TAITO SATAKUNTA asiakaslehti 1/2020

Page 1

VUODEN KÄSITYÖTEKNIIKKA

VUOLEMINEN

VUOLE OMA VIRKKUUKOUKKU MOLLA MILLSIN KANSSA

TAITOYHDISTYKSESSÄ

KURSSEJA JA TAPAHTUMIA

KÄSITYÖOHJE

TUFTAA KAUNIS LINTUTAULU

TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI KEVÄT 2020

ONE2001_Satakunta_1.indd 1

2.12.2019 13:02:16


a ja n ko h ta i s ta

TAITO SHOP -MYYMÄLÄKETJU 20 VUOTTA SUURIN SUOMALAINEN käsityöyrittäjien tuotteiden sisäänostaja ja myyjä on pysynyt mukana sisustus-, lahja- ja asustekaupassa kahdesta syystä: on vastattu kysyntään jatkuvasti uusituilla kotimaisilla pienteollisilla tuoteperheillä ja taas toisaalta sillä, että tuotevalikoimassa on säilynyt oma käsityömäinen, pienyrittäjyyttä tukeva tuotevalikoima. "Ostamme vuosittain yli kahdella miljoonalla eurolla tuotteita alan kotimaisilta yrittäjiltä. Se on erittäin merkittävä määrä, kun asiaa katsoo pienyrittäjyyden ja kansantalouden näkökulmasta. Merkittävää on myös kaupan kulttuuriset arvot. Taito Shopien kauniit, hyvillä myymäläpaikoilla sijaitsevat myymälät ylläpitävät suomalaista kädentaitokulttuuria ja nostavat käsityöyrittäjyyden tunnettuutta", kertoo Taito Myymälät Oy:n johtaja Anne Ossi. Taito Shop myymälöitä on tällä hetkellä 23 ympäri Suomen ja kasvua on odotettavissa lähivuosina. Taito Shopeilla on myös verkkokauppa: www.taitoshop.fi.

Taitoja tulevaisuuteen Taito-käsityökoulut 30 vuotta TEKSTI

MINNA HYYTIÄINEN / TAITOLIITTO KUVA MILKA ALANEN.

NÄIN DIGIAIKAKAUDELLA kannetaan usein sen opintoja tarjolla myös aikuisille. suurta huolta lasten ja nuorten kädentaidoisToiminnan kantavana ideana on oppimisen ta. Osin huoli onkin aiheellinen, mutta todel- ilo kokeilemalla, harjoittelemalla ja itseään illisuudessa meillä on iso joukko nuoria, jotka maisemalla. Eikä tarve kädentaitojen osaajista ovat todella taitavia, innostuneita ja sitoutu- ole katomassa tulevaissudessakaan. Päinvasneita käsityön harrastajia. toin. Kestävä kulutus haastaa Vuonna 1998 säädettiin lameidät paikkamaan, korjaaKädentaitojen ki taiteen perusopetuksesta, maan ja huoltamaan. Materiosaajia tarvitaan aalien ja kestävien rakenteiden minkä myötä laadittiin käsiaina. työlle valtakunnalliset opetuntemus on tulevaisuudessa tussuunnitelman perusteet. entistäkin tärkeämpää. JuhlaTästä alkoi Taito käsityö- ja muotoilukoulu- vuotta vietetäänkin teemalla Taitoja tulevaijen tarina. Tänä päivänä taitoyhdistysten käsi- suuteen. Valtakunnallinen käsityökoulujen työkouluja on 15, toimintaa 61 paikkakunnalla näyttely on esillä 6.–28.3.2020 CraftCornerin ja oppilaita yli 3 200 ja taiteen perusopetuk- Taito Galleriassa, Eteläesplanadi 4, Helsinki .

Valtakunnallinen Käsityölauantai 18.1.2020 S HOP

2

taito

onni elää lehti s 2-3.indd 2

Taitoyhdistyksissä vietetään Käsityölauantaita taas tammikuussa. Tule mukaan tutustumaan yhdistysten toimintaan, varmaan paikkasi kevään kursseille ja kurkistamaan, mitä yllätyksiä on tarjolla. Käsityölauantai on myös hyvä aika liittyä taitoyhdistyksen jäseneksi, jäsenille on tarjolla omia etuja ja tarjouksia

– Onni elää käsityössä

26.11.2019 9.50.38


Molla Mills kiertueelle taitokeskuksiin! Tule työpajaan vuolemaan oma virkkuukoukku.

VUOLE OMA VIRKKUUKOUKKU Molla Millsin kanssa MODERNIN VIRKKAUKSEN kansainvälisesti tunnettu taitaja Molla Mills kiertää kaikissa Suomen taitoyhdistyksissä huhti-toukokuussa opettamassa virkkuukoukun vuolemista ja virkkausta. Seitsemällätoista paikkakunnalla vietetään kevään kynnyksellä kurssituokio todellisen matalan kynnyksen vuolemisen parissa ja lopputuloksena kurssilaiset saavat mukaan kauniin ja käytännöllisen itse tehdyn käsityövälineen. Näin haluamme innostaa Vuoden 2020 käsityötekniikan eli vuolemisen kokeiluun myös enemmän pehmeiden materiaalien käsityötekniikoista innostuneita. Molla Millsin vuolutyöpaja kestää noin 2,5 tuntia ja työpajan hinta on 15 euroa. Yhteen

KUVA KAPINA OY

työpajaan mahtuu 20 osallistujaa. Pajatuokioon sisältyy virkkuukoukun vuoleminen sekä mahdollisuus aloittaa Mollan suunnitteleman hedelmäpussin virkkaaminen, virkkausohjeen saat mukaasi. Ja toki Molla kertoilee muutenkin omista virkkutöistään. KIERTUEAIKATAULU

14.4. Taito Pohjois-Karjala, Joensuu klo 17.30 15.4 Taito Itä-Suomi, Mikkeli klo 17.30 16.4. Taito Keski-Suomi, Jyväskylä klo 17.00 17.4. Taito Nyland, Tammisaari 17.30 18.4.Taito Etelä-Suomi, Helsinki klo 14.00 22.4 Taito Satakunta, Pori klo 17.30 23.4. Taito Pirkanmaa, Tampere klo 17.30

24.4. Taito Kymenlaakso, Kouvola klo 17.00 27.4. Taito Åboland, Parainen klo 17.30 28.4. Taito Varsinais-Suomi, Turku klo 17.30 5.5. Taito Keski-Pohjanmaa klo 17.30 6.5. Taito Österbotten, Vaasa klo 17.30 7.5. Taito Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki klo 17.30 11.5 Taito Lappi, Rovaniemi klo 17.30 12.5. Taito Pohjois-Pohjanmaa, Oulu klo 17.30 13.5. Taito Kainuu, Kajaani klo 17.30 14.5. Taito Ylä-Savo, Iisalmi klo 17.30 Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilmoittautuminen avautuu netissä www.taito.fi lauantaina 18.1.2020 klo 9.

taito

onni elää lehti s 2-3.indd 3

– Onni elää käsityössä 3

26.11.2019 9.50.41


Vuolumestarien taito on katoamassa.

ONE2001_4-5.indd 4

2.12.2019 11:57:32


TEE ITSE TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR KUVA KAPINA OY

VUODEN 2020 KÄSITYÖTEKNIIKKA VUOLEMINEN Suomalaisilla on erityinen suhde luontoon ja metsässä liikkumiseen sekä puuhun materiaalina. Puukko on perinteisesti kulkenut mukana metsäretkillä. Puun käsittely, vuoleminen ja puukon käyttö on arvokasta käsityötaitoa, joka nyt halutaan nostaa esiin nimeämällä vuoleminen Vuoden 2020 käsityötekniikaksi.

-K

äsityö jo sanana mielletään meillä Suomessa aivan liian usein vain pehmeisiin materiaaleihin, lankoihin ja tekstiiliin. Haluamme kuitenkin muistuttaa, kuinka moninaista käsityötekniikoiden ja materiaalien kirjo on. Vuolutaito on perinteinen, arvokas käsityöosaamisen osa-alue ja meillä Suomessa on myös vahva puukkojen valmistuksen perinne, sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. – Puukon käyttötaito opittiin aiemmin luonnollisesti jo lapsena. Nykyään perinteinen vuolutaito on kuitenkin monella unohduksissa. Toivomme, että ihmiset innostuvat kokeilemaan ja opettamaan myös nuorille vuolemisen taitoa. Tekniikkaan ei tarvita kalliita työvälineitä tai materiaaleja. Hyvällä peruspuukolla ja metsästä löydetyllä puunpalalla pääsee alkuun, ja puun muokkautuminen omissa käsissä on ainutlaatuinen kokemus. Vuolemisen taito on kansanperinnettä, joka on vaarassa kadota. Vuolumestarien käsissä on syntynyt esimerkiksi perinteisiä, äärimmäistä käsityötaitoa vaativia lastukoristeita, lintuja ja tuomaanristejä. Vuolemisen valinta

vuoden käsityötekniikaksi ei tavoittele kuitenkaan sitä, että kaikkien pitäisi oppia lastulintujen tekijöiksi. Yksinkertainen pajupillin veistely, kaarnalaivan muotoilu tai grillitikun vuoleminen antaa jo tuntumaa puuhun materiaalina ja opettaa puukon käsittelytaitoa. Olisi kuitenkin hienoa, jos tekniikan esiin tuominen lisäisi myös kiinnostusta katoavaa taitoa kohtaa ja perinteisillekin mestareille löytyisi oppilaita jatkamaan vanhojen tekniikoiden taitoa. Vuoden 2020 aikana on tulossa taito.fi-sivulle jakoon ohjevideoita ja materiaalia, joiden avulla vuolemista on helppo uskaltautua kokeilemaan. Taitoliitto ja Suomen käsityön museo toteuttavat yhteistyönä vuoden käsityötekniikkaa tukevan Metsästä käsin -kutsunäyttelyn, joka esittelee suomalaisten suhdetta metsään, puuta materiaalina sekä metsää tilana ja paikkana käsityön näkökulmaa unohtamatta. Tunnelmallinen näyttely pyrkii esittelemään suomalaisen metsän ytimen, metsän tunnun, äänet ja tuoksut. Näyttely tulee olemaan esillä Jyväskylässä Suomen käsityön museossa 23.5.–30.8.2020 ja CraftCornerissa Helsingissä syyskuussa 2020.

Vuoden käsityötekniikoista kestosuosikkeja Vuoden käsityötekniikan nyt neljännen kerran. Edellisten vuosien tekniikat makramee, kirjonta ja kudonta ovat nousseet kestosuosikeiksi ja saaneet paljon näkyvyyttä.

TAITOLIITTO NIMESI

Kolmasosa suomalaisista (34 %) kertoo nikkaroivansa, rakentelevansa tai tekevänsä käsitöitä ainakin muutaman kerran kuussa. 7 % kertoo tekevänsä käsitöitä joka päivä ja 77 % suomalaisista harrastaa käsitöitä ainakin satunnaisesti. Naisista jopa 11 % tekee käsitöitä päivittäin. Käsityön harrastaminen Suomessa -tutkimus 2018.

taito

ONE2001_4-5.indd 5

– Onni elää käsityössä

5

2.12.2019 11:57:32


TEKSTI

TAITO SATAKUNTA RY KUVAT TAITO SATAKUNTA RY

KEVÄTTÄ KOHTI

KÄSITÖIDEN PARISSA

Kuva Annina Tukia

Kurssit ovat mukava tapa oppia uutta ja löytää ideoita. Jos haet malleja ja materiaaleja käsitöiden tekemiseen kotona, löydät niitä taitokeskuksen myymälästä.

Muhkeita pintoja PUNCH NEEDLE -tuftaus on uusi tapa kirjoa kuvioita kankaalle. Neulalla syntyy pehmeitä ja muhkeita pintoja, joissa erityisesti paksut värikkäät langat pääsevät oikeuksiinsa. Käsityölauantaina 18.1. sinulla on oiva tilaisuus tutustua tähän hauskaan käsityöhön.

Hurmaavat neuleet ovat valloittaneet asiakkaamme. Ne ovat näyttäviä ja erittäin mukavia neuloa. Palmikoihin erikoistunut kurssi löytyy Sastamalasta. Neuleita tehdään myös puikkopiireissä ja neuleklubeissa. Jos kaipaat apua neuleiden tekemiseen, tule mukaan. Jos kärsit kroonisesta neuloosista, tule samanhenkisten joukkoon.

ISLANTILAISET NEULEET

6

taito

Supersuosittu makramee Toiselle se on minimalistinen ja hillitty sisustuselementti. Toiselle se on muhkea, värikäs ja kaavoihin kangistumaton vapaa solmeilutekniikka. Se on pieni tai suuri. Mitä tahansa Sinä haluatkaan, ilmoittaudu kurssille.

MAKRAMEETA RAKASTAVAT KAIKKI!

– Onni elää käsityössä

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 6

2.12.2019 13:03:09


Kaikkiruokainen käsitöiden suhteen ja Kaunista käsillä -kurssit ovat Sinua varten. Saat uusimmat mallit ja ideat käyttöösi. Voit yhdistellä tekniikoita ja materiaaleja. Nämä kurssit ovat yhden tekniikan kursseja pidempiä, joten hauskuus ei lopu heti kesken. KÄDENTAITOJA MONIPUOLISESTI

KURSSIT KEVÄT 2020 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Kudonta- ja käsityöpiiri

Ma 13.1.–6.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Keikyän paloasemalla. Kankaankudontaa kaikille aloittelijasta taitajaan. Aiempaa kokemusta tai tietämystä kudonnasta ei tarvita – pelkkä kiinnostus uuden oppimiseen riittää. Kudontatilassa voi käydä kutomassa kurssilla aloitettua työtään myös kurssiajan ulkopuolella. Opetellaan myös muita käsitöitä ja tekniikoita toiveiden mukaan. Sastamalan opisto, kurssin tunnus 1109036, ilmoittaudu opistolle!

Kuva Hilja Mustonen

Tunnelmallinen Valopäre

Asuuko sinussa kutoja? KANGASPUILLA KUTOMINEN sujuu loistavasti kaikissa taitokeskuksissamme. Sovitaan vain aika ja varataan kangaspuut. Parhaiten tutustut valikoimaan paikan päällä. Voit olla ensikertalainen tai kokenut kutoja. Taitokeskuksessa kutominen on helppoa! Meillä on myös Minä ja matto -kursseja tarjolla, jos se tuntuu mukavalta tavalta aloittaa.

To 16.1.–23.1. klo 17.30–19.45. Kurssimaksu 21 € + materiaalimaksu 35 €/työ. Taitokeskuksessa. Valmista tyylikäs ja tunnelmallinen Valopäresisustustuote, joka sopii niin seinälle tai ikkunaan ripustettavaksi kuin tasolle nojalleen. Valopäreen koko on 40 x 40 cm. Sataopisto kurssinumero 1145109, ilmoittaudu opistolle!

Makrameeta monipuolisesti

Ti 14.1.–4.2. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Upeat seinätekstiilit, unisiepparit, korut ja amppelit valmistuvat tällä helpolla tekniikalla makusi mukaan. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle. Kurssilla on mahdollista myös yhdistää valmiiseen työhön kudontaa ja värjäämistä. Sataopisto kurssinumero 1140132, ilmoittaudu opistolle!

Islantilaiset neuleet

To 23.1.–27.2. klo 10–13.15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneu-

leen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Tervetuloa mukaan myös aloittelevat paidankutojat! Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Vuoluryhmä miehille

Ma 27.1. alkaen klo 18–19.30. Kokoontumiskertoja on kymmenen. Materiaalimaksu 15 €. Jokainen tekee omia töitään, mutta valmistamme yhdessä myös isomman työn, joka lahjoitetaan yhdessä päätettävään paikkaa. Kurssin järjestää Me Miehet -hanke taitokeskuksessa ja opettajana toimii Joel Nokelainen. Ilmoittautuminen joelnokelainen8@gmail.com tai 050 598 4651.

Kädentaitoja monipuolisesti

To 30.1.–23.4. klo 17.30–19.45. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Kokoontumiset joka 2. torstai. Valmistetaan sekä helppoja että haastavia käsityötuotteita toiveidesi mukaan. Käytössäsi on taitokeskuksen mallisto ja materiaalit, ja pääset opettelemaan uutta hyvässä seurassa! Valmista vaikkapa islantilaisneule, tee nahkapaperituotteita, innostu kierrätyshuovasta tai uppoudu solmeilun saloihin. Tekniikoita mm. makramee, punch needle -tuftaus, neulonta, virkkaus, värjäys, kangaspuilla kutominen tai ompelu. Ilmoittaudu suoraan taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Koululaisten hiihtolomapaja

Ma–ti 17.2.–18.2. klo 10–15. Kurssimaksu 12 € / päivä + materiaalit. Taitokeskuksessa. Kurssilla tehdään käsitöitä ihan oikeilla materiaaleilla ja välineillä. Lapset oppivat helppoja ja hauskoja tekniikoita, kuten sormineulontaa, mosaiikkitöitä, kehyskudontaa, makrameeta, ompelua, yms. Tervetuloa kaikki kouluikäiset taito

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

2.12.2019 13:03:11


tytöt ja pojat! Ilmoittaudu suoraan taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Koko perheen käsityöillat

Ti 25.2.–24.3. klo 17.30–19. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Lapset yhdessä aikuisten kanssa – tervetuloa harrastamaan käsitöitä! Tehdään helppoja ja hauskoja, ihan oikeita käsitöitä, kuten kankaanpainantaa, solmeilua, sormin neulontaa, mosaiikkitöitä, kehyskudontaa, ompelua ym. lasten taitotason mukaan. Sopii noin 3-vuotiaasta vaikka 100-vuotiaaseen! Materiaalia voit ostaa paikan päältä. Huom! Lapsi ilmoitetaan kurssille opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Maksu sis. molempien osallistumisen. Sataopisto kurssinumero 1145110, ilmoittaudu opistolle!

kuksessa. Nahkapaperi on monipuolinen materiaali, joka valmistetaan selluloosasta ja lateksista. Materiaali kestää pesua ja käyttöä. Kurssilla valmistamme tyylikkäitä kevyitä laukkuja ja säilytyspussukoita, joita voi myös kuvioida nahan tapaan ennen ompelua. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Sataopisto kurssinumero 1140138, ilmoittaudu opistolle!

Solmeillaan makrameekukkia ja -sulkia

La 25.4. klo 10–15.45. Kurssimaksu 18 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Makrameepajassa opit solmeilemaan suloisia kukkia ja sulkia sekä pieniä seinävaatteita koristamaan keväistä kotia, vaikkapa äitienpäivälahjaksi. Solmeilu on yllättävän helppoa ja mukaansatempaavaa puuhaa, joka sopii myös aloittelijalle! Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen.

Nahkapaperista ommellen

Ti 28.4.–12.5. klo 17.30–19.45. Kurssimaksu 21 € + materiaalit. Taitokes-

8

taito

Ma–to 29.6.–2.7. klo 10–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit n. 30–50 €. Taitokeskuksessa. ”Täällähän on kivempaa kuin HopLopissa!”, totesi eräs nuori kesäkutoja kerran. Kutominen on todella kivaa ja mukaansatempaavaa puuhaa, joka sujuu lapselta yhtä helposti kuin leikki! Kurssilla kudotaan liinaa, mattoa, seinätekstiileitä tai pöytäkoristeita lasten toiveiden mukaan, sekä tehdään muitakin käsitöitä. Lapsen vähimmäispituus n. 120 cm. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen!

Käsityöpiknikit kesälomalla

Punch needle – tuftausta, kirjontaa uudella tavalla

Ti 31.3.–14.4. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit ostaa myös omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua! Sataopisto kurssinumero 1140136, ilmoittautudu opistolle!

Kesäkudonta koululaisille

Nahkapaperireppu

Käsityöpiknik

Ti 19.5. klo 17–19.15. Kurssimaksu 21 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Taitokeskuksen pihamaa tarjoaa idyllisen paikan käsitöiden harrastamiselle! Levitämme räsymatot nurmelle ja uppoudumme käsitöiden pariin, kahvin ja pikkupurtavan kera. Valmista nopea käsityö heti mukaasi tai aloita suurempi projekti kotona jatkettavaksi! Esimerkkitekniikoita makramee, ympyräkudonta, tuftaus, yms. Huonolla säällä siirrymme sisätiloihin. Sataopisto kurssinumero 1140139, ilmoittaudu opistolle!

Kesäkivaa käsillä tytöille ja pojille

Ma–ke 1.6.–3.6. klo 10–14. Kurssimaksu 30 € + materiaalit n. 30–40 €. Taitokeskuksessa. Kurssilla valmistetaan kesäisiä käsitöitä ihan oikeilla käsityötekniikoilla. Värjätään, solmeillaan, painetaan, punotaan, kudotaan… Sopii n. 7-vuotiaasta alkaen. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen!

