TAITO SATAKUNTA asiakaslehti 2/2019

Page 1

KIRJAILIJA ROOPE LIPASTI

MINIKUDONTAA TESTAAMASSA TAITOYHDISTYKSEN

KÄSITYÖKURSSIT S. 6

NEULEOHJE

LAPANEN IHANASTA SUOMENLAMPAANVILLASTA S. 4 TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI SYKSY 2019

ONE1902_Satakunta_1.indd 1

18.6.2019 14:07:43


a ja n ko h ta i s ta TEKSTI

TAITOLIITTO KUVAT KUVATJOHANNA JOHANNAAYDEMIR AYDEMIRJA JASUVI-TUULI SUVI-TUULIKANKAANPÄÄ KANKAANPÄÄ

Käsityömessuilla nähdään! käsityöalan messutapahtuma Suomen Kädentaidot -messut 15.–17.11.2019 on taas myös Taitojärjestön laajin vuosittainen yhteinen messuesiintyminen. Messujen laajalla Taitokadulla on tällä kertaa mukana yksitoista taitoyhdistystä, Taito Shopit sekä Taito-lehti. Taitolavalla nähdään kaikkina messupäivinä taitoyhdistysten työnäytöksiä ja yhdistysten osastoilla kiinnostavia tarvikepakettiuutuuksia sekä paljon ihania käsityöideoita ja -tuotteita. Tule messuille tutustumaan Taitojärjestön toimintaan ja ihaniin ideauutuuksiin. Taitoyhdistyksiä tapaat syksyn aikana myös muissa käsityötapahtumissa eri puolilla Suomea. Suomen Kädentaidot -messujen edullinen ryhmätarjous: tilaa liput vähintään 10 hlön ryhmälle 30.9.2019 mennessä, saatte kolmen päivän rannekkeet yhden messupäivän hinnalla eli 10 eurolla ja ryhmän vetäjälle sisäänpääsy veloituksetta. Liput verkosta www.kadentaidot.fi.

EUROOPAN SUURIN

Taitoyhdistyksen syksyn kurssitarjonta tässä lehdessä! Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu heti mukaan, suosituimmat kurssit täyttyvät pian!

TAITOSHOP.FI VERKKOKAUPPA UUDISTUI, KURKISTA UUTEEN KAUPPAAN VERKOSSA

12

taito taito

ONE1902_2-3.indd 2 asiakaslehti_s2_3.indd 1

POHJOISMAINEN KÄSITYÖVIIKKO

NORDIC CRAFT WEEK 31.8.–6.9.2019 Ihastu ihaniin pohjoismaisiin lapasmalleihin, jaamme viikon aikana ohjeita eri maista.

SYYSKUUN ALUSSA vietetään toisen kerran yhteispohjoismaista Nordic Craft Week -tapahtumaviikkoa. Mukana tapahtumassa ovat Suomen Taitojärjestön lisäksi Viro, Tanska, Islanti, Norja ja Ruotsi. Jokaisen maan käsityöjärjestö on neulonut kauniin perinteisen lapasmallin ja ohjeet tulevat jakoon teemaviikon aikana www.taito.fi

-sivulle englanniksi ja suomeksi. Eri maiden tapahtumia jaetaan yhteisellä Nordic Craft Week facebook-sivulla facebook.com/nordiccraftweek/. Monissa taitoyhdistyksissä Nordic Craft Week näkyy tapahtumina ja työpajoina, katso tarkemmat tiedot oman taitoyhdistyksen sivuilta.

– Onni Onni elää elää käsityössä käsityössä

18.6.2019 14:06:06 17.6.2019 16.06.51

asiaka


06.51

Itse tehdyn arvoa ei mitata rahassa, se tunnetaan sydämessä. KÄSITYÖ ON rakas harrastus, joka lisää onnellisuutta. Hyvinvointi ja onnellisuus lisääntyvät, kun ihminen kokee iloa ja onnistumista ja oppii uusia asioita. Yli puolet käsitöiden harrastajista kertoo harrastuksen tärkeimmäksi anniksi ajatusten nollaamisen, rentoutumisen ja terapeuttisen hyvänolontunteen. Tärkeää käsitöissä on jakamisen kulttuuri ja sosiaalisuus. Yhdessä tekeminen luo osallisuutta ja saa tekijän tuntemaan itsensä arvokkaaksi. Käsityöt lisäävät yhteisöllisyyttä. Käsityötaidot ovat siirtyneet kautta aikojen taitajalta toiselle. Käsitöiden elävä perintö viittaa taitoon ja tietoon tehdä käsitöitä erilaisilla elinympäristön materiaaleilla oli kyse sitten talon rakentamisesta, huonekalujen entisöinnistä tai villasukkien neulomisesta. Vuonna 2013 Suomi hyväksyi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan yleissopimuksen. Aineeton kulttuuriperintö on muun muassa käsityötaitoja, suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä sekä rituaaleja ja juhlamenoja.

kaikille avoimia käsityön elämyskeskuksia. Lähes sadan toimipisteen verkosto tarjoaa hyvät mahdollisuudet oppia monenlaisia käsityötekniikoita. Ammattitaitoiset ohjaajat, hyvät työskentelytilat ja välineet sekä paikan päältä löytyvät materiaalit tekevät harrastamisesta vaivatonta ja helppoa. Taitojärjestön kautta käsityön harrastaminen on mahdollista jokaiselle! Tule mukaan taitoyhdistyksen toimintaan!

TAITOKESKUKSET OVAT

1/3

suomalaisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai rakentelee kuukausittain.

taito––Onni Onnielää elääkäsityössä käsityössä taito

ONE1902_2-3.indd 3 asiakaslehti_s2_3.indd 2

32

18.6.2019 14:06:06 17.6.2019 16.06.54


TARVIKKEET:

1 vyyhti SeVilla suomenlampaan villalankaa (vyyhdissä on noin 100 g ja noin 250 m) 2 kpl Taito – käsin tehty nahkamerkkejä. PUIKOT:

3 tai käsialan mukaan TIHEYS:

24 s ja 36 krs pidennettyä helmineuletta (ruutupiirros 2) = 10 cm OHJE:

Taito Etelä-Pohjanmaa ry MALLINEULEET RUUTUPIIRROKSINA:

1. joustinneule 4 oikein, 2 nurin 2. pidennetty helmineule 3. palmikko


TEE ITSE OHJE

TAITO ETELÄ-POHJANMAA RY KUVAT SONJA KARLSSON

PEHMEÄÄ SUOMENLAMPAANVILLAA NEULO RISTIKKO-LAPASET NEULEOHJE

Luo sukkapuikoille nro 3: 13 s, 13 s, 14 s, 14 s ja neulo suljettuna neuleena 4 oikein 2 nurin joustinneuletta (ruutupiirros 1) 7,5 cm. Jatka neulomista 1 ja 2 puikolla pidennettynä helmineuleena (ruutupiirros 2) ja 3 ja 4 puikolla palmikkoa (ruutupiirros 3). Toistaessasi palmikon mallikertaa, jatka helmineuletta ruutupiirroksen 2. mukaan. Kun mallineuleen pituus on noin 9 cm neulo (peukaloa varten) toisen puikon lopusta 8s apulangalle, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka neulomista ruutupiirrosten mukaan. Aloita kärkikavennukset kahden palmikkomallikerran jälkeen, aloittaen samalla kolmatta mallikertaa. Neulo joka toinen kerros 1. ja 3. puikon alussa sekä 2. ja 4. puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein tai nurin yhteen siten, että mallikerta jatkuu. Kun toinen täysi ristikko on neulottu (viiden silmukan siirto

edessä viiden silmukan yli vasemmalle), neulo 1 kerros helmineuletta. Tämän jälkeen neulo kaikki kerroksen silmukat 2 o yhteen ja katkaise lanka. Vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä. Poimi peukaloa varten apulangalla neulotut 8 s puikolle ja poimi vielä silmukoiden lisäksi 12 s =20 s. Neulo pidennettyä helmineuletta 5 cm ja kavenna tämän jälkeen 1. ja 3. puikon alussa ylivetämiskavennuksena 1 s joka kerros sekä 2. ja 4. puikon lopussa oikein yhteen neuloen 1 s joka krs. Vedä lanka viimeisten 8 s läpi ja päättele. Neulo oikea lapanen kuten vasen, mutta ota peukalon silmukat odottamaan 1. puikon alussa. Lisää lopuksi Taito käsin tehty -merkit lapasia koristamaan ja merkitsemään ne käsintehdyiksi.

värjäämättömästä suomenlampaan villasta kehrättyä ekologista ja täysin kotimaista lankaa. Suomenlampaanvillalle ominaista on langan pehmeys ja kiiltävyys. Villoja on käsitelty kaikissa valmistusvaiheissa hellävaraisesti ja viimeistelyyn on käytetty ainoastaan koinsuojausta, joten villan luonnolliset ominaisuudet ovat säilyneet langassa mahdollisimman hyvin. SeVillasta voit neuloa ja virkata esimerkiksi peittoja, huiveja, neuletakkeja, lapasia ja sukkiakin, mutta sukat kuluvat nopeasti, koska lanka ei sisällä tekokuitua. SEVILLA-LANKA ON

Tutustu ihanaan kotimaiseen villalankaa, SeVilla-lankaa myyvät monet taitoyhdistykset ja Taito Shopit ja voit tilata sitä myös verkkokaupasta www.taitoep.net.

Ruutupiirros 3. ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ 28. 27. 26. 25. 24. Ruutupiirros 2. ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐ ‐ ‐ 23. 22. 21. 20. 19. 18. 17. Ruutupiirros 1. ‐ ‐ ‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐ toista ‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐

‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ 16. 15. 14. 13. 12. 11. 10. 9. 8. 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. ‐ ‐ ‐ ‐

oikea s oikea s ‐

nurja s nurja s

otaota 5 s apupuikolle työn eteen, neulo seuraava silmukka ja apupuikolta 5 s oikein 5 s apupuikolle työn eteen, neulo seuraava silmukka ja apupuikolta 5 s oikein otaota 1 s apupuikolle työn taakse, neulo seuraavat 5 s oikein ja 1 s apupuikolta 1 s apupuikolle työn taakse, neulo seuraavat 5 oikein ja 1 s apupuikolta otaota 5 s apupuikolle työn eteen, neulo seuraavat 5 s oikein ja apupuikolta 5 s oikein 5 s apupuikolle työn eteen, neulo seuraavat 5 s oikein ja apupuikolta 5 s oikein

taito

– Onni elää käsityössä

5


TEKSTI

TAITO SATAKUNTA RY KUVAT TAITO SATAKUNTA RY

KÄSITYÖTUNNELMOINTIA SYKSYN ILTOIHIN

Pimenevät illat saavat viihtymään kotona ja kädet kaipaavat pehmoista kudinta. Taitokeskuksista löydät ideat ja materiaalit syksyn käsitöihin.

Makrameen hurjalle suosiolle ei näy loppua! solmeilun saloihin! Makrameekurssit täyttyvät hetkessä ja uusia ihania malleja tuntuu olevan maailma pullollaan. Makramee on nyt todella suosittua ja yhä useammat haluavat päästä villitykseen mukaan. Tule kursseillemme oppimaan, miten lumoavaa ja helppoa on makrameesolmeilu. Muutamalla erilaisella solmulla ja niitä monella tavalla yhdistellen luot upeita teoksia ja käyttöesineitä. Materiaaleja kokeilemalla ja vaihtelemalla ja esim. luonnosta löytyneitä oksia ja erilaisia puuhelmiä työhön lisäämällä saat makrameeteokseesi persoonallista ilmettä. Runsas ja rönsyilevä makrameesolmeilu kuuluu nyt niin muodikkaaseen Boho-sisustustyyliin ihan ehdottomasti!

SUKELLA KOUKUTTAVAN

6

taito

Nahkapaperikurssit ovat huippusuosittuja monipuolinen materiaali. Uusi kestävä ja pestävä materiaali yllätti suosiollaan kursseillamme. Nahkapaperia on mukava ommella, sitä voi kuvioida monin tavoin ja siitä voi valmistaa lähes vaikka mitä. Kursseilla on syntynyt laukkuja, kasseja ja koreja, jopa koruja. Tuotekehitys jatkuu ja mitä upeaa syksyn kursseilla valmistuukaan?

NAHKAPAPERI ON

– Onni elää käsityössä

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 6

18.6.2019 14:12:21


Vuoden 2019 käsityötekniikka on lumoava kudonta TULE KANSSAMME KOKEMAAN KUDONNAN ILOA!

Kudonta on vanhimpia käsityötekniikoitamme, joka elää yhä vahvasti ja kehittyy ajan hengessä. Oletko sinä jo kokenut sen ilahduttavan ihmeen, kun kangaspuissa alkaa syntyä itse suunniteltua mattoa polkusia painelemalla ja kudetta loimen väliin heittelemällä? Tai se tunne, kun saat lähteä ylpeänä taitokeskuksesta kotiin valmis itse kutomasi pehmoinen shaali kainalossa. Kutominen on rauhoittavaa laatuaikaa itselle, se on samalla helppoa ja kuitenkin niin palkitsevan lumoavaa. Kudonnan ihmeet eivät enää rajoitu pelkkiin kangaspuihin, vaan voit kutoa vaikka tyynyn pujotellen ympyrätekstiiliä puiseen vanteeseen. Vai haluatko leikkiä monenlaisilla materiaaleilla kutomalla minitekstiiliä suorakaiteen tai kolmion muotoisella kudontakehyksellä. Tule taitokeskukseen kokemaan kudonnan magiaa!

KURSSIT SYKSY 2019 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Kudonta- ja käsityöpiiri

Ma 2.9.–25.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Keikyän paloasemalla. Kankaankudontaa kaikille aloittelijasta taitajaan. Aiempaa kokemusta tai tietämystä kudonnasta ei tarvita – pelkkä kiinnostus uuden oppimiseen riittää. Kudontatilassa voi käydä kutomassa kurssilla aloitettua työtään myös kurssiajan ulkopuolella. Opetellaan myös muita käsitöitä ja tekniikoita toiveiden mukaan. Kurssinumero 1109006. Sastamalan opisto, ilmoittaudu opistolle!

Makrameeta monipuolisesti

Ti 10.9.–24.9. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Tällä helpolla ja näyttävällä tekniikalla valmistat trendikkäitä seinävaatteita, koruja, laukkuja, amppeleita yms. laadukkaista materiaaleista. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle. Kurssilla on mahdollista myös yhdistää valmiiseen työhön kudontaa ja värjäämistä. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Ympyräkudontaa

Ti 15.10.–29.10. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Kokeile koukuttavaa kudontaa pyöreään kehykseen! Näyttävät ja trendikkäät seinätekstiilit, pyöreät pikkumatot sekä tyynyt syntyvät helpolla ja mukaansatempaavalla tavalla, joka sopii aloittelijallekin. Käytä monenlaisia materiaaleja, kuten langanjämiä, hahtuvavillaa, matonkudetta, narua tai nauhaa. Mahdollisuus kutoa myös suorakaiteen muotoiseen kehykseen. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Koululaisten syyslomakäsityöt

Ti 22.10. klo 10–15. Kurssimaksu 21 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Kouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu kurssi. Valmistetaan eri tekniikoin pieniä ja helppoja töitä: sormin neulontaa, makramee-solmeilua, helmitöitä, kankaanpainantaa, kehyskudontaa, ym. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Koko perheen käsityöillat

Ti 5.11.–3.12. klo 17.30–19. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Isovanhemmat, vanhemmat tai vaikka kummit yhdessä lasten kanssa – tervetuloa harrastamaan käsitöitä! Tehdään helppoja ja hauskoja, ihan oikeita käsitöitä, kuten kankaanpainantaa, solmeilua, sormin neulontaa, mosaiikkitöitä, kehyskudontaa, ompelua ym. lasten taitotason mukaan; myös jouluun sopivia koristeita ja lahjoja. Sopii noin 3-vuotiaasta vaikka 100-vuotiaaseen! Materiaalia voit ostaa paikan päältä. Huom! Lapsi ilmoitetaan kurssille opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Maksu sis. molempien osallistumisen. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Joulupajat Makramee-seinävaate

Ma 2.12. ja 9.12. klo 17.15–20.30. Kurssimaksu 18 €/kerta + materiaalit. Taitokeskuksessa. Valmistamme joutaito

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

18.6.2019 14:12:22


luisia käsitöitä koristeeksi ja lahjaksi eri tekniikoilla. Tule valmistamaan vaikkapa huippukaunis, tunnelmallinen valopäre! Ilmoittaudu suoraan taitokeskukseen!

pikkuryijyn ommellen. Kurssilla saat suunnitteluapua ja yksilöllistä ohjausta.

Ompele nahkapaperista

Joulupajat

Ma–ke 9.–11.12. klo 12–15.15. Kurssimaksu 12 €/pajapäivä + materiaalit. Joulupajoissa voit valmistaa mm. narupalloja, pörrökuusia ja Green Craft -tuotteita materiaaleistamme.

Käytämme aitoa islantilaista lankaa, josta neulominen on helppoa ja nopeaa.

To 26.9.–10.10. klo 17–20.15. KurssiIlmoittaudu Sastamalan opiston maksu 36 € + materiaalit. ja Sataopiston kursseille viimeisNahkapaperista voi ommella keTilauskurssit tään viikkoa ennen kurssin alkua. vyitä, kestäviä ja pestäviä laukkuja, Yksityiset, yhdistykset, ammattiryhTaitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja Ilmoittautua voit opiston toimistolle koreja ja säilytyspussukoita. mät jne. voivat tilata taitokeskuksesnuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko? KysyNahkalisää puhelimitse tai netissä. Puhelinnuperin voi kastella ennen ompelua, ta oman kurssin. Kurssin sisältö ja Taitokeskuksesta. merot Sastamalan opisto: 040 138 jolloin se pehmenee ja muistuttaa kurssiaiheet sovitaan erikseen, joten Sastamalan Opiston yhteistyössänahkaa. järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston vetäjä, ota yhteys Kankaan2033 tai 040 138 2034,kanssa ja Sataopisto Materiaalit voit ostaa taitoryhmän netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamalanopisto.fi tai opiston 044 560 4581. Netissä: www.sastakeskuksesta. pään taitokeskukseen. toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opiston kurssin tunnuksen avulla malanopisto.fi ja www.huittinen.fi/ ilmoittautuminen käy kätevästi. kansalaisopisto. Taitokeskus Kankaanpäässä toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Petäjä-opiston kanssa. Kysy lisää taitokeskuksesta.

NOORMARKKU TAITOKURSSIT

KANKAANPÄÄ Yhdistyksemme kurssitoimintaa tukee myös Kännykkäpussi nahkapaperista. TAITOKURSSIT

Minä ja matto

Ma 9.–23.9. klo 10–13.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalit voit ostaa taitokeskuksesta tai tuoda mukanasi. Kuteiksi käyvät mm. räsy, trikoo ja ontelokuteet. Saat ohjeita myös kuteiden leikkaamiseen.

Kädentaitoja monipuolisesti, kolme eri kurssia

Ti 17.9.–19.11. Iltapäiväryhmä klo 13–15.30. Iltaryhmä klo 18–20.30. Ke 18.9.–20.11. klo 10–12.30. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita? Taitokeskuksessa on uudistuva ja laadukas Tekemisen iloa -mallisto, jossa on sisustustuotteita ja asusteita. Nahkapaperista voi ommella laukkuja, kuvioida kangasta Block printing -tekniikalla tai valmistaa

8

taito

Monipuolinen makramee

Ma 30.9.–14.10. klo 10–12.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Tällä helpolla ja näyttävällä tekniikalla valmistat trendikkäitä seinävaatteita, koruja, laukkuja, amppeleita yms. laadukkaista materiaaleista. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle.

Joulunodotuskurssi

To 14.–28.11. klo 17–20.15, 36 € + materiaalit. Kokoonnutaan iloisen joulunodotuksen tunnelmissa valmistamaan jouluisia ihanuuksia kodin koristeluun ja lahjaksi. Tehdään tyynyjä tarvikepaketeista, erilaisia valotuotteita ja valaisimia sekä pieniä jouluisia lahjoja.

Valopäre

Ti 26.11. ja 3.12. klo 17–20.15. Hinta 24 € + materiaalit. Valmistetaan huippukaunis, tunnelmallinen uutuustuote, Valopäre.

Neule- ja virkkausklubi

To 29.8., 26.9., 24.10. ja 21.11. klo 18–20.30. Klubi kokoontuu kerran kuussa. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan neulomisen ja virkkaamisen perustaidot ja haluttaessa vaikka kirjoneuleen tai palmikoiden neulominen ja kirjovirkkaus. Tarjolla monipuolisesti malleja ja materiaaleja.

Ympyrä- ja kolmiokudonta

Ke 11.–25.9. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 19 € + materiaalit. Kudonnan teemavuoden kunniaksi kudotaan ympyrää ja kolmioita! Tekeminen on hauskaa ja luovaa, pääset leikkimään väreillä ja erilaisilla pintarakenteilla. Ympyrästä muodostuu vaikkapa tyyny tai upea teos seinäkoristeeksi. Kolmioista voidaan koota esim. huivi tai peitto. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Islantilaiset neuleet

To 12.9.–17.10. klo 12–15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Valmistetaan islantilainen villapaita tai neuletakki perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja.

Islantilaisia neuleita.

Kaunista käsillä B, kädentaitopaja aikuisille

Ti 17.9.–12.11. joka toinen viikko klo 10–12.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Valmistamme opiskelijoiden toiveiden mukaisia käsitöitä erilaisista materiaaleista monenlaisin tekniikoin. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Tekemisen iloa kaikille käsitöistä innostuneille. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Kaunista käsillä A, kädentaitopaja aikuisille

To 19.9.–14.11. joka toinen viikko klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Valmistamme opiskelijoiden toiveiden mukaisia käsitöitä erilaisista materiaaleista monenlaisin tekniikoin. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Tekemisen iloa kaikille käsitöistä innostuneille. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

– Onni elää käsityössä

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 8

18.6.2019 14:12:23


Hurmaavat kotelolaukut To 3. ja 17.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Valmistetaan sievä pikkulaukku teatteriin tai juhliin. Tähän kuva Satakunta_kuvituskuva_kotelolaukku. Koristeita koivurisusta Ma 7. ja 14.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Ohut koivurisu taipuu rautalangan avulla hienoiksi koristeiksi puutarhaan. Omat, tuoreet risut mukaan!

Block printing

Ke 2.–16.10. klo 18.30–21.15. Kurssimaksu 19 € + materiaalit. Todellista tekemisen iloa ja värien leikkiä kankaalla! Painamme leimasimilla kuvioita kankaalle ja ompelemme kankaasta pirteät ja tyylikkäät tekstiilit keittiöön. Painokuviot viimeistellään sashiko-pistoilla. Voit valmistaa esim. tabletit, lasinaluset, pannumyssyn tai kangaskorin. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Ommellaan nahkapaperista joululahjoja

Ke 6.–13.11. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Nahkapaperi on mainio kevyt, kestävä ja pestävä materiaali. Kasteltuna se on kuin nahkaa, ja sitä on helppo ommella. Tällä kurssilla ommellaan laukkuja ja monenlaisia sisustustuotteita.

Kynttiläpajat

Ti 26.11. klo 11–14 ja klo 18.45–21.45. To 28.11. klo 17–20. Kurssimaksu päivällä 12 €, illalla 18 € / kerta + materiaalit Valmistetaan pitkiä kynttilöitä kastamalla. Valetaan ja koristellaan kynttilöitä ja tehdään sytykeruusuja.

Valopäre

Ke 4. ja 11.12. klo 18.30–21. Hinta 24 € + materiaalit. Valmistetaan huippukaunis, tunnelmallinen uutuustuote, Valopäre.

Tilauskurssit

Yksityiset, yhdistykset, työporukat jne. voivat tilata taitokeskuksesta oman kurssin. Kurssin sisältö ja kurssiaiheet sovitaan erikseen, joten ryhmän vetäjä, ota yhteys Noormarkun taitokeskukseen. Taitokeskus Noormarkussa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää taitokeskuksesta. Otsolan kansalaisopiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kurssei-

Harmaa betoni hurmaa! Ma 21. ja 28.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Valamme betonista ruukkuja, ”Tervetuloa”-kylttejä ja uutuutena kuvioituja porraslaattoja ja koristepalloja.

hin ilmoittaudutaan opiston netissä Otsolan kansalaisopiston viimeistään viikkoa ennenkanssa kurssinyhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.otsola,fi tai opiston alkua www.otsola.net tai opiston toimistoon 02 630 1500. toimistoon p. 02 630 1500.

LASTEN JA NUORTEN KESÄKURSSIT Kesäkivaa käsillä koululaisille 1 PORI Ma–to 4.–7.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kesäkivaa käsillä koululaisille 2 TAITOKURSSIT Ma–to 11.–14.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kesäkivaa käsillä koululaisille 3 Ma–ke 18.–20.6. klo 10–15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Taito-käsityökerho Kurssit ovat sisällöltään samankaltaisia. Kurssilla opitaan kutomaan kangaspuilla mattoja, Ti 10.9.–26.11. 15–16.30. Kerhosuunnittelemaan ja viimeistelemään työt. Tehdään myös poppanaa tai klo liinoja. Opetellaan kesäisiä käsitöitä sisustukseen, koruja yms. suunnattu 8–12-vuotiaille.

Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Taitokeskus Noormarkussa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää Koululaisten syyslomapajat Taitokeskuksesta.

Ma–ti 21.–22.10. klo 9–14. KurssiPORI 12 €/päivä + materiaalit. maksu TAITOKURSSIT Hauskaa ja helppoa käsillä tekemistä lapsille ja nuorille. Kaikki materiaalit kintaan liittyvät asiat sekä tuolien Taitolauantait klo 10–14 voi ostaa taitokeskuksesta. uudelleen päällystys. 20.1. Käsityölauantai. Hämmästyttävät huoneentaulu. 10.2. Kurkkaa kutomoon, kokeile kangaspuita!

17.3. Kotelolaukut. Kädentaitoja monipuolisesti 14.4. Kirjonta.

Ympyrä- ja kolmiokudonta

Ke 18.9.–11.12. klo 17–19.45, Ma 30.9.–14.10. klo 15–18.15. Kurssi19.5. Koruja kevään juhliin.joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € hakemaan maksu 36 € +opastusta materiaalit. Taitolauantaina voit tulla paikalle vinkkejä, ja materiaaleja + materiaalit. Kiinnostaako sinua Kudonnan teemavuosi tuo kuoppia monenlaisia ja houkuttelevia dontaan uusia ulottuvuuksia. Nyt käsityötekniikoita. Taitokeskuksessa kudotaan ympyrää ja kolmioita! on tarjolla paljon malleja ja opit Tekeminen on hauskaa, luovaa taitoja, joilla voit valmistaa sisusja pääset leikkimään väreillä ja tukseen, itselle tai lahjaksi kauniita erilaisilla materiaaleilla. Ympyrästä tuotteita oman valintasi mukaan. voi valmistaa tyynyn, unisiepparin Lisäksi saat suunnitteluapua ja tai vaikka komean seinäkoristeen. voit ostaa laadukkaita materiaaleja Kolmioista voi koota esim. huivin paikan päältä tai peiton. .

Pikkutuolin uudet vaatteet

Ti 24.9.–8.10. klo 17–19.45. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule verhoilemaan ruokailutuolisi! Kurssilla opitaan mm. vanhan verhoilun purku, materiaalien han-

Lauantaikurssi: Makrameeta monipuolisesti

La 19.10. klo 9–15. Kurssimaksu 12 € + materiaalit. Sukelletaan makrameesolmeilun saloihin ja valmistetaan helpoilla

KANGASPUILLA KUTOMAAN! Sovi oma kudonta-aikasi lähimmässä taitokeskuksessa. Aiempaa kokemusta et tarvitse – opettaminen on ilomme!

tekniikoilla amppeleita, seinäkoristeita, unisieppareita ja koruja laadukkaista materiaaleista. Tekniikka on helppoa ja hauskaa!

Block printing

To 31.10.–14.11. klo 17–19.45. Kurssimaksu 36 € + materiaalit alk. 20 €. Todellista tekemisen iloa ja värien leikkiä kankaalla! Painamme leimasimilla kuvioita kankaalle ja ompelemme kankaasta pirteät ja tyylikkäät tekstiilit keittiöön. Painokuviot viimeistellään sashiko-pistoilla. Voit valmistaa esim. tabletit, lasinaluset, pannumyssyn tai kangaskorin.

Kuvioita kirjovirkkaamalla

Ma 4.–18.11. klo 15–18.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Virkataan upeita graafisia kuvioita erilaisilla kirjovirkkaustekniikoilla. Inspiroidutaan esimerkiksi Molla Millsin hauskoista kuoseista ja kolumbialaisesta mochila-tekniikasta. Voit valmistaa vaikkapa kolikkopussin, penaalin, repun, kassin tai laukun.

Makrameeta monipuolisesti

To 21.–28.11. klo 17–19.45. Kurssimaksu 24 € + materiaalit.

taito

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

18.6.2019 14:12:24


Sukelletaan makrameesolmeilun saloihin ja valmistetaan helpoilla tekniikoilla amppeleita, seinäkoristeita, unisieppareita ja koruja laadukkaista materiaaleista. Tekniikka on helppoa ja hauskaa!

Joulupajat 12 €/päivä + materiaalit.

Ti 3.12. klo 12–17 Valmistetaan lumoavan kaunis uutuus, Valopäre. Ti 10.12. klo 12–17 Saippuat joulupukinpussiin Ti 17.12. klo 12–17 Valaisevat joulukoristeet

punomalla, makrameesolmeilulla ja rosee-tekniikalla. Taitokeskus myy sopivat materiaalit töihin.

Nahkapaperia luovasti

Ke 6.–20.11. klo 18–21.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Valmistetaan mainiosta uudesta kestävästä ja pestävästä materiaalista, nahkapaperista, pussukoita, kasseja ja koreja.

Kudontaa luovasti

To 7.–21.11. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule tutustumaan kudonnan uusiin tuuliin, ympyräkudonnan ja kehyskudonnan perusteisiin. Kurssilla kokeillaan erilaisia materiaaleja ja pintarakenteita. Luodaan uniikkeja sisustustekstiilejä ja koruja.

Syksyn uutuudella Valopäreellä ja muilla ihanilla valoteoksilla ilahdutat itseä ja ystäviä tuomalla valoa talven pimeyteen.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 3.9.–29.10. klo 18–19.30. Perhemaksu 40 € / aikuinen ja lapsi + materiaalit. Tehdään yhdessä hauskoja, helppoja, ihan oikeita käsitöitä esim. värjäystä, huovutusta, mosaiikkia, solmeilua. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110001.

Puikkopiiri

Ke 4.9.–27.11. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja valmistamaan neuleita eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan, esim. trendikkäitä huiveja, sukkia, neulepaitoja. Kurssilla voit myös virkata. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108041.

Kädentaitoja monipuolisesti, päivä

Valopäre tuo tunnelmaa.

RAUMA TAITOKURSSIT

Block printing

Ke 25.9.–9.10. klo 17.30–20.45 sekä ke 16.–30.10. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € / kurssi. Painetaan leimasinpainannalla kuvioita erilaisille kankaille, joista valmistetaan pussukoita, kasseja ym.

Kädentaitoja monipuolisesti

To 26.9–24.10. klo 10–12.30. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Tehdään laajasta valikoimasta helpoilla tekniikoilla upeita tuotteita. Nyt voit valita myös Tekemisen iloa -malliston uutuudet: Raita-valaisin ja Nuotta-verkkokassi. Kurssilla voit tehdä sisustustuotteita mm.

10

taito

Kudontaa luovasti: ympyräkudonta.

Joulupaja 1

Ti 26.11.–10.12. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Syksyn uutuudella Valopäreellä ja muilla ihanilla valoteoksilla ilahdutat itseäsi tai ystäviä tuomalla valoa talven pimeyteen.

Joulupaja 2

Ke 27.11.–11.12. klo 18–21.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit.

Ke 4.9.–27.11. klo 10–12.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tehdään monenlaisilla tekniikoilla, helpoilla ja haastavilla, tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Käytössäsi on taitokeskuksen mallisto mm. Tekemisen iloa, Green Craft -huopatuotteita, makrameesolmeilua, kirjontaa, värjäystä, virkkausta, neuleita ja kudontaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111001.

Kivaa käsillä nuorille

To 5.9.–28.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Valmistetaan kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä oman kiinnostuksesi mukaan vaikkapa neuleita, koruja, ompelua, mosaiikkitöitä, virkkausta, makrameesolmeilua, kankaanpainantaa. Kurssi on suunnattu n. 10–18-vuotiaille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110011.

Muista ilmoittautua kurssille vähintään viikkoa ennen!

Neule- ja virkkausklubi

Ma 16.9.–7.10. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Neulotaan ja virkataan helppoja ja nopeita sisustustekstiilejä ja asusteita. Esim. mattoja, tyynyjä, sukkia, tumppuja ja huiveja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108051.

Ommellaan tyylikästä nahkapaperista

To 19.9.–10.10. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Nahkapaperi on mainio uusi materiaali, josta ommellaan kevyitä, kestäviä ja pestäviä laukkuja, koreja ja koteloita. Sitä voi värjätä ja kuvioida painamalla. Nahkapaperi kastellaan ennen ompelua, jolloin se pehmenee ja muistuttaa aivan oikeata nahkaa. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Taitokeskuksessa on ompelukoneet, joita voi käyttää kurssilla, kuten muutkin ompeluun tarvittavat työvälineet. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109021.

Lempihuivi

Ti 24.9.–15.10. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Valmistetaan oma lempihuivi kangaspuilla kutoen, neuloen tai virkaten. Useita eri tekniikoita ja materiaaleja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108081.

Islantilaiset neuleet

Ma 30.9.–4.11. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Valmistetaan perinteinen islantilainen villapaita tai villatakki. Neule

– Onni elää käsityössä

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 10

18.6.2019 14:12:25


valmistetaan perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Kurssi on seurausta Ulos maailmaha viä -käsityöhankkeesta 2013–2014. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108061.

Minä ja matto

Ke 2.10.–13.11. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo, frotee ja ontelokuteet. Opettelemme myös leikkaamaan kuteita. Mahdollisuus kutoa myös Kiikkalaista räsymattoa. Kurssia ei ole ke 9.10. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109091.

Solmeillaan makrameeta

Pe 4. ja 25.10. la 26.10 pe klo 17.30–21 la klo 10–14. Kurssimaksu 35 € + materiaalit. Äetsän paloasemalla. Makrameesolmeilu on hauskaa eikä ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi luulla. Muutamalla erilaisella solmulla voidaan valmistaa monennäköisiä helppoja tai vähän haastavampia töitä. Tehdään aluksi pöllö helpolla tekniikalla. Muilla kerroilla voit tehdä valintasi mukaan esim. amppelin, koruja tai seinävaatteen. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111046.

Green Craft – kierrättäen kaunista

To 17.–31.10. klo 10–13. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan tyylikkäitä ja viimeisteltyjä tuotteita kierrätysmateriaaleista, pääosassa harmaa Green Craft -huopalevy ja -nauha. Voit valmistaa mm. koreja, laukkuja, raheja ja tyynyjä. Huopaan voi painaa kuvioita painovärein ja täy-

Valmiita mattoja rullalla.

dentää kuviota kirjomalla. Mielenkiintoisena tekniikkana kuvansiirto kankaalle. Opettaja myy GC-materiaaleja ja omia kierrätysmateriaaleja voi tuoda mukana. Tuotteisiin voi yhdistää nappeja, nauhoja, kankaita, pitsejä ja vanhoja vöitä. Opettajalla on runsaasti esillä kauniita ideatöitä. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109001.

Ympyräkudonta

Ti 22.10.–5.11. klo 10–13. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Päästä luovuus valloilleen ja tule kutomaan puiseen pyöreään vanteeseen. Voit valmistaa esim. tyynyn tai seinätekstiilin. Tekniikka on hauska ja helppo. Kuteena ympyräkudonnassa voi käyttää monenlaisia lankoja ja kuteita, pienetkin jämälangat saa hyvin hyödynnettyä. Materiaaleja voi myös sekoittaa keskenään – vain mielikuvitus on rajana. Taitokeskuksessa on vanteita myytävänä. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108071.

Valaisimia ja valoteoksia sisustukseen

To 7.–28.11. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan laadukkaita, uudenlaisia valaisimia ja valokoristeita kodin sisustukseen ja lahjaksi: Herkkä Rosee-valaisin, kaunis Raitatai Bling -pöytävalaisin, vanhat tutut valopallot kimallelangasta tai paperimassaan dipattuja valotaloja ja ikkunakoristeita. Opettaja myy kaikkia materiaaleja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109011.

Joulunodotuskurssi

Ti 5.–26.11. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit Iloisissa joulunodotuksen tunnelmissa valmistetaan jouluisia ihanuuksia kodin koristeluun, sisustukseen ja lahjaksi. Erilaisia valotuotteita, joululiinoja ja kuusenalusmattoja, kransseja, kuusenkoristeita sekä lämpöisiä asusteita. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111021.

Joulupajat

Ke 11.12. klo 10–13.15 Ma 16.12. klo 18–21.15 Valmistetaan jouluisia ihanuuksia eri tekniikoilla kotiin ja lahjaksi. Pajamaksu 12 € päivällä, 18 € illalla + materiaalit. Ilmoittaudu suoraan taitokeskukseen. Taitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää Taitokeskuksesta.

Sastamalan Opiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursseihin Taitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen ilmoittaudutaan opiston netissä Opiston kanssa. Kiinnostuitko nuorille yhteistyössä Sastamalan Taitokeskuksesta. viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamalanopisto.fi tai Sastamalan Opiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursse opiston toimistoon 040 138 2033 tai netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamal 040 138 2034. Sastamalan Opiston toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opisto kurssin tunnuksenkäy avulla ilmoittauilmoittautuminen kätevästi. tuminen käy kätevästi.

Kynttiläpaja

2.–12.12. pajamaksu päivällä 12 €, illalla 18 € + materiaalit. taito

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

Yhdistyksemme kurssitoimintaa tukee myös 18.6.2019 14:12:26


KARPALOHUIVI LANKA:

Alize Naturale, 200g, väri 105 Huivin koko 27 cm x 190 cm Pyöröpuikko 5 Tiheys 19 s /10 cm Luo 50 s Neulo 3 krs aina oikein. Neulo jatkossa 3 s aina oikein molemmissa reunoissa. Neulo 11 s mallikertaa huivissa 4 kertaa. Toista kerroksia 1-4, kunnes lankaa on jäljellä kahteen kerrokseen ja päättelyyn. Neulo 2 krs oikein. Päättele silmukat löyhästi. Päättele langanpäät.

¯ - = o = ∆ = x =

12

taito

– Onni elää käsityössä

neulotaan nurjalla puolella oikein langankierto 2 s. oikein yhteen oikein oikealla puolella, nurin nurjalla puolella

¯

¯

¯

∆ ∆ o x

¯

¯

o x

¯

¯

o x

¯

¯

¯

4

o ∆

3

x x x x x

x

x x

x

x

x

2

x x x x x

x

x x

x

x

x

1

ONE1902_Satakunta_6-12.indd 12

18.6.2019 14:12:29


NEULEUNELMAT KIRJAKSI OLEN TITTA JÄRVENSIVU, neulesuunnittelija Savonlinnasta. Ammatiltani olen terveydenhoitaja, mutta neulomista olen harrastanut jo vuosikausia. Taidon opin karjalaiselta isoäidiltäni ja hän oppi taidon aikoinaan omalta isoäidiltään. Kirjoneuleet ovat minulle rakkaimpia, mutta viime vuosina olen opetellut pitsi- ja pintaneuletekniikoita. Neulominen on minulle mielen rentoutta, vapaata ajatusten lentoa, itseilmaisua ja hyvää mieltä. Ideat malleihini tulevat milloin mistäkin näkemästäni asiasta, usein luonnosta, mutta monesti myös tunnelmasta tai kokemastani taide-elämyksestä. Oma villasukkakirja on ollut haaveeni jo pitkään. Sukkamallit sitä varten ovat kypsyneet mielessäni jo pari vuotta. Syksyn Roosa nauha -kampanjaan ilmestyvästä villasukkakirjasta tulee satumainen, sen sukat on neulottu satumaailman hahmoille. Toi-

von mallien sukkien lämmittävän kaikkia oman elämänsä prinssejä ja prinsessoja, jokunen pahiskin saanee omat sukkansa kirjan 24 mallin joukosta. Ohjeissa on käytetty paljon erilaisia neuletekniikoita. Kantapää on itselleni sukan kiehtovin kohta ja etsinkin jatkuvasti uusia menetelmiä yhä istuvampaan kantapäähän. Kirjassa esittelen muutamia omia versioitani kantapäästä. Roosa nauha -ideologia ja varojen kerääminen syöpätutkimukseen ja vertaistukityöhön on lähellä sydäntäni, siksi valitsin Roosa nauha -langat kirjan malleihin. Työssäni terveydenhoitajana kohtaan usein ihmisiä, jotka elävät vakavan sairauden kanssa ja sairaus on koskettanut myös läheisiäni. Päivittäin näen läheltä perheiden elämää sairauden varjossa ja olen omalta osaltani tukemassa ja auttamassa. Sairauden keskellä on aina myös terveyttä ja terveydenhoitajana mi-

nusta on tärkeää nostaa terve arki ja normaalielämän keskiöön, sieltä kumpuaa toivo ja parantumisen lupaus. Minusta on upeaa, että myös neuloen pystyn omalta osaltani auttamaan tärkeää tutkimustyötä syöpäsairauksien ehkäisyn ja parantamisen hyväksi. Titta Järvensivun kirja Olipa kerran villasukka tulee myyntii Taito Shoppeihin syyskuun lopussa. Kirjan hinta on 19 € ja myyntihinnasta lahjoitetaan 1,90 € Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen.

taito

ONE1902_13-15.indd 13

– Onni elää käsityössä

13

18.6.2019 14:06:39


ONE1902_13-15.indd 14

18.6.2019 14:06:41


VUODEN KÄSITYÖTEKNIIKKA TEKSTI

ROOPE LIPASTI KUVAT HILJA MUSTONEN

MINIKUDONTAA OPPIMASSA Kun sain haasteen tulla kokeilemaan minikudontaa, ensimmäinen ajatus oli: ”Herra, anna heille anteeksi, sillä he eivät ymmärrä mitä pyytävät”.

K

äsityöhistoriani on nimittäin karu. Virkkaamaan en oppinut koskaan. Kun ekalla luokalla tehtiin keltaisesta vohvelikankaasta jonkinlainen tyynyliinan tapainen ja siihen piti koristeeksi kirjailla Hyvin Yksinkertaisia Kuvioita, niin onnistuin saamaan niidenkin symmetrian väärin. Ompelukonekorttia en saanut, autokortin tosin antoivat, mikä on erikoista. Ja on tässä sukurasitteitakin. Tulen käsityöläisesti hyvin lahjattomasta perheestä. Hyvä esimerkki on isäni, joka on lääkäri, mutta patologi, eli varmuuden vuoksi leikkaa vain kuolleita. Vaan mikäpä siinä, kaikkea pitää kokeilla, jopa minikudontaa. Sitä paitsi minulle on luvattu omaope, Taito Varsinais-Suomen Elina Koistinen, joka hanskaa nämä hommat ja, kuten käy ilmi, on myös hyvin suurpiirteinen oppilaansa edesottamuksien suhteen. Minikudonnalla tarkoitetaan pieniä näpertelykutomuksia, joista voisi saada vaikka nukkekotiin maton tai verhot. Se on kuitenkin ihan oikeaa kutomista. Mini-

kudonnan avulla on helppo opettaa lapsille – ja kirjailijoille – miten tekstiili rakennetaan. Että se koostuu loimista ja kudoksesta (toim. huom. kuteesta). Ja tekemisessä on paljon hyviä puolia: – Jos loimesta tulee vino, ei haittaa, Koistinen lohduttaa, kun katsoo räpellystäni. Ei ole ihan helppoa pujottaa sukkulaa – tässä tapauksessa neulaa – pienten lankojen välistä nakkisormilla sekä näkökyvyllä, joka tuo mieleen lepakon. Mutta ei siis haittaa jos menee vinoon! Tämä on sittenkin mun juttuni! – Ota sopivan kokoinen lanka, ei liian pitkää, ettei se neula ole vieruskaverin silmässä, kun vedät sitä suoraksi, Koistinen neuvoo viisaasti, sillä hän itse istuu vieressä. Ja alkaahan se lopulta sujua. Ei nyt usainbolt-nopeasti mutta pikkuhiljaa. Kangas alkaa kehkeytyä ja siitähän on tulossa ihan ok! Lopuksi kangas pitää lopetella, ettei se purkaudu. Koistinen on nainen paikallaan ja selittää miten se tehdään: – Irrotat loimet, leikkaat ne auki ja sidot kiinni. Selvä!

Se on tosin aika vaikeaa, kun on nakkisormet ja silmissä se lepakkojuttu. Koistinenkin huomaa tämän: – Jos minä autan – siis ellei sinulla ole jouluun saakka aikaa? (Juttu tehtiin toukokuussa, toim. huom.) Lopputuloksesta joka tapauksessa tuli hieno: Annoin sen äidille äitienpäivälahjaksi. Hän ilahtui kovasti, kun sai esikoiseltaan lahjaksi askartelun – ensimmäisen melkein neljäänkymmeneen vuoteen. ROOPE LIPASTI KIRJOITTAJA ON KIRJAILIJA, MUTTA KIRJOJEN.

Kudonnan uusi aika! KOTIMAISESTA KOIVUVANERISTA valmistetut minikudonnan korukehykset ihastuttavat ja koukuttavat luovan kudonnan pariin.

Et tarvitse aikaisempaa kokemusta kutomisesta, etkä edes käsitöistä, riittää kun tartut kehyksiin, loimiin ja neulaan. Korukehyksellä valmistat erikokoisia kudottuja koruja – rintakoruja, kaulakoruja, nukkekodin tekstiileitä – juuri niin luovalla tavalla kuin itse haluat. Sinä päätät värit, raidat, kuviot ja hapsut, miten ikinä sen haluat! Sarjaan kuuluvat myös Ympyräkehykset ja Miniryijykehykset. Kehyksiä voi tilata www.taitoshop.fi.

taito

ONE1902_13-15.indd 15

– Onni elää käsityössä

15

18.6.2019 14:06:43


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN www.taitosatakunta.fi

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS RAUMA

Karpintie 24 32700 Huittinen p. 044 7569 094 huittinen@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 10–17, ke–to 10–14

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ti, to 9–17, ke 9–18

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ

TAITOKESKUS SASTAMALA

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 044 744 1263 kankaanpaa@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 044 770 3103 sastamala@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 9–18, ti–to 9–17, pe 9–15

TAITOKESKUS NOORMARKKU

IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA / HERRA HAKKARAISEN TALO

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 9–15, ke–to 12–18 TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–to 9–17, pe 10–17, la 10–14

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3102 info@herrahakkaraisentalo.fi Avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (syys–toukokuu)

Syksyn avaus Taitokeskuksissa lauantaina 7.9.2019 klo 10–14

Nyt sukkulana paikalle! Tarjolla monipuolinen kattaus vuoden käsityöstä kudonnasta, neuleista pohjoismaisella sekä perisuomalaisella tvistillä ja jälkiruuaksi valoa pimeyteen solmukohtien kera. Tule ja hämmästy!

TAITO SATAKUNTA RY TOIMISTO

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3101 toimisto@taitosatakunta.fi

Psssssst! Seuraa ilmoittelua.

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2019 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 30 200 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO FAKTOR TAITTOPALVELU / PAINOPAIKKA FORSSA PRINT 2019 / KANNEN KUVA SONJA KARLSSON / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA, TAITO VARSINAIS-SUOMI JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONE1902_Satakunta_16.indd 16

18.6.2019 14:13:20