__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

El Ganxet 7a ediciรณ //Juny 2017


La vida que aprenem Índex Que hem vingut aquí, tot i que ho dissimulem massa bé, a estimar i ser estimats i, per tant, a cuidar-nos. Que calen metges i mestres amb visió de capçalera, que en lloc de dedicar-se al trosset assignat i prou, siguin capaços d’agafar distància i tenir cura de persones senceres, de cap a peus. Que la persona amb qui no et sàpiga greu plorar i que et faci la companyia adequada és per força un molt bon amic. Que sense confiança no hi ha motivació, perquè confiar sovint dona més fruit que vigilar. Que em sedueixen els voluntaris que penquen. Els que saben que tot és un desastre i pot anar ben malament. I per això s’arremanguen. I mantenen la ingenuïtat necessària per creure que podran. Perquè sense confiança no hi ha convicció i sense convicció no hi ha resultats i sense resultats no hi ha motius per mantenir la il·lusió. Que som més el que fem que el que diem, som més el que decidim que el que pensem, som quan actuem i no quan

2

reflexionem. Que l’educació és l’art i l’ofici sublim d’aprendre’n mentre s’ensenya i d’ensenyar-ne mentre s’aprèn. Que ens cal més mala llet i més esperança. Ens convé assenyalar i denunciar els culpables, mirar-los als ulls, no assumir que això toca, mostrar-nos tota la ràbia que sentim. I simultàniament anar arreglant amb les mans el dia a dia, des de l’ inconformisme, amb l’ambició i la certesa absoluta que és possible.

Comissió de Revista

2

Editorial

3

P3

4

P4 P5 Tallers E. Infantil

6 7-9

1r

10-11

2n

12-

3r A i B

14-17

4tA 4t B

18-19 20-21

Que la bellesa és en la mirada, i no hi ha privilegi més bonic que ser observat des de l’amor incondicional i l’alegria de viure.

5è A i B

22-25

6è A

26-27

6è B

28-29

Que l’optimisme és sempre l’opció més recomanable i, quan van mal dades, és imprescindible.

English

30-31

E. Especial

32-33

Música

34-35

Fragment del pròleg del llibre “La vida que aprenc”, de Carles Capdevila (1965-2017)

E. Física

36-37

AMPA

38-39

Comiat 6è

40-41

Fotos

42-43

Ganxets a l’insti! 42-

44-45

Col·laboradors

46-48

La Comissió TAC-Revista ha volgut compartir amb tots vosaltres aquest text tam optimista i inspirador.


Editorial A l’escola Els Ganxets estem de celebració perquè aquest és el 10è curs escolar que vam començar el primer pas en aquest gran viatge. Fent una mirada enrere ens sentim orgullosos d’haver assolit les fites prioritàries que ens vam marcar en aquells moments. Som una escola oberta i integradora, uns espai educatiu en el qual els nens i nenes venen feliços, amb il·lusió i ganes d’aprendre, hem consolidat un projecte educatiu que mira endavant i treballa perquè els alumnes esdevinguin ciutadans responsables i competents en el món que els envolta, comptem amb un equip de mestres implicats en les tasques per assolir aquest objectiu on la formació ha esdevingut un pilar fonamental i la nostra comunitat educativa està complementada per una associació de mares i pares activa i molt implicada en el funcionament del centre.

Tots aquests elements ens confereixen una identitat ja assolida, potent i amb molta energia per continuar treballant i donar la millor resposta educativa als nostres alumnes, una resposta que estem convençuts ha d’encaixar amb els reptes del segle XXI. La Direcció

3


P3: ja hem

superat p3 Ja hem superat el P3 a l’escola!!! Hem fet moltes coses, hem gaudit de l’activitat del protagonista amb la col·laboració de les mares i pares, per això us volem agrair la vostra participació , hem anat d’excursió, hem fet tallers i em après a relacionar-nos uns amb els altres, a respectar

LA COL

4

-nos i a riure molt. Ja sabem escriure el nostre nom, coneixem el 1,2,3, formes geomètriques, pujar i baixar, córrer i saltar, pintar i dibuixar... tot un curs de PETITS MOMENTS viscuts junts!!!!!


P4: un any de nassos “Ja fem P4, i estem segurs que aquest any ens anirà de nassos!!” Amb aquesta bona energia els nens i nenes de P4 vam començar el curs. Estàvem molt contents de fer-nos grans i segurs que seria un bon any, i realment així ha estat!

Al llarg del curs, hem fet molts jocs amb les lletres, hem rebut visites molt especials, hem fet sortides súper divertides, hem conegut nous personatges, ens hem fet experts/es en nombres i en definitiva, hem anat creixent venint molt contents a l’escola i passant-nos-ho súper bé.

Visites especials Aprofitant que hem treballat el projecte dels GOSSOS, ens han visitat la Mai, la Dana, l’Àlex i el Sinatra; uns gossets molt divertits amb els que hem après moltes coses. Amb ells, hem fet de veterinaris, hem jugat a pilota, i hem après a cuidar-los d’allò més bé.

Experts/es en les lletres Una de les coses que més ens agrada als nens i nenes de la classe dels Andersen és jugar, i quina millor manera d’aprendre que si no fent-ho així. D’aquesta manera són molts dels dies a la nostra aula, on aprenem moltíssimes coses jugant. Que divertit! I també hem après moltíssimes coses dels BOMBERS, un projecte que ens ha encantat treballar.

5


P5: inventors d'histÒries

Aquest els nens i nenes de P5 any per Sant Jordi vam decidir inventar-nos un conte. Primer, vam haver de posar-nos d’acord amb el tema; on voldríem que passes la història i quins serien els personatges. La veritat és que ho vam deci-

dir molt ràpid, i el fons marí va ser l’escenari triat. Després, vam escollir 5 personatges i quin de tots, seria el o la nostre protagonista:

Aquest cop per votació la Tortuga va ser l’elegida. Un cop feta tota aquesta feina, havia arribat l’hora de crear, posar-nos a imaginar, donar forma i posar paraules al conte. Entre tots vam anar enllaçant una aventura amb una altra i finalment, vam tenir creada la història. Ara quedava il·lustrar el conte, ens vam repartir les escenes i amb llapis i aquarel·les vam recrear el fons marí.

L’ultima elecció era triar les il·lustracions que representaven cada escena i afegir-hi els personatges.

6

“SORPRESA” i aquí el teniu. Si voleu llegir-lo i conèixer la història no dubteu a demanar-lo als vostres company/es de P5, segur que us el mostraran encantats.


fem tallers internivells Els tallers internivells són una manera d’agrupar als infants per realitzar activitats que prèviament han estat pensades perquè els nens/es puguin compartir aprenentatges, experiències i emocions. En aquest cas nens i nens de P3, P4 i P5.

A l’educació infantil, ja fa un parell d’anys que hem anat realitzant tallers d’aquest tipus, aprofitant les festivitats de Nadal i Sant Jordi. A partir d’aquest curs, els tallers s’han realitzat de manera regular totes les tardes de dilluns a dijous. Els tallers que s’han dut a terme són:

EXPRESSIÓ PLÀSTICA Els nens i nenes en aquest taller han pogut realitzar treballs plàstics molt diversos. Han utilitzat recursos i materials diferents per poder aconseguir crear obres personals i úniques: modelar amb fang i plastilina, pintura amb aquarel·les i tempera, estampació amb fruites i verdures i esponges, dibuix amb ceres i guix, construccions amb cartró i papers, ... I molt més. Ens ho hem passat genial!

EXPERIMENTACIÓ Al taller d’experimentació, els nens i nenes d’infantil han pogut aprendre mitjançant el contacte amb els objectes, a través de la manipulació, l’exploració i el descobriment. Han conegut nous materials i amb ells han pogut gaudir d’unes tardes experimentant que han estat genials. Pipetes, colorant, espuma, bicarbonat,... Aquestes noves paraules ja formen part del seu vocabulari.

7


MÚSICA I DANSA Cantem, ballem, toquem instruments, escoltem, sentim, explorem i sobretot, gaudim de la música. Aprenem música fent música, infinitat d’activitats musicals que hem compartit ens han fet créixer i més encara, ens han fet viure la música JUNTS! Som uns gran músics!

PSICOMOTRICITAT En el taller de psicomotricitat els nens han anat descobrint el seu cos, el seu esquema corporal, a controlar la seva força, perdent les pors, a reforçar conceptes matemàtics, han après a relacionar-se entre nens/es de diferents nivells, ens em divertit amb les diferents sessions amb els diferents materials, pilotes, cordes, espumes, xancles, cintes, peces de construcció, globus, diaris.....i desprès hem traslladat al paper tot allò que hem viscut.

COM ENS HEM ORGANITZAT? Els nens i nenes d’educació infantil han format 4 equips: blaus, grocs, vermells i verds, i dins de cada un d’ells més o menys, hi havia 6 nens/es de cada curs de l’etapa P3, P4 i P5. Les tres tutores del cicle d’educació infantil i la mestra de música han estat les responsables cada tarda de realitzar l’activitat del seu taller amb el grup que li tocava. Per altra banda, la mestra de suport ha realitzat tasques d’ajuda en el taller que ho ha necessitat més.

8


l

l e m r e v p Gru

u Grup bla Grup g

roc

d r e v p u Gr

OBJECTIUS - Afavorir la interrelació entre tots els nens i nenes dels cicles. - Establir nous rols gràcies als agrupaments internivells. - Desenvolupar estratègies de relació i cooperació - Crear espais on potenciar diferents habilitats i estratègies per l’aprenentatge.

I després de tot un curs treballant junts creiem que ho hem aconseguit!

9


1R: un sant jordi molt divertit!

Per la setmana de Sant Jordi, els alumnes de Cicle Inicial han fet uns tallers molt interessants i divertits. Durant les tardes, els alumnes de 1r i 2n va treballar en grups internivell.

TALLER D’EMOCIONS La mare del Miquel ens va explicar “EL MONSTRE DE COLORS”. És un conte molt bonic per treballar les emocions i aprendre a identificar-les. Després, van escoltar música i van dibuixar lliurement l’emoció que els despertava la música. Van quedar unes obres d’art xulíssimes!

TALLER d’il·lustració Aquest taller va constar de dues parts: al matí, els alumnes es van unir per petits grups (de 1r i 2n) per inventar-se una petita història. A la tarda, vam rebre la visita de l’il·lustrador PERE PRATS SOBREPERE, que ens va explicar la seva feina i ens va ensenyar a fer unes il·lustracions per llepar-se els dits!

10


Pesca de taps! Story cubs

Passa paraula

Gimcana literĂ ria La segona tarda, vam realitzar una gimcana amb jocs molts divertits que posaven a prova la seva imaginaciĂł i coneixements de llengua!

Sopa de lletres

Mots encreuats El gran dicat

11


2n: apadrinem en peret ganxet El Peret Ganxet és el símbol que representa a tots els infants de la nostra ciutat. Va ser a finals dels anys 50 quan el dibuixant BON va crear aquest personatge reusenc per a representar els infants de la nostra ciutrat, tot seguit, l’escultor RAMON FERRAN li va donar forma en una escultura i en JOSEP M. BAIGES va compondre la sardana dedicada a en Peret Ganxet, posteriorment, als anys 90, la JOVE CAMBRA de Reus en va encarregar el cap gros i fa just dos anys que s’han editat uns CONTES INFANTILS.

