Page 1

Ett inspirerande magasin till dig som är medlem i Club One

+

S O M MAR 2018

BAKOM KULISSERNA MED MENDEZ PEGGA UPP! BÄSTA GOLFBANORNA IVANA HELSINKI

FAMILJEÄVENTYR I NÅDENDAL

Sommarstaden som har allt

LANDMÄRKE Den vackra fyren på Sõrvehalvöns spets på Ösel.

FRÅN STRAND TILL POOL

En snabb avstickare till de bästa citynära baden

KULTURELLA SOMMARSTOPP!

Från beats i Pärnu till opera på Ösel

Roadtrip M BO R D OC H TA MED BILEN O MS PÄRLOR! IKU UPPTÄCK BALT


S O M MAR 2018 | INNEHÅLL

40

24

07 NOGA UTVALT Här hittar du de mest initierade tipsen, både på och utanför båtarna. Från okända pärlor till barnsligt bra upplevelser.

14 HEMMA I HELSINGFORS Som en hyllning till sin älskade hemstad döpte designern Paola Suhonen sitt modehus till Ivana Helsinki. Här delar hon med sig av sina bästa smultronställen.

16 PEGGA UPP! Runt Östersjön finns några av Europas bästa golfbanor. Vad väntar du på? Packa klubborna!

18 SISTEN I ÄR EN ... Här är strandhuggen och vattenlekarna du inte får missa på våra destinationer. En riktigt blöt sommar utlovas!

14

22 MITT ÖSTERSJÖN Jeppe Wikström är en av våra främsta skärgårdsskildrare. Här berättar han om en livslång kärlek.

24 I MUMINS KVARTER Nådendal utanför Åbo är sommarstaden som bjuder på den perfekta familjesemestern.

34

PSST … Kolla in alla dina förmåner i land på clubone.se

16

28 11 SOMMARSTOPP Från opera till katten Findus – här är sommarens härligaste kulturdestinationer.

30 SÄKRA SEMESTERSTILEN Vi har valt ut accessoarerna som skapar den självklart lediga looken.

34 ROADTRIP BALTIKUM Ta med dig bilen ombord och ge dig ut på en kontrastrik resa mellan Tallinn och Jurmala. Äventyret väntar runt hörnet!

39 VÅR VÄRLD Häng med bakom kulisserna och upptäck våra senaste nyheter och en rad härliga erbjudanden. Välkommen till vår värld!

40 BÄSTA FESTEN! Mendez i högform och ett fullpackat dansgolv. Det blev ett party ombord på Galaxy som sent ska glömmas.

OMBORD | 3


Sommartider!

I

din hand håller du ett magasin som är fullmatat av sommar, från första till sista sidan. Vi tipsar om den bästa bilresan mellan Tallinn och Riga, och allt spännande som händer där emellan. Så varför inte ta med dig bilen ombord i sommar för att njuta av det som våra spännande grannländer har att erbjuda? Min egen roadtrip går till Ösel. Jag älskar charmen och kullerstensgränderna i Kuressaare, den gröna, orörda naturen och de många badvikarna. Här finns något för alla.För dig som bara vill göra en kort avstickare från båten har vi samlat de citynära baden, från de egna privata vikarna till de fartfyllda poolerna mitt i stan. Visste du att den urbana vattenoasen Allas Sea Pool i Helsingfors har öppet året runt? De bästa vattenlekarna för stora som små hittar du på sidan 18. Runt Östersjön finns också några av Europas bästa golfbanor. Vi tipsar om banorna man direkt längtar tillbaka till efter sista putten. Även ombord har semesterkänslan infunnit sig. Vi flyttar ut på däck när vädret tillåter och njuter av solen på första parkett med utsikt över skärgårdslandskapet. Och passa på att testa den nya menyn på restaurang Tavolàta som får smaklökarna att göra frivolter (varken zucchinipastan eller oliveoljeglassen är att leka med). 2018 är ett viktigt år för de baltiska länderna. Det har gått hundra år sedan de utropade sin självständighet. Det har firats storslaget och kommer att fortsätta att firas hela året ut (sist ut är Lettland den 18 november). Så kom och stäm in i hyllningarna – sommaren ligger för dina fötter.

Vi ses ombord! Carina Eriksberger Club One Manager

FOTO : J A S M I N STO R C H

LEDARE | C ARINA ERIK SB ERGER

2

1 3

3 favoriter 1

Kaali krater på Ösel. Bland världens största jättekratrar har Kaali åttonde plats. Här finns även en restaurang och ett museum. Perfekt utflyktsmål för familjen.

2

Blommigt. Varför inte fira sommarens ankomst med en ny, fräsch doft? Ombord erbjuder vi shopping i världsklass, och själv funderar jag på slå till på Givenchy Live Irresistible Blossom Crush Edt.

3

Danskalas! Jag kommer inte missa sommarens största fest, Summerburst, med världsartister som Axwell/Ingrosso, Alan Walker och Will Sparks. Tallink är stolt partner och finns på plats i både Göteborg och Stockholm. 1–2 juni i Göteborg, 15–16 juni Stockholm.

OMBORD ANSVARIG UTGIVARE Carina Eriksberger PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg ART DIRECTOR Kai Ristilä ­ ROJEKTLEDARE Mårten Niléhn LAYOUT Maria Seefried SKRIBENTER Elin af Klintberg, Anders Falkirk, Annika Goldhammer, Mårten Niléhn, Maria P Rosenlöf FOTOGRAFER Annika Goldhammer, Philip Karlberg, Maria Rosenlöf, Jeppe Wikström KORREKTUR Susanna Huldt Lundqvist. Ombord produceras av Klintberg Niléhn Media AB och ges ut av Tallink Silja AB, S ­ tockholm. Tallink Silja AB är det ledande s­ erviceföretaget inom p ­ assagerar- och lasttrafiken på Östersjön. Rederiet har Östersjöns modernaste flotta och transporterar mer än 9 miljoner passagerare årligen. Tallink Silja Line AB. Box 27295 102 53 Stockholm. www.clubone.se 08-22 21 40. Tidningen ges ut 3 gånger per år till Guld- och Silvermedlemmar. P ­ risexempel avser Silvernivå, vi förbehåller oss rätten till ändringar. TRYCKERI Vaba Maa AS.

4 | OMBORD


SOMMAR 2018

Noga UTVALT

LIVSSTIL RES0R SHOPPING MÄNNISKOR MAT & DRYCK BARNSLIGT

Åland

INTE UTAN MIN DOTTER

VISSTE DU ATT ... Eckerö post- och tullhus är en av de bäst bevarade empirebyggnaderna i Finland och ritades av Carl Ludvig Engel.

Foto: Siri Lindén

När Fastighetsverket sökte nya hyresgäster till det gamla post- och tullhuset i Eckerö så tvekade inte Anna-Theresa Nordlund. – Jag har alltid drömt om att öppna kafé där, och ännu bättre blev det när jag lyckades få med min dotter Celinda och hennes bästa kompis. Fast det var inte helt utan förhandling … – För att starta företag med mamma hade Celinda som krav att jag inte skulle vara chef. Nu delar vi alla tre på ansvaret, och det funkar jättebra. Redan när trion startade Café Tsarevna hade de klart för sig att de skulle använda lokalproducerade råvaror. – Det känns skönt att veta att vi lämnar ett så litet avtryck i miljön som möjligt. Vi köper råvaror direkt från lokala producenter och plockar själva svamp, frukt och bär på sommaren. Dagsfärsk fisk får vi av en fiskare i trakten, berättar Anna-Theresa. Med andra ord, detta är ett kafé med ambitioner långt bortom kaffe- och bullkonceptet. – Vi försöker variera menyn från dag till dag och efter tillgång på råvaror. Men en favorit som ändå ständigt återkommer är nyfångad stekt abborre med grannens nypotatis. Till efterrätt? Ålandspannkaka med sviskonkräm, så klart!

OMBORD | 7


NOGA UTVALT | S O MMAR 2018 m

en

h åller ö p p e t v ar

Vad vore sommaren utan filtar och frestande picknickkorgar? Går det sedan att kombinera med ett litet äventyr så är dagen fulländad. En av Helsingfors bäst bevarade hemligheter är ön Lonnan, bara tio minuter från Salutorget med JT-Lines sjöbuss. Turerna går sommartid ungefär en gång per timme. Tidigare var Lonnan militärt skyddsområde men är nu öppen för besökare och erbjuder ett fantastiskt strövområde med en mysig restaurang där man också kan fylla på picknickkorgen, bland annat med Helsingfors i särklass frasigaste våfflor.

rd

ag

.

Vissa platser tar andan ur en! Samppalinna sommarteater mitt i Åbo är en sådan. Teatern ligger bedövande vackert vid foten av en gammal väderkvarn. Lägg därtill att publiken sitter på en roterande läktare under tak och förutsättningarna finns där för en magisk kväll. I sommar bjuds det på allsång varje fredag och dessutom har musikalkomedin Honeymoon in Vegas Europapremiär på Samppalinna sommarteater. Låt showen börja! samppalinnanteatteri.fi

8 | OMBORD

Lördags­ nöje! Har du svårt att få med dig barnen och shoppa? Får vi föreslå ett besök på Kalnciema Quarter Market? Här finns ett fullständigt unikt utbud av lokala favoriter, från smarriga delikatesser till handgjorda designföremål. Och det bästa av allt, alla familjeaktiviteter som gör att tiden flyger; barnteater, konserter, skådespel, uppfinnardagar … Öppet varje lördag. Good hunting! kalnciemaiela.lv

Tallinn

KÖRSLAGET Visst är det något oemotståndligt med stora, smäktande körer – och kommer de dessutom från hela världen blir det så klart extra spännande. Europa Cantat arrangeras bara vart tredje år och har sedan starten 1961 besökt 18 städer. Nu är turen för första gången kommen till Tallinn att stå som värd – den 27.7–5.8.

TEATERKUL

je

Riga

Ö-LIV! Mysigaste utflykten från Helsingfors går till lilla ön Lonnan.

Åbo

ar

ST A

n N ? D e m y sig a

ad

HEMLIG PÄRLA

SKRATT & GRÅT! Samppalinna sommarteater är ett måste om du är i Åbo i sommar.

GE

kn

Helsingfors

H

EL


NÄRKONTAKT! På Sea Life kan du stå öga mot öga med allt från småfisk till späckhuggare.

Förlåt! Ibland blir det fel. Till och med jättefel. I förra numret av Ombord blandade vi ihop Lettlands flagga med Estlands. Det ber vi så hemskt mycket om ursäkt för. En som däremot vet hur man blandar rätt är estniska matfotografen och stylisten Anett Velsberg. Här är hennes goda smoothie bowl som pryds av den estniska flaggans färger. Följ henne på Instagramkontot @anettvelsberg för mer inspiration.

Helsingfors

SEA LIFE Medlemspriser 110:-/vuxen 3–14 år 90:Upp till 2 år gratis

TOPPEN PÅ BOTTEN Vad äter en sjöstjärna till frukost? På Sea Life i ­ elsingfors får du en inblick i vad som händer i havsdjupen. H Besökarna promenerar i en genomskinlig tunnel rakt ut ­ i ett gigantiskt akvarium. Extra plus för att Sea Life stöttar forskning om havsdjur som hotas av föroreningar och andra miljöskador. Så vad käkar de då? Jo, det blir musslor till frukost, lunch och middag. visitsealife.com/helsinki/sv/

SAND MELLAN TÅRNA Näst bäst i hela Europa – Degersands havsbad.

Åland

För fulla segel Visste du att ett av Europas finaste havsbad finns i Degersand? Detta enligt brittiska Metro som har rankat Degersands havsbad som näst bäst i hela Europa. Alla vind- eller kitesurfare håller garanterat med – ljumma sommarvindar skapar ofta perfekta förutsättningar.

Sugen på en adrenalinkick? Testa den estniska extremsporten kiiking som innebär att du slår runt i en gunga i 360 grader. OMBORD | 9


NOGA UTVALT | VÅR 2018 LUKTA PÅ BLOMMORNA. Rigas botaniska trädgård bjuder på fantastiska miljöer.

Åland

Personligt pensionat Nybakat och hållbart! Vid en av Ålands största sjöar ligger Stalldalen, en vacker 1930-talsbyggnad som nyligen har förvandlats till ett modernt pensionat med 16 rum, ­en svit och rogivande atmosfär. Huset har renoverats med giftfri äggoljetempera och slitstarka material som linne, ylle och fårskinn. På morgonen sprider sig doften av nybakat från ­bageriet i samma byggnad. Frukosten består av idel åländska råvaror och serveras utomhus med utsikt över sjön. I närheten finns det charmiga bryggeriet och restaurangen Stallhagen och den flytande sommarscenen Stallhalla. stalldalen.com

Riga

PARADIS I GRÖNT

30% rabatt på entrébiljetten med tillhörande entré till Tropical Butterfly House när du visar ditt Club One-kort.

EXTRAORDINÄRT Finnair Skywheel bjuder på 30 snurrande gondoler.

Tropiska vingslag och fantastiska dansuppvisningar …. Rigas botaniska trädgård bjuder på de mest skiftande upplevelser. Från den imponerande samlingen med över 6 000 exotiska plantor till det spännande fjärilshuset med en rad långväga, flygande gäster från såväl Sydamerika, Asien som Afrika. Men den botaniska trädgården fungerar också som ett inspirerande kulturcentra med filmer, dansuppvisningar och konserter med olika natur­ teman. Eller så slår man sig bara ner på en bänk med en god bok och luktar på blommorna … Livet på en pinne! botanika.lu.lv

10 | OMBORD

Helsingfors

Het höjdare Snurrigaste upplevelsen i Helsingfors? Kliv ombord på Finnair Skywheel som ligger centralt i staden på Skatudden. Här kan du uppleva ett 40 meter högt pariserhjul, där en av de 30 gondolerna är en SkySauna, en gondol med bastu. Snacka om het sommar. skywheel.fi


1

2

3

4 Tallinn

o Armani för 1 290 kr. SHOPPA OMBORD! Snyg pori ga s olisa rån Em rf

Åbo

4X MAT­ SENSATIONER En av Europas mest spännande restaurangscener har på kort tid vuxit fram i Tallinn. Prestigefulla Silverspoon Grand Awards Gala har rankat de bästa kroghängen.

BAKOM MINA BRILLOR

1

Att spana på folk över en kopp kaffe är ett klassiskt sommarnöje … Bästa utkikspunkten i Åbo finns runt det vackra Lilltorget, som också har blivit en kulinarisk mittpunkt med massor av restauranger och kaféer. Tårgets, Café Carrés och Tiirikkalas terrasser är perfekta spaningsplatser. Glöm inte solbrillorna!

2

Bästa atmosfären: På Ribe äter man säsongs­ anpassad mat i en skönt avslappnad miljö. Adress: Vene 7, Tallinn. ribe.ee Bästa gastropuben: Medelhavet möter Mellanöstern i ett eget smakrike på Kolm Sibulat. Adress: Telliskivi 2, Tallinn. kolmsibulat.eu

3

Bästa snabbmaten: Handgjorda burgare och mumsiga wraps på Burger Kitchen Street Gourmet i Viimsi som ligger 8 kilometer utanför Tallinnn. Adress: Randvere tee 6, Viimsi. burgerkitchen.ee

4

Bästa estländska upplevelsen: Juur är valet för alla som vill äta genuin estländsk mat. Adress: Valukoja 10, Tallinn. restoranjuur.ee

OMBORD | 11


NOGA UTVALT | S O MMAR 2018

Kvinnoön Ön SuperShe Island utanför den finska kusten är ön där endast kvinnor är välkomna. Här väntar fyra nyrenoverade stugor, orörd natur och aktiviteter som yoga, matlagning och me­ditation. Grundaren Kristina Roth fick idén efter att ha varit på semester i Kalifornien och insett hur männens närvaro påverkade den annars så avslappnade stämningen. Ön har hittills bara varit öppen för Kristinas vänner i nätverket SuperShe (vars syfte är att förena ”badass women from around the world”) men blir tillgänglig för fler från och med juni i år. Men SuperShe Island är knappast för vilka kvinnor som helst: en vecka med all inclusive kostar från cirka 29 000 kr. supersheisland.com

GIRLPOWER Kristina Roth är grundare till kvinnoön Super­ She Island.

HÖG NIVÅ. Missa inte Nömmes äventyrspark utanför Tallinn.

Tallinn

SLÄPP UNGARNA LOSS – DET ÄR SOMMAR Nõmme i Tallinn är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer som vill lämna stadsbruset för en stund. Det är som en egen liten by i staden och lockar med medeltida slott, fina vandringsstigar, utomhuspool och en trevlig torgmarknad. Här finns också Nõmme äventyrspark, en barnsligt kul park i sko­ gen med adrenalinhöjande banor i olika höjder och svårighetsgrader. Till Nõmme tar man sig på cirka 25 minuter med buss 36 eller tåg från Balti-stationen i centrala Tallinn. nommeseikluspark.ee

Helsingfors

JA TILL VEGETARISKT ”Yes yes yes!” Det var ägarna bakom nyöppnade restaurangen Yes Yes Yes reaktion när de fick veta att den gamla McDonald’s- lokalen på krogtäta Stora Robertsgatan var ledig. Äntligen kunde de förverkliga drömmen om en egen bar och restaurang. Sagt och gjort. Ut med formpressade ostburgare, in med ”halloumi fries”, ”zucchini feta nuggets” och fänkålsrisotto med citron och dill. Menyn innehåller både lättare smårätter (”munchies”), kompletta rätter (”comfort plates”) och söta avslut. Tanken är att gästerna ska kunna slinka in för en drink, men lika gärna stanna en helkväll. Se bara till att boka bord – restaurangen har varit omåttligt populär sedan den öppnade i slutet av 2017. yesyesyes.fi

12 | OMBORD


Åbo

Tidsresan När barnen nyfiket frågar hur folk levde förr så är det inte alltid så lätt att veta vad man ska svara. Ta dem med på en riktig tids- och äventyrsresa i stället. På museet Aboa Vetus & Ars Nova strövar man omkring i äkta ruiner från medeltiden, spelar medeltida spel, lär sig allt om olika byggtekniker och lever sig in i hur människor en gång i tiden hade det eller för den sakens skull bara fantiserar om vem den där tjocka guldringen egentligen tillhörde … aboavetusarsnova.fi

JAVA FÖR KONNÄSSÖREN. Älskar du kaffe är Rocket Bean Roastery stället för dig.

Riga

Upptäck Rigas jugend Riga är ett av Europas främsta resmål för art nouveau-älskare, eller jugend som stilen blev mer känd som i Norden. I sommar hyllas Rigas arkitektoniska arv med utställningen Art Nouveau. It’s Beginnings, Influences and Original Nature på konstmuseet Riga Bourse, som är en del av Lettlands nationella konstmuseum (Doma laukums 6). Utställningen visas 4 maj–5 augusti och inkluderar bland annat konst, grafik och skulptur. Den har utvecklats i sam­ arbete med kända museer som The Victoria and Albert ­Museum i London och Musée d’Orsay i Paris. lnmm.lv

JA TILL JUGEND Den vackra utställningen har tagits fram i samarbete med kända museer världen över.

Riga

ALLT FÖR KAFFENÖRDAR Rocket Bean Roastery är kafé, kafferosteri, restaurang och kaffe­ tillbehörsbutik i ett. Denna kaffekonnässörsdröm ligger i en snyggt ­renoverad gammal strumpfabrik på en av Rigas hippaste gator (Miera iela 29). Här kan du lära dig mer om olika bönor och rostningar genom att delta i en så kallad ”cupping” (kaffeprovning) eller bara prata med de erfarna baristorna. Här serveras också frukost, bakverk och raffinerade luncher, och på kvällen förvandlas kaféet till en mysig restaurang, väl värd ett besök. rocketbean.lv/en/

Läkaren Juhani Kirpilä fyllde sin bostad i Tölö i Helsingfors med fantastisk konst. Efter hans död öppnades här ett hemmuseum. taidekotikirpila.fi OMBORD | 13


MITT HELSINGFORS | PAO L A SU H O NEN

Paolas

EN OAS Ta ett dopp med havet som närmsta granne. Allas Sea­ Pool är öppet året runt.

HELSINGFORS Hemstaden har alltid spelat en stor roll i Paola Suhonens design, så pass att hon för 20 år sedan valde att döpa sitt modehus till Ivana Helsinki. Här delar hon med sig av sina mest initierade tips om Helsingfors. TEXT

S

ELIN AF KLINTBERG

edan Ivana Helsinki grundades för 20 år sedan av Paola och Pirjo Suhonen har modevarumärket gjort ett segertåg över hela världen. En definitiv milstolpe var då systrarna som första skandinaviska modehus blev inbjudna till Paris modevecka 2007. Vi fick en pratstund med den mångfacetterade designern Paola om hennes bästa och mycket initierade tips om Helsingfors. Grattis Paola! Ditt varumärke Ivana ­Helsinki firar 20 framgångsrika år i år. När du tittar tillbaka på din karriär, ­vilken period har varit mest viktig? – Tack! Som person är jag sån att jag alltid tycker nuet är bäst, och just nu befinner sig Ivana Helsinki verkligen på ett bra ställe. Alldeles nyligen startade vi upp vårt eget skivbolag vilket länge varit ett mål. Mitt band Lone Deer Laredo kom också precis hem från en liten turné i USA, så det känns som om cirkeln är sluten. På vilket sätt har Helsingfors påverkat din design? – Allt jag gör är en blandning av slaviska, skandinaviska och amerikanska influenser. Helsingfors är fortfarande

14 | OMBORD

väldigt slaviskt och basen för all min inspiration. Jag älskar havet, knasigheten och melankolin som vilar över staden. Varför tror du så mycket bra design kommer från Helsingfors? – Helsingfors ligger precis i skarven mellan öst och väst, och jag tror att det är hemligheten bakom vårt rika designarv. Där, mellan öst och väst, gammalt och nytt, föds de mest intressanta konstuttrycken. Beskriv Helsingfors med tre ord. – Cool, modern och märklig. Vilken del av staden föredrar du? – Jag älskar områdena runt Kallio och A ­ lppila, det finns något rått och opolerat som jag gillar där. Men när det kommer till natur och naturupplevelser så är östra delen av Helsingfors bästa stället att vara på. Som turist, vilket är det bästa ordet att lära sig? – Kiitos (tack).

2 ÄNGELN I RUMMET Café Engel ligger i ett av de äldsta och vackraste stenhusen i staden.

NORDISK NATT Sokos Hotel Presidentti från 1 100:-/person, del i B-hytt, 1 natt del i standardrum.

Jag älskar havet, knasigheten och melankolin som vilar över staden.


BRED STJÄRNA Paola Suhonens varumärke Ivana Helsinki blandar mode med konst, musik och design.

Paolas smultronställen:

1

BÄSTA RESTAURANG: Den legendariska ryska restaurangen Saslik har bjudit på magisk stämning sedan starten 1972. Ett annat favoritställe är funkisrestaurangen Elite som alltid lockat den finska kultureliten. Om jag är ute efter riktigt bra vin går jag till sommeliern Sebastian Siimeslahtis ställe BasBas.

2

MYSIGASTE KAFÉ: Vackra Café Engel, döpt efter arkitekten Carl Ludwig Engel. Sommartid visar de utomhusbio på innergården. Ett annat härligt alternativ på sommaren är uteserveringen Mattolaituri vid vattnet, läget är helt oslagbart.

3

BLÖTASTE BAR: Tvillingbarerna Moskova och Corona grundades av bröderna Kaurismäki, och båda bjuder på en filmisk upplevelse. Moskova är en resa till det gamla Sovjetunionen och Corona påminner om en amerikansk diner med egen biljardhall.

4

HÄRLIGASTE HOTELL: Nyligen fick jag äran att uppdatera Sokos Hotel Presidentti. Resultatet blev en nordisk upplevelse med finska fenomen. Här kan du bekanta dig med finsk sisu och vinterstormar.

5 DEKADENT GLAMOUR Den legendariska krogen Saslik bjuder på en mustig rysk upplevelse.

BÄSTA UTSIKTEN: Ateljée Bar på Solo Sokos Hotel Torni eller tionde våningen på Hotel Vaakuna. Här ligger staden för dina fötter.

1

UNIK UPPLEVELSE: Helsingfors skärgård är magisk, väl värd att besöka eller bara njuta av då man kommer med kryssningsbåten.

4 6

5 6 7 8

SAUNA/SPA: Allas Sea Pool med sina bassänger och bastur är verkligen en oas mitt i stan. Att det dessutom är öppet året runt är ett plus.

FINSKA FENOMEN Nyligen uppdaterade Ivana Helsinki designen på Sokos Hotel Presidentti.

HÖGT LÄGE Utsikten från Ateljée Bar är hänförande.

MISSA INTE: Höstfestivalen Superwood på Hotel Rantapuisto vid Kallviksfjärden är en blandning av Twin Peaks och den nordiska urskogen. Musik, föredrag, mat och konst i en skön mix.

2 SOMMARTIDER Uteserveringen Mattolaituri bjuder på ett skönt läge.

OMBORD | 15


GOLF | BÄ S TA BAN O RNA

18

HÅL I HUVUDET Vi vet var du ska spela golf i sommar. Runt Östersjön väntar några av Europas bästa banor.

GOLFPAKET Prisex per pers, 1 900:– Ingår: båtresa med del i A2 hytt t/r, frukost t/r, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl frukost och greenfee för 1 runda 18 hål Ta med bilen! Prisex per väg 589:– tallinksilja.se/golf

TEXT

MÅRTEN NILÉHN

OZO: Golf & storstad Vill du kombinera golf med en cityweekend med shopping och storstadspuls så är Ozo Golf Club det perfekta alternativet, bara åtta kilometer från centrum i Riga. Banan, som ägs av den förre NHL-stjärnan Sandis Ozolinsh, har genom åren fått mängder av utmärkelser. Inte

16 | OMBORD

minst för den spektakulära layouten, där banarkitekten Rob Swedberg har lyckats få in referenser från uppväxten i Klippiga bergen … Måste upplevas! Extra plus för träningsområdena, som också förklarar varför de lettiska landslagen förlägger träningen här.

OZO GOLF CLUB Närmaste stad: Riga, 8 kilometer. Atmosfär: Amerikansk countryklubb på turné. Här bor man: Tallink Hotel Riga. Greenfee: 500–600 kronor. Kuriosa: Första banan i Lettland.


Topplistan Fler gröna favoriter runt Östersjön.

Golfa mer och billigare med Club One. Vi erbjuder medlemmar rabatt på greenfee. På tallinksilja.se/golf hittar du alla rabatter och banor.

Niitvälja Golf Bara 3 mil från Tallinn ligger Niitvälja. Anläggningen rymmer också en 5-hålsbana med par 20. Club One-medlemmar har 10 procents rabatt på greenfee. niitvaljagolf.ee Estonian Golf & Country Club Från urskog till vida Östersjövyer – en runda på Estonian bjuder på ett riktigt naturäventyr. Banan ligger i Tallinns utkanter och har 27 hål, Sea Course och Stone Course. egcc.ee Vierumäki Golf & Resort Vad sägs om midnattsgolf i sommar? Och varför inte pröva på att spela på en av Finlands mest storslagna anläggningar en och en halv timmes resa från Helsingfors. Här finns hela 45 hål att välja mellan! Club One-medlemmar har 20 procents rabatt på greenfee. vierumaki.fi

PÄRNU: Bättre än Skottland! I en magisk miljö utmed Rigabukten ligger Pärnu Bay Golf Links. En bana som hyllats stort sedan den öppnade för tre år sedan. 2016 blev den till och med nominerad till ”världens bästa nya bana”. – Jag har spelat golf över hela världen och vågar påstå att det finns inget som liknar detta, inte ens i Skottland eller i Irland. Man måste se den för att förstå, säger Pärnus svenske klubbdirektör Peter Nyberg. Att ordet ”links” finns i klubbnamnet väcker extra varma känslor hos alla inbitna golfare. ”Links” är den smala remsan där land möter hav. Men även om det bara finns några hundra linksba-

nor runtom i världen, så tro inte att detta är en anläggning enkom för skotskrutiga traditionalister – oavsett handicap och spelskicklighet så bjuder Pärnu Bay Golf Links på ett storslaget äventyr. PÄRNU BAY GOLF LINKS Närmaste stad: Pärnu, 2 kilometer. Atmosfär: Känns som att banan har legat här i hundratals år. Här bor man: Hedon Spa Hotel eller Estonia Resort Hotel & Spa. Greenfee: 550–1 000 kronor (15 % rabatt för Club Onemedlemmar). Kuriosa: Siktet är inställt på att få arrangera en Europatourtävling.

Helsingfors Golfklubb Känn historiens vingslag! Banan öppnade redan 1932 och är Finlands första. Ligger vackert i en gammal herrgårdsmiljö bara 6 kilometer från Helsingfors centrum. Club One-medlemmar har 20 procents rabatt på greenfee. helsingingolfklubi.fi Aura Golf Banan, som ligger strax utanför Åbo, slingrar sig fram genom trolsk ekskog och brukar redan tidigt på säsongen vara i bra skick. Atmosfär och service i toppklass. Club One-medlemmar har 20 procents rabatt på greenfee. auragolf.fi Kultaranta Golf Har du aldrig varit i skärgården i Åbo? Slå två flugor i en sommarsmäll och besök Kultaranta – magisk miljö väntar under en utmanande runda! Club Onemedlemmar spelar för 35 euro, dock ej under juli. kultarantaresort.fi Kankaisten Golf Vissa banor längtar man omedelbart tillbaka till direkt efter sista putten … Kankaisten utanför Åbo erbjuder 3 lika mysiga som inbjudande 9-hålsrundor. Club One-medlemmar har 20 procents rabatt på greenfee. kgm.fi

KYTÄJÄ: Storslagen upplevelse Att golfen har utvecklats i ett rasande tempo i Finland är Kytäjä Golf ett slående bevis för. – Jag har designat en bana som ska vara utmanande men inte för straffande, säger ban­ arkitekten Thomas McBroom om Kytäjä Golf som redan rankas som den fjärde bästa i Norden.

Som med många moderna banor är allting stort – gigantiska bunkrar och vattendrag skapar en lika mäktig som inbjudande känsla. Och på tal om kvalitet – rangen har utslagsplatser i gräs i alla fyra väderstrecken. Det är bara att välja beroende på hur vinden blåser. Perfekta platsen att

toppa formen på! Totalt på anläggningen finns det 36 hål. KYTÄJÄ GOLF Närmaste stad: Hyvinkää (Helsingfors 65 kilometer) Atmosfär: Modern mästerskapsbana med framtidsvisioner. Här bor man: Sokos

Hotel Presidentti, Scandic Simonkenttä, Hotel Klaus K. Greenfee: 600–900 kronor (20 % rabatt för Club Onemedlemmar). Kuriosa: Banarkitekten Thomas McBroom har designat 12 av Kanadas 100 bästa banor.

OMBORD | 17


C IT Y NÄ R A BA D | GU ID E

Vatten STAN ÄR FULL AV VATTEN

Alla våra destinationer bjuder på härliga bad mitt i stan eller i snar anslutning. Vi valde ut några av de bästa strandhuggen och bassängerna för några timmars blöt avkoppling innan det är dags att gå på båten igen. TEXT

18 | OMBORD

ANNIKA GOLDHAMMER


Helsingfors

LÖYLIGT BRA! Få har väl missat det arkitektoniska underverket Löyly som bjuder på bastu och havsbad.

ALLAS DRÖMBAD Mitt i staden ligger Allas Sea Pool som håller öppet året runt.

LÖYLY I Helsingfors finns en bastu för alla smaker. Designnördarnas självklara val är Löyly. Den nordiskt avskalade träbyggnaden ligger på Ärtholmen, ett par kilometer utanför centrum, och har en skulptural form som ser ut att glida ner i havet. Här finns en traditionell rökbastu och en vedeldad dito, men också möjlighet att ta ett svalkande dopp i havet. Det är bara att kliva i från bryggan utanför. Sommartid är Löylys främsta klo den stora uteterrassen i tre våningar. Här serveras såväl lunch som fika och middag, samt brunch på helgerna. Allt baserat på ekologiska råvaror och hållbart fiskade blötdjur. Tips! Lördagar erbjuds ett sauna & brunchpaket för 40 euro. loylyhelsinki.fi ALLAS I Helsingfors finns numera möjligheten att bada i 28-gradigt vatten utomhus, året om. De flytande havspoolerna Allas (som betyder bassäng på finska) är stadens hetaste nya sommarhäng och ligger mitt i staden, nära Helsingfors marknad. Stadens nya citybad öppnade förra sommaren och har även en ouppvärmd havspool (med renat Östersjövatten), barnpool, bastu och soldäck. Dessutom erbjuds flera olika fitnessklasser, exempelvis saunayoga och ”vin & stretching”. Det senare beskrivs som en after work i träningskläder; stretching med ett glas vin vid sidan av mattan. Här finns också ett kafé och en bistro med stor uteterrass. Allt man kan önska en varm sommardag, med andra ord. allasseapool.com

Åbo

KARIBIEN NÄSTA Äventyrsbadet Holiday Club Caribia bjuder på palmer, piratskepp och vattenrutschkanor i världsklass.

FAMILJEMYS! Holiday Club Caribia 2 750:-/ familj, B-hytt, 1 natt i familjerum, 2 vuxna och 2 barn 6–11 år, inträde ingår.

HOLIDAY CLUB CARIBIA Karibien finns närmare än du tror. Det räcker att ta båten till Åbo – och Holiday Club Caribia. Hotellets äventyrsbad går i karibisk stil och har såväl palmkantade vattenfall som spännande grottor och ett strandat piratskepp. Badet lockar också med en motionssimbassäng, bubbelpooler och tre vattenrutschkanor. Utomhus väntar två pooler (varav en är garanterat varm!), solstolar, beachvolleyplan och tennisbana. Och när energin börjar tryta är det bara att tassa upp till den finska hamburgerkedjan Hesburger, som har utsikt över badet, eller besöka baren under sjörövarskeppet Captain Cook. För vuxna som vill ha total avkoppling finns en wellnessavdelning med en rad olika behandlingar. holidayclubresorts.com

OMBORD | 19


C IT Y NÄ R A BA D | GU ID E

TALLINNS COPACABANA Pirita ligger bara 10 minuter utanför stan och bjuder på ett levande strandliv, från morgon till kväll.

Tallinn PIRITA Pirita är Tallinns egen Copacabana. Stadens största och mest populära sandstrand ligger bara 10 minuter öster om centrum och nås enkelt med buss. Här finns bra faciliteter i form av solstolar, omklädningshytter och lekplatser, liksom en surfklubb som hyr ut utrustning för både surf och sup (ståpaddling). Dessutom behöver du inte leta länge för att hitta en strandservering, glasskiosk eller fin picknickplats. Pirita är också en svårslagen plats att se solnedgången på, gärna efter en långpromenad genom pinjeskogen som kantar stranden. Skulle vädret plötsligt slå om ligger Pirita Spa Hotel i närheten, liksom barnfavoriten Pirita Äventyrspark. Tips! Kommer du en söndag? Inled besöket med en härlig brunch på Pirita Spa Hotel. Pris 22 euro inklusive mousserande vin, gratis för barn under 12 år.

20 | OMBORD

AQUA SPA, TALLINK SPA & CONFERENCE HOTEL Regniga sommardagar finns det flera högklassiga span att välja mellan i Tallinn. Ett av de främsta är Aqua Spa, ett modernt spahotell på gångavstånd från färjeterminalen. Här väntar ett av stadens häftigaste bad, med flera olika bassänger och bastur och ett hamam. Dessutom finns en barnpool för de minsta, en uppvärmd utomhuspool och en poolbar där du kan beställa en piña colada eller milkshake direkt från poolkanten. Och för den som vill maxa upplevelsen finns en wellnessavdelning med behandlingar som ”Ultimate relaxation” och ”Sweet vacation”. tallinkhotels.com


Riga VECAKI Jurmala är Lettlands mest kända badort, men faktum är att man inte behöver åka längre än till den gamla fiskebyn Vecaki, en dryg kvart från centrala Riga, för att mötas av en kilometerlång sandstrand. Stranden är en av Rigas populäraste och nås enkelt med buss eller tåg från Rigas centralstation. Väl framme är det bara att sjunka ner i en solstol och blicka ut över havet och segelbåtarna som glider in mot Riga på floden Daugava. Stranden är flera kilometer lång, vilket gör att det är lätt att hitta en egen sandplätt även soliga sommardagar. Fortsätter du österut kommer du till en av landets populäraste nudiststränder. På andra sidan floden ligger Vakarbulli, en annan populär strand bland badsugna Rigabor. EXKLUSIV OAS Espa Spa mitt i centrala Riga bjuder på en upplevelse i värdsklass.

LYXIGT Bo på Tallink Hotel Riga från 1 118:-/person, B-hytt, 1 natt del i standardrum och entré till Espa Riga.

ESPA RIGA Espa Riga är ett av Baltikums bästa span, en exklusiv urban oas i centrala Riga med en design inspirerad av stadens jugendarkitektur. Det femstjärniga spat sträcker sig över sex våningar och rymmer bland annat swimmingpool, gym, duschlabyrint och spakafé med färskpressade juicer och hälsosamma rätter. Bokar du en behandling (en 50-minuters­ massage kostar cirka 1 000 kr) får du även tillgång till spats ”Thermal Suite”, en särskild pooloch bastuavdelning högst upp. Här gömmer sig bland annat en uppvärmd utomhuspool, isfontän och en duschavdelning där du kan välja mellan ”tropiskt regn” eller ”uppfriskande, kall dimma”. Den två timmar långa signaturbehandlingen ”Amber crystal treatment” inkluderar bland annat massage med lettisk bärnsten. espariga.com

Åland MARIEBAD På badhuset Mariebad behöver du inte bekymra dig om solen skiner eller inte – här är det badväder året om. Inomhus finns en stor simbassäng, vattenrutschkana, bubbelpool och barnpool. Från den stora bassängen kan man simma ut till en utomhusbassäng med fin utsikt över havet. Här finns också en välskött sandstrand och badbrygga för den som föredrar ett dopp i det salta havet. Det är gratis att besöka stranden, solstolar och parasoll finns att hyra. I anslutning till badet finns en thairestaurang med stor uteservering och utsikt över havet. Mariebad ligger i östra Mariehamn, på promenadavstånd från stadens centrum. Ett ännu närmare alternativ är Lilla Holmens badplats med brygga, dykflotte och klätterskepp. mariehamn.ax/idrott-fritid/ idrottsanlaggningar/mariebad/

INNE & UTE Från den stora simbassängen kan man simma ut och njuta av utsikten och lugnet. Den som söker action tar vattenrutschkanan.

OMBORD | 21


MITT ÖSTERSJÖN | J EPPE WIK S TRÖ M

LÄNGTAN TILL HAVET Fotografen Jeppe Wikström är en av våra bästa skärgårdsskildrare. Här berättar han om en magisk kärlekshistoria, fiskeboden på Gillöga och boksuccén som vände upp och ner på hans liv. TEXT

22 | OMBORD

MÅRTEN NILÉHN

FOTO

JEPPE WIKSTRÖM


J

ag var 15 år när jag upplevde skärgården första gången. Jag seglade med en kompis och blev helt förhäxad av detta märkliga och rika landskap. Jag kan inte beskriva det annat än som början på en kärlekshistoria som kom att påverka mig på djupet. Jag är född och uppvuxen mitt inne i Stockholms innerstad och hade nog inte upplevt något så vackert och spännande i naturen tidigare. Ett helt skruvat landskap med öar och skär i en salig blandning och som inte ens en berusad landskapsarkitekt skulle kunna tota ihop. Jag blev helt fast. Från den dagen har havet varit min kraftkälla och skärgården blev också min arbetsplats. För att kunna vara så mycket som möjligt ute i skärgården startade jag 1986 bildbyrån Skärgårdsbild. Jag var ute i skärgården jämt, säkert 200 dagar om året, och i den vevan fick jag också möjlighet att köpa en fiskebod på Gillöga längst ut i Stockholms skärgård. Den har betytt så otroligt mycket för mig. Det var därifrån jag sände mitt Sommarpratarprogram 2014, och det var på sätt och vis också Gillöga som på allvar satte fart på min yrkesbana när jag 1994 gav ut boken Havsskärgård.

Den handlar ju om livet i havsbandet och var resultatet av åtta års konstant fotograferande. Jag minns att jag gick runt till olika förlag och försökte sälja in den, men då var det finanskris och lågkonjunktur och alla tyckte det var helt fel tid att satsa på en påkostad fotobok. Då bestämde jag mig för att ge ut den själv, vilket ju blev en lyckträff. Havsskärgård har sålt i långt över 100 000 exemplar, något som gav grundplåten till att starta Bokförlaget Max Ström. Jag kommer från ett hem med mycket böcker och för mig är fotoböcker något av ­fotografiets utropstecken. Jag tror faktiskt att böcker kan bidra till en lite bättre värld, att de kan få oss att lyfta på blicken och kanske förändra ett eller annat förhållningssätt. Det är åtminstone min förhoppning, och inte minst när det kommer till miljön. Ska vi lyckas rädda Östersjön så är vi verkligen ute i elfte timmen. I höst kommer min nästa bok som handlar om Stockholm som sjöstad och som jag g­ ör tillsammans med stadsarkitekten Per Kallstenius. Stockholm skapades där den stora sjön möter havet och stan är byggd på de innersta av skärgårdens öar. Det är en fantastisk stad och det är detta jag vill skildra.”

NAMN: Jeppe Wikström. GÖR: Fotograferar, skapar och ­driver förlaget Max Ström som han grundade 1994. MOTTO: ”En dag jag inte ser havet är en förlorad dag.” AKTUELL MED: Skärgårdens fälthandbok, 2018 – och till hösten en ny bok om Stockholm som sjöstad. UTMÄRKELSER: S:t Eriksmedaljen, 2007, Eldh–Ekblads fredspris av Svenska freds- och skiljedomsföreningen, 2010, Bellmanpriset, 2012. BÖCKER I URVAL: Havsskärgård, 1994. Staden, 1996. Skärgårdsväder, 2002. A day in the life of Sweden (red), 2003. Stockholm från ovan, 2005. Skärgårdsmysteriet, 2007. Fred! 100 röster mot våld och krig (red), 2009. Ortnamn i Stockholms skärgård, 2010. Skärgårdssommar, 2013. KURIOSA: Har just tagit över Carl Antons gamla ateljé i Stadsgårdshissen i Stockholm – med magisk havsutsikt.

OMBORD | 23


S E M E STE RTI D E R | NÅD EN DAL IDYLL Nådendal kyrka tornar upp sig över den spegel­ blanka hamnen.

FAMILJEDAGAR I

Nådendal Gå vilse i Mumindalen, njut av massage på ett spahotell i världsklass och promenera runt i ett Sverige från förr. Nådendal, utanför Åbo, är en sommarstad som bjuder på njutning och äventyr. TEXT

ANDERS FALKIRK


KLASSIKER Mysiga Café Antonius är ett måste vid ett besök i Nådendal.

TA SIKTE Äventyrsön Väski bjuder på bågskytte, klippklätt­ ring och labyrinter.

D

et bästa sättet att bekanta sig med en stad är självfallet genom en promenad och några fikapauser. Och det gäller även Nådendal, Finlands egen semesterstad. Ja, den kallas ofta så. Dels för sin historia som kurort, dels för att den finska presidentens sommarresidens, Gullranda, ligger här. Börja gärna promenaden i den gamla staden, Vanhakaupunki, som just betyder Gamla stan på finska. Den har sina rötter i 1400-talet då staden växte fram runt ett svenskt Birgittinerkloster. Gatorna här är spikraka och lagda med kullersten, de låga trähusen har charmiga skevheter och är sina egna personligheter. Delvis förstärkta av

namn som Hattu, Isokarhu, Jeremias, Pusa, Humppi, Tymppi ... För en svensk blir det en lite märklig upplevelse att promenera runt i Gamla stan. Gatorna och husen har en bekant air av små svenska kuststäder, men ändå tycks promenaden gå igenom ett parallellt finsktalande universum. Så likt, men ändå så olikt ... Men missförstå nu inte. Det är inte creepy utan tvärtom trivsamt att vandra här, riktigt mysigt, speciellt

när solen står högt och skuggorna har ­dragit sig tillbaka. Och alla hamnar förr eller senare på Mannerheimsgatan, huvudgatan. Här finns en rad trevliga fik och restauranger, och är man osäker på var man ska ta sin kopp kahvi, så välj Café Antonius, som ligger nästan nere vid hamnen. Kaféet hör till Finlands mest kända och klassikern här är marängtårtan ­Aatoksen Unelma (Aatos dröm).

Gatorna och husen har en bekant air av små svenska kuststäder. OMBORD | 25


TID FÖR SKOJ Vill man hinna med hela Nådendal med besök på Väski och Muminvärlden rekommenderas att stanna i minst två dagar.

S E M E STE RTI D E R | NÅD EN DAL

UNS-DAG Unna dig en massage i världsklass. Spahotell Nådendal levererar verkligen.

Nästa dag är barnens dag, på barnens ö. Ja, Muminvärlden ligger på en ö, cirka 250 meters bropromenad från Nådendal. Promenaden över är frisk och spännande, och själva parken blir för många en positiv överraskning. Inte fullt så kommersialiserad och plastig som andra temaparker, utan det vilar något kärvt Tove Janssonskt över den. Dessutom är Muminvärlden en lättnavigerad nöjespark. Kanske just för att den ligger på en ö. Rätt snabbt hittar man Polisstationen och läskiga Morrans hus. I centrum av ön ligger Mumins blåa, runda tornhus, som precis som i böckerna har fem våningsplan, och alla rum är öppna och til�låtna att besöka. Både vuxna och barn kan till exempel göra sig fina i Snork­ frökens rum. Alla besökare får sina egna favoriter, men många gillar Muminpappans skepp, Haffsårkestern. Här kan man bland annat slappa i en hängmatta och lyssna på pojken Too-Ticki, baserad ­på Tove Janssons livskamrat Tuulikki ­Pietilä, som berättar om pirater, Klippdassen och andra äventyr till havs. Och skiner solen, ta med bad­ kläderna! På ön finns en badstrand där man kan svalka av sig, vila ut och känna att både livet – och barnen – är underbara. Utanför Nådendal ligger, för många svenskar, okända Åbolands skärgård, som i yta och antal öar kan mäta sig med Stockholms eller Sankta Annas skärgårdar. Det är med andra ord en värld av vattenvägar, vikar, stränder, fiskelägen och små byar med sommarkaféer. Är man lite mer pressad i tid, och har rastlösa barn i tioårsåldern, så kan man få en enklare och kanske mer spännande skärgårdsupplevelse på närmare håll: äventyrsön Väski som

26 | OMBORD

SEMESTERSKOJ Nådendal 2 nätter från 2 990:-/ familj, 1 natt i Classic-rum, båtresa med B-hytt, 2 vuxna, 2 barn 6–11 år.

Dessutom är Muminvärlden en lättnavigerad nöjespark. ligger en halvtimmes båtfärd med galeasen Marina från Nådendals hamn. Ön är en äkta naturupplevelse. Den är helt fri från el och rinnande vatten, kylskåp och mikrovågsugnar. Den toppas av en ambitiös äventyrsbana à la Wild Kids eller Fångarna på fortet. Man kan klättra, åka linbana, skjuta pilbåge, hitta ut ur labyrinter, vaska guld och mycket annat. Vill man göra det extra spännande

så tävlar man inom familjen. Vid biljettkiosken kan man få en liten broschyr som också är en karta över Väskis äventyrsspel. Låter det för stressigt? Då kan man ibland bara pausa och njuta av skärgårdsnaturen. Precis som på Muminön finns det klippor att bada från och en strand vid Fiskebyn. Nå, Nådendal är nu inte bara till för barn. Det är en av Finlands äldsta badoch kurorter, som gjord för avslappnat vuxenliv. Allt började på 1700-talet när medicinprofessor Petter Elfving från Åbo upptäckte att källan vid Viluluoto var mineralhaltig och att vattnet hade botande egenskaper. Sedan dess har kungar, biskopar och andra mäktiga sällskap besökt Nådendal. Till exempel kom den ryska kejsaren Alexander III hit med sin familj år 1885, då Finland var en del av Ryssland


PLASK! Nådendal bjuder på en mängd varierande bad.

5 x familjevänligt 1. RAVINTOLA MERISALI Merisali är kanske den vackraste av Nådendals 1800-talspaviljonger. Den byggdes 1899, och ligger nästan på vattnet. Numera restaurang med stor­ slagen matsal. Nunnegatan 1.

2. CAFÉ ANTONIUS Mysigt, för att inte säga puttenuttigt, kafé i Gamla stan. Det sägs för övrigt att alla presidenter kom­ mer hit någon gång under sin sommarvistelse på Gullranda – för att äta marängtårta. Mannerheims­ gatan 9. TIPS! Boka Mumintransfer som tillval till din resa, görs smidigt online.

3. MUMINVÄRLDEN En lång bro leder in i Tove Janssons märkliga och underfundiga Muminvärld. Skoj för både barn och vuxna. Ta med badkläder, här finns även en liten sandstrand!

4. VÄSKI

VERTIKALT Klurig klättring för olika åldrar på Väski.

DET RULLAR Ö-luff på cykel. Det finns flera fina öar och rutter i Åbo­ lands skärgård för den som vill ha ett cykeläventyr. Skär­ gårdens ringväg från Nådendal via Tövsala till Gustavs hör till de mer populära.

Klippklättring, labyrinter, bågskytte. En hel ö för både små och stora äventyrare – och vinnarskallar. Obs: ön har varken el eller ordentliga toaletter. Här gäller utedass.

5. SPAHOTELL NÅDENDAL Åtminstone en natt bör tillbringas på Spahotell Nådendal, som anses vara en av Nordens allra bästa spaanläggningar. Här finns även toppkrogen Le Soleil. Mer info visitnaantali.com

och kallades storfurstendöme. Och fortfarande anses Nådendal som Finlands kanske förnämsta kurort. Fast numera har långa klänningar, parasoller och societetsliv ersatts av joggingtajts, wellbeing och det stora spahotellet Nådendal. Här hittar man allt i behandlingsoch badväg. Från Drottning Kleopatras berömda mjölk- och honungsbad, till en mer jordnära ler- och torvbehandling. Och här finns fyra finska saunor, vilka självfallet ska avnjutas med björkris – och en prestigefylld stå utkamp med de finländska gästerna. För barnen, om inte hotellets nätverk och medhavda Ipads räcker, finns lekrum, barnshower, möjligheter till idrott, en sandstrand och en 30-gradig utomhusbassäng. Så varför inte en lyxig vuxenav­ slutning på Nådendalbesöket? FAMILJEKUL Väski bjuder på äventyr för stora som små.

OMBORD | 27


KU LTU R KU L | GU ID E

11 SOMMAR-

4

LETTLAND: MIDSOMMARTRÄNA I VALMIERA Midsommarfirandet i Lettland är minst lika viktigt, kulturtungt och traditionsrikt som det här hemma. Så passa på att göra något extra sommarfestligt, och besök till att börja med ”inför-midsommar-festivalen” Saulgriezis i staden Valmiera den 22 juni för att lära känna och pröva på högtidens specialiteter. Själva firandet pågår sedan 23–24 juni på mängder av ställen i landet. Räkna med danser, blomster­ kransar, specialgjord ost och rejält flammande brasor i den redan ljusa junikvällen. När: 22–24 juni Var: Burtnieki district, Valmiera parish, Dzirnavu iela 2, Valmiera. Samt på flera ställen i Lettland latvia.travel/sv

STOPP

Opera på Ösel, elektroniska beats i Pärnu och katten Findus på scen i Mariehamn. Vi har valt ut 11 av sommarens härligaste kulturdestinationer – för stora som små. TEXT

PONTUS DAHLMAN

56

2

ÅLAND: MATFEST OCH GRÖNSKEDRÖM Med nya festivalen Åland grönskar har försommaren fått sitt självklara kulturresemål för mathantverksbesatta finsmakare. Här öppnar den så här års äppelblommande öns stolta livsmedelsproducenter upp sina gårdar, rökerier och bryggerier. Plus specialsatsningar hos en rad fina restauranger, kaféer och pensi­ onat. Förflytta dig enligt eget schema. Eller boka Smakrundan för en bekväm gour­ metrond, gårdsresan Barnens tur för de djur­ besatta kidsen. Samt, för den vackra växtlig­ hetens skull, rundan Grönskande trädgårdar. Och passa på att lära dig att odla smarrigaste sparrisen. När: 25–27 maj Var: Åland, turerna utgår från Bussplan i Mariehamn alandgronskar.ax

28 | OMBORD

Foto: Guerin Blask

1

ESTLAND: BÄSTA BEATSEN I PÄRNU När Pärnu är som vackrast och sandsträn­ derna skimrar som finast drar den fett beatpumpande Weekend Festival Baltic igång. En lång rad artister och dj:ar som superkändi­ sarna Axwell/Ingrosso och David Guetta ser till att fylla de tre långa dansdygnen med de exakt rätta rytmerna för att du ska skaka dig loss och semesterfri. Att badorten Pärnu är en klassisk sommarpärla fylld med vackra hus och roliga aktiviteter skänker den dansanta augustisemestern en extra guldkant. När: 16–18 augusti Var: Pärnu, Estland weekendbaltic.com

5

LETTLAND: FÖR FAMILJENS ALLA CHOKLADMONSTER Chokladmonster i alla åldrar: planera ge­ nast in ett besök på Laima Chokladmuseum. Ett kakaokulturellt eldorado där chokladprodu­ centen Laima berättar historien om sin tillverk­ ning, där det doftar himmelskt och varm kakao ingår i biljetten. Dessutom kan du designa din egen chokladkaka. Se bara till att inte sluka den på båten hem. Massor av roligt för barnen. Familjerabatt för inträdet finns. Var: Riga, Lettland Öppettider se: laimasokolades­ muzejs.lv

3

1

HELSINGFORS: DRÖMSKT PÅ SVALKANDE ATENEUM Finlands huvudstad är ett av Nordens säkraste resmål för konstälskaren, också un­ der soliga semesterdagar. Vad passar då bättre än att svalka sig genom att slinka in bland mål­ ningarna, skulpturerna och teckningarna på pampiga Ateneum, alltså Finlands Nationalgal­ leri? I sommar med den spännande specialut­ ställningen Fantastico! som bjuder på drömskt detaljrika italienska målningar från 1920- och 1930-talet. När: Utställningen pågår till och med den 19 augusti Var: Finlands Nationalgalleri Ateneum, Helsingfors ateneum.fi

ESTLAND: OPERAN RUNGAR ÖVER ÖSEL Som om det inte räckte med att detta är Östersjöns självklara som­ marö, med långsträckta stränder och mas­ sor av havsdelikatesser. I semestermånaden juli blir Ösel dessutom Europas operahögborg, med superklassiker som Carmen, Figaros bröl­ lop och La Traviata. Framförda av orkestrar och artister av yppersta världsklass. Och du, ingen frackstel klädkod! Men tänk på att kvällen kan bli sval under utomhuskonserterna, hälsar arrangören. När: 19–28 juli Var: Kuressaare på Ösel, Estland. För program, information om scener och boende: saare­ maaopera.com

7

ÅLAND: ROCKA LOSS! Vad har Anastacia, Chris Kläfford, Kapten Röd och Mendez gemensamt? Jo, alla dessa artister spelar på festivalen Rockoff som anordnats varje sommar i Mariehamn sedan 1996. Denna institution på Åland bjuder på här­ lig sommaratmosfär och hög nivå vad gäller artister (främsta svenska men även internatio­ nella). God mat, svalkande, barer och svängiga dj:er gör hela veckan till en fest. Vill du njuta av musiken på ett extra bekvämt vis rekommen­ deras en middag på VIP-läktaren. Här kan man äta en trerätters med festivalens bästa utsikt rakt framför stora scenen. Det finns även ett al­ koholfritt område för de yngsta medlemmarna i familjen. När: 20-28 juli Var: Mariehamn, Åland rockoff.nu


6 4 10 8

ESTLAND: TA BILEN PÅ BÅTEN TILL KARLSSON PÅ TAKET! Ta med bilen på båten till Tallinn för en riktig rundtur i Estland. Ett av de spän­ nande måste-stoppen: hamnstaden Haap­ salu. Här finns nämligen ett ställe som alla sa­ godiggare och Astrid Lindgren-fans kommer att älska: Ilons sagoland, ett temacentrum för barn i alla åldrar beläget i en fantastisk trävilla mitt i småstadsidyllen. Alltsammans baserat på den världsberömda barnboksillustratören Ilon Wiklands bilder. Hon gjorde illustrationerna bland annat till Karlsson på taket, och här kan ni kolla in i den lille flygande busens rum! Eller varför inte snickra lite grann i Mattias hus, från Bröderna Lejonhjärta? Var: Haapsalu, Estland Öppet: Under sommaren alla dagar klockan 10-18. Övriga året onsdag-söndag, klockan 11–17.

9

LETTLAND: KÖRLYFT I LETTLAND En av Lettlands mest gigantiska kultur­ händelser sker bara vart femte år, så passa på sommaren 2018. I slutet av juni startar den veckolånga Sång- och dansfestivalen över hela landet. Med en final som lovar att bli spek­ takulär, både till färgrikedomen och tonerna. Sista kvällens konsert, som sker i Riga, lovar nämligen uppträdande med 13 000 körsång­ are. Samt ungefär lika många folkdansare. Var: Lettland, bland annat i Riga När: 30 juni–8 juli dziesmusvetki.lv

11

Foto: Henrik Zoom

Foto: Gunnar Laak

2

7 10

FINLAND: RIKTIG TROLLKULTUR I TAMMERFORS Ingen sommar utan Mumin. Säkras­te kulturtipset för familjens alla Tove Jansson-fantaster blir alltså att besöka Mumin­ museet i Tammerfors. Det enda i sitt slag och fullt av äkta teckningar och målningar som ­Mumins skapare gjorde till sina böcker. Här får du svar på viktiga frågor som ”Vad gör hatti­ fnattar i åskväder?” och ”Hurdan var Mumin­ pappans vilda ungdom?” Naturligtvis ska ni också själva pröva att rita ett gäng rultiga troll: museets ateljé håller öppet kl 12–16. Var: Tammerfors, Finland För öppettider se: muumimuseo.fi

Sista konserten i Riga lovar upp­trädande med 13 000 körsångare.

11

ÅLAND: PÅ SOMMARSCENEN: FAVORITEN FINDUS! Också riktigt små teaterfrälsta får en riktig upplevelse när Barnens sommarteater kör två föreställningar i semesterparadiset Mariehamn. Och det handlar om två favori­ ter på scen: självaste katten Findus, och hans husse Pettson. Pjäsen Findus flyttar ut riktar sig till barn i åldern 2–9 år, och alla föräldrar förstås. Var: Mariehamn, Norra Esplanadgatan 5 När: 7 och 8 juli estrad.fi

3 OMBORD | 29


FIXA SOMMARSTILEN | IN SPIR ATI O N

FORMTOPP I SOMMAR Tänk att en doft, färgklick eller detalj kan få hela din look att andas semester. Vi har valt ut några heta accessoarer som toppar sommarstilen. FOTO

PHILIP KARLBERG

MED LÄTTA STEG Låt dina ljusa ballerinaskor spegla sig ikapp med solen.

30 | OMBORD


Energikickar Halsband, 299 kr, Made by Ester. Solspray, solskyddsfaktor 30, 249 kr, Clarins. Parfym Sorbetto Rosso EdT, 50 ml, 489 kr, Escada. Plånbok, 390 kr, Ted Baker. Läppstift Addict Lip Tattoo, 269 kr, Dior. Sko, Butterfly Twist, 499 kr. Handväska, 2 200 kr, Furla. Nagellack Le Vernis 592, 229 kr, Chanel. Ansiktsspray Valo Glow Refresh, 100 ml, 189 kr, Lumene.

SMULTRONROSA Säsongens hetaste färg paketerad i en ljuvlig liten handväska från Furla.

OMBORD | 31


FIXA SOMMARSTILEN | IN SPIR ATI O N

RUNT HANDEN Somrigaste klockan med tygarmband från svenska Daniel Wellington.

32 | OMBORD

Säkra semester­känslan! Byt doft eller armbandsur när sommaren nalkas.


FÄRGGLAD DETALJ Gucci vågar ta ut svängarna med sina snygga grönröda bågar!

Avslappnad stil Klocka Glasgow, 1 290 kr, Daniel Wellington. Sko ­Harlow 2, 629 kr, Tommy Hilfiger. Parfym CK Two EdT, 100 ml, 529 kr, Calvin Klein. Solglasögon, 2 290 kr, Hugo Boss. Parfym Mandarino EdT, 50 ml, 999 kr, Tom Ford. Skärp, 239 kr, Vyön lyhennys. Armband, 199 kr, Made By Ester. Solglasögon, 1 590 kr, Gucci.


ROA DTR I P | BALTIKU M

Roadtrip

BALTIKUM

Ta med bilen ombord och upplev medeltidsidyll med kullersten och ringmur. Ruffa hipsterkvarter med gallerier och konceptbutiker. Och lantliga miljöer som väckts till liv ur sin Törnrosasömn. En roadtrip från Tallinn till Riga är kontrastrik – minst sagt. TEXT

1. Tallinn

ANDERS FALKIRK

TALLINN FRÅN OVAN Bästa stället att blicka ut över Tallinn är från Domberget.

När du kör av färjan i Tallinns hamn har du en spännande stad att erövra. Börja med att strosa genom Unescolistade Gamla stan med dess smala gränder, kuperade kullerstensgator och medeltida byggnader som mäktiga Sankt Olavs kyrka från 1100-talet och palatsen runt Rådhustorget. Du toppar sedan promenaden genom att ­ ta dig upp på Domberget, som ligger som en kalkstensö ovanför resten av staden. Vyn över Tallinn och Östersjön är väl värd din första turistselfie. Vill du uppleva det moderna och kreativa Estland ska du välja det gamla industriområdet Kalamaja, som ligger strax norr om Gamla stan. Här finns designbutiker, roliga gallerier och coola kaféer och restauranger. Till exempel F-Hoone som ligger i en gammal termometerfabrik. Matsalen har en svindlande takhöjd och ljusinsläpp likt ett växthus. Menyn består av innerätter såsom ramen (nudelsoppa) och falafel på pumpa.

Tipset: Balti Jaama Turg En bra marknad, finns det något roligare? Balti Jaama Turg, som ligger vid järnvägsstationen nedanför Domberget, hör faktiskt till de bättre. Här säljs allt från prylar från Sovjettiden till närodlade grönsaker. Öppet: Mån–lör 09–19, sön 09–17.

34 | OMBORD

SHOPPA LOSS Tallinn har mängder av roliga second hand-butiker.

HÖG TEMP! Mysiga och coola F-Hoone ligger i en gammal termometerfabrik.


HAND I HAND Kullerstensgatorna i staden är tokromantiska.

FÖR SMAK­ LÖKARNA Dietrich Café­­ är ett hett tips när det kurrar i magen.

Runt varje hörn finns något att upptäcka. GAMMAL ­KURORT Dagens Haapsalu har återvänt till sitt förflutna som kurort.

2. Haapsalu På 1800-talet var Haapsalu (Hapsal på svenska) norra Europas finaste kurort, eftersom den ryska tsarfamiljen kom hit på somrarna med tåg från Sankt Petersburg – och i släptåg (ursäkta ordleken) kom den ryska adeln och överklassen. Haapsalu var med andra ord the place om man ville frottera sig med ”rätt” personer ... I dag hittar du få minnesmärken från den tiden. Men här finns Kuursaal, som räknas som en av de finaste träbyggnaderna i Estland, full av snickarglädje, och den 216 meter långa järnvägsstationen. Av det fina societetslivet finns inte så mycket kvar, men dagens Haapsalu har åter blivit en spaort. Fast numera ligger fokus lika mycket på träning och massage som applicerad havslera. Haapsalu är en trevlig stad att promenera i. Den har en tilltalande, lite bedagad charm. De

centrala delarna består av låga trähus, gatunätet är ett gytter av smågator, gränder, strandpromenader och kajer, och udda parker. Ja, det känns som det runt varje hörn finns något att upptäcka. Ta er till Dietrich Café (Karja 10), som har rötterna kvar i kurortstiden, men bjuder på moderna varianter på estniska lunchrätter. Till exempel sötpotatissoppa med bovete.

Tipset: Paralepa strand Känns som en svensk insjö- eller skärgårdsstrand, platt och långgrund, men Paralepa strand är känd för att ha Estlands kanske varmaste badvatten. 50 meter från stranden ligger för övrigt spahotellet Fra Mare, som hör till Haapsalus främsta.

OMBORD | 35


ROA DTR I P | BALTIKU M

3. Ösel Ösel är Östersjöns näst största ö och här hittar du samma sällsamma natur som på Gotland. Enbevuxna kalkmarker, glesa tallskogar och milslånga sandstränder. Det är enastående vackert, speciellt under ljusa sommarnätter. Huvudorten Kuressaare är både rolig och rogivande att vandra omkring i. Den består av en underfundig blandning små parker, låg trähusbebyggelse och lite mer högborgerliga stenhus runt stora torget. Nere vid den barnvänliga stranden

l­ igger den stora Biskopsborgen från 1261 med sina vallgravar. Den anses som en ­arkitektoniskt viktig byggnad eftersom den aldrig har byggts om. Den ser ut som den alltid har gjort, som en hoppborg i sten, fast större så klart. Kuressaare är en bra bas för upptäcktsfärder på Ösel. Utflyktsmålen är många. Sandstränderna på Sõrvehalvön, de lite kusliga väderkvarnarna i Angla, meteoritkratern i Kaali som är världens åttonde största jättekrater.

GIRLPOWER På Kynö är det kvinnorna som bestämmer. KUNGLIG LYX Hedon Spas entré är majestätisk.

MISSA INTE Bara 40 minuter från Riga ligger strandparadiset Jurmala i Rigabukten.

DAGS FÖR LUNCH Mumsig mat på Kohvik Retro.

Tipset: Kohvik Retro Udda kafé och restaurang som ligger i ett litet stenhus från 1929, och har en underhållande mix av second hand-inredning och egenhändigt hopsnickrade hyllor. Maten? Kritikerrosad. Lossi 5 (är adressen).

HISNANDE Biskopsborgen är en arkitektoniskt viktig byggnad.

Avstickare: Saulkrasti Fem mil innan Riga ligger semesterparadiset Saulkrasti som betyder ”solkusterna” och bjuder på en 17 kilometer lång strandremsa. Här kan du njuta av idylliskt beachliv, från sandstrand i Lilaste till stenig kust i Zvejniekciems. Här utspelar sig livet på stranden och på Saulkrastis mysiga kaféer och restauranger. Två tips: Balta kapa (den vita sanddynen) är ett måste för alla naturälskare. Är du en musiclover så rekommenderas den mysiga utomhusfestivalen Saulkrasti Jazz.

36 | OMBORD

SANDSLOTT Den vita sanddynen Balta kapa är ett måste i Saulkrasti.


MOT BEACHEN! Pärnus långgrunda strand ligger i en skyddad vik vilket gör att havet blir riktigt varmt sommartid.

AVKOPPLING Unna dig en massage på Hedon.

4. Pärnu Ankomsten till Pärnu är knappast vykortsvacker. Alldagliga bostadslängor och slitna träkåkar kantar inkörsvägen, men på andra sidan staden bryter hav, horisont och arkitektoniska utropstecken fram. Det ena huset är större och egensinnigare än det andra. Här ligger till exempel korsvirkesvillan på Supeluse 21, den berömda Ammendevillan, en tårtbakelse i jugendstil, och den stilsköna funkispärlan Rannahotell från 1937. Men frågan är om inte nya delen av Hedon Spa & Hotel har den vackraste fasaden av alla. Modern funkis vars raka linjer dock skevar betänkligt ... eller är det en synvilla? Själva stranden är ett femtiotal meter bred och med långgrund botten. På de västra delarna är det livligast och barnvänligast. I kvarteren innanför hittar du vuxnare avkoppling. Här finns en rad enkla sommarbarer. Perfekta för en läskande eftermiddagspaus.

Tipset: Kvinnornas Kynö Kynö ligger rakt söderut från Pärnu. Det är en liten ö vars färgstarka byliv och traditionella ”kvinnokultur” finns med på Unescos världsarvslista.

NJUT AV EN KAFFE En stor del av Rigas charm är folklivet på de många uteserveringarna.

Tipset: En dag i Jurmala Kråkslott och funkispärlor. En tre mil lång sandstrand med vacker tallskog och dyner. Jurmala (som betyder kustremsan) består av en rad små­ orter och är Baltikums egen riviera – perfekt för en dagsutflykt från Riga.

5. Riga När du kommit fram till Riga rekommen­ deras att tillbringa åtminstone en förmiddag i det stora saluhallsområdet, Rigas Centraltirgus. I de fem gigantiska zeppelinarliknande byggnaderna finns allt. Välhängt kött, nybakat surdegsbröd, picklade grönsaker och flera enkla restauranger och kaféer. Nästa dag ska du göra som i Tallinn, vandra runt i Gamla stan, Vecriga. Helst tidigt på morgonen. Då vilar en skir och sällsam atmosfär över det som på 1600-talet var Sveriges största stad. Många av husen är häpnadsväckande vackra. Till exempel det rikt ornamenterade Svarthuvudenas hus, ett ordenshus byggt 1344 av tyska handelsmän. Gå sedan vidare norrut, in i jugendkvarteren som finns med på Unescos världsarvslista. Det är en omtumlande, överraskande stadsdel. Dels för att husen är så många (det sägs att en tredjedel av husen är i jugend), dels för all den skaparglädje de visar upp. Har det funnits en mer lustfylld stilepok? Bra, moderna krogar finns det gott om i Riga. Staden har de senaste åren tagit ett rejält kulinariskt språng. Prova till exempel haute cuisine-palatset Biblioteka no 1, som ligger i vackra Vērmanesparken.

OMBORD | 37


NYHETER ERBJUDANDEN RESENÄRER MÖTEN TIPS

VÅR VÄRLD

Graphic wave element

Graphic wave element

ger ett omfattande teamwork tillsammans med stuveriet och laststyrman. Jag l­ eder det arbetet, och håller hårt på ­säkerhets- och miljöaspekterna. Vad får man inte ta ombord?

– Farligt gods som till exempel vissa former av frätande syra, brandfarliga och radioaktiva ämnen får givetvis inte lastas ombord på passagerarfartyg. Lastfartygen har större acceptans för att ta med den typen av gods. Vad är det tyngsta som ni fraktat?

– I går hade vi till exempel en långtradare som tillsammans med gräv­ maskinen vägde 119 ton. Den hade otroliga dimensioner: 30 meter lång och 4,5 meter hög. Att bara få ombord en sådan pjäs är en utmaning.

ORDNING & REDA Jim beskriver sig själv som en riktig fartygsnörd och älskar sitt arbete på Cargo.

Ett under av logistik Vi fick en pratstund med Jim Kautto, check-in manager på Tallink Silja som leder det omfattande arbetet med att koordinera frakten på Tallink Siljas passagerar- och lastfartyg mellan Sverige, Finland, Estland och Lettland. TEXT

ELIN AF KLINTBERG

Och vädret? Spelar det in?

Jim, hur länge har du jobbat med Cargo på

– Vi följer vädrets makter. Med andra ord, vi på Cargo är lika väder­ beroende som passagerardelen. Är det till exempel snöstorm kan det bli svårt för våra långtradarchaufförer.

Tallink Silja?

Finns det några riskabla moment?

– Jag började sommaren 2005 som plandirigent i Stockholm. Därefter gjorde jag en avstickare till Kalmar högskola och Programmet för internationell kommunikation, vilket jag har haft mycket nytta av i mitt jobb. Sedan några år tillbaka leder jag arbetet för vår check in-personal och planpersonal, och jag älskar verkligen mitt jobb!

– Vi har peppar, peppar inte haft några allvarliga olyckor på mycket länge. Vi går omfattande säkerhetsutbildningar och tänker på säkerheten hela tiden. Det är en del av vår vardag, vi måste ha ögon i nacken. En säker seglats är vår högsta prio.

Hur kan en dag se ut?

– Ingen dag är den andra lik, det kanske låter som en klyscha, men så är det verkligen. Alla långtradare, stora som små, måste få biljetter och förklara vad de fraktar. Har de korrekt gods som till exempel 25 ton stål, livsmedel eller möbler, blir de hänvisade in till hamnområdet. Arbetet är verkligen ingen enmansshow; bakom utmaningen att våra fartyg ska avgå i tid och att bildäcken är rätt lastade lig-

Vad är det konstigaste som ni fraktat?

– Well, var ska jag börja? Vi har fraktat allt från lejon, elefanter till kycklingar och apor. Då måste vi se till att de får en trygg överfart. Vid dåligt v­ äder till exempel kan fartygen börja gunga och det skapar onödig stress för djuren. När du är ledig – kryssar du själv då?

– Absolut, jag är en fartygsnörd ut i fingerspetsarna. Jag har kryssat i både Karibien och Mellanöstern – och självklart i alla våra grannländer i Baltikum. Jag är väldigt förtjust i Tallinn och arkitekturen i Gamla stan.

Graphic wave element

OMBORD | 39


VÅR VÄRLD | M EN D E Z

40 | OMBORD


PARTY WEEKENDS MED

Mendez Vi fick hänga med på en kärleksfull partykväll med fullsatt dansgolv då Mendez fick hela Galaxy att gunga. Så vad tyckte resenärerna om kvällen? Och vad tyckte Mendez? TEXT OCH FOTO

MARIA ROSENLÖF

D

et gungade! Jag vill gärna tro att det var vi, men det var kanske vågorna? Leo Mendez lutar sig nöjd tillbaka i fåtöljen i sviten efter spelningen på nattklubben Starlight Palace på Silja Galaxy. Kvällen bjöd på hög stämning och Mendez är både glad och överraskad. – Vilken härlig blandning människor! Jag trodde inte att det skulle vara så många barn och familjer i publiken, det var en riktigt kul överraskning. Så brukar det inte vara på land. Dagen innan spelningen fick Mendez veta att han sålt platina i Chile och hans popularitet märks även bland publiken. De har väntat på hans comeback. Det må vara en klyscha, men när Mendez uppträder inför ett fullsatt dansgolv flödar kärleken i rummet.

OMBORD | 41


VÅR VÄRLD | M EN D E Z

Mendez NAMN: Leopoldo ”Leo” Jorge Mendez-­Alcayaga. ÅLDER: 42 år. BOR: Chile, men för tillfället i Sollentuna. GÖR: Folkkär artist som varit med i Melodifestivalen tre gånger.

Efter femton år i Chile där Mendez både gjort succé med realityserien Los Mendez och siktat på borgmästarposten i Valparaíso, är han hemma i Sverige igen. Åtminstone för ett tag. – Jag fortsätter att bo här så länge musiken bär sig, och nu sedan min medverkan i Melodifestivalen har allt gått över förväntan. På dansgolvet är det helt omöjligt att inte smittas av energin i musiken och i samspelet mellan bandmedlemmarna på scenen. – Vi peppar alltid varandra. Jag tror det märks att vi har kul, det går vidare till publiken. Så hur förbereder han sig inför ett gig? Svaret kommer blixtsnabbt: – Jag lyssnar alltid på salsa för att få igång kroppen och förbereda mig mentalt och emotionellt. På min spellista finns alltid salsakungen Héctor Lavoe. Mendez byter om och tar fram en tjock tröja ur resväskan. Han ska hoppa av i Långnäs på Åland för att åka tillbaka till Sverige och en spelning i Skövde dagen efter. Hektiskt, ja. Men kul och efterlängtat. Leo ser nästan lite rörd ut över den hemmagjorda t-shirten han fick av en beundrare under spelningen. – Det är underbart att vara tillbaka, jag är fortfarande samma Mendez. Mitt mål är att publiken ska ha så kul som möjligt. Livet är en fest!

42 | OMBORD

FULLT ÖS Då Mendez sjunger senaste hiten Everyday känns det som om taket på Starlight Palace ska lyfta.

SMILE! Många kommer fram efter konserten och vill krama om och ta en selfie med Mendez. T-shirten fick Mendez av ett hängivet fan under spelningen.

KLASSIKERN PIÑA COLADA är den drink som barmästarna på Galaxy får blanda oftast. Det kan bli upp till 100 stycken per kväll.


DANSVÄNLIGT Marianela och Marcelo Garfias med Roberto och Carolina Soto, från Stockholm: – Vi kryssar ganska ofta. Mycket därför att vi gillar bra musik som man kan dansa till. Mendez, ja vad ska vi säga, han är underbar!

Jag tror det märks att vi har kul, det går vidare till publiken.

KRAM INNAN GIGET Utanför sviten på nionde våningen hinner hyttgrannarna Mirjam och Caj Sundberg-Lahtinen krama om Mendez strax innan spelningen.

PARTYPRINSESSOR Jessica Wallin Gustavsson från Märsta och Matilda Öberg från Linköping: – Alla som är här vill ju festa och ha kul, som på land, men ombord är alla på samma ställe. Och sen är det nära hem till hytten om man vill byta outfit eller bara vila lite. Jessica kryssar ofta men för Matilda är det bara andra gången: – Jag är glatt överraskad, det här var mycket roligare än förra kryssningen. Och Mendez är grym, vi älskar honom!

FÖDELSEDAGSFEST Systrarna Hellen Awuor och Esther Anganyo från Stockholm: – Hellen fyller år så vi är här med våra barn och firar födelsedag. Vi har haft en jättebra kväll. Jag visste inte att Mendez skulle spela, men mina döttrar hade koll. När han kom ut på scenen började min femåring sjunga med och visade sig kunna hela låttexten! – Vi kryssar ofta, minst sex gånger per år. Alltid när vi ska fira något, när det är något viktigt. Och varje jul reser vi till Tallinn. Att fira på båten är bättre än på land. Här finns allt på samma ställe, man kan shoppa, leka och våra barn tycker om det.

OMBORD | 43


VÅR VÄRLD | ERB J U DAND EN

BOKA PÅ ­CLUBONE.SE ELLER RING 08-22 21 40

Hitta sommaren ombord! SUMMER EDITION PÅ GALAXY Det här är helgerna när vi sprider magisk sommarstämning ombord och flyttar ut på terrasserna på däck när vädret tillåter. Precis som förra året gör vi om däcket till en härlig Sun Lounge där du har möjlighet att njuta av solen på första parkett med utsikt över det vackra skärgårdslandskapet. Här kan du starta kvällen i loungesoffan med någon av våra svalkande drinkar i glaset. Fortsätt sedan festen på dansgolvet och njut av sköna beats av dj:ar i världsklass på Disco Zenith. Perfekt resa för kompisgänget eller för dig som är sugen på att mingla med nya bekantskaper. Fredagar och lördagar, juni–augusti. tallinksilja.se/galaxy

ACE WILDER

PASSA PÅ! VÅRENS SISTA MELODI EDITION!

Boka avgångarna med stjärnorna på vårens sista Party Weekends. MELODI EDITION:

11.5 Nano 12.5 Samir & Viktor 18.5 Renaida 19.5 Martin Almgren 25.5 Ace Wilder 26.5 Wictoria

TA MED BILEN I SOMMAR

Boka tidigt-rabatt! Personbil Åbo (kvällsavgång) fr 471:-/hytt och väg, Helsingfors fr 897:-/hytt och väg, Tallinn fr 1 393:-/hytt och väg, Riga fr 1200:-/hytt och väg. Inklusive bil. Boka senast 5.6. Resor fram till 30.6. Uppge medlemsnummer, så dras rabatten av direkt. Begränsat antal.

44 | OMBORD


NJUT x 3

Tallink Spa & Conference Hotel, Tallinn När ni åker till Tallinn, varför inte kombinera vattenlek med avslappning på Tallink Spa Hotel? Perfekt för hela familjen! Njut av bad, skönhetsbehandlingar, jacuzzier och det vackra läget i hamnen strax utanför Gamla stan. Pris fr 890:-/person

Tar du inte med dig bilen ombord, boka busstransfer med Lux Express. luxexpress.eu/en

Grand Rose Spa Det stilfulla hotellet Grand Rose Spa mitt i hjärtat av Kuressaare är känt för sin lyxiga spa- och bastuavdelning Rosaarium. Hotellet är ett av de modernaste på Ösel, men förenar ny stil med gammaldags. Här kan du få välgörande behandlingar, äta god mat och njuta av lyx. Pris fr 745:-/person

DRÖMMÅLTID PÅ TAVOLÀTA Det var första april i år som vi kunde presentera en helt ny meny på restaurang Tavolàta ombord på Tallinks och Silja Lines fartyg, komponerad av den italienska kocken Valter Gaiaudi. Till förrätt serveras bräserad torsk med purjo-potatisskum, basilikaolja och Taggiasca-olivpulver. Förrätt nummer två stavas: rökta kammusslor, smaksatta med fänkål och stjärnanis. Varmrätterna, det vill säga primi piatti, är en risotto med scampi, som får sin krämiga konsistens från stracciatella. Zucchinipastan ska avnjutas med Taggiasca-oliver och rostade pinjenötter. Den rostade laxen serveras

Bucketlist: CHESS! Silja Line är stolt samarbetspartner till Svenska Teatern i Helsingfors. Nu presenterar vi världssuccén CHESS, som spelas på svenska och är en originaluppsättning signerad Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice, i regi av Maria Sid. Här finns dramatik, kärlek och farligt spel – men framför allt musik i världsklass. tallinksilja.se/chess-pa-svenska Musikalpaket med hotell Radisson Blu Aleksanteri Prisex 1 940:-/person Del i B-hytt, 1 hotellnatt i dubbelrum samt musikalbiljett till CHESS (A-plats)

Jurmala Spa Hotel Klassiskt vackra badorten Jurmala ligger cirka tre mil från Riga, och har en tre mil lång sandstrand. Bo ett stenkast ifrån havet på det härliga Jurmala Spa Hotel, med storslagen utsikt över omgivningarna. Badet är stängt under sommaren, 4.6–12.8 2018. Pris fr 835 kr/person. Frånpriser båtresa och 1 natt del i dubbelrum.

med en gudomlig sesamsås, samtidigt som hälleflundran är smörstekt, och serveras tillsammans med druvemulsion, bräserad endiv och lätt karamelliserad klementin. En annan av huvudrätterna är kaninrulle, fylld med kalvkött, spenat, örter, och serverad med Taggiascaoliver, auberginekaviar och timjansås. Naturligtvis innehåller menyn även grillad oxfilé med rostad potatis och bräserad endiv. Desserterna är inga mindre än tiramisu med en extra virgin olivoljecrumble, ricottapudding med sockrad apelsin, hasselnöt och chokladsås. Förstaplatsen av efterrätter intas dock av … olivoljeglassen!

Musikalkonferenspaket Kryssning och matinéföreställning Prisex 2 215:-/person Del i A2-hytt, musikalbiljett till matinéföreställning och konferenspaket: 6 h konferensrum, fikabuffé, kaffe non stop, 2 x bufféfrukost, 1 x 3-rätters gruppmeny exkl. dryck, 1 x buffémiddag inkl. dryck

10 % rabatt i Tallink Hotels restauranger, visa ditt Club One-kort vid beställning. Rabatt på Hera salonger.

UPPTÄCK RIGA Boka sightseeing genom oss i sommar. Riga är fantastiskt att upptäcka till fots. Rundturen ger dig bra överblick över de viktigaste platserna. Du besöker sevärdheter som presidentpalatset, monumentet över den lettiska självständigheten och de världsberömda jugendkvarteren i Riga. Turen tar 1,5 timme inkl cirka 30–45 minuters promenad i Gamla stan. Club One-pris: Vuxen 160:- Barn 6–11 år 80:- Barn 0–5 år Gratis tallinksilja.se/tillval-riga

OMBORD | 45


VÅR VÄRLD | NYHE TER

SKÖNA ÖVERNATTNINGAR I MARIEHAMN FÖRMÅNLIGA UPPLEVELSER I LAND • Upptäck Lotteland utanför Pärnu och avsluta med strandhäng. Entré 16 euro med Club One-kort. 9.6–31.8 2018 • Flyg fram i Flowparks äventyrsbanor i Åbo, 15 % rabatt. • Riga motormuseum, det största antika fordonsmuseet i Baltikum, 25 % rabatt på entrén. • Upptäck Tallinn från nya höjder, besök Teletornet, 5 % rabatt på entrén. • Hyra bil? 10 % rabatt på bilhyra MASSOR med Europcar.

AV FLER FÖRMÅNER I LAND HITTAR DU PÅ CLUBONE.SE

Hotel Pommern är ett fint havsnära hotell mitt i centrum av Mariehamn. Hotellets nattklubb och casino lockar både turister och lokala ålänningar. Utomhuspoolen och restaurangen med 470 stolar är bara det unikt. Det finns även fina Muminrum för familjen. Från 955 kr/person, däckplats, 1 natt del i Classic dubbelrum.

SPECIAL­ KRYSSNINGAR!

På Hotel Arkipelag i Mariehamn kan du bo mitt i den åländska skärgårdsmiljön, och ändå befinna dig i en stad med shopping, kultur, idrott, bad och nöjen. Hotel Arkipelag är mer än ett trevligt hotell – det är Mariehamns givna träffpunkt. Fr 945 kr/person, däckplats, 1 natt del i dubbelrum med stadsutsikt.

Klaus K

Varje år erbjuder vi fler än 70 special­kryssningar, några av dem är återkommande klassiker som gör succé år efter år, andra exklusiva nyheter. Här är några heta tips i vår och sommar! VI:S MUSIKKRYSSNING, Galaxy, 27.5. På scen: Tomas Andersson Wij, finstämda vissångerskan Sofia Karlsson och Nils Landgren m.fl. CLASSIC CAR CRUISE PARADE, Romantika, Riga, 1.6. För dig som älskar gamla bilar. Karavan i Riga! ZUMBA FITNESSKRYSSNING, Galaxy, 8.9. Nionde året i rad! Ett dygn med nonstop action.

BRUNCHA I SKÄRGÅRDEN

Njut av en brunch i världsklass i skaldjursrestaurangen Happy Lobster på Galaxy. Välj bland varma rätter, frukt, smoothies, olika sorters bröd och delikatesser som ost, lufttorkad skinka, kallrökt lax och marinerade kräftstjärtar. Njut av gott kaffe, mousserande vin och läckra desserter. Pris 269 kr/person. tallinksilja.se/dagskryssning

46 | OMBORD

Ett eget paradis Vackra stränder finns det gott om runt Östersjön. Fantastiskt läge har sommarparadiset Pärnu där man med fördel checkar in på Tervise Paradiis Hotel. Här finns spa, bowlinghall, restauranger, barer och Estlands största äventyrsbad. Utmärkt som familjehotell. Pris B-hytt, en hotellnatt i familjerum inkl frukost (2 vuxna + 2 barn upp till 11 år), inträde till hotellets vattenpark fr 2 600 kr/familj.


HÄNG MED PÅ FINNKAMPSBÅTEN!

En av de mest klassiska idrottshändelserna och den äldsta landskampen är Finnkampen. Detta är vår tredje Finnkampsbåt och vi upprepar succén 2018 då tävlingarna än en gång hålls i Tammerfors. För att njuta riktigt mycket av den härliga stämning som råder bland likasinnade friidrottssupportrar, häng med på Finnkampsbåten! Galaxy avgår torsdagen den 30 augusti klockan 19.30 Stockholm–Åbo. Ombord möter du kända friidrottsprofiler, lyssnar på intervjuer, njuter av god mat och underhållning. tallinksilja.se/finnkampsbaten Prisex fr 2 990 kr del i dubbelhytt t/r, E-kategori, 2 hotellnätter inkl frukost på Scandic City eller Sokos Hotel Ilves (Scandic Station eller Sokos Hotel Torni mot tillägg), Arenabiljett B-kategori (ej under tak), transfer t/r Åbo–Tammerfors samt supporterkit.

LETTISK MUSIKFEST! Positivus Festival är en av Baltikums största och ligger i det vackra landskapet vid kuststaden Salacgriva, i norra Lettland. Musikfestivalen har behållit den unika charm den haft redan från sitt första år och fortsätter att leverera en eklektisk blandning av musikgenrer till de 30 000 besökare som passerar under den tre dagar långa festivalen. Med långa sommarnätter och garanterat riklig sol under dagen är festivalens läge perfekt med strand och frodig skog. De som vill vila från musiken kan gömma sig i sanddynerna, ta en tupplur i hängmattorna som hänger i skogen eller ta ett dopp i Östersjön. Pågår 20–22 juli. Släppta artister: Nick Cave & The Bad Seeds, The Prodigy och Tove Lo.

KONST PÅ KIASMA

Det främsta museet för nutidskonst i Finland och ett av landets Nationalgalleri stavas Kiasma. Här är målet att göra samtidskonsten känd för så många som möjligt och därigenom erbjuda nya upplevelser och perspektiv på livet. Namnet (kiasma är ett ställe där nerver eller ligament korsar varandra) är en bra symbol för det uppdrag som museet har: vara en mötesplats för åsiktsutbyten och ge nya definitioner av både konst och kultur. Rabatt på entrén vid uppvisande av Club One-kort. Pris 12 euro (ord pris 14 euro) max 2 vuxna per Club One-kort. Fri entré för alla under 18 år. Gäller fram till 30.9 2018.

CENTRALBADET I STOCKHOLM

Som Club One-medlem får du 10 % rabatt på valfri badentré (måndag till torsdag) vid uppvisande av medlemskort. Erbjudandet gäller fram till 31.5 2018. centralbadet.se

Nok Nok – who’s there? Nok Nok är en thailändsk restaurang i Gamla stan i Tallinn med stilren inredning och genuina smaker. Här erbjuds inte bara en trevlig kulinarisk upplevelse utan också matlagningskurser för den matintresserade och en matbutik som erbjuder dig färska asiatiska ingredienser. Som Club One-medlem får du 10 % rabatt på totalsumman, visa ditt medlemskort. Adress: Vana-Posti 7, Gamla stan, Tallinn

Prova 2 månader fritt genom att gå in på sfkids.com/sv/kampanj/clubone

OMBORD | 47


UPP TILL 30% RABATT PÅ KRYSSNINGAR Säkra semestern och hitta bästa sommarkänslan till havs! Du vet väl att du som medlem har rabatt på ordinarie priser? Just nu extra rabatt på kryssningar 1.6 2018–30.9 2018. Boka senast 20.6 2018. Begränsat antal. Knappa in medlemsnummer och din bokningskod så dras rabatten av direkt. Bronze: 128842 Silver: 128841 Gold: 128840

Profile for Tallink Silja Sverige

Ombord maj 2018 - Sommaren 2018  

Ett magasin som är fullmatat av sommar, från första till sista sidan. Vi tipsar om den bästa bilresan mellan Tallinn och Riga, och allt spän...

Ombord maj 2018 - Sommaren 2018  

Ett magasin som är fullmatat av sommar, från första till sista sidan. Vi tipsar om den bästa bilresan mellan Tallinn och Riga, och allt spän...