Page 1

Nummer 5, L채s책ret 2010-2011

DRESS CODE


LEDARE

April April, din dumma sill, orken räcker inte till Här har vi nästa nummer, kära läsare, som når oss i dystraste april. Eller kanske soligaste. Redaktionen tar inget ansvar för väderförhållandena dagen detta nummer släpps från pressarna och landar i era ivriga händer. För här är vi nu i april, skolårets kanske hetsigaste tid. Förberedelser inför avslutandet av kurser, högskoleprov och ångest inför framtiden hopas. Som tur är kantas även schemat av studentskivor på hög. Detta kanske inte hjälper hetsen så mycket, men det är väl ändå ett ganska välkommet inslag i vardagen. Alla ettor kan ju trösta sig med att har det väldigt mysigt och trevligt i sitt lugn före stormen. Njut på nu, mina barn, det blir inte så illa som ni tror innan sommaren kommer, så luta er tillbaka ni bara. Till treorna vill jag inflika att nu är ju det värsta med projektarbetet avklarat. Jag vet att era lärare säger det här hela tiden, men nu är det slutspurten, slut på grundutbildning och den vanliga skolgången. Man

skulle kunna kalla det som är kvar av terminen för segervarvet, fast gör man det så förtjänar man ett slag i bakhuvudet. I alla fall. Bit ihop, treor, bit ihop. Till tvåorna så… ja. Jag vet inte vad ni kan trösta er med. Ni har inte ettornas lugna tempo, och inte treornas känsla av att ha klarat av det värsta i gymnasiet. Jag är rädd för att ni är fast mitt i smeten. Det enda ni kan glädja er åt är att treorna redan gjort det, och ettorna inte har en aning om att det kommer ske. Oavsett årskurs så kommer vi på redaktionen med lite uppmuntran! Månadens nummer är som vanligt späckat med intressanta artiklar, klurigheter och nöjen för att lysa upp i vardagen. Vi garanterar att månadens I-love kommer att lätta upp åtminstone några minuter av detta tumult vi kallar April 2011. Vi återkommer i Maj för att plocka upp skärvorna! (Redaktionen tar inget ansvar för utebliven underhållning under läsning.) Michael Granqvist Wiewiora

CHEFREDAKTÖRER detta nummer Sofie Björkman i♥: Mumford & Sons

Pernilla Ekenståhl i♥: Ungdom mot rasism Täby. www.umrtaby. blogg.se

i♥ utges av Täby Enskilda Gymnasium och produceras av Författarprogrammets årskurs tre under kursen Textkommunikation B. Upplaga: 100ex. Årgång: 4. Tryck: Täbykopia AB

Ditt klotter

Ansvarig utgivare: Per Hugosson Hagdahl (lärare)

Har du en dimmig dikt, ett ljuvligt love-message, rörigaste rimmet, obegripligaste ordet, en åskande åsikt, en tung teckning, tissligaste tjyvlyssningen eller något annat som bara måste ut? Numrets bästa klotter belönas med tio kronor! Du får förstås vara anonym, men bästa klottret går bara till de som vågar ha med sitt namn!

Kontakt: skoltidningen@tabyenskilda.se, i♥-brevlådan på plan3, www.tabyenskilda. se/skoltidningen Bilder i detta nummer, om inget annat anges: Wikimedia Commons, Morguefile. com eller ”lånat” från Internet.

Lämna dit bidrag till i♥-lådan eller mejla skoltidningen@tabyenskilda.se Omslag: Foto: Dresscode och dresscode-fail på Knox Academy. Montage: Hanna, Per

Tipsa!

Tipsa RADIO- & TV-redaktionen

redaktionen@tabyenskilda.se eller 08-732 21 66

Lyssna på www.radionord.se Se på www.tvnord.se 2 I♥


ÄR MUSIKEN DÖD? De flesta personer har nog en naturlig aversion mot att se musik som inget mer än en produkt, eller skulle i alla fall uttrycka det så vid konfrontation. Trots detta så är musiken som behandlas som en produkt, som framställs en-

dast för monetära ändamål, utan tvekan mest populär. Är det för att den är lättlyssnad? Är lättlyssnad synonymt med ytlig, och i så fall, är alla som lyssnar på lättlyssnad musik ytliga? Musikindustrin idag handlar mer om producering och lansering av en artist som är mer ett varumärke än en musiker, än att leverera kvalitativ musik. Det finns ingen konst i att lägga stereotypiska och fördummande texter över ett beat som ompaketerats 1000 gånger. Exemplen är otaliga. Musikindustrin säljer en produkt, inte konst.

Med detta sagt, vill jag endast tillägga följande: Musiksmak är väldigt individuellt, och man borde inte döma andra efter deras preferenser, men självklart har man en åsikt om det de gillar. Den enda musiken som är dålig är den musiken som inte en enda varelse tycker om. ♥ Dan Bergenhotlz

I♥ 3

DEBATT

För att reda ut detta behöver du först veta vad musik innebär för dig själv. Är musik endast toner och frekvenser? Är det något spirituellt? Är det en produkt att säljas och tjäna pengar på? Hur är ditt förhållande till musik? Är du endast en konsument, eller betyder musiken mer?


