Page 1

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Μέρος Πρώτο

Δημήτριος Κόγκας

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012 - 2013


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τα Μαθησιακά Αποτελέσματα του μαθήματος είναι:    

Να μάθετε τι να περιμένετε από αυτό το μάθημα. Να κατανοήσετε τις προσδοκίες γι’ αυτά που πρέπει να κάνετε. Να μάθετε πως αξιολογείται το μάθημα. Να αρχίσετε σιγά - σιγά να μαθαίνετε τι είναι ο Προγραμματισμός Προσωπικής Ανάπτυξης και τι περιλαμβάνει.

Περί τίνος πρόκειται στο μάθημα αυτό……. Πρέπει πρώτα λογικά να αναπτύξετε τις απαιτούμενες δεξιότητες για την επιτυχία σας στο πανεπιστήμιο και δεύτερον, να ξεκινήσετε μια διαδικασία να κάνετε τον εαυτό σας τόσο ελκυστικό στους εργοδότες που να αισθάνονται ότι πρέπει να σας προσλάβουν όταν τελειώσετε την τρέχουσα φάση των σπουδών σας. Είστε πλέον σε πανεπιστήμιο! Αυτό σημαίνει ότι: Έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να αποκτήσετε πτυχίο. Είστε πλέον ανεξάρτητοι μαθητευόμενοι! Έχετε περιέργεια για τη ζωή, το σύμπαν, οτιδήποτε ! Νοητικά (δυνητικά) ανήκετε στο 5% οποιουδήποτε πληθυσμού. Επίσης ξέρω…. Ότι μπορείτε να επιτύχετε πολλά πράγματα αν προσηλωθείτε «Είτε νομίζετε ότι μπορείτε, ή ότι δεν μπορείτε, συνήθως έχετε δίκιο». Henry Ford «Διαλέξτε να νομίζετε ότι μπορείτε»! Dave Lees Όσο περισσότερο διαβάζετε στα μαθήματα, τόσο καλύτερη κατηγορία πτυχίου θα πάρετε. Η υψηλή κατηγορία πτυχίου έχει πολύ μεγάλη σημασία και για μεταπτυχιακά σε καλό πανεπιστήμιο και λαμβάνετε υπόψη από πολλούς εργοδότες.

[2]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Προσδοκίες για το τι πρέπει να μάθετε Αυτοανάλυση Να μάθετε πώς να γράφετε ακαδημαϊκά. Να μάθετε πώς να βάζετε παραπομπές Τα βασικά για το πώς να προετοιμάζεστε για την αγορά εργασίας: Βιογραφικά Συνοδευτικές επιστολές Δικτύωση Προβολή του εαυτού Να σας παίρνουν συνέντευξη Στάση Δεξιότητες παρουσιάσεων Παρουσίαση του εαυτού σας Αγορά εργασίας Ταίριασμα/επιλογή σταδιοδρομίας Δουλειές κατά τη διάρκεια των διακοπών ΠΠΑ Χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο Δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών Να θυμάστε ότι οι δεξιότητες που θα μάθετε για να σας βοηθήσουν να πάρετε καλό πτυχίο είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν και στον κόσμο της εργασίας. Τι πρέπει να μάθετε Πώς να βρίσκετε το πώς Να κατανοείτε την ανάγκη να αναπτύξετε στάση που είναι: Θετική Να δείχνει περιέργεια Να έχει προσδοκίες Ευέλικτη Να μάθετε να κατανοείτε τα ισχυρά σας σημεία αναφορικά με Στάση και προσέγγιση Να μάθετε να αναπτύσσετε τις δεξιότητες και στάση που χρειάζεστε για το μέλλον Να μάθετε πώς να επηρεάζετε τα πράγματα υπέρ σας. Να μάθετε να επηρεάζετε τα πράγματα υπέρ σας. Λέγεται ότι «δεν υπάρχει «τύχη» – στη ζωή δημιουργείτε τη δική σας τύχη» και ότι «Όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο περισσότερη τύχη έχεις» (Gary Player) και επίσης ότι «Όσο περισσότερο εξασκούμαι, τόσο τυχερότερος γίνομαι» (Gene Sarazen).

[3]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Τα παραπάνω είναι ισχυρές πεποιθήσεις στους Δυτικούς Ανθρώπους. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή μας και που δεν έχουμε επιλογές όπως για παράδειγμα σε ποια χώρα και σε ποια οικογένεια γεννιόμαστε. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που σαφώς μπορούμε να επηρεάσουμε και οι επιλογές μας κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Τι προσδοκώ από εσάς……… Να ξεκινήσετε από ΤΩΡΑ να αναπτύσσετε τις δεξιότητες και στάσεις που χρειάζεστε για τη δουλειά: Η προσέλευση στα μαθήματα θα ελέγχεται. Πρέπει να στοχεύετε για 100% παρακολούθηση με ένα ελάχιστο 95% όλων των διαλέξεων και σεμιναρίων. Θα υποστείτε τις συνέπειες αν δεν ανταποκριθείτε σ’ αυτά τα πρότυπα χωρίς λόγο. Αν δεν μπορείτε να προσέλθετε για σοβαρούς λόγους θα πρέπει να μου στείλετε η/ μήνυμα όσο πιο σύντομα γίνεται (μέσα σε 24 ώρες). Το ίδιο θα γινόταν και στο χώρο εργασίας Να είστε εγκαίρως στις διαλέξεις. Θα παίρνετε απουσία αν φτάνετε αργοπορημένα. Είναι αγενές να έρχεστε καθυστερημένα. Δεν θα μπορείτε να εμφανίζεστε αργά για δουλειά και να σας κρατούν στη δουλειά! Πληρώνετε πολλά χρήματα για να σπουδάσετε χρησιμοποιήστε λοιπόν την ευκαιρία στο έπακρο. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Προσωπικής Ανάπτυξης (ΠΠΑ) (PDP ) (Horn, 2009 pp. 69 – 75).

Τι είναι; Τρόπος καταγραφής και δημιουργίας πλαισίου για τον εαυτό σας για να: Αναγνωρίζετε επιτεύγματα Προσδιορίζετε επιτυχία Προσδιορίζετε περιοχές που χρειάζεστε να αναπτύξετε Στοχάζεστε για την πρόοδό σας Να βάζετε και να δίνετε προτεραιότητα σε στόχους Να βάζετε και να δίνετε προτεραιότητα σε σχέδια δράσης Ένας συστηματικός τρόπος να δημιουργείτε ενεργητικά την επιτυχία σας με τον τρόπο που θέλετε να γίνει.

Πως χρησιμοποιείτε το ΠΠΑ; Ξεκινήστε απ’ οπουδήποτε – το οπουδήποτε είναι εντάξει αρκεί να ξεκινήσετε. Ενημερώνετέ το Αναζητείτε ισχυρά σημεία προς ανάπτυξη Δώσετε μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσετε ευκαιρίες ανάπτυξης για τον εαυτό σας σκόπιμα, ενεργά, θετικά για να γεμίσετε χάσματα στις δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητές σας. Χρησιμοποιήστε το έντυπο που σας έχει δοθεί για να ξεκινήσετε τώρα να το συμπληρώνετε. [4]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Τρόπος Αξιολόγησης 50% θα δοθεί από μια σειρά δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα είναι μέρος του χαρτοφυλακίου. Αυτές οι δραστηριότητες θα είναι: 10% διαθέσιμοι από τα τεστ για τις παραπομπές Harvard. Οι υψηλότεροι βαθμοί από τα δυο από αυτά θα έχουν ίση αξία για το 10%. 10% Δημιουργία βιογραφικού με συνοδευτική επιστολή και προσωπική δήλωση. 10% Γραπτή στοχαστική εργασία – 1000 λέξεων – για τα προσωπικά σας ισχυρά σημεία και αδυναμίες, πως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ή να τα αντιμετωπίσετε σε σχέση και με το τι βρήκατε από παρακολούθηση ημερών καριέρας και τη διάλεξη του προσκεκλημένου ομιλητή. 10% για παρουσίαση ενός άρθρου που θα βαθμολογεί: Δεξιότητες παρουσίασης Γνώση του άρθρου Δεξιότητες παραπομπών Στοχασμός για το τι μαθαίνετε δουλεύοντας ως ομάδα 10% - Ηλεκτρονική εκδοχή του χαρτοφυλακίου σας ως ένα ντοκουμέντο είτε σε PDF ή WORD που θα περιλαμβάνει: Σελίδα τίτλου Σελίδα περιεχομένων Συνοδευτική επιστολή ανανεωμένη και βελτιωμένη Την προσωπική σας δήλωση – ανανεωμένη και βελτιωμένη Το βιογραφικό σας ανανεωμένο και βελτιωμένο Επιπρόσθετα υποστηρικτικά στοιχεία για την ανάπτυξή σας

50% του τελικού βαθμού του μαθήματος θα δοθεί από ένα ομαδικό πρότζεκτ έρευνας και παρουσίασης που θα λάβει χώρα στο δεύτερο μισό του δευτέρου εξαμήνου.

Παραπομπές Horn, R. (2009) The Business Skills Handbook. London:CIPD Ibarra, H. (2002) How to Stay Stuck in the Wrong Career, Harvard Business Review, Dec. 80:12 pp. 4047 [5]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΑΛΥΣΗΣ

Ιεραρχία Προσωπικής Ζωής και Διαχείρισης Δεξιοτήτων

Για περισσότερα από 2.500 χρόνια η αυτογνωσία ήταν σημαντικό πράγμα για τους ανθρώπους. Το περίφημο γνώθι σ’αυτόν έχει αποδοθεί στον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Πυθαγόρα και τον Θαλή. Ο Πλούταρχος σημειώνει ότι υπήρχε και ως επιγραφή στο Μαντείο των Δελφών. Η αυτογνωσία βρίσκεται στην καρδιά της ικανότητας να ελέγχει κανείς τον εαυτό του, αλλά δεν επαρκεί (Whetten and Cameron, 2011: 79). Άλλες δεξιότητες αυτό-διαχείρισης συνδέονται με την αυτογνωσία και χτίζουν πάνω σ’ αυτή (βλ. σχεδιάγραμμα 1). Το να ξεκαθαρίζει κανείς προτεραιότητες και σκοπούς βοηθιέται στο να δημιουργεί κατεύθυνση στη ζωή του. Το να διαχειρίζεται το χρόνο και το άγχος αποτελεσματικά δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής στον περίγυρό του αλλά και οργάνωσης αυτού.

Ιεραρχία Προσωπικής Ζωής και Διαχείρισης Δεξιοτήτων Σύμπτωμα

Τακτική Διαχείριση Άγχους

Διαχείριση Χρόνου Θέσπιση Σκοπών και Προτεραιοτήτων

Αυτογνωσία

Στρατηγική

Πρόβλημα

Σχεδιάγραμμα 1 Source: Whetten, David A., Cameron, Kim, S., ( 2007) Developing Management Skills, 8th edition, Chapter 1, Pearson

3

[6]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Το αίνιγμα της Αυτογνωσίας Η αναζήτηση αυτογνωσίας είναι προαπαιτούμενο για την προσωπική ανάπτυξη. Όμως, μερικές φορές αποφεύγομε να αναζητήσουμε πληροφορίες για τους εαυτούς μας. Υπάρχει η πιθανότητα αυτή η γνώση να είναι αρνητική και να οδηγήσει σε αισθήματα κατωτερότητας, αδυναμίας, κακίας ή και ντροπής (Whetten and Cameron, 2011: 80). Η συνειδητοποίηση ότι κάποιος δεν είναι εντελώς επαρκής και γνώστης είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Η αντίσταση όμως, σύμφωνα με τον Maslow, μας οδηγεί σε άρνηση των δυνατοτήτων μας. Η Ευαίσθητη Γραμμή Είναι το σημείο στο οποίο τα άτομα γίνονται αμυντικά όταν συναντούν πληροφορίες για τους εαυτούς τους που δεν συνάδουν ή ταιριάζουν με την αυτό-αντίληψή τους. Δημιουργείται όπως λέμε ασυμφωνία με την αυτό-αντίληψή μας. Τότε αναπτύσσουμε αυτό που ονομάζεται αντίδραση ακαμψίας στην απειλή. Έτσι όταν δεχόμαστε κριτική από συνάδελφο που θίγει ικανότητές μας, γινόμαστε αμυντικοί για να προστατεύσουμε την εικόνα μας (Whetten and Cameron, 2011: 81). Ένας τρόπος να αποφεύγεται αυτή η αμυντική στάση και ακαμψία είναι να μπορεί το άτομο να δοκιμάσει την ισχύ της ασύμφωνης πληροφορίας. Αυτό γίνεται όταν υπάρχει έλεγχος για το τι, πότε και πως δίνεται η πληροφόρηση και έτσι αποφεύγονται οι εκπλήξεις. Πέντε Περιοχές Αυτογνωσίας Οι πέντε περιοχές που επισημαίνονται αποτελούν περιορισμένο αριθμό παραγόντων. Οι ερευνητές έχουν πάντως βρει ότι είναι μεταξύ των πλέον σημαντικών παραγόντων πρόβλεψης αποτελεσματικής διοίκησης, λήψης αποφάσεων, ομαδικής δουλειάς, δημιουργικότητας, επικοινωνίας, ικανοποίησης από τη δουλειά, δια βίου μάθησης και ανάπτυξης (Whetten and Cameron, 2011:83) (βλ. σχεδιάγραμμα 2).

