TAITO SATAKUNTA Onni elää käsityössä asiakaslehti kevät 2022

Page 1

Vuoden käsityötekniikka 2022

VÄRJÄYS LUONNONVÄREILLÄ

Tervetuloa käsityökursseille TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI KEVÄT 2022

Kansi1_22satakunta.indd 1

10.12.2021 11.16.48


a ja n ko h ta i s ta

TAITOJA YHDESSÄ ETEENPÄIN pitkät perinteet järjestötoiminnalla. Yhdessä on haluttu edistää niin urheilun harrastamista kuin erilaisia kulttuuririentoja. Ja hyvä niin, sillä yhdessä tekeminen ja niissä syntyneet ystävyyssuhteet ovat tuoneet monelle valtavaa iloa ja merkityksellisyyttä elämään. Taitojärjestö tarjoaa mahdollisuuden osallistua monenlaiseen harrastustoimintaan: kursseille, näyttelyihin ja tapahtumiin. Mutta mukaan kaivataan aina myös yhdistystoiminnasta kiinnostuneita. Mitäpä jos käsitöiden tekemisen ohella osallistuisit tänä vuonna myös muuhun paikallisen taitoyhdistyksen toimintaan? Käsityön ihanuus piilee siinä, että sitä voi harrastaa niin monella tapaa.

SUOMESSA ON

MINNA HYYTIÄINEN TAITOLIITON TOIMINNANJOHTAJA

Värjätään yhdessä Käsityölauantaina 15.1. alkaa yhteinen värjäyskokeilujen matka, tule mukaan kokeilemaan kotivärjäystä! KÄSITYÖLAUANTAI ALOITTAA uuden kau- lauantaina 15.1., jolloin voit käydä hakemassa den taitokeskuksissa. Kevään kurssitarjonta ensimmäisen värjäysohjeen ennakkoon taitoon edessä ja nyt on hyvä hetki tutkia ohjelmat keskuksesta. Nettiin ensimmäinen ohje tulee ja ilmoittautua mukaan moniin kiinnostaviin maanantaina 17.1. taito.fi -sivulle. Jatko-osat ilkäsityökursseihin ja -tapahtumiin. mestyvät aina viikon välein ja helmikuun loAnna-Karoliina Tetri on suunnitellut meille pussa meillä on neljä valmista värjäystä. kaikille kivan tutustumisreiLähde mukaan yhteiselle tin luonnonväreillä värjäämivärjäyskokeilujen matkalle. sen maailmaan. Monelle tu- #varjataanyhdessa Tarvitset 4 kannellista lasituksi tulleet yhteisneulonnat purkkia vetoisuudeltaan noin eli KAL-projektit saavat nyt seuraa, kun sukel- 2 litraa, 200 g villalankaa tai villasekoitelanlamme värikokeiluihin kivan vaiheittain ete- kaa ja 15 grammaa alunaa. Väriaineet kerronevän ja paljastuvan purkkivärjäyksen kautta. taan aina ohjetta edeltävällä viikolla niin ehVäriaineet saadaan tällä kertaa kotikeittiöstä, dit kerätä niitä. hyödynnämme erilaisia keittiön bioroskia, Taitokeskukset myyvät lanka + aluna -tarviesimerkiksi hedelmien kuoria. kepaketteja yhteisvärjäykseen. Värjätään yhdessä -projekti alkaa käsityö-

Käsityön taito on aineetonta kulttuuriperintöä Aina kun teemme käsitöitä – kudomme, taomme, neulomme, veistämme – ylläpidämme käsityökulttuuria. Suomesta Unescon sopimukseen perustuvaan aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon on nimetty kymmenen käsityötaitoa. LUE LISÄÄ: WWW.TAITO.FI JA WWW.AINEETONPERINTO.FI

2

taito

aloitusaukema s2_3.indd 2

– Onni elää käsityössä

10.12.2021 10.45.22


VÄRJÄYS LUONNONVÄREILLÄ Taitoliitto on valinnut vuoden 2022 käsityötekniikaksi värjäyksen luonnonväreillä. TEKSTI

L

JOHANNA AYDEMIR KUVA TAITO ETELÄ-POHJANMAA

uonto on täynnä kiehtovia väriaineita, joita voidaan hyödyntää monipuolisesti myös lankojen, kankaiden ja vaikkapa paperin värjäämisessä ja kuvioinnissa Tänä päivänä merkittävä syy kotivärjäykseen luonnon väriaineilla on kokonaisvaltaisen luontoelämyksen liittäminen käsityöharrastukseen sekä halu vähentää omien tekstiilien kemikaalikuormaa. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. ”Ekologisempien ja eettisempien tuotteiden valmistaminen edel-

lyttää kestävämpiä ratkaisuja myös värjäykseen. Valitsemalla myrkyttömät väriaineet osaksi omaa käsityön tekemistä voi samalla iloita sekä kasvivärjäyksen uniikeista värjäystuloksista että edistää vastuullisempaa tapaa valmistaa tuotteita”, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. ”Itse värjätty ja valmistettu tuote on erityinen ja erityisestä halutaan pitää hyvää huolta. Jo tämä osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka pitkään käytämme jotakin tuotetta. Kun tuntee jokaisen työvaiheen ja siihen käytetyn työmäärän, ohjaa se luontevasti pohtimaan omaa kuluttamista”, Hyytiäinen sanoo.

Luonnon väriaineet on tunnettu tuhansia vuosia, mutta teolliset väriaineet lähes kadottivat värjäysosaamisen. Uusi innostus kotivärjäykseen luonnon väriaineilla heräsi 1990-luvun folkloreinnostuksen myötä, mutta varsinaisen ilmiön on luonut tiedon leviäminen internetissä 2000-luvulla. Ihanien värimallien ja esimerkkien jakaminen innostaa koko ajan uusia harrastajia kiehtovan värjäyksen pariin.

taito

aloitusaukema s2_3.indd 3

– Onni elää käsityössä 3

10.12.2021 10.45.26


Värjääminen sipulin kuorilla Punasipulin kuorista saat vihertäviä sävyjä, keltasipulin kuorista keltaisia sävyjä. Tarvikkeet: 15 g sipulinkuoria /100 g kuivaa villalankaa, kattila, esipuretettu lanka, lämpömittari, tarkka vaaka, keppi vyyhdin nosteluun. 1. Keitä sipulinkuoria vedessä vähintään 1 tunti. 2. Siivilöi sipulinkuoret pois ja anna veden jäähtyä 30–40 -asteiseksi. 3. Laita puretetut, kosteat langat värjäysliemeen. Nosta lämpö hitaasti 80 asteeseen, pidä vähintään tunti välillä liikutellen, älä keitä! 4. Anna jäähtyä ja pese värjätyt langat hellästi haalealla vedellä neutraalilla pesuaineella (PH 7).

Värjärin tarvikkeita • Tarkka vaaka. • Lämpömittari, peruspaistomittari käy hyvin • Puretusaineet, villalle esimerkiksi alunaa ja viinikiveä. Netissä on paljon tarkkoja värjäysohjeita, ota aina selvää käyttämäsi kuidun ja väriaineiden tarvitsemista aineista. • Iso kattila. Värjäystä voi tehdä myös lasipurkeissa, silloin värjäysaika on pitkä, 2–3 viikkoa.

