Page 1

Ett inspirerande magasin till dig som är medlem i Club One

+

VÅREN 2018

CHESS I HELSINGFORS EREMITKOJA PÅ ÅLAND ÖSTERSJÖNS BÄSTA BILDER

ESTNISK SUPERMAT FESTIVALFEBER!

Sveriges svängigaste artister bjuder på ­härligt party ombord!

En matmetropol ger sig till känna

TVÅ SIDOR AV TALLINN

Där gammalt och nytt står sida vid sida

Estland GARE 100 ÅR OCH PIG ! ÄN NÅGONSIN


VÅR 2018 | INNEHÅLL

07 NOGA UTVALT

14

16

Här hittar du de mest initierade tipsen, både på och utanför båtarna. Från okända pärlor till barnsligt bra upplevelser.

12 SAY CHESS! I höst får den hyllade musikalen av Björn och Benny en efterlängtad urpremiär på Svenska Teatern i Helsingfors.

14 EREMITLIV Lämna storstadens brus och checka in på ett boende utan el eller vatten men med havet som närmsta granne. Lyxigare än så blir det inte!

16 MITT RIGA Anna Ledskalnina är en av Lettlands mest eftertraktade modeskapare. Här visar hon upp sitt personliga Riga.

32

18 FESTIVALFEBER Melodifestivalen pågår för fullt på Galaxy. Tävla i vårt musikquiz, checka in i en specialdesignad hytt och njut av några av de bästa artisterna ombord.

20 BALTIC BLISS Det finns en uppsjö av härliga produkter som kommer från våra grannländer Finland, Estland och Lettland. Vi har samlat de bästa!

26 TALLINNS TVÅ SIDOR Vi har besökt Medeltidsstaden Tallinn som bjuder på det allra senaste inom livsstil samtidigt som den aldrig förlorar sitt rika arv.

26 PSST … Kolla in alla dina förmåner i land på clubone.se

30 30 SUPERFOOD Möt kockarna på några av Tallinns kanske bästa krogar som vurmar för den lokala supermaten.

32 VÄLBEHÖVLIG ME-TIME Efter en lång dag på stan i Tallinn är dina fötter och rygg värda en spa-behandling i världsklass. Vi har adresserna till himmelriket.

34 VÅRT ÖSTERSJÖN Fotograferna och äkta paret Erja och Pekka har tillbringat mer än ett år på Östersjön. Här är deras bästa bilder.

DISCOVER US ON BOARD!

36 OLIVIA TAR TON Vi har träffat den nya superstjärnan Olivia som tävlar i årets Melodifestival. Och allt började med en YouTube-video …

39 VÅR VÄRLD Häng med bakom kulisserna och upptäck våra senaste nyheter och en rad härliga vårerbjudanden. Välkommen till vår värld!

OMBORD | 3


LEDARE | C ARINA ERIK SB ERGER

FOTO : J A S M I N STO R C H

Nu reser vi!

F

inns det en skönare tid än våren när allting lever upp igen? Uteserveringarna öppnar, den skira grönskan återvänder och man strosar planlöst genom staden i de där efterlängtade första värmande solstrålarna. Själv älskar jag att resa på våren. Att fylla själen med upplevelser ger mig kraft och inspiration efter en lång vinter. Det är en upptäckarglädje som jag delar med hela min familj. Tid när vi verkligen kan rå om varandra och nyfiket ta oss an en helt ny stad, och jag behöver väl inte påpeka att det då självklart råder strikt mobilförbud för både vuxna och barn … Bjuds det dessutom på festligheter, så gör det ju saken bara ännu bättre. Under 2018 firar Estland, Lettland och Litauen 100 år av självständighet, vilket uppmärksammas både ombord och i land – och såklart även i magasinet. I det här numret har vi koncentrerat oss lite extra på Tallinn, och fyllt sidorna med massor av spännande tips, oavsett om du reser med bästa väninnan, kompiskryssar eller åker med hela familjen. Visste du förresten att vår restaurang Nok Nok i Tallinn har uppmärksammats av White Guide? Prova den gärna nästa gång du är i Tallinn. Jag lovar, det är en riktig höjdare … Och på tal om festligheter: Vi smygstartar i februari som stolt partner av Melodifestivalturnén 2018. Vi kommer att ha tävlingar och dyka upp här och var och bjuda på härlig festivalstämning. I vår fortsätter även Party Weekends Melodi Edition.

Vi ses ombord! Carina Eriksberger Club One Manager

1

2

3

3 favoriter 1

Italiensk matglädje Den nya menyn på Tavolàta är ett unikt samarbete med mästerkocken Valter Gauldi, lärare på kockskolan i Arma di Taggia.

2

Festivalquizzet Utmana vännerna i festivalkunskap och tävla samtidigt om biljetter till Melodifestivalen 2018. silja.se/quiz.

3

Dagspa på Aqua Spa Avsluta dagen i Tallinn med avkoppling innan resan hem. Förboka inträde till vattenparadiset Aqua Spa på Tallink Spa & Conference Hotel. Här finns både barnpool, två jacuzzis, poolbar och utomhuspool. Entré för Club One fr 73:-/ vuxen, fr 39:-/barn 5-15 år.

OMBORD ANSVARIG UTGIVARE Carina Eriksberger PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg ART DIRECTOR Kai Ristilä ­ ROJEKTLEDARE Mårten Niléhn SKRIBENTER Annika Goldhammer, Elin af Klintberg, Linda Wiktorsson-Lång, Blanca Sjöstedt FOTOGRAFER Anna-Lena P Ahlström, Bruno Ehrs, Annika Goldhammer, Philip Karlberg, Erja Lempinen & Pekka Pääkkö, Cata Portin, Maria Rosenlöf KORREKTUR Terry Ericsson. Ombord produceras av Klintberg Niléhn Media AB och ges ut av Tallink Silja AB, S ­ tockholm. Tallink Silja AB är det ledande s­ erviceföretaget inom p ­ assageraroch lasttrafiken på Östersjön. Rederiet har Östersjöns modernaste flotta och transporterar mer än 9 miljoner passagerare årligen. Tallink Silja Line AB. Box 27295 102 53 Stockholm. www.clubone.se 08-22 21 40. Tidningen ges ut 3 gånger per år till Guld- och Silvermedlemmar. P ­ risexempel avser Silvernivå, vi förbehåller oss rätten till ändringar. TRYCKERI Vaba Maa AS.

4 | OMBORD


t s a t sö

VÅR 2018

Noga UTVALT

LIVSSTIL RES0R SHOPPING MÄNNISKOR MAT & DRYCK BARNSLIGT

TILLSAMMANS

VALTER GAULDI är kocken bakom den nya italienska menyn som presenteras i april.

Ombord

ITALIENSK NJUTNING I april (och ett år framåt) får alla Italien-älskare sitt lystmäte på vår gemytliga krog Tavolàta som finns på Silja Lines fartyg till Helsingfors och Åbo. Då presenterar vi vår nya italienska meny skapad av kocken Valter Gauldi, lärare på kockskolan i Arma di Taggia. – För mig har det varit viktigt att skapa en genuint italiensk meny. Jag har påverkats mycket av de olika råvarusäsongerna och vad de har att erbjuda, säger Valter Gauldi. Resultatet är ett kulinariskt fyrverkeri där italiensk matkultur lämnar landets gränser och landar på våra nordliga breddgrader. – Jag brukar gå runt på grönsaks- och fiskmarknaderna i ­Ligurien och se vad de äldre damerna köper med sig. De är en sann inspirationskälla. Den som förväntar sig bastant mat får tänka om. Valters meny b ­ juder på en lätthet som kittlar smaklökarna. – Jag hoppas att passagerarna kommer att uppskatta den här menyns färska råvaror och härliga dofter. En bit av Italien direkt på din tallrik. Vem kan motstå det?

NYHET! MJUK MJÖLKCHOKLAD MED DOMINO-KEXSMULOR OMBORD | 7


NOGA UTVALT | VÅR 2018 PIONJÄR! När Elina startade 2009 var hon först i Baltikum med att etablera ett skomärke.

Ombord

DIN EGEN VALENTIN!

BRED REPERTOAR. Tallinn Music Week har något för alla. Från klassisk till elektronisk musik.

Fira Alla Hjärtans Dag ombord med någon som är speciell för dig. Och varför inte uppvakta med lite champagne? Bauchet Brut är fartygets alldeles egna champagne. Perfekt att dela med någon du tycker om! Hyttservice förbeställer du senast fyra dagar innan avresan på telefon 08-22 21 40. Gratulationskort ­ingår. Havspris: 403 kronor.

Riga ARKITEKTONISKA. Elinas bakgrund som arkitekt syns väl i skornas hantverk och design.

Sugen på ett par handgjorda skor? Elina Dobele är arkitekten som sadlade om och satsade helhjärtat på passionen för skor. Elina kombinerar traditionellt hantverk med grafiska former och fina detaljer. Med arkitektkunskaperna i bagaget ser hon skor som små hus för fötterna. När hon drog igång, 2009, var hon också den första med att starta ett varumärke för skor i de baltiska länderna. Året därpå hade hon skapat skomärket i eget namn, ELINA DOBELE. Alla skor, alla detaljer, är hundra procent handgjorda – formgivna och gjorda för hand i ateljén bakom butiken. Även butiken har sin särpräglade stil. En hel vägg är inredd med enkla, vita skoaskar. Bland dem lyfts hennes personliga skor fram på svarta metallhyllor. Numera skapar Elina även handväskor. I butiken finns dessutom spännande kläder och smycken av andra designer – allt noggrant utvalt av Elina. Både ateljé och konceptbutik ligger i hem­ staden Riga, i gamla stan. Valnu iela 12 elinadobele.com

Tallinn

BALTIKUMS STÖRSTA MUSIKFESTIVAL Tallinn Music Week började som en konferens för musikindustrin och oetablerade artister. Lagom till årets tioårsjubileum har eventet utvecklats till Baltikums största musikfestival med hundratals konserter runtom i staden. Musikprogrammet inkluderar allt från pop till jazz, hårdrock och elektroniskt och artisterna kommer från både Baltikum och övriga Europa. Dessutom lockar Tallinn Music Week med mycket mer än bara musik. Under festivalen arrangeras en rad olika arrangemang med fokus på konst, design, dokumentärfilm, mat och mikrobryggerier. Pågår mellan 2–8 april. tmw.ee

FOTKONST!

VARDAGSLYX. Bubblor som passar för Alla Hjärtans Dag.

Helsingfors

Årligen utser resesajten Lonely Planet världens mest prisvärda resmål. På första plats 2018? Tallinn såklart! Åland

Kasta loss med kidsen! Ålands Sjöfartsmuseum är ett perfekt besöksmål för alla som vill lära sig mer om Mariehamn. Det är också en mysig aktivitet för sportlovslediga barn. Här finns flera interaktiva utställningar och skattjaktskarta. Dessutom har museet nyligen utökats med ett nytt lekrum, Ruby och Havet. Det är en fantasifull undervattensvärld där de minsta kan utforska vrak, havsdjur, grottor och annat spännande. De kan även ta sig upp ovanför ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget Ebba. I anslutning till Ruby och Havet finns en verkstad där barnen kan bygga en flotte av återvunna material. Hamngatan 2, Mariehamn sjofartsmuseum.ax

8 | OMBORD

ÅRETS HETASTE DAG Helsinki Sauna Day är Helsingfors årliga höjdare för bastuälskare – och ett gyllene tillfälle för besökare i staden att upptäcka privata bastur som vanligtvis inte är öppna för allmänheten. Under årets Helsinki Sauna Day är alla tillgängliga bastur utmärkta på en karta på hemsidan helsinkisaunaday.fi. I utbudet finns allt från små hemmabastur till en rullande campingbastu och Helsingfors nya moderna arkitektbastu Löyly. Helsinki Sauna Day är den 10 mars. helsinkisaunaday.fi

Finland kallas ju ofta för Tusen sjöars land, men den siffran räcker inte … Det finns hela 187 888 sjöar i landet.

OMBORD | 9


NOGA UTVALT | VÅR 2018 Estland

HITTA SVINGEN I PÄRNU! När det börjar rycka i golfnerven är Pärnu Bay Golf Links vårens kanske mest spännande alternativ. För två år sedan blev denna nyetablerade 18-hålsbana nominerad till världens bästa nya golfbana. Och det kanske inte är så konstigt. Vi pratar om spelytor och golfhål som håller världsklass i en fantastisk miljö med sanddyner och vindpinad tallskog längst med Östersjön (du kan bokstavligen hoppa rakt ut i havet från 18:e hålets green). Här gifter sig skogen och havet på ett helt magiskt vis. Men klubben är ändå långt ifrån nöjd. Redan nästa år ska anläggningen utökas med en 18-hålare ritad av ingen mindre än … Annika Sörenstam. Missa inte heller att avnjuta en middag på restaurang Eagle i det modernistiska klubbhuset vars kök lockar långt fler än bara golfintresserade. parnubay.com

LYXJAVA! På Mute tar man det här med kaffe seriöst.

INGEN VANLIG KORV. Storage bjuder på mat och uppläggningar i världsklass.

15% rabatt på greenfee alla dagar. Uppge kod: Club One. För greenfee-rabatt på andra banor: tallinksilja.se/golf

Riga

PLATS FÖR PÅTÅR På Mute tar man kaffe- och tebryggning på största allvar. Utbudet är rikt, tillagningen professionell. Från klockan åtta på morgonen bryggs här te och kaffe i alla dess former. Bakverken bakas på plats från arla morgonstund. Det ljusa och luftiga caféet är det första som möter en när man stiger in i Mutes lokaler. Stämningen är skönt avslappnad, inredningen trendig. Längre in finns cocktailbar och restaurang i ett atrium i mörkare toner med stora gröna växter och ett flödande ljus från stora takfönster. En riktig oas mitt i den myllrande staden. – När den tredje kaffevågen utvecklades så började baristas rikta allt mer uppmärksamhet på vad kaffet i sig smakar – med tanke på ursprung, region, variation och karaktär beroende på framställningsmetod. Man började tänka på sättet kaffe bryggs på. Det var som om filterkaffet pånyttföddes, säger Aija Lejina på Mute. Namnet ”Mute” betyder mun på lettiska. – Vi sökte ett kort namn för stället, som lät bra på både lettiska och engelska! Tērbatas iela 63 mutefood.lv

Foto: Maria Rosenlöf

FORE! Pärnu Bay Golf Club ligger magiskt vackert.

Åbo

Gatumat med twist Åbo är en Finlands mest intressanta matstäder. Bara under det senaste året har det öppnats en rad nya restauranger i staden. En av de bästa just nu är Restaurant Storage som serverar ceviche, falafel, burgare och annan street food – fast med finsk twist och lokala råvaror (missa inte rågpitan med älgkebab!). Som namnet antyder är restaurangen miljösmart inredd med återvunna och överblivna material från andra restauranger, skolor och olika lagerlokaler runtom i staden. Auragatan 5 ravintolastorage.fi

TIDLÖST. Sarpanevas ­ esign känns lika modern d i dag som alltid.

I FIN FORM. Timo Sarpaneva. Timo Sarpaneva

Ombord

Kids Sunday! I vår blir det extra busigt ombord när vi lanserar vårt nya Kids Sunday-koncept på våra Helsingforsfartyg. Det blir storslagen ­underhållning med fyra av landets allra mest populära och lekfulla artister. Sjung med Mojje, skratta med Zillah och hennes buktalarkonster med apan Totte, förbryllas av Tobbe Trollkarls och ­trollkarlen Daniels magiska världar. 25.2 och 3.6 Mojje 18.3 Zillah & Totte 1.4 Tobbe Trollkarl 6.5 Trollkarlen Daniel

10 | OMBORD

Helsingfors

50-TALSLEGEND I FOKUS

BÖLJANDE. Den vackra gjutjärns­ grytan från Iittala är en riktig klassiker.

Vårens stora utställning på Designmuseet i Helsingfors handlar om den finske designlegenden Timo Sarpaneva som var med och gjorde den finska formgivningen känd på 1950- och -60-talen. Han är mest berömd för glasen och konstföremålen som han designade för Iittala. Vid sidan av dessa innehåller utställningen bakgrundsmaterial och videofilmer som aldrig tidigare har visats. Utställningen öppnar den 23 mars och pågår till den 23 september. Korkeavuorenkatu (Högbergsgatan) 23 designmuseum.fi

OMBORD | 11


I FOKUS | CH E S S I H EL SIN GFO R S

SAY CHESS Ett stort passionsdrama med väldigt starka känslor – det har publiken att vänta när den hyllade musikalen Chess får urpremiär på Svenska Teatern i Helsingfors i höst. TEXT

ANNIKA GOLDHAMMER

12 | OMBORD

Svenska Teatern i Helsingfors där Chess kommer sättas upp.

mode- och designintresserade. Handlingen i Chess tar avstamp i de frostiga relationerna mellan USA och Sovjet under Kalla kriget på 80-talet, men Maria Sid menar att föreställning­ ens tema är tidlöst. – Vissa saker är bundna till en viss tid och det respekterar jag. Men jag

Det blir en svenskfinsk kärlekshistoria, vilket passar väldigt bra för folk som kommer över havet.

Regissören Maria Sid och skådespelaren Maria Ylipää.

är inte intresserad av att göra någon 80-talsnostalgitripp. I dag är klimatet åter ganska svalt, så man kan också se det med de ögonen. Närmare 700 skådespelare sökte till musikalen och enligt Maria Sid var det en utmaning att sätta ihop ensemblen eftersom musikalen ställer höga krav på både sång och skådespel. – Musiken är väldigt krävande. Det är klassiska körpartier men också inslag av pop och rock. Dessutom ska sången kombineras med trovärdigt skådespeleri. Men jag är otroligt nöjd med ensemblen. Den är nordisk och ganska ungdomlig. En av de utvalda är Maria Ylipää som ska spela rollen som Florence, flickvän

FOTO: CATA PORTIN

FOTO: SHUTTERSTOCK

B

enny Andersson och Björn Ulvaeus musikal Chess hade premiär i London 1986. Sedan dess har den spelats i 20 länder – och i höst är det äntligen Finlands tur när Chess får ur­ premiär på Svenska Teatern i Helsing­ fors. För regin står Maria Sid och enligt henne kan publiken förvänta sig ett stort passionsdrama och en ”existentiell resa med både skratt och tårar”. – Chess handlar om känslor som finns hos oss alla, som passion och frihetslängtan, så det kommer bli dramatiskt. Vi hoppas att det blir både glädjefyllt och lite vemodigt. Svenska Teaterns uppsättning av den numera klassiska musikalen är en så kallad non replica, vilket ger stor frihet. Men Maria Sid har valt att behålla den ursprungliga historien och musiken, även om orkestreringen är anpassad för en mindre orkester. – Musiken i Chess är en stark upp­ levelse. Jag har lyssnat mycket på den tidigare och den skakar om min själ varje gång. Därför har jag utgått från musiken och försökt skapa en trovärdig historia utifrån den. Sedan gör vi en helt egen estetik och berättar historien på vårt sätt, så jag tror att det blir en fantastisk upplevelse även om man har sett Chess tidigare. Till sin hjälp att skapa en ny estetik har Maria Sid bland andra Teemu Muurimäki. Han är en av Finlands främsta designers och hans debut i ­teatervärlden lär säkert locka både

HOTELLPAKET. CHESS – Prisexempel 1790:-/ person. Ingår: musikal­ biljett, del i B2-hytt t/r, 1 hotellnatt, del i d ­ ubbelrum inkl frukost.

till schackmästaren Freddie Trumper (löst baserad på schacklegendaren Bobby Fischer). Hon återvänder därmed till Svenska Teatern efter att i många år ha spelat titelrollen i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Kristina från Duvemåla, en uppsätt­ ning som hade premiär på Svenska Teatern 2012. – Jag har sjungit rollen som Florence i en konsertversion i Lahtis 2014, så musiken är bekant från tidigare, säger Maria Ylipää. I och med musikalen får jag verkligen förkovra mig i rollen. ­Florence är en stark kvinna som är van vid tufft spel från schackvärlden. Men när det kommer till mänskliga relatio­ ner gäller inte längre samma spelregler.

Varför ska man se er föreställning, tycker du? – För att vi har ett fantastiskt konst­ närligt team och en härlig ensemble. Jag hoppas att vi kan skapa en passio­ nerad föreställning med godis för både ögon och öron – en musikal med stort hjärta. Den manliga huvudrollen spelas av svenske Alexander Lycke. Han har gjort flera stora musikalroller tidigare, bland annat i Hair på Stockholms Stadsteater och Jesus Christ Superstar i Åbo. – Det blir en svensk-finsk kärleks­ historia, vilket passar väldigt bra för folk som kommer över havet, säger Maria Sid.

Chess Historien om Chess började tidigt 1980-tal när Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice påbörjade arbetet med musikalen. 1986 var det urpremiär i London, men musiken släpptes på skiva redan 1984. Albumet innehöll hittar som One Night in Bangkok, I Know Him So Well och Anthem, som sjöngs av Tommy Körberg. 2002 hade musikalen premiär på svenska, med regi och översättning av Lars Rudolfsson. Premiären på Svenska Teaterns scen är den 8 september. Biljetter finns att köpa på svenskateatern.fi.

OMBORD | 13


EN PLATS I SOLEN. De sluttande, lena klipporna möter havet i fin harmoni och bjuder på både bad och solning.

NEDSLAG | ÅL AN D

Eremitliv GER NYA KRAFTER

En eremitkoja byggd som en gammal fiskebod. Utan el eller rinnande vatten. Men med vedeldad bastu och utedass med fantastisk utsikt. På Sviskär är det lätt att glömma världen utanför. TEXT

P

å en ö i Ålands norra skär­ gård ligger en grånande stuga bland tallarna. I säll­ skap enbart av utedass och bastu. I övrigt bara en hel holme natur. Här på Sviskär kan man bo ett dygn eller flera. Kanske för att ostört umgås med nära och kära, eller för att umgås med sig själv och samla kraft. Bäst gör man i att lämna mobiltelefonen i en särskild holk och lämna det uppkopp­ lade livet åt sidan. Johan Mörn, anläggningschef på Silverskär som även hyr ut eremit­kojan på Sviskär, tar oss ut till ön en sensom­ mareftermiddag. Efter en blåsig över­ färd tar vi oss i land. På den här sidan av ön blåser det knappt alls. Vi föl­ jer stigen fram till stugan. Johan tar väskorna på en praktisk kärra. Kaffe­ korgen hänger på handtaget. En liten hare som knappt verkar notera oss alls ­välkomnar oss på sitt vis. Johan visar oss runt och berättar om djur och n ­ atur, historia och kultur, mat och miljö. ­Historierna är många. Omtanken och gästvänligheten är genomgående. Johan var en drivkraft bakom ­eremitkojans förverkligande. – Jag kände att fler borde få uppleva det här, säger han och tittar ut över havet där bara några holmar l­ igger i

14 | OMBORD

LINDA WIKTORSSON-LÅNG FOTO MARIA ROSENLÖF

ögonfång innan det öppna Norrhavet tar vid. Själv är han uppvuxen i de här trak­ terna och har vistats i naturen och till havs hela sitt liv. Han känner sig sna­ rast ett med naturen. Efter en visning av praktikaliteter åker han vidare till grannön Silverskär med löfte om att komma tillbaka med kock och mat. För här på Sviskär kan man antingen ha maten med sig och sköta allt själv – e­ ller så kan man få matkorgar leve­ rerade till ön. Den röda graniten lyser i eftermid­ dagssolen och det är behagligt att bara slå sig ner på ett slätt berg och blicka ut över havet. Solen värmer sådär allde­ les lagom. Några sjöfåglar tvärgirar och vänder förvånat om i viken när de upp­ täcker oss.

Bäst gör man i att lämna mobil­ telefonen i en ­särskild holk.

VACKERT ARV. Stugan är byggd i samma stil som de gamla fiskelägenas bodar i den åländska skärgården.

JOHAN MÖRN: anläggnings­ chef på Silverskär som även hyr ut eremit­kojan på Sviskär.

ENKEL LYX. Tänd gjutjärns­ kaminen och njut av en god bok och den sprakande elden.

3 Stugan som är byggd i samma stil som de gamla fiskelägenas bodar i den åländska skärgården ser anspråkslös ut. Men ett verkligt hantverksmässigt kunnande visar sig ligga bakom den till synes enkla boningen. Genuint byggd smälter den väl in i naturen. Materia­ len är gedigna. Golvet är återanvänt, fönsterglasen med bubblor i sig likaså. Här är primitivt, men med omtanke. Rent, snyggt och bekvämt i all enkelhet. Stugan har ingen el eller rinnande vatten. Men en liten gasspis, gjutjärnskamin och färskvatten i en behållare. Fiskespöna hänger

på väggen innanför dörren, redo att användas. Nere vid vattnet, i en klippskreva, står bastun med handtäljd bastulava. Utedasset, i sin tur, tronar med skön havsutsikt. Som lovat kommer Johan tillbaka med kock och matkorg. Kökschefen Viktor Eriksson dukar upp på berget och berättar engagerat om lokal mat och om hållbarhet, om Silverskär och om växthuset, odlingarna och kompos­ teringen där. Och om hur tillgången till lokala råvaror och årstiderna får styra det som serveras. – Efterrätten är en parfait på älg­

gräs som växer här på öarna, avslutar Viktor och låter oss avnjuta maten. Själv hoppar han tillbaka i båten. En grupp gäster på Silverskär inväntar hans kokkonst. Här på Sviskär väntar mest av allt ett välbehagligt lugn. När kvällen börjar bli sen känns det rofyllt att krypa till kojs under ett skönt täcke och blicka ut genom fönst­ ret och över himmel och hav. Mörkret lägger sig försiktigt och stearinljusen ger ett mjukt ljus i stugan. Naturen ut­ anför går i vila. Snart är också stearin­ ljusen utblåsta. Det enda ljud som hörs är en fluga som sporadiskt surrar i en

fönster­smyg. Plötsligt tystnar även den. När natten nått sin morgonrodnad är vi redan uppe. En morgon som så småningom går över i ett silvrigt ljus. Efter en skön frukost lockar en lång promenad runt ön som är rätt stor, sådär 30 hektar. Stegen går lite kors och tvärs. In bland mossbeklädda stenar, lingonris och svampar, upp på höga klippor, ner längs strandstenar. Någon båt hörs på avstånd. En havs­örn ger sig till känna genom sitt skrikande läte. I övrigt är det mest ­vågornas mjuka ljud och vattnets kluckande mot strandstenarna som ackompanjerar promenadstegen. På Sviskär är nuet ytterst närva­ rande. Att leva bortkopplad från var­ dagen för en stund kan visa sig vara en form av allra enklaste lyx. En njutning i att inte behöva göra någonting annat än att sitta på en klippa och filosofera. Om man känner för det. Eller kanske läsa en stund. Testa fiskelyckan. Bära in lite ved. Basta. Bada. Äta mat i lugn och ro med blicken ut över havet. Diska för hand i nykokat vatten ... Helt enkelt känna sig fullständigt avkopplad!


MITT RIGA | ANNA LED SK ALNINA

Annas

HOTELLPAKET. Tallink Hotel Riga fr 580:-/ person, B-hytt, 1 natt del i dubbelrum.

BIODAGS! Vackra biografen Splendid Palace bjuder på filmäventyr.

Annas bästa Rigatips

1

RIGA

Hon är kvinnan bakom klädmärket Anna Led. Anna Ledskalnina – en av Lettlands mest eftertraktade klädskapare. TEXT

I

LINDA WIKTORSSON-LÅNG

hemstaden Riga driver Anna Ledskalnina det egna kläd­ märket Anna Led. Butiken och ateljén ligger i Berga Bazārs som är ett av huvudstadens mest f­ ashionabla områden. Lokalen andas sofistikerad harmoni. På neder­ våningen hänger plaggen snyggt på rad och på övervåningen går symaskinerna varma. Ett mörkt kashmirtyg ligger på klippbordet i väntan på att bli en klän­ ning. Anna ursäktar röran i rithörnan, som snarast genomsyras av en organi­ serad kreativitet där väggarna är fyllda av hängande mönsterark. – Jag har tre-fyra personer som job­ bar med mig, berättar Anna och byter några ord med en av sömmerskorna. I handen håller hon ett väldekorerat hårband. En inspirationsdetalj. – Jag har fått det av en vän som dan­ sar lettisk folkdans. Mina kollektioner innehåller alltid folkloristiska inslag. Hennes kläder kan närmast sammanfattas i termer av perfekta skärningar, polerade detaljer och na­ turmaterial. Två kollektioner om året skapas här uppe, plus de plagg som hon skräddarsyr. Kunderna, berättar hon, ser väldigt olika ut. – Oftast är de starka, intressanta personer som också inspirerar mig. Många är väldigt trogna, och många blir mina vänner. Hon berättar varmt om en kund – en japansk kvinna – som i dag är en nära vän. Tack vare det mötet säljs

16 | OMBORD

FOTO

2

MARIA ROSENLÖF

Annas kläder i Japan och själv har hon verkligen upptäckt landet i öster. – Jag blir inspirerad av Japan och de uppskattar min design. Den konstnärliga inspirationen i uppväxtens Riga kom ursprungligen, säger hon, från hennes mormor. – Hon var läkare, men en väldigt konstnärlig person som ritade och spelade piano. Vi ritade tillsammans. Mina gener och intresse kommer nog från henne. – När jag slutade grundskolan uppmuntrade min mamma mig att bli matematiker, precis som hon. Men plötsligt så visste jag att jag ville bli designer. Och visst, berättar hon, förväntade sig familjen något helt annat av henne. – Men jag stod på mig. Och det har jag aldrig ångrat! Hon sökte upp en släkting i St Peters­ burg och som 16-åring kunde hon flytta dit för att studera på Academy of Tech­ nology and Design. Dessutom tog hon lektioner hos en skräddare. – För mig var det väldigt viktigt att lära mig tekniken, säger hon och visar på strukturen i ett tunt sammetstyg i en klänning. När studierna var klara flyttade hon tillbaka till Riga.

4

PASSIONERAD! Baltisk folklore får alltid vara med på ett hörn i Annas design.

– Efter perestrojkan kunde man andas ny fräsch luft här. Anna berättar om hur hon till en början arbetade hos andra desig­ ners, och om praktik hos Vivienne Westwood i London. Hon beskriver inlevelsefullt den första egna kollek­ tionen som var väldigt avantgardistisk. Gestikulerande demonstrerar hon hur plaggen såg ut, med stora hattar och långa ärmar. – Sedan gifte jag mig och fick barn och funderade och kände efter vad jag ville göra av mitt liv. År 2000 såg klädmärket Anna Led dagens ljus. Linne, ylle och spets var grunden, liksom baltiskt folklore. Naturmaterial låg – och ligger – Anna varmt om hjärtat. – Det är viktigt hur det känns när man bär kläderna. Titeln som Lettlands bästa designer har hon vunnit flera gånger. Inte för att det spelar någon roll för Anna. – Det här är inte bara business för mig – det är en livsstil.

Jag älskar Riga. Det bästa är att jag kan gå överallt.

3

MAIS OUI! Franska viner och champagne på Ervins & Filles.

CAFÉ KANELA – Här finns härliga bakverk och här doftar alltid underbart av kanel. Under sommarmånaderna är det fullt med folk både ute och inne och då är det öppet ända fram till midnatt. Dzimavu iela 84-32A kanelakonditoreja.lv

2

VINBUTIKEN ERVINS & FILLES – En familjeägd butik, specialiserad på franska viner och champagne. Här får man alltid personlig betjäning och de är också flitigt anlitade till att hitta viner till våra evenemang. Dzirvanu 84 sv-se.facebook.com/ervinsfilles/

3

HOTEL BERGS – Ett femstjärnigt litet hotell med en enkel ­elegans och många gamla detaljer. Interiören inspirerar mig! Arkitekt Zaiga Gaile har stått bakom restaureringen. Kändisar som Kylie Minogue och Lady Gaga har bott här. 83/85 Elizabetes Street hotelbergs.lv

4

BIOGRAFEN SPLENDID PALACE – En underbart vacker gammal biograf som visar många ”undergroundfilmer”, inte bara Hollywoodfilmer. Dessutom ordnas här olika filmfestivaler. Elizabetas iela 61 splendidpalace.lv

5

HOTEL PULLMAN Mitt i hjärtat av Gamla stan ligger vackra Hotel Pullman. Modern arkitektur smälter ihop med äldsta delen som är ett av baron Münchhausens häststall från 1700-talet. Jekaba iela 24, Centra rajons, Riga

2

5 MORMOR har alltid varit en stor inspirationskälla för Anna.

HISTORISK KÄNSLA. Vackra Hotel Pullman är en riktig hotellpärla i Gamla stan.

OMBORD | 17


M E LO D I FE STIVA LE N

M E LO D I FE STIVA LE N

FESTIVALFEBER! Checka in i en specialdesignad hytt, sippa på en festivaldrink och utmana en vän i quizzet! Låt dig svepas med i partyfebern.

GLAMOURÖSA HYTTER

ROSÉGULD! De två f­ ärgerna som dominerar i hytten är guld och rosa.

PLATS PÅ SCENEN! Gamla och nya stjärnor i Party Weekends Melodi Edition.

BRA VIBBAR MED ELIAS Melodifestivalens yngsta deltagare Elias Abbas är bara 15 år. Med låten Mitt Paradis har han hittat en plats långt inom sig.

Boris René

MARS

Från 16 mars – 26 maj har du chans att bli uppgraderad till våra två festivalhytter ombord på Galaxy. En A Premium och en DeLuxe-hytt. Vi pratar alltså discokula, guld, glitter och glamour. Och självklart glömmer vi inte boan!

ELIAS ABBAS uppträder den 17 mars ombord. Då kommer han ”ge allt” berättar han.

16.3 Martin Almgren Idol-vinnaren är med i årets festival med låten A Bitter Lullaby. 17.3 Elias Abbas Yngst i årets Melodifestival. 31.3 Boris René Charmade oss 2016 och 2017.

?

7.4 Olivia YouTube-fenomenet Olivia är med i år med låten Never Learn. 13.4 Robin Bengtsson Succévinnaren från förra året.

Tidigare har jag mest varit passagerare, men jag gillar verkligen kryssningslivet.

Hur tror du att det kommer att gå för dig i Melodifestivalen? – Det kommer gå så jäkla bra. Bara jag kommer till final har jag vunnit. Dessutom känner jag att hela Rinkeby står bakom och backar mig! Den 17 mars uppträder du ombord, vad har du för förväntningar? – Tidigare har jag mest varit passagerare, men jag gillar verkligen kryssningslivet. Jag kommer ge allt jag har för att få folk att må bra och le.

Ace Wilder

MAJ

SPECIALDESIGNAD MAT&DRYCK Under tiden Melodi Edition är igång kommer även Galaxy dekoreras lite extra. Även våra smak­ lökar bjuds på en fest med en ­specialdesignad meny och såklart – den årliga festivaldrinken i baren.

18 | OMBORD

Marielle och Jacob vilar inte under festivalperioden! I år utmanar de varandra att gissa på texterna till kända schlagerlåtar, samtidigt som de inte kan höra något! tallinksilja.se/melodifestivalen

APRIL

6.4 Mendez Veteran som var med 2002 och 2003 och gör comeback i år!

21.4 Moncho Rapparen från Uppsala ­debuterar med låten Cuba Libre.

VAR SOCIAL MED OSS Följ oss på sociala medier för att ta del av allt kul som h ­ änder under festival­ perioden. Vi kommer bland annat lotta ut biljetter till finalen på Friends Arena! Dessutom bilder, videor och annat kul! #siljamelfest

Mendez

MARIELLE & JACOB TESTAR!

Berätta om din låt Mitt paradis! – Det är en blandning mellan pop och dancehall och handlar om mitt paradis där jag mår som bäst. Jag tror att paradiset inte är en fysisk destination utan en plats inom en själv, det gäller bara att hitta den. Till den bubblan vill jag välkomna alla lyssnare och bjuda på en massa dans, kärlek och good vibes. Du har sagt att du vill vara ett alternativ till hårda rappare, berätta! – Jag tror att man kan göra glad och skön musik och ändå lyckas. Jag försöker visa positivitet, kärlek och lycka. Man behöver inte ha så hård attityd. Några av mina musikaliska förebilder är Boys II Men och Chris Brown.

VEM KAN MEST? Tävla i vårt festivalquiz! Utmana kompisarna eller tävla själv mot resten av Sverige! Varje vecka delar vi ut priser till dem med mest poäng, till exempel biljetter till Melodifestivalen och festivalkryssningar på Galaxy. Silja.se/quiz

Du är Melodifestivalens yngsta ­deltagare? Hur känns det? – Det känns overkligt bra, men att jag är yngst betyder också att jag är n ­ ågot extra. Om man jämför mitt liv i dag med hur det var för bara ett år sedan har det verkligen förändrats totalt.

5.5 Måns Zelmerlöw Mums är en veteran och en riktig Hero i festivalsammanhang. 25.5 Ace Wilder Har varit med tre gånger och fick sitt genombrott 2014 med låten Busy Doing Nothing. 26.5 Wiktoria Popprinsessa som varit med två gånger tidigare.

OMBORD | 19


INSPIRATION | Ö S TER S J Ö N S BÄ S TA

Naturens under Det finns en uppsjö av härliga produkter från våra grannländer Finland, Estland och Lettland. Vi har samlat godbitarna som visar att det är runt Östersjön det händer. FOTO

Skål Mariskooli, 383 kr, finska Iittala. Lakrits, Wanhan Ajan Laku Bag, 450 g, 35 kr. Kaffeporter Must Kuld, 34 kr, från estniska Põhjala. Vodka Gustav, 287 kr, från finska Lignell & Piispanen. Dagcrème Age Excellence, 168 kr, från lettiska Mossa. Rengöringssvamp, Mitomo, 72 kr. Handcrème Honung 34 kr, från estniska Orto. Ansiktsspray Lähde, 143 kr, från finska Lumene.

PHILIP KARLBERG

MJUK MAGI estnisk handcrème med honung gör susen.

KLASSIKER. Iittalas underbara godisskål, nu i vacker blå färg för att hedra Finlands hundra­ årsjubileum 2017.

BALTIC BLISS 20 | OMBORD

OMBORD | 21


INSPIRATION | Ö S TER S J Ö N S BÄ S TA

Unika specialiteter Hudbalsam Harminia Nutri-Recharging Skin Saviour Balm, 181 kr, finska Lumene. Skyddande skönhetslotion Sisu, 181 kr, finska Lumene. Oljeserum Superseed Radiant Energy Beauty Oil, 383 kr, lettiska Mádara. Lakritsstänger, 52 kr, finska Fazer. Skål 130 kr, Esteri. Tranbärsdrink Longkyrö, 36 kr, finska Kyrö Destilleri. Älgkött på burk 42 kr.

SNYGGA DROPPAR. Kyrö Destilleri producerar gin i ett gammalt mejeri. Här som drink!

I NY KOSTYM. Finska Lumene använder alltid naturen i sin formula.

22 | OMBORD

Nya och gamla klassiker som trivs bra tillsammans.


INSPIRATION | Ö S TER S J Ö N S BÄ S TA

Rena smaker Kroppslotion Harmonia Nutri-Recharging Nurturing, 181 kr, finska Lumene. Tvål Merry Kiss Soap, 57 kr, lettiska Mádara. Mugg, 143 kr, Arabia. Gin Teerinenpeli, 354 kr, Pyy Gin. Blåbärshonung, 72 kr, estniska Artisan Honey.

När både ytan och innehållet bjuder på det allra bästa.

HIMMELRIKET. Blåbär och honung är en ljuvlig kombination.

LETTISK SNACKIS. Mádara fortsätter sitt segertåg över världen.

24 | OMBORD


Tallinns G AM M ALT & N Y T T | TALLIN N

Den medeltida menyn och tids­ typiska inredningen har gjort Olde Hansa till en av Tallinns främsta turistattraktioner.

TVÅ SIDOR

På en radie av bara fyra kilometer går det att uppleva två helt olika sidor av Tallinn. Från medeltidsidyll med kullersten och ringmur till hipsterkvarter med gallerier, konceptbutiker och restauranger med internationell känsla. Vilken sida väljer du? TEXT

BLANCA SJÖSTEDT

FOTO

BRUNO EHRS Servitören Harli Jaanimägi ­jobbar vid Kalamajas mest väl­ besökta vattenhål – F-Hoone.

D

Hela Gamla stan breder ut sig framför fötterna på den som bestiger Domberget.

et finns två sidor av Tallinn. Den välkända Gamla Stan med sina smala gränder, kuperade kullerstensgator och kulturhistoriska byggnader är en av dem. Medeltida kvarter som fått en välförtjänt plats på UNESCO:s världsarvslista. Men det finns också en helt a­ nnan sida. I det gamla industriområdet ­Kalamaja växer innovativa designbutiker, gränslösa gallerier och coola kaféer som svampar ur jorden. Här rör sig inte bara estniska hipsters utan nytänkande ­kulturutövare från hela världen. Det ringer högt i en klocka när vi stiger in genom dörren. Trots den ljudliga signalen möter vi ingen personal. På väg fram mot en färgsprakande klädstång med klänningar från 1900-talets sista decennier faller ­polletten ner. Gänget som sitter upp-

Traktens mest omsurrade restaurang ligger i den gamla termometerfabriken. krupet i soffgruppen och dricker kol­ svart kaffe jobbar här. En av tjejerna ­pekar manande mot provrummen. – Vi serverar normalt inte grogg dagtid, skrattar en kille från soffan. Han måste ha upptäckt mina förundrade blickar mot den meterlånga bardisken utmed lokalens ena kortsida. – Har du läst Askungen, frågar han. Jag nickar. – När klockan slår midnatt kommer allt här att förtrollas. Alla pälsar, hattar och kavajer försvinner och Kopli ­Vintaaz blir ett dansgolv. Vidare förklarar han att alla en-

treprenörer i det nya Tallinn har ett ­gemensamt mål. Att skapa k ­ reativa och dynamiska platser som attra­ herar b ­ esökare under hela dygnet. Med ­andra ord verkar det vara mer regel än undantag att kunna förvandla sin business till en klubb i Kalamaja. Traktens mest omsurrade restaurang ligger i den gamla termometerfabriken intill. En matsal med svindlande takhöjd och ljusinsläpp likt ett växthus. Menyn är lång och består till stor del av innekäk såsom Ramen (nudelsoppa) och falafel på pumpa. Allt under hundra­lappen.

OMBORD | 27


G AM M ALT & N Y T T | TALLIN N

HOTELLPAKET. Bo på femstjärniga Hotel ­Telegraaf från 1453:-/person B-hytt, 1 natt del i Superiorrum.

Det går knappast att hitta ett bättre ställe att inta morgonkaffet. Ljuset i F-Hoones höga fönster ger en solklar start på dagen.

– Nu hade ni tur! Det brukar vara fullsatt så här dags, säger en rapp ­servitör som lokaliserat en lucka i ­bokningslistan. Han rekommenderar bruschettan med getost, rödbetspesto och fikonmarmelad. Bensindoften sticker i näsan och det spelas rockabillymusik på hög volym. Det är barberarsalongen Rude Rats som lirar. Är snaggning ett faktum om jag kliver över tröskeln? Väl i salongen blir jag glatt överraskad. Både personal och kunder är inte bara välgaddade utan klippta med milli­meterprecision. Även de brokigaste av skägg skulpteras mira­kulöst till rena sevärdheter. På gott och ont är frisörstationerna upptagna och klipptiderna slut för dagen. Jag får nöja mig med en Budweiser i lounge­delen. Solen har gått ner och ringmurens upplysta valv bildar det vackraste av

28 | OMBORD

Även de brokigaste av skägg skulpteras mirakulöst till rena sevärdheter. mönster. Vi ser hela staden tändas upp från utkiksplatsen på Domberget. Förutom den makalösa vyn finns det en rad andra anledningar att ta sig upp hit. Platsen har sedan medeltiden varit Estlands politiska centrum och huserar både centrala parlaments- och rege­ ringsbyggnader. Vi hastar vidare: Kartan indikerar att vi kommit rätt men skyltfönstret får oss att tvivla. Där sitter en garvande varg och tar ett glas med ett vildsvin. Intill poserar en räv i flor och glittrig

handväska. Alla uppstoppade, såklart. – Välkomna till Restaurang Farm, säger en vänlig röst från en kvinna i dörren. På väg till bordet tittar vi oundvik­ ligen rakt in i köket. Det ligger mitt i lokalen likt ett inglasat hjärta. Kockar med höga mössor visar proffsigt prov på modern estnisk matlagning. Rena och goda smaker utan sparrisar i kors eller andra krusiduller. Lammet och rådjuret visar sig vara absoluta bästsäljare. Och missa inte Farms egna öl­ sorter! Ägaren av restaurangen r­ åkar vara samma som till Gamla stans ­ölbryggeri Beer House. Från pumpafalafel och fotogallerier till medeltida ringmur och uppstoppade djur kring ett bord. Kasten är tvära och ger mig svart på vitt. Det går att uppleva två helt skilda världar inom 48 timmar och en radie på bara fyra kilometer.

Stora delar av den mäktiga ringmuren kring Gamla Stan är intakt sedan medeltiden.

Barberarsalongen Rude Rats är bäst i klassen på skulptering i skägg och finslipning av polisonger.

De franskryska maträtterna som serveras på Tchaikovsky är delikata konstverk.

Vid första anblicken kan man tro att det är fler djur än människor som gästar ­restaurangen Farm.


MAT | SU PERMAT

supermat

KÄRLEKEN TILL ESTNISK Tallinn kan verkligen ses som en kulinarisk smakstad i framkant – en härlig matmetropol fylld av välrenommerade kockar som uppskattar rena, färska och säsongsbaserade råvaror. Möt två kockar på ett par av Tallinns kanske bästa krogar som bägge vurmar för den lokala supermaten.

V

LINDA WIKTORSSON-LÅNG

grönsaker som ofta levereras från Ösel. – Vi har också några personer som plockar blommor, örter och andra ­växter hit till restaurangen. Han funderar kring fenomenet med importerad supermat. – Det kan finnas mycket vitaminer i någonting, som i de trendiga, Dmitr i Ha lju ko v

tare på Cru.

30 | OMBORD

MARIA ROSENLÖF

äs ksm kö är

i plockade den här i morse, berättar Dmitri ­Haljukov, köksmästare på restaurang Cru i Gamla stan i ­Tallinn, och serverar en tallrik vackert tillredd ramslök. – Tre kockar och jag åkte i väg. Ibland gör vi så, att vi åker till skogen och plockar bär, svamp eller växter och så kommer vi tillbaka hit och rensar och konserverar det som vi har skördat. Resten av ramslöken används senare smaksatt med smör, tillsammans med kött eller i pesto. Engagemanget för rena och näringsrika råvaror är ­ytterst påtagligt. Råvarorna väljs e­ fter säsong. Det lokala prioriteras. ­Menyn utformas därefter. Esternas k ­ anske ­populäraste bär, svarta vinbär, är sprängfyllt av nyttigheter och en favorit för Dmitri som även nämner andra favoritingredienser som blåbär, smultron och lingon, men även bovete, harsyra och rabarber. Han pratar varmt om fi ­ sken som kan ha fångats i vattnen utanför Pärnu, om viltkött, ostar och

FOTO

Vi åker till skogen och plockar bär, svamp eller växter.

i­ mporterade gojibären. Men så krävs det långa transporter. Hur mycket supermat är det? – Då är det nog bättre med våra inhemska bär! För Joonas Koppel, kock på restaurang Paju Villa, är mat med rena ­smaker – tillredd med omsorg och mycket kärlek – verklig supermat. – Det kan vara en rätt som ger en förnimmelse från barndomen, som smakar väldigt bra och som gärna också överraskar. Även Joonas poängterar Estlands fyra årstider som bidrar till varierande råvaror under året. – Svamp och vild vitlök från våra vackra skogar är typexempel på inspirerande råvaror, precis som utsökt ­ekologisk potatis och äpplen på hösten. Att vistas i skog och natur är värdefullt för Joonas. – Jag älskar att plocka svamp, frukt och grönsaker och använder vår lokala estniska supermat så mycket som ­möjligt. För mig är det verkligt viktigt att använda lokala ingredienser – det är där hjärtat finns!

RÅVARUJAKT. Joonas Koppel, kock på restaurang Paju Villa.

3

NATURENS RIKEDOM. Många av de härligaste ­råvarorna skördar kockarna själva i skogen.

Foto: Stefan Wettainen

TEXT

Estlands fyra årstider bidrar till varierande råvaror under året.


TA LLI N N | SPA SPA OMBORD. Välkommen till Hera Salonger ombord på Tallink! Vad sägs om aromaterapi-massage 55 min för 47 euro eller ansiktsmassage och mask 25 min för 35 euro. tallinksilja.se

Spa 3X

2. SPA18+

Mör efter sightseeingen i Tallinn? Då kan det vara läge att mjuka upp kroppen på spa. Runtom i staden finns flera dagspan att välja mellan. Ombord har valt ut tre favoriter. TEXT

ANNIKA GOLDHAMMER

TROPISK TWIST. Behandlingarna på Elemis är inspirerade av exotiska öar.

1. Elemis Spa Ett av Tallinns lyxigaste span gömmer sig högst upp på femstjärniga Hotel Telegraaf i Gamla stan. Här väntar en urban oas med liten swimmingpool, jacuzzi, bastu och ångbastu. För den som vill lyxa lite extra finns ett brett utbud behandlingar, samtliga med produkter från brittiska Elemis. Behandlingarna är inspirerade av exotiska öar som Tahiti och Bora Bora, och har namn som Exotic enriching milk bath (en badritual inspirerad av Cleopatra), Warming ocean bath och Exotic frangipani body nourish wrap. Den senare inkluderar en kroppsinpackning med kokos- och frangipaniolja. Frangipani är en väldoftande blomma från korallöarna i Stilla havet och kallas även Gudarnas blomma. Vill du maxa upplevelsen bokar du en egen badbutler som förbereder badet och serverar mousserande vin och tryfflar. Drömbehandling: Elemis absolute spa ­ritual. En skräddarsydd helkroppsbehandling som inkluderar djupvävnadsmassage, ­ansiktsbehandling, fotbehandling och skalpmassage. Hela ritualen tar 120 minuter och ­kostar 120 euro. Bra att veta: Handdukar, badrock och ­exklusiva badrumsprodukter ingår i besöket. Entrépris: 18 euro. Vene 9 telegraafhotel.com/elemis-spa-tallinn/

32 | OMBORD

BASTUFRÄLST. På Vimsi Spa finns nio olika sorters bastur.

VARDAGSFLYKT. Vill du maxa upplevelsen bokar du en egen badbutler.

Viimsi strax utanför Tallinn är en av Estlands bästa destinationer för badsugna barnfamiljer. Här finns äventyrsbadet Atlantis Aquapark och Tallinn Vimsi Spa, ett stort dagspa med flera olika pooler och nio olika sorters bastur. Men här finns också det exklusivare tillskottet SPA18+, ett spa för alla över 18 år. Här väntar förutom olika bastur även poolbar, fiskspa, turkiskt hamam, japansk onsenpool och relaxrum med färsk frukt och uppiggande drycker. Den som vill prova något traditionellt bokar en Sauna Whisking och bänkar sig i den finska vedbastun. Här utförs en basturitual med ekbladskvast som sägs sätta i gång blodcirkulationen och öka avslappningen. ­Ceremonin leds av en bastumästare som hjälper besökarna att maximera upplevelsen. I bastuavdelningen finns också en ångbastu med rengörande honungssalt och en lerbastu där badgästerna kan smörja in sig med mineral­rik lera från den estniska ön Ösel. Drömbehandling: Kalahari Desert Sand Massage. En djupavslappnande helkropps­ massage som inleds med att påsar med varm ökensand läggs på dina fötter och avslutas med ekologiskt rooibos-te. Behandlingen tar 60 ­minuter och kostar 50 euro. Bra att veta: Badrock och handduk ingår, liksom tre timmars barnpassning för den som behöver. Entrépris: från 25 euro. Randvere tee 11, Viimsi spatallinn.ee/en/adult-spa18

3. Zen Spa

Här utförs en basturitual med ekbladskvast. JAPANSKA BAD. På Zen

kombineras uråldriga asiatiska badtraditioner med moderna faciliteter.

Det nyrenoverade asiatiska spat på anrika hotellet The von Stackelberg Hotel i Gamla stan är ett av Tallinns minsta och mysigaste. Här kombineras uråldriga asiatiska badtraditioner med moderna faciliteter som finsk sauna, ångbastu och japansk jacuzzi. Det finns flera dagspaket att välja mellan, bland annat ett för mor och dotter och ett kallat Top to Toe Health Day. Det senare inkluderar massage, ansiktsbehandling, fotoch handbehandlingar och en hälsosam lunch i hotellets restaurang. Vill du maxa upplevelsen stannar du över natten, bokar hotellets Zen Room och får en egen jacuzzi på rummet. Drömbehandling: Hanakasumi, en balanserande och avslappnande helkroppsbehandling inspirerad av japanska badtraditioner. Den inleds med en japansk körsbärsbloms- och risscrub och fortsätter med en massage med mjukgörande sheasmör. Behandlingen tar 70 minuter och kostar 75 euro.      Bra att veta: Par som vill njuta på tu man hand kan boka en privat bastusession som inkluderar cava samt ost- och fruktbricka. Entrépris: 12 euro. Toompuiestee 23 vonstackelberghotel.com/en/content/zen-spa

OMBORD | 33


MITT ÖSTERSJÖN | ER JA & PEKK A

VÅR BILD AV ÖSTERSJÖN Havet förenar oss. Det menar fotograferna Erja Lempinen och Pekka Pääkkö som sammanlagt tillbringat mer än ett år på Östersjön. Med sina bilder vill de inspirera till ett klimatsmart resande och att vi ska vända blicken mot våra vackra grannländer i öst. TEXT

ELIN AF KLINTBERG

FOTO

ERJA LEMPINEN & PEKKA PÄÄKKÖ

Berätta om projektet Baltic Sea Pictures! – Det är vårt kärleksprojekt, alla våra samlade ­bilder från våra år på Östersjön. Vi kommer båda två från Finland och började segla från Sverige till Finland i mitten av 90-talet. Redan då började vi fotografera Östersjön och fascinerades av hur vackert och föränderligt det är. Alldeles nyligen räknade vi ut att vi har övernattat mer än ett år på Östersjön. Hur många bilder på Östersjön har ni tagit? – Oj, det går inte att räkna. Tusentals ... Vad skiljer Östersjön från andra hav? – Naturen runt Östersjön är helt unik. Dessutom bjuder havet på världens vackraste och största skärgård, det finns fler än 100 000 öar. Visserligen inga palmer eller vita stränder, men däremot öppet hav och ett väder som förändras flera gånger på en dag. Dessutom flätar Östersjön samman länderna och vår historia. Havet förenar oss – och har alltid gjort det.

Vilken årstid är havet som vackrast? – Sensommar. Då är ljuset helt magiskt, skirt och vackert, med fantastisk himmel. Smultronställen runt omkring Östersjön? – Vi älskar norra sidan av Åland med fantastiska klipphällar och ett stort öppet hav. Där går solen rakt ner i havet.

Naturen runt Östersjön är helt unik.

Vad vill ni säga med era bilder? – Som ett av världens mest förorenade hav är Öster­sjön i akut behov av hjälp, så vi vill fram­ för allt väcka intresse för havet. Både på politisk och enskild nivå. Vi vill också inspirera till att resa klimatsmart och därmed välja bort flyget och vända blicken österut till våra vackra grannländer som många i Sverige missar.

KÄRLEKEN TILL ÖSTERSJÖN har de alltid delat. Fotograferna Erja Lempinen och Pekka Pääkkö har samlat sina allra bästa bilder från sina resor.

34 | OMBORD

OMBORD | 35


MELODIFESTIVALEN | O LIVIA

Olivia PÅ EGNA BEN

Olivia upptäcktes genom att göra covers på YouTube där hon snabbt fick många hängivna lyssnare. I år debuterar hon i Melodifestivalen med låten Never Learn – och med spelning på Galaxy. TEXT

ELIN AF KLINTBERG

Du tävlar i Melodifestivalen 2018, med låten Never Learn. Kan du berätta om den? – Det är en poplåt med starka influenser av tropical house och handlar om en dålig relation som man vet inte är bra för en, men som man ändå inte kan lämna. Som många andra har jag egen erfarenhet av detta. Så jag ska försöka att använda mig av det då jag sjunger. Hur känns det då? Nervös? – Det är verkligen en skräckblandad förtjusning med en hög overklighetskänsla. När jag står på scen där i den fjärde deltävlingen i Örnsköldsvik – först då kommer jag att fatta. Hur är det att vara en del av cirkusen kring Melodifestivalen? – Från och med presskonferensen i november då alla artister tillkännages så drar allt i gång. Det är intervjuer och repetitioner om vart annat. Jag försöker hålla huvudet kallt genom att försöka leva på precis som vanligt. Skolan och träning håller mig grundad.   36 | OMBORD

FOTO

ANNA-LENA AHLSTRÖM

Du är ett barn av din tid, du upptäcktes genom YouTube. När du la ut din första video, hade du någon aning om att du så snabbt skulle få hängivna fans och lyssnare? – Det har varit en lång resa. Jag var bara tio, elva år då jag la upp min första video på YouTube, och då var jag övertygad om att jag skulle bli superstjärna över en natt. Men så blev det förstås inte. Åren gick, och jag kämpade på och gav aldrig upp. Däremot försökte jag alltid vara taktisk i mina låtval, och välja de som var aktuella och omtyckta. Och det var din version av Anton Ewalds Begging som förändrade allt, berätta! – Jag såg Anton Ewald live i Melodifestivalens deltävling i Göteborg och två dagar senare hade jag gjort min egen version av Begging. Jag höll på att svimma när jag såg att Anton hade kommenterat och skrev att han gillade min version. Några dagar senare skrev hans manager till mig och frågade om

STJÄRNKLART Olivia spelar på Galaxy den 7 april.

jag ville göra en duett med Anton. Och på den vägen är det. I samma veva fick jag skivkontrakt.

TAR DET COOLT. Nervositen brukar alltid ge med sig när Olivia väl börjar sjunga.

Du har också uppträtt för bransch­ ikonen Simon Cowell, hur var det? – Jag blev flugen till London för att uppträda inför Simon Cowell som hade fått nys om mig. Nervigt javisst. Men samtidigt kände jag mig väldigt lugn. Jag brukar göra det när jag väl kommer igång att sjunga. Och så hjälper det att påminna sig om att kända människor är helt vanliga människor, som du eller jag. Varifrån kommer ditt intresse för ­musik? – Min pappa har länge ägt en rockbar i Alingsås och i mina ögon har han alltid varit en rockstjärna. Jag är uppvuxen med att han lirar AC/DC, Kiss och ­Aerosmith. Dessutom hade han en egen studio där jag redan som treåring fick spela in sånger. Om du inte skulle vara artist, vad skulle du vara då? – Min pappa har alltid sagt att det är viktigt att ha en plan B. Så just nu pluggar jag vid sidan av artisteriet till fysioterapeut på Karolinska Institutet i Stockholm. Men självklart hoppas jag att jag kommer kunna leva på musiken. Och att jag även kommer att skriva och producera musik för andra artister.

Redan som treåring fick jag spela in sånger i en studio. Olivia ÅLDER: 21 år. GÖR: Sångerska och utbildar sig till fysioterapeut på Karolinska Institutet i Stockholm. AKTUELL: Tävlar i Melodifestivalen med låten Never Learn.

Musikaliska förebilder? – Amy Winehouse har betytt jättemycket för mig, och Beyoncé inspirerar alltid med det hon gör. Här i Sverige är det Zara Larsson som imponerar mest, hon är ett år yngre än mig, men ändå en stor förebild. Du spelar ombord på Galaxy den 7 april, hur känns det? – Superkul! Jag har aldrig kryssat förut så det ser jag extra mycket fram emot. Jag har hört från andra, både artister och publik, att det blir en alldeles speciell stämning på båten, lite som man är i en egen bubbla. Det ska bli härligt!

OMBORD | 37


NYHETER ERBJUDANDEN RESENÄRER MÖTEN TIPS

VÅR VÄRLD

Graphic wave element

Pre-Order online: Bästa shoppingen för dig som reser med bil. Nu blir det ännu enklare att köpa med drycker, godis, kosmetik och parfym mm hem från Tallinn, Estland.

MR. HAPPY Mikaels ­främsta uppgift är att få människor att må bra.

Du som tar med dig bilen på din resa till Tallinn kan göra en Pre-Order beställning redan innan du avreser från Stockholm.

Graphic wave element

Kan du berätta om en höjdpunkt i din ­karriär?

– En höjdpunkt har jag i färskt minne – nyårskryssningen! Det var så många pusselbitar som skulle klaffa. Och så efteråt när jättemånga passa­ gerare kom fram och ville tacka och skaka hand, då blev jag rörd …

Gå in på vår Pre-Order online, gör din beställning och betala. Hämta sedan dina beställda varor i hamnen i Tallinn, innan du reser tillbaka till Stockholm. Allt finns färdigpackat till dig, bara lasta in i bilen. Tallink Pre-Order i Tallinn:

Hur viktig är underhållningen ombord?

– Jätteviktig. Jag skulle säga att de viktigaste elementen ombord är just maten och underhållningen, de går hand i hand. Att efter en härlig mid­ dag få uppleva musik i världsklass el­ ler en intim spelning är någonting jag unnar alla att få uppleva.

+ Ännu bättre rabatter – på redan låga priser + Brett utbud av produkter – bonuspoäng till Club One-medlemmar + Förmånliga EU-införsel normer P R E O R D E R . TA L L I N K . C O M / S V

Bästa underhållningen du upplevt ombord?

Ambassadör i glädje De senaste tio åren har Mikael Pietiläinen arbetat som kryssningschef på Galaxy. Ett riktigt drömjobb enligt honom själv. TEXT

ELIN AF KLINTBERG

– Visst skulle det vara lätt att säga någon av de stjärnartister som stän­ digt uppträder. Men för mig kan jag tycka att en liten konsert av en truba­ dur eller pianist är minst lika h ­ äftig. Jag tror det viktigaste är att vara en riktig entertainer och få med sig ­publiken. Häromdagen så var det till ­exempel så hög stämning på puben ombord att hela publiken stod upp och sjöng tillsammans med truba­ duren. Då blir man glad. Det bästa med att jobba till havs?

Vad gör man som kryssningschef?

– Det är väldigt brett. I första hand har man hand om all underhållning ombord, och fungerar både som kon­ ferencier och programansvarig. Man tar hand om alla gästande artister och är chef över kryssningsteamet. Kort sagt handlar det om att få människor att må bra, både gäster, personal och artister. Jag brukar alltid säga att jag finns där för dem, och att det inte finnswave några dumma frågor. Graphic element

Tullregler EU-land. Du får ta med dig så mycket som:

> 22% vol 10 liter

< 22% vol 20 liter

vin 90 liter

öl 110 liter

800 cigaretter

och 400 cigariller

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är utan tvekan passa­ gerarna. Det är en sann lyx att stän­ digt få möta nya människor och våra fina stamgäster. Att få den där vik­ tiga pratstunden. De är en del av oss! Glädje är ett ledord för mig, och det är svårt att få våra passagerare att känna glädje om man inte själv ­förmedlar den. Ett leende smittar ­alltid av sig.

– För mig passar det att jobba tio dagar ombord och sedan tio dagar hemma. Tiden ombord blir vi som job­ bar så tajta, som en stor familj. S ­ edan när jag är ledig kan jag ägna mig åt min stora hobby: åka till Tyskland och kolla fotboll. Jag har alltid dragits till stämningen ombord, och även innan jag började jobba på båtarna älskade jag att kryssa. Jag tycker att havet och utsikten är helt otroliga. Fortfarande när jag äter frukost ­väljer jag alltid ett fönsterbord …

OMBORD | 39


VÅR VÄRLD | RE SENÄRER 03. AMELIE RÖNNGREN OCH NINA HEDMAN STOCKHOLM – Det var första gången i Tallinn för oss. Vi har bott på Tallink Spa & Conference Hotel. Massagen var bäst, säger Amelie och ler varmt. – Tallinn är en fin stad. Kalamaja – vilka fina hus och spännande ­arkitektur, tillägger Nina.

01. HEIDI LUNDGREN OCH JOHAN DANIELSSON FALUN För Johan var Tallinnbesöket hans första, Heidi däremot har besökt staden några gånger ­tidigare. – Gamla stan är så mysig, och det var historiska museet också, säger Heidi. – Men vi gillar att komma bort från det turistiska och att söka oss till det mer lokala. Vi var bland annat ute och gick en bit utanför staden, tillägger Johan. Medan Heidi gillar att kika runt i butikerna ombord, gillar Johan framför allt stämningen. – Man flyter runt lite grann, kanske slår sig ner i pianobaren en stund och så går man vidare, säger han.

04. MIRJAM PÄTSIULLBERG, BO ULLBERG OCH KIM ULLBERG VÄRMDÖ

02. SUSANNE OCH SIMON GREN LIDINGÖ – Vi har varit till höjdbanan Ad­ venture park i Pirita i utkanten av Tallinn. Det var jättebra! Det var fint och soligt väder, men blåste skönt från havet. För oss var det första gången i Tallinn, berättar Susanne. – Här ombord har vi ätit god mat, bland annat på Grill House, och så är sängarna sköna, poängterar ­Simon.

PER, TILDE OCH LIVIA ULLBERG

MALMÖ – Vi har bara åkt av och an, på kryssning, till Tallinn. Vi har besökt ett ungdomshem för föräldralösa som jag är engagerad i och överlämnat en gåva, berättar Mirjam och tillägger att familjen samtidigt firar hennes födelsedag. – Vi har åkt till Tallinn många gånger förut, men det här är första gången som vi åker tillsammans med barn och barnbarn. På själva kryssningen har det varit bra program och det finns mycket att göra för barnen!

05. FREDRIK VISTRAND

Tallinn– Stockholm På Baltic Queen tog vi pulsen bland våra resenärer. Hur var vistelsen i Tallinn? Och stämningen ombord? TEXT

LINDA WIKTORSSON-LÅNG

FOTO

MARIA ROSENLÖF

ARBOGA – Gamla stan är mysig. Vi hittade en liten innergård där det fanns ett chocolaterie och en stråkkvartett som spelade. Överlag finns det mycket bra restauranger i Tallinn. Och färjan känns fräsch, det känns som om allt är nyrenoverat, säger Fredrik.

06. BOSSE OCH BARBRO BRINKÉN INGARÖ – Vi har varit i Tallinn ett par dagar och bott på spa-hotell. Gamla stan, som ju verkligen är riktigt gammal, var bäst. Både den och Estland har en så intressant historia. Först var vi på en guidad rundtur i buss och sedan fortsatte vi till fots. Vi hade en så otroligt fin guide, berättar Bosse som var i Tallinn första gången 1991 för att springa maraton. För Barbro var det här första besöket. Graphic wave element – Ombord njuter vi också av tillvaron. Vi har ätit och ätit, säger Barbro och skrattar hjärtligt.

OMBORD | 41


VÅR VÄRLD | N ÖJE SVÅGEN

FÖLJ NÖJESVÅGEN! Oavsett om du bara har en söndag eller en hel långhelg: möt vårens ledigheter ombord! Vi har valt ut några färgsprakande aktiviteter – från familjebus till kompiskul. AV

TA MED BILEN PÅ BÅTEN Vi har alltid medlempris på våra bilpaket!

PÅSK MED BORIS RENÉ Njut av skönsångaren B ­ oris René på Galaxy den 31 MARS. Melodifestivalstjärnan kom­ mer utan tvekan att bjuda på en show som gör detta till en helt oförglömlig påskafton.

VI:S LITTERATURBÅT 2018 firar Vi:s Littera­ turbåt 20 år. Det kommer vi traditions­ enligt fira med god ­litteratur, god mat och goda vänner ombord på Galaxy till Åbo den 20, 21, 22 MARS.

BLANCA SJÖSTEDT

DANSA LOSS. På Isabelle uppträder svängiga dansgruppen Bize Lizu.

BÄSTA BAMSE När Bamse och hans vänner uppträder på Galaxy den 28 FEBRUARI blir det svårt att sitta still. En underhållande show för både stora och små resenärer som gillar singa-long.

ALLA ­HJÄRTANS SHOW Fira att ni hittat kärle­ ken med en kryssning till Riga 14 FEBRUARI på fartyget Isabelle. Där uppträder nämligen den talangfulla dansgrup­ pen Bize Lizu. Förbered er på en makalös show i klass med den franska kabarén Moulin Rouge.

42 | OMBORD

ROYAL RUMBLE Den 16 FEBRUARI väntar årets sväng­ igaste festivalkryss­ ning på Baltic ­Queen med artister som Hoffmaestro, Kaliffa och Näääk & Nimo.

KIDS SUNDAY MED MOJJE Under sportlovet kan du söndagen den 25 FEBRUARI passa på att se Mojje uppträda på resan från Stock­ holm till Helsingfors. Med låtar som Var ­ligger landet där man böjer bananerna och Tjaba Tjena Hallå i ­bagaget får Mojje alltid havet av barn att sjunga med.

KINGEN GLIDER IN! Under sportlovsveckan ­uppträder också Sean Banan på Galaxy. Om du reser den 27 FEBRUARI får du garanterat höra hits som Copacabanana, Sean den förste Banan och Skaka Rumpa!

FILL YOUR HEAD WITH ROCK! Är du och gänget taggade för en rockresa de luxe får ni inte missa när Symphony lättar från kajen den 27 APRIL. Då går den populära Silja Rock av stapeln för 25:e året i rad. Ett utmärkt sätt att rivstarta Valborgshelgen.

SUMMERBURST GARDEN STAGE CRUISE Tillsammans med våra vänner på Summerburst presenterar vi för andra året i rad: Garden Stage Cruise på Baltic Queen till Tallinn! Några av de starkast lysande stjärnorna i DJ-världen är ombord den 4 MAJ. Gå loss på dansgolvet under två episka kvällar i rad.

SUPERKUL MED DJ SUBEER Kryssa till Åbo med Galaxy den 5 MAJ och dansa till beats av världskända DJ SUBEER. En oförglömlig resa i den ­somaliska musikens tecken.

OMBORD | 43


VÅR VÄRLD | ERB J U DAND EN

Här är vårens hetaste stjärnor på Östersjön.

PARTY WEEKENDS Kryssa med Galaxy från

63:-

per person med Club One.

PARTY WEEKENDS FEBRUARI Fr 16 Royal Rumble Fr 23 Blacknuss Allstars Lö 24 LBSB MARS Fr 2 Stiftelsen Lö 3 Oscar Zia Fr 9 Eric Saade

Måns Zelmerlöw

MELODI EDITION MARS Fr 16 Martin Almgren Lö 17 Elias Abbas Lö 31 Boris René

FLYTTA KONTORET TILL HAVS FÖR EN DAG

MARIEHAMN Programförslag

Ta en dag bland kobbar och skär och dagkonferera på vår 11-timmarskryssning till Mariehamn. Under en dag hinner ni arbeta effektivt och samtidigt skapa laganda till förmånligt pris. Ni börjar dagen med en härlig frukostbuffé ombord, konfererar medan fartyget sakta glider genom skärgården och är tillbaka i Stockholm i god tid innan läggdags. Vi erbjuder en helhetslösning, allt från konferensutrymmen, teambuildingaktiviteter, matupplevelser, shopping till förmånliga priser och transfer till terminalen. Ring oss på 08-22 08 30 så Vi samarbetar med skräddarsyr vi er konferens!

Sightseeing i Riga.

Hållbara Hav för ett friskare Östersjön. För varje deltagare skänker vi 100:-/person. Uppge kod HBAV.

FOTO: VISIT ÅLAND

NÖJES­ KALENDER

07.10 Baltic Princess a ­ vgår mot Mariehamn. Frukost serveras på restaurang Grand Buffet. 08.00 Konferensen börjar på fartygets konferensavdelning. 10:30-11:30 Paus med fikabuffé. 11:30 – 13:30 Konferensen fortsätter på fartygets konferensavdelning. 13.35–13.45 Fartygsbyte i Mariehamn. Galaxy avgår tillbaka mot Stockholm. 14.00 Lunchbuffé serveras på restaurang Grand Buffet. 15.00 Konferensen fortsätter på fartygets ­konferensavdelning. 18.15 Fartyget anländer till Stockholm. Pris från 470 kr/person I PRISEXEMPLET INGÅR: Resa Stockholm – Mariehamn t/r, frukostbuffé, buffélunch inkl dryck (öl, vin, vatten, läsk, kaffe och te) och 6 timmars konferenslokal inkl fikabuffé med ­påtår under hela konferenstiden.

Mer film för barnen

APRIL Fr 6 Mendez Lö 7 Olivia Fr 13 Robin Bengtsson Lö 21 Moncho

PARTY WEEKENDS

MELODI EDITION Silja Line är stolt partner till Melodifestivalturnén 2018. Förutom att vi kommer sprida härlig festivalstämning runtom i landet, där trevliga överraskningar väntar – kryssar festivalen även vidare på Galaxy. Vi bjuder på artister i världsklass och stjärnsprakande underhållning ombord. Massor av roliga tävlingar och karaoke, glittrande shower och annat skoj i sann festivalanda! Under våren har vi festivaltema med bästa artisterna ombord. ­Upplev Party Weekends Melodi Edition – helger på Galaxy. tallinksilja.se/galaxy-party-weekends-artister

44 | OMBORD

SHOWER Midnight Show: Melomania Day Show: Melo Rhythms

DJ´S DJ Thony Laurent 23.2, 24.2, 2.3, 3.3, 16.3, 17.3, 6.4, 7.4, 27.4, 28.4, 11.5, 12.5, 25.5 & 26.5 DJ Oro 23.3, 24.3, 13.4, 14.4, 20.4, 21.4, 18.5 & 19.5

SHOWER HELSINGFORS 1.2–31.3 ACTION STREET TALLINN 1.1–10.03 SOUNDS OF ESTONIA GALAXY 23.2–14.3 GEORGE PEÑA RIGA 1.1–12.03 SUCH A GOOD PLACE TO BE / CAKE BY THE SEA

FOTO: ISTOCK

MAJ Lö 5 Måns Zelmerlöw Fr 25 Ace Wilder Lö 26 Wiktoria

En smart medlemsförmån för de yngsta. Hitta filmfavoriterna för hela resan! SF Kids Play är en smart playtjänst för barnen som har ett ­smidigt och säkert offlineläge. 2 månader utan kostnad för nya abonnemang. Alla partners och ­förmåner h ­ ittar du på clubone.se.

UPPTÄCK MER MED SIGHT­SEEING I VÅR SIGHTSEEING HELSINGFORS Stadsrundturen tar dig bekvämt med till de mest intressanta sevärdheterna. Stanna till vid Sibeliusmonumentet och Tempelplatsens kyrka och njut av en vacker stad med mysiga kvarter och spännande byggnader. Priser med Club One: 259:- /vuxen (269:- ord.) 125:- /barn (6–15 år) (134:- ord. ) barn upp till 5 år gratis. SIGHTSEEING RIGA Rundturen ger dig bra överblick över Rigas viktigaste platser. Du besöker sevärdheter som Presidentpalatset, monumentet över den lettiska självständigheten och de världsberömda jugendkvarteren i Riga. 154:-/vuxen (173:- ord.) 77:- /barn (6–11 år) (86:- ord. ) barn upp till 5 år gratis.

SIGHTSEEING TALLINN En rundtur med svensktalande guide ger dig snabbt en bild av Tallinn och de viktigaste platserna, bland annat Gamla stan, Sångarfältet, Pirita Kloster, Domberget (Toompea) med Estlands Riksdag och Alexander Nevskijkatedralen. 154:-/vuxen (168:- ord.) 62:-/barn (72:- ord.) BESÖK TV-TORNET 17.2–4.3 Under sportlovet går sightseeingen även till tv-tornet i Tallinn, som är Estlands högsta byggnad (inträde ingår). Med en oslagbar panoramautsikt på 170 meters höjd finns här attraktioner för barn och roliga interaktiva lösningar. 195:-/vuxen med Club One (206:- ord.) 108:-/ barn (6-11 år) (119:- ord.) barn upp till 5 år gratis.

TÄVLA & VINN

Året är 1984 och tv-programmet Rekord-Magazinet utser Köping till Sveriges tråkigaste stad. Det är bakgrunden till Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya ­dramakomedi Tårtgeneralen. ­Filmen med bland andra Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen i rollerna. Biopremiär den 7 mars. Vinn biljetter till årets film­ händelse: tävla på clubone.se

OMBORD | 45


VÅR VÄRLD | NYHE TER

Swissôtel Tallinn

HOTELLPAKET VÅREN 2018

Övernattningar i världsklass SWISSÔTEL, TALLINN fr 1275:-/person Ett lyxigt, trendigt och väldesignat hotell i hjärtat av Tallinn med perfekt utgångspunkt för nöjen. Ingår: Båtresa del i A-premiumhytt (dubbelsäng) t/r, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl. frukost samt tillgång till relaxavdelningen.

BOKA PÅ ­CLUBONE.SE ELLER RING 08-22 21 40

Pirita Spa Hotel

Klaus K

PIRITA SPA HOTELL, TALLINN fr 600:- /person Bara 10 minuters buss- eller taxiresa från Tallinns centrum ligger vårt spahotell med härlig utsikt över havet. Hotellet är perfekt för en helg med lugn och ro, men ändå nära till stan. Ingår: Båtresa del i B-hytt t/r, 1 hotellnatt med del i SPAdubbelrum inkl. frukost samt tillgång till bassäng och bastu. KLAUS K, HELSINGFORS fr 1205:- per person I hjärtat av staden ligger Klaus K, en byggnad med tusentals historier att berätta, inspirerat av Finlands nationalepos Kalevala ... Ingår: Båtresa del i Promenade-hytt t/r, 1 hotellnatt med del i Desire-dubbelrum inkl. frukost. HOLIDAY CLUB CARIBIA OCH SUPERPARK, ÅBO fr 3196:- /familj På badhotellet Holiday Club Caribia kan hela familjen hämta ny energi och ta en paus från vardagen. Upplev den karibiska stämningen, palmerna och alla vattenaktiviteter som gör hotellet till en riktig favorit för barnfamiljer. Ingår: Båtresa i en E-hytt t/r, 1 hotellnatt i familjerum inkl. frukost samt tillgång till bad samt Superpark.

Sportlovskul! Varför inte göra årets sportlov till något alldeles e ­ xtra för dig och barnen? Under sportlovet händer det massor av bus och skoj på våra fartyg. Vi har ett alldeles eget kryssnings­program för våra yngsta gäster med Mumin, Lilla My och Sälen Harry som dyker upp här och var och underhåller! Plus att vi bjuder på spännande artister ombord. Alla barn upp till fem år äter utan kostnad i bufférestaurangerna, där de dessutom har sin egna buffé. I à la carte-restaurangerna finns barnmeny. Sportlov ombord p ­ ågår mellan 12.2 – 11.3 2018. Läs mer på tallinksilja.se/sportlov

Alla Tallink Hotels restauranger dukar varje söndag upp en brunchbuffé som får dina smaklökar att jubla. Krispiga bacon, Egg Benedict, smarriga bakverk, ­pannkakor och smoothies är bara ett axplock av vad som e ­ rbjuds. Dessutom får alla brunchsugna vuxna Prosecco i glasen. Det bästa av allt är att upp till fyra barn (0-12 år) går gratis tillsammans med betalande vuxen. Prisexempel i Tallinn (Tallink City Hotel, Tallink Spa & Conference Hotel, Pirita FLER Spa Hotel). Brunchbuffé med dryck FÖRMÅNER I LAND PÅ CLUBONE.SE och mousserande vin: 22 euro Prisexempel i Riga: Brunchbuffé med dryck och mousserande vin: 19 euro Visa ditt Club One-kort och få 10% rabatt på brunchen. Läs mer på: tallinkhotels.com/offers/tallinn-estonia/brunch/

ÅBO/ÅLAND SEAN BANAN Utresa från Stockholm 27.2 BAMSES SÅNG & DANSFÖRESTÄLLNING Utresa 28.2, visas på returresan från Åbo

2 X KULTUR

Scenkonst på hög nivå.

TA MED DIG BILEN

CHESS I HELSINGFORS 1986 var det urpremiär för Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Chess. I september kommer föreställningen till Svenska Teatern i Helsingfors. Som medlem har du rabatt på premiumplatser. Medlemspris 1055:- på utvalda föreställningar. Gratis programblad ingår mot uppvisande av Club One-kort. Datum och tid: 20.9, 26.9, 10.10, 13.12 och 19.12. Samtliga föreställningar är klockan 12.

FLER SPECIALKRYSSNINGAR I VÅR

Våren är perfekt att stanna borta lite längre. Just nu extra bra priser medlemspriser på bilpaket till Finland! Prisexempel: Helsingfors fr 955:-/hytt inkl bil. Åbo kvällsavgång från 651:-/hytt inkl bil. Utvalda avgångar tom 31.5.

Accept

2 blyga läppar 1 mars, Galaxy Ryttarkryssningen 10 mars, Galaxy Häng med på party 12 mars, Helsingfors

DAGSKRYSSNING

Atish Norouz Cruise 30 mars, Galaxy Skepp & skoj 16 april, Galaxy 112-kryssningen 17 april, Galaxy Balkan Cruise 20 april, Riga Operation Nordvind 20 april, Galaxy Dragspelskryssning 20 april, Tallinn Coachingkryssning 22 april, Galaxy X-Cruise 26 april, Riga Salsakryssning 30 april, Galaxy

Kryssa lugnt mellan kobbar och skär och njut av 11 timmar till havs. På Åland byter ni fartyg för nya äventyr ombord. Förboka måltid så bjuder vi på resan! Fr 60:– /familj Ingår: Däcksplats för 2 vuxna och 2 barn. (0-5 år gratis, 6-17 år tillägg 10:-)

46 | OMBORD

HELSINGFORS KIDS SUNDAY MED MOJJE Utresa från Stockholm 25.2

RYGGSÄCK + GODIS FR. 154:Förbeställ till hytten! Överraska barnen med ett Kidz Club-paket innehållande en Harry-ryggsäck och en Malaco Treasure Box. Boka senast 4 dagar innan avresa på telefon 08-22 21 40. tallinksilja.se/sportlov

Holiday Club Caribia

10 % rabatt för medlemmar

Ombord under sportlovet:

STORSLAGET ÄVENTYR Kryssa till Riga och besök Livu Akvaparks, norra Europas största äventyrsbad! Här finns en rad spännande attraktioner och massor av hisnande vattenrutschbanor. Tips! Boka familjepaket Tallink Hotel Riga fr 1880:-/familj.

JAZZFESTIVAL I RIGA Den 5-7 april tävlar jazztalanger från hela världen i Riga Jazz Stage 2018 i vackra Splendid Palace. Vinnarna utses på en stor galakonsert den 7 april. Dessutom medverkar en hel rad etablerade artister, från den fantastiske artisten Michael Pipoquinha till Riga Jazz Quartet. Missa inte årets jazzhändelse! Som medlem i Club One har du 15 % rabatt på ordinarie biljettpris. För biljetter gå in här: www.bilesuserviss.lv.

KRYSSA IN VÅREN TILL TALLINN OCH RIGA Fr 380:-/hytt. Boka 5.2 – 4.3 2018. Resor fram till 30.4 2018. Begränsat antal. Bokningskod: CLUB KRYSS

ROCK THE BOAT FRÅN 170:-/PERSON

Under Rock the Boat förvandlas fartyget Galaxy till en kokande Rockfestival. Med världsstjärnor som Venom, ­ ragon Force, Accept och Pain och D The Haunted kan du räkna med att ­fartyget kommer att gunga. Avgångarna fylls med förband, dj:s, rockband och en härlig rockfest den 15.2 och 26.4. Senaste nytt på: tallinksilja.se/rock-the-boat

OMBORD | 47


SPECIAL CRUISE CLUB ONE-MEDLEMMAR OCH VÄNNER! EVENT OMBORD | MAT & DRYCK SPECIAL | 10% KOSMETIK & MODE

ÅRETS CLUB ONE EVENT | CHARLOTTE PERRELLI UPPTRÄDER | 23 TIMMAR VIP KÄNSLA

Läs mer och boka på clubone.se

Ombord feb 2018 - Våren 2018  

Finns det en skönare tid än våren när allting lever upp igen? Uteserveringarna öppnar, den skira grönskan återvänder och man strosar planlös...

Ombord feb 2018 - Våren 2018  

Finns det en skönare tid än våren när allting lever upp igen? Uteserveringarna öppnar, den skira grönskan återvänder och man strosar planlös...