LOKALT

Den 15 mars var det dags för den årliga projektarbetsdagen. En dag som både fruktats och setts framemot av oss treor. Projektarbete är en obligatorisk kurs för alla treor på gymnasiet. Arbetet går ut på att välja någonting att arbeta med, med anknytning till sitt gymnasieprogram, och sedan framställa en slutprodukt efter syfte och möjliga frågeställningar. Det går också att rikta in sig på ung företagsamhet, UF, där upplägget ser något annorlunda ut. Där gäller det att framställa en produkt för att sedan marknadsföra den. Under redovisningsdagen var treorna utspridda runtom i skolan för att låta elever och lärare gå runt och titta. Det fanns en hel del att se med stor variation: Egna smycken, en pärlplatta av ett fotografi i naturlig storlek, sydda kläder inspirerade av rockhistorien, popkonst, olika fotografiska projekt, en egenbyggd gitarr och böcker av olika slag är bara några exempel. Vi på iLove gick runt till utvalda treor för att få djupare förståelse för deras syften och tankar bakom arbetet.

R E T E H G I L J Ö

M

V I T A KRE

4 I♥

E D N A L K C E V T

U

E D N A IRER

INSP

STR E

SS


Pernilla F3 Vad är ditt/ert syfte?

Mitt syfte är att visa att det är möjligt att uttrycka sig genom sömnad och ta med åskådaren på en resa genom rockhistorien.

Hur kom du/ni på idén?

Jag har alltid vart intresserad av kläder och rockmusik. Så jag ville på något sätt kombinera de två. Jag är också intresserad av att sy.

Något tips till kommande treor?

Hur kom du/ni på idén?

Vi båda har iPhone och vill ha ett snabbt och billigt Internet. Det är mest baserat på egna erfarenheter.

Något tips till kommande treor?

Vara drivande och att komma igång snabbt. Gör allt för att behålla motivationen. Gör helst något du tycker är kul. Om du väljer UF, var tydlig med om du väljer att göra en produkt eller en tjänst.

Lien, Victoria och Isac M3A

Vill man så kan man!

Vad är ditt/ert syfte?

Ariana och Johanna S3A

Hur kom du/ni på idén?

Vad är ditt/ert syfte?

Syftet är att underlätta Internet användning. Vi har gjort en adapter som gör det lättare att surfa via mobilen, att sälja till Apple.

Att skapa en fotorealistisk pärlplatta i naturlig storlek.

Försök att göra något kul och originellt. Ta vara på tiden!

Camilla och Malin S3B Vad är ditt/ert syfte?

Få folk att välja en vegetarisk kost och ett miljövänligare alternativ.

Hur kom du/ni på idén?

Vi hade pratat om att göra en kokbok men ville göra något mer originellt.

Något tips till kommande treor?

Skriv loggbok! Börja i tid! Planera! Det lönar sig.

♥ Ellinor Välimäki & Madeleine Lundgren

Jag fick ett kitt med program för pärlplattor och började skapa. Sedan bjöd jag in Isac och Lien som tyckte det var en kul idé.

Något tips till kommande treor? I♥ 5


EFTER PLUGGET

HÖGSKOL Lördagen den 2 April 2011 gjorde fler än 70.000 svenskar högskoleprovet. Jag var en av dem, här är mina tankar från klassrum 5247, på ÅVA Gymnasium.

08.20

Jag sitter i ett rum fyllt av okända människor som jag aldrig tidigare träffat och som det är mycket osannolikt att jag någonsin kommer att träffa igen. Jag ska skriva högskoleprovet. Jag är rookie, det är alltså min första gång. Jag är med andra ord oskuld i högskoleprovssammanhang. ”Like a virgin” nynnar jag, även då man måste vara tyst. Det och många andra regler går Lena, som är dagens lärare, igenom från klockan 8.30 – 9.00. Ingen mat eller dryck i klassrummet, inga toalettbesök och ingen musik är tillåtet under proven. Jag känner början till en panikattack, den har stått på tröskeln hela morgonen och med ett retsamt ”Luften är fri” har den viftat med ena benet över tröskeln in i mitt rum, likt min lillebror när han är på det humöret. Jag känner en otrolig stress, varför har jag utsatt mig själv för det här? Det är trots allt frivilligt och det kostar till och med pengar. Jag ser mig omkring i mitt tillfälliga klassrum på ÅVA gymnasium, en salig blandning människor ser tillbaka på mig med sömndruckna ögon. ”Idioter” tänker jag. Det får mig att tänka tillbaka på min första dag på TEG då jag som 16-årig liten etta för första gången träffade min klass (som då hette F1) i sal 51. Med alla taggar utåt mötte jag de nya klasskamraterna för att inte visa mig sårbar och nervös. Jag tyckte att alla var idioter och nu tre år senare är de några av mina bästa vänner. Vänner som jag från början såg som idioter. Jag lägger upp min nyvässade penna på bordet. Jag är redo. Shoot.

09.00

Block 1 delas ut. Läsförståelse. ”Hah, en baggis.” Flinar jag för mig själv med ett pillemariskt leende på mina rödmålade läppar. Ett leende som efter 45 minuter blivit mer och mer sammanbitet och när Lena meddelar att endast fem minuter återstår av tiden är det fina leendet förvandlat till ett panikslaget grin. ”Jävla skit.” mumlar jag och slår upp den sista texten, som jag inte än hunnit läsa, i häftet. Jag ögnar snabbt igenom frågorna och letar efter nyckelord i texten, stora slarviga markeringar och pilar täcker snart uppslaget och jag tittar än en gång på frågorna och stannar upp. ”Neandertalare? Handlade texten om neandertalare?” Paniken sköljer över mig och jag känner plötsligt en stor lust att åka tillbaka i tiden för att slå ihjäl alla då levande urtidsmänniskor, men samtidigt inser jag att det inte riktigt finns utrymme för det i mitt tidsschema. Jag lyckas trots detta avbrott till sist fylla i den sista rutan i svarsformuläret, precis i samma stund som Lenas gälla röst ekar genom rummet. ”Tiden är slut, lägg ned pennorna!”.

