TAITO SATAKUNTA asiakaslehti 1/2019

Page 1

Käsityö on

suosittu harrastus S. 3

Kudonta

koukuttaa S. 4–5

TUTUSTU

TAITOYHDISTYKSEN KURSSEIHIN S. 6 TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI KEVÄT 2019

ONE1901_Satakunta_1.indd 1

14.12.2018 7:33:21


a ja n ko h ta i s ta TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR, MINNA HYYTIÄINEN, MERJA RÄTY KUVAT SUVI-TUULI KANKAANPÄÄ, HILJA MUSTONEN

ONNI ELÄÄ KÄSITYÖSSÄ

Oletko koskaan miettinyt, miten moninaisia merkityksiä käsityöllä on elämässäsi? Jokainen käsityön harrastaja osaa varmasti samaistua keskusteluun, jossa puhutaan innokkaasti käsityön tuottamasta mielihyvästä ja kuinka käsitöiden tekeminen rentouttaa. Samalla tavoin käsityöhön liittyy usein iloa uuden oppimisesta sekä yhdessä tekemisestä. Käsityön ystävät kantavat yleisesti myös huolta siitä miten upea käsityökulttuuri ja -perinteemme säilyvät tulevaisuuden maailmassa. Taitojärjestö on suomalaisen käsityön puolestapuhuja. Järjestöllä on koko maan kattava taitoyhdistysten verkosto. Tehtävänämme on huolehtia siitä, että kädentaitojen kursseja ja koulutusta on tarjolla kaiken ikäisille harrastajille, elämän eri vaiheissa. Huolehdimme siitä, että käsityön kulttuuriperintö säilyy elävänä ja uudistuu. Tuotamme jatkuvasti uusia käsityömalleja ja -ohjeita yhteistyössä alan parhaiden ammattilaisten kanssa. Tällä tavoin haluamme osaltamme olla tukemassa suomalaista osaamista ja käsityöyrittäjyyttä. Käsissäsi oleva lehti tarjoaa sinulle ajankohtaisia kuulumisia käsityön kentältä. Lisäksi lehteen on koottuna tietoa oman alueesi taitoyhdistyksen toiminnasta. Toivotan sinulle käsityön täyteistä kevättä! MINNA HYYTIÄINEN TAITOLIITON TOIMINNANJOHTAJA

Valtakunnallinen Käsityölauantai käynnistää käsityövuoden Lauantai 19.1. piristää käsityöntekijän talvea heti vuoden alussa.

TAITOKESKUKSET YMPÄRI Suomen järjeskäsityön ja hyvinvoinnin merkitystä. Näyttely tävät Käsityölauantaina ohjelmaa, työpajoja on avoinna 11.1.–23.2.2019. ja kertovat kevään kurssitarjonnasta. Tämän Kevään kurssiohjelmat on julkaistu ja nyt vuoden Käsityölauantaina tutustutaan tieten- voit poimia kiinnostavat kurssit taitoyhdiskin myös Vuoden käsityötekniikkaan kudon- tysten runsaasta ohjelmistosta. Lehden sisäsitaan. Käsityölauantaina tehvuilla esitellään alueyhdistyksen dään yhdessä ja nautitaan käkurssitarjontaa. Aina kannattaa Nautitaan sitöistä! myös seurata yhdistyksen nettisiyhdessä Vuoden teemana Taitojärvuja sekä seurata taitoyhdistyksiä käsitöistä. jestössä on tänä vuonna käsimyös sosiaalisessa mediassa, motöiden tuottaman hyvinvoinnilla yhdistyksillä on facebook-siti. Helsingin CraftCornerissa avautuu tammi- vu ja instagram-tili, josta saat tietoa ajankohkuussa Hyvää käsillä -näyttely, joka käsittelee taisimmista tapahtumista.

Käsityöperintöä vaalitaan kummitoiminnalla Syksyllä käynnistyi Käsityöperinnön kummitoiminta -hanke, joka antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa kulttuuriperinnön säilymiseen ja vaalimiseen omalla alueellaan. Käsityön harrastajat, käsityön tekijät ja paikallisesta historiasta kiinnostuneet saavat mahdollisuuden osallistua oman lähiympäristönsä perinteiden ja taitojen arvostuksen nostamiseen. Ensimmäisinä pilottialueina toimivat Taito Etelä-Pohjanmaa, Taito Keski-Pohjanmaa, Taito Etelä-Suomi, Taito Keski-Suomi ja Taito Satakunta. Suomen käsityön museo on hankkeessa Taitoliiton yhteistyökumppanina ja hanketta rahoittaa Museovirasto.

2

ONE1901_2-3.indd 2

taito

– Onni elää käsityössä

14.12.2018 7:43:06


KÄSITYÖ TARJOAA

OMAA AIKAA JA RENTOUTUSTA Taitoliiton Taloustutkimuksella teettämän kuluttajakyselyn tulokset kertoivat, että kolmannes suomalaisista harrastaa käsitöitä säännöllisesti. KÄSITYÖHARRASTUS ON lähellä suomalaisten sydäntä ja säilyttää suosionsa vuodesta toiseen. Kolmasosa suomalaisista (34 %) kertoo nikkaroivansa, rakentelevansa tai tekevänsä käsitöitä ainakin muutaman kerran kuussa. 7 % kertoo tekevänsä käsitöitä joka päivä ja naisista jopa 11 % tekee käsitöitä päivittäin. Neulonta ja virkkaus ovat suosituimpia käsitöitä harrastavien naisten piirissä. Seuraavaksi suosituimpia ovat ompelu ja sisustukseen tai tuunaamiseen liittyvät käsityöt. Miehet puolestaan harrastavat nikkarointia, puutöitä, kunnostusta, rakentelua sekä tekevät pienoismalleja. Käsityöharrastuksen keskeinen motiivi on oma aika, rentoutuminen ja käsitöiden tuoma

hyvinvointi. Tämä nousee tärkeimmäksi merkitykseksi vastaajan iästä riippumatta. Käsityöt koetaankin usein hyvänä vastapainona kiireiselle työelämälle. Jos aikaa on muutenkin, esimerkiksi eläkkeellä, käsityöt antavat sisältöä elämään ja mukavan tavan toteuttaa itseään. Nuoret taas haluavat käsitöissä kokeilla uutuuksia, testata ideoita sekä tehdä persoonallisia tuotteita omaan käyttöön. Käsityön aktiiviharrastajista 45 % kertoo osallistuneensa viimeisen vuoden aikana jollekin käsityökurssille. Erityisesti toivotaan lyhyitä, muutaman tunnin pituisia lyhytkursseja. Kyselyn mukaan vastaajat toivovat, että kurssitarjontaa olisi hyvin saatavissa omal-

la lähialueella. Taitojärjestö tarjoaakin tähän hyvän verkoston, lähes 100 toimipaikkaa eri puolilla Suomea toimivat käsityön kurssi- ja elämyskeskuksina, joissa saa neuvoja ja on mahdollisuus hankkia materiaaleja tai osallistua kursseille. Samanhenkinen seura ja yhdessä tekeminen on kurssien ja tapahtumien yksi tärkein anti. Käsityö on sosiaalista ja yhteisöllistä, taitoja jaetaan paljon sosiaalisessa mediassa, mutta yhdessä tekeminen on monelle tärkeä kohokohta arjen keskellä. Taitoliitto, Käsityön harrastaminen Suomessa -tutkimus 2018.

taito

ONE1901_2-3.indd 3

– Onni elää käsityössä

3

14.12.2018 7:43:08


TEKSTI

TAITOLIITTO/ JOHANNA AYDEMIR KUVAT HILJA MUSTONEN JA SANNA JÄRVENPÄÄ

KUDONTA INNOSTAA

UUSIA HARRASTAJIA Kudonta on paljon muutakin kuin räsymatot. Pienet seinätekstiilit ja kehyskudonta innostavat kokeilemaan perinteistä tekniikkaa.

