Page 1

UUDEN NOKIAN

maailma on ahdas Rajeev Suri johtaa uuden Nokian suurinta liiketoimintaa, jonka kasvunäkymät ovat surkeat. ”Kun markkinat eivät kasva, tehokkain ja fokusoitunein yhtiö voittaa”, Suri vakuuttaa. Teksti Juha-Matti Mäntylä Kuvat Antti Mannermaa

26

Talouselämä 42/2013


RAJAUS. NSN on myynyt lähes kaiken Siemensistä muistuttavan. ”Päätimme keskittyä siihen, missä olemme hyviä”, Rajeev Suri sanoo NSN:n pääkonttorissa Espoon Karaportissa.

N

okian verkkoyhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri kaataa itselleen teetä ja kertoo, mitä ajattelee Nokian päätöksestä myydä kännykkänsä Microsoftille. ”Olen ollut yhtiössä 18 vuotta, joten kännykkäliiketoimintojen myyminen oli haikea hetki. Rationaalisella tasolla tiesin kuitenkin, että se on oikea päätös”, Suri sanoo. Päätös oli Surin mukaan oikea, koska 5,4 miljardin euron kauppojen jälkeen Nokia voi jatkaa vakavaraisena yhtiönä. Vielä pari vuotta sitten näytti siltä, että koko yhtiö saattaisi kaatua.

Talouselämä 42/2013

27


VANHOISSA VERKOISSA KOLME JAKAA KAKUN

Toisen ja kolmannen sukupolven kännykkäverkkojen markkinaosuudet huhti-kesäkuussa 2013, osuus myynnistä Muut

UUSISSA VERKOISSA KILPAILU VASTA KÄYNNISTYY

Neljännen sukupolven LTE-verkkojen markkinaosuudet huhti-kesäkuussa 2013, osuus myynnistä Muut Ericsson

ZTE

9 % AlcatelLucent

Samsung

9 %

39 %

Ericsson

17 % NSN

12 %

18 %

NSN

Huawei

”Asiakkaat olivat huolissaan NSN:n jatkuvuudesta. Se oli todellinen pelko. Vielä senkin jälkeen kun olimme kääntäneet liiketoiminnan kannattavaksi, osa isoista asiakkaista oli huolissaan siitä, käytettäisiinkö kassaamme Nokian laiteyksikön ongelmien korjaamiseen. Enää näitä epäilyksiä tai pelkoja ei ole”, Suri sanoo. Verkkoja rakentavat operaattorit luottavat laitetoimittajiin, joiden talous on tukevalla pohjalla. Kyse on myös maksuehdoista – operaattorit käyttävät verkkolaitevalmistajia luotottajina, ja siksi verkkoyhtiön vakavaraisuus on kilpailutekijä siinä missä teknologinen kyvykkyyskin. Microsoft-kaupan jälkeen Nokia Solutions and Networksillä on reilusti tilaa hengittää. Toinen suuri muutos NSN:ssä tapahtui jo ennen kännykkäkauppoja. Heinäkuussa Nokia kertoi ostavansa Siemensin 50 prosentin osuuden verkkoyhtiöstä. ”On aina parempi, että yhtiöllä on yksi pääomistaja. Se selventää yrityksen tilannetta asiakkaille päin ja nopeuttaa päätöksentekoa”, Rajeev Suri sanoo. Siemens luopui puolikkaastaan polkuhintaan, 1,7 miljardilla eurolla. Tänään analyytikot arvioivat Nokian verkkoyksikön markkina-arvon noin kaksinkertaiseksi. Miksi Siemens myi halvalla? ”He olivat ilmoittaneet, että tämä ei ole heidän ydintoimintojaan. Aivan samalla tavalla me toimimme, kun myimme uuteen strategiaan kuulumattomia liiketoimintojamme. Tärkeintä ei välttämättä ollut hinta vaan strategian edistäminen”, Suri sanoo. Siemens oli jo pitkään etsinyt NSN:lle uutta omistajaa, mutta turhaan. Ostajakandidaatteja ei kiinnostanut verkkoyhtiö, jossa vallan joutuisi jakamaan Nokian kanssa. Edullista hintaa selittää myös, ettei Siemens tiennyt tulevasta Microsoft-kaupasta, joka parantaisi Nokian maksukykyä miljardeilla euroilla. ”Ei. Enkä usko, että näillä kaupoilla oli tekemistä keskenään Nokiankaan kannalta. Molemmat kaupat olivat Nokialle hyviä liiketoiminnallisia päätöksiä toisistaan riippumatta”, Rajeev Suri sanoo. Talouselämä 42/2013

19 %

16 %

LÄHDE: INFONETICS RESEARCH

28

21 %

Huawei

17 % Alcatel-Lucent

LÄHDE: INFONETICS RESEARCH

AMPUTAATIO ONNISTUI Intialaissyntyinen Rajeev Suri aloitti Nokian verkkoyhtiön toimitusjohtajana syksyllä 2009. Ajankohta oli synkkä, sillä NSN oli juuri hävinnyt huutokaupan Nortel Networksin kännykkäverkkoliiketoimista Ericssonille. Yhtiön johdossa oli tuolloin Surin edeltäjä Simon Beresford-Wylie. Rajeev Surin kauden ensimmäinen suuri saavutus olikin Motorolan verkkotoimintojen osto vuonna 2010. Se oli pakkovoitto, joka vahvisti yhtiön asemaa Yhdysvalloissa ja myös Japanissa. Ilman Motorolaa NSN olisi jäänyt suurempien jalkoihin. Toimitusjohtajan todellinen tulikoe alkoi loppuvuonna 2011. Silloin NSN linjasi uuden strategiansa, jonka mukaisesti yhtiö keskittyisi langattomiin verkkoihin. Rajeev Suri kertoi NSN:n vähentävän 17 000 työpaikkaa, eikä siihen laskettu mukaan yrityskauppojen mukana poistuvia. Surin reseptillä NSN:n henkilöstömäärä on pudonnut ja liikevaihto romahtanut, mutta yhtiöstä on tullut kannattava. ”Päätimme keskittyä siihen, missä olemme hyviä. Meidän ei tarvitse tarjota kaikkia verkkotuotteita, sillä asiakkaat poimivat joka tapauksessa markkinoilta parhaat tuotteet kustakin kategoriasta. Esimerkiksi kiinteän ja mobiilin verkon tuotteilla ei juurikaan ole yhteyttä”, Suri sanoo. Tämä on täysin toinen lähestymistapa kuin se, jolla markkinajohtaja Ericsson toimii. Näkökulma on myös aivan toinen kuin se, jolla NSN muutamaa vuotta aiemmin perusteli yhteisyritystä Siemensin kanssa. Rajeev Suri ei hyväksy tulkintaa, että tuo Nokian ja Siemensin verkkofuusio oli täysin epäonnistunut. ”Siemens-fuusiossa oli kaksi perustetta. Ensimmäinen oli löytää skaalaetuja langattomassa liiketoiminnassa, ja näin myös tapahtui. NSN:llä oli viime vuonna noin kaksi kertaa suurempi liikevaihto kuin Nokia Networksillä vuonna 2006. Toinen peruste sen sijaan ei toteutunut – langattomat ja langalliset verkot eivät ole yhdistyneet”, Suri sanoo.


REALISTI. ”Meidän ja muutamien kilpailijoidemme ero on siinä, että he suunnittelevat tulevaisuuttaan markkinoiden kasvun varaan”, Rajeev Suri sanoo.

KUKA

RAJEEV SURI, 46 TYÖ NSN:n toimitusjohtaja PERHE ulkomailla kouluja käyvät 16- ja 20-vuotiaat pojat sekä vaimo Nina Alag Suri, joka johtaa Lontoossa, Singaporessa ja New Jerseyssä toimivaa suorahakuyhtiö Nastrac Groupia. TOIMIPAIKKA Espoossa ja asunto Helsingin seudulla. HARRASTUKSET Tennis ja kuntoilu ylipäätään.

Talouselämä 42/2013

29


HARVOIN JULKISUUDESSA. ”Pidän mielelläni matalaa profiilia. Se on yksilöllinen juttu”, Rajeev Suri sanoo.

”Koko ja skaalaedut olivat kuitenkin niin tärkeä tavoite, että yhteisyritys oli siksi viisas päätös. Yksin olisimme olleet liian pieniä. Olen aina uskonut, että langattomissa verkoissa täytyy olla yli 15 prosentin markkinaosuus jotta voi panostaa kestävällä tavalla tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tänään markkinoilla on vain kolme tällaista pelaajaa. Me, Huawei ja Ericsson.” MISSÄ KASVU? Pohjolan kahdella verkkoyhtiöllä on täysin päinvastainen strategia. NSN keskittyy operaattoriasiakkaiden langattomiin verkkolaitteisiin ja palveluihin. Ericsson sen sijaan toimii sekä langattomissa että kiinteissä verkoissa ja palvelee operaattoreiden lisäksi esimerkiksi autoteollisuutta, junayhtiöitä ja satamia. NSN nivoo palvelut tuotteisiinsa, Ericsson tekee ulkoistussopimuksia muidenkin laitteista. Yhtiöillä on myös erilaiset näkemykset markkinoiden tulevaisuudesta. Ericssonin toimitusjohtaja Hans Westberg uskoo verkkolaitemarkkinoiden kasvavan seuraavina vuosina 3–5 prosentin vauhtia, mutta Rajeev Suri ei tähän usko. ”Meidän ja muutamien kilpailijoidemme ero on siinä, että he suunnittelevat tulevaisuuttaan markkinoiden kasvun varaan. Hyvä jos niin käy, mutta me emme usko siihen. Kun markkinat eivät kasva, tehokkain ja fokusoitunein yhtiö voittaa”, Suri sanoo.

30

Talouselämä 42/2013

Useimmat analyytikot kallistuvat Surin kannalle. Vaikka verkkojen käyttö kasvaa räjähdysmäisesti , ne eivät ole kasvuala. Operaattoreilla ei ole varaa suurinvestointeihin – ja jokainen uuden verkkolaitteiden sukupolvi on edellistä tehokkaampi ja myös halvempi. Ericsson hakee kasvua uusista liiketoiminnoista mutta Surin mukaan NSN:n haluaa olla lean – ketterä toimija, josta kaikki ylimääräinen on karsittu. Tämä resepti on korjannut yhtiön tuloksen, mutta ei ole tuonut kasvua. Kuluvan vuoden heinä-syyskuussa NSN:n liikevaihto laski poikkeuksellisen paljon, 26 prosenttia. Suri ei ole tähän tyytyväinen, vaikka yhtiön hyvä kannattavuus säilyi. ”Kun yhtiön uudelleenjärjestelyvaihe on saatu tämän vuoden loppuun mennessä päätökseen, voimme kiinnittää huomiomme siihen, miten löydämme oikeanlaista kasvua”, Suri sanoo. Yksi tapa olisi yrityskauppa. Lehtitietojen mukaan NSN suunnittelee kanadalais-ranskalaisen Alcatel-Lucentin ostamista. Suri ei huhuja kommentoi. ”Tämän spekulaation takana on vain se, että Nokia myi laitteensa ja Alcatel-Lucent on vaikeuksissa.” Kokonaan hän ei sulje pois yrityskauppojen mahdollisuutta. ”Markkinat joka tapauksessa päättävät kuka on vahva ja kuka on heikko – ja käynnissä on konsolidaatio. Jo 78 prosenttia mobiiliverkkojen markkinoista on kolmella suurella pelurilla.”


MIKÄ

NOKIA SOLUTIONS AND NETWORKS TEKEE Langattomia tietoliikenneverkkoja TUO lähes 90 prosenttia Nokian liikevaihdosta sen jälkeen kun yhtiö on myynyt laiteliiketoimintansa Microsoftille LIIKEVAIHTO 2012 13,8 miljardia euroa LIIKEVAIHDON ja liiketuloksen kehitys, tammi–syyskuu Liikevaihto 1-9

mrd. euroa

10

Liiketulos 1-9

milj. euroa

300 0

7,5

-300

5

-600

2,5 2011 2012 2013

-900 -1 200

0 2011 2012 2013

LÄHDE: NOKIA

KIINALAINEN KAUPPA Yksi kuluvan vuoden tärkeimpiä voittoja on NSN:lle ollut sopimus yhdysvaltalaisen Sprint-operaattorin kanssa huippunopean LTE-verkon rakentamisesta. Kaupassa on merkillepantavaa, että rakentamiseen pääsivät mukaan Sprintin vanhoista laitetoimittajista Acatel-Lucent sekä Samsung, mutta ei Ericsson. NSN pudotti markkinajohtajan kelkasta. Toinen tärkeä tapaus oli kauppa maailman suurimman teleoperaattorin China Mobilen kanssa. Kiinalaisoperaattori ryhtyy rakentamaan miljardien arvoista LTE-verkkoa, ja NSN teki tarjouskilpailussa alimman tarjouksen. Kiinassa alin tarjous ei suinkaan tarkoita suurinta kauppaa. Puolet projektista meni kiinalaisille yhtiöille – ei-kiinalaiset saivat kukin 11 prosentin osuuden. ”Itse asiassa saimme enemmän kuin 11 prosenttia. Saimme vähän lisää tarjouskilpailussa mukana olleiden kiinalaisten jälleenmyyjien kautta”, Suri sanoo. Surille tämä muutaman prosenttiyksikön lisäosuus on voitto, varsinkin kun NSN pääsi hänen mukaansa kiinni muita parempiin alueisiin. Pekingissä ja muissa suurkaupungeissa kapasiteettia tarvitaan jatkossa enemmän ja siksi niissä on suurempi liiketoimintamahdollisuus. ”Kaikki joutuvat joka tapauksessa myymään meidän hinnallamme. Tämä Kiinassa käytetty kilpailutustapa on ihan hyvä, kunhan et laske hintaa liian alas ja pilaa kauppaa.” SUOMI SELVISI SAKSAA VÄHEMMÄLLÄ NSN on erikoinen suomalaisyhtiö siinä mielessä, ettei sen 14-henkisessä johtoryhmässä ole ensimmäistäkään suomalaista. Korkea-arvoisin suomalainen yhtiössä on Suomen maajohtaja ja Länsi-Euroopan alueen myyntijohtaja Tomi Uitto. ”Seuraavalla tasolla ja tuotekehityksen johtotehtävissä on kuitenkin paljon suomalaisia”, Rajeev Suri sanoo.

SANEERAAJA-SURI RAJEEV SURIN toimitusjohtajakaudella NSN on myynyt toistakymmentä liiketoimintayksikköä, vähentänyt henkilöstöään kymmenillä tuhansilla ja laittanut kaikki panoksensa langattomiin verkkoihin. Prosessi vietiin läpi pääosin vuoden 2012 aikana. Suri sanoo oppineensa, että saneeraajan on parasta on olla avoin ja rehellinen. ”Päätimme johtoryhmässä ettemme piiloutuisi linjajohtajien taakse. Kävin esimerkiksi Münchenissä, missä työntekijät vaativat seisten yhtiön johtoa eroamaan”, Suri sanoo. ”Se oli raskasta, mutta halusin ottaa iskun vastaan ja sanoa, että minä tein päätöksen.” Pian NSN:ssä ryhdyttiin käytännön toimiin. Maaorganisaatiot kokosivat satojen sivujen mittaisia pelikirjoja, joissa määriteltiin, miten uudelleenjärjestely toteutettaisiin. Musta kirja koski pysyvän henkilöstön vähennystarpeita, harmaa kirja ulkopuolisia palvelutuottajia ja vihreä kirja tiloja. Punaisessa kirjassa oli tuhansia yksittäisiä kuluja aina kahvitarjoiluista alkaen. ”Uudelleenjärjestelyissä on kyse yksityiskohdista”, Suri sanoo. Lisäksi Rajeev Suri perusti yhtiöön hinnoitteluun keskittyviä sodanjohtohuoneita. ”Pricing war roomien tarkoituksena oli koota yhteen paikkaan parhaat konsulttimme ja myyjämme, jotka sitten opettavat asiakastiimeille ympäri maailmaa, miten hinnoitellaan oikein. Pian huomasimme, että aina kun tätä metodia käytettiin sopimusneuvotteluissa, katteemme oli pari prosenttiyksikköä parempi.” Uusi toimintamalli otettiin käyttöön ensin Suomessa. Tänään sodanjohtohuoneet ovat käytössä globaalisti ja hinnoittelun sodanjohtohuoneessa käydään läpi 30–35 kauppaa joka päivä. Toimitusjohtaja itse istuu ohjausryhmän johdossa. ”On ehkä erikoista, että toimitusjohtaja on siinä roolissa. Halusin kuitenkin tehdä vahvasti tiettäväksi sen, ettemme aio antaa periksi katteistamme. Niin tapahtuu aika usein näiden muutosprosessien aikana.” NSN:ää seuraavien analyytikoiden mukaan NSN:n nopeasti parantuneessa kannattavuudessa on kyse muutamista keskeisistä asiakkuuksista. Suri sen sijaan painottaa yhtiön uudelleenjärjestelyjen ja älykkään hinnoittelun merkitystä. ”Analyytikot sanoivat viime vuonna, että hyvä katteemme johtuu vain Koreasta ja Japanista ja että se tulee alas. Viimeksi päättyneellä vuosineljänneksellä Japanin myynti laski voimakkaasti – mutta siitä huolimatta katteemme oli hyvällä tasolla.” Talouselämä 42/2013

31


enfo.fi

Jos liikevaihtosi ei tule taloushallinnosta, miksi tuhlaat siihen aikaa ja resursseja? Mind your own business Ydinosaaminen luo kasvun, taloushallinto kerää sen talteen. Keskity siis ytimeen. Ulkoista talouden perusprosessit Enfolle ja nosta ne uudelle tasolle – alemmilla kustannuksilla. Myös talouden transaktiomassat jalostuvat päätöksentekoa tukevaksi informaatioksi. Kassavirta kiihtyy ja teet parempia päätöksiä helpommin, joustavammin ja fiksummin. Ota käyttöön Enfon integroidut prosessit tilauksesta kassaan, hankinnasta maksuun ja rekisteröinnistä raportointiin sekä rikastetun tiedon välitykseen. Palvelua pohjoismaisille huippuasiakkaille yli 70 miljoonan laskun vuosirutiinilla.

Ota yhteyttä, Johtaja Laura Rantanen laura.rantanen@enfo.fi

Skannaa koodi 42/2013 32 Talouselämä

Henkilöstömäärältään suurimmat maat: Intia, Kiina, Suomi, Saksa, USA

Suurimmat t&k-maat: Suomi, Kiina, Intia

SAKSA KÄRSI SUOMEA ENEMMÄN Nokian verkkoyhtiön työntekijämäärä, henkilöä JOULUKUU 2010

NSN Suomessa NSN Saksassa NSN yhteensä T&k-henkilöstö Suomessa T&k-henkilöstö Saksassa T&k-henkilöstö yhteensä

7 000 8 400 64 700 38  00 2 700 16 300

LOKAKUU 2013

60  00 3 500 49 100 36  00 1 200 1 6 000 LÄHDE: NOKIA

Suomella on kuitenkin käynyt NSN:n viimeisimmän myllerryksen aikana suhteellisen hyvä onni. Irtisanomiset Suomessa ovat olleet kohtuullisia verrattuna Saksaan (katso kaavio yllä). Suomessa on t&k-henkilöstöä lähes yhtä paljon kuin Nokia-Siemens -fuusiota käynnistettäessä vuona 2007. ”Kyse ei ollut suosikkien valinnasta, vaan strategiasta, jonka mukaisesti keskitymme langattomiin verkkoihin. Ja niitä kehitetään täällä”, Suri sanoo. Vuonna 2013 NSN palkkaa Suomessa 400 insinööriä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. ”Paikat kuten Oulu ja Espoo ovat maailmanlaajuisesti parhaiden kohteiden joukossa, kun etsitään langattoman verkkojen kehittäjiä”, Rajeev Suri sanoo. Yhtiön tuotantotyöntekijät Oulussa ovat huolissaan Helsingin Sanomien viime kesäisistä uutisista, joiden mukaan NSN olisi siirtämässä kaikki tehtaansa ulkopuolisille sopimusvalmistajille. Yhtiö ei uutisia kommentoi. Vielä tehtaita ei kuitenkaan ole myyty – ja Rajeev Surin mukaan yhtiön raju rakenneuudistus loppuu vuoteen 2013. Ensi vuonna alkaa toimintojen jatkuvan kehittämisen vaihe. Surin mukaan yhtiö aikoo tiivistää hajanaista organisaatiotaan. Mitä se tarkoittaa Suomen kannalta? ”Tavoitteena ei ole vaikuttaa henkilöstön määrään vaan tuoda ihmisiä lähemmäs toisiaan. Suuntaus on kaiken kaikkiaan se, että enemmän toimintoja siirtyy ajan kuluessa Suomeen. Jo senkin takia, että minä toimin täällä ja toisaalta olemme nyt Nokian täysin omistama yhtiö.” ■

URKINTA EDUKSI? YHDYSVALTAIN harjoittama vakoilu on syksyllä järkyttänyt kansainvälisiä suhteita. Toimitusjohtaja Rajeev Suri, onko suomalaisuudesta nyt NSN:lle etua? ”Se auttaa, kuten myös se, että voimme turvallisuustuotteiden tarjoomallamme erottua esimerkiksi kiinalaisista kilpailijoista. LTE-verkoissa turvallisuus on paljon tärkeämpi kysymys kuin kolmannen sukupolven verkoissa, koska tämä teknologia on täysin ip-pohjaista.” Talouselämän haastattelemat analyytikot arvioivat, että Nokia hyötyy suomalaisuudestaan erityisesti Yhdysvalloissa, jossa operaattorit karsastavat kiinalaisia yhtiöitä. Euroopassa operaattorit eivät kansallisuuksista niinkään välitä.


KÄNNYKKÄVERKOT OVAT uuden Nokian kivijalka, joka tuo noin 90 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Siksi Nokia Solutions and Networksin toimitusjohtaja Rajeev Surin nimi on esillä, kun emo-Nokian seuraavan toimitusjohtajan henkilöllisyyttä arvaillaan. Suri joukkoineen saneerasi verkkoyhtiön ja antoi Nokialle mahdollisuuden valita tulevaisuuden ilman kännyköitä. Mutta onko mies toimitusjohtajamateriaalia? ”Rajeev Suri on pragmaattinen luonne, eikä epäröi lopettaa asioita, jotka eivät toimi. Hän alkoi heti valintansa jälkeen voittamaan merkittäviä operaattorisopimuksia ja onnistui myös ostamaan Motorolan verkkotoiminnot”, Infonetics Researchin johtava analyytikko Stéphane Téral sanoo. Toisaalta Suri on Téralin mukaan luonteeltaan hillitty, ehkä ujokin – ja Nokian toimitusjohtajuus on hyvin julkinen tehtävä. ”Suri ei viihdy tilanteissa, joissa voi tehdä viestinnällisen virheen.” Ruotsalaisen telekonsulttiyhtiö Northstreamin toimitusjohtaja Bengt Nordströmin mukaan Suri on tehnyt pieniä ihmeitä. ”Mutta käsitykseni mukaan hän on tehnyt ympäripyöreitä päiviä vuodesta 2009. Mahtaako hän edes haluta uutta haastetta?” Rajeev Suri ei kommentoi toimitusjohtajakysymystä, mutta myöntää pitävänsä mielellään matalaa profiilia. ”Se on yksilöllinen juttu. Olen varmaan omaksunut sen nokialaisen ja suomalaisen luoteenpiirteen, että en pidä itsestäni meteliä”, hän sanoo. 50 000 työntekijän verkkoyhtiön johtajaksi Rajeev Suri on tähän asti elänyt suhteellisen suojattua elämää. Hän ei ole istunut Nokian johtokunnassa, kuten edeltäjänsä Simon Beresford-Wylie. Suhteita emo-Nokiaan on hoitanut NSN:n täysipäiväinen hallituksen puheenjohtaja, tanskalainen Jesper Ovesen.

PLUS

UUDEN NOKIAN TOIMITUSJOHTAJA?

TERVETULOA SAS LOUNGEEN! SAS Plus -lipulla olet aina tervetullut Loungeihimme. Voit työskennellä, napostella pikkusyötävää tai vain rentoutua ennen lähtöä. Lisäksi SAS Plus -lipulla voit käyttää sujuvaa Fast Track -turvatarkastusta sekä rentoutua ennen lähtöä Loungeissamme. Lue lisää muista SAS Plus -eduista osoitteessa sas.fi

MAKES YOUR TRAVEL EASIER. Talouselämä 42/2013

33


Me teimme kaikkemme Vanha Nokia siirtyi historiaan, uuden yhtiön tulevaisuus on vielä hahmoton.

Y

li 99 prosenttia annetuista äänistä. Harva päätös on saanut yhtä laajan hyväksynnän kuin Nokian päätös myydä kännykkänsä Microsoftille. Kaupan läpimeno oli varmistettu suurilta osakkeenomistajilta jo ennen ylimääräistä yhtiökokousta, tiistaina Helsingin jäähallissa Risto Siilasmaan piti vielä vakuuttaa kuulijat siitä, että Nokian hallitus on käynyt läpi kaikki vaihtoehdot. Siilasmaa puhui kuin joukkojensa edessä seisova upseeri Väinö Linnan romaanissa. ”Seison epäröimättä syyskuun kolmantena päivänä julkistamiemme päätösten takana”, Nokian hallituksen puheenjohtaja sanoi. ”Suomalaisuus on kykyä tunnustaa tosiasiat, ja tämä yhtiökokous päättää Nokian tulevaisuudesta tosiasiat tietäen.” Siilasmaa kävi läpi kaupan askel askeleelta ja luetteli kysymyksiä, joita hallitus viime keväänä pohti: ”Voisimmeko myydä varallisuuttamme rahoittaaksemme Lumia-markkinointia? Voisimmeko vaihtaa älypuhelinalustaa? Entä jos Microsoft ostaa kilpailevan matkapuhelinyhtiön?” Kännyköistä saatu hinta oli Siilasmaan mukaan hyvä, onhan Nokian kurssi syksyllä kaksinkertaistunut. ”Koska uskottavia lähestymisiä ei muilta toimijoilta ole tullut, on todettava, että kauppahinta on kor-

34

Talouselämä 42/2013

kein nyt saavutettavissa oleva.” Kännyköiden myynti ja verkkoyhtiön puolikkaan osto Siemensiltä samanaikaisesti oli melkoinen puristus. Varsinkin kun se tehtiin niin, että verkkokumppani Siemens ei päässyt kuviosta kärryille. ”Käytimme mahdollisuuden tehdä kaupat Nokian kannalta edullisessa järjestyksessä”, Siilasmaa kehaisi. KASVU ON USKON ASIA NSN:n toimitusjohtaja Rajeev Suri astui ensimmäistä kertaa yhtiökokouksen eteen, Michael Halbherr kertoi karttayksikön kasvunäkymistä. Sekä verkkojen että karttojen liikevaihto on ollut laskussa. Entä uuden Nokian kolmas tukijalka, patentti- ja t&k-yksikkö Advanced Technologies? Väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Ihamuotilan mukaan yksikkö voi luoda lisäarvoa investoimalla tuotekehitykseen ja laajentamalla patenttien lisensiointia. ”90 prosenttia patenttisalkustamme ei ole tällä hetkellä laajasti lisensioitu”, Ihamuotila sanoi. ”Monet yritykset ja yhteisöt ympäri maailmaa ovat kiinnostuneita yhteistyöstä Nokian kanssa.” Tämä tarkoittaa ainakin sitä, että maailmalla on paljon yrityksiä, joilta Nokia aikoo vaatia korvauksia patenttiensa käytöstä – vaikka sitten raastuvassa. JUHA-MATTI MÄNTYLÄ

ANTTI MANNERMAA

HISTORIALLINEN HETKI. Risto Siilasmaa valmistautuu astumaan jäähallin lavalle. Vieressä (oikealla) Nokian hallituksen jäsen Henning Kagermann, toisella puolella Timo Ihamuotila, Jouko Karvinen ja Rajeev Suri.

suri  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you