__MAIN_TEXT__

Page 1

KEVÄT 2020

TAITO PIRKANMAAN ASIAKASLEHTI


TULEVAISUUDEN SUUNNITELMIEN PITÄÄ KULKEA PERINTEIDEN KANSSA KÄSI KÄDESSÄ Tuula Ruusumaa aloitti syksyllä Taito Pirkanmaan johdossa.

Aika ajoin puhutaan käsityöläisyyden ja käsityöperinteiden katoamisesta. Viime aikoina on alkanut kuitenkin näyttää siltä, että käsityö on yhä useammalle entistä tärkeämpi harrastus. Taito Pirkanmaan uusi toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa pitää käsillä tekemistä ihmiselle merkittävänä asiana, koska käsitöillä on havaittu olevan palautumiseen ja jaksamiseen positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Käsityöt ovat hyödyllinen harrastus kaikenikäisille, niin ekologisesta näkökulmasta kuin mielenterveyden kannalta. Ruusumaan mukaan aika on hyvä käsitöille. – Kestävä kehitys nousee nykyisin entistä enemmän esille ihmisten puheissa ja arvoissa ja niitä arvoja halutaan toteuttaa, Ruusumaa summaa. Ruusumaa on löytänyt itsestään uudestaan käsityöihmisen, kun uuden työn myötä vanha harrastus on herännyt eloon. Viime syksynä Ruusumaa neuloi enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Puikoilta putosi niin sukat, pipoja kuin islantilaisneule. – Esimerkiksi ompeluun on erikseen ryhdyttävä. Tavarat pitää nostella esille, kaavat piirtää ja kankaat leikata ennen hauskinta työvaihetta. Siksi se helposti jää. Neuleeseen sen sijaan on helppo tarttua arjen lomassakin, Ruusumaa toteaa. VIIME VUODEN elokuusta Taito Pirkanmaalla on suunnattu eteenpäin uusin voimin, kun Ruusumaa tarttui puikkoihin uutena toiminnanjohtajana ja Taito Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtajana. Ensituntemuksiaan hän kuvailee iloisiksi ja innostuneiksi. Ruusumaa on työskennellyt koko työuransa viestinnän parissa pääosin journalistina. Hän työskenteli aikaisemmin Kangasalan Sanomien päätoimittajana ja toimitusjohtajana. Keski-Suomesta reilu vuosikymmen sitten pirkanmaalaistunut Ruusumaa on omien sanojensa mukaan toimelias, iloinen ja läheisistään välittävä. Koulutukseltaan Ruusumaa on filosofian maisteri ja perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta. Sävelet uuden työn suhteen ovat Ruusumaalle selvät. Visio on olla porukan määrätietoinen vetäjä. Uudet langat käsissään, hyvässä ja osaavassa työyhteisössä asiat luonnistuvat.

– Minulla on iso, mutta itseohjautuva tiimi, jossa on paljon osaamista. Saamme tehdä päivästä toiseen kauniiden ja ihanien asioiden parissa töitä. Mietimme, kuinka uudistamme ja nykyaikaistamme toimintaamme. – Toki kenttä on laaja, koko Pirkanmaa, ja on ollut paljon omaksuttavaa. Siksi toivon, että niin meidän oma väki kuin muutkin hyväksyvät sen tosiseikan, että muutos ottaa aikansa. TAITO PIRKANMAA on yli 100-vuotias yhdistys. Ruusumaan tavoite on vahvistaa sen asemaa merkittävänä käsityöalan toimijana Pirkanmaalla. – Haluan, että yhdistys on olemassa sadan vuoden kuluttuakin. Yhdistyksen ja sen omistuksessa olevan osakeyhtiön johtaminen tulevaisuuteen on tärkeä asia. Teemme liiketoiminnan puolella paljon ostoja suomalaisilta käsityöläisiltä ja siksi se on merkittävää koko toimialan kannalta. Ruusumaa kokee, että ajassa pitää pysyä kiinni. Edessä on paljon tehtävää ja uudistukset ovat tervetulleita perinteiden ja perinteisen tekemisen rinnalle. – Meillä on paljon tehtävää viestinnän ja markkinoinnin saralla. Teemme koko ajan ihania juttuja, meillä on kivoja tuotteita, kursseja ja laadukasta käsityö- ja muotoilukoulutoimintaa. Näyttä kuitenkin siltä, että viestimme ei kulkeudu aina mahdollisille asiakkaillemme asti, Ruusumaa pohtii. Taito Pirkanmaan ja käsityöläisyyden tulevaisuuden Ruusumaa näkee hyvänä. Arvoina käsityöt ja käsillä tekeminen ovat nousseet. Ruusumaa on toiveikas, – Ekologisuus ja kestävä kehitys, kaikki nämä arvot ovat vahvistuneet ja siihen ajatusmaailmaan sopii erittäin hyvin myös käsillä tekeminen. Tuotteet ovat kestäviä ja uniikkeja, usein niissä voidaan myös hyödyntää kierrätettyjä materiaaleja. Tässä mielessä Taito Pirkanmaalla ja koko valtakunnallisella taitojärjestöllä on hyvä tulevaisuus. Ruusumaan viesti on myös selvä. – Meidän pitää vaikuttaa käsitöiden puolesta entistä vahvemmin yhteiskunnan eri portaissa, jotta päättäjät ymmärtäisivät, että miten tuhoisaa se on, jos ihmisten kädentaidot heikkenevät. Teksti: Outi Turunen

• www.taitopirkanmaa.fi • 2


VUOLEMINEN ON TÄRKEÄ OSA SUOMALAISTA KÄSITYÖTAITOA Suomalaisilla on erityinen suhde luontoon ja puuhun materiaalina. Puukko on perinteisesti kulkenut mukana metsäretkillä. Puun käsittely, vuoleminen ja puukon käyttö on arvokasta käsityötaitoa. Siksi se on haluttu nostaa esiin nimeämällä vuoleminen ensi vuoden käsityötekniikaksi. Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt neljännen kerran. Edellisten vuosien tekniikat makramee, kirjonta ja kudonta ovat olleet pehmeiden materiaalien käsityötekniikoita. – Käsityötekniikoiden ja materiaalien kirjo on moninainen. Vuolutaito on perinteinen, arvokas käsityöosaamisen osa-alue ja meillä Suomessa on myös vahva puukkojen valmistuksen perinne, sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Tekniikkaan ei tarvita kalliita työvälineitä tai materiaaleja. Hyvällä peruspuukolla ja metsästä löydetyllä puunpalalla pääsee alkuun. Ja puun muokkautuminen omissa käsissä on ainutlaatuinen kokemus. Kevään aikana kannattaa seurata Taito Pirkanmaan verkkosivuja. Kerromme siellä, mitä kaikkea meillä on tarjolla tänä vuonna vuolemisteemalla.

Kalenteriin kannattaa merkitä jo valmiiksi Molla Millsin vierailu Tampereella. Mollan työpaja Vuole oma virkkuukoukku järjestetään Verkarannassa to 23.4. klo 17.30–20. Kurssiin sisältyy oman virkkuukoukun vuoleminen  sekä mahdollisuus aloittaa  Mollan suunnitteleman hedelmäpussin virkkaaminen, virkkausohjeen asiakas saa mukaan.  Hinta 15 euroa.

Kevät 2020 | Julkaisija Taito Pirkanmaa ry | Taitto Sanna Isosomppi | Painopaikka Waasa Graphics Oy


TAITO PIRKANMAAN KÄSITYÖLEIRIT

Leirit sopivat 7–16-vuotiaille pojille ja tytöille. Tarkemmat leiritiedot löytyvät www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit.

TALVILOMALEIRI Järjestämme talvilomalla viikolla 9 käsityöleirejä mielenkiintoisen tekemisen parissa. Leireillä kokeillaan, keksitään ja iloitaan yhdessä tekemisestä. Tarkemmat leiritiedot löytyvät alkuvuodesta 2020 osoitteesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit. Ilmoittautumiset 9.2.2020 mennessä.

Epilä | Verkaranta | Mänttä | Vesilahti | Virrat

KESÄ KÄSILLÄ – TEKEMISTÄ KESÄÄN Järjestämme kesälomalla käsityöleirejä, joilla tehdään yhdessä, keksitään ja kokeillaan uusia tekniikoita. Tarkemmat leiritiedot löytyvät alkuvuodesta 2020 osoitteesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit. Ilmoittautumiset 17.5.2020 mennessä.

Epilä | Hervanta | Tammela, Näpsä | Akaa | Kangasala | Lempäälä | Mänttä | Nokia | Orivesi | Pirkkala | Vesilahti | Virrat

• www.taitopirkanmaa.fi • 4


NÄPSÄ TÄYTTÄÄ 30 VUOTTA! TAITOJA TULEVAISUUTEEN – Taito käsityö- ja muotoilukoulut 30 vuotta Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä on tarkoitettu kaiken­ ikäisille käsityöharrastuksesta kiinnostuneille oppilaille. Ryhmiä on varhaisikäisille, koululaisille, yli 14-vuotiaille nuorille sekä aikuisille. Näpsä tarjoaa laadukasta käsityön taiteen perusopetusta 15 toimipisteessä ympäri Pirkanmaata. Aikuisten ja nuorten kevään jaksolla on muun muassa korinpunontaa, veistoa, kudontaa, ompelua, kasviväripainantaa, nahkatöitä, huovutusta ja suosittu valoboksi. Opintojen tarkemmat kuvaukset löydät nettisivuiltamme.

Haku syksyn ryhmiin 31.5.2020 mennessä https://napsa.inschool.fi/. Mukaan voit tulla myös kesken kauden. Kysy vapaita opppilaspaikkoja. Näpsässä järjestetään myös käsityöleirejä ja tilauspajoja kaikenikäsille. Lisätietoja löydät lehden lopusta tapahtumakalenterista. Lisätietoja: www.taitopirkanmaa.fi napsa@taitopirkanmaa.fi p. 050 560 6332


MAKRAMEEPURKKI Malli: Taito Pirkanmaa, Minna Ahonen

Kuva 1

Kuva 2

Koko: ø 8,5 cm, korkeus 10 cm Tarvikkeet: Taito Pirkanmaan - kalalanka valkoinen 18-säikeinen, 25 m - nahkapaperinauha, ruskea 30 cm - lasipurkki - sakset Työohje: - Leikkaa puuvillalangasta 40 kpl 55 cm:n pätkiä ja yksi 50 cm:n pituinen aloituslanka - Kierrä aloituslanka tiukasti purkin suuhun tai teippaa päistään pöytään - Ota 55 cm:n pätkät ja taita jokainen pätkä kahtia ja tee aloitussilmukka aloituslankaan, kuva 1 - Jos teippasit aloituslangan pöytään, kiristä se nyt purkin ympärille - Jaa langat tasaisesti purkin ympärille - Ota kaksi lankaparia ja tee kaksi kaksoistasosolmua, kuva 2 - Jatka näin lopuilla langoilla - Tee vielä toinen samanlainen kerros - Aloita sen jälkeen tekemään tasosolmuja alemman kuvan mukaisesti 8 kerrosta - Jätä lankojen päät roikkumaan haluamallasi tavalla tai voit sipaista liimaa lankojen päihin ja asetella ne purkin alareunaan kiinni. - Viimeistele lyhty liimaamalla nahkaperinauha lyhdyn reunaan

• www.taitopirkanmaa.fi • 6

MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS ON KIELLETTY.


Puutarhalauantai ja muut kurssit houkuttavat keväällä. Uudet raikkaat matot tekevät kesäkodin.

Jenny-mummon matto


Unisieppari

Makramee-kesäkassi

Elämänpolku-seinätekstiili

TAITO-mallisto Makrameeta pääset tekemään pitkin vuotta. Tee kursseillamme Unisieppari, kesäkassi ja Elämänpolku-seinätekstiili. Punch Needle -neulatuftaus kurssilla opit uuden ja ajankohtaisen tekniikan. Tule kutomoon kutomaan kaunis huivi, pehmeä shaali tai Saori-matto. Värjää uniikit kankaat Block printing -tekniikalla tai ekoprinttaus- ja aurinkovärjäyskursseilla. Tule tekemään koruja hartsi ja hopeasavi -kurssille. Korinpunonnan oppii alkeiskursilla.

Korinpunonta

Hartsikoru • www.taitopirkanmaa.fi • 8

Ekoprinttaus


Karstattu Utu-shaali ja Saori-matto

Kampalankahuivi

Punch Needle -rahi

Aurinkovärjäys

Block printing


TAITOKESKUKSET | tapahtumakalenteri |

KANGASALA

LEMPÄÄLÄ

MÄNTTÄ

Makramee-seinätekstiili 22.1. ja 29.1. ke klo 17–20.15, 39 € + materiaalit Hartsi- ja hopeasavikorut 11.3. ke klo 17–20.15, viimeistely ke 18.3. klo 17–19, 35 € + materiaalit Aurinkovärjäys 1.4. ja 8.4. ke klo 17–19, 28 € + materiaalit Makramee-kesäkassi 15.4. ke klo 16–20.15, 28 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 29.4. ke klo 17–20.15 ja 6.5. klo 17–19, 35 € + materiaalit Puutarhalauantai 23.5. la klo 10–14 mm. makramee-amppeli, 28 € + materiaalit

Taitopiiri yli 65-vuotiaille 16.1.–7.5. to klo 9.30–12, 35 € + materiaalit Aikuisten taiteen perusopetus 15.1.–6.5. ke klo 17.15–20.15, 170 € + materiaalit Korin punonta 24.–25.1. pe klo 17–20.15 ja la klo 10–13.15, 39 € + materiaalit Ystävänpäiväkurssi Elämän polku -makramee 14.2. pe klo 17–20, 21€/2 hlöä + materiaalit Punch Needle -tuftausta 15.2. la klo 10–16, 39 € + materiaalit Block printing – leimasinpainantaa kankaalle 14.3. la klo 10–13, 21 € + materiaalit Opitaan veistämään 18.4. la klo 10–15 nonstop, 21 € + materiaalit Ekoprinttaus 9.5. la klo 10–16, 39 € + materiaalit Hartsikorut 23.5. la klo 10–14, 28 € + materiaalit

Unisieppari 18.1. la klo 11–14.15 21 € + materiaalit Nahkapaperikori 13.2. to klo 17–20.15, 21 € + materiaalit Mattokurssi – kankaankudonnan alkeet 30.1. ja 6.2. to klo 17–20.15, 6 tunnin teoria + 2–3 kudontapäivää oman valinnan mukaan, 55 € + materiaalit Block printing –leimasinpainantaa kangaslaukulle 1.2. la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit Huovutettu seinätekstiili 5.3. ja 12.3. to klo 17–20.15, 55 € + materiaalit Makramee-seinätekstiili oksaan 21.3. la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit Punch Needle –tuftausta 2.4. to klo 17–20.15 ja 16.6. klo 17–20.15, 39 € + materiaalit Aurinkovärjäys 4.4. la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit Hartsikoru 18.4. la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit Puutarhalauantai 9.5. la klo 10–14.15, mm. makramee-amppeli, 28 € + materiaalit Ekoprinttaus 16.5 la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit

TAITO-KURSSIT

KOULULAISTEN KESÄLEIRIT

Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikoilla 23 ja 24. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

NÄYTTELYT JA TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus, esillä kevään kurssiaiheet Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet taitokeskuksessa, ma 3.2., ti 4.2. ja to 6.2. klo 15.30–16.30 Taidon ja käsityön viikko 14.–18.4. Kulttuuri- ja hyvinvointitori 18.4. la klo 10–14 Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Näpsän kevätnäyttely Kangasalan kirjastossa 11.–22.5. Kesäretki Vaasaan la 13.6. – Lapuan kankurit, Raippaluoto, Strömsö

TAITO-KURSSIT

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikoilla 23 ja 24. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14. Avoimet ovet, taitopajassa veistellään. Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 3.–6.2. klo 15–17 Taidon ja käsityön viikko, 14.–18.4. Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17

NÄYTTELYT

7.–31.1. Heijastus – valoa pimeyteen, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä 30-v. 2.-28.2. Palatsien valoa/Yön sylissä, Pirkanmaan Aluetaidemuseo 9.3.–3.4. Ikoneita ja muuta taidetta, Tuula Puolakka, Maisa Pynttäri, Arja Lindgren 13.4.–28.5. Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän Juhlahumua

TAITO-KURSSIT

TAITOKLUBI

Kokoontuu kevään aikana 8 kertaa tiistaisin 14.1. alkaen klo 10–13. Ohjelma sovitaan ensimmäisellä kerralla. Kurssimaksu 99 €/kausi tai 21 €/kerta

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Talvilomaleiri 24.–26.2. ma–ke klo 10–14, 90 € + materiaalit 15 € Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirin kesäkuussa viikolla 23. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

TAPAHTUMAT:

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus, makramee-solmeilupaja Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 3.–6.2. Pirkkaset – lankataidetta perhetapahtuma 15.2. la klo 10–14 Naisten päivä – taitokeskuksen yllätyksiä 7.3. la klo 10–14 Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Kesäretki Vaasaan la 13.6. – Lapuan kankurit, Raippaluoto, Strömsö. Yhdessä Kangasalan taitokeskuksen kanssa.

NÄYTTELYT:

7.1.–31.1. Taitoklubi esittäytyy 3.2.–29.2. Langoista luotua – Lasten Pirkkaset kuukauden näyttely 2.3.–18.4. Täkänöitä – yksityiskokoelma 23.4.–29.5. Näpsä 30 vuotta – juhlanäyttely 6.6.–29.8. Modus ry – pirkanmaalaista muotoilua

LIITY POSTITUSLISTALLEMME Saat tietoa taitokeskustemme ajankohtaisista kursseista ja tapahtumista. Liittyminen osoitteessa www.taitopirkanmaa.fi/uutiskirje

• www.taitopirkanmaa.fi • 10


| tapahtumakalenteri | TAITOKESKUKSET

ORIVESI

PIRKKALA

VIRRAT

Mattokurssi – kudonnan alkeet 14.1., 28.1. ja 11.2. ti klo 11–13, + 2–3 pv, 55 € + materiaalit Block printing – leimasinpainantaa kankaalle 3.2. ma klo 17.30–20.45, 21 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 17.2. ma klo 17.30–20.45, 21 € + materiaalit Makramee-seinätekstiili 7.3. la klo 9–15, 39 € + materiaalit Hartsi- ja betonikoruja valamalla 23.3. ma klo 17.30–20.45, 3 h + 2 h/35 € + materiaalit Kortteja eri tekniikoilla kevään ja kesän juhliin 20.4. ma klo 17.30–20.45, 21 € + materiaalit Hämäläinen noukkapujotus, osa Oriveden Taitokeskus 50 v-juhlakurssisarjaa 18.4. la klo 9–15, 35 € + materiaalit Makramee-kesäkassi 16.5. la klo 9–15, 35 € + materiaalit

Mattokurssi – kudonnan alkeet 27.1.–10.2. ma klo 17.30–19.15, + 2–3 kudontapäivää, 55 € + materiaalit Neulealkeet 6.2.–2.4. parillisten viikkojen to klo 17.30–19, opi neulomaan mm. sukkia, lapasia ja pipoja, 42 €/5 kertaa + materiaalit Unisieppari 4.2. ti klo 17–20.15, 21 € + materiaalit Makramee-seinätekstiili 18.2.–19.2. ti–ke klo 17–20.15, 39 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 21.3. la klo 10–15, 35 € + materiaalit Makramee-kesäkassi 31.3. ti klo 17–20.15, 21 € + materiaalit

Saumurikurssi 1, 25.1. la klo 10–13.15, 21 € + materiaalit Makramee, 1.2. la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit Saumurikurssi 2, 15.2. la klo 10–13.15, 21 € + materiaalit Saumurikurssi 3, 14.3. la klo 10–13.15, 21 € + materiaalit Hopeasavikoru, 21.3. la klo 10–14.15 ja viimeistely sopimuksen mukaan, 35 € + materiaalit Aurinkovärjäys, 4.4. la klo 10–13.15, 21 € + materiaalit Puutarhalauantai, 25.4. la klo 10–13.15, 21 € + materiaalit

TAITO-KURSSIT

KÄSITYÖLEIRI KOULULAISILLE

Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirin kesäkuussa viikolla 23. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

KESÄKURSSIT

Ekoprinttaus 3.6. ke klo 15–19.15, 28 € + materiaalit Kauluspaidan uusi elämä 24.6. ke klo 15–19.15, 28 € + materiaalit Räsymaton kudontaa joogaajille 6.–10.7., 55 € + materiaalit

TAITOKLUBI

Joka toinen tiistai klo 11–14 alkaen 7.1. Teemat vaihtelevat toiveiden mukaan. 99 €/8 kertaa

TAITO-KURSSIT

TAITOKLUBI

Parillisten viikkojen perjantai 10.1.–8.5. klo 9–12, 90 €

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

TAPAHTUMAT

KIRJONTAPIIRI

Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikolla 23 ja 24 Toivion koululla. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus, avoimet ovet Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet Nuolialan koulun käsityöluokissa 3.2. ma klo 15.15 ja klo 17 Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet Toivoin koulun käsityöluokissa 6.2. to klo 14.15 ja klo 16.15 Ystävänpäiväpaja 14.2. klo 9–14 Asiakasretki 16.5. la

Tule oppimaan kuukauden teema tai tekemään omaa neuletyötäsi. Kahvila kokoontuu joka kuun ensimmäinen maanantai klo 14–16, alkaen 13.1. Kertamaksu 5 €

VESILAHTI

TAPAHTUMAT

Ompelulanit 25.1. la klo 10–18, 13 € Punch Needle -tuftausta 2.3. ma klo 17.15–20.30, 21 € + materiaalit Hartsikorut 20.4. ma klo 17.15–20.30 ja 27.4. ma klo 17.15–18.45, 39 € + materiaalit Mattokurssi–kudonnan alkeet 15.5. la klo 10–15 + 2–3 kudontapäivää, 55 € + materiaalit Puutarhalauantai 6.6. klo 10–15, kierrätystä ja pieniä töitä puutarhaan, 35 € + materiaalit

NÄYTTELYT

27.1.–8.2. Näpsän portfoliot 3.2.–29.2. Ryijy 23.3–9.4. Oskon oppilastöitä 20.4.–5.5. Valovuosi – Näpsän oppilastöitä 9. 5.–30.5. Puutarha – Hanna Järvenpää 6.6.–15.8. Käsin tehty – kesän myyntinäyttely

Yrityksille & yhteisöille

HYVINVOINTI

LÄHTEE KÄSISTÄ TYHY-ratkaisut parempaan arkeen

Lisätiedot taitokeskuksista ja osoitteesta

w w w.taitopirkanmaa.fi/t yhy

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Talvilomaleiri, 26.–27.2. ke–to klo 10–14, 65 € + materiaalit 10 € Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirin kesäkuussa viikolla 23. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit.

Parittomien viikkojen tiistai 14.1.–21.4. klo 17–20.15, 88 €/seitsemän kertaa

NEULEKAHVILA

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus. Tervetuloa kuulemaan tekstiilien ekologisesta käytöstä ja kierrätyksestä. Kuteiden vaihtotori. Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 3.–6.2. Lasten Pirkkaset, Perhelauantai 8.2. la klo 10–14. Tule veistämään oma voimaeläinhahmo yhdessä äidin, isän tai isovanhemman kanssa. Pajamaksu 5 €/ henkilö Taidesuunnistus – Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Taidon päivä 14.4., kakkukahvit ”50 vuotta Taitoa Orivedellä” klo 13 alkaen Kevätretki kulttuurimatkailijoille la 23.5.

TAITO-KURSSIT

TAITO-KURSSIT

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Talvilomaleiri koululaisille ma–ti 24.–25.2. klo 10–14. Oman lautapelin rakentaminen, 65 € + materiaalit 10 € Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikoilla 23 ja 24. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

TAITOKLUBI

Kokoontuu 13.1.–6.4. joka toinen ma klo 17.15–20.30. Teemat vaihtelevat toiveiden mukaan. 88 €/7 kertaa

NÄYTTELYT JA TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 3.–6.2. Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Näpsä-käsityökoulun oppilastöitä Lähde-kirjastolla 1.–15.5.

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, avoimet ovet Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 4.–5.2. Käsityöyrittäjien POP UP 22.2. la klo 10–14 Taidon päivä 18.4. la klo 10–14, työnäytöksiä Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Kesäretki käsityökohteisiin, kaksi päivää elokuussa

YLÖJÄRVI TAITO-KURSSIT

Mattokurssi – kudonnan alkeet 3.2.–17.2. ma klo 17.30–19.45 + 2–3 kudontapäivää, 55 € + materiaalit Block printing – leimasinpainantaa kankaalle 31.3. ti klo 10–15, 35 € + materiaalit Surauta saumurilla, ommellaan trikoosta vapuksi ti 28.4. ti klo 10–14, 28 € + materiaalit Aurinkovärjäys 13.5. ja 14.5. ke–to klo 17–19, 28 € + materiaalit

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikoilla 23 ja 24. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit

TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus ja avoimet ovet. Solmeilupaja. Tervetuloa! Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet ke 5.2. ja to 6.2. klo 14–18 Taidesuunnistus – Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Näpsän kevätnäyttely toukokuussa


TAITOKESKUKSET | tapahtumakalenteri |

EPILÄ

LAUANTAIN TAITO-KURSSIT

Mattokurssi – kudonnan alkeet 25.1. klo 10–16 + 2–3 kudontapäivää, 53 € + materiaalit Makramee-seinätekstiili 1.2. klo 10–16, 39 € + materiaalit Makramee-seinätekstiili pe 7.2. klo 15–21, 39 € + materiaalit Keittiöön ”kapusta” veistäen 8.2. klo 10–16, 39 € + materiaalit. Tule harjoittelemaan vuolemisen alkeita. Päivän aikana puukko ja muutama muukin työväline tulevat tutuiksi. Kotiin viemisiksi saat työturvallisuutta lisäävän veistotuen ja persoonallisen monitoimikauhalastan. Block printing -leimasinpainantaa kankaalle 22.2. klo 10–15, 35 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 7.3. klo 10–15, 35 € + materiaalit Hartsikorut 14.3. klo 10–13.15. Viimeistelykerta 21.3. klo 10–12, 35 € + materiaalit Unisieppari 28.3. klo 10–13.15, 21 € + materiaalit Korinpunonta 1, alkeet 4.4. klo 10–16, 39 € + materiaalit Lankojen värjäys mikrolla 11.4. klo 10–13.15, 21 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 9.5. klo 10–15, 35 € + materiaalit Korinpunonta 2, jatkokurssi 16.5. klo 10–16, 39 € + materiaalit Puutarhalauantai 23.5. klo 10–14.15, mm. makramee-amppeleita

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Talvilomaleiri 24.–27.2. ma–to klo 10–14, 110 € + materiaalit 20 € Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikoilla 23 ja 24 sekä elokuussa viikolla 32. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit.

VAUVOJEN VÄRIKYLVYT JA TAITO TAAPEROT

Kotisivuillamme www.taitopirkanmaa.fi päivitetty kurssiaikataulu.

TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14 Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 4.–6.2. ti–to klo 14–19 Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.–26.4. la–su klo 11–17 Asiakasretki Strömsö la 6.6.

HERVANTA

KERAMIIKKAPAJA OMATOIMISILLE OSAAJILLE

NÄPSÄ

KERAMIIKKAKURSSIT

Ryhmä min. 10 lasta, 10–12 €/oppilas Kissapistoksissa – ommellaan ja kirjotaan pieni kissa, 1,5 h Reliefi savitaulu, 6–7-vuotiaille, 2 h Nahka, 7–12-vuotiaille, 2 h Huovutus, 7–12-vuotiaille, 2 h

Tila on käytössä vapaa-aikakeskuksen aukioloaikoina. Kevään kausikortti 108 €, kuukausikortti 88 €, pajamaksu 21 €/3 tuntia. Materiaalit ja polttomaksut maksetaan erikseen. Tehdään savitöitä yhdessä – aikuinen ja lapsi 14.1. ja 21.1.ti klo 17–19.15, 35 € + materiaalit Savitöiden alkeet 14.2. pe klo 17–20.15 ja la 15.2. klo 10–15.15, 54 € + materiaalit. Lasituskerta sovitaan erikseen. Keraamisia astioita ja koriste-esineitä muottien avulla 3.4. pe klo 17–20.15 ja 4.4. la klo 10–15.15, 54 € + materiaalit. Lasituskerta sovitaan erikseen. Kurkkaa savipajalle -ilta 7–10 hengen ryhmälle 3 h, 21 €/hlö + materiaalit; yhteydenotot hervanta@taitopirkanmaa.fi

TAITO-KURSSIT

Tiistaisin tai lauantaisin Vuoristo-miniryijy 28.1. ti klo 17–20.15, 21 € + materiaalit 56,90 € Mattokurssi – kudonnan alkeet 4.2. ja 11.2. ti klo 17–20.15 + 2–3 kudontapäivää, 55 € + materiaalit Unisieppari 18.2. ti klo 14–17.15, 21 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 14.3. la klo 10–15.15, 35 € + materiaalit Makramee-seinätekstiili 28.3. la klo 10–15.15, 35 € + materiaalit Pääsiäisen koristeita metallilangasta 7.4. ti klo 17–20.15, 21 € + materiaalit Taidon päivän veistopaja 14.4. ti klo 14–17.15, 21 € + materiaalit Aurinkovärjäys 21.4. ti klo 17–20.15, 21 € + materiaalit Puutarhalauantai 9.5. la klo 10–14.15, mm. makramee-amppeli ja mehiläisvahakääreet, 28 € + materiaalit Korinpunonta 16.5 la klo 10–14.15, 28 € + materiaalit

PITKÄKESTOISET KURSSIT

Kutomaan koko kesäksi! Kankaan rakennuksen ja kutomisen kesäkurssin teoria 5.5. ja 12.5. ti klo 17–20.15, 39 € + materiaalit + kutominen kesäkortilla 50 € touko-elokuu. Minä osaan – suomen kieli tutuksi käsityön keinoin 3.3.–27.5. Kokoontuminen 2 kertaa/viikko tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9.30–14. Ei kurssimaksua, materiaalimaksu 50 €/henkilö.

KÄSITYÖLEIRIT KOULULAISILLE

Järjestämme Kesä käsillä -käsityöleirejä kesäkuussa viikoilla 23 ja 24. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit.

TAPAHTUMAT JA NÄYTTELYT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, avoimet ovet ja kurssien esittely Lasten Pirkkaset, Näpsän avoimet ovet 5.–6.2. ke ja to ryhmien kokoontumisaikoina. Taidon päivä – tervetuloa pajaamme 14.4. ma klo 14–17.15 Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta, 25.4. la klo 11–15 Toukokuussa Näpsän kevätnäyttely

• www.taitopirkanmaa.fi • 12

KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU TILAUSPAJAT LASTEN JA NUORTEN RYHMILLE

KESÄLEIRIT KOULULAISILLE

Kesä käsillä -leirit 7–16-vuotiaille. Leirien teemat tarkentuvat myöhemmin. Lisätietoja alkuvuodesta www.taitopirkanmaa.fi/lastenleirit Näpsän Kesä käsillä -leirit: Tampere, Tammela kesäkuussa viikoilla 23, 24 ja 25. Akaa, Kulttuuritalo Laaksola, kesäkuussa viikolla 23. Nokia, Kerhola, kesäkuussa viikoilla 23 ja 24. Pirkkala, Toivion koulu, kesäkuussa viikoilla 23 ja 24.

TAPAHTUMAT

3.–6.2. Lasten Pirkkaset, avoimet ovet Näpsässä ryhmien kokoontumisaikoina. Tervetuloa tutustumaan Näpsän toimintaan! 28.3.–31.5. Valovuosi – Näpsän oppilastöiden näyttely Lastenkulttuurikeskus Rullassa, Kulttuuritalo Laikussa 3.5. Näpsä mukana Designtorilla Tullikamarilla 24.–25.4. klo 11–17, Taidesuunnistus, Näpsä 30 vuotta Toukokuussa Näpsän oppilaiden lopputyönäyttely Sampolan Luomus Galleriassa


VERKARANTA TAITO-KURSSIT

Makramee-seinätekstiili 17.1. pe klo 17–19 ja 18.1. la klo 12–16.15, 39 € + materiaalit Villalangan mikrovärjäys 8.2. la klo 10–13.15, 21€ + materiaalit Korjaa, kirjo kauniiksi 13.3. pe klo 16.30–19.45, 21 € + materiaalit Hopeasavi, alkeet 14.3. la klo 12–15.15, toinen kerta sovitaan kurssilla, 35 € + materiaalit Hopeasavi, jatko ja viimeistely 24.4. pe klo 17–20.15, toinen kerta sovitaan kurssilla, 35 € + materiaalit Punch Needle -tuftausta 25.4. la klo 10–15.15, 35 € + materiaalit Puutarhalauantai 16.5. la klo 10–14.15, mm. makrameesolmeilua ja mehiläisvahakääreitä, 28 € + materiaalit Pienet betonityöt 13.6. la 11–14.15, 21 € + materiaalit

PITKÄKESTOISET KURSSIT

Onni elää käsityössä -kurssi, 120 h, ti–ke 3.3.­ –27.5. klo 10–14.30. Hinta 175 €. Vapaamuotoiset hakemukset 31.1.2020 mennessä ja lisätiedot: verkaranta@taitopirkanmaa.fi Aikuisten käsityö taiteen perusopetus ti klo 17.15–20.15, ke klo 17.15–20.15 sekä to klo 10–13 ja 17.15–20.15. Kysy vapaita paikkoja verkaranta@taitopirkanmaa.fi Kudontamaratonit pe klo 10–19, la klo 10–15 Kankaankudontaa pidennetyllä aukioloajalla. Varaa ajoissa itsellesi sopiva aika. 20 €/maraton + materiaalit 17.–18.1. | 21.–22.2. | 13.–14.3. | 24.–25.4. | 15.–16.5. TALVILOMAKURSSIT Lapsi-aikuinen kurssit 24.–26.2. ma–ke klo 10–12, 1 pv/27 € aikuinen + lapsi, sisarus 10 €; 3 pv/60 € aikuinen + lapsi, sisarus 15 € Aikuisten talvilomakurssi 24.–26.2. ma–ke klo 13–16, 49 € + materiaalit

TAPAHTUMAT

Käsityölauantai 18.1. klo 10–14, kauden avaus Vuole oma virkkuukoukku -kiertue 2020 by Molla Mills, 23.4. to klo 17.30–20, 15 €. Kurssiin sisältyy virkkuukoukun vuoleminen sekä mahdollisuus aloittaa Mollan suunnitteleman hedelmäpussin virkkaaminen. Taidesuunnistus Näpsä 30 vuotta 25.­–26.4. la–su klo 11–17 Asiakasretki Strömsö la 6.6.

NÄYTTELYT

7.1.–7.2. Markku Mäkisalo: muistonäyttely Pentti Mäkisalon elämäntyölle – silkkipainotekniikan historiaa 12.2.–15.3. Rakastan – tekstiilinäyttely Käsityöja muotoilukoulu Näpsä Epilän toimipisteen aikuisopiskelijoilta, aiheena minitekstiili

KÄSITYÖLAUANTAI 18.1.2020 KLO 10–14 Taitokeskukset viettävät kevätkauden avajaisia 18.1. avointen ovien merkeissä. Tervetuloa tutustumaan kevään mallistoon ja kurssitarjontaan. Tämän kevään ohjelmasta löytyy muun muassa makramee- ja tuftauskursseja sekä mukaansa tempaavaa Block printing -leimasinpainantaa. Tule mukaan!

LIITY JÄSENEKSI JA TUE SUOMALAISEN TAIDON TARINAA Taito Pirkanmaan ry:n jäsenenä saat kalenterivuoden aikana kaksi päivämaksutonta kudontapäivää tai yhden maksuttoman kurssin kestoltaan 3–4 tuntia sekä 20 prosentin alennuksen Taito Pirkanmaan Pirkka-langoista. Edun voi lunastaa kaikista Taito Pirkanmaan toimipisteistä. Etukuponki postitetaan jäsenmaksulaskutuksen yhteydessä huhtikuussa. Yhdistyksen jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa.

KOKOUSKUTSU Taito Pirkanmaa ry:n varsinainen kokous järjestetään torstaina 16.4.2020 kello 17 Käsityöntalo Verkarannassa Tampereella, osoitteessa Vuolteentori 2. Tervetuloa! Yhdistyksen jäseneksi voivat liittyä kaikki käsityön ystävät osoitteessa www.taitopirkanmaa.fi.

Taitokeskus Verkarannan

ONNI ELÄÄ KÄSITYÖSSÄ Työttömille, senioreille ja välivuotta pitäville

! Hakuaika NYT

-KURSSI


TULE TEKEMÄÄN! Kurssitoimintaamme tukevat:

SÄÄSTÄ KUSTANNUKSISSA. Hanki itsellesi kudontakortti. Saat edullisen harrastuksen jopa 90 €:lla puoleksi vuodeksi tai 140 €:lla koko vuodeksi. Uutuutena meillä on tarjolla kuukauden kudontakortti, 70 €. Yksittäiset kudontapäivät maksavat 13 €/päivä. Lisäksi maksat vain käyttämistäsi materiaaleista.

OPETUSRYHMISSÄ TILAA? Voit tiedustella vapaita paikkoja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän lasten ja aikuisten ryhmiin myös kesken lukuvuoden. Haku osoitteessa https://napsa.inschool.fi ja lisätietoja osoitteessa www.taitopirkanmaa.fi -> Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä. Hakuaika syksyn ryhmiin on maalis-toukokuussa.

ILMOITTAUDU AJOISSA, viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautumisen voi tehdä myös netissä osoitteessa www.taitopirkanmaa.fi. Ilmoita mahdolliset peruutukset viimeistään viikkoa ennen taitokeskukseen. Peruuttamattomista kursseista perimme kurssimaksun.

TOIVEKURSSEJA MYÖS TILAUKSESTA. Taitokeskukset ovat iloisen tekemisen paikkoja. Järjestämme tyhy- ja tilauskursseja. Kokoa ryhmä ja tilaa oma kurssi. Pyydä tarjous haluamastasi taitokeskuksesta.

TARVITSETKO APUA? Taitokeskukset palvelevat kaikissa kädentaidon ongelmissa. Voit tulla kysymään neuvoa mieltäsi askarruttavissa käsityöasioissa. Luomme tilauksesta loimia ja teemme tarvittaessa myös kotikäyntejä.

YHTEYSTIEDOT www.taitopirkanmaa.fi Olemme Facebookissa. TAITOKESKUS EPILÄ

Pispalan valtatie 133, 33270 Tampere 050 409 3760 epila@taitopirkanmaa.fi ma–pe 9–16, la 10–16 (18.1.–23.5.) TAITOKESKUS HERVANTA

Lindforsinkatu 5, Vapaa-aikakeskus, 33720 Tampere 050 414 6658 hervanta@taitopirkanmaa.fi ma 9–13, ti 9–17, ke 9–16, to 9–16, pe sopimuksesta TAITOKESKUS KANGASALA

Ainontie 6, 36200 Kangasala 050 527 3125 kangasala@taitopirkanmaa.fi ma 9–15, ti 9–15, ke 11–17, to 9–15 TAITOKESKUS LEMPÄÄLÄ

Wanha Asema, Asematie 6, 37500 Lempäälä 050 414 6756 lempaala@taitopirkanmaa.fi ma 12–17, ti–ke 9–17, to–pe 9–15 TAITOKESKUS MÄNTTÄ JA TAITO SHOP

Itätorikatu 4, 35800 Mänttä 050 592 9039 mantta@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–17, la 10–14

• www.taitopirkanmaa.fi • 14

TAITOKESKUS ORIVESI JA TAITOKAUPPA

Keskustie 37, 35300 Orivesi 050 433 8681 orivesi@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–17, la 10–14 TAITOKESKUS PIRKKALA

Suupantie 2, 33960 Pirkkala 050 433 9124 pirkkala@taitopirkanmaa.fi ma 9–16, ti 12–16, ke–to 9–16, pe sopimuksesta TAITOKESKUS VESILAHTI

Tapolantie 1B, 37470 Vesilahti 050 342 2508 vesilahti@taitopirkanmaa.fi ma 17–20.30, ti 10–14, ke 11–18.30, to 10–17, pe 10–15 TAITOKESKUS VIRRAT JA TAITOKAUPPA

Virtaintie 36, 34800 Virrat 050 527 3120 virrat@taitopirkanmaa.fi ti, ke, pe 10–17, to 12–18, la 10–14, ma suljettu TAITOKESKUS YLÖJÄRVI

Krankkula, Suojastentie 10, 33480 Ylöjärvi 050 593 9622 ylojarvi@taitopirkanmaa.fi ma–ti 10–16, ke 12–14, to 12–14, pe sopimuksesta

TAITOKESKUS VERKARANTA

Vuolteentori 2, 33100 Tampere 050 496 1121 verkaranta@taitopirkanmaa.fi facebook.com/verkaranta ma–pe 10–17 Itsenäinen työskentely kutomossa sovitusti kurssien aikana. VERKARANNAN LANKAMYYMÄLÄ

Vuolteentori 2, 33100 Tampere 050 406 7532 taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi facebook.com/taitopirkanmaa ma–pe 10–17 TAITO SHOP TAMPERE

Hatanpään valtatie 4, 33100 Tampere 050 598 4367 taito.shop@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–18, la 10–15 KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU NÄPSÄ

Peltokatu 16 C, 33100 Tampere 050 560 6332 napsa@taitopirkanmaa.fi Muutokset mahdollisia.


Käsityöntalo VERKARANTA LANKAMYYMÄLÄ

Vuolteentori 2, Tampere, p. 050 406 7532, avoinna ma–pe 10–17 Käsityöntalo Verkarannassa on Tampereen laajin valikoima lankoja, malleja ja käsityövälineitä.

LIITY POSTITUSLISTALLEMME! Taito Pirkanmaa Oy:n uutiskirje sisältää uutuuksia, tarjouksia ja ajankohtaista tietoa. www.taitopirkanmaa.fi/taitopirkanmaaoy


SHOP TA M P E R E

www.taitopirkanmaa.fi

• Ihanat lahjat • Tampere-tuotteet • Designvaatteet, asusteet ja korut TAITO SHOP TAMPERE Hatanpään valtatie 4, 33100 Tampere 050 591 3240 taito.shop@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–18, la 10–15

WWW.TAITOPIRKANMAA.FI/ VERKKOKAUPPA WWW.TAITOSHOP.FI

TAITOKAUPPA ORIVESI Keskustie 37, 35300 Orivesi 050 433 8681 orivesi@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–17, la 10–14

LANKAMYYMÄLÄ VERKARANTA Vuolteentori 2, 33100 Tampere 050 406 7532 taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–17

TAITO SHOP MÄNTTÄ Itätorikatu 4, 35800 Mänttä 050 592 9039 mantta@taitopirkanmaa.fi ma–pe 10–17, la 10–14

TAITOKAUPPA VIRRAT Virtaintie 36, 34800 Virrat 050 527 3120 virrat@taitopirkanmaa.fi ti, ke, pe 10–17, to 12–18, la 10–14

verkkokauppa

Profile for taitopirkanmaa

Taito Pirkanmaa kevät 2020  

Taito Pirkanmaan kevään 2020 asiakaslehti

Taito Pirkanmaa kevät 2020  

Taito Pirkanmaan kevään 2020 asiakaslehti

Advertisement