Page 1

Skriv din egen historia. Börja släktforska! Att släktforska är ett hantverk och ett sökande efter uppgifter om personer i släkten. Du behöver inte åka till arkiv eller bibliotek, du sitter hemma i soffan med kyrkoböckerna i datorn. Detta eftersom de svenska kyrkoböckerna är tillgängliga via nätet. ArkivDigital är aktören som tillhandahåller kyrkoböcker online i färg. Hos Riksarkivet är de i svart/vit. Var och en har sina fördelar.

Tips hur du börjar 1. Börja hemma, gräv där du står. 2. Leta efter vad som finns i byrålådorna eller vinden, ex brev, köpehandling eller fotoalbum. 3. Har någon utredning redan gjorts i släkten? 4. Intervjua dina släktingar. 5. Kartlägg vad du behöver för att börja. 6. Gå kurs. Släktforska inte genom att kopiera andras forskning, möjligtvis att ha som inspiration. Tänk om de andra har gjort fel någonstans, då blir din forskning också fel. När dina släktingar frågar efter hur du har gjort måste du kunna stå för det.

Gå kurs Rekommendationen är att du går kurs för att lära dig släktforska på rätt sätt. Du kör förr eller senare fast och då behövs någon att fråga. Du behöver även få information om hur man släktforskar på rätt sätt, det finns alltid fallgropar. Framför allt behöver du hjälp för att kunna läsa handskriven gammal skrivstil, det finns inga genvägar.

Gå gärna kurs på studieförbundet ABF i Falköping, se sista sidan.


Kyrkoböckernas volymbeteckningar Viktigt att veta är vilka kyrkoböcker som innehåller vad och vilka volymbeteckningar som dessa har. AI AIIa B C E F

Husförhörslängd Församlingsböcker (från ca 1895 fram till 1991) In- och Utflyttningslängd Födelse- o dopbok Lysnings- o vigselbok Död- och begravningsbok

Tänk på ✓ Ha inte för bråttom att släktforska, låt det ta den tid det tar, särskilt i början. Det tar alltid tid att lära sig nya saker, särskilt om det är mycket information som inhämtas och behövs sorteras i huvudet. Nya uttryck och sätt att arbeta. ✓ Var beredd på att det tar mer tid än du har tänkt dig. ✓ Använd penna och papper i början, detta för att du behöver få in rutinen i hur man forskar och för att inte behöva lära sig för mycket samtidigt. Var noga med att anteckna. ✓ Du ska ha roligt när du släktforskar. Det ska vara spännande att forska om sin släkt och få veta mer om släkten.

Länktips ArkivDigital

arkivdigital.se

Domboksforskning

domboksforskning.se

Hans Högmans släktforskning

hhogman.se

Kartor, bl a historiska

lantmateriet.se

Riksarkivet

riksarkivet.se

Sveriges Släktforskarförbund

genealogi.se

Använd Facebook till att kontakta och hålla kontakt med släktingar.


Kursledaren Annelie Jonssons släktforskningsmeriter Släktforskat sedan 1991. Arbetar sedan hösten 2005 med en databas med emigranter från Falbygden och deras familjer i det gamla och nya hemlandet. Databasen har för närvarande ca 79 000 individer. Ca 13 000 personer födda på Falbygden emigrerade. Kurs-/Studieledare i släktforskning på ABF i Falköping sedan hösten 2009. Utbildningsbevis för kursledare i släkthistorisk forskning. Utfärdat av Sveriges Släktforskarförbund 2015. Hjälper svensk-amerikaner att hitta rötter på Falbygden och möjliga släktingar i Sverige. Projektledare för Adventure Skaraborg, resa för svensk-amerikaner som söker sina rötter i Skaraborg och släktingar i Sverige.

Egna webbplatser emigrant.se

Facebook-grupper

falbygdsanor.se

Falköping Genealogi

tagesdotter.se

Tagesdotter

valtorpsbygden.se samt bloggar om släkt- och emigrantforskning samt om ämnen runt Falbygden på tagesdotter.wordpress.com.

Börja du också att lägga pusslet om din släkt

Att glömma sina förfäder är som att vara en bäck utan källa, ett träd utan rötter.


Lär dig din och släktens historia

Gå Släktforskningskurs 8 träffar, 780:Kurslitteratur + elevabonnemang = ingår (10 v abonnemang på ArkivDigital) Gå gärna också fortsättningskurs, 8 träffar 630:Reservation för prisjusteringar

Kursledare: Annelie Jonsson Anmälan www.abf.se, Falköping Tfn: 0515 – 171 45

Profile for Tagesdotter

Börja släktforska!  

Skriv din egen historia. Börja släktforska!

Börja släktforska!  

Skriv din egen historia. Börja släktforska!

Advertisement