10.30

Block 2 innehåller ordförståelse. Blocket är ett testprov inför den nya utformningen av provet som ska införas i höst. Ordförståelse är ju för en författarelev en barnlek! Hur kan de vara så korkade att de utmanar mig, den okrönte ordkungen, på detta? Pernilla – Högskoleprov, 1-0.

”Ni vet inte ens vad en krinolin är era jävla idioter.”

10.00

Vad gjorde vi igår egentligen? Frågar min kompis mig när vi när vi möts i ÅVA’s ändlösa korridorer och på vingliga ben tar oss ned för trapporna för att ta oss en nypa kolmonoxid. För det känns inte som om jag sovit någonting den föregående natten trots det faktum att jag kom i säng relativt tidigt. Känslan är mer av det slaget att jag efter en hel natts festande vaknat upp i en sedan länge bortglömd förort, där det hållits en halvdan och alldeles för lång efterfest. Och nu på vingliga ben och med en hes whiskeyröst försöker jag ta mig hem trots krånglande morgontrafik och bistra blickar från moraliserande klimakterietanter som helt enkelt glömt hur det är att vara ung. Men det

”…jag känner plötsligt en stor lust att åka tillbaka i tiden för att slå ihjäl alla då levande urtidsmänniskor”

6 I♥

är inte som de tror. Jag är inte som de tror. Inte den här gången. Och med ens är rasten slut.

Även engelska, läsförståelse, finns i provhäftet, jag sänder en snabb tanke till Robert Selin och tackar för filmkunskapslektionerna i ettan då ett stycke handlar om den tyska filmregissören Leni Reifenstahl och hennes film Olympiaden, som lärde mig mycket viktiga fakta om den mänskliga kroppens perfektion hos den ariska befolkningen, och som hjälpte mig igenom även detta delprov, som Lena så fint ber oss göra ordentligt ”Även då det inte riktigt räknas in i slutresultatet.”. Efter att ha skrattat en stund åt likheterna mellan Leni Reifenstahls efternamn och mitt eget kämpar jag som ett djur provtiden ut.

11.30

Rast. Äter ett äpple och försöker slappna av. Lönlöst.

11.50

Efter rast nummer två känns det lite bättre. Nu är det snart lunch. Och det behövs, tomma magar ekar i takt till den blonda killens hostattack några platser bort. En hostattack som skulle komma att hålla i sig dagen ut. Block 3. Jag ser ned på provhäftet och drar efter andan, matte. Trots det faktum att jag tillhör minoriteten av min klass som inte fick ett stort IG stämplat på proven av Peter känner jag ändå en nervositet inför detta delmoment. Inte för att jag är dålig utan för att jag, efter ett helt år utan att ha räknat ett enda tal matte eller satts inför


LEPROV 2.0 ett enda matematiskt problem, känner mig smått ringrostig. Men ack så fel man kan ha! När tiden börjar och alla river upp häftet inser jag snart att man inte ens ska räkna de här matteuppgifterna, utan bara kryssa i om de går att lösa eller ej. ”Seriöst?” Tänker jag och ser på uppgifterna. ”Kan jag lösa det här?” Frågar jag mig själv när jag ser på de alternativa svaren. Jag formulerar om frågan: ”Skulle någon annan kunna lösa det här?”. Tack vare några få försök till logiskt tänkande och en eloge tilldelad uteslutningsmetoden går det matematiska kalaset, som på papperet kal�lades någonting så avskräckande som delprov 5 NOG h, som en dans och avklaras på 15 minuter. De återstående 35 minuterna av tiden ägnar jag åt att pilla mig i naveln och skratta åt alla ”idioter” i klassrummet som inte är lika duktiga på matte som jag är.

12.50

Lunchen inhandlas på ett kaosfyllt Mc Donald’s. ”LEDIGKASSAVADSKADUHA?!” Vrålar kassörskan när jag får ögonkontakt med hennes blodsprängda och sönderstressade ögon. Hennes blick sliter tag i min och jag dras närmre kassan endast på grund av skräck för vad hon gör med mig om jag säger nej. För en kort stund jag är jag beredd att erkänna att det finns människor som just då känner sig mer stressade än mig. Men efter att ha slagit alla personliga rekord som går genom att äta en Big Mac & Co med chokladmilkshake på åtta minuter tar jag snabbt tillbaka hedersplatsen som ett sönderstressat nervvrak.