“Ell és en Peret Ganxet petit i dret però gran i gegant com no n’hi ha cap més.” “Puix que ell és de Reus cantem-li a tota veu ganxet i eixeridet per sempre”. “A la Plaça del Prim corre I a l’escola aniré, perquè Catalunya espera que ell serà sempre el primer” * *Fragment de la lletra de la sardana En Peret Ganxet de Josep Maria Baiges i Jansà

12


Un dibuix de l’il·lustrador Bon

Una escultura de l’escultor Ramon Ferran

Una sardana cantada de l’artista polifacètic Josep M. Baiges

Uns contes de les escriptores M. Carme Bigorra i M. Josep Salvadó amb les il·lustracions de Marc

Un nan que pertany a la Jove Cambra

13


3R: fem projectes! Durant dues setmanes, els alumnes de 3rA ens vam endinsar al món de la Selva i els de 3r B es van tornar experts en l’alta muntanya! Va ser molt divertit!

TREBALLEM en GRUP

Una de les coses que vam treballar, són els animals que viuen a la selva i a l’alta muntanya, ja que hi viuen animals ben diferents dels que trobem al nostre voltant. Ens vam organitzar per grups, i a 3rA, vam treballar els set animals més comuns a les Selves tropicals: el cocodril, el guacamai, el goril·la, l’anaconda, el tigre, la piranya i les formigues. Treballar en equip comporta saber escoltar, opinar, tenir paciència, arribar a un acord... No és fàcil, però ho hem aconseguit!

Per poder fer el treball, vam buscar informació, vam elaborar un mural i vam fer l’exposició oral per a que la resta de companys també sabés totes les curiositats d’aquests animals. Vam descobrir moltes coses que no sabíem!

DESCOBRIM 14


A 3rB, vam treballar l’isard, l’ós, la llúdria, l’àguila, el trencalòs i el gat salvatge. Després d’aquest treball de grup, en sabíem molt més i ja estàvem preparats per treballar sols. Així que vam endinsar-nos al món de l’escriptura i vam conèixer un tipus de text: la descripció d’un animal. Va ser un procés més lent i elaborat; que complicat és explicar per escrit alguna cosa...! Però una vegada més, vam aconseguir el nostre objectiu!

FEM DE MESTRES

ESCRIVIM

ENS ESFORCEM Per poder aconseguir el cim del nostre projecte vam elaborar uns nivells de treball basats amb imatges dels projectes. Entre tots vam decidir els objectius a conseguir en cada nivell i què es valorava: la participació, el respecte, el treball a l’aula, la implicació... Els de 3rB haviem d’arribar al nostre cim preferit: l’Everest! I els de 3A, a l’animal més poderós de la Selva: el goril·la.

15


Tallers DE CARNAVAL Per finalitzar el projecte, i coincidint amb la festivitat de Carnestoltes, vam convidar a les famílies per a realitzar un taller de màscares dels animals treballats. Ens ho vam passar genial i els pares també!

16


Aprenem des de l’experimentaciÓ Mesurem

A través del nostre entorn, hem après a mesurar i a fer servir les unitats de mesura correctes.

Construïm figures geomètriques Aquest any hem après molt més sobre les figures geomètriques, fins i tot, les sabem classificar segons com és la forma de la base i dels costats laterals! Per poder identificar les parts i classificar-los amb més facilitat, vam construir diferents cossos geomètrics.

EL PROCÉS DE DIGESTIÓ Per comprendre millor el procés de l’aparell digestiu, cada aliment o estri simulava una part d’aquest. En les imatges, podeu veure com el vinagre fa de suc gàstric i es barreja amb el bol alimentari a l’estómac, i el filtre de cafè simula l’intestí prim que absorbeix els nutrients.

17


4tA: lecturem! Aquest any ens hem fet bons lectors i lectores. La Noemí ens ha preparat moltes activitats al llarg del curs per millorar amb la lectura, però també per passar-ho bé amb els llibres. Cada tarda, fem una estona de lectura molt divertida. De vegades podem llegir un llibre, revista o qualsevol cosa que ens agradi, altres fem alguna tertúlia sobre un mateix llibre, i també ens encanta com la Noemí ens llegeix els seus llibres preferits.

TASTEM AMB EN ROALD DAHL Aquest curs hem estat molt en contacte amb l’escriptor Roald Dahl. La Noemí ha fet que ens apassioni cadascuna de les seves històries. Hem estudiat la seva vida i de quina manera ho reflecteix en les seves obres.

Aquest any els alumnes de 4t B hem rebut la recompensa tan esperada pels premis del gust per la lectura.

18

Quan ens va llegir “Charlie i la fàbrica de xocolata” la Noemí i també el Gonçal, ens van portar unes xocolatines d’un viatge que van fer junts a Londres. Aquestes són les famoses Cadbury i són les que es fabricaven al costat de l’orfenat on el propi Roald es va criar i li van inspirar per escriure aquest llibre del Charly. Va ser fantàstic poder tastar unes xocolatines tan especials!


Fem Visualitzacions AMB EL HARRY POTTER Visualitzar és la capacitat de crear una imatge mental a partir dels textos que es llegeixen, “Crear una pel·lícula dins del cap mentre es va llegint, veure amb l’ull de la ment”. Aquesta estratègia ens permet submergir-nos en el món de la lectura i fer-la més agradable, motivadora, apassionant...”. Amb aquesta practica s’arriba a estructurar, organitzar i visualitzar els continguts més abstractes. Facilita la interacció amb el text. A la classe, aprofitant la passió que sentim tots per Harry Potter, ho hem posat en pràctica.

“Tots te difere nim al cap nts d’ unes aques imatg són b t a es històr ones i ia, tot aquí es màgia és un està l de la a lectur a”. Així doncs, hem arribat a la conclusió de que realment, els elements “de veritat” només estan al cap de l’autora. Ni tan sols tot el que surt a la pel·lícula és la veritat, és només com s’ho ha imaginat el director. Tots tenim al cap unes imatges diferents d’aquesta història, totes són bones i aquí és un està la màgia de la lectura. Les visualitzacions que hem fet a la classe en són un exemple.

Ens endinsem doncs en un llarg viatge, d’històries i aventures, que ens farà créixer i gaudir del meravellós món dels llibres.

