Page 1

Toimistoammattilaisten oma lehti

3/2017

Iloista yhdessäoloa

New York, New York

Pilvi Nybom: Hyvä CV alkaa hyvästä pohjatyöstä


www.onnela.com

Rantatie 34 04310 Tuusula p. (09) 258Â 821 myynti@onnela.com

Suurille saavutuksille

Tuusulanjärven rannalla


Pääkirjoitus

54. VUOSIKERTA 3/2017 2.10.2017

KANSI pilvi nybom KUVA heljä majamaa

Päätoimittaja Toimitussihteeri Heljä Majamaa, p. 040 176 6338 paatoimittaja.secretarius@gmail.com Taitto Tuula Mäkiä tuula.makia@gmail.com Toimitus Kristiina Dammert Päivi Kuokkanen Eva-Lisa Nurminen Riitta Soinola Jaostojen Secretarius-yhdyshenkilöt Etelä-Pohjanmaa Irmeli Vuorenmaa Helsingin seutu Tiina Pitkäaho Jyväskylä Pia Saikkonen Keski-Pohjanmaa Jenni Ahola Kuopio Hanna Kinnunen Kymenlaakso Katja Waldén Pohjois-Suomi Minna Juntunen Pori Anna Ääri Tampere Minna Kronberg Turku Päivi Anttila   Ilmoitusmyynti ja hinnat Mediatiedot 2017 sari.ollikainen@sihteeriyhdistys.fi paatoimittaja.secretarius@gmail.com www.sihteeriyhdistys.fi Tilaukset ja osoitteenmuutokset Sari Ollikainen, p. 040 094 9878 sari.ollikainen@sihteeriyhdistys.fi Tilaushinta 40 euroa/vuosikerta Aikakauslehtien Liiton jäsen ISSN 0356-7486 Painopaikka Hämeen Kirjapaino Oy, Tampere Paperi MultiArt Silk, 130 g

KUVA KATJA HELLSTEN

Julkaisija Sihteeriyhdistys – Sekreterarföreningen ry Kalevankatu 26 A 8, 00100 Helsinki p. 040 094 9878 info@sihteeriyhdistys.fi www.sihteeriyhdistys.fi

Varsinais-Suomessa hyvä draivi

T

urkuun ja Varsinais-Suomeen kuuluu hyvää; Turun keskusta on elävöitynyt, telakka kukoistaa. Uudenkaupungin hyvä draivi riittää tänne saakka. Työpaikkoja on taas tarjolla, kun Varsinais-Suomeen tarvitaan lähivuosina tuhatmäärin teollisuuden työntekijöitä. Uudenkaupungin autotehtaalle tarvitaan valtavasti väkeä, Turun telakalla on suuret laivatilaukset. Isoja suunnitelmia. Hyviä uutisia. Sihteeriyhdistyksen Turun jaostossa on reilut 200 jäsentä. Seuraamme aktiivisesti Varsinais-Suomen tapahtumia ja osallistumme mielenkiintoisiin tapahtumiin ja yritysvierailuihin, verkostoidumme, vaihdamme ajatuksia ja kuulumisia. Näin saamme työhömme innostavia uusia näkökulmia, olemme omalta osaltamme mukana ja vaikuttamassa varsinaissuomalaiseen positiiviseen henkeen. Myös yhdistyksen Porin jaosto toimii aktiivisesti. Molempien jaostojen yhteystiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuilta. Toivotamme uudet toimijayritykset ja yritysten toimijat alueellemme lämpimästi tervetulleiksi! Toivottavasti voimme toimia verkostona ja tukena kaikenkokoisten yritysten toimistoammattilaisille, sihteereille ja assistenteille. Ensi kesän kesälomaretkeä suunnitellessasi muista Turku ja Varsinais-Suomi! Olen kuullut sanottavan, että oikeassa eurooppalaisessa kaupungissa on linna ja katedraali ja kaupungin läpi virtaa joki. Suomessa tällaisia kaupunkeja on yksi. Tätä kirjoittaessani kesä on jo takana. Meillä on vielä hetki aikaa viettää Suomi 100 -juhlavuotta. Nautitaan juhlavuoden tapahtumista, syksystä, pimenevistä illoista. Sytytetään kynttilä tuomaan valoa.

Seuraava lehti ilmestyy 4.12.2017

Hyvää syksyä kaikille!

4041 0209 Painotuote HÄMEEN KIRJAPAINO OY

Nina Manni Sihteeriyhdistyksen Turun jaoston puheenjohtaja

3


sisältö 3/2017

26

Kevättalven suunnitelmiin New York? Kuva minna Kronberg

Urapolulla 6 Hyvä CV avaa ovia 8 Pia Saikkosen työssä joka päivä uutta 12 Tampere-talossa tehdään tapahtumatyötä

Jaostot toimivat 10 Tiedon visualisoinnista kirjassa Katso. Näe. Kuvittele.

15 Yhdistys tekee hyvää -kampanja Jyväskylässä

20 Kyberturvallisuus työssä ja arjessa

16 Ihanan lempeä Nizza

24 Katoaako käteisraha – kolikko- kukkarosta mobiililompakkoon

22 Matkakohteina Haminan seutu ja Uusikaupunki

18 Laila Takalo kehottaa ottamaan projektit hallintaan

16

29 Yhdistystoiminta antaa virtaa

22

29

5


teksti ja kuvat Heljä Majamaa

CV on sinun näköisesi, itse tekemäsi. Vastaa todellisuutta. Kirjoitettu myyvästi. Herättää mielenkiintoa. Antaa kokonaiskuvan osaamisestasi.

CV-asiakirjan suomenkielinen nimi ansioluettelo ei aivan vastaa sitä mitä CV parhaimmillaan tarkoittaa; sanallista, visuaalista kertomusta siitä, kuka minä olen ja mitä minä osaan. CV kertoo minusta silloin kun en ole itse paikalla.

Hyvä CV avaa ovia

O

maa osaamista tulee kehittää ja pitää ajan tasalla koko työelämän ajan. CV on asiakirja, johon osaaminen kootaan muistiin, ja sähköisenä sitä on helppo päivittää. Eihän koskaan tiedä, milloin juuri se sydämen suuri työpaikka tulee hakuun tai tekee mieli vaihtaa työn sisältöä talon sisällä tai talosta ulos. Ajantasainen CV on myös hyvä tuki kehityskeskustelussa. Työsuhteen päättyessä voi pyytää työtodistukseen seikkoja, jotka itse näkee merkityksellisinä.

Pohjatyö tehtävä hyvin

– CV:n rakentaminen alkaa pohjatyöstä, korostaa Pilvi Nybom, ja pohjatyössä voi käyttää esimerkiksi MindMap-karttaa. Ydin olen minä. Vahvuuteni ovat oma osaamiseni ja se, mistä olen aidosti kiinnostunut. Minulla on työkokemus, opinnot, taidot, luottamustoimet ja harrastukset, persoona, ja tärkein: motivaatio. – Kun vahvuuskartta on tehty, muistat sen ulkoa, ja si6

nulla on valmis ja punnittu tietovarasto itsestäsi työpaikan hakuun ja haastatteluun. Tärkein tiivistettynä

– Ehkä jopa tärkein osa CV-asiakirjassa on tiivistelmä, osaaminen, profiili. Kerro muutamalla virkkeellä kuka olet ja mitä osaat. Jos haet työpaikkaa, kerro tässä kohdin ytimekkäästi niistä vahvuuksistasi, jotka ovat kuin luodut haettavaa tointa varten. Persoonan esittely tuo tekstiin henkilökohtaisuutta, mutta subjektiivisen luettelon sijaan voit kirjoittaa esimerkiksi saamastasi palautteesta tiimityössä tai asiakaspalvelussa Ytimekästä kertomista voi harjoitella aina, kun lähettää työpaikkahakemuksen. Eri tarkoituksiin painotuksetkin ovat erilaisia, ja tiivistelmä kannattaa räätälöidä haettavan työn mukaan. Tiivistelmä voi olla ranskalaisin viivoin kirjoitettu, mutta tarinamuoto tuo persoonan esiin ja vaatii vähemmän tulkintaa lukijalta.


Työkokemus

Työkokemuksesta kirjataan viimeisin työpaikka ensimmäisenä. Pilvi Nybom kehottaa myös avaamaan tehtävänimikkeiden sisältöä, sillä pelkkä työpaikkojen ja tehtävänimikkeiden luettelointi ei kerro mitä henkilö osaa. Etenkin haastatteluun on hyvä valmistautua miettimällä valmiiksi, mitä konkreettista on tehnyt ja saanut aikaiseksi, kuinka paljon ja missä ajassa, mistä tekemisestä on saanut tunnustusta asiakkailta ja työtovereilta. Jos olet vastavalmistunut ja työkokemusta on vähän, kannattaa kertoa tutkinnon ja kurssien sisällöstä sekä korostaa mahdollisia luottamustoimia. Luottamustoimet osoittavat aktiivisuutta ja rinnakkaisosaamista, esimerkiksi talousasioihin liittyvät toimet puhtaan teknisen tai viestinnän tutkinnon tekijällä. Luottamustoimista voi olla yllättävää hyötyä työnhaussa. CV on visuaalinen asiakirja

Hyvä CV on visuaalisesti selkeä ja helposti hahmotettava asiakirja, josta lukija löytää hakemansa tiedon nopeasti silmäilemällä. Värejä kannattaa käyttää varovasti; kaikki kuvaruudulla hyvältä näyttävä ei välttämättä ole hyvännäköistä eri näyttölaitteilla katsottuna tai paperille printattuna. Käytä selkeitä otsikoita, tuttua esitysjärjestystä, jätä tekstille tilaa hengittää.

Selkeys ja yksiselitteisyys ovat ammattitaitoa kaikessa viestinnässä. Mietitty CV kertoo, että olet nähnyt vaivaa, osaat ja uskallat! erottaa olennaisen jättämällä jotakin myös pois. Käytä tekstinkäsittelyn oikeinkirjoitusohjelmaa, vältä kirjainlyhenteitä ja ammattislangia. Lähetä vain pdf-muotoisia asiakirjoja. Word-tiedosto saattaa kertoa sinusta enemmän kuin toivoisitkaan. Yksi sivupituus on ihanteellinen, kaksi sivua sopiva ja kolme sivua maksimi, tieteellisen työn tekijöillä CV-asiakirja on luonnollisesti pidempi julkaisuluetteloineen. CV-infograafi

CV-asiakirjan loppuun voit liittää itsestäsi jpg-muotoisen infograafin. CV-infograafi on kuvallinen tiivistelmä CV-asiakirjan keskeisistä asioista. Se voi valokuvan (hymyile kuvassa!) ohella sisältää myös visuaalisia elementtejä kuten erottuvasti taitetun moton, jonkin harrastekuvan tai oman Youtube-videon osoitteen. Tärkeintä infograafissa ovat yhteystiedot ja LinkedIn-osoite. Pidä LinkedIn ajan tasalla. Ps. CV-infograafia voit käyttää pohjana, kun valmistat itsellesi käyntikortteja.

LinkedIn on nyt IN Pohjois-Suomen jaosto järjesti keväällä jäsenilleen LinkedIn-koulutusta Oulussa. Minna Juntunen kertoo osallistujia olleen keltanokasta konkariin, ja koulutus koettiin erittäin tarpeelliseksi. Helsingin seudun jaostossa vastaava koulutus on ohjelmassa syksyn – talven mittaan. Parhaillaan mietitään toteutustapaa, jotta koulutus olisi mahdollisimman tehokasta ja antoisaa kaikille osallistujille. LinkedIn on erittäin ajankohtainen ja tärkeä työelämän työkalu, minkä vuoksi molemmista koulutustilaisuuksista kerätään palautetta ja tuntemuksia Secretarius-lehdessä julkaistaviksi. Oulun viesti oli, ettei LinkedInissä kannata olla supisuomalaiseen tapaan turhan vaatimaton. Kerro mitä osaat, mitä olet tehnyt, mitä olet saanut aikaan. Mutta älä jätä LinkedIn-profiilin tekemistä hetkeen, jolloin se olisi ollut tarpeen jo edellisenä päivänä!

CV-koulutus 22.8.2017, Pilvi Nybom www.incoaching.fi

Helsingin seudun jaoston järjestämän CV-aiheisen koulutuksen piti Pilvi Nybom InCoachingista. Pilvi sai salin täyteen kuulijoita myös myöhemmin pidetyllä piilotyöpaikat-aiheisella koulutuksellaan, josta aiheesta lisää joulukuun Secretarius-lehdessä!

7


teksti ja kuvat Pia Saikkonen, Jyväskylän jaosto

Vaikka lapsena leikinkin usein ´toimistoa´, ei minulla missään vaiheessa ollut ajatusta, että minusta tulisi sihteeri tai assistentti.

Urapolulla Pia Saikkonen – Minulla ei ole ollut työhön liittyvää määrätietoista etenemissuunnitelmaa. Palaset ovat loksahdelleet kohdilleen ja tilanteet johtaneet toiseen. Aina ei ole ollut ruusuilla tanssimista, mutta elämäni varrelle on osunut monia hienoja ja osaamiseeni uskovia ihmisiä, joiden kannustuksen ansiosta olen tässä juuri nyt.

T

oimin tällä hetkellä viestintäpäällikkönä OP Ryhmään kuuluvassa osuuspankissa. Aloitin tehtävässä tämän vuoden helmikuussa noin 20 sihteeri-assistenttityövuoden jälkeen, joista 11 viimeisintä olin saman työnantajan palveluksessa. Osaa nykyisistä viestintätehtävistä hoidin jo assistenttina ollessani, mutta uuden nimikkeen myötä toimenkuvaan on tullut roppakaupalla uutta. Vaikka siirtyminen uusiin tehtäviin oli oma toiveeni, ei se ole ollut helppoa.

Koen hakevani vielä ammattiidentiteettiäni. Sihteeri-assistentin jokseenkin itsenäinen ja muusta organisaatiosta hieman erillinen työ johtajan työparina on erilaista 8

kuin tiimityö hektisellä viestintä- ja markkinointiosastolla. Mutta uusi työ on mielenkiintoista, opin joka päivä uutta ja teen työtä nöyrällä mielellä.

Jatkuvaa opiskelua

Valmistuin yo-merkonomiksi ulkomaankaupan linjalta 1993. Tarkoituksenani oli suuntautua kansainvälisiin tehtäviin ja haaveilin töistä ulkomailla. Jäin kuitenkin silloiselle työnantajalle Postille ja siellä postihuolintaan – ja niin ulkomaat jäivät. Olen opiskellut työn ohessa lähes jatkuvasti. Suoritin liiketalouden tradenomi-tutkinnon 2000-luvulla, ja ylempi AMK-tutkinto yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen -koulutusohjelmassa valmistui keväällä 2015. Näiden lisäksi olen suorittanut Markkinointi-instituutissa johdon assistentti -tutkinnon sekä opiskellut avoimessa yliopistossa viestintää ja sosiologiaa.


Ensimmäiseen, silloiseen projektisihteerin toimeen minua pyydettiin työskennellessäni postihuolinnassa 1994. Olen sittemmin toiminut johdon sihteerinä, tehtaanjohtajan sihteerinä, myyntisihteerinä, johdon assistenttina ja toimitusjohtajan sihteerinä erilaisissa yrityksissä. Työskentely ulkomailla on ainoa isompi haave, joka ei elämässäni ole vielä toteutunut.

2018 11.-12.4.2018 klo 9.30-16.30 Messukeskus, Helsinki

Työelämän erityinen työsuhde

Kun minua jokin aika sitten haastateltiin erästä tutkimusta varten, pysähdyin miettimään omaa työhistoriaani, siinä vaikuttaneita ihmisiä ja syy-seuraussuhteita. Havaitsin, että suurimpaan osaan tehtävistä minua on pyydetty tai olen tullut valituksi, jos olen uutta työpaikkaa hakenut. Aina ei elämä ole ollut ruusuilla tanssimista, sillä olen myös kokenut yt-neuvottelut ja irtisanomisen ja sen johdosta puolen vuoden työttömyyden. Uskon kuitenkin, että kaikella on tarkoituksensa. Siinäkin kohdassa tähdet olivat suotuisia, sillä tulin raskaaksi ja jäin lopulta hyvillä mielin kotiin. Mielestäni johtaja-sihteeri/assistentti -työparityöskentely on parhaassa tapauksessa hyvää kemiaa ja siksikin työelämän erityinen työsuhde. Sen todellista luonnetta ja merkitystä ei ymmärrä kukaan muu kuin tehtävässä toiminut. Kaikki matkani varrelle osuneet esimiehet eivät ole olleet hyviä tyyppejä, mutta suurin osa on. Joillakin heistä on ollut työuraani suuri merkitys eikä yhteys heihin ole katkennut tänäkään päivänä. Sihteeri-assistentti-identiteetti ei ehkä lähde minusta koskaan eikä tarvitsekaan. Pidän aina ja kaikkialla ammattikunnan puolta. Digitalisaatio muuttaa työtämme, ja robotti vie osan kokonaan pois. Tilalle kuitenkin tulee uutta ja uskon, että osaavalle, uudistumiskykyiselle ja yrittäjämäisesti työtä tekevälle riittää töitä tulevaisuudessakin.

Kuvassa minä ja reput. OP ja Hope ry järjestivät valtakunnallisen keräyksen, jossa kerättiin koulureppuja vähävaraisten perheiden lapsille. Keräys toteutettiin 18 pankissa ympäri Suomen. Oma työpaikkani OP Keski-Suomi oli yksi osallistujista, ja saldomme oli 150 reppua. Yhteensä reppuja saatiin 1 500.

Yritystilaisuuksien ja kokousjärjestäjien vuosittainen päätapahtuma

TERVETULOA mukaan päivittämään osaamistasi, tutustumaan alan uusimpiin ratkaisuihin ja tapaamaan kollegoitasi.

Ennakkoilmoittaudu NYT!

Kongressimessut on ammattitapahtuma, joka on maksuton kohderyhmään kuuluville kutsuvieraille. Ei opiskelijoille tai yksityishenkilöille.

9


Jussi Luukkonen Katso. Näe. Kuvittele. Visuaalisia avaimia bisnesluovuuteen

Tutkimuksilla kerätyn kvantitatiivisen (määrällisen) tiedon esittäminen kaavioina ja kuvina julkaisuissa ja erilaisissa esityksissä on osa päivätyötäni assistenttina. Tieteellisen esityksen erilaiset kuviot ovat tutkijoilla itsellään hyvin hallinnassa, mutta joskus minulta kysytään mielipidettä tai ehdotusta asiassa. Olen kiinnostunut visuaalisuudesta ja halusinkin kirjoittaa artikkelin, jossa näytän tilastotiedon esimerkein, kuinka visualisointi tekee faktoista helpommin luettavia. Tässä kuitenkin aluksi tarina visualisointia taustoittavasta kirjasta.

Hyviä osoitteita visualisoinnista löytyy myös alla olevista linkeistä: https://redanredan.fi/visualisointia-jos-jonkinlaista-eli-nuoeriskummalliset-piirtelijat-tiivistyksineen Tony Buzanin kotisivut: http://www.tonybuzan.com/about/mindmapping/ Dan Roamin kotisivut: http://www.danroam.com/

10


K

Luin kirjan

teksti ja piirrokset Kristiina Dammert

Sammakkoprinssin valtakunta

irja Katso. Näe. Kuvittele. on julkaistu vuonna 2010, mutta se on yhä ajankohtainen ja hyvä esimerkkivarasto siitä, kuinka käyttää visualisointia asioiden esittämisen helpottamiseksi mahdollisimman monelle lukijalle. Kansikuvan sammakkoprinssi heittää ajatuksen sammakosta soilla ja kosteikoissa elävänä kurnuttajana. Kun sammakon päähän piirtää kruunun, muuttuu mielikuva pomppivasta pikkueläimestä taianomaiseksi hahmoksi, jota rohkeasti suutelemalla onkin edessäsi komea prinssi ja tarinalla Happy End. Luukkosen ajatukset ja kuvat havainnoinnista ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka esityksestä voi tehdä mielenkiintoisen pelkästään muuttamalla tekstin mallia tai muotoja. Jos kuviossa on palloja, viivoja tai melkein mitä tahansa pienkuvioita, on niiden asettelu avain katsojan huomioon. Pienillä paikan, värin tai suunnan poikkeuksilla saa asian esitykseen ohjaavuutta. Sa-

moin voi hahmotuksilla herättää katsojan mielenkiinnon, ja tämän jälkeen riittää vähemmät kirjoittelut aiheesta saamaan viestin perille. Tämän kaltaisten vinkkien lisäksi kirjassa on isompia kokonaisuuksia aiheesta MindMap®, suomeksi miellekartta. Menetelmän kehittäjä Tony Buzan ymmärsi kuvien käytön tehokkuuden. MindMap®-pohjaa voi käyttää apuna niin työelämän tilanteissa kuin yksityiselämän asioiden järjestelyssä ja suunnittelussa. MindMap® perustuu kuvista rakennettuun kokonaisuuteen, jolla voi selkeyttää ja ohjata ajatuksiaan ja tekemisiään. Aiheesta löytyy paljon tietoa Wikipediasta hakusanoilla. Kirjassa on hyvää tietoa myös Dan Roamin käyttämästä lautasliinateoriasta. Hän on saanut julkisuutta ja lisänostetta uralla esimerkeillään siitä, kuinka helpoilla piirroksilla tai muilla yksinkertaisilla visuaalisilla tavoilla voidaan ohjata lukijaa löytämään ratkaisumalleja tai pohtimaan asioita eri suunnilta. Paras Dan Roamin esimerkki on

piirros kahdesta tikku-ukosta, joista toisella on iloinen ilme ja toisen kasvot ovat täysin tyhjät. Kuvan tekstinä on kysymys ”Kummalta ostaisit käytetyn auton?” Tämän visuaalisen vinkin voi ilman kirjaakin kokeilla pienellä piirroksella – siitä löytyvät tekijän ajatukset melko nopeasti. Niin tässä yksinkertaisessa mallissa kuin laajoissa kuvioissakin kannattaa kuitenkin aina muistaa myös se, että me näemme ja tulkitsemme jokainen hieman eri tavalla, mutta pääosin niiden ohjaavuus toimii. Jussi Luukkosen kirjassa on paljon tietoa visuaalisen esittämisen ja vaikuttamisen keinoista. Kirjan loppuosan liitteenä on monisivuinen lista erilaisista diagrammeista, käyristä, kartoista ja muista visuaalisista työkaluista. Listauksen jälkeen on jokaisesta mallista myös esimerkkipiirrokset tai -kuvat. Hieno teos, joka ei useankaan vuoden jälkeen ole vanhaa tietoa. Kirja on tiivistetty tietojätti meille jokaiselle, jotka tarvitsemme apua tiedon ja ajatusten visualisoinnissa. Suosittelen!

Asiakaspalvelun ytimessä, ketkä kaksi pärjäävät?

11


Teksti Heljä Majamaa Kuvat Heljä Majamaa ja Tampere-talo

Talo kuin taidelasiesine. Suurten lasipintojen ansiosta vuodenajat ovat sisälläkin aina läsnä.

Asiakastyötä eri nimikkeillä

Tampere-talossa myynti ja tuotanto omissa käsissä Tapahtumissa asiakastyötä tehdään useilla eri nimikkeillä. Tampere-talossa asiakkaan ensi kosketus tilaan on asiakkuuspäällikkö, jolla on vastuu tapahtuman suunnitteluvaiheesta sen jälkihoitoon asti. Asiakkuuspäällikön tiiviinä työparina toimii tuotannonsuunnittelija, joka hoitaa tapahtuman käytännön järjestelyt ennen tapahtumaa ja sen aikana. Laila Walldén nauttii työssään laajan asiakaskunnan erilaisissa maailmoissa, jo 16. vuosi menossa. Kuvassa Kiinteistöalan koulutuskeskuksen Leena Lampén ja Kaisa Saarela, Laila Walldén sekä Royal Ravintoloiden Tiina Rintamäki-Lehtinen.

– Meillä kulkee useita erilaisia tapahtumia yhtäaikaisesti rinnan ja lomittain, kotimaisia ja kansainvälisiä, suuria ja pieniä, ja kaikki vieraat ovat meille samanarvoisia ja yhtä tärkeitä, sanoo Tampere-talon asiakkuuspäällikkö Laila Walldén. Osa tapahtumista jää tarjousvaiheeseen, osa toistuviksi tapahtumiksi. 12

Toistuvat tapahtumat ovat meille onnistumisen osoitus, mutta niihinkin pitää tarjota uutta sisältöä ja tehdä tila tuoreen näköiseksi juuri sen kertaista tilaisuutta varten. – Onneksi Tampere-talo tarjoaa taipuisat tilat, joita juuri valmistunut kokoustilojen lisärakentaminen toi vielä lisää. Vain katto on rajana, näinkin voi sanoa, kun eräänkin kerran kansainvälisen kongressin puheenjohtajat laskeutuivat Ison salin katosta Sorin sirkuksen valjaissa hoitaen kongressin avausjuonnot ilmassa leijuen. Tietysti ideoinnissa tunnustellaan asiakkaan mahdollisuuksia irrotella, mitään yllätyksiä ei tehdä.

Tampere-talossa järjestetään vuosittain noin 300 yritys-, juhla- ja kokoustapahtumaa. Tampere-talo on myös suosittu tieteellisten konferenssien tapahtumapaikka. Talo sijaitsee aivan Tampereen yliopiston vieressä, ja yhteistyön voi odottaa vain syvenevän Tampere3-hankkeen myötä, kun Tampereen korkeakoulut yhdistyvät. Yritystapahtumien rinnalla talossa järjestetään vuosittain lähes 300 kulttuuripuolen tapahtumaa. Talo toimii myös Tampere Filharmonian ja Muumimuseon kotina, joten vilskettä riittää.


Skaalautuvaa, kumuloituvaa osaamista

Tampere-talossa työskentelee noin 80 tapahtuma-alan ammattilaista. Talossa on sen valmistumisesta alkaen, vuodesta 1987, ollut oma kiinteistöpäällikkö, ja ympäristöohjelmakin käynnistettiin jo vuonna 1992. Kaikki keskeinen asiakaspalvelu pyritään pitämään omissa käsissä. Näin tekijöillä on jatkuvasti tieto siitä, miten tapahtuman tekeminen etenee ja mitä tapahtumassa seuraavaksi tapahtuu. Valtava kapasiteetti tapahtumien tekemiseen syntyy myös kumuloituvasta osaamisesta, kun talon oma väki on sitoutunutta ja pitkään talossa palvellutta. Tuotantosuunnittelija Tuija Mäki-Laurila työskenteli Tampere-talon myynnissä 18 vuotta ennen siirtymistään tuotantopuolen tehtäviin. – Vahvistetusta tilauksesta alkaa tuotantosuunnittelijan työ. Tehtäväni on koodata tapahtuma talon väelle, ja huolehdin suunnittelusta ja lisämyynnistä asiakaskontaktissa tapahtumaan saakka. Varsinainen tilaisuus hoituu hyvin talon tekniikan ja vahtimestarin voimin, mutta yleensä käyn vielä katsomassa järjeste-

lyjen olevan kunnossa, vaikken tilaisuuden alkuhetkeen enää ehtisikään. Meiltä asiakas saa tapahtumaan tilan, tekniikan ja palvelut. Varsinaisen tapahtuman sisällön ja ohjelman asiakas huolehtii itse, toki siihenkin voimme antaa vinkkejä esimerkiksi avajaisten tai iltajuhlan esiintyjistä. Toisinaan asiakas käyttää erilaisten kongressi- ja kokouspalvelutoimittajien palveluita. Tampere-talossa vietettiin Suomen itsenäisyyspäivän juhla 2013. Juhlatunnelmaan pääsee katsomalla esitykset Youtubesta. Tila häipyy taustalle, on vain arvokas juhla ja valtaisa yhteisen läsnäolon tunne, joka välittyi myös television kautta mukana olleille.

Asiakasrajapinnassa käytetään useita eri nimikkeitä kuvaamaan toimenkuvaa silloin, kun tehtävänä on sopia asioista ja hoitaa sovitut asiat valmiiksi asti. Toimi on todellinen multi-tasking, jatkuvaa prosessointia, jossa voi kulkea rinnan useitakin erivaiheisia prosesseja. Oheisessa tapahtuma-alan artikkelissa asiakastyötä tekevät asiakkuuspäällikkö ja tuotantosuunnittelija. Usein markkinoinnin ja myynnin nimikkeissä käytetään myös sanaa koordinaattori.

Tuotantosuunnittelija Tuija Mäki-Laurila ja kutsukilpailun tuloksena syntynyt tamperelainen graffiti-taideteos. Teoksen innoittajana toimi talon kohdalla 1960–1970 -lukujen taitteessa sijainnut Tampereen eläintarha.

13


le ei k Ko

14 ta t su ak m

ä! vä i pä

Ergonomiatuotteisiin kannattaa aina panostaa. - sillä jokaisella työntekijällä on oikeus hyvään ja turvalliseen työympäristöön. Haluaisitko työskennellä tehokkaasti koko päivän väsymättä? Jos vietät runsaasti aikaa tietokoneella, hyvällä työpisteellä on oleellinen merkitys. Kehon liikkeet huomioiden muotoiltu älykäs hiiri auttaa ehkäisemään toistuvista liikkeistä johtuvia rasitusvammoja.

”Kaikista työntekijöistä kallein on se, joka ei ole töissä.” Täydellinen kumppani Contour Balance Keyboard -näppäimistölle

Sano KYLLÄ paremmalle tavalle tehdä töitä! RollerMouse on ergonominen hiiren vaihtoehto ja se on suunniteltu sinua eikä tietokonetta varten. RollerMouse tuotteiden avulla helpotat vartaloon kohdistuvia paineita, kiputiloja ja saat parannettua työasentoasi ja tuot helpotusta työskentelyyn. Kaikki tietokoneen hallitsemisessa tarvittava on suoraan edessäsi ja ergonominen sijainti vähentää olkapää-, niska- ja kyynärpääkipuja.

14

www.contourdesign.fi I info@contour-design.com


teksti Pia Saikkonen, Jyväskylän jaosto

Jaostot toimivat

kuvat Jyväskylän jaosto

Neuloimme reilut sata lappua kahteen Äiti Teresa -peittoon. Jyväskylän seurakunta arpoo tai myy torkkupeitot, ja peitoista saadut varat lahjoitetaan diakoniseen tarkoitukseen, esimerkiksi Yhteisvastuukeräykseen.

Sihteeriyhdistys tekee hyvää Jaoston hyväntekeväisyystempaukset Sihteeriviikolla 23-30.4.2017

Palvelutalo Telkänpesässä tilaisuuden juonsi jaoston tiedottaja Taija Viinikka, laulua säesti jäsen Kaija Pelttari ja runonlausunnassa ansioitui jäsenemme Mirja Hytönen.

J

yväskylän jaosto halusi osallistua Sihteeriyhdistys tekee hyvää -kampanjaan usealla tempauksella. Eri vaihtoehtoja punnittuamme päädyimme vierailuun palvelutalossa ja Äiti Teresa -peiton lappujen neulontaan. Lisäksi valmistimme ja varasimme tarvikkeet yhteensä yli 70 ateriaan Jyväskylän seurakunnan kautta vähävaraisille perheille lahjoitettaviksi. Ajatus oli, että pienistä puroista kasvaa iso virta. Kansallisena veteraanipäivänä 27.4. vietimme koskettavan iltapäivähetken vanhusten kanssa Palvelutalo Telkänpesässä. Ohjelmassa oli laulua, runoja, sota- ja lapsuusajan muistoja. Yllättävän kirkkaassa muistissa vuosikymmenten takai-

set asiat olivatkin! Päivähetki oli täynnä sekä iloa että liikutusta niin, että herkemmän silmistä valui kyyneltippa jos toinenkin. Tilaisuuden jälkeen avustimme palvelutalon henkilökuntaa kahvitarjoilussa ja jäimme ruokalaan vanhusten luokse vielä seurustelemaan. Puhe pulppusi iloisesti monessa pöydässä. Eräs vanha herra kertoi juhlivansa yhdessä Suomen kanssa, kun hänellä oli juuri tulossa 100-vuotismerkkipäivä. Kuulo oli jo vähän heikentynyt, mutta lämmöllä hän muisteli omaa sihteeriään. Oli ollut kuulemma hyvä sihteeri. Oli ilo toimia yhdessä lähimmäisen hyväksi.

