__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

10a ediciรณ // Juny 2019

Caminem junts cap a un futur millor


Doncs sí, el Ganxet ja fa 10 anys!

Comissió de Revista

2

Fa deu anys que l’escola iniciava una nova aventura. Vam començar amb una revista petita: amb 2 línies de P3 i P4, i una de P5,1r i 2n; i a poc a poc ha anat evolucionant i creixent així com ho ha fet l’escola.

Editorial

3

P3

4

P4

5

P5

6

Amb la desena edició, us volem mostrar una vegada més, les experiències que han transcorregut durant aquest curs 2018-2019. No cal dir que ha estat un curs ben intens, ple de canvis i novetats. Ara ho podem dir més que mai: Junts fem escola!

Tallers E. Infantil

Desitgem que gaudiu llegint la revista tant com nosaltres ho hem fet vivint-la.

Comissió revista

1r

10-11

2n

12-13

3r

14-15

4t

16-17

5è A

18-19

5è B

20-21

6è A

22-23

6è B

24-25

Altres

26-29

English

30-31

Música

32-33

E. Física

34-35

Atenció a la diversitat Ganxets a l’insti! Comiat de 6è

RICHARD BACH 2

7-9

36 37 38-39

Fotos de grup

40-43

AMPA

44-45

Agraïments i col·laboracions 46


Vull compartir el nostre reconeixement i agraïment als alumnes, als i les mestres i a tota la comunitat educativa que han participat en la realització d’aquesta revista. Com és habitual, el nostre principal objectiu rau en donar difusió de les activitats que alumnes i docents compromesos amb l’educació, ja sigui des de l'experiència de pràctiques d'aula, bé des de les vivències, la reflexió i la investigació; i tot amb el focus posat en els aprenentatges de l'alumnat. Però pretenem anar més enllà, de manera que llancem un gest de complicitat als nostres lectors perquè facin seus aquests treballs i perquè els puguin reviure a casa en família i poder compartir vivències i aprenentatge.

Vull animar a les i els mestres a que continuïn investigant, dissenyant actuacions, implementant i avaluant des dels referents curriculars i vivencials. En poques paraules, els convidem a caminar en una direcció metodològica que contempli l'alumnat com a protagonista del procés d'aprenentatge, però també en un clima on la innovació sigui allò que compartim i on cadascuna de les aportacions que es facin puguin incidir en el benefici dels altres.

Carles Francesc Macaya Elias Director de l’Escola Els Ganxets

3


P3 A la classe dels Germans Grimm un dels contes que hem treballat ha estat el de les set cabretes. El llop, molt astut, les volia enganyar i es passejava per damunt de la farina perquè les potes li quedessin blanques. I nosaltres tambÊ hem volgut mirar, olorar i tocar la farina! El llop es va embrutar les potes i nosaltres els dits.

Es fa servir per fer alguns menjars, pastissos, pa...

4


P4 Segur que tots estem d’acord que els infants, i també els adults, aprenem fent. L’aprenentatge està molt lligat a les emocions, als desitjos i a la curiositat per allò que ens envolta. És per això que aquest curs, els nens i nenes de p4, van proposar que volien aprendre coses sobre la xocolata. Com no podia ser d’una altra manera, ens vam posar “mans a la xocolata” i ja us podeu imaginar quines sensacions més fantàstiques i divertides vam viure.

A l’aula vam investigar d’on sortia aquest deliciós aliment i quin és el procés que segueix fins arribar a les botigues. Però, quan els nens i nenes van gaudir d’allò més, va ser els divendres a la tarda amb la visita de les famílies. Les mares ens van portar unes propostes divertidíssimes: fer una fondue de xocolata, pintar amb les mans, fer de cuiners, jugar a endevinar què tastem, ... Ens ho vam passar genial, gràcies a totes!

5


P5 Aquest curs els alumnes de la classe d’Isop han estat aprenent d’una forma més natural i autònoma mitjançant la creació de microespais dins de l’aula:  Espai d’Isop, on confegien paraules de les faules.  Espai d’escriptura lliure.  Espai de matemàtiques, amb conceptes de geometria, numeració i jocs de raonament lògic.  Espai de natura, amb observació directa dels fruits de la tardor, animals i els elements de la natura fora de l’aula, al pati, hort o espais exteriors.  Espai d’ informàtica, mitjançant l’educaplay.com hem fet jocs relacionats amb el lleó i el ratolí, la guineu i la cigonya i la cigala i la formiga.  Espai lectura, on han llegit petits contes, han descobert lletres i sons i han llegit paraules vàries.  Espai de crear, on han creat figures del lleó i el ratolí, han fet creacions lliures o han fet dibuix lliure.

El projecte d’aquest curs ha estat “Els jocs d’ara i d’abans” per intentar respectar els diversos interessos de l’alumnat. Hem fet una evolució a partir dels Beys, passant per les baldufes, les caniques o bales, el joc de l’oca, per arribar a les nines. Amb tot, hem après coses sobre les diferents trajectòries, de les formes i de la figura humana.

6


Ja són tres els cursos que els nens i nenes d’educació infantil poden gaudir dels tallers internivells, les tardes de dilluns a dijous. Des de l’inici dels tallers han estat moltes i diverses les activitats proposades als infants de P3, P4 i P5, les quals els han permès sentir, tocar, investigar, manipular, ballar, moure’s.... en definitiva, aprendre fent. Aquest curs, els tallers han fet un pas endavant, tot i que el funcionament dels grups ha estat en rotació igual que sempre, les aules han canviat una mica la seva organització; han passat de proposar als nens una activitat única a més d’una proposta dins del mateix taller. També s’ha vestit l’aula amb materials nous i variats, pensats perquè els infants puguin gaudir i desenvolupar el seu aprenentatge d’una manera molt vivencial, respectant les possibilitats, els interessos, les motivacions i els desitjos dels infants.

Com ens agrada fer música als alumnes d’educació infantil!! A través del moviment treballem aspectes musicals. Als tallers amb les famílies vam conèixer el Jan, un nen a qui li feia por la foscor. Amb l’ajuda d’un follet i moltes aventures vam poder ajudar al Jan perquè no tingués por portant-li elements lluminosos. I per Carnaval vam treballar diferents oficis.

7


Al taller d’experimentació, aquest curs, els nens i nenes han trobat propostes que els han permès explorar, sentir, construir, conversar... Algunes d’aquestes activitats han estat: “Fem bombolles”; on els nens i nenes han pogut crear bombolles amb diferents materials, “Juguem amb la llum”; taller que ens va permetre explorar en un espai a les fosques amb l’ajut de llanternes, “Toca-toca”; els infants van poder viure sensacions ben diverses a través del tacte i el “Fem i desfem construint” on van crear torres altíssimes amb cartró, fusta i plàstic.

Som uns artistes! Al taller de plàstica hem trobat una proposta diferent cada setmana i hem après a fer servir diferents materials i també diferents tècniques. Però, fent un pas endavant, ens hem proposat un canvi en el funcionament. El què busquem és treballar la plàstica des d’un plantejament creatiu en que els nens i les nenes puguin experimentar lliurement amb materials i tècniques molt diverses fins trobar les més adequades per comunicar allò que volen expressar. A cada sessió poden trobar 5 propostes diferents amb la idea que no cal que tots facin el mateix treball, ni igual.

8


L’ objectiu principal de les sessions de psicomotricitat és el joc; els nens i nenes aprenen i es relacionen jugant. A través del moviment i de la relació amb els altres, entre d’altres coses, els nens/es creixen i aprenen. A la sala de psicomotricitat ens ho passem molt bé!!!

9


1r

Els/les alumnes de la classe de primer hem estat dos cursos llegint amb els nostres padrins i padrines de lectura. Ens ha agradat molt compartir aquesta estona amb ells i elles. Moltes grĂ cies per dedicar-nos aquest temps!!!!

10


11


2n A la classe de 2n... de por res de res! Amb els llibres que llegim ens fem valents davant de les aventures i els misteris que passen a les històries. Com ho fem? Cada dia llegim una estona. Ho fem individual, per parelles, o escoltem a un company o a la mestra llegir. És una estona on gaudim de la lectura i dels llibres. Aquest curs hem fet varis clubs de lectura a l’aula. Cada llibre ha estat una aventura i una experiència diferent de descoberta de les històries.

Amb el Patatu hem rigut i representat a mesura que llegíem les seves anècdotes. Amb el Tina a l’Everest hem llegit el llibre relacionant els llocs reals del Tíbet. I amb Ui quina por! hem donat vida els personatges.

12


La Panxeta és una bruixeta que tenia una il·lusió; anar a l’escola i tenir molts amics. Quan va arribar el dia tots estaven espantats; ella i els nous companys. La Panxeta volia ajudar i tenir amics, però tot van ser mals entesos. El primer dia ja va acabar castigada a l’aula sense jugar. A l’arribar a casa, la Panxeta i la seva mare van reflexionar sobre tot el que, per mala sort, havia passat durant el dia. L’endemà havia de ser un nou dia ple d’il·lusió, però ara van ser els pares que van demanar que una nena com ella no havia d’anar a l’escola perquè era un perill per tothom. Fins que per fi, la Panxeta va poder demostrar lo bona persona que era ajudant a un pare que es va posar en perill salvant-lo amb la seva meravellosa escombra.

Com van canviar llavors les sensacions cap a la petita bruixeta... Visca La Panxeta!!! Deien tots.

13


3r Durant uns dies, els nens i nenes de 3r ens hem endinsat al món dels dinosaures per conèixer com eren, com vivien, què menjaven. Hem après moltes coses i les hem relacionat amb diferents àrees. Al final les vam anar a explicar als més petits. Una bona experiència.

Continuant en el temps, hem treballat la prehistòria. Aquesta feina va ser acabada amb la visita a les coves de l’Espluga de Francolí, on ens vam adonar de tot el que havíem après.

14


En tot moment hem fet treballs en grup a fi d’aprendre a respectar-nos i a ajudar-nos.

Juntament amb els nens i nenes de quart, vam conèixer la gran feina que fa l’organització “Pallassos sense fronteres”.

15


4t

Un dels àlbums il·lustrats que hem treballat aquest curs ha estat “El viatge” de Francesca Sanna. La història d'aquest llibre ens ha portat a viatjar, junt amb una família siriana, des d'un país en guerra fins al país de les muntanyes altes (a Europa). Hem reflexionat molt amb aquesta història parlant d'emocions, de somnis, empatitzant amb els seus protagonistes i ens hem informat del que està passant al món. A partir de moltes més lectures hem conegut històries sobre les persones refugiades, tant de les que venen com de les que van haver de marxar d’aquí no fa tant de temps. I gràcies a tota aquesta feina ha nascut un projecte del que estem molt orgullosos: Polseres Ganxetes. Els nens i nenes de 4t hem fet polseres, pompons i bufs per recaptar diners per l’ONG Proactiva Open Arms, que té com a objectiu ajudar i rescatar del mar a les persones que fugen de la guerra i la pobresa. En el moment de fer aquest article ja hem donat 380€, i seguin treballant!

16


Un dels llibres que ens hem llegit aquest curs al Club de Lectura ha estat “L’Agus i els monstres. Salvem el Nautilus!” I sabeu què? En Jaume Copons, l’autor del llibre, va venir a visitar-nos i va passar tota una tarda amb nosaltres! Els nens i nenes de 3r i 4t vam poder fer-li un munt de preguntes, ens va explicar mil i una aventures de la seva vida i a més, ens va signar els llibres. Va ser una tarda genial!

El primer que fem cada matí quan entrem a classe és “El minut de glòria”. Un espai en el que un nen o nena explica a la resta de la classe alguna notícia que li ha semblat curiosa o un fet interessant. És una exposició oral que ens preparem a casa, dura un minut i ens entrena dia rere dia a parlar en públic. Ens encanta aquesta manera de començar el dia!

17


5è A L’assemblea és una activitat que fem una vegada per setmana i serveix per tractar aspectes de tutoria i de convivencia, i afavoreix la cohesió de grup, la resolució de conflictes, la coneixença entre iguals… Abans de començar i durant la setmana, dipositem missatges en tres capses que tenim a l’aula. Una serveix per posar-hi felicitacions, una altra per escriure fets que no ens agraden i una altra per fets que ens agradaria que passessin.

Herbert Spencer 18


Per començar l’activitat ens asseiem en rotllana perquè afavoreix la conversa i la discussió. Escollim un moderador/a que dóna el torn de paraula i un secretari/a que anota els acords que arribem en una acta. L’acta es llegeix en la següent assemblea per comprovar si s’han acomplert. És molt important la participació de tothom, així com també ha de quedar clar que mai s’anomena per nom i cognoms a ningú que no hi sigui present. L’objectiu principal de l’activitat és l’autogestió de les emocions, com també prèn importància el treball de l’expressió oral, l’escolta activa, la recerca conjunta de solucions i la tolerància d’opinions diverses.

19


5è B Som la classe de l’Astèrix. Us volem presentar el nostre “Viatge matemàtic”. Aquesta activitat la vam dur a terme al taller de mates. La tasca que havíem de fer era preparar i organitzar un viatge per Setmana Santa. Nosaltres triàvem la destinació, calculàvem els preus dels trens des de Reus fins al nostre lloc triat. També havíem de decidir amb qui volíem fer aquest viatge i per a quantes persones era. Vam utilitzar les tauletes per buscar informació sobre la localitat a la qual aniríem. A més, entràvem a les webs de Rodalies de la Generalitat i RENFE per consultar horaris i preus dels bitllets.

Una altra cosa a tenir en compte era l’allotjament, per això vam consultar Booking i Trivago perquè calia saber quant ens podia costar tenint en compte el nombre de persones i els dies. Finalment vam presentar el nostre pressupost als companys amb tots els càlculs.

Va ser divertit però havíem de tenir paciència amb les webs. També vam veure que si no ho miraves bé pujava molt!

20


Al 2n trimestre vam reflexionar sobre el paper de la dona en el camp de la ciència al llarg de la història. Ens vam adonar que poques vegades parlem d’invents o descobriments de dones científiques i que en canvi sempre recordem homes científics. Ada Yonath, Dorothy Crowfoot o Rosalind Franklin són algunes de les dones que van fer descobriments importants en el camp de la cristal·lografia. És per això que, a més a més, vam fer un taller per experimentar-ho. Concretament vam fer cristalls de sucre, sal, sulfat d’alumini i sulfat de coure. De tots ells el que més ens va agradar era el de sulfat de coure. Va ser molt divertit! Us ho recomanem!

· Ingredients: - 150 ml d’aigua - 150 ml de sulfat de coure Materials: - Medidor de líquids - Safata de vidre - Cullera - Morter Procediment: Primer s’han de triturar les pedres de sulfat de coure fins que quedin en pols. Mentrestant cal escalfar l’aigua perquè ajudi a fer millor la dissolució. Seguidament dissolem el sulfat de coure amb l’aigua fins que quedi tenyida de color blau. Finalment abocarem la dissolució al recipient de vidre i ho deixarem reposar a temperatura constant durant uns dies. Quan va evaporar-se l’aigua vam obtenir uns cristalls en

21


6è A Com ja vam demostrar el curs passat SOM CIENTÍFICS!!! Aquest curs hem volgut continuar experimentant a un nivell més alt, encara que no sempre ens ha sortit bé a la primera. Hem vist que seguir el mètode científic correctament no sempre vol dir arribar a una única conclusió o que has de tornar al punt de partida per millorar. Llavors has de replantejar el què es vol fer i com es vol fer. Hem après que les decisions que prenem poden modificar hipòtesis i objectius i que a vegades és bo tornar a començar.

Per poder conèixer una mica més el nostre entorn, el medi on vivim i com som hem fet maquetes de les cèl·lules, hem experimentat amb la densitat i hem construït generadors elèctrics. I no es penseu pas, que encara hem fet molt més. Hem experimentat amb el magnetisme i l’electricitat. I com sempre ens ho hem passat genial!!!

22


També hem participat en el projecte de l’URV anomenat “Científiques: passat i present” per donar visibilitat a les dones científiques i demostrar que molts dels seus descobriments tenen, en el passat i en l’actualitat, molta importància per seguir investigant i per millorar el nostre dia a dia.

Nosaltres hem conegut la científica britànica Rosalind Franklin i el seu treball sobre l’estructura de l’ADN. Per això, vam buscar i veure a ull nu l’ADN d’un ésser viu, el d’un tomàquet.

A sisè també hem treballat molt a fons la notícia dins del taller d’expressió escrita, per així poder fer, de tant en tant, articles al nostre bloc com si fóssim autèntics periodistes. Però hem anat més enllà, perquè ens interessa molt el que passa al nostre voltant, ja sigui ben a prop o molt lluny, en altres indrets del món. Per això, hem muntat i pintat un planisferi bastant gran a classe i quan escoltem una notícia interessant o que ens sorprèn l’expliquem i la comentem a l’aula. A l’acabar, aquell qui ha portat la notícia posa una bandereta al lloc on ha passat. Ja en tenim posades unes quantes de molts colors!

23


6è B Un cinefòrum és una activitat en grup en què, a partir del visionat d’una pel·lícula o d’un documental i gràcies al diàleg entre els alumnes, es pretén arribar al descobriment, la interiorització i la vivència d’algunes realitats. Proposem fer aquest tipus d’activitat amb l’objectiu de reflexionar sobre les actituds, els valors i les creences dels participants. El diàleg en grup ens permetrà posar de manifest i contrastar la nostra manera de veure la realitat, i així descobrir pors, estereotips i culpabilitats Una vegada vista la pel·lícula, es fa el cinefòrum. Per a això, els i les mestres ha de crear un ambient relaxat i al mateix temps motivador, perquè els participants s’hi puguin implicar i compartir les seves vivències. Aquestes aportacions emocionals es posaran en comú i després es relacionaran amb el tema plantejat. És una activitat que es realitza en diferents nivells de l’escola i principalment dins de l’àrea de valors.

24


COBARDES Espanya, 2008, dir: José Corbacho y Juan Cruz Temes de debat: - El bullying. - El diàleg per resoldre conflictes UNA VIDA MEJOR EE.UU, 2011, dir: Chris Weitz Temes de debat: - La immigració - L’adolescència

FUGIR PER VIURE Documental del programa 30 minuts de TV3 Temes de debat: La situació de les dones. CUERDAS Espanya, 2014, dir: Pedro Solis Temes de debat: - La discapacitat - Educació inclusiva.

WONDER EE.UU, 2017, dir: Stephen Chbosky Temes de debat: - Les diferències. - L’amistat, el respecte.

COCO EE.UU, 2017, dir: Lee Unkrich, Adrián Molina Temes de debat: - La família. - La mort.

DIARIOS DE LA CALLE EE.UU, 2007, dir: Richard LaGravenese Temes de debat: - L’institut - L’adolescència LA VIDA ES VELLA Itàlia, 1997, dir: Roberto Benigni Temes de debat: - El nazisme. - La família.

25


Altres Els nens i les nenes d’Educació Infantil s’han iniciat en el desenvolupament d’habilitats i capacitats a través de la resolució de petits reptes d’aprenentatges mitjançant l’ús de la robòtica, amb les BeeBots. És van presentar les bee-bots, sense explicar prèviament què eren i per a què servien, en acabar vam fer una reflexió oral entre tots, alguns deien que si era la “roomba” o la “conga” de casa... A partir de la seva curiositat i descobriment van aprendre el seu funcionament investigant i experimentant. Els infants programen el robot utilitzant els botons de la part superior de la bee-bot, per seqüenciar els seus moviments i arribar a l’objectiu plantejat. Els nens/es reflexionen, anticipen, proven i comproven, aprenen l’assaig-error i reflexionen sobre les seves pròpies observacions.

26


A primària, aquest treball que s’ha iniciat mitjançant el Bee Bot, el continuem al l’ordinador. Mitjançant el CODE els alumnes han d’anar aconseguint reptes donant instruccions a un personatge. Així treballen la lateralitat, l’organització espacial i també treballem amb alguns conceptes matemàtics (les figures geomètriques, el perímetre, els graus...)

27


Els alumnes d’Infantil, 2n i 4t, som els encarregats de l’hort. Aquest any hem plantat: enciams, pastanagues, raves, cols, bledes, espinacs i alls. Primer vam preparar el terreny amb l’ajuda d’un pare de l’escola, que amb un motocultor, ens va fer els solcs per poder plantar-ho tot.

Els alumnes de 4t venen totes les verdures que collim al “Mercat Ganxet”. Els diners que guanyem, els tornem a invertir en l’hort: en material, planter...

28


La Cuca, la nostra biblioteca, ha viscut unes tardes d'allò més animades amb les mares i pares que al llarg del curs han vingut a ajudar-nos a folrar, classificar i decorar tot el que ha calgut. Unes tardes plenes de rialles i converses que han fet que esperéssim amb il·lusió la propera trobada. L'hora del pati del dimarts i el dijous també s'ha omplert la biblioteca, aquest cop de nens i nenes buscant el proper llibre per llegir. Això sí, sempre assistits pels alumnes de 6è, els nostres ajudants de biblioteca. Cada setmana tots els nens i nenes de l'escola han tingut el seu espai per a escoltar una bona història, triar i remenar, aprendre com es classifica la biblioteca i realitzar un bon munt d'activitats. També hem rebut la visita de les MARC (Mestres Àvies Recuperadores de Contes), contagiant-nos el seu amor per les històries de transmissió oral. El dia de les Biblioteques Escolars, el dia mundial de la Poesia i la Diada de Sant Jordi han estat celebracions importants a la nostra escola. Juntament amb les exposicions de llibres, el racó de lectures compartides entre pares, mares i mestres, els clubs de lectura, les vistes d'autors i totes les activitats literàries realitzades dia rere dia a les aules, han fet de la nostra una escola compromesa amb la literatura. Perquè no hi ha espectacle més bonic que la mirada d'un infant que llegeix (Günter Grass).

29


English Aquest curs a l’assignatura d’anglès hem fet de l’alimentació tot un món nou per redescobrir. Tant a Infantil com 6è hem après a diferenciar entre aliments “real food” i “fake food”. Sabeu la diferència? “Real food” són tots aquells aliments reals que gairebé no han sigut processats per les persones, mentre que els qualificats com “junk” o “fake food” són els anomenats ultraprocessats. A P4 hem aprofitat el conte “The very hungry caterpillar” per aprofundir en els hàbits d’alimentació saludable i hem fet la nostra original eruga!

A P5 hem elaborat un rainbow very very healthy!! A més a més també hem cuinat una pizza real food

30


Sabíeu que si un aliment conté més de 5 ingredients a la seva etiqueta ja és considerat ultraprocessat? Sabeu quina quantitat de sucre contenen els refrescs? Sabíeu que la xocolata del 75% és saludable? Ens ha sorprès tant tot el que hem descobert que per això hem après a fer receptes “real food” i les hem cuinat en grup a casa!!

A 6è hem investigat sobre el moviment “Real food” i hem descobert coses interessantíssimes!

31


Música Fa tres cursos es va decidir crear la coral “Ganxets al cor” com una eina col·lectiva de cant als valors. Els beneficis que aporta cantar en una coral són múltiples: treballar en equip, reforçar els valors de la responsabilitat i el compromís, potenciar la intel·ligència musical; descobrir la pròpia veu, desenvolupar l’oïda, el gust musical i el criteri musical. Cada dilluns més d’una cinquantena d’alumnes assagen amb il·lusió, alegria i rigor. Conviure diferents cursos per fer una activitat comuna com és cantar, genera satisfacció, una satisfacció que no només és pels cantaires sinó també pels qui escolten. En la curta vida de la coral han tingut el plaer de cantar en llocs tant emblemàtics com el Teatre Bartrina. Aquest curs, en dues ocasions: al concert amb el grup Petit Taller de Cançons i amb la Banda Simfònica de Reus. Experiències úniques i màgiques que fan que els alumnes de l’escola Els Ganxets puguin gaudir de la música i amb la música.

32


A l’aula de música treballem sempre tenint en compte que ha de ser des de la vivència pròpia dels infants, ja sigui escoltant, tocant, observant, ballant, sentint sensacions... però tot des de la vessant pràctica. També és important realitzar activitats on aparegui algun material per a fer-la més visual i motivadora. D’aquesta manera els alumnes es divertiran i aprendran de manera més significativa.

33


E. Física A les sessions d’Educació Física vetllem pel treball personal i la millora de la qualitat de vida, a partir d’un treball d’adquisició d’hàbits d’higiene i control postural. També donem molta importància a la realització d’estiraments i l’escalfament com a prevenció de possibles lesions. L'educació física, esdevé primordial en el desenvolupament integral i a afavorir tenir una bona cura del cos i de la salut, també en la millora corporal i la forma física i en l'ús constructiu del temps lliure mitjançant la pràctica de jocs i d'activitats esportives individuals i col·lectives. La participació en les diferents trobades d’alumnes de primària són una bona oportunitat per compartir la pràctica i els valors esportius amb altres escoles.

4

34


35


Atenció a la diversitat Una de les activitats que treballem és l’expressió oral, i ho fem a través del joc, un exemple; LA TOPOLOGIA! A part de desenvolupar l’observació i l’estructuració de l’espai, posem en joc la representació en un espai i partint d’un model. Caldrà situar els diferents elements (gos, vaca, tanques, casetes…) tal qual ho observen en la làmina model. La importància de tot plegat consistirà en explicar oralment allò representat fent ús de conceptes espaials: dalt, baix, sobre…

A PARTIR DE LA REPRESENTACIÓ: ELS TRES PORQUETS El teatre com a eina d’expressió ens ajuda a vivenciar un conte tradicional que ja coneixem. Posem en joc estructures de llenguatge, vocabulari, expressió corporal…

TALLER D’ESTRUCTURACIÓ DE LA FRASE: QUI, QUÈ , COM? Partint d’unes làmines on apareixen personatges coneguts ajudem als alumnes a millorar en la seva fluïdesa a l’hora d’estructurar una frase.

36


amics. Ha passat lts o m t fe he i st 'in d quest primer any Hola companys/es, a molt content!!!! ic st e i id p rà lt o m rs el cu les piles carregades! b m a r na a a o m ni a Així que us PAU MORERA

L'institut en comp aració del cole es nim més deures i exàmens, clar). bastant més divertit (a part de Fas que molt xula. Ara se reu els més petits noves amistats i és una nova eta tepa i petites però no us ho passareu m tingueu cap por olt bé!. ÀNIMS!! perquè ANNA IBARS ALC ANTARA

fantàstic, això sí, t ta es ha rs, cu el t ssa pa l ja ha Bones a tots, soc el Manue esforç tot es supera. no ha estat fàcil, però amb MANUEL PINTOR

Hola Ganxets! Com va? Teniu nervis per una mica difícil co anar a l’institut? D mparat amb l’escol a, però és guai qua oncs tranquils! L’Institut és em va costar una n m aquest any han sig ica adaptar-me, però, ja veure! El fas noves amistats! A mi, s ut maquíssims! Qui anirà al Domènec h? professors que he tingut Us espero! ABRIL CALDERON

37


6è A

Ens ha agradat molt estar en aquesta escola i trobarem a faltar molt a la Tània, a la Noemí i a tots als nostres companys. MAR, ROGER I YOEL

Recordarem sempre quan hi havien discussions per escollir la cançó pel ball de fi de curs, encara que sempre hem acabat escollint la millor. ANDRA, ANNA I ÀDAM Hem passat molts bons moments en aquesta escola jugant, rient i aprenent. Les coses que més ens han agradat són les festes i les activitats que sempre hem fet amb molta il·lusió. Deixem l’escola amb molts bons records. LAIAV., ADRIÀ I PILAR

Desitjo que no ens oblidin mai els mestres que hem tingut ni els nostres companys. Trobarem a faltar el pati tant gran del cole, on ens ho hem passat tant bé. BIEL, BLANCA, CORAL I MARTÍ

Trobarem a faltar ser membres de la Cucafera i recordarem especialment quan vam guanyar el premi del “Gust per la lectura” a 4t. MANOLO, CARLA I PACO Aquesta escola ha sigut on hem viscut els nostres millors moments. GANXETS AL COR! ALEIX, JOAN i ANTONIA Aquesta escola ens ha fet créixer i saber estimar. Hem crescut feliços i tots junts. MUF, LAIA S., CLÀUDIA I JOAQUIM

38


Ja és hora de marxar del “cole”, ens emportarem molts bons records . Un exemple van ser quan els mestres feien d’una classe avorrida, que no ho fos i riguéssim força. En especial el Gonçal i el Ton.

6è B

Adéu Ganxets! RAÚL, JÚLIA, ANA LUZ I SANDRA. Trobarem a faltar els mestres i les mestres que ens han ajudat aquests anys. Recordarem, especialment, els dies de pluja, pocs, quan jugàvem a jocs dins de classe. LAURA, LUCÍA, BETSSY I HANNAH. Recordarem algun mal moment del menjador. Però també els bons moments, com quan jugàvem a futbol a la pista o les colònies de 2n, 4t i 6è. I també quan ens barallàvem al pati, de petits, pels camions. LLIBERT, MARC I ALEIX. Recordarem el pati tant gran que hi ha i els mestres que hem tingut. Gràcies Ganxets!!! MARCEL I POL. Trobarem a faltar les bromes dels mestres i tots els nostres companys i companyes, i el pati més gran de Reus. Fins sempre!!! MOHA, ÀLEX, GERARD I BIEL. Tots aquests anys que hem estat en aquesta escola ens ho hem passat molt bé. Sempre recordarem les amistat que hem fet i, sobretot, el pati. XIN YU, ÀNGELA, LÚCIA, JESICA I SOUKAINA

39


P3

P4

P5

40


1r

2n

41


3r

5è A

5è B

42


4t

6è A

6è B

43


Benvolgudes famílies, No ens hem adonat i aquest curs 2018-2019 ja s’acaba. Toca fer balanç de tot el que s’ha fet i de posar-se a treballar pel curs vinent i pel projecte de trasllat d’escola que ens espera els cursos vinents. Aquest curs, més que mai, l’AMPA ha acompanyat a l’equip directiu per participar en xerrades a les llars d’infants, en reunions amb les famílies ganxetes i en la jornada de portes obertes on s’ha explicat el nostre projecte educatiu així com tots els plans de futur que tenim per la nostra escola. Un futur que va saltar als mitjans de comunicació pels volts de gener quan en una notícia es deia que l’Escola Els Ganxets es traslladaria a l’edifici de l’Escola Ciutat de Reus. Just en aquest moment va començar un periple de reunions amb el Departament d’Educació, Regidoria d’Ensenyament de l’ajuntament, partits polítics diversos i mitjans de comunicació, ja que com a AMPA volíem saber del cert quin era el futur de la nostra escola. Hi tenim molt a dir! Tots els organismes polítics van accedir a reunir-se amb l’escola i les famílies per donar explicacions. I les van donar: un trasllat a un edifici i 2 milions d’euros per seguir i millorar el nostre projecte educatiu en una nova ubicació. Un cop vam tenir tota la informació, les famílies vam poder expressar la nostra voluntat en un sondeig d’opinió sobre el futur de la nostra escola. Un procés que no va fer més que enfortir a la comunitat i demostrar que lluitem tots a una cap a les noves oportunitats que se’ns presenten. I seguint amb aquest esperit de comunitat educativa amb veu i vot, després de saber les condicions per la nova escola, des de l’AMPA vam obrir un procés participatiu perquè totes les famílies ens fessin arribar propostes i somnis per la nova escola. Què haurà demanat la comunitat ganxeta?

44


Tot això ha anat passant sense que l’AMPA i les diferents comissions hagin deixat de treballar en totes les activitats que cada curs es duen a terme: les millors festes de la comunitat ganxeta amb el dinar de germanor, la calçotada i preparant la festa de fi de curs per les famílies. Ajudant a l’escola en l’organització de la castanyada, el tió, els patges reials, la mona i la festa de fi de curs. Les millors sortides a la neu on gaudim grans i petits. Una oferta cada vegada més gran en serveis extraescolars com les acollides de matí i tarda, els tallers de migdia i les extraescolars de tarda, el servei de menjador, participant en competicions esportives i l’ajuda en el manteniment i millora de la biblioteca. Compartint i informant de totes les activitats per les xarxes socials, que van creixent dia a dia en seguidors. I demostrant la solidaritat que caracteritza a aquesta comunitat ganxeta amb la recaptació de donatius tant per La Marató de TV3 com per les ONG Proactiva Open Arms, Pallassos Sense Fronteres i Greenpeace. Sense oblidar-nos de les sortides, assajos i ballades de la nostra Cucafera. Amb una gran cita el pròxim mes de juny per bufar les espelmes dels 5 anys de la nostra bèstia preferida. Una jornada que estarà plena d’activitats i de sorpreses! Des de la junta de l’AMPA no podem fer res més que agrair-vos a totes les famílies sòcies que un curs més hàgiu confiat en l’AMPA i us hàgiu implicat i participat de valent en cadascuna de les comissions. Des de l’AMPA només podem dir-vos que continuarem treballant per seguir demostrant que som una petita «gran» escola i per convertir-nos en l’escola somiada per a qualsevol nen o nena. Gràcies per tot! #somganxets

45


El Ganxet 2019 n.10 juny 2019 Editat per Escola Els Ganxets Passeig Nord 98, 43206 Reus Tel.: 977 929148

Agraïments: Volem donar les gràcies a totes les persones que fan que EL GANXET sigui possible un any més. Als alumnes q ue h a n ex p l i c a t l e s s e ve s experiències, als mestres que aporten el seu granet de sorra, a la direcció del centre pel suport donat a un projecte com la revista escolar.

https://agora.xtec.cat/escola-elsganxets/

Comissió revista: Montse Salas i Sheila Fernández

Disseny, maquetació i fotografía de portada: Comissió revista Consell de redacció: Remei Girona, Yolanda Sisteré, Joana Pérez, Elisabet Tejedor, Mari Jo Illarramendi, Meritxell Boj, Nomeí Puentes, Sheila Fernández, Judit Pedrola, Tània Moncusí, Albert Roselló, Glòria Serra, Ton Ayllón, Íngrid Camplà, Carles Macaya, Laura Díaz, Montse Salas, Sara Guerrerro, Maria Ramon. Imprimeix: Rabassa Arts Gràfiques

46

També volem agrair a totes les empreses, artistes i entitats que han col·laborat amb l’escola de forma desinteressada al llarg de tot el curs. GRÀCIES perquè entre tots #SOMGANXETS

Col·laboradors amb l’escola durant el curs 2018-2019:


#somganxets

Harriet Tubman

47


Profile for tac.elsganxets

GANXET 2019  

GANXET 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded