Page 1

Tallinn Euroopan kulttuurip채채kaupunki Tarinoita meren rannalta


Tallinna Viron pääkaupunki Pinta-ala: 159,2 km² Koordinaatit: 59°26’ pohjoista leveyttä, 24°45’ itäistä pituutta Keskimääräinen lämpötila: –4 °C (helmikuussa) +16,7 °C (heinäkuussa) Asukasmäärä (1.9.2009): 405 562 Kansallisuudet: virolaisia 52,3 %, venäläisiä 38,5 %, ukrainalaisia 3,9 %, muita 5,3 %

Tallinna odottaa sinua! Tallinna on Viron pääkaupunki, ja vuonna 2011 se on yhdessä Turun kanssa koko Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tämä tapahtuma on Viron historian suurin kulttuuritapahtuma. Kädessäsi on ensimmäinen osa – noin neljännes – kulttuuripääkaupunki Tallinna 2011 ohjelmasta. Löydät joukosta uusia ideoita ja äskettäin syntyneitä tapahtumia, joita ilman Viron kulttuurielämää on vaikea kuvitella ja jotka haluamme nostaa kansainvälisen huomion kohteeksi. Merikaupunki Tallinna sijaitsee historiallisesti ainutlaatuisessa paikassa. Se on kulttuurien kohtauspaikka idän ja lännen sekä Pohjois- ja Keski-Euroopan välillä. Kaupungilla on jännittäviä tarinoita kerrottavanaan. Tallinnan vanhakaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Täällä järjestetään suuria laulujuhlia, jotka kertovat Viron kansan vuosisatojen pituisesta kiintymyksestä musiikkiin ja halusta olla vapaa. Täällä käydään tilastojen mukaan maailmassa kaikkein eniten teatterissa ja luetaan eniten kirjoja. Kulttuurilla on Tallinnassa tiivis yhteys nykyajan nopeaan kehitykseen: Tallinna on Skypen kehto ja langaton internetyhteys on Tallinnassa yhtälailla itsestäänselvyys kuin ilma, jota hengitämme. Lisäksi aivan käden ulottuvilla on upea luonto. Tallinna on kautta aikojen säilyttänyt omat kasvonsa: se on samalla salliva mutta myös itsepäinen.

Tallinnan on kuitenkin vielä kamppailtava yhden paradoksin kanssa. Tallinna on merikaupunki, mutta meri ei ole vielä avoinna kaikille. Tallinnalainen elää ikään kuin selkä merelle päin. Syynä tähän on se, että lähihistoriassa pääsy Tallinnan keskustaa ympäröiville kauniille rannoille oli tehty vaikeaksi sekä poliittisista että taloudellisista syistä. Olivatpa syyt mitkä tahansa, kulttuuripääkaupunki haluaa katsoa tulevaisuuteen ja poistaa tämän paradoksin, parantaa kaupunkiympäristöä ja tuoda meren ja kaupungin jälleen yhteen. Tavoitteemme on, että Tallinna kertoisi kulttuuripääkaupunkiohjelman kautta kovalla äänellä mereen liittyviä tarinoita ja kertoisi niitä vielä vuoden 2011 jälkeenkin. Useat kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumat järjestetään meren rannalla, mutta kulttuuripääkaupunki ei tulkitse pääteemaa aivan sananmukaisesti. Meriteema kulkee tavalla tai toisella kuitenkin koko ohjelman läpi. Se on mukana kaikkialla, missä jotakin järjestetään. Euroopan kulttuuripääkaupunki Tallinna kertoo tarinoita meren rannalla, avaa itsensä merelle päin ja paikkoihin meren takana. Vuonna 2011 Euroopan parhaimmat tarinat kerrotaan Tallinnassa. Tule kuuntelemaan!

Jaanus Mutli, hallituksen jäsen Mikko Fritze, hallituksen jäsen Jaanus Rohumaa, ohjelmapäällikkö


Vihreä markkinointi

Vapaaehtoiset

Nuorten ohjelma

Toiveemme ja tavoitteemme ovat, että Euroopan kulttuuripääkaupunkia luonnehtisi mahdollisimman monipuolinen kulttuuri, joka olisi kuitenkin tuotettu mahdollisimman pienillä ekologisilla voimavaroilla. Kulttuuri voi säilyä vain terveessä luonnossa. Pyrimme löytämään kaiken tuottamiseen ja toteuttamiseen tarvittavan mahdollisimman luonnonmukaisilla keinoilla. Käytämme luonnon värejä, kotimaisia ja kierrätettyjä materiaaleja sekä ensisijaisesti paikallisia suunnittelijoita ja kotimaista työvoimaa. Tämän kaiken tarkoituksena on, että tuotteemme olisivat pitkäikäisiä emmekä kasvattaisi jo ennestään suuria tarpeettomien muistoesineiden vuoria, joita maailma on täynnä ilman meitäkin. Jokaisella esineellä olkoon oma valmistumistarinansa ja tarkoituksensa ja ennen kaikkea – kekseliäs ratkaisunsa.

Ihanteellinen kulttuuripääkaupungin vapaaehtoistyöntekijä on avulias, hyväsydäminen ja rohkea. Lisäksi hänen on luonnollisesti oltava velvollisuudentuntoinen ja joustava. Hän tekee työtä sydämellään ja haluaa panostaa koko asian onnistumiseen. Kun tarkastelemme tältä kannalta meidän vapaaehtoisten joukkoamme, voimme ilolla todeta, että olemme jo melko lähellä päämääräämme. Vapaaehtoiset, joita tulee koko ajan lisää ja jotka toivotamme edelleen tervetulleiksi, ovat luonnollinen osa kulttuuripääkaupunki Tallinnaa, koska Euroopan kulttuuripääkaupunki kasvaa kaikkien sen asukkaiden yhteisestä tekemisen ilosta. Ja ilo onkin kaikkein tärkeintä.

Kuinka kasvatetaan nuorta yleisöä? Kuinka tuetaan ja kehitetään sukupolvea, joka alkaa luoda kulttuuria tulevaisuudessa? Tätä varten on kehitetty kulttuuripääkaupungin nuorten ohjelma, jonka tavoitteena on antaa koululaisille mahdollisuus osallistua kulttuuripääkaupungin tapahtumiin. He käyvät esityksissä ja konserteissa, tapaavat taiteilijoita, osallistuvat keskusteluun, kirjoittavat esseitä ja vastaavat kyselyihin. Luomme pysyvät suhteet virolaisiin kouluihin ja erilaisiin nuorten yhdistyksiin. Opinto-ohjelma, joka näiden suhteiden avulla syntyy, ei keskity vain vuoteen 2011. Nuorten ottaminen huomioon kulttuuritapahtumissa jatkuu tulevaisuudessakin.

Noudatamme näitä periaatteita päivittäisessä toiminnassamme. Lajittelemme jätteet, säästämme paperia ja käytämme polkupyöriä, julkista liikennettä tai nopeita jalkoja. Näin voimme edesauttaa sitä, että Tallinna olisi myös Euroopan vihreän kulttuurin pääkaupunki.

Avajaiset Uudenvuodenyönä avataan upealla esityksellä Euroopan uusi kulttuuripääkaupunki Itämeren rannalla. Arvokkaassa, uudenlaisessa ja vaikuttavassa avajaistapahtumassa on mukana myös kansainvälinen taiteilijaryhmä.


Festivaalit

Maslenitsa perinnekulttuuri / kansanjuhla Paikka: Tallinnan laululava ja Tallinnan kaupunginosat Etäisyys merestä: 500 m Järjestäjä: MTÜ Minu Liin

Virolaisessa kulttuurissa on paljon perinteisiä laskiaistapoja, mutta myös muilla kulttuureilla on omia laskiaisenviettotapojaan. Mitä ruokia syödään Venäjällä laskiaisaikaan? Mitä leikkejä siellä leikitään ja mitä tansseja tanssitaan? Mikä on jättiläismäisten blinien paistamisen salaisuus? Miksi heinillä täytetyt linnunpelättimet sytytetään juhlien päätteeksi palamaan? Maslenitsa on paras tapa esitellä venäläistä laskiaisperinnettä. Maslenitsa on kaikille tarkoitettu suuri kansantapahtuma.

Aika: 28. helmikuuta 6. maaliskuuta 2011

Nargen Festival klassinen musiikki / nykymusiikki / kansanmusiikki Paikka: Naissaari, Noblessnerin valupaja ja muut merenrantapaikat Etäisyys merestä: noin 200 m Järjestäjä: SA Lootsi Koda Aika: kesäkuu–syyskuu 2011 www.nargenfestival.ee

Birgitta Festival klassinen musiikki / ooppera / oratorio / baletti / suurtapahtuma Paikka: Piritan luostari Järjestäjä: Tallinna Filharmoonia Etäisyys merestä: 700 m Aika: elokuu 2011 www.birgitta.ee

Naissaari eli Nargen on muutaman meripeninkulman päässä Tallinnasta sijaitseva saari, jossa on hyvin vähän asukkaita. Maailmallakin tunnetun kapellimestarin Tõnu Kaljusten johdolla on toteutettu utopistinen hanke: saaren Eteläkylässä on eräs Euroopan eksoottisimmista konserttitaloista, Omarin lato. Kaljusten luoma Nargen Festival, joka alkoi Naissaarelta ja on nyt koko Viroon laajennuttuaan kehittynyt yhdeksi musiikkikulttuurimme tärkeimmistä tapahtumista, haluaa tulla myös koko Itämeren alueen tärkeimmäksi tapahtumaksi omalla alallaan. Festivaalin periaate on, että kaikkiin esityspaikkoihin pääsee merta pitkin, kuten esimerkiksi Noblessnerin valupajalle. Vuonna 2011 on luvassa vesikarnevaali ja paljon maailman huipputason musiikkia. Piritan luostari – pohjoismaisen gotiikan helmi – on seisonut Tallinnanlahden rannalla jo puoli vuosituhatta. 1500-luvun sotien ja tulipalojen jälkeen siitä jäivät jäljelle vaikuttavat rauniot. Vuonna 2005 luostarin rauniot saivat uuden elämän. Nyt meren rannalla historiallisessa ympäristössä järjestetään Birgitta Festival, eräs Pohjoismaiden omaperäisimmistä tapahtumista. Festivaalin periaatteena on esitellä uusia ja arvostettuja esityksiä kaikkialta maailman musiikkiteattereista. Ohjelmassa on balettia ja oopperaesityksiä, ohjattuja oratorioita ja muita suurimuotoisia esityksiä.


Tallinnan Meripäivät

Tallinna sijaitsee meren ääressä, vaikka usein tuntuu, että tallinnalainen asuu selkä merelle päin eikä siksi huomaa sitä. Eräs syy tähän on se, että neuvostomiehityksen aikana merenranta oli kiellettyä aluetta, jonne ei noin vain päässyt. Tallinnan Meripäivien tavoitteena on poistaa tämä paradoksi ja kääntää tallinnalaisten kasvot jälleen merelle päin. Haluamme tiedostaa olevamme merikaupunki

ja tutkia, kuinka meri vaikuttaa identiteettiimme. Vuonna 2011 astutaan suuri askel eteenpäin. Monien muiden tapahtumien lisäksi merenranta avautuu jalankulkijoille rantapromenadin muodossa. Lisäksi arkkitehtitoimisto KOKON peruskorjaamassa, aikoinaan arkkitehtuurin ihmeeksi nimitetyssä Lentosatamassa avataan Viron Merimuseon uusi, suuri näyttely.

kaupunkialue / kansanjuhla Paikka: Tallinnan merenranta Etäisyys merestä: noin 300 m Järjestäjät: SA Tallinn 2011, Tallinnan kaupunginhallitus, Tallinnan satama, Viron Merimuseo, Viron historiallisten laivojen seura www.tallinnamerepaevad.ee

Aika: 15.–17. heinäkuuta 2011

Viron Merimuseon johtajan Urmas Dresenin tervehdys: Tallinna on yhtä aikaa lähellä merta ja kaukana siitä. Meri on aivan kuin käden ulottuvilla mutta ei joka hetki tajuttava, ellei satu ajamaan joka päivä Piritan tietä pitkin. Historiallisesti arvokas vanhakaupunki on kaukana merestä, eikä satama ole sidottu yhteenkään kaupunginosaan. Päinvastoin, kaupungin ja sataman välissä on lähes luotaantyöntävä alue.

Festivaalit

Olemme kuitenkin merikaupunki, ja lähivuosien missiona onkin kahden yhteen kuuluvan elementin – meren ja maan – sitominen toisiinsa, ei kuitenkaan kiiruhtamalla, vaan laadukkaana räätälintyönä.

Merimuseo


Festivaalit

Designyö design / kaupunkialue Paikka: Tallinna Järjestäjä: MTÜ Eesti Disainerite Liit Aika: syyskuun loppu 2011 www.disainioo.ee www.edl.ee

Nuorten sirkusfestivaali nuoret / uusi sirkus / kansanjuhla / suurtapahtuma Paikka: Kadriorg Etäisyys merestä: 700 m Järjestäjät: SA Tallinn 2011, Tsirkusestuudio Folie MTÜ Aika: heinäkuu 2011

Designyö, joka on jo vuosia toiminut Viron uuden designin näyteikkunana ja joka järjestetään kansainvälisen Euroopan innovaatio­ festivaalin yhteydessä, keskittyy vuonna 2011 työpajoissa, seminaareissa, näyttelyissä ja kaupunkitilassa käsitteeseen design kaikille (design for all). Kuinka suunnitella kaupunkialue sellaiseksi, että se vastaisi samalla tavalla kaikkien odotuksia ja tarpeita – polkupyöräilijöiden, lastenvaunuja työntävien äitien tai invalidien tarpeita? Eräs festivaalin päätapahtumista on Euroopan designjohtamisen (European Design Management) palkintogaala. Sirkus on vanha ja arvokas taidemuoto, joka on aina vetänyt puoleensa nuoria. Uuden sirkuksen esteettisen raikkauden ja nykyisen tunnettuuden takana ovatkin usein juuri nuoret. Nuorten sirkustaitojen kehittämiseksi järjestetään nuorten sirkusfestivaali, joka tuo Tallinnaan 6–8 Euroopan taitavinta nuorten sirkusryhmää (Albert & Friends Lontoosta, WOK Leuven Belgiasta, Zirkus Elleboog Hollannista ym.). Yhdessä virolaisten sirkustaiteilijoiden kanssa Tallinnassa esitetään parhaimmat esitykset. Sirkusfestivaalilla nähdään siten perusteellinen katsaus Euroopan sirkustaiteen uusimmista suunnista yli 350 artistin esittämänä. Ja jotta taidot välittyisivät eteenpäin, Euroopan huippujen johdolla järjestetään sirkustaidettamme rikastavia työpajoja.

Elokuun TanssiFestivaali 2011

Vuonna 2011 Tallinnassa järjestetään jo 12. kertaa yksi Pohjois-Euroopan tärkeimmistä nykytanssin syysfestivaaleista. Tätä tapahtumaa luonnehtii lajien monipuolisuus. Vuosien aikana tapahtumassa ovat esiintyneet mm. Thomas Hauert, Jo Stromgren, Xavier Le Roy nykytanssi Paikka: Tallinnan teatterit ja kaupunkialue ja Pjotr Mamonov. Myös vuoden 2011 festivaalin järjestäjillä on rohkeita ja kekseliäitä ideoita: he vievät esitykset useaan Tallinnan Järjestäjä: Kanuti Gildi SAAL kaupunginosaan ja keskittyvät kaupunkitilassa tapahtuviin ohjauk­ siin. Festivaalilla kohtaavat Viron nykytanssin parhaimmisto ja Aika: elokuun loppu 2011 kansainvälisesti tunnetut nimet. www.saal.ee

Stalker Festival nykytaide / kaupunkialue Paikka: Tallinnan sataman alue Etäisyys merestä: 200 m Järjestäjät: kuraattorit Andres Lõo, Franz Pomassl ja Anna Ceeh Aika: syyskuun alku 2011 www.kultuurikatel.eu

Andrei Tarkovski kuvasi 1970-luvun lopulla Tallinnassa maailman klassikkoihin lukeutuvan kulttielokuvan Stalker. Vuonna 2011 Stalker Festival herättää eloon elokuvasta tutun Vyöhykkeen, ideaalien tilan, jossa nykyaikaisten stalkereiden syvimmät haaveet voivat täyttyä. Päätepysäkki-otsikon alla ääni-, kuva- ja elokuvataiteilijat etsivät muotoja 2000-luvun ihmisten yritelmiin ja pelkoihin Tarkovskin elokuvan avulla ja sen ulkopuolella. Stalker Festivaaliin johdatteleva tapahtuma järjestetään jo 3. joulukuuta 2010.

Tehkää tilaa! kaupunkialue / community / kansanjuhla Paikka: Uue Maailman kaupunginosa (Tehnika-kadun, Kesk-Ameerika-kadun ja Pärnun maantien välinen alue) Etäisyys merestä: 2 000 m Järjestäjä: Uue Maailma Selts Aika: 2011 www.uusmaailm.ee

Kuinka säilyä viihtyisänä ja inhimillisenä, älykkään boheemiuden pesänä keskellä nopeasti kehittyvää kaupunkia? Uue Maailman kaupunginosa on malliesimerkki Tallinnan asukkaiden yritteliäisyydestä ja muistuttaa toiminnaltaan joitakin Kööpenhaminan tai Berliinin kaupunginosia. Puuarkkitehtuuri ja itäeurooppalaisuus tekevät Uue Maailman toimintaympäristöstä poikkeavan. Vuonna 2011 alueelle ilmestyy omaperäisiä ilmoitustauluja, tilataideteoksia ja leikkimielisiä installaatioita. Kävely tällä alueella syksyisen kaupunginosafestivaalin aikana tai poikkeaminen seuran talossa on jo elämys sinänsä.


Plektrum Festival

Plektrum tutkii ja pukee sanoiksi ihmisen, nykyteknologian, koulutuksen ja kulttuurin yhtymäkohtia työpajojen, performanssien, VJ:den ja DJ:den, konserttien ja luentojen avulla. Aiempina vuosina on keskitytty virtuaalisen elämän ja keinotekoisen elämän teemoihin. Nyt festivaali astuu askeleen eteenpäin. Vuonna 2011 teemana on Mitä elämä on? Kysymys on yksinkertainen mutta tärkeä. Mitä elämä on 2000-luvulla? Pääteemana on bioetiikka ja sen käsitteleminen taiteessa. Saako kaikkea sellaista tehdä, mitä on mahdollista tehdä? Onko tieteessä tilaa etiikalle? Voidaanko keksimisen ilolla perustella kaikki muu?

Teknologia / taide / musiikki / koulutus Paikka: Tallinnan keskusta Etäisyys merestä: noin 1 500 m Järjestäjä: MTÜ Plektrum Festival www.plektrum.ee

Aika: syyskuun loppu 2011

Festivaalit


Urheilu

Tallinnan Maraton

Maraton on kestävien ihmisten laji. Maratonjuoksijat ovat poikkeuksellisia ihmisiä, ja koska heidän urheilulajinsa ei ole niitä helpoimpia, heitä yhdistää omaperäinen verkosto kautta maailman. Toisia tavataan erilaisissa kilpailuissa, joissa vaihdetaan kuulumisia ja kokemuksia. Tallinnassa on järjestetty suuria juoksutapahtumia aikaisemminkin, mutta vuonna 2011 saavutetaan täyspitkän maratonin uusi taso. Tallinnan Maratonin tavoit-

teena on tulla vastaavanlaiseksi tunnetuksi kaupunkimaratoniksi kuin Berliinin, Lontoon ja New Yorkin maratonit. Tallinna on suurkaupunkien rinnalla kyllä pieni, mutta kymmenestä eri maasta tulevia osanottajia, joita on arviolta ainakin 15 000, odottaa tässä Baltian maiden suurimmassa juoksutapahtumassa ainutlaatuinen reitti, joka kulkee läpi keskiaikaisen vanhankaupungin, useiden puistojen ja pitkin meren rantaa. Kulttuuri-

pääkaupungin tuella syntynyt Tallinnan Maraton on oikea valinta niin ammattilaisille kuin harrastajillekin, koska maratonin lisäksi on tarjolla lyhyempiä matkoja. Jopa pikkulapsille on oma juoksureittinsä. Yleisurheilu / kaupunkialue / suurtapahtuma Paikka: Tallinna Etäisyys merestä: 10–3 000 m Järjestäjä: MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi www.jooks.ee

Aika: 11. syyskuuta 2011


Urheilu

Junioreiden yleisurheilun Euroopanmestaruuskilpailut nuoret / suurtapahtuma Paikka: Kadriorun stadion Etäisyys merestä: 1 000 m Järjestäjä: Viron yleisurheiluliitto

Ammattimaisten kilpailujen historian alusta lähtien on ollut selvää, että urheilu yhdistää meitä. Junioreiden yleisurheilun Euroopanmestaruuskilpailut ovat eräs suurimmista kansainvälisistä kilpailuista, joita Tallinnassa on koskaan järjestetty. Sadat eurooppalaiset nuoret huippu-urheilijat, urheilutoimittajat ja katsojat Virosta ja kaikkialta Euroopasta edustavat tapahtumassa kymmeniä eri urheilulajeja. Juuri Tallinnassa voi syntyä uusia ennätyksiä, maailman­ nimiä ja legendoja.

Aika: 21.–24. heinäkuuta 2011 www.tallinn2011.org

Simpel Session nuoret / extreme-urheilu/ suurtapahtuma Paikka: Saku suurhall, Tallinnan elokuvasalit Etäisyys merestä: 700 m Aika: 20.–23. tammikuuta 2011 www.session.ee

Simpel Session on nimi, joka kertoo extreme-urheilusta kiinnostuneille paljonkin. Jo kymmenen vuoden ajan Virossa on järjestetty Euroopan suurin extreme-urheilutapahtuma, jolla on internetin välityksellä satojatuhansia, ellei jopa miljoonia katsojia. Tallinnaan saapuu yli 150 skeittimestaria ja BMX-temppuilijaa sekä tuhansia nuoria, jotka ihailevat ja arvioivat heidän taitojaan. Lisäksi vuoden 2011 Simpel Sessionin yhteydessä järjestään ensimmäistä kertaa Itä-Euroopassa kansainvälinen pyöräelokuvien festivaali.


XI nuorten lauluja tanssijuhlat ”Maa ja maailma”

Laulu- ja tanssijuhlat tuovat laululavalle useiden kuoron- ja tanssinjohtajien johtamana kymmeniä tuhansia laulavia ja tanssivia nuoria.Heidän laulut, tanssit ja musiikki kertovat tarinoita tästä Pohjanmaan maasta ja kansasta. Kaikki tämä tapahtuu vuoden 2011 teeman Maa ja maailma nimissä.

Viron laulu- ja tanssijuhla. Se on kaunis sana. Yhtä luonnollista kuin puhe. Se tarkoittaa laulupyhää, laulun ja tanssin juhlapäivää,

kuoromusiikki / kansantanssi / suurtapahtuma Paikka: Tallinnan laululava Etäisyys merestä: 500 m Järjestäjä: Eesti Laulu- ja Tantsupeo Säätiö www.laulupidu.ee

Aika: 1.–3. heinäkuuta 2011

jonne matkustetaan muista kaupungeista ja maalta. Se on yhden vanhan kansan, yhden suuren suvun tapaaminen. Se on suuri, suuri sydämen juhla, sitä on odotettu ja siihen on valmistauduttu – se on yhteen puhaltamisen hetki yksi suuri lystin ja toivon juhla joka vie yli karikoidenkin. - Doris Kareva Yhdessä laulaminen ja tanssiminen on virolaisilla veressä, ja perinne on kulkenut mukanamme jo kauan, tuhansia vuosia vanhojen rekilaulujen muodossa. Laulu- ja tanssijuhlat ovat yhtä olennainen Viron kansankulttuurin ilmiö kuin sauna – ilman sitä emme osaa kuvitella elämää. Laulujuhlat ovat myös todisteena demokratiasta: laulujuhlille tullaan vapaaehtoisesti ja tekemisen ilosta. Vaikeina aikoina yhdessä laulaminen on ollut virolaisille tukena ja merkkinä vapaudenkaipuusta. Se oli sitä kansallisuusaatteen muodostuessa 1800-luvulla ja myös 1980-luvun lopulla, jolloin lauloimme itsemme vapaaksi laulavalla vallankumouksella.

Musiikki / ooppera


Musiikki / ooppera

Erkki-Sven Tüürin uutuusteos nykymusiikki / kuoromusiikki / maailman ensiesitys Paikka: Kansallisooppera Estonian konserttisali Etäisyys merestä: 1 000 m Järjestäjä: Eesti Filharmoonia Kammerkoor

Erkki-Sven Tüür on eräs kansainvälisesti tunnetuimpia virolaisia säveltäjiä ja levy-yhtiö ECM:n eturivin nimiä. Eesti Filharmoonia Kammerkoor on arvostetuin virolainen kuoro maailmalla. Vuonna 2011 Tüür säveltää Tallinnan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi nimeämisen johdosta uuden teoksen kamarikuorolle ja kamariorkesterille. Daniel Reussin johdolla ja Riga Sinfoniettan säestyksellä esitettävä ensiesitys välittyy radion kautta koko Eurooppaan. Esitys kuullaan Viron yleisradion Muusikaline Tallinn ohjelman yhteydessä. Ensiesityksen jälkeen kuoro esittää teosta useissa paikoissa Euroopassa erilaisten kamariorkestereiden kanssa.

Puhdistus

Aika: 10. maaliskuuta 2011 www.epcc.ee

Nyyd Festival nykymusiikki Paikka: Tallinnan konserttisalit Järjestäjä: Eesti Kontsert

Aika: 20.–30. lokakuuta 2011 www.concert.ee

Parsifal klassinen musiikki / ooppera Paikka: Noblessnerin valupaja Etäisyys merestä: 17 m Järjestäjä: Kansallisooppera Estonia Aika: 25.–28. elokuuta 2011 www.opera.ee

Millainen on sinfoniamusiikin tulevaisuus? Onko se kuollut musiikkityyli vai ovatko huhut sen kuolemasta vahvasti liioiteltuja? Tähän nykyajan sävellystyön tärkeään kysymykseen vastaa vuoden 2011 Nyyd Festival – virolaisten ylpeys nykymusiikin alalla. Paikalle saapuu poikkeuksellisia yksilöitä: maailman huippukapellimestareita, jotka ovat samalla huippusäveltäjiä, kuten Esa-Pekka Salonen Helsingin kaupunginorkesterin kanssa ja James MacMillan BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa. Otsikon Tulevaisuuden sinfoniat alla he esittävät Tallinnassa sinfonisen musiikin ilmaisutapoja uudistaneita ja uudistavia teoksia johtaen samalla maailman parhaita orkestereita. Vuonna 1882 ensiesityksensä saanut Parsifal on Richard Wagnerin viimeinen ooppera ja eräs monimutkaisimmista teoksista oopperamusiikin historiassa. Se on todellinen haaste maailman mille tahansa oopperalle, ja kulttuuripääkaupunkivuonna Kansallisooppera Estonia ottaa tämän haasteen vastaan. Ooppera esitetään aivan meren rannalla sijaitsevassa jälkiteollisessa Noblessnerin telakan valupajassa. Keskiaikaista mytologiaa ja nykymusiikkia yhdistävän teoksen ohjaamisen parissa alkaa työskennellä Nicola Raab, eräs Euroopan oopperaohjaajien loistavimmista tähdistä. Kapellimestarina toimii Kansallisooppera Estonian taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Arvo Volmer.

Nykyooppera / maailman ensiesitys Paikka: Kansallisooppera Estonia Etäisyys merestä: 1 000 m Järjestäjä: Kansallisooppera Estonia

Aika: 3., 4., 5., 18., 19. ja 20. helmikuuta 2011 www.opera.ee www.reinvere.fi

Tallinn Music Week Pop- ja rockmusiikin showcase-festivaali Paikka: Tallinnan salit Etäisyys merestä: 1 000 m Järjestäjä: OÜ Musiccase Aika: maaliskuun loppu 2011 www.tallinnmusicweek.ee www.myspace.com/tallinnmusicweek

Vuonna 1992, äskettäin uudelleen itsenäistyneessä Virossa kaksi naista – nuori ja vanha – tapaa toisensa yllättäen rantakylän talonpihalla. Heidän tarinoissaan kietoutuvat yhteen samanlaiset kohtalot, kipeät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät läheisten kohtalon. Miten väkivalta ja sen kokeminen muutti totalitarismin aikana ihmistä ja yhtä pientä kansaa? Vaikeat ajat ovat jo ohi, mutta virolaisten muistot niistä painavat edelleen ja odottavat puhdistamista. Virolaisperäisen suomalaisen kulttikirjailijan Sofi Oksasen romaania Puhdistus on myyty neljän miljoonan asukkaan Suomessa jo yli 100 000 kappaletta. Kirjailija on menestynyt kansainvälisestikin, ja hänen teoksiaan on käännetty jo 26 kielelle. Hän on saanut myös useita erilaisia palkintoja. Yhteistyössä Berliinissä asuvan virolaisen säveltäjän Jüri Reinveren kanssa romaanin pohjalta luodaan ooppera. Viron popmusiikin kenttä on pieni mutta monimuotoinen. Tallinn Music Week kokoaa kaikki tärkeät tekijät Tallinnaan ja kutsuu paikalle musiikin tuottajia myös muualta maailmasta, ettei musiikki­ elämämme jäisi vain meidän omaan tietoomme. Useille virolaisille yhtyeille tapahtuma saattaa olla tie suuren musiikin maailmaan. Muutaman tiiviin päivän aikana kuultavien esityksien avulla paikalliset fanit ja kansainväliset ammattilaiset saavat perusteellisen katsauksen Viron popmusiikin nykytilasta.


AfroReggae

AfroReggaen tavoite on yksinkertainen mutta haasteellinen: auttaa riskiryhmässä olevia nuoria löytämään turvallisempi maailma ja antaa heille rohkeutta muuttua ja löytää uusi tie elämään, jossa väkivallalla ja rikollisuudella ei ole sijaa. Brasilian faveloista eli slummeista alkunsa saanut ohjelma on saavutustensa ansiosta tunnettu koko maailmassa. AfroReggaen käyttämä menetelmä – musiikki – on kuitenkin omaperäinen. AfroReggae yhtyeellä on haaroja kaikkialla Brasiliassa. Itse he nimittävät itseään rauhansotilaiksi. Rumpuryhmien konsertit ovat hyvin suosittuja ja legendaari-

Musiikki / ooppera

siakin. Heidän kanssaan ovat esiintyneet sellaiset tunnetut brasilialaiset kuten Gilberto Gil ja Caetano Veloso. Äskettäin he äänittivät yhdessä Yoko Onon kanssa oman versionsa John Lennonin kuuluisasta kappaleesta Imagine. Myös Tallinnassa AfroReggae keskittyy täkäläisiin sosiaalisesti riskiryhmässä oleviin nuoriin. Vuonna 2010 ja 2011 paikalliset ja brasilialaiset ohjaajat opettavat rumpumusiikin ja rumpujen valmistuksen työpajoissa, kuinka rumpuja valmistetaan ja kuinka tehdään aivan omaa rumpumusiikkia. Rumpuryhmät esittelevät rumpujensoiton

taitoa ja varmuutta puhua rumpujen kautta jo vuonna 2010. He ovat yllätysesiintyjinä monissa Tallinnan suurtapahtumissa. Kaikki huipentuu vuonna 2011 Brasilian AfroReggaen suurnimien konserttiin Tallinnassa. nuoret / uusi maailmanmusiikki / suurtapahtuma Paikka: Tallinnan kaupunginosat Etäisyys merestä: enintään 3 000 m Järjestäjät: Tallinna Laste Turvakeskus (Tallinnan lasten turvakeskus), Tallinna Noorsootöö Keskus (Tallinnan nuorisotyökeskus) sekä muut nuorisotyön parissa toimivat organisaatiot www.afroreggae.org

Aika: 2010–2011


Kadonneiden kielten hautausmaa perinnekulttuuri / nykytaide Paikka: Tallinna Järjestäjä: SA Tallinn 2011 Aika: kesä 2011 www.tallinn2011.ee

Tarinoiden kertominen pelastaa maailman perinnekulttuuri Paikka: Tallinna Järjestäjä: SA Tallinn 2011 Aika: 21. maaliskuuta 30. marraskuuta 2011

Nykymaailmassa kieliä katoaa enemmän ja nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Kuitenkin ajatellaan, että jokaisen kielen mukana seuraa oma mieli, oma tapa ajatella. Kun kieli katoaa, katoaa myös mieli. Pysyvästi. Tämä pätee myös moniin suomalaisugrilaisiin kieliin, eikä pelkästään niihin, vaan kieliä häviää kaikilta mantereilta. Tämän vuoksi Tallinnassa tehdään vuonna 2011 jotakin ainutlaatuista: pystytetään muistomerkki kielille, jotka joskus olivat olemassa. Jotka olivat, joita enää ei tule ja joita ilman maailma on köyhempi. Millainen hautausmaasta tulee? Onko se audioinstallaatio, sanojen krematorio vai jotakin muuta? Se selviää kilpailun tuloksena. Kevätpäiväntasaus on yleismaailmallinen tarinoiden kertomisen päivä. Virossa taas on jo vuosia vietetty 30. marraskuuta omien tarinoidemme kertomisen päivää. Tallinnassa tarinoiden kertojat Virosta ja muualta maailmasta tapaavat ja jatkavat tarinoiden kertomisen perinnettä, joka on ollut osa ihmisten elämää jo vuosituhansia. Vuonna 2011 tarinoita yhdistävänä teemana on meri. Näiden kahden päivän välinen aika keväästä syksyyn on täynnä erilaisia tarinankertojien tapaamisia ja heidän ohjaamiaan työpajoja.

Kieli / kirjallisuus


Tallinnan kirjallisuusfestivaali HeadRead

Kirjallisuus liikkuu tavallisesti tekstin kautta. Toiset kirjoittavat ja toiset lukevat – ei kuitenkaan pelkästään näin. Kirjailijat ovat myös oikeasti olemassa ja heitä voi tavata, heitä voi kuunnella ja heidän kanssaan voi keskustella. Viron suurimmassa kirjallisuustapahtumassa Tallinnan kirjallisuusfestivaaleilla ovat mukana tunnustetut virolaiset kirjailijat sekä nuoret ja lupaavat kirjailijat, ja tietysti mukana on maailmankuuluja vieraita. Heitä on mahdollisuus tavata Harju-kadulle pystytetyssä kirjallisuusteltassa, Vapauden

aukiolla tai Nigulisten museossa. Lisäksi järjestetään lasten aamuhetkiä kirjailijoiden kanssa, kirjaesittelyjä, poetry slameja ja keskustelutuokioita. Keskenään kohtaavat ihmiset, jotka eivät voi elää ilman kirjallisuutta ja ne, jotka siihen vielä jollain tavalla pystyvät, mutta eivät kauan, koska kirjallisuus on tarttuvaa.

Meidän tahtomme on tuoda hetkeksi Tallinnaan harvinainen määrä kirjoittavia ihmisiä, jotka eivät pelkästään halua kirjoittaa täydellisiä lauseita vaan jotka

ovat myös onnistuneet siinä. Jos uskotaan erästä filosofia, jonka mielestä kielen rajat määrittelevät myös maailman rajat, meidän tahtomme on, että nämä täydelliset lauseet muuttaisivat mahdollisimman monien ihmisten maailman monipuolisemmaksi ja avarammaksi. Jan Kaus

suurtapahtuma Paikka: Tallinnan vanhakaupunki Etäisyys merestä: 0–1 500 m Järjestäjä: Eesti Kirjanike Liit www.headread.ee

Aika: toukokuu 2011

Kieli / kirjallisuus


Triin Loosaar, ’Vastakkain’, 2009. Foto: Tanel Rannala Riikalaisen Pardaugavan Musiikki- ja taidekoulun oppilasteos ‘Mehiläisten hyökkäys’.

Sally Studio, ’Tulitaide’ , 2006. Foto: Ilmi-Laur-Paist

Eksperimenta! merkitsee koulunuorille samaa kuin Venetsian biennaali ammattitaiteilijoille. Kuinka saada yhteen nykytaide ja nykynuoret? Kuinka luovuutta opetetaan nykyaikana? Kansainvälisen triennaalin tavoitteena on saavuttaa nuorten taideopetuksessa pysyvä muutos. Vuonna 2011 tämä tapahtuu Tallinnassa. Paikalle saapuu tunnustettuja kansainvälisiä kuraattoreita. Paikalla on myös taideopettajien ohjaamia nuoria taiteilijoita ja heidän esikarsinnan läpi selvinneitä töitään 12 eri maasta. Tapahtumassa vierailee paljon nuoria lahjakkuuksia. nuoret / nykytaide / suurtapahtuma Paikka: Tallinnan laululava ja Maarjamäen linna Etäisyys merestä: 500 m Järjestäjä: MTÜ Sally Stuudio www.eksperimenta.net

Aika: 26. huhtikuuta 14. kesäkuuta 2011

Eksperimenta!

Taide


Taide

Ars Ornata Europeana korutaide / näyttely Paikka: Tallinnan taidetalo, Noblessnerin telakan kortteli Etäisyys merestä: 50–1 500 m Järjestäjä: MTÜ Ars Ornata 2011

Aika: kesäkuu 2011 www.arsornata.ee

Ars Ornata Europeana on Euroopan korutaiteilijoita yhdistävä tapahtuma, joka järjestetään kahden vuoden välein Euroopan eri kaupungeissa. Viimeksi se on järjestetty Zürichissä (2003), Lissabonissa (2005) ja Manchesterissa (2007). Vuonna 2011 Tallinnassa järjestettävän Ars Ornatan teemana on UltraMarine. Ultramariini, joka on latinaa ja tarkoittaa ’merentakaista’, on laaja teema. Se voi tarkoittaa lasuurikivestä vuosituhansia valmistettua sinistä väriä tai olla lähtökohtana myös kaukaisemmille ajatuksille. Vuonna 2011 järjestetään ohjattu teemanäyttely, johon liittyy yhteistyötä arkkitehtien kanssa, jotka voimistavat teoksillaan korujen vaikutusta. Lisäksi järjestetään Viron ja Portugalin yhteisnäyttely sekä Euroopan korukoulun oppilaiden näyttely. Oman näyttelynsä järjestää myös virolainen korutaiteilijoiden yhdistys ÕhuLoss.

että keskustelet lempiteemastasi henkilökohtaisesti Hyödyllisten tietojen ja Kuvittele, jonkun kansainvälisen huippuasiantuntijan kanssa ja keskustelun uskomusten Musta pörssi aiheena on jokin vahvasti koko yhteiskuntaa koskettava asia. Jo installaatio / koulutus / suurtapahtuma Paikka: Kultuurikatel (Tallinna), Turku Etäisyys merestä: 200 m Järjestäjät: Mobile Akademie, SA Tallinn2011, Turku 2011 säätiö Aika: loka–marraskuu 2011 www.mobileacademy-berlin.de

Tunneliprojekti nykytaide / näyttely / kaupunkialue Paikka: Laikmaa- ja Gonsiori-katujen risteys Etäisyys merestä: 1 000 m Järjestäjä: MTÜ Linnalabor Aika: 2011, eri aikoina www.linnalabor.ee

useiden vuosien ajan eri kaupungeissa on järjestetty Musta pörssi (Blackmarket), jossa kuuden tunnin aikana tiedot kulkevat suoraan yhdeltä ihmiseltä toiselle. Tapahtumassa 120 kansainvälistä asian­ tuntijaa ja tuhat vierailijaa tapaa toisensa, ja heistä jokainen voi aloittaa puolen tunnin aikana suoran dialogin. Viime vuosina Musta pörssi on järjestetty Jaffassa, Liverpoolissa, Wienissä, Grazissa ja Istanbulissa. Jokaisessa kaupungissa valitaan keskustelunaiheeksi juuri siellä olennainen teema. Ellet itse halua osallistua dialogiin, voit osallistua tapahtumaan kuuntelijana ja seurata keskustelua kuulokkeiden ja simultaanitulkkauksen avulla.

Linnalabor yhdistää taustaltaan akateemisia ja taiteellisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kaupunkitilasta ja sen muutoksista. Vuonna 2011 he antavat sekavalle ja tylylle Gonsiori- ja Laikmaa-katujen risteyksessä olevalle jalankulkutunnelille uuden ja värikkäämmän elämän. Kilpailun kautta erilaiset taiteilijat, suunnittelijat ja arkkitehdit luovat muutoin kalseaan tilaan uuden ulkonäön ja hengen – jotta kaupunkimme muuttuisi inhimillisemmäksi ja elävämmäksi.

Maarja Niinemägi, ’Blue’, 2007.

Kiertotie Tutkimus / nykytaide / näyttely / elokuva Paikka: Tallinna, Pietari, Turku Järjestäjät: SA Tallinn 2011, Turku 2011 säätiö Aika: 2011

Aiemmin arkkitehtuurin parissa työskennelleitä ranskalaisia taiteilijoita Brunelia ja Pannetier’ta kiinnostavat tila, muisti ja identiteetti. Aikoinaan he tutkivat, kuinka nämä kolme asiaa kohtaavat Schengenin alueen rajoilla. Nyt he matkaavat maitse meren rantaa pitkin Turusta Pietarin kautta Tallinnaan ja tekevät välillä pieniä pysähdyksiä, keskustelevat ihmisten kanssa, keräävät mielikuvia, kuvia ja muistoja. Miten matkan aikana kohdattavien ihmisten muuttuessa Turku muuttuu Tallinnaksi? Atelier LIMO esittää havainnot näyttelyn ja elokuvan muodossa katsojille.

www.atelier-limo.eu

Yann Arthus-Bertrandin ilmakuvien näyttely kaupunkialueella valokuva / näyttely / kaupunkitila Paikka: Tallinnan kaupunkialue Järjestäjä: Tallinn2011 Aika: 2011 www.yannarthusbertrand.org

On paradoksaalista, että maailman saastuneimpia ja uhanalaisimpia paikkoja leimaa usein myös jossain määrin vääristynyt kauneus. Yann Arthus-Bertrand kuuluu sukuun, jossa on harrastettu satoja vuosia korutaidetta. Sen vuoksi ei ehkä olekaan niin yllättävää, että tämän ilmavalokuvauksen alalla maailman huippunimiin lukeutuvan taiteilijan valokuvanäyttelyiden teemana on usein kauneuden ja vaaran läheisyys. Kauneus ei aina ole tuhoutumisen merkki, mutta vaara voi olla lähellä, ja se on hyvä tiedostaa. Vuonna 2011 hänen mahtavat valokuvasarjansa saapuvat Tallinnan kaupunkitilaan.


Taide

Kaupunkitilainstallaatioiden festivaali

Kuinka kehittää kaupungissa liikkuvien ihmisten tilakokemusta? Kaupunkitilainstallaatioiden festivaalin aikana Tallinnaan pystytetään tusina keskenään verkoston muodostavaa arkkitehtuurista installaatiota, joiden avulla kaupunki nähdään toisenlaisena ja mielenkiintoisempana. Joukossa on tuoksu­ installaatioita ja puhallettavia veistoksia, joihinkin voi mennä sisään tai kiivetä päälle, joitakin voi kuunnella ja joillakin voi leikkiä. Toteutuvat vaihtoehdot valitsevat arkkitehdit ja taiteen

tutkijat, joista monet osallistuivat myös Venetsian biennaalissa Viron kaasuputkiprojektiin. Tärkeintä on tilakokemus, paikan tajuaminen ja ilo nykytaiteesta. Kekseliäisyyden lisäksi kaupunkitilaan ilmestyviä teoksia luonnehtii vahva kontekstin taju. Tavoitteena on, että teos sopisi juuri sille valittuun paikkaan – olipa se sitten Nõmme tai Lasnamägi – ja että se ottaisi huomioon alueella jo olemassa olevan sekä alueen asukkaiden tavat, toiveet ja ongelmat. Jotta

teoksista tulisi mielenkiintoisia ja jännittäviä, tekijöille annetaan mahdollisimman paljon aikaa kehittää ideaansa ja sovittaa se sijaintipaikan kanssa hyvin yhteen. Ja jotta ihmisillä olisi jotakin katsottavaa, ennen kuin teokset ilmestyvät kaupunkialueelle, pystytettävien installaatioiden kehittymistä ja rakentamista voi seurata festivaalin blogissa.

nykytaide / kaupunkialue Paikka: Tallinnan kaupunkialue Järjestäjät: Margit Argus, Margit Aule, Maarin Ektermann, Ingrid Ruudi, MTÜ KAOS

Aika: kesä 2011


Esittävä taide

NO99 Pahnateatteri Performance-art / nykyteatteri / nykytaide Paikka: Skoone bastioni Järjestäjä: Teater NO99 Etäisyys merestä: 400 m Aika: 1. toukokuuta 30. syyskuuta 2011

Teattereita on rakennettu jo vuosisatojen ajan kivestä. Hulluista ideoista tunnettu NO99-teatteri tekee jotakin ainutlaatuista ja rakentaa teatterin odottamattomasta ja ympäristöystävällisestä materiaalista – pahnoista. Näin syntyy maailman suurin pahnoista tehty rakennus. NO99-teatteri on toiminnassaan painottanut alusta saakka, että teatterin tärkein ja kaunein tarkoitus on se, että se säteilee oman aikansa ja katoaa sitten pois jälkiä jättämättä. Myös pahnateatteri syntyy vain vuodeksi ja tuo 17 viikonlopun aikana lavalle huomionarvoisten eurooppalaisten ja virolaisten taiteilijoiden kokeilevia esityksiä.

www.no99.ee

MIM goes sustainable Tutkimus / nykyteatteri Paikka: Kultuurikatel Etäisyys merestä: 200 m Järjestäjät: Taavet Jansen, Maike Lond ja MIMproject Aika: toukokuu 2011 www.mimproject.org

Pystyykö sellainen konventionaalinen ja tuhlaileva kulttuurikatapultti kuin klassinen teatteri seuraamaan aikaansa ja haluaako se tehdä niin? Teatteri on ennen kaikkea energian kerääntymä, mutta valitettavasti myös jatkuvaa tuhlaamista ja hätäisiä ratkaisuja. Taavet Jansen ja MIMproject aloittavat taistelun tuhlausdinosauruksen kanssa ja tuovat kaksivuotisen tutkimustyön ja kokeiden tuloksena lavalle esityksen, jossa yhdessä yleisön kanssa muutetaan fyysistä energiaa henkiseksi ja vähennetään samalla fossiilisten voima‑varojen kulutus minimiin. Tämä on yritys tehdä ympäristöä säästävää teatteria.


Aleksander Pepeljajev: Tanssiva torni

Venäjän nykytanssiteatterin tärkeimpiin nimiin kuuluvaa Aleksandr Pepeljajevia yhdistää Viroon vuosien pituinen yhteistyö. Omaperäinen koreografia, elävän ihmisen ja nykytekniikan yhdistäminen ja odottamattomat klassikkojen tulkinnat – tätä on Pepeljajev. Myös uuteen ohjaukseensa, joka valmistuu yhdessä tunnetun suomalaisen balettiryhmän kanssa, hän on valinnut teeman, joka on täynnä mytologiaa. Tallinnan rannalle nousee torni… tanssitaan, pyritään korkeuksiin – niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Tanssivan tornin idea on saanut inspiraation vertikaalisesta liikkumisesta, joka voidaan nähdä niin henkisenä kuin fyysisenäkin. Tanssi taidemuotona toimii näiden molempien välittäjänä ja yhdistäjänä. Tämän vuoksi Tanssiva torni voidaan kuvitella spiraaliksi tai heliksiksi, joka muuttaa muotoaan jatkuvasti. Tanssivan tornin tunnetuimpia esikuvia ovat 1. Baabelin torni, joka on kuuluisa hajottamisesta ja kielten sekoituksesta

2. DNA:n molekyylirakenne 3. Vladimir Tatlinin Kolmannen Internationaalin muistomerkki, joka jäi rakentamatta mutta johon jatkuvasti viitataan. Aleksandr Pepeljajev Nykytanssi / musiikki / installaatio Paikka: Tallinna, Turku Järjestäjät: Aurinkobaletti (Turku, Suomi), tanssiteatteri Apparatus (Moskova, Venäjä) Etäisyys merestä: 200 m

Aika: toukokuu 2011

Esittävä taide


Elokuva

PÖFF 15 elokuva / festivaali / suurtapahtuma Paikka: Viron elokuvateatterit Etäisyys merestä: enintään 200 km Järjestäjä: MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival Aika: marras–joulukuu 2011 www.poff.ee

Mykkäelokuvat nostavat päätään mykkäelokuva / popmusiikki / maailmanmusiikki Paikka: Kultuurikatel Etäisyys merestä: 200 m Järjestäjä: SA Tallinn 2011 Aika: helmikuu 2011 www.kultuurikatel.eu

Kesäisin yöt ovat pohjoismaissa valoisia. Entä talvella? Talvella on pimeää. Valon meille tuo elokuvaprojektorin valo. 15 vuotta sitten alkunsa saaneesta Pimeiden öiden elokuvafestivaalista (tunnettu myös PÖFFin nimellä) on kehittynyt Koillis-Euroopan suurin ja tärkein elokuvafestivaali. Ja syystäkin: PÖFF yhdistää ohjelmistollaan idän ja lännen, Euroopan ja Aasian, erilaisia elokuvakoulukuntia, useita Viron kaupunkeja, lähes 75 maan elokuvataidetta, 60 000 katsojaa ja yli 500 elokuvaa. Kulttuuripääkaupunkivuonna, kun festivaalin alkamisesta on kulunut 15 vuotta, on syytä ulottaa tapahtuma kauemmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Aikoinaan kaikki elokuvat olivat mykkiä. Myöhemmin kun elokuviin tuli ääni, mykkäelokuvat säilyttivät kuitenkin tietynlaisen viehätyksen ja salaperäisyyden. Erilaisen äänitaustan kanssa myös elokuva muuttui toisenlaiseksi. Vuonna 2011 perusteellisen karsinnan läpi käyneet maailman klassikkoihin lukeutuvat mykkäelokuvat sekä eri tyylejä ja eri maanosia edustavat tunnetut äänimestarit tapaavat toisensa meren lähellä sijaitsevassa ”kulttuurikattilassa”. Elokuvat säilyttävät alkuperäisen muotonsa, niitä ei miksata eikä editoida uudestaan, vain muusikoiden vuosien aikana tekemät taustat muuttuvat. Odotettavissa on odottamattomia kontrasteja ja yllättäviä yhteismuotoja.


Euroopan elokuvaakatemian palkintogaala Elokuva

Elokuva on syntynyt Euroopassa, ja Eurooppa on vieläkin yksi maailman elokuvataiteen linnakkeista. Eräänä marraskuun iltana vuona 1988 Euroopan tärkeimmät elokuvantekijät kokoontuivat Berliinissä ja panivat alulle Euroopan elokuva-akatemian. Siitä lähtien Euroopan eri kaupun­ geissa on järjestetty vuosittain akatemian palkintogaala. Vuonna 2011 se järjestetään Tallinnassa. Paikalle odotetaan useita nimekkäitä ohjaajia, näyttelijöitä, tuottajia, kriitikoita ja ennen kaikkea iloa eurooppalaisesta elokuvataiteesta. Palkintogaala tulee olemaan vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden avaustapahtuma.

Ote Euroopan elokuva-akatemian tervehdyksestä Me, Euroopan elokuva-akatemia, haluamme suositella itseämme teidän Euroopan Kulttuuripääkaupungin kuoronne jäseneksi! /.../ Uskokaa tai älkää, mutta mielessämme harjoittelemme jo rakkauslaulua Viron pitkiä ja pimeitä joulukuun öitä varten. /.../ Joulukuussa 2010 tuomme mukanamme 800 eurooppalaisen elokuvan vahvaa ääntä. Heistäkin tulee osa kuoroanne. Heidän laulunsa kertovat

noitamaisista paikoista kaikkialla Euroopassa, ihmiskohtaloista, jotka ovat kyllä kaukana, mutta jotka tuntuvat hämmästyttävän läheisiltä niiden kuvien ansiosta, joita vain elokuva voi luoda. /.../ Lauantaina 4. joulukuuta meistä tulee uuden, monipuolisen ja monihenkisen kuoron syntymän todistajia. Kuoron, joka on samalla Viro ja Eurooppa.

Paikka: Solaris-keskuksen konserttisali Nokia Järjestäjät: Euroopan elokuvaakatemia, MTÜ EFA 2010 Etäisyys merestä: 1 000 m www.europeanfilmacademy.org www.europeanfilmawards.eu

Aika: 4. joulukuuta 2010


Käytännöllistä tietoa

Tallinnan vanhankaupungin matkailuneuvonta Niguliste 2 / Kullassepa 4, 10146 Tallinna Tallinnan Viru-keskuksen matkailuneuvonta

POSTITOIMISTOT

SAAPUMINEN LAIVALLA

SAAPUMINEN JUNALLA

MAJOITUS

Tallinnan pääpostitoimisto sijaitsee keskustassa osoitteessa Narva mnt 1 ja on avoinna ma–pe kello 8–20 ja lauantaisin kello 9–17. Puhelin +372 617 7033, info@post.ee, www. post.ee. Toompean postitoimisto sijaitsee vanhassakaupungissa osoitteessa Lossi plats 4 ja on avoinna ma–pe kello 8–17.

Autolautat

Juna Tallinnasta Moskovaan lähtee joka päivä.

Sertifioitu majoitus Tallinnan keskustassa on korkealuokkaista, koska sertifiointimääräykset ovat tiukempia kuin Euroopassa keskimäärin.

VALTIOLLISET JUHLAPYHÄT VUONNA 2011 1. tammikuuta uudenvuodenpäivä 24. helmikuuta itsenäisyyspäivä 22. huhtikuuta pitkäperjantai

Matkustajasatamat (A, B, D) sijaitsevat kävelymatkan päässä keskiaikaisesta vanhastakaupungista. Tallinnan ja Helsingin välisellä meritiellä liikennöinti on maailman tiheimpiä. Autolautat kulkevat Suomenlahden yli useita kertoja päivässä, ja matka kestää 2–4 tuntia. Keväästä syksyyn reitillä liikennöivät myös pikalaivat, joilla matka kestää vain 1,5 tuntia. Tallinnan ja Tukholman välillä kulkevat autolautat lähtevät joka ilta, ja niiden matka-aika on noin 15 tuntia.

Avoinna päivittäin klo 9–21.

1. toukokuuta vapunpäivä

SOITTAMINEN

24. kesäkuuta juhannuspäivä

Bussi nro 2 kulkee sataman A-terminaalista keskustaan ja lentoasemalle noin 30 minuutin välein klo 7–24. Bussista ostettu lippu maksaa 25 EEK. Taksipysäkit sijaitsevat terminaalirakennuksien edessä.

20. elokuuta

Vierasvenesatama

Tallinnan keskustan matkailuneuvontapiste sijaitsee Viru-keskuksessa.

Ulkomailta soittaessasi valitse ulkomaanpuhelun koodi, Viron maakoodi 372 ja sen jälkeen puhelinnumero. Viron sisällä voit soittaa paikallis- ja ulkomaanpuheluita yleisistä korttipuhelinautomaateista. 50 ja 100 kruunua maksavia puhelinkortteja myydään sanomalehtikioskeissa ja postitoimistoissa. Virossa toimivat GSM- ja 3Gmatkapuhelinjärjestelmät. Tarkista sopivuus omalta operaattoriltasi.

INTERNET Yleisesti käytössä olevia Internetpisteitä on kaikkialla Virossa. Ne sijaitsevat kirjastoissa ja postitoimistoissa. Maassa on satoja langattoman Internetin alueita, joilla Internetin käyttö on ilmaista. Monet niistä sijaitsevat yllättävissä paikoissa, kuten uimarannoilla, vanhankaupungin aukioilla, urheilukentillä ja konserttisaleissa.

24. huhtikuuta ensimmäinen pääsiäispäivä 23. kesäkuuta voitonpäivä uudelleenitsenäistymispäivä

24. joulukuuta jouluaatto 25. joulukuuta joulupäivä 26. joulukuuta tapaninpäivä

SAAPUMINEN LENTOKONEELLA Vain 4 km:n päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee nykyaikainen ja viihtyisä, Lennart Meren mukaan nimetty Tallinnan lentokenttä, jonka tarjoamat palvelut vastaavat kaikkien asiakkaiden vaatimuksia. Lähtevien lentojen salissa sijaitseva infopiste avataan lentoaikataulusta riippuen kaksi tuntia ennen ensimmäistä lentoa ja suljetaan viimeisen lennon saapumisen jälkeen. Bussi nro 2 kulkee lentoasemalta keskustaan ja satamaan 30 minuutin välein klo 7–24. Lippuja (25 EEK) voi ostaa bussinkuljettajalta. Lentoaseman bussipysäkki sijaitsee lähtevien lentojen salin edessä. Keskustan bussipysäkki sijaitsee Laikmaa-kadulla (Viru-keskuksen ja Tallink-hotellin välissä). Taksipysäkit sijaitsevat lähtevien lentojen salin kohdalla.

Tallinna ottaa ilolla vastaan myös purje-, moottori- ja pienveneillä saapuvat vieraat. Piritan satama (59°28,2’ pohjoista leveyttä, 24°49,2’ itäistä pituutta, VHF 16, syvyys 2,8 m) sijaitsee vain 5 km:n päässä keskustasta. Lahden toisella rannalla veneilijöitä odottaa Pietarin eli Noblessnerin satama (Green light 59°27,343 pohjoista leveyttä, 24°22,115 itäistä pituutta, Red Light 59°27,309 pohjoista leveyttä, 24°44,216 itäistä pituutta).

SAAPUMINEN LINJA-AUTOLLA Kansainväliset linja-autoreitit (Eurolines, Ecolines, Hansabuss) yhdistävät Tallinnan useisiin Euroopan kaupunkeihin. Kansainväliset ja maan sisäiset linja-autot saapuvat ja lähtevät Tallinnan linja-autoasemalta, josta pääsee keskustaan raitiovaunuilla 2 ja 4 sekä busseilla nro 17 ja 17A.

Rautatieasema sijaitsee vanhankaupungin ja sataman lähellä. Rautatieasemalta pääsee keskustaan raitiovaunuilla nro 1 ja 2. Vanhaankaupunkiin on rautatieasemalta 10 minuutin kävelymatka.

JULKINEN LIIKENNE Bussit, johdinautot ja raitiovaunut kulkevat klo 6–23. Jos et ole ostanut lippua etukäteen, voit ostaa sen kuljettajalta heti ajoneuvoon astuttuasi. Tallinnan julkisissa liikennevälineissä on käytössä myös tuntilippu, kahden tunnin lippu sekä yhden tai kahden päivän lippu. Näitä lippuja myydään vain sanomalehtikioskeissa – kuljettajat myyvät vain kertalippuja.

TAKSIT Taksipysäkit sijaitsevat suurimpien risteyksien lähellä ja suurimpien hotellien edessä. Taksipysäkiltä voit valita minkä tahansa vapaan taksin. Hinnat määrää kukin taksifirma itse, minkä vuoksi ne voivat poiketa toisistaan paljon. Aloitusmaksu on noin 35–70 kruunua, ja yhden kilometrin hinta on noin 8–15 kruunua. Näistä hyvin paljon poikkeavat hinnat ovat ylihinnoiteltuja. Tarkista, että taksinkuljettajalla on olemassa työtodistus. Väärinkäsitysten välttämiseksi kysy matkasi hinta-arvio jo ennen matkan aloittamista. Tarkista, että taksimittari toimii. Pyydä taksinkuljettajalta kuitti, jonka hän printtaa taksimittarin printterillä. Ellei taksimittari tai printteri toimi, kuljettajalla ei ole työskentelyoikeutta ja sinulla on oikeus kieltäytyä maksamasta matkaasi. Velotaksi Velotaksi (polkupyörätaksi) on hauska ja ympäristöystävällinen tapa kulkea Tallinnassa. Velotaksit ajavat maaliskuusta lokakuuhun. Hinnat keskustassa: aikuiset 35 EEK, lapset 15 EEK.

Ennakkovaraus suoraan majoituskohteesta tai matkatoimiston kautta on tarpeen huhtikuusta syyskuuhun ja suositeltavaa myös muina aikoina. Tallinnan matkailuneuvontapisteet eivät tee majoitusvarauksia.

viron, venäjän ja ranskan kielellä. Siinä kerrotaan kaikista paikoista, joihin kaupunkikortilla pääsee, paikkojen aukioloajat ja sijainnit kartalla sekä se, kuinka kohteisiin pääsee julkisilla liikennevälineillä. Myynnissä on 6, 24, 48 ja 72 tuntia voimassa olevia kaupunkikortteja. Hyödylliset linkit: www.tallinncard.ee

Suurin osa hotelleista hyväksyy tunnetuimmat luottokortit. Hinnat määräytyvät huoneen mukaan, eivät henkilön mukaan. Hintoihin sisältyvät yleensä myös aamiainen ja verot.

TALLINNAN KAUPUNKIKORTTI – YKSI LIPPU KAIKKIALLE Tallinnan kaupunkikortti (Tallinn Card) on monikäyttöinen lippu, jolla pääsee kaupungin tarjoamiin parhaisiin paikkoihin. Kaupunkikortti käy lähes sataan eri kohteeseen. Kaupunkikortin avulla voit tutustua Tallinnaan itsenäisesti ja valita vain ne nähtävyydet, joista olet kiinnostunut. Kaupunkikortin käyttö on helppoa, ja sitä käyttämällä säästät rahaa ja matkastasi tulee mieleenpainuva. Kaupunkikortti oikeuttaa • ilmaiseen sisäänpääsyyn lähes 40 Tallinnan museoon ja nähtävyyskohteeseen

Tietoa matkailijoille

puh.: +372 645 7777; turismiinfo@tallinnlv.ee www.tourism.tallinn.ee www.visitestonia.com

• ilmaiseen kiertokävelyyn tai -ajeluun, joita järjestetään useilla eri kielillä • ilmaiseen julkisten liikennevälineiden käyttöön • alennuksiin vesipuistossa, kylpylöissä ja karting-keskuksessa • ilmaiseen keila- ja biljardipeliin sekä sisäänpääsyyn yhteen Tallinnan suosituimmista yökerhoista • alennuksiin ravintoloissa ja kaupoissa. Kaupunkikortin ostaessasi saat 100-sivuisen esitteen, joka on laadittu joko englannin, suomen, saksan ja ruotsin kielellä tai englannin,

IMPRINT Julkaisija: SA Tallinn 2011 Toimittaja: Andri Maimets Taitto: The Division AS Suunnittelu ja design: The Division AS Painettu painotalossa: AS Folger YHTEYSTIEDOT: SA Tallinn 2011 Pärnu mnt 8 / Väike-Karja 9 10148 Tallinn Puh. + 372 653 2494 Faksi +372 642 7001 communication@tallinn2011.ee


kulttuurihetkeä minuuttia kulttuuritapahtumia tallinnalaista turistia enemmän osallistujaa nuorten laulu- ja tanssijuhlilla kännykästä tehdyt penkit keskustassa pahnapaketista rakennettu teatteritalo vuoden Euroviisujen järjestäjäkaupunki vuoden olympiakisojen järjestäjäkaupunki vuotta sitten Tallinna merkittiin maailmankartalle vapaaehtoista kulttuuritapahtumissa kilometriä sisarkulttuuripääkaupungista Turusta neliökilometrillä sijaitseva kaupunki metriä korkea Olevisten kirkko oli keskiajan korkein rakennus Euroopassa tarinaa meren rannalla pienkansojen yhdistystä prosenttia pankkisiirroista tehdään sähköisesti prosenttia veroilmoituksista esitetään sähköisesti kulttuurikilometriä meren rannalla on kulttuuripääkaupungin järjestysnumero puistoa maailman kaupungin kanssa Tallinnalla on säännölliset yhteydet tornia kaupungin muurilla kansainvälistä suurtapahtumaa satamaa ilmeeltään erilaisen kaupunginosan heräämisaika raitiovaunulinjaa kaivolla piti Tallinnan pärjätä keskiajalla järven kaupunki museoviraston suojelema baari kaupungin keskustassa.

www.tallinn2011.eu/ee

Tallinna Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011

7 358 400 525 600 404 500 200 000 100 000 13 000 9 000 2001 1980 857 500 177 159 159 150 111 98 91 46 43 38 26 21 15 14 8 4 3 2 1

http://www.tallinn2011.ee/get/139/bookletFIN  

http://www.tallinn2011.ee/get/139/bookletFIN.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you