A partir d’un mateix fragment descriptiu del llibre, vam veure que poden sortir imatges totalment diferents i igual de vàlides.

19


4T b: 10 anys ganxets La nostra escola aquest any compleix 10 anys, igual que nosaltres!! I per això hem fet un recull a la classe de tots els moments i persones especials que hem tingut durant aquests anys. En aquest últims anys ha marxat: la Goretti, la Itamar, i el Michael que era molt graciós. L’Àngela, a primer, després de pasqua va marxar al General Prim, el Mauricio era molt divertit i un dia, es va dormir al puré, i li sortien bombolles del plat! l’Ivan li agradava molt jugar a fet i amagat i fer pedorretes amb la boca. La Cristina mai es menjava la pell del pollastre i li agradava manar una mica. La Paula era molt bona amiga, la Laia Pintaluba li encantava sobretot fer esports. La Frida, era molt simpàtica i va tindre un novi que es deia.... L’Àlex era un gran amic, sempre respectava els gustos dels demés, Itziar també va tindre un novi, tenim un bon record de totes elles i ells! Però altres han vingut per quedar-se com per exemple el javi, és un nen baixet i que va venir a tercer. Al Javi li agrada que li diguin

20

“boleta”. L’Analuz va vindre de Tarifa. La Tamar ve d’un centre d’acollida i és una nena una mica atrevida. La Betssy ha vingut aquest any, ella ve d’Honduras i encara està aprenent el català. La família es fa gran!! Recordem els nostres professors de la infància com ara la Cristina, la nostra mestra. Després va vindre Judit que la vam tenir a p4, p5 1r i 2n. Ella era baixeta i amb el cabell castany. També era molt amable i divertida, sempre la portarem al nostre cor. Com la Judit estava embarassada van vindre, el Josep Maria, que era una mica rondinaire i la Brisa molt graciosa. També la professora d’anglès que mai oblidarem, la Montse. Amb ella ens ho vam passar molt bé a segon, fèiem molts jocs, cantàvem cançons i vam cuinar una pizza!


El millor de p3 era allargar el pati molta estona. Però també vam estudiar els cavalls, portàvem joguines de cavalls i fins i tot vam muntar en un. També vam estudiar Egipte, prínceps i princeses... Recordem fer moltes escultures de fang, no teníem deures i ens passàvem tot el dia jugant. A psico fèiem construccions i a racons jugàvem a metges, mercats, cotxes, teatre, cantar i ballar...Al nadal anàvem a buscar el tió i després el cagàvem. Al final de curs ens portàvem els banyadors i fèiem guerra de globus amb aigua, era molt guai. En definitiva, Infantil va ser molt divertit! Però a primària també fem moltes activitats xules. Una va ser

“Vine al meu pati”, que vam convidar a nens d’altres escoles. A segon també vam anar de colònies, allà vam fer molts jocs. Un era per la nit amb llanterners. Hem fet també alguns esports com patinatge, natació... Abans quan era l’època del panellet, els fèiem però ara com anem a quart.. Quan és fi de curs fem un ball per celebrar que el curs s’ha acabat. Fem festes, juguem i mengem. Per últim, també fem un munt de sortides! I aquestes són algunes de les vivències que hem tingut a la nostra escola. Ara aprofitarem els dos anys que ens queden per gaudir al màxim cada dia i recollir tots els bons moments possibles.

21


5è: Un any de Pel . lícula!

I és que cada any a l’escola, és un any de pel·lícula. Però aquest en concret, ho ha estat encara més. Durant el primer trimestre, tots els grups de primària vam realitzar un projecte interdisciplinari. I els alumnes de 5è vam escollir el cinema! Tots els continguts que hem treballat, així com les activitats que hem realitzat han sigut molt interessants, enriquidores i engrescadores. Matemàtiques: Resolució de problemes: autobús i entrades per anar al cinema, butaques lliures i ocupades a una sala... Llengua catalana i castellana:  Recerca d’informació sobre les professions relacionades amb el món del cinema amb una posterior exposició oral.  Lectures sobre: els efectes especials, els making of, els gèneres cinematogràfics.  Expressió escrita: entrevista al productor Daniel Villanueva, enquesta a les famílies sobre el cinema...  Textos “enverinats” sobre les bandes sonores...  Aprendre a agafar apunts a partir de la visualització de reportatges o vídeos. Anglès: Sinopsi de pel·lícules i disseny de cartells. Música: Bandes sonores Valors: Cinefòrum amb la pel·lícula La Vida és Bella. Plàstica: Realització d’un flipbook i un storyboard. Fabricació d’unes ulleres 3D. Altres: Concurs final sobre el cinema.

22

Treball en equip

Autoavaluació Motivació

Manipulació

projecte Participació Experimentació

Esforç Treball Contextualització ·APRENENTATGE


El projecte en imatges!

23


5è: aprenem a ser i pensar L’objectiu de l’àrea de Valors Cívics i Socials és donar elements als alumnes perquè siguin capaços de viure plenament, de manera responsable i amb felicitat i perquè puguin contribuir al benestar dels qui els envolten.

Assemblees: Ens han gestionar i resoldre els aspectes i problemes que han anat sorgint al grup durant el curs.

L’àrea està estructurada en 4 blocs: 1. Aprendre a ser i pensar. 2. Aprendre a actuar de forma autònoma i coherent. 3. Aprendre a conviure. 4. Aprendre a ser responsables en un món global. I com ho fem a 5è? Amb tres tipus d’activitats, que expliquem a continuació.

CINEFÒRUMS: Consisteix en la visualització de pel·lícules i curtmetratges amb l’objectiu de fer una reflexió, individual i conjunta, que ens porti a millorar la nostra interacció amb les persones i amb el món que ens envolta.   

   

RESOLUCIÓ DE CONFLICTES: Role-playing Els mestres presenten una situació conflictiva i els alumnes han de posar-se en una de les parts afectades o en totes dues.