T

aitoliitto valitsi Vuoden käsi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon sityötekniikan nyt kolmankirjatuista taidoista ja kudonta onkin minen kerran. Vuonna 2017 tektä parhain esimerkki aineettomasta kultniikka oli makramee ja 2018 tuuriperinnöstä, joka elää yhä taitona Suoon vietetty kirjonnan vuotmessa”, sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja ta. Vuoden Minna Hyytiäinen. 2019 käsityötekniikka on Kudonta ja varsinkin räVuoden 2019 kudonta. ”Kudonnalla ja symatot ovat yksi kansallikäsityötekniikka varsinkin räsymatoilla on saarteemme, joka on nousevahvat perinteet Suomesmassa uudeksi käsityön hiton kudonta sa mutta haluamme että titekniikaksi. Nuoret ovat kudonta nähdään monien mahdollisuuksilöytäneet kudonnan aivan uudella tavalla: en tekniikkana. Räsymaton kudonta on ykKurssit joissa opetetaan kudonnan vaiheet loimen rakentamisesta alkaen ovat huippusuosittuja. Nuoret äidit kutovat kantoliinoja vauvoille ja muutamassa tunnissa valmistuvat kehyskudonnat ovat maailmalta Suomeenkin saapunut trendi, joka innostaa erityisesti kaupungeissa. Pienen kehyskudonnan voi tehdä vaikka pahvialustalla pujottelemalla tai pyöreässä kehyksessä. Monimuotoiset nauhatekniikat ovat lähes rajaton kudontatekniikoiden aarreaitta. Kevytrakenteiset, mutta tuntuman oikeasta kangaspuutyöskentelystä antavat pöytäkangaspuut ovat kokemassa uuden tulemisen. Perusperiaatteena kudonnassa on vain loimi- ja kudelangat, jotka risteävät keskenään. Taitojärjestöllä on yli 60 taitokeskusta, joissa on kangaspuita asiakkaiden käytössä joko omaehtoiseen kudontaan tai mahdollisuus osallistua ohjatulle kurssille.

4

taito

ONE1901_4-5 ja 13.indd 4

RYIJYKURSSI- JA LUENTOKIERTUE TAITOYHDISTYKSISSÄ 2019 Tule ompelemaan Startti-ryijyä ja kuuntelemaan luentoa Suomen Käsityön Ystävien ryijyistä. Kesto 3 tuntia, hinta 59 euroa. Yhdelle kurssille mahtuu 15 osallistuja. MIKKELI 25.1.2019 VARKAUS 25.1.2019 SAVONLINNA 26.1.2019 KUOPIO 7.2.2019 OULU 8.2.2019 ROVANIEMI 9.2.2019 HAMINA 16.3.2019 HELSINKI 30.3.2019 LIEKSA 13.9.2019 JOENSUU 14.9.2019 LAHTI 26.9 2019 KOUVOLA 12.10.2019 KOKKOLA 25.10.2019 VAASA 26.10.2019 ILMOITTAUDU: www.taito.fi

– Onni elää käsityössä

14.12.2018 7:43:51


taito

ONE1901_4-5 ja 13.indd 5

– Onni elää käsityössä

5

14.12.2018 7:43:55


TEKSTI

TAITO SATAKUNTA RY KUVAT TAITO SATAKUNTA RY

KEVÄT JA IHANAT KÄSITYÖT Kurssimme suuntaavat kevääseen – uusia materiaaleja ja tekniikoita, parvekkeen sisustusta makrameella ja tyylikäs kassi olalle heilumaan. Tule hakemaan kursseiltamme keväistä energiaa ja uusia iloisia ideoita.

Porukassa on kivempaa! TAITOKESKUKSET TARJOAVAT VÄHINTÄÄN 10 HENGEN RYHMILLE työpajoja kivan tekemisen merkeissä.

Kuva Anna Autio

Työporukat, kaveriporukat, harrastusryhmät, järjestöt – mikä tahansa porukka kelpaa. Ryhmän kokoonkutsuja saa lahjaksi tämän noin kolmen tunnin työpajan tarvikkeineen. Tutustu taitokeskusten tarjontaan ja varaa paja ajoissa.

Nahkapaperista tyylikästä NAHKAPAPERI ON MAINIO UUSI MATERIAALI , josta ommellaan kevyitä,

kestäviä ja pestäviä laukkuja, koteloita ja koreja. Nahkapaperin voi kastella ennen ompelua, jolloin se pehmenee ja muistuttaa aivan oikeata nahkaa. Tutustu materiaaliin kursseillamme.

6

taito

Tekemisen iloa: Raita-valaisin UUDESSA TEKEMISEN ILOA -MALLISTON RAITA-VALAISIMESSA ON ERILAISIA VAIHTOEHTOJA

sekä pöydälle, että kattoon. Värjää lankaa omaan sisustukseen sopivaksi, kierrä valmiiseen varjostinkehikkoon ja nauti tunnelmasta.

– Onni elää käsityössä

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 6

14.12.2018 7:38:46


KURSSIT KEVÄT 2019 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Kudonta- ja käsityöpiiri

Ma 14.1.–8.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Keikyän paloasemalla. Suunnitellaan ja rakennetaan kangaspuihin loimia ja kudotaan mattoja, liinoja, ym. tekstiileitä sekä myös muita käsitöitä yhdessä suunnitellen. Vasta-alkajat sekä kokeneet kankurit tervetulleita! Sastamalan opisto, kurssinro 1109036. Ilmoittaudu opistolle!

MAKRAMEE-TEKNIIKKA SOPII ERITYISEN HYVIN KEVÄÄSEEN. Valitse rouhea, maanläheinen materiaali ja

solmi amppeleita ja seinäkoristeita vaikka parvekkeelle ja terassille. Tutustu kursseillamme uusiin, päivitettyihin malleihin tai päivitä vanha malli uusin materiaalein.

Kudonta on vuoden 2019 käsityötekniikka KANGASPUUT PAUKKUVAT KAIKISSA TAITOKESKUKSISSAMME. Haluamme rinnalle myös

kokeilevaa kudontaa, joka ei ole kangaspuihin sidottu. Tule Käsityölauantaina 19.1. katsomaan, miten hauskaa on uudenlainen hulavanteeseen kutominen. Luvassa on värien ja materiaalien leikkiä.

Koko perheen käsityöillat

Ti 22.1.–12.2. klo 18–20.15. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. ”Oispa kahvia” vai ”Home sweet hell”? Kirjaile oma, persoonallinen kannanottosi vaikkapa tauluksi. Yhdistellään kirjontaan kuvansiirtoa ja kankaanpainantaa, jolloin työ käy nopeammin. Oman kuvan voi ottaa mukaan joko paperilla tai sähköisesti (kopioimme/ tulostamme kuvat). Materiaalit maksetaan opettajalle. Kurssinumero 1145108. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Ke 6.3.–3.4. klo 17.30–19. Kurssimaksu 43 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Isovanhemmat, vanhemmat tai vaikka kummit yhdessä lasten kanssa – tervetuloa harrastamaan käsitöitä! Tehdään helppoja ja hauskoja, ihan oikeita käsityötuotteita, kuten makrameeta, punontaa, värjäystä, sorminneulontaa, mosaiikkitöitä ym. lasten taitotason mukaan. Sopii noin 3-vuotiaasta vaikka 100-vuotiaaseen! Materiaalia voit ostaa paikan päältä. Lapsi ilmoitetaan kurssille opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Kurssinro 1145109. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Kädentaitoja monipuolisesti

Makrameeta monipuolisesti

Kirjottu kannanotto

Valloittava makramee

sa. Värjätään hauskoilla ja helpoilla tekniikoilla uniikkeja trendikkäitä neulelankoja. Värikylläiset reaktiivivärit ovat pesunkestäviä ja lopputulos on aina yksilöllinen ja yllättävä. Voit tuoda halutessasi omia lankoja, mutta paikan päältä voit myös ostaa materiaaleja. Langat voivat olla myös värillisiä tai valmiiksi kirjavia, sukkalangat värjääntyvät parhaiten! Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen 7.2. mennessä!