14.00

Block 4. ”Ni vet inte ens vad en krinolin är era jävla idioter.” Upptäcker jag mig själv med att sitta och tänka när jag ser mig omkring på de andra i klassrummet. Jag inser att jag gått över gränsen. Jag liknar en bitter käring eller en bitch, jag känner inte igen mig själv. Det är trots allt ett personligt prov och ingen tävling. ”Vad är det som har fått mig i krigsställning egentligen?” funder jag över. Redan när jag för första gången gick in genom dörrarna till ÅVA gymnasium på morgonen kände jag en olustig känsla i kroppen. Inte bara för att en dag fylld av högskoleprov låg framför mig utan för att känslan av att vara otrygg ekade genom skolan. Korridorerna med skåp i långa rader är som gjorda för att trycka upp någon yngre mot väggen och är precis lagom långa för att känna sig som en outsider och tappa allt mod på vägen till rätt klassrum. Det kan vara det som fått mig på krigshumör. Det tillsammans med att under hela dagen suttit bredvid min ”Jag-blir-alltidklar-först-och-sen-ser-jag-mig-omkring-så-attalla-ska-se-hur-smart-jag-är” – bordsgranne ser jag som de främsta orsakerna till mitt humör. Det kan inte hjälpas. ”Du måste lära dig att visa ödmjukhet Pernilla.”. ”Så fan heller.” Tänker jag The war isn’t over…

bra längst in i garderoben. Det finns ingenting mer att säga och jag skyndar istället igenom häftet så gott det går i en kamp mot den tickande och stressande klockan.

16.10

Jag vaknar ur mardrömmen, det är slut. Jag vinglar hemåt. Utmattad, utpumpad, urblåst möts av en bil på parkeringen, tack urtidsmänniskor för att ni uppfann hjulet. Lördagen den 2 April, 2011. Dagen då jag blev av med min högskoleprovsoskuld. Du behöver inte ringa, jag ringer dig… eller?

♥Pernilla Ekenståhl

15.00

Sista rasten. Anar jag en lättare stämning i korridoren, eller är det helt enkelt så att hälften av deltagarna har svimmat av ansträngningen?

15.20

När jag börjar ana slutet och ljuset i tunneln slängs Block 5 ned på min bänk. Jag tänker snabbt på vad Kafka sa. ”Var inte allt för optimistisk, ljuset i tunneln kan vara ett tåg.” Tack Kafka, självkänslan åker tillbaka ner på noll. Provhäftet består av ett saftigt mattehäfte igen och den här gången är jag tvungen att räkna. Jag öppnar häftet. Vad är detta? Hemgjorda kartor med bilder som knappt föreställer någonting? Orienteringsmedaljen som vittnar om förstaplatsen i åttans orienteringstävling ligger trots allt

I♥ 7


SKOLRESA

Direkt efter sportlovet reste M2c, Hanna, Marika och Per till Edinburgh. Syftet med resan var att umgås med, knyta kontakter med och prata engelska med skotska elever samt att inspirera till fortsatta studier utomlands. Vi bodde på det prisvärda och charmiga vandrarhemmet Budget Backpackers, mitt i Old Town, med gångavstånd till sevärdheter, restauranger och butiker.

kvinnodagen. En intressant, tragikomisk dokumentär som väckte många kloka reflektioner.

På Edinbugh College of Art fick vi en rundvandring på flera av skolans medieutbildningar, t.ex. Animation, Film, Art och Graphic Design. På kvällen visade dokumentärfilmsinstitutionen dokumentären Divorce Iranian Style, med anknytning till Internationella 8 I♥

På Knox Academy (en vänskola till Täby Enskilda) deltog vi i dramaundervisning med den karismatiske läraren John Campbell i två dagar och följde tredje dagen elever i deras vardag. Fråga gärna M2c hur en vanlig skoldag skiljer sig från en dito svensk. Skoluniform - anyone? Skolmat utan salt eller Skittles till lunch? Vi lärare fick chansen att följa lärare i deras undervisning under en dag. Intressant! I Skottland är t.ex. Holocaust (alltså folkmordet på judar under Andra välrdskriget) en egen kurs! På Internationella Kvinnodagen tog killarna hand om matlagning och disk. Fick tjejerna choklad och rosor undrar ni förstås? Har påven en liten rund hatt?


Skittles for lunch and scared shitless by Mr. Campbell

Vi hade en händelserik vecka tillsammans! Fråga gärna David hur man somnar på puben framför en Champions League-match1, eller Dylan hur man tar hand om en förkylning på bästa sätt och samtidigt imiterar en strupkråka. Några av oss kan också bekräfta att det är läskigt med spökvandring i Edinburgh. Särskilt med John Campbell! ♥ Per Hagdahl En vandring upp till Arthur’s Seat är ett måste! Berget, som består av urgammal vulkanaska, ligger i kanten av Edinburgh och bjuder en fantastisk utsikt över staden. Många skottar motionerar upp för berget... 1 Ingen alkohol inblandad!

I♥ 9


kultur och idéhistoria var vi på onsdagen den 30 mars på en klassisk konsert med spanskt tema kallat ”Gåsmors sagor-svit”. Den var cirka två timmar med en paus på 20 minuter. Första akten började med ett typiskt stycke som vi alla kopplar till denna musik genre. Efter en stund fick vi den stora äran att se ett gästspel av ingen mindre en självaste violinisten Olivier Charlier. Han började spela vid 10-års ålder och nu spelar han bara på de stora scenerna runt om i Europa. Andra akten var väldigt energiskt och pampig av att hela orkestern var samspelt och alla musiker fick framföra sina talanger. Dirigenten fick nu verkligen visa sin passion för den klassiska musiken och levde sig in i sina gester i stundens hetta. För dem som uppskattar denna musik är det ett absolut tillfälle att besöka men för dem som inte är insatta är det ändå en upplevelse. Vi är tacksamma till Christan som gett oss detta otroligt givande tillfälle att få uppleva den klassiska musiken live!

