__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ETER PAN P B M A E TEATR

EDUCACIÓ FÍS ICA

ENVOLTATS DE MATEMÀTIQUES

PIZZA RECIPE

APREN EM AM B

UN CONCERT D’AMICS S TUAL X E T ES LOGI O P I T RTUNY MARIÀ FO

L’HORT DE L’ESCOLA

PAPER RECICLEM

SOM CAVALLERS TREBALL EM AMB

ELS GO SSOS

ETGES FEM DE M PARES, JA HO SÉ FER SOL!

L’ART A LA NOSTRA CLASSE ELS POK ÉMON

G DAY N I P P O A SH


Un any ple d’experiències!

J

a tornem a ser aquí. Una nova edició d’El Ganxet torna a veure la llum. En aquesta revista no trobareu les notícies de primera portada de tots els diaris, ni els últims fitxatges del futbol, ni tampoc la cartellera de cinema. Però si ets un nen o nena, pare o mare, mestre o mestra, avi o àvia, amic o amiga de l’Escola Els Ganxets, no dubtis en agafar-la i endinsar-te en les imatges, experiències i aprenentatges fets durant aquest curs que ja acaba. Nens i nenes de 3 anys que, en el seu primer any a l’escola, han après moltes coses amb els gossos. D’altres que ens han escrit notícies, contes i poemes i que ens han demostrat que són i seran grans escriptors. Nens que, per un temps, s’han convertit en metges o cavallers. Aules on els Pokémon han estat el fil per aprendre’n molt. La satisfacció de collir verdures d’un hort treballat pels nens i nenes de la nostra escola. L’aprenentatge de les matemàtiques, que envolten les nostres vides. Els treballs fets a partir de l’obra de grans artistes com Marià Fortuny, An-

2

toni Gaudí i Paul Cèzanne. La importància de reciclar i protegir el nostre planeta. Anar de compres o fer una pizza... en anglès! Un concert molt especial. El recull d’activitats organitzades per l’AMPA... i moltes coses més! Per la Comissió de Revista, és una il—lusió i un plaer ser l’altaveu de la música que sona a la nostra escola. Esperem que, amb l’esforç de tots, siguin moltes Les Ganxetes i Els Ganxets que arribin a les vostres mans. Però aquest projecte no seria possible sense els nens i nenes, protagonistes de tota aquesta història; el treball dels mestres, el suport de l’equip directiu i la col—laboració de tots els comerços. Un milió de gràcies a tots!

Comissió de revista .. 2 Editorial .......................... 3 P3 .................................. 4-5 P4A ............................. 6-7 P4B ............................. 8-9 P5A ..........................10-11 P5B ..........................12-13 1rA ...........................14-15 1rB ...........................16-17 2nA i B....................18-21 3r ..............................22-23 4t ..............................24-25 5è. ............................26-27 E. Física ..................28-29 Anglès .................. 30-31 Música ....................32-33 E. Especial .............34-35

Comissió de Revista

AMPA ......................36-37 Passatemps ..........38-39 Col·laboradors 40


Revista El Ganxet Juny 2013

Editorial U

n curs més ha estat possible l’edició de la nostra revista el Ganxet i ara que ens agafa de nou a final de curs, ens transporta al passat per reviure totes les experiències que hem compartit a la nostra escola, moments que els nostres alumnes han carregat a les seves motxilles i que de ben segur que els acompanyaran tota la seva vida. Aquest curs podem dir que estem contents de la feina feta, ens sentim orgullosos de formar part d’aquesta comunitat educativa on la nostra gran tasca diària es tradueix en un treball constant per tal que els grans protagonistes tinguin allò que es mereixen: una educació feta a consciència. Tenim un gran equip de professionals que hi aboquen esforços i compromís. Gràcies a tots i totes per compartir aquest projecte engrescador.

viatjar plegats a través de tot allò que ha anat succeint, recordar les experiències a l’escola, reviure moments de compartir, de treball, de gaudir, d’aprendre.... Ara, a la fi del curs escolar i a la porta d’unes noves vacances d’estiu toca desplegar tot el que hem après. A nosaltres, els més grans, acompanyar-los en aquest desenvolupament i assoliment d’autonomia personal del qual hem de sentir-nos ben orgullosos.

Gràcies també als qui ens heu confiat els vostres fills, gràcies per creure en nosaltres i en la nostra dedicació en la feina , gràcies per ajudar-nos en els moments difícils i per acompanyar-nos en els bons moments....

El nostre desig ara que les aules romandran tancades és que pugueu gaudir de molts i intensos moments compartits amb els vostres fills i filles. Nosaltres posarem fil a l’agulla i començarem a embastar el nou curs.