24

Introducció a la pel·lícula o curtmetratge per part dels mestres. Visualització de la pel·lícula o curtmetratge (en una o dues sessions). Reflexió individual i posada en comú de les reflexions a partir d’unes orientacions. Fitxa tècnica. Què he après visualitzant-la? Com ho puc aplicar a la meva vida quotidiana? Valoració.


El curs en imatges!

25


6è a: Som científics! Aquest curs a la classe de 6èA hem sigut científics!! Dues setmanes del mes de gener les vam dedicar a fer un projecte interdisciplinari que es basava en la ciència i els experiments per poder descobrir o explicar fets del nostre dia a dia. Vam fer la recerca d’informació sobre els principals científics mundials i de casa nostra i dels seus descobriments i, com aquests han pogut canviar la història o senzillament un fet quotidià de la nostra vida. I també vam conèixer com és, què si fa, què hi ha en un laboratori i les seves normes de seguretat, que vam seguir en el “nostre laboratori” , és adir la classe, dins de les nostres possibilitats. Però amb el que més vam gaudir és en fer experiments en grup i individualment seguint el mètode científic. Vam fer de tot, per exemple: un circuit elèctric, canvi de colors d’aigua, vol-

Pregunta? Pot una flama seguir cremant si la tapem?

Hipòtesi Cadascú que pensi la seva...

Què necessites? Un plat pla, un espelma petita, un got transparent, aigua i llumins.

Procediment 1.Posa l’espelma encesa amb un llumí damunt del plat. 2.Tapa l’espelma amb el got. 3.Afegeix una mica d’aigua al voltant del got perquè faci de càmera i tapi totalment l’espelma. 4.Observa què passa...

Conclusió Esperem que cadascú hagi arribat a la seva...; però una pista: si no hi ha oxigen el foc no pot cremar.

26

cans, bombolles, vam experimentar amb la calor, l’oxigen, les reaccions químiques... Vam fer de científics amb els nostre companys, ja que tots nosaltres vam exposar el nostre propi experiment seguint la fitxa tècnica preparada prèviament. A més a més, vam anar a visitar els més petits de l’escola i , dins del taller d’experimentació, cada dia vam explicar i fer uns dels experiments que també vam fer a la nostra classe. Ens va agradar moltíssim i vam descobrir que, tot i que a vegades ens constava analitzar i arribar al perquè d’alguns fets, a partir de llavors reflexionem molt més sobre el que ens envolta i en fem hipòtesis desitjant poder resoldre-les. Ara si vols practicar pots començar amb un dels petits experiments que vam fer...; encara que amb l’ajuda d’un adult.


La prioral:

Come and explore

Una de les sortides que més vam gaudir aquest curs va ser la visita a la Prioral de Sant Pere de Reus. Allí vam fer l’activitat “La Prioral. “Come and explore”, on a part de conèixer més a fons un dels principals monuments de la nostra ciutat ho vam fer en anglès i va ser molt interessant i divertit. El monitor ens va ajudar molt a sentir-nos com autèntics exploradors i mitjançant un joc amb pistes vam poder descobrir moltes curiositats sobre la Prioral. A més a més, vam fer un taller manipulatiu i en grup per poder comprovar com es feia l’arc de volta i de mig punt i com és va construir per parts la pròpia església. Ah! Per cert, vam ser molt valents i vam pujar els 180 esglaons (aproximadament) que hi ha al campanar, per poder gaudir de les vistes increïbles de la nostra ciutat.

Tot i el vent, tant que no ens podíem gairebé ni escoltar entre nosaltres, vam poder conèixer totes les campanes de la Prioral i la seva centenària història. I no només veure-les sinó també sentir-les en directe i de ben a prop.

27


6è B: fem tecnologia Els alumnes de 6è B durant el mes de gener ens vam dedicar a practicar la tecnologia perquè l’any vinent no ens trobem tant sorpresos. Vam fer grups, i durant una setmana vam construir un pont amb pals de gelat. El primer pas va ser fer el projecte en paper i després el vam portar a la pràctica. El resultat va ser molt positiu i no en va sortir cap d’igual.

Durant la setmana següent ens vam dedicar a l’electricitat i vam construir un circuit elèctric.

Ens ho vam passar súper bé!

28


si nosaltres manéssim... Escolliríem democràticament els nostres representants.

Escoltaríem les propostes atentament.

Presentaríem molt bones propostes.

Seríem uns bons representants

29


English: recycling project

Aquest any els nens i nenes de segon hem tingut l’oportunitat de participar en un programa europeu sobre el medi ambient. Hem explicat als nens europeus com reciclem i cuidem el medi ambient reutilitzant materials a l’escola. “Hello everybody! We are the students of second course of Els Ganxets school Our class is called Leo Leoni, the name of a writer. In class we are sixteen boys and eleven girls. We will show you our recycling project where we use reused materials. In class we recycle: organic, plastic and paper. The school gives us fruit every week to be healthy and strong kids! We use the fruit boxes for different things: to keep extra activities, colours and books at the library. We reused wooden pallets to make a flower garden. In the school we have a garden. We take care of the garden. We go there once a week. In the garden there are: lettuce, strawberries, beans and tomatoes. We water once a week. When everything is ready we pick it up and we eat everything. At school we do lots of things for the environment.”

30

Ara només ens queda esperar i rebre resposta dels nostres companys de l’escola....d’Escòcia!


An interview with a special person Els alumnes de 5è, aprofitant que hem après el past simple del verb to be, hem entrevistat a una persona molt especial per nosaltres per conèixer una mica més sobre la seva infantesa.

1.- What was your favourite subject at school?

2.- What was your favourite food?

3.- What was your favourite game?

4-Who was your favourite actor or actress?

31


Educació especial:

Juguem amb els sons La consciencia fonològica podríem definir-la com la reflexió que ensenyem a fer als alumnes sobre la pronunciació, imprescindible en l’aprenentatge i en la de l’escriptura sigui quin sigui el mètode d’ensenyament utilitzat per a l’aprenentatge lector.

entre forma i significat. Els alumnes s’han d’adonar que el significat de les paraules, es modifica si es canvia un so per un altre (nas/gas), si s’intercanvia la posició dels sons (arc/car) o de les lletres (pare/pera), o si s’elimina o s’hi afegeix un so (ulleres/culleres).