Spanskt tema Onsdag 30 mars 2011 kl 19:30-ca kl 21:30 Stora salen KUNGLIGA FILHARMONIKERNA Dirigent Xian Zhang Olivier Charlier violin Ravel Gåsmors sagor-svit Lalo Symphonie espagnole för violin och orkester Extranummer: Fiorillo Caprice nr 28 D-dur Rimskij-Korsakov Capriccio espagnol de Falla Den trekantiga hatten-svit nr 2 Biljetter 80-340 kr

10 I♥


VARGTIMMEN

”Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning, det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Den är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme då de flesta barn föds.” Mitt under de mörkaste timmarna på natten, vargtimmen, försöker Johan undvika sina demoner. Han sover inte, han vill vänta till gryningen, då kan de inte göra honom något, säger han. Hans fru Alma hittar, och läser, Johans dagbok som vittnar om våld,

otrohet och demoner. ”Du sover inte, va? Du får inte somna nu, det är snart gryning.” I Bergmans film släpps publiken in i tankarna på karaktärerna, och rädslans och ångesten skildras på ett nästintill övernaturligt vis. Denna film är, med alla sina olika nivåer, antagligen också den svåraste att få över till en teaterscen och jag kan också tänka mig att alla, förutom Bergman själv, kommer att misslyckas med det. Malin Stenberg, regissören till 2011 års Vargtimmen, försöker, och misslyckas med att återskapa Bergmans surrealism i den alltför moderna tolkningen och försöken att skapa en konstnärlig känsla med hjälp av projektorer och tv-skärmar är förvisso relativt nyskapande i sammanhanget, och det är just stämningen i pjäsens intro som ligger närmast Bergmans surrealism med en filmsekvens av en snötäckt skog där en ensam pojke iklädd en grå hoodie, med en skrivmaskin fastknuten på ryggen cyklar fram på en ensam skogsväg. Men i övrigt känns det hela tyvärr en aning för krystat och demonstrerar inte på långa vägar de djupa känslorna som manuset från början förmedlar.

Nej, det enda bra med den här pjäsen skulle vara Lina Englund som spelar Johans fru Alma gjorde en helt fenomenal skådespelarinsats, och hon verkade vara den enda på hela scenen som hade fått grepp om den verkliga känslan i manuset. Vi ville känna dunkande ångest, höra pulsförändrande musik och få en närmare koppling till Bergmans original. Istället fick vi suckar av uttråkning, höra en liten basslinga här och där och känna Bergmans fenomenala regi rinna ut i sanden tillsammans med allt som hade kunnat få den här pjäsen att bli det minsta sevärd.

RECENSION

Vargtimmen på Dramaten, som från början är en film av Ingmar Bergman med premiär 1968, är kanske en av de mest hypade pjäser på länge i Dramatens repertoar, inte minst bland den unga publiken. Med musik från Karin Dreijer Andersson (The knife/Fever ray) blev pjäsen snarare marknadsförd som ett visuellt konstverk som skulle kittla både öronen, ögonen och hjärnan än en vanlig pjäs. Men trots all uppståndelse var plattfallet ett faktum. Sågningar till höger och vänster och en stor, fet nolla i betyg av DN:s recensenter.

♥ ♥♥♥♥

Ellinor Ekström

I rollerna_Jon Karlsson, Lina Englund, Peter Engman, Eva Melander, Omid Khansari, Aleksa Lundberg, David Mjönes, Nils Poletti, Philip Hägglund/Marcus Pantzar Regi_Malin Stenberg Scenografi_Andreas Nilsson Kostym_ Anna Heymowska Ljus_ Jenny André Musik_Karin Dreijer Andersson Peruk och mask_Sari Nuttunen, Marie-Louise Hellberg

mat

ån Dra

fr Bilder

I♥ 11


KULTURTIPS

Mitt Stockholm Härom veckan vaknade jag från en dröm vars kontenta, som jag kommer ihåg det, bestod av att jag bodde i Göteborg snarare än Sveriges finaste huvudstad. Så, i Stockholms ära, en karta över de anmärkningsvärda ställen som Stockholm har att erbjuda. Enligt mig, så det blir en del ställen de flesta inte skulle nämna...

Stockholm ur eniros perspektiv. Notera att ”Stockholm” ligger nere vid liljeholmen snarare än upp i staden.

Klubbar Ace, vars lokal egentligen går under det tvivelaktiga namnet Mango, är lördagskvällens måste för de flesta artonåriga stockholmare. Klubben har ett gediget indie-rykte, vilket säger mycket om musiken som spelas där, men desto mer om vilka det är som dyker upp där på lördagen. Baba Sonic Onsdagsklubb som liksom Ace är känt för sin indiestämpel. CityRock CityRock håller till i Harry B James mysiga lokaler och är en Stockholms bättre rockklubbar. Caféer String är ett annat indieställe, ett som alla tonåringar i närheten av Stockholm känner till, men ett café istället för en klubb. De serverar mackor, termosar 12 I♥

med te och annat gott istället, men musiken är densamma om än mycket lägre. Mineur Är något av Strings motsvarighet i gamla stan. Café 60 Ett av alldeles för då kaféer som har nattöppet och är således nästan alltid fullt då. Bibliotek Jag vet inte om alla klasser tvingas gå till stadsbiblioteket eller om det bara var vår klass som förärades med det besöket. Missförstå mig rätt, det var en fruktansvärt tråkig runda, men stadsbiblioteket utan guide är bland de trevligaste ställen jag känner till. De har inte lika många serieböcker som punkt medis, men det ger de igen med

känslan av att gå högst upp i cirkeln av böcker. Punkt medis Ett bibliotek som ligger vid medborgarplatsen och har en barndoms/ungdomsvåning och en övervåning som är lika seriöst som stadsbiblioteket. Medverkar i Kulturnatten lördag den 19 april! Bokhandeln Sci-fibokhandeln är förmodligen, om inte den kändaste, den mest säregna bokhandeln i Stockholm. Nog finns det många fler men få har tilldragit sig sådan klientel som sci-fibokhandeln. Där finns böcker som annars är svåra att få tag på, om man uppskattar sådana sorts böcker. Eller filmer. Eller spel. ♥ Ida Söderberg


