Page 1

Uudet

Tekemisen iloa -mallit S. 3

Tee sinivalkoiset

Kajastus-sukat S. 13

TUTUSTU

ALUEESI KURSSEIHIN S. 6

TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI SYKSY 2017

ONE1702_Satakunta_1.indd 1

16.6.2017 14:25:19


a ja n ko h ta i s ta TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR, MINNA HYYTIÄINEN, MERJA RÄTY KUVAT OTTO JAHNUKAINEN, TAITO ITÄ-SUOMI

ILTOJEN HÄMÄRTYESSÄ

on ihana jälleen palata rakkaiden harrastusten pariin. Käsityön harrastajalle väriä ja lämmön tunnetta tuovat nyt hehkuvissa väreissä loistavat langat, murretuin sävyin värjätyt pellavapinnat, kimaltelevat kristallit sekä jaetut yhteiset hetket toisten samanhenkisten ystävien kanssa. Nyt on oikea hetki antaa itselle aikaa sekä lupa haastaa itsensä kokeilemaan jotakin uutta. Miten olisi makramee-solmeilu, kudonta kangaspuilla tai kehyksellä tai vaikkapa neulonta sinivalkoisin ideoin? Ja joko sinun syksyäsi valaisee valohimmeli? Taitojärjestö tarjoaa valtavan määrän erilaisia työpajoja, kursseja, tapahtumia sekä käsityökoulutoimintaa kaikille käsityön ystäville. Olemme koonnet tähän lehteen ajankohtaisia asioita käsityön kentältä sekä alueellista kurssitarjontaamme.

IHANAA KÄSITYÖSYKSYÄ! MINNA HYYTIÄINEN TAITOLIITON TOIMINNANJOHTAJA

Himmeli voi myös loistaa Taitoyhdistysten valohimmelistä on tullut hittituote. suunnittelua, että sopiva valosarja löytyi. Perinteistä himmelin ideaa mukaileva tee huomannut, että sisustusvalot ovat suosiossa: on valopalloja, valokirjaimia ja ties mitä muu- se itse -valohimmeli on kätevä, sillä sen voi ta. Taito Itä-Suomen vuosi sitten kehittämä sijoittaa ulos tai sisälle. Tarvikepaketti sisälvalohimmeli osuikin keskelle sisustustrendiä. tää himmelimateriaalit, mallia varten mitoiMistä idea valohimmelistä lähti liikkeelle, tetun tiheän led-valosarjan ja tekemisohjeet. Valohimmeleitä ei ole tehty toiminnanjohtaja Anne Ossi? vain Itä-Suomessa, vaan niitä – Olin nähnyt eräässä ravintoMalli syntyi on tehty ympäri Suomen. Syklassa himmeleitä, joiden päälle kymmenien syllä valohimmeleitä voi tehdä oli viritelty valot. Meidän henkitaitoyhdistysten kursseilla tai lökunnan kanssa mietittiin, miprotojen ostaa tarvikepaketin kotiin tehten himmeliin voisi laittaa valot. jälkeen. täväksi. Alettiin kehittelemään ajatus– Suosio on yllättänyt meidät ta ja tehtiin kymmeniä protoja, kunnes nykyinen malli löytyi. Airamin kans- totaalisesti. Ei uskottu että siitä tulee jopa valsa olemme myös tehneet paljon yhteistyötä ja takunnallinen hittituote, sanoo Anne Ossi.

JOS ON vähänkään selaillut sisustuslehtiä, on

Taitoyhdistykset mukana Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella Vuoden odotetuin käsityö- ja design-tapahtuma tuo valoa marraskuun keskelle jälleen 17.–19.11.2017, jolloin Suomi 100 vuotta -juhlavuosi näkyy käsityömessujen ohjemassa monin eri tavoin, muun muassa suomenlampaanvillan ympärille kudotussa sisällössä. Taitolavan työnäytökset kaikkina kolmena messupäivänä antavat monta uutta ideaa omaan tekemiseen, tule tutustumaan! www.kadentaidot.fi 2

ONE1702_2-3.indd 2

taito

– Onni elää käsityössä

16.6.2017 13:27:13


TEKEMISEN ILOA -KÄSITYÖMALLISTO Käsityö ja design kohtaavat moderneissa sisustustuotteissa. TAITOYHDISTYSTEN KURSSIT ovat viime vuosina täyttyneet ihanan ja innostavan makramee-solmeilun tekijöistä. Makramee koki uuden tulemisen, kun Tekemisen iloa -kurssimalliston suunnittelijat, muotoilijat Elina Helenius ja Saara Renvall suunnittelivat modernin makramee-seinätekstiilin. Muotoilijakaksikon 2015 suunnittelema ensimmäinen kurssimallisto palkittiin Habitare-messuilla arvostetulla Toimittajien tusina -huomionosoituksella. Nyt tämä suunnittelijapari on ideoinut jo kolmannen kurssimalliston taitoyhdistysten asiakkaiden käyttöön. Tulevan syksyn kurssiohjelmassa on taas

uutta ja innostavaa! Kodin sisustusta voi nyt täydentää tyylikkäillä Labyrintti- ja Sulka-seinätauluilla, jotka toimivat myös akustiikkaelementteinä. Kaunis pinta tehdään silkkinauhakirjontana rei’itetylle puulevylle. Värivaihtoehtoja on lähes rajaton määrä ja Tekemisen iloa -malliston ideana onkin, että ammattisuunnittelijat ovat luoneet laadukkaan pohjaidean, jota toteuttaja jatkaa esimerkiksi soveltamalla väritystä omaan makuun ja kotiin parhaiten istuvaksi. Näin jokaisella on mahdollisuus toteuttaa designtuote itse! Toinen uutuustuote on Nomparelli-tyyny, joka voidaan tehdä joko kangaspuissa kuto-

KUVA

en tai kehyskudontatekniikalla. Silloin toteutus ei vaadi omia kangaspuita ja onnistuu pienemmissäkin tiloissa. Tekemisen iloa -kurssimallit täydentyvät joka vuosi. Taitoyhdistysten kurssivalikoimassa tarjonta vaihtelee, monia malleja tehdään usean kurssikauden ajan ja suosittuja voidaan nostaa myös uudelleen ohjelmaan. Asiakkaat voivat esittää aina myös toiveita, jos joku kiinnostava malli ei vielä ole tämän syksyn kurssiohjelmassa, niin ehkäpä kevään kurssitarjotinta suunniteltaessa se nostetaan kärkeen. Tule mukaan kursseille ja innostu uusista ideoista ja malleista! taito

ONE1702_2-3.indd 3

JOHANNA AYDEMIR HARRI KOSKINEN

TEKSTI

– Onni elää käsityössä

3

16.6.2017 13:27:16


Roosa nauha -langat ja ohjekuvastot taitoyhdistyksissä myynnissä syyskuun lopulla! Ohjeita kuvastossa näiltä suunnittelijoilta: • Tiina Kaarela / Puikkomaisteri

• Titta Järvensivu / Fantasysocks

• Laura Lehtinen / Onnenlankamoinen • Anna-Karoliina Tetri / Tetridesign

• Marita Metsäkylä / Maridis Design • Soile Pyhänniska / Neulova Narttu

• Tiina Kuulasmaa / Tiina Kuu Käsistä karannut

4

ONE1702_4-5.indd 4

taito

– Onni elää käsityössä

16.6.2017 13:27:45


ro osa n au h a TEKSTI

-neuleet

MERJA RÄTY KUVAT MERJA RÄTY, JANI PESONEN JA JOHANNA AYDEMIR

PUIKKOMAISTERIN VALTIT: VÄRIT JA OMINTAKEISUUS Puikkomaisteri – Tiina Kaarela – on yksi uusien Roosa nauha -neulemallien suunnittelijoista. Ohjevihkoon on tulossa päähine puikkomaisterimaisella tyylillä.

H

aastatteluhetki osui keskelle Tiina Kaarelan ja hänen puolisonsa Vesa Rosilon muuttokiireitä: melkein kaikki tavarat – myös langat – olivat jo laatikoissa, mutta sohvalle mahtui vielä juttelemaan neuleista ja neulesuunnittelusta. – Jos haluaa tehdä malleja ja myydä niiden ohjeita, se ei kannata, jos ei ole todella omaperäistä ideaa. Ei kannata toistaa jo tehtyä tai sitä muistuttavaa. Kaivakaa narikasta se oma luovuutenne, rohkaisee Kaarela. Uutta neulevaatetta on hankala lähteä keksimään, joten juju on yleensä siinä, että näkee tutussa uuden mahdollisuuden, keksii sen idean, joka erottaa muista. – Ideoista minulla ei ole ollut koskaan pulaa, joten mallit syntyvät helposti. Kun olen saanut idean siitä, minkälainen neuleesta tulee, pysyn uskollisena visiolleni.

Mallit syntyvät tehdessä, ja välillä neulomisen lomasta kuuluu manailuakin, sillä Puikkomaisterin mallit eivät ole välttämättä niitä helpoimpia, eivät edes suunnittelijalle itselleen. – Usein joudun tuumaamaan, että ’taas on Kaarela keksinyt jotain, mitä pitää oikein miettiä’. Toki homman voisi hoitaa niinkin, että suunnittelisi ja laskisi etukäteen, mutta se ei oikein sovi Puikkomaisterin tapaan tehdä. – Tietysti tämä tapa on epätaloudellinen. Mutta minulla pitää olla tilaa purskahduksille. Ja kun saa jonkin jutun toimimaan, niin se on valtava riemu ja onnistumisen tunne. Syksyllä ilmestyy Puikkomaisterin kolmas kirja: sukkien ja käsineiden jälkeen ovat vuorossa päähineet. Pääsin kurkistamaan kirjaan tulevia malleja, ja voin kertoa, että Puikkomaisterin mallien ystävät eivät tule pettymään. Purskahduksia on luvassa.

Pirkka-langasta kelpaa neuloa lähti arvelematta mukaan Roosa nauha -suunnittelijaksi. – Hyvän asian vuoksi ja koska Taito Pirkanmaa Oy pyysi. Lähden ihan mihin vain keksivät pyytää. Pirkka-lankojen värikartta on mahtava eikä langalla ole mitään häpeämistä ulkomaisten lankojen rinnalla. Yksi asia voisi kuitenkin olla paremmin: valikoimassa saisi olla ohut sukkalanka. – Ohuella sukkalangalla ei ehkä kotimaassa olisi riittävästi menekkiä, mutta maailmalla voisi hyvinkin olla kysyntää.

TIINA KAARELA

taito

ONE1702_4-5.indd 5

– Onni elää käsityössä

5

16.6.2017 13:27:48


TEKSTI

TAITO SATAKUNTA RY KUVAT TAITO SATAKUNTA RY

KIMALLUSTA JA VALOA SYKSYN PIMEYTEEN

Syksy innostaa valmistamaan jotain pehmeää, valaisevaa ja lämmittävää. Kursseilla ja työpajoissamme voit valita monista aiheista sen juuri sinua kiinnostavan. Vietämme taitokeskuksissamme Taitolauantaita 2.9. klo 10–14. Tule tutustumaan tarjontaan!

Green Craft jatkaa voittokulkuaan HARMAA GREEN Craft -huopa on ollut suosikkimateriaali kursseilla ja käsityökoulussa jo muutaman vuoden. Se on 100-prosenttisesti suomalainen kierrätysmateriaali ja sopii monenlaisiin käsitöihin. Uutta mallistoa syntyy koko ajan taitokeskuksissamme ja voit toteuttaa niistä kursseillamme omat versiosi. Kaikki taitokeskuksemme myyvät huopalevyä ja erilevyisiä nauhoja. Olemme taas Green Craft -teemalla mukana Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella 17.–19.11.

Kuurankukkia ja Jääkiteitä KANGASPUISSA KUDOTTU Kuurankukka

sekä neulotut Jääkideliina ja Huurre-kranssi ovat syksyn kimaltavat uutuutemme. Valoa syksyn pimeyteen saat myös monilla muilla kurssitöillämme, joihin voit asentaa valosarjan: vanha, iki-ihana valopallo, dipatut valotalot, sydämet ja tähdet, lumoavat valohimmelit, erilaiset kranssit. Kaikki taitokeskuksemme myyvät teoksiin sopivia valosarjoja.

6

taito

Monipuolinen ja hauska makramee VUODEN KÄSITYÖTEKNIIKAKSI valittu makramee

valloitti taitokeskukset jo keväällä. Tekniikka on vanha ja nostalginen ja olemme päivittäneet sen nykypäivään uusilla materiaaleilla ja malleilla. Ohuista materiaaleista ja helmistä valmistuu kauniita koruja ja paksummista muhkeita seinäkoruja, koristeellisia kasseja, amppeleita ja valaisimia. Tule kokeilemaan hauskaa solmuilla ja materiaaleilla leikkimistä!

– Onni elää käsityössä

ONE1702_Satakunta_6-11.indd 6

16.6.2017 14:26:59


KURSSIT SYKSY 2017 HUITTINEN TAITOKURSSIT

Kudonta- ja käsityöpiiri, Keikyä *

Hae kuddiktio taitokeskuksesta KANGASPUILLA KUTOMISEEN on hyvin matala kynnys kaikissa taitokeskuksissa. Loimet ovat valmiina, kutomisen alkuun opetetaan kädestä pitäen ja työhön sovitaan aikaa tekijän ja työn mukaan. Voit soittaa tai käydä paikan päällä. Kutomisen voi aloittaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Varoitus: kutominen aiheuttaa riippuvuutta = kuddiktio.

Ma 11.9.–4.12. klo 18.30–20.45. Kurssimaksu 55 € + materiaalit. Suunnitellaan ja rakennetaan kangaspuihin loimia ja kudotaan mattoja, liinoja, ym. tekstiileitä. Tehdään myös muita käsitöitä yhdessä suunnitellen. Sekä vasta-alkajat että kokeneet kankurit ovat tervetulleita. Kurssin tunnus 1109016.

käsitöitä syysloman ratoksi. Esim. makrameekoruja ja koreja kierrätyshuovasta. Kurssin tunnus 0005016.

Makrameen uudet tuulet **

Ke 1.11.–15.11. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Tutustutaan makrameesolmeilun saloihin. Opitaan helpot solmut, joilla voi toteuttaa lähes mitä vain tuotteita, kuten koruja, laukkuja ja seinätekstiilejä. Materiaaleja voi ostaa opettajalta.

Koko perheen käsityökerho *

To 14.9.–12.10. klo 17.45–19.15 Keikyän VPK:lla. Kurssimaksu (lapsi + aikuinen) yht. 40 € + materiaalit. Helppoja ja hauskoja käsitöitä koko perheelle. Isovanhemmat, vanhemmat tai vaikka kummit yhdessä lasten kanssa tervetulleita. Kurssin tunnus 1110056.

Green Craft – Kierrätyshuovasta kaunista

To 12.10.–26.10. klo 10–14. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Valmistetaan tyylikkäitä ja laadukkaita tuotteita kierrätysmateriaaleista. Päämateriaalina kaunis ja edullinen harmaa huopalevy, johon voi painaa kuvioita ja yhdistellä pitsejä, nauhoja, nappeja sekä kierrätyskankaita.

Käsityöilta**

Kudonnan kipinä mattokurssilta OSALLA TAITOKESKUKSISTA on kurssiohjelmassa kudontaa ja niille voi ilmoittautua vaikka ystävän kanssa. Yhteistyössä Sastamalan opiston kanssa toteutettiin Minä ja matto -kurssi keväällä. Kurssilaiset arvostivat sitä, että sai kutoa omaan tahtiin. Tunnelma oli viihtyisä ja matoista tuli upeita!

Ti 17.10 kello 18–20. Huittisten seudun kansalaisopistolla Kuninkaisissa Kurssimaksu 5 € + materiaalit. Valmistetaan kierrätyshuopalevystä helppoja koreja. Ota mukaan nappeja, helmiä, nauhoja, kangastilkkuja tai vanha lasten vyö – niillä voit koristella omanlaisesi korin. Yhteen koriin tarvittava huopa maksaa 2,50 € ja sitä voi ostaa opettajalta.

Syyslomakäsitöitä koululaisille * To 19.10. klo 17.30–20.30 Keikyän VPK:lla. Kurssimaksu 10 € + materiaalit. Valmistetaan hauskoja

Koko perheen käsityöilta*

Ke 29.11. klo 18–20.15 Vähähaaran kotiseututalolla. Kurssimaksu (lapsi + aikuinen) yht. 15 € + materiaalit. Helppoja ja hauskoja käsitöitä koko perheelle! Isovanhemmat, vanhemmat tai vaikka kummit yhdessä lasten kanssa tervetulleita. Kurssin tunnus 0005026.

Joulunodotuskurssi **

Ti 28.11.–12.12. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 26 € + materiaalit. Jouluisen käsityökurssin aiheet: 1. Valopallo ja valotaulu. 2. Mosaiikki- ja makrameelyhdyt. 3. Näyttävät valohimmelit kristallikoristein tai pillihimmelit mustista mehupilleistä. Materiaalimaksu käytön mukaan. taito

ONE1702_Satakunta_6-11.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

16.6.2017 14:27:03


Muista ilmoittautua kurssille vähintään viikkoa ennen! Kynttiläpaja **

Ma 11.12. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 14 € + materiaalit. Tutustu kynttilänvalamiseen ja värjää valmiita kynttilöitä. Valetun kynttilän voit tehdä kahvimukiin, lasikippoon tai muuhun lämpöä kestävään astiaan. Muottina voit käyttää maitopurkkia, sipsitölkkiä tms. Voit valmistaa myös sytykeruusuja munakennoista. Ota tarvikkeita mukaan, jos löytyy. Materiaalimaksu käytön mukaan.

Taitokeskuksen kynttiläpaja

Ti–to 12.–14.12. klo 12–17. Pajamaksu 10 € + materiaalit. Ohjelma sama, kuin ed. kynttiläpajassa.

Jouluiset käsityöt koko perheelle **

To 14.12. klo 17.30–20.30 Keikyän VPK:lla. Kurssimaksu (lapsi + aikuinen) yht. 15 € + materiaalit. Valmistetaan helppoja joulukäsitöitä, jotka sopivat lahjoiksi. Isovanhemmat, vanhemmat tai vaikka kummit, tervetuloa lasten kanssa. Kurssin tunnus 0005036. *yhteistyössä Sastamalan opiston kanssa **yhteistyössä Huittisten seudun kansalaisopiston kanssa

KANKAANPÄÄ TAITOKURSSIT

Kädentaitoja monipuolisesti Ti 19.9.–28.11. Iltapäiväryhmä klo 13–15.30. Iltaryhmä klo 18–20.30. Ke 20.9.–29.11. Aamuryhmä klo 10–12.30.

8

taito

Kurssimaksu 50 € + materiaalit. Valmistetaan perinteisiä ja trendikkäitä tuotteita useilla eri tekniikoilla sisustukseen, pukeutumiseen, itselle tai lahjaksi.

Minä ja matto

Ma–ke 11.–13.9. klo 10–14.15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Kurssilla opetetaan kudonnan alkeet niin, että pystyt kutomaan itsenäisesti myös aukioloaikojen ulkopuolella. Kudotaan valmiisiin loimiin mm. mattoa ja poppanaa.

Uutta valoa kotiin

To 16.–30.11. klo 10–12.30. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan laadukkaita, uudenlaisia valaisimia ja valokoristeita kodin sisustukseen ja lahjaksi: Upea ja näyttävä valohimmeli, herkkä Roseevalaisin, kaunis Lumme-pöytävalaisin, lasimosaiikkilyhtyjä sekä esim. paperimassaan dipattuja valotaloja ja ikkunakoristeita.

maailmaan! Pidätkö tasaisesta vai kuluneesta maalipinnasta? Kalkkimaalaus antaa mahdollisuuden toteuttaa omia mieltymyksiä ja saada vanhat esineet aivan uuteen loistoon. Maali tarttuu lähes kaikille pinnoille eikä muita pohjatöitä tarvita kuin pinnan puhdistaminen liasta. Maalauksen jälkeen pintaa voidaan patinoita tai koristella sabluunakuvioinnilla. Ota mukaan joku esine, jonka haluat uudistaa, maksimikoko on sellainen, jonka jaksat itse kantaa.

Lampunvarjostin makramee-tekniikalla

To 28.9. ja 12.10. klo 18–21. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Valmistamme kauniin varjostimen jalkalamppuunmakramee-solmeilulla.

Ma–to 11.–14.12. klo 12–18. Pajamaksu 10 € + materiaalit.

NOORMARKKU TAITOKURSSIT

Joka toinen tiistai alkaen 19.9. klo 10–12.15.

Kaunista käsillä B *

Joka toinen torstai alkaen 21.9. klo 18–20.15. Tekemistä käsille, kauneutta silmille ja käytännöllistä omaksi iloksi tai kodin sisustukseen oman valinnan mukaan – esim. valohimmeleitä kristallikoristein, kalkkimaalausta ja sabloonakoristelua vaikkapa tarjottimiin ja puulaatikoihin, valaisimia rosee- ja makrameetekniikoilla.

Hullaannu kalkkimaalaukseen!

Ke 27.9.–4.10. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Sukellamme kalkkimaalauksen kiehtovaan

Ke 1.11. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 10 € + materiaalit alk. 59 €. Valmistetaan valmiista tarvikepaketista näyttävä ja kaunis valaiseva himmeli sisäja ulkokäyttöön. Kristallikoristeet tekevät siitä vieläkin loistavamman.

Joulunodotuskurssi

Ke 15.–29.11. klo 18.30–20.15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Tule virittäytymään ihanaan joulun odotukseen käsillä tekemisen parissa! Ensimmäisellä kerralla teemme ovikransseja luonnonmateriaaleista (ota mukaan kunnon kassillinen varpuja tai/ja havuja sekä työkäsineet ja oksasakset) Toisella kerralla valmistamme valoa tuovia koristeita itselle tai lahjaksi. Kolmannella kerralla valamme ja kastamme kynttilöitä.

Green Craft – valmistetaan tyylikästä kierrätysmateriaaleista

Tunnelmallista joulun odotusta taitokeskuksessa – kynttiläpaja

Kaunista käsillä A *

Lumoavat valohimmelit

Lumoavat valohimmelit

Ma 9.10. klo 10–13. Kurssimaksu 10 € + materiaalit alk. 59 €. Valmistetaan valmiista tarvikepaketista näyttävä ja kaunis valaiseva himmeli sisä- ja ulkokäyttöön. Kristallikoristeet tekevät siitä vieläkin loistavamman.

Ti 21.11. klo 10–13. Kurssimaksu 10 € + materiaalit. Green Craft -kursseilla pääosaa näyttelee harmaa 100-prosenttisesti kotimainen kierrätysmateriaalista valmistettu huopa. Huopa on inspiroinut tekijöitään jo vuosia ja uusia malleja syntyy koko ajan. Huopaan voi painaa kuvioita, sitä voi kirjoa ja applikoida ja siitä voi ommella monenlaisia tuotteita sisustukseen ja asusteiksi. Huopanauhaa on monenlevyistä ja voit punoa koreja, laukkuja ja raheja. Materiaalia voit ostaa taitokeskuksesta.

Hurmaavat kotelolaukut

Ke 11. ja 18.10. klo 18.30–21.30. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Valmistetaan hurmaava pikkulaukku vaikkapa pikkujouluissa säväyttämään.

Syylomapaja koululaisille

Ke ja to 25. ja 26.10. klo 10–15. Kurssimaksu 10 €/ päivä + materiaalit. Hauskaa ja helppoa käsillä tekemistä lapsille ja nuorille. Kaikki materiaalit voi ostaa taitokeskuksesta.

– Onni elää käsityössä

ONE1702_Satakunta_6-11.indd 8

16.6.2017 14:27:07


Kynttiläpajat

Ma 27.11. klo 11–15, ti 28.11. klo 11–15 ja 18.45–21.45. Pajamaksu 10 € + materiaalit.

Joulupajat

Ma 4.12. klo 10–18. Aiheena valohimmelit, -taulut ja -pallot. Ti 5.12. klo 10–18. Aiheena valotalot ym. dipatut koristeet. Pajamaksu 10 € + materiaalit. *yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa

PORI TAITOKURSSIT

Taitolauantait klo 10–14. 2.9. Syksyn kädentaitokurssit ja kangaspuilla kutominen. 7.10. Roosanauha-uutuudet. 11.11. Makrameen uudet kuviot. 9.12. Valohimmelit. Taitolauantaina voit tulla paikalle hakemaan vinkkejä, opastusta ja materiaaleja tekemiseen erilaisista käsityötekniikoista. Taitolauantaina ei ole kurssimaksua eikä ennakkoilmoittautumista.

Taito-käsityökerhot

malleja syntyy koko ajan. Huopaan voi painaa kuvioita, sitä voi kirjoa ja applikoida ja siitä voi ommella monenlaisia tuotteita sisustukseen ja asusteiksi. Huopanauhaa on monenlevyistä ja voit punoa koreja, laukkuja ja raheja. Materiaalia voit ostaa taitokeskuksesta.

Neulo ja virkkaa värikkäästi

Maanantaisin kerran kuussa 4.9.–4.12. klo 14–18. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Koukutaan, virkataan ja neulotaan! Kurssilaiset valitsevat tekniikan ja opettelevat uutta, syksyn värikylläiset lankauutuudet odottavat innokkaita harrastajia. Opetellaan lukemaan työohjeita ja käytetään erilaisia lankoja ja työtapoja.

Kädentaitopaja Luvian peruskoululla *

Joka toinen maanantai 11.9.–20.11. klo 18–20.15.

Kädentaitoja monipuolisesti

Ke 6.9.–29.11. klo 17–19.30, joka toinen viikko. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita? Taitokeskuksessa on tarjolla paljon malleja ja opit taitoja, joilla voit valmistaa sisustukseen,

itselle tai lahjaksi kauniita tuotteita oman valinnan mukaan. Lisäksi saat suunnitteluapua ja voit ostaa laadukkaita materiaaleja paikan päältä.

Minä ja matto

Ti 5.9. – 24.10. klo 17–19.30. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaaleina voi olla esim. räsy, juutti tai trikoo. Opit myös leikkaamaan matonkuteita ja halutessasi ”sevottamaan” kuteet ”kiikkalaisittain”.

Hurmaavat kotelolaukut

To 14. ja 21.9. klo 12–15 tai 17–20. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Valmistetaan hurmaava pikkulaukku vaikkapa pikkujouluissa säväyttämään.

Lumoavat valohimmelit

Ma 25.9. klo 12–18. Kurssimaksu 10 € + materiaalit alk. 59 €. Valmistetaan valmiista tarvikepaketista näyttävä ja kaunis valaiseva himmeli sisä- ja ulkokäyttöön. Kristallikoristeet tekevät siitä vieläkin loistavamman.

Uutta valoa kotiin

To 12. ja 19.10. klo 12–15 tai 17–20. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Kurssilla voit valmistaa lumoavien valohimmeleiden lisäksi monenlaisia syksyyn valoa tuovia teoksia: Lumme-valaisimia, Makramee- ja Rosee-lamppuja ja erilaisia kransseja sekä dipattuja taloja ja ikkunakoristeita. Myymme teoksiin sopivia valosarjoja.

KANGASPUILLA KUTOMAAN! Sovi oma kudonta-aikasi lähimmässä Taitokeskuksessa. Aiempaa kokemusta et tarvitse – opettaminen on ilomme!

Ti 5.9.–28.11. klo 15–16.30. Kerho suunnattu 8–12-vuotiaille. To 7.9.–30.11. klo 15–16.30. Kerho suunnattu 12–16-vuotiaille. Kurssimaksu 50 € + materiaalit.

Koululaisten syyslomapaja

Ma–ti 23.–24.10. klo 9–14. Kurssimaksu 10 €/ päivä + materiaalit. Hauskaa ja helppoa käsillä tekemistä lapsille ja nuorille. Kaikki materiaalit voi ostaa taitokeskuksesta.

Green Craft – valmistetaan tyylikästä kierrätysmateriaaleista

Ti–ke 22.–23.8. tai 29.–30.8. klo 12–15. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Green Craft -kursseilla pääosaa näyttelee harmaa 100-prosenttisesti kotimainen kierrätysmateriaalista valmistettu huopa. Huopa on inspiroinut tekijöitään jo vuosia ja uusia taito

ONE1702_Satakunta_6-11.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

16.6.2017 14:27:09


Tunnelmallista joulunodotusta taitokeskuksessa Joulunodotuskurssi

To 9.–23.11. klo 12–15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Tule mukaan virittäytymään joulun tunnelmaan kädentaitojen kanssa. Voit valmistaa kankaanpainannalla sisustustekstiilejä, solmeilla makrameella koruja, valmistaa valollisia koristeita dippaamalla tai kokeilla kalkkimaalausta.

Joulupajat

To klo 12–17. Kurssimaksu 10 €/ kerta + materiaalit. Aiheina 30.11. valohimmelit, 7.12. kotelolaukut ja 14.12. ihanaiset tontut. *yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa

RAUMA TAITOKURSSIT

Mnää ja mnuu matta

Mattokurssi torstaisin 14.9. – 19.10. klo 18–21.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Kurssilla opit kudonnan alkeet niin, että pystyt kutomaan itsenäisesti myös aukioloaikojen ulkopuolella. Tutustutaan erilaisiin mattoihin, kudontamateri-

aaleihin ja tehdään kokeiluja. Näin pääset helposti alkuun.

Kudontapiiri, Lappi *

Ma 18.9.–27.11. klo 18–20.30. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Makrameen uudet tuulet Ke 20.9.–4.10. klo 18–21.15 ja ti 3.–17.10. klo 10–13.15. Kurssimaksu 30 € + materiaalit. Solmeillaan erilaisista materiaaleista seinävaatteita, amppeleita, kasseja, koruja. Muutamalla erilaisella solmulla voidaan valmistaa monen näköisiä helppoja tai vähän haastavampia töitä.

Lumoavat valohimmelit

Ke 11.10 klo 10–13.15; ke 18.10. klo 18–21.15, ti 21.11. klo 18–21.15 ja ti 28.11. klo 10–13.15. Kurssimaksu 10 € + materiaalit alk. 59 €. Valmistetaan valmiista tarvikepaketista näyttävä ja kaunis valaiseva himmeli sisä- ja ulkokäyttöön. Kristallikoristeet tekevät siitä vieläkin loistavamman.

Green Craft – kierrätyshuovasta on moneksi

Ke 1.–15.11. klo 14–17.15 tai 18–21.15. Hinta 20 € + materiaalit. Voit painaa, punoa ja neulahuovuttaa ja valmistaa kaitaliinoja, tyynyjä, pannunalusia, koreja, raheja, kuusenalusmaton ym.

Joulunodotus

Ke 29.11. ja ma 4.12. klo 15–20. Kurssimaksu 20 € + materiaalit. Valmistetaan dippaamalla valotaloja, sydämiä yms. Toisella kerralla teokset dipataan toistamiseen, lisäksi voit silloin valmistaa fanttipannunalusia ja pieniä tonttuja.

Kynttiläpajat

To 7.12–ke 13.12 klo 12–20. Pajamaksu 10 € + materiaalit. Valmistetaan kynttilöitä kastamalla ja valamalla. Valetun kynttilän voit tehdä kahvimukiin, lasikippoon tai muuhun lämpöä kestävään astiaan. Pajassa voi myös valmistaa viehättäviä sytykeruusuja tai -käpyjä.

SASTAMALA TAITOKURSSIT

*Kivaa käsillä koko perheelle

Ti 12.9.–7.11. klo 18–19.30. Perhemaksu 40 € / 2 henkilöä perheestä + materiaalit. Tehdään yhdessä hauskoja, helppoja, ihan oikeita käsityötekniikoita esim. värjäystä, polymeerimassatöitä, huovutusta, mosaiikkia, tuotteita kierrätyshuovasta. Äidit, isät, mummut, papat yhdessä lasten kanssa mukaan. Maksu sisältää yhden aikuisen ja lapsen osallistumisen. Lapsi ilmoitetaan opiskelijaksi ja aikuinen laskutustietoihin. Kurssin tunnus 1110011.

Taitolauantai 2.9. Taitokeskuksissa klo 10–14.

*Puikkopiiri

Ke 13.9.–29.11. klo 12.30–14.45. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Opitaan lukemaan neuleohjeita ja valmistamaan neuleita eri tekniikoilla oman kiinnostuksen mukaan, esim. trendikkäitä huiveja, sukkia, neulepaitoja.

*Kädentaitoja monipuolisesti, päivä

Ke 13.9.–29.11. klo 10–12.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Tehdään monenlaisilla tekniikoilla, helpoilla ja haastavilla, tuotteita sisustukseen ja pukeutumiseen. Käytössäsi on Taitokeskuksen mallisto mm. Green Craft -huopatuotteita, makrameesolmeilua, kankaanpainantaa, värjäystä, virkkausta, neuleita. Kurssin tunnus 1111011.

*Kädentaitoja monipuolisesti, ilta

Ke 13.9.–29.11. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + materiaalit. Kiinnostaako sinua oppia monenlaisia ja houkuttelevia käsityötekniikoita. Haluatko käyttöösi taitokeskuksen upean, laadukkaan ja ainutlaatuisen malliston, jossa on mm. sisutustuotteita ja asusteita. Haluatko yksilöllistä ohjausta ja suunnitteluapua. Kädentaitoja monipuolisesti on juuri tällainen kurssi. Kurssin tunnus 1111031.

Ihan pipona -kampanja 18.–23.9.2017

*yhteistyössä Rauman kansalaisopiston kanssa. Ilmoittautuminen opistolle.

10

taito

– Onni elää käsityössä

ONE1702_Satakunta_6-11.indd 10

16.6.2017 14:27:11


*Kivaa käsillä nuorille

To 14.9.–7.12. klo 18–20.15. Kurssimaksu 40 € + mat. Valmistetaan eri tekniikoilla kivoja tuotteita sisustukseen sekä pukeutumiseen. Voit tehdä oman kiinnostuksesi mukaan vaikkapa huiveja, villasukkia, koruja, laukkuja, mosaiikkitöitä, virkkausta, makrameesolmeilua, kankaanpainantaa, jouluisia koristeita kotiin. Kurssin tunnus 1110001.

*Hullaannu kalkkimaalaukseen

Ti 19.9.–3.10. klo 18–21. Kurssimaksu 32 € + mat. Kalkkimaaleilla on helppoa ja miellyttävää maalata lähes kaikkia materiaaleja ilman pohjatöitä. Ne kuivuvat nopeasti ja ovat todella suosittuja kodin sisustuksessa. Tule oppimaan perustaidot ja hullaannu kalkkimaalien maailmaan. Kurssilla työstetään

pieniä kohteita, kuten mm. rasioita, jakkaroita, tuoleja, taulun kehyksiä ja kynttilän jalkoja. Esineet voivat olla puuta, erilaista levyä, keramiikkaa tai pahvia. Efektinä voi käyttää mm. sapluunakuviointia tai jälkihiontaa. Opettaja myy maalia pieniin esineisiin. Mukana tuotava tiheä tekokuitusivellin ja jokin työstettävä esine. Kurssin tunnus 1111051.

*Minä ja matto

Ke 20.9.–1.11. klo 18–21. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Tule suunnittelemaan ja kutomaan kangaspuilla unelmiesi matto. Aikaisempaa kudonnan kokemusta ei tarvita. Materiaalina voi olla esim. räsy, trikoo, juutti. Opettelemme myös leikkaamaan kuteita. Kurssin tunnus 1109001.

Tykkää meistä Facebookissa! Taito Satakunta Taito Shop Pori Herra Hakkaraisen talo *Islantilaiset neuleet

To 5.10.–9.11. klo 10–13. Kurssimaksu 38 € + materiaalit. Valmistetaan perinteinen Islantilainen villapaita tai villatakki. Neule valmistetaan perinteisellä tekniikalla pyöröneuleena ilman saumoja. Kurssi on seurausta Ulos maailmaha viä – käsityöhankkeesta 2013– 2014. Kurssin tunnus 1108011.

*Green Craft – valmistetaan tyylikästä kierrätysmateriaaleista

To 5.–26.10. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Kurssilla valmistetaan tyylikkäitä ja viimeisteltyjä tuotteita kierrätysmateriaaleista, pääosassa kaunis ja edullinen harmaa huopalevy ja -nauha. Voit valmistaa mm. koreja, laukkuja, seinätekstiilejä, pöytäliinoja ja tyynyjä. Huopalevystä ommeltuihin tuotteisiin voi painaa kuvioita painovärein ja huopaa voi myös värjätä.

valaisin, kaunis Lumme-pöytävalaisin, lasimosaiikkilyhtyjä sekä esim. paperimassaan dipattuja valotaloja ja ikkunakoristeita. Opettaja myy kaikkia materiaaleja. Kurssin tunnus 1111041

*Joulunodotuskurssi

Ti 14.11.–5.12. klo 18–21, 34 + materiaalit. Kokoonnutaan iloisen joulunodotuksen tunnelmissa valmistamaan jouluisia ihanuuksia kodin koristeluun, sisutukseen ja lahjaksi. Tehdään mm. erilaisia valotuotteita ja valaisimia, kynttilöitä, joululiinoja ja kuusenalusmattoja, kransseja sekä lämpöisiä asusteita. Kurssin tunnus 1111021.

Joulupajat

Ma 4.12. klo 10–18 valohimmelit. Ma 11.12. klo 17–20 valohimmelit. Ke 13.12. klo 10–18 valotalot ym. dipatut koristeet. Pajamaksu 5 €/ päivä + materiaalit.

*Neulotaan ja virkataan, ilta

Kynttiläpaja

*Neulotaan ja virkataan, päivä

*Kurssit yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. Ilmoittautuminen opiston netissä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua www.sastamalanopisto.fi tai opiston toimistoon 040 138 2033 tai 040 138 2034. Sastamalan Opiston kurssin tunnuksen avulla ilmoittautuminen käy kätevästi.

ti 10.–31.10. klo 18–21.

ma 9.–30.10. klo 10–13. Kurssimaksu 34 € + materiaalit. Neulotaan ja virkataan helppoja ja nopeita sisustustekstiilejä ja asusteita esim. mattoja, koreja, sukkia, tumppuja ja huiveja. Kurssin tunnus ilta 1108021, päivä 1108031.

*Uutta valoa syksyyn – modernit valoteokset sisustukseen

11.–19.12. pajamaksu 10 € + mat.

Kurssitoimintaamme tukee myös

To 9.–30.11. klo 10–13. Kurssimaksu 34 + materiaalit. Kurssilla valmistetaan laadukkaita, uudenlaisia valaisimia ja valokoristeita kodin sisustukseen ja lahjaksi: upea ja näyttävä valohimmeli, herkkä Roseetaito

ONE1702_Satakunta_6-11.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

16.6.2017 14:27:12


TEE ITSE TEKSTI

TIIA ERONEN KUVA JONNA HIETALA

KÄSITYÖOHJE

TENEREMINISEINÄTEKSTIILI SUUNNITTELU:

Tiia Eronen

TEKNIIKKA:

makramee

TARVIKKEET:

Metallirengas, halkaisija 20 cm. Juuttilankaa (esim. Taito Pirkanmaa Oy:n ohut juuttilanka) 15 puuhelmeä halkaisija 1 cm 1 puuhelmi halkaisija 2 cm ja 1 puuhelmi halkaisija 2,5 cm

TYÖVAIHEET

1. Leikkaa 6 kpl 1,8 metrin pituisia lankoja. Kiinnitä ne metallirenkaan yläosaan. Kiinnitä ne sitten kohosolmulla renkaan alaosaan. 2. Leikkaa 10 noin 1,5 metrin pituista lankaa ja kiinnitä ne tasasin välein renkaan alareunaan siten, että ylhäältä tulevat langat leviävät hieman alareunassa 3. Jaa langat neljään kahdeksan langan ryhmään. 4. Jätä ryhmän kaksi keskimmäistä lankaa suoriksi ja solmi niiden ympärille viereisillä langoilla kaksoistasosolmu. Ota sitten seuraavat langat ja solmi jälleen kaksoistasosolmu. Ota viimein ryhmän uloimmat langat ja solmi niillä kaksoistasosolmu. 5. Pujota kahteen keskimmäiseen lankaan puuhelmi. 6. Ota puuhelmen viereisimmät langat ja solmi puuhelmen alle kaksoistasosolmu. Siirry seuraavan lankapariin ja tee jälleen kaksoistasosolmu. Lopuksi tee kaksoistasosolmu uloimmilla langoilla. Näin helmen ympärille muodostuu langasta kehät. 7. Toista kaksoistasosolmuja helmien ympärille neljä kertaa kussakin lankaryhmässä. MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS KIELLETTY.

12

taito

ONE1702_12-15.indd 12

8. Lopuksi tee ripustuslenkki, johon voit pujottaa isompia helmiä ja tasoita langat.

– Onni elää käsityössä

16.6.2017 13:32:08


TEE ITSE TEKSTI

MINNA AHONEN KUVA JOHANNA AYDEMIR

KÄSITYÖOHJE KAJASTUS -SUKAT

KAJASTUS -sukat

MALLI:

= tummasininen (36) Työohje: Taito Pirkanmaa Oy, = Suomi raita valkoinenTämän osa sukan silmukkamäärästä ja Suomi Minna Ahonen raitalangan väriosuuksien pituudesta johtuen = Suomi raita sininen osa sukan raidoitus ei ole tasainen. Raitojen korkeus KOKO: vaihtelee 5–7 kerroksen välillä. Kirjoneulekuviot Naisen koko 38 kohdistetaan kunkin raidan kohdalle siten, että pohjavärillä neulotaan ensin 1 krs ja sitten aloiteTARVIKKEET: taan kuvio. Mallipiirros on suuntaa antava. Taito Pirkanmaa Oy:n Suomi-raitalanka sekä Varsi: Kirjo-Pirkkalanka Luo tummansinisellä 72 silmukkaa ja jaa ne neljäl(75 % villaa, le puikolle 18 s/puikko. Neulo suljettuna neuleena 25 % polyamidia, 2o2n resoria 17 krs. Ota mukaan Suomi-raitalanka kerä 100 g = 420 m) ja aloita varren kirjoneule mallipiirroksen mukaan. - sini-valkokirjava Aloita sukan raidallinen osuus sinisellä raidalla eli - tummansininen (36) etsi langasta ensimmäinen kokonainen sininen Sukkapuikot 2½ tai osuus. Kerrosten vaihtumiskohta on sukan käsialan mukaan. keskellä takana. Kun olet neulonut kirjoneuletta yhteensä 39 krs, katkaise Suomi-raitalanka ja NEULETIHEYS: aloita kantapää tummansinisellä. 30 s x 40 krs = 10 cm

KAJASTUS -sukat

= tummasininen (36) = Suomi raita valkoinen osa = Suomi raita sininen osa

NEULOMINEN

Kantapään mallineule = puolipatentti: 1. krs Nosta 1. s nurin neulomatta ja neulo loppukerros nurin. 2. krs Käännä työ. Nosta 1. s oikein neulomatta, ”neulo 1 s oikein, nosta seuraava s oikein neulomatta”. Toista ”-”. Lopeta kerros 1 o. Toista 1. ja 2. kerroksia.

Kantapää: Siirrä 1. ja 4. puikon silmukat neuloen samalle puikolle (= 36 s) ja aloita kantalappu nurjan puolen kerroksella mallineuleen mukaisesti. Kun lapussa on 25 krs (viimeisenä nurja krs), aloita kantapään kavennukset. Neulo edelleen puolipatenttia 24 s ja tee ylivetokavennus. Käännä työ ja ota 1. s nurin neulomatta, neulo 12 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ, neulo puolipatenttia 13 s ja tee jälleen ylivetokavennus. Jatka kaventamista näin, kunnes puikolla on jäljellä 14 s (viimeisenä nurja kerros). Jaa silmukat tasan puikolle 1. sekä 4. (7 s/p). Ota työhön takaisin Suomi-raitalanka (aloittaen valkoisella raidalla ja mallipiirroksen viimeinen kuvio) ja poimi puikoille 1. ja 4. vielä kantapään sivuilta 13 s/p. Kerrosten vaihtumiskohta on edelleen sukan takana keskellä, kantapään alla. Työssä on nyt 76 s.

Kiilakavennukset: Neulo kirjoneuletta 4 krs ja aloita kiilakavennukset seuraavasti: Kavenna 1. puikon lopussa neulomalla 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s yhteen ylivetokavennuksella. Neulo 2 kerrosta ilman kavennuksia ja tee kavennukset vielä kerran. Työssä on jälleen 72 s. Jalkaterä: Jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan kunnes pikkuvarpaan kynsi alkaa ja viimeisestä kuvioraidasta tulee kokonainen. Katkaise Suomi-lanka, lopeta kirjoneule ja aloita sukan kärkikavennukset tummansinisellä. Kärki: Kavenna joka puikon alussa ja keskellä neuloen 2 s oikein yhteen. Neulo 5 välikerrosta ilman kavennuksia ja 1 kavennuskerros. Neulo 4 välikerrosta ja 1 kavennuskerros. Jatka kavennuksia näin kunnes puikoilla on jäljellä yhteensä 8 s, katkaise lanka, vedä langanpää silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen sukka samoin. Viimeistely ja hoito: Päättele langanpäät sukan sisäpuolelle ja höyrytä kevyesti. Konepesu 40°, muotoile kosteana oikeaan muotoonsa. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti. MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS KIELLETTY.

taito

ONE1702_12-15.indd 13

– Onni elää käsityössä

13

16.6.2017 13:32:10


Seija Herukan (edessä) ja Sinikka Blomsterin Kynttiläpaja sijaitsee Pudasjärvellä.

On tärkeä miettiä, mihin yrityksessä keskitytään.

ONE1702_12-15.indd 14

16.6.2017 13:32:18


KÄSITYÖYRITTÄJYYS TEKSTI

MERJA RÄTY KUVAT MAIJU POHJANHEIMO

LAADUSTA

EI KÄRSI TINKIÄ Kynttilätalon sisarukset Sinikka Blomster ja Seija Herukka tietävät, mikä on käsityöyrittäjän valtti: laatu. Siitä täytyy pitää kiinni.

S

inikka Blomster oli suunnitellut myyvänsä keraamisia kynttilänalusia. – Ajattelin, että aluset tarvitsevat kaverikseen kynttilät. Kun en saanut tekijää, tein kynttilät itse, kertoo Sinikka. Ja sitten kävikin niin, että keramiikka ei Oulun Maakarin asiakkaita kiinnostanut, mutta kynttilät menivät kaupaksi. Siitä se alkoi, vähitellen. Ratkaiseva käänne oli se, kun Sinikka sai työpaikan, joka antoi mahdollisuuden tehdä kynttilöitä, kun oli sesonki ja palata palkkatöihin, kun sesonki oli ohi. Tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa kun tarvitaan sekä aikaa että rahaa. Kun Sinikka sai kumppanikseen sisarensa Seijan, yrittämisestä tuli hivenen helpompaa.

– Vaikeita tilanteita on ollut, mutta ihmeesti on silti selvitty eteenpäin, sanoo Sinikka. Yrittäjän pää voi olla pilvissä, mutta jalat kannattaa pitää maassa. – Liiketoimintasuunnitelma kannattaa tehdä heti alussa, se suuntaa omaa tekemistä. Vaikka osaisi monenlaista, on tärkeä miettiä, mitä tehdään ja mihin keskitytään, sanovat yrittäjäsisarukset. Lopettamista sisarukset eivät ole koskaan harkinneet, sen verran palkitsevaa itsensä työllistäminen on. – Jos käsityötaitoa on, kannattaa haaveitaan kohti mennä, sanoo Sinikka. – Nyt kun on saatu paja lähelle kotia, ei sieltä lähdetä kulumallakaan, tuumaa Seija.

Ammattilainen tuntee materiaalinsa on Aurora, jykevä kynttilä, jonka miehetkin mielellään ostavat lahjaksi. Kauniin pitsimäiseksi palava Aurora on vähän diiva. – Auroralla on tapana oikkuilla, kertoo Sinikka. Niinpä. Käsityöläinen tekee työtään materiaalinsa ehdoilla – ja hallitsee myös materiaalinsa oikut.

KYNTTILÄTALON YLPEYS

Kaikkea ei kannata tehdä itse SINIKKA JA SEIJA ottavat kellottamalla selvää, miten monta kynttilää syntyy missäkin ajassa. Ajankäytön miettiminen on yrittäjän hommissa tärkeää eikä kaikkea kannata tehdä itse. – Tilitoimisto on ihana. Ja laskutuspalvelu, sanoo Seija.. taito

ONE1702_12-15.indd 15

– Onni elää käsityössä

15

16.6.2017 13:32:28


TULE MUKAAN TAITO SATAKUNNAN TOIMINTAAN

Kun tekijällä on merkitystä.

TAITOKESKUS HUITTINEN

TAITOKESKUS RAUMA

Karpintie 24 32700 Huittinen p. 02 569 094 huittinen@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–to 10–17.

Lensunkatu 4 26100 Rauma p. 044 792 8884 rauma@taitosatakunta.fi Avoinna ma, ti, to 9–17, ke 9–18, pe 9–14.

Pipo on pop! Nyt hyvä valikoima suomalaisia pipoja Taito Shopissa!

TAITOKESKUS KANKAANPÄÄ TAITOKESKUS SASTAMALA

Jämintie 2 38700 Kankaanpää p. 02 572 1417 kankaanpaa@taitosatakunta.fi Avoinna: ma, ke, to 9–17, ti 12–18.

Asemakatu 1 38210 Sastamala p. 03 511 2128 sastamala@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 9–18, ti–to 9–17, pe 9–15.

TAITOKESKUS NOORMARKKU IHANIEN TAVAROIDEN KAUPPA

Makkarakoskentie 1 29600 Noormarkku p. 044 383 5085 noormarkku@taitosatakunta.fi Avoinna: ma–ti 9–15, ke–to 12–18. TAITOKESKUS PORI

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 5900 pori@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–to 9–17, pe 10–17, la 10–14. TAITO SHOP PORI

Taito Shop Itäpuisto 13, Pori, ma 10–18, ti–to 10–17 ja la 10 –14

/ HERRA HAKKARAISEN TALO

Avoinna ympäri vuoden!

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 03 511 2179 info@herrahakkaraisentalo.fi Avoinna: ma–pe 10–17, la 10–16 (su 12–16). TAITO SATAKUNTA RY

Marttilankatu 10 38200 Sastamala p. 03 511 2752 toimisto@taitosatakunta.fi

Matkakohde lapsille ja lapsenmielisille!

www.herrahakkaraisentalo.fi

Itäpuisto 13 28100 Pori p. 044 383 4900 taitoshop@taitosatakunta.fi Avoinna: ma 10–18, ti–pe 10–17, la 10–14.

Ihanien tavaroiden kauppa Ajantasaiset aukioloaika- ja hintatiedot internetsivuiltamme ja Facebookista. Marttilankatu 10, Sastamala, p. 03 511 2179

TAITO SATAKUNTA RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2017 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 56 000 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BOTH.FI / TAITTO FORSSA PRINT TAITTOPALVELU / PAINOPAIKKA FORSSA PRINT 2017 / KANNESSA ONNI ELÄÄ KÄSITYÖSSÄ -KÄSSÄPUSSI, KUVA JOHANNA AYDEMIR / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-POHJANMAA, TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO ITÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO KYMENLAAKSO, TAITO PIRKANMAA, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA, TAITO UUSIMAA, TAITO VARSINAIS-SUOMI JA TAITOLIITTO

www.taitoliitto.fi

ONE1702_Satakunta_16.indd 16

16.6.2017 14:27:56

Taito asiakaslehti 2/2017 Taito Satakunta  

Taito Satakunta ry syksyn 2017 kurssit ja tapahtumat.

Advertisement