[7]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Πέντε Περιοχές Αυτογνωσίας

Βασική Αυτό-αξιολόγηση Προσδιορίζει βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Αξίες Προσδιορίζει προσωπικά πρότυπα και ηθική κρίση

Συναισθηματική Νοημοσύνη Προσδιορίζει τη συναισθηματική επίγνωση και έλεγχο

Στάση απέναντι Στην αλλαγή Προσδιορίζει προσαρμοστικότητα Και υπευθυνότητα

Γνωστικό στυλ Προσδιορίζει απόκτηση και αξιολόγηση πληροφοριών

Σχεδιάγραμμα 2 Source: Whetten, David A., Cameron, Kim, S., ( 2007) Developing Management Skills, 8th edition, Chapter 1, Pearson

3

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα διαχείρισης του εαυτού και των σχέσεων με τους άλλους. Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει αποδειχτεί πιο ισχυρή από το IQ στην πρόβλεψη επιτυχίας στη ζωή (Goleman, 1995). Οι R. Boyatzis και D. Goleman (2000) στον ορισμό της συναισθηματικής νοημοσύνης περιλαμβάνουν όλες τις ικανότητες που βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τους εαυτούς τους και τους άλλους. Περιλαμβάνουν ηγεσία, επιρροή, διαχείριση σύγκρουσης, επικοινωνία, αυτό-πεποίθηση, ομαδικότητα. Οι Mayer και Salovey (1990) περιορίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη στην ικανότητα επαρκούς διάγνωσης και αντίδρασης στο συναίσθημα. Αυτές οι ικανότητες δεν είναι έμφυτες αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν. Συναισθηματικά νοήμονες άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να τα ελέγχουν όταν χρειάζεται χωρίς να γίνονται πάντα ήπιοι. Οι συναισθηματικά νοήμονες μπορούν να εκφράσουν μεγάλη γκάμα συναισθημάτων και έντασης (Whetten and Cameron, 2011, σ. 86). Επίσης οι συναισθηματικά νοήμονες έχουν ενσυναίσθηση (empathy) έναντι των άλλων. Μπορούν να μετέχουν των συναισθημάτων των άλλων κατανοώντας τα. Τέλος οι συναισθηματικά νοήμονες ανταποκρίνονται κατάλληλα στα συναισθήματα των άλλων. Στηρίζουν και ενθαρρύνουν συναισθήματα χαράς και ευτυχίας. Δεν χειραγωγούνται όμως από τα συναισθήματα των άλλων. Δεν ανταποκρίνονται μόνο με κριτήριο τα συναισθήματα των άλλων. Οι αξίες είναι από τα πλέον σταθερά και σθεναρά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Είναι η βάση πάνω στην οποία σχηματίζουν στάσεις και προσωπικές προτιμήσεις (Whetten and Cameron, 2011: 87). Επίσης αποτελούν τη βάση για κρίσιμες αποφάσεις και χάραξη πορείας στη ζωή. Καθορίζουν την ηθικότητά μας. [8]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Προσανατολισμοί με βάση ιδιαίτερες αξίες χαρακτηρίζουν έθνη, εθνοτικές ομάδες, κλάδους δραστηριότητας, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Αυτές ονομάζονται και πολιτισμικές αξίες (Whetten and Cameron, 2011, σ. 89-90). Οι προσωπικές αξίες, σύμφωνα με τον Rokeach (1973), χωρίζονται σε εργαλειακές αξίες και αξίες σκοπού. Οι εργαλειακές αξίες προτάσσουν επιθυμητά πρότυπα συμπεριφοράς ή μεθόδους επίτευξης σκοπού. Δυο τύποι εργαλειακών αξιών είναι η ηθικότητα και η ικανότητα. Η παραβίαση ηθικών αξιών προξενεί αισθήματα ενοχής, ενώ η παραβίαση αξιών ικανότητας προξενεί αισθήματα εντροπής (Whetten and Cameron, 2011, σ. 90). Οι αξίες σκοπού προτάσσουν σκοπούς για το άτομο. Μπορεί να είναι είτε προσωπικές (ηρεμία) είτε κοινωνικές (παγκόσμια ειρήνη) (Whetten and Cameron, 2011, σ. 91). Έχει παρατηρηθεί ότι αύξηση στην προτεραιότητα προσωπικών αξιών μειώνει την προτεραιότητα των κοινωνικών αξιών και το αντίθετο. Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι οι Αμερικανοί πολίτες θεωρούν ότι τα διοικητικά στελέχη στις αμερικανικές εταιρείες είναι σε χαμηλά επίπεδα εντιμότητας, ακεραιότητας και ενδιαφέροντος για ηθικές αξίες (Andrews, 1989). Τον Δεκέμβριο του 2001 η Enron που ήταν η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ χρεοκόπησε, έχοντας γίνει συνώνυμη με διοικητική απληστία και εταιρική απάτη. Είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε υπερβολική ποσότητα πληροφοριών. Δίνουμε προσοχή και ανταποκρινόμαστε σε μέρος αυτών των πληροφοριών. Οι στρατηγικές που αναπτύσσουμε για να δίνουμε προσοχή σε κάποιες πληροφορίες και να αναστέλλουμε άλλες αποτελούν το γνωστικό μας στυλ. Το γνωστικό μας στυλ λοιπόν αναφέρεται στην τάση μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να ανταποκρινόμαστε στις πληροφορίες με ένα ιδιαίτερο τρόπο (Whetten and Cameron, 2011, σ. 96). Τα γνωστικά στυλ είναι επίκτητα και μπορούν να αλλάξουν. Καθώς το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται τα στελέχη αλλάζει και γίνεται πιο αβέβαιο και χαοτικό, η ικανότητα να επεξεργάζεται κανείς πληροφορίες επηρεάζεται από τη στάση του στην αλλαγή (Whetten and Cameron, 2011, σ. 98). Υπάρχουν δυο διαστάσεις στον προσανατολισμό στην αλλαγή – ανεκτικότητα στην ασάφεια και αβεβαιότητα και η εστία ελέγχου. Τα στελέχη που έχουν υψηλό βαθμό ανεκτικότητας στην αβεβαιότητα είναι πιθανό να επιδεικνύουν επιχειρηματικότητα και να επιλέγουν καθήκοντα που είναι λιγότερο δομημένα. Επίσης αντιμετωπίζουν καλύτερα την οργανωτική αλλαγή. Από την άλλη δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε ένα και μόνο στοιχείο πληροφορίας (Whetten and Cameron, 2011, σ. 99). Η εστία ελέγχου έχει να κάνει με τη στάση των ανθρώπων σχετικά με τον βαθμό ελέγχου της μοίρας τους. Οι άνθρωποι διαφέρουν στο πως δέχονται και ερμηνεύουν πληροφορίες για επιτυχία ή αποτυχία ή για αλλαγή στο περιβάλλον. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εσωτερική εστία ελέγχου (εγώ είμαι η αιτία για την επιτυχία ή την αποτυχία). Άλλοι έχουν εξωτερική εστία ελέγχου (κάτι ή κάποιος άλλος προκάλεσε την επιτυχία ή την αποτυχία). Το κάθε άτομο έχει ξεχωριστή προσωπικότητα. Αυτή η έννοια της προσωπικότητας αναφέρεται στον σχετικό σταθερό συνδυασμό χαρακτηριστικών που κάνει μοναδικό το άτομο και δημιουργεί σταθερότητα στις σκέψεις και συμπεριφορές του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να αλλάξει στοιχεία με συνειδητή προσπάθεια (Whetten and Cameron, 2011, σ. 101). Υπάρχει ακόμη [9]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

διαφωνία ως προς το βαθμό που η προσωπικότητα μαθαίνεται και το βαθμό που καθορίζεται γενετικά και βιολογικά. Τρία γνωρίσματα της προσωπικότητας έχουν δεχθεί έχουν δεχθεί τις περισσότερες μελέτες: αυτό-εκτίμηση, εστία ελέγχου και νευρικότητα ή συναισθηματική σταθερότητα (Bono and Judge, 2003). Κυρίαρχη προσέγγιση στο θέμα της προσωπικότητας είναι αυτή των πέντε χαρακτηριστικών.

Η Προσέγγιση των Πέντε Χαρακτηριστικών

Εξωστρέφεια / εσωστρέφεια. Κυμαίνεται από το να είναι κανείς εκδηλωτικός και σθεναρός στο ένα άκρο στο να είναι συγκρατημένος και διστακτικός στο άλλο. Προσήνεια / εχθρότητα. Κυμαίνεται από το να είναι κανείς συνεργάσιμος και εμπιστεύσιμος στο ένα άκρο στο να είναι εριστικός και εχθρικός στο άλλο. Ευσυνειδησία / απερισκεψία. Κυμαίνεται από το να είναι κανείς αξιόπιστος και υπεύθυνος στο να είναι ανοργάνωτος και αναξιόπιστος. Συναισθηματική σταθερότητα / αστάθεια. Κυμαίνεται από το να αισθάνεται κανείς ασφαλής και βέβαιος στο να αισθάνεται αγωνία και κατάθλιψη. Ανοικτό μυαλό / κλειστό μυαλό. Κυμαίνεται από το να είναι κανείς ευρηματικός και ανοικτόμυαλος στο να μη ενδιαφέρεται και να έχει παρωπίδες.

Αλλά οι διαφορές αποτελεσμάτων στις μελέτες πάνω στα πέντε γνωρίσματα καθορίζονται από τη βασική αυτό-αξιολόγηση. Η βασική αυτό-αξιολόγηση αναφέρεται μερικές φορές και ως συνολική θετική αυτό-υπόληψη. Είναι ο βαθμός κατά τον οποίο οι άνθρωποι δίνουν αξία στους εαυτούς τους και αισθάνονται ικανοί ως άτομα. Αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: 1) Αυτό-εκτίμηση ή βαθμός κατά τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους ικανούς, επιτυχημένους και άξιους. 2) Γενικευμένη αυτο-αποτελεσματικότητα ή αίσθηση ικανότητας ότι είναι κανείς αποδοτικός σε ποικιλία περιστάσεων. 3) Νευρικότητα ή τάση να έχει κανείς αρνητική άποψη και απαισιόδοξη προσέγγιση στη ζωή. 4) Εστία ελέγχου, η πεποίθηση για το βαθμό που κάποιος μπορεί να ελέγχει τις εμπειρίες του. [10]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Η έρευνα έχει δείξει ότι άνθρωποι που έχουν υψηλή βασική αυτό-αξιολόγηση τείνουν να είναι περισσότερο ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους και να έχουν καλύτερες επιδόσεις (Whetten and Cameron, 2011, σ. 103). Είναι περισσότερο επιτυχημένοι στο να αντιμετωπίζουν εμπόδια και να επιλύουν προβλήματα. Τύποι Προσωπικότητας και Μαθησιακά Στυλ Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε δυο ερωτηματολόγια: το ερωτηματολόγιο των Honey and Mumford για τα μαθησιακά στυλ και το ερωτηματολόγιο των Myers-Briggs TDI που προσδιορίζει τύπο προσωπικότητας. Πάνω στα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων θα χρειαστεί να στοχαστείτε.

Μάθηση, Δεξιότητες και Απασχόληση Εισαγωγή Αποφασίζοντας να σπουδάσετε, πήρατε μια σημαντική απόφαση επένδυσης – να επενδύσετε στον εαυτό σας. Θα κοιτάξουμε τι μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε το κέρδος της επένδυσή σας αναπτύσσοντας «μεταφερόμενες δεξιότητες». Αυτές είναι δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να εργάζεστε καλά και ως φοιτητές και ως στελέχη επιχειρήσεων αργότερα.

Τι Αναζητούν οι Εργοδότες στους Αποφοίτους Η αγορά εργασίας είναι πολύ ανταγωνιστική. Αν εξετάσει κανείς τι αναζητούν οι εργοδότες στις αγγελίες μπορεί να καταγράψει τα ακόλουθα:  Αποφοίτους που είναι φιλόδοξοι, με παρακίνηση, καλοί επικοινωνιακά και ικανοί να εργαστούν με καταληκτικές ημερομηνίες  Αυστηρή και σοβαρή προσέγγιση στη δουλειά με πολύ υψηλή επικοινωνιακή δεινότητα και διαπροσωπικές δεξιότητες  Με στρατηγική σκέψη… εξαίρετα επικοινωνιακός με ισχυρή δικτύωση και δεξιότητες διαπραγμάτευσης  Ηγετικές ικανότητες, επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες, ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων, ανθεκτικότητα, αντοχές  Ικανότητες στον προγραμματισμό, συγγραφή και εμπειρία σε αποτελεσματικές παρουσιάσεις

[11]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Κύριες Δεξιότητες προς Ανάπτυξη Γνωστικές δεξιότητες – κριτική σκέψη, ανάλυση, σύνθεση. Πρέπει να μπορείτε να προσδιορίζετε παραδοχές, να αξιολογείτε δηλώσεις με βάση ενδεικτικά στοιχεία, να ελέγχετε τη λογική ενός επιχειρήματος, να ορίζετε όρους και να κάνετε κατάλληλες γενικεύσεις. Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων – Πρέπει να μπορείτε να προσδιορίζετε και να επιλύετε προβλήματα επιχειρήσεων, να σκέπτεστε και να αξιολογείτε εναλλακτικές λύσεις, να εφαρμόζετε ιδέες και γνώση σε ποικιλία καταστάσεων. Δεξιότητες Έρευνας – χρήση πορισμάτων έρευνας για επίλυση ζητημάτων και ατομικά και ως μέλη ομάδων. Πρέπει να μπορείτε να προσδιορίζετε σχετικά δεδομένα και πηγές έρευνας αλλά και μεθοδολογίες έρευνας και η έρευνα να στηρίζει τη μάθησή σας. Δεξιότητες χρήσεως τεχνολογίας και επικοινωνίας – πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια γκάμα επιχειρηματικών εφαρμογών σε οποιαδήποτε δουλειά. Δεξιότητες ποσοτικής ανάλυσης – ανάλυση δεδομένων, ερμηνεία και παρέκταση. Επικοινωνιακές δεξιότητες – προφορικές και γραπτές, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα. Διαπροσωπικές δεξιότητες – να ομιλείς και να ακούς, να παρουσιάζεις, να πείθεις και να διαπραγματεύεσαι. Πρέπει να μπορείτε να αλληλεπιδράτε με διάφορους ανθρώπους όπως συναδέλφους και πελάτες. Δεξιότητες ομαδικής εργασίας – ηγεσία, ανάπτυξη ομάδας, επιρροή. Πρέπει να μπορείτε να διαχειρίζεστε και να συνεισφέρετε σε ομαδικά πρότζεκτ. Δεξιότητες προσωπικής διαχείρισης – προγραμματισμός χρόνου, παρακίνηση, πρωτοβουλία. Μαθησιακές δεξιότητες – στοχαστικές, προσαρμοστικές, συνεργατικές. Αυτό-επίγνωση – ευαισθησία και ειλικρίνεια στους άλλους που είναι διαφορετικοί από σένα. Αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Μεταφερόμενες Δεξιότητες Όλες οι παραπάνω δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη σταδιοδρομία σας είναι και δεξιότητες που χρειάζεστε για να έχετε καλές επιδόσεις ως φοιτητές.