To 31.1, 28.2., 28.3., 25.4., 23.5. klo 17.15–20.30. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Valmistetaan sekä helppoja että haastavia käsityötuotteita niin sisutukseen kuin pukeutumiseen. Käytössäsi on Taitokeskuksen mallisto ja materiaalit ja pääset opettelemaan uutta hyvässä seurassa! Makrameeta, neulontaa, sorminneulontaa, värjäystä, virkkausta, kirjontaa, kangaspuilla kutomista, kierrätyshuopatuotteita, ym. oppilaiden toiveiden mukaan. Kokoontumiset kerran kuussa. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen 24.1. mennessä!

Villiinny väreistä – uniikit neulelangat

To 14.2.–28.2. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Taitokeskukses-

Ke 10.4.–24.4. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Makramee-solmeilu jatkaa suosiotaan! Sukella sinäkin solmeilun saloihin ja valmista helpoilla tekniikoilla koruja, laukkuja ja sisustuselementtejä laadukkaista materiaaleista. Kurssi sopii niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin solmeilijoille. Kurssinro 1140139. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Nahkapaperista ommellen

Ke 15.5.–29.5. klo 17.15–20.15. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Nahkapaperi on mainio uusi materiaali, joka on vegaanista, kestävää ja pestävää. Kurssilla valmistamme tyylikkäitä kevyitä laukkuja ja säilytyspussukoita, joita voi myös kuvioida nahan tapaan ennen taito

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

14.12.2018 7:38:50


Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Kurssilla opit monipuolisesti uusia käsityötekniikoita tai päivität vanhaa uusin mallein. Tekniikoina kudonta/ympyräkudonta/verkkokudonta, kirjonta, makramee, värjäys ja ompelu. Voit hyödyntää Taitokeskuksen laajaa mallistoa ja materiaaleja ja käytössäsi ovat Tekemisen iloa -malliston uutuudet. Voit valmistaa ammattisuunnittelijoiden luomia tuotteita – mm. koreja, kransseja, valaisimia ja seinätekstiilejä. Opettajan tuki luo pohjan hauskaan tekemiseen ja voit valmistaa tuotteita itselle tai lahjaksi. Monipuolinen kurssi muiden käsityöintoisten seurassa on tarkoitettu juuri Sinulle. ompelua. Materiaalia voi ostaa opettajalta; ilmoitathan Taitokeskukseen, jos sinulla on väritoiveita! Kurssinro 1140140. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Kesäkivaa käsillä tytöille ja pojille

Ma–ke 3.6.–5.6. klo 10–13. Kurssimaksu 70 € sis. materiaalit. Taitokeskuksessa. Kurssilla valmistetaan kesäisiä käsitöitä ihan oikeilla käsityötekniikoilla. Värjätään asusteita, valmistetaan painetusta kierrätyshuovasta koreja, punotaan koruja, tehdään mosaiikkitöitä, yms. Sopii n. 6-vuotiaasta alkaen. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen 27.5. mennessä!

Kesäkivaa käsillä nuorille

Ma–ke 10.6.–12.6. klo 10–14. Kurssimaksu 70 € sis. materiaalit. Taitokeskuksessa. Kurssilla valmistetaan kesäisiä käsitöitä ihan oikeilla käsityötekniikoilla. Värjätään asusteita, valmistetaan painetusta kierrätyshuovasta tuotteita, solmeillaan koruja ja seinävaatteita, tehdään mosaiikkitöitä, yms. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen 3.6. mennessä!

Kesäkudonta lapsille ja nuorille Ma–ke 17.6.–19.6. klo 10–14. Kurssimaksu 70 € sis. materiaalit. Taitokeskuksessa. Kudonta on helppo ja hauska harrastus. Kurssilla kudom-

8

taito

me osallistujien toiveiden mukaan mattoja, liinoja tai Kuurankukkapöytäkoristeita. Lapsen vähimmäispituus n. 120 cm. Ilmoittaudu suoraan Taitokeskukseen 10.6. mennessä!

Helppoja vaatteita ommellen

esimerkiksi seinävaatteita ja amppeleita. Opit perussolmut, joten kurssi sopii niin kokeneemmille kuin aloittelijoillekin. Taitokeskuksesta voit ostaa tarvittavan materiaalia. Töihin voi tarvittaessa yhdistää myös muuta tekniikkaa, mm. Nuottaverkkokassin kudontaa.

Kesäkivaa käsillä koululaisille, kolme ryhmää

Ma–to 3.6.–6.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Ma–to 10.6.–13.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Ma–to 17.6.–20.6. klo 9–14. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kangaspuissa kudotaan mm. mattoa ja poppanaa. Muita tekniikoita ovat esim. kankaanpainanta, solmeilu, punonta ja värjäykset. Työt valitaan aiheluettelosta, luettelon töissä on paketoidut hinnat. Luettelo tehdään hieman ennen kurssin alkua. Kurssit ovat sisällöltään samankaltaisia.

To 7.2.–7.3. klo 17–20.15. Kurssimaksu 48 €. Voit tuoda kankaita mukanasi ja Taitokeskuksesta voit ostaa mm. pellavakangasta. Kurssilla opetelIlmoittaudu Sastamalan opiston laan valmiiden kaavojen käyttöä ja ja Sataopiston kursseille viiniiden muuttamista omiin mittoihin. meistään viikkoa ennen kurssin Joustavasta kankaasta voit ommella NOORMARKKU alkua. Ilmoittautua voit opiston esim. leggingsit, pipon, tunikan tai TAITOKURSSIT toimistolle puhelimitse tai netissä. paidan joko itselle tai lapselle. Koska Puhelinnumerot Sastamalan opisto: ompelukoneita on Taitokeskuksessa Taitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysyoman lisää 040 138 2033 tai 040 138 2034, ja Sarajoitetusti, voit tuoda myös Käsitöitä kellon ympäri Taitokeskuksesta. taopisto 044 560 4581. Netissä: www. koneesi. Tämä kurssi on sinulle, jos La 26.1. klo 8–20. Kurssisastamalanopisto.fi ja www.huittinen. haluat opetella helpon käyttövaatSastamalan Opiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaanmaksu opiston35 € + materiaalit. fi/kansalaisopisto. teen ompelua. Heittäydytään käsityön flow-fiiliknetissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamalanopisto.fi tai opiston koko päiväksi! Kangaspuissa toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opiston kurssin tunnuksenseen avulla ilmoittautuminen käy kätevästi. Lisätiedot www.sastamalanopisto.fi/ Ompele nahkapaperista/ tarjolla mm. Kuurankukka-valaisin, korkkikankaasta laukut, ja www.huittinen.fi/kansalaisopisto. onteloloimi kassiksi ja pieniä korit tai kukkarot mattoja. Ommellaan pussukoita ja To 14.3. ja 21.3. klo 17–20.15. Kurssisäilyttimiä nahkapaperista ja korkmaksu 24 € + materiaalit alk. 18 €. kikankaasta. Sormeillaan lenkkilanNahkapaperi on nahkaa muistuttagasta huiveja tai peittoja. vaa paperia, mutta kestää kulutusta ja pesua. Vedellä pehmennys ja Neule- ja virkkausklubi paperin rypistely tuo esiin materiaaTo 24.1., 7.2., 7.3., 4.4. ja 9.5. klo 18– lin upeuden. Materiaalia voi maalata, 20.30. Klubi kokoontuu kerran kuussiihen voi painaa kuvioita tai värjätä sa. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. KANKAANPÄÄ tekstiiliväreillä. Ompele nahkapapeOpitaan neulomisen ja virkkaamisen Yhdistyksemme kurssitoimintaa tukee myös rista esim. modernit kalenterinkanperustaidot ja haluttaessa vaikka TAITOKURSSIT net, ruukunsuojus tai laukku. kirjoneuleen tai palmikoiden neulominen ja kirjovirkkaus. Tarjolla moKädentaitoja monipuolisesti, Solmeillaan makrameeta nipuolisesti malleja ja materiaaleja. kolme eri kurssia To 25.4.–9.5. klo 17–20.15. KurssiTi 8.1.–16.4. maksu 36 € + materiaalit ( esim. Kaunista käsillä B, kädentaitopaja aikuisille Iltapäiväryhmä klo 13–15.30. seinätekstiili-tarvikepaketti 30 € ). Iltaryhmä klo 18–20.30. Kurssilla tehdään erilaisia sisusTi 29.1.–26.3. klo 10–12.15. Ke 9.1–17.4. klo 10–12.30. tustuotteita makramee-solmeilulla, Kurssimaksu 22 € + materiaalit.

– Onni elää käsityössä

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 8

14.12.2018 7:38:53


Tekemisen iloa joka toinen viikko! Valmistamme opiskelijoiden toiveiden mukaisia käsitöitä erilaisista materiaaleista monenlaisin tekniikoin. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Ryhmä sopii kaikille käsitöistä innostuneille. Materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon to 3.1. klo 11 alkaen.

Tekemisen iloa: Terho-kori

Ke 30.1.–13.2. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 19 € + materiaalit 20–49 € korin koon mukaan. Valmistetaan kaunis kori juuttinarusta palmikoimalla ja pellavakankaasta ompelemalla. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon to 3.1. klo 11 alkaen.

Kaunista käsillä, kädentaitopaja aikuisille

To 31.1.–28.3. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa joka toinen viikko! Valmistamme opiskelijoiden toiveiden mukaisia käsitöitä erilaisista materiaaleista monenlaisin tekniikoin. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Ryhmä sopii kaikille käsitöistä innostuneille. Materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon to 3.1. klo 11 alkaen.

Ommellaan nahkapaperista

Ke 27.2.–6.3. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 13 € + materiaalit Nahkapaperi on mainio uusi materiaali, josta tällä kurssilla ommellaan kevyitä, kestäviä ja pestäviä laukkuja ja säilytyspussukoita. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon to 3.1. klo 11 alkaen.

Tekemisen iloa: Upeat sisustustuotteet

Ke 13.3.–3.4. klo 18.30–21.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Nyt saat käyttöösi Taito-järjestön upean design-malliston. Voit valmistaa ammattisuunnittelijoiden luomia tuotteita – mm. koreja, kransseja, valaisimia ja seinätekstiilejä. Opettaja myy sopivat materiaalit töihin.

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 9

Kurssilla valmistetaan kodin sisustusta mm. punomalla, virkkaamalla, makrameesolmeilulla ja rosee-tekniikalla. Tekniikat ovat helppoja, mutta lopputulos tyylikäs ja upea.

Ommellaan PaaPiin trikookankaista lapsille

Ti 9. –23.4. klo 18.30–21.45. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Ihanista ja laadukkaista PaaPiin trikookankaista ommellaan kestäviä ja kauniita käyttövaatteita lapsille. Vauvoille bodyja koot 44–86 cm. Lapsille paitoja, housuja, mekkoja koot 86–140 cm. Opitaan saumurin käyttö langoituksesta lähtien. Kurssille mahtuu 8 henkilöä. (PaaPiin pop up -myymälä Taito Shopissa 1.–13.4)

Ommellaan PaaPiin trikoosta tunika/mekko

To 16.–23.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Käy valitsemassa mieleisesi kuosi ja tule ompelemaan mukava kesämekko tai tunika kurssillemme. Kurssille mahtuu 8 henkilöä. (PaaPiin pop up -myymälä Taito Shopissa 1.–13.4.)

Tekemisen iloa: Nuotta-verkkokassi

PORI TAITOKURSSIT

Taito-käsityökerho

Ti 15.1.–9.4. klo 15–16.30. Kerho suunnattu 8–12 -vuotiaille. Kurssimaksu 50 € + materiaalit.

Koululaisten hiihtolomapaja

Ma–ti 18.–19.2. klo 9–14. Kurssimaksu 12 €/päivä + materiaalit. Hauskaa ja helppoa käsillä tekemistä lapsille ja nuorille. Kaikki materiaalit voi ostaa taitokeskuksesta.

Kädentaitopaja Luvian peruskoululla *

Joka toinen maanantai 14.1.–25.3. klo 18–20.15. Kurssimaksu 25 € Tekemisen iloa joka toinen viikko! Valmistamme opiskelijoiden toiveiden mukaisia käsitöitä erilaisista materiaaleista monenlaisin tekniikoin. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Ryhmä sopii kaikille käsitöistä innostuneille. Ilmoittautuminen Otsolan kansalaisopistoon.

Kädentaitoja monipuolisesti

Ihanat laukut kevääseen

Ti 26.2. ja 5.3. klo 11.–14.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Ompelemme erilaisia pussukoita ja kasseja juhlaan, arkeen sekä säilytykseen. Tutustumme nahkapaperiin sekä korkkikankaaseen. Valmistamme kotelolaukkuja, nahkapaperikoreja, nipsukukkaroita sekä kännykkäpusseja. Voit kuvioida materiaalin kankaanpainannalla tai kirjomalla. Materiaalit ja kaavat löydät täältä! Voit tuoda myös omaa kangasta, ota mukaasi ompelukone.

Tekemisen iloa: Terho-kori

Ti 12. ja 19.3. klo 11–14.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit alk. 20 €. Valmistamme Tekemisen iloa -malliston uuden Terho-korin juuttinarusta palmikoimalla ja pellavakankaasta ompelemalla.

Solmeillaan makrameeta

Ma 18. ja 25.3. klo 15–18.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Vanha tekniikka, uudet mallit ja materiaalit. Helppoa ja hauskaa! Valmistamme makrameetekniikalla amppeleita, seinäkoristeita, unisieppareita ja koruja.