Lyckad filmatisering av 20 år gammal bok Haruki Murakami skrev boken ”Norwegian Wood” eller som den heter på originalspråket; ”Noruwei no mori”, 1987, och det är inte förrän nu som den blivit filmad. Boken blev Murakamis internationella genombrott och det är glädjande att han inte sålde den till Hollywood utan lät filmen bli så japansk som den bör vara.

”Norwegian Wood” är inte en vanlig film. Jag skulle mer säga att det är konstverk. Fotot är så otroligt speciellt och vackert, musiken viktig i samklangen. Kontraster mellan musik och bild gör berättelsen gåtfull och gripande. Handlingen kretsar kring den unga Watanabe som efter sin bästa väns självmord, flyttar till Tokyo för att starta på nytt. Men så träffar han Naoko, vännens flickvän, som är förstörd efter händelsen. En dysfunktionell kärlekshistoria utvecklas mellan dem. Den psykiskt instabila Naoko

försvinner och Watanabe blir kvar. Det kommer in en annan ung kvinna i hans liv; Midori. Han slits mellan henne, den livsglada och den depressiva Naoko, som går djupare och djupare in i sig själv. Regissören Anh Hung Tan jobbade på manuset i flera år, för att Murakami skulle bli nöjd med det. Annars är det avsaknaden av dialog som gör filmen så träffande. En bild säger fler en tusen ord; dialog är överflödig. Detta är ingen film som man ser flera gånger. Man tänker mycket på den, på människorna, hur och varför de är som de är. Ledmotivet i filmen är såklart Beatleslåten ”Norwegian Wood”. En av personerna i filmen sjunger den till ett enkelt gitarrkomp, med en mycket japansk accent. Det är annars det enda man hör av låten tills eftertexterna, vilket jag tycker är tråkigt, då jag tycker

den kunde ha fått spela en större roll. Men kanske man istället kan tänka på texten i låten. ”I once had a girl, or shall I say she once had me.” Den passar bra, för man vet egentligen inte vem som har vem och varför. Annika Engdahl

I♥ 13

RECENSION

För filmen är på japanska och ensemblen består av endast japanska skådespelare. Den tidigare Oscarsnominerade Rinko Kikuchi som Naoko och Kenichi Matsuyana som Watanabe är strålande i sina gestaltningar av de mycket trasiga ungdomarna.


Det var sommar och benen var bara fast det var kväll. Jag tog min cykel till dig och på styret hängde en blå systemet kasse med två flas kor rött billigt skit vin. Du sa att det kanske var lite mycket med två flaskor för bara dig och mig men äsch tänkte jag. Jag kunde redan portkoden, tog dubbla steg i trappan. Gula fula dörr. Jag plingade på och du hade ing en tröja på dig. Jag slängde mig lite för överraskande i din famn men du verkad e ändå glad. Log sådär. Såd är.Varmt. Vi öppnade den första vin flaskan och du vis ade mig musik. Och du log sådär. Nästan hela tiden. Var mt. Men jag blev bara generad och tittade ner i din fula gamla skinnsoffa som du hade ärvt från din mamma. Sista flaskan var slut och vi blev fnittriga. Tonårs fylle fnittriga och jag ville kyssa dig. Så helt plötsligt låg vi där och hånglade i soffan . Länge. I den där fula gam la skinnsoffan. Jag kände det billiga skit vinets beska sm ak från din tunga men det var så mycket godare nu. Jag somnade mot ditt brö st fortfarande tonårs fnittrig och med vinsmak i munnen. Och sådär pågick det. Vi hängde i din fula gamla skinnsoffa hela den där som marn. Åt pizza nästan varje dag för att vi ville det. Titt ade på töntiga serier för att vi ville det. Drack för my cket billigt skitvin jämt och ständigt för att vi ville det . Vaknade för sent på dag en i solljus men höll hos ändå inne. Och drömde om Paris och Italien för att vi vill e dit. Hånglade för mycke t. Hängde i din fula skinnsoffa för att vi ville det. Och jag började le tillbaka istället för att titta ner. Att slänga sig i din famn blev en vardaglig ritual. Och jag visste vad du gillade för musik och kun de dina favoritlåtar utan till. Nu är det en ny sommar och jag saknar dig. Dig och din fula gamla skinnsoffa. Jag såg den stå utanför ditt hus häromdagen. Troligen har du flytt härifrån till Paris eller Italien som vi drömde om. Men du lämnad e i alla fall kvar ett fallfärdigt hjärta och din fula gam mal jävla skinnsoffa. Tack som fan. /Maja Karlström

The Cham

ber of Se crets ha

s been o

Enemies of the he i

pened.

r... bewa re

/Harry P otter-för eningen (Kontak

ta Ange

lica ErIc

son, f2)

KLOTTER

14 I♥


Cra

in my g n i l w

skin

ds the e woun

y will

Thes not heal how I fall real s i ear F s what i g n i s u Conf dikt ded D e n n a S2A jag till //Amin

ikerar

a S2A

Jag vil l för att tacka alla u nderb dem la ar intern atione gade midda a killar i M2 gt c lla Skottla nd. Tac kvinnodag ill oss tjejer också. e p k Massa för rosorna n när vi var å i hjärta o n till e ch choklad e r! // El in M2c n

I♥ 15


AIK VS DERBY!

kampen om

För vissa är snödroppar ett säkert vårtecken, för andra är det när Allsvenskan drar igång. Med Allsvenskan byggs hatet gentemot rivaliserande klubbar upp, men inte för att glömma den fest och den glädje som faktiskt råder. I Love har tagit tempen på de två Stockholmslagen och förutspår vem som tar hem guldet 2011. Både AIK och Djurgården känns svårlästa, såsom alla lag lagom efter vad vi fanatiska fotbollfans kallar helvetes halvår. Det är då Sverige är täckt av snö och det är då vi får kura ihop oss i en ishall istället. Det brukar ta någon månad innan man börjar se framsteg eller baksteg i lagen som helhet. Det enda som är säkert är att både AIK och Djurgården ska helt klart högre upp i tabellen än vad slutresultatet visade ifjol. Sen hoppas vi även på att Hammarby klarar sig ur Superettan så det blir lite mer derbyn att gå på. Med det kommer ännu lite mer hat och kärlek stråla genom kroppen på Råsunda och självklart kommer ekonomin bli bättre och klirr i kassan när det gäller fotboll är aldrig fel. Båda lagen har haft ett tufft år, skador och byte av tränare har varit vardag vilket såklart skapar en obalans i laget. En av dessa balanskällor som dock åter16 I♥

kommit till AIK är vår älskade Martin Mutumba, efter en säsong i Ungern ska det bli spännande att se vad han går för. På ett sätt spelar det ingen roll, han har ”AIK Guld 2lax9” intatuerat på bröstet och det räcker gott och väl för alla svart/gula själar. Annars har träningsmatcherna har inte varit imponerande och med tanke på förra säsongen är kraven på laget låga. Det finns dock precis som förra året en stabil backlinje och en jättebra anfallare. Mittfältet är det dock ingen som riktigt vet vad som pågår, mer spelglädje och inte förlita sig på backlinjen så kan AIK sjunga om drömmar om guld igen. För Djurgårdens del är Kasper Hämäläinen ett namn att komma ihåg. Han har kämpat med en fotskada men har tränat ”dårövningen” varje dag vilket ska ha skärpt hans koncentration och gjort honom mer avslappnad. Annars var Djurgårdens 2010 på flera sätt ett nyttigt år för föreningen. Stefan Alvén som är sportchef byggde en ny grund, men det ekonomiska läget är fortfarande tufft. Ändå är det fortfarande mittfältet som ser starkast ut. Nu återstår bara att se vad som händer bakom och framför den. I spetsen finns Kennedy Igboananike med en

stor potential och även en stor tendens till att orsaka missförstånd. Jobbar han på det kan han dock få in ett och annat snyggt mål. För att citera Daniel Tjernström (AIK) och Joel Riddez (DIF) i deras öppna brev till fansen häromveckan då säsongen drog igång med ett derby ”Ikväll visar 30 000 personer på Råsunda att passionen alltid vinner över hatet.” Med det sagt, låt bästa lag vinna SM-guld 2011. Och kom ihåg, håll isär begreppen förväntningar och förhoppningar. ♥ Sofie Björkman


S. DIF Stockholm Begrepp och namn att hålla koll på Dårövningen - Övningen går ut på att rikta blicken uppåt hela tiden och ha bollen nära fötterna vilket gör att man känner sig mer ”ett” med bollen.

Råsunda - AIKs hemmaarena

2lax9 - Martin Mutumbas sätt att säga 2009 på, lax betyder alltså tusen.

Järnkaminerna - Supporterföreing för DIF

Daniel Tjernström - Lagkapten i AIK

Black Army - Supporterföreringen för AIK

Joel Riddez - Lagkapten i DIF Superettan - Divisionen som spelar under Allsvenskan.

Norrastå - Finns på Råsunda och är AIK-klackens heliga mark

Sofie listar årets topp tre

Elfsborg AIK Göteborg Sofie listar vilka som åker ut iår

Gefle Syrianska

I♥ 17


Stenbock Den kommande månaden kommer en seriemördare att härja lös i skolan. Men det är ingenting du som stenbock behöver oroa dig över då du är seriemördaren. Du sätter iväg på jakt efter intet anande elever med en papperssax i högsta hugg.

Jungfru Som jungfru blir du ofta behandlad som offret. Men inte denna månad inte! Du tar kontroll över ditt liv, dödar några zombies och spetsar en vampyr. Du ringer upp Buffy, ni blir bästa vänner och målar varandras tånaglar medan ni delar med er av varandras bästa slayertips. Vattuman Varför allt toapapper hela tiden tar slut kommer du att upptäcka när du öppnar källardörren. Tyvärr överlever du inte tillräckligt länge för att ringa Medelhavsmuseets mumieutställning och meddela dem om var deras förlorade skyddsling befinner sig, och han (den?) förblir vilse i denna förvirrade värld.

Vädur Se upp! Bokstavligt talat. Den 18/4 blir du uppstrålad av ett ufo och får en hjärntransplantation innan du strålas tillbaka till vår planet. Men se det från den ljusa sidan; du kommer inte att minnas händelsen! Kräfta Undvik alla trappor! Om du inte längtar efter att gå en plågsam död till mötes och vakna som en odöd med smak för hjärnsubstans. Råkar du ha turen att stöta på en annan zombie kan det hända att kärleken är på topp, om inte så ser det mörkt ut för ditt ruttnande jag. Skorpionen Med några vänner kommer du att oskyldigt åka ut till landet. Men helgen slutar i katastrof då din kompis förlorar i monopol, blir galen och slaktar er med en efter en med en potatiskalare. Oxe Är du naturare ska du vara särskilt försiktigt under labbtimmarna. En oväntad olycka kan nämligen komma att leda till att du skapar det virus som kommer att slå ut mänskligheten med obehagligt slemmiga symptom. Virusets första offer; du. Tvilling Svarade du i telefon igår? Ajaj då. Det var i alla fall trevligt att ha dig med oss så länge det varade.

-SKOP

Skytt Var på vakt mot vädeurar. Efter en mindre operation kan de bete sig lite underligt, samt vilja ta över vår planet. Är du den tekniska typen ler de kosmiska tecknen mot dig, då du uppfinner lasersvärdet och med hjälp av det återtar planeten. Våg Du har tur den kommande månaden! Du vinner på lotto, åker på badsemester och dumdumdum… får båda armarna och ena stortån uppäten av en utsvulten, människojagande haj med hämndmotiv. Lejonet Håll dig borta från samtliga jungfruar. Deras nyupptäckta supertalanger är ett hot mot dig då tecknens placering skvallrar om att du kommer att utveckla smak för bloddrypande biffar och överdriven känslighet för solljus. Tugga inte på en oxe bara för allt i världen då de smittar. Fiskarna Som fisk gillar du vatten och tar gärna det första vårdoppet i Rönningesjön. Tyvärr råkar du dock med dit sprattlande och plaskande att väcka ett övervintrat sjöodjur. För att blidka monstret måste du tyvärr offras.


ÄNTLIGEN Vårus vår-rus (lat.) Årstid, som på norra halvklotet vanligtvis sträcker sig över månaderna mars, april och maj, och på södra halvklotet innefattar månaderna september, oktober samt november. Meterologiskt ankommer våren först då dygnsmedeltemperaturen befinner sig över noll-grader i minst sju dagar. Vanliga tecken på att våren har anlänt är återkomsten av flyttfåglar samt blomningen av vårblommor såsom krokus och snödroppe. Men det är ju inte allt våren är. Dit hör också plötsligt ljusa dagar, upptinade tår och kokande vårkänslor. Här följer några vårtips.

Skippa krokusarna, här är de riktiga vårtecknen GBgubben flyttar ut på trottoarerna där han sen står och bleknar tills någon ”baxar” honom. Dagisbarn på utflykt vart man än vänder sig, med overallen som jacka, och overallbenen släpandes i vattenpölarna Conversen poppar upp lika färgglada och säkra vårtecken som de första krokusarna. Äffärerna börjar sälja badkläder. Känn Beach2011 stressen! Pollenallergin återvänder som årlig plåga.

få vårstämmningen att bubbla Se klassiska Ronja Rövardotter och mys. Ett tillhörande vårskrik är obligatoriskt. Äta ute! Sitt på uteserveringar, be om en filt eller två först bara. Vi vet att det inte var längesedan det snöade, men köp en glass och ät den i solen, vårstämningen är definitivt värt några nedkylda inre organ Solbrillor Punkt.

kan

aldrig

överskattas.

Gå på Gröna lund konserter. Den 7 maj öppnar Gröna Lunds tivoli och den 13 maj är det konsertdags och på scenen står Johnossi. Andra artister som snart dyker upp på Grönans scen är Petter, September och Bryan Adams.

I♥ 19


Välkommen till I love:s STORA FILMCI-

TAT-QUIZ!

Du känner igen replikerna, men vilken film kommer de från egentligen? TESTA DIG SJÄLV! 1. ”As God is my witness I’ll never be hungry again!”

10. “Mrs Robinson, you’re trying to seduce mer are’nt you?”

7. “We are a generation of men raised by women. I’m beginning to wonder if another woman is what we really need.”

11. “I don’t know half of you half as well as I should like, and I like less than half of you half as well as you deserve.”

Annika Engdahl

5. “You should’ve gone to China, you know, ’cause I hear they give away babies like free iPods. You know, they pretty much just put them in those t-shirt guns and shoot them out at sporting events”

8. “I need your boots, your clothes and your motorcycle”

9. That is what happens when you leave home. You meet... people.

12. “Technology. That’s always been your Achilles heel in this part of the world.”

Facit 7. Fight Club 8.Terminator 9.Around the world in 80 days 10. The Graduate 11. The fellowship of the ring 12.Iron Man

6. “I love the smell of napalm in the morning.”

4. “A censustaker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti”

1. Gone with the wind 2. Breakfast Club 3. Notting Hill 4. Silence of the lamb 5. Juno 6.Apocalypse Now

2. “When you grove up, your heart dies.”

3. “Happines isn’t happiness without a violinplaying goat.”

iLove Nr5  

Ett lite tunnare nummer, men naggande gott. Bör komma ut idag, tisdag!

Advertisement