TAITO SATAKUNTA Onni elää käsityössä asiakaslehti 2/2020

Page 1

Koko syksyn

käsityökurssit ja -tapahtumat

Ihastu ryijyihin Rakas perinnetekstiili sopii myös moderniin kotiin. TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI SYKSY 2020

Kansi2_2020.indd 1

15.6.2020 11.56.56


a ja n ko h ta i s ta

ODOTETTU KÄSITYÖSYKSY aina uuden aloittamisen toiveita ja tänä syksynä ehkä normaaliakin enemmän, kun kaikki odotamme toiminnan ja elämän palaavan normaalimpiin uomiin poikkeuksellisen kevään jälkeen. Me Taitojärjestössä odotamme, että pääsemme taas syksyllä tekemään käsitöitä yhdessä.Samaan aikaan toiminnoissa kiinnitetään paljon huomiota turvallisuuteen, niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin. Taitojärjestön käsityö- ja muotoilukoulut tekivät kevään opetuksen osalta nopeita uudelleenjärjestelyjä ja opetus siirrettiin etäopetukseksi. Näistä uusista toimintamalleista on nyt saatu arvokasta oppia ja niitä tullaan hyödyntämään aktiivisesti myös jatkossa. Käsityön kurssitoiminta käynnistyi vaiheittain jo kesän aikana. Itse tekeminen oli koronakevään yksi suosituimpia harrastusmuotoja: kodeissa neulottiin ja virkattiin enemmän kuin koskaan ennen, ja esimerkiksi perinteiset, suuritöiset villapaidat löysivät tiensä monen puikoille.

SYKSYYN LIITTYY

Tervetuloa mukaan innostavaan käsityösyksyyn!

2

taito

pikkuuutiset s 2-3.indd 2

Tekemisen iloa Tee itse designtuotteita käsityökursseillamme! KUVA

HILJA MUSTONEN

TEKEMISEN ILOA -kurssimallisto uudistuu vuosittain uusilla tuotteilla. Taitojärjestön kurssimallisto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä kursseilla ammattisuun-

nittelijoiden designtuotteita omaan kotiin. Syksyn 2020 uusina tuotteina ovat kuvan Hyrrä- ja Pyörre-varjostimet, joiden suunnittelija on Tiia Eronen.

Taitoyhdistyksen syksyn kurssitarjonta tässä lehdessä! Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu heti mukaan, suosituimmat kurssit täyttyvät pian!

29.8.–5.9.2020 Elo-syyskuun vaihteessa vietetään jo kolmannen kerran yhteispohjoismaista Nordic Craft Week -tapahtumaviikkoa. Mukana tapahtumassa ovat Suomen Taitojärjestön lisäksi Viro, Tanska, Islanti, Norja ja Ruotsi. Tänä vuonna viikon teemana on puu. Pohjoismaisia ideoita jaetaan viikon aikana Nordic CraftWeek facebook-sivulla: facebook.com/nordiccraftweek/

– Onni elää käsityössä

17.6.2020 9.09.27


VUOLEMINEN Vuoden käsityötekniikka 2020 on vuoleminen ja moni onkin innostunut verestämään taitoja vaikka kaarnalaivan tai puulusikan vuolemisella. Syksyllä taitoyhdistyksissä vuollaan myös virkkuukoukkuja TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR KUVA KAPINA OY

nimeää vuosittain Taitoliitto ja nimeämisen myötä valitut tekniikat ovat saaneet uusia harrastajia. Seuraavan vuoden tekniikka julkaistaa perinteisesti taas marraskuussa Suomen Kädentaidot -messuilla. Taitoliitto on toteuttanut yhteistyössä Suomen käsityön museon kanssa vuolemiseen liittyvän Metsästä käsin -näyttelyn, joka esittelee suomalaisten suhdetta metsään, puuta materiaalina sekä metsää tilana – käsityön näkökulmaa unohtamatta. Näyttely on esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 30.8. asti, Helsingin CraftCornerissa 4.–29.9. ja Pro Puu -galleriassa Lahdessa 3.–30.10.2020.

VUODEN KÄSITYÖTEKNIIKAN

Modernin virkkauksen kansainvälisesti tunnettu taitaja Molla Mills kiertää kaikissa Suomen taitoyhdistyksissä syys-lokakuussa 2020 opettamassa virkkuukoukun vuolemista ja virkkausta. Kurssikiertue siirtyi keväältä syksyyn koronaviruksen takia. VUOLE OMA VIRKKUUKOUKKU -TYÖPAJOJEN AIKATAULU

TI 8.9. Taito Pohjois-Karjala, Joensuu klo 17.30 KE 9.9. Taito Itä-Suomi, Mikkeli klo 17.30 TO 10.9. Taito Keski-Suomi, Jyväskylä klo 17 PE 11.9. Taito Nyland, Tammisaari klo 17.30 LA 12.9. Taito Etelä-Suomi, Helsinki klo 14 KE 16.9. Taito Satakunta, Pori klo 17.30

TO 17.9. Taito Pirkanmaa, Tampere klo 17.30 PE 18.9. Taito Kymenlaakso, Kouvola klo 17 MA 21.9. Taito Åboland, Parainen klo 17.30 TI 22.9. Taito Varsinais-Suomi, Turku klo 17.30 TI 29.9. Taito Keski-Pohjanmaa klo 17.30 KE 30.9. Taito Österbotten, Vaasa klo 17.30 TO 1.10. Taito Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki klo 17.30 MA 5.10. Taito Lappi, Rovaniemi klo 17.30 TI 6.10. Taito Pohjois-Pohjanmaa, Oulu klo 17.30 KE 7.10. Taito Kainuu, Kajaani klo 17.30 TO 8.10. Taito Ylä-Savo, Iisalmi klo 17.30 Osa kursseista täyttyi jo kevään varauksista, vielä vapaana olevat paikat ovat varattavissa www.taito.fi sivulla.

taito

pikkuuutiset s 2-3.indd 3

– Onni elää käsityössä 3

17.6.2020 9.09.30


Tiia Erosen suunnittelema Vuoristo-ryijy on kaunis kuin koru ja sen voit valmistaa ommellen valmiista tarvikepakkauksesta, jossa on kaikki materiaalit. Paketteja myyv채t taitoyhdistykset. Ryijy tehd채채n ommellen valmiille, k채sinkudotulle pohjakankaalle.

ryijyjuttu s4_5.indd 4

12.6.2020 9.41.19


k ä s i t yöt r e n d i t TEKSTI

MERJA RÄTY KUVA HILJA MUSTONEN

PEITTEESTÄ SISUSTUSTEKSTIILIKSI Ryijy on vuosisatojen mittaan kulkenut pitkän tien lämpimästä peitteestä kotien koristukseksi.

