Page 1

Uudet

Tekemisen iloa -mallit S. 3

Tee sinivalkoiset

Kajastus-sukat S. 13

TUTUSTU

ALUEESI KURSSEIHIN S. 6

TAITOYHDISTYKSEN ASIAKASLEHTI SYKSY 2017

ONE1702_P-Karjala_1.indd 1

16.6.2017 14:17:29


a ja n ko h ta i s ta TEKSTI

JOHANNA AYDEMIR, MINNA HYYTIÄINEN, MERJA RÄTY KUVAT OTTO JAHNUKAINEN, TAITO ITÄ-SUOMI

ILTOJEN HÄMÄRTYESSÄ

on ihana jälleen palata rakkaiden harrastusten pariin. Käsityön harrastajalle väriä ja lämmön tunnetta tuovat nyt hehkuvissa väreissä loistavat langat, murretuin sävyin värjätyt pellavapinnat, kimaltelevat kristallit sekä jaetut yhteiset hetket toisten samanhenkisten ystävien kanssa. Nyt on oikea hetki antaa itselle aikaa sekä lupa haastaa itsensä kokeilemaan jotakin uutta. Miten olisi makramee-solmeilu, kudonta kangaspuilla tai kehyksellä tai vaikkapa neulonta sinivalkoisin ideoin? Ja joko sinun syksyäsi valaisee valohimmeli? Taitojärjestö tarjoaa valtavan määrän erilaisia työpajoja, kursseja, tapahtumia sekä käsityökoulutoimintaa kaikille käsityön ystäville. Olemme koonnet tähän lehteen ajankohtaisia asioita käsityön kentältä sekä alueellista kurssitarjontaamme.

IHANAA KÄSITYÖSYKSYÄ! MINNA HYYTIÄINEN TAITOLIITON TOIMINNANJOHTAJA

Himmeli voi myös loistaa Taitoyhdistysten valohimmelistä on tullut hittituote. suunnittelua, että sopiva valosarja löytyi. Perinteistä himmelin ideaa mukaileva tee huomannut, että sisustusvalot ovat suosiossa: on valopalloja, valokirjaimia ja ties mitä muu- se itse -valohimmeli on kätevä, sillä sen voi ta. Taito Itä-Suomen vuosi sitten kehittämä sijoittaa ulos tai sisälle. Tarvikepaketti sisälvalohimmeli osuikin keskelle sisustustrendiä. tää himmelimateriaalit, mallia varten mitoiMistä idea valohimmelistä lähti liikkeelle, tetun tiheän led-valosarjan ja tekemisohjeet. Valohimmeleitä ei ole tehty toiminnanjohtaja Anne Ossi? vain Itä-Suomessa, vaan niitä – Olin nähnyt eräässä ravintoMalli syntyi on tehty ympäri Suomen. Syklassa himmeleitä, joiden päälle kymmenien syllä valohimmeleitä voi tehdä oli viritelty valot. Meidän henkitaitoyhdistysten kursseilla tai lökunnan kanssa mietittiin, miprotojen ostaa tarvikepaketin kotiin tehten himmeliin voisi laittaa valot. jälkeen. täväksi. Alettiin kehittelemään ajatus– Suosio on yllättänyt meidät ta ja tehtiin kymmeniä protoja, kunnes nykyinen malli löytyi. Airamin kans- totaalisesti. Ei uskottu että siitä tulee jopa valsa olemme myös tehneet paljon yhteistyötä ja takunnallinen hittituote, sanoo Anne Ossi.

JOS ON vähänkään selaillut sisustuslehtiä, on

Taitoyhdistykset mukana Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella Vuoden odotetuin käsityö- ja design-tapahtuma tuo valoa marraskuun keskelle jälleen 17.–19.11.2017, jolloin Suomi 100 vuotta -juhlavuosi näkyy käsityömessujen ohjemassa monin eri tavoin, muun muassa suomenlampaanvillan ympärille kudotussa sisällössä. Taitolavan työnäytökset kaikkina kolmena messupäivänä antavat monta uutta ideaa omaan tekemiseen, tule tutustumaan! www.kadentaidot.fi 2

ONE1702_2-3.indd 2

taito

– Onni elää käsityössä

16.6.2017 13:27:13


TEKEMISEN ILOA -KÄSITYÖMALLISTO Käsityö ja design kohtaavat moderneissa sisustustuotteissa. TAITOYHDISTYSTEN KURSSIT ovat viime vuosina täyttyneet ihanan ja innostavan makramee-solmeilun tekijöistä. Makramee koki uuden tulemisen, kun Tekemisen iloa -kurssimalliston suunnittelijat, muotoilijat Elina Helenius ja Saara Renvall suunnittelivat modernin makramee-seinätekstiilin. Muotoilijakaksikon 2015 suunnittelema ensimmäinen kurssimallisto palkittiin Habitare-messuilla arvostetulla Toimittajien tusina -huomionosoituksella. Nyt tämä suunnittelijapari on ideoinut jo kolmannen kurssimalliston taitoyhdistysten asiakkaiden käyttöön. Tulevan syksyn kurssiohjelmassa on taas

uutta ja innostavaa! Kodin sisustusta voi nyt täydentää tyylikkäillä Labyrintti- ja Sulka-seinätauluilla, jotka toimivat myös akustiikkaelementteinä. Kaunis pinta tehdään silkkinauhakirjontana rei’itetylle puulevylle. Värivaihtoehtoja on lähes rajaton määrä ja Tekemisen iloa -malliston ideana onkin, että ammattisuunnittelijat ovat luoneet laadukkaan pohjaidean, jota toteuttaja jatkaa esimerkiksi soveltamalla väritystä omaan makuun ja kotiin parhaiten istuvaksi. Näin jokaisella on mahdollisuus toteuttaa designtuote itse! Toinen uutuustuote on Nomparelli-tyyny, joka voidaan tehdä joko kangaspuissa kuto-

KUVA

en tai kehyskudontatekniikalla. Silloin toteutus ei vaadi omia kangaspuita ja onnistuu pienemmissäkin tiloissa. Tekemisen iloa -kurssimallit täydentyvät joka vuosi. Taitoyhdistysten kurssivalikoimassa tarjonta vaihtelee, monia malleja tehdään usean kurssikauden ajan ja suosittuja voidaan nostaa myös uudelleen ohjelmaan. Asiakkaat voivat esittää aina myös toiveita, jos joku kiinnostava malli ei vielä ole tämän syksyn kurssiohjelmassa, niin ehkäpä kevään kurssitarjotinta suunniteltaessa se nostetaan kärkeen. Tule mukaan kursseille ja innostu uusista ideoista ja malleista! taito

ONE1702_2-3.indd 3

JOHANNA AYDEMIR HARRI KOSKINEN

TEKSTI

– Onni elää käsityössä

3

16.6.2017 13:27:16


Roosa nauha -langat ja ohjekuvastot taitoyhdistyksissä myynnissä syyskuun lopulla! Ohjeita kuvastossa näiltä suunnittelijoilta: • Tiina Kaarela / Puikkomaisteri

• Titta Järvensivu / Fantasysocks

• Laura Lehtinen / Onnenlankamoinen • Anna-Karoliina Tetri / Tetridesign

• Marita Metsäkylä / Maridis Design • Soile Pyhänniska / Neulova Narttu

• Tiina Kuulasmaa / Tiina Kuu Käsistä karannut

4

ONE1702_4-5.indd 4

taito

– Onni elää käsityössä

16.6.2017 13:27:45


ro osa n au h a TEKSTI

-neuleet

MERJA RÄTY KUVAT MERJA RÄTY, JANI PESONEN JA JOHANNA AYDEMIR

PUIKKOMAISTERIN VALTIT: VÄRIT JA OMINTAKEISUUS Puikkomaisteri – Tiina Kaarela – on yksi uusien Roosa nauha -neulemallien suunnittelijoista. Ohjevihkoon on tulossa päähine puikkomaisterimaisella tyylillä.

H

aastatteluhetki osui keskelle Tiina Kaarelan ja hänen puolisonsa Vesa Rosilon muuttokiireitä: melkein kaikki tavarat – myös langat – olivat jo laatikoissa, mutta sohvalle mahtui vielä juttelemaan neuleista ja neulesuunnittelusta. – Jos haluaa tehdä malleja ja myydä niiden ohjeita, se ei kannata, jos ei ole todella omaperäistä ideaa. Ei kannata toistaa jo tehtyä tai sitä muistuttavaa. Kaivakaa narikasta se oma luovuutenne, rohkaisee Kaarela. Uutta neulevaatetta on hankala lähteä keksimään, joten juju on yleensä siinä, että näkee tutussa uuden mahdollisuuden, keksii sen idean, joka erottaa muista. – Ideoista minulla ei ole ollut koskaan pulaa, joten mallit syntyvät helposti. Kun olen saanut idean siitä, minkälainen neuleesta tulee, pysyn uskollisena visiolleni.

Mallit syntyvät tehdessä, ja välillä neulomisen lomasta kuuluu manailuakin, sillä Puikkomaisterin mallit eivät ole välttämättä niitä helpoimpia, eivät edes suunnittelijalle itselleen. – Usein joudun tuumaamaan, että ’taas on Kaarela keksinyt jotain, mitä pitää oikein miettiä’. Toki homman voisi hoitaa niinkin, että suunnittelisi ja laskisi etukäteen, mutta se ei oikein sovi Puikkomaisterin tapaan tehdä. – Tietysti tämä tapa on epätaloudellinen. Mutta minulla pitää olla tilaa purskahduksille. Ja kun saa jonkin jutun toimimaan, niin se on valtava riemu ja onnistumisen tunne. Syksyllä ilmestyy Puikkomaisterin kolmas kirja: sukkien ja käsineiden jälkeen ovat vuorossa päähineet. Pääsin kurkistamaan kirjaan tulevia malleja, ja voin kertoa, että Puikkomaisterin mallien ystävät eivät tule pettymään. Purskahduksia on luvassa.

Pirkka-langasta kelpaa neuloa lähti arvelematta mukaan Roosa nauha -suunnittelijaksi. – Hyvän asian vuoksi ja koska Taito Pirkanmaa Oy pyysi. Lähden ihan mihin vain keksivät pyytää. Pirkka-lankojen värikartta on mahtava eikä langalla ole mitään häpeämistä ulkomaisten lankojen rinnalla. Yksi asia voisi kuitenkin olla paremmin: valikoimassa saisi olla ohut sukkalanka. – Ohuella sukkalangalla ei ehkä kotimaassa olisi riittävästi menekkiä, mutta maailmalla voisi hyvinkin olla kysyntää.

TIINA KAARELA

taito

ONE1702_4-5.indd 5

– Onni elää käsityössä

5

16.6.2017 13:27:48


JA NYTHÄN MIE KUDON! Haaveiletko omaan kotiisi sopivasta matosta, pöytäliinasta tai seinätekstiilistä. Voit toteuttaa unelmasi helposti taitokeskuksissa, joissa kangaspuissa loimet ovat jo valmiina ja neuvojat opastavat sinua henkilökohtaisesti.

Aloittaminen

Kutominen

suunnittelusta. Mittaa kotona esimerkiksi tarvittavan maton koko. Varaa kudonta-aika taitokeskuksesta. Taitokeskuksen neuvoja avustaa sinua värien ja materiaalien valinnassa sekä mallin suunnittelussa. Neuvoja ohjaa sinua kudonnan aloittamiseen liittyvistä asioista sekä vastaa kysymyksiisi.

tarvittaessa, voit pyytää neuvojan luoksesi ja varmistaa mm., että työn reuna on pysynyt hyvänä tai poljentakuvio oikeana. Myös muiden kutojien hauska seura kudontasalissa on mukavaa. Pyytämällä avaimen tiloihimme pääset kutomaan aukioloaikojen ulkopuolella.

KUTOMINEN ALKAA

AUTAMME AINA

Viimeistely KUN KUDONNAINEN on valmis, neuvoja irrottaa sen kangaspuista. Tämä on jännittävä hetki, nähdä oma työ valmiina. Tämän jälkeen neuvoja opastaa sinua muun muassa mattojen hapsujen solmimisessa ja muissa viimeistelyssä. Nyt voi iloita lopputuloksesta.

6

taito

– Onni elää käsityössä

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 6

16.6.2017 14:18:31


KURSSIT SYKSY 2017 ILOMANTSI UUSI! TEKEMISEN ILOA! SEINÄKORISTEET MAKRAMEE-TEKNIIKALLA

ti 10.10. klo 17–20. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 10 €. Makramee-tekniikan uudet tuulet. Pientä tai isompaa, siroa tai rouheaa, makramee-tekniikalla valmistuu seinäkoriste. Valitse mieleinen malli toteutettavaksi.

UUSI! MINIRYIJY KUDONTAKEHYKSELLÄ

ti 21.11. klo 17–20. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 20 €. Maailmalla suuren suosion saavuttaneet miniseinätekstiilit syntyvät pienellä kudontakehyksellä erilaisia materiaaleja ja tekniikoita käyttäen.

JOULUTYÖPAJA

Piirolan pihassa pe 1.12. klo 10–18 ja la 2.12. klo 10–14. Materiaalimaksu alk. 7 €. Non-stop-työpaja Piirolan pihan joulunavauksen yhteydessä. Tule itsellesi sopivaan aikaan tekemään monenlaisia jouluisia koristeita kodin somisteeksi. Yhteistyössä Ilomantsin kansalaisopiston kanssa:

KUDONTA

Tilaus- ja hyvinvointikurssit

keskiviikkoisin 20.9.–29.11. klo 17–19.30. Kudontapiirissä pääset oppimaan kudonnan lisäksi kankaan suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita. Työt suunnitellaan jokaisen omien toiveiden ja taitojen mukaan. Käytettävissä on useita erilevyisiä kangaspuita sekä damastipuut.

TAITOA • UUDEN OPPIMISTA • YHDESSÄOLOA

Taito Pohjois-Karjala ry tarjoaa monipuolisia tilauskursseja kaveriporukoille ja työyhteisöille virkistykseksi ja työhyvinvoinnin tukemiseksi. Tilauskurssit sisältävät hauskaa yhdessäoloa, irtautumista kiireistä ja luovaa tekemistä. Aiheen voi valita kurssivalikoimastamme tai se suunnitellaan ryhmän toivomusten mukaisesti. Makramee seinä- ja ikkunatekstiili.

VALOHIMMELI

Pe 6.10. klo 16–20. Materiaalit alk. 59 €. Valohimmelin kristallimainen loiste luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Valohimmelin voi ripustaa ulko- tai sisätiloihin. Täysin kuutamolla -tapahtuman yhteydessä kaikille tarvikepaketin ostajille työpaja veloituksetta.

MOSAIIKKITYÖT

Taitokortteli Joensuun keskustassa toimiva matkailu-, käsityö- ja kulttuurikortteli. Vanhat puutalot ja niiden pihapiiri ovat täynnä ihania käsityöputiikkeja, tasokkaita näyttelyjä ja tunnelmallisia tapahtumia ympäri vuoden. Viehättävä kahvila tarjoaa toinen toistaan maistuvampia herkkuja. Kokonaisuus henkii luomisen iloa ja karjalaista vieraanvaraisuutta.

TAITOKORTTELI ON

ti 7.11. klo 17–20. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 20 €. Mosaiikin tekeminen on innostavaa, ja valmis mosaiikkityö on upea yksityiskohta kotona tai puutarhassa. Kurssilla sommitellaan erivärisistä mosaiikkipaloista pallo tai tuikkulyhty.

KÄSITYÖPAJA

Joka kolmas torstai 14.9.–7.12. klo 12–14.30. Käsityöpajassa tutustumme vaihtelevasti erilaisiin tekniikoihin ja materiaaleihin kahvikupillisen ääressä. Suunnittelemme syksyn ohjelman yhdessä ensimmäisellä kokoontumiskerralla. LASTEN KÄSSÄ-KÄSITYÖKOULU

Ilomantsi

Käsityön perusteet 1–6 tiistaisin 29.8. alkaen klo 14.30–16. Kässäkoulussa annetaan käsityön taiteen perusopetuksen mukaista opetusta 7–13-vuotiaille tytöille ja pojille. Kässäkoulu alkaa syksyisin elo-syyskuun vaihteessa ja keväällä tammikuussa. Aloittaville ja jatkaville oppilaille on omat ryhmänsä. Lukukausimaksut: käsityön perustaito

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 7

– Onni elää käsityössä

7

16.6.2017 14:18:35


teet 1–-4 ; 75 € + materiaalit alk. 40 €, käsityön perusteet 5–6; 105 € + materiaalit alk. 50 €, työpajaopinnot 105 € + materiaalit alk. 50 €. Kässäkoulut eivät kokoonnu viikolla 42.

Kässä-käsityökoulussa on kivaa!

TAPAHTUMAT JOENSUU

To–la 24.–26.8. Karhufestivaali. La 16.9. Käsityö-lauantai. Pe 6.10. Täysin kuutamolla. Pe 13.10. Roosa nauha -päivä. Pe 1.12. Piirolan pihan joulun avaus.

muunneltavissa mieleiseksi. Toisena iltana jatkamme virkkausta ja yhdistämme virkatut palat valmiiksi matoksi.

UUSI! VIRKATUT KENGÄT TAI TOSSUT

to 14.9. klo 17–21. Kurssimaksu 18 € + materiaalit käytön mukaan. Kurssilla valmistetaan kengät tai tossut valmiisiin tossunpohjiin. Itse virkatut kengät ovat mukavasti jalassa ja herättävät huomiota.

ti 19.9. klo 17–21 Kurssimaksu 18 € + materiaalit käytön mukaan. Virkkaa muhkea tyyny paksusta samettilangasta syksyn sisustukseen.

Sisustustyynyjen uudet mallit nyt meillä!

TAITOKORTTELIN KÄSITYÖ-YÖKERHO

ke 13.9., 20.9. ja 27.9. klo 18–20. Kurssimaksu 90 € + materiaalit käytön mukaan. Tila-, sisustus- ja värisuunnittelua sisustussuunnittelijan opastuksella ISKU Koti -huonekalumyymälässä sekä itse valmistettuja sisustustuotteita Joensuun taitokeskuksen kursseilla. Voit valita kurssitarjonnasta kolme mieleistä kurssia suunnittelukertojen lisäksi.

MATTO VIRKKAAMALLA

ti 12.9. ja to 28.9. klo 18–21. Kurssimaksu 30 € + materiaalit käytön mukaan. Kurssilla valmistetaan trikoosta virkattava kukka- tai palamatto, tai räsystä virkattava trendimatto. Mattojen koko ja muoto ovat helposti

8

taito

pe 22.9. klo 18 alkaen. Ohjelmaa kädentaitojen parissa, työpajoja, herkkuja & kahvia, musiikkia…

MOSAIIKKITYÖT

UNISUKAT KOUKKUNEULONTA-TEKNIIKALLA

ma 6.11. klo 17–20. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 10 €. Tule kurssille opettelemaan keskieurooppalainen koukkuneulonta-tekniikka, jolla valmistetaan pehmeät unisukat ilman kantapäätä.

to 9.11. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 25 €. Ihana kotelomainen pikkulaukku joulun ajan juhliin tai joululahjaksi. Omat kankaat tekevät laukusta yksilöllisen. Upeat salomoninsolmuin tehdyt huivit.

UUSI! TEKEMISEN ILOA! SEINÄKORISTEET MAKRAMEE-TEKNIIKALLA

UUSI! TERRAARIOAMPPELI

to 12.10. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 18 €. Kurssilla solmeillaan trendikäs makramee-amppeli, johon voi laittaa vaikka ilma- tai mehikasveja lasimaljaan kasvamaan.

ti 26.9. klo 17–21. Kurssimaksu 18 € + materiaalit käytön mukaan alk. 20 €. Mosaiikin tekeminen on innostavaa ja valmis mosaiikkityö on upea yksityiskohta kotona tai puutarhassa. Kurssilla sommitellaan erivärisistä ja erimuotoisista mosaiikkipaloista mm. pallo, tuikkulyhty tai kärpässieni.

Upeat kotelolaukut juhliin.

JOULUISET KRANSSIT

ti 14.11. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 18 €. Paperinaru ja kimallepaperilanka, näistä on tehty joulun kauneimmat kranssit.

VALOHIMMELI

ti 21.11. klo 17–20. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 59 €. Valohimmelin kristallimainen loiste luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Valohimmelin voi ripustaa ulko- tai sisätiloihin.

UUSI! IKKUNAHIMMELIT

to 23.11. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 15 €. Perinteinen himmelitekniikka on suosittua uusien materiaalien myötä. Funkkis-, Pisara- ja Tähtihimmeli valmistetaan muovipilleistä.

UUSI! VALOAMPPELI VIRKKAAMALLA

LOKAKUU

VALOHIMMELI

ti 3.10. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 59 €. Valohimmelin kristallimainen loiste luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Valohimmelin voi ripustaa ulko- tai sisätiloihin.

MARRASKUU

UUSI! KOTELOLAUKKU

ma 9.10. klo 17–21. Kurssimaksu 18 € + materiaalit alk. 10 €. Makramee-tekniikan uudet tuulet. Pientä tai isompaa, siroa tai rouheaa, makramee-tekniikalla valmistuu seinäkoriste. Valitse mieleinen malli toteutettavaksi.

SYYSKUU

TaitoISKU-SISUSTUSKOULU

to 5.10. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 10 €. Virkattu salomoninsolmu on kelttiläisen solmun, eli ikuisen rakkauden symbolin, innoittama. Vielä ennätät tehdä näyttävän huivin vaikka pikkujouluasusteeksi.

UUSI! SISUSTUSTYYNYT

JOENSUU

TaitoISKU-sisustuskoulu syyskuussa Joensuussa.

HUIVI SALOMONINSOLMUTEKNIIKALLA

Makramee-amppeliterraario kasveille.

ti 28.11. klo 17–21. Kurssimaksu 18 € + materiaalit alk. 15 €. Pienistä, herkistä virkatuista tähtösistä kokoamme pallon muotoisen amppelin, johon voi laittaa valosarjan tuomaan tunnelmaa.

– Onni elää käsityössä

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 8

16.6.2017 14:18:42


TAITOKORTTELIN KÄSITYÖ-YÖKERHO

pe 8.12. klo 18 alkaen. Ohjelmaa kädentaitojen parissa, työpajoja, herkkuja & kahvia, musiikkia… KERHOT

NEULEKERHO Valoamppeli luo herkkää tunnelmaa.

UUSI! TEKEMISEN ILOA! LABYRINTTI-SISUSTUSTAULU

ma 27.11. klo 17–21. Kurssimaksu 18 € + materiaalit käytön mukaan. Moderni sisustustaulu ylellisellä silkkinauhamateriaalilla ja rikkaalla kuvioinnilla. Taulu toimii akustiikkamaisesti vaimentaen tilan ääniä.

joka toinen maanantai 4.9. alkaen klo 17–20. Opitaan kahvikupin ja iloisen seurustelun lomassa uusia neule ja virkkausideoita. Tule mukaan jakamaan kokemuksia käsitöistä, oppimaan lisää koukuttavia tekniikoita tai valmistamaan kesken jäänyt käsityö.

TAPAHTUMAT JOENSUU

La 12.8. Wanhan kaupungin päivä. Pe 25.8. Joen Yö. La 16.9. Käsityö-lauantai. Pe 22.9. Käsityö-yökerho. Pe 13.10. Roosa nauha -päivä. La–su 28– 29.10. Taikasormet kädentaitomessut Joensuu Areenalla. Pe 8.12. Käsityö-yökerho. Joulukuussa Joulukylä

VALOHIMMELI

pe 27.10. klo 17–20, Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 59 €. Valohimmelin kristallimainen loiste luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Valohimmelin voi ripustaa ulko- tai sisätiloihin.

JOULUTONTTU

la 2.12. klo 10–17. Kurssimaksu 25 € + materiaalit alk. 10 €. Valmistetaan tunnelman luojaksi noin 30 cm korkea vaatetettu tonttu, jolla on liikuteltavat jäsenet.

TAITO-SENIORIKERHO

joka toinen keskiviikko 6.9. alkaen klo 10–13. Senioreiden käsityökerhossa opitaan kahvikupin ja iloisen seurustelun lomassa uudet ideat eri käsityötekniikoihin.

Roosa nauha -päivä 13.10.

KEHRÄYSKERHO

Joka kuukauden viimeinen torstai 28.9. alkaen klo 17.30–20.30. Kerhossa harjoitellaan rukilla ja värttinällä kehräämistä eri eläinten villoista.

Labyrintti on moderni sisustustaulu.

UUSI! JOULULIINA TAI TABLETIT KIRJOVIRKKAUSTEKNIIKALLA

to 30.11. klo 18–21. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 10 €. Kuviovirkkaustekniikassa käytetään yhtä aikaa useampaa väriä muodostamaan kuvioita. Virkataan joko kaitaliina tai tabletit joulupöytään, tekniikkaan soveltuvat monenlaiset mallit. JOULUKUU

MOSAIIKKITYÖT

ma 4.12. klo 17–21. Kurssimaksu 18 € + materiaalit alk. 20 €. Mosaiikin tekeminen on innostavaa ja valmis mosaiikkityö on upea yksityiskohta kotona tuomassa joulun tunnelmaa. Kurssilla sommitellaan erivärisistä ja erimuotoisista mosaiikkipaloista joulutonttuja tai tuikkulyhtyjä.

LIEKSA TAITOPAJA

Kerhomaksu 10 €/kerta + materiaalit käytön mukaan. Kerhoon yhdistyksen kästyöpassilla (75 €/vuosi) 10 kertaa maksutta. Kerhot eivät kokoonnu viikolla 42.

ti 12.9., 19.9. ja 26.9. klo 17–20. Pajamaksu 10 €/kerta + materiaalit käytön mukaan. Pajassa tehdään erilaisia käsitöitä kurssilaisten toiveet huomioon ottaen. Perehdymme mm. makramee-tekniikkaan.

LASTEN KÄSSÄ-KÄSITYÖKOULU

HATTU HUOVUTTAMALLA

Joensuu

Käsityön perusteet 1–4 keskiviikkoisin 30.8. alkaen klo 15–16.30. Käsityön perusteet 5–6 torstaisin 31.8. alkaen klo 15–17.30. Työpajaopinnot torstaisin 31.8. alkaen klo 15–17.30. Kässäkoulussa annetaan käsityön taiteen perusopetuksen mukaista opetusta 7–13-vuotiaille tytöille ja pojille. Kässäkoulu alkaa syksyisin elo-syyskuun vaihteessa ja keväällä tammikuussa. Aloittaville ja jatkaville oppilaille on omat ryhmänsä. Lukukausimaksut: käsityön perusteet 1–4; 75 € + materiaalit alk. 40 €, käsityön perusteet 5–6 ;105 € + materiaalit alk. 50 €, työpajaopinnot 105 € + materiaalit alk. 50 €. Kässäkoulut eivät kokoonnu viikolla 42.

la 7.10. klo 10–17. Kurssimaksu 25 € + materiaalit alk. 10 €. Kurssilla tehdään märkähuovuttamalla yksilöllinen huopahattu.

JOULUPAJA

ti 21.11., 28.11. ja 5.12. klo 17–20. Pajamaksu 10 €/kerta + materiaalit käytön mukaan. Aiheena joulun tunnelmalliset koristeet, mm. himmelit ja kranssit.

Veikeä tonttu on hauska valmistaa.

Yhteistyössä kansalaisopiston kanssa:

BETONIKURSSI

la 9.9. klo 9-16.45 ja ke 13.9. klo 17.3019.30. LIEKSAN KERHO

SENIORIKERHO

Joka toinen maanantai 28.8. alkaen klo 10.30–13.30. Kerhomaksu 10 €/ kerta + materiaalit käytön mukaan. Kerhoon yhdistyksen kästyöpassilla (75 €/vuosi) 10 kertaa maksutta. LASTEN KÄSSÄ-KÄSITYÖKOULU

Lieksa

Kranssit tuovat väriä sisustukseen.

Käsityön perusteet 1–4 maanantaisin 21.8. alkaen klo 14.–15.30. Käsityön perusteet 5–6 keskiviikkoisin 23.8. alkaen klo 14.30–16.45. taito

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 9

– Onni elää käsityössä

9

16.6.2017 14:18:49


VÄRTSILÄ, KUDONTAPAJA

kokoontuu sopimuksen mukaan. Ensimmäinen kerta torstaina 7.9. klo 9.30–14. Kudotaan kodin tekstiilejä yhteisesti sovittuihin loimiin. Osallistumismaksu yhdistyksen kästyöpassilla 75 €/vuosi. Värtsilän kirkko, Kaurilantie 611, Värtsilä. TOHMAJÄRVEN KERHOT

TAITOPAJA

Tilaa kudontavuorosi taitokeskuksesta.

Kässäkoulussa annetaan käsityön taiteen perusopetuksen mukaista opetusta 7–13-vuotiaille tytöille ja pojille. Kässäkoulu alkaa syksyisin elo-syyskuun vaihteessa ja keväällä tammikuussa. Aloittaville ja jatkaville oppilaille on omat ryhmänsä. Lukukausimaksut: käsityön perusteet 1–4; 75 € + materiaalit alk. 40 €, käsityön perusteet 5–6; 105 € + materiaalit alk. 50 €, työpajaopinnot 105 € + materiaalit alk. 50 €. Kässäkoulut eivät kokoonnu viikolla 42. TAPAHTUMAT LIEKSA

Pe 8.9. Syyskauden avaus ja asiakasilta. Syksyn kurssien esittelyä ja työpaja. La 16.9. Käsityö-lauantai. Pe 29.9. Hämärän kaupan ilta. Pe 13.10. Roosa nauha -päivä. Seuraa ilmoitteluamme tapahtumista ja tule mukaan!

TOHMAJÄRVI PITSIBETONIA

Tupsuhuivi virkkaamalla.

TUPSUHUIVI VIRKKAAMALLA

ti 17.10. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 15 €. Kurssilla valmistetaan virkattu huivi, joka sopii juhlapukeutumiseen ja on kuin koru kaulassa. Kurssi sopii myös virkkausta aloitteleville.

JOULUISET KRANSSIT

ti 14.11. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 17 €. Paperinaru ja kimallepaperilanka, näistä on tehty joulun kauneimmat kranssit.

JOULUPAJA – PAPERIPITSITÖITÄ DIPPAAMALLA

ti 29.11. klo 18–20.30. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 15 €. Kurssilla valmistamme metalliverkosta sydämiä, enkeleitä ja koristeita, jotka kastelemme paperimassassa.

taito

KÄSILLÄ TEKEMISEN ILOA

maanantaisin 11.9. alkaen klo 18–20.30. Kurssilla valmistetaan perinteisin ja ajankohtaisin tekniikoin mm. virkkaamalla ja neulomalla tekstiilejä itselle ja kotiin.

KUDONTAKURSSI

keskiviikkoisin alkaen 13.9. klo 18-20.30. Kudontakurssilla pääset oppimaan kudonnan lisäksi kankaan suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita. Työt suunnitellaan jokaisen omien toiveiden ja taitojen mukaan. Käytettävissä on useita erilevyisiä kangaspuita sekä damastipuut. Taitotalo, Asemantie 1.

LASTEN KÄSSÄ-KÄSITYÖKOULU

Tohmajärvi

Käsityön perusteet 1–4 keskiviikkoisin 30.8. alkaen klo 14–16. Työpajaopinnot 3–4 keskiviikkoisin 30.8. alkaen klo 13–15.30. Kässäkoulussa annetaan käsityön taiteen perusopetuksen mukaista opetusta 7–13-vuotiaille tytöille ja pojille. Kässäkoulu alkaa syksyisin elo-syyskuun vaihteessa ja keväällä tammikuussa. Aloittaville ja jatkaville oppilaille on omat ryhmänsä. Lukukausimaksut: käsityön perusteet 1–4 ; 75 € + materiaalit alk. 40 €, käsityön perusteet 5–6; 105 € + materiaalit alk. 50 €, työpajaopinnot 105 € + materiaalit alk. 50 €. Kässäkoulut eivät kokoonnu viikolla 42. TAPAHTUMAT TOHMAJÄRVI

Ma 11.9. Syyskauden avaus ja asiakaspäivä klo 10–18. La 16.9. Käsityö-lauantai. Pe 13.10. Roosa nauha -päivä. Pe 22.11. Joulun avaus klo 10–18. TAITOBUSSI

Taitobussi tarjoaa asiakasläheistä kurssipalvelua Pohjois-Karjalan alueella. Kurssia varten tarvitaan vain viisi osallistujaa ja Taitobussin

torstaisin alkaen torstaisin 14.9. klo 18–20.30. Kurssilla tutustumme uutuusmateriaaleihin mm. virkaten, neuloen ja punoen. Myös kutominen on mahdollista.

VALOHIMMELI

10

Yhteistyössä Tohmajärven kansalaisopiston kanssa

maanantaisin 13.11. alkaen klo 18–20.30. Kurssilla valmistamme joulun lahjat ja koristeet erilaisin tekniikoin.

KÄTEVÄT KÄDET AKKALA

ti 19.9. klo 17.30–20.30. Kurssimaksu 18 € + materiaalit alk. 10 €. Kurssilla valmistetaan vanhoista pitsiliinoista astioita ja ruukunsuojia. Tuo mukanasi omat pitsiliinat.

ti 3.10. klo 17.30– 20.30. Kurssimaksu 15 € + materiaalit alk. 59 €. Valohimmelin kristalliValohimmeli on mainen loiste luo tunnelmallinen tunnelmaa pimesisustusvalo. neviin iltoihin. Valohimmelin voi ripustaa ulko- tai sisätiloihin.

käsityökerho joka toinen keskiviikko 13.9. alkaen klo 10–13. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Kerhomaksu 10 €/kerta + materiaalit käytön mukaan. Kerhoon yhdistyksen kästyöpassilla (75 €/vuosi) 10 kertaa maksutta.

KOHTI JOULUA

LAPSEN KANSSA KÄSSÄILYKERHOON

lauantaisin alkaen 23.9.–25.11. klo 10–12.30. Kurssilla valmistetaan äidin, isän, mummon tai ukin kanssa käsillä kaikkea kivaa. Tehtävistä töistä on erillinen materiaalimaksu.

Taitobussi on Taito PohjoisKarjalan kiertävä käsityöneuvontapalvelu, jonka palveluita ovat mm. monipuoliset kädentaitokurssit eri-ikäisille, iltapäiväkerhot koululaisille ja kudontakurssit kyläläisille.

Valotalot dippaustekniikalla.

– Onni elää käsityössä

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 10

16.6.2017 14:18:55


käsityöneuvoja tulee luoksenne ohjaamaan sen. Kurssipaikaksi sopii kylä- tai seurojentalo tai vaikka oma kotisi. Taitobussin kurssien hinnat ovat samat kuin Taitokeskuksissamme. Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä teille sopiva kurssi. Joensuun seutu puh. 050 315 6957, taitobussi.joensuu@taitopohjoiskarjala.fi Keski-Karjala puh. 050 315 6959, tohmajarvi@taitopohjoiskarjala.fi Pielisen Karjala puh. 050 315 6958 taitobussi.pielisenkarjala@taitopohjoiskarjala.fi

TAITOBUSSI JOENSUUN SEUTU

LIPERI, SALOKYLÄN TAITOPAJA joka toinen tiistai 26.9. alkaen klo 10–13. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Salokylän kylätalo, Liperintie 51, Salokylä. KULHO, SÄRKIVAARAN TAITOPAJA kokoontuu kerran kuussa keskiviikkoisin 27.9. alkaen klo 18–21. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Särkivaaran kylätalo, Kissapurontie 10, Kulho. LIPERI, ROUKALAHDEN TAITOPAJA kokoontuu kerran kuussa lauantaisin 30. 9. alkaen klo 10–13. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Kivekkäiden kylätalo, Tutjuntie 88, Roukalahti. Taitopajojen käsityöteemat ovat vaihtuvia. Pajamaksu 10 €/kerta + materiaalit käytön mukaan. Taitopajaan yhdistyksen kästyöpassilla (75 €/vuosi) 10 kertaa maksutta.

TAITOBUSSI PIELISEN KARJALA

LIEKSA, LASTEN KÄDENTAITOKERHO, VUONISKYLIEN KOULU joka toinen tiistai 22.8. alkaen klo 13–16. Kylätie 4, Vuonisjärvi. Yhteistyössä Ylä-Karjalan kansalaisopiston kanssa: LASTEN KÄSSÄ-KÄSITYÖKOULU, käsityön perusteet 1–6 keskiviikkoisin 23.8. alkaen klo 14–16.30. Kässäkoulussa annetaan käsityön taiteen perusopetuksen mukaista

TILAUS- JA HYVINVOINTIKURSSIT

opetusta 7–13 -vuotiaille tytöille ja pojille. Kässäkoulu alkaa syksyisin elo-syyskuun vaihteessa ja keväällä tammikuussa. Aloittaville ja jatkaville oppilaille on omat ryhmänsä. Lukukausimaksut: käsityön perusteet 1–4; 75 € + materiaalit alk. 40 €, käsityön perusteet 5–6 ; 105 € + materiaalit alk. 50 €, työpajaopinnot 105 € + materiaalit alk. 50 €. Kirkkokadun yläkoulun tekstiilityön luokka, Kirkkokatu 15, Nurmes. NURMES, KANKAAN KUDONTA torstaisin 7.9. alkaen klo 14.30–16.30. Kudontakurssilla pääset oppimaan kudonnan lisäksi kankaan suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita. Työt suunnitellaan jokaisen omien toiveiden ja taitojen mukaan. Käytettävissä on useita erilevyisiä kangaspuita. Keskustan koulu, Koulukatu 3, Nurmes. NURMES, JOKIKYLÄN TAITOPAJA kerran kuussa keskiviikkoisin 20.9. alkaen klo 10–13. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Marttamökki, Rötsäntie 2, Nurmes. NURMES, RONKELIN TAITOPAJA torstaisin 7.9. alkaen klo 11–13.30. Kudontaa ja vaihtuvia käsityöteemoja. Ronkelintie 14, Nurmes. NURMES, TAITOPAJA joka toinen tiistai 12.9. alkaen joka toinen viikko klo 17–20. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Keskustan koulu, Koulukatu 3, Nurmes. NURMES, SARAMON TAITOPAJA kerran kuussa keskiviikkoisin 6.9. alkaen klo 10–13. Taitopaja käsityökerhossa opitaan iloisessa seurassa uusia käsityötekniikoita. Taitopaja kokoontuu kurssilaisten kotona. VALTIMO, KANKAAN KUDONTA tiistaisin 12.9. alkaen joka toinen viikko klo 11–15. Kudontakurssilla pääset oppimaan kudonnan lisäksi kankaan suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita. Työt suunnitellaan jokaisen omien toiveiden ja taitojen mukaan. Käytettävissä on useita erilevyisiä kangaspuita. Kunnantie 8, 75700 Valtimo.

Taikasormet-kädentaitomessut 28.–29.10. Joensuussa.

ILMOITTAUTUMISET

Ilmoittautuminen kursseille viimeistään viikkoa ennen kurssipäivää taitokeskuksiin, ilmoittautuminen on sitova. Yhteystiedot ovat esitteen takakannessa. Kurssimaksu maksetaan kurssilla ja se sisältää ohjauksen ja työvälineiden käytön. Mikäli ilmoittautumista ei ole peruttu viimeistään kaksi päivää ennen kurssin alkua, laskutamme kurssin osallistumismaksun. Maksuvälineenä käyvät myös Tyky+ -kuntosetelit ja Smartum-kulttuurisetelit. Osa kursseistamme järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen tai kansalaisopiston kanssa. Pidätämme oikeuden muutoksiin. TEKEMISEN ILOA -KURSSIMALLISTO

Tekemisen iloa -kurssimallisto on Taitojärjestön oma, vuosittain uudistuva, trendikäs, monipuolinen ja itse tekemiseen innostava käsityön mallisto. Tekemisen iloa -tuotteita voit tehdä taitokeskusten kursseilla ja osaa voit ostaa taitokeskuksista myös tarvikepaketteina.

taitoa • uuden oppimista • yhdessäoloa Taito Pohjois-Karjala ry tarjoaa monipuolisia tilauskursseja kaveriporukoille ja työyhteisöille virkistykseksi ja työhyvinvoinnin tukemiseksi. Tilauskurssit sisältävät hauskaa yhdessäoloa, irtautumista kiireistä ja luovaa tekemistä. Aiheen voi valita kurssivalikoimastamme tai se suunnitellaan ryhmän toivomusten mukaisesti. Taitokeskus Ilomantsi, puh. 050 315 6950, ilomantsi@taitopohjoiskarjala.fi Taitokeskus Joensuu & Taitokortteli, puh. 050 315 6946, joensuu@taitopohjoiskarjala.fi Taitokeskus Lieksa, puh. 050 315 6953, lieksa@taitopohjoiskarjala.fi Taitokeskus Tohmajärvi, puh. 050 315 6959, tohmajarvi@taitopohjoiskarjala.fi

LOIMIEN LUONNIT JA ASIAKASKÄYNNIT

Taitokeskusten sekä Taitobussin palveluihin kuuluvat myös loimien luonnit ja kangaspuiden valmistelu vaikka asiakkaan omassa kodissa. Lisätietoja saat lähimmästä taitokeskuksesta tai Taitobussista. KÄSTYÖPASSI

Kästyöpassi on edullinen tapa harrastaa käsitöitä. Passin hinta on 75 €. Kästyöpassin omistajana liityt Taito Pohjois-Karjala ry:n jäseneksi ja saat henkilökohtaisia etuja:

Muista myös tilauskurssit kaveriporukoille ja työyhteisöille virkistykseksi ja työhyvinvoinnin tukemiseksi. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan kurssi yhdessä. taito

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 11

– Onni elää käsityössä

11

16.6.2017 14:18:57


• voit kutoa ilman päivämaksua • vakioloimet edulliseen jäsenhintaan • 10 % alennusta kurssimateriaaleista • voit osallistua kerhoihin 10 kertaa maksutta • edulliset ja mielenkiintoiset jäsenretket • asiakaskirje 2 kertaa vuodessa • yhdistyksen jäsenyys kuluvalle kalenterivuodelle Passi on henkilökohtainen ja voimassa ostopäivästä vuoden eteenpäin kaikissa Taito Pohjois-Karjala ry:n taitokeskuksissa.

Mosaiikkipaloista syntyy uniikki lyhty.

TAITOKESKUKSET

Tervetuloa tutustumaan Taito Pohjois-Karjalan taitokeskusten palveluihin. Palveluihin kuuluvat erilaiset kurssit, kudonnan palvelut ja käsityökoulut. Kudonta ja kudonnan aloittaminen on helppoa. Taitokeskuksista löytyy erilaisia loimia, joihin voi kutoa muun muassa mattoja, poppanoita ja erilaisia sisustustuotteita. Keskusten neuvojat ohjaavat ja auttavat kaikissa kudontaan liittyvissä asioissa. Ohjaajat ovat paikalla aukioloaikoina, kutoa voi oman aikataulun mukaisesti myös illalla ja viikonloppuisin.

ylioppilasjuhlia. Lisäksi tilaisuuksiin voi yhdistää muita Taito PohjoisKarjalan palveluja. Kahvilasta voi myös tilata suolaiset ja makeat tilaustuotteet kodin juhliin. Kauppaneuvoksen kahvila, puh. 050 315 6944, kahvila@taitokortteli.fi www.taitokortteli.fi. TAITOKORTTELI

Taitokortteli on Joensuun keskustassa toimiva matkailu-, käsityö- ja kulttuurikortteli. Vanhat puutalot ja niiden pihapiiri ovat täynnä ihania käsityöputiikkeja, tasokkaita näyttelyjä ja tunnelmallisia tapahtumia ympäri vuoden. Ja viehättävä kahvila tarjoaa toinen toistaan herkullisempia ja paikan päällä leivottuja leivonnaisia, salaatteja ja virkistäviä juomia. Kokonaisuus henkii luomisen iloa ja karjalaista vieraanvaraisuutta. Viihtyisä ympäristö ja vanhan puutalokorttelin tunnelma kutsuvat viettämään aikaa ympäri vuoden ainutlaatuisessa miljöössä keskellä kaupunkia. Taitokorttelin palveluihin kuuluvat myös ryhmille räätälöidyt kahvilapalvelut, kädentaitopajat sekä opastetut kierrokset. Opastetut kierrokset Taitokorttelissa ennakkovarauksesta ma–pe 30 min/40 €. Taitokortteli puh. 013 220 140, info@taitokortteli.fi www.taitokortteli.fi

Taito Shop Joensuu on korkealuokkaisten suomalaisten kädentaitotuotteiden myymälä Joensuussa, Taitokorttelissa. Taito Shop tarjoaa upean valikoiman alueellista taitoa, käsiteollisuuden helmiä ja perinteisiä tuotteita. Taito Shopista löydät laajan valikoiman sisustustuotteita, asusteita ja suomalaista designia sekä Karjala-malliston tuotteita.

7.9.2017 Taitokorttelissa, Joensuussa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen www.taito.fi

taito

TAPAHTUMAT

La 23.9. Ihan pipona -päivä. Ma–la 6.–12.11. Taito käsin tehty -viikko. Pe 24.11. Black friday -päivä.

KAHVILA KAUPPANEUVOKSEN KÄLY

Kahvila Kauppaneuvoksen Käly palvelee Taitokeskus Lieksassa, osoitteessa Pielisentie 23–25. Kahvilassa on tarjolla kahvia ja teetä sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia. Kauppaneuvoksen Käly tarjoaa myös Kauppaneuvoksen Kahvilan suosituimpia leivonnaisia, kuten Kauppaneuvoksen suklaakakkua. Kahvila Kauppaneuvoksen käly, puh. 050 315 6954. KANSALLISROMANTIKKO

TAITO SHOP JOENSUU

EROTU TARINALLISTAMALLA -TYÖPAJA käsityöyrittäjille

12

Hyvään yhteistyökumppanuuteen kuuluvat myös laadukkaat liikelahjat. Taito Shopista löydät paikallisia, ajattomia ja ainutlaatuisia tuotteita, jotka sopivat monenlaiseen käyttöön. Suunnitellaan yhdessä yrityksellesi sopiva liikelahjakokonaisuus. Taito Shop Joensuu, puh. 050 315 6945, taito@taitopohjoiskarjala.fi www.taitoshop.fi

Ihan pipona -päivä Taito Shopissa 23.9.

KAUPPANEUVOKSEN KAHVILA

Kauppaneuvoksen kahvila on maalaisromanttiseen tyyliin sisustettu kahvila Joensuun keskustassa, Taitokorttelissa. Oman keittiön valmistamat leivonnaiset ja arkisin tarjoiltava keittolounas takaavat kiireettömän herkkuhetken kauniissa ympäristössä. Kahvila on myös tunnelmallinen paikka yksityistilaisuuksien ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Kahvilassa voi viettää esimerkiksi syntymäpäiviä, häitä, pikkujouluja sekä rippi- ja

Kansallispuvut inspiroivat meidät Kansallisromantikko-kattaussarjan suunnitteluun. Vanhaan käsityöperinteeseen perehtyneet löytävät niistä ronkkausraitoja ja tunnistavat kuvioinnissa kirjonta- ja pirtanauhaperinteen helmiä. Kansallisromantikkokattaussarjan ensimmäisiä tuotteita voi kysyä Taito Shop- myymälöistä ympäri Suomen. Kansallisromantikko-kattaussarjan kuosit Riemujenkka, Rytmipolkka ja Taikatanhu. Tuoteperheessä kahvi-/teemukit, tarjottimet, pyyhkeet ja servetit.

– Onni elää käsityössä

ONE1702_P-Karjala_6-12.indd 12

16.6.2017 14:19:05


TEE ITSE TEKSTI

MINNA AHONEN KUVA JOHANNA AYDEMIR

KÄSITYÖOHJE KAJASTUS -SUKAT

KAJASTUS -sukat

MALLI:

= tummasininen (36) Työohje: Taito Pirkanmaa Oy, = Suomi raita valkoinenTämän osa sukan silmukkamäärästä ja Suomi Minna Ahonen raitalangan väriosuuksien pituudesta johtuen = Suomi raita sininen osa sukan raidoitus ei ole tasainen. Raitojen korkeus KOKO: vaihtelee 5–7 kerroksen välillä. Kirjoneulekuviot Naisen koko 38 kohdistetaan kunkin raidan kohdalle siten, että pohjavärillä neulotaan ensin 1 krs ja sitten aloiteTARVIKKEET: taan kuvio. Mallipiirros on suuntaa antava. Taito Pirkanmaa Oy:n Suomi-raitalanka sekä Varsi: Kirjo-Pirkkalanka Luo tummansinisellä 72 silmukkaa ja jaa ne neljäl(75 % villaa, le puikolle 18 s/puikko. Neulo suljettuna neuleena 25 % polyamidia, 2o2n resoria 17 krs. Ota mukaan Suomi-raitalanka kerä 100 g = 420 m) ja aloita varren kirjoneule mallipiirroksen mukaan. - sini-valkokirjava Aloita sukan raidallinen osuus sinisellä raidalla eli - tummansininen (36) etsi langasta ensimmäinen kokonainen sininen Sukkapuikot 2½ tai osuus. Kerrosten vaihtumiskohta on sukan käsialan mukaan. keskellä takana. Kun olet neulonut kirjoneuletta yhteensä 39 krs, katkaise Suomi-raitalanka ja NEULETIHEYS: aloita kantapää tummansinisellä. 30 s x 40 krs = 10 cm

KAJASTUS -sukat

= tummasininen (36) = Suomi raita valkoinen osa = Suomi raita sininen osa

NEULOMINEN

Kantapään mallineule = puolipatentti: 1. krs Nosta 1. s nurin neulomatta ja neulo loppukerros nurin. 2. krs Käännä työ. Nosta 1. s oikein neulomatta, ”neulo 1 s oikein, nosta seuraava s oikein neulomatta”. Toista ”-”. Lopeta kerros 1 o. Toista 1. ja 2. kerroksia.

Kantapää: Siirrä 1. ja 4. puikon silmukat neuloen samalle puikolle (= 36 s) ja aloita kantalappu nurjan puolen kerroksella mallineuleen mukaisesti. Kun lapussa on 25 krs (viimeisenä nurja krs), aloita kantapään kavennukset. Neulo edelleen puolipatenttia 24 s ja tee ylivetokavennus. Käännä työ ja ota 1. s nurin neulomatta, neulo 12 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ, neulo puolipatenttia 13 s ja tee jälleen ylivetokavennus. Jatka kaventamista näin, kunnes puikolla on jäljellä 14 s (viimeisenä nurja kerros). Jaa silmukat tasan puikolle 1. sekä 4. (7 s/p). Ota työhön takaisin Suomi-raitalanka (aloittaen valkoisella raidalla ja mallipiirroksen viimeinen kuvio) ja poimi puikoille 1. ja 4. vielä kantapään sivuilta 13 s/p. Kerrosten vaihtumiskohta on edelleen sukan takana keskellä, kantapään alla. Työssä on nyt 76 s.

Kiilakavennukset: Neulo kirjoneuletta 4 krs ja aloita kiilakavennukset seuraavasti: Kavenna 1. puikon lopussa neulomalla 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s yhteen ylivetokavennuksella. Neulo 2 kerrosta ilman kavennuksia ja tee kavennukset vielä kerran. Työssä on jälleen 72 s. Jalkaterä: Jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan kunnes pikkuvarpaan kynsi alkaa ja viimeisestä kuvioraidasta tulee kokonainen. Katkaise Suomi-lanka, lopeta kirjoneule ja aloita sukan kärkikavennukset tummansinisellä. Kärki: Kavenna joka puikon alussa ja keskellä neuloen 2 s oikein yhteen. Neulo 5 välikerrosta ilman kavennuksia ja 1 kavennuskerros. Neulo 4 välikerrosta ja 1 kavennuskerros. Jatka kavennuksia näin kunnes puikoilla on jäljellä yhteensä 8 s, katkaise lanka, vedä langanpää silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen sukka samoin. Viimeistely ja hoito: Päättele langanpäät sukan sisäpuolelle ja höyrytä kevyesti. Konepesu 40°, muotoile kosteana oikeaan muotoonsa. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti. MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS KIELLETTY.

taito

ONE1702_12-15.indd 13

– Onni elää käsityössä

13

16.6.2017 13:32:10


Seija Herukan (edessä) ja Sinikka Blomsterin Kynttiläpaja sijaitsee Pudasjärvellä.

On tärkeä miettiä, mihin yrityksessä keskitytään.

ONE1702_12-15.indd 14

16.6.2017 13:32:18


KÄSITYÖYRITTÄJYYS TEKSTI

MERJA RÄTY KUVAT MAIJU POHJANHEIMO

LAADUSTA

EI KÄRSI TINKIÄ Kynttilätalon sisarukset Sinikka Blomster ja Seija Herukka tietävät, mikä on käsityöyrittäjän valtti: laatu. Siitä täytyy pitää kiinni.

S

inikka Blomster oli suunnitellut myyvänsä keraamisia kynttilänalusia. – Ajattelin, että aluset tarvitsevat kaverikseen kynttilät. Kun en saanut tekijää, tein kynttilät itse, kertoo Sinikka. Ja sitten kävikin niin, että keramiikka ei Oulun Maakarin asiakkaita kiinnostanut, mutta kynttilät menivät kaupaksi. Siitä se alkoi, vähitellen. Ratkaiseva käänne oli se, kun Sinikka sai työpaikan, joka antoi mahdollisuuden tehdä kynttilöitä, kun oli sesonki ja palata palkkatöihin, kun sesonki oli ohi. Tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa kun tarvitaan sekä aikaa että rahaa. Kun Sinikka sai kumppanikseen sisarensa Seijan, yrittämisestä tuli hivenen helpompaa.

– Vaikeita tilanteita on ollut, mutta ihmeesti on silti selvitty eteenpäin, sanoo Sinikka. Yrittäjän pää voi olla pilvissä, mutta jalat kannattaa pitää maassa. – Liiketoimintasuunnitelma kannattaa tehdä heti alussa, se suuntaa omaa tekemistä. Vaikka osaisi monenlaista, on tärkeä miettiä, mitä tehdään ja mihin keskitytään, sanovat yrittäjäsisarukset. Lopettamista sisarukset eivät ole koskaan harkinneet, sen verran palkitsevaa itsensä työllistäminen on. – Jos käsityötaitoa on, kannattaa haaveitaan kohti mennä, sanoo Sinikka. – Nyt kun on saatu paja lähelle kotia, ei sieltä lähdetä kulumallakaan, tuumaa Seija.

Ammattilainen tuntee materiaalinsa on Aurora, jykevä kynttilä, jonka miehetkin mielellään ostavat lahjaksi. Kauniin pitsimäiseksi palava Aurora on vähän diiva. – Auroralla on tapana oikkuilla, kertoo Sinikka. Niinpä. Käsityöläinen tekee työtään materiaalinsa ehdoilla – ja hallitsee myös materiaalinsa oikut.

KYNTTILÄTALON YLPEYS

Kaikkea ei kannata tehdä itse SINIKKA JA SEIJA ottavat kellottamalla selvää, miten monta kynttilää syntyy missäkin ajassa. Ajankäytön miettiminen on yrittäjän hommissa tärkeää eikä kaikkea kannata tehdä itse. – Tilitoimisto on ihana. Ja laskutuspalvelu, sanoo Seija.. taito

ONE1702_12-15.indd 15

– Onni elää käsityössä

15

16.6.2017 13:32:28


TULE MUKAAN TAITO POHJOIS –KARJALAN TOIMINTAAN YHDISTYKSEN JÄSENYYS

TAITOBUSSI

Liittymällä Taito Pohjois-Karjala ry:n jäseneksi saat seuraavat edut: · kudonnan päivämaksu 3,75 €/päivä (norm. 7,50 €) · 10 % alennus materiaaleista, työvälineistä ja materiaalipaketeista. Lisäksi tuet pohjoiskarjalaisia käsityön harrastajia ja yrittäjiä. Jä­senmaksu 15 €/vuosi. Liity jäsenek­si osoitteessa www.taitopohjoiskarjala.fi.

Joensuun seutu puh. 050 315 6957, taitobussi.joensuu @taitopohjoiskarjala.fi Keski-Karjala puh. 050 315 6959, tohmajarvi@taitopohjoiskarjala.fi Pielisen Karjala puh. 050 315 6958 taitobussi.pielisenkarjala @taitopohjoiskarjala.fi

TAITOKESKUS ILOMANTSI

TAITO SHOP JOENSUU

Kauppatie 26, 82900 Ilomantsi, puh. 050 315 6950, ilomantsi@taitopohjoiskarjala.fi

Taitokortteli, Koskikatu 1, 80100 Joensuu, puh. 050 315 6945, taito@taitopohjoiskarjala.fi

TAITOKESKUS JOENSUU

KAUPPANEUVOKSEN KAHVILA

Taitokortteli, Koskikatu 1, 80100 Joensuu, puh. 050 315 6946, joensuu@taitopohjoiskarjala.fi

Taitokortteli, Koskikatu 1, 80100 Joensuu, puh. 050 315 6944, kahvila@taitokortteli.fi

TAITOKESKUS LIEKSA JA KAHVILA KAUPPANEUVOKSEN KÄLY

TAITOKORTTELI

Pielisentie 23–25, 81700 Lieksa, puh. 050 315 6953, lieksa@taitopohjoiskarjala.fi TAITOKESKUS TOHMAJÄRVI

Asemantie 1, 82600 Tohmajärvi, puh. 050 315 6959, tohmajarvi@taitopohjoiskarjala.fi

Koskikatu 1, 80100 Joensuu, puh. 013 220 140, info@taitokortteli.fi www.taitopohjoiskarjala.fi www.taitokortteli.fi Tykkää meistä facebookissa #taitopohjoiskarjala #taitokortteli #taitobussi #kauppaneuvoksenkahvila

KÄSITYÖ- JA KULTTUURIKESKUS Joensuun kaupungin sydämessä tunnelmallinen kahvila • ihania lahjatavara- ja vaateputiikkeja • käsityö- ja materiaalimyymälä • Perheentalo •

Tervetuloa tunnelmoimaan idylliseen puutalokortteliin, nauttimaan kupponen kahvia ja tekemään löytöjä upeissa putiikeissa. Palvelemme ympäri vuoden.

Instagramissa @taitopohjoiskarjala @taitokortteli @kauppaneuvoksenkahvila

KÄYTTÄMÄLLÄ TAITO POHJOIS -KARJALA RY:N PALVELUJA TUET POHJOISKARJALAISTA KÄSITYÖTÄ JA PAIKALLISEN KÄSITYÖOSAAMISEN ELINVOIMAISUUTTA MYÖS TULEVAISUUDESSA. KIITOS SIITÄ!

Koskikatu 1, Joensuu · www.taitokortteli.fi

TAITO POHJOIS-KARJALA RY:N ASIAKASLEHTI SYKSY 2017 / JULKAISIJA TAITOJÄRJESTÖ / PAINOSMÄÄRÄ 56 000 / PÄÄTOIMITTAJA MERJA RÄTY / ULKOASU WWW.BOTH.FI / TAITTO FORSSA PRINT TAITTOPALVELU / PAINOPAIKKA FORSSA PRINT 2017 / KANNESSA ONNI ELÄÄ KÄSITYÖSSÄ -KÄSSÄPUSSI, KUVA JOHANNA AYDEMIR / YHTEISTYÖSSÄ TAITO ETELÄ-POHJANMAA, TAITO ETELÄ-SUOMI, TAITO ITÄ-SUOMI, TAITO KESKI-POHJANMAA, TAITO KESKI-SUOMI, TAITO KYMENLAAKSO, TAITO PIRKANMAA, TAITO POHJOIS-KARJALA, TAITO POHJOIS-POHJANMAA, TAITO SATAKUNTA, TAITO UUSIMAA, TAITO VARSINAIS-SUOMI JA TAITOLIITTO

www.taitoliitto.fi

ONE1702_P-Karjala_16.indd 16

16.6.2017 14:20:13

Taito asiakaslehti 2/2017 Taito Pohjois-Karjala  

Taito Pohjois-Karjala ry syksyn 2017 kurssit ja tapahtumat.

Taito asiakaslehti 2/2017 Taito Pohjois-Karjala  

Taito Pohjois-Karjala ry syksyn 2017 kurssit ja tapahtumat.

Advertisement