15


teksti Nina Kaari, Jyväskylän jaosto

Jaostot toimivat

kuvat Kristiina Dammert ja tarja alastalo

Matkakohteena ihanan lempeä

Nizza

– jopa 300 aurinkopäivää vuodessa

N

izzan ilmasto tuntui ihanan lempeältä lentoasemalta ulos aurinkoon astuessa. Sen sijaan Nizzan liikennekulttuuri ei ole lainkaan lempeää; bussi ei antanut kävelijälle tietä vaan ajoi päättäväisesti lähes varpaille. Mutta onneksi yhdistyksen matkalaisia odottivat oma turvallinen bussi ja paikallinen opas. Lentokentältä matkasimme suoraan rikkaiden veroparatiisiin Monacoon, jossa jo valmisteltiin tulevaa Formula 1 Grand Prix -osakilpailua. Pieni, upea valtio oli iso ja huikea kokemus. Monacossa asuntojen hinnat ovat aivan omaa luokkaansa, sillä asuinneliöstä saa maksaa hyvinkin usein jopa 45 000 euroa. Kaduilla liikkui mitä upeampia Ferrareita, ja satama oli täyteen ahdettu toinen toistaan hulppeampia jahteja. Kävellen liikkuvat taisivat tosin olla kaikki turisteja, ja turisteja oli paljon. Monacossa opas on kullanarvoinen, sillä hän tiesi näyttää prinsessa Carolinen asuintalon ja monta muutakin mielenkiintoista paikkaa. Piipahdimme myös Monacon Monte Carlon kasinolla. Itse en hennonut rahoja pelimerkkeihin laittaa, mutta saattoi joku matkalaisista onneaan kokeillakin. Kasino onkin Monacon rikkauksien alku, sillä kasinotoiminta oli Ranskan puolella pitkään kiellettyä ja ranskalaiset tulivat Monacoon huvittelemaan. Illan päätteeksi bussi vei meidät hotelliimme. Se oli mukavan kotoisa hotelli, jossa parhaimmillaan huoneessa oli vain 140 cm leveä sänky kahdelle. Matkanjoh-

16

taja Hanne Grönlund taisi saadakin harmaita hiuksia, kun kaikki ei aluksi ihan mennyt sihteerien tottumalla tarkkuudella. Seuraavana päivänä bussi kuljetti meidät hyvin toisenlaisiin maisemiin, kun lyhyen ajomatkan jälkeen eteemme kohosi suloinen ja todella vanha kaupunki St-Paul-de-Vence. Pienillä ja kapeilla kujilla sai vielä toukokuussa käyskennellä melko rauhassa muilta turisteilta ja nauttia täysin siemauksin kaupungin viehätyksestä.

Aika pysähtyi ja mieli lepäsi. Näkymä ravintolan terassilta oli kerrassaan upea. Olisin kernaasti voinut jäädä sitä katselemaan koko päiväksi. Jatkoimme kuitenkin matkaa kapeaa serpentiinitietä ylöspäin, ja yhä vain ylöspäin. Kapeat vuoristotiet eivät ole omaa mukavuusaluettani, mutta bussimatkasta selvittyämme saavuimme vanhaan Grassen kaupunkiin ja


Jaostot toimivat Nizzassa aurinkoa ja lunta Opas kertoi, että aikanaan Englannin kuningatar Viktoria ihastui Nizzaan ja teki siitä turistikaupungin. Sen sijaan amerikkalaiset toivat mukanaan varsinaisen rantakulttuurin uimisineen. Ymmärrän hyvin, että kuningatar viihtyi kaupungissa, jossa sanotaan olevan 300 aurinkoista päivää vuodessa. Luntakin saattaa joskus tulla, mutta opas totesi, ettei lumentulosta juuri julkisesti kerrota. Olikin eräs kerta sata-

suoraan Fragonarden hajuvesitehtaalle. Hajuherkkäkin nauttii täällä kierroksesta, sillä tehtaalla ei tuoksu voimakkaasti ja ilmapiiri on mitä miellyttävin. Opas kertoi, että hajuvesien kehittäjiä eli neniä koulutetaan Pariisissa ja nenien pitää jo pääsykokeissa tunnistaa 350 eri tuoksua. Hyviä tuoksuja olivatkin kehittäneet, ainakin mitä voi päätellä bussiin kannettujen ostoskassien määrästä. Perjantaina ei ollut yhteistä iltaohjelmaa, joten suunnistimme pienellä porukalla drinkille yhteen maailman kuuluisimmista hotelleista, Negrescoon. Tunnelma oli kuin taidemuseossa ja maistuihan drinkkikin siinä ympäristössä aivan taivaallisen hyvälle! Negrescon menu oli ´pikkuisen´ kallis ja päätimmekin nauttia illallisen läheisessä ravintolassa. Nizzassa ruoka on todella maittavaa ja palvelu ravintoloissa ystävällistä. Lauantain vietimme vapaasti Nizzaan tutustuen. Aamutorilla kohtasim-

nut lunta yhtenä päivänä aika reippaasti, ja paikallinen lehti julkaisi kuvan hotelli Negrescon edessä hiihtävästä pojasta. Julkaisun jälkeen lukuisat turistit peruivat Nizzaan tulonsa lumen pelossa. Kaiken kaikkiaan pidän nizzalaisia hyvin etuoikeutettuina. Talvisaikaan he voivat lasketella vuorilla ja ehtivät vuorilta illaksi vielä rannalle, sillä lumiset rinteet ovat vain parin tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta.

me itse Nizzan pormestarin, ja onnekkaita Tampereen likkoja tämä herra kättelikin. Tori kuhisi paikallista elämää ja mukavia ihmisiä, jotka juttelivat innokkaasti meillekin, tosin ranskaksi. Ja vaikka en kieltä lainkaan ymmärtänytkään, niin kyllä juttu aina jotenkin selvisi. Ihmiset vaikuttivat onnellisilta ja rennoilta. Loppupäivä kului mukavasti vanhan kaupungin kapeilla kujilla ja pienissä putiikeissa, sekä tuliaisia että aurinkoa ahnehtien. Sunnuntaina matkasimme bussilla oppaan johdolla pohjoiseen Italiaan. Ensin tutustuimme San Remoon, jonka jälkeen ruokailimme aivan upeassa pienessä kylässä nimeltä Isolabona. Isolabonan ravintola on entinen oliivimylly ja sijaitsee lähes jo kuivuneen joen kupeessa. Ruoka oli mitä mainiointa! Yhteiset ruokailut olivatkin yksi loman parhaasta annista, sillä hyvän ruoan äärellä oli kiva tutustua uusiin

ihmisiin eri jaostoista. Parhaiten jäi mieleeni keskustelu, jossa eräs kollega tiivisti hyvin, että Sihteeriyhdistys on paras yhdistys, missä hän on koskaan ollut mukana. Jaan hänen ajatuksensa ja ajattelen lämmöllä upeita Helsingin jaoston aktiivisia naisia, joita ilman en minäkään olisi tullut Nizzan lämpöön lähteneeksi. Enkä vuosi sitten Roomaan! Meitä sihteereitä hellivät pilvettömältä taivaalta paistava aurinko ja leuto merituuli koko matkan ajan. Jos ja kun Nizzaan tulee mieli mennä vaikkapa parin viikon ajaksi, on vuokra-asuntojakin kätevästi tarjolla suomalaisen oppaan kautta osoitteesta www.mariviera.fi. Kiitos oppaillemme ja erityinen kiitos Helsingin jaostoon kaikille matkajärjestelyihin osallistuneille! Matka oli hintansa arvoinen, ja innolla jo odotan, mihin ensi kevään yhteinen matkamme suuntautuu.

17


Teksti ja kuva Tiina Pitkäaho, Helsingin seudun jaosto

Projektit hallintaan Sihteeriyhdistyksen Helsingin seudun jaosto tarjosi jäsenilleen lauantaipäivän mittaisen projektinhallinnan koulutuksen. Mukaan saimme jäseniä myös Turun ja Jyväskylän jaostoista. Hienoa, että tulemme tutuiksi yli jaostorajojen!

Päivän päätteeksi vielä kertasimme koulutuksen opit ja oivallukset ●● Keep it simple ●● Asian jakaminen osiin ●● Riskien miettiminen ryhmässä ●● Muistilistat ●● Suunnitelma, dokumentit ●● Gantt- ja Pert-kaaviot ●● Projektipäällikön selkeä vastuu ●● Resursointi, vastuujako

Koulutus pidettiin Sellon kirjaston kokoustilassa Leppävaarassa. Kauppakeskuksen alennusmyyntien houkutuksista huolimatta kolmisenkymmentä yhdistyksen jäsentä käytti maaliskuisen lauantain tehokkaasti projektinhallintaa opiskellen.

18

●● Johdon sitoutuminen  projektiin ●● Tiedottaminen


M

uutama koulutuspäivään osallistunut jäsen kertoi päätehtäväkseen projektiassistentin työn, mutta iso osa kurssilaisista osallistuu projekteihin oman työnsä ohessa. Päivän vetäjä Laila Takalo Aabel Safiiri Oy:stä kertoi projektityön vain lisääntyvän työelämässä. Kaikkien sihteerien ja assistenttien kannattaa tutustua projektiosaamiseen ja sen käsitteisiin, ovathan osaavat sihteerit ja assistentit organisaatiossa painonsa arvosta kultaa. Saimme koulutuspäivästä hyvän alun projektiosaamiseen ja halutessaan voi tietämystään vielä syventää. Parhaiten oppii osallistumalla rohkeasti erilaisiin projekteihin.

Ganttit ja Pertit, kriittiset polut ja riskit

Nyt tiedämme mitä tarkoitetaan Gantt- ja Pert-kaavioilla. Saimme kouluttajalta laajan koulutusmateriaalin lisäksi myös useita projektityötä helpottavia asiakirjamalleja. Emme herkästi häkelly, jos töissä nyt nakki napsahtaa projektipöytäkirjan tai -kansion luomiseen. Tietoa tuli niin paljon, että aihetta materiaaliin tutustumiseen jäi vielä koulutuspäivän jälkeenkin. Teimme myös ryhmätöitä, joissa mietimme projektin aloituspäivän ohjelmaa sekä hauskasti häiden suunnittelua. Ei kyllä ole helppoa yksin ottaa kaikkea huomioon, siksi projekteissa on hyvä tehdä ryhmätyötä. Useammat aivot tuovat pöydälle enemmän huomioitavia asioita kuin yhdet aivot. Suurimmiksi haasteiksi projekteissa Laila Takalo nosti oikean resursoinnin ja viestinnän. Ensiarvoisen tärkeää projektin onnistumiselle on johdon tuki. Projektinhallinnan koulutuspäivä 25.3.2017, kouluttaja Laila Takalo www.aabel.fi

Sihteeriyhdistyksen jaostot eri puolilla Suomea järjestävät jäsenilleen erilaisia koulutuksia. Sanonta “täytyy juosta kovaa, että pysyy edes paikoillaan” pitää hyvin paikkansa ja tuo haastetta myös sihteerin ja assistentin työhön. Koulutukset järjestetään edulliseen jäsenetuhintaan, usein myös täysin veloituksetta kuten tämä Projektit hallintaan -koulutus. Tule mukaan jäseneksi pitämään oma osaamisesi ajan tasalla! Löydät meidät osoitteesta: www.sihteeriyhdistys.fi.

19


Teksti ja kuva: Tiina Pitkäaho, Helsingin seudun jaosto

Kyberturvallisuus wikipedian mukaan: tunnistetaan, ehkäistään ja varaudutaan sähköisten ja verkotettujen järjestelmien häiriöiden vaikutuksiin yhteiskunnan kriittisiin toimintoihin.

Digitaalistuvan maailman nurja puoli – näkökulmia kyberturvallisuuteen työssä ja arjessa

Oikeita esimerkkejä oikeasta elämästä Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Miikka Salosen luento oli osa Helsingin seudun jaoston järjestämää kansainvälisen hallinnon ammattilaisten päivän iltaohjelmaa.

E

rityisasiantuntija Miikka Salonen esitteli ensin aiheeseen liittyvää sanastoa ja kertoi kehityksestä, mikä on ajanut tähän tilanteeseen: tietokoneet ovat tehostuneet, hinnat laskeneet, teknologia on kehittynyt huimaa vauhtia, väestömäärä ja koneiden käyttäjämäärät ovat lisääntyneet. Ennustetaan, että vuonna 2020 internetissä on 50 miljardia laitetta. Tek-

20

nologia ja sen käyttöönotto kehittyvät nopeammin kuin kykymme ymmärtää niitä ja niiden tuomia riskejä. Olemme kaikki koko ajan riippuvaisempia digitaalisessa muodossa olevasta tiedosta ja digitaalisista rakenteista. Miikka Salonen toi aihetta esiin hyvin konkreettisin esimerkein: Suomessakin noin 15 000 kotireititintä otettiin haltuun yhdessä hyökkäyksessä, jon-

ka seurauksena esimerkiksi Twitter ja Facebook olivat poissa käytöstä. Aina ei tarvitse käynnistää kyberhyökkäyksiä saadakseen arkaluontoista tietoa. Erään maan johtava virkamies oli kuvattu poistumassa kokouksesta kainalossaan tiedot tulevan terrorisminvastaisen tapahtuman suunnitelluista tapahtumaketjuista. Kuvaa ei lopulta julkaistu, mutta tässä on hyvä muistutus siitä, mihin papereiden tai tietokonenäytön huolimaton käyttö voi johtaa. Erilaisia huijaustapoja

Miikka Salonen esitteli meille erilaisia esimerkkejä oikeista tapauksista. Yhtenä esimerkkinä hän nosti esille toimitusjohtaja- ja laskutushuijaukset. Huijarit ovat usein etukäteen selvittäneet, keillä on yrityksen tilinkäyttöoikeuksia ja ketkä käsittelevät laskuja. Toimitusjohtajan nimissä lähetetään sähköpostia tilisiirrosta, joka pitäisi kiireisesti tehdä. Joskus huijarit murtavat tai va-


Kyberturvallisuus on aina ajankohtainen aihe. Miikka Salonen vieraili luennoitsijana myös Sihteeriyhdistyksen seminaarissa Tampereella 22.9.2017.

rastavat johtajan käyttäjätunnukset ja käyttävät yrityksen web-sähköpostia. Laskutushuijauksissa sähköpostilla tuleva lasku voi olla oikean näköinen, mutta tilinumero onkin muutettu. Laskutushuijauksissa laatu vaihtelee paljon. Osa sähköposteista on kirjoitettu huonolla suomen kielellä (konekäännetty). Poliisilla on jatkuvasti kymmeniä toimitusjohtaja- ja laskutustapauksia tutkittavana. Phishing eli tietojenkalastelu

Toinen huijaustapa on phishing; voit esimerkiksi saada sähköpostiisi hyvinkin aidon näköisen sähköpostin, joka imitoi tunnettua brändiä. Viestissä on linkki, joka vie aidontuntuiselle sivustolle, mutta sivuston verkko-osoite on väärä. Huijarit yrittävät saada tietoja käyttäjätunnuksista tietojärjestelmiin, verkon palveluihin, verkkopankkitunnuksia tai luottokortin tunnistetietoja. Kiristyshaittaohjelmat

Kiristyshaittaohjelmat esittävät uhreille uhkauksen ja vaatimuksen rahasta. Rikolliset yleensä levittävät haittaohjelmaa massoittain. Haittaohjelma lukitsee käyttäjän tiedostoja, ja kone luvataan avata maksun suorittamisen jälkeen. Aina näin ei kuitenkaan käy. Miten suojautua?

Miikka Salonen antoi meille lopuksi vinkkejä siitä, miten voimme suojautua esitettyjä kyberturvallisuusuhkia vastaan. Ensinnäkin: älä luota sähköpostin lähettäjätietoihin, ne on helppo väärentää. Tarkastele tekstiä: onko siinä paljon virheitä, yritetäänkö viestissä luoda kiireen tuntua. Erityistä tarkkaavaisuutta vaaditaan, jos viesti ohjaa sinut nettipankkisivustolle, pyydetään luottokorttitietoja tai pyydetään soittamaan maksulliseen numeroon. Viesteissä olevia linkkejä ei pidä myöskään sokeasti klikkailla. Voit tarkistaa mihin linkki sinut ohjaa viemällä hiiren kursorin linkin päälle klikkaamatta itse linkkiä. Tarkista verkkosivun osoite ja rakenne. Rikolliset voivat yrittää naamioida osoitteen oikean näköiseksi käyttämällä mahdollisimman saman tyylistä osoitetta kuin oikea osoite on. Toimi työssäsi aina sovittujen prosessien mukaisesti, älä luota pelkästään sähköpostissa tulleisiin ohjeisiin. Jos epäilet tehneesi perusteettoman rahansiirron, ole aina yhteydessä pankkiisi. Kiristyshaittaohjelmasta kannattaa aina tehdä rikosilmoitus. Viestintävirastollekin kannattaa ilmoittaa; heiltä saa hyviä neuvoja. Lopuksi Miikka Salonen kehotti ottamaan rauhallisesti, sillä terveellä epäluulolla pääsee jo pitkälle ja Viestintävirastosta saa apuja ja lisätietoja. www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus sähköposti: cert@ficora.fi asiakaspalvelu: 0295 390 230 www.facebook.com/NCSC.FI twitter.com/cert.fi

Teksti Tiina Pitkäaho, Helsingin seudun jaosto

Kansainvälinen hallinnon ammattilaispäivä H

otel Havenissa pidettyyn juhlapäivän 26.4. iltaan osallistui reilut neljäkymmentä Helsingin seudun jaoston jäsentä. Ohjelmassa oli päivän historiaa, kyberturvallisuutta, Hotel Havenin esittely sekä kuulumisten vaihtoa salaattibuffetin ääressä. Jaostomme puheenjohtaja Arja Porvali avasi tapahtuman kertomalla päivän historiasta. Sihteeriviikkoa alettiin viettää, jotta saataisiin houkuteltua ammattitaitoista henkilöstöä konttoreihin. Päivän tavoitteena oli antaa julkinen tunnustus sihteereille ammattitaidosta, uskollisuudesta ja tehokkuudesta. Mekin aloitimme illan nostamalla maljan juhlapäivällemme ja tietysti meille itsellemme; hallinnon rautaisille ammattilaisille.

Kansainvälistä hallinnon ammattilaispäivää – aiemmin kansainvälinen sihteeripäivä – vietetään vuosittain huhtikuun viimeisenä keskiviikkona. Koko huhtikuun viimeinen viikko on hallinnon ammattilaisten juhlaviikko, ja Sihteeriyhdistyksen jaostot ympäri Suomen järjestävät tapahtumia juhlapäivän kunniaksi.

Haven, hyväksi havaittu

Vietimme juhlapäiväämme uusitussa Hotel Havenissa, joka sijaitsee aivan Helsingin Kauppatorin nurkilla. Sales Manager Henna Koivulahti kertoi Kämp Collection Hotels -ryhmään kuuluvan pääkaupunkiseudulla useita laadukkaita hotelleja, ja vuoden 2018 alkupuolella avautuu vielä hotelli St. George Vanhan kirkkopuiston (Ruttopuiston) reunaan. Minulla on tapana viettää perheen kanssa välillä Helsinki-viikonloppua ja majoittua hotelliin. Nappasinkin netistä alennuksen Hotel Havenin Helsinki-sviittiin juhannuspäiväksi. Sviitti oli todella viihtyisä ja tilava, lapsi oli otettu huomioon tervetuliaislahjalla ja palvelu hotellissa oli ystävällistä. Lapsi viihtyi aulan shakki- ja ristinollapelien parissa ja sviittimme ammeessa. Me vanhemmat arvostimme isoa ja laadukasta sänkyä, jossa lopulta nukkui koko perhe. Sateisesta säästä huolimatta pääsimme hotellin keskeisen sijainnin vuoksi helposti liikkumaan Helsingin keskustassa. www.hotelhaven.fi

21


Jaostot toimivat

teksti ja kuvat Katja Waldén, Sini Aalto, Tiina Laine, Kymenlaakson jaosto

Mukavaa on isolla, iloisella porukalla

Vimpa Tutustumismatka Haminan seudulle

M

atkan ensimmäinen pysäkki oli Hamina Bastionissa, jossa ravintolapalvelujen päällikkö Nina Tasa kertoi meille historiallisissa kasemattiholveissa toimivasta Linnoitusravintola Kamusta. Kamussa voit nauttia lounaan, illallisen tai pitää juhlat suuremmallekin joukolle. Holveihin mahtuu jopa 450 asiakasta, ja erillinen kokousholvi mahduttaa 40 asiakasta. Bastionialue on katettu Euroopan suurimmalla telttakatoksella, joten Bastionissa on hyvä järjestää suuria konserttitilaisuuksia. Hamina Tattoon toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen kertoi Hamina Tattoo -tapahtumasta paljastaen meille jo vuoden 2018 Tattoon esiintyjänimiä. Jos lippuja mielii, kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Bastionista suuntasimme Vimpasaareen ja Rakinkotkaan, joissa meitä isännöi Vimpa Islandsin Pertti Illi.

Vimpa Islands tarjoaa elämyksiä ja toimintaa luonnonkauniissa ympäristöissä mantereella ja saaristossa ympäri vuoden; unohtumattomia kokous-, kalastus-, luonto- ja elämysmatkoja Kymenlaaksossa. Yrityksen toimipisteitä ovat Vimpasaari, Vilniemi ja Rakinkotka. Vimpasaareen ja Vilniemelle on tieyhteys, mutta Rakinkotkaan on Vimpasaaresta seitsemän kilometrin venematka. Vimpasaaren vuokramökit on rakennettu ympärivuotiseen käyttöön ja niissä on sisäsaunat ja sisäkäymälät. Rakinkotkan saaressa on paljon nähtävää ja tekemistä, sieltä löydät vaikkapa oman aution rannan tai retriitin, siellä voit myös syöttää lampaita ja kanoja. Saari tarjoaa loistavat mahdollisuudet kuvaukseen, lintujen tarkkailuun, patikointiin ja kalastukseen.  Tai tietysti voi vain nauttia maisemista ja olla! Illan päätteeksi suuntasimme Kaivohuoneelle nauttimaan illallista ja

vaihtamaan kuulumisia haitaristi Aikun esitystä kuunnellen. Taisipa jokunen meistä yhtyä lauluun, ja toiveitakin esitettiin. Illan sää oli tuulinen ja sateinen, mutta ilta oli unohtumaton siitä huolimatta. Osa meistä pääsi mantereelle ”kuivin jaloin”, osa ei niinkään! Näin jälkikäteen voi kuitenkin todeta, että eipä sää tämän kesän säistä pahemmin poikennut.

Tattoolla ei ole tatuoinnin kanssa mitään tekemistä, vaan kyseessä on kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma. Sana tattoo juontaa sanoista ‘Doe den tap toe’ (‘Turn off the taps’, vapaasti suomennettuna ”Hanat kiinni / korkki kiinni”) ja se tarkoittaa iltarummutusta, jolla väki aikanaan kutsuttiin krouveista takaisin kasarmeille. www.visithamina.fi www.vimpa.fi

Kymenlaakson jaoston kuukausitapaamiseen 13.6.2017 osallistui 11 omaa ja 17 Helsingin seudun jaoston jäsentä. 22


teksti ja kuvat Päivi Anttila, Turun jaosto

Jaostot toimivat

kokea ja nähdä uusia paikkoja!

Uusikaupunki Suomi viettää 100-vuotisjuhlia – Uusikaupunki 400-vuotisjuhlia

U

udessakaupungissa on paljon nähtävää. Paikka on ollut paljon uutisissakin jo autotehtaansakin vuoksi. Alueelle on tullut lisää työpaikkoja, ja asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan. Turun jaoston kokopäiväretken ensimmäinen kohde oli Hotelli Aquarius. Tutustuimme hotellin kokoustiloihin ja juuri remontoituihin huoneisiin, joista ylimmistä kerroksista on merinäköala. Hotellista löytyvät myös hohtokeilausrata ja tenniskenttä, joten perheillekin on tekemistä. Opastetun kävelykierroksen jälkeen vierailimme Kartanon Karkureissa, joka palkittiin Häät-lehden järjestämän kilpailun Vuoden hääyrityksenä 2015 juhlatilat-kategoriassa. Kartanon Karkureissa järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Tilalta löytyvät

Uudenkaupungin 400-vuotisnimikkokakkua nautimme meren rannalla sijaitsevassa tilausravintola Zaku Voimalassa.

myös kota- ja rantasauna. Tutustuimme myös Uudenkaupungin Golfravintola & Cateringiin, jossa voi järjestää kokouksia vaikkapa golfin lomassa. Suosittua Taidetalo Pilvilinnaa pitää naivistitaiteilija Raija Nokkala miehensä Pentti Nokkalan kanssa. Paikka on värikäs ja omaperäinen. Sisä- ja ulkoseiniä koristavat erilaiset taideteokset sekä Ulla Kemppisen pilvirunot. Pihalta ja taidepolulta löytyy humoristisia veistoksia. Näkemisen arvoinen paikka ja tietysti meren rannalla! Kesäisin kahvila-myymälä on avoinna turisteille, muuna aikana tilauksesta ryhmille. Mielenkiintoisia museoita

Meri on tärkeä elementti Uudenkaupungin historiassa. Kesäaikaan ovat

avoinna Merimiehenkotimuseo, joka on kaupungin vanhimpia säilyneitä asuinrakennuksia, ja Luotsimuseo. Wahlbergin museotalossa voi tutustua merenkulun historiaan ja porvariskotiin. Talon rakennutti tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg 1870-luvun alussa, ja hänen ajaltaan oleva kristallikruunu on edelleen talossa, samoin käsinmaalatut tapetit yli 140 vuoden takaa. Ryhmät voivat tilata opastuksia museoon. Automuseo on suosittu nähtävyyskohde. Museon kokoelmissa on yli sata autoa, veteraanimopoja, muutama moottoripyörä sekä kaksi lentokonetta. Bonk Museo on huikea matka mielikuvitusmaailmaan, joka on kuvataiteilija Alvar Gullichsenin ideoima. Uusikaupunki järjestää juhlavuonna 400 tapahtumaa pitkin vuotta.

Uudessakaupungissa meri ulottuu Kaupunginlahtena aivan kaupungin keskustaan. Rannassa on kymmenen tarinataulua, jotka kertovat entisajan elämästä kaupungissa.

Uusikaupunki on perustettu 19.4.1617, perustaja oli Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf.

Etäisyydet Uudestakaupungista: Helsinki 233 km Tampere 170 km Pori 100 km Turku 80 km

www.hotelliaquarius.fi www.kartanonkarkuri.fi www.karilla.fi/uudenkaupungin-golfravintola www.nokkala.fi www.zaku.fi

23


Teksti Päivi Kuokkanen kuva heljä majamaa

Käteisen käyttö voi loppua Suomessa vuoden 2030 tienoilla

Kolikkokukkarosta mobiililompakkoon Tulevaisuudessa saatamme maksaa ostoksemme hymyilemällä kameralle, puhumalla televisiolle tai vilauttamalla älysormusta. Digitalisaatio tuo merkittäviä muutoksia maksukäytäntöihin. Kehityksessä on kysymys helppoudesta, henkilökohtaisuudesta ja turvallisuudesta.

R

uokakaupassa valitset tuotteet hyllystä, laitat ne kassiisi ja kävelet ulos. Kauppa on tunnistanut sinut ja ostoksesi on kuitattu tililtäsi. Kotimatkalla tankkaat, jolloin bensapumppu ja auto keskustelevat keskenään. Kun tankki on täynnä, maksu on saman tien veloitettu tililtäsi. Maksaminen kehittyy äärimmäisen nopeasti, ja siitä tulee samalla näkymätöntä. Amerikkalainen Amazon on jo alkanut kehittää teknologiaa, jossa ruokakaupassakaan ei enää tarvitse jonottaa kassalle.

24

Pelkkä mobiilimaksaminen muuttaa käytäntöjä merkittävästi. Lähimaksusirulla varustettua älypuhelinta voi käyttää kassalla ilman fyysistä maksukorttia. Lisäksi pankit ovat ottaneet käyttöön rahan nopean siirtämisen tililtä toiselle pelkällä puhelinnumerolla. Älypuhelin on meidän aikamme mobiililompakko. Kortti yhä suosituin

Suomen Pankin kyselyn mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista käyttää pääasiassa maksukortteja. Käteinen on

ensisijainen maksutapa 13 prosentilla kuluttajista. Loput hyödyntävät tasaisesti sekä käteistä että korttia. Pikakysely keväällä yhdistyksemme hallitusjäsenten keskuudessa osoitti, että väkemme suosii kortteja vieläkin enemmän. – Tulevaisuudessa maksaminen hajautuu useisiin eri kanaviin: osa tekee ostoksensa napilla, joku puheella, kolmas mobiililla ja varmasti moni arjen maksu edelleen suoritetaan kortilla. Eikä käteinen ole vielä katoamassa minnekään, sanoo yksikönpäällikkö Kristian Luoma OP:n uusista liiketoiminnoista.


Tuijottaen ostoksilla

Maksamisen 2020-luku tulee olemaan mobiilikeskeinen, kontaktiton ja biometrinen. Katse, sormenjälki, puheääni ja pulssi kertovat koneelle, kuka shoppailee verkkokaupassa tai tekee pankkisiirtoa. Henkilökohtaista palvelua tarjotaan keskustelevissa kanavissa, kuten chatboteissa, jotka ovat eräänlaisia digitaalisia assistentteja. – Tulevaisuudessa ehkä maksamme puhumalla televisiolle tai valitsemme ostoksia ostoskoriin sen perusteella, mihin tuijotamme. Voimme hyväksyä maksuja sormenjäljellä, hymyilemällä kameraan tai puhumalla. MasterCard on jo julkistanut sovelluksensa, joka hyödyntää sormenjälki- ja kasvonpiirteiden tunnistusta, Luoma kertoo. Näkymättömään maksamiseen liittyy myös ongelmia. Tieto maksusta tallentuu aina jonnekin, josta sitä on helppo hyödyntää.

– Luottamus maksamisen turvallisuuteen ja asiakastietojen turvassa säilymiseen on jatkossakin tärkein alue palveluja kehitettäessä, Luoma korostaa. Ihonalainen älysiru

Tanskassa vaatekaupoilla, bensiiniasemilla ja ravintoloilla ei ole enää velvollisuutta ottaa käteistä vastaan. Abba-muusikko Björn Ulvaeus on ollut ajamassa Ruotsista maailman ensimmäistä, täysin ilman käteistä toimivaa yhteiskuntaa. Ihonalainen älysiru, jolla voi availla toimiston ovia ja maksaa junamatkoja, löytyy jo arviolta 3 000 ruotsalaisen kädestä. Hitaammin kehittyvän euroalueen vuoksi meidän on otettava käteistä vastaan suhteellisen kauan. Suomen Pankin ennusteen mukaan käteisen käyttö voi loppua maassamme vuoden 2030 tienoilla.

Harmaa talous kuriin

Sähköisissä järjestelmissä olemme jatkuvassa seurannassa, käteisen etuna on anonyymius. Taustajärjestelmien ylläpito kuitenkin maksaa. Käteisen rahan hiipuminen merkitsee pankkitoiminnassa käteispalveluiden tarjonnan ja otto-automaattien vähenemistä. Käteisen käyttöä on ryhdytty rajoittamaan muun muassa työsopimuslaissa harmaan talouden torjumiseksi. Euroopan keskuspankin päätös lopettaa 500 euron setelien tuotanto perustuu epäilyihin, että isoja seteleitä on helppo liikutella ja säilyttää laittomassa toiminnassa. Miljoona euroa 500 euron seteleinä painaa vain kaksi kiloa ja sopii hyvin yhteen ainoaan salkkuun. www.op.fi www. europa.eu www.kauppalehti.fi www.suomenpankki.fi

25


teksti Minna Kronberg, Tampereen jaosto kuvat Minna ja Harri Kronberg

Matkapäiväkirja New Yorkista Omatoimimatkailijan Unelmien Manhattan

H

elmikuun matka-ajankohtaamme osuivat Super Bowl -viikonloppu, kiinalainen uusivuosi ja Valentinen päivää edeltävä viikko sekä New York Attraction Week, jonka aikana kaupungin tapahtumiin on runsaasti kaksi yhden hinnalla -tarjouksia. Jo ennakkoon valppaan matkaajan ansiosta säästimme musikaalilipuista 70 euroa/pariskunta, kun saimme kaksi lippua yhden hinnalla Broadway-musikaaliin. Samoin hyödynsimme One World Observatoryn kaksi yhden hinnalla -kampanjaa. Seurueemme herrat halusivat katsomaan NHL-jääkiekkoa Madison Square Gardeniin, joka sattumoisin sijaitsi hotelliamme vastapäätä. Otteluliput olivatkin ensimmäinen hankinta lentolippujen ja hotellin jälkeen. Helmikuun sää on New Yorkissa arvaamaton, mikä kenties oli osasyynä kerrassaan ohittamattomaan lennot + hotelli -tarjoukseen: 560 euroa. Tosin hinta nousi muutaman kympin, kun valitsimme iltapäivälähdön. Sen sijaan ohitimme keveästi lennolle etukäteen tilattavan 32 euron hintaisen aterian, söimme ennen lentoja ja varasimme eväitä mukaan. Lisäjännitystä toi Trumpin vastikään tapahtunut virkaan astuminen ja puheet matkustusrajoituksista ja tiukentuvista säännöistä. Yhdysvaltain lentokentillä oli ollut monia mielenosoituksia näihin liittyen. Silti olimme innokkaina matkaan lähdössä. Maahan saavuttua jonotus tullivirkailijan tai automaatin luo voi viedä parista tunnista useampaan. Itselläni oli jo taustalla edelliselle reissulleni haettu Esta-lupa, ja aulassa seisovan tullivirkailijan pika-arvion jälkeen koko seuruee-

26

ni pääsi ohittamaan jonot automaateille, ja näin säästimme pari tuntia aikaa. Tosin jouduimme koukkaamaan vielä virkailijankin kautta, kun koneet eivät toimineet kunnolla. Virkailija otti sormenjäljet, kasvokuvan, kyseli matkan tarkoitusta, käyntikohteista ja toivotti tervetulleeksi ja hauskaa lomaa. Perjantai 1. matkapäivä JFK:n lentokentällä kävelimme sisätiloissa AirTrainille, jolla matkasimme Jamaica Station risteysasemalle. Junasta poistuessa maksoimme junaliput (5 euroa) ja ostimme kioskista seitsemän vuorokauden metrokortit (32 euroa). Määränpää Penn Stationin metropysäkki sijaitsi aivan majoituspaikkaamme Hotel Pennsylvaniaa vastapäätä. Lauantai 2. matkapäivä Ensimmäinen aamu oli kirkas ja aurinkoinen – erinomainen sää tarkastella Manhattania Empire State Buildingista. Olimme paikalla jo puoli yhdeksän pintaan eikä jonoa ollut. Maisemien ihastelun ja kohteen historiaan tutustumisen jälkeen nautimme täydellisen ensimmäisen päivän aamiaisen rakennuksen alakerrassa olevassa ravintolassa. Runsaasta buffet-valikoimasta ei jaksanut kaikkea, vaan piti tehdä valintoja. Pannukakut mustikkakompotilla olivat taivaallisia! Vaikka city jo sinänsä on upea kokemus kuljeskella, meillä oli suunniteltuina

muutamia kohteita: Tiffanyn myymälä jossa välkehtivät, aidot korut mykistivät yhtä paljon kuin niiden hinnat. Vaikka olimmekin siististi pukeutuneet, tunsimme itsemme hyvin turisteiksi ja sellaisina meitä ilmeisesti pidettiin, sillä yksikään sliipatuista myyjistä ei tullut tiedustelemaan, oliko meillä minkälaista timanttikäätyä mielessä. Trump Towerin edustalla kypäröitään myöten kokomustissa seisovat vartijat olivat vahvasti aseistautuneita, mutta suostuivat rennosti yhteiskuviin. Trump Towerin alakerrassa oli ravintola, jonka menu puhutteli myös tavallista kansalaista eivätkä hinnatkaan olleet törkeitä. Valitsimme silti yläkerran Starbucksin sen ilmaisen ja toimivan wifin vuoksi. Kahvimukit saatuamme nauroimme todetessamme tulleemme uudelleen nimetyiksi.

Public Library ja sen upea Ruususali. Oi, tätä kohdetta olin odottanut läpi pitkän talven! Rakastan kirjastoja – niiden kauniita, tasaisia kirjojen selkä-


mysten hyllymetrejä, tuhansia tarinoita, tietoa ja sitä kirjameren tuoksua. Olisipa lähikirjastoni tällainen! Ruususali, lukusali, on kertakaikkisen upea. Ihmettelen vain, miten tällaisen rakennuksen naistenhuoneet ovat niin mitäänsanomattomat, kuin linja-autoaseman toiletit. Hämmästyttävää, sillä muutoin koko rakennus ihastutti ja oli hyvin vaikuttava.

Grand Central Stationilla hälinä-vilinä tuntuu jatkuvalta, muurahaispesän tarkastelulta etenkin ruuhka-aikaan. Tämäkin kohde on ilmainen ja käymisen arvoinen paikka. Piipahdimme äyriäisistään kuuluisassa Oyster Barissa, johon ajattelimme palata vielä myöhemmin herkuttelemaan, mutta ajatus jäi tällä reissulla ajanpuutteen vuoksi toteutumatta. Metropolitan Museum of Art (The Met) on mykistyttävä jo sisäaulaan tullessa. Museon näyttelyihin tutustumiseen menisi päiviä, jollei viikkoja. Kannattaakin valita itseään kiinnostavimmat osat ja vierailla niissä. Me kiersimme American Wingissä, jossa näimme USA:n eri aikakausien interiöörejä, ja Egyptin osastolla. Osaa porukasta kiinnostivat vielä ratsastavat ritarit. Istuksimme hetken sisäänkäyntikerroksen American Wingin viereisessä avarassa hallissa, jossa on suihkulähde, Tiffany-lasitöitä sekä Kleopatraa ja Pikku-Hiawathaa esittävät marmoripatsaat. Täydellinen viikonlopun kohtaamispaikka! Central Parkissa kuljimme kumpuilevassa maastossa kierteleviä käytäviä ja

seurasimme oravia, joista puisto on kuuluisa. Ilta alkoi hämärtyä ja lyhdyt syttyivät. Tuli unenomainen ja pysähtynyt tunnelma. Tuumin valtavaa ihmismäärää, joka on puiston polkuja kulkenut. Kuinka erilaisissa mielentiloissa kulkijat ovat olleet: ehkä epätoivoisina raahustaen, ehkä hullaantumiseen asti rakastuneina suorastaan leijaillen, ehkä hajamielisin ajatuksin askeltaen. Alkujaan puisto on ollut suoaluetta, mutta nyt siellä on eläintarha, leikkikenttiä, järviä, suihkulähteitä, veistoksia, karuselli, pallokenttiä, useita kahviloita ja tekoallas sekä talvella luistelurata. Illan päätteeksi, kenkien vaihtamisen jälkeen, lähdimme jälleen liikkeelle, sillä Empire State Buildingista aamulla kuitatuilla pääsylipuilla pääsi saman päivän iltana ilman eri maksua näkemään Manhattanin valomeren yläilmoista. Näkymä oli juuri niin näyttävä ja vaikuttava kuin miltä se valokuvissa ja elokuvissa näyttää. Sunnuntai 3. matkapäivä: Oculus, One World Observatory. Lähdimme liikkeelle metrolla, sillä sisääntuloaikamme kohteeseen oli klo 9. Metrosta noustiin suoraan Oculukseen, jossa tuntui kuin olisi astunut valtavalle avaruusasemalle tai suoraan tieteiselokuvaan. Kävelimme valtavia käytäviä Observatorioon, jonne noustiin rullaportaita. Alkuun näytettiin lyhyt parhaiden palojen city-esittely, jonka päätteeksi esirippu pudotettiin ja maisemat avautuivat. Aikaisen ajankohdan vuoksi oli mukavasti tilaa tutustua kohteeseen rauhassa. Winter Garden, 9/11 Museo ja Ground Zero. Päätimme nauttia aamiaisen Winter Gardenissa. Sen lasikatot ja seinät olivat pirstoutuneet 9/11 iskussa, mutta nyt palmut olivat jälleen pystyssä ja kaikki näytti hyvältä. Aamiaisen jäl-

keen kiirehdimme 9/11 Museoon. Kokemus on hyvin koskettava. Kun katselee metallipalkkeja, tiiliseinää, vääntyneitä rakenteita, säilyneitä, mutta puoliksi tuhoutuneita tavaroita ja vaatteita, ei pysty käsittämään ihmismielen pahuutta ja mielettömyyttä, ja niitä koskettavia sankaritarinoita, joista sai myös lukea, kuulla ja nähdä. Kaikissa paikoissa ei saanut menehtyneiden muiston kunnioittamisen vuoksi kuvata. Koskettavinta oli lukea pienten koululaisten kiitoskortteja ja -kirjeitä pelastajille, palomiehille ja poliiseille. Katseeni sumeni täysin, kun luin kortista lapsen haparoivin kirjaimin kirjoitetut sanat: ” It´s not your fault that you could not save everyone. You did your best.” Tunnelma museossa oli hyvin erilainen kuin missään muualla. Harras ja kunnioittava, ei juoksentelua, huutelua tai nauramista. Chinatowniin jatkoimme metrolla. Kuin olisi Kaukoitään astellut; kyltit, laput ja valomainokset olivat kiinaksi. Myös tuotteet, myyjät ja asiakkaat olivat suurimmaksi osaksi kiinalaisia. Little Italyssa oli jokaisen ravintolan kohdalla sisäänheittäjiä mainostamassa omaa, kaikkein parasta ravintolaa. Käytimme turistien vanhaa kikkaa ja tarkastelimme missä näkyisi paljon väkeä, mieluiten italialaisilta näyttäviä. Menimme erään joukon jatkeeksi, ja olo ravintolassa olikin kuin isoissa italialaisissa sukujuhlissa. Ruoka oli todella hyvää, ja poistuessamme näimme ikkunassa plakaatin, joka kertoi kyseisen paikan saaneen kunniamainintoja ruoastaan. Kinky Boots, Broadway – NYC cab drive. Lisäsimme kokemuslistallemme ajelun aidolla, keltaisella NYC taksilla, ja sehän olikin mitä parhain kulkuneuvo teatteri-iltaan Broadwaylla. Saavuimme paikalle juuri sopivasti, jonotusta ulko-ovilla kesti vain hetken. Nousimme ylös aulabaariin ja ostimme juomat. Hauska käytäntö: maksat Kinky Bootsein somistellusta muovimukista kolmen euron pantin ja mukin palauttaessasi saat rahasi takaisin. Voit myös ottaa mukin mukaasi matkamuistoksi.

27


Kinky Boots -näytelmä on pyörinyt Broadwaylla vasta neljättä vuotta ja saanut useita palkintoja. Oliko sitten aiemmin päivällä tehdyn museovierailun aikaansaamaa tunnelatausta, mutta tässä oman tiensä löytämisestä ja erilaisuuden hyväksymisestä kertovassa musikaalissa löytyi sellaista voimaa ja tunnetta, että jälleen kyynelvanat valuivat pitkin poskiani. Enkä ollut ainoa kyynelehtivä. Esityksen päätteeksi näyttelijät saivat valtaisat aplodit. Maanantai 4. matkapäivä: Statue of Liberty. Laivamatkat Vapaudenpatsaalle ja Ellis Islandille kuuluivat NYC-kaupunkipassin antiin, mutta jos mieli päästä patsaan kruunuosaan, tuli hankkia liput sinne erikseen. Liput (21,50 euroa) maksetaan jo varatessa, jolloin pitää päättää saapumisajankohta, ja liput lunastetaan Battery Parkin erilliseltä luukulta. Lippuja kruunuosaan ei voi ostaa hetken mielijohteesta laivaa odotellessa. Koimme hupaisan ja hämmentävänkin hetken puistikossa kiemurtelevassa jonossa laivalle pääsyä odotellessa. Jonottajia viihdytti musta muusikko, joka soitti taidokkaasti minikokoista steel pania. Mies haastatti kuulolla olevia ihmisiä ensin muutamalla lauseella ja soitti sitten. Kerrottuamme mistä olemme miehen ilme mutristui. Luulin hänen pähkivän, onko moista maata olemassakaan, kunnes hän kajautti soittimella upeasti ilmoille Maamme-laulun. Leukamme loksahtivat miltei katukiveykselle asti ja tuijotimme toisiamme: ”Kuuletteko saman kuin minä?” Laivan saavuttua saarelle jonotimme kioskista kapulat, joiden avulla pystyi kuuntelemaan saaren ja patsaan historiaa. Olimme jo asennoituneet kävelemään portaat pääaulasta ylimpään kruunuosaan (377 askelmaa). Ensimmäinen näköalatasanne on noin 50 metrin korkeudella jalustan yläosassa ja toinen kruunuosassa. Jalustan yläosaan pääsee hissillä, josta eteenpäin patsaan jaloista kruunuosaan on käveltävä itse. Päätepiste, kruunu, on hyvin pieni ja siellä on muutama ikkunaruutu Manhattanin suuntaan ja merelle. Ellis Islandiin mentiin toisella lautalla. Voi vain kuvitella miltä niistä Euroopasta tulleista matkaajista on tuntunut, jotka ovat viimein sinne rantautuneet, uuden elämän äärelle, viikkojen matkustamisen jälkeen jälleen maankamaralle, vaikkakin saarelle.

28

Brooklyn. Manhattanille palattuamme alkoi jo olla kiire ennättää lautalle, joka kuljettaa ilmaiseksi väkeä Manhattanilta Brooklynin puolelle ja jota monet työmatkalaisetkin käyttävät. Emme kuitenkaan heti löytäneet oikeaa laituria, joten päätimme hypätä water taxiin ehtiäksemme joen yli ennen auringonlaskua. Tarkoituksemme oli kävellä Brooklynin sillan yli auringonlaskua ihaillen ja päätyä takaisin valomereen cityn puolelle.

Brooklynin sillan yli kävely oli Public Libraryn ohella erityisesti minun must-kokemukseni, mutta matkaseuruekin totesi, että harvoin saa yhtä mieleenpainuvan kokemuksen aivan ilmaiseksi. Noh, kävelyn vaivalla siis. Manhattanille palattuamme päätimme koukata outlet-myymälä 21st Centuryn kautta ihan vaan kartoittaaksemme tarjontaa ja valikoimia tulevaa shoppailukierrostamme varten. Tämä lyhyt visiitti riitti miehille ostosten tekoon. Ostimme pari matkalaukkua ennakoiden tulevia ostoksia ja paluumatkaa. Tiistai 5. matkapäivä Aamu alkoi sateen suhulla, mikä ei haitannut, sillä tarkoituksemme olikin viettää vähintään aamupäivä museossa. Aamiaisen nautimme Ellen Stardustissa, joka on kuuluisa laulavista tarjoilijoistaan. Jotkut heistä jo extraavat Broadway-tuotannoissa, ja paikka on tunnettu monien lahjakkuuksien ponnahduslautana Broadwaylle. Musiikkiesitykset katkaisevat ruokailun tasaisin väliajoin eikä musiikki ole vaimeaa taustamusiikkia, vaan täydellä sydämellä tapahtuvaa esiintymistä. American Museum of Natural History on taidemuseo Metropolitanin tavoin valtava kokonaisuus ja monien osastojen summa. Jos on nähnyt elokuvan ”Yö museossa”, tulee kokemuksesta vielä hauskempi. Kohteesta löytyy varmasti hämmästeltävää ja tutkittavaa kaikille ikäryhmille. Ennen illan NHL-ottelua herrat asettautuivat vielä hetkeksi powernapille ja

jääkiekon – New York Rangers vastaan Anaheim suomalaisvahvistuksin – vietyä herrat kokonaan, daamit pursusivat vielä energiaa. Lähdimme metrolla kohti 21 Century outlet-myymälää. Nousimme Oculuksen kautta maanpinnalle ja huomasimme todistavamme Trumpin vastaisen mielenosoituksen loppumaininkeja. Outletistä poistuimme vasta viimeisten kassoille ohjaavien kuulutusten jälkeen. Keskiviikko 6. matkapäivä ja torstai 7. matkapäivän kotimatka Viimeisenä matkapäivänä nautimme auringonpaisteesta ja kävelimme halki Manhattanin laiturille 83, joka oli Circle Line sightseeing -risteilymme lähtöpaikka. Pari tuntia kestänyt risteily oli ehdottomasti käynnin väärti. Tuuria oli, että juuri tuolle päivälle osui vuodenaikaan nähden ennätyslämmin sää avokannella istuskeluun. Risteilyn jälkeen teimme vielä pikaisen pyrähdyksen viime tipan ostoksille Macyssa ja Manhattan Mallissa. Iltapäivällä lentoyhtiön tekstiviesti kertoi, että lento on 30 minuuttia myöhässä, tulossa on lumimyrsky ja matkaan lentokentälle kannattaa varata reilusti aikaa. Paluulento lähti vain puolisen tuntia myöhässä. Yön yli lennettyämme vaihdoimme konetta Arlandan kentällä. Samalla luimme kännyköistämme, että New York oli lumen vallassa ja yli 3000 lentoa oli peruttu.

Minna Kronbergin matka-aiheesta lisää seuraavassa Secretarius-lehdessä otsikoin: • Matkakuumetta? Edes kerran elämässä New Yorkiin • Vinkkejä kaupunkimatkaajalle


teksti Eva-Lisa Nurminen

Jäsenesittely

kuva arja porvalin kotiarkisto

Yhdistystoiminnassa saa ystäviä. Jos on tekemisen puutetta tai tuntee yksinäisyyttä, kannattaa etsiä jokin yhdistys itseä kiinnostavan aiheen piiristä. Ja jos innostusta riittää, voi vaikka perustaa oman. Kuten Arja.

Yhdistystoiminta antaa virtaa! Helsingin seudun jaoston puheenjohtaja Arja Porvali on todellinen yhdistysaktiivi. Sihteeriyhdistykseen Arjan kutsui eräs kollega, kun hän toimi Mercantile-konsernissa ylimmän johdon sihteerinä. Tuolloin 1980-luvulla jäsenyys vielä edellytti suosittelijaa. Mercantilessa sihteerit vastasivat esimiestensä edustustilaisuuksista. Tilaisuudet suunniteltiin yhdessä edustusemännän kanssa ja niihin todella panostettiin. Sihteerit saivat myös laajaa koulutusta viini- ja ruokakulttuuriin. Arjan esimies oli hyvä viiniasiantuntija ja edellytti, että hänen sihteerinsä tietää viineistä aina enemmän kuin vieraat. Vain paras oli ainoa vaihtoehto, joten Arjan työnantaja käytti vain laadukkaimpien ravintoloiden palveluita. Samalla myös ravintoloiden henkilökunta tuli Arjalle tutuksi. Moni Arjan yhdistysjäsenyys liittyykin juuri ruokaan ja viineihin. Oman kiinnostuksen yhdistykset La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande -yhdistyksen (Paistinkääntäjät ry) jäseneksi Arjaa suosittelivat ravintola Amigon silloiset omistajat Marja Svendblad ja nyt jo edesmennyt Ritva Halinen. Kaikki Paistinkääntäjien jäsenet lyödään Ritareiksi. Arja valitsi paikaksi Rooman, mistä juontaakin juurensa Arjan kiinnostus Italiaa kohtaan. Rooman kapitulissa vuonna 2000 olivat läsnä Paistinkääntäjien ylin johto ja tulevia Ritareita ympäri maailman. Mukana Suomesta matkusti oma delegaatio. Tarkemmat rituaalit Arja pitää omana tietonaan, mutta tilaisuus oli ikimuistoinen. Paistinkääntäjissä Arja on rivijäsen, samoin kuin Osterin Ystävät ry:ssä sekä muutamassa maakohtaisessa viiniyhdistyksessä. Suomen Gastronomien Seurassa Arja toimii johtokunnan jäsenenä ja sihteerinä, samoin Juustopöytä ry:ssä. Viiniharrastuksensa puolesta Arja toimii Viiniseura Helsingin Munskänkarna ry:n hallituksen jäsenenä ja perustamansa Amici Amari ry:n hallituksen puheenjohtajana. Arja on myös Suomen Sommelierit ry:n jäsen. Eniten työllistäviä yhdistyksiä ovat Sihteeriyhdistyksen lisäksi Gastronomit ja Juustopöytä. Eri tapahtumien käytännön jär-

Kuva on otettu 25.3.1990 Ayia Napan stadionilla erotuomarikolmikon valmistautuessa naisten finaaliotteluun Ruotsi-Norja. Keskellä erotuomari Arja Porvali, tuomariavustajat ovat Bente Skogvang ja Ingrid Jonsson.

Naisjalkapalloa ja -erotuomariutta! Arja aloitti jalkapallouransa, kun naisjalkapallo tuli Suomeen 1960-luvun lopussa. Oma pelaaminen päättyi loukkaantumisiin, mutta tilalle tuli tuomarointi. Arja on viheltänyt Mestaruussarjassa ja kansainvälisissä peleissä yli 3 000 peliä 25 vuoden aikana. Hän olikin Suomen ensimmäinen, ja kymmenen vuotta ainut naiserotuomari. Arja päätti kansainvälisen tuomariuransa vuosituhannen vaihteessa, mutta erotuomari-ystävät ympäri maailmaa ovat säilyneet.

jestelyitä on viikoittain. Suomen Gastronomien Seura valitsee vuosittain Vuoden Ravintolan, ja voittajan julkistaminen on aivan oma ruljanssinsa lehdistötilaisuuksineen. – Toki kaikkien yhdistysten kokouksissa mukanaolo vie oman aikansa, toteaa Arja. Kaiken tämän ohella Arjalla on aviomiehensä kanssa oma yritys, joka tuo maahan erikoisviinejä ja myy ne yksinoikeudella suoraan ravintoloihin ja hotelleihin. Yritys järjestää räätälöityjä viini-, ruoka- ja tapakursseja, ja Arjan kautta hoituvat myös mainos- ja liikelahjat. Mitä yhdistystoiminta antaa? Vastaus tuli kuin tykin suusta: VIRTAA! Arja kertoo olleensa aina aktiivinen. Tarkoitus on jättää joka vuosi yksi yhdistys pois, mutta vielä on useita jäljellä.

29


Sihteeriyhdistys – Sekreterarföreningen ry:n sääntömääräinen syyskokous

Aika: lauantai 18.11.2017 klo 9:30 Paikka: Hotel Katajanokka, Merikasarminkatu 1, 00160 Helsinki Käsiteltävät asiat: Yhdistyksen sääntöjen 14 §:ssä mainitut asiat, ilmoitusasiat  

Kokouskutsu

Ilmoittautuminen syyskokoukseen: http://www.sihteeriyhdistys.fi/fi/tapahtumat/Sihteeriyhdistys tai puhelimitse yhdistyskoordinaattori Sari Ollikaiselle 040 094 9878 viimeistään 1.11.2017.

Tapahtumakeskus Koskenranta

Uniikki miljöö tapahtumallesi Wirtaamo-juhlasali • 1000 neliötä avointa ja tolpatonta juhlatilaa jopa 800 henkilön kohtaamiselle • kokoustila ja juhlatila personoitavissa juhlasi tai seminaarisi mukaan • moderni kokoustekniikka ja valmista valotekniikkaa sekä kalusteita käytettävissä • tasokkaat ravintolapalvelut tapahtumaasi, saman katon alta kaikki tilaisuuteen tarvittava • hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingin Vanhankaupunginkoskella upeassa koskimaisemassa

Ota yhteyttä ja tule tutustumaan! 30Myynti 010 2194 460

myynti@koskenranta.net

Katariina Saksilaisen katu 9 00560 HELSINKI


RAVINTOLA

www.murudining.fi

www.pastis.fi

Fredrikinkatu 41, 00120 Helsinki varaukset@murudining.fi • tel 0300 472335

Pieni Roobertinkatu 2, 00130 Helsinki varaukset@pastis.fi • tel 0300 472336

MYYNTIPALVELU PALVELEE ARKISIN KLO 9-15.30

Haluamme antaa Sinulle lahjaksi Murun keittokirjan. Varaa oma kirjasi murudining.fi/sihteeri

Secretarius 3 2017  
Advertisement