Amb aquest Ganxet hem pretès fer un recull de diferents activitats que s’han fet durant el curs a la nostra escola. Passant les seves pàgines, podrem

Bones vacances a tots i totes!

La Direcció

3


P3: Aprenem amb els gossos A quest any els nens i nenes de la classe de les Gotes d’Aigua, hem treballat el projecte dels GOS-

SOS. Primer per a poder aprendre moltes coses vam portar informació de casa., i en vam trobar

molta!! Contes, imatges, peluixos, jocs, llibres de consulta... L’entrada a la nostra classe va quedar genial!!

LA

LA COL I ja estàvem preparats per començar a treballar el nostre primer projecte. Amb motivació i amb molta il—lusió; Quina emoció!!!! Tots teníem clar que un gos, semblava un cavall petit, amb quatre potes, dos ulls, una cua, però.. Quina mida tenen els gossos? Quan poden pesar? Què mengen? Hi havia moltes coses que volíem saber dels gossos i ens hi havíem de poEL CISTELL sar mans a la massa.

En una de les informacions vam trobar que els gossos poden mesurar de 20 cm a 1 m. Quan mesurem nosaltres? Vam fer una gràfica per comprovar les nostres alçades.

A

QUÈ DIVERTIT!

4


Revista El Ganxet Juny 2013

Buscant, buscant, vam trobar que els gossos poden pesar des d’un kg. fins a 80kg. I nosaltres? Amb l’ajuda d’una balança ens vam pesar tots, els nostres kg. sortien a la pantalla, que divertit!!!.

Els gossos es comuniquen amb nosaltres a través del seu cos. Per poder-ho veure ens van visitar a la classe l’Òscar i la Dana. Ens ho vam passar súper bé amb ells!!! Mireu que sabia fer la Dana!

Per acabar aquest projecte tant divertit vam anar d’excursió al veterinari! La mama de l’Adrià ens va explicar i ensenyar súper bé la feina que realitzen els metges dels animals. Va ser una sortida molt interessant. Aquest primer any als Ganxets ha estat genial, no us sembla?

5


P4: Tipologies textuals D

urant aquest curs, les classes de Les Granotes i La Pluja, hem treballat la llengua a partir de diferents tipologies textuals. Aquí us presentem un recull d’activitats amb les que hem gaudit molt.

El conte... Els contes són potser, la tipologia de text que més agrada els infants. Quan els hi expliquem un conte, permetem que desenvolupin la seva creativitat, que exterioritzin els seus sentiments, que empatitzin amb els seus personatges, que ampliïn el llenguatge, la curiositat…en definitiva, els obrim la porta al món de la imaginació.

A la nostra escola, els contes estan presents en el nostre dia a dia. Però aquest cop, els hem volgut treballar de manera vivencial. Hem preparat una activitat conjunta entre els companys/es de les dues classes i, aprofitant la festa de Sant Jordi, res millor que convertir-nos en els personatges d’una llegenda molt especial: "ELS GANXETS I ELS TRES DRACS"

HI HAVIA UNA VEGADA…

MIREU COM HEM GAUDIT!!

LES NENES I NENS DELS GANXETS JUGAVEN AL PATI I VAN SENTIR MOLTA PUDOR

6


Revista El Ganxet Juny 2013

PERQUÈ VAN APARÈIXER TRES DRACS PUDENTS… -UFF, QUINA PUDOR!

TENIEN TANTA GANA QUE ES VAN MENJAR TOT EL QUE HI HAVIA A LES CLASSES..

VAN FER UN SORTEIG I LA MALA SORT LI VA TOCAR A…

QUAN ESTÀVEN A DAVANT DEL DRAC

VAN APARÈIXER ELS CAVALLERS DE L’EXÈRCIT DE SANT JORDI I VAN MATAR ELS DRACS I DE LA SANG VAN SORTIR LLAMINADURES! UMMMM

…I VAN JUGAR FELIÇOS I CONTENTS

DONEM LES GRÀCIES A TOTES LES FAMÍLIES PER HAVER COL·LABORAT AMB LES DISFRESSES.

7


la noticia… Per aprendre millor hem de viure-ho. a partir d’aquestes vivències, els aprenentatges passen a ser significatius per a l’alumne. És per aquest motiu, que vam pensar que una bona manera de treballar les notícies, era a partir de les vivències dels nostres alumnes i vam aprofitar per crear el Diari 4.

ESCRIVIM EL PEU DE FOTO

ANUNCIEM ALS COMPANYS QUE JA HAN FET 5 ANYS .

8

Una revista on s’informa de manera objectiva, d’alguns dels esdeveniments més important ocorreguts als companys de l’escola.

FEM EL TITULAR DE LA NOTÍCIA

TROBEM DIFERÈNCIES I PRACTIQUEM POESIA.