[12]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Παραπομπές Andrews, K. (1989) ‘Ethics in Practice’, Harvard Business Review, No. September-October, pp. 99-104 Boyatzis, R. E., Goleman, D. and Rhee, K. (2000) ‘Clustering Competence in Emotional Intelligence: Insights from the Emotional Intelligence Inventory’, in Bar-on, R. and Parker, J. D. A. (eds) Handbook of Emotional Intelligence. San Francisco: Jossy Bass Goleman, D. (1995) Emotional Intelligence. New York: Bantam Rokeach, M. (1973) The Nature of Human Values. New York: Free Press Salovey, P. and Mayer, J. (1990) ‘Emotional Intelligence’, Imagination, Cognition and Personality, vol. 9, pp. 185-211 Whetten, D.A. and Cameron K. S. (2011) Developing Management Skills. Boston: Pearson

[13]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Η ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η Θεωρία του Kolb (1984)

Ο εργοδότης ενδιαφέρεται για την ικανότητά σας να χρησιμοποιήσετε και να εφαρμόσετε τη γνώση σας. Η εφαρμογή ήταν πάντα δύσκολη για τους φοιτητές. Επομένως πρέπει να μάθετε να εφαρμόζετε. Επίσης οι εργοδότες προσδοκούν από τους αποφοίτους να μπορούν να κατανοήσουν προβληματικές καταστάσεις και να ανταποκρίνονται κατάλληλα. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν δεν μπορείς να κάνεις ότι έκανες επιτυχώς στο παρελθόν. Για να προσαρμοστείς πρέπει να καταλάβεις τι έκανες στο παρελθόν και γιατί ήταν επιτυχημένο τότε.

Η Θεωρία του Kolb Η οργανωτική ζωή είναι περίπλοκη και τα εννοιολογικά πλαίσια, δηλ. νοητικά μοντέλα μας βοηθούν να την αντιληφθούμε. Ο Kolb αναγνώρισε τη σημασία των θεωριών και τον ρόλο του συνειδητού στοχασμού στην ανάπτυξή τους. Πρότεινε λοιπόν ένα μοντέλο για το πώς οι ιδέες και η εμπειρία συνδέονται:

Εμπειρία

Πράξη

Στοχασμός

Θεωρία [14]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Για τον Kolb η μάθηση είναι δραστήρια διαδικασία. Η πράξη δημιουργεί εμπειρία, η οποία γίνεται αντικείμενο στοχασμού. Ο στοχασμός περιλαμβάνει προσπάθεια κατανόησης της εμπειρίας στο φως υπαρχόντων ιδεών και κατανόησης. Θεωρία σημαίνει αλλαγή των ιδεών για καλύτερη κατανόηση. Μετά ακολουθεί δοκιμή της θεωρίας σε νέες καταστάσεις για την ισχυροποίηση ή την τροποποίησή της.

Ταξινομώντας Μαθησιακά Στυλ Οι Honey και Mumford (1986) ισχυρίστηκαν ότι αν και όλα τα στάδια είναι αναγκαία για την μάθηση, οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται ευτυχέστεροι με κάποια στάδια πάρα με άλλα. Προσδιόρισαν τέσσερα διαφορετικά μαθησιακά στυλ που αντανακλούν αυτές τις προτιμήσεις και ανέπτυξαν ερωτηματολόγια για να μπορούν οι άνθρωποι να προσδιορίζουν ποιο στυλ προτιμούν.

Οι της δράσης Τείνουν στη δράση, είναι πιθανώς ανοικτόμυαλοι και αρέσκονται σε νέες εμπειρίες. Βαριούνται εύκολα, είναι πολύ κοινωνικοί, αρέσκονται σε ομαδικές αποφάσεις και φέρνουν καλοδεχούμενη ενέργεια σε ένα καθήκον. Δεν είναι καλοί σε πράγματα που χρειάζονται παγίωση ή που χρειάζονται συνεχή προσπάθεια – ακόμη και να παρακολουθήσουν μια διάλεξη μπορεί να είναι δύσκολο. Το να συγγράψουν μια μεγάλη εργασία ή ακόμη περισσότερο πτυχιακή είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Δεν είναι προσεκτικοί, άλλα μέλη ομάδων αισθάνονται ότι δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε συζήτηση και χάνουν ευκαιρίες να μάθουν από τους άλλους.

Οι Στοχαστικοί Προτιμούν να σκέπτονται όλες τις πλευρές του ζητήματος πριν λάβουν απόφαση, κρατούν χαμηλούς τόνους στη συζήτηση, είναι προσεκτικοί και δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.

[15]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Ευημερούν στις πτυχιακές με την προϋπόθεση να μη ξοδεύουν πολύ χρόνο στην προετοιμασία και να αφήνουν λίγο χρόνο για συλλογή δεδομένων και συγγραφή. Είναι παρατηρητικοί και δίνουν καλή ανατροφοδότηση αλλά μπορεί να μη αδράχνουν ευκαιρίες να λάβουν οι ίδιοι ανατροφοδότηση.

Οι Θεωρητικοί Προσεγγίζουν τα προβλήματα λογικά, βήμα προς βήμα, αναλύοντας και συνθέτοντας, θεμελιώνοντας βασικές παραδοχές και επιμένοντας σε ορθολογικές προσεγγίσεις. Απεχθάνονται την αβεβαιότητα και θα έχουν πρόβλημα με τη δημιουργικότητα, ενώ αρέσκονται σε σύνθετα προβλήματα που έχουν σαφή δομή. Απεχθάνονται να δουλεύουν με προβλήματα για τα οποία δεν έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται ή όπου κάποιοι παράγοντες αξιολογούνται υποκειμενικά.

Οι Πραγματιστές Τους αρέσουν οι καινούργιες ιδέες, αρκεί να μπορούν να τις υλοποιήσουν. Απεχθάνονται συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Τους αρέσει να επιλύουν προβλήματα και να αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τα πράγματα. Οι θεωρητικές πλευρές των μαθημάτων τους αφήνουν αδιάφορους, αλλά θα τους αρέσει η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφόσον υπάρχει επαρκής ανατροφοδότηση για τις επιδόσεις τους. Θα προτιμούν τη μάθηση που βασίζεται σε μελέτες περιπτώσεων μάλλον παρά τις διαλέξεις.

Στοχασμός και Δράση πάνω στα Μαθησιακά Στυλ Θα χρειαστείτε να αναπτύξετε κάποια μαθησιακά στυλ. Διαλέξτε τουλάχιστον έξι από τις κάτωθι δραστηριότητες και φτιάξτε ένα σχέδιο δράσης για να τις φέρετε εις πέρας. Παρακολουθείστε την πρόοδό σας κατά τακτά διαστήματα. Περιγράψτε την εμπειρία της κάθε δραστηριότητας στο χαρτοφυλάκιό σας. Αυτό θα είναι ένδειξη της ικανότητά σας να μάθετε.

[16]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Για να γίνετε περισσότερο άνθρωποι της δράσης Κάνετε κάτι που είναι εντελώς έξω από τον χαρακτήρα σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τμηματοποιήστε τη μέρα σας, αλλάζοντας εσκεμμένα τη μια δραστηριότητα με κάποια άλλη. Εξαναγκάστε τον εαυτό σας να παίζει περισσότερο διακεκριμένο ρόλο σε συζητήσεις. Αποφασίστε να πείτε κάτι τα πρώτα δέκα λεπτά. Αν έχετε παρουσίαση ή συνεδρίαση του Union αναλάβετε να προεδρεύσετε ή να κάνετε την επόμενη παρουσίαση. Ασκηθείτε στο να σκέπτεστε φωναχτά. Την επόμενη φορά που σκέπτεστε κάποιο πρόβλημα, πείτε τις ιδέες σας σ’ ένα φίλο, προσπαθώντας να αποκτήσετε τη συνήθεια να μιλάτε χωρίς πρώτα να σκέπτεστε πολύ.

Για να αναπτύξετε στοχασμό Σε συζητήσεις ασκηθείτε στο να παρατηρείτε τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι και στο να σκέπτεστε γιατί τα λένε και τα κάνουν Χρησιμοποιείστε λίγο χρόνο το βράδυ σκεπτόμενοι τι κάνατε κατά τη διάρκεια της μέρας και τι μάθατε από αυτό που κάνατε. Τις σημειώσεις σας κρατήστε τις στο χαρτοφυλάκιό σας. Βάλτε σαν στόχο να υποβάλετε το τέλειο δοκίμιο / εργασία την επόμενη φορά. Κάντε κάμποσα σχέδια προσπαθώντας να επιτύχετε εξαίρετη εμφάνιση / παρουσίαση και περιεχόμενο. Επιλέξτε ένα θέμα που έχετε καλύψει στο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει πραγματικά. Προσπαθήστε να βρείτε όσα περισσότερα μπορείτε γι αυτό και γράψτε μια μικρή σύνοψη. Πριν πάρετε κάποια απόφαση, προσπαθήστε να φτιάξετε ένα κατάλογο όσο περισσότερο περιεκτικό με τα υπέρ και τα κατά.

Για να γίνετε περισσότερο θεωρητικοί Χρησιμοποιείστε τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα διαβάζοντας κάτι πραγματικά δύσκολο σε ένα από τα μαθήματά σας, προσπαθώντας να αναλύσετε και να αξιολογήσετε τα επιχειρήματα. Αν πέσετε πάνω σε ένα πρόβλημα, είτε στις σπουδές σας είτε αλλού, προσπαθήστε να προσδιορίσετε όλους τους αιτιώδεις παράγοντες και προσπαθήστε να εξετάσετε πως συνδέονται και τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί το πρόβλημα. [17]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Πριν αναλάβετε δράση, βεβαιωθείτε ότι είστε απολύτως σαφείς για το τι προσπαθείτε να επιτύχετε. Έχοντας αποσαφηνίσει τους στόχους, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Παρακολουθείστε τι λένε οι άνθρωποι στις συζητήσεις και προσπαθήστε να προσδιορίσετε αμφίβολες παραδοχές ή ελαττωματικές συνδέσεις στα επιχειρήματά τους. Εξασκηθείτε στο να θέτετε σειρά σχολαστικών ερωτημάτων έως ότου πάρετε μια απάντηση που είναι σαφής και λογική.

Για να γίνετε περισσότερο πραγματιστές Όταν εξετάζετε ένα πρόβλημα, βεβαιωθείτε ότι, πριν σταματήσετε, έχετε συμφωνήσει για το τι χρειάζεται να γίνει, και ποιος θα το κάνει , για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ανατροφοδότηση για τις δεξιότητες για τις οποίες εξασκήστε σ’ αυτό το μάθημα. Αντιμετωπίστε κάποιο πρακτικό πρόβλημα – επισκευάστε κάποια συσκευή, επιλέξτε και κλείστε διακοπές, μαγειρέψτε γεύμα για φίλους.

[18]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ TYPE DYNAMICS INDICATOR (TDI) Ή ΜΒΤΙ

Αυτεπίγνωση Τι είναι και γιατί είναι σημαντική; Απλά σημαίνει να ξέρεις ποιος είσαι και να καταλαβαίνεις γιατί σκέπτεσαι, αισθάνεσαι και συμπεριφέρεσαι με τον τρόπο που το κάνεις. Είναι σημαντικό γιατί σας βοηθά να:  Λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις – με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα  Εργάζεστε πιο αποτελεσματικά – να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο που προτιμάτε να μαθαίνετε και να δουλεύετε  Αναπτύξτε τις επικοινωνιακές δεξιότητες – το να μπορείτε να διατυπώνετε τις δεξιότητες, ανάγκες και επιτεύγματα είναι σημαντικό στοιχείο απασχολησιμότητας  Βελτιώσετε προοπτικές σταδιοδρομίας – να έχετε επίγνωση των δυνάμεών σας και των μοναδικοτήτων σας unique selling point (USP)  Μειώσετε τα επίπεδα άγχους – να καταλαβαίνετε γιατί βρίσκετε κάποια πράγματα δύσκολα και να μάθετε πώς να προσαρμόζεστε και να μη είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας.

Σκοποί του κεφαλαίου

Να κατανοείτε τις έννοιες που στηρίζουν το MBTI/TDI. Να διερευνάτε τον τρόπο με τον οποίο η γνώση του τύπου TDI μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τους προτιμώμενους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Να καταλάβετε περισσότερα για το πώς οι προτιμήσεις σας μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή καριέρας, το είδος της επιχείρησης στην οποία θέλετε να εργαστείτε και πως συνεργάζεστε με άλλους.

[19]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Η θεωρία του MBTI (or TDI) Η Θεωρία τύπων προσωπικότητας του Carl Jung: Γεννιόμαστε όλοι με έμφυτες προτιμήσεις. Οι προτιμήσεις οδηγούν σε προβλέψιμα πρότυπα συμπεριφοράς. Υπάρχουν τέσσερεις κλίμακες προτίμησης και δεκαέξι ατομικοί τύποι. Όλοι οι τύποι είναι καλοί, κανένας δεν είναι προτιμητέος έναντι άλλου. Όλοι χρησιμοποιούμε κάποιες πλευρές αλλά φυσικά προτιμούμε τη μια έναντι της άλλης. Ο Jung πρότεινε τέσσερις κύριες λειτουργίες της συνείδησης: Δυο αντιληπτικές λειτουργίες: λογική και διαίσθηση Δυο κριτικές λειτουργίες: σκέψη και συναίσθημα Οι λειτουργίες αυτές τροποποιούνται από δυο τύπους στάσης: εξωστρέφεια και εσωστρέφεια.

[20]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Ο Jung ισχυριζόταν ότι η κυρίαρχη λειτουργία σε κάθε άνθρωπο χαρακτηρίζει τη συνείδηση, ενώ το αντίθετό της αναστέλλεται και χαρακτηρίζει το ασυνείδητο (Jung, [1921] 1971).

Επάνω σε αυτά βασίστηκε η θεωρία των Myers and Briggs και το ερωτηματολόγιο ΜΒΤΙ.

Οι Τέσσερεις Διαστάσεις των τύπων προσωπικότητας Από πού προτιμάτε να παίρνετε ενέργεια και που να την εστιάζετε; Εξωστρεφής --------------Εσωστρεφής Τύπος πληροφορίας που προτιμάτε να συλλέγετε και να εμπιστεύεστε Λογική --------------------- Διαίσθηση Διαδικασία που προτιμάτε στην λήψη αποφάσεων Σκέψη ------------------ Συναίσθημα Life style που προτιμάτε Κρίση ------------------ Αντίληψη

Από πού προτιμάτε να βρίσκετε και που να εστιάζετε την ενέργειά σας

Προτίμηση εξωστρέφειας Παίρνω ενέργεια από τον εξωτερικό κόσμο των ανθρώπων και των εμπειριών. Εστιάζω ενέργεια και προσοχή προς τα έξω ως δράση. Προτίμηση εσωστρέφειας Παίρνω ενέργεια από τον εσωτερικό κόσμο στοχασμού και σκέψης. Εστιάζω ενέργεια και προσοχή προς τα μέσα ως στοχασμό. Πως προτιμάτε να επαναφορτίζεστε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας; Σας αρέσει να βγαίνετε με φίλους για ένα ποτό ή να κάθεστε μέσα και να διαβάζετε ένα περιοδικό; [21]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Κύρια Χαρακτηριστικά Προτίμηση Εξωστρέφειας  Συντονίζεστε στον εξωτερικό κόσμο  Προτιμάτε να μιλάτε με άλλους για τα προβλήματα  Μαθαίνετε καλά μέσα από συζήτηση και πράξη  Αναπτύσσετε εύρος ενδιαφερόντων  Έχετε την τάση να μιλάτε πρώτα και να σκέπτεστε έπειτα Προτίμηση Εσωστρέφειας  Συντονίζεστε στον εσωτερικό κόσμο του στοχασμού και της περισυλλογής  Προτιμάτε να σκέπτεστε τα προβλήματα  Μαθαίνετε καλά με στοχασμό  Αναπτύσσετε βάθος ενδιαφερόντων  Έχετε την τάση να σκέπτεστε πρώτα και μετά να μιλάτε

Τύπος πληροφοριών που προτιμάτε να συλλέγετε και να εμπιστεύεστε Προτίμηση Λογικής ή Κοινού Νου  Κοιτάτε καταστάσεις και θέλετε να προσδιορίσετε ακριβώς τι συμβαίνει  Εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στο παρόν  Προσέχετε και θυμάστε πολλά γεγονότα  Βασίζεστε στην προσωπική εμπειρία

[22]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Προτίμηση διαίσθησης  Κοιτάτε καταστάσεις και σύρεστε σε συνεπαγωγές και συναγωγές  Εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στο μέλλον  Ενδιαφέρεστε για νοήματα, σχέσεις, δυνατότητες βασισμένες σε δεδομένα  Εμπιστεύεστε εμπνεύσεις

Κύρια Χαρακτηριστικά Προτίμηση Λογικής  Εμπιστεύεστε το βέβαιο και το συγκεκριμένο  Σας αρέσουν οι νέες ιδέες μόνο όταν έχουν πρακτικές εφαρμογές  Δίνετε αξία στον ρεαλισμό και τον κοινό νου  Σας αρέσει να ακονίζετε και να χρησιμοποιείτε καθιερωμένες δεξιότητες  Έχετε την τάση να κυριολεκτείτε  Παρουσιάζετε πληροφορίες βήμα-βήμα Προτίμηση Διαίσθησης  Εμπιστεύεστε την έμπνευση και τα συμπεράσματα  Σας αρέσουν οι νέες ιδέες αυτές καθ’ αυτές  Δίνετε αξία στην φαντασία και καινοτομία  Σας αρέσει να μαθαίνετε νέες δεξιότητες  Έχετε την τάση να είστε γενικόλογος και να χρησιμοποιείτε σχήματα λόγου  Παρουσιάζετε πληροφορίες με άλματα και με πλάγιο τρόπο

[23]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Διαδικασία που προτιμάτε για να παίρνετε αποφάσεις Προτίμηση σκέψης  Καθοδηγήστε από αντικειμενική λογική  Εστιάζετε σε αιτία και αποτέλεσμα  Ψάχνετε ψεγάδια στη λογική και συλλογισμό  Εφαρμόζετε σταθερές αρχές στην αντιμετώπιση ανθρώπων  Στη δουλειά δίνετε έμφαση στην εμπλοκή με καθήκοντα Προτίμηση συναισθήματος  Καθοδηγήστε από προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις  Εστιάζετε σε αρμονία με τις δικές σας και τις αξίες των άλλων  Ψάχνετε για κοινό έδαφος και κοινές αξίες  Αντιμετωπίζετε κάθε πρόσωπο ως μοναδικό άτομο  Στη δουλειά δίνετε έμφαση και στηρίζετε τη διαδικασία

Κύρια Χαρακτηριστικά Προτίμηση σκέψης  «κρατάτε απόσταση» από την κατάσταση  Αναλύετε λογικά από απόσταση Προτίμηση συναισθήματος  «εισέρχεστε» στην κατάσταση  Ζυγίζετε ανθρώπινες αξίες και κίνητρα

[24]

Μέρος Πρώτο


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Lifestyle που προτιμάτε Προτίμηση κρίσης Προτιμάτε να:  Αποφασίζετε  Προγραμματίζετε και οργανώνετε  Σας αρέσει η λήψη αποφάσεων  Δεν σας αρέσει να εργάζεστε υπό πίεση  Εμπιστεύεστε την εμπειρία Προτίμηση αντίληψης Προτιμάτε να:  Κρατάτε ανοικτές επιλογές  Να είστε αυθόρμητος και προσαρμοστικός  Σας αρέσει η διαδικασία  Να μη αποφασίζετε πριν χρειαστεί  Ενεργοποιήστε από πίεση χρόνου τελευταίας στιγμής  Εμπιστεύεστε την έμπνευση (Myers, I. Briggs and Myers P. B., 1980, 1995)

Παραπομπές Honey, P. and Mumford, A. (1986) Using Your learning Styles. Maidenhead: Peter Honey Honey, P. and Mumford, A. (2006) The learning Styles Questionnaire, 80-item version. Maidenhead: Peter Honey Jung, C.G. ([1921] 1971) Psychological Types, volume 6, Princeton. NJ: Princeton University Press Kolb, D. A. (1976) The Learning Style Inventory: Technical Manual. Boston.: MacBer

[25]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Kolb, D. A. (1984) Experiential Learning: Experience as the Source of learning and Development. Englewood Cliffs: Prentice Hall Myers, I. Briggs and Myers P. B. (1980, 1995) Gifts Differing: Understanding Personality Type, Mountain View: Davies-Black Publishing

[26]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

Συγγραφή δοκιμίων

Στάδιο Προετοιμασίας για Δοκίμια Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει το θέμα. Ξεκινήστε να σχεδιάζετε νωρίς – μη χρονοτριβείτε ή αναβάλετε συνεχώς. Λαμβάνετε υπ’ όψη την ανατροφοδότηση (feedback) από προηγούμενες εργασίες, αν δεν γράφετε για πρώτη φορά. Ερευνήστε και συλλέξτε πληροφορίες. Επιλέξτε το σχετικό υλικό και ταξινομήστε το. Σχεδιάστε το δοκίμιο.

Σχέδιο Συγγραφής Το δοκίμιο αποτελείται από: Εισαγωγή Κύριο μέρος Συμπέρασμα Παραπομπές και βιβλιογραφία

Εισαγωγή Υποδεικνύει την κατεύθυνση που θα πάρει το επιχείρημα. Θέτει το σκηνικό και διεγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αναφέρεται στους παράγοντες ή τα επιχειρήματα που θα εξεταστούν. Μπορεί να περιλαμβάνει ανάλυση του τίτλου, πληροφορίες για το ιστορικό της υποθέσεως αν είναι σύντομο, υπόδειξη των ορίων της εξέτασης, υπόδειξη της οργάνωσης του υλικού. Δεν αναδιατυπώνουμε το ερώτημα !!!

Κύριο Μέρος Πρέπει να υπάρχει λογική σειρά στην επιχειρηματολογία. Τα επιχειρήματα πρέπει να στηρίζονται σε ενδεικτικά ή αποδεικτικά στοιχεία. Οι προτάσεις περιέχουν μία ιδέα. [27]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Οι παράγραφοι περιέχουν θέμα, ζήτημα, επιχείρημα. Το θέμα δηλώνεται στην αρχή της παραγράφου. Έπειτα αναπτύσσεται με παραδείγματα, αντιπαράθεση, ανάλυση, αιτίες, αποτελέσματα, επιδράσεις. Να αποφεύγετε το πομπώδες ύφος, τις ασυναρτησίες και τις περίπλοκες προτάσεις. Μη επαναλαμβάνεστε. Για τα σύντομα δοκίμια μη χρησιμοποιείτε υπότιτλους. Το κείμενο ας είναι συνεχές και ομαλά αναπτυσσόμενο. Για μεγαλύτερα δοκίμια μπορείτε να χρησιμοποιείτε υπότιτλους. Να αποφεύγετε καταλόγους σημείων επιχειρημάτων. Αν χρειαστεί να βάλετε διάγραμμα βάλτε το μέσα στο κείμενο και όχι σε παράρτημα.

Συμπεράσματα Σύνοψη των κύριων ιδεών. Στήριξη της απάντησης στο κύριο ερώτημα. Υποδείξεις για το τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Παραπομπές και Βιβλιογραφία Οι παραπομπές περιλαμβάνουν με αλφαβητική σειρά τα στοιχεία των πηγών που έχουν χρησιμοποιηθεί μάσα στο κείμενο. Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει όλες τις πηγές που σχετίζονται με το θέμα και έχουν υποπέσει στην αντίληψη του συγγραφέα.

Αναφορές Οι περισσότερο ουσιαστικές επικοινωνίες στις οργανώσεις και επιχειρήσεις είναι οι αναφορές. Ο σκοπός τους είναι να πληροφορούν και/ή να πείθουν. Στις αναφορές δίνεται περισσότερο έμφαση στη δομή – σελίδα τίτλου, πίνακας περιεχομένων, επιχειρησιακή σύνοψη (executive summary) και υπότιτλοι είναι απαραίτητα κι αυτό γιατί διευκολύνονται στη μελέτη οι προϊστάμενοι που είναι πολυάσχολοι. Τη σύνοψη τη γράφετε τελευταία γιατί είναι σύνοψη όλης της αναφοράς.

Αναφορές – Σελίδα Τίτλου Στην σελίδα τίτλου είναι σημαντικό να είναι κανείς περιγραφικός. Δείχνει τους συγγραφείς και τον ρόλο τους ή τον τίτλο. Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει τους παραλήπτες και την ημερομηνία.

[28]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Πίνακας Περιεχομένων Ο πίνακας περιεχομένων πρέπει να δείχνει τίτλους, υπότιτλους και παράτιτλους κατά προτίμηση αριθμούμενους. Έτσι είναι εύκολο για τον αναγνώστη που θέλει να διερευνήσει μέρος της αναφοράς. Εισαγωγή, Επιχειρησιακή Σύνοψη Γιατί είναι το θέμα σημαντικό; Ποια ήταν η αποστολή του συγγραφέα της αναφοράς; Τι μέθοδος χρησιμοποιήθηκε; Ποιο είναι το κυριότερο επιχείρημα/πόρισμα/συμπέρασμα; Σε ποια στοιχεία βασίζεται; Ποια είναι τα συμπεράσματα/προτάσεις; Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας Χρειάζεστε κάποια βάση για τα επιχειρήματά σας και αυτό θα βασίζεται σ’ αυτά που έχουν γράψει οι άλλοι για το θέμα. Πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη σχετική βιβλιογραφία. Επίσης μπορείτε να περιλάβετε το ιστορικό του θέματος Μέθοδος Έρευνας Αυτό χρειάζεται μόνο στις πτυχιακές/διπλωματικές ή άλλα πρότζεκτ έρευνας. Ο αναγνώστης θα θέλει να μάθει πως συλλέξατε τα δεδομένα και γιατί για να κρίνει την εγκυρότητα αυτών που ακολουθούν. Κύρια Μέρη Όπως και με το δοκίμιο αυτό είναι η κύρια ουσία της επικοινωνίας σας. Το πώς το γράφετε εξαρτάται από τους στόχους σας. Αν γράφετε αναφορά για το τι συνέβη, η κατάλληλη δομή θα ήταν να γίνει η περιγραφή των γεγονότων με λογική σειρά. Αν γράφετε αναφορά προόδου, θα μπορούσατε να σκιαγραφήσετε τα επιτεύγματα μέχρι τώρα και τι απομένει να γίνει. Αναφερθείτε στα προβλήματα που συναντήσατε και στους τρόπους που αντιμετωπίστηκαν ή θα αντιμετωπιστούν. Αν γράφετε για θέσεις σκιαγραφήστε την τρέχουσα πολιτική, εξηγείστε τις αλλαγές των περιστάσεων ή συνθηκών και επιχειρηματολογήστε για την αλλαγή στην πολιτική. Τα επιχειρήματα ενισχύονται με διαγράμματα και γραφήματα. Αν αυτά είναι μεγάλα τα περιλαμβάνετε στα παραρτήματα. Αν είναι μικρά και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματολογία μπαίνουν μέσα στο κείμενο. Συμπεράσματα Πρέπει να προκύπτουν φυσικά και λογικά από την επιχειρηματολογία του κυρίου μέρους. Δεν εισάγουμε καινούργιο υλικό που έρχεται ως έκπληξη στους αναγνώστες.

[29]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Προτάσεις Πρέπει επίσης να προκύπτουν λογικά από την ανάλυση και τα συμπεράσματα. Στις προτάσεις πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες, αναφορά στους πόρους που χρειάζονται για την υλοποίησή τους καθώς και χρονοδιάγραμμα. Παραρτήματα Λεπτομερή υποστηρικτικά στοιχεία ή μακροσκελές ιστορικό. Επίσης, αν έχει γίνει πρωτογενής έρευνα, βάζουμε το ερωτηματολόγιο ή τις ερωτήσεις. Χρησιμοποιούνται γράμματα για τον προσδιορισμό των παραρτημάτων. Παραπομπές και Βιβλιογραφία Οι παραπομπές περιλαμβάνουν με αλφαβητική σειρά τα στοιχεία των πηγών που έχουν χρησιμοποιηθεί μάσα στο κείμενο. Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει όλες τις πηγές που σχετίζονται με το θέμα και έχουν υποπέσει στην αντίληψη του συγγραφέα.

Βιβλιογραφία Cameron, S. (2010) The Business Students Handbook: Skills for Study and Employment. Harlow: FT Prentice Hall Horn, R. (2009) The Business Skills Handbook. London: CIPD

[30]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παραθέσεις, Παραπομπές, Λογοκλοπή Η Σχολή Διοικήσεως του Derby έχει υιοθετήσει το σύστημα παραπομπών του Harvard για τις εργασίες των φοιτητών. Οι κανόνες Παραπομπών του Harvard συχνά θεωρούνται περίπλοκοι και παρανοούνται. Το ερώτημα που συχνά τίθεται είναι γιατί. Γιατί είναι αναγκαία όλα αυτά; Η απάντηση είναι ότι για να πάρει κανείς το πτυχίο του πρέπει να υιοθετήσει ακαδημαϊκό ύφος γραφής. Η ορθή ακαδημαϊκή πρακτική απαιτεί την αναγνώριση της συνεισφοράς των άλλων με αυτό τον τρόπο και αποφεύγεται ο κίνδυνος της λογοκλοπής. Επομένως όλες οι πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα κείμενο πρέπει να αναγνωρίζονται και να παραπέμπουν στον συγγραφέα τους. Παρακαλώ σημειώστε ότι εργασίες που κατατίθενται από τους φοιτητές μπορούν να ελεγχθούν από το πανεπιστήμιο με ποικιλία μεθόδων συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών συστημάτων που ανιχνεύουν και εντοπίζουν λογοκλοπή.

Που και πότε χρησιμοποιούνται παραθέσεις και παραπομπές; Οι παραθέσεις πηγών πρέπει να γίνονται στο κείμενο της εργασίας σας όταν χρησιμοποιείτε εξωτερικά στοιχεία και πληροφορίες όπως: Αυτολεξεί παραθέσεις από βιβλίο ή άρθρο Χρήση των ιδεών κάποιου Μνεία κάποιου συγγραφέα Αριθμούς, γραφήματα και άλλα δεδομένα Και οι παραπομπές στο τέλος με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το επώνυμο. Όπως ήδη ελέχθη το σύστημα παραπομπών που υιοθετείται είναι αυτό του Harvard, εξ αιτίας του ότι είναι γρηγορότερο, ευκολότερο και πλέον φιλικό προς τον χρήστη διαθέσιμο σύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από δυο απλά στοιχεία: 1. μια σύντομη παράθεση (citation) στο κείμενο

[31]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

2. μια πλήρης παραπομπή (references) σε ξεχωριστό κατάλογο στο τέλος της εργασίας. Αυτές οι παραπομπές πρέπει να είναι σε αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το επώνυμο του συγγραφέα. Ο κατάλογος είναι ενιαίος, (περιλαμβάνει δηλ. βιβλία, περιοδικά, κεφάλαια, εφημερίδες κλπ) αν και οι ιστοσελίδες μπορεί να είναι ξεχωριστά.

Παραδείγματα σύντομων παραθέσεων μέσα στο κείμενο

Παράθεση κατά Λέξη Στην περίπτωση αυτή βάζουμε το απόσπασμα μέσα σε εισαγωγικά. Κατόπιν μέσα σε παρένθεση βάζουμε επώνυμο συγγραφέα, έτος δημοσίευσης και σελίδα. Ελληνικά «…» Αγγλικά ‘…’ Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της οργάνωσης. Ένας αντιπροσωπευτικός ορισμός είναι ο εξής: «ως οργάνωση θα μπορούσε να οριστεί μια διακριτή οντότητα, η οποία μέσω της διαίρεσης της εργασίας, δομών, συστημάτων επιδιώκει την επίτευξη σκοπών» (Μπουραντάς, 2001, σ. 25).

Harris (2008, p. 56) argued that ‘nursing staff…’

Γενική Παράθεση Συγγραφέα Αν η παράθεση αναφέρεται σε ολόκληρο το έργο ή σε ιδέες που αναφέρονται σε πολλά σημεία, η παράθεση χρησιμοποιεί επώνυμο συγγραφέα και έτος: In a recent study (Evans, 2010), qualifications of school leavers were analysed. Αν το επώνυμο έχει ήδη αναφερθεί στην παρένθεση βάζουμε μόνο το έτος: Σύμφωνα με τον Etsioni (1975) μπορούμε να διακρίνουμε τρεις μορφές δύναμης. Αν είναι δυο οι συγγραφείς συνδέουμε τα επώνυμα με και: Έχει υποστηριχθεί ότι υπάρχουν περισσότερες των τριών μορφές δύναμης (French and Raven, 1986). Αν οι συγγραφείς είναι παραπάνω από τρεις, τότε παραθέτουμε το πρώτο επώνυμο ακολουθούμενο από et al Οι επιχειρήσεις θέτουν πέντε διαφορετικούς στόχους (Cambell et al, 1999).

[32]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

New research on health awareness (Tipton et al., 2009, p. 124)…

Παραθέτοντας πολλαπλές πηγές Αν χρειάζεται να παραθέσετε δυο ή περισσότερες δημοσιεύσεις ταυτοχρόνως, μπορούν να παρατεθούν χωριζόμενες από άνω τελεία [∙] (Semicolon [;]: Recent environmental studies (Williams, 2009; Andrews et al., 2008; Martin and Richards, 2008; Town, 2009) considered… Παραθέτοντας πολλαπλές δημοσιεύσεις του ιδίου συγγραφέα το ίδιο έτος: Βάζουμε μικρά γράμματα με αλφαβητική σειρά μετά το έτος δημοσίευσης In his study of the work of Rubens, Miller (2006a, p. 18) emphasized the painter’s mastery of drama in his larger compositions. However, his final analysis on this subject (Miller, 2006b, pp.143-152) argued that…

Συγγραφέας αναφερόμενος από άλλον συγγραφέα – δευτερογενής παράθεση Χρησιμοποιούμε τη λέξη «παρατίθεται σε» (cited in) και δίνουμε τη σελίδα στην οποία η πηγή παράθεσε την πληροφορία. Murrey’s conclusion (2007, p. 82) supports the views of White (2001, cited in Murrey, 2007, p. 82) on genetic abnormalities in crops. (Maslow, 1985, παρατίθεται από Μπουραντά, 1988, σ. 36)

Δημοσίευμα Εταιρείας (Hanson Trust Plc, 1998)

Άρθρο Εφημερίδας χωρίς Αναφορά Συγγραφέα (Το Βήμα, 2005)

Δημοσίευμα χωρίς Αναφορά Συγγραφέα (Τάσεις στην Αγορά Εργασίας, 2004)

[33]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Ιστοσελίδα Διαδικτύου Όταν παραθέτουμε πηγές από διαδικτυακούς τόπους χρησιμοποιούμε τον γνωστό τρόπο. Αν αναφέρεται συγγραφέας/συγγραφείς παραθέτουμε το επώνυμό τους και το έτος: Yau (2001) provided information about the Chinese community Αν οι συγγραφείς είναι οργανισμοί, παραθέτουμε τον τίτλο του οργανισμού και το έτος: (Advertising Association, 1999). The Open gardens scheme (British Red Cross, 2008)… Σε ιστοσελίδες χωρίς συγγραφείς, χρησιμοποιούμε τον τίτλο της ιστοσελίδας: Illustrations of the houses can be found online (Palladio’s Italian villas, 2005). Σε ιστοσελίδες χωρίς συγγραφείς ή τίτλους, βάζουμε το URL του ιστότοπου: Video files may need to be compressed (http://www.newmediarepublic.com/dvideo/compression.html, 2008). Σε ιστοσελίδες χωρίς έτος, βάζουμε το URL και γράφουμε χωρίς έτος (no date). Compression may be required (http://www.newmediarepublic.com/dvideo/compression.html, no date).

[34]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Παραδείγματα Πλήρων Παραπομπών (References) στο τέλος του κειμένου

Από βιβλίο Μπουραντάς Δ. (2001) Μάνατζμεντ: Θεωρητικό Υπόβαθρο, Σύγχρονες Πρακτικές. Αθήνα: Εκδόσεις Μπένου. Αν ο συγγραφέας έχει προχωρήσει στη δεύτερη, τρίτη κλπ έκδοση το αναφέρουμε ως εξής: Bell, J. (2010) Doing your research project. 5th edn. Maidenhead: Open University Press Σε περίπτωση που το βιβλίο αποτελείται από διάφορα κεφάλαια διαφορετικών συγγραφέων με συντάκτη/εκδότη Franklin, A. W. (2002) ‘Management of the problem’, in Smith, S.M. (ed) The maltreatment of children. Lancaster: MTP, pp. 83-95

Ηλεκτρονικά Βιβλία Graham, S. and Marvin, S. (2001) Splintering urbanism: networked infrastructures, technological mobilities and the urban condition. NetLibrary [Online]. Available at: http://www.netlibrary.com

Από άρθρο εκτυπωμένου ακαδημαϊκού περιοδικού Ogilvie J., R. and Stork D. (2003) “Starting the Human Resources and Change Conversation with History” Journal of Organisational Change Management, Vol 16, No. 3, pp. 251-254. Ή το Vol 16, No.3 μπορεί να μπει ως 16(3)

Από άρθρο ηλεκτρονικού περιοδικού Pauli, M. (2008) ‘Libraries of the future’, Ariadni, 55, April [Online]. Available at: http://www.ariadni.ac.uk/issue55/jiscdebates-rpt/ (Accessed: 16 March 2010).

Παραπομπές Κυβερνητικών Δημοσιεύσεων Great Britain (1994) Criminal Justice and Public Order Act 1994, London, HMSO

[35]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Εφημερίδες Roberts, D. (1998) ‘BAe sells property wing for $301m’, The Daily Telegraph, London, 10 October, p.31.

Άρθρο χωρίς Αναφορά σε Συγγραφέα Guardian (1992) ‘Fraud trial at Britannia Theme Park’, The Guardian, Manchester, 5 February, p.4.

Ιστοσελίδα Διαδικτύου Σε ιστοσελίδες με συγγραφείς: Yau, T. (2001) Dragon project. Available at: http://www.geocities.com/dragonproject2000/ (Accessed: 14 March 2010). Σε ιστοσελίδες με συγγραφείς οργανισμούς: British Red Cross (2008) Open gardens. Available at: http://www.redcross.org.uk/index.asp?id=39932 (Accessed: 17June 2010). Σε ιστοσελίδες χωρίς συγγραφείς: Palladio’s Italian villas (2005) Available at: http://www.boglewood.com/palladio/ (Accessed: 2 February 2010). Σε ιστοσελίδες χωρίς χρονολογίες: http://www.newmediarepublic.com/dvideo/compression.html (no date) (Accessed: 16 July 2010).

Γλωσσάριο Et al.: (Από το λατινικό et alii που σημαίνει και λοιποί) Ibid.: (Από το λατινικό ibidem που σημαίνει στο ίδιο μέρος) είναι όρος που χρησιμοποιείται με παραθέσεις που αναφέρονται σε άμεσα προηγούμενη παρατιθέμενη πηγή. URL: συντομογραφία για Uniform ή Universal Resource Locator Παράφραση: η επαναδιατύπωση των σκέψεων κάποιου άλλου με δικά μας λόγια. Πρέπει πάντα να παραθέτετε την πηγή όταν κάνετε παράφραση.

[36]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Βιβλιογραφία Pears, R. and Shields, G. (2010) Cite them right. 5th edn. Basingstoke: Palgrave Macmillan

[37]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Το να κρατά κανείς σημειώσεις είναι κάτι περισσότερο από το να επεκτείνει τη μνήμη. Είναι ένα βασικό στοιχείο στη δραστήρια μάθηση (Cameron, 2010, σ. 93). Όταν κρατάτε σημειώσεις οργανώνετε υλικό και επομένως οργανώνετε τις σκέψεις σας. Όταν σημειώνετε τα κύρια σημεία με τρόπο ώστε να βγάζουν νόημα αλληλεπιδράτε με το υλικό. Το υλικό αποκτά ενδιαφέρον. Απορροφάτε τα κύρια σημεία που έχετε εξαγάγει χωρίς προσπάθεια (Cameron, 2010, σ.94). Οι καλές σημειώσεις μπορεί να είναι και περισσότερο χρήσιμες για γραπτές εργασίες απ’ ότι το πρωτότυπο βιβλίο ή άρθρο. Οι καλές σημειώσεις δεν είναι τα κατά λέξη λόγια του εισηγητή ή του γραπτού κειμένου, εκτός αν ένα απόσπασμα είναι τόσο σημαντικό και καλο-διατυπωμένο (ένας ορισμός) που θέλετε να το βάλετε αυτολεξεί. Στην περίπτωση αυτή στα στοιχεία της παραπομπής δεν πρέπει να ξεχνάτε τη σελίδα και να βάζετε το αυτολεξεί απόσπασμα σε εισαγωγικά (Cameron, 2010, σ. 94). Με τις καλές σημειώσεις μαθαίνουμε βαθύτερα και κατανοούμε περισσότερα αλλά και θυμούμαστε περισσότερα παρά όταν διαβάζουμε παθητικά. Τα διαγράμματα είναι μια ιδιαίτερη χρήσιμη τεχνική για αναπαράσταση σχέσεων. Στην ανάπτυξη του διαγράμματος ξεκινάτε στο κέντρο της σελίδας με μια λέξη ή φράση που δείχνει την κύρια ιδέα ή το κεντρικό θέμα και μετά κάνετε διακλαδώσεις, δίνοντας σε κάθε υπο-θέμα ένα κλαδί. Αυτά τα κλαδιά υποδιαιρούνται περαιτέρω κοκ. Αν διερευνάτε τις δικές σας σκέψεις με αυτό τον τρόπο, αποκαλείται νοητικός χάρτης (Cameron, 2010, σ. 95). Μελετώντας Κριτικά Στον στοχασμό εστιάζεται κανείς στο πως αυτό που διαβάζει σχετίζονται με τα υπάρχοντα νοητικά μοντέλα του. Τα ενισχύει, τα βελτιώνει ή και τα απορρίπτει. Η κριτική σκέψη είναι βασική δεξιότητα για τα πανεπιστήμια. Η λέξη κριτική εδώ δεν χρησιμοποιείται με την έννοια να λέει κανείς δυσφημιστικά πράγματα για τον συγγραφέα. Σημαίνει εμπλοκή με το υλικό σε βαθύτερο επίπεδο. Σημαίνει κατανόηση των ισχυρισμών του συγγραφέα και τα επιχειρήματα και στοιχεία που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του (Cameron, 2010, σ.85). Επίσης σημαίνει σύγκριση των ισχυρισμών αυτών με άλλους άλλων συγγραφέων. Στην κριτική ψάχνει κανείς και βρίσκει τις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες χτίζεται μια θεωρία – πολιτισμικές ή σχετιζόμενες με τον επιστημονικό κλάδο – και μπορεί να τις αμφισβητήσει (Cameron, 2010, σ. 88). [38]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Όταν προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη φύση των ισχυρισμών βρίσκουμε το πλαίσιο στο οποίο γράφτηκαν. Για να τους κατανοήσουμε προσδιορίζουμε τους λόγους που οδηγούν στον ισχυρισμό. Ο ισχυρισμός και οι λόγοι αποτελούν επιχειρήματα. Αξίζει να εξηγήσουμε βασικούς όρους για την κριτική μελέτη. Οι έννοιες είναι αφηρημένες ιδέες. Βοηθούν στην επίγνωση και κατανόηση πλευράς καταστάσεων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την έννοια της παρακίνησης, της μάθησης, της κρυφής ατζέντας (Cameron, 2010, σ.88). Τα μοντέλα είναι απλοποιημένες αναπαραστάσεις κάποιου πράγματος. Ο χάρτης του μετρό ή η τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός κτηρίου είναι μοντέλα. Η μεταφορά είναι η χρήση ενός οικείου όρου για την περιγραφή κάποιου λιγότερου οικείου. Για παράδειγμα η επιχείρηση μπορεί να περιγραφεί ως μια καλολαδωμένη μηχανή ή ως ένας οργανισμός που προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Το πλαίσιο δείχνει μια πιο οργανωμένη αφαίρεση πολύ κοντά στη διοικητική επιστήμη και πρακτική. Τα πλαίσια SWOT, SMART και STEP αποτελούν παραδείγματα. Τέλος η θεωρία είναι ένα οργανωμένο σύνολο παραδοχών, ισχυρισμών, εννοιών, επιχειρημάτων και πραγματολογικών στοιχείων που επιτρέπουν προβλέψεις και εξηγούν φαινόμενα (Cameron, 2010, σ. 88-89).

Αναλύοντας το Επιχείρημα Στα περισσότερα άρθρα, ο συγγραφέας θα ισχυρίζεται ότι μια ή περισσότερες δηλώσεις είναι δικαιολογημένες/αληθείς/χρήσιμες και θα παρέχει επιχειρήματα με ενδεικτικά ή αποδεικτικά στοιχεία από άλλες θεωρίες, δεδομένα έρευνας, παρατηρήσεις της πολυθρόνας (Cameron, 2010, σ. 88-89). Ας πάρουμε μια κλασσική θεωρία – αυτή του Herzberg (1966) περί παρακίνησης. Σύμφωνα με τον Herzberg υπάρχουν δυο σύνολα αναγκών: το ένα σύνολο αναφέρεται στην ανάγκη να αποφεύγομε τον πόνο και το άλλο στην ανθρώπινη ανάγκη ψυχολογικής ανάπτυξης. Αυτός ο ισχυρισμός βασίστηκε στα αποτελέσματα συνεντεύξεων με 200 μηχανικούς και λογιστές από αντιπροσωπευτικό δείγμα της βιομηχανίας του Pittsburgh. Οι ερωτώμενοι ρωτήθηκαν να σκεφτούν στιγμές όταν αισθάνθηκαν ιδιαίτερα καλά με τις δουλειές τους και μετά να απαντήσουν ερωτήματα για τους λόγους που αισθάνθηκαν έτσι και την επίδραση που είχε αυτό στις επιδόσεις τους, τις προσωπικές σχέσεις και την ευημερία τους. Η διαδικασία επαναλήφθηκε με στιγμές όταν είχαν αρνητικά συναισθήματα. Πέντε παράγοντες εντοπίστηκαν ως καθοριστικοί για ικανοποίηση από τη δουλειά και επομένως για υψηλή παραγωγικότητα: επίτευγμα, αναγνώριση (για επίτευγμα), η δουλειά καθ’ αυτή, ευθύνη και εξέλιξη. Η δυσαρέσκεια συνδεόταν με την πολιτική της εταιρείας και [39]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

τη διοίκηση, την εποπτεία/επιστασία, τους μισθούς, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας. Ας εξετάσουμε τα ενδεικτικά στοιχεία. Είναι το δείγμα των ανθρώπων που ρωτήθηκαν επαρκές; Πως θα ανταποκρίνονταν στα ίδια ερωτήματα εργάτες; Το χρήμα δεν παίζει παρακινητικό ρόλο και στις φτωχές χώρες; Έπειτα ας ξανακοιτάξουμε το ισχυρισμό αυτό καθ’ εαυτό. Παίρνομε αυτά τα αποτελέσματα μόνο αν οι άνθρωποι έχουν δυο διαφορετικά σύνολα αναγκών; Υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταλογίζουν τις επιτυχίες τους ή τα καλά στους εαυτούς τους και τις αποτυχίες ή τα κακά στους άλλους. Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να εξηγηθούν εξ ίσου καλά και με αυτές τις τάσεις (Cameron, 2010, σ. 90). Το επόμενο ερώτημα είναι το «ε, και τι μ’ αυτό;» Ποια είναι η σπουδαιότητα της θεωρίας για τις επιχειρήσεις; Η θεωρία πρότεινε καινούργιους τρόπους βελτίωσης της παρακίνησης των εργαζομένων. Αντί για αυξήσεις αποδοχών πρότεινε εμπλουτισμό εργασίας. Είχε επιτυχίες η εφαρμογή; Μερικές φορές είχε. Σε άλλες ο δεσμός προσπάθεια – απόδοση ήταν αδύνατος. Οι εργαζόμενοι δεν είχαν τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν στον εμπλουτισμό (Cameron, 2010, σ. 91).

Παράδειγμα Χαρτογράφησης του Επιχειρήματος

Κύριος Ισχυρισμός: Η επιχείρησή μου πρέπει να δώσει στο προσωπικό περισσότερη ευθύνη

Στήριξη: Ο Herzberg ισχυρίζεται ότι η ευθύνη είναι παρακινητική

Στήριξη: Δεδομένα συνεντεύξεων σχετίζουν ευθύνη με ικανοποίηση και παρακίνηση

Στήριξη: Η παρακίνηση στην επιχείρηση είναι χαμηλή

Αντίθεση: Άλλες έρευνες προτείνουν εναλλακτικές ερμηνίες

Πηγή: (Cameron, 2010, σ. 100) [40]

Στήριξη: Απουσίες, αποχώρηση από τη δουλειά, σφάλματα στη δουλειά


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Παραπομπές

Cameron, S. (2010) The Business Student’s Handbook: Skills for Study and Employment. Harlow: FT Prentice Hall

[41]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ

Μία από τις ευκαιρίες που θα έχετε ως φοιτητές να χρησιμοποιείτε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε περίπλοκες καταστάσεις είναι η ανάλυση μελετών περίπτωσης (case studies). Οι μελέτες περίπτωσης είναι δημοφιλείς από την εποχή που το Harvard πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της μεθόδου στη Νομική Σχολή το 1869 και το συνέχισε στη διδασκαλία του MBA (Master in Business Administration). Οι μελέτες περίπτωσης είναι δημοφιλείς στις σχολές διοίκησης διότι βοηθούν στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ του τι μαθαίνεις στο πρόγραμμα και καταστάσεις στους χώρους εργασίας στους οποίους τελικά θα κληθείτε να εφαρμόσετε αυτά που μάθατε (Cameron, 2010, σ. 299). Μια μελέτη περίπτωσης αποτελείται από μια γραπτή περιγραφή μιας κατάστασης που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση ή που αντιμετωπίζεται στο εσωτερικό της. Μπορεί να συνοδεύεται από λογιστικά στοιχεία όπως πωλήσεις, κέρδη, επενδύσεις ή άλλη πληροφορία σχετική με την κατάσταση. Στην περιγραφή, βέβαια, υπάρχει επιλεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι οι μελέτες μπορεί να βασίζονται σε πραγματικές καταστάσεις. Μερικές μελέτες είναι φανταστικές αλλά διατυπώνουν έγκυρα επιχειρήματα για τις επιχειρήσεις. Πλεονεκτήματα από τη χρήση μελετών περιπτώσεων  Διευρύνουν την επίγνωσή μας οργανωτικών και εργασιακών καταστάσεων – ιδιαίτερα όταν έχουμε λίγη ή και καθόλου εμπειρία από επιχειρήσεις. Μας δίνεται η ευκαιρία να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική γωνία της επιχείρησης ως όλον.  Μας δίνουν κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να εξασκήσουμε τις έννοιες για να καταλάβουμε περίπλοκες καταστάσεις.  Μας παρέχουν χρήσιμη βάση αξιολόγησης των εννοιών και κατανόησης των τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.  Αναπτύσσουμε δεξιότητες ομαδικής εργασίας καθώς η ανάλυση συχνά γίνεται σε μικρές ομάδες.  Φωτίζουμε άρρητες παραδοχές για τις επιχειρήσεις. Συζητώντας πάνω σε μελέτες περίπτωσης διαπιστώνουμε ότι διαφωνούμε. Διερευνώντας αυτή τη δυσκολία αντιλαμβανόμαστε ότι κάνουμε διαφορετικές υποθέσεις για τους ανθρώπους και για το πώς θα έπρεπε να σκέπτονται και να συμπεριφέρονται (Cameron, 2010, σ. 238). [42]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Μειονεκτήματα των μελετών περίπτωσης Θα επωφεληθείτε περισσότερο από τις μελέτες περίπτωσης αν ξέρετε τους περιορισμούς τους. Η μελέτη περίπτωσης παρουσιάζει ημιτελή εικόνα μιας επιχείρησης ή των καταστάσεων που αντιμετωπίζει. Όλα αυτά έχουν φιλτραριστεί από τον συγγραφέα. Κάποια πράγματα έχουν παραληφθεί. Λίγοι ερωτώμενοι στις απαντήσεις των οποίων κτίζονται οι μελέτες θα παραδεχτούν ότι κάτι πήγε στραβά εξ αιτίας τους ή θα δώσουν πληροφορίες που θα τους παρουσιάζουν αρνητικά.

Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ανάλυση Μελετών Διερευνήστε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαγράμματα όπως πολλαπλής αιτίας και πλούσιας εικόνας για να βεβαιωθείτε ότι η ομάδα συμφωνεί για τα συμπτώματα του προβλήματος και για τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης.

[43]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Πλούσια Εικόνα Παράγοντες που προκαλούν πίεση στο εκπαιδευτικό προσωπικό

Άγχος Αυξανόμενος Φόρτος εργασίας

Χαμηλοί μισθοί

Απαιτήσεις από σπίτι μειούμενοι πόροι $$$ Αυξανόμενος Αριθμός φοιτητών Κυβερνητική πολιτική

Βασιζόμενοι στην κατανόηση της κατάστασης του προβλήματος, ορίστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ή ο πρωταγωνιστής της μελέτης περιπτώσεως, χρησιμοποιώντας ιδέες από τα μαθήματα σαν πλαίσιο για τη διάγνωση των αιτιών των συμπτωμάτων. Ο ορισμός του προβλήματος έχει δυο στοιχεία: την περιγραφή και τη διάγνωση. Η περιγραφή ξεκινά από τη διερεύνηση του «είναι» και τι «θα έπρεπε να είναι» και του χάσματος μεταξύ των δυο. Η διάγνωση διερευνά τους λόγους γι αυτό. Αποφασίστε για τα κριτήρια της λύσης ή τουλάχιστον για δράση για βελτίωση της κατάστασης. Εδώ πρέπει να αναφέρεστε στον πρωταγωνιστή και τους στόχους και περιορισμούς όπως περιγράφεται στη μελέτη. Δημιουργήστε εναλλακτικές λύσεις για δράση. Αξιολογείστε τις εναλλακτικές διερευνώντας τι απαιτούν για την υλοποίησή τους, τι επιπτώσεις θα είχε η υλοποίηση και πόσο ανταποκρίνονται στα κριτήρια λύσης.

[44]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Σχεδιάστε στρατηγική υλοποίησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πρωταγωνιστή και θα είναι εφικτή από άποψη κόστους.

Παραπομπές Cameron, S. (2010) The Business Student’s Handbook: Skills for Study and Employment. Harlow: FT Prentice Hall

[45]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ομάδες Το να μπορεί κανείς να εργάζεται αποτελεσματικά σε ομάδες είναι μια από τις κυριότερες δεξιότητες που αναφέρονται σε θέσεις εργασίας και αναζητούνται από τους εργοδότες (Cameron, 2010, σ. 237). Στον πανεπιστημιακό βίο οι περισσότερες δραστηριότητες και τα αποτελέσματά τους θα είναι ατομικά παρά τις αυξανόμενες ομαδικές εργασίες. Στον χώρο εργασίας όμως θα συμβαίνει το αντίθετο. Τελευταία έχει παρατηρηθεί έκρηξη ομάδων. Το 91% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ομάδες εργασίας. Το 79% των καλύτερων εταιρειών όπως καταγράφονται στο Fortune χρησιμοποιούν αυτό-διοικούμενες ομάδες. Για να επιτύχει κανείς στη δουλειά του πρέπει να διαθέτει εξαιρετικές ομαδικές δεξιότητες (Horn, 2009, σ. 105). Στις επιχειρήσεις λειτουργούν διάφοροι τύποι ομάδων. Μια επιτροπή λαμβάνει και υλοποιεί αποφάσεις. Μια ομάδα έργου έχει το καθήκον να παράγει ένα συγκεκριμένο συστατικό στοιχείο προϊόντος ή υπηρεσία. Μια ομάδα πρότζεκτ επιφορτίζεται με την υλοποίησης μιας ιδέας (Cameron, 2010, σ. 238). Η επιτυχία των ομάδων εξαρτάται από: Σαφήνεια στόχων και από την αποδοχή τους από τα μέλη της ομάδας Συμφωνία πάνω στους τρόπους δουλειάς για την επίτευξη των στόχων Αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας Στήριξη και συνεργασία μεταξύ των μελών και αποφυγή ανταγωνισμού Παρακολούθηση της προόδου και ανάληψη διορθωτικών δράσεων αν παραστεί ανάγκη (Cameron, 2010, σ. 239). Οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας Τα παραπάνω μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες παραγόντων: 1. Διαχείριση του καθήκοντος – σαφείς στόχοι, παρακολούθηση προόδου, ανάληψη διορθωτικών δράσεων 2. Διαχείριση της διαδικασίας – στήριξη και ενθάρρυνση για να υπάρχει δέσμευση μεταξύ των μελών και παρακίνηση για καλή δουλειά 3. Επικοινωνία – συζήτηση και προσοχή στα λεγόμενα αλλά και επιβολή όταν κριθεί αναγκαίο.

[46]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Συμπεριφορές που βοηθούν και συμπεριφορές που εμποδίζουν τη συζήτηση σε ομάδες

Συμπεριφορές που εξυπηρετούν τις ανάγκες των καθηκόντων          

Διαλεύκανση στόχων Αναζήτηση πληροφοριών, γνωμών, γνώσεων από τα μέλη Προσφορά σχετικών πληροφοριών Πρόταση ιδεών Χτίσιμο πάνω στις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων Σύνοψη κάθε τόσο της προόδου – έτσι αποφεύγεται η επανάληψη Αξιολόγηση προόδου έναντι των στόχων Τήρηση του χρονοδιαγράμματος Επιμερισμός ευθυνών για δράσεις υλοποίησης Θέσπιση μηχανισμών αναθεώρησης και διορθωτικών κινήσεων (Cameron, 2010, σσ. 241-242).

Συμπεριφορές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ομάδας        

Ενθάρρυνση μελών για συμβολή Ανταμοιβή των συμβολών με εκθειασμό ή συμφωνία Έλεγχος βαθμού κατανόησης Βοήθεια για θετική επίλυση συγκρούσεων Αλλαγή των θέσεών μας υπό το φως επιχειρημάτων ή πληροφοριών που μας δίνουν οι άλλοι Βοήθεια για έλεγχο αυτών που μονοπωλούν τη συζήτηση Εκθειασμό προόδου Αποθάρρυνση αρνητικών συμπεριφορών (Cameron, 2010, σ. 242).

Συμπεριφορές που έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες των καθηκόντων ή της ομάδας          

Η μονοπώληση της συζήτησης από κάποιο μέλος Οι συναισθηματικές αντιδράσεις Επίθεση στα επιχειρήματα του άλλου με γελοιοποίηση ή άλλες απαράδεκτες δηλώσεις Αδιαφορία στις τοποθετήσεις των άλλων Διακοπή των λόγων των άλλων Εισαγωγή άσχετου θέματος στη διάρκεια παραγωγικής συζήτησης Κουβεντούλα με διπλανούς κατά τη διάρκεια συνάντησης και συζήτησης Υπερβολικό χιούμορ Ηθελημένη περίσπαση της συζήτησης Επιδεικτική απόσυρση από την ομάδα (Cameron, 2010, σσ. 242-243).

[47]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Τα Στάδια του Tuckman Ο Tuckman (1965) υποστήριξε ότι οι ομάδες κατά την συγκρότησή τους και την ανάπτυξή τους διέρχονται από διάφορα στάδια. Τα στάδια αυτά είναι ο σχηματισμός (forming), οι αναταράξεις (storming), η ομαλοποίηση (norming) και η απόδοση (performing). Αργότερα προστέθηκε το στάδιο της διακοπής (adjourning) ή του πένθους (mourning). Το στάδιο του σχηματισμού χαρακτηρίζεται από αγωνία για τη σύνθεσή της, καθώς τα μέλη προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, να δοκιμάσουν ο ένας τον άλλον, να εδραιώσουν την προσωπική τους ταυτότητα, και την εξάρτηση από κάποιον ηγέτη στους ρόλους και ευθύνες. Οι άνθρωποι αναζητούν να δοκιμάσουν τον ορισμό της κατάστασης που δίνουν. Χαρακτηριστικές συμπεριφορές    

Τα μέλη συστήνονται Προσπαθούν να καταλάβουν τον σκοπό της ομάδας Και να σκεφτούν τα βήματα για την επίτευξή του Προσπάθεια να ταιριάξει κανείς με τον ρόλο που θα παίξει (Horn, 2009, σ. 108).

Ο ηγέτης   

Σπάει τον πάγο μεταξύ των μελών Αναπτύσσει το όραμα Θέτει τις διαστάσεις, τα όρια και το χρονοδιάγραμμα της εργασίας καθώς και τον προϋπολογισμό.

Το δεύτερο στάδιο το ονόμασε αναταράξεις. Καθώς τα μέλη της ομάδας γίνονται πιο οικεία το ένα με το άλλο, δοκιμάζουν το ένα το άλλο μέσω προκλήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις, συναισθηματικές αντιστάσεις ή ανταρσία. Χαρακτηριστικές συμπεριφορές   

Τα μέλη αποκαλύπτουν τους αληθείς εαυτούς τους για καλύτερα ή για χειρότερα Αρχίζουν να αισθάνονται ανυπόμονα και ίσως δυσαρεστημένα από την επιτευχθείσα πρόοδο Παρεμβαίνει ο ένας στη δουλειά του άλλου.

Ο ηγέτης 

Δεν πτοείται ή εκφοβίζεται από τις αναταράξεις – υπενθυμίζει στην ομάδα ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη [48]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Διαχειρίζεται εντάσεις και προετοιμάζει την ομάδα για το επόμενο στάδιο (Horn, 2009, σ. 108).

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό της ομαλοποίησης. Χαρακτηρίζεται από επίτευξη συνοχής στην ομάδα, με απόψεις που ανταλλάσσονται ανοικτά, η αμοιβαία στήριξη και συνεργασία αυξάνονται και εδραιώνεται ομαδική ταυτότητα. Χαρακτηριστικές συμπεριφορές  

Λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη οι κανόνες λειτουργίας Υπάρχει λιγότερη συζήτηση και περισσότερη δράση

Ηγέτης  

Ασκεί έλεγχο και εξασφαλίζει την προσκόλληση στα συμφωνημένα σχέδια Ανακουφίζει την ομάδα από το άγχος και την πίεση με χιούμορ (Horn, 2009, σ. 109).

Το τέταρτο στάδιο είναι αυτό της απόδοσης. Γίνονται προσπάθειες εποικοδομητικές για ολοκλήρωση καθηκόντων όταν οι ρόλοι επιτρέπουν ευέλικτη και αποτελεσματική δουλειά. Η ομάδα επικεντρώνεται στην επίτευξη των σκοπών της. Χαρακτηριστικές συμπεριφορές    

Παραγωγική συμπεριφορά Λίγη μη αναγκαία επικοινωνία Επίτευξη συνοχής Ενεργητική/θετική στάση και ανταπόκριση στα προβλήματα

Ηγέτης   

Επιβεβαιώνει τα πρότυπα παραγωγής και παρακολουθεί την απόδοση της ομάδας Εκθειάζει και αμείβει καθώς υλοποιούνται οι στόχοι Αποφεύγει τις παρεμβάσεις (Horn, 2009, σ. 110).

Το τελευταίο στάδιο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του έργου και με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που μαθεύτηκαν και την απώλεια, λύπη ή και ανακούφιση φεύγοντας από δυσλειτουργική ομάδα. Χαρακτηριστικές συμπεριφορές   

Ικανοποίηση για την επιτυχία και μετά αίσθηση προσγείωσης Αίσθηση απώλειας καθώς λύεται η ομάδα Ενδεχομένως ανακούφιση για απελευθέρωση από δυσλειτουργική ομάδα [49]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Ηγέτης  

Απονομή αμοιβών Διαχείριση της οργανωτικής μάθησης που επιτεύχθηκε (Horn, 2009, σ. 110).

Αγελαία Σκέψη Όταν η διατήρηση της ομάδας παίρνει προτεραιότητα πάνω στις καλές αποφάσεις και την επίλυση προβλημάτων τότε υπάρχει ο κίνδυνος της αγελαίας σκέψης και των λανθασμένων αποφάσεων. Η αγελαία σκέψη εμφανίζεται όταν τα μέλη αναπτύσσουν τόσο καλές γνώμες ο ένας για τον άλλον ή την ομάδα, με το ένα μέλος να ενισχύει την καλή γνώμη του άλλου που όλες οι ενδείξεις ότι κάτι δεν γίνεται σωστά ή δεν εξελίσσεται σωστά απορρίπτονται (Cameron, 2010, σ. 261). Συμπτώματα Αγελαίας Σκέψης  Ψευδαίσθηση του άτρωτου  Κοινά στερεότυπα  Ορθολογικοποίηση  Ψευδαίσθηση ορθολογικότητας  Αυτό-λογοκρισία  Άμεση πίεση  Προστασία σκέψης  Ψευδαίσθηση ομοφωνίας

Λύση του προβλήματος της Αγελαίας Σκέψης o Κριτικοί αξιολογητές o Ανοικτή συζήτηση o Υπο-ομάδες o Συνήγορος του διαβόλου o Συναντήσεις δεύτερης ευκαιρίας [50]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Ηγεσία Ομάδας και Σκοποί Οι σκοποί πρέπει να είναι SMART: Specific - συγκεκριμένοι Measurable – μετρήσιμοι Aligned - ευθυγραμμισμένοι Realistic - ρεαλιστικοί Time-bound – με χρονοδιάγραμμα

Οι Ρόλοι των Ομάδων του Belbin Εισαγωγή Ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από έξυπνους ανθρώπους ή ανθρώπους με παρόμοιες προσωπικότητες εκδηλώνουν αρνητικά αποτελέσματα και τους λείπει η δημιουργικότητα. Οι πιο σταθερά επιτυχημένες ομάδες περιλαμβάνουν γκάμα ρόλων. Χρήσιμοι Ρόλοι Για αποτελεσματική ομάδα υπάρχουν οκτώ χρήσιμοι τύποι συνεισφοράς – οι ομαδικοί ρόλοι. Ο Belbin περιγράφει τον ρόλο ομάδας ως σταθερότυπο συμπεριφοράς χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο ένα μέλος της ομάδας αλληλεπιδρά με άλλο και όπου η απόδοση διευκολύνει την πρόοδο της ομάδας συνολικά (Belbin, 1981). Χαρακτηριστικά Αυτοί είναι κύριοι ρόλοι και κύρια χαρακτηριστικά για επιτυχημένες ομάδες. Δεν απαιτούνται απαραίτητα και οι οκτώ ρόλοι. Οι ρόλοι αυτοί δεν είναι πάγιοι και μπορούν να αλλάζουν.

Ο Υλοποιητής Μετατρέπει ιδέες σε πράξεις. Χαρακτηριστικά – συντηρητικός, του καθήκοντος, προβλέψιμος

[51]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Θετικά – οργανωτική ικανότητα, πρακτική κοινή λογική, σκληρά εργαζόμενος, αυτό-πειθαρχία Αδυναμίες – έλλειψη ευελιξίας, μη ανταπόκριση σε αναπόδεικτες ιδέες

Ο Συντονιστής Είναι ο de facto ηγέτης της ομάδας που συντονίζει την προσπάθεια των άλλων (Horn, 2009, σ. 113). Χαρακτηριστικά – ήρεμος με αυτό-πεποίθηση και αυτοέλεγχο Θετικά – ικανότητα αντιμετώπισης όλων των δυνάμει συνεισφερόντων επί τη βάσει της αξίας τους και χωρίς προκατάληψη. Ισχυρή αίσθηση στόχων Αδυναμίες – συνηθισμένη, διανοητική, δημιουργική ικανότητα

Ο Διαμορφωτής Είναι ο δυναμικός άνθρωπος που επιτυγχάνει πράγματα και παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Χαρακτηριστικά – σε υπερδιέγερση, δυναμικός Θετικά – έτοιμος για αντιμετώπιση αδράνειας, αναποτελεσματικότητας, αυταρέσκειας ή αυταπάτης Αδυναμίες – τάση να είναι προκλητικός, ενόχληση / εκνευρισμό, ανυπομονησία

Ο εμφυτευτής Είναι ο ανορθόδοξος που επιλύει δύσκολα και περίπλοκα προβλήματα (Horn, 2009, σ. 112). Χαρακτηριστικά – ατομιστής, σοβαρός, ανορθόδοξος Θετικά – διάνοια, φαντασία, νόηση, γνώση Αδυναμίες – ζει στα σύννεφα, τάση να παραβλέπει λεπτομέρειες ή πρωτόκολλο

Διερευνητής Πόρων Είναι ο δικτυωμένος που μπορεί ως αποτέλεσμα της δικτύωσης να συλλέξει πόρους και τεχνογνωσία (Horn, 2009, σ. 113). [52]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Χαρακτηριστικά – εξωστρεφής, ενθουσιώδης, περίεργος, επικοινωνιακός Θετικά – ικανότητα για επαφές με ανθρώπους και διερευνητής του καινούργιου. Ικανότητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις Αδυναμίες – τάση να χάνει το ενδιαφέρον όταν περάσει η αρχική γοητεία

Ο επιμελητής - αξιολογητής Είναι ο κρίσιμος στρατηγικός νους. Χαρακτηριστικά – σοβαρός, ασυγκίνητος, προσεκτικός, σώφρων Θετικά – κρίση, διακριτικότητα, προγραμματιστής Αδυναμίες – του λείπει η έμπνευση ή η ικανότητα να παρακινεί τους άλλους

Ο Εργάτης της Ομάδας Εξασφαλίζει αποτελεσματικές διαπροσωπικές σχέσεις στην ομάδα. Χαρακτηριστικά – κοινωνικά προσανατολισμένος, μάλλον ήπιος, ευαίσθητος Θετικά – ικανότητα να ανταποκρίνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις και να προωθεί ομαδικό πνεύμα Αδυναμίες – αναποφασιστικότητα σε στιγμές κρίσης

Ο Αποπερατών Είναι το άτομο της λεπτομέρειας. Εντοπίζει κενά και λάθη. Χαρακτηριστικά – φιλόπονος, εύτακτος, ευσυνείδητος, αγωνιώδης Θετικά – ικανότητα να φέρει εις πέρας καθήκοντα, τελειομανία Αδυναμίες – τάση να ανησυχεί για μικροπράγματα, δισταγμός να αφήνει τα πράγματα

[53]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Παραπομπές Belbin, M. (1981) Management Teams. London: Heinemann Cameron, S. (2010) The business student’s handbook. 5th Edn. London: FT Prentice Hall Horn, R. (2009) The business skills handbook: everything you need to succeed in your studies and at work. London: CIPD Tuckman, B. W. (1965) ‘Developmental sequences in small groups’, Psychological Bulletin, 63 pp. 384399

Βιβλιογραφία Adair, J. (1986) Effective Team Building. London: Gower

[54]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΜΑΘΗΣΗ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Συνήθεια του Νου Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν συνεχώς. Η αυτοπεποίθησή τους και οι περιέργειές τους τούς δίνουν τη δυνατότητα να αναζητούν νέους και καλύτερους τρόπους… Αδράχνουν προβλήματα, καταστάσεις, εντάσεις, συγκρούσεις και περιστάσεις ως αξιόλογες ευκαιρίες για μάθηση.

Γιατί να κατανοήσουμε πως μαθαίνουμε; Μπορείτε να επεκτείνετε τις φυσικές σας ικανότητες. Οποιαδήποτε εικόνα και αν έχετε για τον εαυτό σας, η έρευνα αποδεικνύει ότι η εξυπνάδα σας μπορεί να αναπτυχθεί με επικέντρωση και προσπάθεια. Πως η μάθηση να δουλεύετε με άλλους σας βοηθά να επιτύχετε τους σκοπούς σας Για να επιτύχετε χρειάζεστε να ξέρετε: Πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και να καταλαβαίνετε πως αισθάνονται οι άλλοι. Πώς να εκτιμάτε και να επωφελείστε από διαφορετικούς ανθρώπους και τις ιδέες τους

Συναισθηματική Νοημοσύνη Αυτεπίγνωση Ξέρω τα συναισθήματά μου και πως με επηρεάζουν. Κατανοώ τα ισχυρά και τα αδύνατά μου σημεία. Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου. Είμαι ανοικτός στη βελτίωση. Αυτοδιαχείριση Μπορώ να ελέγξω τα συναισθήματά μου και τις παρορμήσεις μου. Μπορώ να καθυστερήσω την ικανοποίηση όταν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό να κερδίσω. Είμαι άξιος εμπιστοσύνης. Μπορώ να προσαρμοστώ στην αλλαγή και στις καινούργιες ιδέες. Εμμένω στους στόχους μου πάρα τα εμπόδια.

[55]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Κοινωνική επίγνωση Αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματα και την οπτική γωνία των άλλων. Βοηθώ τους άλλους να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Ξέρω πώς να σχετίζομαι με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Αντιλαμβάνομαι πώς να υπηρετήσω τις ανάγκες των άλλων. Κοινωνικές δεξιότητες Ξέρω πώς να εργάζομαι σε μια ομάδα. Μπορώ να εμπνεύσω τους ανθρώπους για δράση. Ξέρω πώς να ηγηθώ μιας ομάδας. Ξέρω πώς να πείθω τους ανθρώπους. Μπορώ να προκαλέσω θετική αλλαγή. Πολιτισμική Ικανότητα Μάθετε να εκτιμάτε την ποικιλομορφία. Έχετε επίγνωση των αντιλήψεών σας και των στάσεών σας. Κατανοείτε πως αλληλεπιδρούν οι πολιτισμοί. Προσαρμοστείτε στις διαφορές των άλλων με τρόπους που δημιουργούν ευκαιρίες. Η Έννοια της Μάθησης Βασιζόμενης σε Πρόβλημα Η κύρια ιδέα είναι ότι το εναρκτήριο σημείο της μάθησης είναι ένα πρόβλημα, ένα ερώτημα, ένα αίνιγμα που ο μαθητευόμενος επιθυμεί να λύσει. Είναι φοιτητο-κεντρική και βοηθά στην προετοιμασία για ανεξάρτητη μελέτη.

Βιβλιογραφία

Goleman, D. (1996) Emotional Intelligence: Why it can matter more than IQ. London: Bloomsbury Goleman, D. (1999) Working with Emotional Intelligence. London: Bloomsbury

[56]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Πολλοί άνθρωποι τρομοκρατούνται όταν είναι να παρουσιάσουν μπροστά σε κοινό. Αρκετοί, με πρακτική εξάσκηση, φτάνουν στο σημείο να το απολαμβάνουν αν και με κάποια νευρικότητα. Αυτή η διάλεξη πραγματεύεται τις κύριες δεξιότητες που χρειάζονται και προτείνει τρόπους βελτίωσής τους. Μπορεί να μη γίνετε εξαιρετικοί, αλλά αρκετά καλοί για υψηλούς βαθμούς και για να εντυπωσιάσετε τους εργοδότες. Οι κίνδυνοι στην παρουσίαση Οι παρουσιάσεις, όπως άλλωστε και οι γραπτές εργασίες, πρέπει να δομούνται προσεκτικά. Χρειάζεται ένα σαφές μήνυμα και, όπου είναι δυνατόν, γραφήματα και πίνακες για ενίσχυση του κύριου επιχειρήματος. Στην παρουσίαση δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία όπως στο γράψιμο ή στο διάβασμα. Το να κρατήσουμε το κοινό ενδιαφερόμενο και σε εγρήγορση είναι πρόκληση. Η κακή πρακτική στην παρουσίαση περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα κάτωθι:  Να διαβάζεις έτοιμο λόγο «από μέσα», από σημειώσεις, παρά να τα λες «απ’ έξω».  Να μιλάς πολύ σιγά, μασώντας τα λόγια ή πάρα πολύ γρήγορα  Να χρησιμοποιείς δυσανάγνωστα οπτικά βοηθήματα – με πάρα πολύ κείμενο και μικρά γράμματα  Να χρησιμοποιείς μονότονο λόγο φέρνοντας υπνηλία  Να διανέμεις σημειώσεις με αποτέλεσμα το κοινό να διαβάζει μάλλον παρά να ακούει  Να μιλάς με ακαταλαβίστικο τρόπο ή να λες πράγματα που ήδη το κοινό τα γνωρίζει  Να χάνεις τον ειρμό απαντώντας επί μακρόν σε εν πολλοίς άσχετα ερωτήματα  Να ξεπερνάς τα χρονικά όρια  Να εμπλέκεσαι σε αντιπαράθεση με ένα και μόνο μέλος του ακροατηρίου

[57]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Δομή Είναι εύκολο για το ακροατήριο να χάσει τον ειρμό και δύσκολο να τον ξαναβρεί – δεν μπορεί να πάει πίσω. Έτσι ισχύει η κλασική συμβουλή «πες τι θα πεις, πες το και μετά πες τους τι είπες» (Cameron, 2010, σ. 266). Εισαγωγή Πρέπει να τακτοποιήσετε το ακροατήριο, έτσι πείτε ποιοι είστε, τι σκοπεύετε να επιτύχετε, πόσο χρόνο θα μιλάτε και ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες: θα απαντήσετε σε ερωτήματα στο τέλος ή μπορείτε να απαντάτε και κατά τη διάρκεια; Θα δώσετε σημειώσεις στο τέλος ή πρέπει να κρατούν σημειώσεις; Μετά πρέπει να σκιαγραφήσετε τα κύρια σημεία που θα καλύψετε στην παρουσίαση. Αν πείτε κάτι στην αρχή που θα τραβήξει την προσοχή του ακροατηρίου και θα θέλει πραγματικά να ακούσει αυτό που ακολουθεί, τότε η παρουσίαση κατά πάσα πιθανότητα θα πάει καλά. Κύρια παρουσίαση Πρέπει να αναφέρετε με σαφήνεια τι θέμα ή αντικείμενο πραγματεύεστε και να χρησιμοποιείτε ενδεικτικά στοιχεία για να στηρίξετε τα επιχειρήματά σας (Cameron, 2010, σ. 267). Σε τακτά διαστήματα μπορείτε να υπενθυμίζετε τι έχει ειπωθεί ως τώρα και τι ακολουθεί. Συμπεράσματα Πείτε τους τι είπατε. Συνοψίστε τα κύρια σημεία ή επιχειρήματα. Αν κάνετε προτάσεις, υπενθυμίστε τα κύρια σημεία ξανά. Είναι καλή πρακτική να ευχαριστήσετε το κοινό για την υπομονή τους και να προσκαλείτε ερωτήματα ή συζήτηση. Βάσει των παραπάνω μπορούμε επιγραμματικά να προσδιορίσουμε κάποια κλειδιά στις αποτελεσματικές παρουσιάσεις: Εξαλείψτε αρχικά προβλήματα όπως ο φόβος και τα νεύρα. Προετοιμάστε το περιεχόμενο. Σχεδιάστε την επιμελητειακή υποστήριξη. Εξασκηθείτε. “Αποτυχία προετοιμασίας ισοδυναμεί με προετοιμασία για αποτυχία”. Κατά την προετοιμασία προσδιορίστε τον στόχο σας, προετοιμάστε το περιεχόμενό σας, ετοιμάστε την εισαγωγή σας, χρησιμοποιήστε περίληψη.

Στόχος [58]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Ερευνήστε εκ των προτέρων -

Διαθέσιμο χρόνο

-

Ποιοι θα είναι το ακροατήριο

-

Το επίπεδο γνώσης του

-

Τι απαιτείται από σας

Για το περιεχόμενο κάνετε καταιγισμό ιδεών, χρησιμοποιήστε σημειώσεις και συμπυκνώστε νοήματα σε επικεφαλίδες. Εισαγωγή 

Δημιουργήστε ψυχοσυναισθηματική επαφή με το ακροατήριο

Συστηθείτε

Αποφύγετε αστεία!!!

Πείτε περί τίνος θα ομιλήσετε και γιατί

Αν απαιτείται δώστε την ημερήσια διάταξη

Δηλώστε τις υποθέσεις που κάνετε

Υποδείξτε αν ερωτήσεις είναι καλοδεχούμενες

“Ποτέ δεν έχετε δεύτερη ευκαιρία για τις πρώτες εντυπώσεις” Τα οπτικά Βοηθήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και να υπάρχει συνέπεια στην παρουσίαση. 

Χάρτες, σχεδιαγράμματα

Σημειώσεις των διαλέξεων

Προβολέας

Οπτικο-ακουστικά

Τράπεζα εκθεμάτων

φυλλάδια [59]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

Μέρος Πρώτο

Κινούμενα Σχέδια

Actions speak louder than words? Επιμελητειακή Υποστήριξη o Δοκιμάστε τον εξοπλισμό o Ελέγξτε τη διάταξη της αίθουσας o Ελέγξτε το περιβάλλον o Συνεννοηθείτε με μέλη του προσωπικού o Κανονίστε να έχετε άφθονο χρόνο Γλώσσα του Σώματος 

Ντυθείτε κατάλληλα για την περίσταση

Αν είναι αναγκαίο προβάλλετε τη φωνή σας

Κρατάτε επαφή ματιού με όλους

Αποφύγετε εκνευριστικούς μανιερισμούς φυσικούς και λεκτικούς

Βοηθηθείτε με : -

Προγραμματισμό -

Προετοιμασία

-

Εξάσκηση

Δείξτε ενδιαφέρον για το ακροατήριό σας Δείξτε ενθουσιασμό για τη δουλειά σας

Παραπομπές Cameron, S. (2010) The business student’s handbook. 5th Edn. London: FT Prentice Hall

[60]


Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων - 4ΙΜ500

[61]

Μέρος Πρώτο

ΑΕΕΔ  

Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων Μέρος Πρώτο

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you