Ke 23.1.–17.4. klo 17–19.45, joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € + mateKe 8.–15.5. klo 17–20.15 Kurssimaksu riaalit. Kiinnostaako sinua oppia 24 € + materiaalit. Keltaista kevääseen! ja houkuttelevia käsi- tai puuvillalle Tule valmistamaan tyylikäs kassi Ma 1. ja 8.4. klo 15–18.15. Kurssimaklaskostamalla, ompelemalla jne. Värjäys monenlaisia tehdään unelman ohuelle pellavalle kylmäreaktiiviväreillä. Opettaja myy huivikankaita ja värejä. työtekniikoita. Taitokeskuksessa on kesämenoihin. su 24 € + materiaalit. tarjolla paljon malleja ja opit taitoja, Valmistamme huovuttamalla, papeHurmaavat kotelolaukut valmistaa sisustukseen, Kesäkivaa käsillä koululaisille rinarusta sekä mosaiikista kevään To 3. ja 17.5. klo 17–20.15. Kurssimaksujoilla 24 € voit + materiaalit. Valmistetaan sievä pikkulaukku teatteriinitselle tai juhliin. tai lahjaksi kauniita tuotteita Kurssi A 3.–6.6. klo 10–15. Kurssimakiloa pääsiäiseen ja kotiin. Tähän Satakunta_kuvituskuva_kotelolaukku. oman valintasi mukaan. Lisäksi saat su 40 € kuva + materiaalit. suunnitteluapua ja voit ostaa laaduk- Lauantaikurssi: Kurssi B 10.–13.6. klo 10–15. KurssiKoristeita koivurisusta Solmeillaan makrameeta maksu 4014.5. € + materiaalit. Ma 7. ja klo 17–20.15. Kurssimaksukaita 24 €materiaaleja + materiaalit.paikan päältä Ohut koivurisu taipuu rautalangan Kurssi C 17.–19.6. klo 10–15. Kurssi-avulla .hienoiksi koristeiksi puutarhaan. Omat, tuoreet La 6.4. klo 9–15. Kurssimaksu 12 € + risut mukaan! Tekemisen iloa: Raita-valaisin maksu 30 € + materiaalit. materiaalit. To 31.1.–14.2. klo 17–20.15. KurssimakVanha tekniikka, uudet mallit ja Harmaa betoni hurmaa! Ma 21. jakansalaisopiston 28.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu materiaalit. su 24 36 €€ ++ materiaalit. Otsolan kanssa materiaalit. Helppoa ja hauskaa! Valamme betonista ruukkuja, ”Tervetuloa”-kylttejä ja uutuutena kuvioituja ja Raita-valaisin on Tekemisen iloaporraslaattoja yhteistyössä järjestettäviin kursseiValmistamme makrameetekniikalla koristepalloja. -malliston uusin tuote. Värjäämme hin ilmoittaudutaan opiston netissä amppeleita, seinäkoristeita, unisieplangatjärjestettäviin ja valmistamme valaisimen viimeistään viikkoa ennenkanssa kurssinyhteistyössä pareita, koruja… Otsolan kansalaisopiston kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä viimeistään viikkoa ennennäppärästi kurssin alkua www.otsola,fi tai opiston pujottelemalla. alkua www.otsola.net tai opiston toimistoon 02 toimistoon 02 630 630 1500. 1500. Minipuutarha Lauantaikurssi: Viidakko-tyyny Ma 6. ja 13.5. klo 15–18.15. kurssimakLa 9.2. klo 9–15. Kurssimaksu 12 € + su 24 € + materiaalit. materiaalit tyynyyn 49 €. Toteuta nyt unelmiesi puutarha Kirjotaan yhdessä kotiin tai lahjaksi minikoossa vaikkapa vanhaan matkaunis tyyny helpolla tekniikalla. kalaukkuun tai laatikkoon. Tehdään LASTEN JA NUORTEN KESÄKURSSIT Kesäkivaa käsillä koululaisille 1 Ma–to 4.–7.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kesäkivaa käsillä koululaisille 2 Ma–to 11.–14.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kesäkivaa käsillä koululaisille 3

taito

– Onni elää käsityössä

9

14.12.2018 7:38:53


kalusteita massasta, hankitaan kalusteita sekä kasveja ja lisätään valoja!

Tekemisen iloa: Nuotta-verkkokassi

To 9. ja 16.5. klo 17–20.15 kurssimaksu 24 € + materiaalit. Tule tekemään tyylikäs kassi kesämenoihin.

simaksu 60 €/ koko kurssi tai 12 €/kerta + materiaalit. Kirjotaan erilaisia töitä kuten Viidakkotyyny villakirjonnalla, muliinilankakirjontaa pellavapohjalle, perinteinen pannumyssy uudella tavalla. Kirjomme myös isoa pöytäliinaa porukalla. Valmis liina arvotaan kurssilaisten kesken! Kurssi jatkuu elokuussa.

ja koristella tuotteet neulahuovutuksella, kirjonnalla tai kankaanpainannalla. Voit myös punoa korin Green Craft -nauhasta. Opettaja myy töihin materiaalia. *Ilmoittautuminen Rauman kansalaisopistoon.

Nahkapaperia luovasti

Ke 16.–30.1. klo 18–21.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Valmistetaan mainiosta uudesta laskostamalla, ompelemalla jne. Värjäys tehdään unelman ohuelle pellavalle tai puuvillalle Kesäkivaa käsillä koululaisille Kudontapiiri, materiaalista, nahkapaperista, pussukylmäreaktiiviväreillä. Opettaja myy huivikankaita ja värejä. 1104042 Kudonta C Kurssi A 3.–6.6. klo 9–14 kurssimakkoita, kasseja ja koreja. Hurmaavat kotelolaukut Lapin kunnantalo* su 40 € + materiaalit. To 3. ja 17.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Kurssi B 11.–13.6. klopikkulaukku 9–14. Kurssi14.1.–25.3. klo 18–20.30 sekä Virkkaa ja neulo Valmistetaan sievä teatteriin Ma tai juhliin. maksu € +Satakunta_kuvituskuva_kotelolaukku. materiaalit. la 26.1. klo 10–14.45. Rauman kansaKe 6.–20.2. klo 18–21.15. Kurssimaksu Tähän 40 kuva Kurssi C 17.–19.6. klo 9–14. Kurssilaisopisto. 36 € + materiaalit. Koristeita koivurisusta maksu 30 € + materiaalit. Suunnitellaan ja rakennetaan Virkataan Puffy-langasta pehmeMa 7. ja 14.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. kangaspuihin loimiapuutarhaan. ja kudotaanOmat, tuoreet ääkin pehmeämpi huivi, tyyny, Ohut koivurisu taipuu rautalangan avulla hienoiksi koristeiksi risut mukaan!kesäpajat, 12 €/ Heinäkuun mattoja, liinoja, ym. tekstiileitä. Sekä torkkupeitto tms. päivä + materiaalit. vasta-alkajat että kokeneet kankurit Voit opetella myös kantapään teon, Harmaa betoni hurmaa! Viidakkotyyny klo 12–15.15. ovat Kurssi jatkuu jos sukkien teko on jäänyt siitä Ma 21. ja 28.5. 2.–3.7. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 tervetulleita. € + materiaalit. Minipuutarha 9.–10.7. klo 12–15.15. syksyltä. *Ilmoittautuminen Rauman kiinni.jaTehdään helppoja töitä, joten Valamme betonista ruukkuja, ”Tervetuloa”-kylttejä ja uutuutena kuvioituja porraslaattoja koristepalloja. Makramee 16.–17.7. klo 12–15.15. kansalaisopistoon. Tämä kurssi on kurssi sopii kaikille! Terho-kori 23.–24.7. klo 12–15.15. täynnä. Otsolan kansalaisopiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.otsola,fi tai opiston Makramee sisustuksessa *yhteistyössä kansalaisopisOmin käsin monin tavoin Ke 6.–20.3. klo 18–21.15. Kurssimaksu toimistoon 02 Otsolan 630 1500.

B 1104086, Lapin kunnantalo *

ton kanssa

36 € + materiaalit. Ti 15.1.–12.2. klo 17.30–20. KurssiMakrameesolmeilu on hauska maksu 24 € ja helppo tapa tehdä näyttäviä Tehdään kivoja sisustus- ja käyttösisustustekstiilejä. Onko valintasi tuotteita. Voit itse valita mieleisesi ikkunaverho, seinätekstiili vai lamtyön laajasta mallivalikoimasta ja punvarjostin. Kevään kukat riippuvat itse tehdyssä amppelissa niin sisällä LASTEN JA NUORTEN KESÄKURSSIT tehdä jokaisella kerralla eri tuotteen Kesäkivaa RAUMAkäsillä koululaisille 1 tai keskittyä yhteen vaativampaan. kuin ulkotiloissa. Et tarvitse minMa–to 4.–7.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40Opettele € + materiaalit. makrameesolmeilua ja käänlaista kokemusta käsitöistä! Kesäkivaa käsillä koululaisille 2 TAITOKURSSIT valmista esimerkiksi seinätekstiili, Ma–to 11.–14.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. oviverho tai koruja. Green Craft Kädentaitoja monipuolisesti Kesäkivaa käsillä koululaisille 3 Ma–ke 18.–20.6. 30 € + materiaalit. voit ommella kevätaihein Tekemisen iloa!klo 10–15. Kurssimaksu-kierrätyshuovasta Kurssit ovat sisällöltään samankaltaisia. Kurssilla opitaan kutomaan kangaspuilla mattoja, To 10.1–7.3. klo 10–13.15, joka toinen vaikka tyynyn, kaitaliinan tai kassin To 25.4–23.5. klo 18–21.15. Kurssimakpoppanaa tai liinoja. Opetellaan suunnittelemaan ja viimeistelemään työt. Tehdään myös torstai. 50 € + materisu 40 € + materiaalit. kesäisiäKurssimaksu käsitöitä sisustukseen, koruja yms. aalit. Punotaan pajua ja köyttä, valetaan Taitokeskus Noormarkussa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja Nyt saat käyttöösi Taitojärjestön betonia pienimuotoisesti. Tehdään nuorille yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää upean design-malliston. Voit valmispuutarhaan ja parvekkeelle sopivia Taitokeskuksesta. taa ammattisuunnittelijoiden luomia sisustustuotteita. Paju taipuu koreiktuotteita - mm. koreja, kransseja, si ja köynnöstuiksi, köysi punotaan PORI TAITOKURSSIT valaisimia ja seinätekstiilejä. Opetmatoksi ja betoni kovettuu kukkataja myy sopivat materiaalit töihin. purkeiksi, lintujen juoma-altaiksi jne. Taitolauantait klo 10–14 Kurssilla valmistetaan kodin sisus20.1. Käsityölauantai. Hämmästyttävät huoneentaulu. tusta punomalla, virkkaamalla, Kudontaa alkeista alkaen 10.2. mm. Kurkkaa kutomoon, kokeile kangaspuita! makrameesolmeilulla ja rosee-tekniiMa 29.4–20.5. klo 9–14. Kurs17.3. Kotelolaukut. 14.4. Tekniikat Kirjonta. ovat helppoja, mutta kalla. simaksu 60 € + materiaalit. 19.5. Koruja kevään juhliin. lopputulos tyylikäs ja upea. Tule tutustumaan kankaankudonnan Taitolauantaina voit tulla paikalle hakemaan vinkkejä, opastusta ja materiaaleja perusteisiin. Kurssilla voit aloittaa Kirjotaan yhdessä kudontaharrastuksen tutustumalla To 17.1., 31.1., 14.2., 28.2., 14.3. ja 28.3. kudontaan helppojen töiden avulla. klo 10–13.15, joka toinen torstai. KursKokeillaan erilaisia materiaaleja ja

10

taito

nukitusta, pujotusta ja poimintaa. Luodaan uniikkeja sisustustekstiilejä ja se ihka ensimmäinen itse tehty matto. Yhdistetään kudontaan myös muita tekniikoita, esimerkiksi voit painaa sabluunoilla kuvioita kudottuun kankaaseen.

Koululaisten kesäkivaa käsillä -kurssit:

A) 3.–6.6. klo 10–15. B) 10.–13.6. klo 10–15. C) 17.–20.6. klo 10–15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kurssilla opitaan kutomaan kangaspuilla mattoja, poppanoita tai liinoja. Opetellaan suunnittelemaan ja viimeistelemään työt. Tehdään myös kivoja kesäisiä käsitöitä sisustukseen eri tekniikoilla. Kurssit ovat sisällöltään samanlaiset.

Kalatorin perinteiset käsityöläismarkkinat

Pe 26.7. klo 12–22 ja la 27.7. klo 10–16. Nelisenkymmentä käsityöläistä tuo myytäväksi parasta osaamistaan Vanhan Rauman sydämeen. Perjantaina sukelletaan Mustan pitsin yön tunnelmiin.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 15.1.–9.4. klo 18–19.30. Perhemaksu 52 € / aikuinen ja lapsi + materiaalit. Tehdään yhdessä hauskoja, helppoja, ihan oikeita käsitöitä esim. värjäystä, huovutusta, mosaiikkia. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110091.

Puikkopiiri

Ke 16.1.–10.4. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja valmistamaan neuleita eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan, esim. trendikkäitä huiveja, sukkia, neulepaitoja. Kurssilla voit myös virkata. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108131.

– Onni elää käsityössä

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 10

14.12.2018 7:38:55


Kädentaitoja monipuolisesti, päivä

Ke 16.1.–10.4. klo 10–12.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tehdään monenlaisilla tekniikoilla, helpoilla ja haastavilla, tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Käytössäsi on Taitokeskuksen mallisto mm. Tekemisen iloa, Green Craft -huopatuotteita, makrameesolmeilua, kirjontaa, värjäystä, virkkausta, neuleita ja kudontaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111401.

Kädentaitoja monipuolisesti, ilta

Ke 16.1.–10.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita. Haluatko käyttöösi taitokeskuksen upean, jatkuvasti uudistuvan, laadukkaan ja ainutlaatuisen malliston, jossa on mm. sisutustuotteita ja asusteita. Haluatko yksilöllistä ohjausta ja suunnitteluapua. Kädentaitoja monipuolisesti on juuri tällainen kurssi. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111411.

Kivaa käsillä nuorille

To 17.1.–11.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Valmistetaan eri tekniikoilla kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä oman kiinnostuksesi mukaan vaikkapa neuleita, koruja, mosaiikkitöitä, kankaanpainantaa, makrameesolmeilua, värjäystä. Kurssi on suunnattu n. 10–18-vuotiaille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110101.

Villiinny väreistä – uniikit neulelangat

Ti 5.–19.2. klo 18–21. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Värjätään hauskoilla ja helpoilla tekniikoilla, uniikkeja trendikkäitä neulelankoja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111331.

Minä ja matto

Ke 6.2.–27.3. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto.

Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo, frotee ja ontelokuteet. Opettelemme myös leikkaamaan kuteita. Mahdollisuus kutoa myös Kiikkalaista räsymattoa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109141.

seen, koristeita kotipihaan, asusteita itselle oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Mm. mosaiikkia, solmeilua, värjäystä, sormineulontaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110111.

Lempityyny

Ma–ke 3.–5.6. klo 10–13. Kurssimaksu 32 € + materiaalit 30–40 €. Kurssilla valmistetaan kivoja ja helppoja kesään liittyviä juttuja monella eri tekniikalla. Värjäystä, painantaa, punontaa, muovailua. Innostavaa, monipuolista ja hauskaa, jota pienetkin osaavat. Kurssille voivat ilmoittautua 5-vuotiaat ja sitä vanhemmat. ”Sottavaatteet” päälle ja eväät mukaan. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110061.

Ti 5.–26.3. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Valmistetaan oma lempityyny. Kangaspuilla kutoen, neuloen tai virkaten. Useita eri tekniikoita ja materiaaleja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109151.

Tekemisen iloa: Upeat sisustustuotteet

To 7.–28.2. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Nyt saat käyttöösi Taitojärjestön upean design-malliston. Voit valmistaa ammattisuunnittelijoiden luomia tuotteita – mm. koreja, kransseja, valaisimia ja seinätekstiilejä. Opettaja myy sopivat materiaalit töihin. Kurssilla valmistetaan kodin sisustusta mm. punomalla, virkkaamalla, makrameesolmeilulla ja roseetekniikalla. Tekniikat ovat helppoja, mutta lopputulos tyylikäs ja upea. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110051.

Neule- ja virkkausklubi

Ma 11.3.–1.4. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Neulotaan ja virkataan helppoja ja nopeita sisustustekstiilejä ja asusteita. Esim. mattoja, tyynyjä, sukkia, tumppuja ja huiveja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108081.

Tyylikästä nahkapaperista

To 14.–28.3. klo 10–13. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Nahkapaperi on mainio uusi materiaali, josta ommellaan kevyitä, kestäviä ja pestäviä laukkuja ja säilytyspussukoita. Nahkapaperin voi kastella ennen ompelua, jolloin se pehmenee ja muistuttaa aivan oikeata nahkaa. Materiaalia voi ostaa opettajalta. Taitokeskuksessa on ompelukoneet, joita voi käyttää kurssilla, kuten

Kesäkivaa käsillä pojille ja tytöille muutkin ompeluun tarvittavat työvälineet. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111321.