Revista El Ganxet Juny 2013

… i la poesía! Quin gust per la nostra oïda escoltar bona poesía... I, encara més, si ve acompanyada de música! Aquesta activitat, s’ha dut a terme gràcies a unes mames molt eixerides, la Lídia, i l’Íngrid, que ens han dedicat una mica del seu temps i ens han preparat un taller xulíssim de poemes musicats.

Els alumnes s’han après per grups un total de quatre poemes per classe, també han fet les il—lustracions i, amb l’ajuda de les mames que han vingut, han posat so a les paraules. HAN QUEDAT GENIALS!!!!

A LA CLASSE HEM TREBALLAT LA RIMA I LI HEM FET LES IL·LUSTRACIONS ALS NOSTRES POEMES.

9


P5A: Fem de metges

E

ls nens i nenes de la classe dels Taurons teníem ganes d’aprendre i descobrir coses sobre el nostre cos i qui millor per ensenyar -nos-ho què els metges. Ells són qui tenen cura de que ens trobem genial, tot i que també és important una bona alimentació i una mica d’exercici. És per això que vam triar el projecte dels metges. Llavors, com que ja fem P5 i ens hem tornat experts en això dels projectes ens vam posar mans a la feina. Entre tots vam recollir un munt d’informació i organitzarem el racó dels metges amb material mèdic: benes, tiretes, xeringues,

10

mascaretes, bates, guants, peücs, gorres de metge, capses de medicaments... Al final no sabíem si era la classe dels Taurons o un hospital ben equipat (sense retallades). Teníem des de Sala d’espera i la de cribatge fins a la unitat de cures intensives.


Revista El Ganxet Juny 2013

No va faltar ni la consulta del metge i la metgessa,

ni la farmàcia on anar a buscar els medicaments que ens havien receptat.

Ens ho vam passar d’allò més bé i també vam aprendre moltíssim Un cop més, gràcies per la vostra col—laboració, famílies.

11


S

P5B: Som cavallers

egons va avançant el nen i la nena d'Educació Infantil, va emergint progressivament de l'egocentrisme i comença a sentir la necessitat d'obertura als altres. La companyia dels altres, dels iguals i la confrontació amb ells, arriba a ser una de les preocupacions primordials dels més grans de l'etapa.

Per això en aquest tercer trimestre hem fet moltes activitats del nostre projecte Els Cavallers de l'Unicorn en petits grups. Esperem que us agradin!

Un cop fets els grups, ara és el moment d’escollir el lema de la família feudal del Castell que hem creat. Per a fer-ho farem servir els *rodolins* , o més ben dit *tremolinis” perquè ens fan tremolar de riure!! Mireu que divertits!!

12


Revista El Ganxet Juny 2013

Hem aprofitat el nostre bonic pati per construir un castell de sorra, hem escrit els noms de les parts que hem estudiat a classe i els hem posat en el seu lloc corresponent, amb la seva bandera i el seu escut. Ja que estem estudiant a Salvador DalĂ­ tambĂŠ hem creat el seu Castell.

A psicomotricitat hem inventat jocs de defensa i atac i ens hem divertit molt!!!

13


1rA: Treballem

amb els Pokémon!

E

stem fent un poster per taula d’una evolució dels “POKÉMON “ que ells mateixos han elegit . Això serà l’últim treball de plàstica que farem aquest curs , aprofitant que també hem treballat els “POKÉMON “ a Medi .

14


Revista El Ganxet Juny 2013

Durant tot el curs hem estat treballant l’obra d’Antoni Tàpies en la seva faceta d’escultor i pintor més informalista. I també a Claude Monet amb els seus paissatges i colors impressionistes. Hem sabut que és això de l’impremta i qui va ser el seu inventor , un tal Gutemberg fa molts i molts anys.

15


1rB: Teatre amb Peter Pan A

quest curs, els nens i nenes de primer hem treballat part de l’àrea de castellà a través del teatre.

Per a fer-ho, vam triar el conte de Peter Pan, ens vam repartir els personatges, i després de molt assajar, ho hem representat davant d’altres companys de l’escola. Com estem fets uns artistes ens ha sortit molt bé, i per això volem compartir amb vosaltres una miqueta de la feina que hem fet.

16


Revista El Ganxet Juny 2013

17


2n: Envoltats de matemàtiques! L

es matemàtiques semblen una cosa allunyada de nosaltres, avorrida i difícil. Però, realment, no ho són. A la classe de 2n, intentem aprendre moltes coses que podem observar, manipular, experimentar... Estem envoltats de conceptes matemàtics!

GEOMETRIA Construïm figures, en coneixem de noves i mirem els costats, els vèrtex, el perímetre...

CÀLCUL MENTAL Ens agrada molt fer càlcul mental per poder operar més ràpid! Practiquem amb problemes del “Quinzet” i amb diferents activitats de càlcul (Sudoku, bingo, jocs...)

JClic, Edu36 5...fem moltes activit ats divertides i en tretingudes per intern et que també ens aju den molt a practi car.

18


Revista El Ganxet Juny 2013

ESTADÍSTICA Cada mes treballem l'estadística amb el temps, a més d'altres activitats de recollida de dades i construcció de gràfics que ens ajuden a entendre i mostrar la informació de manera més esquemàtica i diferent.

OPERACIONS: OPERACIONS Sabem sumar i restar portant, multiplicar... i dividir!!

MESURA MESURA Hem construït el nostre rellotge!

Ja no ens podran enredar quan ens tornin el canvi!

19


2n: L’hort de l’escola Si vols ser feliç una hora, compra’t un gelat. Si vols ser feliç una setmana, fes un viatge. Si vols ser feliç un any, canta i balla. I si vols ser feliç tota la vida, tingues UN HORT!

C

om que les nenes i els nens de segon volem ser feliços tota la vida, ens hem encarregat de l’hort! Això sí, cal dir que ha sigut un treball en equip amb els nens i nenes d’Educació Infantil. Ens ha agradat molt compartir aquest projecte amb altres nens, ja que hem hagut d’organitzar-nos. La feina va començar al setembre. Voleu veure com estava l’hort quan vam tornar de les vacances de l’estiu? Així! (foto n. 1)

1

2

Com haureu comprovat, hi havia molta feina a fer: 1) Arrencar males herbes i netejar l’hort. 2) Llaurar. Per fer aquesta feina vam tenir una gran ajuda: l’Arcadi i el seu motocultor. L’Arcadi és el pare de l’Arcadi (P4B) i l’Abril (2nB) i treballa de jardiner. Amb el seu motocultor vam deixar la terra ben tova i esponjosa, en perfectes condicions per plantar. 3) Plantar. Després d’estudiar bé com fer-ho, vam plantar bledes, espinacs, patates i tomàquets. 4) Regar. 5) Collir. Tot treball té els seus fruits i nosaltres vam collir les nostres primeres verdures al mes de maig: les bledes!

3

4

5

20


Revista El Ganxet Juny 2013

Oi que a vosaltres us agrada menjar bons aliments? Les plantes i les verdures de l’hort també necessiten bons aliments per créixer! És per això que hem elaborat adob orgànic amb el compostador.

Sabies quins aliments podem tirar al compostador?

Restes d’alime nts

Marro de cafè

ADOB

NATURAL

!

Fulles seques Fem de cavall

EXPERIMENTEM!

NECESSITES:

El midó és un hidrat de carboni que contenen alguns aliments i que ens proporciona molta energia.

- Iode - Farina

Quins aliments tenen midó? Per comprovar-ho, només has de posar unes gotes de iode.

- Sal - Fideus - Sucre - Poma

Si el iode es fa fosc, fins a tornar-se quasi de color negre... és que aquell aliment sí que conté midó. Comprova tu mateix quins aliments contenen midó!

21


3r:

Marià Fortuny: el gravat i l’estampació

M

arià Fortuny i Marsal (Reus, Baix Camp, 11 de juny de 1838 - Roma, 21 de novembre de 1874) fou un pintor, dibuixant i gravador català. Fortuny va ser una de les figures més excepcionals de la pintura catalana del segle XIX. Aquest pintor reusenc va tenir una vida breu, però va deixar una petjada molt destacada en la història de l'art.

EL GRAVAT AL BUIT A diferència del gravat en relleu, en el gravat al buit és fa just el contrari. No es tracta d’afegir un relleu a la matriu, sinó de buidar les parts que no ens interessin per crear la imatge que volem reproduir.

EL GRAVAT EN RELLEU En la tècnica del gravat en relleu es treballa amb una matriu de la qual s'han extret les part que no es volen estampar. També és pot donar una nova alçada enganxant coses al damunt. En la part de la superfície que queda en relleu serà on El gravat va ser molt ims'hi escamparà la tinta per a portant perquè es podien després estampar-la. fer un nombre il—limitat de Per fer el gravat original i reproduccions artístiques que utilitzava Fortuny es necessiten eines punxegudes per rascar (gravar) una fusta o un linòleum. També un corró de pintar i un corró de cuina per estampar millor la pinta sobre el paper, la tela...

22

Les matrius poden ser de diferents materials: fusta, cartró, linòleum, plàstic.... Les eines per treballar directament són el burí, les tisores, el punxó i d'altres més modernes com el granejador. L'artista treballa amb aquestes eines directament damunt la matriu.


Revista El Ganxet Juny 2013

“EL BOSC”

“AIGUA D’ESPASES”

“L’OCELL”

“LA GUERRA”

“LA PLATJA”

“EL TEMPS”

“FANTASMES, MONSTRES I OVNIS”

“EL RIU PUP PUP”

“EL FONS DEL MAR”

“LA NATURA”

“L’ESTRUÇ”

23


4t: Reciclem paper E

ls alumnes de 4t hem estudiat el consum sostenible. Hem aprés que es consumeix molt i es produeixen massa residus. El consum sostenible és el que permet a totes les persones cobrir les seves necessitats vitals. Per evitar-ho podem aplicar la regla de les tres “R” a la nostra vida quotidiana.

RECICLAR: Fer servir els residus per a elaborar nous productes.

REDUIR: EDUIR Fer servir menys matèries primeres menys menys energia.

aigua

REUTILITZAR: EUTILITZAR No llençar les coses que encara són útils.

Això és el que hem fet a Classe; hem reciclat paper! paper

24

i


Revista El Ganxet Juny 2013

Aquests són els passos que hem seguit per a elaborar-lo. Anoteu-ho bé, i RECICLEU!!

NECESSITES: ⇒Una ampolla ⇒Un paper utilitzat ⇒Un drap ⇒Paper de cuina ⇒Una batedora ⇒Pètals de flor ⇒Paper de diari ⇒Llibres gruixuts ES FA AIXÍ:

1. Omple amb una mica d’aigua l’ampolla, 2. Comença a estripar paper a trossets. 3. Quan estigui fet pasta, passa-li la batedora. 4. Posa’l al paper de cuina. 5. Posa el drap al damunt i fes pressió. 6. Posa els pètals i el paper de cuina. 7. Posa al damunt els llibres gruixuts.

25


5è: L’art a la nostra classe A

quest curs els nens i les nenes de cinquè, hem fet diferents tasques a l’assignatura d’Educació Plàstica relacionades amb dos autors que segur que coneixeu, encara

que sigui una mica. Us volem obrir les portes de la nostra classe per a què pugueu veure que hem treballat.

DADES BIOGRÀFIQUES

Nom: Naixement: Naixement a: Defunció:

Antoni Gaudí i Cornet 25 de juny de 1852 Reus, Riudoms 10 de juny de 1926

Mort a:

Barcelona

“Tot surt del gran llibre de la naturalesa, naturalesa les obres dels homes són ja un llibre imprès” Amb aquesta cita Antoni Gaudí ens aclareix que des de ben petit, va ser un gran observador de la natura, de la qual l'atreien les formes, els colors i la geometria. També va treballar un gran element de la natura com és la llum mostrant tots els reflexes i sensacions que aquesta pot transmetre. Així és com hem volgut treballar-ho a la nostra classe.

Carnaval 2013 disfressats d’un quadre de Paul Cèzanne

“Dimarts de carnaval”

26


Revista El Ganxet Juny 2013

DADES BIOGRÀFIQUES

Nom:

Paul Cèzanne

Naixement:

19 de gener de 1839

Naixement a:

Aix-en-Provence, França

Defunció:

22 d’octubre de 1906

Mort a:

Aix-en-Provence, França

Hem après molt sobre la vida i obra de Paul Cèzanne: El seu estil era l’impressionisme i per tant els seus quadres donaven molta importància al moviment. En el quadre “jugadors de cartes” per exemple, vam aprendre la importància que va donar l’autor a la llum que entrava per la finestra i es reflectia en l’ampolla que ocupa un lloc important en el quadre. D’altra banda vam estudiar els diferents bodegons de Cèzanne, perfectes per plantejarnos moltes coses sobre la posició dels objectes i el tipus de llum que els il—lumina.

Mural fets pels nens de cinquè Jugadors de cartes - pintura a l’oli

El bodegó (naturalesa morta) Un bodegó és una composició feta a partir d’objectes inanimats com ara fruites, flors, gerros, objectes de cuina...i qualsevol altre objecte domèstic que hagi seduït l’artista amb les seves qualitats visuals: forma, color, textura,... També s’anomenen natura morta. El bodegó, dóna més llibertat d’acció a l’hora de distribuir els elements per fer una composició que altres gèneres com el paisatge o el retrat.

27


A

Educació Física quest curs hem posat molt d’èmfasi als hàbits higiènics.

HIGIENE I SALUT. La higiene, com l’activitat física i l’alimentació, és un factor importantíssim per mantenir la salut. Higiene no només vol dir neteja sinó que és un concepte més ampli que fa referència a la prevenció de qualsevol comportament no saludable. Aquesta prevenció es concreta en una sèrie d’hàbits higiènics. LA HIGIENE PERSONAL. La higiene personal es refereix a la neteja diària del cos, el vestit i la seguretat personal. La higiene pública es refereix a la salut en relació amb les instal—lacions públiques, com per exemple la piscina o els vestuaris i la prevenció de contagis.

28

LA HIGIENE DEL COS. Les mans són la zona del cos que més s’embruta i per tant, és la que sovint ens hem de rentar, sobretot abans de menjar o tocar aliments. Després de fer esport s’ha de netejar la pell perquè s’ha suat. Si s’asseca la suor i no ens rentem, poden provocar refredats i males olors. Alguns bons hàbits higiènics personals necessaris a l’hora d’educació física són: 1) Portar roba esportiva còmode, ample i sobretot que afavoreixi la transpiració. 2) Portar calçat esportiu que també deixi transpirar el peu. 3) Dutxar-se o rentar-se bé el cos i els cabells. 4) Eixugar-se bé el cos i els cabells. 5) Canviar-se de roba després de fer l’activitat d’educació física.


Revista El Ganxet Juny 2013

LA HIGIENE DE LA PELL. Per la pell eliminem diferents substàncies a través de la suor. Si no ens netegem el resultat és la brutícia i es pot crear a la pell un camp de gèrmens que desenvolupen malalties. La suor és un líquid molt important i beneficiós que serveix per regular la temperatura del cos. Una dutxa diària és el que es recomana per tenir la pell del cos perfectament neta, però ens hem de rentar cada vegada que ens embrutem o suem més del normal. En acabar de dutxar-te, un raig d’aigua freda és convenient perquè relaxa els músculs i afavoreix la circulació. La roba i el calçat. La roba que portem a sobre ha d’estar neta, sobretot la que està en contacte amb la pell per evitar irritacions i altres problemes de la pell. A les classes d’educació física hem practicat durant tot el curs hàbits higiènics com portar l’equipament adequat: samarreta de cotó, pantalons curts, xandall (si fa fred), calçat esportiu i roba interior adequada. Tant per les activitats de les sessions a l’escola com en el cas de la natació ens hem fet la bossa d’esport. Però recorda: si la fas el dia abans no t’oblidaràs cap cosa necessària! EQUIPAMENT I INSTAL·LACIONS L’equipament esportiu (cistelles, porteries, xarxes, aparells...) i el material (pilotes, xanques, cordes...) s’han d’utilitzar adequadament. Hem d’emprar el material correctament així, només es poden xutar les pilotes de futbol, en canvi, les pilotes de voleibol o bàsquet, si es xuten, perden la seva forma esfèrica, es desinflen o es trenquen perquè no tenen la resistència suficient per rebre puntades de peu. Ja veieu que la higiene no és només rentar-se, també és saber fer servir els estris i tenir una actitud respectuosa cap el nostre cos, cap els altres i cap el medi que ens envolta.

29


Anglès: Pizza recipe E

ls nens i nenes de P5 acabem el curs fent de “CHEFS” a la classe d’anglès. Aprenem els ingredients, els passos per preparar la pizza i finalment.. en fem una tots junts! El millor de tot és que ens divertim moltíssim, aprenem a diferenciar els aliments saludables dels que no ho són i sempre en anglès!

- Tomato Sauce - Cheese - Egg - Ham - Sausage - Mushrooms - Peppers

1. Roll the dough. 2. Spread the tomato sauce 3. Chop the ingredients. 4. Put them on the pizza 5. Bake the pizza 6. Eat the pizza!

30


Revista El Ganxet Juny 2013

A shopping day! E

ls alumnes de 4rt van passar una tarda en la que es van convertir en shop assistants i customers. Cadascú es va crear la seva botiga i van poder comprar fruita, roba, material esportiu, dolços... I s’ho van passar d’allò més bé ja que s’ho van preparar tot ells!

Shop Assistant: Hello!

C: Yes, Can I have some cheese, please?

Customer: Hello!

S.A: I’m sorry, I haven’t got cheese.

S.A: Can I help you?

Do you want anything else?

C: Yes, Can I have an apple?

C: How much is it?

S.A: Yes, here you are.

S.A: It’s one pound. C: Thank you, bye, bye! S.A: Goodbye!

31


Música: Un concert d’amics

Q

uina alegria poder sortir de l’escola. Sempre és agradable sortir ja sigui per fer una excursió o com en aquest cas, a fer un concert, és a dir: a treballar. El resultat que es mostra quan es fa un concert porta darrere moltes hores d’estudi, de sacrifici, i de dedicació i la recompensa no és poca: l’aplaudiment d’un gran públic. Tot va començar quan vam rebre la trucada del Xavi Juncosa, un pianista i amic del mestre de música de l’escola. Ell, el Xavi, està de mestre a una escola de Reus, el Teresa Miquel i Pàmies, una escola on la música i l’art formen la part més important del seu projecte educatiu. I és per això que ens van convidar a anar a aquella escola per tal de fer un concert on poguéssim mostrar la feina que havíem estat fent a l’aula de música dia a dia. Clar de lluna, Atxim, Petit Cant, Amics i l’Home dibuixat, van ser els títols que vam portar

32

a programa. Tots ells, fidel reflex del treball realitzat durant aquest temps. Amb el programa assajat durant gairebé dos mesos, va arribar el moment de començar a cantar i a tocar instruments. Els nervis estaven a flor de pell, però les cares d’alegria que reflectien els nens eren indescriptibles. El concert va ser curt, o al menys així ens ho va semblar, ja que de seguida va passar allò que tant havia costat d’assajar mesos abans. I ara tan sols queda esperar l’ovació del públic que no es va quedar gens petita.


Revista El Ganxet Juny 2013

Els instruments del concert: A banda de diferents instruments de l’escola vam poder escoltar una cançó que va sonar amb viola. La Izarbe va ser la protagonista durant la cançó “Clar de lluna”, la qual també havíem treballat a classe amb l’Stefan al piano. També vam poder escoltar l’ukelé quan els nens i nenes de l’escola Teresa Miquel i Pàmies van acompanyar la cançó del “Frère Jaques” amb aquest instrument.

33


Pares, ja ho sé fer sol! E

ducar no és fàcil. Estimar un fill exigeix donar-li pautes, normes i límits que l’ajudin a desenvolupar-se com a persona traient el màxim rendiment de les habilitats socials potencials de les que com a individu haurà de ser plenament coneixedor per tal de viure en el món actual. No afrontar les demandes inabastables amb un “NO”, no ens fa ser mals pares, ben al contrari. La coherència en les decisions que es prenen són la base perquè els nostre fills/es ens prenguin d’exemples, de models a seguir. És ben cert que de vegades els exigim “massa” molt més del que nens de la seva edat són capaços de realitzar. Però en molts casos també subestimem la seva capacitat d’autonomia el que són capaços de fer. Quantes vegades ens hem sorprès perquè un nen de tres anys ens agafa l’i-pad i el fa anar millor que nosaltres mateixos? O quan el nostre fill de cicle mitjà ja no ens necessita per fer una cerca a internet perquè ja sap que el “motor de cerca” amb més entrades és google?

34

Per què llavors no els veiem prou madurs per fer-se responsables de la seva motxilla al matí o d’agafar-se el seu esmorzar de damunt la taula? Fer –se gran. Aquest és el dilema que molts de nosaltres, pares, mares, avis, àvies, i demés familiars propers intentem evitar als nostres “petits”. Estimar no només implica mimar-los, sinó guiarlos i corregir-los encara que no en tinguem ganes, fer-los conscients de les conseqüències dels seus actes, encara que això impliqui una mala estona i no es vegin els resultats a curt termini. No esperem que els ensenyem a cordarse les sabates avui i demà ja puguem desterrar totes les sabates de velcro de l’armari! La paciència és la mare de la ciència encara que a vegades pensem que no ha intervingut gens en la gestació del nostre fill/a, i d’altres la veiem sortir per la porta quan la segona cullerada de sopa ha caigut damunt de la taula... Respirem. Respirem. I tornem a respirar. Una bona perspectiva farà que les expectatives siguin les adequades i evitaran situacions en les que ja no sabem com actuar. Per això des d’Educació Especial us volem passar un qüestionari per pares per avaluar el grau d’autonomia que exigiu o atorgueu als vostres fills.


Revista El Ganxet Juny 2013

1 2

Controles als teus fills quan els hi encomanes algun encàrrec Els teus fills han de complir fins el final la tasca i/o compromisos que han adquirit De vegades verbalitzes algun pensament com: “prefereixo fer-ho jo, que ho faig més ràpid” Deixes que els teus fills/es visquin les conseqüències de les seves decisions?

Si Si

No No

Si

No

Si

No

Si

No

Si

No

7

Manifesteu desacord respecte a les responsabilitats assignades als vostres fills/ es (horaris, cura personal, tasques, etc.) Quan proposes al teu fill una tasca, li sols explicar clarament com ha de fer-la i què esperes d’ell? A casa vostra teniu les feines de casa repartides clarament per cada membre?

Si

No

8

Faig participar al meu fill/a en l’elecció de jocs, roba, activitats d’oci, etc.

Si

No

9

Repeteixes insistentment les ordres quan el teu fill no respon o no fa el que li has manat? Permets que el teu fill/a faci sol tasques encara que el resultat no sigui el que tu esperaves? Valores amb reconeixement, lloances, mostres d’afecte, els hàbits de responsabilitat que mostra el teu fill/a de forma autònoma Us poseu d’acord abans de demanar o encomanar alguna tasca als vostres fills/es? Quan un nen/a no compleix les feines encomanades o ho fa malament, sol dir coses com “no se’t pot deixar fer res”, “ets un inútil” o “no saps fer res bé”

Si

No

Si

No

Si

No

Si

No

Si

No

14

En el moment d’encomanar una tasca, expresses al teu fill/a que confies e les seves possibilitats dient-li: “sé que ho faràs bé” o frases similars

Si

No

15

Eduques als teus fills per què siguin independents i tinguin els seus propis criteris A mesura que el teu fill/a creix, li vas afegint noves responsabilitats adequades a la seva edat? Procures que el teu fill tingui l’espai i el temps suficient per què organitzi els seus objectes personals Li sols fer moltes coses al teu fill/a per evitar-li mals tràngols? Generalment deixes que abandoni la tasca o jo escollit per ell/a al poc de començar-lo? Exigeixes que el teu fill/a compleixi fins al final el compromís que ha adquirit?

Si

No

Si

No

Si

No

Si Si

No No

Si

No

3 4 5 6

10 11 12 13

16 17 18 19 20

L’educació ideal no existeix, però de vegades una mirada des d’una altra perspectiva ens ajuda a poder canviar algunes actituds que no afavoreixen el fet de guanyar més autonomia. Si després de llegir el qüestionari no heu coincidit en la gran majoria amb les respostes marcades en verd, potser és el moment de respirar i tornar a deixar entrar la

paciència que fa poca estona ha marxat de puntetes per la porta del darrera.... Bon estiu i bones vacances!

35


AMPA: Recull d’imatges Aquí teniu unes quantes imatges que il—lustren les diferents activitats que hem dut a terme des de l’AMPA aquest curs.

36


Revista El Ganxet Juny 2013

37


Passatemps MOTS ENCREUATS 1- El que fas quan l’Ester tanca la porta. 2- La Sheila i l’Àlex en volen fer amb les pells de la fruita. 3- El Gonçal últimament la fa servir cada dia. 4- L’Aïda els ha fet ser a tots un dia. 5- El Jorge li toca les tecles. 6- La Remei hi rep els nens. 7- Després de córrer amb el Carles t’hi poses vermell com un... 8- La Marta no diu si, diu.... 9- La Brisa en porta un com la caputxeta.

1010- La Joana en té les claus. 1111- La Rosa en fa a 1r i 4rt. 1212- La Sílvia en porta amb molta gràcia, per veure-hi millor. 1313- Shhh! La Montse en fa on the red line. 1414- L’Anna Parés li talla les cames. 1515- L’Anna Duet en té una que es diu Júlia. 1616- La Judit els pinta igual que Van Gogh. 17– 17– Tot i ser insectes a la Yolanda li agrada com canten

7

6

T

D 8 Y

14

Q

E

S

A

U 9 2

X O

M

3

I

12

B

4

S 17

B

L

11

S

5

R

P

M 16

S

O A

G C

T

L

15

1 10

M

T

R 13

D

38

L S


Revista El Ganxet Juny 2013

EL GANXET Nº 4, JUNY 2013 Editat per Escola Els Ganxets Passeig del Nord 98, 43206 Reus Tel. 977 929148 revistaelsganxets@gmail.com https://sites.google.com/a/xtec.cat/ escola-els-ganxets-reus/ Comissió de revista: Aïda Camplà, Anna Parés, Àlex Tena. Consell de redacció: Aïda Camplà, Josep Maria Aguilar, Alba Arroyo, Brisa Guardiola, Marta Roqué, Judit Pedrola, Joana Pérez, Anna Parés, Yolanda Sistaré, Sara Vila, Sílvia Pastor, Gonçal Tamborero, Jorge Arnau, Sheila Fernández, Rosa Garriga, Anna Duet, Àlex Tena, Montse Salas, Remei Girona, Carles Macaya. Disseny gràfic i maquetació: Comissió de revista. Imprimeix: AG Edicions Agarïments:

La Comissió de revista vol donar les gràcies a totes les persones que han col—laborat perquè El Ganxet pugui arribar un any més a les cases de tots els alumnes de l’escola. Als alumnes, que han explicat les seves experiències, als tutors i especialistes que donen forma a tot el seguit d’idees dels nostres grans creatius, a la direcció del centre pel suport donat a un projecte com la revista escolar i a totes les empreses i entitats que han finançat El Ganxet de forma desinteressada. A tots ells

GRÀCIES!

39


COL·LABORADORS:

consultors www.biosun

20

Carrer Ramon J Sender 38 baixos 4. REUS

FAMÍLIA ROVIRA TORRENTS

Profile for tac.elsganxets

Ganxet 2013  

Revista Escola Els Ganxets. Juny 2013 Curs 2012-2013

Ganxet 2013  

Revista Escola Els Ganxets. Juny 2013 Curs 2012-2013

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded