Page 1

vinter 2015

nu är det jul igen!

Fira helgerna till sjöss

Jenny berggren

+

Ett inspirerande magasin till dig som är medlem i Club One

brolles passion barnens bästa båtliv gott nytt slut

På egna villkor

FINASTE klapparNA

Minna Härlig shopping för hela familjen

lsingfors e h i a m m e helt h


www.chloe.com


Bästa klapparna till pappa ­inhandlas självklart på båten!

vinter 2015/2016 | innehåll

26 24 Älskade surdeg Fråga en svensk, en finsk och en est vad ­surdegsbröd är och du lär få helt olika svar. Vi äter oss igenom ett stycke kulturhistoria.

26 Bästa klapparna Skippa julstress och köer på stan och köp dina klappar ombord i stället. Varsågod — de ­hetaste klapparna för hela familjen.

30 Brolles glöd Sveriges mesta rockare har blivit vuxen och plockat bort ”JR” från artistnamnet. Men den norrländska passionen är densamma!

20

32 Gott nytt slut

32

Happy New Year! Vi tipsar om tre helt olika sätt att räkna in det nya året — ombord såklart!

34 Julmarknader x 2 Vad vore julen utan sina marknader? Vi dricker glögg och njuter av körsång och hantverk men vågar oss förbi de moderna alternativen med design, konst och ekologisk mat.

37 Vår värld Kom lite närmare vår värld! Varför inte en ­pratstund med kaptenen och våra u ­ nderbara resenärer? Och så klart en massa härliga ­erbjudanden och rykande färska nyheter.

37

07 Noga Utvalt Får vi lov att bjuda på de mest initierade tipsen både på och utanför båtarna. Från nya spännande restauranger till inspirerande shoppingnyheter och barnsligt bra upplevelser.

14 Mitt Helsingfors Hon designar skor som världens kändaste kvinnor vill bära. Själv föredrar finska Minna ­Parikka ett par sköna sneakers. Vi tog rygg på den begåvade designern för att upptäcka ­hennes Helsingfors.

18 Stressfri jul Utbränd redan den 26 december? Ladda julbatterierna ombord på någon av våra båtar — och passa på att handla julklapparna och ­delikatesserna på samma gång.

20 Julätarna Lotta Lundgren och Erik Haag har i teveprogrammet Historieätarna ätit sig igenom ­århundraden av mat. Nu har den dynamiska duon slagit sig ned vid det svenska julbordet.

22 Så in i Norden Vi bad våra kockar välja ut sina favoriter på vårt smarriga nordiska julbord där gamla ­klassiker trängs med nya, smakrika inslag.

22

ombord | 3


ledare | c arina erik sb erger

S

akta närmar vi oss jul och vi smygstartar den genom att ge vårt magasin ett helt nytt utseende! Och inte nog med det, vi har också gett det ett nytt namn. Med magasinet Ombord vill vi ta dig som Club One-medlem närmare vår värld och bjuda på ännu mer inspiration både på och utanför båtarna. Det är konstigt, men varje år blir jag lika överraskad över att julen kommer så fort. Var det inte nyss oktober? De senaste åren har jag tagit mig i kragen och börjat julshoppingen i tid. En favorit är såklart att besöka några av de vackra julmarknaderna i våra grannländer. Det kommer definitivt bli en tur eller två till Tallinn och Riga, med sina pittoreska hus, ringlande gränder och sympatiska julstämning. Visste du att den pyntade julgranen föddes i Riga redan 1510? Ombord passar jag gärna på att shoppa resten av klapparna och jag erkänner, det blir en hel del till mig själv också. För släktträffen vill jag tipsa om våra dignande julbord, och för kompisgänget har vi säkrat upp med bra artister som Danny Saucedo, Brolle och Arja Saijonmaa på GalaJul 23 november till 20 december. Och så fortsätter det ända fram till nyår! Det blir en fantastisk avslutning ombord, så vänta inte för länge med att boka din plats i guldregnet. Ha en riktigt fin avslutning på det här året och så hoppas jag att vi ses snart!

Foto J asm i n Storch

Kom i ­julstämning! En favorit är att besöka några av de vackra jul­ marknaderna i våra grann­länder. Det kommer ­definitivt bli en tur eller två till ­Tallinn och Riga.

Julhälsningar Carina Eriksberger Club One Manager

Ombord Ansvarig utgivare Carina Eriksberger Produktion Klintberg Niléhn creative director Elin af Klintberg art director Jessica Ericsson ­Projektledare Mårten Niléhn redaktör Eva Magnuszewska skribenter Anna Borg, Per Cornell, Eva Magnuszewska, Mårten Niléhn, Annina Rabe, Moa Samuelsson fotografer Niklas Alm, Emelie Asplund, Morgan Norman, Jasmine Storch stylist Alexandra Ogonowski korrektur Terry Ericsson Ombord produceras av Klintberg Niléhn Media AB och ges ut av Tallink Silja AB, Stockholm. Tallink Silja AB är det ledande serviceföretaget inom p ­ assageraroch lasttrafiken på Östersjön. Rederiet har Östersjöns modernaste flotta, och transporterar mer än 9 miljoner människor årligen. Tallink Silja Line AB Box 27295 10253 Stockholm. www.clubone.se 08-666 33 50. Tidningen ges ut 4 gånger per år till Guld- och Silvermedlemmar. tryckeri Vaba Maa AS.

4 | ombord


vinter 2015

Noga utvalt redaktör

Livsstil res0r shopping människor mat & dryck barnsligt

eva magnuszewska

lätt på handen. Njut av ill­ustratören Jenni Ritamäkis svartvita alster!

Block by Dylan, den senaste i raden av ­ rögare Kim Heiniös Dylan-restauranger, är k ­något ­alldeles extra. Den hippa interiören är ­resultatet av ett samarbete mellan ­inredarna Laura ­Seppänen och Suvi-Maria Silvola, som valt ut en n ­ ynordisk mix av material och ­färger bestående av vit marmor, massiv ek och skogsgröna toner som accentuerats med en pigg röd färg. Den ­utmärkande träpanelen på väggen ramar in i­ llustratör Jenni Ritamäkis svartvita alster. Med sitt läge bara ett stenkast från Salutorget är k ­ aféet ett oslagbart ställe att sammanstråla på för en skön frukost, en snabb kopp kaffe eller en enklare lunch. Södra Kajen 18, Helsingfors, Finland +35-84-0553 3000 www.dylan.fi

Helsingfors

hippt i ­helsingfors ombord | 7


noga utvalt | vinter 2015 Åbo

honungsbad Nådendal Spa ligger i Åbos anrika k ­ urort med samma namn. Hotellet överblickar ­hamnstadens unika skärgård och erbjuder ­ spa-behandlingar, mjölk- och honungsbad, samt romersk bassäng. Pris från 1 636 kronor. Bokningskod: CLUB SPA. Läs mer på clubone.se. Matkailijantie 2, Naantali naantalispa.fi

öl har byggt denna shop! Amerikanen Michael Perdue har med butiken Beerfox förverkligat en dröm.

Helsingfors

världens öl i riga

Vilken cirkus!

Från Iowas öppna landskap och jobbet som mjölkbonde, via Georgia där han drev ett hotell, har amerikanen Michael Perdue hittat hem bland Rigas kullerstensgator. Det var kärleken som förde honom hit för ett år sedan och nyligen öppnade han ölbutiken Beerfox – en dröm han haft ända sedan han drack sitt första mörka veteöl på sin 18-årsdag i Tyskland. – Förutom de cirka fyrahundra ölsorterna som jag normalt har i butiken, så har jag ett par riktigt ovanliga gjorda på hö! Dessa kommer från Herslev i D ­ anmark. Från England har jag en torrhumlad berliner weisse, och från Texas en vacker wild ale med smak av s­ kogssvamp och havssalt. Dessa är så svåra att hitta att folk kommer hit och shoppar på sig. Vad betyder din butik för stan? – Jag hoppas att jag har gett Riga och dess turister chansen att se och smaka på några av världens finaste hantverksöler. Många lokalbor blir väldigt överraskade när de ser alla ölsorter som finns. Vi samarbetar också stolt med Malduguns, ett lokalt mikrobryggeri. Får du in något speciellt till jul? – Absolut! Vi gör en julöl ihop med Malduguns, folk väntar ivrigt på den. Det är en stout på pumpa som kommer heta Pa Kirbi, det betyder ”slag mot h ­ uvudet”. Jag tar även in några lyxöler som man kan ge bort i ­julklapp eller som alternativ för vin och champagne. Öl passar oftast bättre till mat än vad andra alkoholdrycker gör, som kommer med än större smakupplevelser! Stabu iela 59, Latgales priekšpils ta, Riga

8 | ombord

st eö

lso rte r.

Riga

a in sf den l r ä Här trängs v

Dansteatern Hurjaruuths årliga vintercirkus är en show för alla åldrar och en tradition för många familjer. Årets pjäs heter Matkalla och betyder ”på väg”. Här får vi följa med tomten på hans resa runt jorden — en färd som bjuder på fantastiska cirkuskonster, luftakrobatik och dans till en minst sagt annorlunda orkester. Pågår 5 november—10 januari hurjaruuth.fi

gör er redo för en annorlunda resa. Den årliga vintercirkusen ­bjuder på luftakrobatik och dans!

Michaels 3 ölfavoriter 1. Saison Dupont. ”Det här är min absoluta favorit. En bondes öl som smakar jordigt, komplext, livligt… Perfekt för mig!”

2. Nebraska Brewing Company IPA. ”Jag älskar india pale ales och den här är krispig med smak av tall, humle och citrus, men ändå balanserad och perfekt till en stark cheddar.”

3. Amager Bryghys Hr. Frederiksen Imperial Stout. ”Ölet satte det danska bryggeriet på kartan och är gjort på en rik, djup malt med just den rätta bitterheten för vintriga kvällar.”


prisvärt! Boka ditt hotellpaket på tallinksilja.se

Helsingfors

3x härliga hotell

1. Hotel Indigo Helsingfors, Finland Ett boutique-hotell mitt i Helsingfors designdistrikt. Perfekt för den kvalitetsmedvetne resenären. helsinki-boulevard.hotel­ indigo.com

snäll kaviar Carelian Caviar är Nordens enda kaviarproducent och hör dessutom till världens högst ansedda samt mest miljövänliga. Vi tog ett snack med vd:n Carin Holmqvist. På vilket sätt är ni snälla mot miljön? ­— Vi har lyft upp fiskodlingen på land och utvecklat ett system som renar vattnet i fiskbassängerna så att det kan användas igen. På så sätt använder vi mindre färskvatten och inget smutsigt vatten släpps ut i sjöarna. Och smaken? — Blir dessutom godare eftersom vi undviker den orena smaken som förekommer i kaviar odlad i ­utomhusdammar. Hur avnjuter du din kaviar helst? — Precis som den är på en liten bit gott bröd som är stekt i mycket smör. Då kan man verkligen känna smaken av kaviaren. Carelian Caviar serveras på Helsingforsrestaurangerna Ask, Olo och hotell Kämp. För mer information om köpställen se deras hemsida. careliancaviar.com

Miljövänligt och lyxigt. Denna vinnande kombination har gjort Carelian Caviar från Helsingfors världsledande.

Riga

På nya äventyr

2. Grand Palace Hotel Riga, Lettland Ett av landets bästa h ­ otell erbjuder klassisk lyx och oklanderlig service i ­historisk miljö. Elegant! grandpalaceriga.com

3. SWISSÔTEL Tallinn, Estland Ett lyxigt väldesignat h ­ otell i hjärtat av Tallinn med vacker utsikt över Östersjön. Smart wellness-tänk! swissotel.com/hotelstallinn

Dolda smultronställen. Med E.A.T. Riga Tours får man se en helt ny sida av huvudstaden.

För den som söker något speciellt erbjuder E.A.T. Riga Tours annorlunda turer genom den lettiska huvudstaden. Förutom traditionella gå-, båt- och cykelturer anordnar de också sight­ seeing med Sovjetbil eller genom l­ insen på en gammal analog kamera från Sovjet­tiden. En av deras mest populära turer är Alternative Riga Walking tour, en promenad som tar dig till de där gömda smultronställena. För gourmanden finns mat- och dryckesturer, och för den mer äventyrlige finns slädturer med såväl bob som med huskyhundar bara ett par minuter utanför Riga. eatriga.lv

Ombord

Fena på strömming Ända sedan Tallink Silja bytte sin strömmingsleverantör från en industriell producent till fiskaren Vento Aalto har åtgången ombord fördubblats. Vento är något av en legend inom strömmingsvärlden. Han tävlar regelbundet på de tradi­ tionella strömmingsmarknaderna i Åbo och Helsingfors, och vinner varje gång i kategorin Årets strömmingsöverraskning. Vento, fjärde generationens fiskare, är uppvuxen i Pyhämää nära Nystad där han också fångar och förbereder sin prisbelönta strömming — och totalt levererar ­femhundra kilo till samtliga fyra Silja-fartyg (Galaxy, Symphony, Serenade och Baltic Princess). — Hans strömming smakar hemmagjord, äkta helt enkelt, säger Tomi Söderström, chef över rederiets mat- och restaurangservice. Man kan gott kalla Vento för rederiets egen strömmingsfiskare. Ve nto g. Aal min tos p risbelönta ström

ombord | 9


PORTRÄTT | JA S O N D IAK TÉE

barnsligt kul i åbo Kul för både dig och kidsen i vinter! Sokos Hotel C ­ aribia är Åbos barnvänligaste hotell. Kom bort från Finland för en stund och njut av ett bad med karibisk känsla en dryg kilometer från centrum. Här finns grottor och ett förlist sjörövarskepp!

Tallinn

handplockat

VILL DU VARA Ensam om din stil? Bege dig till vintagebutiken Fankadelik i Tallinn.

Minimalt 90-tal, groovy 70-tal och guldkantat Great Gatsby-mode från 20-talet. Tre aktuella trender som kommer till uttryck i utbudet hos Fankadelik. Bara det att det här rör sig om plagg från respektive era. Sedan öppningen för fem år sedan har Fankadelik etablerat sig som Tallinns mest intressanta vintagebutik. Allt som säljs är handplockat. – Det finns något intressant i varje era. Så i stället för att fokusera på någon särskild period är vi ute efter kvalitet, stil och designernamn, säger Liisa-Chrislin Saleh, dotter till butiksägaren Kirsti Saleh och en av de unga, kreativa personer som arbetar i butiken. Den bästa delen av jobbet, tycker hon, är att se kläderna få nytt liv. – Det är fantastiskt när man får syn på någon på stan som har något från oss. Det är så kul att se hur de bär kläderna, och hur de gör dem till en del av sin egen stil. Vana-Viru 6, Tallinn, facebook.com/fankadelik

Åbo

Sp n. ets tio duk en som inspira

Med kärlek till kakel Keramikern Minna Komulainen har ett unikt ­ tbud kakel i sin kombinerade butik och verkstad u Terraviiva i Åbo. Alla plattor görs för hand och de flesta dekoreras med mönster från spetsdukar. — Jag älskar olika ytor och detaljer och spetsen gör att plattorna blir väldigt grafiska. Hos Minna kan man dessutom designa och skära till sina egna kakelplattor. Tidsbokning krävs. Kaskenkatu 2, Åbo, terraviiva.fi

10 | ombord

Åbos konst­museum Aboa Vetus & Ars Nova ställer i vinter ut antika dockhus i­ nlånade från engelska Victoria & ­Albert ­Museum. I samband med ­utställningen har även ett stort dockhus snickrats ihop för ­barnen att leka i! Utställningen ­pågår 27 november—10 april.

Bäst valuta för pengarna! Lonely Planet rankar Estland som det mest prisvärda resmålet 2016.


psst… Club One-­ medlemmar får 10 procent r­ abatt på Leib Resto!

Helsingfors

resto för foodies

Öga för öga

eib

å

fp he

ksc Janno Lepik är kö

L

På Åbo slott visas fram till 10 januari en fascinerande utställning om Drottning Kristina. ­Missa inte!

I över 20 år har Matti Piipponen samlat på världens coolaste vintageglasögon — vilka han putsar upp och säljer i sin Helsingforsbutik Runebergin Silmälasi. I lager har han över ­­10 000 par som lockar allt från barn till de mest modemedvetna. Matti har även en verkstad på baksidan där han gör nya glas om så behövs. Och på fritiden designar han egna bågar. — Jag älskar att skapa saker med händerna, och har alltid drömt om att ha en egen kollektion vid sidan av min vintagesamling. Det är farligt att bli kär i vintage, det finns ingen väg tillbaka därifrån. Runeberginkatu 61 runeberginsilmalasi.fi

Foto a n to n s u c k s dorff

Tallinn är utan tvekan vår nyaste matmetropol. Och den senaste trenden i stan kallas ”resto”, som står för en slags ­avslappnad restaurang, ofta inredd som ett hem. Populära Leib Resto förkroppsligar inte bara trenden genom att till hälften heta som den, utan har både mat och miljö så genuin och hemtrevlig att krogen räknas till Estlands topp tio. Bakom reston står ett ungt och djärvt team bestående av kökschef Janno Lepik och sommelier Kristjan Peäske, som har stor fokus på närodlade, säsongsbetonade råvaror. – ”Resto” betyder classy men samtidigt casual, e­ nkelt men ändå gastronomisk kvalitet på maten, vinet och ­servicen, förklarar kökschef Janno Lepik. Varför tror du att Tallinns matscen börjar bli så intressant? – Under de senaste åren har fine dining ökat enormt mycket i Estland. Vi har fått många restauranger med mat och service som tål att jämföras med Skandinaviens toppkrogar. Men i Estland har vi mycket lägre priser, så hängivna foodies reser hit för att få samma kvalitet till bättre summa. Er signaturrätt? – ”Leib” är ett mörkt, nästan svart estniskt bröd. Ända sedan vi öppnade 2011 så har vi haft en crème brûlée med rostad leib och leibglass till. Uus tänav 31, Tallinn leibresto.ee

Re sto.

Tallinn

ombord | 11


noga utvalt | vinter 2015

prisvärt! Boka ditt hotellpaket på tallinksilja.se

Upplevelse! Hotellets rysk­ influerade restaurang Tchaikovsky bjuder på mat i världsklass.

Tallinn

hus med historia Historien om gamla stans Hotel Telegraaf är i mångt och mycket historien om Tallinn. Originalbyggnaden, ritad av Sankt Petersburg-arkitekten Peter Schreiberg, uppfördes år 1878. 1924 års kuppförsök avvärjdes här, sedan general Ernst Põdder råkat gå förbi och genom ett dådkraftigt ingripande räddade den estländska republiken. Under andra världskriget bombades telegrafstationen, men kom åter i bruk och fungerade fram till självständighetsåret 1991 som både postkontor och bostadshus. I dag är Telegraaf ett modernt lyxhotell, med personlig charm. Både hotellets spa Elemis och den ryskinfluerade restaurangen Tchaikovsky hör till stadens mest uppskattade i sitt slag. Vene 9, Tallinn, telegraafhotel.com

Skummet yr! Ta med dig barnen till kvarteret Kalnciema där det nästan alltid pågår något kul!

Riga

K-märkta kvarter I hippa Rigakvarteret Kalnciema händer det alltid en massa kul. På innergården mellan tre K-märkta träbyggnader, undangömt för förbipasserande, pågår livemusik, utomhusbio, loppmarknader och matmarknader, som den mycket populära Farmer’s market, samt en hel del skoj för de små. På dagarna är platsen utmärkt för en stillsam fika, på kvällarna en populär samlingspunkt för såväl unga som äldre lokalbor. Kalnciema iela 35, Riga kalnciemaiela.lv

Ombord

Saucedo på svenska I våras släppte Danny Saucedo sin första singel på svenska, Brinner i bröstet, som inte bara blev en stor hit utan också markerade en nystart i hans karriär. — Det känns fantastiskt och befriande att skriva på svenska för jag uttrycker mig obehindrat och larvigt vilket återspeglar mig som person, har han skrivit på sin Instagram. Nu är Danny högaktuell med en stor turné för det kommande svenska albumet som släpps den 20 november och uppträder inte minst ombord på Galaxy! 21 november och 4 december.

12 | ombord


Ombord

jennys gåva

Länge längtade hon bort från rampljuset. Nu är Jenny Berggren ­tillbaka, på sina egna vilkor. Den 5 december spelar hon på Galaxy. Text

moa samuelsson

foto

emelie asplund

Vad var roligast med inspelningen av Så mycket bättre? Ni verkade ha det så himla trevligt. – Hela upplevelsen var en gåva. I det stora sammanhanget var vi 70 personer som slet åt samma håll. Och i det lilla var vi åtta deltagare runt bordet som kämpade på. Vi lärde känna varandra på ett fint sätt. Det var hårt också, jag blev otroligt trött, fick testa nya gränser och, tänkte ”att orkar jag det här?” Och då har jag ändå varit småbarnsförälder... Vem fick du bäst kontakt med? – Tjejerna framför allt, eller alla egentligen. Vänskapen växte på olika

plan hela tiden och det var en saknad när allt var över. Har du kryssat tidigare? – Senaste gången jag spelade på en båt var 2007. Det ska bli så kul! Min kompis Yvette som jobbar på ett kryssningsfartyg brukar säga att kryssa är en resa som alla borde göra ibland. Just för att det finns något att göra oavsett vilken sinnesstämning man befinner sig i. Vill man njuta av ett fantastiskt vackert havslandskap – gå ut på däck! Dansa? Gör det. Shoppa, ät, bara sitta i ett hörn och kolla på människor. Allt finns samlat. Det är som att tillhöra ett sammanhang, fast man själv väljer hur mycket man vill ingå i det.

Du spelar i början av december. Vilken sorts musik får vi höra? – Jag kommer väva in några låtar från Så mycket bättre med en del låtar från min senaste skiva. Vet du om man får dansa på borden – det borde man väl få? Och så föreläser du också! – Ja, jag gillar att göra olika saker. Jag föreläser både inom kyrkan och i ­andra sammanhang, till exempel på ­behandlingshem. Jag har mått dåligt i perioder och berättar på ett ärligt sätt vad jag har lärt mig av det, hur jag tog mig vidare och vilka val jag gjorde. Ace of Base var så otroligt stora. Hur var det att lämna rampljuset? – Jag längtade därifrån. Att få bli fri och göra vad jag vill. Det första jag gjorde när jag slutade i Ace of Base var att anmäla mig till en skrivskola. Vad inspireras du själv av musikaliskt? – Nya låtar som tar sig hela vägen in i själen. Duktiga människor helt enkelt.

Kryssa är en resa som alla borde göra ibland. Det är som att tillhöra ett sammanhang, fast man själv väljer hur mycket man vill ingå i det. Dansa på bordet! När Jenny spelar på GalaJul vill hon att gästerna ska ha kul.

stjärnklart Hitta hela GalaJuls kalendarium på ­tallinksilja.se

ombord | 13


mitt helsingfors PORTRÄTT | JA S O N |DMinna IAK TÉE parikk a

en helg i minnas skor


Minna Parikkas fantasifulla skor syns i internationella modemagasin och på fötterna på några av världens mest kända kvinnor. Själv trivs hon bäst i ­sneakers hemma i Helsingfors. Här ­delar hon med sig av sina bästa tips för en helg i den finska huvudstaden. Foto

Text Anna borg kristiina MANNIKkO

ombord | 15


mitt helsingfors | Minna parikk a

Mojitos och dans på mexikanska baren Llamas.

M

inna Parikkas kar­ riär som skodesig­ ner började egent­ ligen redan när hon var femton år. Då läste hon en artikel om den italienska designern Andrea Pfister, känd för sina skulptu­ rala och originella skor – som för övrigt inte ligger långt ifrån Minnas egen stil. – Jag tänkte på hur underbart det måste vara att jobba med något sådant varje dag, berättar Minna. Ett tag fun­ derade jag på modedesign och även på ­industriell design, men bestämde mig för skor. Skor är en perfekt kombination av de två: De är mode, men ändå självstän­ diga objekt på ett annat sätt än kläder är. Tjugo år senare har tonårsdrömmen blivit verklighet. Minna Parikka driver i dag sitt eget märke från födelsestaden Helsingfors, dit hon återvände efter att ha studerat skodesign i England och jobbat i London, Milano och Barcelona. 2005 startade hon det själv­ betitlade märket, endast 25 år gammal. – Jag började längta hem. Jag ­saknade mina vänner och min familj. Dessutom har jag bra kontakter i bran­ schen här, och jag visste att jag skulle få hjälp med att starta eget, förklarar hon. Det finns ett slags lugn i Helsingfors som jag gillar. Vardagslivet är enkelt, och har man lite lagom tråkigt så bör­ jar fantasin skapa egna, roliga världar. Man behöver inte heller ta hänsyn till någon tradition eftersom det inte finns så många finska skomärken. Man är fri att skapa sin egen stil. Trots den stenhårda konkurrensen i modebranschen har Minnas skor fått mycket uppmärksamhet även utanför hennes hemland. De syns regelbundet i tidningar som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle, och säljs av ledande mode­

16 | ombord

butiker som Collette i Paris och Liberty i London. Hon har många kända fans, däribland Taylor Swift och stilikonen Lady Gaga – eller bara ”Gaga” som Minna själv kallar stjärnan. – Första gången Gaga skulle ­använda mina skor blev vi kontaktade av ­hennes skivbolag. De beställde ett par special­ designade skor som en present till henne. Efter det har hennes stylist v­ arit i kontakt med oss. Nu senast, ett par månader sedan, köpte Gaga ett par av mina högklackade sushi-skor som finns i den vanliga kollektionen. Även många toppmodeller gillar Minnas skor. Den väldigt populära Cara Delevingne har fotats flera gånger i hen­ nes höga vita kaninsneakers, vilket fått efterfrågan på skorna att skjuta i höjden. – Det är förstås bra att synas på det sättet. I den här branschen är det ­viktigt att man hela tiden har något nytt att berätta, förklarar Minna. Just nu är kaninsneakern hennes mest populära sko, och nästa år lanse­ ras den även för barn. Herrskor finns egentligen inte i Minnas kollektioner, men just kaninsneakersen görs upp till storlek 45 i svart – för män som ­drabbats av kaninfeber. Även hon själv använder modellen ofta. – Jag använder bara mina egna skor. Oftast blir det bekväma sneakers, ­eftersom jag rör mig så mycket. Hur ser då ett par perfekta skor ut enligt Finlands hetaste skodesigner? De måste vara gjorda av bra m ­ aterial och bekväma (”inget är så o ­ attraktivt som en kvinna som lider!”), men ­framför allt personliga och roliga. – Mina skor passar äventyrliga kvin­ nor som har en kul, originell stil. Ett par roliga skor kan leda till oanade möjlig­ heter. Ofta funkar de som isbrytare på fester, eller kanske bara på ett kafé.

Mellanöstern-buffé på Sandro.

Klädbutiken på My o My är en av Minnas favoriter.


Minna Parikkas perfekta Helsingfors-helg

1

”Jag försöker alltid ha en dag i veckan endast för mig själv. Då gör jag ingenting som har med vardag eller jobb att göra. Mejlen och tvätten får vänta. I stället träffar jag vänner, sitter på kaféer eller äter brunch ute, promenerar, bastar, kör med min motorcykel eller bergsklättrar.”

2

Frukost: ”Café Kokko har stadens bästa kaffe och rawkakor som smälter i munnen. Kaféet ligger lite gömt, ­entrén finns på innergården, men lokalen är stor och stämningen avslappnad. Det finns även många andra kaféer i Rödbergen som satsar lite extra på kvalitetskaffe, som The Boom Room. Deras matcha latte hör till mina favoriter.” cafekokko.com, facebook.com/theboomroomhelsinki

Simma naken i Georgsgatans simhall.

3

Lunch eller brunch: ”Brunch är en självklar del av min helg. På söndagar rekommenderar jag Sandros stora mellanöstern-buffé. På lördagar väljer jag hemtrevliga Hello Darling, där man s­ itter nästan i knäet på varandra. De serverar ­f­rukost hela dagen, och den hör till de bästa i Helsingfors.” sandro.fi, hellodarling.fi

Det finns ett slags lugn i Helsingfors som jag gillar. Vardagslivet är enkelt.

4

Middag: ”För en romantisk m ­ iddag väljer jag den mysiga, pyttelilla ­krogen Kuurna som serverar finsk mat med lite edge. Testa även Ateljé Finne som drivs av samma ägare. Med tjejgänget passar mexikanska Patrona bättre, extra plus för tequila-drinkarna...” kuurna.fi, ateljefinne.fi, patrona.fi

5

R/H Studio är ett av Minnas guldkorn.

Finsk mat med edge på ­pyttelilla krogen Kuurna.

Shopping: ”Kläder köper jag mest på My o My som har ett roligt u ­ tbud av designermärken. I Rödbergen finns R/H Studio där man hittar bekväma vardagskläder med smarta detaljer. (Missa inte den lilla, charmiga pappersbutiken bredvid!)” myomy.fi, rh-studio.fi

6

Festa: ”Llamas är en mexikansk bar där man kan dansa och dricka läckra mojitos. Ett annat tips är klassikern Corona, som bjuder på biljard, drinkar och skön stämning. Åldersspannet är mellan 20–60 och man behöver inte klä upp sig.” facebook.com/llamashelsinki, andorra.fi

7

Att göra: ”Jag gillar att basta och bada i isvak. En av mina favoriter är Georgsgatans simhall, där man kan basta i en vedbastu och simma naken. ­Mellan turerna kan man äta traditionella ­finska rätter på restaurangen. På sommaren åker jag ofta till öarna utanför Helsingfors och Esbo och har med mig picknick.” hel.fi

Tjejkvällen startar på ­mexikanska Patrona. ombord | 17


livsstil | adventsharm o n i

julefrid?

Sätt guldkant på tillvaron med en härligt lyxig svit. Det är du värd!

Dagarna innan dopparedagen kan ta knäcken på den mest ­ stress­­tåliga. ­Skippa alla måsten och ladda j­ulbatterierna på båten. Text

eva magnuszewska

Sk

ön

a

st

Skrubba, skrubba bort din sura min... Det är veten­ skapligt bevisat att bastubad ­sätter fart på endorfinerna.

ev

in t

er r esa

n!

1. basta bort besvären

2. makalös musik

Det är känt sedan länge att bastubad gör gott för h ­ älsan och får oss att slappna av. På de flesta av båtarna finns en relaxavdelning med både pool och bastu. Den som s­ öker ett mer tropiskt alternativ bör ­besöka Sunflower O ­ asis på färjorna Serenade och ­Symphony, med bubblande ­jacuzzi och turkisk ångbastu.

Kom i julstämning till t­ onerna av Danny Saucedos vackra stämma eller Timbuktus svängiga rap. Silja Galaxys succéshow GalaJul bjuder i år på bättre artister än någonsin och pågår mellan 23 novem­ ber och 20 december. ”Det löser sig!”


7. vardagslyx

Ta en stunds semester från allt ­julstök och använd tiden till att skämma bort dig själv och din partner. Varför inte boka en lyxsvit att bara slappa i och njut av rederiets fantastiska hyttservice? 8. JULFRID MED KLIPPTID Glömt att boka tid hos ­frisören? Lugn. Ombord på Serenade erbjuder skönhets­ salongen Hera ljuvliga ­hårvårdsbehandlingar för alla åldrar.

9. dansa loss Hälsovetarna säger det hela tiden: Mycket rörelse ­sätter fart på endorfinerna! Samla ihop vänner, familj ­eller k ­ olleger till årets julfes­ ter ­ombord på Romantika, ­Victoria, Galaxy, Serenade, Symphony och Isabelle.

3. LUGNANDE LAVA Massage med varma lavastenar är ­inspirerad av traditionell kinesisk m ­ edicin. Värmen från stenarna får musklerna att mjukna och frigör spänningar. Denna ­oerhört avslappnande knådning erbjuds med eller utan en julig ingefärspeeling på Silja Serenade.

4. VINPROVNING Vilket vin passar bäst till julskinkan? På res­ taurang Bon Vivant på Silja Serenade och Symphony, med tillhörande vinbar och shop, hittar du ett stort utbud av både bra viner och kunnig personal som hjälper dig att hitta de bästa druvorna till julbordet.

10. SPARA EN SLANT 11. ALTERNATIVT … Fira julen ombord på någon utav båtarna och njut av rederiets populära julbord signerade stjärnkockar som Eddy Brihed och Jyrki Tuikki.

Köp julens dryck och deli­ katesser till bättre priser i ­taxfree-butikerna. Tips: Det går även att förbeställa och få v ­ arorna levererade till ­bildäck! Du blir garanterat stressfri med taxfree.

5. FAMILJEKRYSSA Ta med hela familjen på en flerdagars– kryssning med gott om tid för att engagera samtliga i julens alla bestyr. Antingen k ­ liver ni i land och utforskar julmarknaderna i Åbo, Helsingfors, Riga eller Tallinn, eller så stannar ni kvar ombord och umgås med Sälen Harry och Mumintrollet.

6. KLAPPAT & KLART Shoppa klapparna på ett och samma ställe, inte minst i lugn och ro. Ett välsorterat ­taxfree-utbud finns ombord på alla farty­ gen, men det är framför allt den nyreno­ verade flottan Silja Serenade som kryssar under parollen ”Shopping mall of the B ­ altic Sea”. Här finns hela 1 500 kvadratmeter ögongodis med något för alla.

Handla klapparna i stressfri miljö. Silja Sere­ nade erbjuder Östersjöns bästa shopping.


julambassadörerna | erik o ch lot ta Exakt Så här stor var skinkan då den introducerades på det moderna julbordet.

Missa inte! Julbord serveras på fartygen mellan den 20/11–26/12.

20 | ombord


Julätarna Med succéprogrammet Historieätarna har Lotta ­Lundgren och Erik Haag satt svensk matkultur i ­fokus. Nu tar de sig an julbordet i en unik föreställning på ­Artipelag utanför Stockholm. Vi träffade dem för att prata om traditioner, nubbar och tacomys… Text

mårten niléhn

Foto

morgan norman

Ni har sagt att det bara är omoderna maträtter som hamnar på julbordet? Berätta! – Julbordet är ett sorts m ­ atkulturens Skansen, ett museum för g ­ ammal mat. Tittar man bakåt ser man att de här rätterna från början varit festmat året runt men med tiden börjat b ­ etraktas som omoderna. Och då har de så ­småningom blivit julmat i stället. På 1700-talet var sill med bröd, smör, ost och kryddat brännvin den självklara inledningen vid varje bättre måltid. Men framåt slutet av 1800-talet b ­ örjar svenskarna tycka att sill känns som gammaldags mat, och då blir sill julmat. Så när vi har tröttnat på tacomyset ­kommer den hamna på julbordet i stället? – Det är inte så omöjligt som det ­låter, förutsatt att tacon biter sig kvar i vår matkultur en tre-fyra generationer eller så. Men jag gissar att det s­ narare är kroppkakorna, palten och kanske kåldolmarna som står på tur för att bli julmat på framtidens julbord. Annars tror man ju att klassiker som ­köttbullar och prinskorv alltid har funnits på julbordet, men så är det alltså inte? – Nej, fabrikstillverkade prinskorv och köttbullar hamnar på julbordet så

sent som på 1970-talet, då som en följd av kvinnlig frigörelse! Att laga all julmat från grunden funkade inte längre när i stort sett alla svenska kvinnor gått ut i arbetslivet, så då introducerade livsmedelsindustrin en enklare lösning. I dag tror vi att de här rätterna varit julmat jämt, men så är det inte. 1970-talet var omvälvande på fler sätt för julbordet... – Ja, då gjorde unga fyrtiotalister uppror mot sina föräldrars kristna och borgerliga jultraditioner. Varför ska man gå i kyrkan och ha kostym på jul, det går väl lika bra att sitta på golvet, dricka vin och röka in julen? Ironiskt nog fick 68-ornas julrevolution helt andra konsekvenser än man tänkte sig då. Före 1970-talet var ­julen en kristen familjehögtid som firades från och med 24 december och fram till Tjugondag Knut. Efter 1970-talet blev

När vi slutar äta maten till vardags så hamnar den efter ett tag på ­julbordet.

julen en kommersiell familjehögtid med konsumtion i fokus som börjar firas i november, kulminerar med julklapps­ utdelningen den 24 december och ­därefter övergår i mellandagsrea. I år har ni er julföreställning — Alla kan äta julbord — på Artipelag utanför Stockholm. Varför ska man se den? – Därför att det är en f­ öreställning med ett helt unikt upplägg. I sex ­akter, från 1300-talet och framåt, går vi i­ genom Sveriges julbords­ historia medan publiken äter från ett ­historiskt helt korrekt och underbart ­välsmakande julbord signerat ­Arti­pelags kökschef Stefan Pernemar. Vilket naturligtvis leder fram till frågan, hur länge har man ätit julbord på lokal? – Det är en relativt ny sedvänja som började på 1940-talet under beredskapsåren när det gick bra för Sverige. På den tiden jobbade man även på julafton, och då blev det en tradition att gå ut och äta jullunch med chefen, vilket var något helt nytt. Att chefen satte sig ned med alla anställda och helt vanliga kontorister var inget annat än en revolution. Personliga favoriter på julbordet? – Ingen jul utan sill och stark ost, och så julkorv och lutfisk, förstås! Lutfisk är en maträtt som verkar dela Sverige i två läger… – Åh, det som är så gott. Men då ska den göras rätt med en riktigt bra senap, smör och kryddpeppar som tar fram smaken av historia. Min mamma var på vår julföreställning i fjol. Hon har inte ätit lutfisk sedan hon var barn, nu tårades hennes ögon när hon skulle berätta hur gott det var. Efter alla dessa år kunde hon äntligen försonas med lutfisken…

ombord | 21


Nordiska julbordet | h u gg in!

sc he f Si lja G alaxy.

Nu kan du njuta av vårt smarriga ­nordiska julbord. Vi bad några av våra kockar plocka ut sina ­personliga favoriter.

ök ,k hed Eddy Bri

”Jag kokar min julskinka med kryddpeppar och lager­blad. Till griljeringen a ­ nvänder jag både svensk söt ­senap och skånsk grovkornig sådan, då får man en lite mer distinkt senapssmak.”

styling

Foto niklas alm alexandra ogonowski

Norden i n i å S

22 | ombord


st au ran gse rvice.

T

om

h iS oc öde rström, chef mat-

re

”Hemligheten bakom den perfekta sillen är att den får dra sig i flera dagar innan servering. Ombord är glasmästarsillen en favorit.”

”Till en äkta Janssons frestelse tycker jag att man ska använda riktig grädde och mycket ansjovis. Ta även vara på anjovisspaden.”

s ök i, k lkk Jyrki Tu

ch ef S

ilja Symphony.

Gör dina smaklökar på ett strålande ­humör och ta del av det julbord vi d ­ ukar upp mellan den 20 november och 26 ­december. Här möts älskade klassiker och moderna uppstickare från hela Norden.

ombord | 23


surdeg | lim pa i tid en

När man hör om surdegshotell och trendiga brödkaféer är det lätt att tro att surdegsbröd skulle vara något nytt. Men visste ni att den p ­ opulära limpan har flera hundra år på nacken? Text

annina rabe

älskade surdeg


V

ad tänker du på när du hör o ­ rdet ”surdegsbröd”? Om du är svensk är chansen stor att du tänker på trendiga ­bagerier och livsstilsfixerade hipsters med ­surdegsbloggar. Du kanske tänker på det stockholmska fenomenet ”surdegs­ hotell” där man kan få checka in sin deg och se till att den blir ompysslad medan man själv är bortrest. Men framför allt tänker du säkert på ett saftigt bröd med mycket smak och egen karaktär. Och ljust. Brödet kan variera i struktur och vara smak­ satt på olika sätt, men det surdegsbröd som bakas i Sverige är nästan alltid åt det ljusare hållet. Inte ljust som fluffigt franskbröd, men knappast mörkt heller. Lyxig, trendig och omhuldad, så är den allmänna bilden av surdegsbröd i Sverige. Men om du är från Finland ­eller Estland har du nog en annan bild av vad surdegsbröd är. Där står brödet för en självklar tradition, snarare än en ny trend. De finska och estniska surdegs­ limporna är rustika och rätt oinsmick­ rande jämfört med sina svenska ­kusiner. Bakade på råg, helt osötade och så kompakta i strukturen att de ibland är lite svårtuggade. Men i gengäld fantas­ tiskt goda. Den som smakat en skiva nybakad finsk surdegslimpa, fort­ farande lite ugnsvarm och bara med mjukt smör på, riskerar att bli fast för livet. Det är också att ta en tugga av ett stycke kulturhistoria som löper tusen­ tals år tillbaka i tiden. Det var i Mesopotamien som kvin­ norna först kom på att en gammal sur degbit från ett tidigare bak kunde åter­ användas i en ny deg och att brödet på det sättet blev både saftigare och håll­ barare. Så började man använda surdeg som jäsmedel vid brödbak, och det är en metod som hållit i sig under årtusenden. I Sverige infördes surdegsbröd först under trettioåriga kriget 1618–48, när militärens bagerier började baka med surdeg för den långa hållbarhetens skull.

Hur kommer det sig att den svenska surdegstraditionen dog ut medan den överlevde i Finland och Estland? 1752 lanserades Ankarstocken som bröd i det militära. En ”ankarstock” skulle väga 1,7 kilo och vara två dagars brödranson åt en soldat. I takt med det ökade välståndet under 1900-talet försvann surdegstraditionen från Sverige. Man bakade allt mindre bröd i hemmen, tillverkningsmetoderna blev industriella och med snabbare jäs­ ningsmetoder än den tidskrävande sur­ degen. Det vita vetemjölet ansågs som ­finare än det grova rågmjölet. Hur kommer det sig då att den svenska surdegstraditionen dog ut medan den överlevde i Finland och ­Estland? Johan Swanljung, finlands­ svensk matbloggare och surdegsexpert, tror att det har att göra med att väl­ ståndet ­utvecklade sig olika i Finland och Sverige. De krigsdrabbade länderna Finland och Estland hade varken tid ­eller råd att ägna sig åt nya brödtrender. – Finland var fattigare och därmed fortsatte man att baka med mycket råg, som var lättodlat i vårt klimat. I och med att man övergav r­ ågmjölet iS ­ verige försvann också surdegen. ­Surdeg är mer eller mindre en förut­ sättning för rågmjölsbak. Finland, Danmark, Estland och Tyskland bakar fort­farande huvudsakligen med råg. I Sverige har vi på senare år d ­ är­emot upptäckt surdegen på nytt och f­ allit både för den goda smaken och den ­traditionstyngda bakningsmetoden. Men det surdegsbröd som är p ­ opulärt i Sverige i dag är mer kontinentalt ­inspirerat, säger Johan Swanljung. – Framför allt från det franska brödet. I Frankrike bakar man ju ofta med en rot, en levain. Men en levain måste inte

vara surdeg – den är bara roten som får brödet att utveckla smak och jäsa. Det kan i princip vara bagerijäst i det, men i Sverige betyder det surdeg. Jag skulle aldrig säga levain om en rågsurdeg. Det är lätt att se våra b ­ rödkulturer som en talande bild för det s­ tändigt trendkänsliga Sverige och de mer ­traditionsbundna grannarna i öst. Men även i Sverige har det återupp­ täckta surdegsbrödet fått en djupare innebörd: En dröm om något som är ursprungligt, rustikt. Att människor pysslar med sina surdegar som om de vore husdjur kanske också är ett slags motreaktion mot en tid som är a­ lltmer hektisk och stresspräglad. Bröd är ­något av det tryggaste vi har. Och, om det är bakat med omsorg och kärlek, också det godaste.

Surdegshak Tallinn De Vos Bakery and Resto Narva Maantee 6, Tallinn devosbakery­and­ resto.com Riga Bulka Liepajas iela 76, Riga facebook.com/ bulka

Åbo Taikinajuuri Uittamovägen 12, Åbo taikinajuuri.fi Helsingfors Fazer Bageributik Fabriksgatan 13, ­Helsingfors fazer.fi

ombord | 25


inspiration | u n d er gr an en

Klappat & klart Förenkla livet en smula — ­shoppa julklapparna ombord. Här är ­hetaste tipsen för hela familjen. Foto

niklas alm alexandra ogonowski

styling

26 | ombord

När vinterkylan ­kommer gäller det att vara beredd. Satsa på en halsduk i diskret och värmande grått.


Ett par brogue-skor är ett säkert kort i var mans ­garderob. Överraska din partner!

För honom Skärp New Denton, 297 kr, Tommy Hilfiger. Skor Frisco, 762 kr, Marc. Halsduk, 362 kr, Lyle & Scott. Klocka Bristol, 1 349 kr, DW. Slips, 315 kr, SK. Parfym Bleu de Chanel, 700 kr, ­Chanel. Parfym Eau Essentielle, 154 kr, L’Occitane. Shampoo Babassu Wash, 157 kr, Philip Martins. Parfym Totem Bleu EdT, 371 kr, TDZ.

ombord | 27


inspiration | u n d er gr an en

Egen tid är en bristvara! Njut av ett härligt duschskum som förvandlar badrummet till ett hemma-spa.

För henne Handskar, 260 kr, Mutka. Plånbok, 557 kr, Guess. Parfym Decadence EdT 50 ml, 712 kr, Marc Jacobs. ­Armband, 512 kr, Story. Nagellack Le Vernis nr. 8, 190 kr, Chanel. Läppglans Gloss ­Volupté nr. 207, 222 kr, YSL. Duschcreme Yogi Flower, 74 kr, Rituals. ­Serum Revitalift, 176 kr, L’Oréal.

Dofta som art déco. ­ arfym och vacker väska i ett. P Marc Jacobs senaste doft är en uppvisning i sofistikerad stil.

28 | ombord


För barnen Pälsväst Fur Vest, 297 kr, MAY. Hårband, 27 kr, Elite. Docka Elsa, 185 kr, Disney Pixar Frozen. Skallra, 70 kr, Brio. Mjukdjur Mumin, 204 kr, Moomin. Skor All Star, 465 kr, ­Converse. Leksak Jango Fett, 185 kr, Lego Star Wars.

Det börjar med ett mumintroll – och slutar med en livslång relation! Nådendal nästa!

ombord | 29


PORTRÄTT | b ro lle

Brolles glöd Rockkillen från Boden har blivit vuxen — men passionen för rock’n’roll är den samma. Lugnet däremot hittar han i skogen.

D

et blir s­ tjärnspäckat på Galaxy hela ­november och ­december. En av publikfavoriterna är Brolle som tagit Sverige med storm. Folkparksturnén Rock ’n’ roll on Tour har fört honom land och rike runt. Nu tar han över även havet. Men det är inte första gången han spelar på ­kryssningsfartygen. Erfarenheten är att det brukar vara ett grymt drag. – Folk är där för att ha kul och det märks. Under senare år har Brolle s­ trukit ”Jr” från artistnamnet. Det har k ­ anske med åldern att göra – r­ ockkillen från Boden som upptäcktes i teve­ programmet Popstars för snart 15 år sedan f­ yller trots allt 35 nästa år. Att kalla Brolle en hårt arbetande artist är en underdrift. Överallt där han spelar lämnar han efter sig r­ ecensioner som trycker just på att han sprider ­energi och att publiken var ”on fire”. – Jag trivs på scenen och det syns nog. Jag får så mycket energi av publi­ ken. Det blir en god cirkel där jag får

30 | ombord

Text

per cornell

foto

Mårten Levin

direkt respons på det jag gör vilket är helt underbart. Det enda som kan vara tufft är att vara ute så mycket. Och att jag är ledig när alla andra jobbar. Engagemanget för f­ olkparkerna bottnar djupt hos Brolle. Han har vid flera tillfällen tagit strid för svenska folkparker som hotas av ­bostadsbyggande eller liknande. ­Kulturen har han med sig från barn­ domen och han lyfter ofta fram en ­konsert med Jerry Williams som gjorde starkt intryck på honom. Mycket av det han gillar med folkparkerna återfinner han också på kryssningsspelningarna: – En skillnad är så klart att man är på en båt. Men annars tycker jag att det påminner väldigt mycket om att spela i parkerna. Vad kan man vänta sig om man ­planerar att åka med? – Jag kommer inte att köra en massa jullåtar trots att det är ett par veckor före jul. Nej, det blir egna låtar och andras med fokus på rock’n’roll. Gillar du att uppträda med andra ­ eller ensam? – Både och faktiskt. Men det senaste året har det varit mycket med andra. Min

turné har varit väldigt uppskattad och målet är att den ska växa sig ännu större. Vilka är dina förebilder inom musiken? – Elvis, Cash och Dolly är den ­skolan jag är uppväxt med. Cornelis är också väldigt stor för mig. Han var så ­avslappnad på scenen. Vilken är den bästa konsert du själv har varit på? – Simon and Garfunkel på Globen 2004, den spelningen var riktigt bra. Har du själv gjort någon udda spelning? – Ja, faktiskt. Jag spelade högst uppe på ett fjäll mitt i sommaren en gång. Jag fick ta skidliften upp och de 1 000 per­ soner som kom dit hade tagit sig upp till fots. De hade med sig egna stolar och det började skymma. Det var riktigt fränt. Vad gör du helst när du är ledig? – Jag jagar väldigt mycket. Allt utom älg. Jag gillar att vara ute i skogen med hunden. Jag ska precis titta på en ny valp, faktiskt, en finsk stövare som jag ska uppfostra för att kunna använda när jag jagar hare och räv. Vad hittar du i skogen som du inte hittar på scenen? – Motsatsen, lugnet och ensamheten.


Brolles egen jul Namn: Kjell Junior ­Wallmark. Ålder: 34 år. Bor: I Kåge utanför ­Skellefteå. Granne med ­huset ligger studion. Familj: Sambon Petra Gülich och sonen Lee. Firar: Med släkt dagen före jul och med familjen på julafton. Obligatoriskt på ­julafton: Kalle Anka

och julskinka. luggen. När ­frisyren var ny kunde det ta en timme för att få till denna rätta looken. Nu går det i ett nafs!

Missa inte!

Brolle uppträder på GalaJul Galaxy den 3 december.

Bästa jullåtarna ever: White Christmas

och Holy Night. Aktuell inför jul:

Brolle uppträder på ­GalaJul ­Galaxy den 3 december.


PORTRÄTT | JA3S O UPPLEVELSER X NKRYS D IAK SN TÉE IN GAR

Nyårs

KVÄLL Vi tipsar om tre ­fantastiska sätt att ­avsluta det gamla året och säga hej till det nya! Nu ringer vi in 2016. ANNA BORG JASMIN STORCH

TEXT FOTO


Full fart på ­dansgolvet.

2 Tid att njuta

RESA: Stockholm—Helsingfors ToR FARTYG: Silja Serenade och Silja Symphony AVGÅNG: 16:45 ERBJUDANDE: Kryssning med galabuffé från 548 kronor FÖR VEM: Ressugna paret

1 Bästa festen RESA: Stockholm—Åbo ToR FARTYG: M/S Galaxy AVGÅNG: 19:30 ERBJUDANDE: Kryssning med galabuffé från 820 kronor FÖR VEM: Party- och kompisgänget

Du vill att nyår ska glittra lite e­ xtra med gourmetmat, fantastiska scen­ shower och härlig partystämning i glada vänners lag – helst utan att ­behöva vänta på en taxibil som a­ ldrig kommer… Då är en nyårskryssning med M/S Galaxy svaret på dina önsk­ ningar. Här finns Ö ­ stersjöns h ­ etaste dansgolv, lägg därtill fyra f­ antastiska restauranger till plånboks­vänliga ­priser. Skaldjursplatån på Happy ­Lobster är den perfekta nyårssupén innan ni drar vidare till S ­ tarlight ­Palace och firar in det nya året till­ sammans med Erik Segerstedt. Erik var 2007 med och grundade gruppen E.M.D. med Danny Saucedo och Mat­ tias Andréasson, men har sedan dess gått vidare och satsat på en framgångs­ rik solokarriär. En trevlig bonus är att eftersom det mesta av resan sker inom­ skärs blir det sällan någon sjögång att prata om. Kort och gott, bästa party­ båten med trevligaste stämningen.

Vad är det vi saknar allra mest i vardags­stressen? Tid, så klart. Tid för oss själva och för varandra. De där ­dyrbara minuterna när man s­ ätter sig ned och pratar med sin partner om a­ nnat än amorteringar och när ­bilen ska besiktigas. När man ger sig tid att upptäcka varandra. Igen. Vad är väl bättre då än att boka en nyårs­ kryssning med Silja Serenade eller på syster­fartyget Silja Symphony. Ni får två nätter ombord och en dag i land i vackra H ­ elsingfors att verkligen njuta ihop. Relaxa i spa-avdelningen Sun­ flower Oasis, ät en romantisk nyårs­ supé på den italienska restaurangen La T ­ avolàta och shoppa loss i den nya ­taxfreebutiken på Silja Serenade. Längs den 140 meter långa parad­ gatan hittar du den perfekta ­nyårsoch kärleks­presenten bland e­ xklusiva ­märken som Tag Heuer, Prada eller Versace och många fler. Den som verk­ ligen vill överraska sin partner bokar någon av de tre sviterna på däck nio med egen bubbelpool. Kan man tänka sig en bättre start på 2016?

3

Säg hej till Mumin.

Familjemagi RESA: Stockholm—Tallinn ToR FARTYG: M/S Victoria och M/S Romantica AVGÅNG: 17:30 ERBJUDANDE: Kryssning med nyårsbuffé från 602 kronor FÖR VEM: Familj på minisemester

Det bästa vi kan ge våra barn är upp­ levelser. Prylar förbrukas, går sönder och försvinner, men minnen består och berikar. Varför inte överraska hela ­familjen med ett riktigt n ­ yårsäventyr till Tallinn? Jul- och nyårsshowen ­Holidays Are Coming som visas på M/S Romantica är med vackra julsånger och spännande upptåg ­speciellt anpas­ sad för barnfamiljer. Dessutom är våra lek–ledare på plats på Kidz Club och håller dagligen i roliga aktivi­teter och evenemang. För de lite större barnen är discot med utvalda DJ:s och k ­ araoken självklara stopp. Och när e­ nergin tar slut går det enkelt att fylla på den i Fast Food 25h som har ö ­ ppet dygnet runt. Totalt tar resan 40 t­ immar, v­ ilket innebär två nätter o ­ mbord och en hel dag med mysiga strövtåg i Tallinn till­ sammans. Ett populärt alternativ är också att förlänga minisemestern och stanna en extra natt på Tallink Spa & ­Conference Hotel. En nyårshelg ni alltid kommer minnas.

Ostron på en bädd av is. En riktig klassiker. Slurp.

OMBORD | 33


upplevelser | 8 j u lmarknad er

1

2

4x traditionella Kom i julstämning med körsång, kryddig glögg och vackert hantverk.

4

3

1

2

3

4

helsingfors

tallinn

riga

åbo

senatstorget 4.12—22.12

Rådhustorget 20.11—8.1

Domkyrkotorget 29.11—7.1

Bland Helsingfors julmarknader är Sankt Thomas-marknaden i Esplanadparken en av de mest välbesökta med över hundra utställare. Kom i härlig julstämning och njut av traditionellt hantverk, karelska piroger, mustigt rågbröd och andra spännande delikatesser.

Förutom Estlands mest kända ­julgran, finns här konstverk, yllekläder, silversmycken och vrålstark glögg. På den provisoriska scenen framförs vacker körsång och andra juliga uppträdanden, och torget kantas av mysiga krogar för den som känner sig frusen.

Riga påstås vara julgranens ­ursprungsort och den gran som tronar mitt på torget är enorm. I stånden hittar man glaserade pepparkakor, bärnsten och ett stort urval av stickat. Lettiska korvar grillas över koleldar, glögg och kokhet rom serveras i pappmugg.

Gamla Stortorget ­ Helgerna mellan 21.11—13.12

34 | ombord

Åbo bjuder på julmarknad för alla åldrar under fyra helger. Njut av högtidens alla dofter och underbara konserter på Gamla Stortorget. Brinkalahusets innergård bjuder på sagoläsning, dans och musik för familjens minstingar.


4x alternativa

1

Pop up-shopping för s­ amtida konst och design. ­Dessutom ekologisk julmat!

4

2

1

2

3

4

helsingfors

tallinn

riga

åbo

Korjaamo, Töölonkatu 51a-b 5—6.12 & 12—13.12

Telliskivi Loomelinnak, ­Telliskivi 60a 13.12

Berga Bazârs Lördagar kl. 10—16

Turku Design Now!, Ketarantie 31 4—6.12 & 12—13.12

Korjaamo är ett av Nordens största kulturcentrum och b ­ juder på allt från konserter till pop up-restauranger. I december finns allt detta i julversion, samt två stora designmarknader med en julig barbeque och en glöggbar.

Det gamla industrikvarteret har blivit en skaparverkstad för Tallinns kreativa. Den 13 ­ december bjuder man på en julmarknad då briljanta formgivare och konstnärer säljer sina bästa verk till riktiga julpriser.

Det vackra nyupprustade jugendkvarteret tillhör sevärd­ heterna i den lettiska huvud­ staden. I vanliga fall ett exklusivt shoppingstråk, men som u ­ nder ­julen omvandlas till en mysig marknad med fokus på närodlat.

Designkollektivet Turku ­Design Now! består av cirka femton ­Åbobaserade formgivare som ­regelbundet anordnar pop up-­ butiker ihop. Deras årliga jul­ marknad är en självklar destination för alla nordiska designlovers.

ombord | 35


nyheter erbjudanden resenärer möten tips

vår värld Hur går det egentligen till där högst upp på kommandobryggan? För att stilla vår ­nyfikenhet tog vi oss de 25 ­meterna upp till det allra heligaste på M/S Galaxy för att få en pratstund med kaptenen Mats Pontén. Men först blev vi faktiskt bara stående knäpptysta… — De flesta brukar reagera så när de kommer upp här för första gången. Den här utsikten vill jag inte byta mot någon annan. Hur länge har du varit på Tallink Silja? — Det har blivit hela 20 år, varav de senaste 13 som kapten. Vilken är den vanligaste fråga du brukar få från passagerare? — Oftast något tekniskt, som till exempel ”Hur snabbt går det att bromsa fartyget?” Ungefär 900 meter. M/S Galaxy går mellan Stockholm och Åbo, varför tycker du det är det den bästa rutten? — Den största delen av färden går inomskärs, så även om det blåser hårt är det en väldigt lugn tur. Vilken är din egen favoritrestaurang på båten? — Alla restauranger har sina kvaliteter men Happy Lobster Bar gillar jag lite extra mycket. Och där beställer jag skaldjursplatån. Och när du kliver av båten, vad gör du då? — Åbo slott är en makalöst fin byggnad och ligger alldeles nära hamnen där vi lägger till. Och så gillar jag spa-hotellet i Nådendal.

Captain’s corner. Här på bryggan, lika högt upp som ett tio­ våningshus, styr Mats skutan med fast hand.

Hej Mats! Alltid lugn som en filbunke. Vi fick en pratstund med M/S Galaxys ­kapten Mats Pontén.

ombord | 37


vår värld | re senärer 01. anita & kjell hultberg vagnhärad, sverige — Resan är en 75-årspresent från min dotter, berättar Kjell. Jag fick en presentcheck hos Tallink Silja Line och valde 24-timmarskryssningen på Galaxy eftersom den kändes lagom. Vi har bland annat suttit i Piano Bar och lyssnat på en tjej som var fantastiskt bra på saxofon. Innan det åt vi en ­jättegod pepparstek på Grill House.

På kryss Stockholm—Åbo. 23 timmar. Vi tog pulsen på några glada resenärer och pratade om läckra menyer, skärgårdsliv — och karaoke.


02. laura hellsten Åbo, finland — Jag åker mycket med båten för jobbets räkning, två gånger i månaden ungefär. Jag bor i Åbo och doktorerar i teologi, så jag tar båten till Stockholm där jag gör mitt fältarbete. Det är smidigt att ta färjan i stället för flyg. Här finns det gott om tid och jag får mycket gjort på uppsatsen. Sen är det också väldigt skönt att bara slappna av ombord, så jag hinner även sova en del.

03. Petri & ­Cathrine ­Tuunanen Helsingfors, ­Finland — Cathrine har familj i Stockholm så vi tar alltid båten över när vi vill åka och hälsa på dem. Det funkar mycket bättre när vi har lillkillen med oss, han får så ont i öronen av att flyga.

04. Anna Arnljots & Ivar Kronqvist uppsala, sverige — Det är första gången som jag åker på en sådan här kryssning och jag måste säga att det har varit väldigt kul, över förväntan, berättar Anna. Vi är totalt sexton personer som åker tillsammans. I går sjöng vi karaoke och hade en väldigt bra kväll, tillägger Ivar, som dessutom är nöjd med dagens buffé.

06. frida nilsson, sara pontén & elin magnusson 05. Ann-Marie & Kari Virtanen Helsingfors, Finland — Just i dag åker vi med barnbarnen för att se musikalen Snövit på Maximteatern i Stockholm. Vi tar ofta båten över eftersom det är bekvämt och vi vill ha bilen med oss. Vi älskar att stå på däck eller sitta i kaféet och titta på den vackra skärgårdsnaturen. Det har vi gjort sedan vi åkte med båten för första gången. Det var så längesedan att vi knappt minns när, men på 1980-talet någon gång.

uppsala, sverige — Vi testkör båten, haha! Vi p ­ luggar till sjuksköterskor ihop och tar ­examen i sommar, så vi har tagit på oss uppgiften att planera ­klassens a ­ vgångsfest och tänkte att det vore kul med en kryssning. Det här är väl som en kick-off!

ombord | 39


vår värld | nyhe ter

Plats på scenen! Hela Sveriges artistelit mönstrar på i jul. Vilken är din absoluta favorit? november Må 23 Jamie Meyer Ti 24 Jamie Meyer On 25 Gee Dixon, Stor, The Salazar Brothers & Jamie Meyer To 26 Timbuktu & Damn! & Grand Brothers Fr 27 Jakob Karlberg & Farbror Fläsk Lö 28 Martin Stenmarck & Farbror Fläsk Sö 29 Jamie Meyer Må 30 Jamie Meyer

Julkryssning med Östersjöns hetaste shower från

45:per person.

Loreen.

Julkryssning med Östersjöns hetaste shower från

45:-

För tredje året i rad presenterar vi vår julsuccé: GalaJul på Galaxy 23.11—20.12. Och vi lovar bättre stjärnartister än någonsin! Vad sägs om Martin Stenmarck, Brolle och Danny Saucedo! Sköna Loreen och älskade Hoffmaestro! ­Priser från 45:- per person. två andra topperbjudanden 1. Härlig 23-timmars julkryssning GalaJul-show, stjärnartister och julbord, inkl. dryck från 355:- per person. 2. Julbord med lyxig båtresa Del i A-premium hytt med dubbelsäng, julbord inkl. dryck och GalaJul-show, 1 glas mousserande vin, specialfrukost från 585:- per person. Läs mer på: tallinksilja.se/sv/gala-jul-galaxy-underhallning

40 | ombord

M

ar tin Ste t. nma r ty rck fixar pa

DECEMBER Ti 1 Jamie Meyer On 2 Jamie Meyer To 3 Brolle & Smalare än Thord Fr 4 Danny Saucedo & Smalare än Thord Lö 5 Jenny Berggren & Smalare än Thord Sö 6 Jamie Meyer Må 7 Jamie Meyer Ti 8 Jamie Meyer On 9 Jamie Meyer To 10 Arja Saijonmaa & Smalare än Thord Fr 11 Specialkryssning — Monday Bar Lö 12 Hoffmaestro & Grand Brothers Sö 13 Jamie Meyer Må 14 Jamie Meyer Ti 15 Jamie Meyer On 16 Jamie Meyer To 17 Specialkryssning — Sabaton Fr 18 Petra Marklund & Smalare än Thord Lö 19 Loreen & Grand Brothers Sö 20 Jamie Meyer

Foto Loreen: Annika Aschberg, Mar tin Stenmark: John Ar tur

Boka i dag!


Bästa julbordet Fira jul ombord på våra fartyg. Boka en magisk julbordskryssning till Tallinn eller Riga. Julbordet serveras mellan 20/11–30/12 2015. Kryssning Tallinn eller Riga med julbord fr 383:- per person Ingår: Del i B4-hytt och julbord

Föra över poäng till en annan medlem Nu kan du föra över poäng online till en annan Club One-medlem. Du loggar in på Mina sidor och väljer Överföring av poäng. Knappa in det åttasiffriga numret till det andra Club One-kontot och uppge mottagarens namn. Klart! Poäng som förs över behåller det ursprungliga utgångsdatumet.

Mobilbokning! Visste du att du kan boka din kryssning via vår mobilanpassade hemsida? Det är enkelt och smidigt. Och du kan boka din kryssning vart du än är – så länge mobilen är med.

Serenade byter om

Desigual flyttar in.

Nu blir det ännu härligare att resa med Serenade. Under hösten har vi gjort en omfattande renovering. Bland annat har det spanska succémärket Desigual fått sin alldeles egna butik, vilket faktiskt är första gången man öppnar ombord på ett fartyg. Dessutom har konferensavdelningen moderniserats och på Promenade har nya spännande restaurangkonceptet Fast Lane slagit upp dörrarna. I renoveringen har vi också tänkt på de allra minsta. Barnen står alltid i fokus för oss på Tallink Silja och nu öppnar ett sprillans nytt Silja Land på 290 lekfulla kvadratmeter. Plus att vi gjort en total uppgradering av 60 DeLuxe-hytter. All inredning har rivits ut och ersatts med ny. Ett arbete som har utförs av I. S. Mäkinen, som har specialiserat sig på fartygshytter. Välkommen ombord!

Shoppingnytt gant Äntligen har välskräddade GANT nått butikerna ombord på Silja Serenade och Silja Symphony.

Miriam Bryant.

boka på ­clubone.se eller ring 08-222 140

Så mycket bättre med miriam I mellandagarna på Galaxy händer det mycket spännande saker med början den 25 december, då Pandora uppträder. Miriam Bryant, känd från Så mycket bättre, står på scen den 26 december och Idolfinalisterna den 27 december. Träffa sälen Harry och Mumin ombord på Galaxy. De är med oss varje helg och lovar en mjuk kram till alla barn.

8design

Göteborgsbaserade modemärket 8design gör plagg av finaste kashmir och till förmånliga priser. Vi välkomnar dem ombord på Silja Serenade och Silja Symphony.

ombord | 41


vår värld | erb j u dand en

Bra deal för din weekend Unna dig en härlig city-weekend! Boka senast 31 januari. Bokningskod: club vinter htl. Prisexempel 2 personer, A-hytt, 1 natt i delat dubbelrum, res mellan 8 januari och 29 februari 2016.

resa + hotell från

Tallink Spa & Conference Hotel.

480:-

1. Tallink Hotel­­Express, Tallinn från 480:- per person. 2. Tallink Spa & Conference Hotel, Tallinn från 670:- per person. 3. Tallink City Hotel, ­Tallinn från 650:- per person 4. Tallink Hotel Riga, från 840:- per person (2 nätter).

doftfynd

Calvin Klein – bästsäljaren CK One i ett snyggt julset med 100 ml Edt och ­deostick. Pris 399 kr.

paketpris från

2 per 062:familj

Lekfullt Paradiis När ni åker till Pärnu, vad sägs om att bo på ett hotell med både spa och vattenland? På Tervise Paradiis har familjen kul i de stora ringlande vattenrutschbanorna och när du behöver paus kan du välja på bland annat fysioterapi, kroppsmassage och ansiktsbehandlingar. Hotellet har vackert läge vid havet. Paketpris från 2 062:- per familj (båtresa i B4 hytt t/r, en natt i familjerum. 2 vuxna + 2 barn upp till 11 år) och inträde till vattencentret. terviseparadiis.ee

42 | ombord

Barnens bästa Roliga Lotteland utanför Pärnu är en given favorit för barnen. Lotte och hennes vänner juldekorerar sina hem, trädgårdar och skogsstigar i staden Gadgetville. Julöppet från 7 december. Ta med barnbarnen så får ni rabatt på entrén när du visar ditt Club One-kort. lottemaa.ee


julsightseeing till medlemspriser

Upptäck Tallinn med guide! 186 kr för vuxna. 114 kr för barn. Under 6 år går gratis.

Gå på rundtur i julpyntade Tallinn!

­Vi följer historiska spår i Gamla stan med svensk­talande guide och avslutar med glögg och pepparkakor på r­ estaurang ­Kaerajaan vid Rådhusplatsen. Förboka genom oss, priser: 186 kr för vuxna, 114 kr för barn 6-17 år. Barn under 6 år gratis. tallinksilja.se/sv/tallinn

Favorit! Restaurang Umami — en kvarts bilfärd från Tallinn — är väl värd ett besök. Restaurangen ligger i ett bostadshus från 30-talet med unik vintagekänsla, varvat med modern skandinavisk stil. Det finns ett trevligt lekrum för barnen och för mindre sällskap går det att välja private dining rooms. Club One-medlemmar får 10% matrabatt till och med 30 april 2016. umamiresto.ee

boka på ­clubone.se eller ring 08-222 140 helsingfors från

300:B-hytt

Förläng jullovet Det lackar mot jul, men vips är den över och då är det härligt att ha n ­ ågot att se fram emot. Vad sägs om en kryssning till Helsingfors från 300:­eller Åbo från 150:-. Kika in på vår hemsida och boka kanonpriser i vinter. Fina priser finns på r­ eguljärresor också. Kom ihåg att uppge ditt ­medlemsnummer när du bokar. Bokningskod CLUB VINTER. Res mellan 1 januari och 29 februari 2016. Boka senast 17 januari.

psst… Mellan januari och februari har såväl Symphony som Serenade stor rea på utvalda plagg från Tommy Hilfiger. Upp till halva priset!

ombord | 43


HÄR BÖRJAR RESAN! Boka nu på tallinksilja.se eller ring 08-22 21 40.

Profile for Tallink Silja Sverige

OMBORD DEC 2015  

OMBORD DEC 2015