BÉSZ) keresztül 3%

önállóan 77%

termelôi csoporton (TÉSZ) keresztül 5% néhány gazdatárssal közösen 14%

as_190x270_2017_4.indd 3

20

2017. 04. 27. 14:50


Értékesítési csatornák (megoszlás a válaszadók száma alapján, n=1665)

egyéb (integrátoron, többféle csatornán keresztül) 1%

néhány gazdatárssal együttmûködve 7% termelôi csoporton (TÉSZ, BÉSZ) keresztül 13%

önállóan, kereskedôknek, feldolgozóknak 63%

önállóan, közvetlenül a fogyasztóknak 16%

jából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza. Az országos felmérésben megkérdezett gazdálkodók háromnegyede (77%) jellemzően önállóan szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagokat, mindössze 5%-uk beszerzései folynak termelői csoporton, 3%-uk beszerzései pedig beszerzési és értékesítési csoporton keresztül. A gazdatársakkal közösen történő beszerzések aránya 14%. Az országos felmérés válaszadói többségükben (79%) önállóan értékesítik a termékeiket (63%-uk kereskedőknek, feldolgozóknak, 16%-uk pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesít), mindössze 13%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül. A kutatás 79–86%-ban a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében a döntéshozó; valamint 12–16%-ban a döntést befolyásoló személyeket érte el. Az 1665 fős mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. A felmérés így nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát művelő, egységes as_190x270_2017_4.indd 4

agrártámogatási kérelmet benyújtókra nézve reprezentatív. A kérdőívkitöltők által művelt terület nagyságának összege közel háromszázezer hektár, átlagos birtokméretük pedig 176 hektár. Az országos felmérésnek tavaly is szakmai partnere volt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). E két szakmai szervezet mellett az AGRÁRIN Kft., az AGRO.bio Hungary Kft., a Hardi International AS, a RAPOOL Hungária Kft., a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a YARA Hungária Kft. is támogatta a kezdeményezést. Az országos felmérés eredményeit bemutató kiadvány letölthető az alábbi linkről: http://agrostratega.hu/letoltesek.html Pólya Árpád – Varanka Mariann www.agrostratega.blog.hu

2017. 04. 27. 14:50

21


A hígtrágya hasznosítási elvei A nagy mennyiségben keletkező hígtrágya elhelyezése ma már egyre nagyobb gondot okoz. A megoldást a mezőgazdasági területen való elhelyezés jelenti, amely nemcsak a nagy tömegű hígtrágyától szabadítja meg az állattartó telepet, hanem a növénytermesztés számára tápanyag-utánpótlást is jelent. A hígtrágya hasznosításának az egész világon legszélesebb körben alkalmazott módszere a talaj gazdagítására, a növények tápanyag- és vízigényének pótlására való felhasználás, a talajszerkezet javítása, komposztálással értéknövelt kereskedelmi árú előállítása és a biomassza energetikai hasznosítása. Hígtrágyás technológiára legtöbb esetben sertéstelepek létesültek, de előfordulnak szarvasmarha- és baromfitelepek is. Mezőgazdasági szempontból a legjobban a sertés- és szarvasmarhatelepeken keletkezett hígtrágya hasznosítható, a baromfi hígtrágya esetleges túlöntözés esetén magas foszfortartalma miatt perzselő hatású. Beltartalmi vizsgálatokkal megalapozott, a talajtani szakvélemény előírásait betartó elhelyezésnél ez nem fordulhat elő. A sertéstenyésztés egyik alapproblémája a nagy mennyiségben keletkező hígtrágya. Ahhoz, hogy a hígtrágya ne legyen környezetszennyező, és alkotóelemei vis�-

22

szakerülhessenek a biológiai folyamatokba, azoknak először át kell alakulniuk a növények számára hasznos könnyen felvehető talajtápanyagokká. Ehhez a trágyának – mint minden más szerves hulladéknak – biológiai átalakuláson kell átmennie. A bonyolultabb szerves vegyületek és a káros anyagoknak, gázoknak el kell bomlaniuk. Az elbontást különféle mikroorganizmus fajok végzik. Anaerob mikroorganizmusok: a medencefenék oxigénmentes környezetében tevékenykednek. Egyebek mellett a szerves anyagok előbontását végzik. Fakultatív mikroorganizmusok: oxigén jelenlétében és oxigén nélkül is képesek élni. Elemésztik az anaerobok által előbontott szerves anyagokat és gázokat. Könnyen emészthetővé alakítják a még mindig bonyolult szerves vegyületeket. A medence középsőrégióiban élnek. A biológiai folyamatok oroszlánrészét a fakultatív mikroorganizmusok végzik.

Aerob mikroorganizmusok: Az elbontás végső stádiuma a medence néhány cm-es felső rétegeiben oxigén dús környezetben játszódik. Az aerobok elbontják a maradék szerves anyagot és a rossz szagú gázokat (hidrogén szulfid, ammónia, stb.), itt zajlik tehát többek között a szagtalanítás is. A trágyacsatornákban és a tározó medencékben természetes módon jelenlévő mikroorganizmusok főként az ürülékekkel érkező anaerob baktériumok. Ezek a tározó fenekén kizárólag oxigénmentes környezetben tudnak tevékenykedni. A hígtrágya nem szennyvíz, de csak akkor, ha az állattartó telepen más helyeken keletkezett anyagoktól teljesen külön kezelik (kommunális szennyvíz, fejőházi szennyvíz, csapadékvíz). A fejőház várakoztatójában keletkezett hígtrágya a fejőházi szennyvíztől elkülönítve, kezelve hígtrágyaként hasznosítható. A hígtrágya fő összetevője ugyanis az állati ürülék, amely a szerves trágya funkciójának betöltésére alkalmas. A beltartalmi vizsgálatok bebizonyították, hogy a hígtrágyák növényi tápanyag-tartalma magas. Hozzáférhető szakmai adatok alapján a sertés hígtrágyában 0,82,6 kg/m nitrogén, 0,3–1,2 kg/m foszfor, 0,92,3 kg/mkálium és 5,931,2 kg/m szerves anyag; a szarvasmarha-hígtrágyában 0,93,5 kg/m nitrogén,


0,31,5 kg/m foszfor, 0,52,5 kg/m kálium és 2540 kg/m szerves anyag található. A hígtrágya nemcsak a növények tápanyagellátása szempontjából fontos mak­ro­táp­anyagokat tartalmaz, hanem az ugyancsak lényeges mikroelemeket is, amelyeknek azonban határérték feletti jelenléte a növények számára toxikus lehet. Ennek alapján a hígtrágya komplex tápanyagként értékelhető. A hígtrágya elhelyezésére többféle módszer is kialakult az évtizedek folyamán. A 70-es, 80-as években kidolgozott nyárfás elhelyező terület a nitrogénterhelés korlátozása miatt napjainkra elavulttá vált. A szippantó kocsival történő kijuttatás gyakorlata még napjainkban is a legelterjedtebbnek tekinthető, viszonylag olcsó és kis beruházást igényel. Hátránya, hogy a hígtrágya elterítése nem egyenletes. Sűrű, magas tápanyagtartalmú hígtrágya esetén kis mennyiség kiadagolását nem teszi lehetővé, valamint csábít arra, hogy a „hatékonyság” érdekében a távolabbi területekre ne kelljen elszállítani a hígtrágyát. Ebben az esetben az elhelyező terület kis része intenzív terhelést kap. Az uniós szabályozás alapján érvényben levő rendelet szerint a hígtrágyát tilos kijuttatni december 1. és február 15. között. ĺgy lényegében csak tavasszal és ősszel lehet az elhelyező területet terhelni, ősszel is csak abban az esetben, ha az 15 napon belül bevetésre kerül, ezen felül figyelembe kell venni az adott időszakban

lehulló csapadékot is, különös tekintettel a terület művelhetőségének megtartására. Ezeket a szempontokat figyelembe véve lényegében többszörös biztonsági tartalékkal kell számolni a hígtrágya elhelyező terület nagyságának megválasztásánál. A kijuttatás időbeni korlátozása a csak az egyik szempont. A másik, hogy a területre kijuttatott összes nitrogén hatóanyag nem haladhatja meg a 170 kg/ha-t. Erősen lejtős, 20%-nál meredekebb lejtésű területre csak növényi fedettség vagy azonnali bedolgozás mellett szabad hígtrágyát kijuttatni. A hígtrágya hasznosulásának hatékonyságát különböző agrotechnikai beavatkozásokkal növelhetjük, amelyek a talaj szerkezetét, pórusviszonyait javítják. Ilyen a mélyszántás, az önálló vagy kapcsolt talajlazítás, szükség szerint a mésztrágyázás, a meszezés. A hígtrágya tápanyag- és mikroelemvizsgálatán túl a kijuttatható mennyiség megítélésekor különös gondot kell fordítani a hígtrágya káros sótartalmára és az elhelyező terület sóterhelésének kölcsönhatására. A növények tápanyagigényének biztosítása hígtrágyával sokszor másodlagos szempont, az elhelyező területre kijuttatható hígtrágya mennyiségét a terület talajának megengedhető sóterhelése határozza meg. Ennek a tényezőnek a

ilók s s e r é s c l tö 3 Simafalú m 0 0 3 5–1.

RUBERG MAGTISZTÍTÓ GÉPCSALÁD Teljesítmény: 40–600 t/h Rostafelület: 4,5–72 m² Két helyről vezérelhető Elektro-motoros levegőszabályozás Recirkulációs levegőrendszerek Sokoldalú variálhatóság Kiváló minőség Minimális karbantartás Hosszú élettartam, megbízhatóság!

figyelmen kívül hagyása esetén az elhelyező terület talajának sóprofiljában felhalmozódás következik be, és idővel a terület másodlagosan elszikesedik. Ez a negatív talajtani változás csak nagyon költséges kémiai talajjavítással állítható meg, vagy jobb esetben fordítható vissza. A talajtani szakvélemény a hígtrágyának nemcsak a tápanyagtartalmát vizsgálja, hanem károsanyag-tartalmát is, valamint öszszes oldott sótartalmát. Ezeken a vizsgálatokon alapul az, hogy a területre milyen mennyiségű hígtrágya helyezhető el. A hígtrágyát befogadó területet az elhelyezés éveiben rendszeresen ellenőrizni kell, így elkerülhető a terület túlterhelése, valamint a talajvíz nitrátszennyeződése. Mezőgazdasági területre a szakvélemény alapján csak annyi hígtrágyát szabad kihelyezni, amennyit a rendelet engedélyez, valamint a termesztett növény maradéktalanul hasznosítani tud.

óhoz, t í r á z s k e 3 m Konténer 2 , 2 – oz 1,5 h s á z o r á t rak

HDT tisztítási technológia HDT Hungária Kft. 1171 Budapest, Földeák u. 33 Tolnai Andrásné: 20/919-2112 Fax: 1/605-6982 • info@hdt-hungaria.hu Deutsch/English: HDT Haus der Technik GmbH A-2004 Niederfellabrunn, Austria Tel.: 0043 2269 2287 Email: office@hdt-foodmachines.at www.hdt-foodmachines.at

23


Egy egyszerű lehetőség a mezőgazdasági eredetű környezetszennyezés megelőzésére A tiszta környezetben, fenntartható mezőgazdasági technológiával előállított, kiváló minőségű élelmiszerek hazánk felzárkózási esélyt növelő lehetőségei közé tartoznak. A természeti erőforrásaink állapotának megőrzése a környezetvédelmi szempontok mellett egyidejűleg a mezőgazdasági termelési alapok hosszú távú rendelkezésre állásának biztosítása érdekében is rendkívül fontos feladat. Jelenleg a mezőgazdasági termelési környezetben méd fellelhetők olyan, különböző léptékű potenciális környezetszennyező források, amelyek a tiszta környezet tartós fennmaradását veszélyeztetik. Ezek lehetnek ipari eredetű – hulladéklerakók, hulladéktárolók, de lehetnek a mezőgazdasági termelés melléktermékei és hulladékai is. A nagyüzemi állattenyésztésben a nagymennyiségű hígtrágya befogadására alkalmas tározó tavak jelentenek ilyen jellegű potenciális pontszerű környezeti szennyező forrást. Annak ellenére, hogy a mai információs társadalomban a hígtrágya tavakból származó környezetszennyezés megelőzésének műszaki informatikai háttéreszköze már rendelkezésre áll, a hazai mezőgazdasági gyakorlat nem használja ki az abban rejlő lehetőségeket. A világ egyre növekvő népességének élelmiszer szükséglete napjainkban még tisztán természetközeli, fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák segítségével nem állítható elő. A tudomány és a technika jelenlegi fejlettségi szintjén még olyan technológiákat is kénytelenek vagyunk alkalmazni, amelyek következtében nem gazdálkodunk fenntarthatóan a rendelkezésre álló természeti erőforrásainkkal és ezáltal az emberiség a jelenbeli tevékenységével saját jövője szempontjából maga jelent kockázati tényezőt. A mező- és az élelmiszergazdaság nemcsak élelmiszert és takarmányt állít elő, hanem a termelés folyamán szükségszerűen keletkezik olyan mennyiségben mezőgazdasági eredetű melléktermék és hulladék, amely koncentrált megjelenése potenciális környezeti veszélyforrás is. A nagyüzemi állattartó telepeken ilyen veszélyforrás a nagy mennyiségben keletkező trágyaféleség. A természetközeli tartástechnológiáknál ez a veszélyforrás nem áll fenn. A gazdasági hatékonyság növelését preferáló nagyüzemi állattenyésztési technológiák alkalmazásakor nagy mennyiségben ke-

24

letkező szerves trágyát – a vonatkozó szigorú előírások miatt is – a kijuttatás előtt még a biogáz üzemekben kierjedt trágyaféleségek esetén is fél évig biztonságosan tárolni kell. A trágyatárolásra és -kijuttatásra vonatkozó környezetvédelmi előírások megfelelő garanciát és biztonságot jelentenek a környezet állapotának megóvására. A veszélyes anyagok nagy mennyiségű, koncentrált tárolása azonban a jogszabályi elvi garancia ellenére is a gyakorlatban mindenkor kiemelt környezeti kockázatot jelent és akár természeti katasztrófához is vezethet (pl. ciánszennyezés, vörösiszap szennyezés, stb.). A nagy mennyiségű trágya előírásoktól eltérő tárolása, a környezetbe való kikerülése, ill. kijuttatása a természeti erőforrások – a termőtalaj, a felszíni és felszín alatti vizek és a szennyezett területen lévő élővilág – állapotának romlásához vezethet. A trágya tároló tavakból esetlegesen kiszivárgó tárolt anyag bekerülhet a természetes édesvíz bázisba is. A közeljövőben az egész világnak, beleértve Európát is, a klímaváltozáshoz hasonlítható jelentőségű problémával, a tiszta ivóvíz hiányával is szembe kell néznie. A Földön már ma is sok közösség kényszerül olyan ivóvizet használni vízforrásként, amely jelentős részben tartalmaz antropogén hatásra vis�szavezethető szennyeződést. A különböző világgazdasági trendkutatások szerint megállapítható, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló vízforrások és azok minősége nagyon fontos gazdasági tényezővé válnak. Hazánk jelenleg sem elhanyagolható geopolitikai fontossága édesvízbázisa alapján a jövőben valószínűleg felértékelődik. A fentiek alapján az agrárgazdasági gyakorlatban is mindent meg kell tennünk édesvízbázisunk minőségének megőrzése érdekében. A jelenlegi hígtrágyakezelésre és tárolásra vonatkozó előírások a kötelezően rendszeresített figyelő kutakból származó vízminták időszakos ellenőrzését teszik kötelezővé. Az éves, vagy féléves gyakoriságú ellenőrzés nem biztosít garanciát a két vizsgálat között esetlegesen bekövetkező környezetszennyezés megelőzéséhez, ill. megfelelően gyors beavatkozási lehetőséget a környezetszennyezés megakadályozására. A megelőzéshez a szennyező anyagok esetleges kikerülésé-

nek folyamatos figyelése, regisztrálása és szükség esetén a nagymértékű környezetszennyezést megelőző beavatkozás szükséges. A nagyarányú környezetszennyezés megakadályozása érdekében célszerű a környezetet, termelési alapokat veszélyeztető, pontszerű potenciális szennyező források közelében egy olyan jelzőrendszert kiépíteni, amely riasztási jelzést ad, amikor a potenciális szennyező forrás környezetében a talajvízben egy adott indikátor szen�nyezőanyag koncentrációjának nemkívánatos mértékű megváltozása érzékelhető. A trágyatároló tavakból a környezetbe jutó lehetséges szennyezőanyagok közül normál esetben – a talaj és a víz vonatkozásában is – a nitrát terhelés a legveszélyesebb. A tározó tér sérüléséből, vagy az egyre gyakoribbá váló szélsőséges klimatikus tényezők (szél, esőzés) miatt esetlegesen bekövetkező túlterheléséből a környezetbe kerülhet a bennük tárolt anyag. Ebben az esetben a tárolóterek közelében létesített figyelőkutakban is megnövekszik a szennyezőanyag koncentrációja. Jellemzően folyadékszint emelkedés és nitrátkoncentráció emelkedés léphet fel, amely indikátorként jelezheti a megnövekedett környezeti terhelést. Az intenzív állattenyésztési technológiák következtében esetlegesen fellépő vízbázis szennyezés megelőzésére lehetőséget nyújthat egy folyamatos érzékelésre alapozott távfelügyeleti rendszer kialakítása. Ilyen rendszer kialakítása ma már a hazai mezőgazdasági gyakorlatban sem utópia. A hígtrágyára alapozott biogáz üzemek irányítása – a maximális biogáz mennyiséget eredményező technológiai paraméterek beállítása – is gyakorlatilag távfelügyeleti szabályozó rendszer segítségével történik. A biogáz üzemekben működő távfelügyeleti rendszerek tehát a technológiai folyamatok optimalizálására irányulnak annak ellenére, hogy azok a környezeti biztonság növelésére is lehetőséget nyújtanak. A már működő biogáz üzemek esetén a szabályozó rendszerbe újabb szenzorok beépítésével jelentősen csökkenthető lenne a létesítmény üzemeltetésének környezetbiztonsági kockázata. A trágyatároló tavakból induló környezetszennyezés jelzésére több indikátor is


alkalmas lehet, amelyek közül laboratóriumi és a helyszíni vizsgálatok alapján lehet kiválasztani azokat, amelyek egy megvalósítható távfelügyeleti rendszerben alkalmazásra kerülhetnek. A szennyezőanyagok talajban történő mozgásának iránya és sebessége, koncentrációja a talajoldatban, a környezetre gyakorolt közvetlen és közvetett hatása mindig az adott helyi körülményektől – talajtípus, a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai, a talaj állapota, időjárási viszonyok, stb. – is függ. Egy adott távfelügyeleti rendszer konkrét kialakítása csak egy elméletileg megalapozott, helyszíni körülményektől függő modell megalkotását követően lehetséges. Az

intenzív technológiát alkalmazó állattartó telepeken megvalósítható környezeti biztonságot növelő távfelügyeleti rendszer modul magában foglalja az egyes indikátorjellemzők mérési módszereit, a mérési eszközrendszert, az adatgyűjtő rendszert és a távfelügyeleti rendszer illesztését is. A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete kutatóműhelyeinek munkatársai már több – fenntartható mezőgazdasági technológiákkal, biogáz előállítással, szennyvízkezeléssel kapcsolatos – projekt megvalósításában is részt vettek. A kutatóműhelyek eddigi tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy vízbázisunk minőségének jövőbeni megőrzése érdekében

napjainkban is helyileg is mindent meg kell tennünk a fenntartható mezőgazdasági technológiák alkalmazására. Az agrár K+F+I pályázati lehetőségek fedezetet nyújthatnak az intenzív állattartó telepeken jelentkező, esetlegesen felmerülő környezetbiztonsági problémák megelőzésére. A mezőgazdasági piacgazdasági szereplők és az agrár kutatóműhelyek öszszefogásával, pályázati források igénybe vételével meg lehetne valósítani egy előre mutató vízbázis védelmi mintaprojektet. Dr. Kalmárné Dr. Vass Eszter

főiskolai tanár

Lehet kifizetést igényelni az egységes kérelem keretében is A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkársága, mint EMVA Irányító Hatóság lehetőséget ad az egységes kérelem keretében benyújtandó, Vidékfejlesztési Programot érintő kifizetési igénylésekre. Az EMVA Irányító Hatóság tájékoztatja a támogatást Igénylőket, hogy mivel az egységes kérelem benyújtására nyitva álló időszak kezdetéig a Magyar Államkincstár nem fejezte be a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett támogatási kérelmek ellenőrzését, lehetőséget biztosít arra, hogy az egységes kérelem keretében azon támogatást igénylők is igényelhessenek kifizetést, akiknek a támogatási kérelme az egységes kérelem benyújtásáig nem került elbírálásra. A kifizetési igénylés fentiek szerinti benyújtására az alábbi pályázati felhívások esetében van lehetőség: • VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása • VP4-4.4.1-16 Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások • VP4-4.4.2.2-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése • VP4-10.1.1-15 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés • VP4-11.1.1-11.2.1-15 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása • VP-4-10.1.1-16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés • VP3-14.1.1.-16 A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás • VP4-10.2.1.1.-15 A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése. A kifizetések teljesítésére csak a támogatói döntés meghozatalát, a támogatói okirat hatálybalépését követően kerülhet sor.

Mobil: +36 20/9256-305 E-mail: hunduna@hunduna.hu www.hunduna.hu

25


Sertés spermavizsgálat Lassan, főleg gazdaságossági okokra tekintettel, majd a módszer hatékonyságának növekedését, hatékonyságát látva egyre többen álltak át a mesterséges termékenyítésre. A megbízhatónak elfogadott un, kanállomások számának gyarapodása, és az országosnak mondható lefedettség következtében napjainkra egyre inkább jellemzővé válik, hogy a sertéstelepeken a termékenyítéseket már vásárolt spermával végzik. A kanállomásokon előállított termékenyítő anyagoknak országos, illetve uniós szabványoknak megfelelő minőségűnek kell lenniük sűrűség, eltarthatóság, termékenyítőképes spermiumok száma, stb. tekintetében. Ennek érdekében az előállítás során az üzemeltető megfelelő háttértudással, kellően felszerelt laboratóriumi körülmények közt állítja elő termékét. Az ilyen helyekről származó spermák általában megbízható minőségűek. Akad azonban még most is jó néhány telep, ahol a saját kanok által termelt spermát használják fel. Ezeken a telepeken a felszereltség többnyire a minimális szakmai követelményeknek megfelelő csak, és mindössze a napi rutin feladatok elvégzését elősegítő háttér információk megszerzéséhez nyújtanak segítséget. A hatékony termelést elősegítő ismerteket, az előbb említett ok miatt nem tudják alkalmazni. A sperma minőségének bírálata általában kis, kb. százszoros nagyítási értéken végzett, a tapasztalatok alapján eléggé elnagyolt motilitás vizsgálatra szorítkozik, mely inkább csak a tömegmozgás intenzitásának észlelésére alkalmas. Ez arra elegendő, hogy a vizsgáló, felkészültségétől függően, elég szubjektív módon valószínűsíteni tudja, hogy a spermiumok megfelelő számban eljuthatnak a petesejtekig, és körülbelül milyen arányú hígítást alkalmazhat. Arra azonban nem, hogy megítélje, az egyes spermiumok alkalmasak-e az eredményes termékenyítés véghezvitelére. Az objektív elbírálást nehezíti, főleg tárolt (hűtött) sperma esetén a tárgyasztal melegítő hiánya is. Az sem mindegy, tárgyasztal melegítővel, vagy tárgylemez melegítővel rendelkezünk-e? Lényeges különbség, hogy a tárgyasztal melegítő a mikroszkóp tárgyasztalán kerül elhelyezésre, azzal egységet alkotva, a vizsgálat során a spermát folyamatosan közel testhőmérsékleten tartja. A tárgylemez melegítő a mikroszkóptól különálló egység, melyen előmelegítjük a tárgylemezt, amit aztán a rácseppentett sperma mintával a mikroszkóp tárgyasztalára helyezünk. Ott aztán a rohamos hővesztés hatására a spermiumok lelassulnak, nehezítve a mozgás intenzitásának tényszerű elbírálását. A termelékenység alakulásának ugyan csak kis, de nem elhanyagolható szelete a spermakezelés, elbírálás, hiszen a kocák egészségügyi, és kondicionális állapotán keresztül a tenyészállomány kor szerinti összetételén keresztül a tartástechnológián át a takarmányozásig sok fontos összetevője van a folyamatnak. Ne féljünk a nagyobb, kettőszáz vagy négyszáz-szoros nagyítási értékeket is használni. Igaz ilyen nagyítás mellett már ajánlatos fedőlemezt használni, főleg tárgyasztal melegítő alkalmazása esetén, mert a vizsgált spermából felszálló pára könnyen kicsapódik az objektív lencséjén, az átláthatatlan lesz, vagy elhomályosodik a kép. Ilyen nagyítás mellett már megfigyelhető az egyes spermiumok mozgása is. Csak a „céltudatos” intenzív, egyenes előrehaladó mozgást végző spermiumok felelnek meg a célnak, tehát a túlnyomó többséget ezek alkossák. Az egy helyben rezgő, kis kőröket leíró, céltalanul bolyongó spermiumoknak nem sok esélyük van elérni a megtermékenyítendő petesejtig, és kis nagyítási érték mellett esetleg ez is aktív mozgásnak tűnik! Mint tudjuk, a sperma minősége sem állandó. Függ a kan pillanatnyi egészségi állapotától, a tartási és takarmányozási körülményektől, a spermavétel gyakoriságától és rendszerességétől, esetleg a kan életkorától is. Éppen ezért célszerű negyedévente, de legalább évente kétszer elvégeztetni. Így, jó esetben megelőzhetjük, csökkenthetjük a visszaivarzásokból, alacsony alomlétszámokból eredő kellemetlenségeket. A spermium morfológiai vizsgálat során észlelt rendellenességek milyensége és mennyisége támpontot ad az adott sperma termékenyítő képességének elbírálásában. Bizonyos spermium anomáliák esetén a spermiumnak nincs, vagy alig van esélye el-

26

jutni a petesejtig. Más esetben eljuthat, de képtelen elvégezni a termékenyítést. Előfordulhat, hogy a termékenyülés megvalósul, de az adott rendellenességből kifolyólag az embrió nagyon korai stádiumban elpusztul. Tukacs Andor

HÍD ÉS RAKTÁRI MÉRLEGEK  Mérlegek árusítása, javítása, hitelesítése, ingyenes cseremérleggel.  Zsákszájvarrógépek árusítása, szervize.  Cérna, címke, alkatrész eladás.  Több cég garanciális képviselete.  Egyedi mérlegek, automatikák. tervezése, készítése.  Kisgépek, Briggs and Sratton, Agrimotor szervíz.

Bartha KERSZERVIZ

4033 Debrecen, Kisfaludy út 16.

Telefon/Fax: 0652 / 449-097 • Mobil: 0630 / 6384-294 E-mail: bksziroda@gmail.com • www.kerszerviz.hu


Napraforgó kondicionálás Hed-Land Algával és Bórmixszel Hed-Land Alga A stresszoldó Összetétel:

N

P

K

8%

8,8%

6,2%

Mg Cu

B

F

Mo

Zn

mint mikroelemek + auxin, giberellin, citokinin

Északi tengeri barna alga kivonatot tartalmazó ALGA készítmény. A Headland Alga gazdag növényi hormonokban, ezen kívül tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Természetes hormontartalmuk növeli a növények stressztűrő képességét, serkenti a sejtek képződését, a termés mennyiségét, pozitívan alakítja a minőséget is. Dózis: 1,5–4 l/hektár • Felhasználható: napraforgó, repce és bármely szántóföldi és kertészeti kultúrában

Hed-Land Bórmix A nélkülözhetetlen bór, molibdénnel kalibrálva Összetétel:

B

Mo

150 g/l

7,5 g/l

A Bórmix pufferanyagok és modern tapadásfokozók alkalmazásával készült a permetlé stabilizálásának és a megfelelő fedettség, valamint a jó tapadás biztosításának céljából. A bór részt vesz a hajtáscsúcs fejlődésében. Fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben. A növények a talajból veszik föl. A felvett bór lassan mozog a növényben. Hiánya ezért a hajtás csúcsokon a termékenyülés időszakában jelentkezik. Ezért fontos, hogy a növényeknél időben végezzünk levéltrágyázást Bórmix-szal. Dózis: 1-2,5 l/ha • Lémennyiség: min. 200 l/ha • Felhasználható: napraforgó, repce, szőlő

Kedvezmény csomagban

Hedland Alga 2 l/ha 20 ha

Alga

N

P

8%

8,8%

+

Bórmix 1 l/ha

K 6,2%

Mo

B 150 g/l

7,5 g/l

20 liter

40 liter Felhasználása: napraforgóban, repcében, almában, szőlőben

www.hedland.hu

Dunától nyugatra: Lengyel Lajos • 06 30 605-0137 Dunától keletre: Jámbor Zoltán • 06 30 406-3634 Telephely: 4405 Nyíregyháza, Tünde u. 10. • info@hedland.hu

27


www.biolchim.hu

Nu-Slow 28 Lassított tápanyag-leadású nitrogén lombtrágya Javasolt felhasználási módok: • kalászosok: bokrosodástól zászlóslevél állapotig 7-15 l/ha • kukorica: 5-6 leveles állapottól virágzásig 7-10 l/ha • napraforgó: 5-6 leveles állapottól virágzásig 7-10 l/ha Javasolt max. permetlé koncentráció: • 3 l/100 l víz

– 202 g/l – karbamid-formaldehid hatóanyag • versenyképes ár-érték arány • 3–5 hetes hatástartalom TIPP: (5–8 kg/ha) termékekkel.

ELÉRHETŐSÉGEINK: Kószó Lajos • +36 20 931 7825 • koszo@biolchim.hu | Czikó Dénes • +36 30 384 4285 • cziko.denes@biolchim.hu Csatordai László • +36 30 691 6391 • csatordai.laszlo@biolchim.hu | Nagy Annamária +36 30 266 7027 • nagy.annamaria@biolchim.hu 28

Mezsgye 2017 05  
Mezsgye 2017 05  
Advertisement