TAITO KESKI-SUOMI asiakaslehti 2/2023

Page 1

Uudet virkkausideat syksyn kursseilta

Molla Mills for Taito

Kiva sukkaohje tässä lehdessä!

TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI SYKSY 2023 Tervetuloa käsityökursseille

KÄSITYÖSTÄ HYVINVOINTIA

LUNDIN YLIOPISTON lääketieteen laitos on käynnistänyt laajan tutkimuksen, jossa tutkitaan käsityön vaikutusta hyvinvointiin. 25 % ruotsalaisista harrastaa käsityötä, mutta sen vaikutuksia on tutkittu Ruotsissa varsin vähän. Suomessa käsityötä harrastaa lähes puolet suomalaisista ja tilaa tutkimukselle olisi myös meillä.

Ei ole aivan sattumaa, että käsityön hyvinvointivaikutukset kiinnostavat juuri nyt. Huoli ihmisten fyysisestä sekä psyykkisestä jaksamisesta on kaikkien huulilla. Syyllisiä tilanteeseen on etsitty niin älylaitteista, somesta kuin liikkumattomuudesta.

Käsityön harrastajille asia on päivänselvä: käsillä tehdessä, oli se sitten vuolemista, neulomista tai parsimista, mieli kohenee. Käsityön äärellä pitää hidastaa ja olla läsnä tekemisen kanssa. Samalla mieli rauhoittuu ja se tuntuu hyvälle hektisessä ja monimutkaisessa maailmassa.

Rentouttavaa käsityösyksyä!

MINNA HYYTIÄINEN

TAITOLIITON TOIMINNANJOHTAJA

Pellava – pohjolan silkki

POHJOISMAISET KÄSITYÖJÄRJESTÖT ovat yhdessä toteuttaneet pellavaprojektia parin vuoden ajan. Suomessa Neliömetri pellavaa -hanke sai monet kokeilemaan oman pellavakuidun kasvatusta ja tänä vuonna kuitujen työstämiseen on saatu oppia webinaareissa.

Pohjoismaisen käsityöviikon aikana Nordic Craft Week Facebook -sivulla jaetaan pel-

lavatietoa. Taitoliitto järjestää maanantaina 4.9. yhteistyössä Taito Varsinais-Suomen ja Maatalousmuseo Saran kanssa livelähetyksen, jossa päästään kuulemaan muun muassa nuoren pellavanviljelystä hankkeen aikana innostuneen Paula Vannen omakohtaisia kokemuksia.

Ehdota Taito Junior -palkittavaa

Tunnetko käsityöstä innostuneen nuoren, joka tulisi palkita? Taitoliitto jakaa nyt neljännen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 13–20-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itsetekemisestä ja on asenteeltaan käsityömyönteinen.

Taitoliiton palkintoraati valitsee palkinnon saajan verkossa tehtyjen esitysten perusteella. Esitykset tehdään taito.fi -sivulla 21.8.–30.9. Voittaja julkistetaan marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla.

2 taito – Onni elää käsityössä
LUE LISÄÄ: WWW.TAITO.FI
Pohjoismaisen käsityöviikon Nordic Craft Week 2.–9.9. teema on tänä vuonna pellava.
ajankohtaista
KUVAT HILJA MUSTONEN, ELSA HIETALA

Tule tutustumaan kehräykseen

Suomen kädentaidot -messujen Taitokadulle 17.–19.11. Tampereelle. Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri mukana Taitoliiton messuosastolla perjantaina ja lauantaina.

KEHRÄYS KIINNOSTAA

Taitoliiton valitsema vuoden käsityötekniikka kehräys on innostanut monia tutustumaan perinteiseen tekniikkaan ensimmäistä kertaa.

Käsityöilmiöitä tulee ja menee. Toiset kestävät yhden sesongin, jotkut pidempään. Vuoden käsityötekniikat ovat kaikki olleet jo tuttuja tekniikoita, mutta uudenlainen näkyvyys ja runsas kurssitarjonta teemavuoden aikana on kiistatta lisännyt vuoden käsityötekniikaksi nostettujen käsityötekniikoiden tunnettuisuutta. '

Vuoden käsityötekniikka -valinnan yksi tarkoitus on lisätä tietoa erilaisista käsityötekniikoista ja madaltaa kynnystä tutustua itselle uusiin tekniikoihin. Taitoliitto tuottaa vuosittain valittuun tekniikkaan liittyviä maksuttomia ohjeita myös taito.fi -sivuille. Tänä vuonna nettisivulta löytyy kolme video-ohjetta, jotka tutustuttavat karstaukseen, kehräämiseen värttinällä sekä rukin osiin ja kehräämiseen rukilla.

Rukkikuiskaajaksi itseään kutsuva kansa-

tieteilijä Ilta Hämäri on ollut mukana monissa taitoyhdistystenkin kehräystapahtumissa. "Ihmiset ovat olleet niin riemuissaan oppiessaan uuden taidon. Tämä innostus kantaa varmasti eteenpäin ja toivottavasti tarttuu lähipiiriinkin", kertoo Ilta vuoden kehruukohtaamisista.

Ilta Hämäri on pitänyt avoimia kehruusalonkeja ympäri Suomea ja niihin on saapunut joka kerta vasta-alkajia, joilla on värttinä, rukki tai karvaa ja kova vimma oppia niiden käsittelyä. "Monet ovat ensimmäistä kertaa tekemisissä toisten kehrääjien kanssa ja näkevät miten lanka syntyy. Maailma mullistuu monilla tuossa kosketuksessa: Onko se noin helppoa? Kaikilla kehrääjillä on annettavaa toisilleen, minä olen nauttinut tehtävästäni kannustajana ja innostajana", hymyilee Ilta.

taito – Onni elää käsityössä 3
TEKSTI JOHANNA AYDEMIR KUVAT KAPINA OY
RUKKIKUISKAAJA ILTA HÄMÄRI TUNTEE KEHRÄYSTEKNIIKAT.

#mollamillsfortaito

"Virkkauskursseille kannattaa lähteä jo siitä syystä, että käsityön tekeminen yhdessä on terapeuttista ja hauskaa!"
– Molla

Jono-matto

TEKEMISEN ILOA VIRKATEN

Virkkuukoukku ja ihanan värisiä lankoja!

Siinä tarvikkeet, kun tänä syksynä taitokeskusten virkkauskursseilla otetaan virkkausniksit haltuun Molla Millsin suunnittelemien virkkausmallien matkassa.

Molla Mills on käsityökirjailija ja lukuisten ihanien virkkausideoiden tuottaja, joka kiertää eri puolilla maailmaa opettamassa virkkauskursseilla. Mollan virkkausmalleissa leikitellään väreillä ja muodoilla, tänä syksynä väriä ei siis puutu myöskään taitokeskusten kursseilta.

"Taitoliitolle suunnittelemani virkkuumallit ovat moneen sisustukseen sopivia, haastavia, mutta koukuttavia käsitöitä, joita voit muuntaa omaan tyyliin ja kodin väreihin sopiviksi. Virkatussa Jono-matossa on ihana pinta, joka tuntuu varpaissa, kun matolla kävelee", kertoo Molla.

"Matto on iso ja haastava monen päivän työ, mutta alkuun pääsyn jälkeen virkkaamista ei malta lopettaa!", naurahtaa Molla, jonka virkkaama mallikappale on yli 2,5 metriä pitkä. Maton voi virkata myös lyhyenä versiona, kynnysmattomittainen työ valmistuu jo yhden päivän aikana.

"Palakas-tyynyn ihanuus on sen virkkaustapa; voit virkata pieniä palasia vaikka työmatkalla tai kaupan kassajonossa". Yksi pala valmistuu hetkessä, iso pinta kootaan vasta lopuksi tehostevärisellä yhdistävällä virkkauksella.

Syksyn virkattujen Tekemisen iloa -kurssimallien väreissä mennään aikamatkalle

1960-luvulle. Kuosien inspiraationa Molla kertoo olleen

OP-taiteen sekä yksinkertaiset, graafiset muodot; pallot, laatikot ja viivat. Jono-maton rytmikäs kuosi sopii moneen eri tilaan, ja sen voi virkata omaan tilaan sopivassa koossa kuvioraportin kokoa muuntaen.

Mollan vinkki virkkaajalle: päättele langanpäät samantien!

Palakas-tyynyn hauskuus piilee palaleikissä. ”Pyörittele palasia ja testaile, mikä kuosimuunnelma on sopivin”, vinkkaa Molla Maailmaa kiertäneeltä virkkaajalta kannattaa toki udella, mitä virkkuumaailmaan kuuluu

muualla maailmassa? "Eri maissa virkataan kaikkea käytännöllistä, kuten meillä Suomessakin, mutta suurin ero on väreissä ja koristeluissa. Suomessa värien käyttö on hillittyä ja kuosit selkeitä ja suunnitelmallisia, usein työt virkataan yksivärisinä. Lämpimissä maissa värit ovat kirkkaita ja kuosit villejä. Isoäidinneliöt ja erilaiset koristeelliset pitsit ovat myös yhä suosiossa, etenkin Brasiliassa, mutta eteläisessä Amerikassa virkataan myös paljon erilaisia pukineita. Laukut ja asusteet, kuten huivit, ovat suosituimpia

virkkaustöitä ympäri maapallon", Molla kertoilee virkkuutrendeistä maailmalla.

Mollan suunnittelemaa Jonomattoa ja Palakas-tyynyä pääsee tulevan syksyn aikana opettelemaan monien taitokeskusten kursseilla. Kurssilla oppii samalla käytönnöllisiä vinkkejä kirjovirkkaukseen. Molla innostaa kokeilemaan omia värityksiä ja soveltamaan kuoseja myös muihin virkkauksiin, vaikka kasseihin. Jono-maton ja Palakas-tyynyn malleja virkanneet voivat jakaa kuvia omista töistään somessa #mollamillsfortaito tunnisteella. Tervetuloa virkkauskursseille!

taito – Onni elää käsityössä 5
PA L A K AS -TYYNY
käsityöuutuudet syksy 2023 TEKSTI JOHANNA AYDEMIR & MOLLA MILLS, KUVAT KAPINA OY
f o r tait o f o r t a ito f o r t a i t o rof t a i t o rof t a i t o
kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, poltettu oranssi (8) 1,7 kg, tummanruskea (6) 1,7 kg, 50 55 krs

Taito Keski-Suomi ry:llä on toimintaa kolmella paikkakunnalla Jyväskylässä, Joutsassa ja Saarijärvellä. Tervetuloa oppimaan uutta ja kokemaan elämyksiä iloiseen joukkoon!

Taito Keski-Suomi ry tuottaa mm. ammatillista osaamista syventävää ja täydentävää sekä tutkintotavoitteista koulutusta yhteistyössä KSL-opintokeskuksen kanssa. Tutkintotavoitteisissa koulutuksissa opiskellaan joko taideteollisuusalan ammattitutkinto (AT) tai taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto (EAT). Opinnoissa on mahdollista painottaa tuote-, nukke-, paperitai neulemuotoilua, käsityön ohjausta, kiertotaloutta tai yrittäjyyttä. Koulutukset järjestetään

Taitokeskus Jyväskylän toimitiloissa Kivääritehtaalla Tourulassa.

KOLME INSPIROIVAA TARINAA OPPIMISESTA!

Kuluneen vuoden aikana olen opiskellut mm. kirjansidontaa, jalometallien työstöä ja kehräystä sekä muotoilua, markkinointia ja yrittäjyyttä. Ennen valmistumistani aion vielä opiskella ainakin koneneulontaa, neulemuotoilua ja kehräystä sekä hinnoittelua ja graafista suunnittelua.

Haaveilen yrityksen perustamisesta. Haluaisin julkaista omia käsityöohjeita, myydä tuotteita ja järjestää kursseja. Koen suureksi nautinnokseni osaamiseni jakamisen ja saman oppimisen ilon näkemisen, jonka olen saanut itse kokea.

Olen Emilia Annetts ja opiskelen käsityömestariksi. Aiemmin olen valmistunut huonekaluartesaaniksi ja tarjoilijaksi. Viimeiset vuodet olen toiminut asiakaspalvelutehtävissä Islannissa, mutta kaipuu käsillä tekemiseen on ollut aina vahva. Yritin löytää sopivaa opiskelupaikkaa, mutta Islannista käsin opiskelumahdollisuudet ovat rajalliset. Moni oppilaitos ei pysty joustamaan etäopiskelun runsaan määrän vuoksi.

Minua motivoi ja innostaa opiskelemaan mahtavat ja motivoituneet opettajat sekä opiskelukaverit! Lähiviikoille saapuminen on aina mukavaa, sillä ryhmän kanssa yhdessä tehdessä saa uusia ideoita ja uusia ystäviä.

Motivaation ja opintojen etenemisen kannalta tärkeää ovat olleet monipuolinen työpajatarjonta ja opiskelujen joustavuus.

Opiskeluni on ollut joustavaa ja elämäntilanteeni huomioon ottavaa. Välillä Islannin ja Suomen välillä kulkeminen on ollut aika raskasta, mutta en ole katunut päivääkään opintojeni aloittamista, kertoo Emilia.

Suosittelen ehdottomasti hakeutumaan opintojen pariin, jos olet kiinnostunut käsillä tekemisestä!

Olen Hanna Närhi-Hiltunen ja opiskelen oppisopimuksella käsityömestariksi. Haluan kehittää omaa osaamista ja oppia uutta. Etenkin erilaiset tekniikat ja niiden hyödyntäminen kiinnostavat minua.

Opiskelussa inspiroi se, että näkee työn tuloksen ja lähipäivinä pääsee tekemään toisten kanssa yhdessä, jolloin näkee myös muiden töitä ja voi vaihtaa ajatuksia. Opintojeni aikana haluaisin syventää osaamistani lenkkiketjujen työstämisessä.

Opintojeni edetessä olen päässyt kokeilemaan tai syventämään osaamista eri tekniikoista motivoivassa porukassa ja työympäristössä. Valmistuttuani hyödynnän osaamistani yritystoimintani kehittämisessä ja eri tekniikoiden ohjaamisessa, summaa Hanna.

6 taito –
Onni elää käsityössä
Kuva: Emilia Annetts Kuva: Emilia Annetts Kuva: Hanna Närhi-Hiltunen
Onni
elää käsityössä.

Olen Maija Turunen ja opiskelen taideteollisuusalan ammattitutkintoa. Kuulin käsityöntekijän opinnoista osallistuessani Taitokeskus Jyväskylässä käsinneulonnan koulutukseen. Opintoihin hakeutumista ei tarvinnut miettiä pitkään, sillä se tuntui heti oikealta valinnalta.

Kaikissa opiskelemissani työpajoissa painotetaan käytännön taitojen oppimista. Todella erilaisista taustoista tulevat opiskelukaverit tuovat esiin uniikit näkökulmansa, joten mikäli oma pää on jumissa eivätkä työt edisty, saa muilta vinkkejä ja ideoita, joiden avulla pääsen eteenpäin.

Opintojen edetessä olen saanut valmiuksia toimia alalla, kehittää luovuuttani sekä löytää oman tyylini toteuttaa itseäni. Huomasin myös, että neuleet ovat itselleni sopiva tapa purkaa luovuutta, joten eniten kiinnostavat neuleiden suunnittelu ja neuleohjeiden koostaminen. Käytän työnimeä MAYHEM Handmade.

Äitini on aina kannustanut minua opiskelemaan juuri sitä, mistä itse tykkään eniten. Jatkossa odotan erityisesti yrittäjyyden ja syventävän käsinneulonnan opiskelua, kertoo Maija

Haluan myös kannustaa kaikkia muita, jotka ovat harkinneet alan opintoja, ottamaan rohkeasti askeleen sitä kohti, sillä et tule pettymään!

JYVÄSKYLÄ

AMMATILLINEN KOULUTUS

Haluatko kehittää ammattiosaamistasi tutkintotavoitteisesti tai syventää ja täydentää ammatillista osaamistasi?

TUTKINTOKOULUTUKSET

Tutkintotavoitteisessa koulutuksessa voit painottaa opiskelussa taideteollisuusalan tuote-, nukke-, paperi- ja neulemuotoilua, käsityön ohjausta, kiertotaloutta sekä yrittäjyyttä.

Tutkintotavoitteisissa koulutuksissa voit opiskella

• Taideteollisuusalan ammattitutkinnon, käsityöntekijä 150 osp tai

• Taideteollisuusalan erikoisammattitutkinnon, käsityön tekemisen osaamisala, käsityömestari 180 osp.

Opinnot sisältävät lähiopetusta, itsenäistä tiedonhankintaa ja ohjattua etäopiskelua, verkko-opetusta ja työssäoppimista. Koulutus on monimuotokoulutusta ja kestää keskimäärin 1–2 vuotta. Koulutusmaksu 550 €.

Koulutukset järjestää KSL-opintokeskus, Helsinki ja tuottaa Taito Keski-Suomi ry, Jyväskylä. Koulutuspaikka on Taitokeskus Jyväskylä.

Tule mukaan oppimaan uutta ja kokemaan onnistumisen ilo.

Tutkintokoulutuksiin on jatkuva haku, joten voit aloittaa opinnot joustavasti!

AMMATILLINEN SYVENTÄVÄ JA TÄYDENTÄVÄ KOULUTUS

Ammatillista osaamista syventävää ja täydentävää koulutusta järjestetään eri laajuisina kokonaisuuksina käsityöalan ammattilaisille ja harrastajille.

Tule päivittämään osaamistasi ja saamaan uusia ideoita työhösi ja yrittämiseen. Koulutuksia järjestetään ympäri vuoden ja ne ovat laajuudeltaan 5–22 osp. Koulutukset toteutetaan pääsääntöisesti lähiopetuksena iltaisin ja viikonloppuisin.

Koulutuksia mm. neule-, paperi- ja nukkemuotoilusta sekä kiertotaloudesta.

Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja ammatillisesta koulutuksesta

Mari Tuimala, mari.tuimala@taitokeskisuomi.fi

p. 044 5510 243

Seuraa koulutustarjontaamme ja tutustu koulutusten sisältöihin verkkosivuillamme ja somessa!

www.taito.fi/keskisuomi taitokeskusjyvaskyla/ @taitokeskusjyvaskyla

taito – Onni elää käsityössä 7
Kuva: Emmi Minkkinen Kuva: Eetu Pitkänen Kuva: Eetu Pitkänen Kuva: Raija Manninen

INNOSTAVAA TEKEMISTÄ TYÖHYVINVOINTIPÄIVÄÄN!

Tule viettämään ikimuistoista ja elämyksellistä hetkeä työporukkasi kanssa. Yhdessä tekeminen ja ideointi tempaisee mukaansa, ja tekemisen pyörteissä arjen huolet unohtuvat.

Taito Keski-Suomi ry on järjestänyt jo useiden vuosien ajan työhyvinvointipajoja, joita ohjaavat ammattitaitoiset ohjaajat.

Suosittuja teemoja ovat olleet muun muassa nahkatyöt, kierrätyskorut ja kuvansiirto.

Suunnitellaan rentouttava ja inspiroiva päivä yhdessä!

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUS

Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulussa annetaan käsityön taiteen perusopetusta lapsille, nuorille ja aikuisille.

Käsityökoulussa opitaan taitoja ja muotoilua. Opetuksessa käsityön vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen tulevat tutuksi taiteen, tieteen ja teknologian kautta.

Kysy vapaita oppilaspaikkoja!

Käsityökoulun ryhmät kokoontuvat maanantaista perjantaihin kerran viikossa.

• Varhaisiän käsityökasvatuksen opinnot 4–7-vuotiaille, 2 viikkotuntia, yhteensä 60 tuntia/vuosi.

• Perusopinnot yli 7-vuotiaille, 3 viikkotuntia, yhteensä 90 tuntia/vuosi.

• Syventävät opinnot yli 13-vuotiaille, 4 viikkotuntia, yhteensä 120 tuntia/vuosi.

taitokeskus@taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi/

• Aikuisopinnot yli 18-vuotiaille, 4 viikkotuntia, yhteensä 120 tuntia/vuosi.

Lukukausimaksut 4–18-vuotiaat 119 €, aikuiset 149 € + materiaalit.

TIEDUSTELE VAPAITA OPPILASPAIKKOJA

Taitokeskus Jyväskylä

Kivääritehtaankatu 6 G 40100 Jyväskylä

p. 050 413 0993

taitokeskus@taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi

8 taito – Onni
elää käsityössä
Kuva: Sari Lepoaho Kuvat: Mila Rauhala
Ota yhteyttä, ja astu mukaan käsityön mukaansa tempaavaan maailmaan!

TAITOKURSSIT

Syksy on uuden oppimisen aikaa. Aloita uusi harrastus ja ilmoittaudu Taito-kursseille! Tarjonnassamme on monipuolisia kursseja eri taitotasoille. Alla nostoja tulevan syksyn kursseista.

Tuftauskurssi

La–su 23.–24.9. klo 10–17. Kurssimaksu 45 euroa + materiaalit. Tuftaus eli punch needle on tekniikka, jolla on helppo ja nopea tehdä ryijymäistä tai kirjonnan omaista pintaa. Kurssilla pääset tutustumaan ja kokeilemaan erilaisten tuftausneulojen käyttöä ja voit toteuttaa tekniikalla oman sisustustai käyttötekstiilin. Kurssin ohjaa Sari Lepoaho.

Lasikorukurssi

Pe–su 6.–8.10. pe 18–21, la–su 10–17. Kurssimaksu 48 e + materiaalit. Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan korvakoruja, kaula- ja rintakoruja tai värikylläisisä sormuksia. Tule valmistamaan omat uniikit korusi, lasi taipuu moneksi. Kurssin ohjaa lasinpuhaltaja ja lasitaiteilija Viola Karvinen.

Joulunajan koristeet metallilangasta ja paperista

La–su 18.–19.11. klo 10–17. Kurssimaksu 45 e + materiaalit. Kurssilla valmistetaan jouluisia koristeita metallilankoja muotoilemalla, punomalla sekä pistehitsaten. Koristeet päällystetään pellavapaperilla upotus- ja märkätekniikoita hyödyntäen Kurssin ohjaa Heini Nieminen.

Kierrätysnahkakurssi

La 7.10. klo 10–17. Kurssimaksu on 35 euroa + materiaalit. Kurssilla valmistetaan käsin ommellen pieniä nahkatöitä kierrätysnahasta: puhelinlaukkuja, kukkaroita, lompakoita ja erilaisia asusteita valmiiden mallien tai omien ideoiden mukaan. Työt viimeistellään niitein, napein ja nepparein. Kurssin ohjaa Anna Punamäki.

Aikuinen ja lapsi -paja

Halityyny painaen ja maalaten

La 9.9. klo 10–13. Kurssimaksu 30 e + materiaalit. Kurssilla koristellaan kangasta maalaten sekä painaen. Toteutamme suunnitelmien mukaan oman halityynyn itselle tai vaikkapa lahjaksi! Kurssin ohjaa Sari Lepoaho.

TAPAHTUMAT

Valon kaupunki 28.9.–7.10. Taitokeskuksen Vertasmyyjäiset ja avoimet ovet 28.10. Suomen kädentaidot, Tampere 17.–19.11. Jyväskylän joulumessut 25.–26.11.

Seuraa kurssitarjontaa, ajankohtaisia tapahtumiamme ja muuta toimintaa!

www.taito.fi/keskisuomi

taitokeskusjyvaskyla

@taitokeskusjyvaskyla

Kurssit toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa

Taitokeskus Jyväskylä

Kivääritehtaankatu 6 G

40100 Jyväskylä

p. 050 413 0993

taitokeskus@taitokeskisuomi.fi

www.taito.fi/keskisuomi

taito – Onni elää käsityössä 9
Kuva: Sari Lepoaho Kuva: Anna Punamäki Kuva: Viola Karvinen Kuva: Sari Lepoaho Kuva: Taito Keski-Suomi
käsityössä.
Onni elää

TAITO SHOP

Kauppakatu 25

40100 Jyväskylä p. 050 412 1585 taitoshop@taitokeskisuomi.fi www.taitoshop.fi

www.taito.fi/keskisuomi

TAITO SHOP JYVÄSKYLÄ

Taito Shop – Onni elää käsityössä

Taito Shop Jyväskylä on ihanien tavaroiden kauppa! Myymälä kuuluu valtakunnalliseen Taito

Shop-ketjuun, sijaitsee Kauppakadulla Jyväskylän keskustassa ja on ollut paikallaan jo 24 vuotta.

Kestävästi Suomessa tuotetut tuotteet antavat sinulle mielihyvää ja visuaalisia elämyksiä. Tuotteemme ovat ihania itselle – lumoavia lahjaksi.

TAPAHTUMAT

Jyväskylän Taito Shopissa tapahtuu

Tiesitkö, että voit tulla meille pop up -myyjäksi, testaamaan miten tuotteesi myyvät. Myyntipaikka on maksuton. Myynnistä perimme 20 % provision. Pop up on pe 11–18 ja la 12–16, kun sopiva tekijä löytyy. Pop up -tekijä esittelee ja myy tuotteitaan myymälän etuosassa. Facebookista ja Instagramista löydät tiedot päivän käsityöläisestä.

Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään 28.9.–7.10.

Taito Shop tuo asiakkailleen lämpöä ja valoa tarjoamalla monipuolisen valikoiman paikallisia Puttipajan kynttilöitä. Taskuhuivit ja huovat Lapuan Kankureilta sekä saunatekstiilit tuovat lämpöä mökille ja kotiin.

Neulomalla Nenäpäivään

10.11. pe 12–15. Museon Sukkakerho tulee näyttämään miten kudotaan sukkaa. Myynnissä villasukkia Nenäpäivän hyväksi. Tehdään hyvää yhdessä!

Opiskelija alennus -10 %

12.11. JUHLITAAN ISÄÄ

Viikolla 45 tarjouksessa Jyväskylä kalsarit 27,90 € (31,90 €)

Black Friday perjantai 24.11. Syksyn viimeisenä pop up -viikonloppuna erikoiskattaus paikallisia käsityöläisiä. Tule tekemään persoonallisia lahjalöytöjä!

Taito Shopin joulu tuo joulun tunnelmaa kävelykadulle. Jouluiset ikkunat, joissa huomioitu myös lapset ilahduttavat kaupunkilaisia vuodesta toiseen. Ostamalla lahjasi meiltä voit antaa hyvillä mielin eettisen ja kestävän kotimaisen lahjan.

Suomen käsityön museon Käsityöläisten Joulutori 9.–10.12. Jo yli 20 vuotta nykyisissä tiloissa järjestetty tapahtuma houkuttelee paikalle vuosittain noin 4 000–5 000 kävijää. Joulutori tarjoaa uniikkia tunnelmaa, lämpimiä kohtaamisia tuotteiden valmistajien ja niiden käyttäjien välillä sekä tietenkin runsaasti laadukkaita suomalaisia käsin valmistettuja tuotteita. Taito Shop on menossa mukana, tehdään joulutunnelma yhdessä!

Esitä opiskelijakorttisi ennen ostotapahtumaa, niin saat 10 % alennuksen normaalihintaisista ostoistasi!

Etu on voimassa Keski-Suomen Shopeissa vuonna 2023.

10 taito – Onni elää käsityössä
Kuva: Tarina-asu
Avoinna ma 11–17, ti–pe 11–18, la 12–16
Kuva Taito Shop Kuva: Taito Shop Kuva: Taito Shop Kuva: Puttipaja Kuva: Suomen käsityön museo Kuva Mila Rauhala

SAARIJÄRVI

Taitokeskus Saarijärvi

/Taito Shop

Paavontie 4 43100 Saarijärvi p. 050 413 1013 taitokeskus.saarijarvi@ taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi

KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU

Käsityön taiteen perusopetus

Käsityökouluryhmät aloittavat viikolla 36, opetus jatkuu viikolle 46.

Käsityön taiteen opinnot; lapsiryhmät lukukausimaksu 77 €, aikuiset

päiväryhmä 30 t/ lukukausi 65 €, iltaryhmät 40 t/ lukukausi 87 € (materiaalit eivät sisälly lukukausimaksuun)

Lasten käsityökouluryhmät

7–11-vuotiaille tiistaisin klo 14.30–16. 12–15-vuotiaille keskiviikkoisin klo 15–17.15

Aikuisten käsityökouluryhmät

Tiistaisin klo 10.30–14.

Tiistaisin klo 17.30–21.

Keskiviikkoisin klo 17.30–20.30

Ekoprintti

Pe 15.9. klo 15.30–18. ja la 6.9. klo 10–15.30. Kurssin hinta on 35 €. Hinta sisältää käytettävät väriaineet ja puretteet. Ekoprintissä siirretään kasvien muotoja kankaalle puretteiden avulla. Kankaisiin saa lisäväriä luonnonväriaineilla, mm. krapinjuurella ja kokenillilla. Kasvien keräämiseen saat ohjeet ennen kurssia.

Lusikkakorukurssi

Pe 22.9. klo 12–18.

Kurssin hinta 35 € + opettajalta ostetut materiaalit. Etsi hopeiset perintölusikat ja tule tekemään niistä uniikki koru, opettajana Titta Suutari/ KIDE Design.

Pikkuryijy

Pe 29.9., 6.10. ja 3.11. klo 15.30–18.30

Kurssin hinta on 25 € + materiaalit. Ryijyt ommellaan valmiille ryijypohjalle. Valittavissa on mm. Vuoristo, Metsälampi ja Tahdon -ryijyt. Ryijyn voi sommitella myös itse mm. elämänpuuryijyjen kuvioaiheilla.

Trikoo-ompelu

Pe 10.11. ja 24.11. klo 15.30–19.30

Kurssin hinta on 25 €. Kurssilla ommellaan puseroita, huppareita, tunikoita ja pöksyjä aikuiselle tai lapselle.

Palakas-tyyny virkaten

Molla Millsin ohjeella

Jono-matto virkaten

Molla Millsin ohjeella

Ke 29.11. klo 17.15–20.15. Kurssin hinta 60 € sisältää materiaalit pieneen kynnysmattoon, innostuessasi voit ostaa materiaalia lisää isompaa mattoa varten.

Pieni

harjapaja

To 30.11. klo 17.15–20.15 Pajan hintaan 20 € sisältyy yhden harjan materiaalit. Pajassa valmistetaan harja luonnonkuiduista perinteisesti sitoen: porataan puupohjaan reiät, joista vedetään teräslangalla kuidut läpi. Harja soveltuu kynsi- tai vaateharjaksi.

Himmelikurssi

To 7.12. klo 17.15–20.15. Kurssin hinta 39 € sisältää tarvikepaketin pätkittyine olkineen. Jos himmeli jää kesken, voit viimeistellä sen sovittuna ajankohtana taitokeskuksessa.

Tampereen Kädentaidot messuille järjestetään matka pe 17.11.

Käsityö- ja taidetori la 2.12. klo 10–15. Paikalliset käsityön- ja taiteen harrastajat myyvät, tuotteitaan. Varaa myyntipaikkasi, paikkamaksu 10 €.

KUDONNAN TYÖPAJA JA OMATOIMIOMPELU

Ompelupaja: Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus varata aika omatoimiompeluun, ompelukone ja saumuri on heidän käytössään (torstaisin tai perjantaisin taitokeskuksen aukioloaikoina). Jäsenille tämä on maksutonta, muille 4 €/ kerta, perimme lisäksi materiaalimaksun langoista. Huom! Omatoimiompeluun ei kuulu opetusta.

Kudonnan työpaja: Taitokeskuksessa on käytettävissä 8 kangaspuut, joissa vaihtelevasti matto-, poppana-, huopa- yms. loimia. Varaa kudontaaika, opetamme sinua alkuun. Jos tarvitset matonkuteita, meillä on niitä runsas värivalikoima, tarvittaessa myös tilaamme haluamiasi värejä. Kudonta on yhdistyksen jäsenille maksutonta, muilta perimme 7 €/ päivä kangaspuiden vuokraa.

Aukioloajat:

ti–to 10–17, pe 10–15, Joulukuussa 10–17, la 10–17, pe 23.12. 10–15

Kudonnan kurssi 4.9.–4.12. Klo 10–12.30. Ryhmä kokoontuu yhteensä 8 kertaa erikseen ilmoitettavina päivinä. Kurssihinta yhdistyksen jäsenille 30 €, muille 60 €.

Ke 22.11. klo 17.15–20.15. Kurssin 25 € sisältää langat 9 palan tyynyyn. Jos innostut virkkaamaan isomman työn, lankoja voi ostaa lisää.

TAPAHTUMAT

Nenäpäivä 10.11. klo 10–15. Uusi sukkamalliohje saatavilla, lankapaketista osa menee hyväntekeväisyyteen!

Valotapahtuma to 23.11 klo 18 alkaen. Tapahtumassa mukana taitokeskuksen lisäksi Saarijärven taitelijaseura Siena, Saarijärven naisvoimistelijat ja Viitasalo-opisto. Ohjelmassa on näyttely, tanssi- ja musiikkiesityksiä ja työpaja.

Jos haluat työporukallesi jotain kivaa käsillä tekemistä. Ota yhteyttä!

taito – Onni elää käsityössä 11
Kuva: Hilja Mustonen Kuva: Kapina Oy Kuva: Mila Rauhala Kuva: Anne Tuhkanen Kuva: Anne Tuhkanen

Joutsan RoosaRouvat tarjoavat kahvia ja kertovat ajankohtaista tietoa toiminnastaan!

JOUTSA

Taitokeskus Joutsa /Taito Shop Jousitie 38 19650 Joutsa p. 050 413 1008 taitokeskus.joutsa@ taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi

KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU

Käsityön taiteen perusopetus

Käsityökouluryhmät aloittavat viikolla 37.

Lukukausimaksut 4–18-vuotiaat 77 €, aikuiset 87 € (materiaalit eivät sisälly lukukausimaksuun).

Lasten käsityökouluryhmät

Varhaisiän opinnot 4–7-vuotiaille, tiistaisin klo 14–15.30. Oppia ja innostusta käsityöhön leikin kanssa! Perusopinnot yli 7-vuotiaille, keskiviikkoisin klo 15.–17.15. Syventävät opinnot yli 12-vuotiaille, torstaisin 15–17.15.

Aikuisten käsityökouluryhmä

Aikuisopinnot yli 18-vuotiaille, iltaryhmä torstaisin klo 17.45–20.45.

Aloitamme neulonnan periodilla –kannattaa miettiä etukäteen mitä haluaisit neuloa!

Tule kysymään kurssista ja samalla ilmoittautumaan!

Taito-tiistait Aloituskerta tiistaina 12.9. ja jatkuu 12.12. saakka klo 10–13. Materiaalimaksu. Tervetuloa

avoimeen neulekahvilatyyppiseen toimintaan! Aloitamme käsin ommeltavilla tilkkutöillä, mutta mukaan voi tulla oman käsillä olevan neuleen tai virkkauksen kera.

Virkkauskurssi Palakas

29.9. klo 15.15–18.15. Kurssin hinta on 25 €. Virkkaamme Molla Millsin ohjeen mukaan paloja, joista voi palaa kääntäen saada erilaisia pintoja aikaan– hinta

9 palalle. Jos innostut isompaan työhön niin lankoja voi ostaa lisää

Virkkauskurssi Jonomatto

24.11 klo 15.15–18.15. Kurssin hinta 60 €. Aloitamme Molla Millsin suunnitteleman mallin mukaan virkkaamaan mattoa. Kurssin hinta sisältää tarvikkeet pieneen mattoon (ovenalus- tai wc-mattoon), mutta innostuessasi voit ostaa lisää materiaalia pidempään virkkaukseen.

Suunnittelemme ja rakennamme loimia toiveiden mukaan. Kudontaa neuvotaan myös muina kuin kokoontumisaikoina.

Ryijykurssi

27.10 klo 15.15–18.15 ja 17.11 klo 15.15.–18.15. Hinta 25 €, ei sis. materiaaleja. Kurssilla aloitetaan isompi ryijy tai tehdään miniryijy joko valmiin mallin mukaan tai itse suunnitellen. Jos haluat tilata ryijypaketin, niin voimme tilata sen sinulle rahtivapaasti. Käy muutamaa viikkoa aikaisemmin tekemässä toivomasi tilaus. Me myymme paikan päällä kaunista Metsälampi-mallia ja Vuoristoryijyä sekä Tahdon-ryijytekemispakettia.

Pieni harjapaja

30.11. klo 17.15–20.15 Hinta 20 € sis. materiaalit. Tule sitomaan oikeilla harjaksilla puinen kynsiharja. Puuosan voit personoida vaikkapa lahjaksi jollekulle.

Joulupajailta

14.12 klo 17–20.45. Mukava joululahjapaja – seuraa tarkempaa tiedotusta facessa.

KUDONNAN HARRASTUS

Kangaspuilla kutomaan tulevalle varataan allakasta halutut kudontapäivät. Voit tuoda kuteet mukanasi tai ostaa ne paikan päältä. Yhdistyksen jäsen saa kutoa ilman päivämaksua!

Kudonnan kurssi

4.9. alkaen klo 10.30–13. Kokoonnutaan yhdessä joka toinen maanantai 8 kertaa. Hinta yhdistyksen jäsenelle 30 €, muille 60 €.

TAPAHTUMAT

Nenäpäivä 10.11. klo 10–15. Uusi sukkamalliohje saatavilla, lankapaketista osa hyväntekeväisyyteen!

Joulumyyjäiset 2.12. klo 9–13 Varaa ajoissa myyntipaikka- paikkoja rajoitetusti!

Myynnissä mm. upeita Pirkka-lankoja ja paljon tekemispaketteja.

Jos haluat työporukallesi jotain kivaa käsillä tekemistä. Ota yhteyttä!

Aukioloajat: Ma–to 10–17, pe 10–15

Joulukuussa: Joulumyyjäispäivänä

2.12. la 9–13 pe 22.12 10–17. la 23.12 10–13. 24.12.2023–1.1.2024

suljettu

12 taito – Onni elää käsityössä
Kuva: Niilo Nieminen Pinkki perjantai 6.10. Kuva: Mila Rauhala Kuva: Mila Rauhala Kuva:Mila Rauhala Kuva: Kapina Oy Kuva: Kapina Oy Kuva: Mila Rauhala Kuva: Mila Rauhala

NEULOTAAN YHDESSÄ KÄSITYÖN JÄLJET

Taitoliitto on kulkenut käsityömatkaa jo 110 vuotta.

Nyt kutsumme sinut mukaan neulomaan yhdessä kanssamme.

Johanna Lumilan suunnittelemaan Käsityön jäljet -sukkasarjaan kuuluu kolme ihanaa perussukkamallia. Niissä käsityötekniikat ja materiaalit toimivat kirjoneulekuvioina. Samat graafiset kuviot toistuvat Taitojärjestön grafiikassa. Sarjaan kuuluvat sukkamallit Kude, Puunsyyt ja Ristipisto. Neulo kolmen sukan sarja yhteisneulonnan ohjeilla, jaa kuva neulomastasi sukkasarjasta tai yksittäisestä mallista Instagramissa käyttäen yhteisneulonnan tunnisteita #käsityönjäljetkal #taito110vuotta . Muista, että Instagram-tilin tulee olla julkinen, jotta kuva näkyy muillekin.

Käsityön jäljet -yhteisneulonnan aikataulu:

osa 1. Kude-sukka, ohje tässä lehdessä ja julkaistaan taito.fi sivuilla 11.8. osa 2. Puunsyyt-sukka, ohje julkaistaan taito.fi sivuilla 1.9. osa 3. Ristipisto-sukka, ohje julkaistaan taito.fi sivuilla 22.9.

Tulossa myös oman mallin suunnittelukilpailu!

Myöhemmin syksyllä haastamme kaikki neulomaan oman neuleen Käsityön jäljet -sarjassa käytetyillä kirjoneulekuvioilla. Kilpailu alkaa 22.9. ja julkaistaan taito.fi-sivuilla, yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkimallia teidän ideoimistanne neuleista. Pysy kuulolla ja osallistu neulekisaan!

YHTEISNEULONNAN OSA 1: KUDE-SUKKA

taito – Onni elää käsityössä 13
KAL ELI KNIT ALONG ON YHTEISNEULONTA, JOSSA NEULOTAAN YHDESSÄ, SARJANA TAI VAIHEITTAIN JULKAISTAVIEN OHJEIDEN MUKAAN.
YHTEISNEULONTA
TEKSTI JOHANNA AYDEMIR KUVA HILJA MUSTONEN
OHJE SEURAAVALLA AUKEAMALLA 36 36 35 35 34 34 33 33 32 32 31 31 30 30 29 29 28 28 27 27 26 26 25 25 24 24 23 23 22 22 21 21 20 20 19 19 18 18 17 17 16 16 15 15 14 14 13 13 12 12 11 11 10 10 9 9 8 8 7 7 6 6 5 5 4 4 3 3 2 2 1 1 52 52 51 51 50 50 49 49 48 48 47 47 46 46 45 45 44 44 43 43 42 42 41 41 40 40 39 39 38 38 37 37 36 36 35 35 34 34 33 33 32 32 31 31 30 30 29 29 28 28 27 27 26 26 25 25 24 24 23 23 22 22 21 21 20 20 19 19 18 18 17 17 16 16 15 15 14 14 13 13 12 12 11 11 10 10 9 9 8 8 7 7 6 6 5 5 4 4 3 3 2 2 1 1

TARVIKKEET/KOKO

Koko: Nainen koko 37–39 (Mies koko 42–44).

Mallisukat on neulottu Nalle-langasta ja ovat kokoa 38. Katso langan vaikutus ohjeesta.

Lanka: Kolme lankavaihtoehtoa

• Taito Pirkanmaan Kirjopirkka

(75 % villa 25 % polyamid) 100 g kerässä 420 m

• Sandnes Sisu

(80 % villa 20 % polyamid) 50 g kerässä 175 m

• Novita Nalle

(75 % villa 25 % polyamid )100 g kerässä 260 m

Menekki:

Värit A (pohjaväri): 100 g valkoinen tai pellava

Väri B (joustin/kantapää): 30 g oranssi

Väri C (kuvioväri): 20 g keltainen

Puikot: 2,5 mm sukkapuikot

Lisäksi: mittanauha, sakset, päättelyneula, silmukkamerkki

Tiheys: 30-32 s x 38-40 krs = 10 x 10 cm

#käsityönjäljetkal #taito110vuotta

Käsityön jäljet KAL / osa 1 KUDE-SUKKA

LYHENTEET

KRS kerros

N neulo silmukka nurin

(NP) nurja puoli

O neulo silmukka oikein

O KIERT neulo silmukka takareunastaan oikein

(OP) oikea puoli

O YHT neulo oikein yhteen

SM silmukkamerkki

SSK siirrä, siirrä, kavenna: nosta kaksi seuraavaa silmukkaa yksitellen oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunastaan oikein yhteen

Ohje neulomiseen myös Magic loop -tekniikalla www.taito.fi.

MALLINEULEET

kierretty joustinneule = *1 o kiertäen, 1 nurin*, toista *-*

kirjoneulekaaviot luetaan alhaalta ylös ja oikealta vasemmalle. Sido pitkät lankajuoksut 3–4 s välein.

Ohjeessa annetut lankavaihtoehdot vaikuttavat jonkin verran valmistuvan sukan kokoon. Ohuella Kirjopirkka-langalla syntyy sukat kokoa 36–37 (41–42) ja Sandnes Sisu-langasta neulottuna syntyy sukat kokoa 36–37 (41–42). Sukan pituuteen pystyy itse vaikuttamaan sovittamalla keskeneräistä sukkaa. Sukan kärjen kavennukset aloitetaan, kun pikkuvarvas peittyy. Lue koko ohje läpi ja tutustu ohjeessa käytettyihin lyhenteisiin ennen aloittamista. Suosittelemme neulomaan mallitilkun, näin selviää, poikkeaako neuletiheytesi ohjeessa annetusta tiheydestä. Luo esim. 40 s puikoille, neulo sileää neuletta noin 12 cm. Mittaa neuletiheys 10 x 10 cm. Mikäli neuletilkussa on enemmän silmukoita/10 cm, vaihda puikkokokoa ½ numeroa suuremmaksi. Jos taas silmukoita on vähemmän, vaihda puikkokokoa ½ numeroa pienemmäksi.

Aloitus: luo 72 (72) s värillä B, jaa silmukat tasaisesti neljälle sukkapuikolle (18 (18) s/puikko). Vaihda ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa. Näin saat huomaamattoman aloituskohdan, eikä kohtaan jää aukkoa. Tarkista, ettei neulos ole kierteellä. Aseta aloituskohtaan silmukkamerkki.

SUKAN VARSI

Sukan varren joustin: neulo *1 o kiert, 1 n* toista *-* krs loppuun. Neulo joustinta yhteensä 20 (24) krs.

Sukan varsi: Katkaise joustimen lanka B ja ota käyttöön pohjavärin lanka A. Aloita kirjoneule langalla C kaavion mukaan (kaavio edellisellä sivulla). Neulo kaavion kaikki kerrokset (1–52). Katkaise kuviolanka C.

KANTAPÄÄ

Kantalappu neulotaan tasona edestakaisin, kahdella puikolla värillä B: Siirrä 1. ja 2. puikon silmukat yhdelle puikolle, yhteensä 36 (36) s. Jätä loput silmukat odottamaan.

1.krs (OP): *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o* toista *-* krs loppuun.

2.krs (NP): nosta 1. s neulomatta, neulo loput s nurin.

Toista 1. ja 2. krs:ta yhteensä 18 (19) kertaa 36 (38) krs

Kantapohja, jatka vahvennettua neuletta: (OP) neulo vahvennettua neuletta, kunnes puikon lopussa on 13 s, ssk, käänny.

(NP) nosta 1. s neulomatta, neulo n, kunnes puikon lopussa on 13 s, neulo 2 n yht., käänny.

(OP) nosta 1. s neulomatta, neulo vahvennettua neuletta, kunnes puikon päässä on 12 s, ssk, käänny.

(NP) nosta 1. s neulomatta, neulo n, kunnes puikon lopussa on 12 s, neulo 2 n yht., käänny.

Jatka näin, kunnes kantapohjassa on jäljellä enää 12 s ja olet neulonut viimeisen nurjan krs:n, käänny ja neulo kaikki s o.

Katkaise lanka B.

Kiilakavennuksen valmistelukerros pohjavärillä A:

Poimi neuloen kantalapun vasemmasta reunasta yhteensä 18 (19) s. Neulo sukan etupuoli sileää oikeaa neuletta. Poimi kantalapun oikeasta reunasta yhteensä 18 (19) s.

Järjestä silmukat sukkapuikoille seuraavasti:

1. puikolla: kantapohjan 6 s + kantapään reunasta poimitut 18 (19) s.

2. ja 3. puikoilla: 18 (18) s. Sukan etupuolen silmukat, yhteensä 36 (36) s).

4. puikolla: kantapään reunasta poimitut 18 (19) s + kantapohjan 6 s. Aseta silmukkamerkki osoittamaan krs:n uutta vaihtumiskohtaa, joka on kantapohjan keskellä.

Kiilakavennukset:

Kavennuskrs: 1. puikko: neulo o, kunnes puikolla on jäljellä 2 s, neulo 2 o yht.

2. ja 3. puikko: neulo s o.

4. puikko: ssk, neulo loput s oik.

Välikerros: neulo kaikki s o.

Neulo vuorotellen kavennus- ja välikrs, kunnes silmukoita on yhteensä 64 (72). Järjestä silmukat uudelleen: naisen koossa 16 s/puikko. Miehen koossa 18 s/puikko.

Neulo sileää oikeaa neuletta yhteensä 20 (23) cm, tai kunnes sukkaa sovittaessa pikkuvarvas peittyy.

Aloita sukan kärjen nauhakavennukset:

1. ja 3. puikko: neulo o, kunnes puikon lopussa on 3 s, neulo 2 o yht, 1 o.

2. ja 4. puikko: neulo 1 o, ssk, neulo loput s o. Neulo välikrs.

Toista vuorotellen kavennuskrs ja välikrs, kunnes jäljellä on yhteensä 40 (40) s. Kavenna jatkossa jokaisella krs:lla, kunnes s on jäljellä 8 (8) s (2 s/puikko).

Katkaise lanka jättäen noin 20 cm:n langanpää ja pujota se loppusilmukoiden läpi kahdesti.

Päättele kaikki langanpäät. Neulo toinen sukka samoin, kantalappu neulotaan puikoilla 3 ja 4.

VIIMEISTELY

Upota sukat kädenlämpöiseen veteen, anna liota vedessä noin 20–30 min, nosta vedestä ja kääri esim. froteepyyhkeen sisään. Painele ylimääräinen vesi pyyhkeeseen. Nosta kuivumaan tasaiselle alustalle tai aseta sukat sukkablokkeihin. Anna kuivua.

taito – Onni elää käsityössä 15
OSALLISTU KNIT ALONG YHTEISNEULONTAAN JA NEULO KOKO SUKKASARJA, OHJEET JULKAISTAAN TAITO.FI
tee itse
OHJE JOHANNA LUMILA / TAITO POHJOIS-POHJANMAA KUVA HILJA MUSTONEN

TULE MUKAAN TAITO KESKI-SUOMEN TOIMINTAAN www.taito.fi/keskisuomi/

TAITO KESKI-SUOMI RY / TOIMISTO

Kauppakatu 25

40100 Jyväskylä

p. 010 387 1010 taito@taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi/

TAITOKESKUS JYVÄSKYLÄ

Kivääritehtaankatu 6 G

40100 Jyväskylä

p. 050 413 0993 taitokeskus@taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi/

JYVÄSKYLÄN KÄSITYÖJA MUOTOILUKOULU

Kivääritehtaankatu 6 G

40100 Jyväskylä

p. 050 413 0993 taitokeskus@taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi/

TAITO SHOP JYVÄSKYLÄ

Kauppakatu 25

40100 Jyväskylä

p. 050 412 1585 taitoshop@taitokeskisuomi.fi www.taitohop.fi

TAITOKESKUS JOUTSA / TAITO KÄSITYÖ- JA

MUOTOILUKOULU / TAITO SHOP

Jousitie 38 19650 Joutsa

p. 050 413 1008 taitokeskus.joutsa@taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi/

TAITOKESKUS SAARIJÄRVI / TAITO KÄSITYÖ- JA

MUOTOILUKOULU / TAITO SHOP /

Paavontie 4 43100 Saarijärvi

p. 050 413 1013 taitokeskus.saarijarvi@ taitokeskisuomi.fi www.taito.fi/keskisuomi/

LIITY JÄSENEKSI JA TUE SUOMALAISEN TAIDON TARINAA

Liittymällä jäseneksi Taito Keski-Suomeen saat hyviä etuja ja alennuksia sekä mukavan paikallisen yllätyksen. Jäsenillemme 5%-alennus Jyväskylän, Joutsan ja Saarijärven Taito Shopien tuotteista (normaalihinnasta), 20%-alennus Taitokeskus Jyväskylän kurssimaksuista. Joutsan ja Saarijärven Taitokeskuksissa kudontaa ilman päivämaksua.

www.taito.fi
TAITO KESKI -SUOMI RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2023 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 17 350 / TOIMITUS MERJA RÄTY JA JOHANNA AYDEMIR / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO PUNAMUSTA, SISÄLTÖ- JA SUUNNITTELUPALVELUT JA TAITOLIITTO / PAINOPAIKKA PUNAMUSTA, 2023 / KANNEN KUVA KAPINA OY / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO
26.2.2019 14.37.07
Taito_jäsenyys_itselle_210x297mmKeskiSuomi.indd 1