Page 1

Ett inspirerande magasin till dig som är medlem i Club One

S O M MAR 2017

MAXA SOMMAREN!

Solparadiset Pärnu har allt

+

UPPTÄCK MAGISKA ÅBO NYA FINSKA SUPERMATEN MUMINBONANZA

BUCKETLIST

Sommarens sportiga äventyr

HÄRLIGA ÖSEL

Strandhugg Din guide till ö-pärlan

IVET BÄSTA PLAYA-L ÖN RUNT ÖSTERSJ


Polynesien Desigual grundades 1984 under sloganen ”Inte samma sak” och skapar kläder som sprider glädje. Sedan starten har dess livfulla, passionerande och medelhavsinriktade filosofi inspirerat till unika och färgrika kollektioner, resultatet är kläder som ger positiva känslor och sporrar människor att klä sig annorlunda. Global Traveller, vår- och sommarkollektionen 2017 är inspirerad av optimism och ett outtröttligt sökande, genom kläder.

Desigual skapar kläder och accessoarer samt en fängslande kollektion hemmakläder för alla typer av kvinnor, män och barn.

Ska vi resa? Packa dina resväskor med Global Traveller-kollektionen, vi vill ta dig med på en resa. Vet du vilket ditt nästa resmål kan vara?

Varma färger, ränder och tropiska blommor skapar vår mest oceaninspirerande kollektion. Perfekt att kombinera med ett par broderade boyfriend-jeans. Praktiskt och idealiskt för att utforska Påskön från strand till strand.


44,90€

55,90€

87,90€*

95,90€*

Ibiza Om du letar efter ett paradis som resmål och dessutom vill framhäva din solbränna du fått från de sista dagarna på stranden, är din plats utan tvivel Ibiza. Upptäck våra vita klänningar och jackor som är inspirerade av ön i Medelhavet.

55,90€* 28,90€*

95,90€

39,90€

Brasilien Du har rytm i ditt blod och till och med anmält dig till en salskakurs... Det är meningen att du ska resa till Brasilien, så för dig tog vi fram våra vildaste kläder och färgrikaste väskor.

95,90€ *Available only on Silja Serenade


INNEHÅLL | S O M MAR 2017

28

36

07 NOGA UTVALT Här hittar du de mest initierade tipsen, både på och utanför båtarna. Från okända pärlor till barnsligt bra upplevelser.

14 SOLPARADISET PÄRNU Gnistrande sand, ett myllrande nöjesliv och massor av kul för kidsen – följ med till Baltikums Miami.

18 MITT ÅBO För smyckesdesignern Jenny Puputti är Åbo och dess inspirerande natur rena ädelstenen.

22 HIMMELSKA STRÄNDER Så soligt glittrande, och så nära. Vi guidar dig till de bästa stränderna längs Östersjön.

32

24 SEMESTERELEGANS Ta ledigt med stil, med kvalitetsprodukter från vårt stora taxfree-sortiment.

28 MUMIN TILL MAX Följ med till nya Muminmuseet i Tammerfors, och alla andra oumbärliga Muminplatser.

30 ÖSTERSJÖFARAREN Petter Lundberg skaffade sig en segelbåt, och blev förtrollad av den åländska skärgården.

14 PSST … Kolla in alla dina förmåner i land på clubone.se

18

32 FINSKA SUPERMATEN Den finska vegetariska uppfinningen ”pulled havre” har blivit en superhit. Vågar du prova?

34 STORA ÄVENTYR Varva det lata livet i hängmattan med sommarens mest spännande sporter.

36 DEN ÖVERRASKANDE ÖN Följ med till Ösel – den sommargrönskande ön som är känd för sin medeltida historia och fantastiska natur.

39 VÅR VÄRLD Häng med bakom kulisserna och upptäck våra senaste nyheter och en rad härliga sommarerbjudanden. Välkommen till vår värld!

4 | OMBORD


C ARINA ERIK SB ERGER | LEDARE

F

örra året firade Club One 2 miljoner medlemmar, i år firar vi 10 år, hurra! Det kommer förstås att uppmärksammas på olika sätt framöver och som om inte det vore nog, så fyller Silja Line 60 år. Det blir extra festligt ombord hela sommaren och missa inte specialframtagna signatur­ menyn för vår restaurang Bon Vivant, komponerad av stjärnkocken Tommy Myllymäki. I år har jag längtat efter sommaren mer än någonsin. Inte så k ­ ons­tigt, när värmen dröjde och vi kunde se snön falla ner på blåsipporna. Nu lockar stranden, med sand mellan tårna och en spännande deckare till vågbruset. Det bästa är att bara en båtresa bort hittar du några av de ­finaste sandstränderna du kan tänka dig. Frågar du mig, några av Euro­ pas allra bästa. Så detta nummer säkrar vi upp med våra allra soligaste beachtips. Gillar du golf? Du vet väl att det finns många fina banor runt våra destinationer. Så glöm inte att ta med dig klubborna när du rullar om­ bord med bilen. Pärnu Bay Golf Links i Estland är en av Europas allra vassaste och mest utmanande banor. Läs mer om den på sidan 34. Där hittar du också massor av aktiviteter för den som vill ha en fart­ fylld, sportig semester. Från dykning till paddling eller varför inte pröva ­wakeboard! PS. Du vet väl att du kan få ditt medlemskort i mobilen? Ladda ner vår app via App Store eller Google Play.

Ha en underbar sommar! Carina Eriksberger Club One Manager

FOTO : J A S M I N STO R C H

Extra festlig sommar!

1

2

3

3 favoriter 1

Menu Nordic Sommarens signaturmeny för Silja Line 60 år i Bon Vivant på Serenade och Symphony, signerad stjärnkocken Tommy Myllymäki, läs mer om firandet här: tallinksilja.se/silja-60-ar

2

Stranden i Jurmala Den nästan 3 mil långa finkorniga sandstranden, strandbarerna och solnedgången är oemotståndliga.

3

Minisemester till Ösel Upplev vackra Ösel, som ett mindre Gotland, men så mycket mer plats och lagom lugnt. Missa inte de vackra fyrarna som får tiden att stanna. Dessutom en fin golfbana.

OMBORD ANSVARIG UTGIVARE Carina Eriksberger PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg ART DIRECTOR Kai Ristilä ­ ROJEKTLEDARE Mårten Niléhn REDAKTÖR Pontus Dahlman SKRIBENTER Anna Borg, Pontus Dahlman, Annika Goldhammer, Elin af Klintberg, P Linda Wiktorsson-Lång, Jörgen Ulvsgärd, Niklas Wahllöf FOTOGRAFER Peter Cederling, Buster Duro, Philip Karlberg, Maria Rosenlöf, Jörgen Ulvsgärd STYLIST Amanda Rodriguez KORREKTUR Susanna Huldt Lundqvist. Ombord produceras av Klintberg Niléhn Media AB och ges ut av Tallink Silja AB, ­Stockholm. Tallink Silja AB är det ledande s­ erviceföretaget inom p ­ assagerar- och lasttrafiken på Östersjön. Rederiet har Östersjöns modernaste flotta och transporterar mer än 9 miljoner passagerare årligen. Tallink Silja Line AB. Box 27295 10253 Stockholm. www.clubone.se 08-666 33 50. Tidningen ges ut 4 gånger per år till Guld- och Silvermedlemmar. P ­ risexempel avser Silvernivå, vi förbehåller oss rätten till ändringar. TRYCKERI Vaba Maa AS.

OMBORD | 5


SOMMAR 2017

Noga UTVALT

LIVSSTIL RES0R SHOPPING MÄNNISKOR MAT & DRYCK BARNSLIGT

FIKAFEST. Fazer Café har förstås rejäla chokladtårtor, och annat gott.

Åbo

Foto: Maria Rosenlöf

APOTEKETS SMARRIGA FÖRVANDLING Sugen på lite klassiska Fazerbakverk? I Åbo finns numera ett Fazer Café i det välkända apotekshuset på Auragatan intill salutorget. Kaféet erbjuder både gamla klassiker och nya smakupplevelser, allt från bakverk, choklad och desserter till smoothies, sallader, soppor och matiga smörgåsar. Varför inte testa riktiga klassiker som potatisbakelse, bebébakelse eller sachertårta – ­eller varför inte en härlig vardagsfrukost eller helgbrunch? Här låg tidigare Finlands äldsta apotek som fanns kvar ända fram till 2012. Nu kan man njuta av Fazersmaker i ljus och fräsch miljö som samtidigt vittnar om lokalens historia – med kakelugn, högt till tak och med fönster som vetter ut mot salutorget. – Responsen har varit väldigt positiv. Alla i Åbo verkar ha uppskattat att vi tog chansen och gjorde om apoteket till ett fint kafé med modern interiör, och förstås alla färska bakverk som vi bakar varje morgon, säger Shift Manager Marika Viitala. Kaféet har öppet alla dagar i veckan. Auragatan 10, Åbo

OMBORD | 7


NOGA UTVALT | S O MMAR 2017

HIPPASTE PLEJSET. På OneOne samlas stadens danssugna.

Riga

SILVERPILEN. En racer med ett dramatiskt öde.

2 X SOMMAR­ PARTAJ

Riga

VROOM I RIGA!

Fler festligheter? Den 22 juni hålls midsommarmarknaden Ligo på domkyrkotorget i Riga.

Den skimrar som en mystisk pärla, den tyska racerbilen Auto Union CD V16. Och ­vilket dramatiskt liv den levt: på 1­ 930-talet låg den i täten på racingbanorna. Efter a ­ ndra världskriget forslades den till Moskva av ­”undersökningsskäl” och räddades av en ­bilsamlare från att skrotas. Efter en total­ renovering finns den nu tillsammans med en rad ­andra spektakulära fordon på Riga Motor ­Museum. Vi säger bara: vrooom! motormuzejs.lv

TA ETT DJUPT RENT ANDETAG i den stora Kadriorgparken.

Foto: Marko Leppik

Eve Koha. Inside View Moment. 2015. Courtesy of the artist copy

Somriga äventyr med familjen eller nattklubbsös med kompisarna. Riga har något för alla. Den fyrverkerisprakande Stadsfestivalen bjuder på evenemang för hela familjen över stora delar av stan, den 18–20 augusti. Inte partajat dig mätt? Dansa loss till pumpande techno på OneOne, i det kreativa kvarteret kring gatan Miera iela, en taxifärd från stadens ­centrum.

MÄSTARNA. Högklassig estländsk glaskonst.

Foto: Peteris Viksna

FESTFÖRBEREDD Resa och boende på Tallink Hotel Riga från 970:-/ person inkl frukost! clubone.se

Tallinn

Gnistrande glaskonst I sommar finns ett gnistrande tillfälle att bekanta sig med Estlands skatter inom glaskonsten. På Adamson-Eric Museum i Tallinn visar tolv kreatörer upp utvalda verk, från sina examensalster och fram genom karriären. Bland dem Eve Koha (se bilden), som arbetar med maffiga glasblock och en supermodern laserteknik för att få fram sina myllrande mönster. adamson-eric.ekm.ee

8 | OMBORD

”Tallinn är en av världens minst förorenade städer.” Världshälsoorganisationen WHO rankar i en rapport Tallinn som en av de luftrenaste städerna i världen. Bland fördelarna finns en ständig havsbris och rika grönområden.


Tallinn

FÄRGFEST. Konstnärsduon Calladitos deltar i Mextonia-festivalen.

UPPLEV TALLINN! Missa inte sevärdheterna, boka sightseeing enkelt online, 154:-. clubone.se

Calladitos. Wall Nueve

GRAFFITI I TALLINN Den 14 juni sätter en formlig färgexplosion igång i Tallinn. Under graffitifestivalen Mextonia, kommer ett gäng drivna moderna muralmålare att uppföra över trettio verk på utvalda utomhusväggar i staden. Allt i en kulturell ­samförståndsgest mellan Mexiko och Estland. Extrabonus för Tallinks resenärer: en av målningarna, som är hela 200 meter lång, kommer bara att kunna ses från havet. Så håll ögonen öppna när du närmar dig hamnen!

KAFFE & KERAMIK. Judy ordnar allt.

Åland

Foto: Maria Rosenlöf

JUDYS CHARMIGA KERAMIKBUTIK Hon är född och uppvuxen i London, och har bott på Åland i 40 år. Under den tiden har Judy Kuitunen blivit en populär keramiker bland både ålänningar och turister. Numera finns Judys Hantverk & Inredning i ett gammalt slakteri i Gölby, cirka 10 km från Mariehamn. Och här – i den charmigt inspirerande miljön – trivs hon utmärkt. Medan vintern erbjuder ett lite lugnare tempo, med tid för produktion och mycket beställningsarbeten, är det verkligen full fart från påsk och fram till oktober. – Här har jag hittat rytmen! Förutom Judys egen brukskeramik finns här också noga utvald åländsk design, liksom vintagekläder och -möbler. Allt inspirerande utställt i charmiga grupperingar som ändrar form efter årstid och högtider. Här kan man dessutom njuta av en kopp kaffe med hembakta kakor. – Det är ingen skillnad var jag har min verksamhet – kunderna söker upp mig, säger hon och ler varmt. facebook.com/Judyshantverk/

Helsingfors

FESTIVALMAGI. Massvis av musik i Tallinn.

Tallinn

Legendarisk musikfestival Det finns musikfestivaler lite överallt och ölbegivenheter på många ställen i världen. Men var­ för välja när man kan få båda i samma paket? Som i fallet Õlle­ summer i Tallinn, där det förutom den där humledoftande drycken bjuds på internationella storartis­ ter. Festivalen, som är en av Euro­ pas största, pågår den 5–8 juli.

UPP TILL KAMPEN Fem våningar upp i köpcentret Kampen i centrala Helsing­ fors gömmer sig en av stadens roligaste krognyheter: Kortteli, ett ­modernt matkvarter med tio restauranger och kaféer. Här finns ­något för alla smaker och budgetar: dumplings på Beijing 8, hant­ verkspizzor på Bastardo, vegetariska bowls på Date+Kale, ostron och moderna fiskrätter på Fisken på Disken ... Dessutom nya res­ taurangen Jord, en avslappnad lillasyster till den Michelinbelönade gourmetrestaurangen Ask. Med runt tusen sittplatser är det dess­ utom lätt att hitta lediga stolar. Kamppi, Urho Kekkosen katu 1 HAVSDELIKATESS. På Kortteli finns läckerheter för alla matfantaster.

OMBORD | 9


NOGA UTVALT | S O MMAR 2017

ALBERT HOTEL. Star Lounge Bar bjuder på himmelsk utsikt.

Meissens Porslinsfabrik. Papegojfigurin. Odaterad. Art Museum of Estonia.

HOTELLPAKET Tallink Hotel Riga 970:-/person. Läs mer på clubone.se!

HALLÅ HALLÅ! Kom och titta på mig i Tallinn!

SKYLINE BAR. Supervy från 26:e våningen.

Tallinn

Porslinsutställning Meissen i Tallinn GUTENBERGS TERRACE. Stadsutsikt av högsta klass.

Riga

RIGA FRÅN OVAN

Sommarens allra finaste porslinsfigurer hittar du i Tallinn. Som den här färgglatt glasyrglänsande papegojan, med ett knippe nästan läskigt naturtrogna körsbär i sina klor. Se den och en rad andra handgjorda prydnader från den anrika porslinsfabriken Meissen på Mikkel Museum till och med den 8 oktober. mikkelimuuseum.ekm.ee

3 takterrasser och takbarer som ger strålande utsikter. STAR LOUNGE BAR Star Lounge Bar, högst upp på 11:e våningen i Albert Hotel är en favorit bland stadens party­ sugna. På helgerna är det ett av de livligaste ställena i Rigas nattliv, så den som mest vill njuta av den bedårande utsikten över Gamla stan och de lummiga parkerna beger sig med fördel hit en vardagseftermiddag när tempot är lugnare. Blir man partysugen är det bara att stanna kvar och botanisera bland tio mojito­ sorter och vad som anses vara Rigas bästa Strawberry Margarita. 33 Dzirnavu Street alberthotel.lv PASSAR BÄST FÖR: De partysugna.

GUTENBERGS TERRACE En doldis bland Rigas takterrasser och takbarer, men om man ska bedöma en utsiktsplats efter hur många vackra katedraler, kyrkspiror, parker och floder man kan se så ligger Gutenbergs i topp. Här, fem trappor upp, är tempot lite lugnare än på exempelvis Terrace Riga och Star Lounge Bar. I stället finns det tid att njuta

av den väl utvalda vinlistan och den ambitiösa ­menyn, där den saftiga strutsfilén har blivit en stående favorit. Ingången ligger precis bredvid Katedralen i Riga, i stadens kanske vackraste och mest romantiska kvarter. Doma Laukums 1 hotelgutenbergs.lv PASSAR BÄST FÖR: Dejtande par, gourmeter och affärsfolk.

SKYLINE BAR Även om Skyline Bar Radisson Blu Latvija Conference & SPA Hotel till skillnad från de andra ställena på listan saknar en utomhusterrass, så kompenserar man med råge med höjd. För här befinner du dig nämligen 26 våningar upp i luften. Med sina 95 meter kvalar hotellet in på sjätte plats över stadens högsta byggnader. Till och med hissresan i den snabba glashissen är ett litet miniäventyr. Elizabetes Str 55 skylinebar.lv PASSAR BÄST FÖR: Den som vill känna ­storstadspuls.

För historiefantasten: Tidstrogen dans och musik under Tallinns Medeltidsdagar den 6-9 juni. 10 | OMBORD

Tallinn

SMAKMAXAT PÅ NOK NOK En restaurang med magiska smak­ upplevelser, en egen förföriskt doftande råvarubutik och dessutom kurser i hur du får till rätterna därhemma. Med sitt läge i Gamla stan är thailändska NOK NOK ett smakmaxat tillskott på Tallinns matscen. Räkna med att matälskarna flockas på restaurangen i sommar. Vana-Posti 7, i Gamla stan i Tallinn.


FÖR HENNE. Kan du stå emot? ­ ivenchys Live Irrésistible har en G sommarblommig doft (EdT 40 ml 479 kr).

Ombord

3 SOMMAR­ PRESENTER

BÄSTA PAKETET! Resa + boende på ­Sokos Hamburger Börs. Prisex. 2 020:/ familj.

Shoppa sommargåvorna ombord till förmånliga havspriser.

Foto: Maria Rosenlöf

FÖR HONOM. Svalkande havsblått förpackad lyxduschgel från Biotherm (200 ml 220 kr).

TAKTPINNESVING. Sibeliusmuseum hyllar finska dirigenter.

Åbo

Testa dirigentpinnen!

FÖR ALLA. Muntra upp den buttra tonåringen eller skäm bort dig själv med ultracoola brillor från Hugo Boss (2 198 kr).

Hela Mariehamn är i partystämning under festivalen Rockoff, med massor av musik och mat på stadens torg den 21-29 juli.

Det har kallats det finländska dirigentundret, denna ström av lysande orkesterledare som har spridits över hela världen. Nu hyllar Sibelius­ museum i Åbo Finlands 100 år av självständighet genom att visa på den otroliga mångfalden bland finländska dirigenter. Conducting Finland – dirigenter som musikförmedlare 1917–2017 är museets temautställning där 130 orkesterdirigenter finns representerade. – Med tanke på hur litet land Finland är så har vi oproportionerligt många dirigenter i världen, säger museipedagog Unna Toropainen. Förutom bild- och ljudmaterial visas också dirigenternas personliga föremål. Dessutom kan man prova på att dirigera själv! Utställningen pågår fram till den 7 januari 2018. sibeliusmuseum.fi

Åland

TECKNAT MITT I PRICK

facebook.com/jonaswilen.konst/

Foto: Maria Rosenlöf

På Torggatan i Mariehamn har Jonas Wilén sitt lilla galleri. Målar gör han på annat håll men på torsdagar sitter han här och gör sina samhälls­ kommenterande illustrationer ”Veckans Wilén”, som speglar aktuella företeelser på Åland med glimten i ögat. Dagen efter publiceras de i en åländsk lokaltidning. Originalet hängs i fönstret; ett populärt blickobjekt för förbipasserande. När han arbetar är dörren alltid öppen för besökare. – Det är ett bra ställe att synas på. Dessutom höjer det pulsen för min egen del att också ha ett galleri i Mariehamn!

SNABBSATIR. Varje torsdag tecknar Jonas Wilén live i sin ateljé.

OMBORD | 11


DE UTVALDA. Fyra nya skeppsviner med den lyxbubbliga champagnen i täten.

NOGA UTVALT | S O MMAR 2017 Helsingfors

HIMLA FIN FORM ”Form måste ha ett innehåll och innehållet ett samband till naturen.” Det menade Finlands mest kända arkitekt Alvar Aalto, som ofta lånade former och färger från de finländska landskapen. Hans arv märks tydligt i Kampens kapell, eller Fridens kapell som det också kallas, på torget Narin­ ken i centrala Helsingfors. Den böljande träbyggnaden är ett utropstecken mitt i Helsingfors livligaste shoppingdistrikt, alldeles intill köpcentret Kampen. Inuti väntar en takhöjd på nära tolv meter och naturligt ljus som strilar in från det rundade takfönstret. Här finns inga vanliga kyrkutsmyckningar, bara

ett enkelt altare och kyrkbänkar i mas­ sivt trä samt mjuka kuddar formade som runda stenar. Hit ska man gå för att uppleva den unika känslan som omsluter besö­ karna, men också för att få en stund av tystnad och stillhet mitt i storstaden. Ett par minuter här känns som en snabbretreat. Kapellet invigdes 2012, lagom till Helsingfors år som Europas design­ huvudstad, och ritades av arkitekt­ byrån K2S. Verksamheten är ett sam­ arbete mellan Kyrkan i Helsingfors och stadens socialverk. Simonsgatan 7

ANDÄKTIGT. Kampens kapell är en stillsam oas mitt i storstadens brus.

Ombord

FYRA NYA SKEPPSVINER

Nu är de nya skeppsvinerna här: Champagnen Bauchet brut som är perfekt som aperitif. Den mousserande Brioso Spumante Extra dry och den vita Geil Riesling Trocken, båda utmärkta till exempelvis skaldjur. Och så det röda Zonin Velluto Appassimento, k ­ ompanjonen till pasta och grillat kött. Möt sommelieren Erkki Rintala som varit med och gjort det noggranna ­ urvalet på sidan 39.

RES & UPPLEV! Upp till 30 % på kryssningar till Helsingfors, 1.6–20.8. Bokningskod: CLUB KRYSS. Läs mer på clubone.se.

VATTENLIVET. Hisnande havshistoria på Naturhistoriska museet.

Hör klassiker som Sällsamt skimrande Carmen och inter- sjövarelser nationella stjärnors klingande röster på Rigas Operafestival, den 8-18 juni.

Hade du planerat en resa till Estland för 600 miljoner år sedan hade du fått plocka med dig dykardräkten. Då låg nämligen landet under ­vatten, och nu kan man i en bildskimrande utställning se vad det var för mystiska varelser som rörde sig i det då tropiska havet. Utställningen Secrets of ancient sea på Estlands naturhistoriska museum visar via animeringar livet från då och fram till dagens Östersjötillvaro. loodusmuuseum.ee TROPISKT. Skimrande animeringar i Tallinn.

12 | OMBORD

Foto: Jüri Lõun.

Tallinn


Ombord

Foto: Charlie Drevstam

A

llt börjar någonstans i Finlands Österbot­ ten, om somrarna för ganska länge ­sedan. Pojken med det pop­ stjärneaktiga namnet Tommy får precis som de andra barnen på släktens sommarnöje hjälpa till i köket och se hur råvarorna förvandlas till färdig ångande mat, långt bortom helfabrika­ tens halvmesyrer. – Jag är uppväxt med rejält bonnakäk kan man säga, skrat­ tar stjärnkocken och kokboks­ författaren Tommy Myllymäki, som har vunnit mängder av ­utmärkelser för sin matkonst. Missionen verkar vara att inventera matkonstens grund­ element, och överraska med idel fräschör. Precis som i hans nya Menu Nordic för Silja Symphonys och Silja Serenades restaurang Bon V ­ ivant, som också är en del i Siljas 60-års­ jubileum. – Jag har komponerat me­ nyn utifrån vad jag själv skulle vilja äta på en båtresa, och den börjar med en isad t­ omatsoppa med knyten med ­kålrabbi och fetaost. Och nästa förrätt? – En så kallad tartar, som flirtar med begreppet ”kött­ bit och bearnaisesås”: kalvkött som grillas och läggs ner i en sås på bland annat dragon. En klassiker på Myllymäkis moderna vis! Vidare: den stekta gösen med en ”fluffig” sås av brynt smör och ägg. – Den har jag använt när jag tävlat flera gånger. Och desserten? En läskande ”rabarber som is och kompott med mascarponeglass”. Tommy har gjort en riktig vinnarmeny för gourmander till sjöss, den saken står klar.

MÄSTARENS MAT

Nu kan du njuta av Tommy Myllymäkis nya gourmetmeny.

Menu Nordic by Tommy Myllymäki finns ombord på Serenade och Symphony 17.5–5.9 2017.

SPISVIRTUOSEN. Tommy Myllymäki har också gjort flera kokböcker, senast Kött, vilt, fågel (N&K 2016) .

OMBORD | 13


STRANDHUGG | PÄRN U

SOLPARADISET

PÄRNU

Sanden gnistrar och havet glittrar i Estlands mesta sommarstad Pärnu. Med ett strandliv av högsta klass, trendiga matupplevelser och massor av kul för kidsen säger vi bara: res till Baltikums Miami. TEXT

BÄSTA STRANDLIVET. Längst inne i den långgrunda skyddade viken blir havet riktigt varmt sommartid.

14 | OMBORD

ELIN AF KLINTBERG

FOTO

BUSTER DURO


ARKITEKTURSAFARI. Inne i stan kryllar det av kaféer och restauranger – många belägna i charmiga, gamla träkåkar.

OMBORD | 15


STRANDHUGG | PÄRN U

TA MED BILEN ! Prisexempel resa till Tallinn och 1 natt på Tervise Paradiis i Pärnu: 3 780:- / familj och bil.

D

et är något visst med städer som ligger vid havet. Det är som om människorna ­lever sina liv lite annorlunda. Med en annan lätthet. Och framför allt – tillsammans på stranden. Estlands mesta sommarstad Pärnu är inget un­ dantag. En bred, långgrund sandstrand kantas av en vacker promenad ströss­ lad med barer, kaféer och badhotell. Det känns som vi hamnat i Baltikums Miami. Här, längst inne i den lång­ grunda skyddade viken, blir havet rik­ tigt varmt sommartid, och man får gå flera hundra meter ut för att få vatten upp till halsen. Det är svårt att greppa att stan var rysk för bara trettio år se­ dan. Efter årtionden i sovjetisk tvångs­ tröja har Pärnu äntligen fått på sig en modern linneskjorta som släpper in både ljus och luft. Vattnet är i dag så rent att kusten fått blå EU-flagg. Just den här varma julidagen dukar famil­ jerna upp dagens lunch mitt på stran­ den medan kidsen leker i vattnet. ­Kite­surfarna slipar på de senaste trixen. Kärleksparen gömmer sig för omvärl­ den bakom strandskydden. Några kon­ s­truktörer med skyddshjälmar planerar scenbygget av den elektroniska musik­ festivalen Weekend Festival Baltic som ska dra i gång på beachen om bara några dagar. SOM FLITIGT kringflackande flerbarns­ familj är man alltid extremt medve­ ten om hur lätt eller svårt det är att ta sig runt med de små – det sätter lik­ som stämningen för hela semestern. Och i Pärnu är det bara att konsta­ tera att mer anpassat för kids än så här blir det inte. Låga trampbilar e­ rbjuds

16 | OMBORD

BALTIKUMS MIAMI. Den futuristiska fasaden på Hedon Spa & Hotel är värd ett besök i sig.

för en billig penning som transport­ medel, på stranden samsas rutsch­ kanor med v­ olleybollnät och smakfulla äventyrssporter och innanför ringmu­ ren är t­ rafiken sparsmakad och bjuder på gröna parker, kullerstensgator och vingliga sekelskiftesvillor med punsch­ verandor. De lummiga kvarteren skil­ jer badområdet från stans affärs- och butiks­centrum som ligger i kvarteren runt gatan Rüütli. Det här med badande har a­ lltid ­varit stort i Pärnu. Turismen ­kickade i gång redan i mitten av 1800-talet tack vare stadens omtalade lerbad. Men det var först då landet blev självständigt från Ryssland, 1920, som b ­ adandet fullkomligt exploderade. Särskilt tyskar och svenskar sökte sig till den estniska sommarstaden. I slutet av 1930-talet fanns det till och med en direktbåt från Stockholm och på de stora kurorts­ hotellen anställdes svensk personal, som självfallet kläddes i folkdräkt. Allt för att tillgodose de nya resenärerna. Lerbaden med ryska namn som Sana­ torium nummer ett finns inte längre kvar, däremot kryllar det av spaanlägg­ ningar som ger extremt proffsiga be­ handlingar till sympatiska priser. I dag hör man fortfarande svenska bland ­turisterna men även engelska, danska och franska. Samma eftermiddag ger sig hela ­familjen ut på promenad i staden som

VILLA VILLEKULLA. Typisk trävilla från början av förra seklet mitt i Pärnus centrum.

Gröna parker, kullerstensgator och pampiga sekelskiftesvillor – Pärnu är en klassisk badpärla.


BARNVÄNLIGT. Längs den långgrunda stranden är det garanterat inga problem för barnen att sysselsätta sig.

Sommar i Pärnu RES HIT med Tallinks fartyg till Tallinn. Till Pärnu är det sedan cirka 13 mil som kan köras med bil eller åkas med tåg eller buss. Bekvämast: Boka T ­ allinks kryssningspaket som inkluderar hotell. BO: Tervise Paradiis, hotellpaket med båtresa och familjerum från 2 530:- för två vuxna och två barn under 11 år. Det lyxigare alternativet Hedon Spa & Hotel från 1 425:- per person, del i dubbelrum och båtresa. Prisexempel i juni.

FINFIN FOODTRUCK. Sommartid fylls stan med foodtruckar. Som här – crêpes.

UPPÅT VÄGGARNA! Missa inte den fantastiska gatukonsten som smyckar delar av Pärnu – går hem hos stora som små.

bara huserar 45 000 invånare. Vi fast­ nar framför de fantastiska muralmål­ ningarna mellan gatorna Pühavaimu och Lõuna, som tillkom under street­ artfestivalen Sõnum Seinal där några av Nordens och Baltikums mest begå­ vade graffitikonstnärer bjöds in för att försköna både murar och husfasader. Samma framåtrörelse märks i a­ ndra avseenden i staden som är snabb på­ att plocka upp trender. Foodtruckar med crêpes och vegetariska burgare samsas med mikrobryggerier och små ­gallerier. BARNEN SLITER i packningen och skri­ ker i kör: bada, bada, bada! Tyvärr är det inte Östersjön de menar utan det vattenland som ligger i bottenvåningen av vårt hotell Tervise Paradiis. Det var så vi gjorde upp det. Vi började med

två övernattningar på hotell H ­ edon som bjöd på egensinnig och modern ­arkitektur som placerat det på arkitek­ toniska listor sedan invigningen 2014. Som ett av de lyxigare hotellen stolt­ serar det med ett spa i en majestätisk byggnad från 1800-talet, gourmetkrog som får smaklökarna att dansa och en cocktailbar som lockar långt fler än bara hotellets gäster. Och nu väntar två över­ nattningar på familje­hotellet ­Tervise ­Paradiis som bjuder på Estlands största äventyrsbad. På den höga startplattfor­ men kan man välja mellan fyra olika rutschkanor i tub, var­av den längsta är 85 meter. Femåringen i familjen gör sig redo. Hon sätter på sig ett cyklop, r­ ättar till baddräkten med Batman-motiv och sätter sig morskt i kanan. ”Sisten ner är en butter sill” är det sista jag hör innan hon susar iväg.

HÖJDPUNKTER: Sol och bad hela säsongen. Den 3–5 augusti pågår den stora Weekend Festival Baltic för den som vill dansa loss till högklassig techno. Och så sensommarens måste för älskare av vacker klassisk musik: Pärnu Muusikafestival 10–17 augusti, med 12 konserter, 5 orkestrar och 200 musiker.

BADDAGS? Stans bästa spaanläggning hittar man på lyxiga Hedon Spa & Hotel.


MITT ÅBO | JENNY PU PUT TI

Jennys ÄDLA STAD

Smyckesformgivaren Jenny Puputti hämtar ­skaparkraft i den magiska miljön runt Åbo – och drömmer nu om ett internationellt genombrott. TEXT

A

LINDA WIKTORSSON-LÅNG FOTO MARIA ROSENLÖF

tt smyckesformgiva­ ren Jenny Puputti efter sin examen för två år sedan hamnade i Åbo är ett litet mys­ terium, till och med

för henne själv. – Valet stod mellan Åbo och Hel­ singfors. Jag har aldrig tidigare bott i Åbo men staden kändes så lagom stor, mer som min stad. Här finns också många andra väldigt aktiva formgivare som även har ett bra samarbete. Jenny bor mitt i centrum, medan hennes ateljé ligger strax utanför staden. Visserligen letar hon efter en ateljélokal mer centralt, men samtidigt uppskattar hon avståndet till verksam­ heten. – Jag tycker om det här med att cykla eller gå till min ateljé. Då laddar jag om och blir mer fokuserad när jag väl är på plats och arbetar. – Man behöver inte nödvändigtvis ha bil i Åbo. Det går bra att gå eller cykla nästan överallt. – Dessutom tycker jag om att det är

18 | OMBORD

en gammal stad. Här finns gamla hus, stämningen, känslan ... Åbo har funnits så länge! För Jenny är det viktigt att komma ihåg var man kommer ifrån. Arvet. Att man har ett förflutet. – Kanske beror det delvis på att min pappa släktforskar, funderar hon. Hennes farmor som föddes i Kare­ len har varit en viktig inspirationskälla. – Hon har alltid gjort saker med händerna och har en sådan positiv grundsyn. Redan tidigt förstod Jenny att hon egentligen inte ville gå på gym­ nasiet, men visste att hon tyckte om att handarbeta. Hon löste det genom att ta en dubbelexamen – både en studentexamen och en i hantverk och konstindustri. Jenny, som är uppvuxen i Tenala med skogen inpå knuten och havet nära, inser hur mycket det har präglat henne och inspirerar henne. Och hur väl hon behöver de där doserna av skog och hav. Under hela hennes uppväxt orienterade familjen. Själv var hon


Jenny Puputti BOR: I en etta i ett 1960-talshus i Åbo. FAMILJ: Mamma Kaija, pappa Ilpo, syster Emilia och bror Tuomas. GÖR: Smyckesformgivare som hämtar inspiration i finsk natur.

I TALLARNAS SUS. Jenny Puputti hämtar inspiration från havet och naturen i Runsala utanför stan.

OMBORD | 19


MITT ÅBO | JENNY PU PUT TI

v­ äldigt aktiv som yngre och tävlade även på mästerskapsnivå. – Kanske njöt jag ändå mest av själva naturupplevelsen. Jag är nog proffs på att läsa kartor, men är kanske inte lika stark på själva löpnings­ momentet, säger hon och skrattar. – Skogen är viktig för mig. Den gör mig trygg och lugn. Och då menar jag framför allt den riktiga skogen – ”blå­ bärsskogen” – som gärna får vara lite kuperad. Och även om hon njuter av Åbo som stad så är det viktigt för henne att hon lätt kan ta sig ut i naturen. – Jag trivs med att den är så nära i Åbo, att ån flyter genom staden och att här finns så många parker. Till ön Runsala tar det bara cirka 20 minuter från Åbo centrum med buss eller bil. Det är en favoritplats. Havet, skogen. De vackra sandsträn­ derna, promenadstigarna, eklundarna och de mossbeklädda stenarna och ­bergen. Just mossor och lavar inspi­ rerar henne särskilt. – Naturens byggstenar, det orga­ niska, var också min inspiration när jag gjorde mitt slutarbete som smyckes­ designer. Kring Jennys hals hänger ett smycke som vidaretutvecklades just från hennes slutarbete. Smycket heter Mätäs som på svenska betyder ungefär ”mosskulle i skogen”. Hennes smycken skapas på olika sätt och med olika tekniker beroende på vilken typ av smycken det handlar om. – Invecklade former som är svåra att gjuta för hand printar jag ut tredimen­ sionellt i silver. Sedan återstår ändå en hel del handarbete. – Då ska själva slutfinishen till. Ytan ska putsas och eventuella steninfatt­ ningar fixas. I den egna favoritringen finns en ljusrosa så kallad morganitsten inne­ fattad. – Just den ringen har printats i 3D. De flesta smycken formges på datorn, printas ut i vax och gjuts sedan i silver

20 | OMBORD

eller någon gång i annan ädelmetall, berättar hon. Jenny skapar både egna kollektio­ ner och beställningsarbeten i sin ateljé. Främst jobbar hon i silver. Guld använ­ der hon i princip bara då det handlar om vigselringar eller andra beställ­ ningsarbeten. Både silvret och guldet hon använder är till hög grad återvun­ net. När det gäller beställningsarbeten handlar det om att vara lyhörd, ha förmågan att läsa av kundens önskemål och att göra kunden nöjd. Samtidigt, understryker hon, ska det synas att det är hennes formgivningshand som har formgett smycket. När hon skapar smyckeskonst blandar hon ibland också in textilier eller trä. Smyckeskonst handlar om en helhet och behöver inte vara lika praktisk som ett vardagssmycke, även om det för Jenny är viktigt att det ändå går att använda. – Men då kan jag koncentrera mig mer på att fånga idén. – Senare kan det mycket väl hända att det leder vidare till en kollektion.

Naturen är så nära i Åbo. Ån som flyter genom staden, alla parkerna ...

2

Kollektioner bygger ofta på något som man har gjort tidigare. Nyligen medverkade Jenny i ut­ ställningen Venture på galleri Kalleria i Helsingfors. Bland drömmarna finns visserligen privatutställningar utom­ lands, men närmast handlar det om en längtan efter att ta en magister inom formgivning på Aalto-universitetet i Helsingfors. – Man vill alltid gå vidare och lära sig något nytt!


Jennys bästa Åbotips

1

RUNSALA. Ön Runsala som ligger vid inloppet till Åbo är särskilt fin på sommaren. Vacker natur och fina promenadstigar. Här finns också en botanisk trädgård. Bussar går regelbundet från Salutorget, en gång i timmen på vintern och oftare på sommaren. visitturku.fi

2

PUF DESIGN MARKET. Här finns mycket kvalitativ finsk design och det är en bra kanal för nykomlingar att komma fram på. Här kan man verkligen se sådant man inte sett tidigare. Varje månad är det en ny blandning av formgivare. pufdesignmarket.com

3 4 5 6 7 8

CAFÉ GAGGUI. Goda kakor och nybryggt gott kaffe och te i en trevlig miljö! gaggui.com

ÅBOS KONSTMUSEER. Det finns många gallerier i Åbo. Ett bra utbud av konst! Man kan gå runt en hel dag för att besöka gallerier. turkuart.fi

ÄDELT ARBETE. Jenny i sin smyckesverkstad, tillfälligt inhyst i en ­källarskrubb.

3

BAREN ALVAR. Jag tycker om inredningen här. Det ser inte ut som en bar, fast det är en. Trevligt bemötande och mysig stämning. Här finns dagens tidningar och bordsspel. alvarbaari.fi

KAFÉPAUS. Jenny kopplar av och skissar fram nya smycken på Café Gaggui.

VYN FRÅN VÅRDBERGET. Vårdbergsparken är en av Finlands mest värdefulla och äldsta stadsparker. Man får en fin överblick över Åbo centrum härifrån! turku.fi RESTAURANG PURE HERO. Raw food-kakor och ett brett utbud på gott kaffe och te. Väldigt smaklig lunchsallad. purehero.fi

PUB NISKA. Goda pizzor och mysigt belägen vid åstranden. Egentligen handlar det om åländska så kallade plåtbröd. Konceptet är skapat av den åländska kocken Michael Björklund. niskaturku.com

SILVERKONST. Inbäddad i skålen vilar en av Jennys ringar.

5

Jennys smycken finns på: studio-collage.com ÅBO PÅ EN DAG! En dag i Åbo-kryssning från 590:- per hytt i juni.

OMBORD | 21


B E AC H LI FE | U PPLE VEL SER

7 HIMMELSKA

STRÄNDER Bästa sommarstunderna väntar på stränderna längs havet närmast dig. Bara en båtresa bort bjuder Östersjön på allt från familjevänligt badliv till äventyr längs storslagna sanddyner. SOLBAD OM HÖRNET. Res till Östersjöns g ­ littrande rivieror.

TEXT

PONTUS DAHLMAN

Tips på hotellpaket i sommar på sidan 46. Boka din resa på tallinksilja.se eller 08-22 21 40.

KLASSIKERN. Solsemestra i anrika badorten Jurmala.

1. PIRITA, ESTLAND Långsträckt strandpromenad och ett myllrande rivieraliv. Bara 6 kilometer från Tallinns stadskärna. Promenera dit, ta bussen tillbaka. FÖR DIG SOM: Vill kombinera storstadsupplevelsen med a ­ vkopplande stunder på stranden. BOENDE: Alla prisklasser finns. Varför inte bo precis vid stranden på Pirita Spa Hotel! RES HIT: Med Tallink till Tallinn. Buss eller promenad fran stadens centrum till P ­ iritas strand.

22 | OMBORD

2. JURMALA, LETTLAND Jurmala har en 26 kilometer lång sandstrand och en sirligt vacker bad­ortsarkitektur. Här finns bo­ ende i alla prisklasser och allt du behöver för en riktig solsemester. FÖR DIG SOM: Längtar efter en klassisk badort och fantastisk natur. BOENDE: Kombinera med avkopplande spa-upplevelser, checka in på Jurmala Spa Hotel. RES HIT: Med Tallink till Riga. Tåget till Jurmala tar cirka 30 minuter.

Foto: Latvia Travel

2 STORSLAGET. Kuriska näsets sanddyner är oändliga.


BOKA BILPAKET! Läs mer om sommarens äventyr på clubone.se

6. YTTERÖ, FINLAND En soldränkt havsbandsoas för sommar­ firare, med stränder för allt från barn­ familjen till den vågbesatte surfaren.

6 3

3. PÄRNU, ESTLAND Kustidyllen Pärnu har bevarat sin vackra charm, och samtidigt b ­ livit sommarstaden där det finns nå­ got för alla. Läs mer om Pärnu på ­sidan 14. FÖR DIG SOM: Gillar en sandskimrande strandsemester med många härliga ­familjeaktiviteter. BOENDE: Stort utbud av allt från b ­ ed & breakfast till lyxhotell. RES HIT: Med Tallink till Tallinn. Därifrån cirka 13 mil med bil, tåg eller buss.

FÖR DIG SOM: Gillar vattensport eller helt e ­ nkelt vill ha den finaste sanden och behaglig bad­ temperatur. BOENDE: Camping och hotell på Ytterö. Stort ­utbud i staden Björneborg. RES HIT: Med Silja Line till Åbo, därefter cirka 16 mils bilväg till Ytterö.

7. DEGERSAND, ÅLAND Ålands mesta playa har en familje­ vänligt långgrund strand. Och en ­fullkomligt sinnesavkopplande, sol­ glittrande horisontutsikt. FÖR DIG SOM: Tar med hela familjen på s­ emestern. Också mecka för surfare. BOENDE: Degersands camping, som även hyr ut stugor på plats. RES HIT: Med Silja Line till Mariehamn. Sedan cirka 4 mils bilresa.

4. ÖSEL, ESTLAND På sommarön Ösel försvinner stressen medan de orörda vidsträckta stränderna breder ut sig. Hitta din egen favorit och avstånden är korta. Läs mer om Ösel på sidan 36.

SEMESTERLYX. Hedon Spa & Hotel i Pärnu.

FÖR DIG SOM: Söker en avkopplande s­ olsemester i orörd natur. BOENDE: I småstaden Kuressaare finns b ­ oende i alla prisklasser. RES HIT: Med Tallink till Tallinn. Buss därifrån till Ösel kostar cirka 300 kronor tur och retur, inklusive färjebiljett. Eller ta med bilen och förboka vägfärjan.

7

5. KURISKA NÄSET, LITAUEN

5

En gnistrande sandstrand som sträcker sig ända in i Ryssland och en världsarvsklassad natur gör Kuriska näset till en paradisisk sommarhöjdpunkt. FÖR DIG SOM: Vill leva strandliv bland storslagna sanddyner. BOENDE: Stort utbud i fiskeläget Nida. RES HIT: Med Tallink till Riga. Ta med bilen, 30 mil från Riga ligger Klaipeda i Litauen, där färjan tar er till näset.

OMBORD | 23


INSPIRATION | 3X S O M MARFL ÄRD

När ledigheten äntligen är här är du värd en smula flärd. I våra taxfree-shoppar finns allt du behöver för att fira ­semestern med stil. PHILIP KARLBERG AMANDA RODRIGUEZ

FOTO STYLING

SEMESTERSTIL!

24 | OMBORD


Chans till romans Kuvertväska, 95 kr, Eternel. Ring i guld, 990 kr, Edblad. Slips, 320 kr, Stockholm Kravatt. Deo spray, 250 kr, Chloé. Parfym Poudrée, 700 kr, Narciso Rodriguez. Parfym Nr. 5, 50 ml, 800 kr, Chanel. Sjal, 95 kr, Panie Mode

OMBORD | 25


INSPIRATION | 3X S O M MARFL ÄRD

Vem vinner första klunken iskall Riesling?

Utenjutaren Vinglas, 2-pack 240 kr, Iittala. Havssalt, 35 kr, Greek salt. Tärningar, 20 kr. Kortlek, 39 kr. Vin, Riesling, 82 kr, Tommasi Le Volpare. Sittskydd, 240 kr, Tamminiemi.

OMBORD | 26


Strandeleganten Solglasögon, 4 500 kr, Chopard. Handduk, 90 kr, Finlayson. Handkräm, 450 kr, Chanel. Ansiktsolja Superseed, 360 kr, Mádara. Pumps Jamilla, 750 kr, Vagabond. Exfolierande Scrub mask, 340 kr, Tromborg. Fotsalt Himalaya, 70 kr, Emendo.

Med ett par Chopard-­ glasögon blir du drottningen av strandpromenaden.


LE KFU LLT | M U M IN B O NANZ A

KOPPLA AV EFTER BUSET Resa till Åbo och en hotell­ natt på Nådendal Spahotell från 2 610:-/familj.

Mumin 5X

I sommar får alla Muminälskare en ny anledning att resa till Finland när det nya Muminmuseet öppnar. Bege dig dit, ­och fortsätt till de andra platserna där de kända figurerna och hennes skapare Tove Jansson har satt sina avtryck. TEXT

ANNIKA GOLDHAMMER

1 FANTASTISKA MUMINORIGINAL. Muminmuseet äger 2 000 origina­lteckningar och målningar signerade Tove Jansson.

1. Tammerfors

2. Söderskär

I mitten av juni är det premiär för världens första Muminmuseum. Då flyttar Mumin­ familjen, Snusmumriken, Lilla My och de a ­ ndra invånarna i Mumindalen in i det nyrenoverade Tammerforshuset i Tammerfors, där b ­ esökarna kan dyka in i muminvärlden på ett helt nytt sätt. Samlingen består bland annat av Tove ­Janssons illustrationer, vissa så sällsynta att de bara visas i mörkrum, och tredimensionella modeller byggda av Toves partner T ­ uulikki ­Pietilä. Dessutom: ny servering och en butik med muminprodukter i Tammerforshuset. muumimuseo.fi

I boken Pappan och havet tar den äventyrs­ lystne Muminpappan med sin familj ut till den hemlighetsfulla Ön, långt ute i havet. Fyrens verkliga förebild är Söderskär i Borgås yttre skärgård, en och en halv timmes båtresa från Helsingfors. Här kan besökarna njuta av still­ heten, utsikten över öppet hav och leva sig in i ­Muminfamiljens händelserika ö-semester. I dag är skäret en populär fågelhäcknings­ plats och en del av ett större naturreservat. Därför är det förbjudet att stiga i land på ön vissa delar av sommaren. Kanske är det som det lilla Mumintrollet säger om Ön: ”Den är inte lätt att komma åt. Det är en ö som vill vara ifred.” soderskar.fi

28 | OMBORD

2


3

4 TOVES TILLFLYKT. Den avlägsna hol­ men Klovharun var Mumin­skaparens sommarparadis.

MUMINHEJ! Mumintrollen och Lilla My tar emot på Muminkafé.

(Bild 1) Tove Jansson for the book Moumine le Troll (Finn Family Moomintroll), 1968. Moomin Mu­ seum, Tampere Art Museum Moominvalley Collection ©Moomin CharactersTM (Bild 3) © Moomin CharactersTM Themepark Created by Dennis Livson

PAPPAN VID HAVET. I Nådendal väntar mu­ mintrollen i somrig miljö.

3. Muminfrossa i Nådendal Muminvärlden är förstås given på alla Mumin­ älskares ”bucketlist”. Den ligger idylliskt på en skärgårdsö i sommarstaden Nådendal och lockar med ett fullskaligt Muminhus, spän­ nande lekplatser och chans för barnen att be­ kanta sig med flera av figurerna i muminvärl­ den. Ta med badkläder – en fin liten sandstrand finns i anslutning till parken. Muminvärlden öppnar för säsongen den 10 juni. Den som vill maxa vistelsen bokar ett ­Muminrum på Spahotell Nådendal. Här väntar Muminmönstrade lakan och handdukar – och en minibar fylld med Muminprodukter. muminvarlden.fi naantalispa.fi

5

4. Pellinge

5. Muminkafé

Författaren och konstnären Tove Jansson är en perfekt kompass för den som vill upp­ täcka F ­ inland bortom de stora sevärdheterna. Hon älskade den finska skärgården, i synner­ het ­Pellinge. Den här ögruppen utanför Borgå var Toves sommarparadis under barndomen. ­Senare byggde hon och partnern Tuulikki ­Pietilä en liten stuga på den avlägsna holmen Klovharun där de bodde och skapade under många år. När Tove Jansson blev gammal do­ nerade hon stugan till Pellinge Hembygdsför­ ening som numera hyr ut den till konstnärer och andra kulturarbetare i jakt på inspiration. En vecka varje år öppnas stugan för allmän­ heten. I sommar är det vecka 29 (15/7–21/7) som gäller. pellinge.net

En annan rolig nyhet för alla Muminälskare är att världens första Muminkafé nyligen har ­öppnat i Helsingfors. Det första öppnade på ­Elisabetsgatan innan jul och under våren ­kommer kedjan utökas med ytterligare fyra ­kaféer, v ­ arav två på varuhuset Stockmann. Kaféet är designat med barnen i åtanke och lockar bland annat med ribbstolar, romerska ringar samt spel- och läshörna. De färgstarka bakverken serveras på Muminporslin och den som vill köpa med sig det hem kan göra det i den lilla butiksdelen. Elisabetgatan 21, Helsingfors

OMBORD | 29


MITT ÖSTERSJÖN | PE T TER LU N D B ERG

PETTER KASTAR LOSS

Vinden som tar tag i seglet, den storslagna naturen och friheten i att segla alldeles ensam över öppet hav. För skåningen Petter Lundberg har båtlivet på Östersjön blivit ett förtrollat äventyr.

BERÄTTAT FÖR

LINDA WIKTORSSON-LÅNG MARIA ROSENLÖF

FOTO

”E

gentligen har jag ingen ­erfarenhet av båtliv, eller mycket liten i alla fall. Jag följde med min pappa ett par gånger när jag var liten. Efter det har jag faktiskt inte tänkt på båt och hav alls, förrän nu när jag började segla. Det var först våren 2013 som jag började drömma om att segla. Sommaren som följde köpte jag och min sambo en enveckas seglarkurs av Gunnars seglarskola i Ljungskile. Kursen gav mig verkligen självförtroende och lusten att segla. Jag blev helt förtrollad av känslan av vinden som tar tag i mig och så bär det iväg. Samma höst som vi hade gått kursen köpte jag båten: en IF-båt från 1980. Just IF-båten är rolig eftersom den ­fyller 50 år i år och de flesta har en relation till den. Den är nästan 26 fot lång och har bara en liten utombords­motor. Det känns fint att segla runt i Ålands

30 | OMBORD

hav och Östersjön i flera veckor och bara göra av med några få l­ iter bensin. Utmaningen med att segla, för mig, är att ta sig fram var man vill med så lite teknik som möjligt, med kompass, sjökort och spritkök och en strävan efter att bara använda GPS som stöd när det verkligen kniper. Jag blev lockad av IF-båtförbundet att komma och pröva kappsegling. I sommar ska jag vara fördäcksgast på en båt där vi försöker komma lite närmare prispallen på sommarens tävlingar. Seglingen ger en känsla av att lära sig något nytt, det är som att erövra en ny värld. Jag hade inte sett skärgården innan. Östersjön – vilken fantastisk natur vi har runtomkring oss och som vi ska vara rädda om! Speciellt södra Åland är nog det vackraste jag har sett. Det allra härligaste med att segla är när man upplever att man inte b ­ ehöver vända hem samma dag. Men det är

inte bara seglingen som är upplevelsen, utan också känslan när man får ligga i en bra naturhamn, sitta med en kopp kaffe och låta tiden driva iväg till just ingenting, utom att titta på tärnor som fiskar i viken. Eller känslan att få se en säl som nyfiket sticker upp huvudet ur vattnet eller när man seglar förbi örnar som matar sina ungar, precis som spänningen när man kommer in i ruggigt väder med åska eller snabbt måste väja för ett fraktfartyg som kommer t­ utande emot en. Att få se de röda klipporna och horisonten där gränsen mellan himmel och hav försvinner i en underbar turkosblå färg är kanske det finaste av allt. Bästa upplevelsen hittills var när jag ensam seglade hem från Åland till Stockholm och kände att det gick vägen – att det funkar!”


SKEPP OHOJ! Petter älskar livet på sin nästan 26 fot långa IF-båt.

OMBORD | 31


TREND | PU LLED HAVRE

Superfood PÅ FINSKT VIS Havre är inte längre bara havregryn eller hästfoder. I Finland har ”pulled havre” blivit en framgång utan dess like. TEXT

A

LINDA WIKTORSSON-LÅNG

llt fler väljer att äta vegetariskt, helt e­ ller delvis, och efter­ frågan på protein­ rika vegetariska livs­ medel pekar stadigt uppåt. Livsmedelskemisten Reetta Ki­ velä i Helsingfors har forskat på havre i över tio år. Tillsammans med affärskol­ legan Maija Itkonen har hon visat att det går att göra så kallad superfood av nordiska råvaror. De skapade en hav­ rebaserad proteinprodukt som genast gjorde succé i Finland och som förvän­ tas bli Finlands nästa stora exportvara: ­”pulled havre”. – Jag hade blivit kär i smaken och efterkänslan av havre, och tyckte att det var ett väldigt intressant forsk­ ningsprojekt att ge mig in i, säger ­Reetta Kivelä som slog ihop sina påsar med Maija Itkonen kring idén om att skapa en produkt av havre som kunde fungera som ersättare för kött i mat­ lagningen. Matchningen visade sig bli ett lyckokast. Tillsammans utvecklade de en produkt av havre, bondbönor och ärtor med hög proteinhalt, amino­ syror och gott om kostfibrer. Således ett miljö­vänligt alternativ till kött eller

32 | OMBORD

FOTO

MARIA ROSENLÖF

kyckling där ingredienserna dessutom kan produceras lokalt. Namnet kommer från ett uttryck som en bloggare myntade på finska för ”pulled pork”, alltså isärdraget fläskött: ”nyhtöpossu”, förklarar Reetta. Där uppstod produktens finska benämning ”nyhtökaura”, som på svengelska blir just ”pulled havre”. – Det lät udda nog och det beskriver texturen väldigt väl. Själva kärnan i tillverkningspro­ cessen är hemlig. Egentligen, berättar Reetta, så tog hon och Maija I­ tkonen först fram produkten till dem själva. Och älskade den. Visserligen trodde de starkt på produkten som de hade ­skapat, men när alla de tidiga test­

Den är som Askungen bland ­sädesslagen och är sprängfylld av ­nyttigheter.

personerna tyckte samma sak blev de förstås än mer övertygade om att de tillsammans hade utvecklat något ut­ över det vanliga. – Men aldrig hade vi trott att den skulle bli så hajpad! Hur kommer det sig då att h ­ avren visade sig vara en så bra råvara att utgå ifrån? Havre, säger hon, växer bra i Finland men är samtidigt ett inte så brett använt sädesslag. För många främst förknippat med havregryn eller hästfoder. Men här spelar havren alltså en alldeles ny huvudroll. – Den är som Askungen bland ­sädesslagen och är sprängfylld av ­nyttigheter. Kanske är det just den höga protein­ mängden som bidrar till att göra pulled havre så populär, liksom konsistensen som på sätt och vis påminner om kött. Eller så är det enkelheten i den. Den behöver inte tillagas, utan bara värmas upp. Pulled havre finns både som na­ turell och som smaksatt. Hittills har tillgången i Finland inte kunnat möta den stora efterfrågan. Än så länge säljs den bara i Finland, men snart också i Sverige. Redan nu testas den på den svenska marknaden och i höst lanseras den i större skala.

3


REETTAS TIPS: Här serveras bästa pulled havren i Finland Putte’s pizza i Helsingfors puttes.fi Restaurang Oatz i Kampen, Helsingfors kamppi.fi

NYA FREDAGSMYSET? Tacos med pulled havre som bas ger köttfärsen en match.

REETTAS FAVORIT-PULLED HAVRE:

MYNTATACOS

1. Ta pulled havre (smaksatt med tomat, rökt paprika och bladpersilja) och stek den i en panna med sesamolja, lök och vitlök. 2. Rör i citronsaft och hackade myntablad i en god tjock yoghurt. 3. Fyll varma tortillabröd eller tacos med pulled havre och yoghurtblandningen. 4. Toppa med färska tomater och avokado!


S P O RT | 8 ÄVENT YR

SOMMARENS SPORTIGA

BUCKETLIST Bocka av de hetaste sommaraktiviteterna runt Östersjön – från wakeboard till cykling och golf eller varför inte svalkande skidåkning i Vilnius? TEXT

PONTUS DAHLMAN

2 3

I HAVETS DJUP. Lär dig dyka i Jurmala.

34 | OMBORD

1

1. DYKNING I JURMALA

2. WAKE­BOARDSKOLA I RIGA

I Jurmala, knappt tre mil från Riga, väntar det riktigt stora undervattensäventyret, för hela familjen. Föräldrarna går en tredagarskurs i grundläggande dykning, med dopp i både pool och fria vattnet, med målet att kunna klara sig säkert ner till 18 meters djup. Medan barnen från åtta år och uppåt kan få en ­specialutbildning för att vänja sig vid undervattensvärlden. Boka på: riga-guide.com

Kanske är det sommarens allra häftigaste sport: wakeboardåkningen, som handlar om att i hög fart surfa fram på en trubbnosad bräda, och hålla balansen över vågor och svall. På Riga Wake Park på ön Lucavsala nära stadskärnan dras åkaren runt via vajer, det ordnas också skola för unga åkare på sommaren. rigawakepark.lv

UPPFÖR BRANTEN. Maxat med aktiviteter på Väski Äventyrsö.


4. MAGISKT SPEL I PÄRNU

4

FORE! Pärnu Bay Golf Club ligger magiskt vackert.

5

CYKELSTADEN. Upptäck Helsingfors på två hjul.

6

3. KLÄTTRING PÅ ÄVENTYRSÖN VÄSKI I Muminvärlden i finska ­Nådendal (se sidan 29) finns inte bara chansen att träffa de populära figurerna i storformat. Där väntar också Väski Äventyrsö, fylld med aktiviteter främst för barn i lågstadieåldern: klättra uppför branter, skjuta med pilbåge, ja till och med vaska guld! se.vaski.fi

Förra året fick Pärnu Bay Golf Club priset som bästa golfbana i Estland, och nominerades dessutom till tävlingen om världens bästa. Bara ett par kilometer från sommarstaden Pärnu ligger anläggningen där greenerna breder ut sig på lagunvis alldeles intill h ­ avet, kantade med soldränkta ­tallar. Dessutom: ett pampigt ­minimalistiskt klubbhus med ­utsiktsmaxad restaurang. parnubay.com

5. CYKEL I HELSINGFORS Helsingfors är staden som står redo för din somrigaste sightseeing på cykel. Hyr en hoj och rulla fram längs färdiga cityrutter. Packa picknickkorgen och vik av och in i nationalparkens lummiga grönska, eller ta den lite längre vägen ut i solglittret på öarna: cykeln får följa med på färjan. Mer info: visithelsinki.fi

6. KAJAKING I ÅBOS SKÄRGÅRD

7. ALLAS POOL I HELSINGFORS

Klipporna, kobbarna och dess stillsamma vikar och vattnets glittrande lugn gör Åbos ­skärgård till platsen för det perfekta kajakäventyret. Se ­solen sjunka och stiga från din ­heltysta vattenfarkost. nagu.net

En bassäng under den blåa himlen i en stad, med utsikt över hamnens båtliv och citys brusande myller. Allas pool i Helsingfors kombinerar storstadspuls och lugna simtag på ett oslagbart sätt.

8. SKIDÅKNING INOMHUS

7

TAMED BILEN PÅ BÅTEN Vi har alltid medlempris på våra bilpaket!

För denna sanna skidfantasten finns inga årstider. Och den som vill åka utför också mitt i hetaste sommaren behöver bara ta båten till Riga, och bila vidare till Snow Arena i Druskininkai i östra Litauen. Där finns två utförsbackar inomhus, som är öppna året om. Och all utrustning för hela familjen att hyra. snowarena.lt

OMBORD | 35


RESA | Ö SEL

Ösel

SOMMARÖN

Nu vallfärdar turisterna till Ösel. Den grönskande sommarön som är känd för sin medeltida historia, sina vackra klapperstensfyllda stränder och sin fantastiska natur. TEXT & FOTO

Ö

sel är sommarparadiset där det finns något för alla, från fiskefantasten och solälskaren till den kräsna kulturresenären. För att inte tala om gourmanden som gillar skaldjur och delikatessrökt fisk, upptäcker vi på vår resa hit. Vi utgår från den charmiga hamnstaden Kuressaare, med dess centrum från 1600-talet som med sina många spa-anläggningar lockar inte bara historieintresserade utan också hälsomedvetna turister. Musikintresserade reser hit för den årliga operafestivalen, som hålls i 1300-talsborgen sista veckan i juli. Innan dess: det rockigt svängiga evenemanget Sadhu Jam, som hålls i anslutning till restaurangen Ku-kuu. Dess chefskock Toomas Leedu är en välkänd profil i den estniska restaurangvärlden och driver här Ösels bästa krog. – Jag flyttade hit från Tallinn för jag ville ha lugn och ro, om man nu kan få det som kock, ler Toomas, och berättar att de varje dag sätter sin meny efter ”den fångst som våra lokala fiskare får”. Småstadsmysiga Kuressaare har

36 | OMBORD

JÖRGEN ULVSGÄRD

runt 14 000 fasta innevånare. Huvudgatan Tallinna är kantad av krogar, ­barer, hotell och små charmiga butiker. I hamnen i slutet av gatan trängs segelbåtarna. Varje år anländer många svenska seglare, berättar hamnkaptenen Oskar Jögi. En av dessa är Gurre Engberg, som seglat med sin fru från hemmahamnen i Kalhammarsvik på Gotland via Åland och Dagö till Ösel. –Estland känns som vårt andra hemland, säger Gurre. Ösel ligger ju bara tio mil öster om Gotland och har en natur som påminner om den där hemma. Trots det är det en känsla av

Småstadsmysiga knytpunkten Kuressaare är fylld av charmiga barer, butiker och segelbåtar

att vara utomlands att komma till Estland, levnadssättet är så annorlunda, och gästfriheten! Dags för kaffe och det bästa serveras på det minsta fiket, Kure. Men det som gör att det blir stamstället under mina dagar på Ösel är servitrisen Riines engagemang för att jag och andra gäster ska få ut det bästa av ön. – Jag älskar mitt Kuressaare. Här har jag växt upp och hit återvänder jag varje sommar, säger hon. Riines kontakter leder mig till fiske­ rökeriet, Tihemetsa, i byn Nasva en dryg mil utanför stan dit jag cyklar på välpreparerade cykelbanor som slingrar sig utefter stranden. Riine har redan ringt ägaren Tiina Mai som berättat att ugnarna är fyllda med flundror som är färdigrökta runt lunchtid. Jag lotsar mig fram efter dofterna från ­rökeriet. – Om det inte finns tillgång på rökt fisk och hembryggt öl är ön inte värd namnet, säger Tiina och öppnar luckan till den sotiga ugnen. Röken skingras och fram träder rader av guldskimrande flundror och sik. Tillbaka i Kuressaare stannar jag till på Vinoteek Prelude på huvud­gatan


BEACHEN NÄSTA. Sandstranden ligger bara ett stenkast från Kuressaares historiska miljö.

BO LYXIGT PÅ ÖSEL! Boka vårt hotellpaket med boende på stilfulla spahotellet Grand Rose i Ösel, från 1 245:-/person.

VALV EFTER VALV. Borgen ger en upplevelse av historiska mått.

BÄSTA KAFFET serverar Riine på minifiket Kure.

UPPTÄCK ARKITEKTUR från flera epoker på sommarvackra Ösel.

Sommarön Ösel RES TILL Tallinn, fortsätt sedan med bil och ta färjan från Virtsu. Det är smart att förboka för att undvika kö. Boka här: tuulelaevad.ee. Eller ta bussen som avgår från Tallinn minst sju gånger per dag och kostar cirka 300 kronor tur och retur, inklusive färjebiljett. BO I STADEN KURESSAARE: Grand Rose Spa Hotel. Modernt hotell med gamla anor som rymmer spa, inomhuspool och bastuanläggning. Har också cyklar som gästerna får hyra. Arensburg Boutique Hotel & Spa. Bo centralt nära biskopsparken och endast 800 meter till närmaste badstrand. Hotellet öppnade 2002 i ett 300 år gammalt hus.

GYLLENE LÄCKERHETER. Tiina Mais rökta fiskdelikatesser i byn Nasva.

RIKTIGT 1300-TAL. Biskopsfästningen är en av Baltikums bäst bevarade medeltidsborgar.

Tallinna. Som visar sig drivas av en mycket hängiven vinälskare, somme­ lieren Ulle Kiirend. – Det är min passion för mat och vin som är ledstjärnan och så älskar jag detta gamla vackra hus som med tiden blivit mitt hem. Hennes koncept omfattar också en restaurang och lockar långväga gäster. Vinlistan är gedigen, m ­ enyn imponerande. Och därute v­ äntar den stora vida sommarön Ösel, med sitt vänliga, lantliga lugn.

OMBORD | 37


NYHETER ERBJUDANDEN RESENÄRER MÖTEN TIPS

VÅR VÄRLD

Graphic wave element

FESTLIGT GOTT! Prova vår lyxiga jubileumsmeny med bland annat Filé Oscar för bara 566:-.

BÄSTA BOUQUETEN. Erkki Rintala väljer ut ditt finaste vin.

Graphic wave element

under två dagar testar: Champagne, mousserande och vitt första dagen och and­ra dagen rött. 2007 valdes Erkki Rintala till Årets sommelier i Sverige. Han är långt ifrån bilden av gamla tiders ­snäsiga källarmästare som få vågade närma sig. Erkkis sommeliertyp finns till för gästerna, ingen annan. De är också det roligaste med yrket. – Att varje dag få visa och motivera gäster kring vin. Jag gillar att lära folk nya saker, jag har faktiskt funderat på att någon gång börja undervisa. Vad är viktigast när du presenterar ett vin?

Vinvägvisaren! Sommelieren Erkki Rintala är din trygga lots i vinets värld. Nu har han dessutom sållat fram fyra nya skeppsviner. TEXT

NIKLAS WAHLLÖF

– DOFTEN! svarar Erkki Rintala be­

stämt på frågan om vad som är det första man tänker på när ett vin ­provas. Är doften generös kan man hoppas på lång eftersmak och där­ med högre kvalitet. Erkki Rintala är sedan tjugo år Silja Symphonys sommelier och hov­ mästare. Han lotsar passagerarna i vinernas värld och han är med och väljer skeppsvinerna, de fyra sorter somwave efterelement strikta tester ska få äran Graphic

FOTO

PETER CEDERLING

att bära den guldskimrande bården ­Tallink Silja Line Ship’s Wine på ­etiketten under två år. Den 1 maj hade de nya skepps­ vinerna premiär (se sidan 13), men ur­ valsprocessen startade långt tidigare. – Det handlar om flera hundra ­viner, berättar Erkki Rintala tryggt placerad i Silja Symphonys vinbar. Prover skickas till Tallinn där en ­första gallring sker, sedan är vi ett ­tiotal personer där i november som

– Det är kundernas upplevelse, inte vår egen smak. Som sommelierer försöker vi hitta välbalanserade ­viner som kan uppskattas av både nybör­ jare och mer erfarna vin­drickare som kräver lite mer. Och jag tycker att vi oftast lyckas. Hans vinintresse tog fart när han jobbade i restaurangen och ville förstå inte bara vad som låg på tallrikarna utan också vad som fanns i flaskorna. – Jag började här i vinbaren 1997, vi hade jättefina franska viner men bara en viss typ av passagerare som kom in. Vid millennieskiftet hände så något, sedan dess har allmänheten hittat till vin på allvar. Det är en ­reform som jag är jätteglad för. Erkki Rintala kan med fog kallas­ för vinexpert, men han är noga med att vin inte ska betraktas som lyx­ intresse, utan naturlig mat- och dryckeskultur. Skulle man ändå vilja lyxa till det lite är just Tallink Silja-­ båtarna rätt ställe att göra det på. – Passa på att dricka ett kvali­ tetsvin som på en restaurang i land ­kanske går på 900 kronor – här är kostnaden hälften. Att upptäcka lite bättre viner ombord lönar sig! säger han.

OMBORD | 39


VÅR VÄRLD | RE SENÄRER

01. VIIVI MÄKINEN OCH JOHANNA KUURI-RIUTTA SÄKYLÄ – Jag åker två-tre gånger om året, säger Viivi. – Det här är första gången som vi åker tillsammans. Mest ser de fram emot själva avkopplingen som de tycker att en kryssning innebär. – Att festa och umgås med vänner, äta och sova gott!

Åbo– Stockholm Avkopplingen, festen, den goda maten, umgänget med vännerna och lekfulla äventyr för de små. En Åbo-kryssning har allt – för nöjesglada i alla åldrar. TEXT

LINDA WIKTORSSON-LÅNG

FOTO

MARIA ROSENLÖF


03. ROOPE HELLGREN OCH VILLE SIRKIÄ SALO – Vi vann finska mästerskapet U21 i futsal (en variant av inomhusfotboll), så vi är här med nästan hela vårt lag FC Halikko och firar. Killarna har precis varit inne en sväng till casinot. – Vi firar vinsten och har kul helt enkelt!

02. ANNE-MARIE OCH MINTTU ELO TAMMERFORS. – Jag åker på kryssning ungefär en gång om året. Så här långt har kryssningen varit härlig, säger Anne-Marie. – Jag gillar atmosfären. Minttu, som trivs i lekrummet, tycker att det är spännande att åka på kryssning. Anne-Marie och Minttu har sällskap av Minttus mormor. – Det är ett bra tillfälle att spendera tid tillsammans!

04. PÄIVI OCH TONI MÄKINEN TAMMERFORS – Jag åker ett par gånger om året – oftast tillsammans med ­familjen. Den här gången tillsammans med maken, säger Päivi. En kryssning, säger hon, är lite som att fly från det vanliga livet för ett litet tag. – Det är avkopplande. Man är i en annan miljö, med and­ra människor. Vi åker oftast till Stockholm, men ibland till Tallinn. I 20 års tid har paret kryssat regel­bundet. Lika länge som de har varit tillsammans.

05. LILIAN LEPPÄNEN KRISTINESTAD – Jag åker ofta på kryssning. Oftast med vänner eller bekanta. Den här gången åker ­Lilian på Stockholms­ kryssning tillsammans med facket på hennes jobb. Hon ser fram emot utbudet på underhållningen ombord. Lilian är själv kock och servitör och säger skämtsamt att hon därför är lite e ­ xtra kräsen. – Jag är nöjd så här långt, säger hon med ett strålande leende.

Graphic wave element

06. TERO VÄLIMÄKI OCH TONI KOHTAMÄKI HONKAJOKI OCH VICHTIS – En gång om året åker vi på kryssning tillsammans med ett gäng på ungefär 15 personer. Vi är gamla skolkompisar från Honkajoki som bor en bit ifrån ­varandra och som åker på kryssning varje vår. – Vi lever hela året på det här, säger de och ­skrattar hjärtligt.

OMBORD | 41


VÅR VÄRLD | FANTA S TI SK A FAK TA

365

1972 infördes trafik året om på Silja Lines fartyg mellan Stockholm och Helsingfors. Resenärer i Finland och Sverige kunde därmed besöka varandras länder 365 dagar om året.

JUBILAREN I SIFFROR

HURRA FÖR 60-ÅRINGEN! Första Silja-fartyget gled över vattnet mellan Sverige och Finland år 1957. Följ med på vår tidsresa, bland fantastiska färjor och storstilade sjömiddagar. TEXT

42 | OMBORD

ANNA BORG


81

I början av 1970-talet dök den vänliga sälen upp som Silja Lines symbol och blev genast omfamnad. I en marknadsundersökning i Finland ungefär ett halvår efteråt förknippade 81 procent av de ­tillfrågade sälen med Silja Line.

1 188 226

Snacka om sommarrekord: under månaden juli 2016 transporterade Tallink Silja Line totalt detta antal passagerare på sina fartyg. Dessutom: 160 754 fordon.

6

Så många bastur fanns det på Siljas ståtligt festförberedda Finlandsfärja Fennia, som startade sin trafik den 7 maj 1966 och bland annat också rymde en simbassäng, skönhets­ salong och nattklubb.

1 000

När franske stjärnkocken Paul Bocuse 1986 basade över en festmiddag på Silja Lines kryssning till Åbo lagades stekt så kallad Bressekyckling i 1 000 portioner. Då som nu är en resa med Silja Line säkraste vägen för kräsna matälskare. Läs om stjärnkocken Tommy Myllymäkis nya meny på sidan 13.

40

1957 är året då AB Siljarederiet bildas, och alla 4-hjuliga motorister gläds åt rederiets stora inköp: Ångaren S/S Silja, bolagets första bilfartyg. Skeppet tar 40 bilar som högtidligen kranlyfts ombord.

2 800 000 1990 har det årliga antalet passagerare för rederiet Silja Line nått upp till 2,8 miljoner personer. En tiodubbling av den så kallade passagerarvolymen från starten 1957.

OMBORD | 43


VÅR VÄRLD | NYHE TER

SOMMAR OMBORD! PARTY WEEKENDS SUMMER EDITION Det här är helgerna när vi sprider härlig sommarstämning ombord, och flyttar ut på däck när vädret tillåter. Starta kvällen i loungesoffan med läckra snacks och något svalkande i glaset. Fortsätt sedan festen hela natten till skön musik i Disco Zenith. Fredagar och lördagar, juni–augusti. tallinksilja.se/galaxy

Sommar­ kryssa till Åbo Njut av utsikten över en läcker skaldjursplateau i restaurangen Happy Lobster, eller frossa i godsakerna på den härliga buffén. Du får hyttrabatt när du förbokar måltid till Åbo. B-hytt från 200:-, A-hytt från 300:-. Boka 8.5– 9.6, resor 1.6–5.8. Bokningskod: CLUB MAILX

Njut av skärgården i vår Sun Lounge på Galaxy.

PASSA PÅ: ­VÅRENS SISTA MELODI EDITION

Boka av­gångarna med stjärnorna på Party Weekends Melodi Edition: Roger Pontare 20.5 David Lindgren 26.5 Charlotte Perrelli 27.5

THE LONDON SOUL SECTION PÅ GALAXY

FOTO: MIKAEL SCHULZ

I sommar kommer superheta The London Soul Section att gästa Galaxy. Var beredd på full fart från Europas ledande coverband som spelar allt från klassisk jazz, rock & roll och soul, till de allra senaste hitsen. 18.6–4.7.

TIPS!

För en riktigt busig weekend med familjen: förbeställ ett Kidz Club-paket och överraska barnen med en Sälen Harry-ryggsäck och en smaskig Malaco Treasure Box för 154:-. Boka senast 4 dagar innan avresa på telefon 08-22 21 40. tallinksilja.se/for-barn

44 | OMBORD


© MOOMIN CHARACTERSTM THEMEPARK CREATED BY DENNIS LIVSON

BOKA PÅ ­CLUBONE.SE ELLER RING 08-22 21 40

Club One firar 10 år! I vår fyller Club One 10 år och det firar vi förstås ordentligt och på många olika sätt under hela sommaren. Vi uppmärksammar vårt jubileum lite extra under maj och juni, och bjuder redan nu in till en spännande tävling: Posta ditt reseminne och vinn fantastiska priser! Under fyra veckor drar vi vinnare som får massor av roliga kryssningar och priser från Club One-partners. Läs mer på clubone.se

PARKÄVENTYR FÖR FAMILJEN MUMINVÄRLDEN 288:- per person (Barn 0–1 år gratis) Öppettider: 10.6–13.8 2017 10:00–18:00 14.8–27.8 2017 12:00–18:00 MUMINVÄRLDEN + VÄSKI 413:- per person JUKUPARK 196:- per person (Barn 0–3 år, gratis) Öppet: 10.6–13.8 2017 SUPERPARK 144:- per person (Barn 0–3 år, gratis) Öppet: alla dagar 11:00–20:00 JUKUPARK + SUPERPARK kombibiljett 288:per person (Barn 0–3 år, gratis)

SOMMARLOV! Hela sommaren blir det extra skoj och äventyrligt ombord. Vi laddar upp med ett kul kryssningsprogram bara för barnen (de vuxna får sitt eget!). Sälen Harry och Mumin dyker upp här och var, och så finns det barnmeny i à la carte-restaurangerna. Barnen får sina egna delikatesser vid middagsbuffén och glassbaren är påfylld. I våra bufférestauranger äter alla upp till 5 år dessutom utan kostnad.

SMARTA MEDLEMSFÖRMÅNER PÅ RESAN 10 % rabatt på menyn i ­Tallink Hotels restauranger — Fixa sommarläsningen med 5 % rabatt på adlibris.se — Alla glada i baksätet med SF Kids Play i paddan, 2 månader utan kostnad — Wifi i bilen med Telia Sense — Se mer information på clubone.se

Sommaren är lång. Smit iväg över dagen! Dagskryssaren får se det allra bästa av skärgården, och njuta av våra fartygs alla butiker, restauranger och aktiviteter under tiden. Boka vår morgon­avgång och byt fartyg VI BJUDER. hem från Åland. Avrunda När du förbokar kryssningen med poolmåltid bjuder vi på häng och bastu på efterkryssningen middagen. Och så allt kul för till Åland. barnen: ansiktsmålning, tipsrundor och g ­ odisbingo!

OMBORD | 45


VÅR VÄRLD | ERB J U DAND EN

BOKA PÅ ­CLUBONE.SE ELLER RING 08-22 21 40

1

2

5 tips för familjen Upptäck 5 fantastiska boenden för den bekvämaste semestern. Se alla hotellpaket på tallinksilja.se. 1. NÅDENDAL SPAHOTELL, ÅBO En kortare weekend? Boka ett hotellpaket på Nådendal spahotell med ­familjen. Hotellet bjuder på avkoppling och härliga omgivningar. Smit iväg till spaanläggningen efter utflykten till Muminvärlden, som ligger a ­ lldeles intill. Boka vår bekväma transfer till Muminvärlden. Vuxen 121:- t/r, barn 2–14 år 65:- t/r. Båtresa i E4-hytt (t/r), 1 natt i Classic-rum (2 vuxna + 2 barn upp till 11 år), hotellfrukost, tillgång till spa, fr 2 610:-

2. TALLINK SPA HOTEL, TALLINN Boka en cityweekend i Tallinn, upptäck stadens alla sevärdheter, restauranger och shoppingställen och sjunk sedan ner i en härlig bubbelpool. Entré till Aqua Spa ingår när du bor på Tallink Spa Hotel. Båtresa, hel B-hytt, 1 hotellnatt i Deluxe-dubbelrum (2 vuxna + 2 barn upp till 11 år), inträde till Aqua Spa, fr 2 690:-/familj.

3

3. TERVISE PARADIIS, PÄRNU

5

Ta med bilen på båten till sommarparadiset Pärnu. Bo på Tervise Paradiis intill den oändligt långa stranden. Hotellet har ett äventyrsbad med flera inomhusrutschbanor. Missa inte ett besök på Lotteland på vägen. Båtresa till Tallinn, hel B-hytt, 1 hotellnatt i familjerum i Pärnu inkl frukost (2 vuxna + 2 barn upp till 11 år), inträde till äventyrsbadet fr 2 530:-/familj.

4. JURMALA SPA HOTEL, RIGA Klassiskt vackra badorten Jurmala ligger cirka 3 mil från Riga, och har en 3 mil lång sandstrand. Bo ett stenkast ifrån havet på det härliga Jurmala Spa Hotel, med storslagen utsikt över omgivningarna. Båtresa t/r till Riga, hel B-hytt, 1 hotellnatt i familjerum, inträde till poolområde fram till kl 18.00 samt till kl 15 på avresedagen, fr 2 380:-/familj.

4

5. HOLIDAY CLUB CARIBIA, ÅBO

TIPS! BOKA FAMILJEHYTT FÖR UPP TILL 8 PERSONER Vi vill att familjer ska ha det bekvämt. På alla våra fartyg finns familjehytter för 4-8 personer där alla får plats tillsammans. Beställ barnsäng och allt ni behöver. Boka det hela smidigt online och räkna med härlig havsutsikt från hytten.

46 | OMBORD

© MOOMIN CHARACTERSTM THEMEPARK CREATED BY DENNIS LIVSON

HOTELLPAKET:

Ta med familjen till Östersjöns eget Karibien – Holiday Club Caribia, nära Åbo centrum. Där väntar ett underbart äventyrsbad för hela familjen med flera pooler, restauranger, kaféer och barer. Båtresa i E4 hytt (t/r), 1 natt i dubbelrum med extrabäddar (2 vuxna + 2 barn upp till 11 år), entré ingår, fr 2 450:-/familj.

SPECIALKRYSS

Med våra olika partners har vi ­specialkryssningar varje år. Här är ett smakprov! Classic Car Cruise Parade för riktiga bilfantaster.

CLASSIC CAR CRUISE PARADE för bilentusiasten och Rockabilly-älskaren, ­Tallinn 9.6. BALKAN CRUISE med bästa musiken från Balkan, Riga 22.6. MONDAY BAR 15:e fartfyllda kryssningen med techno och trance, Riga 8.9. Läs mer: tallinksilja.se/specialkryssningar


ÄVENTYRET BÖRJAR MED SIGHTSEEING Upplev den bästa sightseeingen med en svensk­ talande guide som berättar om spännande sevärd­ heter och tipsar om vad du inte ska missa u ­ nder ditt besök. Med buss eller till fots, valet är ditt! Boka din sightseeing till Club One-pris, uppge ditt medlemsnummer som vanligt. HELSINGFORS Panoramabuss med hörlurar, 2 timmar, vuxen 259:-, barn 6–15 år 125:-, barn upp till och med 5 år gratis. TALLINN Turen startar med buss 1 timme, sedan till fots i 1 timme (ha sköna skor), vuxen 154:-, barn 6–11 år 62:-, barn upp till och med 5 år gratis. RIGA Buss och promenadtur, 1,5 timmar, bussen ansluter Tallink Hotel Riga, vuxen 154:-, barn 6–11 år 77:-, barn upp till och med 5 år gratis.

Bara ni två ROMANTISKA ÖSEL Grand Rose Spa Hotel, mysig lugn inner­ gård med servering och underbart spa med många olika bastur, båtresa till Tallinn, del i B2-hytt, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl frukost samt­i­ nträde till relaxavdelningen med pool och bastur, fr 1 245:-/ person.

STÄMNINGSFULLA PÄRNU Hedon Spa & Hotel, ett boutique­hotell precis vid stranden med lugna omgivningar och utomhuspool. Båtresa till ­Tallinn, del i B2-hytt, en hotellnatt i dubbelrum i Pärnu inkl frukost fr 1 425:-/person.

Ta med dig bilen Du vet väl att du har medlempriser på alla våra resor? Just nu kan du dessutom boka extra bra erbjudanden när du tar med dig bilen i maj och juni. Boka 8.5–15.6. Helsingfors från 240:-/hytt, Åbo från 100:-/hytt. Bilpriset tillkommer. Begränsat antal. Bokningskod: CLUBONE CAR BARNEN ÄTER GRATIS!

1.6–31.8 2017 äter barnen utan kostnad när ni bor på Tallink Hotels. Här finns något för alla smaker, varje barn upp till 11 år får fritt välja en huvudrätt från menyn.

OMBORD | 47


1 KORT 1 000 MÖJLIGHETER Som medlem i Club One har du massor av förmåner. Medlemsrabatt, upp till 30 % rabatt i butikerna ombord och erbjudanden i land genom våra Club One-partners. Så blir både museibesöket och restaurangnotan billigare, bra eller hur? Nu kan du dessutom få medlemskortet i din mobil. Sommarens kryssningar upp till 30 % rabatt! Boka sommarens kryssning i mobilen! Res till Helsingfors, Riga eller Tallinn och få upp till 30 % rabatt på utvalda avgångar 1.6–20.8. Boka 8.5–4.6. Bokningskod CLUB KRYSS.

Profile for Tallink Silja Sverige

Ombord maj 2017  

Förra året firade Club One 2 miljoner medlemmar, i år firar vi 10 år, hurra! Det kommer förstås att uppmärksammas på olika sätt framöver och...

Ombord maj 2017  

Förra året firade Club One 2 miljoner medlemmar, i år firar vi 10 år, hurra! Det kommer förstås att uppmärksammas på olika sätt framöver och...