És un aprenentatge fonamental i que va unit al procés lectoescriptor on intervenen una sèrie d’habilitats lingüístiques que són fonamentals en l’aprenentatge de la llengua escrita.

Tenint en compte que el joc ha estat sempre un canalitzador important de tots els aprenentatges, i d’una forma especial de l’aprenentatge lingüístic. S’aprèn a parlar jugant, i jugant s’aprofundeix en el domini del llenguatge. En el joc l’esforç esdevé imperceptible per al jugador perquè queda a bastament compensat pel plaer de jugar; però l’esforç hi és, i totes les facultats del jugador estan en tensió: la memòria, la precisió, l’atenció… És a dir, tot allò que necessitem per aprendre.

Aquestes habilitats especifiques són les habilitats visuals, necessàries per a la descodificació de les grafies (moviment ocular, camp de visió, fixacions…), i les habilitats fonètiques, necessàries per a la codificació dels sons en grafies (memòria auditiva, discriminació de sons, habilitat en la producció fonètica …). La consciencia fonològica constitueix una de les bases del currículum escolar de la llengua. Té com a objectiu descontextualitzar les paraules, observar com funcionen i analitzar les relacions

32

Per tant, practiquem la consciència fonològica a partir de jocs, escoltem, produïm, identifiquem, endevinem, etc. Així ens divertim i anem integrant la consciencia del so.


Recursos per a desenvolupar la consciència fonològica Són molts els exercicis que podem efectuar per a treballar la consciència fonològica: separació de paraules, síl·labes i lletres, picar paraules del dret i de l’inrevés, substitucions de lletres, omissió de lletres, afegir lletres, repetir paraules inventades, repetir la frase maleïda (repetir una frase que es va allargant de mica

en mica), observar d’unes paraules donades, quina acaba diferent, he afegit dos sons, quins són, joc del “veig-veig”, joc de les paraules encadenades, segmentar una paraula en els seus sons, etc.

EXEMPLE D’INTERVENCIÓ: “EL PAÍS DE LES LLETRES” Convertint les lletres en personatges d’un conte, un país imaginari on les lletres viuen en famílies i cada família en una casa particular. La 1a casa que es presenta és la casa de les protagonistes, les vocals. Cadascuna té una personalitat pròpia (la “a” és la gran i és la que posa ordre, la “u” s’amaga i juga a espantar les germanes, la “o” és molt presumida i porta un llacet al cap, la “e” es fica la mà a l’orella, es fa la despistada i fa veure que no hi sent, la “i” no vol ser petita i per això sempre porta el seu barret màgic que és un puntet volador…); cada vocal viu en un pis diferent de la casa: A, O, U, E, I.

parlava fluixet (p,p…) però la sorpresa va venir quan li van donar la mà i van aconseguir sonar com autèntics petards: PA!, PO!,PU! …” La lletra nova tindrà la seva pròpia casa i amb l’ajuda dels alumnes fem totes les combinacions possibles (síl·labes directes, és a dir “consonant +vocal”) les quals viuran dins una mateixa casa.

Les vocals es van trobant lletres noves, d’una a una. Cada lletra nova fa un determinat so i a partir d’aquest so solucionen un problema de les vocals. Per exemple, “el dia que les vocals van trobar la “p” volien fer una festa amb petards….es van trobar la “p” que

33


Ganxets al cor

6è concert de primavera El 28 d’abril és va realitzar el tradicional Concert de Primavera a l’auditori del conservatori, al Palau Bofarull. Un acte on els nostres alumnes de 3er, junt amb els nens i nenes de l’Escola Teresa Miquel i Pàimes, ens van fer gaudir d’una bona estona de música amb un programa que no deixà ningú indiferent. Els nostres ganxets van interpretar un repertori de pel.licula amb cançons de bandes sonores com “El rei lleó”, “La sireneta”, “El

llibre de la selva”, “Vaiana” o inclús “Mamma mia” del grup ABBA. Cal destacar l’afinació dels alumnes de 3er i la bona interpretació instrumental de l’alumnat de l’Escola Teresa Miquel i Pàimes, cosa que el públic va agraïr amb aplaudiments i felicitacions des del primer minut. Felicitacions més que merescudes que donen a entendre la feina ben feta i el lema amb el que vaminiciar l’acte “… la millor manera de fer música és compartint-la..”.

Audició amb el “Peret Ganxet” El passat 4 d’abril, els nostres alumnes van participar a la presentació del segon llibre de “Les aventures d’en Peret Ganxet”. Una actuació on els nens i nenes de la coral de l’escola junt amb la classe de 2n, van interpretar la sardana “Peret Ganxet”. L’acte és va realitzar a la biblioteca municipal “Xavier Amorós”, un lloc idílic on es va crear una atmosfera genial i on els nostres ganxets van cantar amb tot, fent les delícies del respetable i deixant bocabadat a tothom

34

que hi era al “hall”. Una recepció de gom a gom, que no va dubtar en cap moment d’anar a felicitar els nostres cantaires. Un èxit rotund!, que demostra el bon treball realitzat durant setmanes a l’escola. Bravo!


GravaciÓ ‘Emociona’t als ganxets’ El dia 17 de febrer va ser un dia molt important pels alumnes de quart i per tota l'escola en general. Aquest curs estem de celebració i, és que l'escola, fa deu anys. Des de l'àrea a música de seguida va sorgir la idea de fer una cançó pròpia on parlés de la nostra escola i del sentiment Ganxet. Així doncs, a l'estiu la cançó va començar a agafar forma. Quan va començar el curs la cançó ja estava feta i amb l'ajuda del pare del Nil de segon (qui va fer la base instrumental) vam poder començar a practicar-la amb qui serien els encarregats de gravar-la al Camp d’Aprenentatge Pau Casals, els alumnes de quart, ja que aquest any també compleixen una dècada. Vam estar molts mesos assajant-la, ja que anar a fer la gravació de la cançó de l'escola era una responsabilitat molt gran i volíem que sortís molt bé. De seguida ens va agradar molt, tot i que la lletra requeria una agilitat pròpia de professionals, no ens vam rendir i ens hi vam deixar la pell.

mestres que en aquest cas saben molt de música i es dediquen a fer diferents activitats per fer viure la música als infants en primera persona, des de conèixer com funciona el so, tocar un violoncel, fer experiments sonors, crear la caràtula del nostre CD i la que és l'estrella de la sortida, la gravació d'una cançó com si fóssim professionals. Sí, sí, ho heu sentit bé, semblàvem professionals! El David ens va ensenyar què és un estudi de gravació, els aparells, micròfons, auriculars… tot. Estàvem molt nerviosos però en entrar dins la peixera (lloc insonoritzat on es grava) i començar a cantar, els nervis van marxar de cop. Primer l’Íngrid havia gravat la seva veu per tal de ser la nostra referència, així mentre cantàvem la sentíem pels auriculars, era com si cadascú tingués una Íngrid a l’orella. La veritat és que quan vam sortir de la gravació i el David ens ho va ensenyar vam al·lucinar. Vam gravar en tres grups i després el David ho va ajuntar tot. Totes les activitats que vam fer ens van encantar, tot i que la que més ens va agradar va ser la gravació.

Poder anar al Camp d'Aprenentatge Pau Casals és una experiència molt bonica. Per qui no ho sàpiga, el CdA Pau Casals és un lloc on hi treballen

35


Educació fÍsica Trobada euro-regional pirineus-mediterrània Hospitalet-vandellòs

L’educació física contribueix significativament a desenvolupar coneixements, capacitats, habilitats i actituds i a mobilitzar-los quan és necessari fer-ho. És una àrea que actua de forma decisiva en l’assoliment de les competències bàsiques per la gran riquesa de continguts que genera en una gran quantitat de contextos i situacions. Aquesta versatilitat, conjugada amb la interdisciplinarietat que porta implícita, atorga a l’educació física un lloc privilegiat en el desenvolupament de les persones al llarg de tota la seva vida, ja que els ofereix un aprenentatge integral i permanent. El currículum contempla dos tipus de competències bàsiques: les més transversals, que són la base del coneixement i desenvolupament personal, són les comunicatives (per comprendre i expressar la realitat), les metodològiques (que activen l’aprenentatge) i les relatives al desenvolupament personal; i les més específiques són les que estan relacionades amb la cultura i amb la visió del món (les quals fan que les accions siguin reflexives, crítiques i adequades).

36

Aquest curs per tercera edició consecutiva, participem en la 10a Trobada Esportiva i cultural Pirineus Mediterrània durant les dates compreses entre el 29 de maig i el 2 de juny, una sortida molt especial en la que els alumnes de 6è de primària poden desplegar totes les competències treballades a l’educació física i en d’altres àrees. En aquesta trobada hi participaran aproximadament 450 alumnes d’escoles vingudes d’arreu d’Europa procedents de les regions de Catalunya, Languedoc-Roussillon, Midi Pyrénées, Provença, Costa blava, Vall dAoste (Itàlia), i altres.


37


una ampa molt activa!

Benvolgudes famílies, No ens hem adonat i un nou curs escolar s'acaba i toca per una banda fer un breu resum de totes les coses que hem fet i per l’altra començar a somiar ja en el proper curs i com fer les coses encara millor. Per començar, les dades sobre preinscripció a la nostra escola com cada any, però especialment aquest, ha estat per sobre del nombre de places que hi ha. Això significa que són moltes les famílies que cada nou curs opten per incorporar-se al projecte educatiu de la nostra escola engrescades per tot allò que els ha arribat de la bona feina que fem. I aquí, l’AMPA també ha tingut el seu paper tant en l’acompanyament a direcció a les xerrades de les llars d’infants com per totes les activitats que públicament es difonen. Només cal recordar com va quedar d’engalanada la nostra

38

escola per la jornada de portes obertes gràcies a la feina de famílies fent ganxet moltes tardes i demostrant una increïble habilitat. Va quedar tot preciós! Poc abans de finalitzar aquest curs també hem aconseguit que el container, que vam poder comprar curs passat per guardar material de les extraescolars i en breu del pati d’infantil, estigui decorat de la forma més significativa per als nostres nens i nenes! Amb la foto de la nostra Cucafera Petita!


La Cucafera que com des de l’inici de la seva creació, no ha parat d’actuar en diferents pobles, ciutats i festes com un símbol de la unió i empenta de les famílies de l’escola.

sentants a les juntes extenses i amb la seva inacabable energia han fet moltes coses, aquí només un exemple:

Però, no només la cucafera, si no que totes les comissions participant a través dels i les repre        

La compra i gestió dels llibres escolars. Ajuda a l'escola per organitzar la castanyada, el tió, els patges reials, la Mona i la festa final de curs. Organització de la Jornada de Germanor, Calçotada, esquiada, "bicicletada" Continuació de l'oferta d'acollides de matí i tarda a través del servei de menjador. Continuació de l'oferta d'extraescolars de tarda i migdia. Col·laboració econòmica per les famílies de l’AMPA que els seus nens i nenes van a les colònies de 2n i 4rt. Pagament de l’orla de sisè. Millorar el bloc de l'AMPA i incorporació d’un Instagram de l’AMPA per a que pugui ser un punt de difusió de tot el que fem des de l’AMPA. Moltes coses més.

39


El nostre comiat Promoció 2008-2017 de que és un moment No hem de creure senel que hem après i tristor, ja que tot mpre i, ens ajudarà se à ar ny pa om ac s tit en guir ectes per poder se a escollir nous traj és, la vida. A més a m en el llarg viatge de iran ssatgers que segu pa es tr al a em ix de alEls Ganxets, especi viatjant en el tren d’ enlols, que estan com ment els nostres fil us vagons. çant a omplir els se uastre viatge, contin Ara seguirem el no a tren i posant carbó rem guiant el nostre , nt der seguir avança po r pe na ui àq m la un gran record. però sempre amb a , gràcies i bon viatge Per això i molt més tothom. la Ganxets de part de Adéu a l’escola Els 7. promoció 2008/201

a. tllet de tren s’acab bi er im pr re st no El ció da i canviem d’esta Fem la primera para vida. en el trajecte de la s va l’escola Els Ganxet a da ta es ra st no La que 08 amb un bitllet començar l’any 20 gaurendre , ensenyar, ens convidava a ap moconèixer mestres, a s, no irrt ve di r, di .. ics, primers amors. nitors, companys, am rma 43 vagons que fo En cada un dels nsaferents records, se di ha hi en tr st ue aq m, alguns d’iguals, se cions i sentiments eats rents, però tots cr blants o molt dife le. nosaltres inoblidab a r pe la co es a un en lles àcies a totes aque Volem donar les gr r jat al nostre tren pe persones que han pu tir er ajudar-nos a conv acompanyar-nos i Als homes i dones. nos en futurs gran a ent, altres una mic m eu br t ja pu n ha guns tat hi ha que hi han es més de temps i n’ portants! sempre. Però tots im nostres pares per s al ïm ra ag , nt ta Per les tots els mestres i acompanyar-nos. A va-nos a omplir els mestres per ajudar diversió, respecte i t, en em ix ne co de gons iitors que ens han cu amor. A tots els mon n cuineres que ens ha dat i divertit, a les í, a r continuar el cam de po r pe t xa ei gr en pel ganitzen el centre tots aquells que or ens erges que sempre nostre bé, als cons scú tes, a tots i a cada lo pi s le at lv sa n ha simes gràcies. d’ells i d’elles moltís

40

Reus, 16 de juny de

2017


6È A

6È B 41


1ER

2N

3R A

3R B 42


4T A

4T B

5È A

5È B 43


Ganxets a l’insti!

He duplicat el s meus amics, però trobo a faltar el pati de la escola.

YERAI ALUJA CRESPO jada. cor, deix pet a r co e d ó n a cap, si es fa de cap o n ar-me. e u q ça a y per acompany L'ensen es ci rà G .. r. aré al co Z Sempre ús port ALÀ SÁNCHE

NIL MONT

Hola sóc Francisco

Ocaña. Passar a

l’institut és una ex

periència fantàst

ica. Us esperem!

FRANCISCO OC

AÑA

44


olt r guai! Jo estic m pe sú s É ? ut it st anar a l’n , t! Teniu ganes d' rs són súper bons so es Hola! Com va to of pr ls E s. ue ics i amig negut a molts am co e u d'estar H dí au G al bé ats però no ho he nt pa es a ic m a u un t bé. Potser este i t'ho passes mol per a res.

s!!! Moltes abraçade

A CHILLARÓN ANDREA ROVIR

Me’n recordo q uan vaig comen çar P3 i a la ve contenta i vaig ga fer molts amics, que a dia d’avu da s’inaugurava l’escola Els Ga etapa a l’institut i els tinc a la mev nx i és genial. a vida. Ara he co ets. Anava molt mençat una nova

LAURA GONZÀ LE

Z BONFILL

e uè no sabia qu q er p la el or l' cola pero ca darrera va amb la mos sí, és diferent l'Insti que l'es mpre els ta es y an n u Hola!! Fa dir que xets i se stitut... Doncs enyoro als Gan als nens de 6è in e l' u q a ar ia ss ar fe ss n a p co ànims rça bé. He de tothom i molts a a d ça que es porta fo ra ab a cor... Un portaré al meu t!!!! tan que no és per

OYA ANA VIDAL M

L’Institut em va m ol un petit problem t bé és un gran canvi però he fe a... Estem fins al t capdamunt dels molts amics nous i m’ho passo m exàmens, podem olt bé, però hi ha dir que fan una mica la punyeta . ;)

ALEA ARAGON È

S PARÉS

45


Agraïments:

Editat per Escola Els Ganxets Passeig del Nord 98, 43206 Reus Tel.: 977 929148 revistaelsganxets@gmail.com https://agora.xtec.cat/escolaelsganxets/

La Comissió de Revista vol donar les gràcies a totes les persones que fan possible que el Ganxet surti un any més a la llum. Als alumnes, que han explicat les seves experiències, als tutors i especialistes que donen forma a tot el seguit d’idees dels nostres grans creatius, a la direcció del centre pel suport donat a un projecte com la revista escolar i a totes les empreses, artistes i entitats que han finançat El Ganxet de forma desinteressada. A tots ells

GRÀCIES!

Comissió TAC-Revista Aïda Camplà, Sheila Fernández, Montse Salas i Àlex Tena. Consell de redacció: Aïda Camplà, Yolanda Sisteré, Joana Pérez, Remei Girona, Mari Jo Illarramendi, Sílvia Pastor, Isabel Navalón, Sheila Fernández, Noemí Puentes, Gonçal Tamborero, Àlex Tena, Ton Ayllón, Tània Moncusí, Judit Pedrola, Íngrid Camplà, Carles Macaya, Laura Díaz, Jèssica Llauradó, Montse Salas, Tere Aranda, Laura Salas, Mònica Pujals. Disseny gràfic i maquetació: Comissió TAC-Revista Fotografia de la portada: Comissió TAC-Revista Imprimeix: AG Ediciones

46

#SOMGANXETS


FORN DE PA MONT-RAL

47


Profile for tac.elsganxets

Ganxet 2017  

Revista Escola Els Ganxets. Juny 2017 curs escolar 2016-2017

Ganxet 2017  

Revista Escola Els Ganxets. Juny 2017 curs escolar 2016-2017

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded