TAITO SATAKUNTA Onni elää käsityössä -asiakaslehti SYKSY 2022

Page 1

Tule mukaan käsityökursseille! TAITO SATAKUNTA • ASIAKASLEHTI SYKSY 2022

kansimalli2.indd 1

14.6.2022 9.58.41


a ja n ko h ta i s ta

KUVA ELSA HIETALA.

ROHKEUS AVAA UUSIA OVIA teit jotakin rohkeaa? Voitit itsesi ja heittäydyit mukaan, vaikka lopputuloksesta ei ollut mitään varmuutta? Lähdit, kokeilit, sanoit tai osallistuit - teit jotakin mistä olit unelmoinut? Yksi Taitojärjestön viidestä arvosta on rohkeus. Usein vaaditaan rohkeutta, jotta voi onnistua. Vaikka käsityöt opettavat meitä sietämään myös epäonnistumisia, useimmiten rohkeus palkitaan onnistumisten kokemuksilla ja uuden löytämisen riemulla. Rohkenisitko tänä syksynä kokeilla jotakin uutta? Opetella uuden käsityötekniikan tai muuten vain nauttia käsitöiden yhdessä tekemisestä hyvässä seurassa? Kurkkaapa mitä ihanaa taitokeskuksissa on tarjolla tänä syksynä.

KOSKA VIIMEKSI

MINNA HYYTIÄINEN TAITOLIITON TOIMINNANJOHTAJA

Pellavasato kypsyy Tunnetko perinteistä pellavasanastoa tai tiedätkö millaisen matkan kuitu kulkee pellolta vaatteeksi? NELIÖMETRI PELLAVAA -pellavankasvaPellava on valmista korjattavaksi, kun sen tusprojekti sai keväällä monet innostumaan siemenet alkavat ruskistua, alimmat lehdet laoman pienen pellavapellon istutuksesta. Ke- kastua ja korret kellastua. Pellava nyhdetään sän aikana on saanut seurata sadon kasvua ja maasta juurinen, sidotaan kimpuiksi ja ripuselokuun edetessä alkavat pellavaviljelmät val- tetaan kuivumaan ilmavaan, linnuilta ja jyrsimistua korjuuvaiheeseen. jöiltä suojattuun tilaan. Neliömetri pellavaa -proTaitoliiton nettisivuille jektin taustalla on vanhojen #neliömetripellavaa www.taito.fi on koottu tieperinnetietojen ja taitojen toa pellavaperinteestä ja ylläpitäminen. Samalla hansivu täydentyy pellavan käke tutustuttaa pellavan alkuperään ja tuotan- sittelyohjeilla. Pellavankasvatusprojektin totoon sekä kuidun käsittelyn kulttuuriperin- teuttavat yhteistyössä Taitoliitto, Maa- ja kotöön. Kuidun monivaiheinen ja työläs proses- titalousnaiset, Proagria sekä Suomen maatasi valmiiksi tekstiiliksi on useimmille vieras lousmuseo Sarka. ja sen tunteminen lisää ymmärrystä kestävän kehityksen merkityksestä ja materiaalien arvostusta.

Käsityölle oma juhlagaala! Kokkolassa juhlitaan 17.9.2022 historian ensimmäistä Käsityögaalaa, jossa käsityön tekijät saavat oman paikkansa punaisella matolla. Käsityögaalassa palkitaan tekijöitä seuraavissa kategorioissa: Vuoden käsityöharrastaja, Vuoden värjäri, Vuoden käsityöpersoona ja Vuoden käsityökumppani. Tämän vuoden gaalan järjestää Taito Keski-Pohjanmaa ry, joka palkitsee lisäksi Keski-Pohjanmaan alueen Taito-yrittäjän. LUE LISÄÄ: WWW.TAITO.FI

2

taito

aloitusaukema s2_3.indd 2

– Onni elää käsityössä

14.6.2022 9.42.19


IHANAT VILLAPAIDAT Pohjoismaista käsityöviikkoa 27.8.–3.9.2022 juhlitaan villapaitateemalla. Viikon aikana jokainen Pohjoismaa jakaa yhden oman alueensa villapaitaohjeen kaikkien iloksi. TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR KUVA JOHANNA LUMILA

V

iikon teema on Traditional knitted sweaters eli perinteiset villapaidat, ja saammekin viikon aikana makupaloja Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin käsityöjärjestöjen yhteistyöstä perinteisten ja perinteeseen pohjautuvien villapaitamallien kautta. Tapahtuma keskittyy Facebook-sivulle Nordic Craft Week, jossa jokainen maa jakaa yhden englanninkielisen neuleohjeen oman maansa villapaitamalliin. Suomen ohjeena julkaistaan perinteinen Korsnäsin villapaita. Islantilaiset kaarrokeneuleet ovat muu-

taman vuoden ajan olleet suuressa suosiossa myös meillä Suomessa. Islantilaisen lampaan villa sopii ominaisuuksiensa puolesta loistavasti ulkoiluvaatteeseen, paita pitää kosteutta ja tuulta. Islannista saadaankin aivan uusi kaarrokeneulemalli, josta löytyy kaksi eri väritystä. Viro julkaisee hyvin perinteisen Kihnun villapaidan ohjeen. Ohjelmassa on myös neuletietoa ja webinaareja. Suomi ja Viro järjestävät yhteisen villapaitawebinaarin 30.8. klo 19. Tapahtumaan voi osallistua verkon välityksellä, link-

ki tulee sekä taito.fi -sivulle että Nordic Craft Weekin Facebook-sivulle. Puhujina webinaarissa ovat käsityökulttuurin tutkija Marketta Luutonen ja neuletaiteilija Riina Tomberg. Ota seurantaan Facebook-sivu Nordic Craft Week ja tule mukaan tutustumaan pohjoismaiseen neulekulttuuriin! Sivu on julkinen ja julkaisut voi lukea myös ilman omaa Facebook-tiliä. Ohjeiden linkit kootaan myös taito.fi -sivulle. WWW.FACEBOOK.COM/NORDICCRAFTWEEK

taito

aloitusaukema s2_3.indd 3

– Onni elää käsityössä 3

14.6.2022 9.42.20


Metsälampi-ryijytyyny ja -huopa ovat syksyn uutuuksia kursseilla. Tule taitoyhdistykseen tekemään pehmeät sisustustekstiilit omaan kotiisi!

SU

V I K A N K KO N E N

4_5tekemisen iloa aukeama.indd 4

14.6.2022 12.22.37


k ä s i t yö u u t u u d e t sy k sy TEKSTI

2022

JOHANNA AYDEMIR, SUVI KANKKONEN JA ANNA SIEKKINEN, KUVAT HILJA MUSTONEN JA MILLA SATOLA

N AN

EKKINEN A SI

TEKEMISEN ILOA

SISUSTUKSEEN Hyvin suunniteltu tuote kestää aikaa ja ilahduttaa pitkään. Taitoyhdistysten syksyn kursseilla tehdään ihania tekstiilejä ja kaunista keramiikkaa, ammattisuunnittelijoiden huolella suunnittelemia tuotteita, joihin itse tekemällä saa jättää oman käden jäljen.

T

ekstiilisuunnitteli- ovatkaan olleet kautta aikojen! ja Suvi Kankkosen Kansanomaisten ryijyjen kasviväMetsälampi-huopa rein värjätyt langat ja niistä somja ryijytyyny, jonka mitellut, merkitykselliset kuviot voi kutoa myös sei- vaativat tekijältä aikaa ja ryijyinätekstiiliksi, hehkuvat metsän hin panostettiin paljon. Modernit syviä sävyjä. Ne kertovat suoma- ryijyt syntyivät taidekutomoissa laisesta metsästä, joka on rauhal- taitavien kutojien ja taiteilijoilinen ja voimaa antava. Sen kes- den yhteistyönä. Jos katsot ryikellä voit hengittää ja rentoutua. jyä oikein läheltä, näet miten värit muuttuvat toiseksi ”Ryijyssä on jotain Ryijyssä vähitellen nukassa olemaagista, lämmintä ja vien erisävyisten lankojotain hyvin suomaon jotain värien avulla. Värit laista. Halusin suunmaagista, jen liukuvat luoden varjoja nitella Taitojärjestölle oman ryijymallin, jot- lämmintä ja ja valoja pörröisen teksta jokainen pääsisi ko- jotain hyvin tiilin pintaan. Metsälampi-tekstiilikeilemaan tätä ihanaa, rentouttavaa tekniik- suomalaista. en värimaailma on poimittu metsän yksityiskaa”, Suvi kertoo. ”Metsälampi-ryijyyn on käytetty väre- kohdista: vanamojen hempeää jä rajoitetusti, jotta sen tekeminen vaalenpunaista, metsälammen olisi helppoa. Kuitenkin sen pin- pinnan ja neulasten sävyjä. Syvä nassa on kevyitä sävyliukumia, vihreä viestii puissa humisevaa että myös niiden tekeminen tuli- tuulta ja hiljaisuutta. Kutomalla itsellesi muhkean ja ylellisen huosi tutuksi.” Suomalainen taideryijy on näh- van tai ryijyn voit pujahtaa mienyt ja kokenut paljon erilaisia lessäsi suomalaiseen metsään ajanjaksoja. Miten taitavia naiset myös omassa kodissasi.

Taito Etelä-Suomen suunnittelijaopettaja Anna Siekkinen toi kansainvälisten tuulten ja trendin tuulahduksen taitoyhdistysten kurssimalliksi yhdistämällä savimuotoilun, punonnan ja virkkauksen kauniissa sisustusruukuissa. ”Käsitöiden tekemisessä minua innostavat erityisesti värit ja materiaalit: luonnonmateriaalit villasta nahkaan ja saveen maanläheisissä tai murretuissa väreissä ovat suosikkejani. Ne ovat ajattomia, kestäviä ja laadukkaita. Muotokieleni on pelkistetty ja klassinen”, Anna kertoo mallistostaan.

”Saviset sisustusruukut -mallisto syntyi näistä lähtökohdista. Mallisto yhdistää saven muotoilua ja perinteisesti tuttuja käsityötekniikoita punontaa ja virkkausta. Saven muotoilu on rentouttavaa ja se sopii hyvin myös aloittelijalle. Ruukuista tulee persoonallisia, sillä savea voi kuvioida ja maalata ja reunan valmistaa useammalle tavalla monenlaisista materiaaleista”, Anna kertoo mallistosta. Tutustu syksyn kurssitarjontaan oman yhdistyksen nettisivuilla!

taito

4_5tekemisen iloa aukeama.indd 5

– Onni elää käsityössä 5

14.6.2022 12.22.39


TEKSTI JA KUVAT

TAITO SATAKUNTA RY

SYKSYN KÄSITYÖT OVAT PEHMOISIA,

LÄMPÖISIÄ JA RUSTIIKKISIA Muovaillaan savea, rakastutaan ryijyihin, ihastutaan neuleisiin, maalataan langoilla, uppoudutaan villan lämpöön.

Ryijy on aina niin rakas kas on suloinen ja mystinen Metsälampi-pikkuryijy, josta voit ommella myös tyynyn. Tule kurssille valmistamaan juuri se sinulle rakas pikkuryijy. Pienestä on helppo aloittaa ja opit ryijyn ompelutekniikan. Haluamasi tarvikepaketin voit tilata kauttamme.

Savesta ruukkuja ja koristeita Helpolla tekniikalla valmistat rustiikkisia tai romanttisia tuikkuastioita, kynttilänalusia ja joulukuusen koristeita. Persoonalliset ruukut ja vadit voit viimeistellä pitsikuvioin, ompelupistoin tai virkkaamalla. Lasten kanssa saven muokkaaminen on hauskaa! SAVI TAIPUU SYKSYN JA JOULUNAJAN SISUSTUKSEEN.

6

taito

Kuva Hilja Mustonen

UUSIN TEKEMISEN ILOA -MALLISTON tulo-

Ensitreffit neulonnan kanssa neuloa sukat tai pitäväsi itse neulottua villapaitaa? Pelko pois, nyt tehdään haaveistasi totta! Kurssilta löytyy apua aloittamisen vaikeuteen, terapiaa neulontapelkoon ja vertaistukea kantapääkammoon. Ehkä vaikeinta onkin ihanien lankojen paljous.

OLETKO AINA HAAVEILLUT OSAAVASI

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta222_006-012.indd 6

7.6.2022 10:13:13


KURSSIT SYKSY 2022 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Käsityöklubi

Käsityöklubilla tehdään käsitöitä oman valinnan mukaan monipuolisilla tekniikoilla. Klubille voi tulla kuka tahansa taitotasosta riippumatta. Laadukkaan opetuksen ja kattavan materiaalivalikoiman avulla toteutat juuri ne käsityöt, joista olet aina haaveillut! Kurssilla voit mm. valmistaa valaisimia, tuftata, solmeilla makrameeta, neuloa tai punoa rottinkikoreja. Rattoisa porukka takaa mukavan tunnelman!

Persoonalliset Punch needle -asusteet HELPPO PUNCH NEEDLE -TEKNIIKKA muistuttaa langoilla maalaamista. Tekstiilin elävä pinta sopii mattoihin, tyynyihin ja tauluihin. Leikkisät kuviot koristavat nyt myös asusteita: laukkuja, irtokauluksia, kuluneita hihansuita ja pipon reunaa. Tule kurssille kokeilemaan.

on saman niminen villashaali, joka karstataan pehmoiseksi ja pörröiseksi. Villahuopa on kaunis ja arvokas sisustustekstiili, joka odottaa sinua uskollisesti sohvan reunalla valmiina lämmittämään kipeitä jalkoja tai hartioita.

METSÄLAMPI-RYIJYN KAUNIS KAVERI

Ti 6.9.–11.10. klo 17–19.15. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140105. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Käsityöklubi B

Kauniit villasukat

Ti 18.10.–22.11. klo 17–19.15. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140106. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Islantilaiset neuleet A

Joka toinen keskiviikko 14.9.–9.11. klo 17–19.15. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Aito islantilaisneule kestää säätä ja lämmittää niin tuulessa kuin tuiskussa. Loputtomat väriyhdistelmät ja kuvioiden

Kuva Hilja Mustonen

Islantilaiset neuleet B

Joka toinen keskiviikko 21.9.–16.11 klo 17–19.15. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Jäikö islantilaiskuume päälle? Tämä kurssi sopii neulekursseilla jo olleille ja islantilaisia myös aiemmin neuloneille. Nyt voit kokeilla steekkausta tai vaikka neuloa villapaidan ylhäältä alas! Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140110. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Käsityöklubi A

Miltä tuntuisi käpertyä itse kudotun shaalin lämpöön

kauneus kiehtovat, eikä urakka ole lainkaan niin suuri kuin voisi kuvitella! Laita puikot heilumaan yhdessä muiden kurssilaisten kanssa ja saat takuulla valmista! Tällä kurssilla neulotaan perinteisiä islantilaisia kaarrokevillapaitoja tai villatakkeja. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140109. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Muista ilmoittautua kursseille ajoissa, sillä parhaimmat paikat varataan nopeasti!

To 6. –27.10 klo 17–19.15. Kurssimaksu 28 € + materiaalit. Kurssilla voit neuloa perinteiset yksiväriset villasukat, kuvioidut sukat tai vaikka polvisukat. Sukkien neulomista ei tarvitse jännittää, sillä täällä saat apua niin kantapääkammoon kuin kärkikavennuksiinkin! Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140111. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Koko perheen käsityöillat

Lapset yhdessä aikuisten kanssa! Kurssilla tehdään helppoja ja hauskoja käsitöitä koko perheen voimin vaihtelevilla ja monipuolisilla tekniikoilla. Kurssilla mm. solmeillaan, ommellaan, tehdään mosaiikkitöitä, ja kankaanpainantaa eli kaikkea sellaista mistä koko perhe takuulla innostuu!

Koko perheen käsityöillat A

To 8. –29.9. klo 17.30–19. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus taito

ONESatakunta222_006-012.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

7.6.2022 10:13:15


Kangaspuilla kutomaan! Sovi oma kudonta-aikasi lähimmässä taitokeskuksessa. Aiempaa kokemusta et tarvitse, sillä me autamme alkuun!

Koko perheen käsityöillat B

To 3.–24.11. klo 17.30–19. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140108. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Pipot ja pannat trikoosta

Ma 5.–12.9. klo 17–19.30. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Ommellaan kivoja pipoja ja värikkäitä pantoja trikoosta. Ilmoittaudu taitokeskukseen huittinen@taitosatakunta.fi tai p. 044 756 9094.

Saviset sisustusruukut

Ma 19.9.–10.10. klo 17–19.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Suunnittele ja toteuta oma savias-

tiasi! Helpolla tekniikalla valmistat sisustusruukkujen lisäksi rustiikkisia tai romanttisia tuikkuastioita, kynttilänalusia ja joulukuusen koristeita. Persoonalliset ruukut ja vadit voit viimeistellä pitsikuvioin, ompelupistoin tai virkkaamalla. Kädet saveen ja kokeilemaan! Ilmoittaudu taitokeskukseen huittinen@taitosatakunta.fi tai p. 044 756 9094.

Kuva Hilja Mustonen

1140107. Ilmoittaudu opistolle p. 044 560 4581 tai p. 044 422 4861.

Sisustuskorit rottingista

Ma 24.–31.10. klo 17–19.30. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Trendikkään ja monikäyttöisen sisustuskorin voit valmistaa myös itse! Nauhamaisesta rottingista valmistuu kestävä ja kaunis kori, joka säilyy käytössä vuosia. Tekniikan opittuasi osaat myös itse suunnitella ja valmistaa erikokoisia ja -muotoisia koreja pienestä leipäkorista suureen

Metsälampi-ryijystä ompelet myös kauniin tyynyn.

säilytyskoriin. Ilmoittaudu taitokeskukseen huittinen@taitosatakunta.fi tai p. 044 756 9094.

Joulunodotuskurssi A

Pe 18.11. klo 17–19.30 & la 19.11. klo 10–15. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Joulun valoa ja iloista tunnelmaa käsitöiden parissa taitokeskuksessa! Valmistetaan jouluisia käsitöitä kodin sisustukseen ja lahjaksi. Mm. erilaisia koristeita, valaisimia, tuikkukippoja ja lämpimiä asusteita. Kurssi sopii kaikille taitotasosta riippumatta! Ilmoittaudu taitokeskukseen huittinen@taitosatakunta.fi tai p. 044 756 9094.

Joulunodotuskurssi B

Ke–to 14.-15.12. klo 17–19.30. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Ilmoittaudu taitokeskukseen huittinen@taitosatakunta.fi tai p. 044 756 9094.

KANKAANPÄÄ TAITOKURSSIT

Ilmoittaudu kaikille kursseille Kankaanpään taitokeskukseen kankaanpaa@taitosatakunta.fi tai p. 044 744 1263.

Käsityöklubi

Käsityöklubilla tehdään käsitöitä oman valinnan mukaan monipuolisilla tekniikoilla. Klubille voi tulla kuka tahansa taitotasosta riippumatta. Laadukkaan opetuksen ja kattavan materiaalivalikoiman avulla toteutat juuri ne käsityöt, joita olet aina haaveillut tekeväsi! Kurssilla voit mm. valmistaa valaisimia, tuftata, solmeilla makrameeta, neuloa tai punoa rottinkikoreja. Rattoisa porukka takaa mukavan tunnelman!

Käsityöklubi, päivä

Ti 13.9.–15.11. klo 13–15.30. Hinta 85 €+ materiaalit.

Käsityöklubi, ilta Kannellisissa Rae-savipurnukoissa pikkutavarat säilyvät tallessa!

8

taito

Ti 13.9.–15.11. klo 18–20.30. Hinta 85 € + materiaalit.

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta222_006-012.indd 8

7.6.2022 10:13:17


Ke 14.9.–16.11. klo 10–12.30. Hinta 85 €+ materiaalit.

Punch needle -tuftauksen uudet ideat

To 29.9.–13.10. klo 17–20.15. Hinta 45 € + materiaalit. Helppo Punch needle -tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista. Tekstiilin elävä pinta sopii mattoihin, tyynyihin ja tauluihin. Leikkisät kuviot koristavat nyt myös asusteita: laukkuja, irtokauluksia, kuluneita hihansuita tai pipon reunaa. Tule kurssille kokeilemaan, suunnitellaan juuri sinun näköisesi työ yhdessä!

Sisustuskorit rottingista

Ma 3.10–17.10. klo 18–20.30. Hinta 45 € + materiaalit. Trendikkään ja monikäyttöisen sisustuskorin voit valmistaa myös itse! Nauhamaisesta rottingista valmistuu kestävä ja kaunis kori, joka säilyy käytössä vuosia. Tekniikan opittuasi osaat myös itse suunnitella ja valmistaa erikokoisia ja -muotoisia koreja pienestä leipäkorista suureen säilytyskoriin.

Rakas pikkuryijy

To 27.10.–10.11. klo 17–20.15. Hinta 45 € + materiaalit. Tällä kurssilla opit ryijyn tekemisen perusteet alusta alkaen. Pikkuryijy valmistetaan ommellen ja se tuo lämpöä kodin sisustukseen. Uudesta Tekemisen iloa -malliston Metsälampi-ryijystä voit ommella myös tyynyn. Pienestä on helppo aloittaa ja opit nopeasti ryijyn ompelutekniikan! Mieleisesi mallin voit tilata kauttamme ennakkoon.

Käsityöklubi C

NOORMARKKU TAITOKURSSIT

Käsityöklubi

Käsityöklubilla tehdään käsitöitä oman valinnan mukaan monipuolisilla tekniikoilla. Klubille voi tulla kuka tahansa taitotasosta riippumatta. Laadukkaan opetuksen ja kattavan materiaalivalikoiman avulla toteutat juuri ne käsityöt, joita olet aina haaveillut tekeväsi! Kurssilla voit mm. valmistaa valaisimia, tuftata, solmeilla makrameeta, neuloa ihania neuleita tai punoa rottinkikoreja. Rattoisa porukka takaa mukavan tunnelman!

Käsityöklubi A

Joka toinen torstai 15.9.–17.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1076103. Ilmoittautuminen opistoon 24.8. klo 16 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Käsityöklubi B

Joka toinen tiistai 20.9.–15.11. klo 12–14.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1076104. Ilmoittautuminen opistoon 24.8. klo 16 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Joka toinen torstai 22.9.–24.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1076105. Ilmoittautuminen opistoon 24.8. klo 16 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Islantilaiset neuleet

To 29.9.–3.11. klo 12–14.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Aito islantilaisneule kestää säätä ja lämmittää niin tuulessa kuin tuiskussa. Loputtomat väriyhdistelmät ja kuvioiden kauneus kiehtovat, eikä urakka ole lainkaan niin suuri kuin voisi kuvitella! Laita puikot heilumaan yhdessä muiden kurssilaisten kanssa, ja saat takuulla valmista! Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1076111. Ilmoittautuminen opistoon 24.8. klo 16 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Valoa jouluun

Ke 16.–30.11. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 13 € + materiaalit. Joulun valoa ja iloista tunnelmaa käsitöiden parissa taitokeskuksessa! Valmistetaan jouluisia käsitöitä kodin sisustukseen ja lahjaksi. Mm. erilaisia koristeita, valaisimia, tuikkukippoja ja lämpimiä asusteita. Kurssi sopii kaikille taitotasosta riippumatta! Otsolan kansalaisopis-

ton kurssi. Kurssinumero 1082120. Ilmoittautuminen opistoon 24.8. klo 16 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

PORI TAITOKURSSIT

Ilmoittaudu kaikille kursseille Porin Taitokeskukseen pori@taitosatakunta.fi tai p. 044 383 5900.

Sisustuskorit rottingista

Ma 12.–26.9. klo 17–19.30. Kurssimaksu 45 € (jäsenetuhinta 40 €) + materiaalit. Trendikkään ja monikäyttöisen sisustuskorin voit valmistaa myös itse! Nauhamaisesta rottingista valmistuu kestävä ja kaunis kori, joka säilyy käytössä vuosia. Tekniikan opittuasi osaat myös itse suunnitella ja valmistaa erikokoisia ja -muotoisia koreja pienestä leipäkorista suureen säilytyskoriin. Jäsenetuna Taito Satakunta ry:n jäsenille tämä kurssi alennettuun hintaan!

Kuva Kapina Oy.

Käsityöklubi, aamu

Saviset sisustusruukut

To 29.9.-13.10. klo 17–19.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Suunnittele ja toteuta oma savias-

To 24.11.–8.12. klo 17–20.15. Hinta 45 €+ materiaalit. Joulun valoa ja iloista tunnelmaa käsitöiden parissa taitokeskuksessa! Valmistetaan jouluisia käsitöitä kodin sisustukseen ja lahjaksi. Mm. erilaisia koristeita, valaisimia, tuikkukippoja ja lämpimiä asusteita. Kurssi sopii kaikille taitotasosta riippumatta!

Kuva Hilja Mustonen

Joulunodotuskurssi

Itse kudottu shaali säilyy käytössä vuosia.

Savesta syntyy ruukkujen lisäksi myös persoonallisia hedelmävateja. taito

ONESatakunta222_006-012.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

7.6.2022 10:13:18


tiasi! Helpolla tekniikalla valmistat sisustusruukkujen lisäksi rustiikkisia tai romanttisia tuikkuastioita, kynttilänalusia ja joulukuusen koristeita. Persoonalliset ruukut ja vadit voit viimeistellä pitsikuvioin, ompelupistoin tai virkkaamalla. Kädet saveen ja kokeilemaan!

Rakas pikkuryijy

To 3.–17.11. klo 17–19.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Tällä kurssilla opit ryijyn tekemisen perusteet alusta alkaen. Pikkuryijy valmistetaan ommellen ja se tuo lämpöä kodin sisustukseen. Uudesta Tekemisen iloa -malliston Metsälampi-ryijystä voit ommella myös tyynyn. Pienestä on helppo aloittaa ja opit nopeasti ryijyn ompelutekniikan! Mieleisesi mallin voit tilata kauttamme ennakkoon.

Lauantaikurssi: Punch needle -tuftauksen uudet ideat

La 15.10. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Helppo Punch needle -tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista. Tekstiilin elävä pinta sopii mattoihin, tyynyihin ja tauluihin. Leikkisät kuviot koristavat nyt myös asusteita: laukkuja, irtokauluksia, kuluneita hihansuita tai pipon reunaa. Tule kurssille kokeilemaan, suunnitellaan juuri sinun näköisesi työ yhdessä!

Islantilaiset neuleet

Ma 31.10.–28.11. klo 17–19.30. Kurssimaksu 65 € (jäsenetuhinta 60 €) + materiaalit. Unelmana Islanti? Aito islantilaisneule kestää säätä ja lämmittää niin tuulessa kuin tuiskussa. Loputtomat väriyhdistelmät ja kuvioiden kauneus kiehtovat, eikä urakka ole lain-

kaan niin suuri kuin voisi kuvitella! Laita puikot heilumaan yhdessä muiden kurssilaisten kanssa ja saat takuulla valmista! Jäsenetuna Taito Satakunta ry:n jäsenille tämä kurssi alennettuun hintaan.

RAUMA TAITOKURSSIT

Ilmoittaudu kaikille kursseille suoraan taitokeskukseen rauma@taitosatakunta.fi tai p. 044 792 8884.

Punch needle -tuftauksen uudet ideat

Ti 13.–27.9. klo 18–20.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Helppo Punch needle -tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista. Tekstiilin elävä pinta sopii mattoihin, tyynyihin ja tauluihin. Leikkisät kuviot koristavat nyt myös asusteita: laukkuja, irtokauluksia, kuluneita hihansuita tai pipon reunaa. Tule kurssille kokeilemaan, suunnitellaan juuri sinun näköisesi työ yhdessä!

Ensimmäinen kaarrokeneuleeni

Ke 14.9.–19.10. (ei 28.9.), klo 18–20.30. Kurssimaksu 65 € + materiaalit. Opetellaan neulomaan perinteinen kaksivärinen kaarrokeneule, esim. Rauma-neule tai Strömsö-villapaita. Kurssi soveltuu aloitteleville neulojille. Kokemusta neulomisesta ei tarvitse olla paljoa, mutta oikean ja nurjan silmukan neulominen sekä neulominen pyörönä olisi hyvä osata ennalta.

Ensimmäiset villasukkani

Ti 4.–25.10. klo 18–20.30. Kurssimaksu 55 € + materiaalit.

Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista! Seuraa ilmoittelua, niin pysyt kartalla siitä mitä tapahtuu!

10

taito

Persoonalliset ruukut ja vadit voit viimeistellä pitsikuvioin, ompelupistoin tai virkkaamalla. Kädet saveen ja kokeilemaan!

Sisustuskorit rottingista

Punch needle -tekniikalla tehdään asusteita ja sisustustekstiilejä.

Neulotaan yhdessä ensimmäiset villasukkasi! Kokemusta neulomisesta ei tarvitse olla paljoa, mutta oikean ja nurjan silmukan neulominen sekä neulominen pyörönä olisi hyvä osata ennalta. Sukkien neulomista ei tarvitse jännittää, sillä täällä saat apua niin kantapääkammoon kuin kärkikavennuksiinkin!

Ensitreffit kangaspuiden kanssa Ke 26.10.–9.11. klo 18–20.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Oletko aina haaveillut kutovasi kangaspuilla? Nyt se onnistuu! Kurssi soveltuu kudonnasta kiinnostuneille aloittelijoille, eikä aiempaa kokemusta kutomisesta tarvita. Kurssilla tutustutaan kangaspuiden osiin, opetellaan kutomisen perusteet, perehdytään loimen rakentamiseen ja kudonnaisen suunnitteluun sekä ryhdytään tietysti työn touhuun!

Rakas pikkuryijy

Ti 1.–15.11. klo 18–20.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Tällä kurssilla opit ryijyn tekemisen perusteet alusta alkaen. Pikkuryijy valmistetaan ommellen ja se tuo lämpöä kodin sisustukseen. Uudesta Tekemisen iloa -malliston Metsälampi-ryijystä voit ommella myös tyynyn. Pienestä on helppo aloittaa ja opit nopeasti ryijyn ompelutekniikan! Mieleisesi mallin voit tilata kauttamme ennakkoon.

Ti 22.11.–13.12. (ei 6.12.) klo 18–20.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Trendikkään ja monikäyttöisen sisustuskorin voit valmistaa myös itse! Nauhamaisesta rottingista valmistuu kestävä ja kaunis kori, joka säilyy käytössä vuosia. Tekniikan opittuasi osaat myös itse suunnitella ja valmistaa erikokoisia ja -muotoisia koreja pienestä leipäkorista suureen säilytyskoriin.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

Makrameeta monipuolisesti

Ma 12.9.–3.10. klo 18–21. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Makramee-solmeilu jatkaa suosiotaan ja mallisto rikastuu ja monipuolistuu. Uusia materiaaleja ja malleja tulee koko ajan ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja, on sirompaa ja rouheampaa. Töihin voidaan yhdistää vaikkapa pehmeää villaa tai puuhelmiä. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja tekemään pieni tai isompi työ. Uutuutena macraweave, jossa työhön lisätään ja kudotaan erilaisia pintoja Kuva Hilja Mustonen

Saviset sisustusruukut

Ke 16.11.–7.12. klo 18–20.30. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Suunnittele ja toteuta oma saviastiasi! Helpolla tekniikalla valmistat sisustusruukkujen lisäksi rustiikkisia tai romanttisia tuikkuastioita, kynttilänalusia ja joulukuusen koristeita.

Rottinki taipuu kauniisti niin pieniin kuin isompiinkin koreihin.

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta222_006-012.indd 10

7.6.2022 10:13:19


tai solmitaan hapsuja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108A04S.

Tavataan taitokeskuksessa!

Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 13.9.–1.11. klo 18–19.30. Perhemaksu 40 € / aikuinen ja lapsi + materiaalit. Yhdessä on hauska tehdä ja opetella uusia asioita. Tutustutaan helppoihin, ihan oikeisiin käsityötekniikoihin lapsen iän ja mielenkiinnon mukaan, esim. värjäys, sormineulonta, huovutus, mosaiikki, solmeilu. Äidit, isät, mummut, papat, kummit yhdessä lasten kanssa mukaan. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Perhemaksu 40 €, joka kattaa 2 henkilöä perheestä. Maksu sisältää yhden aikuisen ja lapsen osallistumisen. Jos sekä aikuisella että lapsella on voimassa oleva aktiivimaksu, kuittaantuu kurssimaksu. Jos vain toisella on aktiivimaksu, maksetaan kurssimaksusta puolet 20 €. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110A2S.

kaikille käsitöistä kiinnostuneille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110A3S.

Islantilaiset neuleet, ilta

Ma 19.9.–24.10. (ei 3.10.) klo 18–20.30, Kurssimaksu 65 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Aito islantilaisneule kestää säätä ja lämmittää niin tuulessa kuin tuiskussa. Loputtomat väriyhdistelmät ja kuvioiden kauneus kiehtovat, eikä urakka ole lainkaan niin suuri kuin voisi kuvitella! Laita puikot heilumaan yhdessä muiden kurssilaisten kanssa, ja saat takuulla valmista! Ilmoittaudu taitokeskukseen sastamala@taitosatakunta.fi tai p. 044 770 3103.

Islantilaiset neuleet, päivä

Puikkopiiri

Ke 14.9.–30.11. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja neulomaan eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan. Kurssilla voi neuloa esim. sukkia, tumppuja, huiveja ja villapaitoja. Kurssilla voi myös virkata. Opitaan neulomaan mallitilkku ja laskemaan silmukkatiheys sekä valitsemaan sopivan kokoiset puikot. Neuloa voi palmikoita, pitsiä, erilaisia pintaneuleita, kirjoneuleita ym. Opetellaan myös uusia vinkkejä neulomiseen. esim. lankadominanssi kirjoneuleessa ja langanohjaimen käyttö. Kurssi sopii kaiken tasoisille neulojille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108A05S.

Käsityöklubi, päivä

Ke 14.9.–30.11. klo 10–12.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Käsityöklubilla tehdään käsitöitä oman valinnan mukaan monipuolisilla tekniikoilla. Klubille voi tulla kuka tahansa taitotasosta riippumatta. Laadukkaan opetuksen ja

Tuisku-kaulurin tarvikkeet ja ohjeen voit ostaa valmiina tarvikepakettina!

kattavan materiaalivalikoiman avulla toteutat juuri ne käsityöt, joita olet aina haaveillut tekeväsi! Kurssilla voit mm. valmistaa valaisimia, tuftata, solmeilla makrameeta, neuloa ihania neuleita tai punoa rottinkikoreja. Rattoisa porukka takaa mukavan tunnelman! Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111A01S.

Käsityöklubi, ilta

Ke 14.9.–30.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit, Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111A02S.

Minä ja matto

Ke 14.9.–19.10. klo 18–20.15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit, Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo, frotee ja ontelokuteet. Loimi on val-

miiksi rakennettu eli kudontavalmis. Kurssi alkaa maton suunnittelulla, valitaan loimen väri, leveys ja sidos. Opitaan myös Kiikkalainen räsymatto ja kuteiden leikkaaminen. Lisäksi opitaan esim. katkenneen loimilangan korjaaminen, katkenneen nyörin vaihtaminen ja maton viimeistely. Aiempaa kokemusta kankaankudonnasta ei tarvita. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 11092A2S.

Kivaa käsillä nuorille

To 15.9.–1.12. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Valmistetaan kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä kiinnostuksesi mukaan värjäystä ja tekstiileiden kuviointia, neuleita, ompelua, mosaiikkitöitä, virkkausta, makrameesolmeilua, muovailua, koruja. Kurssi on suunnattu n. 10–18-vuotiaille ja sopii

To 29.9.–3.11. klo 10–12.15, Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Valmistetaan perinteinen islantilainen villapaita, villatakki tai perinteinen suomalainen kalastajaneule, luotolainen. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108A06S

Tyylikkäitä sisustuskoreja rottingista

Ti 20.9.–11.10. klo 18–20.15. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Trendikkään ja monikäyttöisen sisustuskorin voit valmistaa myös itse! Nauhamaisesta rottingista valmistuu kestävä ja kaunis kori, joka säilyy käytössä vuosia. Tekniikan opittuasi osaat myös itse suunnitella ja valmistaa erikokoisia ja -muotoisia koreja pienestä leipäkorista suureen säilytyskoriin. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 11091A1S.

Rakas pikkuryijy

Ti 18.10., 1.11. ja 15.11. klo 18–20.30. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Tällä kurssilla opit ryijyn tekemisen perusteet alusta alkaen. Pikkuryijy valmistetaan ommellen ja se tuo taito

ONESatakunta222_006-012.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

7.6.2022 10:13:21


Saviset sisustusruukut

Ti 25.10–15.11. klo 10–13. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Suunnittele ja toteuta oma saviastiasi! Helpolla tekniikalla valmistat sisustusruukkujen lisäksi rustiikkisia tai romanttisia tuikkuastioita, kynttilänalusia ja joulukuusen koristeita. Persoonalliset ruukut ja vadit voit viimeistellä pitsikuvioin, ompelupistoin tai virkkaamalla. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 11091A2S.

Neuleklubi

Ma 31.10.–21.11. klo 18–20.30. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Opitaan neulomaan ohjeiden mukaan eri neuletekniikoita, esim. kirjoneule, palmikot, pitsineule. Kurssilla voi neuloa esim. pipoja, sukkia, tumppuja ja huiveja. Ilmoittaudu taitokeskukseen sastamala@ taitosatakunta.fi tai p. 044 770 3103.

Joulunodotuskurssi

Punch needle -tuftauksen uudet ideat

To 10.11.–1.12. klo 10–12.15, 26 € + materiaalit. Helppo Punch needle -tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista. Tekstiilin elävä pinta sopii mattoihin, tyynyihin ja tauluihin. Leikkisät kuviot koristavat nyt myös asusteita: laukkuja, irtokauluksia, kuluneita hihansuita tai pipon reunaa. Tule kurssille kokeilemaan, suunnitellaan juuri sinun näköisesi työ yhdessä! Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108A07S.

TULE MUKAAN! Lasten Taito-käsityökoulu on täynnä tekemisen riemua, keksimisen iloa ja hauskaa puuhailua. Yhdessä värjätään, punotaan, ommellaan, huovutetaan, maalataan, muovaillaan, kudotaan…

Joulupajat

Ma 21.11. klo 18–21.15, pajamaksu 17 € + materiaalit. Ti 29.11. klo 10–13.15, pajamaksu 17 € + materiaalit. Valmistetaan jouluisia ihanuuksia eri tekniikoilla kotiin ja lahjaksi. Teemme mm. erilaisia valokoristeita. Ilmoittaudu taitokeskukseen sastamala@taitosatakunta.fi tai p. 044 770 3103.

Kuva Hilja Mustonen

lämpöä kodin sisustukseen. Uudesta Tekemisen iloa -malliston Metsälampi-ryijystä voit ommella myös tyynyn. Pienestä on helppo aloittaa ja opit nopeasti ryijyn ompelutekniikan! Mieleisesi mallin voit tilata kauttamme ennakkoon. Ilmoittaudu taitokeskukseen sastamala@taitosatakunta.fi tai p. 044 770 3103.

Kynttiläpaja

7.–15.12. Pajamaksu 17 € + materiaalit. Tule tekemään tunnelmalliset kynttilät kotiin ja lahjaksi. Pajan aukiolot ilmoitetaan myöhemmin. Ilmoittaudu taitokeskukseen sastamala@ taitosatakunta.fi tai p. 044 770 3103.

Ti 8.–29.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Iloisissa joulunodotuksen tunnelmissa valmistetaan jouluisia ihanuuksia kodin koristeluun, sisustukseen ja lahjaksi. Erilaisia valotuotteita, koristeita, sisustustekstiileitä sekä lämpöisiä asusteita. Kurssi sopii sekä vähemmän että enemmän käsitöitä harrastaneille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 11112A1S.

Käsityökoulussa opitaan käsityön vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen. Tutustutaan moniin eri materiaaleihin ja tekniikoihin. Käsityökoulussa oppii taitoja ja tietoja eväiksi elämään, edellytyksiä elinikäiseen harrastukseen ja valmiuksia jatko-opintoihin. Käsityökoulu on taiteen perusopetusta. Hauskan tekemisen lisäksi se on tavoitteellista ja vuodesta toiseen jatkuvaa. Sastamalassa toimii lasten Taito-käsityökoulu yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Noormarkussa Käsityön perusopetus järjestetään yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa. Kankaanpäässä Käsityökoulu Näppärä toimii yhteistyössä Petäjä-opiston kanssa. Käsityökoulun lukuvuosi käynnistyy syksyisin, mutta mukaan voi ilmoittautua milloin vaan, mikäli ryhmissä on tilaa! Vapaita paikkoja voi tiedustella taitokeskuksista Sastamalassa, Noormarkussa ja Kankaanpäässä.

TILAUSKURSSIT Haluaisitko tilauskurssin omalle ryhmällesi? Olitte sitten yritys-, yhdistys-, työ- tai kaveriporukka, meiltä löytyy teille sopivaa tekemistä käsitöiden parissa! Tilauskurssin pienin mahdollinen osallistujamäärä on 10 henkilöä. Tarkista tämänhetkiset tilauskurssipakettimme nettisivuiltamme tai kysymällä suoraan lähimmästä taitokeskuksesta!

12

taito

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta222_006-012.indd 12

7.6.2022 10:13:22


t e e i ts e TEKSTI

JOHANNA LUMILA KUVA AINO VÄÄNÄNEN

Semisolidivärjäys Opi uusi tekniikka!

UNIIKKEJA LANKOJA KÄSIN VÄRJÄTEN

Moniväriset langat ovat olleet suosittuja jo useamman vuoden. Minkä värisen langan sinä haluaisit värjätä? Haluatko lankaasi marjametsän, hillasuon vaiko talvisen taivaan? Vain mielikuvitus on rajana!

K

äsin värjätty lanka on aina persoonallinen ja ainutlaatuinen, sillä toista täysin samanlaista vyyhtiä on vaikea löytää. Värjääminen on lisäksi hauskaa, yllätyksellistä ja suhteellisen nopeaa. Semisolidivärjätyn langan tummat ja vaaleat kohdat saadaan aikaiseksi, kun värjäysastia on matala, vettä on niukasti ja lankaa liikutellaan hyvin vähän värjäyksen aikana. Jokainen värjäyskerta on uniikki, poikkeaa edellisestä ja langasta neulotusta työstä tulee takuulla eloisa ja hauska.

Värjättävän langan tulee sisältää vähintään 50 % villaa, koska tekokuidut eivät tällä värjäysmenetelmällä värjäydy. Mitä enemmän eläinkuitua lanka sisältää, sen paremmin värit kiinnittyvät. Värit kiinnitetään villalankaan etikalla värjäyksen yhteydessä. Käytä värjäykseen reaktiivivärejä tai elintarvikevärejä. Voit värjätä langat kotioloissa, sillä mainitut värit eivät sisällä haitallisia yhdisteitä. Värjäysastiaa ja lämpömittaria ei saa käyttää värjäyksen jälkeen ruoanlaitossa. Kokeile semisolidivärjäystä seuraavan aukeaman ohjeella ja ihastu värien kirjoon.

taito

s 13 varjays.indd 13

– Onni elää käsityössä 13

14.6.2022 10.58.31


kasityoohje_s14_15.indd 14

14.6.2022 10.59.39


t e e i ts e OHJE

TAITO POHJOIS-POHJANMAA KUVAT AINO VÄÄNÄNEN

Opi uusi tekniikka

SEMISOLIDIVÄRJÄYS TARVIKKEET

• 100 g villalankaa vyyhdillä • vettä • reaktiivi- tai elintarvikevärejä • etikkaa • ruokasuolaa • laakea teräksinen astia (esim. uunivuoka tai suuri kattila) • lämpömittari, esim. kinkkumittari • keittolevy • nippusiteitä, kalalankaa tai trikookudetta • pahvimukeja • kertakäyttölusikoita tai pipettejä • suojahanskat • muovia tai sanomalehtipaperia SEMISOLIDIVÄRJÄYKSEEN VOIT OSTAA TARVIKKEITA MONISTA TAITOYHDISTYKSISTÄ JA VALMIIN TARVIKEPAKETIN KOKEILUUN VERKKOKAUPASTA WWW.TAITOSHOP.FI

ESIVALMISTELUT

Lue vinkit myös edelliseltä sivulta. Suojaa ympäristö esim. muovilla tai sanomalehtipaperilla. Sido löysästi lankavyyhdin ympäri nippuside, kalalangan pätkä tai pätkä trikookudetta, josta värjättävää vyyhtiä on helppo nostaa värjäysliemestä. HUOM! Värjäysastioita ja välineitä ei tule värjäyksen jälkeen enää käyttää ruuanvalmistukseen. Väriä tarvitaan vain hyvin pieni määrä, vain muutama millilitra/100 g lankaa riittää. Käytännössä 5 ml (1 tl) väriä riittää värjäämään 100 g tasaisesti, mutta tasaisuutta emme tällä värjäysmenetelmällä tavoittele. VÄRJÄYSOHJE

1. Täytä laakea teräksinen astia kädenlämpöi-

sellä vedellä. Lisää 15 ml etikkaa ja 5 g suolaa /2.5 litraan vettä. 2. Aseta lankavyyhti etikkaveteen noin 20–30

minuutiksi. Tämä vaihe on tärkeä värin kiinnityksen kannalta, koska etikka edistää värin kiinnittymistä pysyvästi lankaan. 3. Vähennä astiassa olevaa veden määrää, kunnes sitä on vain sen verran, että lankavyyhti juuri ja juuri peittyy. Langan ei välttämättä tarvitse edes peittyä kokonaan vedellä. 4. Nosta värjäysastia keittolevylle ja aloita pikkuhiljaa veden lämpötilan nostaminen. 5. Pue suojahanskat ja suojaa pöytätasot ennen värien käsittelyä – reaktiiviväri tarttuu lujasti. 6. Laita pienen pahvimukin pohjalle noin 2–3 cm vettä ja ½ tl reaktiiviväriä. Voit tehdä omia sävyjä sekoittelemalla eri värejä keskenään. 7. Lisää väriä suoraan langan päälle tiputtaen lusikalla tai pipetillä. Älä liikuttele lankavyyhtiä, väri leviää vain tiputetun alueen lähelle ja näin lankaan saadaan erivärisiä alueita. Anna veden lämpötilan nousta noin + 85 asteeseen. Pidä lämpötila mahdollisimman tasaisena noin 30–45 minuutin ajan. Älä päästä vettä kiehumaan, koska lanka voi tuolloin alkaa huopua. Voit halutessasi lisätä värejä värjäyksen aikana antamaan lisää efektiä. Muista kuitenkin, että lanka imee väriä koko värjäysprosessin ajan, joten maltti on valttia! 8. Katkaise lopuksi lämpö, anna langan jäähtyä vedessä noin 1 tunti. 9. Puristele enin vesi pois ja nosta lanka vedestä esim. suojamuovin päälle. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 10. Aloita lankojen huuhtelu kädenlämpöisellä vedellä. Vaihda huuhteluvesi asteittain kylmimpään mahdolliseen. Jatka huuhtelua, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Kääri lankavyyhti esim. froteepyyhkeeseen, rullaa tiukaksi ja purista vesi langasta. 11. Irrota langasta nippuside tai tukilanka ja ravistele vyyhti auki (älä avaa vyyhdin omia pasmalankoja). Ripusta kuivumaan ilmavaan paikkaan.

taito

kasityoohje_s14_15.indd 15

– Onni elää käsityössä 15

14.6.2022 10.59.43


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN www.taitosatakunta.fi

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS SASTAMALA

Risto Rytin katu 25 32700 Huittinen p. 044 756 9094 huittinen@taitosatakunta.fi Avoinna: ti–to 10–17, pe 10–15.

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 044 770 3103 sastamala@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–to 9–17, pe 9–15.

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ

IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA / HERRA HAKKARAISEN TALO

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 044 744 1263 kankaanpaa@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18. TAITOKESKUS NOORMARKKU

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi Avoinna: ti 12–15, ke–to 12–18. TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–pe 10–17. TAITOKESKUS RAUMA

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi Avoinna ti–ke 12–18, to–pe 9–15.

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3102 info@herrahakkaraisentalo.fi Avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (su 12–16 kesällä).

SYKSYN AVAUS lauantaina 3.9.2022

taitokeskuksissa klo 10–14 Tule tutustumaan uutuuksiin! Ilmoittaudu kurssille! Varaa aika kudontaan! Avoinna ympäri vuoden!

TAITO SATAKUNTA RY TOIMISTO

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3101 toimisto@taitosatakunta.fi TAITO SHOP PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 4900 taitoshop@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ke 10–17, to 10–18, pe 10–17.

Matkakohde lapsille ja lapsenmielisille!

www.herrahakkaraisentalo.fi Ihanien tavaroiden kauppa Ajantasaiset aukioloaika- ja hintatiedot internetsivuiltamme ja Facebookista. Marttilankatu 10, Sastamala, p. 044 770 3102

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2022 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 22 150 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO PUNAMUSTA, SISÄLTÖ- JA SUUNNITTELUPALVELUT / PAINOPAIKKA PUNAMUSTA, 2022 / KANNEN KUVA HILJA MUSTONEN / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONESatakunta222_016.indd 16

7.6.2022 10:12:22