Keväistä kalkkimaalausta

Ti 9.–23.4. klo 18–21. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Kalkkimaaleilla on helppoa ja miellyttävää maalata lähes kaikkia materiaaleja ilman pohjatöitä. Ne kuivuvat nopeasti ja ovat todella suosittuja kodin sisustuksessa. Sopivalla lakalla viimeisteltynä kalkkimaalit sopivat myös parvekeja terassikäyttöön. Kurssilla työstetään pieniä kohteita, kuten mm. rasioita, jakkaroita, tuoleja, taulun kehyksiä ja kynttilän jalkoja. Esineet voivat olla puuta, erilaista levyä, keramiikkaa tai pahvia. Efektinä voi käyttää mm. sapluunakuviointia tai jälkihiontaa. Opettaja myy maalia, vahaa ja lakkaa pieniin esineisiin. Mukana tuotava tiheä tekokuitusivellin ja jokin työstettävä esine. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111601.

Makrameeta monipuolisesti

Ma 15.4.–13.5. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit Makramee-solmeilu on hauskaa eikä ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi luulla. Solmeillaan erilaisista materiaaleista seinävaatteita, amppeleita, verhoja, kasseja, koruja. Muutamalla erilaisella solmulla voidaan valmistaa monen näköisiä helppoja tai vähän haastavampia töitä. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109061. KESÄKIVAA KÄSILLÄ

Kesäkivaa käsillä nuorille

Lasten ja nuorten kudontakurssit

Ma–ke 3.–5.6. klo 10–14. Ma–ke 10.–12.6. klo 10–14. Ma–ke 15.–17.7. klo 10–14. Ma–ke 29.–31.7. klo 10–14. 35 € + materiaalit. Kurssit ovat saman sisältöisiä. Kudotaan kangaspuilla mattoa, poppanaa, paperinarukukkaa, pyyheliinaa ym. Opetellaan myös töiden suunnittelua ja viimeistelyä. Kurssi sopii 7-vuotiaasta ylöspäin. Kudontakursseille ilmoittautuminen etukäteen Taitokeskukseen. Taitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää Taitokeskuksesta.

Sastamalan Opiston kanssa yhteisTaitokeskus Sastamalassa toimii myös taiteen perusopetuksen työssä järjestettäviin kursseihin nuorille yhteistyössä Sastamalan ilmoittaudutaan opiston netissä Opiston kanssa. Kiinnostuitko Taitokeskuksesta. viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamalanopisto.fi tai Sastamalan Opiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursse opiston 138 2033 netissätoimistoon viimeistään040 viikkoa ennentaikurssin alkua www.sastamal toimistoon 040 138 2033 Opiston tai 040 138 2034. Sastamalan Opisto 040 138 2034. Sastamalan ilmoittautuminen kätevästi. kurssin tunnuksenkäy avulla ilmoittautuminen käy kätevästi.

Ma–ke 3.–5.6. klo 10–14. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Tehdään kesäisiä käsitöitä sisustuktaito

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

14.12.2018 7:38:57 Yhdistyksemme kurssitoimintaa tukee myös


VIIDAKKO-TYYNY Taitojärjestölle suunnittelema Viidakko-tyyny on raikas kuin kevät. Kirjontapaketti sisältää villaiset kirjontalangat, merinovillaisen pohjakankaan, seikkaperäisen ohjeen, jäljennettävän kirjontakuvion ja neulan. Tyyny on joko värillinen tai musta-valkoinen. Villalla kirjominen villapohjalle on miellyttävää ja kirjontatyön voi ottaa vaikka matkalle mukaan. Kirjontapaketteja myyvät kaikki taitokeskuksemme ja Taito Shop Pori sekä Taito Shop -verkkokauppa. Voit kirjoa tyynyn kotona tai valita sen omaksi käsityöksesi esim. kädentaitoja monipuolisesti -kursseillamme.

TIIA EROSEN

Tyyn y

kuva

t Tiia

Eron en

VIIDAKKO-TYYNY TARVIKEPAKETTI 49 €.

12

taito

– Onni elää käsityössä

ONE1901_Satakunta_6-12.indd 12

14.12.2018 7:39:07


TEE ITSE OHJE JA KUVAT

TAITO POHJOIS-POHJANMAA RY

KUDOTAAN

KAULAKORU KEHYKSESSÄ TARVIKKEET:

Kudontakehys (koko noin 20 x 28 cm), kalalankaa tai vahvaa puuvillalankaa, kanavaneula, sakset, villalankoja, korun viimeistelyyn koruketju tai vahanyöriä. Mallikorussa lankana Sirkka-ryijylanka, Taito Pirkanmaa Oy, tex 140x3.

Toinen kerros pujotetaan päinvastaisesti ensimmäiseen kerrokseen verrattuna. Älä kiristä lankaa sivuissa, jotta työ ei ala kaventua. Kun olet saanut langan pujotettua oikeaan reunaan, kampaa langat tiiviisti yhteen. Kampaa käytetään jokaisen langan pujotuksen jälkeen. Tee lankakerroksia yhteensä 4. RYIJYSOLMUJEN TEKO:

KUDONTAKEHYKSEN LANGOITTAMINEN:

Leikkaa 28 kpl 30 cm:n pituisia valkoisia villalankoja. Yhteen ryijysolmuun tulee 4 lankaa. Ryijysolmu tehdään kahden loimilangan ympärille, katso kuva. Ota neljä villalankaa nippuun. Kierrä lankanippu kahden vierekkäisen loimilangan ympärille ja kiristä vetämällä lankoja alaspäin, jotta ne asettuvat kevyesti edeltävän palttinasidoksen päälle. Jatka kutomista ryijysolmujen jälkeen ja suunnittele oma kuviointi kutoessa. pujotellaan työn nurjalla puolella värikkäiden kuvioiden suuntaisesti 1-2 cm:n matkalta. Leikkaa jäljelle jäänyt villalanka kankaan juuresta siististi. Kun olet päätellyt kaikki langat, ompele korun yläosaan taitettu päärme. Leikkaa korun yläosan loimilangat n. 0,5-1 cm:n pituisiksi. Solmukohdat taitetaan päärmeen sisävaraksi ja langat jäävät valmiissa työssä piiloon. Voit kevyesti höyryttää korua. Lopuksi kiinnitä päärmekujaan ketju.

Tee kalalankaan lenkki hevosenhäntäsolmulla. Pujota lenkki kehyksen alaosan hakaseen. Kieputa lanka napakasti edestakaisin kehyksen etupuolella, ylä- ja alaosan uriin. HUOM! Lankaa ei kierretä kehyksen takaa. Loimilankoja tulee yhteensä 14 kpl. Viimeisen loimilangan päähän tehdään hevosenhäntäsolmu ja pujotetaan lenkki kehyksen rimaan kuten alussa. KUDONTAOHJE:

Korun valmistus aloitetaan pohjavärillä ja kehyksen alaosasta. Ota noin 1,5 m pituinen pätkä lankaa, pujota lanka kanavaneulaan tai kehyksen mukana tulleeseen puiseen neulaan ja aloita pujotus loimilankojen oikealta puolelta. Pujottele lanka joka toisen loimilangan yli, joka toisen ali.

LANGAN JATKAMINEN:

Kun lanka loppuu, jätä n. 6 cm:n häntä työn taakse ja aloita uudella langalla työn takaa, jättäen pieni pätkä lankaa päättelyä varten. Voit myös käyttää tapaa, jossa langat kulkevat kudottaessa jonkun matkaa vierekkäin. TYÖN IRROTUS JA VIIMEISTELY:

Aloita kudotun työn irrotus kehyksen yläosasta. Leikkaa kaksi lankaa kerralla poikki ja solmi ne kankurinsolmulla yhteen työn juureen. Leikkaa auki alalangat ja solmi ne samoin, kuten korun yläosassa. Työn taustapuolella olevat kudelangat

taito

ONE1901_4-5 ja 13.indd 13

– Onni elää käsityössä

13

14.12.2018 7:44:24


a ja n ko h ta i s ta TEKSTI

MERJA RÄTY, KUVAT TAITOYHDISTYKSET

KÄSITYÖMATKA YMPÄRI SUOMEN Kässämatkailijalle löytyy herkkuja kaikkialta Suomesta. Ota kartta talteen tulevia matkoja varten!

TAITO SHOP MAAKARI Rautatienkatu 11 B, Oulu. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–14, Kahvila Hanna ma–pe 10–17, la 10–14.

JOS SAAVUT Ouluun junalla, kannattaa suunnata ensimmäiseksi Taito

Shop Maakariin, joka on ihan aseman vieressä. Täältä löydät muun muassa Lovin tuotteet ja Louhittaren Luolan ihanat langat. Ostosten jälkeen voi vielä istahtaa kahvilaan nauttimaan kahvit makoisten leivonnaisten kera.

KANKURI

Mannerheiminaukio 3, Kokkola. Avoinna ma–to 9–17, pe 10–18 Ryhmille myös muina aikoina sopimuksen mukaan. vie länsirannikolle, älä jätä väliin Kokkolan Kankuria. Myymälästä löydät muun muassa ihanat materiaalit ja keskipohjalaisia erityistuotteita. Jos innostut oikein kovasti, vieraile myös Kalajoella Pikku Kankurissa (Raahentie 1, avoinna ma–to 9–17, pe 9–15).

JOS TIESI

HERRA HAKKARAISEN TALO

Marttilankatu 10, Sastamala. Avoinna kesä–elokuussa ma–pe 10–17, la 10-16, su 12–16, syys–toukokuussa arkisin 10–17, la 10–16. vanhojen kirjojen ja Mauri Kunnaksen kirjojen ystävien ehdoton käyntipaikka. Herra Hakkaraisen talo kiehtoo kaikenikäisiä: kun lapset tutustuvat Kunnaksen kirjojen maailmaan leikkien, voivat aikuiset tutkia Ihanien tavaroiden kaupan valikoimaa, jossa on nimensä mukaisesti kaikkea ihanaa.

SASTAMALA ON

CRAFTCORNER Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–17. ESPAN PUISTON kulmilla CraftCornerissa tapahtuu koko ajan: samassa osoitteessa toimivat yhdessä Taito Etelä-Suomi, Taito Galleria ja Unioinin26-osuuskunta. CraftCornerissa ovat tarjolla kiinnostavat kädentaitojen näyttelyt ja kurssit sekä tietysti monenlaiset taidokkaat kädentaitajien tuotteet.

14

taito

– Onni elää käsityössä

ONE1901_14-15_Käsityömatka ympäri suomen.indd 14

14.12.2018 7:59:15


ÄLÄ UNOHDA MYÖSKÄÄN NÄITÄ: LOFTET, Raastuvan katu 28, Vaasa.

Kauppa, tunnelmallinen kahvila ja näyttelyt samassa osoitteessa.

KAARAKAN TAITOKESKUS, Sahalankatu 3, Seinäjoki. Taito Shop Rustoopuorista löydät mukavat tuotteet, työvälineetj a materiaalit. TAITO SHOP, Vanha Suurtori 3, Turku. Turun sydämessä Brinkkalan talossa alan tekijöiden tuotteet itselle ja lahjaksi. GULLKRONA , Rantatie 16 ja GULLKRONA KESÄPUOTI Sattmark 1, Parainen. Gullkronan puodeista löydät viehättävät saaristolaiskäsityöt.

VERKARANTA , Vuolteentori 2, ja TAITO SHOP, Hatanpään valtatie 4, Tampere. Mansessa käydessä löydät langat Verkarannasta ja käsityötuotteet Taito Shopista.

POP UP TAITO SHOP, Valtakatu 21, Rovaniemi.

Taito Lapin aluetta on koko Lapin lääni. Käy myymälässä tutustumassa pohjoisimman Suomen tuotteisiin

TAITO KESKI-SUOMI JA SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO

Kauppakatu 25, Jyväskylä. Taito Shop avoinna ma–pe 10–18, la 11–15. Museo avoinna ti–su klo 11–18. MATKUSTAT SITTEN Suomea pitkittäin tai poikittain, on keskellä Suomea Jyväskylässä kässäihmisille aivan ohittamaton kohde: samassa osoitteessa vieri vieressä Taito Shop ja Suomen käsityön museo museokauppoineen. Mahtavat näyttelyt ja monipuoliset tuotteet samalla käynnillä – mitä muuta voi toivoa?

TAITOKORTTELI Koskikatu 1, Joensuu. Avoinna ma–pe 10–17, la 10–15.

JOENSUUHUN MATKAAVALLE on tiedossa oikea helmi, Taitokortteli. Putiikkeja riittää joka lähtöön ja ostosten lomassa voit nauttia lounaan tai kahvit Kauppaneuvoksen kahvilassa. Älä myöskään unohda käydä tutustumassa Taito Shopin Karjala-mallistoon.

KENKÄVERO

Pursialankatu 6, Mikkeli Avoinna ympäri vuoden, ma–pe 10–18, la 10–16, su 10–18. sijaitsevasta Kenkävero tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Kesäaikaan upea puutarha pioneineen, Taito Shopin monipuolinen tuotevalikoima, ateria tai kahvihetki pappilaravintolassa – valitse tai nauti kaikesta.

SAIMAAN RANNALLA

taito

ONE1901_14-15_Käsityömatka ympäri suomen.indd 15

– Onni elää käsityössä

15

14.12.2018 7:59:18


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN www.taitosatakunta.fi

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS SASTAMALA

Karpintie 24 32700 Huittinen p. 044 7569 094 huittinen@taitosatakunta.fi avoinna: ma, ti 10–17, ke 11–18, to 10–18

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 044 770 3103 sastamala@taitosatakunta.fi avoinna: ma 9–18, ti–to 9–17, pe 9–15

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 044 744 1263 kankaanpaa@taitosatakunta.fi avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18 TAITOKESKUS NOORMARKKU

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi avoinna: ma–ti 9–15, ke–to 12–18 TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi avoinna: ma 10–18, ti–to 9–17, pe 10–17, la 10–14 TAITOKESKUS RAUMA

IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA / HERRA HAKKARAISEN TALO

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3102 info@herrahakkaraisentalo.fi avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (su 12–16) TAITO SATAKUNTA RY

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3101 toimisto@taitosatakunta.fi TAITO SHOP PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 4900 taitoshop@taitosatakunta.fi avoinna: ma 10–18, ti–pe 10–17, la 10–14

Käsityölauantai 19.1.2019 Taitokeskuksissa klo 10–14 Tule katsomaan, kuinka kudotaan ympyrää, tutustumaan kurssitarjontaan, varaamaan kudonta-aikoja ja materiaaliostoksille. Liity jäseneksi Käsityölauantaina! Saat HUIKEAN tarjouksen, mutta VAIN Käsityölauantaina. Jäsenmaksu 25 € / vuosi 2019.

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi avoinna ma, ti, to 9–17, ke 9–18, pe 9–14

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI KEVÄT 2019 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 35 000 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO FORSSA PRINT TAITTOPALVELU / PAINOPAIKKA FORSSA PRINT 2018 / KANNEN KUVA HILJA MUSTONEN / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO ITÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONE1901_Satakunta_16.indd 16

14.12.2018 7:40:37