Ti 9.6. ja to 2.7 klo 16–19.15. Kurssimaksu 18 €/ilta + materiaalit. Taitokeskuksessa. Taitokeskuksen pihamaa tarjoaa idyllisen paikan käsitöiden harrastamiselle! Levitämme räsymatot nurmelle ja uppoudumme käsitöiden pariin, kahvin ja pikkupurtavan kera. Valmista nopea käsityö heti mukaasi tai aloita suurempi projekti kotona jatkettavaksi! Esimerkkitekniikoita makramee, ympyräkudonta, tuftaus, yms. Huonolla säällä siirrymme sisätiloihin. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen! Ilmoittaudu kaikille kursseille viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Opistojen kursseille voit ilmoittautua puhelimitse tai netissä; Puhelinnumerot Sastamalan opisto: 040 138 2033 tai 040 138 2034, ja Sataopisto 044 560 4581. Netissä: www.sastamalanopisto.fi ja www.huittinen.fi/kansalaisopisto.

KANKAANPÄÄ TAITOKURSSIT

Kädentaitoja monipuolisesti, tarjolla kolme eri kurssia

Ti 7.1.–31.3. Iltapäiväryhmä klo 13–15.30. Ti 7.1.–31.3 Iltaryhmä klo 18–20.30. Ke 8.1.–1.4. klo 10–12.30. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita? Taitokeskuksessa on uudistuva ja laadukas Tekemisen iloa -mallisto, jossa on sisustustuotteita ja asusteita. Uutena tekniikkana opetellaan mm. punch needle -tuftaus, jolla voi valmistaa esim. tauluja ja tyynyjä. Suursuosion saanut makrameetekniikka on myös ohjelmassa. Kurssilla saat kaikkeen suunnitteluapua ja yksilöllistä ohjausta. Ilmoittaudu taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Islantilaiset neuleet

Ma 20.1.–17.2. klo 10–13.15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Tervetuloa mukaan myös aloittelevat paidankutojat! Ilmoittaudu Taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Punchperusopetuksen needle – tuftausta, Taitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen käsityökoulu lapsille ja

nuorille yhteistyössä Sastamalan Opistonkirjontaa kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää uudella tavalla Taitokeskuksen kursseille ilmoittauTaitokeskuksesta. tuminen suoraan taitokeskukseen, To 6.2 –20.2. klo 18–20.45. Kurssimakyhteystiedot 36 € + materiaalit. Punch needle Sastamalan lehden Opistontakasivulla. kanssa yhteistyössäsujärjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston kirjotaan kevyesti ja kätenetissä viimeistään viikkoa ennen kurssin-neulalla alkua www.sastamalanopisto.fi tai opiston toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opiston kurssin tunnuksen avulla västi kauniit kuviot pohjakankaalle. ilmoittautuminen käy kätevästi. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajille kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit ostaa myös omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua!

– Onni elää käsityössä Yhdistyksemme kurssitoimintaa tukee myös

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 8

2.12.2019 13:03:12


Makrameen uusimmat tuulet

To 5.3.–19.3. klo 18–20.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Solmeiluinnostuksen myötä uusia malleja on runsaasti ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja. Siksi tekniikka sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle. Töihin voi yhdistää esim. helmiä ja lankamateriaalia on taitokeskuksessa laaja valikoima.

Helppoja vaatteita ommellen

Ti 21.4.–5.5. klo 17–20.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Kurssilla opetellaan valmiiden kaavojen käyttöä ja niiden muuntamista omiin mittoihin. Kesä on tulossa, joten voit valmistaa joustavasta kankaasta esim. leggingsit, caprit, tunikan tai paidan joko itselle tai lapselle. Taitokeskuksen ihanasta pellavakankaasta voit valmistaa vaikka lierihatun kesäksi. Koska ompelukoneita on Taitokeskuksessa rajoitetusti, voit tuoda myös oman koneesi. Tämä kurssi on sinulle, jos haluat opetella helpon käyttövaatteen ompelua.

Kesämakramee

Ke 6. ja 13.5. sekä ti 19.5. klo 10–12.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Kurssilla voit toteuttaa makrameesolmeilun villeimmätkin ideat sisustukseesi. Voit valmistaa tuotteen sisälle tai ulos, materiaalit valitaan sen mukaan. Perussolmujen avulla voit toteuttaa niin pienet kuin suuretkin työt. Taitokeskuksessa on laaja valikoina erivahvuisia solmeilulankoja ja -malleja ja mallia voidaan ottaa myös lehdistä.

Työt valitaan luettelosta, joka tehdään hieman ennen kurssin alkua. Kurssit ovat sisällöltään samankaltaisia.

NOORMARKKU TAITOKURSSIT

Islantilaiset neuleet

Ke 22.1.–26.2. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Valmistetaan islantilainen villapaita tai neuletakki perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Käytämme aitoa islantilaista lankaa, josta neulominen on helppoa ja nopeaa.

Makrameen uusimmat tuulet

To 23.1.–6.2. klo 11.30–14.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Makrameen solmeilu jatkaa suosiotaan ja mallisto rikastuu ja laajenee kovaa vauhtia. Materiaaleja on tullut uusia ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja, on sirompaa ja rouheampaa. Töihin voidaan myös yhdistää vaikkapa pehmeää villaa, värikkäitä helmiä tms. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja tekemään pieni tai isompi työ.

Kaunista käsillä A, kädentaitopaja aikuisille

Kesäkivaa käsillä koululaisille B

Ti 28.1.–24.3. klo 10–12.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Joka toinen tiistai. Tekemisen iloa joka toinen viikko! Voit vapaasti valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Tarjolla monia käsityötekniikoita. Materiaalia voit ostaa opettajalta. Ryhmä sopii kaikille käsityön tekemisestä innostuneille. Materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Kesäkivaa käsillä koululaisille C

Kaunista käsillä B, kädentaitopaja aikuisille

Kesäkivaa käsillä koululaisille A Ma–to 1.–4.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Ma–to 8.–11.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Ma–to 15.–18.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kangaspuissa kudotaan mm. mattoa ja poppanaa. Painetaan kangasta ja värjätään, solmeillaan makrameeta ja tehdä muita mukavia käsitöitä.

To 23.1.–26.3. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Joka toinen torstai. Tekemisen iloa viiden illan verran! Voit vapaasti valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Tarjolla monia käsityötekniikoita.

Materiaalia voit ostaa opettajalta. Ryhmä sopii kaikille käsityön tekemisestä innostuneille. Materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Kaunista käsillä C, kädentaitopaja aikuisille

To 30.1.–2.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Joka toinen torstai. Tekemisen iloa viiden illan verran! Voit vapaasti valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Tarjolla monia käsityötekniikoita. Materiaalia voit ostaa opettajalta. Ryhmä sopii kaikille käsityön tekemisestä innostuneille. Materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Kässäilylauantai

La 8.2. klo 9–19. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule mukaan suosittuun kässäilylauantaihin! Nyt ei aika lopu kesken vaan voit uppoutua käsitöiden pariin pitkäksi päiväksi. Tarjolla monenlaista tekemistä mukavassa seurassa.

sesta tai tuoda mukanasi. Kuteiksi käyvät mm. räsy, trikoo ja ontelokuteet. Saat ohjeita myös kuteiden leikkaamiseen.

Kesäkivaa käsillä koululaisille A

8.–11.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Kesäkivaa käsillä koululaisille B 15.–17.6. klo 10-15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit.

laskostamalla, ompelemalla jne. Värjäys tehdään unelman ohu

Kesäkivaa käsillä koululaisille kylmäreaktiiviväreillä. Opettaja myyChuivikankaita ja värejä.

22.–25.6. klo 10-15. Kurssimaksu 40 € +Hurmaavat materiaalit.kotelolaukut To 3. ja 17.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan kesäisiä käsiValmistetaan sievä pikkulaukku teatteriin tai juhliin. töitä ihan oikeilla käsityötekniikoilla. Tähän kuva Satakunta_kuvituskuva_kotelolaukku. Värjätään, solmeillaan, painetaan, Koristeitakudotaan… koivurisusta punotaan, Sopii n. 7-vuoMa 7. ja 14.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. tiaasta alkaen. ovat sisällöl-avulla hienoiksi koristeiksi pu Ohut koivurisu Kurssit taipuu rautalangan tään Ilmoittaudu risut samankaltaisia. mukaan! suoraan taitokeskukseen! Harmaa betoni hurmaa! Ma 21. ja 28.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit.

Otsolan kansalaisopiston kanssa Valamme betonista ruukkuja, ”Tervetuloa”-kylttejä ja uutuutena koristepalloja. yhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä Otsolan kansalaisopiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin ku viimeistään viikkoa ennen kurssin opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.o alkua www.otsola.net tai opiston toimistoon 02 630 1500. toimistoon 02 630 1500.

Punch needle – tuftausta, kirjontaa uudella tavalla

Ke 4.–18.3. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 19 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vastaalkajalle kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit ostaa myös omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua! Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Minä ja matto

To 16.4.–14.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan unelmiesi matto! Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Opitaan myös loimen laittaminen kangaspuihin. Materiaalit voit ostaa taitokeskuk-

LASTEN JA NUORTEN KESÄKURSSIT Kesäkivaa PORI käsillä koululaisille 1 Ma–to 4.–7.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kesäkivaa käsillä koululaisille 2 TAITOKURSSIT Ma–to 11.–14.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kesäkivaa käsillä koululaisille 3 Ma–ke 18.–20.6. klo 10–15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Taito-käsityökerho A Kurssit ovatklo sisällöltään samankaltaisia. Kurssilla opitaan kutom Ti 14.1.–7.4. 15–16.30. Kerho suunpoppanaa tai liinoja. Opetellaan suunnittelemaan ja viimeistelem nattu 8–11-vuotiaille. kesäisiä käsitöitä sisustukseen, koruja yms.

Kurssimaksu 50 € + materiaalit.

Taitokeskus Noormarkussa toimii myös taiteen perusopetuksen

nuorille yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa. Kiinnos Taito-käsityökerho B Taitokeskuksesta.

To 16.1.–9.4. klo 15–16.30. Kerho suunnattu PORI12–16-vuotiaille. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. TAITOKURSSIT Taitolauantait hiihtolomapaja klo 10–14 Koululaisten

20.1. Käsityölauantai. Hämmästyttävät huoneentaulu.

Ma-ti 17.–18.2. klo 9–14. Kurssi10.2. Kurkkaa kutomoon, kokeile kangaspuita! maksu 12 €/päivä + materiaalit. 17.3. Kotelolaukut. 14.4. Kirjonta. Hauskaa, helppoa ja haastavaakin 19.5. Koruja kevään juhliin. käsillä tekemistä lapsille ja nuorille. Taitolauantaina voit tulla paikalle hakemaan vinkkejä, opastusta Kaikki materiaalit voi ostaa taitokeskuksesta.

taito

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

2.12.2019 13:03:12


Kädentaitoja monipuolisesti

Ke 22.1.–15.4. klo 17–19.45, joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita? Taitokeskuksessa on tarjolla paljon malleja ja opit taitoja, joilla voit valmistaa sisustukseen, itselle tai lahjaksi kauniita tuotteita oman valintasi mukaan. Lisäksi saat suunnitteluapua ja voit ostaa laadukkaita materiaaleja paikan päältä.

Lauantaikurssi: Makrameeta monipuolisesti

La 1.2. klo 9–15, kurssimaksu 24 € + materiaalit. Makrameesolmeilun suosio jatkuu, mallisto laajenee ja materiaalitkin uudistuvat. Löytyy niin sirompaan kuin rouheampaankin makuun! Töitä voidaan elävöittää myös vaikkapa värikkäillä helmillä. Tule oppimaan makrameen perussolmut ja valmistamaan seinätekstiileitä, amppeleita, koruja ja unisieppareita.

Islantilaiset neuleet

To 6.2.–12.3. klo 17–20.15, kurssimaksu 50 € + materiaalit. Valmistetaan upea islantilainen villapaita tai neuletakki perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Käytämme aitoa islantilaista lankaa, josta neulominen on helppoa ja nopeaa.

Punch needle – tuftausta, kirjontaa uudella tavalla

Ma 24.2.– 9.3. klo 17–20.15, kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit ja elävät kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin edistyneemmällekin tekijälle. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit myös ostaa sen omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua.

Makrameeta monipuolisesti

To 26.3.–2.4. klo 17–20.15, kurssimaksu 24 € + materiaalit. Makrameesol-

10

taito

meilun suosio jatkuu, mallisto laajenee ja materiaalitkin uudistuvat. Löytyy niin sirompaan kuin rouheampaankin makuun! Töitä voidaan elävöittää myös vaikkapa värikkäillä helmillä. Tule oppimaan makrameen perussolmut ja valmistamaan seinätekstiileitä, amppeleita, koruja ja unisieppareita.

Lauantaikurssi: Punch needle

La 18.4. klo 9–15, kurssimaksu 24 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit ja elävät kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin edistyneemmällekin tekijälle. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit myös ostaa sen omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua.

Vuole oma virkkuukoukku -kiertue 2020 by Molla Mills

Ke 22.4. klo 17.30–20, kurssimaksu 15 €. Virkkauksen kansainvälinen supertähti, muotojen ja pintojen mestari, tekstiilisuunnittelija Molla Mills saapuu Porin Taitokeskukseen! Kurssilla vuollaan oma virkkuukoukku nro 8 puusta Molla Millsin opetuksessa. Kurssilla on mahdollisuus myös aloittaa hedelmäpussin virkkaaminen. Ilmoittautumiset www.taito.fi.

pienillä leimasimilla, joita yhdistelemällä ja kääntelemällä saat lukemattomia mahdollisuuksia erilaisten pintojen painamiseen. Kurssilla painetaan ja ommellaan pellavakassi kesämenoihin ja keväisiä keittiötekstiileitä.

Kesäkivaa käsillä koululaisille

Kurssi A 1.–4.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kurssi B 8.–11.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kurssi C 15.–17.6. klo 9–14. Kurssimaksu 30 € + materiaalit.

Heinäkuun kesäpajat,

12 € / päivä + materiaalit. Makrameeta monipuolisesti 7.–8.7. klo 12.–15.15. Punch needle 14.–15.7. klo 12–15.15. Block printing – leimasinpainettu kassi 21.–22.7. Ommellaan keppareita 28.–29.7. klo 12.–15.15.

RAUMA TAITOKURSSIT

Kädentaitoja monipuolisesti

To 23.1.–19.3. klo 10–13.15, joka toinen viikko. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Taitokeskuksen monipuolinen mallisto on käytettävissäsi. Tarjolla monia käsityötekniikoita. Materiaalit voit ostaa paikan päältä.

Punch needle – tuftausta, kirjontaa uudella tavalla, päivä- ja iltakurssi

Molla Mills

Block printing -leimasinpainanta

Ke 6.–20.5., klo 17–20.15, kurssimaksu 36 € + materiaalit. Nyt painetaan kangasta keväisillä väreillä! Block printing on leimasinpainantaa

Ke 12.2.–26.2. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Ke 18.3.–1.4. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punch needle – neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin edistyneemmällekin tekijälle. Neulan saat opettajalta lainaksi.

Makrameeta monipuolisesti, päivä- ja iltakurssi

Ti 17.3.–31.3. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Ti 7.4.–21.4. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Makrameesolmeilun suosio jatkuu, mallisto laajenee ja materiaaleja on tullut lisää. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja valmistamaan esim. seinätekstiilejä ja amppeleita.

Keväistä kankaanpainantaa

To 16.4.–30.4. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Painetaan keväisiä kankaita eri tekniikoilla. Block printing -leimasinpainannalla, sabluunoilla tai vaikka maalaamalla kuvioidaan verhoja, mekkoja ja keittiötekstiilejä.

Kesäkivaa käsillä koululaisille

A) 1.–4.6. klo 10–15. B) 8.–11.6. klo 10–15. C) 15.–17.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan kesäisiä käsitöitä ihan oikeilla käsityötekniikoilla. Värjätään, solmeillaan, painetaan, punotaan, kudotaan. Sopii n. 7-vuotiaasta alkaen. Kurssit ovat sisällöltään samankaltaisia.

Kalatorin perinteiset käsityöläismarkkinat

Pe 24.7. klo 12–22. La 25.7. klo 10–16. Nelisenkymmentä käsityöläistä tuo myytäväksi parasta osaamistaan Vanhan Rauman sydämeen. Perjantaina sukelletaan Mustan pitsin yön tunnelmiin.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 14.1.–7.4. klo 18–19.30. Perhemaksu 52 € / aikuinen ja lapsi + materiaalit. Tehdään yhdessä hauskoja, helppoja, ihan oikeita käsitöitä esim. värjäystä, huovutusta, mosaiikkia. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110101.

– Onni elää käsityössä

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 10

2.12.2019 13:03:13


Puikkopiiri

Ke 15.1.–8.4. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja valmistamaan neuleita eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan, esim. trendikkäitä huiveja, sukkia, neulepaitoja. Kurssilla voit myös virkata. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108141.

Kädentaitoja monipuolisesti, päivä

Makrameeta monipuolisesti

Ma 20.1.–10.2. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Tällä helpolla ja näyttävällä tekniikalla valmistat trendikkäitä seinävaatteita, koruja, laukkuja, amppeleita yms. laadukkaista materiaaleista. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111501.

Ke 15.1.–8.4. klo 10–12.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tehdään monenlaisilla tekniikoilla, helpoilla ja haastavilla, tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Käytössäsi on Taitokeskuksen mallisto mm. Tekemisen iloa, Green Craft -huopatuotteita, makrameesolmeilua, kirjontaa, värjäystä, virkkausta, neuleita ja kudontaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111391.

Neulotaan palmikoita

Kädentaitoja monipuolisesti, ilta

Minä ja matto

Ke 15.1.–8.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita. Haluatko käyttöösi taitokeskuksen upean, jatkuvasti uudistuvan, laadukkaan ja ainutlaatuisen malliston, jossa on mm. sisutustuotteita ja asusteita. Haluatko yksilöllistä ohjausta ja suunnitteluapua. Kädentaitoja monipuolisesti on juuri tällainen kurssi. Kädentaitoja monipuolisesti kurssille voi tulla kuka vaan taitotasosta riippumatta. Kokeiltavia tekniikoita on helpoista vaativampiin ja opettaja auttaa kaikessa mahdollisessa. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima laadukkaita tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat ostaa. Tule tekemään upeita käsitöitä rattoisassa porukassa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111521.

Kivaa käsillä nuorille

To 16.1.–16.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Valmistetaan eri tekniikoilla kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä oman kiinnostuksesi mukaan vaikkapa neuleita, koruja, mosaiikkitöitä, kankaanpainantaa, makrameesolmeilua, värjäystä. Kurssi on suunnattu n. 10–18-vuotiaille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110081.

Ma 4.2.–17.3. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Neulotaan näyttävää pintaa neuleisiin erilaisilla palmikoilla. Helppoja peruspalmikoita, irlantilaisia palmikoita tai japanilaisia palmikoita. Palmikoit sopivat esim. paitoihin, huiveihin tai tumppuihin. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108161.

Ke 5.2.–25.3. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo, frotee ja ontelokuteet. Opettelemme myös leikkaamaan kuteita. Mahdollisuus kutoa myös Kiikkalaista räsymattoa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109221.

Neule- ja virkkausklubi

Ma 17.2.–16.3. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Neulotaan ja virkataan helppoja ja nopeita sisustustekstiilejä ja asusteita. Esim. mattoja, koreja, sukkia, tumppuja ja huiveja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108151.

Punch needle – tuftausta, kirjontaa uudella tavalla

Ma 2.3. – 16.3. klo 18–21. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit myös

ostaa omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua! Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111541.

Asusteita ja sisustusta hauskalla ja helpolla Block Printing -painannalla To 5. – 26.3. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Tällä kurssilla leikitään valmiilla painoleimasimilla ja kuvioita eri tavalla kääntelemällä ja ryhmittelemällä saa tyylikästä graafista kuviopintaa erilaisiin asusteisiin ja sisustustekstiileihin. Kankaanpainoväreillä voi painaa kuvioita eri materiaaleihin, joista voi valmistaa reiluja kesäkasseja, reppuja, tyynyjä ja kattaustekstiilejä. Työt voi ommella valmiiksi kurssin aikana. Kurssilla on käytössä valmiit leimasimet ja opettajalta voi ostaa esim. pellavaa, painopohjaa, nahkapaperia ja painovärejä. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111531.

Makrameeta monipuolisesti

Pe 13. ja 20.3. la 21.3. pe klo 17.30–21 la klo 10–14. Kurssimaksu 35 € + materiaalit.Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Tällä helpolla ja näyttävällä tekniikalla valmistat trendikkäitä seinävaatteita, koruja, laukkuja, amppeleita yms. laadukkaista materiaaleista. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111096.

KESÄKIVAA KÄSILLÄ Kesäkivaa käsillä nuorille

Ma–ke 1.–3.6. klo 10–14. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Tehdään kesäisiä käsitöitä sisustukseen, koristeita kotipihaan, asusteita itselle oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Mm. mosaiikkia, solmeilua, värjäystä, sormineulontaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110111.

Kesäkivaa käsillä pojille ja tytöille Ma–ke 1.–3.6. klo 10–13. Kurssimaksu 30 € + materiaalit 30–40 €. Kurssilla valmistetaan kivoja ja helppoja kesään liittyviä juttuja monella eri tekniikalla. Värjäystä, painantaa,

punontaa, muovailua. Innostavaa, monipuolista ja hauskaa, jota pienetkin osaavat. Kurssille voivat ilmoittautua 5-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Sottavaatteet päälle ja eväät mukaan. Tarvikemaksu 30–40 €. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110121.

Lasten ja nuorten kudontakurssit Ma–ke 1.–3.6. klo 10–14. Ma–ke 8.–10.6. klo 10–14. Ma–ke 22.–24.6. klo 10–14. Ma–ke 27.–29.7. klo 10–14. 35 € + materiaalit. Kurssit ovat samansisältöisiä. Kudotaan kangaspuilla mattoa, poppanaa, paperinarukukkaa, pyyheliinaa ym. Opetellaan myös töiden suunnittelua ja viimeistelyä. Kurssi sopii 7-vuotiaasta ylöspäin. Kudontakursseille ilmoittautuminen etukäteen taitokeskukseen.

Taitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää taitokeskuksesta. Syksyllä aloittaneiden 7–9-vuotiaiden ryhmään pääsee vielä mukaan: Taito-käsityökoulu 1 ke 15.1.–20.5. klo 15–16.30, 42 € (pienituloiset 15 €) + materiaalit, Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1104001.

Sastamalan Opiston kanssa yhteisTaitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen työssä järjestettäviin kursseihin nuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko ilmoittaudutaan opiston netissä Taitokeskuksesta. viimeistään viikkoa ennen kurssin Sastamalan Opiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursse alkua www.sastamalanopisto.fi tai netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamal opiston toimistoon 040 138 2033 tai toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opisto 040 138 2034. Sastamalan Opiston ilmoittautuminen käy kätevästi. kurssin tunnuksen avulla ilmoittautuminen käy kätevästi.

Taitokeskustemme kursseja tukee merkittävästi myös

Yhdistyksemme kurssitoimintaa tukee myös

taito

– Onni elää käsityössä

11

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 11

2.12.2019 13:03:13


100 VUOTTA

SATA VUOTTA KÄSILLÄ TEKEMISTÄ Yhdistyksemme täyttää 100 vuotta 2020. Yhdistys perustettiin ylläpitämään Tyrvään veistokoulua ja yhdistyksen toimialueena tulisi olemaan koko Satakunta. Hauska sattuma on, että tämän vuoden käsityö on vuoleminen. Olemme mukana järjestön ja Molla Millsin Vuole oma virkkuukoukku -kiertueessa Porissa. Huittisissa alkaa Vuoluryhmä miehille. Myöhemmin keväällä otetaan esiin puukot kaarnalaivojen ja pajupillien tekoa varten.

VIRTA –

JUHLAVUODEN NEULEHUIVI NYKYÄÄN NEULOMINEN on suosituin käsi-

työ, ja siksi Taito Satakunta ry haluaa ilahduttaa kaikkia juhlavuotensa kunniaksi ihanalla, ohuella ja pehmeällä huivilla. Virta-neulehuivin on suunnitellut sastamalalainen Marita Metsäkylä. Materiaali on silkkiä 25 % ja mohairia 75 %. Väreinä turkoosi, leijonankeltainen, fuksia ja helmenharmaa. Puikkosuositus 3,5–4. Huivin koko noin 60 cm x 180 cm.

Neuletarvikepaketti 49,Jäsenhinta 45,Sisältää langat ja ohjeen.

Kuvaaja Laura Haavisto Kuvauspaikka Tyrvään Pappila, Sastamala

12

taito

– Onni elää käsityössä

ONE2001_Satakunta_6-12.indd 12

2.12.2019 13:03:18


t e rv e i s e t ta i to k e s k u k s e s ta TEKSTI

MERJA RÄTY

KÄDENTAIDOT

KANTAVAT PITKÄLLE Hanna Korpualle ja Matilda Polojärvelle taitokeskus on tuttu ja mieluisa paikka.

K

uusamosta kotoisin olevilla ystävyksillä Hanna Korpualla (24) ja Matilda Polojärvellä (22) on takanaan jo monta käsityövuotta. – Kun olin kymmenvuotias, äiti ilmoitti minut Kuusamon taitokeskukseen lasten kesäkurssille. Se tuntui heti omalta jutulta. Hyvin äiti tiesi, naurahtaa Hanna. Ja kun ystävä lähti kutomaan, halusi Matildakin mukaan, tietenkin. Niinpä molemmat ovat ehtineet kutoa monenmoista ja kädentaidot ovat tulleet tutuiksi. Nykyään Hanna opiskelee Rovaniemellä matkailututkimusta ja teollista muotoilua ja Matilda Jyväskylässä luokanopettajan opintoja sivuaineenaan käsityö. Kumpikin sanoo, että varhain alkanut harrastus on antanut eväitä myös opiskeluun. – Kärsivällisyys tekemisen ja ideoimiseen on kehittynyt harrastuksen myötä, mistä on paljon apua opinnoissa, sanoo Hanna. Samansuuntaisia kokemuksia on myös Matildalla. – Taitokeskuksessa vietetty aika on saanut minut kiinnostumaan käsitöistä enemmän. Olen oppinut käsityön prosessiluonteisuutta ja päässyt harjoittelemaan omien ideoiden käyttöä, josta on

ollut opinnoissa apua. Ohjaus on aina tärkeää, mutta varsinkin silloin, kun kyse on lapsista ja nuorista. Hanna Korpua ja Matilda Polojärvi kiittävät Kuusamon taitokeskuksessa työskentelevää Aija Jaakkolaa. – Taitokeskus on ihana paikka! Ja Aija saa olon tuntumaan aina tervetulleelta, sanoo Hanna. – Aija on auttanut ihan hirveästi. Tuskin olisin tässä pisteessä ilman hänen ohjaustaan, tuumii Matilda. Oma merkittävä roolinsa on kummankin mielestä ollut Kuusamon taitokeskuksen tunnelmalla ja sillä, että siellä kohtaavat eri sukupolvet. – Tuskin olisin missään muualla tutustunut niin eri-ikäisiin ihmisiin, sanoo Hanna. Matilda on opinnoissaan pohtinut yhdessä tekemisen merkitystä. – Pedagogisten opintojen myötä olen tajunnut yhä selvemmin, että vuorovaikutuksessa oleminen ja yhteisöllisyys on tärkeä osa käsitöiden tekemistä. Tällä hetkellä opinnot nielaisevat leijonanosan kummankin ajasta eikä aikaa tutussa taitokeskuksessa käymiseen ole kovinkaan usein. Käsitöiden harras-

tus ei kuitenkaan ole jäänyt sivuun. Hanna kertoo enimmäkseen neulovansa ja virkkaavansa, samoin Matilda, joka on elvyttänyt myös ompeluharrastuksensa jo opintojenkin vuoksi. Opintojen kautta mukaan on tullut myös kaikkea uutta ja kiinnostavaa teknisen työn puolelta. Kädentaitojen kentällä riittää kokeiltavaa hyvinkin ihmisiäksi.

.

Hanna Korpua.

Matilda Palojärven luokanopettajan opinnoissakin käsityö on mukana sivuaineena.

taito

Onni elää lehti s 13.indd 13

– Onni elää käsityössä 13

27.11.2019 9.41.48


OHJE JA MALLI

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry, Johanna Lumila KOKO

30 x 30 cm TARVIKKEET

• Monks Cloth -kankaalla päällystetty puinen kehys, koko 30 x 30 cm. • Tuftausneula Oxford Punch Needle, koko 10 regular. • Villalankaa, vahvuus Bulky tai Sport / Sport-vahvuiset langat voi tuftata kaksinkertaisena. • Mallitöihin on käytetty Sandnes Garn Tykk Ull 100% -villalankaa. Vaaleapohjainen taulu: luonnonvalkoinen 1012, vaalea puuteri 3011, ruoste 3044, okra 2035. Tummapohjainen taulu: harmaa 1055, vaalea puuteri 3011, ruoste 3044, okra 2035. Lankavaihtoehdot: Sandnes Garn Fritidslanka tai Taito Pirkanmaa Oy:n Paksu Pirkkalanka kaksinkertaisena, Istex Lettlopi tai muut vastaavat paksut villalangat. • Vedenkestävä tussikynä, sakset ja silitysrauta.

OHJETAITTO.indd 14

22.11.2019 13.22.26


t e e i ts e MALLI

TAITO-POHJOIS-POHJANMAA/JOHANNA LUMILA KUVAT ANNINA TUKIA

IHASTU NEULATUFTAUKSEEN

LAULULINTUTAULU

Tuftausneula, englanniksi punch needle, on ihana työväline kankaan kuviointiin. Neulan liukuessa kankaan pinnalla tuntuu kuin maalaisi langalla. Tämä innostava tekniikka sopii niin aloittelijalle kuin käsityökonkareillekin. ESIVALMISTELUT

Jäljennä vedenkestävällä tussilla kankaaseen lintukuvio. Tussipiirros ei näy valmiissa työssä. Helpoiten jäljentäminen onnistuu, kun jäljennät ensin lehden sivun kuvion tussilla paperille ja asetat paperin kehyksen taustalle ja piirrät läpi. Voit myös asettaa kehyksen valoa vasten, jolloin kuvio erottuu hyvin. Teippaa kuvio kiinni muutamasta kohdasta kehykseen jäljentämisen ajaksi. Langoita neula: lanka pujotetaan neulan kärjessä olevasta uran puoleisesta reiästä ja asetetaan neulan uraan koko pituudeltaan. Huom! Työskentele aina niin, että neulan langoitusaukko osoittaa kulkusuuntaan. Tuftausjärjestys on seuraava: 1) linnun silmä 2) siipi 3) keho 4) jalat 5) oksat ja lehdet. Viimeiseksi tuftataan pohjaväri. TUFTAUS

Aseta tuftausneula linnun silmän viivalle, työnnä neula kankaan läpi niin pitkälle, että puinen osa koskettaa kangasta. Vedä neulassa oleva langan alkupää nurjalle. Nosta neula reiästä ja liu´uta neulan kärki kangasta pitkin, siirtyen noin 8 mm eteenpäin. Älä nosta neulaa ylös kankaan pinnalta. Työnnä neula uudelleen kankaaseen ja jatka kun-

nes tuftattavan kuvion koko ääriviiva on täytetty. Jätä neula kankaaseen, vedä kevyesti taustapuolella olevasta neulasta tulevasta langasta ja katkaise lanka. Langan pää jää kehyksen taustapuolelle. Kun tuftaat, varo nostamasta neulaa liian korkealle kankaasta, näin kankaan taustapuolella oleva lenkki ei lyhene liikaa. Pyri tuftaamaan sileitä pistoja. Mikäli pistoista ei tule halutunlaisia, voit aina purkaa tuftatun langan, tasoittaa hieman kankaassa olevia purettujen pistojen jälkiä ja tuftata pistot uudelleen. Vaihda neulaan lanka ja tuftaa seuraava osa. Mikäli tuftaat kulmia, käännä neula kulman kohdalla niin, että langoitusaukko osoittaa seuraavaan kulkusuuntaan. Jatka tuftausta täyttäen kuviot spiraalimaisesti. Pyri täyttämään seuraava rivi aina limittäin edellisen viivan sisäpuolelle tai viereen. Ole varovainen, ettet halkaise edellisen kerroksen lankoja neulalla. Kun kuvio on valmiiksi täytetty, työnnä neula kankaasta läpi, vedä kevyesti taustapuolella olevasta langasta ja katkaise lanka. Jätä aina aloituksessa ja lopetuksessa langan päät kehyksen taustapuolelle. Tuftaa kaikki kuviot ja viimeiseksi taulun pohjaväri. Huom! Varo tuftaamasta liian lähellä kehyksen reunaa, etteivät taustalla olevat lenkit pullistaisi

kangasta kehyksen vieressä. Voit seurata kankaan lankoja noin 5 mm kehyksen sisäpuolelta. Viimeistely: Tasoita kaikki langan päät lenkkien mittaisiksi. Lenkkejä ei leikata auki. Höyrytä lopuksi kangas kehyksessä kostean liinan läpi. OHJETIEDUSTELUT

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry, johanna.lumila@ taitopohjoispohjanmaa.fi. Tuftatun taulun tarvikkeita myy Taito Shop Oulu ja Taito Shop verkkokauppa www.taitoshop.fi. Kysy kursseja ja tarvikkeita myös oman alueen taitoyhdistyksestä!

taito

OHJETAITTO.indd 15

– Onni elää käsityössä 15

22.11.2019 13.22.28


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN www.taitosatakunta.fi

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS SASTAMALA

Karpintie 24 32700 Huittinen p. 044 7569 094 huittinen@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ke 10–17, to 10–18

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 044 770 3103 sastamala@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 9–18, ti–to 9–17, pe 9–15

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ

TAITO SHOP PORI

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 044 744 1263 kankaanpaa@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 4900 taitoshop@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–pe 10–17, la 10–14

TAITOKESKUS NOORMARKKU

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 9–15, ke–to 12–18 TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–pe 10–17 TAITOKESKUS RAUMA

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–to 9–17, pe 9–14

KÄSITYÖLAUANTAI 18.1.2020 Taitokeskuksissa klo 10–14

IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA / HERRA HAKKARAISEN TALO

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3102 info@herrahakkaraisentalo.fi Avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (tammi–toukokuu) (kesä–elokuu: myös su 12–16) TAITO SATAKUNTA RY TOIMISTO

Tule katsomaan ja kokeilemaan Punch needle -tekniikkaa. Hauskaa tehdä ja tuloksena muhkeaa pintaa. Esittelyssä kevään kurssit ja myynnissä ihanat materiaalit. Tarjoustori! Materiaaleja ja mallitöitä. Alennukset 20–25%. JÄSENILLE TARJOUKSET TUPLANA! Liity jäseneksi! Jäsenmaksu 25 € / vuosi 2020. Opiskelijat ja alle 18-v. 0 €.

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3101 toimisto@taitosatakunta.fi

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI KEVÄT 2020 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 25 000 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO FAKTOR / PAINOPAIKKA FORSSA PRINT 2019 / KANNEN KUVA KAPINA OY / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO KYMENLAAKSO, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONE2001_Satakunta_16.indd 16

2.12.2019 13:04:10