Lisää ohjeita värjäykseen löydät www.taito.fi. Taitoyhdistykset järjestävät myös värjäyskursseja.

vuoden tekniikka s 4_5.indd 4

10.12.2021 10.43.47


v u o d e n k ä s i t yöt e k n i i k k a TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR KUVAT KAPINA OY

KOKEILE VÄRJÄYSTÄ Värjäystä kokeilevista moni sanoo hurahtaneensa. Jännitys ja yllätyksellisyys on värjäyksen kiehtova puoli, lopputulos on aina pieni yllätys ja täsmälleen samaa väriä on vaikea toistaa, ainakin kun värjätään luonnon väriaineilla.

S

uurin osa kasvien väripigmenteistä on vesiliukoisia, joten tarvitaan apuaine, joka kiinnittää värin kuituun. Tätä apuaineen käyttöä, eli langan valmistelua värjäykseen kutsutaan puretukseksi ja aineena on yleensä aluna tai aluna ja viinikivi yhdessä. Ilman puretusainetta lanka näyttää väripadassa saavan kyllä väriä, mutta väri irtoaa jo huuhtelussa, koska se ei ole kiinnittynyt kuituun. Helpoin värjättävä tekstiilimateriaali on villa. Värjäykseen soveltuvia väripigmenttejä on esimerkiksi kasvien juurissa, lehdissä, kukissa ja varsissa, sienissä, maa-aineksissa, kävyissä ja pähkinöissä, jäkälissä jne. Kotikeittiön jätteistäkin saadaan monia värejä, hedelmien kuoret tai kivet ovat yksi värin lähde. Värjäysliemi kannattaa hyödyntää huolellisesti. Ensimmäi-

sessä väriliemessä saadaan voimakkain väri, mutta usein väriä jää liemeen vielä niin paljon , että vaaleampia sävyjä voi samasta liemestä värjätä lisääkin. Myös jo kertaalleen värjätyn langan voi aina värjätä uudelleen jos värisävy ei miellytä. Langassa jo oleva pohjaväri luonnollisesti vaikuttaa lopputulokseen ja muuttaa sävyä, mutta jos uusintavärjäyksellä saadaan toivottu lopputulos, se kannattaa aina. Myös langan pohjaväri vaikuttaa lopputulokseen, puhtaimmat sävyt saat valkoiseen pohjalankaan. Tienpenkoilla laajasti kasvavan lupiinin kukista ja varsista saadaan hyvää väriainetta kotivärjäykseen ja ensi kesänä onkin tarkoitus innostaa yleisöä yhdistämään tärkeä haittalajitorjunta ja värjäysharrastus. Näin haitta voidaan muuttaa hyödyksi.

Villalangan puretus eli esikäsittely ennen värjäystä Puretusaine toimii kiinnittimenä kuidun ja väriaineen välillä. Ilman puretusta väri ei kiinnity kuituun. TARVIKKEET:

Kattila, villalankaa, alunaa, viinikiveä, lämpömittari, tarkka vaaka, keppi vyyhdin nosteluun. 1. Sido 100 g villalankavyyhti löyhästi useammasta kohtaa kalalangalla. 2. Sido vyyhtiin nostolenkiksi kangassuikale. 3. Sekoita kattilassa 5 l kädenlämpöistä vettä, 10 g alunaa, 5 g viinikiveä. Jos värjäät isomman määrän, lisää aineita suhteessa langan määrään. 4. Laita kasteltu lanka alunaveteen ja nosta lämpö hitaasti 80 asteeseen. Pidä tässä lämmössä 1 tunti välillä liikutellen, älä keitä! Anna langan jäähtyä liemessä tai jatka suoraan värjäykseen. Puretus säilyy langassa eli voit värjätä puretetut langat joko heti tai antaa niiden kuivua ja värjätä myöhemmin. Alunaa ja viinikiveä voit tiedustella taitokeskuksista, apteekista tai tilata esimerkiksi verkkokaupasta www.tetridesign.com.

taito

vuoden tekniikka s 4_5.indd 5

– Onni elää käsityössä 5

10.12.2021 10.43.50


TEKSTI

TAITO SATAKUNTA RY KUVAT TAITO SATAKUNTA RY

KEVÄISET KÄSITYÖIDEAT

PUHKEAVAT KUKKAAN TAITOKESKUKSISSA

Meillä on ilo tarjota sekä elävää perintöä että keväisiä uutuuksia kutomoissa ja kursseillamme.

Saviastioita syntyy ilman uuniakin uuden Tekemisen iloa -malliston muovailun mukana. Itsestään kovettuvan saven työstämisessä ei tarvita aikaisempaa kokemusta ja muovailu on helppoa ja hauskaa. Persoonalliset ruukut ja vadit voi kuivuttuaan koristella vaikka ompelupistoin tai virkkaamalla.

Kuva Hilja Mustonen

PÄÄSTÄ VALLOILLEEN SISÄINEN LAPSESI

Rae-purnukka itsestään kovettuvasta savesta.

Kaarrokeneuleita raumalaisittain

Hexagon tarkoittaa kuusikulmiota

ISLANTILAISET NEULEET OVAT VALLOITTANEET

ROTTINKI ON UUSI JA JÄNNITTÄVÄ MATERIAALIMME, joka

suomalaiset neulojat. Vaan pystyykö viehättävä Tarmo Thorströmin ja Katrina Salon suunnittelema pitsikoristeinen Rauma-neule sulattamaan myös porilaisten sydämet? Tule neulomaan kursseillemme Rauma-neule, Strömsö-paita tai ihan perinteinen islantilainen.

6

taito

Kuva Hans Lehtinen

Rauma-neuleen ohje on Rauman kaupungin joululahja kaupunkilaisille ja meille kaikille neulojille.

taipuu upeiksi Hexagonkoreiksi vaaleana tai kahvinruskeana. Rottinkia on useampaa leveyttä erityyppisten korien valmistukseen – kookkaampiin ja rouheampiin sekä pieniin ja siroihin. Rottinki hurmaa luonnollisuudellaan, tule kursseillemme punomaan!

Hexagon-korin punominen on hauskaa.

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta122_006-012.indd 6

7.12.2021 13:20:49


KURSSIT KEVÄT 2022 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Tunnelmalliset valaisimet

Taitokeskuksessa saat hyvät opit ”sevotukseen”.

Räsymatto on elävää perintöä TIESITKÖ, ETTÄ RÄSYMATON KUDONTA on valittu elävän perinnön kansalliseen luetteloon ja kiikkalaisen räsymaton ”sevotus” on levinnyt ympäri Suomen. Taitokeskusten kangaspuissa syntyy kuitenkin paljon muutakin kodin sisustukseen. Tule tutustumaan ja kertomaan, mitä sinä haluaisit oppia kutomaan.

Kesäleirit tuovat eloa ja iloa taitokeskuksiin ovat vilkastuttaneet taitokeskuksiamme jo vuosien ajan. Nyt leireille pääsevät myös aikuiset. Miltä tuntuisi pakata loma-aamuna eväät, lähteä lähimpään taitokeskukseen ja antautua käsitöiden vietäväksi? Muodostuisiko leiristä upea elämys, jota on mukava muistella talvella. Tule kokeilemaan!

LASTEN KESÄISET KÄSITYÖLEIRIT

Joka toinen torstai 11.1.–8.2. klo 17–19.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tule valmistamaan muotoilija Tiia Erosen suunnittelemia tyylikkäitä ja nostalgisia vintage-valaisimia. Sirot Hyrrä- ja Pyörre-valaisimet punotaan metallikehikkoon viskoosiniinestä ja niistä tulee mieleen 50–60-lukujen valaisinmuotoilu. Valaisimet sopivat muodikkaaseen boho-sisustukseen. Kurssilla voi valmistaa myös muita valaisimia taitokeskuksen valikoimista. Kaikki tarvittavat materiaalit löytyvät taitokeskuksesta. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus, 1145121. Ilmoittaudu opistolle puh. 044 560 4581 tai 044 422 4861.

Kädentaitoja monipuolisesti

Joka toinen ti 18.1.–29.3. klo 17.–19.15. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Tehdään eri tekniikoilla tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Esim. trendikkäitä valaisimia, Hexagon-koreja, kierrätyshuopatuotteita, makrameeta, punch needle -tuftausta ja islantilaisia neuleita. Kädentaitoja monipuolisesti -kurssille voi tulla kuka vain taitotasosta riippumatta. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat ostaa. Tarvittavat työvälineet löytyvät myös pääosin taitokeskuksesta. Tule tekemään upeita käsitöitä rattoisassa porukassa. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140121. Ilmoittaudu opistolle puh. 044 560 4581 tai 044 422 4861.

Makrameeta monipuolisesti

Taitokeskuksissa on kesäleirejä myös aikuisille.

Ke 12.1.–26.1. klo 17–19.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Makrameesolmeilu jatkaa suosiotaan ja mallisto rikastuu ja monipuolistuu. Uusia materiaaleja ja malleja tulee koko ajan ja jokaiselle

löytyy vaihtoehtoja, on sirompaa ja rouheampaa. Upeat tarvikepakettimme houkuttavat solmimaan – nyt uutuutena kaunis ja käytännöllinen Kantikas-hylly. Töihin voidaan yhdistää vaikkapa pehmeää villaa tai puuhelmiä. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja tekemään pieni tai isompi työ. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 11452123. Ilmoittaudu opistolle puh. 044 560 4581 tai 044 422 4861.

Punch needle -tuftaus koukuttaa Joka toinen ti 8.3.–5.4. klo 17–19.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Punch needle -tuftauksessa käytetään kevyttä kynämäistä työvälinettä, jolla pistellään lankalenkkejä kehykseen pingotetun kankaan läpi. Pohjakankaaseen piirrettyjä kuvioosia täytetään erivärisillä langoilla ja tuftauksen pinta on kauniin elävää. Tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista ja on hauskan luovaa. Tuotteista tulee käyttöä kestäviä, kun lankalenkit liimataan kankaan taakse. Opit helpon tekniikan, jolla luot mm. tauluja, mattoja ja tyynyjä. Nyt voit kokeilla myös ohuempaa neulaa esim. uuteen Kotimetsä-tyynyyn. Taulupakettimme avulla pääset heti ensimmäisellä kokoontumiskerralla työn alkuun. Opettaja myy tarvikkeita ja lainaa työvälineitä. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140122. Ilmoittaudu opistolle puh. 044 560 4581 tai 044 422 4861.

Islantilaiset neuleet

Joka toinen to 13.1.–17.3. klo 17–19.15. Kurssimaksu 28 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista supersuosittu islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Puseron mallin ja värit voit käydä valitsemassa taitokeskuktaito

ONESatakunta122_006-012.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

7.12.2021 13:20:50


Tyylikäs Hexagon-kori rottingista To 31.3.–21.4. klo 17–19.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Punotaan tyylikkäitä ja kodikkaita koreja aidosta rottingista. Voit valmistaa koreja eri tarkoituksiin leipäkorista kookkaaseen lankakoriin. Tekniikka on helppo ja ehdit valmistaa kurssin aikana useamman korin. Valittavana on luonnonvärinen vaalea ja kahvinruskea rottinki. Opettaja myy tarvikkeita. Hexagon tarkoittaa kuusikulmiota ja tämä muoto toistuu korin ulkonäössä. Rottinki on luonnonmateriaali, joka on suosittua varsinkin bohosisustuksessa. Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1145122. Ilmoittaudu opistolle puh. 044 560 4581 tai 044 422 4861.

Keväisiä sisustusjuttuja itsekovettuvasta savesta

To 21.4.–12.5. klo 17–19.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule kokemaan, kuinka hauskaa on muovailla vateja, ruukkuja ja amppeleita itsekovettuvasta savesta. Aikaisempaa saven työstämistaitoa ei tarvita, vaan muovailu on helppoa ja kokeilevaa. Valmiita töitä täydennetään pintakuvioinnilla, virkkaamalla, punomalla ja ompelupistoin. Kurssilla käytettävää itsestään kovettuvaa savea on useampaa trendikästä väriä ja sitä voi ostaa opettajalta. Ilmoittaudu taitokeskukseen puh. 044 756 9094.

sempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo, frotee ja ontelokuteet. Kurssilla opitaan kutomaan kangaspuilla matto. Loimi on valmiiksi rakennettu eli kudontavalmis. Kurssi alkaa maton suunnittelulla, valitaan loimen väri, leveys ja sidos. Opitaan myös kiikkalainen räsymatto ja kuteiden leikkaaminen. Lisäksi opitaan esim. katkenneen loimilangan korjaaminen, katkenneen nyörin vaihtaminen ja maton viimeistely. Aiempaa kokemusta kankaankudonnasta ei tarvita. Ilmoittaudu taitokeskukseen puh. 044 756 9094.

KANKAANPÄÄ TAITOKURSSIT

Ilmoittaudu kaikille kursseille Kankaanpään taitokeskukseen puh. 044 744 1263.

Kädentaitoja monipuolisesti, kolme eri kurssia

Tehdään eri tekniikoilla tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Esim. trendikkäitä valaisimia, Hexagon-koreja, kierrätyshuopatuotteita, makrameeta, punch needle -tuftausta ja islantilaisia neuleita. Kädentaitoja monipuolisesti -kurssille voi tulla kuka vain taitotasosta riippumatta. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat ostaa. Tarvittavat

Kesäkivaa käsillä koululaisille Ma–to 6.–9.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Ilmoittaudu taitokeskukseen puh. 044 756 9094.

Minä ja matto

Ti–pe 16.–19.8. klo 10–15. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto. Aikai-

8

taito

Muista ilmoittautua kurssille vähintään viikkoa ennen!

työvälineet löytyvät myös pääosin taitokeskuksesta. Tule tekemään upeita käsitöitä rattoisassa porukassa. Ti 11.1.–29.3. iltapäiväryhmä klo 13–15.30. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Ti 11.1.–29.3. iltaryhmä klo 18.00– 20.30. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Ke 12.1.–30.3. aamupäiväryhmä klo 10–12.30. Kurssimaksu 60 € + materiaalit.