R

yijy on suomalaisille tuttu juttu, sillä niitä on tehty, saatu ja peritty laskemattomia määriä. Vilkaisu internetin kauppapaikkoihin kertoo, että ryijyjä on kaupan runsaasti, monesti niin halvalla, että surettaa. Vanhimmat Suomesta löytyneet ryijyt ovat kansanomaisia ryijyjä, ja jos niiden rikas kuviointi on mieleen, voi vanhan mallin mukaan edelleen kutoa tai solmia itselleen ryijyn. Tarjolla on myös jugendryijyjä ja moderneja ryijyjä, joita on suunniteltu 1930-luvulta alkaen. Jos itse aikoo ryhtyä ryijyn tekoon, valinnan varaa on jokaiseen makuun. Pitkään ryijyä pidettiin auttamatta vanhanaikaisena ja vähän tunkkaisenakin tekstiilinä, jolle ei kodeissa ollut enää sijaa. Monet ryijymalleistakin olivat niin isoja, että niitä oli vaikea sovittaa pieniin tiloihin. Viime vuosien aikana ryijy on päässyt uudestaan sisustajien suosioon: tarjolla on uusia malleja, monenlaisia

tekemispaketteja ja myös kursseja niille, jotka haluavat tehdä ryijynsä itse. Ryijystä onkin moneksi, sillä tekniikka taipuu pienen pienestä suuren suureen. Voi tehdä niin ison ryijyn kuin seinä sallii, tai tehdä vaikkapa useamman pienen ryijyn sarjan, tyynyn tai vaikka korun. Ryijyn tekemisen kynnys on loppujen lopuksi matala, sillä työn voi aloittaa helposti joko ryijypohjaan solmimalla tai käyttämällä keveää kudontakehystä. Kun käsin tekee, kannattaa valita kunnolliset materiaalit, vaikka ryijylangat eivät ihan halvimmasta päästä olekaan. Harjoitteluun sen sijaan käyvät käsillä olevat langat ja ihan jämänöttösetkin sekä muut ryijysolmuun taipuvat materiaalit. Sitten vain kokeilemaan ja testaamaan erilaisia nukkasekoituksia – se on väriterapiaa parhaimmillaan.

Kansanomaisille vanhoille ryijyille on tyypillistä symmetrinen, luontoaiheinen kuviointi. Ryijy vuodelta 1815. Kuva Museovirasto, Antellin kokoelmat. Finna-tietokanta.

#ryijyhaaste2020 sinutkin mukaan syksyn 2020 ryijyhaasteeseen. Jaa syksyn 2020 aikana kuvia ja kertomuksia ryijyistä Instagramissa hashtagilla #ryijyhaaste2020 tai Facebookryhmässä #ryijyhaaste 2020. Ryijy voi olla vanha tai uusi, voit kertoa tekemisestä tai aloittaa uuden ryijyn kutomisen tai ompelun. Näin ylläpidämme yhdessä ryijyjä osana hienoa aineetonta kulttuuriperintöämme. Ryijyperinne on valittu yhdeksi käsityötekniikaksi Aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon https://wiki. aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Ryijyperinne

TAITOJÄRJESTÖ HAASTAA

taito

ryijyjuttu s4_5.indd 5

– Onni elää käsityössä 5

12.6.2020 9.41.20


TEKSTI

TAITO SATAKUNTA RY KUVAT TAITO SATAKUNTA RY

IHMISEN IKÄVÄ

KÄSILLÄ TEKEMISEN LUO Käsityöt tuntuvat nyt entistä rakkaammilta. Syksyllä haluamme siirtyä samanhenkisten seuraan ja tuttu taitokeskus on kuin lämmin kädentaitojen koti.

Punch needle koukuttaa PUNCH NEEDLE -TEKNIIKKA ON VILLINNYT KURSSILAISEMME ja syksyllä jatkamme

tätä lumoavan rauhoittavaa ja inspiroivaa langoilla maalaamista. Kursseillamme sinulla on käytössä houkutteleva lankojen, värien ja kuvioiden maailma ja tekniikka innostaa helppoudessaan kokeilemaan uutta. Tule kurssille rentoutumaan!

Makrameen maailmanvalloitus jatkuu MAKRAMEEMALLISTO RIKASTUU JA MONIPUOLISTUU. Materiaaleja on tullut uusia

ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja sirommasta rouheampaan. Runsaat ja luonnonmukaiset tekstuurit luonnonoksaan solmittuina ovat nyt pinnalla. Vain muutamalla erilaisella solmulla luot uskomattomia teoksia. Mikä lienee seuraava trendi, pysy kuulolla!

Hyrrä-valaisin, kuva Johanna Aydemir

Hyrrä- ja Pyörre -valaisimet UUSISSA TEKEMISEN ILOA -VALAISIMISSA ON TYYLIKÄSTÄ 50-LUVUN TUNNELMAA. Kevyet, sirot

ja tunnelmallisesti valaisevat Tiia Erosen suunnittelemat kaunokaiset punotaan pehmeästi taipuvasta viskoosinauhasta valmiisiin kehikoihin. Tule valmistamaan sisustukseen uutta, tuoretta ilmettä.

Naava-makramee

6

taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 6

– Onni elää käsityössä

12.6.2020 13:48:35


KURSSIT SYKSY 2020 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Kudonta- ja käsityöpiiri

Islantilaiset neuleet

Kuva Hilja Mustonen

TULE TOTEUTTAMAAN NEULEUNELMASI! Aidosta islantilaisen lampaanvillasta valmistettu neule on muhkea ja näyttävä ja sen neulominen on yllättävän helppoa. Islantilaisen villalangan herkullinen värikartta houkuttaa leikkimään perinteisillä kirjoneulekuvioilla. Tule kurssille ja tunne itsesi taituriksi!

Päästä valloilleen sisäinen kutojasi KUDONTA, VANHA MUTTA VALLOITTAVA TEKNIIKKA

elää ja voi hyvin. Minä ja matto -kursseilla toteutat haaveittesi maton mukavassa seurassa. Voit myös kutoa omassa tahdissasi mattojen lisäksi vaikkapa shaalin tai poppanaa. Joka tapauksessa saat nauttia onnistumisen ilosta.

Ma 7.9.–30.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Keikyän paloasemalla. Kankaankudontaa kaikille aloittelijasta taitajaan. Aiempaa kokemusta tai tietämystä kudonnasta ei tarvita – pelkkä kiinnostus uuden oppimiseen riittää. Kudontatilassa voi käydä kutomassa kurssilla aloitettua työtään myös kurssiajan ulkopuolella. Opetellaan myös muita käsitöitä ja tekniikoita toiveiden mukaan. Sastamalan opisto, ilmoittaudu opistolle!

Koko perheen käsityöillat

Ti 15.9.–13.10. klo 17.30–19. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Lapset yhdessä aikuisten kanssa – tervetuloa harrastamaan käsitöitä! Tehdään helppoja ja hauskoja, ihan oikeita käsitöitä, kuten kankaanpainantaa, solmeilua, sormin neulontaa, mosaiikkitöitä, kehyskudontaa, ompelua ym. lasten taitotason mukaan. Sopii noin 3-vuotiaasta vaikka 100-vuotiaaseen! Materiaalia voit ostaa paikan päältä. Huom! Lapsi ilmoitetaan kurssilaiseksi ja aikuinen laskutustietoihin. Maksu sisältää molempien osallistumisen. Toinen lapsi 16 €. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Kädentaitoja monipuolisesti

To 17.9.–26.11. klo 17.30–19.45. Kurssimaksu 32 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Kokoontumiset joka 2. torstai (parillisilla viikoilla) Valmistetaan sekä helppoja että haastavia käsityötuotteita toiveidesi mukaan. Käytössäsi on taitokeskuksen mallisto ja materiaalit, ja pääset opettelemaan uutta hyvässä seurassa! Valmista vaikkapa islantilaisneule, tuftaa taulu, innostu kierrätyshuovasta, kudo ensimmäinen mattosi tai uppoudu makrameesolmeilun

saloihin. Tekniikoita mm. makramee, punch needle -tuftaus, neulonta, virkkaus, värjäys, kangaspuilla kutominen, ompelu, yms. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Makrameeta monipuolisesti

Pe 16.10. klo 17.30–20.30 ja la 17.10. klo 10–16.15. Kurssimaksu 28 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Makrameepajassa pääset tutustumaan solmeilun saloihin tekemällä joko nopeita pikkutöitä tai aloittamalla suuremman projektin. Solmeilu on helppoa ja mukaansa tempaavaa, ja jo yhdellä-kahdella solmulla pystyt valmistamaan näyttäviä ja suuriakin töitä. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneellekin solmeilijalle. Runsas valikoima materiaalia löytyy paikan päältä, joten sinun ei tarvitse ottaa mukaan muuta, kuin eväät ja lämpimät sisätossut. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Koululaisten syyslomapaja

Ma-ke 19.–21.10. klo 10–14. Kurssimaksu 12 €/päivä + materiaalit. Taitokeskuksessa. Kurssilla tehdään käsitöitä ihan oikeilla materiaaleilla ja välineillä. Lapset oppivat helppoja ja hauskoja tekniikoita, kuten tuftausta, sormineulontaa, mosaiikkitöitä, kehyskudontaa, makrameeta, ompelua. Tervetuloa kaikki kouluikäiset tytöt ja pojat! Ilmoittaudu suoraan taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Islantilainen neulepusero

Ma 26.10.–30.11. klo 10–13. Kurssimaksu 35 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Unelmana Islanti? Tule toteuttamaan pala unelmaa ja valmista islantilainen villapaita tai neuletakki! Aidon islantilaisneuleen neulominen on yllättävän helppoa, ilman saumoja. Opettajalta voit ostaa aitoa islantilaista villalankaa, jonka säänkesto ja lämpö ovat omaa luokkaansa. Tervetuloa mukaan taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

12.6.2020 13:48:37


myös aloittelevat paidankutojat! Puseron mallin ja värit voit käydä valitsemassa taitokeskuksessa ennakkoon, opettajan avulla. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Punch Needle – tuftauksen uudet tuulet

Ti 27.10.–10.11. klo 17.45–20. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit ostaa myös omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua! Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

Tilauskurssit

Yksityiset, yhdistykset, työporukat jne. voivat tilata taitokeskuksesta oman vähintään 10 hengen kurssin. Kurssin sisältö ja kurssiaiheet sovitaan erikseen, joten ryhmän vetäjä, ota hyvissä ajoin yhteys Huittisten taitokeskukseen! Ilmoittaudu kaikille kursseille viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Opistojen kursseille voit ilmoittautua puhelimitse tai netissä; puhelinnumerot Sastamalan opisto: 040 138 2033 tai 040 138 2034, ja Sataopisto 044 560 4581. Netissä: www.sastamalanopisto.fi ja www.huittinen.fi/kansalaisopisto. Taitokeskuksen kursseille ilmoittautuminen suoraan taitokeskukseen, yhteystiedot lehden takasivulla.

Luotolainen ja islantilaisneule

To 1.10.–29.10. klo 17–20.15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Luotolainen on lämmin perinneneule, joka on tyylikäs niin maalla kuin merelläkin. Paita neulotaan suomenlampaan villalangasta. Islantilainen villapaita tai neuletakki neulotaan perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Käytämme aitoa islantilaista villalankaa, josta neulominen on helppoa ja nopeaa. Sovimme lankatilauksista kurssille ilmoittautumisen yhteydessä.

Valopäre ja muita valoteoksia sisustukseen

Ke 7.–28.10. klo 18–20.30. Kurssimaksu 48 € + materiaalit. Valmistetaan kaunis, tunnelmallinen punottu Valopäre. Sopii muodoltaan ikkunaan ja seinälle. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa valopalloja kimallelangasta ja valotauluja tai dipata valotaloja ja ikkunakoristeita paperimassaan. Uutuutena ovat Tekemisen iloa -malliston Hyrrä- ja Pyörre-valaisimet.

Minä ja matto

KANKAANPÄÄ TAITOKURSSIT

Kädentaitoja monipuolisesti, kolme eri kurssia

Valaisimia ja valoteoksia

Ti 17.11.–1.12. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 28 € + materiaalit. Taitokeskuksessa. Tule selättämään talven pimeys ja valmista sisustukseesi sopivat valaisevat käsityötuotteet! Kurssilla on mahdollista valmistaa Valopäre, valaiseva makrameeteos, kauniit valasimet Hyrrä ja Pyörre sekä vanhat tutut valopallot kimallelangasta tai paperimassaan dipatut valotalot ja ikkunakoristeet. Materiaalia on myynnissä paikan päällä. Sataopisto, ilmoittaudu opistolle!

8

taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 8

Ti 22.9.–24.11. Iltapäiväryhmä klo 13–15.30. Iltaryhmä klo 18–20.30. Ke 23.9.–25.11. klo 10–12.30. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Tällä kurssilla voit opetella monenlaisia käsityötekniikoita. Voit valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Taitokeskuksessa on mm. uudistuva ja laadukas Tekemisen iloa -mallisto. Ryhmä sopii kaikille käsitöistä kiinnostuneille ja saat kurssilla suunnitteluapua sekä yksilöllistä ohjausta. Esimerkkinä tekniikoista ovat punch needle -tuftaus, makramee ja kirjonta. Ilmoittaudu taitokeskukseen viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Ma 2.11.–30.11. klo 10–12.30. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Tule valmistamaan unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Taitokeskuksesta voit ostaa kuteita, mutta opetamme myös kuteiden leikkaamista.

Punch needle -tuftausta, kirjontaa uudella tavalla

To 5.–26.11. klo 10–12.30. Kurssimaksu 48 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan taulu, tyyny tai käytetään kirjontatyö kassin tai laukun somisteeksi. Tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin edistyneemmällekin tekijälle. Taitokeskuksesta saat neulan lainaksi.

Joulunodotuskurssi

To 19.11.–3.12. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Kurssi-illat teemoittain: valaistut tuotteet, kierrätystuotteet mm. lajittelukassit painatuksineen Green

craft -huovasta ja jouluaskartelutarvikkeistamme.

Joulupajat

Ma 7. ja 8.12. klo 10–12.30, ke 9.12. klo 17–19.30. Pajamaksu 12 €/päivä ja 18 €/ilta + materiaalit. Valmistetaan jouluisia ihanuuksia taitokeskuksen tarvikkeista eri tekniikoilla.

Tilauskurssit

Yksityiset, yhdistykset, työporukat jne. voivat tilata taitokeskuksesta oman kurssin. Kurssin sisältö ja kurssiaiheet sovitaan erikseen, joten ryhmän vetäjä, ota yhteys Kankaanpään taitokeskukseen. Aiheena voi olla esim. makramee. Kankaanpään taitokeskuksessa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Petäjä-opiston kanssa. Kysy lisää taitokeskuksesta!

NOORMARKKU TAITOKURSSIT

Minä ja Matto -päiväleiri aikuisille

Ma–to 24.–27.8. klo 9-14. Kurssimaksu 60 € + materiaalit. Tarjolla jotain uutta! Nyt perehdytään maton kutomisen saloihin leirillä! Opitaan myös loimen rakentamista ja matonkuteiden leikkaamista. Seitsemälle paikka! Kurssimaksu 60 € + materiaalit.

Kaunista käsillä A, kädentaitopaja aikuisille

Ti 15.9.–10.11. klo 10–12.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa joka toinen tiistai. Tarjolla monia käsityötekniikoita ja voit vapaasti valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Ryhmä sopii kaikille käsityön tekemisestä innostuneille. Materiaalia voit ostaa opettajalta, materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

– Onni elää käsityössä

12.6.2020 13:48:38


Kaunista käsillä B, kädentaitopaja aikuisille

To 17.9.–19.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa viiden illan verran! Tarjolla monia käsityötekniikoita ja voit vapaasti valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Ryhmä sopii kaikille käsityön tekemisestä innostuneille. Materiaalia voit ostaa opettajalta, materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Kaunista käsillä C, kädentaitopaja aikuisille

To 24.9.–26.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Tekemisen iloa viiden illan verran! Tarjolla monia käsityötekniikoita ja voit vapaasti valita laajasta mallistostamme mieleisesi työn. Ryhmä sopii kaikille käsityön tekemisestä innostuneille. Materiaalia voit ostaa opettajalta, materiaalimaksu kulutuksen mukaan. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Makrameen uusimmat tuulet

To 24.9.–8.10. klo 11.30–14.30. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Makrameen solmeilu jatkaa suosiotaan ja mallisto rikastuu ja monipuolistuu. Materiaaleja on tullut uusia ja jokaiselle löytyy vaihtoehtoja, on sirompaa ja rouheampaa. Töihin voidaan myös yhdistää vaikkapa pehmeää villaa, värikkäitä helmiä tms.

Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja tekemään pieni tai isompi työ.

Kässäilylauantai

La 26.9. klo 9–19. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule mukaan suosittuun kässäilylauantaihin! Nyt ei aika lopu kesken vaan voit uppoutua käsitöiden pariin pitkäksi päiväksi. Tarjolla monenlaista tekemistä mukavassa seurassa.

Islantilaiset neuleet

Ke 30.9.–4.11. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 22 € + materiaalit. Valmistetaan islantilainen villapaita tai neuletakki perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Käytämme aitoa islantilaista villalankaa, josta neulominen on helppoa ja nopeaa. Otsolan kansalaisopiston kurssi. Ilmoittautuminen opistoon.

Punch needle – tuftausta, kirjontaa uudella tavalla

To 29.10.–12.11. klo 11.30–14.45. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajalle kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit ostaa myös omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua!

Valaisimia ja valoteoksia

Ke 11. ja 18.11. klo 18.30–21. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Tule selättämään talven pimeys ja valmista sisustukseesi sopivat valaisevat käsityötuotteet! Kurssilla on mahdollista valmistaa huippukaunis, tunnelmallinen Valopäre, joka sopii myös ikkunaan. Valaistu makrameetyö sopii myös hienosti yövaloksi. Tekemisen iloa -uutuustuotteet Hyrrä- ja Pyörre-valaisimet ovat myös valittavana.

Kynttiläpajat

Ti 24.11. klo 11–14 ja klo 18.45–21.45. Ke 25.11. klo 18.30–21.30. Valmistetaan pitkiä kynttilöitä kastamalla. Valetaan ja koristellaan kynttilöitä ja tehdään sytykeruusuja.

Muista ilmoittautua kurssille vähintään viikkoa ennen!

Otsolan kansalaisopiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.otsola.net tai opiston toimistoon 02 630 1500.

Islantilaiset neuleet

PORI TAITOKURSSIT

Taito-käsityökerho

Ti 8.9.–1.12. klo 15–16.30. Kerho suunnattu 8–12-vuotiaille. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Onko lapsesi kiinnostunut käsitöistä? Tuo hänet mukaan kässäkerhoon, jossa pääsee oppimaan uusia kädentaitoja sekä kehittämään vanhoja.

Koululaisten syyslomapaja

Ma–ti 19.–20.10. klo 9–14. Kurssimaksu 12 €/päivä + materiaalit. Kivaa tekemistä lapsille syyslomalla! Pajoissa tehdään erilaisia kädentaitoja kehittäviä töitä, mm. kankaanpainantaa, makrameesolmeilua, muovailua, lasimosaiikkitöitä, saippuoita ja japanilaista kirjansidontaa.

Kädentaitoja monipuolisesti

Ke 16.9.–9.12. klo 17–19.30, joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita? Taitokeskuksessa on tarjolla paljon malleja ja opit taitoja, joilla voit valmistaa sisustukseen, itselle tai lahjaksi kauniita tuotteita oman valintasi mukaan. Lisäksi saat suunnitteluapua ja voit ostaa laadukkaita materiaaleja paikan päältä.

To 24.9.–29.10. klo 17–20.15. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Valmistetaan upea islantilainen villapaita tai neuletakki perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Käytämme aitoa islantilaista villalankaa, josta neulominen on helppoa ja nopeaa. Kurssi sopii niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin neulojille. Paidan malli ja värit tulee käydä valitsemassa taitokeskuksessa ennakkoon opettajan avustuksella.

Lauantaikurssi: Makrameeta monipuolisesti

La 26.9. klo 9–15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Tule mukaan sukeltamaan makrameesolmeilun saloihin! Kurssilla opetellaan perussolmut ja oman valinnan mukaan valmistetaan joko pienempiä töitä tai ryhdytään suurempaan projektiin. Solmeilu on hauskaa ja mukaansatempaavaa. Laaja materiaalivalikoima löytyy paikan päältä, joten mukaasi et tarvitse muuta kuin omat eväät. Kurssi sopii myös aloittelijoille.

Punch Needle – tuftauksen uudet tuulet

Ti 29.9.–13.10. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit ja elävät kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassiin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajille kuin myös edistyneemmälle tekijälle. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit myös taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

12.6.2020 13:48:38


ostaa sen omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua!

Lauantaikurssi: Punch needle

La 17.10. klo 9–15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit ja elävät kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai tyynynpäällinen. Punch needle -tekniikka sopii niin vasta-alkajille kuin myös edistyneemmälle tekijälle. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit myös ostaa sen omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua! Mukaasi et tarvitse siis muuta kuin omat eväät.

Makrameeta monipuolisesti

Ti 27.10.–3.11. klo 17–20.15. Kurssimaksu 24 € + materiaalit. Tule mukaan sukeltamaan makrameesolmeilun saloihin! Kurssilla opetellaan perussolmut ja oman valinnan mukaan valmistetaan joko pienempiä töitä tai ryhdytään suurempaan projektiin. Solmeilu on hauskaa ja mukaansatempaavaa. Laaja materiaalivalikoima löytyy paikan päältä. Kurssi sopii myös aloittelijoille.

Valaisimia ja valoteoksia

Ma 2.–16.11. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Tule luomaan valoa kotiisi keskelle syksyn pimeyttä! Kurssilla voit valmistaa ihanan Valopäreen, tunnelmallisen valaisevan makrameeteoksen tai kauniit Tekemisen iloa -malliston uutuudet, Hyrrä- ja Pyörre-valaisimet.

vasta. Äidit, isät, mummut, papat, yhdessä lasten kanssa mukaan. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Jos sekä aikuisella että lapsella on voimassa oleva aktiivimaksu, kuittaantuu kurssimaksu. Jos vain toisella on aktiivimaksu, maksetaan kurssimaksusta puolet 20 €. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110001.

RAUMA TAITOKURSSIT

Kädentaitoja monipuolisesti

To 17.9.–12.11. klo 10–13.15 joka toinen viikko. Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Valmistetaan perinteisiä ja trendikkäitä tuotteita eri tekniikoilla oman valinnan mukaan. Makrameesolmeilulla tehdään mm. amppeleita, verhoja ja seinäkoristeita. Punch needle -neulalla kirjotaan taulu tai tyyny. Ympyräkudonnalla valmistetaan seinäkoristeita ja mattoja. Käytössäsi on myös Tekemisen iloa -mallisto.

Punch needle -tuftaus, kirjontaa uudella tavalla

Ti 22.9.–6.10. klo 10–13.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Ke 21.10.–18.11. klo 17–20.15 joka toinen viikko. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan taulu tai tyyny. Tekniikka sopii niin vastaalkajalle kuin edistyneemmällekin tekijälle.

Makrameeta monipuolisesti

Ke 23.9.–7.10. klo 17–20.15. Kurssimaksu 36 € + materiaalit. Makrameesolmeilun suosio jatkuu, mallisto laajenee ja materiaaleja on tullut lisää. Tule sinäkin oppimaan makrameen perussolmut ja valmistamaan esim. seinätekstiilejä ja amppeleita.

Valopäre

Ti 13.10. klo 10–13.15. Kurssimaksu 12 € + materiaalit 35 €. Ti 27.10. klo 17–20.15. Kurssimaksu 18 € + materiaalit 35 €. Valmistetaan paperinarusta punomalla valoteos seinälle tai ikkunaan. Nouda paperinarut avattavaksi etukäteen.

Joulupajat

Ti 1.12. klo 10–13.15. Kurssimaksu 12 € + materiaalit. Ti 8.12. klo 17–20.15. Kurssimaksu 18 € + materiaalit. Valmistetaan jouluisia tuotteita eri tekniikoilla.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 8.9.–3.11. klo 18–19.30. Perhemaksu 40 € / aikuinen ja lapsi + materiaalit. Tehdään yhdessä hauskoja, helppoja, ihan oikeita käsityötekniikoita esim. värjäystä, sormineulontaa, huovutusta, mosaiikkia, tuotteita kierrätyshuo-

Joulupaja

La 28.11. klo 9–15. Pajamaksu 12 € + materiaalit. Tule virittäytymään joulun tunnelmaan käsitöiden parissa. Pajassa valmistetaan jouluisia ihanuuksia eri tekniikoilla kotiin ja lahjaksi. Teemme mm. saippuoita, erilaisia valokoristeita ja huovutuksia. Paja toimii non stoppina, tulla voi siihen aikaan kuin itselle sopii. Muistathan kuitenkin ilmoittautua!

10

taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 10

Kangaspuilla kutomaan! Sovi oma kudonta-aikasi lähimmässä taitokeskuksessa. Aiempaa kokemusta et tarvitse – opettaminen on ilomme!

Puikkopiiri

Ke 9.9.–2.12. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja valmistamaan neuleita eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan, esim. trendikkäitä huiveja, sukkia, neulepaitoja. Kurssilla voit myös virkata. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108031.

Kädentaitoja monipuolisesti, päivä

Ke 9.9.–2.12. klo 10–12.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tehdään monenlaisilla tekniikoilla, helpoilla ja haastavilla, tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Käytössäsi on taitokeskuksen mallisto Tekemisen iloa, Green Crafthuopatuotteita, makrameeta, tuftausta, kirjontaa, värjäystä, virkkausta, neuleita ja kudontaa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111131.

Kädentaitoja monipuolisesti, ilta

Ke 9.9.–2.12. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tehdään monenlaisilla tekniikoilla, helpoilla ja haastavilla, tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Käytössäsi on Taitokeskuksen Tekemisen iloa -mallisto, Green Craft -huopatuotteita, makrameeta, tuftausta, kirjontaa, värjäystä, virkkausta, neuleita ja kankaanpainantaa. Kädentaitoja monipuolisesti -kurssille voi tulla kuka vaan taitotasosta riippumatta. Kokeiltavia tekniikoita on helpoista vaativampiin ja opettaja auttaa kaikessa mahdollisessa. Taitokeskuksessa on myytävänä kattava valikoima laadukkaita tarvikkeita ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat ostaa. Tule tekemään upeita käsitöi-

– Onni elää käsityössä

12.6.2020 13:48:39


tä rattoisassa porukassa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111231.

Kivaa käsillä nuorille

To 10.9.–3.12. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Valmistetaan oman mielenkiinnon mukaan kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä esim. tuftausta, neuleita, ompelua, mosaiikkitöitä, virkkausta, makrameesolmeilua, kankaanpainantaa. Kurssi on suunnattu n. 10–18-vuotiaille. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1110011.

Kierrätyskoreja kotiin Green Craft -huovasta

Ma 14.9.–5.10. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Harmaa Green Craft -huopa on 100 -prosenttista kevyttä kierrätysmateriaalia, johon voi painaa tai kirjoa kuvioita ja tekstejä. Materiaalia on helppo ommella koneella ja käsin. Strömsössä monikäyttöisestä huovasta valmistettiin kasseja, joihin on tyylikästä lajitella kodin kierrätettävät pakkaukset. Tule tekemään sellaisia! Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111251.

Minä ja matto

Ke 16.9.–28.10. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan

kangaspuilla unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy-, trikoo-, frotee- ja ontelokuteet. Opettelemme myös leikkaamaan kuteita. Kurssilla mahdollisuus kutoa myös Kiikkalaista räsymattoa. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1109011.

Neule- ja virkkausklubi

Ma 28.9.–19.10. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Neulotaan ja virkataan helppoja ja nopeita sisustustekstiilejä ja asusteita. Esim. mattoja, koreja, sukkia, tumppuja ja huiveja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108041.

Punch Needle – tuftausta ja kirjontaa

To 8.10.–29.10. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit Punch needle -neulalla kirjotaan kevyesti ja kätevästi kauniit kuviot pohjakankaalle. Valmistetaan esim. pieni taulu tai käytetään kirjontatyö vaikka kassin tai laukun somisteeksi. Punch needle -tekniikka sopii niin vastaalkajalle kuin taitavalle tekijällekin. Neulan saat opettajalta lainaksi tai voit myös ostaa omaksi. Kaikki tarvittavat työvälineet ja ihana lankojen värimaailma odottavat sinua! Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111241.

Valoa pimeään syksyyn

Ma 12.10.–2.11. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan laadukkaita, uudenlaisia valaisimia ja valokoristeita kodin sisustukseen ja lahjaksi: Uudet, trendikkäät Tekemisen iloa -kattovalaisimet Hyrrä ja Pyörre, tunnelmallinen Valopäre, kaunis Lumme-pöytävalaisin tai Lehvä-kattovalaisin, lasimosaiikkilyhdyt sekä paperimassaan dipatut valotalot ja ikkunakoristeet. Opettaja myy kaikkia materiaaleja. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111261.

Makrameeta monipuolisesti

Ma 12.10.–2.11. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Sukella solmeilun saloihin ja kokeile makrameeta! Näyttävällä tekniikalla valmistat trendikkäitä seinävaatteita, unisieppareita, amppeleita, koruja yms. laadukkaista materiaaleista. Kurssi sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin solmeilijalle. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111141.

Islantilaiset neuleet

Ma 12.10.–16.11. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Valmistetaan perinteinen Islantilainen villapaita, villatakki tai perinteinen suomalainen kalastajaneule, Luotolainen. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108051.

Neulelauantai

La 17.10. klo 10–14. Kurssimaksu 16 € + materiaalit. Onko ongelmia neulomisessa, sujuuko sukankantapää, entä neuleohjeiden lukeminen? Opetellaan eri tekniikoita kiinnostuksen mukaan. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1108061.

Valopäre

Ti 20.10. klo 18–21, Kurssimaksu 18 € + materiaalit 35 € Tule valmistamaan huippukaunis tunnelmallinen valopäre. Nouda narut etukäteen avattavaksi. Ilmoittaudu taitokeskukseen.

Joulunodotuskurssi

Ti 10.11.–1.12. klo 18–21. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Iloisissa joulunodotuksen tunnelmissa valmistetaan jouluisia ihanuuksia kodin koristeluun, sisustukseen ja lahjaksi. Mahdollista valmistaa erilaisia valotuotteita, koristeita, sisustustekstiileitä sekä lämpöisiä asusteita. Sastamalan Opisto, kurssin tunnus 1111151.

Kynttiläpaja

9.–17.12. pajamaksu 12 € / päivä, 18 € / ilta + materiaalit. Tule tekemään tunnelmalliset kynttilät kotiin ja lahjaksi.

Joulupajat

Ma 7.12. klo 10–13.15, pajamaksu 12 € / päivä + materiaalit Ke 16.12. klo 18–21.15, pajamaksu 18 € / ilta + materiaalit Valmistetaan jouluisia ihanuuksia eri tekniikoilla kotiin ja lahjaksi. Ilmoittaudu taitokeskukseen.

Tilauskurssit

Yksityiset, yhdistykset, työporukat jne. voivat tilata taitokeskuksesta oman vähintään 10 hengen kurssin. Kurssin sisältö ja kurssiaiheet sovitaan erikseen, joten ryhmän vetäjä, ota hyvissä ajoin yhteyttä p. 044 770 3103. Sastamalan taitokeskuksessa toimii myös taiteen perusopetuksen käsityökoulu lapsille ja nuorille yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Kiinnostuitko? Kysy lisää Taitokeskuksesta. Sastamalan Opiston kanssa yhteistyössä järjestettäviin kursseihin ilmoittaudutaan opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamalanopisto.fi tai opiston toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opiston kurssin tunnuksen avulla ilmoittautuminen käy kätevästi.

taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

12.6.2020 13:48:40


TUISKU – PIPO Tuisku-pipossa on aivan uudenlainen palmikko. Kuvio nousee neuleen pinnasta upeasti. Pipo neulotaan kotimaisesta SeVilla-suomenlampaanvillasta, johon yhdistetään aivan ohut mohair/villa/silkki-lanka. Luonnonmateriaalit ovat lämpöisiä ja hengittäviä. Ohut mohair/villa/silkki-lanka antaa neuleelle kauniin hohdon. Tarvikepaketin voit ostaa taitokeskuksesta. 12

taito

ONE2002_Satakunta_6-12.indd 12

Neuletarvikepaketti 20 € Sisältää langat ja ohjeen.

Osta taitokeskuksesta!

– Onni elää käsityössä

12.6.2020 13:48:42


TEE ITSE TEKSTI JA KUVAT

JOHANNA AYDEMIR / TAITOLIITTO

OMMELLAAN RYIJY alhaalta ylös, nukkarivi kerrallaan ja samalla seurataan ruutumallista kuviota. Yhdessä nukassa voi olla erisävyisiä lankoja. Nukkarivi ommellaan vasemmalta oikealle (vasenkätiselle eteneminen oikealta vasemmalle voi olla helpompaa). Nukka muodostuu kahdesta vierekkäin ommellusta pistosta. Lankaa kannattaa ottaa neulalle riittävän pitkä pätkä, että sillä voi ommella monta nukkaa yhtäjaksoisesti.

RYIJY OMMELLAAN

R

yijyn ompelu valmiille pohjakankaalle on helppoa ja mukavaa. Lopputulos muistuttaa täysin kangaspuissa kudottua ryijyä, sillä aito ryijypohjakangas on kudottu käsin pellavaloimeen villakuteella. Pohjakankaita on saatavana erilevyisiä, kapeimmat kankaat ovat 25 cm leveitä ja sopivat miniryijyihin, leveimmät kankaat ovat 120 cm:n levyisiä. Helpointa on aloittaa valmiista tarvikepaketista, jossa on pohjakangas, langat sekä lasta, jonka ympärille nukat ommellaan, ja ruutupiirros, jonka mukaan nukat ommellaan. Mallin voi suunnitella myös itse ruutupaperille. Tärkeää on tietää, montako nukkaa kankaan leveyteen mahtuu ja ja ryijyn korkeus puolestaan määrittää sen, montako nukkariviä siihen mahtuu korkeussuunnassa. Laadukas ryijylanka on täyttä villaa, silloin tekstiili on helppo pitää puhtaana tuulettamalla tai imuroimalla. Ryijyä voi huoltaa kampaamalla, samalla nukat suoristuvat, ryijy saa pörheyttä ja pölyä poistuu myös nukkarivien välistä. Kampaamiseen sopii harvako isopiikkinen kampa ja kampaaminen tehdään nukkarivi kerrallaan. Kammatessa pitää varoa, ettei langan kierre lähde aukeamaan vaan nukat ainoastaan suoristuvat. RYIJYPOHJAKANGASTA VOI TILATA VERKKOKAUPASTA: WWW.TAITOYLÄSAVO.FI WWW.TAITOPIRKANMAA.FI VALMIITA TARVIKEPAKETTEJA MYÖS: TAITOYHDISTYKSISSÄ JA WWW.TAITOSHOP.FI

1. Ensimmäinen pisto ommellaan pohjakankaan

3. Nyt on ommeltu yksi ryijynukka ja lanka kierretään nukkien välissä lastan ympäri ja ommellaan seuraava nukka samoin kuin ensimmäinen.

2. Toinen pisto ommellaan kahden vierekkäisen nastalangan oikeanpuoleisen nastalangan ulkopuolelta alle ja lankojen välistä ylös. Kiristäessä syntyy kankaan päälle vaakasuuntainen pisto.

4. Kun nukkia on lastalla useampia, nukat

kahden vierekkäin olevan nastalangan keskeltä vasemmalle. Langan päät jätetään niin pitkäksi, että ne voidaan lyhentää lastan leveyden mukaan samaan pituuteen muiden nukkien kanssa.

leikataan auki lastan reunaa pitkin.

taito

ryijynompelu s13.indd 13

– Onni elää käsityössä 13

12.6.2020 9.41.49


Roosa nauha -villalanka on Taitojärjestön erikoistuote, jolla kerätään varoja Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. Roosa nauha -keräys tukee kotimaista Syöpätutkimusta sekä ja vertaistukitoimintaan. Tule mukaan, osta Roosa nauha -lankoja, tehdään hyvää yhdessä!

OHJETAITTO.indd 14

12.6.2020 9.49.50


t e e i ts e MALLI

MINNA AHONEN KUVA SANNA ISOSOMPPI

KÄSITYÖOHJE POLKU-PIPO Lämmin pipo on ihana neuloa itselle tai lahjaksi läheiselle. Roosa nauha -lankauutuudet tulevat taitokeskuksiin syyskuun lopulla ja luvassa on jälleen myös uusi Roosa nauha -ohjelehti täynnä ihania ohjeita. Malli: Taito Pirkanmaa Oy, Minna Ahonen Koko: M, korkeus 20 cm Tarvikkeet: Roosa nauha -lanka (75 % villa, 25 % polyamidia, vyyhti 100 g = 420 m) - puuteriroosa (63) 50 g - tummansininen (36) 50 g

Pyöröpuikot: 40–50 cm nro 3½ ja 4 Tiheys: 23 s x 32 krs =10 cm MALLINEULE: Silmukkamäärä on jaollinen 4:llä. 1.–3. krs: 1 n, 3 o 4. krs: 1 n, Vie oikea puikko 3 silmukkaa eteenpäin ja 3 krs alaspäin. Koukkaa lanka puikolle ja vedä etupuolelle. Neulo seuraava silmukka oikein ja vedä vetosilmukka yli. 5.–7. krs: 1 n, 3 o. 8. krs: 1 n, 3 oikein. Vie vasen puikko edellisen vetosilmukan viereen (nurjien s:den riviin) Koukkaa lanka puikolle ja vedä etupuolelle. Siirrä oikealta puikolta edellinen neulottu silmukka vasemmalle puikolle ja vedä vetosilmukka neulotun yli, siirrä silmukka takaisin oikealle puikolle. Toista kerroksia 1. – 8.

TYÖOHJE: Luo 108 silmukkaa kaksinkertaisella puuteriroosalla. Neulo 1 oikein 1 nurin joustinta 12 krs puikolla rno 3½. Vaihda puikkoon nro 4 ja neulo seuraava kerros oikeaa ja lisää 1 silmukka 14 s välein, yhteensä 8 silmukkaa. = 116 s. Aloita mallineule ja toista sitä 2½ kertaa puuteriroosalla. Vaihda sitten tummanharmaaseen ja jatka mallineuletta 2½ kertaa. Jatka pipoa mallineuleen 1. kerroksen mukaan ja aloita kavennukset. *Neulo 6 oikein, 2 yhteen*, toista kerros loppuun. Neulo 2 välikerrosta. Toista kavennukset samoilla kohdilla joka 2. kerros vielä 5 kertaa. Neulo loput silmukat 2 o yhteen koko kerroksen ajan. Vie lanka loppujen silmukoiden läpi ja vedä suppuun ja päättele työ. Viimeistely: Päättele langanpäät pipon nurjalle puolelle. Tee lopulla tummanharmaalla langalla pipon huipulle tupsu. Hoito: Konepesu 40°. Muotoile kosteana oikeaan muotoon.

Roosa nauha -lankaa myyvät taitoyhdistykset ja Taito Shopit. Syksyn uutuudet myymälöissä 22.9. alkaen. Langan hinta 9,90 euroa/100g ja jokaisesta myydystä vyyhdstä 80 senttiä lahjoitetaan Roosa nauha -keräykseen. Löydät langan myös verkkokaupoista www.taitoshop.fi www.taitopirkanmaa.fi

8. krs

4. krs

= oikea s = nurja s = vetosilmukka

MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS ON KIELLETTY.

taito

OHJETAITTO.indd 15

– Onni elää käsityössä 15

12.6.2020 9.49.56


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN www.taitosatakunta.fi

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS SASTAMALA

Karpintie 24 32700 Huittinen p. 044 756 9094 huittinen@taitosatakunta.fi Avoinna: ma-ke 10–17, to 10–18

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 044 770 3103 sastamala@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 9–18, ti–to 9–17, pe 9–15

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ

IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA / HERRA HAKKARAISEN TALO

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 044 744 1263 kankaanpaa@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18 TAITOKESKUS NOORMARKKU

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 9–15, ke–to 12–18 TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 10–17, ke 10–18, to–pe 10–17 TAITOKESKUS RAUMA

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3102 info@herrahakkaraisentalo.fi Avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (su 12–16)

Avoinna ympäri vuoden!

Matkakohde lapsille ja lapsenmielisille!

www.herrahakkaraisentalo.fi Ihanien tavaroiden kauppa Ajantasaiset aukioloaika- ja hintatiedot internetsivuiltamme ja Facebookista. Marttilankatu 10, Sastamala, p. 044 770 3102

TAITO SATAKUNTA RY TOIMISTO

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 044 770 3101 toimisto@taitosatakunta.fi TAITO SHOP PORI

SYKSYN AVAUS lauantaina 5.9.2020

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 4900 taitoshop@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 10–17, ke 10–18, to–pe 10–17

Taitokeskuksissa klo 10–14

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ti, to 9–17, ke 9–18, pe 9–14

Uusia malleja, kurssien esittelyjä, tarvikepaketteja, materiaaleja. Ilmoittaudu kurssille! Varaa aika kudontaan!

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2020 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 23 500 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BERRYCREATIVE.FI / TAITTO PUNAMUSTA, MEDIALOGISTIIKKA / PAINOPAIKKA PUNAMUSTA, FORSSA 2020 / KANNEN KUVA HILJA MUSTONEN / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO KYMENLAAKSO, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA JA TAITOLIITTO

www.taito.fi

ONE2002_Satakunta_16.indd 16

12.6.2020 13:49:49