Kuva Kapina Oy.

sessa ennakkoon, opettajan avulla. Tervetuloa mukaan myös aloittelijat – takaamme, että paitasi valmistuu! Sataopiston kurssi, kurssin tunnus 1140123. Ilmoittaudu opistolle puh. 044 560 4581 tai 044 422 4861.

Islantilaiset neuleet

To 13.1.–10.2. klo 18–20.15. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista supersuosittu islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Puseron mallin ja värit voit käydä valitsemassa taitokeskuksessa ennakkoon, opettajan avulla. Tervetuloa mukaan myös aloittelijat – takaamme, että paitasi valmistuu!

Tyylikäs Hexagon-kori rottingista To 3.3.–17.3. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punotaan tyylikkäitä ja kodikkaita koreja aidosta rottingista. Voit valmistaa koreja eri tarkoituksiin leipäkorista kookkaaseen lankakoriin. Tekniikka on helppo ja ehdit valmistaa kurssin aikana useamman korin. Valittavana on luonnonvärinen vaalea ja kahvinruskea rottinki. Opettaja myy tarvikkeita. Hexagon tarkoittaa kuusikulmiota ja tämä muoto toistuu korin ulkonäössä. Rottinki on luonnonmateriaali, joka on suosittua varsinkin bohosisustuksessa.

Punch needle -tuftaus koukuttaa To 31.3.–21.4. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punch needle -tuftauksessa käytetään kevyttä kynämäistä työvälinettä, jolla pistellään lankalenkkejä kehykseen pingotetun kankaan läpi. Pohjakankaaseen piirrettyjä kuvio-

Värjäys luonnonväreillä on vuoden käsityötekniikka.

osia täytetään erivärisillä langoilla ja tuftauksen pinta on kauniin elävää. Tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista ja on hauskan luovaa. Tuotteista tulee käyttöä kestäviä, kun lankalenkit liimataan kankaan taakse. Opit helpon tekniikan, jolla luot mm. tauluja, mattoja ja tyynyjä. Nyt voit kokeilla myös ohuempaa neulaa esim. uuteen Kotimetsä-tyynyyn. Taulupakettimme avulla pääset heti ensimmäisellä kokoontumiskerralla työn alkuun. Opettaja myy tarvikkeita ja lainaa työvälineitä.

Keväisiä sisustusjuttuja itsekovettuvasta savesta

To 28.4.–19.5. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule kokemaan, kuinka hauskaa on muovailla vateja, ruukkuja ja amppeleita itsekovettuvasta savesta. Aikaisempaa saven työstämistaitoa ei tarvita, vaan muovailu on helppoa ja kokeilevaa. Valmiita töitä täydennetään pintakuvioinnilla, virkkaamalla, punomalla ja ompelupistoin. Kurssilla käytettävää itsestään kovettuvaa savea on useampaa trendikästä väriä ja sitä voi ostaa opettajalta.

Kesäinen käsityöleiri aikuisille Ma–to 27.6.–30.6. klo 10–15. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Toivottu aikuisten käsityön täyteinen kesäkurssi on nyt täällä! Up-

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta122_006-012.indd 8

7.12.2021 13:20:51


poudu käsitöiden pariin kesäisessä taitokeskuksessa. Kurssilla pääset opettelemaan tekniikoita toiveidesi mukaan. Valmistat vaikkapa monenmoisia makrameetuotteita, punot Hexagon-rottinkikoreja, kudot kangaspuilla, tuftaat punch needle -tekniikalla tai teet upeat vintagevalaisimet Hyrrän tai Pyörteen.

Kesäkivaa käsillä lapsille ja nuorille, kolme ryhmää:

Kurssi A 6.–9.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Kurssi B 13.–16.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Kurssi C 20.–23.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit.

NOORMARKKU TAITOKURSSIT

Islantilaiset neuleet

Ke 26.1.–2.3. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista supersuosittu islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Puseron mallin ja värit voit käydä valitsemassa taitokeskuksessa ennakkoon, opettajan avulla. Tervetuloa mukaan myös aloittelijat – takaamme, että paitasi valmistuu! Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1076113K. Ilmoittautuminen opistoon 4.1. klo 11 alkaen www.otsola.net. tai puh. 02 630 1500.

Kädentaitoja monipuolisesti

Tehdään eri tekniikoilla tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Esim. trendikkäitä valaisimia, Hexagon-koreja, kierrätyshuopatuotteita, makrameeta, punch needle -tuftausta ja islantilaisia neuleita. Kädentaitoja monipuolisesti -kurssille voi tulla kuka vain taitotasosta riippumatta. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurs-

silaiset voivat ostaa. Tarvittavat työvälineet löytyvät myös pääosin taitokeskuksesta. Tule tekemään upeita käsitöitä rattoisassa porukassa. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon 4.1. klo 11 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500. Kädentaitoja monipuolisesti A, kädentaitopaja aikuisille. Kurssinumero 1076103K 27.1.–31.3. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa joka toinen viikko! Kädentaitoja monipuolisesti B, kädentaitopaja aikuisille. Kurssinumero 1076104K Ti 1.2.–29.3. klo 12–14.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa joka toinen viikko! Kädentaitoja monipuolisesti C, kädentaitopaja aikuisille. Kurssinumero 1076105K To 3.2.–7.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa joka toinen viikko!

Tyylikäs Hexagon-kori rottingista Ke 9.3.–23.3. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 13 € + materiaalit. Punotaan tyylikkäitä ja kodikkaita koreja aidosta rottingista. Voit valmistaa koreja eri tarkoituksiin leipäkorista kookkaaseen lankakoriin. Tekniikka on helppo ja ehdit valmistaa kurssin aikana useamman korin. Valittavana on luonnonvärinen vaalea ja kahvinruskea rottinki. Opettaja myy tarvikkeita. Hexagon tarkoittaa kuusikulmiota ja tämä muoto toistuu korin ulkonäössä. Rottinki on luonnonmateriaali, joka on suosittua varsinkin bohosisustuksessa. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1082102K Ilmoittautuminen opistoon 4.1. klo 11 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Punch needle -tuftaus koukuttaa Ke 30.3.–13.4. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 13 € + materiaalit. Punch needle -tuftauksessa käytetään kevyttä kynämäistä työvälinettä, jolla pistellään lankalenkkejä kehykseen pingotetun kankaan läpi.

Pohjakankaaseen piirrettyjä kuvioosia täytetään erivärisillä langoilla ja tuftauksen pinta on kauniin elävää. Tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista ja on hauskan luovaa. Tuotteista tulee käyttöä kestäviä, kun lankalenkit liimataan kankaan taakse. Opit helpon tekniikan, jolla luot mm. tauluja, mattoja ja tyynyjä. Nyt voit kokeilla myös ohuempaa neulaa esim. uuteen Kotimetsä-tyynyyn. Taulupakettimme avulla pääset heti ensimmäisellä kokoontumiskerralla työn alkuun. Opettaja myy tarvikkeita ja lainaa työvälineitä. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1082103K Ilmoittautuminen opistoon 4.1. klo 11 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Ommellaan trikoosta

Ma 2.5.–16.5. klo 17.30–19.45. Kurssimaksu 13 € + materiaalit. Ommellaan kivoja ja käytännöllisiä trikoovaatteita lapsille ja tyylikkäitä tunikoita ja mekkoja naisille. Taitokeskuksesta löytyy kaavakirjoja, joista voit valita mieleisesi mallit. Halutessasi voit ottaa mukaan oman ompelukoneen tai saumurin. Taitokeskuksessa on saumureita ja ompelukoneita yhteiskäyttöön. Trikookankaat kannattaa hankkia valmiiksi ja esipestä valmistajan ohjeen mukaan, jotta valmis vaate ei enää kutistu. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Kurssinumero 1076106K Ilmoittautuminen opistoon 4.1. klo 11 alkaen www.otsola.net tai puh. 02 630 1500.

Keväisiä sisustusjuttuja itsekovettuvasta savesta

Ke 20.4.–4.5. klo 18.30–21. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule kokemaan, kuinka hauskaa on muovailla vateja, ruukkuja ja amppeleita itsekovettuvasta savesta. Aikaisempaa saven työstämistaitoa ei tarvita, vaan muovailu on helppoa ja kokeilevaa. Valmiita töitä täydennetään pintakuvioinnilla, virkkaamalla, punomalla ja ompelupistoin. Kurssilla käytettävää itsestään kovettuvaa savea on useampaa trendikästä väriä ja sitä voi ostaa opettajalta. Ilmoittaudu taitokeskukseen, puh. 044 383 5085.

Kesäkivaa käsillä koululaisille A Ma–to 6.–9.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit.

Kesäkivaa käsillä koululaisille B Ma–to 13.–16.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit.

Kesäkivaa käsillä koululaisille C Ma–ke 20.–22.6. klo 10–14. Kurssimaksu 35 € + materiaalit. Ilmoittaudu taitokeskukseen, puh. 044 383 5085.

Kesäinen käsityöleiri aikuisille

Ma–ke 27.–29.6. klo 9–15. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Toivottu aikuisten käsityön täyteinen kesäkurssi on nyt täällä! Uppoudu käsitöiden pariin kesäisessä taitokeskuksessa. Kurssilla pääset opettelemaan tekniikoita toiveidesi mukaan. Valmistat vaikkapa monenmoisia makrameetuotteita, punot Hexagon-rottinkikoreja, kudot kangaspuilla, tuftaat punch needle -tekniikalla tai teet upeat vintagevalaisimet Hyrrän tai Pyörteen. Kokeilemme myös valloittavaa ekoprinttausta! Opettaja ilmoittaa ennen kurssia, mitä kasveja kannattaa kerätä mukaan. Ilmoittaudu taitokeskukseen, puh. 044 3835085.

Minä ja Matto – iltaleiri aikuisille

Ma–to 22.–25.8. klo 17–20. Kurssimaksu 48 € + materiaalit. Tarjolla toivottu mattokurssi! Nyt perehdytään maton kutomisen saloihin leirillä! Opitaan myös loimen rakentamista ja matonkuteiden leikkaamista. Seitsemälle paikka! Ilmoittaudu taitokeskukseen, puh. 044 3835085. Otsolan kansalaisopiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.otsola.net tai opiston toimistoon 02 630 1500.

taito

ONESatakunta122_006-012.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

7.12.2021 13:20:51


Lauantaikurssi: Makrameen uusimmat tuulet

PORI TAITOKURSSIT

Ilmoittaudu kaikille kursseille Porin taitokeskukseen puh. 044 383 5900.

Taito-käsityökerho

Ti 11.1.–19.4. klo 15–16.30. Kerho on suunnattu 8–12-vuotiaille. Kurssimaksu 50 € + materiaalit.

Kädentaitoja monipuolisesti

Tehdään eri tekniikoilla tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Esim. trendikkäitä valaisimia, Hexagon-koreja, kierrätyshuopatuotteita, makrameeta, punch needle -tuftausta ja islantilaisia neuleita. Kädentaitoja monipuolisesti -kurssille voi tulla kuka vain taitotasosta riippumatta. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat ostaa. Tarvittavat työvälineet löytyvät myös pääosin taitokeskuksesta. Tule tekemään upeita käsitöitä rattoisassa porukassa.

Kädentaitoja monipuolisesti A To 20.1.- 21.4 klo 17–19.30, joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Kädentaitoja monipuolisesti B To 27.1.–28.4. klo 17–19.30, joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € + materiaalit.

Islantilaiset neuleet

Ma 7.2.–21.3. klo 17–20.15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista supersuosittu islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Puseron mallin ja värit voit käydä valitsemassa taitokeskuksessa ennakkoon, opettajan avulla. Tervetuloa mukaan myös aloittelijat – takaamme, että paitasi valmistuu!

10

taito

La 12.2. klo 9–15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Makrameesolmeilu jatkaa suosiotaan ja mallisto rikastuu ja monipuolistuu. Uusia materiaaleja ja malleja tulee koko ajan ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja, on sirompaa ja rouheampaa. Upeat tarvikepakettimme houkuttavat solmimaan – nyt uutuutena kaunis ja käytännöllinen Kantikas-hylly. Töihin voidaan yhdistää vaikkapa pehmeää villaa tai puuhelmiä. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja tekemään pieni tai isompi työ. Omat eväät mukaan.

Lauantaikurssi: Punch needle -tuftaus koukuttaa

La 23.4. klo 9–15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Punch needle -tuftauksessa käytetään kevyttä kynämäistä työvälinettä, jolla pistellään lankalenkkejä kehykseen pingotetun kankaan läpi. Pohjakankaaseen piirrettyjä kuvioosia täytetään erivärisillä langoilla ja tuftauksen pinta on kauniin elävää. Tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista ja on hauskan luovaa. Tuotteista tulee käyttöä kestäviä, kun lankalenkit liimataan kankaan taakse. Opit helpon tekniikan, jolla luot mm. tauluja, mattoja ja tyynyjä. Nyt voit kokeilla myös ohuempaa neulaa esim. uuteen Kotimetsä-tyynyyn. Taulupakettimme avulla pääset heti ensimmäisellä kokoontumiskerralla työn alkuun. Opettaja myy tarvikkeita ja lainaa työvälineitä. Omat eväät mukaan.

Tyylikäs Hexagon-kori rottingista Ti 29.3.–12.4. klo 17–20.15, kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punotaan tyylikkäitä ja kodikkaita koreja aidosta rottingista. Voit valmistaa koreja eri tarkoituksiin leipäkorista kookkaaseen lankakoriin. Tekniikka on helppo ja ehdit valmistaa kurssin aikana useamman korin. Valittavana on luonnonvärinen vaalea ja kahvinruskea rottinki. Opettaja myy tarvikkeita. Hexagon tarkoittaa kuusikulmiota ja

tämä muoto toistuu korin ulkonäössä. Rottinki on luonnonmateriaali, joka on suosittua varsinkin bohosisustuksessa.

Ommellaan trikoosta

To 21.4.–5.5. klo 18–20.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Ommellaan kivoja ja käytännöllisiä trikoovaatteita lapsille ja tyylikkäitä tunikoita ja mekkoja naisille. Taitokeskuksesta löytyy kaavakirjoja, joista voit valita mieleisesi mallit. Halutessasi voit ottaa mukaan oman ompelukoneen tai saumurin. Taitokeskuksessa on saumureita ja ompelukoneita yhteiskäyttöön. Trikookankaat kannattaa hankkia valmiiksi ja esipestä valmistajan ohjeen mukaan, jotta valmis vaate ei enää kutistu.

Keväisiä sisustusjuttuja itsekovettuvasta savesta

Ma 2.–16.5. klo 17–20.15, kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule kokemaan, kuinka hauskaa on muovailla vateja, ruukkuja ja amppeleita itsekovettuvasta savesta. Aikaisempaa saven työstämistaitoa ei tarvita, vaan muovailu on helppoa ja kokeilevaa. Valmiita töitä täydennetään pintakuvioinnilla, virkkaamalla, punomalla ja ompelupistoin. Kurssilla käytettävää itsestään kovettuvaa savea on useampaa trendikästä väriä ja sitä voi ostaa opettajalta.

Kesäkivaa käsillä koululaisille Kurssi A 6.–9.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Kurssi B 13.–16.6. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Kurssi C 20.–22.6. klo 10–14. Kurssimaksu 35 € + materiaalit.

Kesäiset käsityöleirit aikuisille Ma 11.7. klo 10–16, kurssimaksu 24 € + materiaalit. Ma 18.7. klo 10–16, kurssimaksu 24 € + materiaalit. Aiheet tarkentuvat myöhemmin.

RAUMA TAITOKURSSIT

Ilmoitamme kurssit alkuvuodesta nettisivuillamme www.taitosatakunta.fi.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 18.1.–12.4. klo 18–19.30. Perhemaksu 52 € / aikuinen ja lapsi + materiaalit. Tehdään yhdessä hauskoja, helppoja, ihan oikeita käsityötekniikoita esim. värjäystä, sormineulontaa, huovutusta, mosaiikkia, tuotteita kierrätyshuovasta. Äidit, isät, mummut, papat... yhdessä lasten kanssa mukaan. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Jos sekä aikuisella että lapsella on voimassa oleva aktiivimaksu, kuittaantuu kurssimaksu. Jos vain toisella on aktiivimaksu, maksetaan kurssimaksusta puolet 26 €. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110081.

Puikkopiiri

Ke 13.1.–7.4. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 42 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja valmistamaan neuleita eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan. Kurssilla tehdään esim. trendikkäitä huiveja, sukkia ja neulepaitoja. kurssilla voi myös virkata. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108141.

Kädentaitoja monipuolisesti

Tehdään eri tekniikoilla tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Esim. trendikkäitä valaisimia, Hexagon-koreja, kierrätyshuopatuotteita, makrameeta, punch needle -tuftausta, islantilaisia neuleita ja sisustustuotteita itsekovettuvasta savesta. Opettaja myy tarvittaessa kaikkia materiaaleja. Kädentaitoja monipuolisesti -kurssille voi tulla kuka vain taitotasosta

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta122_006-012.indd 10

7.12.2021 13:20:51


riippumatta. Kokeiltavia tekniikoita on helpoista vaativampiin ja opettaja auttaa kaikessa mahdollisessa. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat ostaa. Tarvittavat työvälineet löytyvät myös pääosin taitokeskuksesta. Tule tekemään upeita käsitöitä rattoisassa porukassa.

Kädentaitoja monipuolisesti, päivä

Ke 19.1.–13.4. klo 10–12.15. Kurssimaksu 42 € + materiaalit. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111411.

Islantilaiset neuleet, ilta

Ma 17.1.–21.2. klo 18–20.15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108151.

Kädentaitoja monipuolisesti, ilta

Islantilaiset neuleet, päivä

Kivaa käsillä nuorille

Makrameen uusimmat tuulet

Ke 19.1.–13.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 42 € + materiaalit. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111351.

To 13.1.–7.4. klo 18–20.15. Kurssimaksu 42 € + materiaalit. Valmistetaan kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä kiinnostuksesi mukaan tuftausta, neuleita, ompelua, mosaiikkitöitä, virkkausta, makrameesolmeilua, kankaanpainantaa, värjäystä. Kurssi on suunnattu n. 10–18-vuotiaille ja sopii kaikille käsitöistä kiinnostuneille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110091.

Islantilaiset neuleet

Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista supersuosittu islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen ilman saumoja on yllättävän helppoa. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa

Kuva Hilja Mustonen

luokkaansa. Puseron mallin ja värit voit käydä valitsemassa taitokeskuksessa ennakkoon, opettajan avulla. Kurssilla voit neuloa myös luotolaisen tikkurin. Tikkuri on perinteinen kalastajaneule joka neulotaan suomalaisesta villasta. Tikkurin tarvikepaketin voit ostaa taitokeskuksesta. Tervetuloa mukaan myös aloittelijat – takaamme, että paitasi valmistuu!

To 20.1.–24.2. klo 10–12.15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108161.

Ma 24.1.–14.2. klo 18–21. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Makrameesolmeilu jatkaa suosiotaan ja mallisto rikastuu ja monipuolistuu. Uusia materiaaleja ja malleja tulee koko ajan ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja, on sirompaa ja rouheampaa. Upeat tarvikepakettimme houkuttavat solmimaan – nyt uutuutena kaunis ja käytännöllinen Kantikas-hylly. Töihin voidaan yhdistää vaikkapa pehmeää villaa tai puuhelmiä. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja tekemään pieni tai isompi työ. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111421.

Punch needle -tuftaus koukuttaa Ti 1.–22.2. klo 18–21. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Opit helpon tekniikan, jolla luot mm. tauluja, mattoja ja tyynyjä. Nyt voit

Kangaspuilla kutomaan! Sovi oma kudonta-aikasi lähimmässä taitokeskuksessa. Aiempaa kokemusta et tarvitse – opettaminen on ilomme!

Opettaja myy tarvikkeita. Hexagon tarkoittaa kuusikulmiota ja tämä muoto toistuu Hexagon-korin ulkonäössä. Rottinki on luonnonmateriaali, joka on suosittua varsinkin boho-sisustuksessa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111391.

Keväisiä sisustusjuttuja itsekovettuvasta savesta Saviamppeli, Tekemisen iloa!

kokeilla myös ohuempaa neulaa, jolla saa sirompia ja tarkempia kuvioita. Taulupakettimme avulla pääset heti ensimmäisellä kokoontumiskerralla työn alkuun. Opettaja myy tarvikkeita ja lainaa työvälineitä. Punch needle -tuftauksessa käytetään kevyttä kynämäistä työvälinettä, jolla pistellään lankalenkkejä kehykseen pingotetun kankaan läpi. Pohjakankaaseen piirrettyjä kuvioosia täytetään erivärisillä langoilla ja tuftauksen pinta on kauniin elävää. Tekniikka muistuttaa langoilla maalaamista ja on hauskan luovaa. Tuotteista tulee käyttöä kestäviä, kun lankalenkit liimataan kankaan taakse. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111361.

Minä ja matto

Ke 9.3.–13.4. klo 18–21. Kurssimaksu 35 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo ja ontelokuteet. Kurssilla on mahdollista kutoa myös kiikkalaista räsymattoa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109101.

Tyylikäs Hexagon-kori rottingista To 10.–31.3. klo 10–13. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Punotaan tyylikkäitä ja kodikkaita koreja aidosta rottingista. Voit valmistaa koreja eri tarkoituksiin leipäkorista kookkaaseen lankakoriin. Tekniikka on helppo ja ehdit valmistaa kurssin aikana useamman korin. Valittavana on luonnonvärinen vaalea ja kahvinruskea rottinki.

Ti 12.4.–3.5. klo 18–21. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Tule kokemaan, kuinka hauskaa on muovailla vateja, ruukkuja ja amppeleita itsekovettuvasta savesta. Aikaisempaa saven työstämistaitoa ei tarvita, vaan muovailu on helppoa ja kokeilevaa. Valmiita töitä täydennetään pintakuvioinnilla, virkkaamalla, punomalla ja ompelupistoin. Kurssilla käytettävää itsestään kovettuvaa savea on useampaa trendikästä väriä ja sitä voi ostaa opettajalta. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111431.

Kesäkivaa käsillä nuorille

Ma–ke 6.6.–8.6. klo 10–13. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Kesäisiä käsitöitä eri tekniikoilla. Tehdään kivoja juttuja sisustukseen, koristeita kotipihaan, asusteita itselle, esim. mosaiikkia, solmeilua, värjäystä, muovailua, sormineulontaa, tuftausta ja kankaanpainantaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110101.

Kesäkivaa käsillä pojille ja tytöille

Ma–ke 13.–15.6. klo 10–13. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Kesäisellä käsityöleirillä valmistetaan kivoja ja helppoja kesään liittyviä juttuja monella eri tekniikalla. Värjäystä, painantaa, punontaa, muovailua ja maalausta. Innostavaa, monipuolista ja hauskaa, jota pienetkin osaavat. Leirille voivat ilmoittautua 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Sottavaatteet päälle ja eväät mukaan. Tarvikemaksu 30–40 €. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110071.

Lasten ja nuorten kesäinen käsityöleiri

20.–22.6. klo 10–14. Kurssimaksu 35 € + materiaalit. taito

ONESatakunta122_006-012.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

7.12.2021 13:20:51


TULE MUKAAN! 1.–4.8. klo 10–14. Kurssimaksu 45 € + materiaalit. Kudotaan kangaspuilla, kuvioidaan kesäkassia, tehdään sormineulontaa ja mosaiikkitöitä. Ilmoittautuminen taitokeskukseen.

Purkkivärjäys ja ekoprinttaus

ta, värjättävistä materiaaleista ja muista tarvikkeista. Osa värjäyksistä valmistuu vasta kurssin jälkeen, joten voidaan kokoontua myöhemmin ihmettelemään lopputuloksia. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110111.

Ma–ke 25.–27.7. klo 10–13.45. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Värjätään kasveilla kuvioita kankaalle ja värejä langoille. Kokeillaan villalankojen purkkivärjäystä ja ekoprinttausta puuvilla- tai pellavakankaille. Lopputulos on aina yllätys. Opettaja lähettää osallistujille ennen kurssia ohjeita kerättävistä kasveis-

Lasten Taito-käsityökoulu on täynnä tekemisen riemua, keksimisen iloa ja hauskaa puuhailua. Yhdessä värjätään, punotaan, ommellaan, huovutetaan, maalataan, muovaillaan, kudotaan… Käsityökoulussa opitaan käsityön vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen. Tutustutaan moniin eri materiaaleihin ja tekniikkoihin. Käsityökoulussa oppii taitoja ja tietoja eväiksi elämään, edellytyksiä elinikäiseen harrastukseen ja valmiuksia jatko-opintoihin. Käsityökoulu on taiteen perusopetusta. Hauskan tekemisen lisäksi se on tavoitteellista ja vuodesta toiseen jatkuvaa. Sastamalassa toimii Lasten Taito-käsityökoulu yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa.

TILAUSKURSSIT Yritykset, yhdistykset, työ- ja kaveriporukat, jne. voivat tilata taitokeskuksistamme oman kurssin. Kurssilaisten vähimmäismäärä on 10 tai aiheen mukaan. Kurssin sisältö ja kurssiaiheet sovitaan erikseen, joten ryhmän vetäjä, ota hyvissä ajoin yhteyttä lähimpään taitokeskukseen.

Noormarkussa Käsityön perusopetus järjestetään yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa Kankaanpäässä Käsityökoulu Näppärä toimii yhteistyössä Petäjä-opiston kanssa. Käsityökoulun lukuvuosi käynnistyy syksyisin, mutta mukaan voi ilmoittautua milloin vaan, mikäli ryhmissä on tilaa. Vapaita paikkoja voi tiedustella taitokeskuksista Sastamalassa, Noormarkussa ja Kankaanpäässä.

IHASTUS! Ihana huivi, jonka neulominen on mukavaa ja käyttäminen ihanaa. Lanka on 100-prosenttista alpakkaa. Huivissa on erilaisia neulepintoja, i-cord reuna ja kapenevat päät. Tarvikepaketti 30 €. Sisältää langat ja ohjeen. Puikkosuositus no 4. Saatavana myös verkkokaupasta taitoshop.fi

12

taito

– Onni elää käsityössä

ONESatakunta122_006-012.indd 12

7.12.2021 13:20:53


t u t k i t t ua t i e toa KUVAT

KAPINA OY JA KEKSI /SUVI-TUULI KANKAANPÄÄ

KÄSITYÖ

SUURSUOSIOSSA Korona-aika on innostanut uusia harrastajia käsityön pariin. Lähes puolelle käsityötä harrastavista käsityön harrastamista motivoi eniten käsityön palkitsevuus ja se, että syntyy näkyviä tuloksia.

T

aitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Edellisen kerran vastaava kysely tehtiin 2018 ja käsityön suosio näyttää vain kasvaneen kuluneiden kolmen vuoden aikana. Käsityöharrastus on lisääntyneen kotoilun myötä koukuttanut uusia harrastajia ja harrastus koetaan rentouttavaksi ja palkitsevaksi. Valtaosalle käsitöitä harrastavista käsityöt ovat tärkeä osa elämää. Entistä suurempi osa ihmisistä on myös kiinnostunut opettelemaan käsitöitä: jopa 85 % suomalaisista on kiinnostunut oppimaan käsitöitä, kun 2018 vastaava luku oli 65 %.

Suomalaiset vastasivat käsityöharrastuksesta näin: SUOMALAISISTA LÄHES PUOLET kertoo tekevänsä käsitöitä, nikkarointia tai rakentelua vähintään muutaman kerran kuukaudessa. Yhä useampi harrastaa käsitöitä, sillä vuonna 2018 vastaava osuus oli 34 % KORONA-AIKA ON lisännyt käsitöiden tekemistä. Vastaajista 2 % on aloittanut käsitöiden tekemisen korona-aikana ja 19 % on tehnyt käsitöitä enemmän kuin ennen koronaa. NEULOMINEN ON SUOSITUIN käsityön muoto ja sen suosio on kolmen vuoden aikana myös kasvanut niin, että nyt 26 % vastaajista sanoo neulovansa viikoittain, kun vastaava luku 2018 oli 22 %. SUOMALAISISTA JOKA KOLMAS on antanut viime vuoden aikana itse tekemiään käsitöitä lahjaksi. Hieman useampi suunnittelee antavansa itse tekemiään käsitöitä lahjaksi tulevana vuonna. SUOMALAISISTA 30 % kertoo käyttäneensä yli 100 euroa käsityömateriaaleihin ja työvälineisiin viime vuoden aikana, mikä on suurempi osuus kuin vuonna 2018. Käsityömateriaaleihin ja työvälineisiin on käytetty huomattavasti enemmän rahaa kuin vuonna 2018, sillä nyt keskimääräinen vuosiostos on yli 200 euroa, kun aiemmin vuodessa oli käytetty käsityömateriaaleihin ja työvälineisiin alle sata euroa. Käsityön aktiiviharrastajien keskuudessa käytetty rahamäärä oli hieman laskenut vuodesta 2018. Tämä saattaa selittyä vähentyneillä tapahtumilla ja messujen peruutumisella. KÄSITÖITÄ AKTIIVISESTI tekevät ovat vahvasti läsnä sosiaalisessa mediassa ja seuraavat laajasti erilaisia käsityösivustoja ja -ryhmiä. LUE LISÄÄ WWW.TAITO.FI

taito

s 13 tutkimusuutinen.indd 13

– Onni elää käsityössä 13

10.12.2021 10.50.09


kasityoohje_s.indd 14

10.12.2021 11.02.42


t e e i ts e OHJE JA KUVAT

TAITO KESKI-POHJANMAA

VIRKKAA

TÄHKÄ-KORI Kori on kiva säilytin käsitöille, langoille tai vaikka eteisessä pipoille ja lapasille. Tähkä-korin pinta näyttää neulotulta, mutta se tehdään virkaten. Virkkaus etenee spiraalina, pohja on neliö ja sen jälkeen virkataan reunat alhaalta ylös. KORIN KOKO

Leveys 24 cm, korkeus noin 20 cm. TARVIKKEET

• Lankavan Lilli-ontelokudetta, yhteen koriin tarvitset 1 kg kudetta (800 g pohjaväriä ja 200 g reunaväriä). Kahdesta kerästä virkkaat kaksi koria vastakkaisilla värityksillä. • Virkkuukoukku nro 8–9 tai käsialan mukaan. • Nahkanauhaa lenkiksi. Lue ohje huolellisesti läpi ennen kuin aloitat virkkaamisen. Tee lankalenkkialoitus, katso kuvat. Jatka pohjan virkkaamista spiraalina: 1.krs Virkkaa 1 ks aloituskerroksen 1. kiinteään silmukkaan. *Virkkaa 1 ks, 1 kjs, 1 ks edel-

Lankalenkkialoitus: Kierrä kude vasemman etu- ja keskisormen ympäri, vie koukku renkaan läpi ja vedä juokseva lanka koukulle. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa (tämä lasketaan yhdeksi kiinteäksi silmukaksi ja yhdeksi ketjusilmukaksi). Virkkaa *1ks ja 1kjs* kolme kertaa. Kiristä aloituslangasta vetämällä aloituslenkki täysin kiinni.

lisen kerroksen ketjusilmukkaan, virkkaa 1 ks ed. krs. ks:ään*. Toista *-* 4 kertaa. 2.–7. krs Virkkaa jatkossa 1 ks jokaiseen kiinteään silmukkaan ja kulmassa 1ks, 1 kjs ja 1ks ketjusilmukkaan. Neliön sivun silmukkamäärä on pariton ja kasvaa jokaisella kerroksella kahdella silmukalla. Sulje pohjan viimeinen kierros piilosilmukalla ja aloita korin laidan virkkaaminen yhdellä ketjusilmukalla. Korin reunat: Virkkaa ensimmäinen kerros pohjan silmukoiden takareunaan. Virkkaa kulmissa edellisen kerroksen kiinteät silmukat yhteen niin, että hyppäät ketjusilmukan yli, näin saat kulmista terävämmät. Jatka reunojen virkkaamista spiraalina yht. 14

krs. Vaihda kuteen väri keskellä korin sivua (ei siis kulmassa) ja virkkaa vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita ja lopuksi päätöskerros piilosilmukoilla. Päättele langat. Kiinnitä nahkanauha värin vaihtumiskohdan päälle pellavalangalla. LYHENTEET

kjs ketjusilmukka ks kiinteä silmukka (tässä ohjeessa edellisen kerroksen ks:n keskelle virkattu ks, katso kuvat alla) ps piilosilmukka krs kerros *-* toista tähtien välissä olevaa ohjetta Mallin kaupallinen käyttö kielletty.

taito

kasityoohje_s.indd 15

– Onni elää käsityössä 15

10.12.2021 11.02.42


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN www.taitosatakunta.fi

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS SASTAMALA

Risto Rytin katu 25 32700 Huittinen p. 044 756 9094 huittinen@taitosatakunta.fi Avoinna: ti–pe 10–17.

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 044 770 3103 sastamala@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 9–18, ti–to 9–17, pe 9–15.

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ

IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA / HERRA HAKKARAISEN TALO

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 044 744 1263 kankaanpaa@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18. TAITOKESKUS NOORMARKKU

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 9–15, ti 12–15, ke, to 12–18. TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ke 10–17, to 10–18, pe 10–17. TAITOKESKUS RAUMA

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3102 info@herrahakkaraisentalo.fi Avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (su 12–16 kesällä).

KÄSITYÖLAUANTAI 15.1.2022 Taitokeskuksissa klo 10–14

Avataan värjäyspurkki! Haluatko kokeilla purkkivärjäystä kotona? Osta oma värjäyssetti taitokeskuksesta. Tule tutustumaan uutuuksiin! Ilmoittaudu kurssille! Varaa aika kudontaan!

TAITO SATAKUNTA RY TOIMISTO

Avoinna ympäri vuoden!

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3101 toimisto@taitosatakunta.fi TAITO SHOP PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 4900 taitoshop@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ke 10–17, to 10–18, pe 10–17.

Matkakohde lapsille ja lapsenmielisille!

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi Tarkista aukioloajat www.taitosatakunta.fi/rauma

www.herrahakkaraisentalo.fi Ihanien tavaroiden kauppa Ajantasaiset aukioloaika- ja hintatiedot internetsivuiltamme ja Facebookista. Marttilankatu 10, Sastamala, p. 044 770 3102

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI KEVÄT 2022 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 21 950 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO PUNAMUSTA, SISÄLTÖ- JA SUUNNITTELUPALVELUT / PAINOPAIKKA PUNAMUSTA, 2021 / KANNEN KUVA TAITO ETELÄ-POHJANMAA / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONESatakunta122_016.indd 16

7.12.2021 13:33:50